O le a le faʻamalosi: faʻamatalaga, faʻamaoniga, puipuiga o faʻamaʻi

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "o le a le faʻamatalaga, faʻamaoniga, faʻamaʻi faʻamaʻi" faʻatasi ai ma faʻamatalaga a tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Acromegaly - o le faateleina o le pathological i nisi vaega o le tino e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe (hormone tupuʻe) e le pitisitary tua muai tua o se taunuuga o lona maʻi pipisi. E tupu i tagata matutua ma e faʻaalia i le faʻalauteleina o foliga (isu, taliga, laugutu, auvae pito i lalo), o le faateleina o vae ma lima, ulu o le ulu ma tiga faʻatasi, faʻaleagaina o feusuaiga ma galuega faʻaleleia i alii ma tamaitai. Vaega maualuga o le hormone tuputupu aʻe i le toto mafua ai le vave soifua mai le kanesa, pulmonary, maʻi cardiovascular.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Acromegaly - o le faateleina o le pathological i nisi vaega o le tino e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe (hormone tupuʻe) e le pitisitary tua muai tua o se taunuuga o lona maʻi pipisi. E tupu i tagata matutua ma e faʻaalia i le faʻalauteleina o foliga (isu, taliga, laugutu, auvae pito i lalo), o le faateleina o vae ma lima, ulu o le ulu ma tiga faʻatasi, faʻaleagaina o feusuaiga ma galuega faʻaleleia i alii ma tamaitai. Vaega maualuga o le hormone tuputupu aʻe i le toto mafua ai le vave soifua mai le kanesa, pulmonary, maʻi cardiovascular.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Acromegaly amata ona atiaʻe pe a uma le faʻavaeina o le tino. E faasolosolo lava, i luga o se vaitaimi uumi, e tupu ai faailoga, ma suia ai foliga vaaia. I le averesi, o le acromegaly e maua i le maeʻa o le 7 tausaga mai le amataga o le maʻi. O le faʻamaʻi e masani lava ona maua i le va o tamaitai ma alii, aemaise i le 40-60 tausaga. O le acromegaly o se maʻi masani o le endocrine ma e matauina i le 40 tagata i le 1 miliona tagata.

O le puleaina o le hormone tuputupu aʻe (hormone tuputupu aʻe, STH) o loʻo faia e le pituitary gland. A o laʻititi, o le tupu o le tupu e tupu aʻe ai le skeletal musculoskelet ma le totoga tuputupu aʻe, aʻo i latou e matutua e pulea le carbohydrate, gaʻo, masima masima. O le puleaina o le hormone tuputupu aʻe e faʻatonutonuina e le hypothalamus, lea e maua mai ai ni neurosecrets faapitoa: somatoliberin (faʻaolaina le gaosiga o le GH) ma le somatostatin (faʻalavelaveina le gaosiga o le GH).

E masani lava, o le somatotropin mea o loʻo i totonu o le toto e fesuisuiai i le ao, e oʻo atu i lona maualuga i taeao. I maʻi gasegase, e le gata o se faʻaopoopoga o le maualuga o le STH i le toto, ae o le solia foi o le paʻu masani o lana pule faʻanofo. Mo mafuaʻaga eseese, o siama o le pitisitary tua muai tuaʻoi e le usitai i le tulafono faatonutonu o le hypothalamus ma amata ona faʻaola tele. O le tele o siama pituitary e taʻitaʻia ai foliga vaaia o le tino o le tumo - pituitary adenoma, lea e maua ai le tele o le somatotropin. O le tele o le adenoma e mafai ona oʻo atu i le tele o senitimita ma sili atu i le tele o le gland lava, faʻamaʻiina ma faʻaumatia siama pituitary masani.

I le 45% o tagata gasegase e maua i le gasegase, o gase pituitary e maua ai le somatotropin, o le isi 30% faaopoopo le galaine, i le totoe 25%, i le faaopoopoina, luteinizing, follicles-stimulating, hormone-thyroid-stimulating hormones, O se vaega itiiti e faalilolilo. I le 99%, o le pituitary adenoma e mafua ai le faʻaleagaina. O mafuaʻaga e mafua ai le atinaʻeina o le pituitary adenoma o manua ogaoga o le faiai, o le tino o le hypothalamic, inflammation sinus inflammation (sinusitis). O se vaega faapitoa i le atinaʻeina o le faʻasalaga ua tuʻuina atu i le faʻamaoni, talu ai o le faʻamaʻi e masani ona matauina i aiga.

I le laʻitiiti ma le talavou, e le gata i le faʻaauau pea o le alualu i luma, o le faʻamaualuga STH masani e mafua ai le gigantism, e mafua mai i le maualuga, ae o le faateleina o le faateleina o le ponaivi, o totoga ma gaʻo susu. I le maeʻa o le tuputupu ae o le physiological ma le faaputuga o le skeleton, o le faaletonu o le ituaiga o gasegase e atiina ae - feeseeseaiga o le ponaivi, o le faateleina o totoga i totonu ma foliga vaaia o gasegase. Faʻasalaga, hypertrophy o le parenchyma ma le stroma o totoga o le tino: fatu, mama, pancreas, ate, tui, inumaga. O le tuputupu aʻe o le fesoʻotaʻiga o manu e taʻitaʻia ai suiga i nei totoga, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o maʻi pipisi ma le mama, e aʻafia ai ma le toto, e faʻateleina.

O le acromegaly o loʻo faʻaalia i se auala umi, maualuluga. Faʻalagolago i le ogaoga o faʻamaoniga i le atinaʻeina o le faʻamalosi, e tele ni vaega:

  • Vaega muamua o le muaʻi faʻamuamua - muamua, faailo malu o le maʻi. I lenei laasaga, e seasea maua ona maua le maʻi, e na o faailoga o le maualuga o le hormone tupu i le toto ma le CT o le faiʻai.
  • Vaʻaia o le faʻapitoa - faʻalauiloaina o faʻamaoniga o le faʻasalaga.
  • Laasaga o le Tumo - o faʻamaoniga o le faʻamalosi o itu faiʻai o loʻo i tafatafa o le mafaufau (faateleina le mamafa o le intracranial, nerve ma mata mata) oʻo mai muamua.
  • Setema cachexia - faʻaletonu o le taunuuga o le faʻasalaga.

O faʻaaliga o le faʻasalaga e mafai ona mafua ona o le sili atu o le hormone tuputupu aʻe poʻo le gaioiga o le pituitary adenoma i luga o nesi opifi ma le fausaga o le mafaufau.

O le tele o le hormone tupuga e mafua ai suiga i foliga vaaia o tagata gasegase: o le faateleina o le auvae pito i lalo, ponaivi zygomatic, arches superciliary, hypertrophy o laugutu, isu, taliga, e taitai atu ai i foliga o foliga. Faatasi ai ma le faateleina i luga o le auvae pito i lalo, o loo i ai se eseesega i avanoa tau vaalele ma se suiga i le mai. O loʻo i ai se faʻalauteleina o le laulaufaiva (macroglossia), lea o lo o faʻamau ai faailoga o nifo. Ona o le maualuga o le laulaufaiva, larynx ma leo leo, ua suia le leo - ua maualalo ma vaivai. Suiga i le foliga mai o le gasegase e tutupu malie, e le mafaamatalaina mo le maʻi. E i ai le mafiafia o tamatamailima, o le faateleina o le lapoa, vae ma lima ina ia faamalosia le tagata maʻi e faatau pulou, seevae ma totigilima le tele o lapoa tetele nai lo le taimi muamua.

Faʻasalaga, o le skeletal deformation e tupu: faʻapipiʻi le vaʻa, o le pusa i le anteroposterior le siʻitia, maua mai se foliga faʻalanu, e faalauteleina ai avanoa intercostal. O le atinaʻeina o le malosi o suauʻu fesoʻotaʻiga ma le cartilage e faʻapogai ai le faʻaleagaina ma le faʻasaina o le vaʻavaʻaʻi faʻatasi, faʻasolosolo.

Faʻasalaga, o le tele o le salu ma le masini faʻanatura, ua mafua ona o le faateleina o le fuainumera ma le faʻatupulaia o gaioiga o le afu ma le vaʻaia. O le paʻu o tagata gasegase o loʻo faʻamalo, mafiafia, ma faʻaputu i vaʻaiga loloto, aemaise lava i le maʻila.

Faʻasalaga, o le faateleina o le tele o maso ma totoga o le tino (loto, ate, fatuga) e tupu i le faʻafefe maliega o le dystrophis o fiva musika. O tagata maʻi e amata ona popole e uiga i vaivaiga, vaivai, alualu i luma alualu i luma i le faatinoga. O loʻo galue aʻe le hypertrophy o le myocardial, lea e suia i le dystrophic myocardial ma faʻalautele ai le fatu. O le lona tolu o tagata gasegase e maua ai le maualuga o le toto maualuga, pe tusa ma le 90% e maua ai le siama o le aprona carotide e fesootaʻi ma le hypertrophy o masini mumu o le tumutumu o le respiratory tract ma le gaioiga o le gaioiga o le falemaʻi.

Faʻasalaga, faʻafitauli pagatia. O le toʻatele o fafine e sili atu i le galainini ma le le lava o le gonadotropins e faʻaleagaina ai le faʻaleagaina ma le le malamalama, o le galactorrhea e aliali mai - le lafoaia o le susu mai pepe, e le mafua mai i le maitaga ma le fanauina. 30% o tamaloloa ua i ai se faʻaitiitia o le tulaga tau feusuaiga. O le faʻaaogaina o le hormones antidiuretic faʻatasi ai ma le faʻasalaga e faʻaalia i le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus.

A o tupu le tumo pituitary gland ma uaua ma gasegase, o loo i ai le faateleina o le mamafa o le intracranial, photophobia, vaaiga faalua, tiga i le cheekbones ma le muaulu, o le vevela, vomiting, faaitiitia le faalogo ma le manogi, le afaina o vae. I tagata gasegase o loʻo mafatia mai le faʻasalaga, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le tino o le lauroid, totoga o le gastrointestinal tract, ma ua faateleina le matua.

O le gaioiga o le faʻasalaga e tuʻuina mai ma le atinaʻeina o faʻafitauli mai toetoe o totoga uma lava. O le mea sili ona taatele i tagata gasegase e maua ai le gasegase o le fatu maualuga o le fatu, o le dystrophic myocardial, o le maualuga o le toto, le faaletonu o le fatu. E sili atu ma le tasi vaetolu o tagata maʻi e faʻapupulaina le maʻisuka, o le gasevous dystrophy ma le pulmonary emphysema e mataituina.

O le afaina o mea tutupu i le tuputupu aʻe ma le gasegase e mafua ai le atinaʻeina o le tino o totoga eseese, e leaga uma ma leaga. O le acromegaly e masani ona o mai faatasi ma le tifaga poʻo le nodular goiter, faʻasolosolo fibrocystic, faʻasalaga faʻapitoa o le hyperplasia, polycystic ovaries, fiberroid uterine, polyposis o le intestinal. Atiaʻe le le atoatoa o le pituitary (panhypopituitarism) e mafua mai i le faʻamalosi ma le faʻaleagaina o le tumo pituitary gland tumo.

I laʻasaga mulimuli (5-6 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi), e mafai ona masalomia le faʻasalaga i luga o le faʻavae o le faateleina o vaega o le tino ma isi faailoilo mai fafo e mafai ona faʻaalia i le taimi ole suʻega. I ia tulaga, o le tagata gasegase e tuʻuina atu mo faʻatalatalanoaga e le endocrinologist ma suʻega mo suʻega falesuesue.

O le suʻesuʻega mo le suʻesuʻega o le faʻamalositino o le faʻamautuina o le toto:

  • toto o le tuputupu ae i le taeao ma i le maeʻa ai o le suega o le kulukose,
  • IRF I - mafuaʻaga o le tuputupu aʻe o le inisalini.

O le faateleina o le maualuga o le hormone levels e fuafuaina i le toetoe lava o tagata uma e mamaʻi. O le suʻega faʻafofoga ma le mamafa o le kulukose i le taimi o le gasegase e aʻafia ai le fuafuaina o le tau muamua o le STH, ona maeʻa ai lea o le kulukose - pe'ā uma le afa itula, itula, 1.5 ma le 2 itula. E masani lava, pe a maeʻa le inu o le kulukose, o le maualuga o le tupu o le tuputupu aʻe e faʻaitiitia, ma i le gaioiga malosi o le faʻasalaga, i se isi itu, o lona siitaga e matauina. O le suega o le faapaleni o le kulukose e faapitoa lava le malamalama i mataupu o le maualuga o le maualuga i le maualuga o le STH, poʻo ona tulaga masani. O le suega o le mamafa o le kulūkose e faʻaaogaina foi e iloilo ai le aoga o togafitiga.

O le hormone tuputupu aʻe e galue i luga o le tino e ala i le faʻamalosia o le inisalini pei o le tuputupu ae (IRF). O le faʻasalaga plasma o le IRF ou te atagia ai le tuʻufaʻatasia o le GH i le aso. O le faateleina i le IRF I i totonu o le toto o se tagata matua o loʻo faʻataʻoti saʻo mai ai le atinaʻeina o le faʻasalaga.

O se suʻesuʻega faʻafomaʻi i tagata gasegase e maualalo le faʻaogaina o ata vaaia, talu ai ona o ala masani i le mafaufau e latalata ile paseitary gland. Pe a faʻaalia e le leitio o le ulupo le faateleina o le tele o le nofoa Turki, i le mea e tu ai le pituitary gland. Ina ia faʻaalia le tumutumu pituitary, faʻamalositino komepiuta ma le IRM o le faiʻai ua faia. E le gata i lea, o tagata gasegase e maua i le gasegase o loo suʻesuʻeina mo eseesega faigata: o le polyposis o le intestinal, o le maʻisuka, o le masini multinodular, etc.

O le sini autu o le togafitiga o le ausia lea o le faamagaloga o le faamaʻi e ala i le aveesea o le hypersecretion i le somatotropin ma le faʻamaoniaina o le faʻamasinoga o le IRF I. Mo le togafitiga o le faʻasalaga, o loʻo faʻaaogaina e le endocrinology o aso nei ia togafitiga faafomaʻi, taotoga, radiation ma auala tuufaatasi.

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le somatotropin i totonu o le toto, o le faʻataʻitaʻiina o mea tutusa e pei o le somatostatin ua faʻamaonia - o le neurosecret o le hypothalamus, lea e taofia ai le puleaina o le hormone tupu (octerotide, lanerotide). Faʻasalaga, o le filifilia o hormones sex, dopamine agonists (bromocriptine, cabergoline) o loʻo faʻaalia. Mulimuli ane, e tasi le taimi o le gamma poo le radiation thérapie e masani lava ona faia i luga o le pituitary gland.

Faʻasalaga, o le sili ona lelei o le taotoga o le tino i le pito i lalo o le ulu ile ponaivi sphenoid. Faʻatonuina o le adenomas pe a uma le taotoga, e 85% o tagata gasegase ua faʻateleina le alualu i luma o le hormone ma le faʻamagaloina pea o le maʻi. Faatasi ai ma se tumutumu taua, o le pasene o togafitiga o se taunuuga o le taotoga amata e oʻo atu i le 30%. Ole fua ole soifua maloloina ole togafitiga ole gasegase ile 0.2 i le 5%.

Le leai o togafitiga mo le gasegase e mafua ai le le atoatoa o tagata gasegase o le gaioiga galue ma faigaluega, faateleina le tulaga lamatia o le le atoatoa o le tino. Faʻasalaga, ua faaitiitia le ola o le ola: 90% o tagata maʻi e le o ola i le 60 tausaga. O le maliu e masani lava ona tupu mai ona o se maʻi o le fatu. O taunuuga o togafitiga o le gasegase e sili atu ona lelei i le tele o ituaiga adenomas. Faʻasolosolo i le tele o gaʻo o le pituitary gland, o le tele o taimi latou te toe faʻateleina ai.

O le puipuia o le gasegase, e tatau ona aloese mai manuʻa, ma e tatau ona faʻamamaina le faʻafitauli masani o faʻamaʻi pipili. O le vave iloa o le faʻasalaga ma le faʻamautuina o le alualu i luma o le hormone tuputupu aʻe o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave ma mafua ai le faʻamagaloina pea o le maʻi.

O mafuaʻaga ma mafuaʻaga o le faʻasalaga

O le pituitary gland e maua ai le hormone somatotropic (STH), lea e nafa ma le fausiaina o le skeleton musika i le taimi o le tamaitiiti, ma i tagata matutua latou te siakiina le masima masima.

I tagata gasegase ma le gasegase, o loʻo i ai se soliga o le gaosia o lenei hormone ma le faʻaopoopoga o lona faʻasalaga i le toto. O le pituitary adenoma ma le acromegaly e tutupu ma le tupu aʻe o siama pituitary.

E tusa ai ma tagata atamamai, o le mafuaʻaga sili ona masani o le faʻasalaga o le mea tonu lava lea o le pituitary adenoma, lea e mafai ona tupu i le i ai o vavave o le hypothalamic, manuʻa manuʻa, ma le sinusitis tumau. O se vaega tāua i le atinaʻeina o le faʻasalaga o loʻo faia e le vaega faʻavae.

Acromegaly o loʻo faʻaalia i se taimi umi, o ona faʻaaliga e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻe:

Preacromegaly e faʻaalia i se laʻititi laʻititi i le maualuga o le GH, o se taunuuga o lea mea e leai lava ni faʻaaliga o faʻaalia o togafitiga,

Vaʻaia o mea faʻapitoa - faʻalauiloaina faʻamaoniga o le faʻamaʻi,

O le tulaga o le paʻu o loʻo faʻaalia i le faateleina o le mamafa o le intracranial ma faʻalavelave i le gaioiga o le tino vaaia ma le popole,

Cachexia - faʻamaonia le atinaʻe maʻi.

Ona o le umi o le atinaʻe i le taimi muamua o le faʻasalaga, e leai ni faʻailoga mai fafo o loʻo matauina.

Faʻaaliga faʻapitoa

O faʻafitauli o le faʻasalaga i tamaiti ma tagata matutua e aofia ai:

O le le lava i le ogatotonu o le ogatotonu ma sooga ona o lo latou faʻamalositino ma le atinaʻeina o faʻasolosolo,

O le tele o le lauulu o tamaitai i tamaitai,

O le faalauteleina o avanoa i le va o nifo, o le faateleina i vaega eseese o foliga, o le mafiafia o le paʻu,

O foliga vaaia o le tuputupu ae o le tuputupu ae,

Faʻalautele lauroid,

Faaitiitia le malosi e galue ai, vaivai,

O le atinaʻeina o pathoces cardiovascular e mafai ona oʻo atu ai i le oti,

Atinaʻeina o le maʻisuka

Faʻaleagaina o le faʻauʻuina o le paʻu,

Faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻalavelave.

I le pituitary acromegaly, o le faamalosia o siki maloloina e tupu, lea e faaosofia ai:

Faʻaitiitia le malosi ma le libido i alii,

Faʻasalaga, faʻaleagaina i fafine,

Telefoni feaveai e le mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga faafomaʻi.

Faʻamatalaga

E mafai ona maua le faʻamaoniga o le gasegase ma le gigantism i luga o faʻamaumauga: o le faiʻai MRI, o faʻamaoniga, radiography of the foot, biomasics parameter.

I totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega, o le faʻamaonia o le faʻaogaina o le STH ma le tuputupu aʻe o le inisalini pei o le tuputupu aʻe-1 e iloga. E masani lava, o le maualuga ole STH e le sili atu nai lo le 0.4 μg / l, ma o le IRF-1 e fetaui lelei ma faʻataʻitaʻiga e tusa ai ma le itupa ma le matutua o le mataupu. Faʻasalaga, o le i ai o le faʻamaʻi e le mafai ona taofia.

O le leitiola o vae e faia e iloilo ai le mafiafia o ona masini mumu. Faʻamaumauga taua i tane e oo i le 21 mm, i fafine - e oo atu i le 20 mm.

Afai ua maeʻa ona maua le suʻesuʻega, o le suʻesuʻega o le pathogenesis o le faʻamalosia ma le faʻamaonia o le faʻaaogaina o le pituitary ma le faʻamalologa.

O faʻataʻitaʻiga faʻatusatusaina o totoga o le pelvic, pusa, retroperitoneum, totoga o le mediastinal e faia i le leai o pituitary pathologies ma le i ai o faʻamatalaga o meaola ma faʻamaʻi tino o le faʻamaʻi.

Fomaʻi togafitiga mo le faʻasalaga

O le sini autū o togafitiga mo togafitiga faʻapea o le faʻasalalau lea o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe, o lona uiga, aumaia i se tulaga o le faʻamagaloga.

Mo lenei, o metotia nei e faʻaaogaina:

O togafitiga faʻasolo e faʻaaoga i ni mea se lua: transcranial and transgenic. O le filifiliga e faia e se neurosurgeon. Ua faia le taotoga e aveese ai le microadenomas poʻo le vaeluaina o macroadenomas.

O le vevela o le faʻalauiloa e faia i le leai o se faʻamaoniga pe a maeʻa togafitiga faʻapitoa, mo lenei manoa gamma, se faʻailoga faʻasolosolo, e mafai ona faʻaaogaina se osofaʻiga laina.

I fualaau faasaina, o vaega nei o fualaau oona ua faʻaaogaina: o le hormone e faʻaaogaina fualaau oona, faʻasologa o le somatostatin, dopaminergic drugs.

O le togafitiga tuʻufaʻatasia e faʻaogaina e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi.

O le filifiliga o togafitiga togafitiga e tatau ona faia faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa o ia lea na suʻesuʻeina le pathogenesis o le faʻamaʻi, symptoms ma taunuuga o suʻesuʻega o meaola o le maʻi.

E tusa ai ma fuainumera, o le taotoga ua manatu e sili ona lelei, e tusa ma le 30% oi latou o loʻo faʻaaogaina i le toe maua atoatoa, ma o isi o loʻo i ai se vaitaimi o le faʻamagaloina faifaipea.

Mo faamoemoega puipuia, ua fautuaina:

Taimi vave togafitiga o faʻamaʻi e aafia ai le nasopharynx,

Aloese mai manua manu.

Afai ei ai ni faʻailoga masalosalo, faʻafesoʻotai se endocrinologist mo fautuaga. E le manaʻomia le suʻesuʻeina tutoatasi ma sili atu ona togafitia.

O faʻamatalaga o le gasegase ona o le faateleina o le gaosiga o le hormone o le tupu, o se tupotokeke tuputupu aʻe o loʻo faʻapipiʻiina e le pituitary gland, poʻo faʻamaʻi e mafua ai le atinaʻeina o tumutumu (pituitary adenomas, tumutumu o le faiʻai, gasegase mai totoga mamao).

O mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo taoto i le gasegase o le hormone somatotropic, o lona uiga o le pituitary i le natura, poʻo le i ai foi o se fatuga hypothalamic.

E masani ona taliaina e faapea o le togafitiga o loʻo faʻaleaina i le amataga o le matua, o se avanoa i le vaitau talavou, e taʻua o le gigantism. O se uiga iloga o le gigantism i tamaiti o le vave vave ma le tutusa o le tuputupu ae o totoga, fomai, ponaivi ponaivi, suiga o meaola. O se faʻalavelave talitutusa lea e atiaʻe pe a uma le faʻavaeina o le tuputupu ae o le tino, i le sili atu o le matutua o le matua ua taʻua o le aotelega. O uiga lelei o le gasegase e taua o le faateleina o le totoga o totoga, gaʻo ma ponaivi o le tino, faʻapea foi ma le atinaʻega o faʻamaʻi pipisi.

Faailoga o le gigantism i tamaiti

O faʻamatalaga vave o le gasegase i tamaiti e mafai ona iloa sina taimi i le maea ai o lona atinaʻega. I fafo, ua faʻaalia i le faʻaleleia atili o le alualu i luma o lala, lea e le masani ai ona vevela ma e le mafai ona vaʻaia. I le taimi lava e tasi, e mafai ona e maitauina o le ivi o le zygomatic, o le maualuga o arches, o loo i ai le hypertrophy o le isu, muaulu, laulaufaiva ma le laugutu, o se taunuuga o le suiga o le foliga o le a suia ai, ma toe amata ai.

O faʻalavelave faʻalotoifale o loʻo faʻamalamalamaina e le edema i le fausaga o le faai ma sinuses, lea e mafua ai se suiga i le timeta o le leo, faʻaitiitia. O nisi tagata gasegase e faitio i le gaoi. I le ata, o le gasegase i tamaiti ma talavou e faʻaalia i le maualuga o le tuputupu aʻe, vaega e le masani ai faʻalauteleina o le tino, lala faʻaloloa ona o le le pulea lelei o ponaivi. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻapipiʻi mai foi ma suiga o le hormonal, o ona uiga o:

suauu faasao o le vaeluaga o mata,

faateleina le toto toto

maualuga calinium urine

le ono mafai ona atiaʻe se maʻi gallstone,

thyroid edema ma le gaioiga galue.

E masani lava i le amataga o le matua, o se faʻalauteleina o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi e mataʻituina, lea e faʻapogai ai foliga vaaia o tumutumu o tino ma suiga i totonu o totoga o le tino: fatu, ate, mama, gaʻo. O le tele o taimi e mafai ona e vaʻaia i le ata o tamaiti faatoa fananau mai ma le ua, o se uiga masani o le faʻalauteleina o le muso o le sternocleidomastoid muscle.

Faailoga o le Acromegaly i Tagata Matutua

O le faʻaleagaina o le hormone tuputupu aʻe e mafua ai faʻafitauli faʻapitoa i le tino o se tagata matua, lea e mafua ai se suiga i ona foliga vaaia, lea e mafai ona manino i lana ata poʻo le tagata lava ia. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea o loʻo faʻaalia i le tuputupu aʻe faʻateleina o nisi vaega o le tino, e aofia ai pito i luga ma lalo ifo, lima, vae, ma le ulu. E pei o tamaiti, i tagata matutua, o le muaulu, isu, laugutu foliga, fulufulu foliga, ponaivi zygomatic, suiga i lalo o le au, ma o le taunuuga lea ua faateleina ai avanoa avanoa. O le tele o tagata mamaʻi o loʻo i ai le macroglossia, o le faʻaleagaina o le laulaufaiva.

Faailoga o le faʻasalaga, lea e mafua i le tele o tulaga e ala i le pituitary adenoma i tagata matutua, e aofia ai le le atoatoa o le skeletal, aemaise lava le maualuga o le koluma, faʻalauteleina o le pusa, sosoo ai ma le faʻalauteleina o avanoa intercostal, ma suiga faʻapitoa. O le gaioiga o le gaioiga ma le mea faʻafelagolagomaʻi e mafua ai le faʻagata o le vavalalata faʻatasi, ma mafua ai ona maua le faʻasologa.

E tele taimi e faitioina ai e tagata gasegase i taimi uma o le ulu tiga, vaivai, vaivaiga maso, faaitiitia le faatinoga. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le muso ma le faʻaleagaina mulimuli o fiva maso. I le taimi lava e tasi, o le foliga mai o le hyperphophy o le myocardial, o le pasi atu i le dystrophic myocardial, mafua ai le atinaʻeina o le fatu, e mafai.

O tagata mamaʻi o loʻo i ai faʻamaʻiloga o le alualu i luma e masani lava ona faʻaalia suiga iloga io latou foliga vaaia e tutusa ai. Ae ui i lea, o loʻo i ai foi ni suiga i totonu ole tino ma auala. Ma o fafine ua solia le tulaga o le tamaititi, ua amata ona tupu, le galactorrhea - le faamatuu atu o le susu mai le pepe i le leai o se maitaga. O le tele o gasegase, e tusa lava po o le a le itupa ma le matua, ua maua i le maʻi o le apnea o le moe, lea e tupu ai le gata gata.

Afai e le togafitia, e fai ma tulafono, e tumau le le fiafia. O le alualu i luma o le faaletonu o le tino e mafua ai le atoatoa o le le atoatoa, ma faaopoopo ai foi le ono lamatia o le oti vave e tupu mai ona o le maʻi fatu. O le faʻamoemoe o le ola o tagata gasegase ma le faʻamaʻi faʻamaʻi ua matua faʻaitiitia ma e le oʻo atu i le 60 tausaga.

Faʻailoga

O le suʻeina o le faʻasalaga e faigofie lava, aemaise lava i tulaga mulimuli, talu ai o ona faʻaaliga mai fafo e patino. Ae ui i lea, o loʻo i ai se vaega faapitoa o faʻamaʻi, o ona uiga e tele lava ina tutusa ma faailoilo o le gasegase. Ina ia faia se suʻesuʻega faʻaeseese ma faʻamaonia (pe le aofia ai) le i ai o le faʻasalaga, o faʻatalatalanoaga a le endocrinologist ua faʻatulagaina, faʻapea foi ma mea faitino, falesuesue ma metotia faʻapitoa mo le faʻamautinoaina o le gasegase.

Iloiloga ata o le tagata maʻi

Aʻo leʻi faʻatulagaina togafitiga tatau ma togafitiga talafeagai, e aoina e le fomaʻi se siaki, e fuafua ai le faʻavaeina o le gasegase i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, ma faia foi se suʻesuʻega faʻamaonia - palpation, percussion, auscultation. Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega muamua, ua faʻataʻitaʻiina le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga.

Faʻataʻitaʻiga suʻesuʻeina fale suʻesuʻe

Mo suʻesuʻega o suʻesuʻega, o suʻesuʻega faʻasaienisi masani e faʻaaogaina: suʻega o toto ma urine. Ae ui i lea, o le tele o faʻamatalaga ma o lea e masani ona faʻaaoga ai ia mea ua manatu o le faʻamatalaga o hormones i totonu o le toto faʻatasi ai ma le faʻasalaga: STH - somatotropic growth hormone, ma le siama o le insulin-IGF-1.

Fuafuaina le maualuga o STH

O le faʻamaoniga o le atinaʻeina o le gasegase po o le faʻanoanoa o le faateleina lea o mea e maua i le somatotropin i le toto - toto o le tuputupu aʻe, lea e gaosia e le pitisitary tua. O se uiga iloga o le gaosiga o le STH o le natura o le uila, o le mea lea, e faia ai se suʻega e fuafua ai lona maualuga, o le tele o le toto samples e faia:

i le tulaga muamua, e tolu-taimi sampling faataitai e faia i le vaeluaga o le 20 minute., pe a uma ona faʻafefiloi le serum ma o le maualuga o le STH ua fuafuaina,

i le tulaga lona lua, e lima lima sampling samoa e faia i le vaeluaga o le 2.5 itula, ae o le maualuga e fuafuaina pe a uma ona mauaina se vaega o le toto. O le faailo faaiu e maua mai i le faʻatusatusaina o tau uma.

E faʻamaonia le faʻamaonia o le siama o le gasegase pe afai o le maualuga o le homone e sili atu i le 10 ng / ml. E mafai ona faʻesea le faʻamaʻi pe a le sili atu i le 2.5 i / ml le tau aogā.

Fuafuaga o le maualuga o le IGF-1

O le isi suʻega suʻeina suʻesuʻega o le faʻatulagaina lea o le maualuga o le IGF-1 hormone. E iai le maualuga o le maaleale ma le faʻamaoni, aua e le faalagolago i fesuiaiga o diurnal, e pei o le tuputupu aʻe o le homone. Afai o le maualuga o le IGF-1 i le toto e sili atu i le masani, e ono mafai e le fomaʻi ona iloa lelei le faʻasalaga. Ae ui i lea, o lenei suʻega e tatau ona faia faʻatasi ma isi suʻesuʻega, talu ai o le taua o le IGF-1 e mafai ona eseese i lalo ole aʻafiaga o nisi mea:

ia faʻaitiitia i le tulaga o le gase o le galuega, le hypothyroidism, sili atu leserogene, matelaina,

ia faʻateleina ona o se taunuuga o le togafitiga o le homone, faʻapea foʻi ma le faateleina o le inisalini i le toto.

Glucose toleni test

I le tulaga o taunuʻuga masalosalo, o le suʻega mo le fuafuaina o le STH e faʻaaoga ai le kulukose e faia e faamanino ai le maʻi. Mo lona amio, ua fuaina le maualuga o le homone o le tuputupu ae, a maeʻa ona valaaulia lea o le tagata maʻi e suʻe se kulukose. I le leai o se faʻasalaga, o le suega o le glucose e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le pule a le STH, faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, i se isi itu, o lona siʻitia.

CT poʻo le MRI

Ole metotia autu ma sili atu ona faʻamaonia le CT poʻo le MRI, lea e mafai ai ona e iloa le siama o le pituitary, faʻapea foi ma le tikeri o le salalau atu ile totoga o le toto ma gaʻo. O le faʻatinoga e faʻatinoina e faʻaaogaina ai se sui soʻotaga o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le fesuiaiga o masini, lea e faafaigofieina ai le suʻesuʻega ma faʻatagaina oe e fuafua le suiga o uiga i le pituitary poʻo le faʻaaliga.

I le faagasologa o le faʻataʻitaʻiina o togafitiga, e tele tagata gasegase e fiafia i le tele o taimi e tatau ona faia ai le MRI i le faʻamalosi. O lenei faiga e masani lava ona faia i le tulaga o le hypertrophy o vaega taitasi o le tino, atiaeina i le falemai, ma mulimuli ane, i le tulaga o le toto, pe a tagi le tagata maʻi i le faateleina o le vaivai, tiga o le ulu, musele ma tiga faatasi, faapea foi ma isi mea e fesootai i ai.

X-ray o le ulupoo

O lenei faiga e faʻatinoina ina ia mafai ai ona faʻamalamalamaina uiga o le leitio o faʻamalosi, faʻapea foʻi ma faailoilo o le atinaʻeina o le pituitary adenoma:

faateleina i le telē o le nofoa o Turkish,

faateleina le pneumatization o agasala,

I le faagasologa o le leitio i le amataga o le faamai, o nei faailo e ono toesea, o le mea lea, o isi, e masani lava o ausilali, auala o togafitiga ua faatonuina:

radiography o vae, lea e mafai ai ona e fuafuaina le mafiafia o masini mumu i lenei vaega,

suʻesuʻega e se fomaʻi e iloa ai igoa o le edema, stasis ma le atrophy, lea e masani ona taʻitaʻia.

Afai e tatau ai, o le tagata maʻi ua faatonuina se suʻesuʻega e iloa ai faʻafitauli: maʻisuka, vailaau o le intestinal, nusipepa gout, hyperplasia, ma isi.

Acromegaly e faasino i faʻamaʻi e le mafai ona tolopoina a latou togafitiga seia oʻo i se taimi mulimuli ane. O le tele o le gaosia o le homone o le tuputupu aʻe e mafai ona oʻo atu ai i le vave o le tino ma faʻaitiitia le avanoa o se olaga umi. Afai ei ai au faailoga muamua, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi. E na o se fomaʻi peʻa uma le suʻeina o suʻesuʻega e mafai ona iloa le maʻi ma faʻamaonia le saʻo togafitiga.

Sini ma Metotia

O sini autū o togafitiga faʻaleagaina:

faaitiitia le pulelaa o le homone tuputupu aʻe (hormone tuputupu aʻe),

faaitiitia le gaosiga o le tuputupu aʻe o le insulin-pei o IGF-1,

faʻaitiitia o le pituitary adenoma,

O togafitiga e faia i auala nei:

A maeʻa suʻesuʻega suʻesuʻega, e filifilia e le fomaʻi le auala e sili ona talafeagai, ia mafaufau i le tulaga o le faʻamaʻi ma uiga o le tagata maʻi. E masani lava, o le faʻasalaga, o le togafitiga e manaʻomia ai se auala maeʻaeʻa, o loʻo faʻatinoina, o le tuʻufaʻatasia o auala eseese.

Faamatalaga lautele

Acromegaly - o le faateleina o le pathological i nisi vaega o le tino e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe (hormone tupuʻe) e le pitisitary tua muai tua o se taunuuga o lona maʻi pipisi. E tupu i tagata matutua ma e faʻaalia i le faʻalauteleina o foliga (isu, taliga, laugutu, auvae pito i lalo), o le faateleina o vae ma lima, ulu o le ulu ma tiga faʻatasi, faʻaleagaina o feusuaiga ma galuega faʻaleleia i alii ma tamaitai. Vaega maualuga o le hormone tuputupu aʻe i le toto mafua ai le vave soifua mai le kanesa, pulmonary, maʻi cardiovascular.

Acromegaly amata ona atiaʻe pe a uma le faʻavaeina o le tino. E faasolosolo lava, i luga o se vaitaimi uumi, e tupu ai faailoga, ma suia ai foliga vaaia. I le averesi, o le acromegaly e maua i le maeʻa o le 7 tausaga mai le amataga o le maʻi. O le faʻamaʻi e masani lava ona maua i le va o tamaitai ma alii, aemaise i le 40-60 tausaga. O le acromegaly o se maʻi masani o le endocrine ma e matauina i le 40 tagata i le 1 miliona tagata.

Togafitiga

O togafitiga aupito sili ona lelei mo le gasegase ua manatu o se taotoga e aveesea ai le siama siama. Fomaʻi fautuaina le taotoga mo microadenoma ma macroadenoma. Afai e matauina le tuputupu aʻe vave o le tumama, o le taotoga na o le pau lea o le avanoa mo le toe faaleleia.

O le taotoga e faia i se tasi o auala e lua:

Laititi faʻaogaina le auala. E vave lava ona aveeseina le paʻu e aunoa ma ni faʻavae i le ulu ma le craniotomy. O gaioiga faʻapitoa uma e faia e ala i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o meafaigaluega e le gata i lea.

Le auala faʻafeʻau. O lenei auala o le taotoga e faʻaaogaina pe afai ua oʻo i le maualuga o le paʻu ma le aveesea o le adenoma e ala i le isu e le mafai. O le taotoga ma le taimi o le toe faʻaleleia e faigata, aua o le craniotomy e faia.

O nisi taimi e toe foi mai pe a maea le taotoga. Le itiiti ifo o le paʻu, o le tele lava o le vaitaimi o le faʻamalologa o le a umi. Ina ia faʻaitiitia faʻafitauli, e tatau ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi i se taimi tatau.

Fomaʻi togafitiga

Ua fautuaina e fomaʻi fualaau mo le togafiti togafitiga o le faamai.I le tulaga o le monotherapy, o vailaau e masani lava ona seasea ona maua, talu ai latou te fesoasoani e faaitiitia le gaosiga o le hormone tupu, ae le mafai ona latou fofoina atoatoa le maʻi.

O le tele lava o taimi, o fualaau o loʻo faʻamatalaina i ia tulaga:

afai o le taotoga e leʻi maua ai ni taunuuga,

pe afai e teena e le tagata gasegase pomaʻi,

pe afai ei ai ni faʻamaoniga mo le taotoga.

O le tagofia o vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia ai le paʻu i le tele, o nisi taimi o togafitiga e faʻamaonia muamua aʻo leʻi taoto.

Mo le togafitiga o le faʻamalosi, o fualaau o vaega nei e faʻaaogaina:

somatostatin analogues (octerodite, lantreoditis),

tagata e faʻapipiʻi mai le hormone obstructor (pegvisomant).

O le tagofia o vailaʻau e faʻaaogaina e pei lava ona faʻasolo mai e se fomaʻi. O le faʻamalosi o le tagata lava ia, faʻapea foʻi ma togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona faʻateleina ai le ala o le faʻamaʻi.

Lavea togafitiga

Ole togafitiga o le vevela e masani lava ona faʻaaoga i le togafitiga o le gasegase, aua e masani ona faʻalavelaveina - o le atinaʻeina o le faʻapopituitarism. O faʻafitauli e mafai ona tutupu i ni nai tausaga talu ona faʻamalosi. E le gata i lea, o le taunuuga i le tele o mataupu pe a faʻaaoga lenei metotia e le tupu vave.

O metotia nei o le togafitiga o le radiation ua faʻaaoga nei:

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻasalalau e tatau ona aumai faatasi ma fualaau.

O le faʻamaʻi o le faʻamaʻi o lona uiga o se faʻamaʻi lea e tupu i se tagata ua faʻaleagaina le tuputupu ae o le gaosiga o le hormone, o lona uiga o faʻaaliga o le faʻaleleia o le gaosia o le homone pe a maeʻa le matua. O le iʻuga, o le faʻatusatusaga o le tupu aʻe o le auivi atoa, totoga i totonu ma masini mūmū o le tino ua solia (e mafua ona o le faatumauina o le nitrogen i le tino). O le acromegaly e faapitoa lava le faalauiloa i luga o vae o le tino, mata ma ulu atoa.

O lenei faʻamaʻi e tupu i tamaʻitaʻi uma ma tamaʻitaʻi pe'ā maeʻa le vaitau tuputupu aʻe. O le taatele o le faamai e mai le 45-70 tagata i le tasi miliona tagata. E seasea afaina le tino o le tamaititi i lenei maʻi. I se tulaga e le masani ai, i le tuputupu ae o le fanau, o lenei tele o le hormone tuputupu ae e taitai atu ai i se tulaga e taua o le gigantism. O se suiga faapena o se mea e mafua ona o le sili atu o le mamafa o le oloa ma le tuputupu aʻe o le ponaivi.

Talu ai e le masani ona taatele, ma e alu ese le maʻi, e le faigofie ona iloa lenei maʻi i le amataga.

O nei mea uma e mafua mai ona o le solia o le homone o le tuputupu ae, ae o se suiga foi i isi galuega tau soifua maloloina:

Le faʻaleagaina o le paga o le tino.

Ona o le faʻaleagaina, o le metabolism ua faʻalavelaveina, lea i le tele o tulaga e mafua ai ona maua le maʻisuka ma o loʻo lamatia ai le ola o le tagata. Ae aua le ita, ei ai togafitiga faapitoa faafomaʻi e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaoniga ma faʻaitiitia ai le atinaʻe atili o le faʻamalosi.

O faʻamaoniga o le faʻasalaga o se faʻagasolo lemu ma faʻapitoa o le faʻaleleia o le faʻamaʻi o le maʻi. O lenei maʻi e mafua ona o le le mautonu o le hormonia e ala i suiga i foliga vaaia, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le soifua lelei. E i ai tagata gasegase ua latou iloa lenei siakiina pe a uma le 10 tausaga. O faitioga autu a tagata gasegase o se faʻaopoopoga i le vavae, isu, vae o lima ma vae.

I le atinaʻeina o se tauiviga lelei e faasaga i le faʻamaʻi, e lua aʻafiaga autu: faʻaleagaina o neoplasms ma togafitiga o le cardiovascular system. E fa auala autu o le faʻaaogaina o lenei maʻi:

Faiga faʻavae. O fomaʻi agavaa e faʻaaogaina atoatoa le tino. O lenei metotia e mafai ai ona vave maua le iuga. E i ai nisi faʻafitauli pe a uma le taotoga.

Faʻamalosia togafitiga poʻo le faʻamalositino. O le tele o taimi, o lenei auala e faʻaaogaina i le mataupu pe a le fesoasoani le taotoga i taotoga. E le gata i lea, o le feteʻenaʻiga ei ai ni faaletonu sailiili: ua afaina le nerve opic, o le tumutumu lona lua o le mafaufau.

Le metotia o fualaau. O le acromegaly e togafitia i ituaiga fualaau nei e tolu:

Analogs o le FTA (umi-taimi (Samatulin ma Sandostatin LAR) ma le gaioiga puupuu - Sandostatin Octroedit).

Donamine agonists (ergoline ma nonergoline fualaau).

Faʻatasia. Faafetai i lenei metotia, o le togafitiga sili ona lelei e maua ai le ausia.

Ae o le poto masani o loʻo faʻaalia ai e fomaʻi pea fomai i fualaau. O lenei metotia ei ai sona aafiaga leaga i le tino o le tagata.

O se lisi o vailaau e faʻafefe ai aʻafiaga o le faʻamalosi e lava lea:

Genfastat o se togafitiga faʻapitoa.

O Octride o se faila mucolytic.

Sandotatin - Beta

Samatulin o se visefofo.

I le tele o nei fualaau oona, o le gaioiga galue o loʻo faʻatau. O togafitiga uma ma togafitiga o togafitiga e naʻo le fomaʻi o loʻo auai.

O le a le mea e tatau ona manatuaina pe a faʻaaoga togafitiga faʻavae i le togafitiga o le faʻaleagaina

Faʻaaogaina e faʻamalosi ai le tino ma faʻateleina ai le faagasologa o le faʻamaloloina o le teuteu ma le teas mai le laau ma laau e pei ole:

laisene ma le ginseng aʻa

Acromegaly, o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le togafitiga e faʻaaogaina faʻapitoa pe a maeʻa maliega ma le fomaʻi, e mafai ona faʻamafanafanaina. E tatau ona manatuaina o infusions ma teas mai vao e le tatau ona teuina mo se taimi uumi. E tatau ona faʻaaogaina i totonu o le 24 itula i le maea ai o le afaina ma le faʻaogaina.

E mafua ona o le mea moni afai latou te tutu mo se taimi umi, o le a latou le toe maua uma le faamalologa, toe faʻaleleia uiga ma, e sili atu le leaga, e mafai ona mafua ai se afaina ogaoga. I le togafitiga o le faʻasalaga i fualaau faʻapitoa, e le taliaina lenei, ona o soʻo se aafiaga le lelei o le a aʻafia ai le tino ma le gaioiga o le thyroid gland, lea ua tofiaina se tasi o matafaioi taua i lenei mataupu.

O se laasaga tatau, lea e manaʻomia foi ona faʻamaopoopoina ma se tagata poto faapitoa, o se togafitiga o meaʻai. E mafai ai e oe ona faʻamalosi le tino, faʻavave vave le metabolism ma faateleina le tikeri o le tetee o le tino.

O mea e sili ona talosagaina

Afai o loʻo e aʻafia, o le a fesoasoani fusi a tagata e taofi nisi o faʻamaʻi o le maʻi. O se tasi o mea e sili ona lauiloa o le paluga lea e aofia ai fatu o le pumpkin, o le mutro primrose, o le aʻa o le togalaau, fatu sesame ma le 1pp. meli. E tatau ona faʻaaoga le paluga na tuʻuina mo le 1 tsp. Fafa i le aso. Afai a maeʻa le 14-16 aso e leai ni suiga lelei i le togafitiga, e tatau, pe a uma ona faʻatalanoa ma le endocrinologist, e fetuutuunai le kulupu poʻo le musu e faʻaaoga lenei fualaau.

O le toe faʻaleleia o faʻataʻitaʻiga a tagata faʻatau e aofia ai le faʻaaogaina o totogifuapauina. O le vailaʻau tuʻuina atu ua aofia ai mea taua e pei o:

Faʻafefiloi o laau totő (ia le itiiti ifo ma le 10 g.) Faʻatasi i le 200 ml. vai inu. E faʻaaoga le vailaau tuʻufaʻatasia mo 40-50 ml. ao le i ai ma e tatau ona faia lenei mea ia le itiiti ifo i le 4 taimi i totonu o le 24 itula.

E tatau ona maitauina o le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolo ma togafitiga i le togafitiga o le faʻamalosiaga e mautinoa lava le aoga. E mafua ona o le lelei o le aafiaga o le finocrine gland. Peitai, o le faamamafa autu i le togafitiga o le faʻaleagaina e tatau ona faia e le gata i luga o faʻamaumauga, ae faʻapea foʻi i le faʻaaogaina o vailaʻau, togafitiga faʻapitoa mo le toe faʻaleleia. Faatasi ai ma le saʻo lelei o faʻaogaina o metotia na tuʻuina atu, o le a oʻo i le 100%.

O le a le mea e le faʻaleagaina?

Mo le gaosia o le hormone tuputupu aʻe, o le vaega o le faiʻai - o le pituitary gland - e nafa. E masani lava, o lenei hormone e gaosia i tamaiti mai le aso muamua o le olaga, e matua faʻaaogaina lava i le taimi o le tamaititi, pe a oʻo i le tele o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae e oʻo atu i le 10 cm i le tele o masina. A maeʻa lenei laasaga, o le somatotropin e faʻaitiitia ai lana gaioiga i lenei itu: o vaʻalele e latalata i le 15-17 tausaga mo fafine ma le 20-22 mo alii.

Acromegaly - O se tulaga faʻaleagaina lea e faʻaauau ai ona gaosia lelei le homone o le tuputupu ae i tagata matutua. E i ai mataupu pe a amata ona toe faʻafouina i le atoatoa o tagata mamaʻi sa masani ona masani lelei.

O le hormone tuputupu aʻe e le uma ona tuʻuina atu i luma o le pituitary gland i tagata matutua.

O lenei hormone e faʻaauau ma masani, e nafa ma:

  • gaosiolosi gaʻo - puipuia le pancreas, siaki le toto toto,
  • gaʻo gaʻo - faʻatasi ai ma hormones o feusuaiga e faʻasalalau ai le tufatufaina atu o gaʻo oona,
  • suauu masima-masima - e aafia ai le gaioiga o fatuga, diuresis.

O le pituitary gland e "galue" faatasi ai ma se isi vaega o le faiʻai - vavalo. O le aʻafiaga mulimuli lenei o le faʻamalositino o le somatoliberin, lea e faʻamalosia le faʻaopoopoga o le somatotropic gaosiga ma le somatostatin - faʻasolosolo, faʻalavelave faʻasaina ma le le faatagaina o le tele o aafiaga i totoga o le tino.

O lenei paleni e mafai ona taʻitasi e faalagolago ile taʻaloga, faʻavae o le kenera, kenera, tausaga, ma meaʻai. O le mea lea, i le averesi, o foliga o le Europa maualuga e sili atu nai lo sui o tagata Asia, o alii e sili atu lima ma vae nai lo tamaitai, ma isi. O nei mea uma ua manatu o se eseesega o le masani.

Aʻo talanoa e uiga i le faʻasalaga, o lona uiga o se maʻi le faʻaleagaina o galuega o le mafaufau ma le pituitary gland. E tele mafuaʻaga, ae o le suʻesuʻega e mafai ona faia na o taunuuga o auiliiliga, lea e aofia ai le maualuga ma le taimi o le pulefaʻatupulaia o le hormone tupu aʻe faatasi ai ma le IRF I, o se mea e tupu ai le insulin.

Acromegaly o se faʻamaʻi o tagata matutua, muamua na soifua maloloina. Afai e tupu mai faailoga mai le tamaitiiti, ona valaʻau lea o tulaga gigantism.

O faʻamaʻi uma e le gata e afaina ai foliga vaaia o se tagata. O latou mafua ai se numera tele o faʻafitauliO nisi mea e vaivai ai, o se vailaau i le atinaʻe o le kanesa o se ituaiga faapitoa, ma isi aʻafiaga ogaoga.

O suʻesuʻega faʻasolosolo ma togafitiga togafitiga e fesoasoani e pulea le faʻamaʻi, aloese mai i taimi umi mo le soifua maloloina ma le ola. E tatau ona ave fua i le masalosaloga muamua o maʻi faamai, i nisi o tulaga, e faalagolago i mafuaaga, o le a mafai ona aveesea atoatoa ia faailoga.

Mafuaʻaga o Acromegaly

O le auala lautele mo le atinaʻeina o faailoga o le gasegase o le faasee saʻo lea o hormones o le tuputupu aʻe, lea e faʻaosofia ai le faʻaleagaina o siama.

Faatasi ai ma mafuaaga vave nei:

  1. O le toto o le Benign, e avea o se tulafono, o le pituitary adenomas ua avea ma mafuaʻaga tuusao i le silia i le 90% o mataupu. O le tele o le tamaititi e fesoʻotaʻi ma le fomaʻi tutusa, aua o na neoplasms e masani lava ona atiae i totonu o se tamaititi ao laʻitiiti pe o se talavou foi i le amataga o le laititi.
  2. Tumama ma isi maʻi o le mafaufau, lea e mafua ai le le lava o le hormone e taofia ai le pulelasi o le homone tuputupu aʻe, pe, i se isi itu, mafua ai ona maua ai le tele o le vailaau. O le lua lea o mafuaʻaga sili ona taatele o le faʻasalaga.
  3. O le mafuaʻaga vave o le amataina o le faʻamaʻi e masani lava ona manua i le ulupoo, o le faiʻai, e aofia ai le faʻasalaga. Faʻalavelave poʻo faʻaleagaina e tupu, e mafua ai i kusi poʻo tumama. O se talafaasolopito o le tele o tagata gasegase matutua o loʻo mafatia i le faʻaleagaina o le tino, faʻaleagaina le ulu o le malosi ma le ogaoga ogaoga.
  4. Faʻaleleia le gaosiga o le IGF, lea e mafai foi ona fesootaʻi ma maʻi o le tino, pathoces o le hormonal system, ate. O le polotini lava ia e gaosia e le hepatocytes, ae o ona mea i totonu o le toto e mafai ona aafia i le tele o mea - inisalini, o mea e maua i le testosterone ma le estrogen, ma le gaioiga o le thyroid gland.
  5. I nisi o tulaga e le masani ai, ei ai se mea e tupu mai i le manava ectopic o le tuputupu aʻe o le homone e isi gaioiga - o le thyroid, ovaries, matai. E le o se masani masani masani, ae ua maua foi i tagata gasegase i le gasegase ma le gigantism.

E mafai ona e iloa muamua le faʻamaʻi i se taimi vavepe a amata suiga laiti. I se tagata matua, o foliga vaaia e sui vave lava, o se ata o le falemaʻi o le faʻamaʻi. I le tulaga o se tamaititi ua masalomia o le gigantism, o se suesuega atoa o le tamaititi e se endocrinologist, neuropathologist ma isi tagata tomai faapitoa e talafeagai.

Faʻafitauli Acromese

E pei o maʻi uma o endocrine, acromegaly e le lelei ona togafitia. O le mea lea, e taua tele le vave iloa ma le faʻamalositino, lea e mafai ai ona iloa vave le togafitiga ma puipuia ai le tupu mai o ni faʻafitauli ogaoga. I le taimi nei, o se vaifofo atoatoa ma le tagata maʻi ua toe foi atu i le setete aʻo leʻi oʻo i le maʻi manatu e seasea, ae mafai ona fai ni fua e puipuia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi.

Le faʻamalosia togafitiga na faʻamaonia:

  1. Faʻatonuga faʻapitoa - aveeseina o le pituitary adenomas, tumutumu o le hypothalamus ma isi neoplasms i le faiʻai e aafia ai le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe. O le mea e leaga ai, o lenei auala e le talafeagai i taimi uma, o nisi taimi o le tele o le paʻu e matua laitiiti lava, ae o loʻo faʻaauau pea ona afaina ai le tulaga maʻaleʻale o le faiʻai.
  2. Lavea togafitiga - e sau e suia le taʻavale, pe a leai se auala e ave faʻamalosi saʻo ai le paʻu. I lalo o le faatosinaga o le faʻasalalauga faʻapitoa, e mafai ona ausia lelei le faʻafouina o le neoplasm, lona faʻaitiitia. Faʻataʻitaʻiga o togafitiga: faigata e faʻafeiloaʻi e le tagata maʻi, e le o taimi uma e iai le mea e manaʻomia.
  3. Faʻaaliga STH faʻamaonia faasee, o se tasi o fualaau faasaina o Sandostatin. O le filifilia o le fualaau faasaina e tatau ona faia e le endocrinologist, faapea foi le metotia, o le tulafono o le fualaau faasaina.
  4. O se vaega tāua o le lagolagoina o tagata gasegase ma le maualuga o le gaioiga faʻamaʻi, chondroprotectors ma isi sooupu e fesoasoani e faʻaitiitia le faʻaalia o le faʻamaʻi.

Faʻamataʻu faʻamaʻi ma le leai o ni aʻafiaga ogaoga, e mafai ona maua ni lelei lelei, e oʻo i le toe foʻi mai o le maʻi ile olaga masani. E le gata i lea, o loʻo fautuaina mai tagata gasegase o le maʻisuka, meaai maualuga calorie fautuaina, lea e fesoasoani e tuʻuina atu ai le tino i le tele o meaʻai, ae o le faʻaitiitia o le kulukose ma le suka, ona o le faʻapalepaleina o le tino i lenei vailaau ua faʻaleagaina.

Mafuaaga o le faamai

O le mea muamua e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le solia lea o le pituitary gland, lea o loʻo faʻaalia i le sili atu o le pule a le somatropin (hormone tupu). A o laʻititi lava, o lenei hormone e faʻateleina ai le tuputupu ae o le skeleton a se tamaititi, ma i tagata matutua o loʻo faʻamalosia ai le gaʻo ma gaʻo gaʻo. Faʻasalaga, o siama pituitary mo ni mafuaaga eseese e faʻalauteleina ai e aunoa ma le tali atu i faailo o le tino (o lenei mafuaʻaga i le tele o faʻataʻitaʻiga i se faʻamaʻi pipisi).
O mafuaʻaga autu o le atiaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • O le pituitary adenoma, lea e faʻaosofia ai le puleaina o le hormone somatropin.

  • Faʻafitauli faʻapitoa i le pito i luma o le vaʻaia.
  • Faʻateleina le lagona o le tino o le tino i gaʻo tuputupu aʻe.
  • Soifuaga, le i ai o se faʻamaʻi o samatotrophinomas.
  • O le fatuga o kume i totonu o le faiʻai, o le atinaʻe lea e mafai ona mafua mai i se manuaga ogaoga o le faiʻai poʻo se maʻi faʻaleaga.
  • Le i ai o le tino i totonu o le tino.

Vaʻaia o Atinaʻeina Acromegament

O le faʻamaʻi e tolu tikeri o le faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • O le taimi muamua o se mea muamua. I lenei laasaga, e leai ni faʻamaoniga o le maʻi, o lea e toetoe lava a le mafai ona iloa ma mafai ona iloa e se avanoa i le taimi o se suʻega faafomaʻi lautele.
  • O le tulaga o le gasegase o loʻo faʻaalia i uluai faʻaaliga o faʻamaoniga, suiga i fafo o vaega o le tino. I lenei laasaga, o le tumutumu e tupu i le lapoa ma o faailoga iloga ua aliali mai: faateleina le mamafa o le intracranial, o le paʻu tele o le vaai, vaivaiga lautele o le tino.
  • O le tulaga o le cachectal o le vaega mulimuli lea o le faamai, lea e matauina ai le tino, o le tele o faafitauli e tupu.

Puipuia faʻamaʻi

Mo le puipuia o le atinaʻeina o le pituitary acromegaly, e tatau ona mulimuli i ni faʻataʻitaʻiga faigofie:

  • Aloese mai manua o le craniocerebral poʻo isi ulu.
  • Puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le faiʻai (faʻataʻitaʻiga, maningitis).
  • Vaʻaia taimi taʻitasi suʻesuʻega suʻesuʻe mo le tuputupu aʻe o le homone i le toto.
  • Mataʻituina ma le mataʻituina le soifua maloloina o le tino ma faʻaleleia le tino ma faʻaleleia le taimi e toe faʻaleleia ai.

Acromegaly - ata, mafuaaga, faailoga muamua, faailoga ma togafitiga o le maʻi

O le acromegaly o se maʻi faʻaleagaina lea e alualu i luma ona o le le toe faʻaleleia e le pituitary gland o le somatotropin pe a uma le faʻatuina o le epiphyseal cartilage. E masani lava, e le o fenumiai le atuatuvale ma le telefoni. Ae, afai o gasegase e tupu mai le tamaitiiti, e na o tagata matutua e mafatia i le gasegase, ma o foliga vaaia e na o le 3-5 tausaga pe a uma le faaletonu o le tino.

O le acromegaly o se faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai le tupu o le tuputupu aʻe (hormone tupu), ae o loʻo i ai le solia o le tuputupu aʻe o le skeleton ma totoga i totonu, i se faʻaopoopoga, o loʻo i ai se maʻi gasegase.

Faʻapitoa le faaleleia atili o le faʻapipiʻi o le palatini, aʻo faʻatino galuega nei:

  • faʻagesegese le faʻavaivaia o puipuiga,
  • faʻavaveina le liua o sima gaʻo,
  • faʻaitiitia le tuʻuina atu o mea gaʻo i totonu o le tino,
  • faateleina le vaeluaga o le maso maso ma le tino.

E taua le matauina o le maualuga o le hormone e tuusao lava i luga o fuainumera o tausaga, o lea la o le maualuga maualuga o le somatropin e matauina i tausaga muamua o le olaga pe a ma le tolu tausaga, ma o le maualuga o le gaosiga e tupu i le talavou. I le po, ua matua faateleina le somatotropin, o le mea lea o le vevesi i le moe e tau atu i lona faaitiitia.

E tupu i le faʻamaʻi o le tino o le tino e aʻafia ai le pituitary gland, poʻo se isi lava mafuaʻaga, o le tino ma le tiga o le somatotropic hormone e sili atu. I le faʻamaumauga autu, ua matua faateleina. Afai e tupu lenei mea i le matua, pe a uma ona tapunia ia vailaau o le tuputupu aʻe ola, o lenei mea e taufaamatau ai i le gasegase.

I le 95% o mataupu, o le mafuaʻaga o le faʻasalaga o le tumo pituitary - o le adenoma, poʻo le somatotropinoma, lea e maua ai le faʻateleina o le puleaina o le hormone tuputupu aʻe, faʻapea foʻi ma lona le faʻasalaina ulufale atu i totonu o le toto

Acromegaly amata ona atiaʻe pe a uma le faʻavaeina o le tino. E faasolosolo lava, i luga o se vaitaimi uumi, e tupu ai faailoga, ma suia ai foliga vaaia. I le averesi, o le acromegaly e maua i le maeʻa o le 7 tausaga mai le amataga o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le acromegaly e atiae pe a mavae ni manua o le fatugalemu o le tino, o ona gasegase pipisi ma le le pisia. O se vaega patino i le atinaʻe ua tuʻuina atu i le faʻamaoni.

Acromegaly e amata lemu lemu, o le mea lea o ona faailoga muamua e masani ona le iloa. E le gata i lea, o lenei tulaga e matua faigata tele mo le vave iloa o togafitiga.

O le ata o loʻo faʻaalia ai se uiga lelei o le faʻasalaga i foliga

Ua faʻamaonia e le au atamamai ala taua o le pituitary acromegaly:

  • tele o le tiga o le ulu, e masani lava ona o le faateleina o le mamafa o le intracranial,
  • moe le moe, vaivai,
  • photophobia, faʻalogo faʻalogo,
  • o nisi taimi o le vevela,
  • fulafula o le pito i luga ma foliga,
  • vaivai, faaitiitia le faatinoga
  • tiga i le pito i tua, sooga, limite o le sooga faʻatasi, faʻaleagaina o vae,
  • sosolo

O le maualuga o le maualuga o le tupu o le tuputupu ae e mafua ai ona le lelei le suiga i uiga o tagata gasegase:

  • O le faʻamaʻiina o le laulaufaiva, o laʻau ma le larynx e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le timeta o le leo - o le a atili ai ona logonoa, o le a oʻo mai le malosi,
  • zygomatic ponaivi faalautele
  • laʻau pito i lalo
  • fulufulu mata
  • maualuga o taliga
  • isu
  • laugutu.

O le mea lea e feʻalo ai mata.

E leaga le pulou, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le pusa, o se faʻaopoopoga o avanoa intercostal, ua punou le vaʻai. O le tuputupu ae o le cartilage ma le mea e fesoʻotaʻi ai e taʻitaʻia ai le vavalalata o le gaoioi o sooga, o latou faʻaleagaga, faʻamaʻi pipisi.

Ona o le siʻitia o totoga i totonu o le lapoa ma le voluma, o le gasegase musele o le maʻi na faʻalauteleina, lea e oʻo atu ai i foliga o vaivaiga, vaivai, ma le vave faʻaitiitia o le gafatia galue. O le gasegase o le fatu maso ma le fatu o le fatu ua alualu i luma vave.

O le acromegaly o loʻo faʻaalia i se auala umi, maualuluga. Faʻalagolago i le ogaoga o faʻamaoniga i le atinaʻeina o le faʻamalosi, e tele ni vaega:

  1. Preacromegaly - e faʻaalia i uluaʻi faailoga, e seasea ona iloa, talu ai e le o faʻamaonia igoa. Ae ui lava i lea, i lenei taimi, e mafai ona iloa lelei le faʻalavelave faʻatasi ma le fesoasoani o le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga o le faiʻai, faapea foʻi ma le maualuga o le toto o le tuputupu aʻe i le toto,
  2. Vaʻaia o le faʻapitoa - faʻalauiloaina o faʻamaoniga o le faʻasalaga.
  3. Tumo: o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga o faʻaleagaina ma faʻalavelave galuega o fausaga o loʻo latalata ane. Atonu o le solia lea o le gaioiga o totoga o le vaʻaia poʻo le faʻateleina o le mamafa o le intracranial.
  4. O le vaega mulimuli o le tulaga lea o le cachexia, e tuʻuina atu ma le vaivai ona o le faʻasalaga.

Taʻitaʻi uma suʻega faʻapitoa mo togafitiga faafomaʻi ile taimi e fesoasoani ai e iloa le faʻamaʻi i se taimi vave.

O le lamatiaga o le gasegase i ona faafitauli, ia e matauina mai toetoe lava o totoga uma. Faʻafitauli masani:

  • popolega popole
  • togafitiga o le tino o le endocrine,
  • mastopathy
  • uterine fibroids,
  • polycystic ovary syndrome,
  • vailaʻau o le intestinal
  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • loto vaivai
  • ogaoga maualuga.

Ae o le paʻu, o ia gaioiga e tupu:

  • fusi o paʻu paʻu,
  • uʻamea
  • seborrhea,
  • soona inu tele
  • hydradenitis.

Afai o uluaʻi faʻamaoniga e foliga mai e faʻaalia ai le faʻasalaga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi muamua se fomaʻi agavaa mo se siama ma se faʻamaonia saʻo. Acromegaly ua maua i luga o le faavae o faʻamaumauga o le toto mo le maualuga ole IRF-1 (somatomedin C). I tulaga masani, e fautuaina le suega faʻamalosi ma se glucose avega. Mo lenei mea, o le tagata gasegase e masalomia le gasegase o le a tosoina i le 30 minute 4 taimi i le aso.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia ma saili mo mafuaʻaga:

  1. Suʻega lautele o le toto ma le mimi.
  2. Suesuega ole toto.
  3. Faʻasalaga o le thyroid gland, ovaries, tasi.
  4. X-ray o le ulupoo ma le itulagi o le turuma Turki (faia o ponaivi i le ulupulu o loʻo i ai le pituitary gland) - o se faʻaopoopoga o le tele o le nofoa Turki poʻo le pasia e matauina.
  5. CT suʻesuʻeina o le pituitary gland ma le faiʻai ma le faʻatusatusaga faʻatulafonoina poʻo le MRI e aunoa ma se faʻatusatusaga
  6. Ophthalmology examination (suʻesuʻega mata) - i tagata gasegase o le ai ai se faʻaitiitia i le vaaia o mea faitino, faʻatapulaʻaina o faʻafanua.
  7. Suesuega faʻatusatusa i ata o le tagata maʻi i le past 3-5 tausaga.

O nisi taimi e faamalosia ai fomaʻi e togafitia togafitiga faʻapitoa mo togafitiga o le faʻamalosi. E masani lava e tupu lenei mea pe a oʻo i le tumutumu o le tino e oʻo atu i lapoa lapoa ma faʻamalosi ai le mafaufau o le mafaufau.

O togafitiga faasao mo le pituitary acromegaly e aofia ai le faaaogaina o fualaau faasaina e taofia ai le gaosiga o le hormone tuputupu ae. I aso nei, e lua vaega o fualaau oona e faʻaaoga mo lenei mea.

  • Tasi le faʻavae - faʻasologa o le somatostin (Sandotastatin, Somatulin).
  • O le vaega lona lua o le pani o le dopamine (Parloder, Abergin).

Afai o le adenoma ua oʻo i le tele o le tele, pe afai o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi, o le a le lava le togafitiga o fualaau oona - i lenei tulaga, o le maʻi e faʻaalia togafitiga. Faʻatasi ai ma le tele o vevela, e faia ai se taʻaloga lua-taimi. I le taimi lava e tasi, o le vaega o le paʻu o loʻo i totonu o le kekone e muamua aveeseina, ma a maeʻa ni nai masina, ona aveeseina lea o toega o le pituitary adenoma e ala i le isu.

O se faʻamatalaga tuusaʻo mo le taotoga o le vave vave ona leai se faʻaaliga. Ua aveesea le tino i le ponaivi sphenoid. I le 85% o tagata gasegase, pe a maeʻa ona aveesea le paʻu, o le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone tuputupu aʻe e faʻailoaina i le faʻamautuina o faʻamaoniga ma le faʻamagaloina o le faʻamaʻi.

Ole togafitiga o le vevela o le acromegaly e naʻo le taimi e le mafai ai ona togafitia taotoga ma togafitiga fualaau faasaina, aua a maeʻa ona faia ona o le tuai o le gaioiga, o le faamagaloga e tupu pe a mavae ni nai tausaga, ma o le lamatiaga o le faatupuina o le vevela e maualuga tele.

O le togafitiga mo lenei maʻi faʻalagolago i le taimi ma le sao o togafitiga. O le leai o ni auala e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa o tagata gasegase o le galue ma le matua o le matua, ma faʻapupulaina foi le lamatiaga o le ola faaletino.

Faʻasalaga, ua faaitiitia le ola o le ola: 90% o tagata maʻi e le o ola i le 60 tausaga. O le maliu e masani lava ona tupu mai ona o se maʻi o le fatu. O taunuuga o togafitiga o le gasegase e sili atu ona lelei i le tele o ituaiga adenomas. Faʻasolosolo i le tele o gaʻo o le pituitary gland, o le tele o taimi latou te toe faʻateleina ai.

O le puipuia o le gasegase e fuafua i le vave iloa o faalavelave faʻafuaseʻi. Afai i le taimi e faʻasalalau ai le faʻateleina o le pulelaa o le toto o le tuputupu aʻe, e mafai ona e aloese mai suiga o le tino i totonu o totoga ma foliga vaaia, mafua ai le faʻamagaloina faifaipea.

O le puipuiga e aofia ai le tausisia o fautuaga nei:

  • aloese mai manuaga ogaoga o ulu,
  • feutagai ma se fomaʻi mo maʻi le mafaufau,
  • togafitia ma le faʻaeteete faʻamaʻi e aafia ai totoga o le tino,
  • o mea taumafa a tamaiti ma tagata matutua e tatau ona maeʻa ma ia aofia ai mea taua uma e aoga.

O le acromegaly o se faamaʻi o le pituitary gland e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe - somatotropin, e mafua mai i le faateleina o le tuputupu ae o le skeleton ma totoga i totonu, faalauteleina o foliga vaaia ma isi vaega o le tino, maʻi faaletonu. O le faʻamaʻi na mafua ai lona amataga pe a maeʻa, faʻapitoa le tuputupu ae o le tino i le tino. I le amataga, o suiga faʻaleagaina na mafua mai i le faʻaaogaina e le faigofie pe leai foi. Acromegaly faʻagasolosolo mo se taimi umi - o ona faailoga e faʻapupula, ma suiga o foliga vaaia ua manino. I le averesi, o le 5-7 tausaga e afaina mai le amataina o uluai faailoga o le maʻi i le siamaina.

O tagata matutua e afaina mai le gasegase: o se tulafono, i le vaitau o le 40-60 tausaga, alii ma tamaitai.

Aafiaga o le somatotropin i totoga o tino ma gaʻo

O le puleaina o le hormone tuputupu aʻe - hormone tuputupu aʻe - e faia e le pituitary gland. E faʻatulafonoina e le hypothalamus, lea, afai e tatau ai, e maua ai le neurosecretions somatostatin (faʻalavelaveina le gaosia o le hormone tupu) ma le somatoliberin (faʻaagaaga).

I totonu o le tino o le tagata, o le tupu o le tuputupu aʻe e maua ai le tupuga o le skeleton o le tamaititi (o lona uiga, o lona tuputupu ae i le uumi) ma e nafa ma le faʻatulaga lelei o le masukulekele system.

I tagata matutua, o le somatotropin e aʻafia i le metabolism - o loʻo iai se faʻalogona anabolic, faʻamalosia ai le faʻapipiʻiina o poloka o le protein, fesoasoani e faʻaitiitia le teu o le gaʻo i lalo o le paʻu ma faʻaleleia lona faʻamaʻa, faateleina ai le fua o le maso i le tino gaʻo. E le gata i lea, o lenei hormone foi e faatonutonuina ai le gaosiga o le carbohydrate, o se tasi o hormones o le contra-hormonal, o lona uiga, faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E i ai le faʻamaoniga e faapea o aʻafiaga o le tupu o le tuputupu ae e le faʻamalosia ma faʻalauteleina le faʻafefe o le calcium e le ponaivi.

Le mafuaʻaga ma le faʻaaogaina o le faʻasalaga

I le 95% o mataupu, o le mafuaʻaga o le faʻasalaga o le tumo pituitary - o le adenoma, poʻo le somatotropinoma, lea e maua ai le sili atu o le puleaina o le hormone tupu. E le gata i lea, o lenei maʻi e mafai ona tupu ma:

  • togafitiga o le vavalo, faapogai le faateleina o le gaosiga o le somatoliberin,
  • faateleina le gaosiga o le gaosiga o le inisalini,
  • hypersensitivity o meaola i le tuputupu aʻe o le homone,
  • gaioiga faʻaleagaina o hormone tuputupu aʻe i totonu o totoga (ovaries, mama, bronchi, totoga o le gastrointestinal tract) - faʻatautaia ectopic.

I le avea ai o se tulafono, o le acromegaly e atiae pe a mavae ni manua o le fatugalemu o le tino, o ona gasegase pipisi ma le le pisia.

E faʻamaonia o i latou o loʻo i ai nei maʻi faʻapitoa foi e sili atu ona mafatia i le faʻasalaga.

O suiga o le morphological i le gasegase o loo faamatalaina e le hypertrophy (faateleina le voluma ma le mamafa) o gaʻo o totoga i totonu, o le tuputupu ae o mea fesootai i totonu - o nei suiga e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o neoplasms mama ma le mama i le tino o le maʻi.

O faʻamaoniga faʻavae o lenei maʻi o:

  • faalauteleina o lima, vae,
  • o le faateleina o le tele o foliga o le tagata lava ia - fulufulu lapopoa, isu, laulaufaiva (o lo oi ai ni nifo nifo), faalauteleina e alu ese le auvae papaʻe, galo i le va o nifo, paʻu o le paʻu i le muaulu, galala le nasolabial, loloto suiga ,
  • leo faʻamalosi
  • ulu matua
  • paresthesia (o se lagona o le paʻu, tingling, fetolofi e felelei i vaega eseese o le tino),
  • tiga i le pito i tua, sooga, limite o le sooga faʻatasi,
  • sosolo
  • fulafula o le pito i luga ma foliga,
  • vaivai, faaitiitia le faatinoga
  • faʻavave, vomiting (o faailoga ia o le mamafa o le intracranial faʻatasi ma se tumutumu o tumo pituitary),
  • numera o vae
  • mataʻutia mataʻutia
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga ma le malosi,
  • faʻaletonu vaaia (faalua vaaiga, fefe i le malamalama susulu),
  • faalogo leiloloa ma le lagona o le leiloloa,
  • mutaaga o susu mai mamanu mammary - galactorrhea,
  • taimi tiga i totonu o le loto.

O se suʻesuʻega faʻamaonia o se tagata o loʻo mafatia mai le faʻasalaga, o le a iloa e le fomaʻi suiga nei:

  • toe faʻafoʻi, o le a faʻalogo le fomaʻi i le faʻalauteleina o foliga ma vae tetele,
  • faʻaleagaga o le ponaivi ponaivi (o le vavau o le vavaela, o le palanu - faʻalauteleina i le anteroposterior size - o le pusa, o le lautele o intercostal avanoa),
  • fulafula o mata ma lima,
  • sosolo
  • hirsutism (faʻaleleia atili le ulu o le ulu i tamaitai),
  • se faʻaopoopoga o le tele o le thyroid glands, fatu, ate ma isi totoga,
  • latalata i le myopathy (o lona uiga, suiga i musele e latalata i le ogatotonu o le ogalaau),
  • maualuga le toto maualuga
  • fuataga i luga o se electrocardiogram (faailoga o le mea e taua o le acromegaloid fatu),
  • maualuga le maualuga o le prolactin levels i le toto,
  • (i le kuata o tagata gasegase o loo i ai faailo o le maʻisuka malosi, mausali (tumau, le mautonu) i togafitiga o le hypoglycemic, e aofia ai le puleaina o le inisalini).

I totonu o le 9 mai le 10 tagata gasegase i le atinaʻega, o loʻo faʻaalia ai faʻamaoniga o le maʻi o le apnea. O le mafuaaga o lenei tulaga ona e mafua mai i le hypertrophy o masini mūmū o le tumutumu o le maʻamaʻi maualuga ma le le lelei o le falemaʻi i totonu o tagata, faʻalavelave faʻafuaseʻi ona puʻeina i le taimi o le moe.O le tagata gasegase, e pei o se tulafono, e le masalomia i latou, ae o aiga ma uo a le tagata gasegaʻi ua gauai atu i lenei faailoga. Latou te maitauina le po, o le a faʻavevesi ona o le malologa, lea e masani ona le toe i ai i totonu o le fatafata o le manava le manava. O nei malologa e naʻo ni nai sekone, mulimuli ane na ala mai le maʻi. E tele naʻua fagua i le taimi o le po e le lava le moe, lagona le lofituina, o lona uiga faʻaleaga, e le fiafia. E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le maliu pe a fai e tolopo se tasi o le faʻamalosi faʻafuaseʻi.

I le amataga o le atinaʻega, e le mafua ai le faʻavauvau i le tagata maʻi - e le o ni tagata gauai faʻalogo e le vave iloa le faateleina o le tasi poʻo le isi vaega o le tino i le telē. A o faagasolo le maʻi, o le a sili atu ona faʻaalia le faʻamaoniga, i le iʻuga e iai faʻamaoniga o le loto, ate ma le lemonia. I ia ituaiga o gasegase, o le lamatiaga o le konekarate i le atherosclerosis, o le maualuga o le toto maualuga o se faasologa o le maualuga maualuga nai lo tagata taitoatasi e le o mafatia mai le gasegase.

Afai e tupu aʻe le pituitary adenoma i se tamaititi pe a tatalaina pea vaega o le tuputupu aʻe o lana atigi, o le a amata ona tupu vave - o le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava o le gasegase.

Faʻamatala puupuu o togafitiga

Acromegaly e atiina ae, e fai ma tulafono, faatasi ai ma tumutumu neoplasms o loo maua i totonu o le pituitary gland tua, e nafa ma le gaosia o le hormone tupu. I tagata gasegase o loʻo mafatia i lenei faʻalavelave, o foliga vaaia (suiga tele), faʻalautele lima ma vae. I le faʻaopoopoga, o le faʻaleagaina o le gasologa o loʻo faʻatasi ma le sogasoga tiga ma le ulu, o loʻo i ai soliga i le gaosia o le tino.

E taua! O lenei faʻamaʻi, e pei o le gasegase, e aafia ai tagata matutua matutua. O faʻataʻitaʻiga e amata ona atinaʻe peʻa maeʻaeʻa ma tuputupu ae o le tino!

E tusa ai ma fuainumera, o tagata gasegase i le vaitausaga o le matua mai le 40 i le 60 tausaga e sili ona afaina i le gasegase. O le faʻaleagaina o le faagasologa e faʻaalia i se faiga faifai malie, faʻagesegese. I le tele o tulaga, o le maʻi na maua i le 6-7 tausaga mai le amataga o lona atinaʻe, lea e matua aʻafia ai togafitiga mulimuli ane.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi vaega nei o le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga:

  1. I le laasaga muamua, o le maʻi e maua i se kene, latent form, ma suiga e faatoa mafai ona iloa e le suʻesuʻeina o le mafaufau.
  2. I lenei laasaga, o le faʻamaoniga o le faʻamaʻi e iloagofie ai lava ia aemaise lava manino.
  3. I le vaega lona tolu, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le neoplasm o le tumutumu o loʻo i totonu o le potuitary gland tua. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻapipiʻiina vaega o le faiʻai o le faiʻai, e mafua ai le faʻaalia o faailoilo faʻapitoa, e pei o le vaaia o le vaai, faʻalavelave popole, ma le faateleina o le aʻafiaga o le iniseti.
  4. O le vaega mulimuli lona fa o le gasegase o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le cachexia ma le faʻaogaina atoatoa o le tino o le maʻi.

O le faateleina o le maualuga o le hormone o le olaola e faʻaleleia ai le atinaʻeina o cardiovascular, pulmonary and oncological diseases, lea e masani ona mafua ai le maliu o tagata gasegase o mafatia mai le gasegase.

Faʻasalaga ma le puipuia o le faʻasalaga

A leai se togafitiga, e le lelei le togafitiga, o tagata gasegase e ola i le tolu i le lima tausaga, faatasi ai ma le gasegase o le tino, e seasea ola mai tagata i le luasefulu tausaga ao lei oʻo mai le fualaau faasaina. O metotia faaonaponei e mafai ona taofia ai le gaosia o le hormone tuputupu aʻe pe faaititia le lagona o le tino i ai. O nisi taimi aveese atoa le tumolea ua avea ma mafuaaga autu. O le mea lea, faatasi ai ma le togafitiga talafeagai, o le fomaʻi e mafai ona oʻo atu i le 30 tausaga o le soifuaga, ae manaʻomia le togafitiga faifai pea. O le tele lava o tagata mamaʻi e le lava le malosi.

O le puipuia o maʻi e le masani ai ma lavelave e le mafaamatalaina, talu ai e leai se mafuaʻaga e tasi mo le tupu o le faalavelave. O fautuaga mai fomaʻi e mafai ona avea ma fautuaga aloese mai manua manu, ma mo tagata ua mafatia i se faʻasesega, asiasi i se neurologist ma le endocrinologist mo ni nai tausaga talu ona tupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea o le a mafai ai e oe ona iloa suiga faʻapitoa i le pituitary gland i se taimi vave.

O le faiga o le atinaʻe ma mafuaʻaga o le faʻaleagaina

O le puleaina o le hormone tuputupu aʻe (hormone tuputupu aʻe, STH) o loʻo faia e le pituitary gland. A o laʻititi, o le tupu o le tupu e tupu aʻe ai le skeletal musculoskelet ma le totoga tuputupu aʻe, aʻo i latou e matutua e pulea le carbohydrate, gaʻo, masima masima. O le puleaina o le hormone tuputupu aʻe e faʻatonutonuina e le hypothalamus, lea e maua mai ai ni neurosecrets faapitoa: somatoliberin (faʻaolaina le gaosiga o le GH) ma le somatostatin (faʻalavelaveina le gaosiga o le GH).

E masani lava, o le somatotropin mea o loʻo i totonu o le toto e fesuisuiai i le ao, e oʻo atu i lona maualuga i taeao. I maʻi gasegase, e le gata o se faʻaopoopoga o le maualuga o le STH i le toto, ae o le solia foi o le paʻu masani o lana pule faʻanofo. Mo mafuaʻaga eseese, o siama o le pitisitary tua muai tuaʻoi e le usitai i le tulafono faatonutonu o le hypothalamus ma amata ona faʻaola tele. O le tele o siama pituitary e taʻitaʻia ai foliga vaaia o le tino o le tumo - pituitary adenoma, lea e maua ai le tele o le somatotropin. O le tele o le adenoma e mafai ona oʻo atu i le tele o senitimita ma sili atu i le tele o le gland lava, faʻamaʻiina ma faʻaumatia siama pituitary masani.

I le 45% o tagata gasegase e maua i le gasegase, o gase pituitary e maua ai le somatotropin, o le isi 30% faaopoopo le galaine, i le totoe 25%, i le faaopoopoina, luteinizing, follicles-stimulating, hormone-thyroid-stimulating hormones, O se vaega itiiti e faalilolilo. I le 99%, o le pituitary adenoma e mafua ai le faʻaleagaina. O mafuaʻaga e mafua ai le atinaʻeina o le pituitary adenoma o manua ogaoga o le faiai, o le tino o le hypothalamic, inflammation sinus inflammation (sinusitis). O se vaega faapitoa i le atinaʻeina o le faʻasalaga ua tuʻuina atu i le faʻamaoni, talu ai o le faʻamaʻi e masani ona matauina i aiga.

I le laʻitiiti ma le talavou, e le gata i le faʻaauau pea o le alualu i luma, o le faʻamaualuga STH masani e mafua ai le gigantism, e mafua mai i le maualuga, ae o le faateleina o le faateleina o le ponaivi, o totoga ma gaʻo susu. I le maeʻa o le tuputupu ae o le physiological ma le faaputuga o le skeleton, o le faaletonu o le ituaiga o gasegase e atiina ae - feeseeseaiga o le ponaivi, o le faateleina o totoga i totonu ma foliga vaaia o gasegase. Faʻasalaga, hypertrophy o le parenchyma ma le stroma o totoga o le tino: fatu, mama, pancreas, ate, tui, inumaga. O le tuputupu aʻe o le fesoʻotaʻiga o manu e taʻitaʻia ai suiga i nei totoga, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o maʻi pipisi ma le mama, e aʻafia ai ma le toto, e faʻateleina.

Faʻafitauli o le Acromegaly

O le gaioiga o le faʻasalaga e tuʻuina mai ma le atinaʻeina o faʻafitauli mai toetoe o totoga uma lava. O le mea sili ona taatele i tagata gasegase e maua ai le gasegase o le fatu maualuga o le fatu, o le dystrophic myocardial, o le maualuga o le toto, le faaletonu o le fatu. E sili atu ma le tasi vaetolu o tagata maʻi e faʻapupulaina le maʻisuka, o le gasevous dystrophy ma le pulmonary emphysema e mataituina.

O le afaina o mea tutupu i le tuputupu aʻe ma le gasegase e mafua ai le atinaʻeina o le tino o totoga eseese, e leaga uma ma leaga. O le acromegaly e masani ona o mai faatasi ma le tifaga poʻo le nodular goiter, faʻasolosolo fibrocystic, faʻasalaga faʻapitoa o le hyperplasia, polycystic ovaries, fiberroid uterine, polyposis o le intestinal. Atiaʻe le le atoatoa o le pituitary (panhypopituitarism) e mafua mai i le faʻamalosi ma le faʻaleagaina o le tumo pituitary gland tumo.

O le a le mea e lamatia ai togafitiga?

I le faaopoopo atu i le mea moni e faapea, o le faaleagaina o ia lava e afaina ai foliga vaaia o le maʻi ma faaitiitia ai le lelei o lona ola, i le leai o se togafitiga talafeagai, o lenei maʻi e mafai foi ona faaosofia ai le atinaʻeina o faafitauli ogaoga.

I le tele o tulaga, o se faʻagasologa faaumiumi o le gasegase e oʻo atu ai i le faʻaalia mai o faʻamaʻi faʻatasi ai:

  • le mautonu o le gastrointestinal tract,
  • popolega popole
  • togafitiga o le tino o le endocrine,
  • hyperplasia masani
  • fibroids
  • vailaʻau o le intestinal
  • faʻamataʻu
  • gasegase ma gasegase,
  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • loto vaivai
  • ogaoga maualuga.

Faamolemole ia matau:Pe tusa o le afa o tagata gasegase ei ai se faʻalavelave pei o le maʻisuka.

O faʻasalaga o galuega vaaia ma le suʻega a le faʻamaonia o lenei maʻi e mafua ai le tutuli atoatoa ma le tauaso o le maʻi. E le gata i lea, o nei suiga o le a le mafai ona faʻafitia!

O le acromegaly e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻaalia mai o neoplasms mataga o le toto, faapea foʻi ma faʻafitauli eseese o le tino. O le isi faʻalavelave faʻamataʻu o le faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi pipisi, lea e masani ona tupu i se tulaga moe.

O le mafuaaga lea o le tagata maʻi e manaʻo e faʻaolaina lona ola, pe a oʻo mai faailoga muamua e faʻaalia ai le faʻasalaga, e tatau ona sailia se fesoasoani faʻapitoa mai se fomaʻi agavaa - o se tagata faʻateʻa!

E faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi?

I le tele o tulaga, e ono masalomia e se fomaʻi le i ai o le faʻasalaga ua uma ona i ai i le faʻaalia o le maʻi, o uiga taua ma ao faagasolo le auiliiliga o le talafaasolopito na aoina. Ae ui i lea, ia faia se suʻesuʻega saʻo, fuafua le laasaga o le faʻaleagaina o le tino ma le maualuga o le faaleagaina o totoga i totonu, o tagata gasegase o loʻo faʻataʻitaʻiina nei suʻega faʻamaonia:

E taua! O le auala autu o suʻesuʻega o le suʻeina lea o le hormone tuputupu aʻe e faʻaaoga ai le kulukose. Afai o le pituitary gland e masani ona faia masani, o le kulukose e fesoasoani i le faaitiitia o le maualuga o le homone, pe a le o lea, o le maualuga o le hormone, e ese mai ai, e faateleina.

Le faʻamaonia o faʻalavelave faʻalavelave na mafua mai i le atinaʻeina o le faʻamalosi, o ia faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o loʻo faia:

A maeʻa ona faia se suʻesuʻega, e le mafai e le tagata poto faapitoa ona faia se faʻamaoniga saʻo, ae ia faʻaalia foi le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e mafai ai e le tagata maʻi ona tuʻuina atu le sili ona atoatoa ma talafeagai le togafiti mo se mataupu faapitoa!

Faʻasologa o Togafitiga Acromese

O le galuega autu a fomaʻi i le togafitia o le gasegase o le maua lea o le faʻamagaloina, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o faagasologa o le tuputupu aʻe o le hormone.

O metotia nei e mafai ona faʻaaoga mo nei faʻamoemoe:

  • ave fualaau
  • togafitiga o le radiation
  • taotoga togafitiga.

E taua! I le tele o tulaga, o se tauiviga lelei e faasaga i lenei faamaʻi e manaʻomia ai togafitiga faigata.

Auala faasao

Ina ia taofia le malosi o le gaosiga o le hormone o le tuputupu aʻe, ua faatonuina ai tagata gasegase o togafitiga e faʻaaogaina ai faʻaoga tutusa o le somatostatin. E masani ona faʻasolosolo foi ona faia se vailaʻau e pei o le Bromocriptine, e fuafua i le gaosia o le dopamine, lea e taofia ai le sifi o le hormone somatotropin.

I le iai o faʻamatalaga masani ma faʻamaʻi faʻamaʻi, e tatau ona faia togafitiga faʻapitoa, o loʻo faʻapipiʻiina se polokalame mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi.

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻasalalau ua faʻaalia ai le lelei o taunuuga.. O lenei faiga o le aʻafiaga i luga o le nofoaga ua faaleagaina o le pituitary gland e lamatia ai gamma faapitoa. E tusa ai ma fuainumera ma faʻataʻitaʻiga, o le aoga o lenei auala e tusa ma le 80%!

O se tasi o auala pito i sili ona lata mai o le puleaina ma le le pulea o le gasegase o le leitiola. E tusa ai ma tagata atamamai, o le aʻafiaga o galu o le ray-ray e fesoasoani i le taofiofia malosi o le tuputupu aʻe o neoplasms tumo ma le gaosia o le tupu o le tuputupu aʻe. O se faʻataʻitaʻiga atoa o le x-ray therapy e mafai ai e oe ona maua le faʻamautinoaina o le maʻi ma le faʻaaogaina o faʻamaoniga e foliga mai o le gasegase, e oʻo lava ile foliga o le tagata maʻi e faʻapitoa ona faʻaputuina!

Togafitiga Acromegaly

O togafitiga faʻapitoa mo le gasegase o loʻo faʻaalia mo le tele o neoplasms, o le faʻavavevaveina o le faagasologa o togafitiga, faʻapea foʻi ma le leai o se aoga o metotia faʻafesoʻotaʻi.

E taua! O le taotoga o se tasi lea o metotia aupito sili ona aoga o le puleaina o le faʻasalaga. E tusa ai ma fuainumera, e 30% o tagata gasegase togafitiga na faʻamalolo atoa i faʻamaʻi, ma i le 70% o tagata gasegase o loʻo i ai pea le faʻamalologa tumau-tumau!

O gaioiga faʻavavevave mo le gasegase o se taotoga e faʻamoemoe e aveese le neoplasm tumo pituitary. I mataupu e sili ona faigata, e mafai ona manaʻomia se gaioiga lona lua poʻo se isi auala fou o togafitiga.

E faʻapefea ona puipuia faʻamaʻi?

Mo le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamalosi, ua fautuaina e fomai e tausisi i fautuaga nei.

  • aloese mai manuaga ogaoga o ulu,
  • togafitia faʻamaʻi pipisi i se taimi talafeagai,
  • feutagai ma se fomaʻi mo maʻi le mafaufau,
  • togafitia ma le faʻaeteete faʻamaʻi e aafia ai totoga o le tino,
  • o nisi taimi e suʻe suʻega mo faʻasologa o fuamoa o le homone mo faamoemoega faʻasolosolo.

O le acromegaly o se maʻi e le masani ai ma matautia, e afaina i le tele o faafitauli. Ae ui i lea, o suʻesuʻega taimi ma agavaa, o togafitiga talafeagai e mafai ona maua ai se faʻamagaloga mausalī ma toe faafoi atu le tagata gasegase i se olaga masani, masani!

Sovinskaya Elena, tagata matau

8,165 manatu atoa, 3 vaaiga i le aso

Tuua Lau Faamatalaga