Toto mo le suka: auala e saunia ai mo le foai

I galuega faafomaʻi, e tele suʻega eseese. E tuʻuina atu ina ia mafai e le fomaʻi ona malamalama i le ata lautele o le faʻamaʻi pe naʻo le siakiina o le tulaga o le tino o le tagata. O le tele lava o taimi, e fautuaina e fomaʻi suesuega o le toto, e aofia ai se auiliiliga lautele, suʻesuʻega mo le biochemistry, suka, fuafuaina o le Rh ma le toto, ma le tele o isi. Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le taunuʻuga, e tatau ona saunia muamua le suʻesuʻega.

O fea mataupu e te manaʻomia e foaʻi ai le toto mo le suka

Afai e tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga i se suʻesuʻega, atonu o loʻo i ai se masalosaloga o le atinaʻeina o le maʻisuka, aua o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino e mafai ona faateleina. E faʻamaonia i mataupu pe a:

  • o le tagata maʻi e faitio i le tumau o le susu ma le fia inu tele,
  • faaitiitia le mamafa o le mamafa
  • urination avea ma masani,
  • le vave gasegase o le maʻi.

I se faaopoopoga, o se ituaiga o auiliiliga tutusa o le a faatonuina mo tagata ua mamafa, mafatia i le maualuga o le toto, ma o se suesuega o lenei ituaiga e masani lava ona faia i le amataga o le maitaga.

I lenei vitio o le ae iloa ai pe faapefea ona e saunia mo se suʻega toto.

Glucose i le tino o le tagata

Glucose o se tasi lea o mea sili ona taua lea e tuʻuina atu ai le tino i le malosi talafeagai. Ae ui i lea, o maualuga o le suka e masani lava. E mafai ai e oe ona puipuia le faʻamaʻi mai le atinaʻe ma se faʻaitiitia pe faateleina i lenei tulaga.

O se suʻesuʻega tutusa e moia i ai le maualuga o faamatalaga e uiga i lou soifua maloloina. Ma afai e vavaeese mai le masani, e tatau ona faia se suʻesuʻega atoa o le maʻi, lea o le a mafai ai ona malamalama i le mafuaʻaga o togafitiga ma faʻamaonia le togafitiga tatau.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le maualuga o lenei mea e masani lava i le tulaga tutusa. Ae ui i lea, i nisi o tulaga e ono i ai ni mea sese. E masani lava, o ia tulaga e aofia ai:

  • talavou i tamaiti,
  • ao faagasolo le faʻasolosolo i fafine,
  • ma le misa
  • ao maitaga.

O isi taimi, e ono mafai ona faatagaina ni fesuiaiga itiiti, ae e matua leaga lava. E masani ona tupu lenei mea pe a uma ona 'ai.

Toto mo le suka: auala e saunia ai

O lenei ituaiga suʻega suʻega e faia i le ave o le toto mai se vela poʻo le tamatamailima, ma e tatau ona tupu i taimi uma i luga o se manava gaogao. E taua tele le iloa pe faapefea ona foai atu le toto mo le suka ma pe faʻapefea ona sauniuni.

I le afiafi o le suʻega, e le tatau ona faʻaaogaina meainu e aofia ai le ava malosi. E faatatau foi lenei mea i meainu pia. E tatau ona faʻamavaeina ona o le mea moni e faapea, i itula muamua o le faʻamalosi i totonu o le tino, o nei vailaʻau e mafai ona faʻaititia le suka o le toto. I sina taimi mulimuli ane, ua amata ona paʻu., aua o le ate e amata ona inu ava malosi. O se taunuuga o lenei, o le taunuuga e masani ona sese.

Ma le isi, ae e te leʻi alu e foaʻi toto, e le mafai ona e 'ai mo le valu itula. Na o le inu vai manino. E le gata i lea, e tatau ona e aloese mai le inuina o le kofe.

A o lei faia le suʻesuʻega, e le fautuaina oe e fufulu ou nifo e faʻaaoga ai le nifo, faʻamaʻi, aua o loʻo aofia ai le tele o suga, lea e mafai ona fesuiaʻi le iuga.

Metotia mo le fuafuaina o le kulukose i totonu o le tino

E lua aualalea e mafai ai ona e iloa le maualuga o le suka i le tino. O lenei:

  • anapogi toto i se fale suesue
  • faia se suega i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer.

O le faʻaaogaina o le mita e faigofie. Ina ia faia lenei mea, tuʻi lou tamatamailima ma faʻaaoga se mataʻu o le toto i se fasimea faapitoa. O le a manaʻomia le tuʻuina atu i totonu o le masini, pe a maeʻa, o le a faʻaalia i luga o le lau. I le faʻaaogaina o se glucometer, e mafai ona e maua se faʻataunuʻuga saʻo. Ae mo lenei mea e tatau ona mataʻituina le olaga ola o le suʻega ma ia le faʻaaogaina i le tulaga o le solia o le faamaoni o le afifiina.

O nisi taimi e suʻesuʻeina ai nisi suʻesuʻega, lea e ave ai le toto toto. Ae i le taimi lava lea, o faailoga e masani lava ona sili atu ona maualuga, ona e sili atu ona leaga. E tatau ona manatua lenei mea. O se suʻesuʻega faapena e tatau foi ona faia i luga o se manava gaogao..

E tatau ona maitauina e mafai ona maua le maualuga o le maualuga o le suka i le fale, ae le gata i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. Mo le sao o le iuga, e tatau ona e mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi.

Toto toto o le suka

E tatau ona ou faapea atu i vaega eseese o tagata o le suka atonu e eseese. E ese lava le eseesega i tausaga o matua. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • o le masani i se tagata matua ma lona manava gaogao e 3.88-6.38 mmol / l,
  • i pepe faatoa fananau mai, o lenei ata e mafai ona aofia ai le 2.78-4.44 mmol / l,
  • mo tamaiti e silia i le sefulu tausaga, o uiga taua e 3.33-5.55 mmol / L.

E tatau ona maitauina i totonu o falesuesue eseese e mafai ona fesuisuiai, ae o se mea sese o nai vaesefulu e le o se solitulafono. O le mea lea, mo se faʻamoemoega sili atu ona faʻatuatuaina, ua fautuaina e siaki le taunuʻuga i nisi fale suʻesuʻe.

Aisea e ono faateleina ai le suka toto

E masani lava pe a maualuga le kulukose i le tino o le tagata, o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. Ae, i le faaopoopo atu i lenei mea, o le taunuuga atonu e sili atu ona mamafa mo isi mafuaaga:

  • i le tulaga o le le tausisia o tulafono talafeagai aʻo le i faia taualumaga,
  • i le soliga o le gaioiga o le faiga o le endocrine,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi,
  • meaai ma mea oona,
  • faʻamaʻi o le pancreas.

Afai e maua e se fomaʻi se ituaiga faʻamaʻi, e tatau ona taulai atu i au meaʻai. E tatau ona pipii atu i se taumafataga faapitoa o le soifua maloloina ma faia le malosi, poʻo le faʻateleina le gaioiga faaletino mo le ono mafai ona maua le mamafa o le mamafa. E le gata i lea, e tatau ona e aoao e pulea le maualuga o suka i totonu o le tino. E le mafai ona e 'aina ni meaʻai ma falaoamata e maua ai le faʻamaʻi. Taumafa tatau i ni vaega laiti ma e ono taimi i le aso. E le mafai ona sili atu i le 1800 kcal i le aso.

Ae peitai, o le suka e le gata ina faateleina, ae faʻaititia foi. Aisea e mafai ai ona tupu lenei mea? O le mafuaaga muamua o le le paleni. I le faaopoopo atu i ai, e mafai ona tupu i le masani ai ona faʻaaogaina ava malosi, paluga, falaoamata ma mea suamalie. O le maualuga o le suka e taʻua o le hypoglycemia, o nisi faʻamaʻi, pei o:

  • afaina fua o le tino,
  • gaioiga galue o le ate ma toto toto,
  • popolega popole
  • mamafa tele.

A maeʻa ona maua ni faʻamatalaga ma se faʻaitiitiga maualalo, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fautuaga. O le mafuaaga e tatau ona faamanino ma suesueina ina ia mafai ai ona togafitia togafitiga pe a tatau ai.

Mai lenei vitio o le ae iloa ai tulaga maualuga o le suka.

Tuua Lau Faamatalaga