Faʻailogaina o faʻamaoniga - Suʻega o le Maʻisuka

Afai e masalomia e le fomaʻi e iai le maualuga o le kulukose o le tagata maʻi, o le a ia auina atu o ia e suʻe i le maʻisuka.

O le numera o tagata na maua i lenei faʻamaʻi ua faʻapupula i tausaga taʻitasi. I Rusia, na o faʻamaumauga aloaia e faʻaalia ai se ata tele o le 9.6 miliona tagata maʻisuka.

E talitonuina o le faʻamaʻi o se taunuuga o se olaga le talafeagai. O le mea moni, o le tagata soifua ua le toe savali, manaʻo e malaga tele, televise ma gaioiga o loʻo suitulaga i faafiafiaga gaioiga, ma o meaʻai lelei e suia i mea leaga leaga. O nei faiga uma e afaina tele ai le soifua maloloina o tagata. O le iʻuga o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻolaʻo māmā, o le mamafa o le tino ma le kulukose o le toto o loʻo faʻatupulaʻia pea.

O a mafuaaga o le maʻisuka ma faʻapefea ona maua? I le uma, o faʻamatalaga taimi e tele foʻi lona uiga i le togafitiga o faʻamaʻi tuga. O tali i nei fesili e mafai ona maua i lenei tusiga.

Mauaina o maʻi ile suʻega


E tele metotia mo le faʻamalamalamaina o se "maʻi manaia."

I luga o le Initaneti, e mafai foi ona e suʻeina le maʻisuka i le initaneti e fuafua ai lou maʻisuka i le fale. Ina ia faia lenei mea, tali fesili ua fesiligia. E masani ona fesoʻotaʻi ma tausaga, numera o le tino, toto toto, aiga e mafatia i le maʻisuka, ma isi.

Pe a pasia se suʻega e aunoa ma se auiliiliga, e mafai e se tagata ona iloa le mea e ono tupu i le atiina ae o se faʻamaʻi ma ia. Ae ui i lea, o ona taunuuga e matua masalosalo lava, aua ina ia mafai ona faia se siama, e tatau ona e suesue i le tuufaatasiga o le toto po o le urine a se tagata.

O le glucometer o se masini mo le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lea ituaiga masini e mafai vave ona faʻamaonia le maualuga o le suka o le suka. E masani lava, i se tagata soifua maloloina, o le anapogi glucose o le va o le 70 ma le 130 mg / dl.

E masani lava, faʻapipiʻi puʻupuʻu ma pusa faʻataʻitaʻiga ma taʻavale. E faʻapefea ona fuafua pe maua le maʻisuka i le fale e faʻaaoga ai lenei masini?

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia taga nei:

  1. Fufuluina lima ma le fasimoli ao le i faia le faʻatulagaga.
  2. Kuli ma togafiti le tamatamailima i se visefo.
  3. I le faʻaaogaina o se taulaila, tuʻi se tamailima i le itu.
  4. Aveese le mataua muamua o le toto ma se solo.
  5. Somi le lona lua i luga o le fasi siaki ma tuu i totonu o le mita.
  6. Faatali mo le iuga i le faʻaaliga.

O le faʻaaogaina o le A1C kit o se suʻesuʻega saʻo lelei o le suka o le toto. O lenei metotia e aofia ai le fuaina o le maualuga o le hemoglobin glycated mo le 3 masina ma maua ai le tau aofaʻi.

O le fuafuaina o le maualuga o le suka o loʻo faia foʻi e ala i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faapitoa mo le urine. Ae ui i lea, o lenei faiga suʻesuʻega e le aoga tele. O le siaki o le suʻega e mafai ona iloa ai se maualuga maualuga o le kulukose. E tatau ona maitauina o le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto, o lona i ai i le urine e mai le 0 i le 0.02%. A maua e le tagata se maualuga maualuga o le suka e fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega, e manaʻomia ona ia suʻesuʻe atili ina ia malamalama atoatoa i le glucose concentration.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o loʻo i ai suʻesuʻega eseese e mafai ona iloa ai le maualuga o le suka. Ae peitaʻi, pe a filifilia le filifiliga e sili ona lelei, e manaʻomia lou nofo i luga o metotia o suʻesuʻega vave.

O se faʻataʻitaʻiga faʻamaonia, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina o se glucometer, ma o nisi taimi e tofotofo ai fasipepa, o le a fesoasoani e vave faʻaalia le maualuga o le glycemia.

Ituaiga o maʻi suka


E iloa e tagata uma o lenei faʻamaʻi e atiaʻe e tetee atu i se talaaga o le faaletonu o le autoimmune. E lua ituaiga tino o le maʻisuka - o le insulin-e faalagolago (type 1) ma e le o le insulin-faalagolago (ituaiga 2). E le gata i lea, o loʻo i ai le maʻisuka ma le maʻisuka. O le a le eseesega i le va o ituaiga o lenei maʻi?

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu ile amataga. O peta Beta i totonu o motu o Langerhans o le pancreas e faamuta le gaosia o le inisalini. O le mea lea, i le togafitiga o le faamai o se vaega taua o le faia lea i le taimi tatau ma masani ai le iniseti o le suka-lowering hormone. E tatau ona maitauina e na o le 10% o maʻisuka uma e maua i lenei ituaiga faʻamaʻi.

O le taatele o le maʻisuka ituaiga 2. E masani ona faʻaalia o ia lava i tagata e ono aʻafia i le tele o meaʻai ma faʻasolosolo faʻasologa. O le mea lea, afai ei ai i se tagata o latou aiga se ituaiga o siama, ona ono tupu mai ai lea o lenei gasegase ia te ia. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona aʻafia ai tagata matutua ma tagata matutua. O se maʻi vaivai e mafai ona pulea e ala i le matauina o meaai talafeagai ma le faʻaauau pea faamalositino faaletino.

O loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosi i fafine maʻitaga ona o suiga o le hormonal i le tino. E ui o le faʻamaʻi i le tele o tulaga e aluese lava ia pe a uma ona fanau, e manaʻomia e le fomaʻi ona tausia e le fomaʻi e le fomaʻi le tausiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻafitauli.

O le maʻisuka o le maʻisuka o se faʻafitauli e mafua mai i le gasegase o le kenera. O se taunuuga, o le pancreas e le mafai ona gaosia atoa le inisalini.

Faailoga o le Maʻisuka


E tele tagata e fesili pe faapefea ona e malamalama o loʻo maua oe i le maʻisuka? O le ata o le faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi e matua lautele lava. Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le masani ona fai ma le fia inu. O ia faʻaʻailoga i le maʻisuka e faʻaalia ai le faʻatupulaia o galuega fatugaʻo.

A o faateleina le kulukose o toto, e amata ona galue malosi gaʻo e aveese le suka maualuga mai le tino.

Ae ui i lea, o sea faagasologa e manaomia ai se tele o le vai, lea e amata ona ave mai fatuga mai masini ma sela. O se taunuuga, e masani ona asiasi atu le tagata i le faletaele ma masani ona inu.

O isi faʻamaoniga e faʻaalia ai o lou toto suka maualuga e mafai ona aofia ai:

  • o le susu, le fiaai,
  • ulu o le maʻisuka ma le maʻisuka ma le maʻisuka ma le prediabetes,
  • tingling poʻo le faʻalavelave o pito i lalo,
  • tiga ma le vaivai faifai pea,
  • vave le mamafa o le mamafa
  • maualuga le toto maualuga
  • umi faʻamalolo o manua ma maʻi pipili,
  • faʻanoanoa vaaia
  • vevela paʻu
  • faafitauli tau feusuaiga
  • amioga le lelei i tamaitai.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, ua matua afaina lava le faiai. Talu ai ona o le kulukose e le o lelei ona ufiufi i totonu o sela, latou te le maua le malosi ma amata ona "matelaina." O se taunuuga, o le maʻisuka e le mafai ona taulaʻi masani, lagona le tiga o le maʻi ma le vaivai. I le maitauina o nisi o nei faailoga, e tatau i se tagata ona alu i se endocrinologist ma maua ai se suʻega o le maʻisuka. E tatau ona malamalama o taunuuga ole faʻamaʻi e mafai ona le mautonu, o le mea lea, vave vave togafitiga, sili atu mo le maʻi.

Ae faʻapefea ona fuafua le maʻisuka? Ia, e tatau ona e mafaufau i ai.

O aʻafiaga o le le faʻaleagaina


Afai e le o fuafuaina le maʻisuka i le taimi, o lona uiga o le a aafia ai faʻafitauli eseese.

O le faʻamalositino o le tino, le lelei o meaai paleni, siakiina ole kulukose, ma le le tausisia o vailaau e mafai ona avea ma mafuaaga e mafai ona aafia ai le alualu i luma o faamaʻi.

I le taimi o togafitiga o le maʻisuka, e taua tele le tausisi i tulafono uma e mafai ona faatumauina ai le gasegase masani.

A le o lena, e mafai ona tutupu mea nei:

  1. Maʻi faʻamaʻi, manaʻomia vave ile falemaʻi falemaʻi o le maʻi, talu ai o loʻo i ai se tulaga maualuga o le oti.
  2. O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻamaʻi e fesoʻotai ma le vaʻaia o le vaʻaia, o le solia o le saʻo o le ata ma lona manino, ona o le afaina o tamai vaa i le retina o mata.
  3. O le nephropathy o le maʻisuka lea e tupu ona o se taunuuga o le le atoatoa o le galuega poʻo le le toe faia.
  4. O se tulaga o le hypoglycemic lea e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  5. O le faʻaititia o le puipuiga a le tino, o se taunuuga, o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.
  6. O le atinaʻeina o le angiopathy o se faʻamaʻi lea ua paʻu ai puipui tetele, ma ua faaleagaina ai vaʻa toto.
  7. Encephalopathy o se togafitiga lea ua faaleagaina ai vaega ole mafaufau. E fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le microcirculation, oti o namela ma le faʻaaogaina o le okesene o le faiʻai.
  8. O isi faʻafitauli e aofia ai le maualuga o le toto, maʻi maʻi cardiovascular, ma le maʻi suka.

O le le manatu faʻamaoni ia te oe lava e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga e le manaʻomia ma e le mafai ona faʻafitia. O le mea lea, pe ae lagona faailoga masani o le maʻisuka, o le suʻega e avea ma fesoasoani lelei e iloa ai le maualuga o le suka i le toto. O le mea sili lava o le filifilia lea o le filifiliga sili ona vave ma sili ona mataalia.

I le fesili: "O loʻo ou maua le maʻisuka, o le a le mea e tatau ona ou faia?" E faigofie le tali - ia togafitia. O le fomaʻi e atiina ae se togafitiga faʻataʻitaʻiga e tatau i le tagata maʻi ona pipii i ai. O togafitiga o le maʻisuka ma le gaioiga faaletino e taua foi. Faʻamataʻu faifaipea, o le faʻamaʻi e le o se mea matautia tele, ma e mafai ona e ola faʻatasi ai.

I le vitio i lenei tusiga, o le a talanoa le fomai e uiga i le suega mo le fuafuaina o le maʻisuka.

T2DM Suʻega i le Initaneti

O le "algorithm" o suʻesuʻega i luga o le initaneti e fesoasoani e iloa ai le predisposition o le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa lava.

Faʻasologa o ituaiga 2 Suʻega o le Maʻisuka Online Testing Fesili

Soʻo se suʻega tusitusia mo le maʻisuka i le fale e ofoina atu tali i fesili e fesoʻotaʻi saʻo ma le lamatiaga o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka:

  • tupe mama
  • amio le taua
  • meaʻai paleni, meaʻai, manaʻoga mo meaai vave, sugary, gaʻo, mea inu gaʻo,
  • toto maualuga
  • faʻasologa o togafitiga.

E masani lava, o le matua o le tagata, o le saoasaoa latou te atiaʻe le inisalini e ala i skeletal muscle cell membranes. Ona o lenei mea, glucose, o le taunuuga faaiu o le fausiaina o gaʻo i meaʻai, e le liua i siama i le malosi, e afaina ai le tino, ma e teuina i suauʻu gaʻo.

Togafitiga o le T2DM e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le tino ma le faʻaleagaina o togafitiga

O le tino o loʻo taumafai e faʻataunuʻu le paʻu o le malosi lea na tulai mai e ala i le auina atu o faailo i le faiʻai - "Ou te manaʻomia mea inu." E 'ai se tagata, ae e le mafai e le kulukose ona alu i totonu o sela. O lea la, ua tulai mai se liʻo mataʻutia o le T2DM.

E mafai ona e soliina, ae mo lenei mea e tatau ona e aoaiina ma maua le loto e usitaia aiaiga nei:

  1. E tatau ona toe faʻafoʻisia le lagona o le siama o siama o skeletal sela i insulin. E leai se auala e fai ai e aunoa ma le masani ma lava i le tele, faʻamalositino faapitoa.
  2. E tatau ona faʻaitiitia faʻaititia le faʻaaogaina o gaʻo. O le matauina o se taumafa maualalo ma le faʻaaogaina o fualaau o le suka o le a mautinoa lava le fesoasoani.
  3. E manaʻomia le faʻaititia o le maualuga o mea faʻapitoa i mea masani. O le tuufaatasiga o faʻataʻitaʻiga o le cyclic ma malosi i le faʻatasi ma le faʻatapulaʻa o le kalori o le a fesoasoani i le lelei o le paʻu o le mamafa.

I se tusi. O mea e le talafeagai i le taimi o vaomalo (cyclic) ituaiga o faʻamalositino: savalivali, taʻavale, Nordic savali ma tootoo, aau, faʻatinoina i luga o siaki uila - fesoasoani i le faʻamautuina o le toto maualuga, puipuia le atiaʻe o le fatu ma le taʻavale.

Suʻega vave i se glucometer

A o pasia le fesili i le initaneti i luga o le T2DM, na tuʻuina atu ia te oe se taunuuga lelei, ae o le malaga i le endocrinologist e foliga mai e le o toe vave? Aua e te valea e fai se isi "suʻega" suega mo le maʻisuka ma se glucometer feaveaʻi.

Fai se faʻataʻitaʻiga le suʻega toto glucose. Se faailoga o le sili atu i le 7 mmol / l - le i ai o le maʻisuka

E faapitoa lava le tatau ona faia mo na tagata o loʻo i ai le itiiti ifo ma le tasi o nei faʻaʻailoga:

  • e masani ona faia, aemaise i le po, (i le tele ma le voluma),
  • o taimi taʻitasi o loʻo i ai le gutu mago
  • faʻafefe i le tele o taimi o le fia inu e le mafaamatalaina,
  • tingling i vae ma lima
  • e oo lava i nai paʻu paʻu paʻu ua malolo mo se taimi umi,
  • mataupu o faʻamaʻi pipisi e masani ona faʻaauau (o se faʻailoga o le uiga o tamaitai, ma e mafua mai i le "suamalie" o le urine).

Afai o oe o se tagata o nofoia le aai, ona mafai lea ona e tofotofoina i se glucometer, lea e taua o se suega o le maʻisuka i le fale, i se fale talavai. I le taimi nei, i le tele o falemaʻi, o se suʻega faʻafuaseʻi o le toto mo le suka e mafai ona faia i le naʻo le totogiina o se fasi pepa mo le suʻega.

I se tusi. I nisi o falemaʻi i totonu o aai tetele, tasi i le vaiaso poʻo le tasi i le masina, o le maʻisuka glucometer test e mafai ona faia atoatoa saʻoloto. Siaki lau fomaʻi i luga o le telefoni.

Suesuega Laboratory mo T2DM

Ae ui i lea, o le suega o le glucometer e le o se faaiuga mulimuli ma e le faatuaoia, ma e manaʻomia le faʻamaonia o fale suʻesuʻe. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaomia le suʻeina o suʻega ole vaega o le toto o le a suʻeina i luga ole masini faʻapitoa faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai le maualuga o fua o le toto.

O le faʻaonaponei faʻaonaponei mo le suʻesuʻeina o faʻafitauli o le gaosiga o le maʻisuka i le vaʻaiga o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le "triniti auro" o auiliiliga:

  • anapogi glucose (toto),
  • 2 itula suʻesuʻega o le faapalepale kullukose faʻamalositino,
  • hemoglobin glyc.

Mo faʻamatalaga. I le faaopoopo atu i nei suʻesuʻega, atonu e manaʻomia e le fomaʻi le iʻuga o le suʻesuʻeina atili o toto e pei o insulin, adiponectin, leptin.

Glucose anapogi (plasma, serum)

O se iloiloga o le anapogi o le toto o le toto o le toto o le toto o le autu lea o le suʻesuʻeina o le i ai o prediabetes, type 1 diabetes and type 2 diabetes. A faia se suʻesuʻega, o le a manaʻomia le faalua ona faia le suʻesuʻega, faʻatasi ai ma se malologa mo ni nai aso.

Ina ia maua le tali saʻo, e tatau ona ave le kulukose i luga o se manava gaogao i totonu o se manava gaogao - aua le 'ai pe inu se mea, vagana ai vai inu e aunoa ma le kesi, mo le 8-10 itula seia oʻo ina ave le toto mai se vein. E le gata i lea, e tatau ona e iloa po oa mea, faʻamaʻi poʻo fualaau faasaina e mafai ona faateleina pe faaitiitia ai faailoilo o le auiliiliga (vaai le ata i luga).

O le tuʻuina atu o faʻamatalaga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga i totonu ole faamaumauga faafomaʻi, o le a mautinoa lava e le fomai le faamamafaina po o le fea tulaga o le vai toto sa i ai i le taimi o suʻesuʻega - plasma poʻo le serum. E ui i le mea moni o le tau o suʻega e tutusa, e sili atu le faʻaaogaina o le Glucose i luga o se manava gaogao (ogaoga).

Polokalame o le kulūkose o le toto:

Tausaga3-1414-6060-90silia ma le 90maʻitaga
mmol / l3,69-6,164,56-6,545,06-7,084,61-7,464,10-5,18

Faʻalogo! I nisi o fale suesue, e mafai lava ona e maua le "tuai" o lenei suʻega, pe a ave le toto mai se vein, ae mai le tamatamailima, ma le kulukose i totonu o le toto atoa ua suesueina. O lona tau e sili atu ona maualalo, ae o le faʻatuatuaina o le iuga e tusa ma le 80%, talu ai o le maualuga o le suka i totonu o lea mea e laʻititi i le 12-25% nai lo le plasma poʻo le serum.

Faatinoina o le Glucose Tolerance Test (TSH)

Afai o se auiliiliga o le kulukose i luga o se manava gaogao e faalua ona maualalo, ae o mea e le masani ai, ma ua masalomia e le fomaʻi ua i ai lau setete, ona ia tusia lea o se faatonuga mo le suega o le kulukose ma se avega. A aunoa ma ia, e le faia e le fale suesue ni suʻesuʻega faapena.

Sauniuniga mo le iloiloga o le TSH e tutusa ma le anapogi glucose, ae e umi se taimi ma e tatau ona faia i lenei faasologa:

  1. Ua faia le sampling muamua toto.
  2. Inu 200 ml o se vaifofo e aofia ai le 75 g o le kulukose.
  3. Ma, i le 30 minute, o le isi 4 fesoasoani toto.O le a alu le 2 itula, o le taimi lea e te manaʻomia e nofo latalata i le ofisa, e le mafai ona e popole, alu i fafo mo se ulaula, inu ma inu.

O sea ituaiga taualumaga atonu e faateia ai le toatele o tagata - aisea na ou le ave ai le toto mai loʻu aiga na pasia lenei suega, e le na o le 5, ae na o le 2 taimi (i le amataga ma le faaiuga)?

O le tele o fomaʻi i totonu o aiga e le faʻalavelave i le tuufaatasia o se faʻatusatusaga o le faapalepale, talu ai e toetoe lava o tagata gasegase o loʻo i totonu o se maʻi o le maʻisuka latou te le popole e uiga i fautuaga faafomaʻi ma vave ona faatumuina tulaga o le maʻisuka ituaiga 2. Ia, o fesoasoani suesue ile TTG e pei ona tusia i le itu ole auiliiliga.

E le faia le faʻamaoniga a le TSH i le taimi o le faʻasologa

O le faʻaaogaina o faʻamatalaga o "mea o loʻo i ai nei" o le suʻesuʻega e naʻo le tomai o lau endocrinologist, ae o a fautuaga a le WHO i luga o le iloiloga o le faailo mulimuli (lima) glucose i le serum (!)

I se tusi. O le atamai faʻapitoa e mafai e le TTG ona faʻateleina le faʻaaliga o le T2DM e leai se mea e sili atu nai lo le tala faasolopito a le philistine. O le mamafa o le 75 g o le kulukose e tutusa ma le keke e tasi e 'ai.

Glycated Hemoglobin Test (HbA1c)

O lenei suʻesuʻega o le toto na aveesea mai se vein e mafai ai e le endocrinologist ona iloilo le maualuga o le gasegase gasegase o le gaʻo lea na tupu i se taimi umi (i le tolu masina talu ai).

E le gata i lea, o se auiliiliga o HbA1c:

  • taua i se maualuga maualuga o le mautinoa, talu ai e le manaʻomia ona tuʻuina atu i luga o se manava gaogao,
  • o ona taunuuga e le afaina i le toetoe lava o fualaau uma, sei vagana ai le faʻaloloa o le faʻaaogaina o tui o aspirin, lagona faʻalagona ma le faaletino, o isi mea e faʻalavelave ai,
  • ua i ai le taua faʻapitoa mo le vave iloa o micro-ma macro-vascular pathologies e aofia i le T2DM.

O le American Diabetes Association talu ai nei na fautuaina, ma WHO na faamaonia, e iloilo ai faailoilo, fuaina i le%, e pei ona taua i lalo:

  • o le masani e 4.8-5.9,
  • state prediabetic - 5.7-6.4,
  • maʻisuka - ≥ 6.5, faʻamaonia 2 taimi ma se vaitaimi o le 3 masina, poo le ≥ 6.5% HbA1c + TSH> 11 mmol / L.

Ma i le faaiuga o le tusiga, matamata i se vitio faʻamatalaga mai le poloketi polokalama ma le auai o Dr. Myasnikov, lea e masani ona talanoa e uiga i le auala e iloa ai se setete, o le a le matautia ma, sili atu ona taua, mea e tatau ona faia e aveeseina ai ae le maua ai le maʻisuka atoa o le ituaiga lona lua.

Tuua Lau Faamatalaga