Edema i le maʻisuka: aisea e tupu ai

O le fetoina o vae o le taatele lea o le maʻi o le maʻisuka. O le mea lea, mo i latou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, e fautuaina e faia se suʻesuʻega i aso taʻitasi o vae. O le le amanaiaina o le edema e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, e aofia ai le toesea. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona iloa manino pe aisea e oso ai le vae ma pe faʻafefea ona faʻaumatia.

O le gasegase o le tino i le maʻisuka e masani ona mafua mai mafuaaga e lua:

  1. Le atinaʻeina o le maʻi o le nephrotic e mafua mai i se faʻagasologa umi o le maʻi.
  2. Faʻaleagaina o toto toto na mafua ona o le le lelei o le taamilosaga i vae.

O mea uma e tutusa ma le malosi e aʻafia ai le lagona o le vae, faʻavevesi le toto ma taʻitaʻia ai le faʻamalolo umi o manuʻa. E tusa lava pe itiiti le maunu i le i ai o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le mumū o le mumū, tupu aʻe i le gangrene ma mafua ai ona vaevae vae. Taulima ma le totoʻa le faʻaleleia o le edema.

I le faaopoopo atu i mafuaʻaga autu e lua o le fulafula o le pito i tua, o loʻo i ai isi mea e aʻafia ai le faʻaleleia o le vai. Atonu o le solia lea o le masima-masima masima, faafitauli o fatugaʻo, meaai le lelei, maʻitaga, faaletonu o le fatu, veins varicose pe ofuina ni seevae le lelei ma le mausali.

Faatasi ai ma mafuaaga o le sili ona matautia, o fomaʻi e taʻua le vein thrombosis, faatasi ai ma le osofaʻiga le lelei o vae, tiga ma le mumu pe a tu. Edema e mafua mai i le thrombosis e le o totoe i le po: i le taeao, o le fulafula o le vae ua faʻalauteleina. I le i ai o paʻu toto, e faʻasaina le massage, aua e mafai ona oʻo atu ai i le fesuiaiga o ario pulumu ma, o se taunuuga, e oti ai.

Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga e mafua mai i le vae, o se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e taua le iloa o faailo o le toto le mama i vae i le taimi. Faatasi ai ma nei faailoga o:

  • O le faateleina o le tele o vae. Faatasi ai ma le mamafa i le fulafula ma se tamatamailima i luga o le paʻu, o se pu e tumau mo sina taimi.
  • Numera o vae.
  • Le faʻavaeina o paʻu.
  • Suiga i foliga o tamatamailima, faʻalavelave o vae (faʻapuʻupuʻu ma faʻalauteleina).
  • Faʻaitiitia le lagona lelei, goosebumps, mu poʻo le malulu i pito.

Le filo o vae i le maʻisuka e le alu ese na o ia. E tatau ona togafitia i latou. O metotia ma metotia o togafitiga e faʻalagolago i le mafuaʻaga o togafitiga.

Neuropathic edema i le maʻisuka e tatau ona aveeseina e ala i le faʻamautuina o le glycemia ma meaʻai talafeagai. E fautuaina le lafoaia o meaʻai gaʻo, gaʻo ma gaʻo meaai. O le ulaula tapaa e tatau ona lafoai le masani leaga: o le nicotine e taʻitaʻia ai foʻi le faʻaleleia o le vai.

Afai o le fula o le vae e afua mai i le faaletonu o le fatu, e tatau ona aveeseina i fualaau faapitoa. O vaega nei o fualaau oona ua manatu e sili ona lelei i lenei tulaga.

  • Fualaau e faʻaitiitia ai le toto ma poloka le enzyme angiotensin-converging. Mo se faataitaiga, Valsartan.
  • O fualaau faasaina e puipuia ai faafitauli tau fatuga ma avea o ni inhibitors o le angiotensin-converging enzyme, e pei o Captopril.
  • Diuretics: Furosemide, Veroshpiron ma isi.

O le osofaʻi o le gaʻo e mafua mai i le faʻaleagaina o le maʻisuka i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona togafitia ma le tausiga fesoasoani. E aʻafia ai le taumafaina o vitamini, minerale ma mea taumafa.

Ina ia faʻaitiitia le tiga e mafua mai i le nephropathy, e fautuaina e ave faʻataʻitaʻiga. O le sili ona aoga i lenei tulaga o Ketorol, Ketorolac ma isi vailaʻau.

I le togafitiga o le vae vae e mafua mai i le maʻisuka e tetee atu i le talaaga o le le atoatoa, e tatau ona aofia ai le tele o metotia: togafitiga antihypertensive, pulea o le glycemia ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasolosolo e maua ai le gasegase. I le tulaga o le tele o tulaga o le le atoatoa, ua fautuaina le maʻi.

I le matua, o le fulafula o pito i tua e fautuaina ina ia togafitia i togafitiga faa-tagata. O mea faʻatau e le faʻamaonia e umia e ia togalaau faʻapitoa e pei o le primrose, o le St. John's wort, oats, burdock, root ginseng ma hydrastis. O le pepa o le Cayenne e fesoasoani i le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le susu i masini mūmū. E toe faʻafoisia ai le faʻatinoga o toto toto ma faʻamavae.

O le tele o le maʻisuka latou te fiafia e faʻaaoga se suauu faapitoa e fesoasoani ai i le fulafula o vae, lea e aofia ai le meli ma le eucalyptus tincture. E lafoaʻi i vae fulafula ile tolu taimi i le aso.

O le fig compote ua manatu o se auala e sili ona manaia e fesoasoani ai i le lavea o le vae i le maʻisuka ituaiga 1. O loʻo kuka mai i fualaau aina. I le taimi lava e tasi, i le faaiuga o le kuka, faʻaopopo sina vai inu i le mea inu. Faʻaaoga 1 tbsp. l 5-6 taimi i le aso.

Puipuiga

O le faʻaleleia o le fula o le na o sina laasaga i le auala i le soifua maloloina. E sili atu ona taua le puipuia o lona tupu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimulitai i ni mea patino. I le taimi muamua i le va o togafitiga faʻafefe e faʻaitiitia ai le vaivai o aso uma lava e faʻatinoina ai le tino faaletino. Faʻafetai i togafitiga o le physiotherapy, faʻamalosia ai vaʻa, faʻateleina le suavai mai le tino, o faʻataʻitaʻiga o le glycemia e faʻapitoa ma faʻamalosia le puipuiga.

Aua le galo e uiga i puipuiga saogalemu ma suʻesuʻe ma le totoa ou vae, vae ma tamatamailima i aso uma mo ni faaletonu ma faaletonu. E taua le matauina o le tumama o oe lava: mulumulu ou vae i aso uma ma fasimoli ma faʻamago i se solo.

Ia mautinoa e savali i ni seevae lelei ma maualuga. O nisi taimi e fusi tele seevae poʻo seevae e mafua ai le leaga o vae. Ina ia aloese mai na faafitauli, e fautuaina e faʻatau laei seevae.

Ina ia aloese mai faafitauli le talafeagai, e tatau ona manatua o le i ai o le vae o le vae i le maʻisuka, e faasaina le togafitia o manua paʻu i le iodine ma lanu lanumeamata. Mo nei faʻamoemoega, e sili atu ona faʻaaoga le hydrogen peroxyide poʻo vailaʻau e pei o Betadine ma Miramistin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava ona faʻavaivaia le lagona faʻalaumama. O le mafuaʻaga lea e le fautuaina ai e faʻafefe ou vae i se mea faʻavevela poʻo se mea vavalo. A leai, e mafai ona tupu ni mu.

Ina ia faʻaitiitia le avanoa e maua mai ai manuʻa, faʻaaoga se kulimi faʻamamaina pe fafagaina i aso taʻitasi i lou paʻu.

E ui lava i le mea moni o le fula o vae e mafai ona tupu i se maʻi o loʻo maua i le maʻi suka, aua le faʻavaivai. E mafai ona e faʻaumatia le maʻi. O le mea autu o le sailia lea o le mafuaʻaga o le mea na tupu ma le faamoemoe e tau ai.

Le afaina ona o le faaleagaina o vae

O le faamatalaina o faʻafitauli e maua mai i le maʻisuka, o le fula o vae e mafai ona taʻua o le sili ona taatele o le faʻamaʻi.

O le mafuaʻaga o le edema o pito i lalo ifo o le "maʻisuka foot" - o se eseesega o suiga i totonu o le tino, lea e aofia ai le angiopathy (faʻaleagaina o lapisi), faʻasolosolo (faaleagaina o sooga) ma le neuropathy (faaleagaina o fiva nerve).

O le masini vave mo le foliga mai o le edema o loʻo faʻaalia i le taofia o le tino i totonu o le tino o le tino. O puipui fesuiaiga o le vaa e pasia le plasma toto i totonu o le intercellular space, pe a faaputuputu. I le taimi lava e tasi, ona o le faaletonu o le faʻamavaega o namu, o le tagata maʻi e le mafai ona ia faʻaalia le le mautonu ma le tiga mai le tusma.

O se aafiaga le lelei e mafai ona mafua ai le fulafula o le maʻisuka o le thrombosis tiga o pito i lalo ona o le faalavelaveina o le toto. E le gata i lea, o le fulafula o vae e faia ai fusi ma paʻu o lima vaivai e sili atu ona faigofie ona afaina i manua ma le pipisi. Ma faʻamaʻi pipisi mo se maʻi maʻi suka o se faafitauli ogaoga aua o le faʻamaʻi manuʻa ma le faʻafouina o paʻu ua faʻagesegese.

Sogi o vae e mafua mai i le faaleagaina o fatugao

O le isi mafuaaga mo le foliga mai o le edema o pito i lalo ifo o le maʻisuka nephropathy, poʻo le faaleagaina o fatugaʻo. O se taunuuga o le mea moni o le faʻamamaina o le toto i totonu o capillaries o le gloleuli ma le tubules e matua le mautonu, e le mafai e le tino ona taulimaina le faʻafefe o le vai. Ole maualuga ole tino e leai se sao e faaosofia ai le atinaʻe ole edema.

O le maʻi o le nephropathy e amataina malie lava mo se taimi umi. I le taimi muamua, e le afaina. O le mea lea, i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o lenei maʻi e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina masani o suʻesuʻega.

O le maʻisuka nephropathy o se faʻalavelave faigata o le maʻisuka, lea e ono mafua ai le maliu o le maʻi. I soo se auala, o le nephropathy e afaina ai le lelei o le olaga o le maʻi. Naʻo le taui o le maʻisuka o le faavae mo le puipuia ma le togafitiga o togafitiga faʻasolosolo. O le mea lea, e taua tele le faʻatautaia o togafitiga talafeagai ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga.

O le a le edema?

E sili atu ma le afa o mataupu uma o le edema i le maʻisuka e tupu i le pito i lalo ma luga o vae, na o le tolu o tino i totonu.

O le tele o tagata gasegase latou te fia iloa pe ono iai ni eseesega i le va o le edema i ituaiga eseese o le maʻisuka. I togafitiga faʻapitoa o le ituaiga 1, o loʻo i ai se malaise lautele, o le fulafula e foliga mai le talafeagai, i le itu tauagavale o le tino nai lo le taumatau. E masani ona aafia ai vae. I le maʻisuka ituaiga 2, ua faaopoopo le tiga. I totonu o fafine, o le manava, o foliga ma le pito i luga e paʻu.

Faailoga o le edema

Faailoga o togafitiga fomaʻi eseese, fuafua i le nofoaga o le liona:
Localization o le edemaFaailoga faʻapitoa
Lapo ma limaO le vaivai, o le tingling sensing i pito, susunuina, mumu o le paʻu, paʻu o le ulu, suiga o le vae ma tamatamailima, o le paʻu o le paʻu ua malolo mo se taimi umi. E lagona le malosi o le uʻamea, o le faʻaitiitia o le lagona o vae ua aʻafia
FatugaEdema o foliga, e masani lava ona maua i lona pito i luga, pallor o le paʻu, fossa i luga o le paʻu i le taimi o le faʻalavelave, lea e vave faʻapipiʻiina, pipiʻi
LotoSogi o le pito i lalo, ogavae, totoga o le loto, fatuga o le fatu, lagona o le vaivai ma vaivaiga. O le paʻu paʻu o le paʻu, o le fossa o loʻo faʻavae i luga o le palpation e faʻafefete lemu
O le fulafula o le inisalini i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafua mai i le fulafula o pito i luga, vae, mata, ma le itu ile. E ono tulaʻi mai le faʻaleagaina o le tino.

Totoina togafitiga o le edema

O togafitiga e tatau ona tuʻuina atu ai le lagolago atoatoa mo le tino, faia le tele o galuega i le taimi e tasi. O se togafitiga masani mo le edema i le maʻisuka e mafai ona pei o lenei:
FaamoemoeVaega o vailaʻauUlutala
Toto maualuga o le totoEpiogenesis receptor blockersValsartan
Faʻasaʻo le tele o le vaiFualaau faasainaVeroshpiron, Furosemide
Fesoasoani i fatugaʻoAngiotensin Converting Enzyme InhibitorsCaptopril
Faʻamama le tigaAnalgesicKetorolac
Faʻalautele ipuMetabolic drugsRiboxin
Le faʻaleagaina o le paʻu o le paʻuMea e faʻaaogaina faʻavevesi mo le faʻaaogaina fafoFuracilin, Miramistin
Saturate le tino ma vitamini ma mineraleO meaʻai e masani ona faʻaaogā meaai, fualaʻau ma minerale complexesOligim

Afai o maʻi pipili, manua, ua i luga o le paʻu ona o le edema, e matua faasaina lava ona fufuluina i latou i masini faamama. Alu, iodine, zelenka ua matua faasaina!

Sogi o vae ma vae i le maʻisuka

O le itu sili ona matautia o le vae o le vae vae o le verombosis loloto. O lenei tulaga e masani ona afaina.

E le tupu le afaina, e masani lava ona muamua i faailoga e ono mafai ai ona masalomia le mautu o le vai i totonu o masini, lea e le o vaaia pea. Afai e te mauaina faʻamaoniga nei, e tatau loa ona e suʻe lau fautuaga faafomaʻi:

  • lagona le lelei i totonu o vae i se tulaga tumau,
  • susunuina o lagona, vevela, tingling, togi i vae,
  • siakiina o le paʻu i le itu o le tapuvae ma vae: o le pallor ua suia i le mumu,
  • le mautonu le lauulu i luga o vae,
  • vevela paʻu, paʻu, masini.

Afai o le a faʻafuaseʻi lava ona faʻapipii seevae pe faigata foi ona ofuina e seevae o aso, o loʻo taʻu mai ai le amataga o le maʻi. E tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

O le a le mea e fai e puipuia ai le edema?

Tufatufa le aofaʻi o le vai i le aso e tusa lava. O le meainu mulimuli e le sili atu i le 1-2 itula aʻo leʻi moe.

O le siama i le maʻisuka e le mafai ona le amanaiaina. E le o se faʻataʻitaʻiga masani lea o le maʻi, ae o se faʻamaoniga tele e uiga i faʻaauau faʻaleagaina i le tino. Naʻo le taimi tatau, togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaitiitia ai aʻafiaga o faʻalavelave ma toe faafoi atu ai se tagata i se olaga atoatoa, lelei.

E tatau ona e saini e te lafoina se faʻamatalaga.

Aisea e afaina ai le maʻisuka?

O faʻasalaga o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e mafua ai le faateleina o le toto toto. O le alualu i luma o le maʻisuka e aʻafia ai meaʻai o meaola ma masani ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le edema. O le vai e faʻapupulaina i totonu o totoga o le tino ma masini, faʻaleagaina le manuia o le maʻi. O se tagata e amata amata ona feagai ma faigata i le gaioiga, o le le mautonu le lagona le mautonu e aliali mai i totonu o vae.

I le maʻisuka, o le fulafula o le pito i lalo e matauina ona o le gasegase o le tino ma tulafono faatonutonu.

E tele mafuaʻaga o le fausia o le sua. O le tele lava o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le neuropathy, lea e foliga mai e le o se talaaga o le hyperglycemia masani, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona oti le nerve. E masani ona fulafula vae ma faaleagaina ai toto toto.

O isi mafuaaga o le faʻaleleia o le susu i totonu o masini e aofia ai:

  • veinsose veins
  • maʻitaga
  • loto vaivai
  • faʻamaʻi fatu
  • angiopathy
  • leaga meaʻai
  • solia o le masima-masima metabolism,
  • fai seevae seevae.

Faʻalagolago i le fea o okeni e aʻafia, o faailoga nei e iloga:

  1. Fufuluina o lima ma vae: mumu o le paʻu, tingling, susunuina, tiga, faʻaleagaina o le lima matua, faʻavave le faʻamalolo o manua, o le tupu o le maʻi suka.
  2. Faʻatoʻaina o fatuga: o foliga e vevela, o le faagasologa e amata ona salalau mai le pito i luga i lalo, pe a e kiliki i le paʻu, o le pu e aliali mai vave vave ese. Vaʻavave.
  3. Cardmac edema: o le vae ua fetogi, o le faagasologa ua salalau atu i totoga o le tino ma sulu, ua le mafai ona matauina, o le fatu o le fatu ua faalavelaveina. O le paʻu e avea ma cyanotic, malulu i le paʻi, o le fossa e faʻalelei lemu.

Inisalini o le fulafula i le maʻisuka ituaiga 1 e na o le amataga lava o le togafitiga o le inisalini. Faailoga o togafitiga e aofia ai le faaletonu le vaaia o le tino, fula o foliga, perineum, lima, vae. A maeʻa sina taimi, o le a mou atu na uiga le lelei na oi latou lava.

O le a le lamatiaga o le edema neuropathic?

Neuropathy le mautonu e faʻalauteleina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 ona o le leai o togafitiga. O le iʻuga, ua faʻaumatia aʻafiaga namu. O vae o se tagata e ono paʻu, e le toe lagona le tiga mai le mu, manua. Ona o le leai o se lagona i taimi o le faaleagaina o le paʻu, e ono aʻafia ai se siama, lea i totonu ogaoga ogaoga e mafua ai ona vavaeeseina le lala ua faaleagaina.

O maʻi o le maʻisuka e amataina i luga o le taimi. O ona laasaga autu:

  • muamua - o faʻamaoniga e toetoe lava a toesea, ma o togafitiga e maua i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa,
  • gasegase vae vae, ona amata ai lea ona mumu ma mimiti ona vae,
  • mulimuli - maʻi pipisi, necrosis ma gangrene ma isi faʻamavaega ua faia.

Neuropathic faʻasiasia i le maʻisuka e oʻo atu ai i le verombosis loloto loloto. Faatasi ai ma lenei soliga, o vae e matua le lelei, o tiga e tupu, e lagona e se tagata le le toʻa i se tulaga tumau. O faʻasalaga massage e faʻasaina ma lenei faʻamaʻi.O lenei mea e tele lava ina fesoasoani i le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻapipiʻi o le ario pulmonary, ma o le tele o tulaga e mafua ai le oti.

Neuropathic faʻasiasia i le maʻisuka e oʻo atu ai i le verombosis loloto loloto.

Afai e fulafula vae, o le mea lea ina ia mafai ai ona laveaʻi le edema, e tatau i le maʻisuka ona tausisia nisi fautuaga:

  • o le suka toto e tatau ona faʻamaonia e aloese ai mai le faaleagaina o vaʻa,
  • oe manaʻomia e taofi le ulaula aua o le nicotine e taʻitaʻia ai le atinaʻe o vasospasm,
  • e tatau ona e mulimuli i se taumafataga, aemaise lava i le faʻanoanoa, lea na atiae e faasaga i le talaaga o le maʻisuka ituaiga 2, mo lenei mea, faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma gaʻo manu.

Togafitiga o le edema e tupu:

  1. Conservative. Faatasi ai ma le fesoasoani a vailaau ma togafitiga faa-aganuu e faavasegaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, aveese le vai faatupulaia mai le tino.
  2. Totogi O vaega laiti o le paʻu o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi e aveesea. Faʻataunuʻu le angioplasty (toe faʻafouina vascular). I aʻafiaga ogaoga, o vae vaevaega pe vavaeʻese atoa.

Afai e fuga o vae, ona latou togafitia lea o lenei tulaga ma le faʻaaogaina o fualaau nei:

  • angiotensin receptors blockers e faʻaitiitia ai le toto maualuga (Valsartan),
  • togafitiga e aveesea le tele o le vai mai le tino ona o le faateleina o le tele o le urine (Veroshpiron, Furosemide),
  • ACE o loʻo puipuia le faʻalavelave mai faʻamaʻi fatuga (captopril),
  • analgesics e fesoasoani ai le tiga (Ketorolac, Ketorol),
  • vasabilator metabolist (riboxin),
  • vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaogaina e faʻamaʻi ai maʻi ma manuʻa (Furacilin, Miramistin),
  • Faʻaopoopoga e toe faʻafoʻi le paleni o minerale ma vitamini (Oligim).

O vailaʻau aupito sili ona aoga mo togafitiga o le diabetic edema o:

  • Valsartan - faʻasaʻo le toto maualuga, faʻaititia le lamatiaga o le toilalo o le fatu.
  • Actovegin - faʻaleleia le gasegase o le cell, faʻateleina le tafe toto.
  • Thiogamma - faʻaleleia le tulaga o filo o le nerve lautele, faʻalauteleina le faʻaogaina o le glycogen i le ate.

Afai o gaʻo, abrasions, poʻo abrasions e tutupu i le taimi o le edema diabetic, e le tatau ona togafitia i iodine, ava malosi, poʻo le lanu meamata. O lenei mea e faʻapupulaina ai le tulaga, ona o na tupe e faʻamago ai le paʻu sili atu. Betadine e sili ona lelei mo lenei mea. O lea e le afaina ai le paʻu, e manaʻomia ona faʻamamaina vae i suauʻu ma fafaga kulimi i afiafi uma.

Aisea e tupu ai le edema i le maʻisuka

O le lūlūina o vae i le maʻisuka e mafai ona tupu mo ni mafuaaga:

  • o le maʻisuka e mafai ona tuʻuina atu faʻatasi ma pathoces o faʻamavaega (o le maʻisuka neuropathy),
  • afaina - faʻaleagaina o sooga,
  • Nephropathy - faʻamaʻi fatu fatu,
  • cardiovascular disease
  • faafitauli i paleni-masima,
  • faaleagaina, faaleagaina vai,
  • meaai le lelei, faʻamaoaigaina ma le tele o meaai mama, vai,
  • seevae le talafeagai, lea e mafua ai ona solia le toto,
  • mamafa tele, ola solo olaga, maʻitaga, leai se moe.

O le a le lamatiaga o le edema neuropathic?

Le fanaina o vae e atiina ae i le maʻisuka i le 1.2 tikeri, aemaise lava pe afai e le fesiligia e se tagata se fomai mo togafitiga faafomaʻi. O le iʻuga, e mataʻituina le faʻaleagaina o le namu, ona o le aʻafia o ona lala. O ia tulaga e ogatasi ma:

  • afaina o vae
  • se faateleina o vae,
  • lagona faaitiitia pe a afaina, mu,
  • ei ai se lagona o le le toʻa pe a fai ni seevae.

O le leai o se lagona i totonu o le tino e faʻateleina ai le ono mafai ona tuʻuina.

E le vave tupu le osofia - o le atinaʻeina o le maʻi e maua ai se taimi ma vaevaeina i ni vaega se tolu:

MuamuaE leai se faʻamatalaga faʻapitoa, o metotia faʻamalosi faʻapitoa e fesoasoani e iloa ai le faafitauli.
FaasoaO le tiga o le tiga e faateleina, e i ai lagona o le tingling, o le mu. I tagata matutua, o le maʻi e mafai ona o mai faatasi ma se faʻalavelave matuia o maso maso.
UmaAoga na matauina:
  • maʻi pipili
  • necrosis
  • gangrene.

E masani lava, o lenei ituaiga o maʻi e manaʻomia ai le toesea.

O se tasi o tulaga lamatia o le faamai o le vetosese loloto. O lenei tulaga e ogatasi ma le fulafula o le pito i lalo o le pito i lalo, o le tiga e faʻalauteleina i se tulaga tu. E taua le maitauina - o faiga massage i lenei tulaga e malosi e le fautuaina - o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻeina o se fesuiaiga i ario pulmonary, lea e oʻo atu ai i le oti.

O le fulafula i le i ai o le maʻisuka e oʻo atu ai i se fesuiaiga o vae - o loʻo i ai le fulafula, lanu mumu o le paʻu, faʻaleagaina o tamatamailima. Faailoga masani e aofia ai:

  • susunuina o lagona, tingling i vae,
  • mumu o le paʻu,
  • vevesi o le paʻu i luga o vae,
  • malosi lagona o lagona
  • o le lagona o le vae e faʻaitiitia lemu
  • numera e tupu
  • goosebumps
  • vae e avea ma vevesi
  • i luga o tulimanu o le a mou atu le lauulu,
  • o le faʻamalologa o le faʻamalolo e matua faʻagesegese lava,
  • masani ona maua mai sana, pata,
  • tiga i le vae pito i lalo, vae.

Mo le siakiina e le tagata lava ia o le fulafula o vae, e tatau ona e lolomiina lou tamatamailima i luga o le nofoaga ua fulafula ma vave aveese. Afai o le pu o loʻo aliali mai e le mou atu vave, ae a maeʻa ni nai sekone (tusa ma le 10), e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo togafitiga faʻamaʻi.

Faʻailoga

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e asiasi i se fomai tipitipi poʻo se endocrinologist. O le a suʻesuʻeina e le fomaʻi le faʻamatalaga o le falemaʻi, faia se suʻesuʻega o vae, faʻamaonia suʻega ma faʻatonu le tagata gasegase e faia togafitiga faʻataʻitaʻi. Faʻamatalaga o togafitiga e tupu mai i tulaga:

  • palpation ma le suʻesuʻega o le vae,
  • pulea mo ituaiga eseese o le gafatia,
  • afai e leai se tusitusiga tele, fua le pulupulu i vae,
  • siaki siaki
  • lipotona ua faatonuina,
  • fua o le ENMG e fuafua ai le setete o neura ma maso.

Togafitiga metotia

O le a le mea e fai pe a tupu aʻe se fula mai le maʻisuka, ma le auala e togafitia ai se faʻamaʻi? E masani lava, o togafitiga e faigata i le usitaia o tulafono faʻapitoa:

  • muamua e te manaʻomia le faʻafaigofieina o le tulaga - e oʻo lava i le maualuga ole suka i totonu o le toto, talu ai maualuga maualuga e mafua ai le faaleagaina o vaʻa toto,
  • O se tulaga taua mo togafitiga o se meaʻai. E tāua le faʻaese pe faʻaititia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, aua latou te aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina lautele,
  • lafoai masani leaga (oloa tau tapaa, ava malosi).

E lua ituaiga togafitiga:

  • faʻamalosi - faʻamoemoe i le faʻamautuina o le tulaga, puipuia o faʻateleina,
  • taotoga - aveeseina o vaega o paʻu ua faaleagaina, e le mafai ona faʻataʻitaʻiina, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia.

O togafitiga faʻamaʻi o le valea e faigata i le faʻaaogaina o vailaau o vaega eseese:

  • angiotensin receptor blocksers to lower blood pressure,
  • togafitiga e aveese ai le tele o le vai mai le tino,
  • Pule o le ACE e faʻavasega ai le gaioiga o fatugaʻo ma puipuia le atinaʻeina o tulaga faʻaleaga,
  • analgesics fesoasoani e faʻaitiitia le tiga
  • metabolism mo vasodilation,
  • antiseptic agents e faʻataunuʻu ai meaola faʻapitoa o le tino e tupu i manuʻa, maʻi o le tino,
  • Faʻaopoopoga - faʻapipiʻi le tino ma minerale aoga uma, vitamini.

O faamalositino mo gaioiga o le physiotherapy e filifilia e le fomaʻi, ma mafaufau i le faʻailoga. E tatau ona tuʻuina atu aʻoaʻoga faʻale-tino i aso uma pe a ma le 20 minute.

O le uluai seti o faʻatinoga e faia i le 15 taimi, i le tulaga amata (tuʻu, lima i tua o se nofoa).
  • E tatau ona fai le taʻavale mai totini i mulivae ma vice versa.
  • Tutu i luga o le tasi vae, faʻamaʻi le vae pito i lalo ma le tasi o le vae lona lua, le tasi o loʻo e tu ai.
  • Fesiitaiga o le ogatotonu o le kalave mai le tasi vae i le lona lua, tulaʻi i luga o ou tamatamaivae ma faʻagesegese lemu oe i luga o ou mulivae.
O le lua faʻalavelave e 15 foʻi taimi. Amataina le tulaga, taoto ma faʻasaʻo vae.
  • Sii lemu ma tuu i lalo le vae saʻo (faʻaopoopo pe faʻatasi).
  • Tuli ou tulivae, liliu o ou vae i le tasi ma le isi, faʻafesoʻotaʻi faʻatasi.
  • Tuu se taʻalo i lalo o ou vae, salalau ou vae. Fai tamatamaivae mo le 5 sekone.
  • Faʻamaʻo ou vae, sii se tasi ma fai ni gaioiga faʻatasi ma vae, ona sosoo ai lea ma le vae lona lua.
O le vaega mulimuli e faatino le nofo i luga o se nofoa.
  • Tuu se taʻavale, taʻavale po o le tenisi polo i lalo ifo o le vaevaevae ma taʻavale i le fola.
  • Faʻasalai mulivae i luga o le fola, sii le totini - e fai ai le fulufulu ma le faʻaopoopoga o tamailima.
  • Tii le tasi vae, tusi fuainumera mai le 1 i le 10 ma ou tamatamailima i luga o le ea, tuu i lalo lou vae ma toe fai le faamalositino i le vae lona lua.
  • Sii ma sui se pusa po o se penitala ma ou vae.

Fofo faʻapitoa

O isi togafitiga o le a fesoasoani e faʻamalo ai aʻafiaga le lelei, faʻanoanoa tiga ma faʻaitiitia le fula o le vae.

E taua le mafaufau o soʻo se metotia togafitiga, e aofia ai isi mea, ei ai le numera o faʻasolega, pe afai e le amanaiaina, itu o faʻamalositino e atiaʻe, ma o le maʻi o loʻo maʻi tele. O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina lenei po o lena faʻamaumauga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

Mo togafitiga, eseese infusions, teuteu i togalaau togafitiga o loʻo faʻaaogaina. E mafai ona faʻaaogaina e avea o ni mea faʻamalosi, taele. I nisi tulaga, e faatagaina le massage e faʻaaoga ai mea taua ma fualaʻau.

Aisea e tumu ai vae i le maʻisuka?

O mea e mafua ai le fatuina o le edema i le maʻisuka e mafai ona tele. Neuropathy e tatau ona manatu e sili ona taatele, talu ai ona o le faʻaleagaina o se maʻi, o le nerve endings ua faasolosolo ina leaga, ma mulimuli ane ua maeʻa atoa. O lenei mea e mafua ai le maʻi ole maʻi suka e le lagona e le gata o le a fula, ae o maʻi faʻapipiʻi foi ma isi manua. O le isi itu taua o le aʻafia o le neuropathy e mafai ona oʻo atu ai i le faaleagaina o le fuataga, lea e faʻateleina ai le ala o le faʻamaʻi autu.

O le angiopathy o le isi mafuaaga lea e mafua ai ona faʻaalia e lenei maʻi maʻi. O le tulaga o nei vaa uma ua faʻapupulaina, ae o vaʻa o vae e tele lava ina feagai ma suiga. E le gata i lea, o le paʻu o le vae ua le toe aoga, o se taunuuga o nei vavave ma vaega o ulugalii ua vave ona alualu i luma. Edema e aliali i luga o vae i le maʻisuka ona o:

  • faaputuputu o le suavai i totonu o fausaga o mea e mafua mai i le faʻaleagaina o le vai ma le masima metabolism,
  • afaina fatuga (masani i vaega mulimuli),
  • mamafa, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka macular edema,
  • sese i le taumafataga.

A uma ona maua se tali i le fesili pe aisea e tumu ai vae i le maʻisuka, e tatau ona malamalama i uiga o lenei tulaga.

Faailoga o le maʻi

O se faʻaopoopoga o le tele o le tasi poʻo itu uma e lua e iloa pe afai e tumu le ogaumu i le maʻisuka. O se faailoga iloga e tatau ona i ai le i ai o se tamaititi i lena taimi i luga o le paʻu na paʻu i se tamailima. O le fetoina o vae e mafai foi ona fesootaʻi ma faʻamaoniga e pei o le paʻu o vae, le lelei o lauulu ma le faʻaogaina o le paʻu saʻo i le mea e fula ai.

E le o se mea e seasea, o le fula o le vae e fesootaʻi ma se faʻaitiitia i le maualuga o le lagona i le edema o le vae. O se suiga i le foliga o tamatamailima, lea e foliga mai e faateleina, e ono matauina. Afai o se tagata ua matua fulafula ona vae i le maʻisuka, o le fesili o le faapuupuuina poʻo le faalauteleina o le vae. E tatau ona malamalama i nisi faʻamatalaga pe o le a le tulaga o se tulaga matautia na tuʻuina atu.

O le a le tulaga lamatia o le edema o pito i lalo?

Afai e le o togafitiga le siama i le maʻisuka i le taimi, atonu o le aʻafiaga o aʻafiaga e pei o le tiga ma le mu o le a atiina ae. O le paʻu, i le isi itu, o le a sili atu ona palasi ma ua vaivai, lea e faʻapupulaina ai le avanoa e atiaʻe ai se maʻi pipisi. Ae ui i lea, o le thrombosis loloto loloto i pito pito i lalo e tatau ona avea o se faʻalavelave matuia o le maʻi.

O le atinaʻeina o sea tulaga e ono mafai ona faʻaalia i le le mautonu o le fulafula, ae tasi le vae e sili atu. E le gata i lea, o le tulaga i le po e le o le malosi, ma o le taunuuga, i le taeao, o le a tumau pea vaevaega nai lo le masani. Tagata faʻapitoa foi e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • o le tiga e faia e tusa lava pe i ai se tulaga puupuu,
  • mūmū ma le le faʻavauvau i vae ua tele ina matauina,
  • o le mea e ono tupu i le pulmonary embolism e faateleina. O se tulaga lamatia lea e mafai ai ona oti.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

O le faailoga muamua e tatau ona mafaufauina o le tuueseeseina o se tui toto ma lona gaioiga i mama, e mafua ai ona le lava le manava ma le tiga i le sternum. Talu ai ona o nei mea uma, e le tatau ona faʻagaloina le suʻesuʻeina ma le taimi talafeagai.

O le a le mea e aofia ai i le siamaina o maʻi?

O faʻamatalaga e tatau ona aofia ai le tele o fuataga ina ia mautinoa ai le saʻo ma le atoatoa o togafitiga i le lumanaʻi. E tatau ona faia se asiasiga vaaia, faʻamatalaga i faʻamatalaga autu, o le suʻeina o le toto (faʻapitoa ma mea faʻasolosolo). E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻataʻitaʻiga masani, auʻiliʻili mo le iloa o hormones ma se ECG (suʻesuʻega eletoroni) e fautuaina.

Laʻau faʻamalosia e fautuaina e suʻesuʻeina i laʻasaga taʻitasi o togafitiga, faʻapea foʻi ma le maeʻa o le auala toe faʻaleleia. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le ono tulai mai o faʻafitauli, ma o le a mafai ai foi ona e filifilia le auala aupito sili ona aoga togafitiga.

Togafitiga o le vae e tupu i le maʻisuka

Togafitiga o le vae vae i le maʻisuka e tatau ona aofia ai le tele o fua faatatau. Diuretics (igoa diuretic) e faʻaaogaina mo faʻamaʻi fatugao. Ae ui i lea, o ia togafitiga e tatau ona saʻo lelei ina ia mafai ai ona aveese le aveesea o le paluga mai le tino, o le mea lea ua faatonuina ai pe a maea ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa.

I le maʻisuka ituaiga 2, o igoa e faʻaaoga e taofia ai le gaosiga o le hormone steroid - aldosterone. E mafai foi ona ono mafai ona avea ma oloa suauu lea e faʻaaogaina e faʻafaigofieina ai le toto. Totoga faapitoa e tatau ai:

  • o le faʻaaogaina o gels ma ogani, e taʻua o venotonics, lea e faʻamalosia ai puipui o toto toto ma faʻaleleia le tafe toto,
  • vailaau diuretic, lea, e pei o isi vaifofo mo le fula o le vae, e tatau ona faʻaaogaina i le tolu i le fa itula aʻo lei momoe. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le le mautonu i le taimi o le po, ae ui i lea, o le latou faʻaaogaina i le leai o se mataupu e tatau ona tumau, aua o vaisu e mafai ona atiaʻe,
  • o le faʻaaogaina o meaʻai e faʻamalosi ai le tino o ni totini faapitoa ma tights. E fautuaina e faʻatau i latou i falemaʻi, faleoloa faapitoa, lea o le a lelei ona togafitia ai mafuaaga o le tulaga i tagata matutua ma le maʻisuka.

O le gasegase o le tino i le maʻisuka ma a latou togafitiga e le mafai ona aoga e aunoa ma le faʻaaogaina lelei. O se tasi o taʻaloga sili ona aoga i lenei tulaga o le aau, faʻapea foʻi ma meaʻai vai. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le vai e faʻaalia i se faʻagasolo malie i luga o le paʻu, e le aofia ai le faʻalauteleina o toto toto ma le fulafula o vae. O le umi o le savali, faʻapea foʻi ma le faʻataʻitaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le fula o le vae.

Pressotherapy poʻo mea faʻavaivai faʻavaivai vae massage e mafai ona faʻaaogaina. I le avea ai o se vaega o le faʻataʻitaʻiga, o le a faʻataunuʻuina se aafiaga i le tino o le lymphatic, ona o le tele o le suavai ua aveesea mai le tino o le tagata.I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona faʻatinoina le faʻatinoga i le taimi o le maitaga, i le i ai o neoplasms mamaʻi ma i le taimi o le faʻasologa. E tusa ai ma le togafitiga o le maʻisuka macular edema, e fautuaina e feutagai ma lau fomaʻi i se isi faasologa.

Auala puipuia mo le maʻisuka

Mo faamoemoega puipuia, e fautuaina e suʻeina lima i aso uma. E tatau ona taulai totoa i vae ma gaʻo i le va o tamatamailima. O lenei mea o le a mafai ai ona e iloa soʻo se gasegase vaivai, paʻu, ma tipi i le taimi. E tāua tele le fufuluina o ou vae i aso uma, aʻo filifilia ni ituaiga fasimoli. E fautuaina e fufuluina i latou i se solo mama.

E le tatau ona galo ia i tatou le seleseleina lelei o fao ina ia latou le ola i totonu, ma o manuʻa i le vaega vaivai o vae e mafai ona alofia. I uluai faailoga o le mumu, telefoni ma isi vaivaiga, ua fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa i se taimi vave e mafai ai.

Faʻasaga ma le mumu o le paʻu o le vae, e manaʻomia foi le asiasiga a le fomaʻi. E le gata i lea, e fautuaina ia seevae e asiasia i aso uma, lea o le a faʻaalia ai loimata ma faʻaleagaina. E pei ona e iloa, e mafai ona latou faamanualia le vae ma faʻaosooso ai i se maʻi pipili. E tatau ona manatua e faapea:

  • e faʻafefe ai vae, e sili atu le faʻaaoga o totini mafanafana, nai lo le vevela vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea faʻavevela e faʻaseseina ona o le maualuga o le maua o se mu,
  • e le taliaina le faʻaaoga o le zelenka ma se vaifofo o le iodine. Ina ia mafai ona togafitia lelei manua, o lona uiga o le hydrogen peroxyide, Miramistin, Betadine,
  • ina ia mafai ona taulimaina le mago o le paʻu, o le a sili ona lelei e sulu i se kulimi ma se pasene maualuga o le gaʻo.

O seevae e tatau ona matua lelei lava. I le tulaga e leaga le vae, e fautuaina e fai ni seevae faapitoa poʻo ni seevae faʻapitoa. E taua tele le savali i le tele e mafai ai. O ia ituaiga taʻaloga o le a faʻaleleia atili ai le tulaga masani o le tino, toto totoga ma maua vave ai le toe faʻaleleia. E matua faʻasaina le ulaula tapaa, aua e faʻalauteleina ai le gaioiga o le toto ma le tafe toto.

E taua foi le faʻamautuina o le suka ma le aofia ai le atinaʻega o isi faʻafitauli o le maʻisuka. O le iʻuga o se puipuiga atoatoa, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le faʻaaogaina o le fulafula o pito i maʻi o le maʻisuka ma le atinaʻeina o faʻafitauli matuia leaga. O fua sili ona aoga, e pei o togafitiga togafitiga, o le a amata i le amataga o le atinaʻe o le tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga