Faʻaaogaina o meatotino o lentils i le maʻisuka ituaiga 2

  • Brown lentils - o lenei ituaiga o laau e masani ona faʻaaogaina nai lo isi ituaiga. E masani ona faʻaaoga mo ipu vai. Mo le faia o se mea lanu enaena, muaʻi sosolo fatu i le vai malulu. A uma le kuka, o fua e maua mai ai se meaʻai manaia.
  • Green - o lenei ituaiga o loʻo faʻaaogaina i salakeke ma faʻauʻuina i le itu o le ipu. O fua o le laau e seleseleina pe a latou le atoatoa, o lea e le tatau ai ona e tuu i le vai muamua. O le kuka e 40 minute.
  • Lanu mumu ma lanu samasama-o ituaiga laau toto ei ai uiga masani - le leai o se atigi pito i fafo. O le mafuaaga lena e te manaʻomia ai le kukaina o le fatuina e le silia le 15 minute. O le tele o taimi, o nei fua e faʻaaogaina mo le kuka vave, lea e le tele se taimi.
  • O laumei lanu moana e manatu o le laʻititi aupito laitiiti. I le tulaga o le tofo, o le ituaiga uliuli e leai se mea e itiiti ifo i isi, ae ui i lea, talu ai nei lava ua faaitiitia ai le taumafaina.
  1. Green Talu ai ona o le meafaitino e aoina aʻo leʻi maeʻa le matua, e tusa ai, o le lisi kemikolo o mea e leʻi oʻo mai lava seia oʻo i le iuga. E masani lava, o ia lentils e faaopoopo i salata. Aʻo kuka, e le manaʻomia le faʻanoanoa muamua, ma o le tapenaga lava ia e sili atu i le 45 minute.
  2. Brown. Le ituaiga sili ona lauiloa, lea e sili ona faʻaaoga i le sauniuniga o soupisi ma isi ipu vai. Aʻo lei faʻaogaina le manua autu, o le fatu ua faʻamalulu i le vai malulu. O le pipi na kuka e tusa ai ma tulafono uma e pei o le nati.
  3. Black. O se aganuʻu tele-tele, o le laʻititi o lona ituaiga. E tofo tutusa e pei o suauu enaena, o mea taua o loʻo faʻamanuia lelei.
  4. Yellow, mumu. I le auala o le gaosiga, o nei ituaiga e tutusa, e leai se atigi. E tusa ai ma lea, e itiiti mea taua e faʻaputuina i le tuufaatasiga. O le kuka e le tatau ona silia ma le kuata o le itula.

Le Pasi Taʻafia i le Maʻisuka

Laʻau faʻafiafia lanu meamata

  • lanumeamata lanumeamata - 200 g,
  • riki - 1 pc.,
  • kāloti - 1/2 fualaau laʻau o fualaau aina,
  • vai - 1 l
  • pasili
  • masima ma le pepa.

  1. O le cereal e faʻafefiloi i le vai mafanafana ma totoe mo le 3 itula. E le mafai ona e faʻafefe le vai ma kuka vave i totonu.
  2. Faʻaofi se mea e fai i totonu o le vevela vevela ma aumai i se faʻala.
  3. E faʻapipiʻi le kuka o kāloti i le faʻafefiloi palu, ma a maeʻa le 20 minute, o aniani tipi.
  4. O le ipu e faʻamalie ma paʻu. Tuu le kuka mo le isi 10 minute ma aveese le pusa.
  5. Ua uma ona i luga o le ipu, ua faʻafefete le pusa sauniuni i fualaau fou.

E mafai ona e kukaina fualaʻau suamalie mai fatu, mo le mea lenei e tatau ona e ave 200 g lentils, tasi keke, aniani, se lita o vai faʻamama, otaota, kelisi ma le pepa e tofo ai. E tatau ona suamalie muamua le suka i le vai malulu, ona sasaa lea o le vai ma faʻapipiʻi mo le tusa ma le 20 minute.

A maeʻa lena mea, faʻapipiʻi kāloti ua faʻapipiʻi i le pani (tao mo le 20 minute), gaosia le sipisi ma le pepa (kuka mo le isi 10 minute). Aʻo sauni le ipu, o loʻo faʻafefeteina i le galala malaʻau gaosi.

O maʻi suka e pei o le kuka mama ua kukaina i le gagana Eleni. Mo le meaʻai, lanu samasama ma le mūmū o le cereal ua filifilia, o loʻo ave i le tasi le ipu taʻitasi, kukaina seia oʻo, tuʻuina i totonu o se mea faʻaleleia i se mea tutusa (e masani lava ona faaluaina le masini).

A maeʻa lena, i lentils ma le maʻisuka, e tatau ona e faʻapipiʻi sina sikalo, masima, pepa uliuli e tofo ai, o le sipuni sipuni o le sua o le lemon, o le suālaʻau fuālaʻau.

Mo le fufuluina, e tatau ona faamalulu muamua ia lentils i le vai malulu i le fua o le tasi i le lua, ona fufulu lea i luga o le vevela vevela. O le sipuniti o le suauʻu fuāuʻu ua sasaa atu i totonu o se paʻu e leai se paʻu, faʻaalu:

  • moa aano moa
  • aniani
  • aʻa seleni
  • kāloti.

A uma ona sauni, faʻaopoopo se lua sipuni tele o le pata patati, leni i le faʻafefiloi o fualaʻau ma aano o manufasi. O le ipu e tatau ona faʻafefe, faʻafefiloi ma le pepa, fasisi fasia. O le faaaogaina o lentils i lenei pepa e tatau ai pe a uma le 15 minute, e tatau ona faʻaaogaina le uʻu.

Laʻau mumu e lelei mo le ipu, e manaʻomia ona sasaa i le vai 1 i le 2 ma kuka mo le 20 minute (i luga o le vevela vevela). I le taimi lea, e tasi le sipuni e tatau ona tipi i afa mama, ma ia tatau ona tapenaina le tamato. I totonu o se ipu loloto:

  1. tuu le galati gaosi, aniani,
  2. faʻavasegaina i se pine o le masima, pepa uliuli,
  3. faaopoopo le 2 sipuni tele o le pati vine,
  4. taʻalo mo le afa itula.

A maeʻa le 30 minute, ona faʻamafanafanaina lea o fatu, faaopoopo i tamato, fualaau faisua, ma le sipuneti ole suauʻu fuālaʻau.

Lentils o loʻo maua i le maʻisuka i lenei faʻatusa o le a faʻamamafa ai le tino ma vitamini ma minerale.

I le avea ai o se mea taumafa lelei, e mafai ona faʻaaoga se salati malamalama, lea o le a sili ona aoga ai le suka suka ma le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia saunia, e tatau ona e saunia:

  • 200 gr. lentils
  • 100 gr. pateta fou
  • 200 gr. kāloti
  • 100 gr. talo
  • 50 gr aniani
  • 50 gr lanumeamata lanumeamata
  • lima kulimi. l olive suauu
  • tolu tbsp. l uaina vine
  • tasi le kulimi. l sinapi
  • masima, pepa.

Muamua, o laulaʻau e kuka i le vai faʻafefe, aʻo galue i le taimi e tasi i luga o fualaau faisua, taofi kāloti, sooga ma aniani, lea e tatau ona tipi i afa mama. Ona kukaina lea o pateta ma tipi i liʻo, ma mulimuli ane e mafai ona e amata saunia le sauuga.

Faafefiloi le vineta, suauu, meaʻai ma le totigi ma gaʻo lanu meamata. Faʻatasi e tatau ona e taʻalo i se vaʻaiga mafiafia.

O le sauuga e maua mai i se salati o mea na saunia muamua, ma i le laulau, e mafai ona faʻaaogaina le ipu i falaoa o le falaoa.

Mo le 'aiga o le aoauli, o le a fiafia le maʻisuka i se vevela vevela vevela e faia i lentils ma tamato. O lana sauniuniga e amata i le mea moni e 350 gr.

E sasaa pi i le vai ma tuʻu i le afi. A uma le kuka, ona ave lea o le afi i se tulaga maualalo, ma o le pusa ma le tapuni e totoe mo le 30 minute.

I le togafitia o lentils, latou te agai i luma. E ono lalagaina keke o le siva i totonu o se fagu meaʻai ma le suauu olive ua faamafanafanaina, ona faaopoopoina lea o le sipuni i luga, tipi i totonu o ni pusa, ma tafe faatasi uma seia oo ina foliga mai se auro i fualaau faisua.

A maeʻa lenei mea, e tuʻuina atu kāloti kuka ma 400 gr i le apa. togi peleti tomati.

O le tipiina o mea uma ma le faʻafefe, faʻafefiloi ma faʻafefiloi i luga o le vevela vevela mo le tusa o le lima minute, e le faʻagaloina e oso. O le mea e mafua ai le faʻafefiloi o vailaʻau tuʻuina i le pani ma le lentils, faʻatasi ai ma le faaopoopo o mea manogi i totonu (masini suamalie, saffron ma oregano).

O le sua e aumai i le vevela, ona tuʻuina lea i luga o le afi mo le tusa o le lima minute, ma i le faaiuga o le kuka, e faʻapipiʻi sina tarrago i le apa. A maeʻa ona aveese le ipu mai le afi, ona aumai ai lea o nila mai le vaʻa ma masima ma le pepa e tofo ai.

O lenei ua saunia e 'ai, ae ao le i amataina le taumafataga, o vaega taʻitasi i totonu o se ipu e mafai ona teuteuina i gutu mataʻetaʻa ma tipi i fafo se fasi keke o le lemon.

O kuka suamalie, ioe, e tatau ona faia saʻo. Soo se ipu ua saunia "e aunoa ma se mimilo" o le a le aoga. O le kuka e mafai ona faʻatinoina i totonu o se fafie faʻamaʻavale, kesi poʻo se masini kesi. I le maʻisuka ituaiga 2, o recipes ma lentils e le aofia ai le faʻaopoopoga o le suauʻu.

  • O se meaʻai maloloina-fualaau suamalie. Ina ia saunia le vaiinu, e te le manaʻomia le cereal, ae o le mutia susu. O se sipuni sipuni o le vao o le eleele ma sasaa i vai inu. A mavae le itula, faamama. O le mea inu e inu i le sipuni sipuni i taimi uma aʻo leʻi faia le taumafataga.
  • Pulu fagu. Lisi uluga (0.2 l), kāloti ma aniani o le tele ole laʻau, vai (1 l) ma mea manogi (pepa, galala ma le pasili) e manaʻomia. A maeʻa ona fai (faamatalaina i luga), ona kuka lea o fatu i le vevela vevela. A uma le kuka kuka totō kāloti, pe a uma le 20 minute o aniani ma pepa. A maeʻa le 10 minute, tape ma tuʻu i luga o se ipu mafolafola pasili ma keleni (tapena).

I lalo o le faʻatonuga uma a le fomaʻi aoga, o le a iai se aoga aoga i luga o le tino, faʻalauteleina le togafitiga o togafitiga ma puipuia ituaiga uma o faʻafitauli e ono oʻo atu ai i le maʻisuka.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Naʻo le fualaau faasaina na maua ai taunuuga taua o le

O faamanuiaga o lentils

GI o lentils e fesuisuiaʻi e ala i ituaiga ma laina mai le 25 i le 41Avea ma se tulaga maualalo. O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o lona maualalo foi lea o le kalori. I lona tulaga masani, e aofia ai le 106 kcal. A o faagasolo le vevela o le vevela, o le mea e gaosia ai caloric ua na o le 111 kcal. O le aofaiga sili ona tele, 280 kilokaloka, o loʻo i ai i le pepa malogo o le oloa.

Maualuga maualuga o polotini i lentils, faigofie faʻafefiloi i le tino o le tagata. O le gaosiga o le minerale e faʻafaigofieina e ala i le iai o le uʻamea i le pata.

E ui i le maualalo oe lentil groats e aofia ai le tele o vitamini ma elemene tauae pei o:

  • fiber
  • falalaʻau, molybdenum,
  • omega 6 gaʻo gaʻo ma omega 3 gaʻo gaʻo,
  • uʻamea
  • pulu lipotisi
  • Manganese
  • zinc
  • iodine
  • B vitamini,
  • Vitamin C, ma isi.

Tau faʻatau mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2:

  1. Carbohydrates ma Fualaau Faʻasaina Matagofie, lea e fausia ai le faavae o cereals, saofagā i le moliaga o le tino ma le tele o le malosi.
  2. Fiber, faatasi ai ma fululaʻau ma le uʻamea, faʻamaonia le faʻaogaina o le meaʻai.
  3. Faʻataʻitaʻiga masani o le faʻaleleia o kulūkose. O le mea lea, e taua mo le maʻisuka ia tausia lona auai i la latou meaʻai.
  4. Amino acids ma elemene o loʻo gafa ma le lelei o le metabolism.
  5. Lentils o se tulaga tutusa o oloa e taliaina mo le maʻisuka ituaiga 2 i ni mea laiti (o falaoamata, o ituaiga o cereals ma aano o manufasi).

Faʻailoga talafeagai

E pei lava o isi oloa, o lentils e maua i le maʻisuka o le ituaiga lona lua e mafai ona le gata ina aoga, ae e matautia foi. O faʻamaoniga i le faʻaogaina o le oloa e faapenei:

  • o le i ai o le oneone e tusa ai ma faʻamaumauga,
  • fatu fatu
  • gout ma le oona,
  • urids acid diathesis,
  • sili atu le faigata o le rūmāmatika,
  • otaota ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • faʻamaʻi o le faʻalapotopotoga faʻapitoa,
  • afaina matuia o maʻi o le manava,
  • tasi le le faapalepale i le oloa.

Afai o loʻo e fuafua e tofo i se oloa, e tatau ona e amata i ni tootoo laiti e faamanino ai le tali atu i vaega o le oloa.

O le masani ai ma le tele o le faʻaaogaina o eletise e fesoasoani i faiga faʻamalosi, faʻafitauli i le manava ma faʻalauteleina le gaosiga o le gaʻo i totonu o le manava, o le mea lea, o tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi gasegase, e matua le manaomia le faʻaaogaina o le oloa.

Faʻasologa o le Lentil

E mafai ona faʻaaogaina nofoa o le fale e saunia ai le tele o ipu, e aofia ai ma mea e sili ona taatele ma maua, e pei o soupisi, masima ma paluga pateta. E lelei tele le oloa i fualaʻau, otaota ma aano o manufasi.

E faaopoopo atu i ipu autu, aoga teuteu e mafai ona faia mai ona fatu. O lo latou aoga o le faʻaleleia lea o galuega a le tino, ma le puipuia o ituaiga o mafaufau o faʻamaʻi, lea e tele lava faʻafitauli o le maʻisuka lautele.

Aʻo leʻi kukaina, e sili atu le sohan lentush groats mo 2-3 itula, o le a faʻaitiitia ai le taimi e kuka ai. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le suavai suamalie ma gaʻo e sili ona aoga. E mafai ona e kuka i soʻo se auala faigofie ma masani ai oe.

O le ituaiga ituaiga 2 o le maʻisuka e tatau ona Iloa e uiga i Paʻu

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

E toʻatele tagata e pei o laumei: talu ai ona o se mea e le masani ai le tofo, e mafai ona faʻaaogaina i le tele o suamalie ma e oʻo lava i fuamoa fua. Ae o lenei mea e sili mamao mai i mea uma, ona o le aoga sili o lenei fualaau mamago o le fesoasoani lea e taulima ai nisi o maʻi, faʻaleleia le faʻatinoina o le tino puipuia. Ae e mafai ona faʻaaoga laupepa mo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua?

Faʻafefea ona fuafua BZHU?

Mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e taua le mafai ona mafai ona faʻatusatusa saʻo le BJU. Mo a latou faʻatusatusaga, e tatau ona iloa le masani (tagata taʻitoʻatasi) o calories i aso taʻitasi.

O le aotelega lautele o le 1: 1: 4 e manatu e le saʻo atoatoa, ona o le maualuga o le puleaina o gaʻo i luga o proteins. O le tele naua o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e mafua mai i le teuina o gaʻo, lea o le tino e leai sona taimi e faʻagasolo ai.

  • Mo tamaitai e tatau ona e faaopoopo atu i le fuainumera 655 faʻalauteleina i lona lava mamafa e 9.6 ma faʻalauiloa tuputupu aʻe e 1.8. O le taimi nei ua matou toesea le oloa o le tausaga o se tamaitai ma o se fuataga e 4.7 mai nei faailoilo.
  • Faʻamaumauga a le BJU mo alii e le eseese i mataupu faavae. E naʻo le numera muamua tatou te le ave 655, ae na o le 66. Ona faʻateleina lea o le mamafa i se faailoilo o le 13, 7, le matua i le 6, 8, ma le maualuga o le tamaloa i le 5.

O ipu sili ona faigofie ma lentils:

Chicken Chowder

  • Faʻasusu le suauu tuʻu i totonu o se apa lapoa (1: 2) ma tuʻu le afi.
  • I le taimi lea, i totonu o se fagu i totonu o se suauʻu manogi vevela, salalau le moa moa, tipi i totonu o ni nai vaʻa, aniani, kāloti ma seleni. Afai e talafeagai, e mafai ona e faaopoopo vai i le faagasologa.
  • Aʻo sauni le moa, faʻapipiʻi ni nai sipuni o le saumati tamato poʻo le pasta i le saute. Faʻafei ai lentils ma aano o manufasi ma fualaʻau. E masani lava o la latou taimi e kuka ai, e tutusa, i totonu o le 30 minute.
  • I le faaiuga o le kuka, masusu pepa, masima ma, pe a manao ai, faaopoopo le pasesa. Matou te tausisi le ipu mo le 15 minute ma auauna atu.

O le soula Lentil e iai sona GI o le 50,

O le faʻaalia o le malosi o le ipu e 580 kcal mo le 100 kalama o le oloa.

Greek Lentil Puree

  • E tatau ona kuka le kalu seia oʻo ina leʻo.
  • Ona uu ai lea i totonu o se masini toto seʻia oʻo ina lamolemole.
  • I le faaiuga, faʻapipiʻi le karikoni, sua o le tipolo, greens tapaʻese fou, lalagaina pateta pateta ma le suāuʻu olive ma le sua o le tipolo.
  • Auauna i le vevela i le laulau.

Le mama purele o le GI o le 44,

O le afi o le afi e le silia le 320 kcal mo le 100 kalama o le oloa.

Salati i fualaau faisua

  • Mo le kukaina, faʻaaoga suauʻu enaena.
  • Matou te tuʻuina fagu i totonu o le vai ma kuka mo le tusa o le afa itula ile vevela vevela.
  • Matou te tipi le aniani i afa mama (po o mama), tamato i fasi pepa.
  • I totonu o se isi ipu, faʻafefiloi aniani, ni nai ipu o le keke, se pinisi o masima, pepa uliuli pe a manaomia, ma faaopoopo ni nai sipuni o le apple cider vinegar i le salati. Tatou te tauina fualaau faisua mo le afa itula, ao tunu le kuka.
  • Tuu lelei ia lentils kuka kuka ma faʻafefiloi faʻatasi ma tamato ma paluga uamea. Faaopopo le olive (poo le suauʻu suauʻu) ma faʻafefiloi mea uma ma le faaeteete.

O le Salad Salati ei ai le GI o le 57,

O le eletise malosi o le ipu e 370 kcal mo le 100 g. oloa

I le faʻaaogaina o pilini e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e aoga le malamalama o se lisi o lentils e le mafai ona foia le faafitauli e aunoa ma se meaai tatau, gaioiga faaletino, ma togafitiga fualaau. O le a le mafai ona faʻaititia le suka i le maualuga o le manaʻoga ma lona fesoasoani, e ui i lea, e mafai ona tausia lentils i totonu o tapulaa talafeagai.

E uiga i le faʻaaogaina o laʻau

O le mea moni, e mafai ona 'aina faʻatoʻa, faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o aso. Ae ui i lea, e fautuaina e le faia lenei mea i le telē tele, e aʻafia ai le mea moni e vave lava ona fai ma vaisu vave. I le taimi lava e tasi, o ia o se mea taumafa e maua ai isi tulaga lelei i le tulaga o soo se ituaiga faʻamaʻi. E tusa:

  • fuainumera maualalo maualalo, o lona uiga, e mafai ona e 'ai ma le saogalemu, e aunoa ma le fefe i soʻo se suiga i le fua o le kulukose i totonu o le toto. E tutusa lava le tala e uiga i apricots mago,
  • maualalo le kalori content
  • le i ai o antioxidants.

O le pito mulimuli o le mea e sili ona manaia, aua o le faafetai i le faʻamatalaga manino, o laʻau e faʻaaogaina i le maʻisuka faʻatasi ma vine e mafai ona fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o soʻo se faʻafitauli ma, aemaise lava faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea lea, o le faʻaaogaina o fualaau ua uma ona tuʻuina atu i meaai e tatau ona manatu e aoga.

I le taimi lava e tasi, e pei ona taʻua i luga, e matua le manaomia lava e faʻaleagaina. E taua foi le matauina o le masani ona o le mea moni e faapea, o faafitauli pito sili ona ogaoga i le gastrointestinal tract e mafai ona faailoa mai: mai le maitaga i le gaogaosa masani. E le gata i lea, ina ia aloese mai ia faafitauli, e mafai ma e tatau ai ona gauai atu i le mea moni e faapea o le aofaiga o le tupe e manaʻomia e lua i le tolu vaega i le aso i se foliga masani.

E faʻatagaina e teuina mo se taimi umi, ae le sili atu ma le ono masina, ma o le oloa ua faʻatagaina e faʻamaʻi - o le a le faʻaaogaina ai lona aoga aoga. O lenei mea e sili ona talisapaia i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O isi faʻalelei, lea e ui i lea, i nisi tulaga atonu e le lelei, e mafai ona faʻamaonia le mea moni o lenei fualaau mamago e itiiti lava le cholesterol, gaʻo, ma le sodium.

O le mea lea, e le gata ina mafaia, ae e tatau foi mo tagata uma o le maʻisuka.

Ina ia mafai ona faʻavasegaina lau lava lisi, e mafai ona e kukaina ni ituaiga ipu e faʻaaoga ai laupepa.

O se fuainumera tele o fuamasi na faia, lea o loʻo tatou talanoa ai e uiga i le faʻaaogaina o laupepa. E mafua lenei mea i le mea moni e mafai e lenei oloa ona faaopoopo se suamalie manaia ma tulaga ese i salatisi taitasi, faʻapea foi ma le faʻamaopoopo lelei o le tofo o le oatmeal 'aina i le taeao.

E mafai ma e tusa foi pe fautuaina e faʻaopopo paluga pateta e faia mai i laumei i oloa gaosi. O lenei mea e faʻaitiitia ai le fua o le gaʻo i le cholesterol. Afai tatou te talanoa e uiga i salati, o le fua sili ona lauiloa ma leai se aoga o se salati e faʻaaoga ai pulu. Mo lana tapenapenaga, e mafai ma e manaʻomia ona faʻaaoga mea nei:

  1. laʻau moa sa muaʻi kukaina:
  2. tasi fuamoa ua tunu
  3. nisi kukama fou
  4. tasi pe lua laupepa,
  5. se vaega itiiti o le sinapi
  6. susu yogurt gaʻo.

A maeʻa sauniuni mea uma e manaʻomia mo le maʻisuka o soo se ituaiga, e mafai ona e amataina le sauniuniga. O mea taʻitasi uma e tatau ona faʻaaogaina lelei e tatau ona vaʻaia ma faʻagasolo malie. Muamua, susu, sosoo ai ma kukama fou, ona avea ai lea o se fuamoa ma, mulimuli ane, paʻu.

O laulau taʻitasi e tatau ona ufiufi ma le sinapi ma le yogurt, i le faʻalelei, ona tuʻuina lea i totonu o le pusaaisa mo le tele o itula. E tatau ona faʻaumatia i ni vaega laiti i lea taimi i lea aso - e faʻaaogaina ile maʻisuka i soo se ituaiga. O le faʻalauteleina o lenei salati, o le sili atu lea ma le soifua maloloina.

I le faaopoopo atu i ai, ua faatagaina e kuka se siama faapitoa o le maʻisuka, o mea autu o loʻo i ai mea e sili ona mamafa ma lemoni ma le faʻafefe.

Mo a latou tapenapenaga, o le a tatau ai ona tipi lelei le fualaau mamago, faʻapolopolo mai fatu ma fai tutusa ma lemoni. Faʻafefiloi nei vaega uma, ma tuu i totonu o le ulo, amata ona kuka seʻia oʻo i le taimi lena, seʻi oʻo ina maua se masini e tutusa lelei.

A maeʻa ona latou oʻo i se tulaga tutusa, e mafai ona e faʻaopopoina se suka, o le sorbitol e sili. Ma le isi, e tatau ona e kuka le paluga mo le isi lima minute ma faaopoopo nisi avanoa i ai, pe a manaomia, mo se faataitaiga, vanilla poʻo le kanamoni. O le a le gata ina lelei, ae aoga foi mo soo se ituaiga o maʻisuka.

A maeʻa le 100% sauniuni, e tatau ona faʻaaogaina le siama, ae tatau ona faʻaumatia i ni atopaʻu laiti. E fautuaina e le silia ma le tasi i le aso, le teuina o le oloa e maua mai i le mea sili ona lelei i se nofoaga malulu.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o laupepa e sili atu nai lo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona faʻaaogāina e le gata i le faʻasalaga, ae faʻapea foʻi ma se vaega o salakeke, faʻapea foʻi ma le siamu.

O le a lona uiga

Lentils e matua manaia ma i le taimi lava e tasi o fualaau maloloina. E mafai ona faʻaaogaina e le maʻisuka, o le a le faʻaleagaina ai o latou tulaga. E mafai ona e faʻaaoga fualaʻau eseese e tatau ona i ai se aafiaga lelei i lou soifua maloloina. I le tulaga masani, i soo se tulaga, e tatau ona e tausisi i ni tulafono patino ina ia tausia ai meaai saogalemu mo tagata e maua i le maʻisuka. I soo se fua, e na o mea na e mafai ona i ai e le afaina ai le aoga o le kulukose.

E eseese lanu o tamaʻitaʻi, o lea e mafai ai ona e kuka se mea matagofie matagofie. E manaʻomia e se tagata ona filifili pe o le a le mea e faʻaopopo i ai e ese mai i le cereal. E manaʻomia foi ona e mautinoa e mafai e le tino ona faʻafeiloaʻi ia le galala, o le a ono oʻo mai ni taunuuga le lelei. E masani lava ona faʻaalia i se faʻalavelave faʻafefe i se oloa faapitoa.

A le o lena, o lentils ma le maʻisuka e vavalalata vavalalata, aua o lenei cereal e mafai ona faaopoopo atu i le maʻisuka menu. O le mea pito sili ona taua o le saunia lelei lea o le mea e faʻaaogaina ina ia leai ni aʻafiaga o le soifua maloloina.

Lentils ua lauiloa ona o latou tulaga tulagaese, lea o loo i ai se numera tele o elemene, faapea foi vitamini ma mea aoga aoga. O le vaega o le a faia mo le le lava o elemene o le a vave ona toe faʻaleleia le tulaga o totoga o totonu. Croup e aofia ai elemene taua e pei o le potassium ma le phosphorus. Latou te manaʻomia mo le maʻisuka, o lea e tatau ai ona faʻamalosia.

E taua tele le iai o le fiber, lea e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka. O le a mafai ai ona faʻasalalau le microflora o le intestinal natura, faʻapea foi le galuega lautele o le gastrointestinal tract. Talu ai o le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faafitauli i le galalaina, o le a mautinoa lava e tatau ona latou faʻaleleia le faʻaleleia o le tulaga oa latou totoga i totonu.

O nisi tagata latou te faʻaaogaina le oloa i aso uma, ma o le ai ai se aafiaga lelei i lo latou soifua maloloina. Aemaise lava, o le a mafai ona faatumauina le maualuga o le kulukose i se tulaga masani, faʻamalosia le toe faʻafouina o manua, ma faʻaitiitia faʻamaʻi fatu ma le neurosis. E pei ona mafai ona e malamalama i ai, faʻafesootai vavalalata le maʻisuka ma le lentils, o le mea lea e tatau ai ona manatua lelei lelei fua.

O le maʻisuka e masani lava ona fiafia i le fesili o le a le faʻaaogaina o lentils. O le Croup e tele mea lelei, o lea e tatau ona aofia ai i au meaʻai. Fomaʻi fautuaina e faʻaaoga le oloa i aso uma poʻo le sili atu i le tele o taimi i le vaiaso ina ia faʻaleleia le soifua maloloina ma saturate le tino i elemene taua. Afai e te 'ai i taimi uma lentils, o le a faʻamalosia le tino atoa, ma o le a faasolosolo malie lava ona toe faʻaleleia auala masani.

  1. O kulimi gaʻo i totonu o fatu e faigofie ona uʻuina e le tino ma toe faʻatumu le malosi faʻaagaga.
  2. O le Croup e faʻamaonia le galuega o le gastrointestinal tract, ma toe faʻafoisia ai le metabolism.
  3. Afai e faʻaaoga e le tagata ia lentils, o le a sili atu le faigofie mo ia ona teena le falaoamata, faʻapea foʻi ma meaʻai o manufasi.
  4. O le oloa o loʻo i ai se aafiaga lelei i le fatugalemu o le tino, o lea e mafai ai e se tagata ona matauina se lagona filemu.
  5. O minerale, faapea foi ma meaola, ei ai sona aafiaga lelei i le tuufaatasiga o le toto. O se tulaga masani masani o gaʻo maualuga e tupu.

Lentils e mafai ona faʻatagaina i soʻo se aofaiga, ona o loʻo i ai se aafiaga sili ona lelei i le soifua maloloina o le tagata. O le mafuaaga lena e te le tau popole ai i le mea moni e mafua ona o le cereal o le glucose o le faʻaleagaina poʻo le faʻaogaina o le soifua maloloina.

E mafai ona ou 'ai suauu mo soʻo se ituaiga o maʻisuka?

Fomaʻi faʻamaonia e le au atamamai fomaʻi e faʻaaogaina lentils e aunoa ma ni tapulaa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o le croup o le a aafia ai le tino, o lea e le mafai ai ona e popole i aʻafiaga.

Afai ei ai isi ituaiga o maʻisuka, e fai ma faʻataʻitaʻiga, gestation poʻo lalo ifo, ona sili atu lea ona talanoa ma fomaʻi e uiga i le faaopoopoina o lentils i le meaʻai. E manino le faasaina i faʻamaʻi o sooga ma faʻamaʻi faʻamaʻi uric acid.

Fautuaga aoga

O fomai fautuaina e faaopoopo ni fatu lanumeamata i le lisi, lea e lapopoa foliga. Latou te faʻapipiʻi vave, o lea latou te taofi ai mea sili ona aoga.

O le a mafai ona kuka ai ipu eseese ma lentils, aua e tele naua meaʻai. E mafai ona e faia soupisi, pata, palu pateta, faʻapea foʻi ma le itu o ipu. O le mea autu o le muamua lea o lentils i le vai mafanafana e tusa ma le 2-3 itula aʻo leʻi kuka. E mafai ona e kukaina fatu i totonu o le vai lava lea e tasi.

E mafai ona e kukaina le lentils i totonu o se masini fafie e lua, faʻavela le kuka ma luga o se ogaumu masani. E lua faʻataʻitaʻiga aoga ma faigofie e mafai e soʻo se tagata ona kuka. O le fagu eletise ua taʻua o se meaʻai manaia, lea o le a tatau ai ona saunia ni kāloti ma le siʻisi. O fatu o vine e muamua ona susu, ona kuka ai lea i luga o se afi mumū. A oʻo loa la latou faʻapalapala, e manaʻomia ona e faaopoopo i ai kāloti ma aniani. E mafai foi ona e tuu sina tamai pepa. Pe a ma le 10 minute, e mafai ona e tapeina le afi, ma faaopoopo le pasesa ma le kalama i le mea na maeʻa.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻafeiloaʻi piʻamea. Ina ia faia lenei mea, ave lanu samasama ma le mumu e tusa ma le 1 ipu tioata taitasi. E tapunia seia maeʻa, ona nutimomoia lea i totonu o se mea e gaosia. Tuʻuina oe e faʻaopopo masima masima, pepa ma sina sikalo. E le gata i lea, o nisi tagata latou te sasaa atu le suauʻu manogi i lentils mo le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻo leʻi faʻaopoopoina se mea e fai i le lisi, e fautuaina oe e talanoa ma lau fomaʻi. E mafai ona ia fai atu pe mafai ona faʻatagaina lentils mo se tagata faapitoa. I le tele o tulaga, e fautuaina e fomaʻi faapitoa le faaopoopoina o lenei oloa i le taumafataga, aua latou te iloa ona mea aoga.

O le a le lentil e aoga mo le maʻisuka ituaiga 2?

O faʻamaʻi faʻafuaseʻi, e aofia ai le maʻisuka, tuʻuina atu faʻasalaga mamafa i le taumafataga. E mafai ona maua e le Lentils le maʻi suka? Manatunatu pe talia ni eletise i le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2.

Mo faʻamaʻi faʻamaʻi, o soʻo se oloa fou e tatau ona faʻaofiina i totonu o le meaai, faasolosolo laʻititi, ma tausi lelei. O fomaʻi fautuaina latou te 'ai leki, ae faʻatasi ma nisi faʻagata ma le le lava o le faʻalepale, faʻamaʻaloga, gaogao faʻafefe. E faʻafefea ona tutusa le lentils ma le maʻisuka ituaiga 2?

I la latou faʻasologa, o fatu o lentil e aofia ai meaʻai nei:

  • Puipuia e faigofie ona ufiufiina e le tino, e le o le faia o se avega i luga o le manava,
  • Carbohydrates e le mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto,
  • Digestible fiber
  • Vitamini o vaega B ma le C, amino acids,
  • Iodine, potassium, phosphorus, uʻamea.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le maʻisuka ma le lentils e matua fetaui. Lentils mo le maʻisuka o se tasi o meaai fautuaina. O le faʻaaogaina o lentils i fua faʻatatau e masani ona faʻasaina ai le suka, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le mamafa o le oloa ma le faʻaaogaina tatau, faʻamaonia le metabolism.

Ae o le tofo, e tele ituaiga o lentils - uliuli, lanumeamata, mumu, samasama ma paʻepaʻe. I Rusia, o le sili ona taatele o fatu o ituaiga e 3 e mumu, lanumeamata ma samasama. E tofu le ituaiga ma lona lava tofo. E mafai ona e maua le tele o meaʻai e ala i le sui o masini. Lentils mo le maʻisuka o se tasi o oloa lautele. O le sailiga mo ipu fou ma fua o faʻataʻitaʻiga e taʻitaʻia ai i mea ofoofogia ma mauagofie.

O a aoga o lentils mo le maʻisuka

O le maualuga o le palatini e mafai ona suia ai aano o manu i se vaega. O le mea lea, o le avega i le digeseti ua faʻaitiitia. Aʻo 'ai le lentils ma le maʻisuka, o loʻo i ai le faaitiitia o le suka i le natura. Afai e leai se faʻailoga, e mafai ona e faʻaaogaina le oloa e toetoe lava a leai ni tapulaa.

O a mea e kuka mai lentils

  1. Soupeti ma masusu susu. Legumes e sili ona manaia i foliga o moli mama pateta ma isi mea faaopoopo o fualaʻau ma oloa susu. O se ipu o lentil mamae souo i luga o se falaoa malosi aano e mafai ona faamalieina mo le aso atoa e oʻo lava i le faʻamalosi tino. Pulu mumu ma le lanu samasama e talafeagai lelei mo soupeti ma pateta pateta.
  2. Porridge. I le maʻisuka, o le fuainumera o gaʻo faatagaina e matua faatapulaaina. E faʻatagaina faʻatoʻaga o le Lentil e aunoa ma ni tapulaa.
  3. Lave. O aano o manu fasi ma fualaau faisua, pepa, tamato, zucchini ma eggplant groats e matua suamalie ma lelei. O vasega lona lua e faia ituaiga eseese lanu meamata e mafua mai i le tofo taʻu.
  4. Desserts Mai masini, eleele i le falaoamata, o nisi o kuka e mafai ona kuka kuka, kuki, pancakes. Mo meaʻai, ave ituaiga suamalie - lanu mumu ma samasama.

Auala e kuka ai lentils

O le toʻatele o tagata e manatu o le galo ma le faʻafefe o le vai e saʻo. O le mea moni, o fatu o le susu ua saunia vave, ae o le mea e mafai ona kuka, maua mai le cereal cereal ua faaitiitia. Faʻatasi ai ma vai faʻafefe, o loʻo faʻaaogaina elemene aoga.

Matou te fautuaina se isi auala:

  1. Fufulu fatu i vai inu i totonu o se meaola e fufulu ese ai le pefu ma le eleelea.
  2. Sasaa vai inu, fufuluina uma siama mafai, spores e mafai ona ulu atu i le cereal i le taimi o gaioiga, aoina, fusi. O faʻamalositili gaosia e faʻaitiitia ai le lamatiaga o gasegase afaina. O le maʻisuka e faʻateleina allergies ma lentils e aunoa ma togafitiga ma vai inu e mafai ona mafua ai mea e maua ai meaai.
  3. O lapisi ma fuʻu fatu e sili ona lelei mo le faia o soupisi, cereals, side dishes and desserts.

A maeʻa ona saunia le paluga, ona tuʻuina lea i le vevela. E mafai ona e kuka i totonu o le vai faʻafefe, salu, uila. O le taimi e kuka ai lanu mumu ma samasama e 30 minute. O ituaiga lanumeamata ma le lanumoana e umi se taimi e kuka ai. Pe a sauni, e selesele fatu, e faʻaalia ai mea e aofia ai le paʻu. E tatau ona vave faʻavave le vai.

Lisi vine mamago e faʻafefiloi lelei soʻo se saumalie, faʻapipiʻi ma se tofo faaopoopo. E le mafai ona e tuua le cereal maeʻa i le vai.

O lanu mumu ma samasama e faʻaaogaina mo paluga pateta ma faʻataʻapeʻaina i se mea faʻaleleia. O ituaiga lanu meamata e sili atu ona manogi ma e le fetaui lelei mo paluga pateta, ae ua sili atu ona tuufaatasi ma aano o manu. E talitonuina o laulaau lanumeamata ma le uliuli e aoga mo le tamaʻitaʻi.

Contraindications

Pe a fesiligia pe mafai ona 'aina ni lentils mo le maʻisuka, o le tali o le ioe. Lentils ma le maʻisuka e matua fetaui lelei lava. Lentils e sili ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le taua tele o meaai. Ae e tatau ona e gauai atu i faitioga.

A faʻaaogaina lentils mo le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le faʻaleleia ona o le maualuga o le tau o le oloa. O se fuainumera tele o proteins e taofia ai le inumaga, faateleina le avega i fatugaʻo. Ia mautinoa e faʻaopopo fualaau faisua i ipu o lentil, lea e tatau ona aofia ai le itiiti ifo ma le afa o le voluma.

O le maualuga o mea o loʻo gaosia ma faʻaaoga vave e vave faʻavaveina ai le tino faʻatasi ai ma microelements, faʻataʻitaʻiga o le maʻi, e faʻaititia le aoga o le oloa.

Lentils ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona lamatia mo aʻafiaga ua afaina. O le maualuga o le urea i le kulimi e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o le mumū ma le gasegase.

  • Iniseti o le genitourinary system, cystitis,
  • Tuʻu atu, faʻamaʻi fatu fatu,
  • Hemorrhoids, manava oona, afaina,
  • Oʻi manuʻa, gastritis,
  • Rheumatism, gout, vasthis.

Afai ei ai ni faʻailoga, ia maitauina le faʻamaoni, e tusa lava pe e te fiafia tele i meaʻai laumei. Faʻaavanoa ia te oe lava ia sili atu ma le 1-2 taimi i le vaiaso i sina taimi.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O le puipuia o le maʻisuka o se vaega taua i le togafitiga o le faʻamaʻi ma endocrinologists e le faʻavaivai e talanoa i ai.O le maʻisuka o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le solia o le pancreas, faʻaalia i le faʻafitauli o le tino (e masani lava o gaʻo) ma le paleni o le vai.

  • O le maʻisuka o se faʻagata faʻaonapo nei tagata.
  • Ituaiga faʻamaʻi
  • O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?
  • Lapataiga o le Maʻisuka: O fea e amata ai?
  • E faʻapefea ona faʻatatau le meaai lelei?
  • O le a se mea e le mafai ona faia e leiloa ai le mamafa?
  • Meaʻai pepe
  • Polokalame toe puipuia

O le faaupuga "maʻi suka" e sau mai le upu Eleni o lona uiga - faʻafefe, auala mai se mea. O fomaʻi o aso anamua ua latou faamatalaina lenei taimi o se tasi o faailoga iloga o le maʻisuka - o le fia inu tele ma masani ai le urination, maʻisuka.

A aunoa ma le faʻavasegaina o faiga faʻapitoa o meaola faʻapitoa, e mafai ona e mafaufau faʻapitoa i le mafuaʻaga o ia faʻaaliga o le maʻi: o le suka e ulu i totonu o le tino mai meaʻai e le o faʻatautaia e le tino vaivai vaivai ma faateleina le viscosity o le plasma toto.

E manaʻomia e se tagata le tele o le vai e faʻaititia ai le maualuga o le suka, na te inuina ma, e tusa ai, e lafoina le tele o le faʻamalosi.

O le maʻisuka o se faʻagata faʻaonapo nei tagata.

E tusa ai ma fuainumera i le lalolagi e 150 miliona tagata maʻisuka. Latou te ola i atunuu malamalama. O mafuaaga mo lenei salalau o le maʻisuka o:

  1. Tele o meaai.
  2. Se pasene tele o taumafa na mafai ona faʻaaoga i taumafa o le faitau aofaʻi.
  3. Fafagaina le fafagaina o pepe laiti e maua ai le tele o meaʻai i le susu o povi.
  4. Maualuga gaioiga o gaioiga gaosiga, faʻaititia le gaoioiga a le faitau aofai o tagata.
  5. O se atinaʻeina lelei o felaʻuaiga a le lautele ma tagata tumaoti, faʻataʻatia se tagata o le manaʻoga e malaga i vae.
  6. O se olaga e le masani ai (i le taimi e nofo ai aiga i le televise po o le komepiuta, i le galuega - o le tino o le tino i le masini, i le ofisa ma le itiiti ifo o le tutusa o gaoioiga).
  7. Aso uma o le atuatuvale.
  8. O amioga leaga e ulaula, lea e faʻaleagaina ai le faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave ai le gataifale, ma le faʻaaogaina o le ava malosi (aemaise lava pia), lea e vave faʻavave ai kalori i totonu o le toto.
  9. Le auai i le siosiomaga o mea gaosi oloa ma isi oloa gaosi a le tagata.

Mo le atinaʻeina o le maʻisuka, e le talafeagai le faʻaaogaina o meaai taugata ma sisi. O ē matitiva e aʻafia foi i le tele o le tele o pateta, pasta, falaoa ma suka i le taumafataga nai lo fualaau aina ma fualaau faisua.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le mafaufau e uiga i le puipuia o faʻamaʻi suka e tatau mo tagata uma o loʻo i ai le tele o mea faʻaosofia i le olaga.

Ituaiga faʻamaʻi

O fomaʻi e vaevaeina faʻamaʻi suka i ituaiga e lua mo mafuaʻaga mo lona tupuga:

  • Itū'āiga 1 (leai se sili atu ma le 10% o maʻi) - faʻatonutonu ile insulin,
  • Ituaiga 2 (90-95% o le maʻisuka) - faʻalēsina-tutoʻatasi.

O le ituaiga 1 o loʻo faʻapupulaina i faʻafitauli i totonu o le tino e nafa ma le teteʻe, lea e amata ai ona iloa e le tino ni siama pancreatic e faʻapipiʻi ai le inisalini pei o fafo ma faʻaumatia ai. E mafai ona tupu lenei mea ona o nisi o faʻamaʻi:

  1. I le mea muamua na tilotilo i ai, o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi - chickenpox, mumps, rubella (e maua ai le 20% o faʻafitauli i le ituaiga o maʻisuka), o ona aʻafiaga e tutusa ma suauu e gaosia ai le insulin.
  2. O faamai inflammatory o le ate, thyroid gland, fatugaʻo, togafitiga faʻapitoa o le mea faʻafesoʻotaʻi (lupus), ma mulimuli ane amataina le amataina o le autoimmu.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu faafuasei, ae maise lava i le avega mamafa.

O le ituaiga lona lua e amata lemu, e alu i se laasaga (prediabetes), lea e mafai ai e se tagata ona puipuia le atinaʻeina o le faamaʻi e ala i le faatulagaina lelei o lona ituaiga olaga, ma auala puipuia.

O faʻaaliga o le ituaiga 2 e masani ona sese ona o le masani ai, o le vaivai, o le mafuaʻaga o lo latou tupuga i mafuaaga eseese, faʻateleina ai le tulaga.

E i ai foi se foliga e pei o le maʻisuka faʻamalosi, lea e atiina ae i le taimi o le maʻitaga ma e masani lava e mou atu e aunoa ma togafitiga pe a uma ona fanau.

I talavou, afai o meaʻai vave e maua i a latou meaʻai, ua maua ai le maʻisuka MODY, lea e faʻaalia i le maualuga o le kulukose i le tino i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

O faailoilo o le maualuga maualuga o le suka e foliga mai o se vaega e tolu:

  • polyuria (faʻateleina ma le faʻaaogaina urination),
  • polydipsia (fiainu),
  • polyphagy (o se lagona faifai pea o le fiaai).

Afai e tusia e se tagata ia uiga, e tatau i se tasi ona gauai atu i faailoga o loʻo tuʻuina atu:

  1. Fuafua i le malulu.
  2. Le lava le vaivai i le masani masani o le olaga, moe.
  3. Paʻu o le paʻu o alofilima, vae, ma le pito i lalo.
  4. Puele paʻu paʻu, foliga mai o ni paʻu.
  5. I luga o tamatamaivae, o tulimanu o fao e tupu aʻe i totonu o le paʻu.
  6. O foliga vaaia i luga o le paʻu o le vae pito i lalo o ni nodules lanu enaena e leai ni tiga ma le diamita o le 2-5 mm.
  7. Lafoaia o lauulu ma faʻagesegese ai lo latou alualu i luma, faateleina le pa'ū o le lauulu.
  8. Gutu gutu.
  9. Vaʻai matala.

Lapataiga o le Maʻisuka: O fea e amata ai?

Muamua e te manaʻomia e faʻamalamalama e lua ituaiga o puipuiga, lea na ma talanoa e uiga i le eseesega:

O le aʻafia o le maʻisuka e faʻalagolago i le mamafa o le tino:

  • o le maʻisuka e atiina ae i le 8 mai le selau tagata e iai le mamafa masani,
  • 25 tagata mai le selau ma le mamafa o le mamafa o le 20%,
  • 60 mai le 100 tagata e 50% le mamafa mamafa.

Ina ia fuafuaina le sili atu o lona lava mamafa, e tatau ona fuafua le numera o le numera o le tino, na atiaʻe e A. Ketle i le 1869.

O le numera o le tino (faʻaalia e le BMI) = mamafa o le tagata, faʻaalia i le kg / (maualuga i mita) 2.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e maualuga le 1m 70 cm ma le mamafa

60 kilokalama: BMI = 60 / (1.7) 2 = 20.7.

O le isi laasaga o le faʻamatalaina lea o le taunuuga e tusa ai ma le faʻavaeina e le WHO (Health Health Organization):

O le mamafa - 25-30,

Maualuga o le 1 tikeri - 31-35,

Aʻo 2 tikeri - 36-40,

Maualuga 3 tikeri - 41i i luga.

O nei fuainumera faʻaalia e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le lamatia o se faʻamaʻi o le suka suka. E faʻavae i luga o mafuaʻaga o lona tupuga, e tatau ona fetuʻunaʻi taumafa i aso taʻitasi ma gaoioiga faʻaletino.

E faʻapefea ona faʻatatau le meaai lelei?

Ina ia aua neʻi faʻaitiitia le pancreas ma le tele o le kulukose i meaʻai ma aloese mai le oona, e tatau ona i ai se manatu lelei i le tau o mea taumafa o oloa eseese.

Mo se taimi umi lava, o talanoaga e uiga i le taua o meaʻai e le i ai se talitonuga faʻavae faasaienisi, seia oʻo i le 1981 na faʻafeiloaʻi ai e le saienitisi Kanata D.J. A. Jenkins le faʻamatalaga glycemic (faʻaalia e GI). E fuafua ai le aʻafiaga o taumafa taumafa i kulūkose i le toto.

Mo le 100 iunite. GI taliaina le faatosinaga o le kulukose mama i le tino.

Low GI - e oo atu i le 40 iunite.

O le GI ave e 41-70 iunite.

Maualuga GI - 71-100 iunite.

GI laulau ua faia o le a fesoasoani i le olaga i aso faisoo e fuafua ai le taua o mea taumafa ma faapaleni meaai i aso taitasi e tusa ai ma le BMI. I le tele o atunuu, o le faasinomaga o igoa o se oloa ua faailoa mai i luga o lona afifiina. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • iʻa maualalo-gaʻo ma mea e gaosia mai manu - itiiti ifo i le 10 iunite.,
  • suamati toto - 15 iunite.,
  • koko sukalati - 22 iunite
  • fualaau suamalie (e aunoa ma le suka) - 46-50 iunite.,
  • susu sukalati - 70 iunite,
  • sukalati - 70 iunite,
  • ice cream ice cream i le sukalati - 70 iunite,
  • hamburger - 85 iunite.

Ina ia fesoasoani i tagata ei ai se faʻateleina o le maualuga o le toto i le suka, i le faaopoopo atu i le GI, na faʻavaeina ai se Faʻamaumauga o le falaoa ina ia faʻatautaia ai le fuaina o le aoga caloric.

1 le falaoa (XE) o aofia ai:

  • i le 15 g o carbohydrates (mamafa o le mamafa o le lole e tasi),
  • i le 12 g o le suka mama (2 teaseti),
  • i le lua teaspoons o le meli
  • i le 25 g falaoa paʻepaʻe (1 leka 1 cm le mafiafia),
  • i le 2 sipuni tele o falalaʻau kuka,
  • i le pateta e tasi,
  • i le 1 ipu susu, kefir, susu susu, yogurt.

Latou te saofagā i le gaosia o le inisalini ma e le faʻateleina le suka i totonu o le tino o leki (peʻa, pi, lentils), apu ma cherries. O le tele o gaʻo i totonu o vine, vine, faʻi.

Mo se taumafataga e tasi, e fautuaina oe e fomaʻi e aua le sili atu i le 7 XE, vaevaeina le aofaʻi o meaai i le 5-6 taumafataga.

O le a se mea e le mafai ona faia e leiloa ai le mamafa?

Faʻatasi ma se BMI maualuga e le taliaina:

  1. Faʻaila tele.
  2. Taumamafa "mo le kamupani" e aunoa ma le lagona fiaai.
  3. 'Ai o aano o manu (o lenei mea e moni lava mo peʻa moa) ma iʻa.
  4. Meaʻai i meaʻai faʻatau meaai vave.
  5. Faʻaaoga masani o vai manogi.
  6. Le faʻaleagaina o oloa gaosi.

Meaʻai pepe

Ina ia puipuia mai le gaʻo i le taimi o le tamaitiiti, e tatau ona vaʻaia puipuiga mai le fanau mai:

  1. Faataʻitaʻi le susu pepe mo le 10-12 masina.
  2. Aua le faanatinati ma le faʻaofiina o taumafa faʻafefiloi faatasi ai ma mea faʻafefete.
  3. Aua neʻi faʻafefeina le tamaititi i le suamalie.
  4. Puipuia le tamaitiiti mai siama viral, ma i le tulaga o gasegase - faafesootai se fomaʻi ma tuʻuina atu togafitiga atoatoa.
  5. Aua nei faatagaina tamaiti e "malolo" mo se taimi umi i se tulaga e aunoa ma se faamoemoeina e se komepiuta po o se laupapa, amataina taaloga tafafao i fafo ma faafiafiaga.
  6. Le faatupuina o se siosiomaga filemu, faauo i totonu o le aiga, ae le o le masani ai o tamaiti i tulaga fenumiai - o le le fiafia o le tamaitiiti e mafai ona aafia moni ai le tulaga o lona paʻu.

Polokalame toe puipuia

E manaʻomia foʻi e tagata matutua ona aloese mai tulaga faʻalavelave, aʻoaʻoina e pulea o latou lagona, atiina ae se auala faʻafilosofia i faafitauli i aso uma e aunoa ma le faʻavaivai.

Ina ia faʻamaonia le mamafa, e tatau ona e tauivi ma le faaletino i soo se auala:

  1. Savalivali (a itiiti ifo ma le afa itula i le aso).
  2. Agaʻi i luga o faasitepu e aunoa ma le faʻaaogaina o le eletise.
  3. Alu e aau.
  4. Asiasi i nofoaga tutotonu o le soifua maloloina, kalapu o le tino

E mafai e tagata taʻitoʻatasi ona filifili mo i latou lava se gaoioiga faʻapitoa talafeagai e faʻatusatusa i le matua, tulaga o le ola maloloina ma tulaga ola.

Faʻateleina le puipuia o le tino ma le tausia lelei o se olaga soifua lelei, e mafai ona faʻaititia le lamatiaga o se maʻi pipisi o le pancreas.

O se soifua maloloina lelei e aofia ai le taofia o le ulaula tapaa ma inu ava malosi.

Tuua Lau Faamatalaga