Maʻi matala mata: 7 mafuaʻaga ma togafitiga

O le keratoconjunctivitis (Dry Eye Syndrome)
ICD-10H 19.3 19.3
ICD-9370.33 370.33
OmimMTHU017601
Medlineplus000426
eMedicinetusiga / 1196733 article / 1210417 article / 1210417
MeshD007638

Paina keratoconjunctivitis (lat. keratoconjunctivitis sicca, KCS), na taʻua foi mataʻituina mata (Igilisi matala mata, DES) poo le mago keratitis , o se maʻi o le mata e mafua mai i mata matagogo, lea, i le isi itu, ua mafua ona o le faaitiitia o le gaosiga o loimata po o le faateleina o le tataina o se loimata. E maua i tagata ma nisi meaola. O le CVH o se tasi o faʻamaʻi masani e aafia ai le 5-6% o le faitau aofaʻi. O le fua faatatau o le siitaga e oʻo atu i le 6-9.8% i fafine meli mulimuli ane ma e tusa ma le 34% i tagata matutua. O le fuaitau "keratoconjunctivitis sicca" o le Latina, ma o lona faaliliuga o le "mago (mumu) o le pene ma le koniava."

1. Fua laupapa

O le lau e faatatau i soʻo se komepiuta, laupepa poʻo se telefoni. Afai e te tilotilo i soʻo se lauulu umi, o le mata e amata ona vego. O le mea moni o lena malamalama susulu tatou te tulimatai atu ai ma sili atu ma le faaeteete. Ua tatou aafia tele, ma o tatou mata e "galo" lava e moli. O le mea moni, o le tatali o se mea e aunoa ma se faʻavasegaina, tatou te le mafaufau i ai. Ma o lenei faʻailoga e faʻagesegese pe a sili atu ona taulai atu lo tatou mafaufau i se mea.

2. Vaʻa malulu

E i ai a matou ea malulu i soo se mea. I le ofisa ma i le fale, e galue ia maa i le tau malulu ma le malulu i le taumafanafana. Ma i luga o le auala: ia na o le manatua le lagona o le savali i totonu o le vevela - e malogo i le faai, e le pei o mata.

E maligi le maligi o le loimata e tatau ona fufuluina mata. Ma e sili atu le lamatia nai lo se komepiuta komepiuta.

E toaitiiti tagata latou te iloa o la tatou kiona (o le tino manino fafo o le mata o le mata) e leai ni vaʻa toto, o lona uiga, e fafaga i loimata. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau i loimata ona tuʻuina atu le okesene ia te ia. Ae faʻapefea ona ia faia pe afai e magoto i lalo o le malosi o le ea? Le itiiti ifo o le okesene ma meaʻai e maua ai le corn, sili atu lona leaga.

O lenei mafuaʻaga e le o se tamaitai. I le taimi o le menopause, lea e mafai ona amata i le matua, o le aofaiga o le estrogen i le tino o se fafine e faʻaititia. O nei hormones e aafia ai le metabolism o gaʻo. E aofia ai le faʻaititia o le tele o le gaʻo o le loimata. O lona uiga o le tutusa o suiga o le loimata, o le a sili atu ona lelei, e le mafai ona tumau i le mata. I ia tulaga, e mafai e tamaitai ona amata faʻamaonia le leai se aoga.

4. Faʻamatalaga mataʻitusi

E tusa lava pe le galo ia te oe le aveeseina o tioata i le po, afai e te suia i aso uma ma e mautinoa i le mama o latou koneteina, e le mafai lava ona e aloese mai mata matagogo.

Lulu umi le uʻu = maʻi maʻi mata. O se manatu lenei. O le tele o mea e faʻalavelave ai le loimata o le loimata, faʻaleagaina lona lelei ma faʻamago le mata.

Le mea lelei, o le ofuina o tioata e leʻo aso uma, ae na o taimi e tatau ai. O le mea moni, mo se tagata faʻaletonu le mafaufau e le mafai ona mafai. Sui mea tioata i tioata? Ma le isi, mo le toatele, e le talafeagai lenei mea.

O le mea lea, i le leai o se faʻaaliga, e lua ala e mafai ai:

  • Fai atu i se fomaʻi e faʻamaonia se loimata faaseʻe mo oe ma faʻapipiʻi pea i ou mata.
  • Fai se faʻasalaga mataʻalia pe a faʻapea e leai sau faʻalavelave, ma faʻagalo e uiga i tioata. Ae ui i lea, o sauniuniga mo le taotoga e tatau ona pasi saʻo - vaʻai i le parakalafa e sosoo ai.

5. Faʻasaoina o le vaʻai laser

E masani ona leaga le maʻi o le mata pe a maeʻa le faʻasalaga mata. Ae e tupu lenei mea pe a fai o le sauniuniga mo le faasaʻo sa faia sese. Aʻo leʻi faia taotoga, e tatau ona latou faia le suʻega a Schirmer, o se suʻega mo matagogo. Ma afai e tatau ai, togafitia lenei maʻi, ae le o ni mataua, ae ia sili atu le lelei o le laser. Afai e faʻaaloalogia lenei tekinolosi, ona pasi atu lea o le faʻasalaga laser e aunoa ma ni faʻafitauli.

6. Vailaau

O nisi vailaʻau e mafua ai mata matagogo. O nei mea e masani ona avea ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamalosi. O fualaau oona e aafia ai le tala o le tino, lea, i le isi itu, e aafia ai le vaega o le loimata o loimata. O le loimata o le loimata e maumau lona mautu, ma o le mata e magoto. I le tutusa ma le faʻaaogaina o nei vailaʻau, e lelei tele le faʻaaoga o se loimata e le mafai ai.

7. Maʻi faʻamaʻi: maʻisuka, conjunctivitis, blephharitis

O le maʻi sukaI le faaopoopo atu i le tele o isi mea le lelei, o mata matago e mafua ai. Ae faʻatasi ai ma togafitiga talafeagai, e le tulai mai lenei faafitauli.

I togafitiga conjunctivitis faʻaaoga vailaau faʻamaʻi e faʻalavelaveina ai uiga o le loimata. O le mea lea, a maeʻa togafitiga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona togafitia mo maʻi o le tino.

Blepharitis - faʻamafanafanaga tumau o laumata, lea e solia ai le lelei o loimata. Seiloga e malolo, o le a le pasi mata matagogo.

E faʻafefea ona togafitia maʻi faʻamaʻa

  • Faʻaaoga faʻafefe i se loimata faaseʻe. Ae ui i lea, o le filifiliga tutoatasi o mataua, e ui lava o le a le afaina ai, e aoga foi: o le taimi nei o loʻo i ai ni mataʻu i ni mea eseese, o lea e tatau i le fomaʻi ona filifili mea e saʻo mo oe.
  • Maua togafitiga laser. O fomaʻi o aso nei e togafitia faʻamaʻi faʻamaʻi ma le sili atu nai lo na o le pa'ū ifo. O le faʻamalosia o le laser faʻamalosia o le lacrimal gland o se ituaiga o le physiotherapy lea e faʻaleleia ai le gaosiga ma le tuufaatasiga o loimata. Ma le isi, e le pei o lamala o se tasi o togafitiga, e le itiiti ifo ma le ono masina ua lava.
  • Tomaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e taʻitaʻia ai maʻi o le mata.
  • Faʻatau le faʻamaulalo.
  • Faʻatonu se faʻailo i 10 minute uma pe ae galue i se komepiuta. O le a avea lenei ma faailoilo ua oʻo i le taimi e moli lelei ai.
  • Mo i latou o loʻo faia tioata faʻafesoʻotaʻi, fai le faʻasalaga o le silasila i le laser pe afai e leai ni faʻasalaga.

Ma le mea mulimuli, sei ou faʻamanatu atu ia te oe: mata tioata-tioata mo le galue i se komepiuta, tioata e iai ni pu mo le malolo - o se mea manuia uma lava o fefaatauaiga. Mo mata, e matua le aoga lava.

Le fiafia ma le matautia

O le maʻi e tupu ona o le solia o le ata o le ata o le loimata, o lea e vave ona paʻu i mata, pe ona o le le lava o le gaosiga o le loimata.

E tele mafuaʻaga mo le atinaʻe o mata matagogo. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona avea ma nisi o faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi tuga poʻo le ave o ni vailaʻau (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻasaina ma vailaau faʻasaina.). E le gata i lea, o le susugo o ou mata e mafai ona galue i luga o se komepiuta, o le ea o le megacities, allergies and smoking, o lo o iai ni tioata faafesootaʻi ma faʻaalia i le radiation ultraviolet.

O le maʻi o le mata e le gata ina faʻaitiitia ai le lelei o le ola, ae e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le tele o siama o le tino. I tulaga ogaoga, o suiga o le pene ma le conjunctiva e aliali mai. Maitauina: blepharitis, conjunctivitis, aua e le o le lelei o le eleele i le mata, e faʻaitiitia le puipuiga o le lotoifale ma e faigofie ona pipisi. I luga o le kesi, e mafai e le microerosion ona fausiaina, keratitis, e mafai ona tupu ai le maʻi o le tino.

Humidification - mai totonu i fafo

Faʻatasi ai ma se maʻi tigaina o le mata, e mafai lava ona manaʻomia le togafitiga o le hormone (e mafai e le fomaʻi ona faʻamatalaina). Ma o fomaʻi e mafai ona ofoina atu togafitiga faʻapitoa - faʻapipiʻiina o loimata e faʻavae (pata pe suauu).

Ae, talu ai ona o le tele o faafitauli na afua ai le faamai, loimata o vaega eseese e tatau ona faatonuina, e sili atu le aua le mafaufau ia te oe lava, ae e tatau ona e vaai i se fomai faapitoa.

Pathophysiology

O faailoga masani o keratoconjunctivitis mago, o le vevela, vevela ma le ita ma se lagona o le oneone i mata, ma faʻateleina i le gasologa o le aso. O faʻamaʻi e mafai foi ona faamatalaina o le maʻemaʻeu, maoʻila, vela, poʻo mata vaivai. O isi faʻamaoniga e aofia ai le tiga, lanu mumu, fusi, ma le mamafa i tua o le mata. E ono i ai se lagona e iai se mea e pei o se sapalai palapala i totonu o le mata. O le afaina o le mata o le a faʻaleleia ai le le mautonu ma le lagona lelei i le malamalama susulu. O mata e lua e masani ona afaina. E mafai foi ona i ai i le vaʻaia o le lafoaia o mata. E ui e foliga mai o se mea uigaese lea, o le maʻi o le mata e mafai ona mafua ai mata malulu. E mafai ona tupu lenei mea ona o mata e le fiafia. Atonu e iai se tasi e mafai ona oʻo i le faʻanoanoa, e pei lava o se mea e oʻo i le mata. E le o le uiga o lea loimata o le a faʻaleleia le lelei o mata. E mafua lenei mea i le mea moni o nei ituaiga loimata o loimata e maua i le tali atu i le faʻaleagaina, faʻaleagaina poʻo lagona. Latou te le maua ni mea faʻaaogaina e tatau ai e puipuia ai le maʻi gase.

Talu ai o le paʻu e ufitia ai le mata i loimata, o le a faʻagasolo i taimi o gaioiga e faʻaitiitia ai le faʻavaivai ona o le umi o le mata o le mata. O na gaoioiga e aofia ai le faitau, faʻaaogaina o se komepiuta, avetaavale poʻo le matamata TV. O faʻafitauli e tupu i le matagi, pefu pe ulaula (e aofia ai sikaleti asu) i potu vevela, i se lauʻeleʻele malulu, i luga o le maualuga, e aofia ai vaalele, i aso e maualalo le maualalo ma nofoaga e faʻaogaina ai le ea (aemaise i totonu o le taavale) se tagata, mea faʻavevela poʻo se lauulu lauulu. O faʻamaʻi e faʻamalieina i le malulu, timuga poʻo le timu vevela ma i potu malulu e pei o timuga.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻi gasegase e iloa ai le toʻasā agamalu e aunoa ma ni aʻafiaga umi. Ae peitai, afai e le togafitia le maʻi, pe afai e sili atu ona ogaoga, e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli e mafai ona afaina ai mata, e mafua ai le leiloloa o le vaʻai po o (seasea) leiloloa. O le iloiloga o faʻataʻitaʻiga o se vaega autu o le siakiina o le gasegase o mata - i le mea e manatu ai le toatele o maʻi o le mata o se faʻamaʻi faʻamaʻi. O nisi o fesili ua faia e fuafua ai se fua e mafai ai ona maua le siama o le maʻi maʻi mata. O suʻesuʻega faʻapitoa o le maʻi o le mata e masani ona faʻaaoga ai se fesili e iloa ai McMonnie ma Ho malolo maʻi.

Pathophysiology edit |

Teʻa ma ana galuega

O le loimata o se vai e leai se aoga, manino, sina alkaline (pH 7.0-7.4), e aofia ai le 99% vai ma e tusa ma le 1% organic (immunoglobulins, lysozyme, lactoferrin) ma mea e le oona (e masani lava saltsium sod, magnesium ma le calcium). I totonu o le conjunctival sac - o le vavalalata tutusa i le va o le pito i luga o le laumei ma le pito i luma ole mata - e aofia ai le 6-7 μl o le loimata o le loimata.

O mea faʻapitoa o le mata e aofia ai lacrimal (matātā muamua ma le lua) ma lacrimal (faʻamalaga o le laumama, laupepa tubules, lacrimal sac ma le nasolacrimal canal) vaega.

O loʻo iai i lalo o le pito i luga o le pito i luga o le alatele ma tuʻuina atu ai le lapataiga e tali atu ai i le ita (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a ulu mai se tino mai fafo, faʻamaʻi o le tino). O isi meaola o Wolfring ma Krause o loʻo i totonu o le taʻavale o le cartilage ma faʻatinoina le autu (basal) gaioiga o loimata. O loʻo iai foi le tele o fualaʻau i le gaosiga o le suamalie, o le numera sili ona tele o loʻo maua i le lacrimal meat, crypts a Henle i le laʻau o le conjunctiva, o gull Gates i le conjunctiva i tafatafa o le kena, o vaomatua o loʻo i totonu o le mafiafia o le uila o laumata, o le vavao o Seisses and Moll sweats gland in the region of hair hair follicles .

O le lauiloa o le vai, fufuluina le pito i luma o le mata, e tafe atu i le pito i totonu o le mata ma e ala atu i pupu o le pupu (tatala laumata) e ulu atu i le pito i luga ma le pito i lalo. O nei tamaʻaiga e taʻitaʻia i le lacrimal sac, mai le mea e ui atu ai, i le auala o le nasolacrimal, agai atu i le vavalo vavalo.

O le pito i luma o mata e ufiufi i se ata tifaga. O ona mafiafia i luga o le pito i luga o le laumata maualalo po o le pito i luga e taua o le manisci lacrimal. Ina ia faatino atoatoa ana galuega tauave, e tatau ona faʻafouina taimi uma i ata tifaga. O le faʻavae o lenei faiga o soliga faʻavaitaimi o lona amio saʻo ona o le masani ona faʻaosoosoina o loimata ma le faʻailoga o le epithelium. O vaega o le pito i tua o mata e leiloa ai le loimata o le loimata e mafua mai i nei faiga masani e faaosofia ai le feoai solo o le laumata, lea e toe faʻafoʻi ai lenei mea puipui ma suia ai suauu e faʻauluina i totonu o masisisi lalo ifo. I le taimi o le faʻamalosiina o gaioiga, o le "pumping" function of the lacrimal tubules ua faʻagaoioia, o le mea lea ua aveesea ai le loimata mai le paʻu o le conjunctival. O le mea lea, o le mautu masani o le ata tifaga o loimata e mautinoa.

O le ata tifaga e aofia ai le 3 laulau (silasila i le ata):
1 - fafo (lipid) - o le mafiafia o le 0.11 nm,
2 - auala (vai) - 7 nm,
3 - totonu (mucin) - 0.02-0.05 nm.

O loʻo faia e vaʻaia mai le vaomago ma le sel o le laisa ma le meli, o le lipid layer e faia ai le puipuiga, e puipuia ai le faʻamaʻapeʻaina o le lalo ifo mai le mata o le mata. O le isi mea taua o le faʻaleleia atili o mea totino o le pene. E le mafai e le lipid ona faʻaleagaina le tino.

O le vai vai na fausia e isi laʻau o le Krause ma Wolfring e faʻamautinoa ai le tuʻuina atu o le okesene ma meaʻai i le cornea ma le conjunctiva epithelium, le aveesea oa latou oloa taua ma siama oti, puipui antibacterial ona o le aofia ai o le immunoglobulins, lysozyme, lactoferrin, ma le aveesea o tino mai fafo mai luga o le p. O le le lava o lenei vaega e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o loimata.

O vailaʻau o le conjunctiva, o Henle crypts ma gull Gates e maua mai ai le mucin (mucous), lea e faʻafetai ai i ona uiga faʻalelei, e mafai ai ona e uuina le ata o le loimata i luga o le pene. O le le atoatoa o lenei vaega e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le loimata ma le faateleina o le faʻavaveina o loimata.

Mafuaaga o mea tutupu

O mafuaʻaga o le SSH o se soliga o le gaosiga o loimata, o le solia o le faagasologa o le faʻasaʻoina mai luga o le pene poʻo o latou faʻalavelave.

O le gataifale o le mafuaaga taatele lea o le maʻi mata. O tulaga e tau atu i lenei mea ua vaeluaina ma e le fesootaʻi ma Sjogren's syndrome.

O Sjogren's syndrome o se faʻagasologa masani o le autoimulune lea e mafua ai le afaina i le gaogao ma le paʻu. E mafai ona faʻamuamua, o lona uiga, e tupu ile vavaeese, ma le lua - faatasi ai ma isi faʻafitauli faʻaletonu o le autoimmune o mea fesoʻotaʻi, e pei o le:
• faʻamaʻi faʻamaʻi,
• faʻaogaina lupus erythematosus,
• sikleroderma,
• ulioria o le biliary cirrhosis,
• fetaulaiga faʻapitoa,
• polymyositis,
• dermatomyositis,
• Hashimoto goiter,
• Polyarthritis nodular,
• mamiopipic trobocytopenic purpura,
• Vaʻaiga o le granulomatosis,
• hypergammaglobulinemia

CVD e le fesootaʻi ma Sjögren's syndrome e mafai ona tupu ona o:
• Le lava le gaioiga o le gaioiga o laʻau,
• faʻafitauli faʻapitoa o le aiga (syndrome Rayleigh-Day),
• matua,
• i luga o le eleele (lymphoma) ma faʻamaʻi pipisi (mumps, sarcoidosis, endocrine ophthalmopathy, trachoma),
• aveeseina poʻo le faʻasilasilaina o laʻau o lacrimal,
• faʻaleagaina i luga o le vaʻaia o le lacrimal gland ona o se vailaau poʻo se vevela vevela, taotoga faʻapitoa, aemaise lava le blepharoplasty,
• Stevens-Jones syndrome (faʻamaʻi tele erythema),
• trachomas.

O le faʻaitiitia o le gasegase o le loimata e mafua mai i le faʻaaogaina o antihistamines, peta blockers, antipsychotics o le phenothiazine, o le atropine groups, contraceptives oral, anxizedtics, antiparkinsonian, diuretics, anticholinergic, vailaʻau o le antiarrhythmic, mea faʻalenuʻu i le lotoifale, faʻasalaga i mata mata, otanutanocanutanotanutin, isotanutino. sauniuniga dermatological). E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le loimata e mafai ona mafua ai le keratitis o le neurotrophic, o le gasegase i luga o le pene, ma le i ai o tioata faʻafeiloaʻi, maʻisuka, faʻaleagaina o le nerve mata.

O mafuaʻaga mo le solia o le faʻafefe o loimata ua vaevaeina i totonu ma fafo. Lotoifale aofia ai:
• le faʻaleagaina o vaovao i le suamalie ma le pisipitisia, seborrhea, acne rosacea, ave Accutane ma Roaccutane, ichthyosis, psoriasis, erythema multiforme, tautotogo poʻo le keratoconjunctivitis, sikula ma le pimpheoid poʻo le maeʻa o le vevela, trachoma,
• tulaga e mafua ai le solia o le faamaoni o le ata o le loimata ona o le le mautonu o pito o le laumata (craniostenosis, proposis, exophthalmos, maualuga myopia, le mautonu le innervation o laumata, lectopion, coloboma o laumata),
• tulaga e mafua ai le solia o le faamaoni o le ata o le loimata ona o le solia o le paʻu (pe a galue i se komepiuta po o se microscope, faapea foi ma faafitauli faaopoopo (e pei o le maʻi o Parkinson)).

O mafuaaga mai fafo o:
• le toesea o le vitamini A,
• faʻapupulaina mata o mata, aemaise lava i latou o loʻo i ai faʻatoʻaga,
• faia o tioata faʻafesoʻotaʻi,
• faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi o mata.

Faʻailoga o le Mataʻutia - Faʻailoga ma a latou Iloiloga

E masani lava, o faʻamatalaga o le tino ma le malosi o faʻamaoniga e le fetaui ma le tasi, ae o a latou suʻesuʻega lelei e taua i le faʻamautinoaga ma le fuafuaina o togafitiga togafitiga mo le maʻi o le mata. Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi, atonu e faitio tagata i le:
• lagona o le tino mai fafo,
• le mago i le mata pe, i se isi itu, lapataiga,
• mumu ma le ita o mata,
• lafoaʻi mucous (e masani lava i foliga o filo),
• mu
• photophobia,
• fesuiaiga i mea vaaia i le gasologa o le aso pe faanenefuina le vaʻai,
• o le tiga i le taimi o le faʻavaivaia o mata matala (faʻaʻataʻitaʻiga, saline).

O nei faʻamaoniga e masani ona faʻapupulaina e ala i le i ai i totonu o potu e malogo, mafanafana, vevela vevela, pe a uma le faitau umi poʻo le galue i luga o se komepiuta. I le avea ai o se tulafono, o lo latou faʻaleagaina e matauina i le afiafi, pe a uma se galuega uumi umi pe faʻaalia foi i tulaga leaga o le siosiomaga. O faʻamaʻi pipisi o le gland atonu latou te faitio i le lanu mumu o laumei ma le conjunctiva, ae o le mamafa o faʻamaʻi e faʻatupulaʻia i le taeao. I tagata matutua, o le aafiaga o le CVD ua faateleina ma e mafai ona fesootai vavalalata ma le popole ma le atuatuvale. O le mea e faʻalavelave ai, o gasegase e maua i le maʻi o le tino, aemaise lava le agamalu, e masani ona faitio i le lacrimation. E mafua ona o le faʻaleleia atili o le gaosiga o le loimata i le tali atu i le kesi malulu.

Mo suʻesuʻega, o se suʻesuʻega faʻamaonia o faailoga ma taunuʻuga o togafitiga, e tele fesili na faia. E mafai ona faʻaaoga uma pe a taitaia suʻesuʻega e aumai ai faitioga faitioga a tagata gasegase i se faiga talafeagai mo le faʻatusatusaga, ma i le faiga o togafitiga. Mo se faataitaiga, o loʻo i lalo se fesili Ohio Ausetalia Index Index (OSDI).

Ua e oo i ai i le vaiaso talu ai soʻo se tasi o mea nei?I taimi uma lavaLe tele o le taimiE tusa ma le afa o le vaitaimi ua faʻamaoniaO nisi taimiLeai lava
Faateleina le maua o ata43210
Sensation o oneone i mata43210
Manua pe mata mata43210
Vaʻai matala43210
Faʻafitauli leaga43210

Aofaʻi o mea (A) =

Ua faaali mai i le vaiaso talu ai E i ai ni ou faafitauli faʻaaliga o loʻo faigata ai ona faia soʻo se tasi o mea nei?I taimi uma lavaLe tele o le taimiE tusa ma le afa o le vaitaimi ua faʻamaoniaO nisi taimiLeai lavaLe faigata ona tali *, faailoga i soo se auala
Faitautusi43210
O le avega o le po43210
Galue ma le komepiuta43210
Matamata i le TV43210

Aofaʻi o mea (B) =

Ua e oo i ai i le vaiaso talu ai mea le lelei vaaia i tulaga nei?I taimi uma lavaLe tele o le taimiE tusa ma le afa o le vaitaimi ua faʻamaoniaO nisi taimiLeai lavaLe faigata ona tali *, faailoga i soo se auala
I le vevela o le tau43210
I nofoaga e maua ai le maualalo o le suavai ("eago" le ea)43210
I potu malulu43210

Aofaʻi o mea (F) =

* - o fesili ia e filifili ai le filifiliga "faigata" e filifilia e le o aofia ai i le fuafuaina o le numera o tali i fesili.

Le numera o tali i fesili (fesili e le tali "Faigata e tali" e le o amanaia) - E

O le coefficient OSDI e fuafua i le fua faʻatatau: OSDI = D * 25 / E. O le laulau o loʻo i lalo e talafeagai i lea mea e mafai ai e oe ona fuafua, e aunoa ma le faʻaaogaina i le fua faʻatatau, le coefficient OSDI i le aofaiga o le togi (D) ma le numera o tali i fesili (E).

I le faʻaaogaina o se lanu lanu, e mafai ona e vave faʻatuina le toesea poʻo le i ai o le gasegase o le mata, ma le malosi o lenei togafitiga ma lona aafiaga ile galuega vaaia. O se vaega o le OSDI o le silia ma le 15 o loʻo faʻaalia ai le i ai o le CVD.

O le isi fesili masani o le McMonnies Dry Eye Question. O loʻo i ai le faiga lenei:

Itupa: tane / fafine.
Tausaga: e oʻo atu i le 25 tausaga - 0 faʻailoga, 25-45 tausaga - M 1 point / W 3 points, sili atu ma le 45 tausaga - M 2 points / W 6 points.
E te laeiina - matala mata fesoʻotaʻi / faigata / 'aua le faʻaoga le faʻafesoʻotaʻiga.

1. Ua uma ona faatonuina oe ile matala mata pe isi togafitiga mo le CVD: ioe - 2 points, leai - 1, ou te le iloa - 0 mea.
2. Pe na e mauaina se tasi o mea nei i luga o le vaega o le okeni o le faʻaaliga (vase lalo): 1) tiga - 1 'aʻai, 2) faʻamaʻi - 1' aʻai, 3) faʻamago - 1 'aʻai, 4) lagona oneone - 1' aʻai, 5) mu - 1 le pito.
3. E faʻafia ona e matauina le faʻaalia o nei faʻaʻailoga: leai - 0 i luga, o nisi taimi - 1 le faʻailoga, masani - 2 faʻailoga, i taimi uma - 3 itu.
4. Mata e sili atu le maaleale o ou mata nai lo masani i le sikaleti ulaula, smog, air conditioning, i potu e mafanafana: ioe - 2 points, leai - 0 points, o nisi taimi - 1 le pito.
5. Faʻamaʻa mumu ou mata aoe aau: e le talafeagai - 0 mea, ioe - 2 faʻailoga, leai - 0 points, o nisi taimi - 1 itu.
6. Fai lau mata e matago ma faʻafefe i le aso pe a uma ona inu pia: e le talafeagai - 0 points, ioe - 2 faʻailoga, leai - 0 points, o nisi taimi - 1 le pito.
7. E te talia (faamamafa):
• vailaau antihistamine / antihistamine mata mata, togafitiga - 2 mata mo filifiliga taʻitasi
• fualaau momoe, toʻafilemu, fomaʻi ofofoga, fualaau mo le togafitiga o maʻi maʻi duodenal, faafitauli i le nutimomoia, gasegase maualuga, antidepressants - 1 mata mo filifiliga taitasi
8. E te mafatia i le faʻamaʻi: ioe - 2 faʻailoga, leai - 0 points, ou te le iloa - 1 mea.
9. E te oʻo i le mago i totonu o lou isu, gutu, gutu, pusa po o le vaʻai: leai - 0 i luga, o nisi taimi - 1 le faʻailoga, masani - 2 faʻailoga, taimi uma - 3 togi.
10. E i ai lau fulafula o le thyroid: ioe - 2 points, leai - 0 points, ou te le iloa - 1 point.
11. Ua e moe i ou mata i le vavalo: ioe - 2 mea, leai - 0 mea, o nisi taimi - 1 le pito.
12. E te lagona le ita pe a uma le moe: ioe - 2 points, leai - 0 points, o nisi taimi - 1 le pito.

Aofaʻi Aofai: Fua 20.

Faʻavasegaga

I le 2007, i se fonotaga a fomaʻi faapitoa e togafitia i le togafitiga o le maʻi gase, le International Dry Eye WorkShop (DEWS), na faʻatuina ai se faʻavae e faavae i luga o mafuaaga, mea faʻapitoa ma laʻasaga o le CVD.

I le fono lava e tasi, o le faʻavasegaina lenei na faʻatautaia e tusa ai ma le mamafa o faʻaaliga o le CVH.

Vaʻaia o le CVD

Faʻafitauli (faigata ma taimi masani)

Malamalama, episodic, e tupu i lalo o le aafiaga o mea leaga o le siosiomaga.Ole laʻititi, episodic poʻo le faʻasolosolo, e mafai ona tupu e tusa lava pe faʻafefea ona aʻafia i aʻafiaga tau le siosiomaga.E tele, faʻaauau pe faifaipea, e tupu e tusa lava po o le a le leaga o mea tau siosiomagaSetema, tumau, matua faalavelaveina le ola. Le lava le vaivai o le episodicFaʻasalaga poʻo faʻapulaʻa galuega, episodicFaʻailogaina, faʻatapulaʻaina galuega, faʻasolosolo pe tumau,Tumau ma matua taofia le olaga Toesea po o le malamalamaToesea po o le malamalama+/-+/++ Toesea po o le malamalamaFickleFaʻasolo i le ogaogaFaʻaalia

Faʻapipiʻiina o le tino (faʻamalosi ma le faʻatinoina)

Toesea po o le malamalamaFickleFaʻaalia i le ogatotonuFaʻalavelave loloto

Faʻaleagaina o le falemaʻi ma loimata faʻamalosi ata

Toesea po o le malamalamaO se numera itiiti o faʻalavelave i le loimata o le loimata, o le faʻaitiitia o le meniscus lacrimalO le keratitis oona, filo filaments, o le faateleina o le numera o mea e aofia ai i le loimata o le loimataO le keratitis oona, fila filaments, o le faateleina o le numera o mea e aofia i le va o le lacrimal fluid, le afaina

Faʻaleagaina o le laumata ma le vavao

E mafai ona mataʻituina le faʻaleagaina o le gaʻo o le tagataE mafai ona mataʻituina le faʻaleagaina o le gaʻo o le tagataE masani lava ona tupu faʻaleagaina le faʻaleagaina o le gaʻoTrichiasis, keratinization, symblepharon

Taimi vaeluaga o kiriata

Fickle≤ 10 s.≤ 5 s.I le taimi lava lena

Fickle≤ 1 mm / 5 min≤ 5 mm / 5 min≤ 2 mm / 5 min

O le a le maʻi maʻi mata

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi e aafia ai totoga o le vaʻavaʻai e fesoʻotai ma se faʻaitiitia i le tikeri o le faʻamamāina o le membrane conlactival. O se tulaga lamatia e afua ona o le solia o le gaosiga masani o loimata po o le tele o le faʻaleleia mai le pito i fafo o le mata.

O le faʻamaʻi faʻafesaʻi na maua lona igoa faʻaonapo nei talu ai nei lava, muamua na tutusa le faʻamaʻi ma le Sjogren syndrome, e fesoʻotaʻi ma le magoga lautele o mucous membranes e le gata o le lacrimal, ae o le gaogao foi. O faʻasologa o loʻo faʻavasegaina o se maʻi o le autoimmune i se faʻavasegaina o le soymptomatic e uiga i le gasegase o le maʻisuka.

I atunuu ua atiaʻe, e oʻo atu i le 17% o le faitau aofaʻi e afaina i le faafitauli o mata mata, aemaise lava le ituaiga ophthalmia e maua i tamaitai (pe tusa ma le 70%) oe na pasia le 50 tausaga.

O a faailoga e faʻaalia ai le i ai o lenei ituaiga o gasegase:

  • o foliga vaaia o le le lelei o faailoga (mumu, tiga) i mata e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le lagona lelei o le malaia ita,
  • o le lagona o mata ua tumu i oneone po o le pefu ona o le le lava o le susu i luga o le okeni o le faaaliga vaaia,
  • maualalo le ata vaaia i ata felelei ona o le soliga o le lamolemole o le tulaga o foliga (fafo),
  • o le masani ona tulaʻi mai i luga le manaʻo e uʻu mata i lalo ifo o le mea e iloa ai o loʻo iai se mea i totonu o le mata e fesootaʻi ma le faʻamagoina o le ocular surface,
  • faateleina le lapataiga, lea e mafua mai i le faaputuputuina o le loimata o le loimata i totonu o le lua o le eyelid pito i lalo.

Talu ai ona o le tele o le susu, o le mucous membrane o le nasopharynx ua galo, ua aliali mai le isu o le isu, lea ua avea ma se lamatiaga o le siama. O faailoga autu o le gasegase o le mata o le lagona o le oneone i mata ma le le faapalepale i moli susulu. O le foliga mai o le edema conjunctival eo faatasi ma lona mumu, vavae ese o le mea mucous. I le maitauina o faailoga tutusa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻi.

Ina ia siaki le masalosalo o le xerophthalmia, o le a faia e le fomaʻi se suega faigofie - suega a Schirmer. I le taimi o le suʻega e siaki ai le tele o le tafe o le loimata, o eyelids pito i lalo e ufiufi i ni ato faapitoa e faʻapipiʻi ai loimata. A maeʻa le 5 minute, ona iloiloina lea o le susu o le kesi. Ole suega le lelei, lea e le umi, e iloga ona o le maualuga o le sao - 15 mm o se apa susu e mafai ona avea ma faailoga masani.

Metotia mo le togafitia o maʻi o le mata

O le gasegase o le mata o se suʻesuʻega faʻamaʻi, lea e faʻavae i luga o le faʻamaumauga o le emenesis, suʻesuʻega o le maʻi ma iuga o suʻega faʻapitoa. O fesili eseese e mafai foi ona fesoasoani i le faamautuina o se siama, fuafuaina le matuia o faailoga ma le aoga o togafitiga.

E leai se "tulaga auro" i le taimi nei mo le mauaina o lenei maʻi. O suʻega sili ona faʻaaogaina ma faigofie o le pipiiina o le pene i ni vailaʻau faʻapitoa, o le suega a Norn (fuaina o le taimi o le vaeluaina o ata tifaga), o le Schirmer test I and II. E le gata i lea, afai ei ai se masalosaloga o le syndrome o Sjogren ma isi faʻamaʻi e tau atu i le CVD, e mafai ona faʻaaogaina se suʻesuʻega serology faaopoopo mo auupega ma isi metotia. E taua le maitauina e leai se tasi o suʻega e lava e faʻavaeina ai se faʻamaoniga.

I le taimi o le suʻega, o le suʻega muamua e faia i le faʻaaogaina o se moli paʻu, lea e mafai ai e oe ona iloa faailoilo faʻamaoniga o le maʻi gase. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega masani e masani ona le maua ai faʻamatalaga talafeagai, o le mea lea, mo suʻesuʻega, fluorescein, pink Bengal, lanumeamata lissamine e faʻaogaina ai le fusi o mata mata ma loimata ata. E tofu i latou ma tulaga lelei i nisi tulaga. O le mea lea, e faʻaaoga ai le fluorescein, o nofoaga faʻasalalau e leai se epithelium (eletise) e sili ona iloa.

Mo le mauaina o le degenerated, ua mate, ua le lava lelei ona puipuia ona o le le lava o le mucin layer o le tino epithelial sel, o le Bengal pink ma le lissamine lanu meamata e sili atu ona lelei. I lenei tulaga, o le muamua stains o le mucous membranes i totonu o le kalamu lacrimal film lelei, ma o le mea lona lua o loʻo faʻatusatusa lelei i le itiiti ifo o le aʻafiaga o le tino i le mata, sili atu le vavalalata o vaega e faʻafeagai ma le tala o le sami. E le gata i lea, o nei vailaʻau e sili atu ona fetaui mo suʻesuʻega i le amataga ma le vaeluaga o le CVH nai lo le fluorescein.

O le vaeluaga o le kiriata o le taimi o se faailoga o lona mautu. Ole suega lea e mafai ai ona e iloiloina le aoga o le mucin Layer, o le le atoatoa lea atonu e le mafai ona mauaina e ala i le suʻeina o Schirmer. Ina ia faia, o se vaifofo ole suavai e totoina i totonu o le paʻu o le conjunctival, e talosagaina le tagata maʻi e mimilo i ni nai taimi, ona sosoo ai lea ma le faamama lanumoana i totonu o le moli, o le foliga mai o loimata i le ata lanu moana. O le taimi i le va o le faʻamaloiloga mulimuli ma le faʻaalia o vaega muamua o loʻo taua o le loimata loimata timuga. E masani lava, e tatau ona le itiiti ifo i le 10 sekone. Faatasi ai ma le matua, ua faaitiitia lenei faailoga.

O le suega a Schirmer e faʻaaoga e iloilo ai le gaosiga o le loimata. O se faʻataʻitaʻiga o Schirmer I ma II ua vavae ese. I le amataga o le suʻega, e tatau ona faʻataʻitaʻiina se Schirmer, talu ai ina ia mafai ona maua ai le sili ona saʻo, o le a le mafai ona faʻataʻitaʻiina le mata o le tagata maʻi ao le i faia. Mo le suʻega, o faʻataʻitaʻiga faapitoa e masani ona faʻaaogaina ma se umi o le 35 mm ma le lautele o le 5 mm. O le tagata gasegase o loʻo nofo i totonu o se potu ma malamalama mama. O le suʻega o le suʻega, o le solomuli mai le mata e 5 mm, ma tuʻu i tua o le eyelid maualalo i le va o le ogatotonu ma le pito i fafo, e aunoa ma le paʻi i le pene.

E leai se maliega i luga o isi auala o le suʻega: e tusa ai ma se tasi metotia, o le tagata maʻi e foliga tuusaʻo ma fai siititi, e tusa ai ma le isi, e tatau ona tapunia ona mata. I soo se tulaga, a maeʻa le 5 minute, ona aveese loa lea o le suʻega ma vave, e aunoa ma le faʻamagoina, maka le tuaoi lea na susu ai. E masani lava, o le mamao i le va o lenei tuaoi ma le mata o le 10-30 mm. O lenei suʻega e mafai ai ona e iloiloina le aofaiga o le gaosiga o loimata, lea, e pei ona e iloa, e aofia ai le autu ma le mafaufau. Ina ia iloilo le pulelaʻau autu (basal), o se mea faʻapitoa, lea e toetoe lava a poloka atoa ai le faasee, e totoina aʻo leʻi suʻeina. Ona faʻamago ai lea o le faʻafaʻamau i luga o le faʻaauau.O isi gaioiga e talitutusa ma na faʻamatalaina i luga. Tulaga masani masani e sili atu i le 10 mm. I faʻapogai, o lenei suʻega e ese le valaʻau: Schirmer Ou te faʻataʻitaʻiina i le faʻaogaina o mea faʻapitoa, suʻesuʻega faasele basal, suega a Jones. Ina ia suʻesuʻeina le gaosiga o loimata, e faʻaaogaina se suʻega Schirmer II. E faia i le auala lava lea e tasi e fai ma suʻega mo le faʻamalositino, ae faʻaopoopoina ai le faʻaleagaina o le mucosa muʻu ma le sipuni o le cotton. O le masani o se taunuuga o le sili atu i le 15 mm.

Afai ei ai tomai faʻapitoa, e mafai ona faʻaaoga faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le aofaiga o vaega taʻitasi o loimata. Lipid vaega e mafai ona faʻataʻesueina e ala ile metotia o le chromatographic. I lenei tulaga, o le mealilo o le vavao vavao e maua mai i le massage o laumata poʻo le suʻega faʻatasi ma se vailaʻau faʻamalolo mai se gaioiga eseʻesega o loʻo suʻesuʻeina.

Vaega o le mata Iloiloina e ELISA (immunoassay enzyme) le maualuga o mea e pei o le lysozyme ma le lactoferrin i loimata, vaega o le tuputupu aʻe epidermal, aquaporin 5, lipocalin, immunoglobulin A, faapea foi ma le osmolarity o loimata. O le Lysozyme e tusa ma le 20-40% o loimata uma e puipuia ai vai. O le le lelei tele o le fuafuaina o lona tulaga e maualalo le taua ma le faʻamaonia o le meibomite, keratitis e mafua mai i le herpes simplex virus, ma le bacterial conjunctivitis. O taunuuga o le fuaina o le maualuga o lactoferrin, lea e faia ai galuega antibacterial ma antioxidant, o loʻo malilie lelei ma iuga o isi suʻega. O se vaega taua o le gasegase o le tino mago o le faateleina lea i le osmolarity o le vavalo lacrimal. O le fuaina o lenei faailoilo e sili atu ona maoti ma maaleale mo le faailoaina o lenei togafitiga, ma o le mea lea na mafua ai lenei suega i metotia o suesuega e tatau ona faia i luga o tagata mamaʻi masalomia o le CVH i le taimi muamua. O lona taunuuga atonu e sese i le faʻafefe o le maiibomite, keratitis e mafua mai i le herpes simplex virus, ma le bacterial conjunctivitis.

O le vaega o le mucin e mafai ona iloiloina e ala i le gasolosolo o le cytology poʻo le suʻeina o mea faʻasolosolo. I tagata gasegase i le laulauina o le mucin, o le faaitiitia o le numera o kelatini, o le faateleina o le tele o suauu epithelial ma le faateleina o la latou vaomalo-cytoplasmic, o le keratinization o le a matauina. Ma le isi, faʻaaogaina metotia o ELISA, cytometry flows, immunoblotting, faʻamatalaga o le RNA messenger muck e mafai ona faʻatuina. O lenei metotia e maualuga le maaleale, ae e manaʻomia le faʻaeteete ma le faʻaeteete i le auala o le sosoʻoina o microparaparations ma le iloiloga faʻapitoa o faʻaaliga microscopic.

I le taimi nei, e tele metotia fou ua atiae e fesoasoani i le siama. E aofia ai:
• faʻavasega le faʻamalositino o le faʻavaeina (TSAS) - o se suʻega e leai se osofaʻiga, faʻataʻitaʻiga faʻamoemoe e fesoasoani e faʻamaonia le le mautonu o le ata tifaga,
• faʻataʻitaʻiga - o se suʻesuʻega o le faʻaliliuina o loimata,
• faʻaaogaina o faʻamaumauga (TFI) - faʻaalia ai le malosi o le gaosiga ma le maligi o loimata,
• o se suʻega e faʻavae i luga o le faʻalavelave o le suʻega o le loimata (TFT) - fesoasoani e iloilo le tuufaatasiga agavaa o le loimata (paleni eletise), lona hyperosmolarity, faʻamaʻi CVH,
• meiboscopy ma le foliga mai - o se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o le mitiana e faʻaaogaina e faʻamaonia ai lona faʻaleagaina,
• faʻataʻitaʻiga - o se suʻesuʻega o le lipid composition o le uʻamea vavae ese, faʻapena foi ona faʻaaogaina mo le faʻaleagaina o le gland meibomian,
• faʻataʻitaʻiga - fuaina o le radius, maualuga, vaega o le meniscus, fesoasoani i le siakiina o le le atoatoa o le loimata,
• Suʻega o le LIPCOF - suʻesuʻeina ma suʻesuʻeina le mamafa o paʻu o fesoʻotaʻi vavalalata faʻatasi ma le laumata maualalo,
• suʻega o le kilia - faʻaaogaina o le paʻu o le conjunctival faatasi ai ma le suʻesuʻeina mulimuli ane o le taimi o le alu ese mai luga o mata.

E manaia tele le faʻaitiitia o le mafiafia o le kiona i le ogatotonu tutotonu i le maʻi o le mata. O le mafuaaga mo lenei mea atonu o le "hypertonicity" o loimata i totonu o na tagata. A maeʻa le togafitiga ma togafitiga faʻasolosolo, e faʻateleina le mafiafia o le cornea, lea e mafai ona faʻaaogaina o se suʻesuʻega faʻamaonia mo le faʻamautuina o le siama o le CVH ma le siaki mulimuli ane o le faagasologa o lenei maʻi. Vaʻaia ata, faʻamatalaga o corneotopography ma le keratometry e mafai foi ona faaleleia pe a uma le togafitiga.

O vaega autu o le togafitiga mo le faʻamaʻi pipisi o le tino e faʻaitiitia pe faʻaumatia atoa ai le aʻafiaga o mea e faʻaosofia ai le maʻi, faʻaleleia ai le gaioiga o le loimata ma taui mo lona le atoatoa lelei ma le loimata o le loimata, faateleina le taimi e tumau ai le loimata i luga o mata, ola mama ma le togafiti.

O tulaga tau siosiomaga e mafai ona faʻateleina ai faʻaaliga o le CVD e tatau foi ona le aofia i le tele e mafai ai.

Togafitiga o faʻamaʻi ogaoga o le gasegase o le mata, pe fesoʻotaʻi ma isi togafitiga (faʻamaʻi pipisi o mea fesoʻotaʻi, e aofia ai le syndrome Sjogren), e tatau ona faia faʻatasi ma se fomaʻi poʻo se fomaʻi.

O fautuaga a le Careerhop Workshop (DEWS) mo le togafitiga o le CVD e faʻavae i le mamafa o le maʻi.

Tulaga muamua e aofia ai faiga nei:
• faasaʻoina o mea taumafa ma tulaga le lelei o le siosiomaga, polokalama faʻaleaʻoaʻoga talafeagai,
• faʻamamaina o aʻafiaga o aʻafiaga mai le faʻaaogaina o fualaau faasaina,
• le faʻaaogāina o laʻau faʻapipiʻi (o le leai o se mea e puipuia i le tuufaatasiga e le talafeagai), gels, ointments,
• faʻamalosi le laumei.

Afai o mea muamua e tutupu e le o faʻamalosia, ona faʻaopoopoina lea o le tulaga lona 2 ia i latou:
• tapenaga e aunoa ma le puipuia o loimata,
• fualaau faʻamaʻi-inflammatory,
• vailaʻau tetracycline (faʻatasi ai ma le meibomite poʻo le rosacea),
• faʻapipiʻiina o le tatalaina o le lacrimal (pe a maeʻa le mimiti),
• faʻaolaina o faʻamalositino,
• tioata faʻatasi ma se mea e gaosia ai le uila.

Afai e leai se aoga, o tulaga nei o le vaega lona tolu e mafai ona faaopoopo i luga:
• faʻapipiʻiina o le autoserum poʻo le cord serum toto,
• faʻafeiloaʻi mataʻitusi,
• Faʻasalalau tumau o tatala tatala.

Afai o le auala ua taua i luga e le aoga, o fualaau e faʻaaogaina ai fualaau faʻamalama e faʻaaogaina e fai ma fua o le 4th level.

O le vave iloa ma le togafitia togafitiga e mafai ona fesoasoani e puipuia ai faʻalavelave faʻapitoa e pei o le faʻavaeina o le palapala ma le faʻanofoina o le kiona, o lona faʻaogaina, taulaʻi, vascularization, faʻapipiʻiina o se siama maualuga faʻamaʻi, lea e mafai ona oʻo ai i se faʻaitiitia le tumau o le faʻaaliga. Ole taimi ole suʻega e faalagolago i le ogaoga o faʻaaliga ma faʻamaoniga ole maʻi.

Faʻatau togafitiga

Sauniuniga - Faʻatonuina o mea e faʻaaogaina. O latou e sili ona faʻaaogaina mo le CVD. E masani lava ona faʻavae i luga o le hypelleli, polyvinyl alcohol, sodium hyaluronate, sodium chloride, povidone, carbomer (i foliga gel). E masani lava, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: e aofia ai ma tagata tausi maʻi ma aunoa ma latou. O loʻo iai aʻafiaga o le faʻamalosi i le mata o le tino, ma o le masani ona faʻaaogaina, e mafai ona faʻaleagaina le ala o le CVH. O le mea e sili ona leaga o le benzalkonium hydrochloride lautele. E taua le iloa o nei fualaau oona e le faʻaaogaina i vasega, ae masani lava. O le faʻaauau o le faʻaaogaina e faalagolago i le latou gaioiga ma le mamafa o le maʻi o le mata. I le tele o le faʻaaoga sili atu ma le tasi i le 3 itula, e fautuaina e faʻaaogaina ni loimata e aunoa ma ni faʻasao, faʻamalosi ma mea e pei o gel.

O manogi e masani lava ona faʻaaogaina i mataupu ogaoga. O lo latou lelei, o nei vailaʻau e le lagolagoina le tupu aʻe o siama, o lona uiga e latou te le manaʻomia le faʻaopoopoga o faʻatoʻaga. Ae ui i lea, e tele lava ina mafua ai se vaʻaiga le tumau, ma o lea e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga i le po.

I le taimi nei, o fualaau e faʻaitiitia ai le mumu, le mago ma le vaivai o mata o loʻo i ai vasoconstorors ua amata ona faʻatau atu faʻatau atu faʻateleina. E taua tele le manatuaina o la latou faʻaaoga e le tatau ona tumau, aua o lenei mea e ono faʻaleagaina ai le kosi o le CVH.

E tatau ona maitauina o le 63% o tagata gasegase e faʻapupula mata e fai ma togafitiga o le CVD o le togafitiga e le aumaia ai le toomaga pe na o sina faʻalelei ona faʻaleleia o latou tulaga.

O se numera tele o tupe e mafai ona tuʻufaʻatasia i le vaega anti-inflammatory, e ui lava i le eseesega o a latou gaioiga. Mo le faaaogaina pito i luga, cyclosporine, corticosteroids e faʻaaogaina, mo mea faʻapitoa i le lotoifale ma omega-3.

O le faiga ole gaioiga o cyclosporine e le o iloa i le taimi nei. E talitonuina e mafai ona avea o se vaega ole puipuiga ole puipuiga. Mo togafitiga, o le 0.05% fofo o le cyclosporine (Toefua) e faʻaaogaina.

Corticosteroids, i ai le anti-inflammatory ma eseese gasegase, e mafai ona sui le tali atu i le tele o fuamoa.

O gaʻo omega-3 gaʻo maua i iʻa, o ni meaʻai e sili ona lelei, e maua ai aʻafiaga faʻamaʻi ma e mafai ona taofia le gaʻo toto toto. E le faʻapipiʻiina i totonu o le tino, ma o la latou vaivaiga e tatau ona faʻatumu i meaai. O nisi o tagata e togafitiga o le siama e fautuaina foi le inu o le suauu mama.

Mo le gasegase o le mata ma le maʻi o Sjogren, o vailaʻau e fusifusia i mascarinic receptors ma faʻalauteleina le pulelaʻau o le lacrimal ma gland salivary e mafai ona faʻaogaina tautala. E aofia ai le pilocarpine, tsevimelin (igoa fefaʻatauaʻiga - "Evoksak"). Ae peitaʻi, ona o aʻafiaga e aʻafia ai, o le faʻaaogaina o nei vailaʻau e tatau ona mataituina e le fomaʻi.

Vaʻaia togafitiga. O le tofiaina o fualaau faasaina e tatau ona faavae i luga o suʻesuʻega o le microflora ma lona lagona i vailaau faʻamaʻi. O le aoga o le faʻaogaina ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina o le tetracycline group (doxycycline, minocycline) i le togafitiga o le faʻaleagaina o le gland meibomian ua faʻamaonia. O loʻo i ai a latou antibacterial, anti-angiogenic, aʻafiaga-inflammatory, e taofia ai le faʻapipiʻi o le lipases - o enzymes lea e faʻaititia ai le gaosia o mea aoga gaʻo maualalo, faʻasaʻo ai le loimata loimata ma mafua ai le mumū.

Faʻatauga-faʻamalosi fualaau. O lo latou faʻaaogaina i le togafitiga o le CVD o se auala sili ona lelei, lea e maualuga lona faʻamoemoe. Pe a faʻaaogaina i luga, e mafai ona latou faʻaleleia le pulefaʻatasia o le vai ma mucin constituents o le ata tifaga. O nei fualaau faasaina e aofia ai le dikvafosol (ua faamaonia mo le faaaogaina i Iapani). E tusa ai ma se suʻesuʻega i le 2012, na faʻataunuʻuina e saienitisi e faapea, o le diquafosol ma le sodium hyaluronate e tutusa lelei le aoga i le faaleleia o le tulaga o le pene i le fua faatatau tutusa.

Mea e sui ai meaola mo loimata. O suʻesuʻega suʻesuʻega ua faʻaalia ai e mafai ona faʻaaogaina le autoserum, le toto toto, ma le faʻaaogaina o le gland vase e sui ai le loimata. O lo latou lelei, e le o aofia ai ni faʻasaʻoga, maualalo le tui puipuia, e aofia ai le tele o aʻafiaga o le tuputupu ae, immunoglobulins ma pūtini puipui puipui. E sili atu mea e sui ai le loli i meaola e sili atu nai lo faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i le pharmacologically, e fetaui ma se loimata faalenatura e tusa ai ma le uiga o le morphology, ma le lagolagoina o le tele o gaioiga. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea feeseeseaiga i la latou tuufaatasiga, o loʻo i ai faigata i le tausisia o le mama ma le mausali, o le mauaina o mea amata e sili atu le tele o le taimi ma e mafai foi ona aofia ai le taotoga (faʻapipiʻiina o le gland salivary), ma tulaʻi mai ai tulafono

Fomaʻi faʻamalosi tino faʻaaoga mo na o le maualuga o le maʻi o le maʻi mata. O la latou tofiga e tatau ona faia faatasi ma le fomaʻi.

MucolyticsO le vaeluaina o mucoproteins, latou te faʻaitiitia ai le viscosity o loimata. O le 10% fofo o le acetylcysteine ​​e faʻaaogaina i le i ai o le mucous lafoaʻi, "filo".

Faʻamatalaga mataʻitusi e masani ona fesoasoani e puipui ma faamama le mata o le mata i se tulaga maualuga o le CVH. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina tioata moli eletise, mata tioata tioata ma ma e aunoa ma le faʻamalosi. Pe a ofuina i latou, o le faʻaleleia atili o le vaaia o mea faitino ma le faateleina o le mafanafana vaaia, o le faaitiitia o le tulaga o le epitheliopathy o le tino ma le faaleagaina. Ae peitai, afai e le o mulimulitaia ia tulafono faʻaaoga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le vascularization ma le faʻamaʻi pipisi.

O tioata faʻapitoa e iai se potu faʻamamafa mamanuina e faʻaitiitia ai faailoga o le maʻi gase. Latou te fetaui lelei i pito o le alatele, puipuia o le susu talafeagai, puipuia mai mea e afaina ai ma mea leaga o le siosiomaga (matagi, malulu ma vevela).

Inuina atili vai e mafai foi ona fesoasoani i le CVD. E taua tele lenei mea i vevela, matagi ma timuga maualalo. Ua matauina e saienitisi o le manaomia o le vai i aso taitasi mo tamaitai e tusa ma le 2.6 lita, ma mo tane e tusa ma le 3.5 lita. Ae peitaʻi, e na o le 20% o lenei manaʻoga e mafai ona faʻaleagaina e ala i meaʻai. O meainu sili ona lelei o vai, 100% suamalie ma susu.

Faʻasalaga o le lacrimal tubules

O lenei metotia e masani ona aoga (i le 74-86% o mataupu) ma saogalemu e tusa lava pe laʻititi pe a iai ni faʻamaoniga tumau o le gasegase o le mata e le mafai ona taofia e ni loimata. O lona uiga o le taofia lea o le tafe o le loimata o le loimata e ala i le tatalaina o le lacrimal. E na o le pito i lalo po o le pito i luga e mafai ona poloka, ae i nisi tulaga - i le taimi lava e tasi. O le masani lava, e muamua ona totoina tagata e teteʻeina, pe afai e le mafai ona faʻaleleia pe'ā tatau.

E mafai ona faʻapipiʻi pusa i le vaega muamua o pusa o le nasolacrimal (tatala lacrimal) pe loloto i luga o le pepe (intracanalicular). O latou lapopoa, e fuafua i le maualuga o le tui, e mafai ona mai le 0.2 i le 1.0 mm.

O ituaiga o tagata o loʻo faʻaaogaina nei e iloga:
1) e mafai ona faʻaaogāina - faia mai le palakene, polymers poʻo isi vailaʻau e ono tulaʻi mai i le resorption pe mafai ona aveʻesea e ala i le faʻaleleia o le vai ma le saline, o le umi o le inisiua e 7-180 aso,
2) e le mafai ona gafatia - faia mai le silicone, thermoplastics - polymeric polymer polymer e suia ai lona maualuga i le gel i le vevela o le tino o le tagata (SmartPlug), hydrogels e faamamaina pe a totoina i totonu o le pepe, faʻatumu atoa (Oasis FormFit).

Afai o le tagata maʻi e maua le laʻau (lacrimation) i le maea ai o le faʻaaogaina atoa o le lacrimal tubula, ona mafai loa lea ona faʻapipiʻiina le vaʻaia (Eagle "Flow Controller" ma le FCI "Faʻatasi").

Faʻaiʻuga pe a maeʻa ona aofia ai le faʻalelei. E manuia le togafitia i le aveesea poʻo le suia o le tagata faʻamau i se isi ituaiga. E mafai foi ona matauina se suiga poʻo se faʻagasologa o le tagata. O le leiloa e le afaina ai ni faafitauli ma, pe afai e tatau ai, o le toe faia o le occlusion e faia, ae o le aveeseina o le tagata e mafai ona taitai atu i le dacryocyst. O sui antibacterial ma / poʻo le aveeseina o le tagata e faʻaaogaina e faʻaaogaina ai lenei tulaga.

O faʻafitauli faʻapitoa e seasea. O la latou faʻaiʻuga atonu o le fatuina e masini faʻapitoa o meaola a le tagata e faʻapipiʻi poʻo mea fomaʻi lava ia, poo le faʻamaʻiina o le vaega pito i luga o le manava. O le tele o taimi, e mafai ona matauina le canaliculitis, faʻaalia e le edema i totonu o le lacrimal tubula ma le foliga mai o le lafoaʻi purulenti. Mo togafitiga, e faʻaaogaina ai sooupu antibacterial, ma afai e tatau ai, e aveese le tagata e taofia.

O nisi o ituaiga o tagata e mafai ona faia se tali, faatasi ai ma le tuputupu ae (tuputupu aʻe) o meaola o le lacrimal tubule - granuloma, e mafua ai ona vavalalata (stenosis). Afai e tatau ai, e mafai ona aveese tagata e taofia.O lenei tali e ono aʻafia ai le faʻafitauli o le faʻamaʻi, aua e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le tui, ma faʻaitiitia ai le maligi o loimata.

Tausiga togafitiga

O togafitiga togafitiga e faʻaalia i tulaga sili ona ogaoga ma le faʻavaeina o le gaʻo o le tino po o le taufaʻamataʻu o le gaʻo.

O togafitiga togafitiga e aofia ai:
1) faʻapipiʻi le paluga poʻo le gasegase ma le cyanoacrylate pipii,
2) tapunia le nofoaga o loʻo mafai ai poʻo se mea faʻapitoa o loʻo faʻapipiʻiina i luga o se paʻu poʻo se paʻu-scleral flap, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le tino o le amnion poʻo le lautele lautele o le ogavae,
3) faʻatalanoaga faʻasalalau (faʻaalia mo tagata gasegase ile CVH lua pe a maeʻa le keratitis e mafua mai i le faaleagaina o le tino poʻo le manua matuitui),
4) faʻapipiʻi le tatalaina o le lacrimal faʻatasi ai ma se faʻasologa faʻasolosolo,
5) faʻasologa o taotoga o le lacrimal system,
6) suia o le pule o le gland salivary,
7) faʻafofogaina poʻo le faʻamalosia o le tatalaina o le lacrimal.

O se tasi o auala fou o togafitiga faʻapitoa o le maʻi o le mata, lea na tulaʻi mai i le talaaga o le faaletonu o le gland meibomian, o le faʻalogona lea o vaovao. O lona fausiaina o se tagata fomai Amerika o Stephen Maskin. I lalo o le faʻaleagaina o le tino, o le suʻega faʻapitoa e faʻapipiʻiina i totonu o le goto i totonu o le taʻavale e ala i le taʻavale, toe faʻaleleia le faʻamalosi ma faʻalauteleina, ona faia ai lea o se mea faʻatautaia o le vailaau. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le umi o le aafiaga e tusa ma le 7 masina.

Vaega o le fausaga o le mata

Aʻo le i faʻamalamalamaina tulaga na mafua ai le foliga mai o le gasegase o le mata, e tatau ona e faamasani ia oe lava i faamatalaga faavae e uiga i le fausaga o okeni o le faaaliga vaaia, e aofia ai le loimata o le loimata. Faʻafetai i lona i ai, o le faasaʻoina o le faʻafitauli e mafua mai i le faʻaogaina o le faaletonu o le pupuʻu, lea e puipuia ai le conjunctiva mai le aʻafiaga o faʻamaʻi leaga o loʻo i ai i le siosiomaga i fafo.

O le mata o le tagata e ufiufi i se paʻu manino e taʻua o le kine ma e aofia ai laulau e lima:

  • laupepa i fafo atu o le vaega o le epithelium,
  • se manifinifi manifinifi o le bowman capsule o loo uuina le epithelia,
  • Stroma collagen, e maua ai le meatotino o le manino ma le malosi o le pene,
  • otaota endothelial lea e puipuia le kiona mai le vai,
  • Descemet membrane vavae ese le stroma mai le totonugalemu o le mimiti.

Faatasi ai ma le amataina o faailoga o faafitauli mata mata, o le vaega lea o le epithelium i fafo e mafatia i le leona. O le faʻailoga epithelial e le gata ina faʻaaogaina ai le auala o le puipuiga o le mata mai le faʻalavelave faʻainisinia ma faʻateleina ai le saʻo. Ina ia mautinoa le maligi o loimata, ua tuʻuina mai e le natura se totoga taua o le faʻaaliga mo tagata e iai se faʻalavelave faʻapitoa o loimata loimata.

O le vili o le epitheli elastic o le lipid lipid fafo ua tuʻuina atu i ai ma le malosi e vave toe faʻaleleia pe a uma le manua. O le epitheli puipuia foi o loʻo uuina se ata i luga o le mata o le mata, lea ei ai le faʻalapotopotoga tele.

Faaigoa igoaToa (μm)Faʻatinoga faʻatinoga
Fafo0,1O le galuega o le pito i fafo (lipid) o loʻo tumu ai i gaʻo, ae matua manifinifi lava, o le puipui lea o le eleele mai le vave faʻamago. O loimata e puipui ai mata o mata mai le faʻamaeʻaina o le susu, lea e tau atu i le faʻamamago
Tele6.0Ona o le maualuga o le ogatotonu, e aofia ai eletini eletise ua solo i totonu o le vai, o mata e tumau pea le faʻamamaina. O le fluidity o se vailaʻau e faʻamalosia ma le okesene e fesoasoani e faʻamama ai siama oti ma mea e pala
Lotoifale0,02 — 0.06O le faʻalavelave faʻapitoa o le mucin layer, o loʻo tumu i proteins ma polysaccharides, o loʻo avea ma puipui o puipuiga mai faʻamaʻi leaga. O mea faʻaleagaina o le faʻaoʻo totonu o totoga o faʻaaliga e fesoasoani i le taofi o le loimata loimata i fafo atu o le mata

O se ata vevela o loimata, e oʻo lava i le ufiufi o mata o le mata, ua avea ma punavai o meaʻai, e faʻamalosia ai le pene i le okesene. O le i ai o faʻalavelave puipuia i totonu o le loimata o se puipuiga masani mai faʻamaʻi. O le gaosia o le tino o le physiology e maua mai e le lacrimal glands, o loʻo i totonu o le membrane conjunctival ma luga aʻe o le eyelid pito i luga.

O le gasegase matala e atiina ae i le atinaʻeina o faʻalavelave e afaina ai le fausaga o le ata tipi, lea e faʻaalia i le faʻamamaina o le conjunctiva. O le tulaga eo faatasi ma le faʻavauvau, ma o le le lava o le okesene ma le le lava o meaʻai e mafua ai le faaleagaina o le pene.

O le a se mea e mafua ai le atinaʻeina o togafitiga

O le faiga o le faagaoioia o totoga o le faaaliga vaaia ua faatulagaina i se auala e mafai ai ona o faatasi ma le tufatufa atu o le leo faatonuina o le tafe o le loimata i luga o le kiona. O le vai o loʻo totoe o loʻo aveeseina e ala i le faʻaogaina o laupepa o loʻo i luga o le pito i totonu o le mata. A maeʻaeʻa le palapala i fafo, e ufiufi le paʻu o le tino i ni mea malulu, lea e faʻalavelaveina ai.

E tele tulaga e mafua ai faʻamaoniga o keratitis maroke. O le faʻaitiitia o le faʻaogaina o faʻamatalaga faʻamaonia ma le le atoatoa o le lelei o lona tuufaatasiga ua suia i le magoina o le ufiufi o mata mo ni mafuaaga.

O a ni mea e mafai ona faʻapupulaina ai le gasegase mata:

  • faailoga o le le atoatoa o le vaitamini - le lava o vaega o fualaʻau i le taumafa, aemaise vitamin A, gaʻo-soluble,
  • le setete o le lagophthalmus, pe a vaʻavaʻai le mata i le mautu o le faamamaina ona o le le maeʻa o le tapunia o laumata,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi - o vailaʻau o le laina o antidepressants poʻo fomaʻi faʻamataʻu tautala e suia ai le paleni o mea faʻaonaponei,
  • o le aʻafiaga o aʻafiaga mai fafo e fesoʻotai ma le eleelea po o le malulu, matagi malolosi, faʻafeiloaʻi i le ea malulu,
  • faaumiumi le faʻaalia i le komepiuta pe afai, i lalo o le faatosinaga o le malamalama susulu, o le mimilo faʻanenefu,
  • o le afaina o tioata faafesootai o le ofuina o le le lelei poʻo le le talafeagai.

O faʻamaoniga e tutusa ma le maʻi o le mata e foliga mai pe a maeʻa ona faia le faʻasalaga o le laser. Afai ole suʻega a le Schirmer mo le paʻu vevela e le lelei, e tatau ona faia le faʻamalosi laser ao leʻi faia le faasaʻoga.

Faʻaauau i tulaga faʻapitoa

O le mafuaʻaga o le faʻateleina ona iloa o le maʻi faʻamaʻi i fafine i le taimi o le moapo e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le aofaiga o le estrogen. Hormones e manaʻomia mo le gaʻo gaʻo, o le leai o se mea e faʻaitiitia ai le tele o le gaʻo o le loimata, ma suia ai lona tumau. O se taunuuga, o le loimata o le loimata e le mafai ona tumau i luga o le mata o le mata, lea e tau atu i le lafoaʻiina o mea.

O se tulaga e mafua mai i le faaitiitia o le gaosiga o loimata po o le faateleina o le faʻaleleia oi latou atonu o se taunuuga o nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • O le gaioiga o le membrane o loʻo faʻatasi ma le maʻisuka, pe afai e le tatau ona filifilia ni vailaʻau faʻamalosi,
  • e le o aofia ai le faʻamaʻi pipisi ole mata i togafitiga faaumiumi o le conjunctivitis ma fualaau faʻamaʻi e solia ai le uiga o loimata,
  • o le umi o le gaioiga e le faʻaleagaina e fesootaʻi ma le pisipisaita e puipuia ai le tufatufaina atu o le puleaina o le lacrimal.

O faʻamaoniga o le xerophthalmia e mafai ona faʻaalia e ala ile autoimmune e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o le soʻo faʻatasi. O se vaega taua o le faʻamaʻi o Sjogren o le faʻavavega o le faagasologa o le fesuiaiga o vaʻaiga o le lacrimal glands i vaega o mea filogia. O se mea mataʻutia e faʻaitiitia ai le gaosiga o loimata, e soli ai le tufatufa o le vai i le pito i fafo o le paina.

O le tulaga o le mago o le paʻu o le tino o loʻo tuʻuina mai ma le lafoaʻi tuusaʻo, lea e totogi ai se pa'ū i le tikeri o le faʻamamaina. Togafitiga o lenei ituaiga o gasegase amata i le tofiaina o mataʻu, o lona tuufaatasiga e talitutusa lava ma le tafe o le loimata (loimata faaseʻe).

Faailoga o le maʻi e tusa ai ma laasaga o le atinaʻeina

O le atinaʻeina o le falemaʻi o le mata matala e oʻo i le 4 vaega.

Le igoa o le tulaga o le maʻiFaailoga e fesootaʻi ma le xerophthalmia.Faailoga e fetaui ma le ituaiga o leona.
FaigofieO faʻamatalaga muamua o le maʻi e aliali mai faʻafuaseʻi. O lagona o le atoatoa o mata i le oneone, o le fefe i moli susulu o le taunuuga lea o mea mai fafo. I le tuʻufaʻatasiga faʻatasi, e mafai ona iloa filati filaments.Faatasi ai ma le edema conjunctival, ua faateleina le gaosiga o le gaosiga. O laumei ma le fausiaina o vaʻa e maua ai loimata e seasea aafia.
FaatataugaO le laasaga e mafai ona avea ma episodic pe tumau, ma o le a tumau pea faailoga pe a maeʻa le aafiaga o le tulaga leaga. O le gasegase o le mata e o mai faatasi ma le foliga mai o le fula o le conjunctiva ma se fesuiaiga i le pito saoloto o le laumata pito i lalo.O foliga vaaia o le tiga i le taimi o le faʻapupulaina o mata, e mou ese atu ai le lacrimation, suia i le le lava o le lacrimal fluid.
UmaFaailoga o maʻi mata e tumau, tutoatasi mai aafiaga i fafo. Faailoga o le faʻamaʻi e aʻafia ai laumei ma sima, o le taufaamataʻu moni o le tataina o ata tifaga.O le faʻamaʻi e alu i se tino faapitoa o le keratitis filamentous, ona faʻamago le keratoconjunctivitis ma le leai o se malamalama o le kiona, o faailoga o le puao o le epithelium.
E mamafa teleO le mausali o se tulaga ogaoga ogaoga e mafua ai le faʻalavelaveina o le taua o se tagata maʻi e aʻafia ai le mataʻutia o le paʻu o le gafatia o gaioiga o le lacrimal. E iai se faʻafitauli o le faʻaleagaina tumau.O le tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaoniga o microtrauma o le tino, o ona uiga e le faʻamalolo mo se taimi umi, o loʻo vaʻaia le vaeluaina o ata tifaga.

Tomai faʻaleagaina mo le xerophthalmia

O le faʻamoemoe o se ituaiga faapitoa o le mataʻituina o foliga matagoʻa e faʻalagolago i mafuaʻaga o le faʻamaʻi, faapea foi ma le mamafa o le maʻi. Afai e le iloa mea moni e leai ni lamatia, o le a faʻaaogaina. Mo le toe faʻaleleia o le tulaga o le ata ma le faʻaleleia lelei o le kiona, faʻapitoa poʻo le gels ua faʻatulagaina, o lona tuufaatasiga e tali tutusa ma le suavai.

O le tele o fualaau faasaina e fesootaʻi ma le laina o loimata e leai ni loimata e aofia ai le dexapentenol poo le carbomer, electrolytes. Mo lenei mafuaaga, o le filifiliga o fualaau faasaina e taulaʻi i le ogaoga o faailoga o le maʻi mafanafana.

  1. Le agamalu o le maʻi. Manua ole fautuaina ole mata o le vai ma le gel fausaga e maualalo le viscosity - Lotu natura, Oksial. Faʻafetai i le keratoprotective properties of Lacrisifi faʻafefe, faʻamamaina ma puipuia le pipi.
  2. Tulaga laʻititi ma le talafeagai o le faʻamaʻi. E fautuaina e faʻaaoga Gel natura gel, pata o le vavalalata vavalalata. O le tuufaatasiga tuufaatasi o Lacrisin e toe faʻafoʻi ai le mucous membrane, puipui le ufiufi o le mata, ma fesoasoani e faʻateleina le gaioiga o isi sauniuniga o le malologa.
  3. Ae maise lava le ogaoga o le faʻafitauli. I lenei laasaga o le xerophthalmia faʻaaoga fofo o le maualuga o viscosity - Systeyn, Oftagel, Rakropos. Faafetai i le carbomer, o se ata mataʻutia loimata e fausia i le gel Vidisik, lea e tumau ai le malulu i luga o le mata.

Passion mo tekonolosi fou i aso nei ua taʻitaʻia ai le mea moni o le maʻi o le mata matala ua faateleina ona maua i fanau ma tamaiti. O le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e faʻaalia i le tutusa o faailoga o tagata matutua, na o le pau lava le eseesega e le o faitio tamaiti, ae e mataʻutia, olopala o latou mata ma lima.

O le maʻi o le mata i tamaiti e liliu atu i se siama o totoga o le faʻaaliga, o togafitiga o vailaʻau faʻasaʻo e faʻamaonia e togafitia ai se faafitauli faʻalavelave. O le foliga malie o le sasaa o le apa o tamaiti laiti e mafai ona togafitia i le inu malosi, faʻaofuofu tioata ma le suamalie.

Le mea e togafitia

Pe a filifilia mata mata, o le tagata tomai faapitoa e taʻitaʻia e le gata i uiga taʻitasi o le falemaʻi o le faʻamaʻi, ae faʻapea foi i uiga autu o vailaʻau. O le tau o le pH e le tatau ona sili atu i le 7.4, o le fofo e tatau ona le lanu ma manino, faatasi ai ma se viscosity lelei.

Faatasi ai ma vailaau e faatagaina e togafitia ai le faʻaalia o le maʻi o le tino, o faʻamaloilo faafomai nei e amanaʻia e sili ona aoga.

Igoa o mata matalaE faapefea e le vailaʻau vailaʻau ona aʻafia ai foliga o mata matagogo.
Laei e leai ni meaO se foliga vaaia e aofia ai le dextran ma le hypellolose e iai sona aafiaga lubricating. Fualaau, lea e aofia ai hyaluronan ma polysaccharides. ua faʻatulagaina e fai ma sui o le paʻu o le loimata i le tulaga e le lava le gaosiga. O se fomaʻi faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa e faʻamaofiofi ata tifaga, faʻafefeteina o le kiona, ma faʻamaonia e saogalemu. O le fualaau faasaina ua totoina i le pepa o le conjunctival, 1-2 e alu ifo i le 8 taimi i le aso, e le o faailogaina le tulaga lamatia.
Fuga o RigaO le tali o le dexpanthenol ua faʻaaogaina i le ophthalmology ua faʻaalia ai mea faʻafouina. O le gaioiga o metabolites o le gaioiga o le mata o le a fesoasoani i le faʻavaveina o le toe faʻafouina o fausaga o le mucous membranes. O le soʻotaga maualuga o le viscosity o loʻo i ai se mea e le mafai ai ona faʻaleagaina, o le malosi e faʻaitiitia ai le galu ma le gaogao. O le taimi mo le faʻaaogaina o se gel le lanu i totonu o se masini e le silia ma le 6 taimi i le aso.
OftagelO le sauniuniga o le faʻaaogaina o le gaosiga o le Carbomer e aʻafia i le laina o le loli. O le polymer weight weight polymer e mafai ona faʻafesoʻotaʻi taimi umi ma fesoʻotaʻi faʻatasi ma le pene; o le falesa o le gel e faʻateleina ai le viscosity o loimata. Pe a totoina (e le sili atu ma le fa taimi i le aso), o vailaau e poloka ai le tele o lagona le lelei, e tumau pea ile mata ata mo se taimi umi, ma e leai ni mea e maua ai le allergenic.

Tea ua lauiloa o le tagata sili ona lauiloa o tagata fesoasoani, faʻamalo faailoga o le xerophthalmia. Laua laulaau e faʻaaoga mo le fufuluina o mata ma faʻaaogaina ai faʻamaumauga ia i latou. A uma ona fufuluina, faʻagasolo lemu ma amata ona faia ni faʻagasologa faigofie e faʻaleleia ai le gaioiga vaaia.

E sili atu ona faigata le togafitia o le solia o le masani masani o loimata i tamaiti nai lo tagata matutua. E faigata mo tamaiti ona faʻaali atu o latou lagona i upu, o le mafuaaga lea e taua ai le sailia po o le a le mea na mafua ai togafitiga a tamaiti. Afai o le ophthalla o se natura taputapu, e tatau ona togafitia le tamaititi i fualaau faʻamaʻi, ma se faʻamaʻi pipisi o le syndrome, antihistamine o fualaau faʻasaina ua faʻamatalaina.

Faiga faʻavae

O le faʻatinoina o microoperations e faʻaleleia ai le gaosiga o le suavai lofituina e mafai ai e le tagata maʻi ona toe foʻi atu i le tulaga masani o le vaʻaia. O le auala aupito sili ona saogalemu mo le faʻamalositinoina o le maʻi o le maʻi mata o le faʻaaogaina lea o se pusa fufulu. O se mea faʻapitoa e totoina i lalo o le la. I tulaga ogaoga, ua faatonuina ai le tariora, o le faagaoioia o le suturingia o eyelids e faaitiitia ai le faateʻaina o le susu.

O le faʻaaogaina o le auala sili ona faigofie e aofia ai le faʻapipiʻiina o le lacrimal conduit ma pulou (totino) e faia i mea tau hypoallergenic. O se taunuuga o le taofiofia o alavai, o le lava o le loimata o le loimata e ufiufi ai le pito i luga o le pene, faʻafefeteina mata. A faʻamalolo le maʻi, e aveeseina le pusa faʻapipiʻi mai le pule e toe faʻaleleia ai lona faʻailoga.

O le faʻaaogaina sili o le auala e faʻaaogaina ai le faigofie o le faʻatinoga, lea e fesoasoani i le vave faʻaleleia o le tulaga o le maʻi. O le faʻaaogaina o filosofia i aso nei e faia i se mea lautele e avea ma se gel i lalo o le aafiaga o le vevela o le tino o le tagata.

Vailaau faʻapitoa

Faatasi ai ma le togafitiga o mata matagogo, faapea foi ma le puipuia o le faamai, ua fautuaina ina ia faatamaoaigaina le taumafataga i mea taumafa e tumu i gaʻo omega-3. O le faʻaleleia o le faʻatinoga ma le taumafa lelei o mea faʻaleleia o le a fesoasoani e toe faʻaleleia le faʻaogaina o le vaitamini A o loʻo aofia ai i mea masani.

E tele suʻega lauiloa e fesoasoani i le fale e faʻamalosia le togafitiga o viral xerophthalmia.

  • Chamomile officinalis. O loʻo i ai i le fale malosi ni mea e puipuia ai le faʻaleagaina ma le faʻasao. O se mea e afaina ai ua saunia mai mea matagogo, lea e fesoasoani e faʻamafiesea ai le vailaʻau mumu, puipui le tino o le faʻaaliga mai le faʻamaʻi. O le faʻamalolo faʻamalolo e faʻaaogaina mo le fufuluina o mata, faʻaaogaina o mea manogi i luga o laumata.
  • Aoina mai o togalaau. Mai i le marshmallow root, o chamomile fugalaau ma 'au, o le mata o loʻo sauniuni se paluga, 3 punetuni (punetini) lea e fausiaina i vai inu (se ipu tioata). A maeʻa ona fufulu ma faʻaleleia le vaifofo, e susu susu i totonu. O le faʻaaogaina o pamu i luga o laumata e fesoasoani i le faʻaumatia o le faʻafitauli e mafua mai i le kiona malulu, e oʻo lava i tamaiti.
  • Laʻau ma le meli. Afai e leai se fomaʻi i le meli, o loʻo i ai mea e masani ona saunia mai i se mea masani - o se sipuniti o le meli o le moli ua faʻamaʻa atoa i le afa lita o le vai (faʻafefe). Faatasi ai ma se fofo ua saunia, latou te fausiaina mata i le 1 le lua faalua taimi i le aso, pe a uma 2-3 aso o togafitiga e tatau ona e saunia se vaega fou o le paʻu o le meli.
  • O suauu. Ina ia faʻamalūlūina ma faʻamālōlōina meaʻai, o le a fafagaina mata i le lua o le buckthorn e faalua i le aso. O le suauu manogi, lea e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le gaosiga masani o le loimata, o le a fesoasoani e faʻamalolo le mumu ma le mago. E faʻaaogaina le suauu suauu e faʻamamā ai le tiga, puipuia le membrane ocular mai le faʻamamaina. O faʻamaumau faʻatasi ai ma le suauʻu lavender o loʻo faʻavaivai i le vai o le a fesoasoani e toe faʻafouina le susulu

Aua le faʻaaoga nisi togafitiga faʻavae mo le fufuluina ma le faʻamalosi. O lauti o lauti ua faʻaaogaina i luga o taga lauti o le a mafua ai le ita o le kiona, o le a avea ma puna o le faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o metotia faʻamaʻi faʻamaʻi ma le suamalie faʻamalo poʻo le sipuni o le a mafua ai le ita o le mucosa, o le faia o se failauga ile microerotion o le a oʻo atu ai i ogaoga mu.

Fua mata puipui mata

Afai ei ai se vavave e faʻamago le keratoconjunctivitis, e faigata ona taofia le amataina o ona faailoga. Ae o faʻafitauli o togafitiga o le tino e mafai ona aloese mai le faʻaaogaina o pata ma gel. O le tausisia o fautuaga puipuia o le a fesoasoani e puipuia mai le le lelei o faʻaaliga o le maʻi maʻi mata.

  1. Puipui oe lava mai le susulu o le la e ala i le ofuina o lau tioata lelei ma se pulou lautele. Faʻamauina tagata mama ma mea e faʻamafanafana.
  2. Ina ia aloese mai le mucosal le faamamaina mai le mataʻitipi, ia saʻo le faʻamaonia o le komepiuta i le falefaigaluega. Mo le puipuia o ou mata, faʻaaoga mata tioata ma faʻapitoa maʻoti.
  3. Faatasi ai ma se avega faifai pea i luga o mea faigaluega o le faʻaaliga, e tatau ona e faʻafetaui le meaʻai. O le lisi e tatau ona tele atu fualaau faisua ma fualaau faisua, o ituaiga lautini, meaʻai susu, faapea foi ma iʻa e tumu i gaʻo susu.

Afai e te faia tioata faʻafesoʻotaʻi, ia faʻaaogaina na o se oloa lelei, ae le galo le suʻega masani a le fomaʻi. O le faafitauli o le tetee atu i foliga matagogo mata e le i uma ona foia atoatoa. Sa faaauau pea ona saili e saienitisi ni togafitiga aoga e totogi ai le gaosiga o le loimata o loimata ma faamautu le malosi o le ata tifaga.

O tagata Iapani tomai faapitoa na aafia i auala e puipuia ai le maʻi o le tino ua mafai ona maua se mamanu manaia. Faatasi ai ma tagata inu inu i le aso atoa, o le pasene o le aafiaga o le xerophthalmia e sili atu le maualalo. O le mafuaʻaga o lenei gaioiga o se vai inu, o tagata suʻesuʻe e fesoʻotaʻi ma le aafiaga o le caffeine, e faʻamalosia ai le gaioiga o le lacrimal ma gland salivary, o le gaosia o mea gaogao. O tagata na auai i le faʻaaogaina o le loimata o le kofe na sili atu ona malosi nai lo tagata volenitia na faʻaaogaina se placebo.

Tuua Lau Faamatalaga