Ierusalemaichoki atunuʻu o aoga ma faʻamaʻi o le maʻisuka

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "O le artichoke a Ierusalema e faatonutonuina ai le suka o le suka i le maʻi suka" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Faʻamatalaga ma vailaʻau faʻaleagaina o le ele

Faatasi ai ma lenei faamai, ua le mafai e le pancreas ona gafatia lona gafatia e maua ai le insulin. Ole maʻisuka e maua ile ituaiga 1. Afai ei ai se soliga o le metabolism o le inisalini, ona avea lea o lenei maʻi ile ituaiga 2. O tagata uma lava e mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faafomai.

Fuainumera Faamauina e faaalia ai o le maʻisuka o se mea matautia tele i le soifua maloloina o tagata i le salafa o le lalolagi. O le International Diabetes Federation e oʻo atu i le 290 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O le faʻavaivaia o fuainumera fuainumera faʻataʻitaʻiga o loʻo faaalia ai e oʻo mai i le 2026 e mafai ona faʻatupulaia lenei ata i le 340 miliona tagata.

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i tagatanuʻu ma tamaiti e manaʻomia masani faʻalavelave masani o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaitiitia o le lagona o le tino ma gaʻo ile inisalini e faaitiitia.

O le atisisisi a Ierusalema o se laau maualuga tele. O le aʻa ma lau o loʻo i ai se mafiafia.

E fuga mai le pi i le faaiuga o le taumafanafana. O le laau e le gata ina faʻamalolo ai meatotino, e mafai foi ona teuteuina soo se togalaau, faafetai i lona lanu samasama samasama.

I lalo o le igoa "lanu lanu" e natia ai se oloa taua, lelei ma maloloina e faamamaluina e o tatou tuaa mamao.

Faafetai i lenei fualaau faisua, e mafai ona e faʻatamaoaigaina au meaai i aso taitasi ma mea aoga:

  1. O le fualaʻau ei ai inulin. O lenei vailaau e taua tele mo le maʻisuka. O le mea autu o le inulin o lenei mea e fesoasoani e tausia ai le microflora a le tino. O le inisalini e faʻamalosia ai foi le puipuiga o le tino ma afaina ai le gaioiga o le gastrointestinal tract, e puipuia ai le tupu mai o ni vailaau mataʻutia o le viral respiratory and other winter fros.
  2. O le toisina o Ierusalema e le aofia ai le suka. Mo le suamalie suamalie o le fualaʻau e feiloai ai ma le fructose suauu. O lea la, o le eleele e le aafia ai le faateleina o le suka i totonu o le tino. Taumafa tau taumafa e aofia ai polotini maloloina. Talu ai ona o mea o loʻo taʻua i luga, o le fiaai malosi o sela e mafai ona faʻatonutonuina e aunoa ma le inisalini, o se mea taua tele mo le maʻisuka.
  3. E tele taimi e tele atu ai vitamini A i totonu o fatulaʻau nai lo fualaʻau maloloina e pei o kāloti ma le uka kalaka. E pei ona e iloa, o le faʻaaliga i le maʻisuka e matua aʻafia lava. O le atiseti o Ierusalema e mafai ona avea o se mea faʻapitoa mo le soifua maloloina o mata.
  4. O le tele o fiber e fesoasoani i le faʻasaoina o le nofoa ma fufulu le tino o togene faʻaopoopoga. Afai o loʻo iai le acetone i le urine, e tatau ona aofia i lenei fualaau aina le maʻisuka.

Eseesega o atisiliko a Ierusalema mai pateta

I lo latou atunuu, o le mea e taʻua o le pi e le tupu, e pei o ona tuaa, i le tulaga o se vao vao. I Pasila, ua leva ona fafaga le aganuu. O se vaega eseese o faatoaga o loo galue i lona galueaina. O le uluai atunuu e feiloai ma Ierusalema artichoke i Europa o Farani, i lalo o le lagolago lea o le taimi lea o se kolone Pasila. I le totonugalemu o Rusia, e tumau pea le fualaau aina i le taumalulu i le palapala. O le maualuga o lona aʻa i lalo o tulaga lelei e oo i le 4 mita.

E le pei o pateta, puʻupuʻu (alalaupapa poʻo paʻu), o igoa uma ia o Ierusalema atisitoke - o se oloa o le teuina o taimi pupuu. E vave ona le maua le susu ma te le mafai ona gaogao. Ina ia puipuia lenei mea mai le tupu, e falaiina, vevela pe mago.Latou te faia keke, kofe, compotes, jams. I foliga vaaia ma vailaʻau, o le aʻa o le aʻa e latalata i pateta. O le tofo o le artichoke a Ierusalema o sina mea suamalie, e pei o se kapisi laʻau po o le tipi.

O le pati, ona o le maualuga o lona maʻisuka polysaccharide mo le maʻisuka, o se mea faasaina. O le atiseti o Ierusalema i lenei itu, o se aʻa e sili ona taua, e faʻamavaeina ai ana meaʻai i le manava i le falu.

O le isi eseʻesega mai pateta o le atisisisesa Ierusalema o se mea e mafai ona faʻaaogaina, i salakeke e faigofie ona faʻatau. O le umi o togafitiga vevela o le pusa e itiiti ifo nai lo lona "masaga" mai le aiga nightshade. Ona o le paʻu o le paʻu, o le teuina o le aʻa o le togalaau e faapitoa: i totonu o se atigipusa i le oneone, pei o kāloti, poʻo le eleele, e aunoa ma le fefe i le malulu. I luga o le ea, e vave lava ona avea le pusa vave ma mea e fai. Faatasi ai ma le teuina lelei, o le a tumau seia oʻo i le tautotogo.

O le seleselega o le atisisiko o Ierusalema i nisi o taimi e maualuga atu nai lo le pateta. Se paʻu mata, po o le atisiko o Ierusalema, e pei o se faʻatoʻaga totoina e sili atu ona lelei i le gaosiga. E le manaʻomia ona vaʻaia, fafagaina, faʻafeinu i taimi uma. O laulaau o le "artichoke" e le o se mea e fiafia i ai i le fala o le Colorado potato. Ae ui i lea, naʻo le toe foʻi mai o le artichoke a Ierusalema o lona faʻaoga faʻapitoa lea. Faatasi ai ma le faamamaina sili ona lelei o le pulupulu, e tusa ma le 30% o le mamafa o le mamafa o loʻo paʻu. E toʻatele tagata e manaʻo e fufulu lelei nai lo le fafagu.

Togafitiga metotia

O le tosina o Ierusalema ma le maʻisuka e fesoasoani e faʻaumatia ai le maʻisuka, aua e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto suka. Inulin, o le ulu atu i le manava o le tagata, e faasolosolo lava ina liua i le fructose ma e na o le inu i totonu o le toto, e faaopoopoina le malosi i le tagata. I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e tatau ona faʻaauau pea ona faʻatonuina, pe afai e faʻaaogaina e le tagata maʻi aʻa o le laau i aso uma, o lona tulaga o le a faʻaleleia atili ma o le a le toe iai le inisalini.

O le taumafaina i aso taitasi o fualaʻau aʻa, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaleleia ai le lagona o le tino i le inisalini, ma faʻateleina ai le gafatia e faʻapipiʻi ai e le pancreas.

E le mafai ona 'aina fua o fualaʻau, a uma ona fufulu ma faʻamama le paʻu, e saunia vailaʻau mai ia i latou.

Ina ia manuia le laau mai aʻa, e tatau ona mulumulu ma fufuluina i vai inu. A leai, e mafai ona afaina i le soifua maloloina ma mafua ai isi faʻamaʻi.

O se fusi o le artichoke a Ierusalema ua saunia i lenei auala:

  1. Faʻasala i luga o se palasitika 3-4 sipuni o le fetus ma sasaa se lita o le vai vevela.
  2. A maeʻa le tolu itula, ona uma lea o le faʻafefiloi ma inu pei o le lauti.
  3. E leai se suka poʻo se meli e tatau ona faʻaopopo i le fusi.

E fautuaina le tagofia o le sua mai le aʻa e selesele afa afa i le aso 30 minute ao leʻi oʻo i taumafataga. O le togafitiga e lua vaiaso, ona fai ai lea o se malologa. Afai e manaʻomia, toe fai togafitiga.

Mai le artichoke mai le Ierusalema, e mafai ona e kuka e le gata i vailaau, ae faʻapea foʻi taumafa taumafa. E mafai ona faʻafefeteina i le falai, faʻasusu poʻo le afaina, e mafai foi ona e faʻaaogaina se mea teuteu, suamalie fou.

Pe a kukaina fualaau 'aina, e le fautuaina e faʻaaoga mea uʻamea, ina neʻi le toe faʻaaoga uma mea aoga. Ina ia faʻamamaina fatu, o le faʻaaogaina o sela ma laupapa naifi e talafeagai.

Mai le togi o le atiseti o Ierusalema e mafai ona e kuka ai ni ipu eseese o le a le na o le soifua maloloina, ae e manaia foi:

  • O fua mai Ierusalema atisitoke e faigofie ona faia. E tatau ona fufuluina le aʻa mai le paʻu ma tipi i ni vaega, ona tipi ai lea i totonu o se pulu. O le afa itula ao lei faia se taumafataga, inu le afa afa ipu o oloa maua. O fualaau e faʻamaonia ai le tele o le suka i totonu o le toto. O le faʻaaogaina o aʻa aʻa mama o le laau e iai sona aafiaga lelei i le tino.
  • Mai le artichoke Ierusalema, e mafai ona e faia e le gata o le sua, ae o le salati foi. O lenei mea totino ua tuʻufaʻatasia ma toetoe o soʻo se oloa. I le taimi lava e tasi, o meatotino aoga e le o leiloa. Mo le faia o se salati, e te manaʻomia ni piko, e mafai ona e suia i ni mea fou, o se fuamoa ua kuka, susulu, apu ma greens.Pau mea uma, faʻaopopo le suauu olive.
  • O le salati e saunia e tusa ai ma fuataga eseese: o le fua o loʻo faʻafefiloi ma kāloti, kukama poʻo laau afu, ma isi mea e mafai ona tuʻuina atu i le maʻisuka. Afai e te le fiafia i le tofo, ona mafai ai lea ona totoina muamua fua o aʻa. E 'ai, tipi i ni vaega, pe faaopoopo i le salati ma isi ipu.
  • Ina ia saunia fritters mai le aʻa, ave ni nai fasi falaoa, faaopoopo se kālati se tasi pe lua, lua fuamoa ma lua laulau pununi o falaoamata. Falai i le suauu suauu e pei o pancakes masani. I le taimi lava e tasi, o meatotino aoga e le o leiloa.
  • E mafai foi ona e faʻaaogaina Ierusalema artichoke nai lo pateta ma faʻaopopo i meaʻai eseese. Ona o le maualuga o lona maso, e le fautuaina e faapea o le maʻisuka e aofia ai pateta i aso uma i le taumafataga. O le mea lea, o le atisiko o Ierusalema e mafai ona falaiina i le suauu e pei o le faguina poʻo le masini.

O ni ipu eseese o loʻo saunia mai Ierusalema atisito: salati, sua, palu pateta, caviar ma faaopoopo i soupisi, cereals, casseroles. I soo se tulaga, o meatotino aoga e le o leiloloa.

Ina ia ausia le maualuga o le lelei, e tatau ona e faʻaaoga fualaau faisua fou, fufulu pe faʻafela.

Toe faʻaleleia, pe afai ei ai le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka, e mafai, ae e tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, suʻe vailaau tatau ma mulimuli i se taumafataga faapitoa. E taua foi le aua le popole ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Ierusalemaichokei: togi ma faʻamaʻi o le maʻisuka mo le faʻaitiitia o le suka

Afai e te maua i taimi uma le suka maualuga maualuga, e tatau ona e fetuunai le polokalama o meaʻai. Endocrinologists o loo atiaʻe se taumafataga maualalo-gaosiolo e faavae i luga o le filifiliga o oloa e ala ia latou index glycemic (GI), o se faailoilo e faʻaalia ai le fua o le kulukose e ulu i le toto pe a uma ona 'ai se oloa.

E iai fualaau faisua e le gata ina taliaina e le maʻisuka ia latou meaʻai i aso taitasi, ae fautuaina foi ona oa latou mea e maua ai le suka. O nei mea e aofia ai le artichoke a Ierusalema, poʻo tagata masani e taua o le atisiliko o Ierusalema (lau o le fanua). E tupu i le eleele, e tofo e pei o pateta fou, ei ai sona suamalie suamalie.

Ina ia mafai e le artichoke ona aumai ni mea lelei mo le tino, e tatau ona e iloa le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i le tulaga o le maʻisuka. O lenei autu e faʻamaoni i lenei tusiga. O lomiga nei o loʻo taʻua - o aofaʻi ma faʻasalaga o se paʻu o le eleele, pe faʻapefea ona 'aina le atisina o Ierusalema i aso taʻitasi, pe faʻapefea ona saunia le siʻosiʻomaga o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, siama mai atisichoke ile Ierusalema e aunoa ma le suka.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai mea taumafa ma se faʻamaumauga faʻapitoa e oʻo atu i le 49 iunite. O le meaai autu e faia mai ia i latou. Meaai ma se faailoga o le 50 - 69 iunite ua faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se tuusaunoaga, ni nai aso i le vaiaso, e le silia le 100 kalama. O le maʻi lava ia e tatau ona i ai i se tulaga o le faamagaloga.

O meainu ma meaai, o le faasinomaga igoa lea e tutusa pe sili atu i le 70 iunite, e faasaina e le fomaʻi i le taimi o togafitiga, ao latou faateleina le maualuga o le toto toto i le le taliaina mo se taimi puupuu, mafua ai le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 1, ma i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faamalosia ai se tagata e inu i le suka.

I nisi o tulaga, o le faasinomaga o le faasinomaga e ono faateleina, mo se faataitaiga, mai togafitiga vevela po o suiga i le ogatasi o le oloa. Ae o lenei mea e le faʻaaogaina i aʻa o le artichoke Ierusalema. I le faaopoopo atu i le GI, e tatau ona amanaʻia le kalori o le oloa, aua o le maʻisuka e masani ona mamafa i le oona.

Ina ia malamalama i le saogalemu o le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema ile tulaga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e iloa ona faailoga.

E fia calorie, ma o le a le mea o loʻo e faia e se peranise ele:

  • 61 kcal mo le 100 kalama o le oloa
  • o le faasinoupu e 15 iunite.

E mafai ona iloa mai lenei mea e matua saogalemu lava le 'aiina o le artichoke i aso taʻitasi ma le suka maualuga. E oʻo atu i le 250 kalama o lenei fualaau faisua e faʻaaoga i le taumafataga a le tagata maʻi i le aso.

E tele tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le fiafia e ave fualaau.
O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka e le fiafia i se soifua maloloina lelei ma e sili atu foʻi le upu "meaʻai".
Ma o tagata uma e fia iloa le mea e 'ai e maualalo ai le toto suka.
O se tasi o mea tau togafiti faataulaitu e mafai ona faia e aunoa ma le faʻamaʻi o le suka, e tusa ai ma le tele, o le atisisisisi Ierusalema.
Sei o tatou mafaufau pe faʻaitiitia le suka ma pe sili ona lelei i fualaau o le maʻisuka.

O le atiseti o le Ierusalema, o le pear poo le gaosiga o le sunflower (lat. Helianthus tuberosus) o se ituaiga o meaola faʻafefiloi vao.

O le atisikoke a Ierusalema ua leva ona i ai io tatou moega. I Rusia, ua lauiloa talu mai le amataga o le 18 senituri, ae o lona atunuʻu o le teritori o Pasila i aso nei. O le igoa o le ituaiga Pasila o Tupinambas o le igoa o lenei laau e sau mai.

O le atisisisi a Ierusalema na sau i Europa i le seneturi lona 16, ina ua aumaia i Farani faatasi ai ma pologa mai le Lalolagi Fou.

I le taimi muamua, sa saunia le toisisiko o Ierusalema e pei o se ipu suamalie ma na o fale mauoa lava na faia. Sa faʻaaogaina e le faamalolo le faʻaogaina o le tosina o Ierusalema i le uaina mo togafitiga o faʻamaʻi fatu.

Talu mai le afa lona lua o le 19 seneturi, ua salalau lautele i Europa o se meaʻai ma fafaga fua.

I le taimi nei, o le atisichoke a Ierusalema e tufatufa atu i Lusia uma mai le itu i matu sisifo o le Europa i Sakhalin, ma i Europa, Iapani ma Ausetalia o loʻo taʻua o se tasi o vao taatele.

O le tosina o le atiseti o Ierusalema ei ai lona fua maualuga. Ae ui i lea, taumafai i lona teuina i taimi umi, e pei o pateta, e le maua ai ni taunuuga, talu ai e oʻo lava i sina mea itiiti e faaleagaina ai fatu pe a eli i luga e oʻo atu ai i se vave vave o le seleselega.

O le atiseti o le atiseti o Ierusalema, e le pei o le pateta lava, aua nei faaputuputu palapala ma masima mamafa, e tusa lava pe ola le laau i luga o eleele palapala.

E mafai ona seleseleina le atisiliko a Ierusalema i le tautotogo ma le tautotogo. I le taimi o le taumalulu, o ona fatu e maua ai se tofo suamalie. E mafua ona o le inulin o loʻo i totonu o ona fatuga na pasia i lalo o le malosi o le malulu i totonu o le suka. Mo tagata e maua i le maʻisuka, e sili atu ona aoga i le tautoulu. Ae sili atu i mea o loʻo i lalo.

O fatu fou mo 100 g o oloa e aofia ai:
Faʻafiafiaga o kalori - 61 kcal,
Protein - 1.4 g
Fats - 0.32 g
Carbohydrates - 12.6 g.

O le atiseti o Ierusalema e sili atu i isi fualaau faisua i totonu o le protein (3.2% i luga o le mea vevela). O le palatini o le artichoke a Ierusalema e fai ma sui o le 16 amino acids, ma o le 8 o ia mea e taua tele.

O le mea autu e galue malosi i Ierusalema artichoke o le inulinfaʻapea foi pectin.
E tusa ai ma mea o vitamini B1 (0.018 mg%), B2 (0.295 mg%), C (i le tautotogo - 6.96 mg%, i le tautotogo - 3.64 mg%) O le artichoke a Ierusalema e silia ma le 3 taimi e maua ai le pateta, kāloti ma beets.

O le atisisisi a Ierusalema (100 g) e aofia ai foi le iron (31 μg), zinc (22.6 μg), potassium (220 μg), magnesium (13 μg), phosphorus (57 μg), faapea le silicium, chromium ma carotenoids.

O mea taua aoga o Ierusalema atisikuka e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka malosi e fesoʻotaʻi ma inulin. Ae ui i lea, o le tele o tala faʻasolopito e faataamilo i lenei mea.

1. O le tala masani e uiga i inulin o le tutusa lea i le fausaga o le inisalini ma totogi ai lona le atoatoa i tagata e maua i le maʻisuka.

O le mea moni lava e le o le mataupu.

Inulin o se oligosaccharide (e aofia ai gaʻo). O le inisalini o se porotini (e aofia ai amino acids).

2. I lalo o le faatosinaga o itu eseese, inulin liliu atu i le fructose. O le tala lona lua e mulimuli mai iinei. O le toʻatele e faaauau pea ona talitonu o tagata e maua i le maʻisuka, o le fructose e sili atu le aoga nai lo le glucose.

O siama uma i totonu oo tatou tino e mafai ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punavai, ma o le tele oi latou o gaʻo gaʻo. Ae latou te le iloa pe faapefea ona liliu le fructose i le malosi. Ma afai e le mafai e le tino ona taulimaina se mea, e auina atu mo le gaioiga i le ate.

I le ate, o le fructose ua liua i le kulukose po o le gaʻo, o loʻo tumau i le ate. Talu ai o le suka e aofia ai foi le kulukose, lea e faʻapipiʻi ai le fale o le glycogen i le ate, o le fructose e masani ona liua i le gaʻo. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le toto triglycerides, o le degeneration gaʻo o le ate ma le atiaʻe o le atherosclerosis.O nei mea uma e oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular ma faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka.

Inulin e iai sona aafiaga muamua ma fesoasoani e toe faʻafoʻiina le paleni lelei o le microflora o le intestinal
I lalo o le faatosinaga o le microflora * o le manua tele, inulin ua liua i le fructose, lea e fafaga ai siama. Inulin ma le Ierusalema artichoke pectin o se ala sili ona lelei mo le tuputupu ae o le bifidobacteria aoga ma le lactobacilli.

Fermentation o inulin e le intestinal microflora e taʻitaʻia ai i le faʻaititia o le maualuga o gaʻo gaʻo ma le lactic acid. O lenei mea e faʻaitiitia ai le maualuga o le eletise (pH) i totonu o le manava ma fatu ai se siosiomaga e puipuia ai le tino mai mea leaga, toxins ma carcinogens, lea e mafai ona afaina ma e oʻo lava i le kanesa.

Inulin fesoasoani e faʻaititia le toto toto
O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo tumau pea meaʻai gaʻo i luga o le fogaeleele. O lenei mea e faʻagesegese ai lo latou ulufale atu i totonu o le toto. I lenei fesoʻotaʻiga, o le suka pe a uma ona 'ai lemu lemu ma lemu, ae le o le faʻafefeteina ma le sologa lelei.

Inulin fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol toto
Inulin o loʻo iai le maualuga o le eletise. E tumau ai gaʻo i luga o le fogaeleele, faʻaitiitia ai lo latou gaogao i totonu o le manava, faʻapea foʻi ma aveese le sili atu gaʻo mai le tino.

Faʻatonuina le gaioiga o le peristalsis ma le intestinal-evacuation function
Inulin ma le pectin e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le faʻaititia o le puipui o le intestinal. O lenei mea e faʻateleina ai le gaioiga o mea taumafa i luga o le faʻamaʻi o le intestinal, faʻaitiitia ai lona tuai i le tino. O le mea lea, o le malosi ma le fesuisuiai o le gaioiga o le gaogao e mou atu.

Fesoasoani e faʻaleleia le faagasologa o le totoina
Ona o le faʻamautuina o le microflora i totonu o le inumaga, e faʻaosofia ai le siosiomaga masani o vitamini B, lea e taua tele i le gaosia o le hemoglobin.
Faʻaleleia le faʻaleleia o le talo ma le pule faasele

* Mai le manaia. Talu ai nei, ua amata ona gauai atu le alalafaga i le matafaioi o le microflora o le intestinal i le atinaʻe ma le alualu i luma o le maʻisuka ma le gaʻo. Ua faamaonia, mo se faʻataʻitaʻiga, o le microflora o tagata o loʻo mafatia i nei faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le faʻamaoni. O le suia o le microflora mai mea lagolagosua vaivai e mafai ai e tagata gaʻo gaʻo ona mamafa le mamafa.

O le mea lea, afai e te 'aina se salatisi o le artichoke Fou fou ao le i ai, o le maualuga o le suka ma le cholesterol i le toto o le a maualalo.

Ae sei ou faamanatu atu ia te oe, i lalo o le malosi o le malulu, inulin i Ierusalema o le artichoke ua liliu i le fructose. O lea la o tagata mafatia o le maʻisuka e tatau ona faʻaumatia i le toisinaʻi o Ierusalema i le tautouluaʻo inulin i tubers e tele lava.

Pectin o se nonsa digestible polysaccharide lea o se vaega foi o le artichoke a Ierusalema.
O loʻo i ai mea lelei o le vavalalata, o loʻo tumau pea gaʻo meaʻai ma gaʻo i luga o le fogaeleele, ma faʻaitiitia ai le sao o lo latou ulu atu i le toto. Ae o le mea sili ona taua pectin fesoasoani e faʻaitiitia ai toxins, vailaau faʻasaina, vailaau mamafa ma mea e leitio mai le tino.

Pectin e tatau ona faʻaumatia e tagata nofo i nofoaga pisia poʻo le galue i totonu o faʻalavelave matautia.

Pectin o loʻo i ai ni mea e teu ai, o loʻo i ai ni mea e tetee ai i le inflammatory ma analgesic.

gaoioiga nmo faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

Pectin, faʻapea foʻi ma inulin, fesoasoani e faʻasalalau le microflora o le intestinal, faʻaleleia atili le peristalsis ma le maualalo o le cholesterol ma le suka o le toto.

Pectin ma inulin maua meatotino o le ballasto lena mea na faia lagonaina le atoatoa. Ma afai e te faʻalogo i lou tino ma taofi le 'ai pe ae le fiafia i ai, ona faʻafetai lea i le toisifo o Ierusalema e mafai foʻi ona e leiloa le mamafa.

O le inisetike a Ierusalema e mafai ona fesoasoani moni e faʻaititia le suka toto ae faʻafetai i se isi mea. Chrome.

Chrome - O se elemene taua i le tino o le tagata lea e faʻaaogaina ai le enzymes e aofia i le metabolism o gaʻo, i le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo, cholesterol ma le palatini.

Chrome e faatonutonu ai le suka o le totofaateleina le gaioiga o le inisalini. Chrome se fesoasoani i le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini. E faʻaleleia atili ai le lagona o tagata e maua ai le inisalini i le inisalini, faʻafaigofie a latou fegalegaleaiga ma faʻaititia ai le manaʻo o le tino mo le inisalini.

Chrome foi fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma faʻasolosolo i le toto, faʻateleina le resorption o pepa atherosclerotic.

Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le chromium i tagata ma meaola, o le gafatia e faʻaaogaina ai le 4 amino acids (glycine, serine, methionine ma le gamma aminobutyric acid) i totonu o le fatu maso ua vaivai. O lea xrum puipuia le puipuia o le myocardial mai le faʻaumatia.

Chromium reserve fesoasoani e foia le atuatuvale ma faʻaleleia le faʻavae toto.

O tagata e lava le chromium ma meaai e itiiti lava le atiaʻe o le maʻisuka ma le atherosclerosis.

O manaoga o aso taʻitasi mo chromium mo se tagata matua o le 50-200 mcg.

Ma e ui lava mo le tele o taumafa i aso taitasi o le 25-35 micrograms o le chromium e mafai ona lava, e le faamalieina ai le manaʻoga mo chrome i tulaga o le atuatuvale, faʻateleina le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, galue malosi faaletino, faʻamaʻi ma manuʻa. O le mea lea, o le taumafaina o le 150-200 micrograms o le chrome i aso taitasi e manatu lelei.

O le chromium e faʻaaogaina i le inumaga laiti, ae o lona faʻaitiitia o le faʻaitiitia i le uamea. O le mea lea, o le atiseti o Ierusalema o se filifiliga lelei mo tagata e maua i le maʻisuka. I le uma, o lona fatufatuga e aofia ai foi le tele o le uʻamea.

Chromium ua faʻaitiitia i:
• fafine i le taimi o maitaga ma ina ua maeʻa le fanau mai,
• tagata o loʻo feagai pea ma faʻafitauli, pe malosi malosi faaletino,
• tagata e iai faʻamaʻi masani poʻo faʻamaʻi manuʻa,
• tagata e faʻaleagaina meaʻai gaʻo.

E tatau ona faamamafaina e faapea o le faʻaaogaina o le suka e faʻaleleia ai le manaʻomia mo le chromium ma faʻaleleia ai lona gau i le urine. Ina ia faʻaitiitia le vaivai o le chromium, e le tatau ona e 'ai i le suka, mea inu suamalie, suamalie, falaoamata faʻamamaina lelei, meaʻai suamalie suamalie.

O le punavai sili o le chromium o le fefete a le tagata faʻatau. I la latou tuufaatasiga, o le chromium e toetoe lava a atoatoa. Ae o le atisiko ile atunuʻu Ierusalema e mafai foi ona avea ma se fesoasoani sili i le faatumuina o le tulaga o lenei microelement.

Faʻafomaʻi ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema artichoke

I le maeʻa ai o se auiliiliga auiliili o le vailaʻau faʻasolosolo ma mea aoga o le artichoke a Ierusalema, ua atiae e le vaega o vailaau mo togafitiga le tele o togafitiga faafomaʻi na faia mai aʻa o le atisiliko. O le

  • Suiga o le suka moni O le Topinat o loʻo maua i le laulau ma e faia mai aʻa o le tosina o Ierusalema. O le fagu e 80 pauna, ma 1 le afifi ua fuafuaina mo se 20 aso o le taliaina. Ole fualaau faasaina e maualalo ai le toto suka i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka. O loʻo faia i St. Petersburg.
  • O le vailaʻau, e igoa ia Inulin mai Ierusalema atisilisi tubers, o se paʻu mama, pulupulu o inulin o loʻo lolomiina i totonu o laupepa, ma ua ofoina atu i le tulaga o se faʻaopoopoga meaʻai. Faatonuga mo le faʻaogaina o fualaau o atiseti o Ierusalema e aofia ai le faʻaaogaina o le sili atu i le 6 fasi vaega i le aso, ina ia le mafua ai le faʻaitiitia o le toto,
  • O le Topinex o se vailaau mai Ierusalema artichoke, na gaosia i Kazakhstan. E fautuaina e le au gaosiga ia maua e le maʻisuka nei fualaau faisua i taimi uma. Ae e le na o tagata gasegase i le pito i tua o le a latou maua ia laupepa e aoga. O le Topinex ei ai lona aafiaga lelei i le faʻafitauli o le tino, gaʻo, gasegase tumau, ma VVD.
  • Ierusalema artichoke syrup e mafai foi ona faʻatau i totonu o ofisa o taumafa i supermarkets poʻo i falemaʻi tetele. Atonu e fiafia le tagata faitau i le aʻoga pe faapefea ona ave Ierusalema artichoke syrup. E leai se mea faigata. E faaopoopo le suka i le lauti ma isi mea inu mo le suamalie. Sapalai sipuni mai le tafiesea o le suka

O tagata o le tau vevela, poʻo tagata e nonofo i nuʻu ma nonofo ai le atinaʻe o Ierusalema i totonu o le togalaau, e mafai ona faʻapitoa le teuteuina o le suka mai le peranisi.E taua tele le vevela ole faatinoga o le evaporation e le silia le 50 ° C. E tatau ona teuina le siva i totonu o le pusaaisa.

A e faʻatau togafitiga ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema atishoke, e tatau ona e gauai atu i le olaga ola.

E faʻapefea ona faʻaaoga le atisitoke a Ierusalema mo le maʻisuka? E mafai ona faia i soo se ituaiga. O lenei oloa e tumau ai ona aoga mea aoga i le va ma le vaʻa ma le vaʻaia. E fautuaina e le Phytotherapists ia fua o fua o loʻo mulimuli mai mo le sauniuniga o vailaʻau mo le maʻisuka.

Faʻafefete

  • laulaau, pito (pito i luga) o atisitoke ile Ierusalema - 2.5 sipuni,
  • Vai - afa o le lita.
  1. O atigi toso o Ierusalema o loʻo sasaa mai i vai inu.
  2. Ua faʻafefiloi le paluga mo le 12 itula i totonu o se koneteina tapuni.
  3. Filu le vaiinu.

Faaaoga le afa afa i le aso. E tatau ona e inuina le feʻau e faʻaitiitia ai le suka mo le itiiti ifo i le tolu vaiaso.

Ava malosi

  1. O atigi toisina o Ierusalema o loʻo sasaa mai i vodka.
  2. O le tincture ua siitia atu i se nofoaga pogisa.
  3. O le atiseti o le atiseti o Ierusalema o loʻo tauanau pea i vodka mo le 15 aso.
  4. Ona faamamaina lea.

Ave le vailaʻau i se tasi sipuni sipuni ua faʻafefeteina i totonu o se ipu vai. O le kulimi e faʻaaogaina faatolu i le aso ao leʻi 'aʻai. O le meafaigaluega o le a faʻamamaina atoatoa ai toxins, fesoasoani e faʻatuina le vailaʻau cardiovascular, faʻaleleia galuega o le ate.

Laʻau togafiti

  • Ierusalema artichoke juice - 1 l,
  • vai - 1 l
  • lemoni - tasi.
  1. O le togi o le atiseti o Ierusalema e faʻamaʻapeʻa. O loʻo lūlūina i latou i vai inu, ona togi lea o le sua.
  2. O le mea e inu ai ua faʻafefe i le vai i tutusa tutusa.
  3. O le faʻafefiloi ua sasaaina i totonu o se fagu tioata. Sa ia tuu i totonu o se vai taele. E tatau ona vevela le vai i totonu o se apa tele i le 55 ° C. I totonu o se vai vai, o le vai inu ua kuka mo le 30-40 minute. E taua le pulea o le vevela o le vai. E le tatau ona sili atu i le 55 ° C, a leai, o vaega aoga o le siva o le lumanaʻi o le a leiloa. Ae afai e pa'ū le vevela o le vai i le 50 ° C, ona leai lea o le gaioiga.
  4. Pe a inu le vai, o le sua o le lemoni e toso mai le citrus o loʻo faʻafeiloaia i totonu. E faʻafefiloi le faʻafefiloi ma aveese mai le vevela.
  5. E tapuni le fagu ma se tapuni. Faʻaofi se solo mafanafana i luga. O lea ia tumau pea le inu mo le ono itula.
  6. Ona mafai lea ona faʻavevela le siva. E aoga mo le tausaga e tasi.

O le siva e mafai ona faʻaaoga mo le lauti. I luga o lona faavae, o mea inu maloloina mo tamaiti ua saunia. O le a faʻapipiʻiina ai le tofo o le falaoʻo, meaʻai, tao tao.

Faamalologa lauti

  • Ierusalema artichoke - tasi le aʻa,
  • vai - lua tioata.
  1. Mo le tipiina o le lauti, e sili atu le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema. Ua nutimomoia i se paʻu paʻu.
  2. O se sipuni sipuni o le atinaʻe o Ierusalema artichoke ua sasaaina i ni ipu tioata se lua.
  3. Faʻaauau le lima minute.

O le inu o le lauti e fautuaina mo vaiaso e tolu, ia le itiiti ifo ma le tasi i le aso.

Ierusalema atisikoke mo le maʻisuka: pe faʻapefea ona faʻaaoga, pe aoga, pe faʻaaogaina ma pe iai ni faʻamaʻi

O tagata ua maua i le maʻisuka ua faamalosia e tausisia tulafono ma faasaina o latou ola uma, ia mautinoa ia mataituina mea e faaaoga i a latou meaai, faaaoga le kuka faapitoa e aunoa ma le veleina, mataitu ma le faamaumauina o toto.

O le maʻi o le endocrine e aofia ai le inuina o fualaau, ae o isi vailaʻau e mafai foi ona faʻaaogaina e avea o se fesoasoani i togafitiga. O se fesili o le laau o le artichoke a Ierusalema i le maʻisuka malosi, pe faʻapefea ona faʻaaogaina, e mafai ona e faitau i le tele o suʻega ma iloiloga lelei. E moni lava, faʻafetai i lona faʻaogaina, e mafai ona faʻaleleia atili le tulaga ma ausia ai le faʻamalologa umi.

O le artichoke a Ierusalema o se aʻafiaga tele o aʻafiaga e mafai ona taʻua saogalemu o se pateta sui. Ae le gata i lenei, o lenei lau o le eleele ua maua i le tele o vaega aoga: suauu, minerale, pectins, proteins, vitamins ma amino acids.

E tusa ai ma minerale, e taua le faʻapipiʻiina o le uʻamea, kilokilo, potassium, zinc ma isi. Ae o se vaega faapitoa e taua i togafitiga ma le puipuia o se maʻi suamalie o le inulin.

Inisalini i le aʻa aʻa e tusa ma le 20%, o le mea lea, o le tofo o le laau o se mea suamalie.

I le siosiomaga masani, o le inisalini e mafai ona maua i nofoaga faigata. O le mole mole o le vailaʻau e faʻaleleia ai se filifili atoa o totoe o le fructose. I le taimi lava i le vaega o meaʻai, o le enzymes ma le acids e galue i luga o le vaega, lea e liua i se vaega pe atoatoa i le D-fructose. O lenei fructose e alu i totonu o sela ma e le manaʻomia ai le inisalini.

Ma le isi, o le vaega na faʻaumatia le molimulini insulin i totonu o le suauu, lea e mafai ai ona faigofie le sao o le kulukose i totonu o siaki. O na molelaʻau e le malepelepe i lalo o le manava e fusifusia le glucose i meaʻai ma puipuia ai mai le ulu atu i le toto. O le mea lea, ua faʻaitiitia le maualuga o le toto toto.

Mea aoga

Mo le olaga o tagata, o le atisisisi a Ierusalema o se faleteuoloa o minerale ma vitamini o loʻo i ai. E taua le mafaufau e le mafai ona faʻaolaina se paʻu o le eleele mo se taimi umi ona o le faʻamamaina ma le leiloa o meatotino aoga mo tagata e maua i le maʻisuka. E ui o le faia o sina sauniuniga mo le taumalulu i le tulaga o, mo se faataitaiga, o salati e matua moni lava.

O se mea taua o le faʻaaogaina o le laau atoa i togafitiga: tubers, gaʻo, laʻau ma le sua. I le iloa o le atiseti o Ierusalema e aoga tele mo le maʻisuka ma pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei, e mafai ona e puipuia le faateleina o le suka. Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e gaosi ma inu leuti suamalie, pe faia se sipopo maloloina e faʻavae i luga o le laau.

E le gata i lea, o lona aoga o loʻo taua i lalo:

  • aveeseina o le mau,
  • toe faʻaleleia o meaʻai,
  • faateleina le puipuiga
  • puipuiga o fasipolo ma fatuga o fatu,
  • faatulagaina masani o le toto,
  • sili atu le mamafa o le mamafa
  • faamamaina o toxins ma toxins.

O le togafitiga e faʻaaogaina ai le sua o le sua poo le faʻafefete, salamoa, o le artichoke tuber Ierusalema e faʻaaogaina faʻatasi ma isi meaʻai e pei o ni ipu na saunia.

Mo le maʻisuka e leai ni faʻasalaga mo le faʻaaogaina, peitai e matua faasaina ona 'ai pe a le maua le faʻaaloalo i lenei oloa. E taua foi le le faʻaleagaina o le laau. O le tuufaatasia o fualaau faisualaʻau ma le pulu manogi ma le lemonite e le taliaina.

E faʻavae i luga o le laau, papa ma meaʻai faʻapipiʻi ua uma ona atiaʻe e faʻaaoga lelei i vailaau.

O le tele o taimi, o le talosaga e faʻavae i luga o nei faʻaopoopoga:

  1. BAA "Inulin". Faʻaaoga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaititia o le kulūkose, o loʻo faia ai "sela o le pancreatic e maua ai le inisalini o le tino. O fualaau faasaina e aofia ai elemene taua e taua i le tuufaatasiga o le inisalini. O le tagofia o fualaau e le faatagaina ai le atinaʻeina o faʻafitauli.
  2. BAA "Neovital". Faʻasolosolo le atisiliko o Ierusalema, o le paʻu e maua mai i faʻamalosi ma le stevia vaʻa. O lenei faʻaopoopoga e mafai ona faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, faʻaleleia le metabolism, ma faʻasaʻo le metabolism o le carbohydrate. E tusa ai ma suʻesuʻega, o lenei fesoasoani faʻalauiloa e sili ona lelei e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi i le togafitia o faʻasologa o le atherosclerotic o le vascular system.
  3. BAA "Alga Helianthus". O le fua o loʻo aofia ai Ierusalema artichoke, fatu lili, uʻamea enaena. Faʻafetai i nei vaega, e mafai ona faʻafetaui tulaga maualuga o le suka, faʻaleleia le faʻatinoga o le cardiovascular system, faʻavae le fefaʻatauaʻiga o gaʻo ma gaʻo, ma fufulu le tino o mea oona.

O vavalaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le kesi ma le faʻamalosi. I lenei tulaga, e sili atu ona lelei le aloese mai le faʻaaogaina o le oloa i lona foliga masani, e fautuaina e faʻaaoga le mea faʻavave, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavela poʻo le kuka.

E le gata i lea, e mafai e le tino ona tuʻuina atu se faʻafitauli o le maʻi, aemaise lava i latou na e leʻi 'aina muamua.

O le mea lea, e tatau ona e amata taumafa i se puʻu ma se vaega itiiti e mafai ai ona faʻaaogaina le fasi meaʻai i le ipu fou i le taumafataga.

O fualaau aina e solia i tamaiti ao laiti.

Lona lua, o tamaiti o le a sili atu ona mafatia i faʻamaʻi o le tino i se oloa fou, e tusa lava pe faʻavelaina.E le fautuaina e tamaiti o le vasega le tuuina atu o le artichoke a Ierusalema nai lo le 3 tausaga, pe mulimuli ane foi.

O le aoga lelei o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma mea e faʻaleagaina e tatau ona faʻamaonia ma sao. O le mea lea, filifilia togafitiga masani mo togafitiga o le faamaʻi, e taua le iloa le kukaina o le artichoke a Ierusalema i le maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻataʻitaʻiina ona vaega faʻamalolo i le itu saʻo.

O fualaʻau e mafai ona faʻaaoga uma ma faʻasua. E taua le manatuaina o le taimi lava na maua ai le vevela o le toisina o Ierusalema, o se vaega o ona vaega aoga ua leiloloa, e pei lava, ioe, i isi oloa uma lava. O le suiga, e moni, e le taua tele, ae faʻaititia ai mea taumafa ma mea aoga o le oloa. O le mea lea, o tagata atamamai ma fomaʻi e fautuaina le faʻaaogaina o le faʻamaʻi.

Vailaau faʻasaina

Faaaoga ma le faʻaogaina Ierusalema atisosisi e fatu ai meainu. O le mea moni e faapea, i totonu o le sua, o le faʻaogaina o elemene elemene ma vailaau e taua i le maʻisuka malosi ua puipuia.

O le tele lava o taimi, e vave saunia i latou ao le i aveina, e ui o infusions, teas ma syrups o le a le itiiti ifo le aoga i le maʻisuka:

  • Mea faʻamalolo O fualaau aina e mafai ona kukaina pe faʻapipiʻi, ona togiina lea o le vai e ala i le susu. E taua le iloa o le kukaina o le artichoke a Ierusalema i le maʻisuka i le tulaga o le inu. E sili atu ona saʻo le faʻaitiitia o le vai ua saunia ma le vai i se fua faatatau o le 1: 1. E tatau ona e inuina 30 minute aʻo leʻi 'ai. O le taimi lea o le aʻafiaga o le laau o le a matauina, o le suka o le a itiiti le faʻaitiitia, ma i le faagasologa o le 'ai o le a toe foʻi i ona tulaga masani. O le togafitiga e 14 aso, ave se ipu vai faʻamautu vai faʻolu i le aso.
  • Faʻafefete o meaʻai Ina ia saunia le fua, e te manaʻomia 3 tbsp. l laupepa ma pito i luga o le aʻa. E tatau ona sasaaina ma le afa-lita o le vai vevela ma tauanau mo le le itiiti ifo ma le 12 itula. A maeʻa lenei mea, faʻafefe ma inu 100 g 4 taimi i le aso. Ina ia mafai ona faʻamalosi le suka, e tatau ona e inu se vai mo le 3 vaiaso pe sili atu.
  • Ava o le ava E saunia le ava malosi i le auala lenei: 500 g o lau laau e tatau ona sasaa i se lita o vodka. Ave i se nofoaga e puipuia mai le la ma le malamalama, faʻaauau pea le 2 vaiaso, vevela ma ave 1 tbsp. l., pe a uma ona liligiina le toto i totonu o le 200 ml o le vai. Fainu lelei i luma o le taumafataga 3 taimi i le aso.
  • Laʻau faʻamālōlō Iloa le auala e saunia ai le atisisisisi a Ierusalema mo tagata matutua ma tamaiti e maua i le maʻisuka, e mafai ona e fatuina se siva lelei. Mo le mea lea, o le fatu o le pi e nutimomoia ma le suavai, o le sua o le a togi i le gau, ona tatau lea ona vevela i le 50 tikeri ma kuka mo le 10 minute i le vevela aupito vevela, faamafanafana ma faatagaina e tu. Toe faia le faagasologa 5 sili atu taimi e tuʻuina atu ai se mea e faʻamalosi. Ma le isi, ua faaopoopo le sua o le tipolo i le tofo, ua faamauina le oloa ma teuina i se nofoaga malulu. Faʻaaoga vailaau mo le faʻamaʻi pe a uma ona 'ai 1 tbsp. l
  • Laoa faʻamalolo E mafai ona maua se lauti lelei ma le soifua maloloina e ala i le sasaʻaina o fualaau faʻamago mago e toʻalua ma ipu tioata. Faʻaosooso 10 minute. O le tea ua onā 2 taimi i le aso mo le 3 vaiaso ile laina.

Faatasi ai ma isi filifiliga, pe faʻapefea ona kukaina le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka, salakeke ma soupeti o loʻo manaʻomia faapitoa.

O le filifiliga muamua e aofia ai le Ierusalema artichoke (2 pi.), Kukama fou, radisa (3 pcs.), Half a paipu o laau fou ma Art. l olive suauu. O vaega uma lava o loʻo faʻafefeteina, faʻaopoopoina ma maeʻa faʻafefiloi.

O le salatisi lona lua e aofia ai 4 artichokes o Ierusalema, 1 karoti, kukama ola, o laau afu fou ma se sipuni sipuni o le suāuu olive. E le pei o le filifiliga muamua, o mea e faʻaaogaina e faʻamamaina i luga o se fatulaʻau, o loʻo faʻafefeteina lauulu. O vaega e fefiloi ma le suauʻu.

O le kukaina o le sua o le a e manaʻomia 5 Ierusalema artichokes, 1 le aisa, 2 seleni, 2 kusi tafuga, 2 tbsp. l suauu manogi ma le sua o fualaau aina. O fualaʻau e manaʻomia ona fufuluina, faʻafefiloi, tipi ma faʻaopopo i le faʻafefe kuka. Kuki mo le 15 minute i luga ole vevela vevela. E mafai ona e faʻamamaina le kuka pe a uma ona kuka. Ina ia faia lenei mea, pe a maeʻa le mafanafana, olo le ipu ma se mea e gaosia.

O le mea e ofo ai, o le toisina o Ierusalema ma le maʻisuka lea e mafai ona avea ma faavae lelei mo le taumafa. O le mea moni e faapea o lenei oloa matagofie, lea o loʻo i ai i se manaoga maualalo, e aofia ai inulin. O lenei vailaʻau e faʻapipiʻi ai le aofaʻi o le kulukose i le tino o le tagata ma faʻaaoga masani e ono faʻaititia ai le toto toto.

E le gata i lea, o le fesoasoani a atisikoke ile Jerusalem e fesoasoani e faʻamaonia le microflora o le intestinal, aveese le cholesterol, faʻamalosia le puipuiga ma faʻateleina le soifua maloloina ma le manuia.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka o se autu e tatau ona suʻesuʻe lelei. I le filifili ai e taitaia, o le ae iloa ai o lenei oloa e mafai ona afaina ai le tino pe afai e faaleagaina. Ala, o le atisikoke o Ierusalema e le o teuina mo le umi. Ae peitaʻi, afai e le mafai ona faʻatau se oloa fou, o loʻo i ai se auala faigofie e alu ese ai - faaaoga syrups ma papa maʻalaʻau faʻavae.

Ua fautuaina le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka mo mafuaaga nei:

  • E faʻamamāina ai le tino o le glucose sili, fesoasoani e faʻavaivaia lana gaosiga ma faʻagesegese ai lona faʻafefe.
  • Faaitiitia le cholesterol toto.
  • Faateleina puipuiga, faʻavaivaia e le maʻisuka.
  • Faʻasolosolo le gaosia o le inisalini i le pancreas.
  • Faʻafesuiai le kulūkose ma le fructose, saogalemu mo le maʻisuka.
  • Siitia se metabolism.
  • Faʻataunuʻuina le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai, afaina ma le vevela.

Mea faʻamalolo mai Ierusalema artichoke: 5 suʻega

E mafai ona e faʻaaogaina teuteuga, infusions, sua, teas ma sili atu mai le atisatisima Ierusalema. E taua le iloa o le taimi e saunia ai aʻa, e le fautuaina le faʻaaogaina o uʻamea uʻamea ina ia le faʻaaoga uma ai aoga aoga o le oloa. Ina ia fufulu mama, ia faʻaaoga ni naifi kulumu.

O suʻega a le atisikoke o Ierusalema o le a fesoasoani e faʻamalosia le puipuiga ma faʻateleina le maualuga o meaʻai i le tino o le maʻisuka.

O lenei fua e faigofie lava. Ina ia maua mai le suamalie maloloina mai se fualaau faisua, e tatau ona tipi i ni vaega ma fusi i totonu o se suʻai. E mafai foi ona e togiina le sua i le lima, e faaaoga ai le gau mo nei faamoemoega, lea e tuu i ai le pulp chopped by the blender.

O le suamalie o le sua e inu ao le i ai meaai mo le afa itula, lea e fesoasoani e le gata ina faʻasalalau le aofaʻi o le suka i totonu o le toto, ae aʻafia ai foi le aafia ai o le tino atoa.

O le syrup e mafai ona faʻafaigofieina le gaosia o le suka gase, faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le tino, puipuia le muʻamuʻu, faʻaitiitia le malosi ma le gaioiga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le siva e fesoasoani e faʻaumatia ai siama laiti ma maua ai le aʻafiaga o le inflammatory i le gastrointestinal tract.

Faia o le sipopo o se mailei. Muamua e te manaʻomia le fufuluina lelei o fatu o le laau, ona fesuiaʻi lea i totonu o se mea e gaosia i le paluga. Aumai le masini e mafua ai i le vevela o le 50-60 tikeri ma faʻapipiʻi mo le valu minute. A maeʻa lena mea, e tatau ona faʻatagaina le kululu e faʻaliliu i le vevela o le potu.

O lenei faʻavevelaina ma le mafanafana e tatau ona toe faia pe a ma le 4 taimi, e tatau ona faia e faʻafefe ai le siva. I le vevela mulimuli, e mafai ona e faaopoopo i ai sina sua o le tipolo. E fautuaina e teuina le siva i totonu o le pusaaisa.

Mai lau o se laau

O se fusi o laulaau ua faamaonia lelei lava ia. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻamago ma olo lau laʻau. Faʻaopoopo se sipuni sipuni o meafaitino gaosia i le lita o vai inu. O le mea e tupu mai ai, e tuʻuina atu mo le 20-24 itula.

O le faʻafefeteina faʻafeiloaʻi e faʻafofoga tautala i totonu o se ipu malamalama 4 taimi i le aso, mo le 3 vaiaso.

Tinisi foi e aoga i le maʻisuka. Ina ia saunia, e tatau ona olo le pulupulu o le laau ma sasaa atu i le 1 lita o le vai inu. Ufiufi mea o loʻo i ai ma tuʻu e faʻafesoʻotaʻi mo le 4 itula i le vevela o le potu.

Muamua, o lau pito i luga o le laau e vavae ese, mago ma nutimomoia.Mo le tasi ipu malamalama vai, faʻaopoopo 1 le sipuni (teaspoon) o mea gaʻo ma mea e gaosia mo le 10 minute. E fautuaina e ufiufi le ipu tioata ma se sima sima. O le lauti faamaloloina e fautuaina e inu i le 4 ipu i le aso.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻamaunuʻuina le toisina o le atiseti o Ierusalema, tao ma tao. Aʻo leʻi faʻaaogaina le fualaʻau, e tatau ona fufuluina ma faamama. E tatau ona saunia ia aʻafiaga i totonu o pusa tioata, tipi i se sela poʻo se naifi laupapa: pe a oʻo i le fesoʻotaʻiga ma le uamea, e leiloa le vaega ole tino ile vaega o lona faʻamalolo.

Mo lana sauniuniga:

  1. Ave ni fualaʻau matala 2, fufulu lelei ma malogo.
  2. Ona tipieti lea ma tipi i totonu o ni tamai pusa.
  3. Faaopopo 1 totoma o le totoma, 1 fuamoa, lapisi, o laʻau ma le apu e le faʻasalaina.
  4. Faʻasinuina uma mea uma.
  5. Faamasima, pepa ma le vaitau le salati i le suauʻu olive.

Ina ia kuka ai, o le ae manaomia ni kuluga se 4 o le pi, 2 fuamoa, 4 tbsp. l semolina, 4 tbsp. l falaoamata, 50 ml o le susu ma le suauu olive.

  1. Faʻaumatia Ierusalema atisitoke, faʻagogo ma paʻu.
  2. Gusu pe faʻafefe.
  3. I le mea e tupu ai le paluga, taia le fuamoa, faaopoopo falaoamata, semolina ma susu.
  4. Faʻafefiloi lelei mea uma.
  5. Lubini le fagu i le suauʻu ma faʻafeiloaʻi le masini sauniuni i ai.
  6. Pipi mo le 30 minute i totonu o se ogaumu faʻamatuʻu i le 180 ° C.

  • o se faaputuga gaogao ma le gaogao,
  • 3 fualaau o le atisikoke a Ierusalema,
  • 400 g o vaitafe iʻa (sili atu le lapisi),
  • 2 l o le vai
  • 1 tbsp. l falaoamata
  • 1 aisa
  • 1 tbsp. l suauu kuka.

  1. Laau moa laititi mo le 3 minute i le vai inu.
  2. Ona tipi faatasi lea ma le maataua i nai tamai fasipepa.
  3. Tisi le aniani ma fulu seia oʻo i le auro. Faʻaopopo le falaoamata i le pito.
  4. Faʻaumatia Ierusalema atisitoke, faʻagogo, pi ma tipi i ni fasipepa.
  5. Tuu se ipu vai i luga o le ogaumu. Sasaa afaina vao ma fualaau faisua i totonu o vai inu. Faamasima, pepa, faaopoopo laʻau faisua.
  6. Tipi le iʻa i ni fasi vaega laiti. Afai e mafai, ia aveese ponaivi.
  7. Faʻapipiʻi le fusi i le sou o le semi-saunia.
  8. 1-2 minute ao lei oʻo i le faaiuga o le kuka, faaopoopo i ai le aniani falai.

O le fua.

  1. Tipi 600 g o fatu ma 400 g o kāloti.
  2. Beat 2 fuamoa ma faaopoopo 2 tbsp. l falaoamata, masima ma laau e tofo ai.
  3. Fuga le mea na tupu mai i le suauʻu manogi seia oʻo ina faʻalanu auro.

Matou te faʻalogo i togafitiga a tagata e faʻaaoga ai Ierusalema artichoke.

O le artichoke a Ierusalema

O le artichoke Ierusalema e mafai ona faʻaaoga e fai ai le lauti. Paʻu le aʻa mago i le paʻu, 1 tbsp. l fualaʻau gaʻo totoina 2 tbsp. vai inu. Faʻaosooso 5 minute. E fautuaina le Tea ia inu 1 taimi i le aso mo 2-3 vaiaso.

Oti lelei le aʻa o le artichoke a le Ierusalema, sasaa mo le 2-3 minute i vai inu. A maeʻa lena, aveese ia fasi mai le vai ma faʻagogo. Fuga i totonu o se uila e aunoa ma le suauu. Totoina mea e maua mai i se kofe kofe pe olo i totonu o se paluga. Faʻaaoga i le taeao nai lo le vave faʻafefe.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻafetaiaʻia ni tapulaʻa i o latou olaga, mataʻituina a latou meaʻai, ma le totoʻa ma le totoa toto. O faʻamaʻi pipisi e manaʻomia ai le faʻaauau pea ona faʻaaogaina fualaau. Le fesoasoani lelei i togafitiga e mafai ona avea ma fofo faʻaleaganuʻu.

O le faʻalelei o le atisosisi o Ierusalema i foliga vaaia e foliga mai o se sunflower. E faʻaaogaina e togafitia ai le tele o pathoces. O le oloa e manaʻomia i le kuka. O fuālaʻau e masani ona faʻaaogaina ae le o le pateta masani. Fai mai fomaʻi faʻamaʻi e faapea o vaega uma o le eleele ma le malosi o le aganuʻu ua i ai le malosi faafomai. Ae sili atu le taua o fatu o atisichoke o Ierusalema.

Ava e aunoa ma le ava

O lenei fua e faʻaaogaina na o laulaau ma le pito i luga o le atisina o le artichoke Ierusalema. O se faʻasologa ua saunia e pei ona taua i lalo.

  1. O le laau ua maeʻa lelei, fua le 2.5 tbsp. sipuni
  2. O mea laititi e sasaa mai i vai inu,
  3. O le vaiinu e tuʻuina i le mea faʻapipiʻi i totonu o se pusa faʻamau i le potu vevela mo le 12 itula,
  4. O le faʻasolosolo faʻasusu e faʻamamaina e ala i le susu.

O le fualaau faasaina e fa 4 aso i le aso ao le i taumafa.O le togafitiga e tatau ona le gata i le 21 aso.

Faʻamatalaga o le ava malosi

O le meafaigaluega e le gata ina faʻaitiitia ai le kulukose o le toto, ae faʻamalosia ai foi le cardiovascular system ma faʻaleleia ai le ate. O le auala e kuka ai e pei ona mulimuli mai.

  1. 500 g o laulaau o le "pearise pear" ua sasaa mai i le lita o vodka,
  2. O se atigipusa o loʻo i ai le tincture ua tuʻuina i se nofoaga pogisa mo aso e 15,
  3. O le oloa maeʻa e faʻamamaina e ala i le faamama o le cotton gauze.

20 ml o tincture ua oso i le 200 ml o le vai ma inu loa. E faʻaaogaina le meafaigaluega 3 taimi i le aso ao leʻi faia taumafataga.

O le kofe i taimi uma o le kofe e sili ona suia i se inu ua saunia faapitoa mo le maʻisuka. Saunia e pei o lena.

  1. O lapisi e tipiina lelei (500 g),
  2. Ona sasaa lea i le vai fou mo le 5 minute,
  3. Ona faʻamaligiina lea o le vai, ua faʻamagoina le atisisisiko a Ierusalema ma falai i totonu o se apa e leʻi faʻafefeteina,
  4. O mea e maua mai ai mea e gaosia o loʻo i ai i totonu o se mea e fai ai le kofe.

O le artichoke o Ierusalema e mafai ona teuina mo se taimi umi i totonu o se ato fagu i se nofoaga ma le maualalo o le susu.

O vailaʻau faʻasaina e faʻavaeina i le togi o le atiseti o le atiseti o Ierusalema, e mafai ona ofoina atu i tamaiti. O le meafaigaluega e faʻamaeʻaina ai le tofo o cereals, pastries, e aoga le faʻaopopo i le lauti.

  1. O le kulupu e vevela, faʻaaogaina i le vai inu, pipiʻi.
  2. O le suamalie e mafua ai le suavai i le vai mama i se fua faatatau o le 1: 1.
  3. E sasaa le vai i totonu o se koneteina tioata ma tuu i totonu o se vai vai, lea e vevela mo le 40 minute. E le mafai ona e faʻatagaina le kukaina o le oloa, a leai o le a le maua ai le tele o ona uiga taua.
  4. A amata ona vevela le siva, ona faaopoopoina lea o le sua o le lemoni atoa. O mea uma e fefiloi lelei ma aveese mai le ogaumu.
  5. O loʻo faʻaosoosoina le meafaigaluega mo le 6 itula i totonu o se fagu ma se tapuni faʻapipiʻi.
  6. E taofi le siva kuka i totonu o le pusaaisa. O le olaga faʻaleoleo e 12 masina.

Contraindications

E le i ai ni faʻatau faʻailoga e tusa ai ma le faʻaaogaina o le atisosisisi a Ierusalema. O lenei oloa e faigofie lava ona uuina e le tino ma e le o se mea e lamatia ai le ola maloloina o le tagata. I nisi tulaga, e le mafai ona matauina le le faapalepale tagata taitoatasi i lenei fualaau aina, ona o le tele o gasegase eseese e mafai ona tupu.

E masani lava o le taumafaina tele o le la i le meaʻai e avea ma mafuaaga o le afaina ma le afaina. Ina ia aloese mai nei taunuuga le lelei, o le fualaau faisua e tatau ona togafitia i le vevelaina o le vevela (fry, cook, stew). Ina ia faafaigofie le faagasologa o otaota, e mafai ona e faaopoopoina le kumini poo le coriander i ai.

O le atisisisi a Ierusalema o se aiga o le la, ae e le o se lauiloa i le kuka ma togafitiga.

E ui i lea, o ana meatotino e ofoofogia, ma o le vailaʻau faʻapitoa faapitoa e mafai ai ona faʻaaogaina fatu i togafitiga o faʻamaʻi faigata.

O se atinaʻe a Amerika i Matu, ma i isi nofoaga na faʻalauiloa mai i le tele o taimi, pe a iloa e tagata ona uiga matagofie.

O le mea lea, o le a le uiga o le artichoke a Ierusalema: o mea aoga ma faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 o lenei ituaiga o laau o loʻo faʻamatalaina i lenei tusiga e mafai ona manaia mo le tele o tagata e fiafia i vailaau masani.

O le tuufaatasiga o siaki toto laau e aofia ai le tele o meaola ma mea e le o iai le tino:

  1. macro-, micro-and ultramicroelements: iron, magnesium, potassium, fluorine, silicium, chromium,
  2. vitamini (C, PP ma le vaega B),
  3. vailaʻau faʻasaina (pectin, faʻamalosi tino, carotene, faʻalatini protein, gaʻo, vailaʻau faʻamalosi ma faigofie).

O mea o loʻo i totonu o le artichoke o Ierusalema o amino amino taua e le maua i totonu o le tino o le tagata ma e tatau ona maua mai meaai e taua tele.

E faʻaaogaina i sela e fausia ai a latou lava moletini moletini porotini, e talafeagai mo le olaga.

O le atisikoke a Ierusalema o loʻo i ai le tele o le acid ascorbic, o lenei mea e fuafua ai lona lelei i le faʻamalosia o puipuiga.

O le atiseti o Ierusalema e faʻaleleia ai le setete o le cardiovascular system

O le atisikoke a Ierusalema e faʻaitiitia ai le toto ma faʻaleleia ai le fatu fatu. E tupu lenei mea ona o le faʻamautuina o le vascular tone ma le setete o le tino, ma le faʻaitiitia o le cholesterol ma le suka.

E pei ona taʻua i luga, faafetai i le chromium, o se vaega o le atisosisisi a Ierusalema, ua maua e le maso o le fatu ia amino talafeagai. Chromium ma inulin fesoasoani e maualalo le cholesterol leaga, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le gasegase cardiovascular.

O le atisisisi a Ierusalema e aofia ai foi le kasikoni.

Silicon e tatau mo tausisia o le gafatia o fua ma faia se sao taua i le puipuia o le maʻi cardiovascular. E faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le cholesterol i le toto ma faʻaitiitia le atherosclerosis.

O le matafaioi autu a le kasikoni i totonu o le tino o le auai lea i tali o vailaau i le tulaga o se gaoioiga, o se "punaoa malosi".

O le Silicon e afaina ai foi le gaioiga o fiva namu, e nafa ma le masani ai o le cerebellum, lea tatou maua ai le lelei faʻatasi ma se lagona paleni.

Silicon e taua foi mo faamalolosia o ponaivi, lauulu ma fao. E auai i le fausia o fusi ma le epithelial tissues, e faʻamalosia ai le phagocytosis.

O le faaitiitia o le suka toto ona o le taumafaina o le artichoke a Ierusalema e mafua mai i le mea moni e faapea:
• Tuai le gaʻo mea taumafa i luga o le fogaeleele,
• Faʻaleleia le tuufaatasiga o le intestinal microflora,
• Faʻaitiitia le mumū i le tino (o le mumū o le maualuga maualuga o le toto suka),
• Faʻasolosolo le gaioiga o mea taumafa e ala i le manava, faʻaitiitia le aofai o meaʻai gaʻo e iai le taimi e faʻaleleia ai,
• Faʻaleleia le le atoatoa o le chromium, lea e faʻaleleia atili ai lagona o sela i le inisalini.

Ae aua le faʻaleagaina le tosina o Ierusalema!

Pe a faʻamalosia le inulin ma le pectin ma le microflora o le intestinal, e gaosia le carbon dioxide ma le methane. E mafai ona latou faia fufulu ma le le toʻa i totonu o le manava.

Ina ia maua uma mea aoga o lenei faatoaga, e lava lava le 'ai 150 g o le artichoke fou Ierusalema i aso taitasi.

Ma manatua o le atisiko o Ierusalema e le o se fofo. Faʻaaogaina atonu naʻo le fesoasoanipito i lalo fualaau faasaina mo le suka po o le mamafa, ma faaleleia le soifua manuia lautele.

Afai e te le mulimuli i le taumafataga ma le gaioiga faaletino, faʻasaunoa le suamalie ma aua le tagofia fualaau faasaina, ae na o kilokalama ei ai Ierusalema atisiriko, o le a leai se aoga mai lenei mea.

O le atisikoke a Ierusalema o se paʻu oneone lea e aofia ai inulin. E ui lava i le mea moni o le laau e le o lauiloa i le kuka poʻo togafitiga faʻale-aganuʻu, e mafai ona maua ai le tele o aogā i le tino o le tagata. O le atisikoke a Ierusalema e mafai ona faʻaleleia le tulaga i le tele o faʻamaʻi. O le maʻi suka e leai se faʻalavelave. E tele auala e faʻaaoga ai se laau e togafiti ai se faʻamaʻi.

O le aafiaga lelei o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka e mafua ona o ona vaega:

  • macro-, microelements: iron, magnesium, potassium, fluorine, silicon, chlorine,
  • vitamini PP ma carotene,
  • vitamini B ma le C,
  • sikoa ma pectin,
  • suauu ma pulu,
  • amino acids
  • fumaric, fusi, succinic, malic ma citric acids,
  • efuefu ma fipa.

E faʻapitoa tele i totonu o le laau, ma le maʻisuka, mea o inulin. E faʻavasegaina le kulūkose i le toto o le tagata maʻi. O le vailaʻau e fesoasoani i le pancreas e maua ai le inisalini.

Faafetai i le fiber, pe a faʻaaogaina se laau, faʻaleleia le metabolic process in the body. E fesoasoani lenei mea e tau ai le mamafa o le mamafa, lea e faʻateleina ai le tulaga o le maʻisuka.

O le atisosisisi a Ierusalema o loʻo i ai le lelei lelei mulimuli i le tino:

  • aveese mea eleelea ma toxins,
  • aveese faʻamalama o le cholesterol, faʻaitiitia le afaina o toto toto,
  • faamaluluina ma aveese ia maa mai le tino,
  • faʻaitiitia le toto suka
  • faʻaleleia le gaosiga o le hemoglobin, e puipuia ai le tupu o le uamea mimiti,
  • faʻaitiitia le mamafa o le mamafa
  • faʻamalosia le faʻaleagaina o gaʻo gaʻo,
  • faatelevaveina le faagasologa o le toe faʻaleleia o masini mama,
  • faʻasaʻo le eletise, faʻalauteleina le faʻaogaina o meaʻai.

O lisi lisi e le gata o le a afaina ai le tulaga o le maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, ae aʻafia ai foi aʻafiaga uma ma tino i le lautele.

O le atiseti o Ierusalema e fautuaina mo tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ae na o le maeʻa ona talanoa i se fomaʻi. A faʻamavae le inulin i totonu o le tino, faʻasaʻoloto le fructose. E ulu i totonu o sela ma faʻamalosi. O le totoe o inulin e fusifusia i molite suka ma aveese mai le tino. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻapitoa.

E aveese e le laau le tele o le vai mai le tino. O lenei mea e taofia ai le tupu o le le fiafia. O le atiseti o Ierusalema e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaaogaina o laau e mafai ai ona faʻaititia le fua o fualaau oona mo le maʻisuka ituaiga 1.

Faʻafefea ona faʻaaoga fou

I le maualuga o le suka o le toto, e fautuaina le atiseti o Ierusalema e faʻaumatia e pei ona taua i lalo:

  • O aʻa mamago e tusa ma le afa itula ao le i faia taumafa (30-40 g). O le umi o le togafitiga o le 1 masina.
  • O le kulupu e faʻaaoga lelei, sasaa i le vai ma faʻapipiʻi mo le 20 minute. Pe a maeʻa, e tatau ona tumau le lita o le susu. Ua inu i le aso atoa. Fai le faʻagasologa i isi aso uma. O lenei fua e fesoasoani e tau ai le mamafa.
  • Rhizomes ua maeʻa faʻamamaina na faʻaaogaina leotele 1 teaspoon 2 taimi i le aso ao le i 'ai meaai.

E mafai ona faʻaaogaina i le maʻisuka e le gata o fatu o le laau, ae o ona laʻau foi, o le fugalaau. Ua faaopoopoina i salati, soupeti, pipi i le lauti. E fautuaina e faʻaaoga Ierusalema artichoke e le gata i le i ai o se faʻamaʻi, ae ia puipuia ai le lamatiaga o lona faʻalavelave.

Suesuega o atiseti o Ierusalema

Laʻau. Mo lona sauniuniga, 3 togi o le atiseti o Ierusalema, 2 sipuni tele o le susu, 70 g falaoamata, 1 sipunamu o sunflower poo olive olive, 1 fuamoa, 70 g o semolina e manaʻomia. Faʻasolo i le rhizomes ma fusi i se tulaga mushy. Faʻafefiloi i fuamoa, semolina, cereal, susu ma falaoamata. Faʻamuʻu le ipu falaoa ma suauʻu ma fufulu i falaoamata. Faʻaliliuina le masini e mafua ai se masini ma tuʻu i totonu o se ogaumu e vevela i le 180 tikeri. Pipi mo le 40-50 minute.

Fritters. Galu 500 g o le artichoke a Ierusalema ma le 400 g o kāloti. Faaopopo 2 fuamoa, 50 g o le falaoamata, se pine o le masima ma le greens e tofo ai. Faʻafefiloi uma mea uma ma faʻafeu le pancakes.

Salatini vitamini. Ina ia saunia, e te manaʻomia le 3 o le rhizomes o paʻu o le eleele, 1 kaloti tele, 3 apu, afa lemoni ma le 1 sipunni o le suālaʻau fuālaʻau. Grate fualaau faisua ma fualaau aina i luga o se fatu ma ni meaʻai. Liligi i le sua o le tipolo ma le vaitau ma le suauu. Ua saunia le salati.

O le atisisisi o Ierusalema e lelei ona e toetoe lava a leai se faʻailoga. E mafai ona faʻaaogaina i le vaitau o le gaioiga, fafagaina, ma faʻafitauli eseese.

Pau lava le faʻailogaina o le le talitonu o le tagata. Afai e te le amanaiaina, ona mafai lea ona e faʻaosoosoina se faʻafitauli o le maʻi. Pe a tupu, e tatau ona e taofi le 'aiina o se fala. A maeʻa lenei mea, o faʻamaʻi o allergies e masani lava ona o ese i latou lava.

E le fautuaina e tuʻuina atu le atisitoke i Ierusalema i lalo o le 3 tausaga. E mafai e fugalaʻau fomaʻi ona faʻapogai le pala. E le manaʻomia foi le faaopoopo o le melissa ma le totoa i ipu o le pear.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma, o le paʻu o le eleele e maua ai se togafitiga faʻapitoa (faʻaaoga masani) i le 2-3 vaiaso. E mafai e le laau ona faʻafaigofieina le kulūkose i totonu o le tino, e oʻo lava i mataupu e tele vailaʻau e le aumaia ai le manaʻoga. E fautuaina e faʻaaoga le artichoke a Ierusalema o se vaega o faʻalavelave faʻapitoa ma togafitiga autu.

O le atiseti o Ierusalema, po o le lau o le eleele, e lauiloa mo ona faʻamalologa i faʻamaʻi eseese. E mafai ona maua le atisisisi o Ierusalema ma le ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka 2 ma o le a le vaega o le laau e sili ona faamaloloina.

  • O le inisetike o Ierusalema o loʻo i ai inulin, o se vailaʻau e iai sona aafiaga aoga i le suka o le toto, lea e aoga mo le maʻisuka.
  • O le faʻaaogaina o paʻu eleele e faʻaitiitia ai le le atoatoa o vitamini B ma le C.
  • Fiber o loʻo i totonu o le atisiliko ile Ierusalema e faʻaitiitia ai le cholesterol, e taofia ai le fausia, faʻamautu ai atherosclerotic plate, ma faʻaitiitia le aʻafiaga o cholelithiasis.
  • O fualaau o fualaau faisua e vave ona mafua ai se lagona o le atoatoa, faaitiitia le lamatiaga o le pancreatitis, gastritis ma le mama.
  • O le artichoke a Ierusalema o loʻo faʻamalosiina ai le puipuiga o le tino, faʻaitiitia ai le teuina o masima i sooga, faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu poʻo le faʻamaʻi. O le laau e aofia ai mea amino 9, potassium, calcium, magnesium, manganese, iron, silicium ma sodium.

O le atiseti o Ierusalema e aoga mo le maʻisuka, ae o nisi taimi e mafai ona afaina. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, o mea nei e tatau ona mafaufau i ai.

  • E mafai e le fomaʻi ona faʻaleleia le gaosiga o le kesi i totonu o le manava. O le mea lea, e le tatau ona e faʻaaogaina ma se faʻagasolo i le tuinanau.
  • I nisi, o aʻafiaga e ono tupu.
  • E le fautuaina e ave ni fatu i le taimi o le vevela o se ulupo poʻo le pancreatitis.
  • O le atiseti o Ierusalema o se sui filifilia lelei. E tatau ona faʻaofiina i le taumafataga ma le faʻaeteete i luma o maʻa i le gallbladder pe afai e masalomia le maʻi gallstone.

E tusa lava pe mafaufau i mea faʻamalolo o Ierusalema artichoke, e le tatau ona e faʻaleagaina lona aofaiga i le taumafataga. E naʻo le faʻataʻitaʻiga talafeagai e mafai ona faʻamaonia ai se aoga aoga i le tino.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻamaunuʻuina le toisina o le atiseti o Ierusalema, tao ma tao. Aʻo leʻi faʻaaogaina le fualaʻau, e tatau ona fufuluina ma faamama. E tatau ona saunia ia aʻafiaga i totonu o pusa tioata, tipi i se sela poʻo se naifi laupapa: pe a oʻo i le fesoʻotaʻiga ma le uamea, e leiloa le vaega ole tino ile vaega o lona faʻamalolo.

Mo lana sauniuniga:

  1. Ave ni fualaʻau matala 2, fufulu lelei ma malogo.
  2. Ona tipieti lea ma tipi i totonu o ni tamai pusa.
  3. Faaopopo 1 totoma o le totoma, 1 fuamoa, lapisi, o laʻau ma le apu e le faʻasalaina.
  4. Faʻasinuina uma mea uma.
  5. Faamasima, pepa ma le vaitau le salati i le suauʻu olive.

Ina ia kuka ai, o le ae manaomia ni kuluga se 4 o le pi, 2 fuamoa, 4 tbsp. l semolina, 4 tbsp. l falaoamata, 50 ml o le susu ma le suauu olive.

  1. Faʻaumatia Ierusalema atisitoke, faʻagogo ma paʻu.
  2. Gusu pe faʻafefe.
  3. I le mea e tupu ai le paluga, taia le fuamoa, faaopoopo falaoamata, semolina ma susu.
  4. Faʻafefiloi lelei mea uma.
  5. Lubini le fagu i le suauʻu ma faʻafeiloaʻi le masini sauniuni i ai.
  6. Pipi mo le 30 minute i totonu o se ogaumu ua faʻasaʻo i le +180 ° C.

  • o se faaputuga gaogao ma le gaogao,
  • 3 fualaau o le atisikoke a Ierusalema,
  • 400 g o vaitafe iʻa (sili atu le lapisi),
  • 2 l o le vai
  • 1 tbsp. l falaoamata
  • 1 aisa
  • 1 tbsp. l suauu kuka.
  1. Laau moa laititi mo le 3 minute i le vai inu.
  2. Ona tipi faatasi lea ma le maataua i nai tamai fasipepa.
  3. Tisi le aniani ma fulu seia oʻo i le auro. Faʻaopopo le falaoamata i le pito.
  4. Faʻaumatia Ierusalema atisitoke, faʻagogo, pi ma tipi i ni fasipepa.
  5. Tuu se ipu vai i luga o le ogaumu. Sasaa afaina vao ma fualaau faisua i totonu o vai inu. Faamasima, pepa, faaopoopo laʻau faisua.
  6. Tipi le iʻa i ni fasi vaega laiti. Afai e mafai, ia aveese ponaivi.
  7. Faʻapipiʻi le fusi i le sou o le semi-saunia.
  8. 1-2 minute ao lei oʻo i le faaiuga o le kuka, faaopoopo i ai le aniani falai.
  1. Tipi 600 g o fatu ma 400 g o kāloti.
  2. Beat 2 fuamoa ma faaopoopo 2 tbsp. l falaoamata, masima ma laau e tofo ai.
  3. Fuga le mea na tupu mai i le suauʻu manogi seia oʻo ina faʻalanu auro.

Matou te faʻalogo i togafitiga a tagata e faʻaaoga ai Ierusalema artichoke.

Ina ia maua:

  1. ave pe tusa ma le 500 g o fualaʻau aʻa.
  2. Fufulu lelei ma matutu.
  3. Faʻamau i luga o se mea lelei, afifi i le gau ma faʻamaʻi lelei.
  4. Ava le vai 3 taimi i le aso mo le 1/3 tbsp. 15-20 minute ao lei faia le taumafataga mo le 1 masina.

Gagau lau ma le pito i luga o le meaʻai (2.5 tbsp.l.) i totonu o se vevela, sasaa le 0.5 l o le vai inu ma tumau mo le 12 itula. Taʻu le inu.

Ave le 0.5 tbsp. 4 taimi i le aso ma maualuga maualuga le suka. O le togafitiga e le itiiti ifo ma le 3 vaiaso.

Ina ia aveesea toxins, faʻaleleia le galuega o le fatu cardiovascular ma le ate, o se mea inu ava malosi mai Ierusalema artichoke pepa e talafeagai lelei. Liligi 500 g o afu 1 lita o vodka. Faʻamalosi i se nofoaga pogisa mo le 15 aso. Ona togafiti ma ave le 1 tbsp. l., teteʻa i le 1 tbsp. vai, 3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.

O le artichoke Ierusalema e mafai ona faʻaaoga e fai ai le lauti. Paʻu le aʻa mago i le paʻu, 1 tbsp. l fualaʻau gaʻo totoina 2 tbsp. vai inu. Faʻaosooso 5 minute. E fautuaina le Tea ia inu 1 taimi i le aso mo 2-3 vaiaso.

Oti lelei le aʻa o le artichoke a le Ierusalema, sasaa mo le 2-3 minute i vai inu. A maeʻa lena, aveese ia fasi mai le vai ma faʻagogo. Fuga i totonu o se uila e aunoa ma le suauu. Totoina mea e maua mai i se kofe kofe pe olo i totonu o se paluga. Faʻaaoga i le taeao nai lo le vave faʻafefe.

O nisi tagata suka o le maʻisuka e le mafai ona 'aina le artichoke a Ierusalema, ma mafaufau lelei i lona tofo. I lenei tulaga, e mafai ona suia le vailaau vailaau i fua. I luga o le faavae o le paʻu o le eleele, o le tele o mea taumafa e maua mai. Le sili ona taʻutaʻua:

  • Inulin
  • Lotogatasi
  • Le le talitonu
  • Ierusalema artichoke o le chitosan.

Ina ia mafai e le atisisisesa o Ierusalema ona faʻamalolo pea meatotino, e tatau ona saunia lelei. O le vaega pito i luga e tatau ona vaʻaia aʻo le i amata le kulimi. E sili atu le faia o lenei mea i le ogatotonu o Setema. E mafai ona teuina faʻasusu seʻi oʻo i le taumalulu. Ae o nisi ituaiga e sili atu ona lelei e eli i le tautotogo pe a uma le kiona. Teu i totonu o se pulou, faʻaleʻeleʻele poʻo le pusaaisa i le vevela o le 0 ... +2 ° C.

O le atiseti o Ierusalema o se meafaigaluega sili lea mo le faatonutonuina ma le faʻamautuina o le insulin i le maʻisuka. O le tulaga ese o le laau o le tumau lea o ona uiga e tusa lava pe maeʻa togafitiga vevela. Ae ui i lea, feutagai ma lau tausi soifua maloloina aʻo leʻi faʻaaogaina.


  1. Khmelnitsky O. K., Manua S. S. Faʻatonuga o le tino o le endocrin i le atherosclerosis ma le matua, Faʻasoifua maloloina - M., 2012. - 248 p.

  2. Kruglov, Victor Diagnosis: maʻi o le maʻisuka / Victor Kruglov. - M.: Phoenix, 2010 .-- 192 itu.

  3. Radkevich V. Faamai le maʻi suka: puipuiga, togafitiga, togafitiga. Moscow, 1997.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O fea e faʻaaoga ai?

O le atisisisisi a Ierusalema ua maua le faʻaaogaina i le tele o vaega o le soifuaga o le tagata, ae sili lava i le kuka ma le faʻatoaga. Gaʻo lanumeamata (tipi ma laulaʻau) silasila ma alu e fafaga le fagafao.

E le gata i lea, o ia ituaiga meaai e faʻaleleia ai le gaosia o meaola o le faatoʻaga - o le tele ma le maualuga o le susu i povi ma puaa e faʻalauteleina, ova muamua ma sili atu ona amata ona tuʻuina fuamoa. O lenei laau e faʻaaogaina e fafaga ai ma faʻatau ai faʻatoʻaga mo manu feʻai. O le laau o se fale lelei o le meli. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina e avea o se mea teuteu ma faʻamalosi laumei.

I le kukaina, e tele naua meaʻai e faʻaaoga ai Ierusalema artichoke, salati, mea inu (fualaau suamalie, mea e fai i le kofe), ua faia mai nailassate. E mafai ona faʻavelaina masini, falai, ma faʻaopopo i suʻe. O le mea e leaga ai, o le atisikoke o Ierusalema e le o teuina mo se taimi umi, o lea e le mafai ona faʻaagaga mo se taimi umi.

I totonu o tagata faʻamalo, o loʻo faʻaaogaina le atisina o le atiseti o Ierusalema i togafitiga o faʻamaʻi eseese:

  1. afaina o le gataifale (mamafa, masima masini, gout),
  2. maʻisuka
  3. toto maualuga
  4. dysbiosis,
  5. tuberculosis
  6. taʻavale
  7. faʻamaʻi toto (anemia, leukemia),
  8. vaivaiga le lelei
  9. helminthiasis,
  10. gasegase taʻavale (urolithiasis, pyelonephritis)
  11. vavae ese i le pancreas,
  12. afaina fualaau (gastritis, faamai o le duodenum ma le manava, colitis, tiga i le gutu, manava, faamaʻi, vomiting),
  13. fula e mafua mai fatu ma faamaʻi fatu,
  14. faʻamaʻi o totoga o le lagolago ma le gaioiga (faʻataʻi, osteochondrosis).

Mo tagata o loʻo nonofo i taulaga tele ma eria e le lelei le faʻaleleia o mea e ola ai, o le artichoke o Ierusalema e sili ona aoga mo lona aʻafiaga o antitoxic - e fesoasoani i le aveesea o masini mamafa ma radionuclides mai masini.

O le mea lea, o le taunuuga o le faʻaaogaina umi o le atisitoke ile atunuʻu mo meaʻai poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaleagaina o le faʻamaloloina ma le toe faʻaleleia o le tino.

O se laau e pei o le artichoke o Ierusalema e seasea ona maua i poloka o le tagata lava ia, ae e aoga le tuputupu ae mo le faʻaaogaina o meaai.

O le a le aogā o le atisosisiko o Ierusalema mo le maʻisuka? o le vailaʻau kemikolo o le atisosisi o Ierusalema i tulaga o lona faʻaaogaina i le maʻisuka o le mea lea o inulin i totonu.

Inulin ma isi vaega o fua o le aʻa e tele lona aafiaga:

  1. faamalieina le manaʻoga mo sela i totonu o vailaʻau faʻamalosi faigofie,
  2. e le mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto,
  3. faʻaosoina le faʻasologa o inisalini.

O le atiseti o Ierusalema e aoga mo le maʻisuka, ae o nisi taimi e mafai ona afaina. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, o mea nei e tatau ona mafaufau i ai.

  • E mafai e le fomaʻi ona faʻaleleia le gaosiga o le kesi i totonu o le manava. O le mea lea, e le tatau ona e faʻaaogaina ma se faʻagasolo i le tuinanau.
  • I nisi, o aʻafiaga e ono tupu.
  • E le fautuaina e ave ni fatu i le taimi o le vevela o se ulupo poʻo le pancreatitis.
  • O le atiseti o Ierusalema o se sui filifilia lelei. E tatau ona faʻaofiina i le taumafataga ma le faʻaeteete i luma o maʻa i le gallbladder pe afai e masalomia le maʻi gallstone.

E tusa lava pe mafaufau i mea faʻamalolo o Ierusalema artichoke, e le tatau ona e faʻaleagaina lona aofaiga i le taumafataga. E naʻo le faʻataʻitaʻiga talafeagai e mafai ona faʻamaonia ai se aoga aoga i le tino.

E tatau i tagata maʻi ona manatua o aʻa o le aʻa e le gata e taua, ae o aʻafiaga foi.

O vaʻaiga e mafai ona mafua ai le pala, faateleina le faʻaleleia o le kesi.

O lenei aafiaga le manaomia i luga o le tino e mafai ona faʻaititia e ala i le faʻaaogaina o fualaau faisua e le o se pepa fou, ae i le ituaiga o mea e tunu pe kuka.

O le faʻaaogaina o fualaʻau aʻa e ono afaina ai allergies. Afai e leʻi faʻasalaina e se tagata Ierusalema artichoke i le taimi muamua, e tatau ona amata i se vaega itiiti o le siakiina o se faʻalavelave faʻalepale. Afai a maeʻa ona faʻailoa mai ni faʻamatalaga le lelei o faʻafitauli o le maʻi, ona le mafai lea ona ulu atu lenei laau i lau meaʻai poʻo le faʻaaogaina o se vailaʻau.

O le atisisisi o Ierusalema ua solia i tamaiti laiti.

Muamua, e tele le fiva, e mafai ona afaina ai le fausiaina o otaota, mafua ai le faʻaleleia o le kesi ma le tiga o le tino.

Lona lua, o tamaiti e sili atu ona vavalalata i allergies. E tusa lava pe e le tupu se faʻafefe i lenei ituaiga o laau i se tagata ua matua, e mafai e le tino o le tamaititi ona tali malosi atu i se oloa fou.

E fautuaina e le fomaʻi le faʻaaogaina o lenei togalaau i meaʻai e leʻi muamua atu nai lo le tolu tausaga (ma pe afai o le pepe e maua i le faʻamaʻi poʻo faʻafitauli masani ile tino oona - ona sosoo ai lea ma le faatagaga a le fomaʻi).

E ui lava i le tele o meatotino lelei o le laau, e le tatau ona e faʻaaogaina le atisisisina o Ierusalema mo meaʻai poʻo togafitiga pe a mafua ai se mea faʻafefe - e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le tino vaivai.

Filifilia o le artichoke a Ierusalema o se auala e tetee atu ai i le maʻisuka, o tagata gasegase e fiafia i le fesili: oa faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisisi a Ierusalema i le maʻisuka ituaiga 2? E mafai ona ou faʻaaogaina se uʻu i le ituaiga muamua o le maʻisuka? E i ai ni mea e faʻasaʻo ai lenei aʻa?

E pei ona faaalia i le faatinoga, o le solia o le tulafono e mafai ona na o se tasi le le faʻaaloalo i le oloa. Ma o lenei mea e maua i naʻo tofotofoga.E le o aofia i totonu o fatu elegens allergens. Ma o le taumafaina o Ierusalema atisolake e mafai ona toetoe o tagata uma.

O le tele o suʻesuʻega o le maʻisuka e uiga i le artichoke o Ierusalema e faʻamaonia ai le aoga o aʻa o le lā.

O le 'aiina o se peranise o loʻo i ai le itiiti ifo o faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le togafitiga o atisosisi a Ierusalema e mafai ona afaina i mataupu nei:

  • Faatasi ai ma le le faapalepale taitoatasi i le pulufana, lea e tupu i se taimi e le masani ai,
  • Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le suauu (o le 'ai o faʻamaʻi faʻamalosi e faʻaleleia ai le faagasologa o le gaosiga o le kesi i totonu o le manava,
  • Afai ei ai le mumū o le pancreas,
  • I le tulaga o cholelithiasis (Ierusalema artichoke e faʻaleleia ai le aafiaga o le choleretic, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le gaioiga o maa ma le fusi o le ala)
  • Ma le faʻamaonia tele o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai.

E leai ni faʻasalaga i le faʻaaogaina o le atisosisisi a Ierusalema, sei vagana ai le le faʻamaoni i vaega. Ae o loʻo i ai fautuaga e tatau ona mataituina ina ia mafai ona maua ai meaʻai:

  • ma le maʻisuka, e taua le iloa o le atisikoke o Ierusalema e faʻaitiitia ai le suka ma le cholesterol i tulaga masani. Afai e te 'ai tele, o le a mautinoa lava e le alu le suka i lalo, o le a leai se afaina, ae mafai ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le kesi. Ae afai e tuʻuina atu faʻatasi ai ma vailaʻau o atisikoke ile atunuʻu i lalo o le suka poʻo le inisua e maua ai le inisalini, o le a le taofia la latou galuega, ae o le a maualalo le suka i le tele o iunite e pei ona fuafuaina. Afai ua amata ona e faʻaaogaina le oloa ina ia aloese ai mai le maʻi suka, ia siakiina pea le maualuga o le suka o le toto ma taumafai e fetuutuunaʻi lau fualaau poʻo le inisalini e tatau ona e faia, ae ia talanoa i se fomaʻi o loʻo faamauina,
  • afai e le pa'ū le suka pe a faʻaaogaina le artichoke a Ierusalema, o se faailoga manino lenei o faafitauli ma vaʻa o le faiʻai. Faia se suʻega e aloese mai ai i se paʻu,
  • e aloese ai mai le faʻafitauli i totonu o le manava, aua le faʻaleagaina lenei oloa. E filifilia e tagata taʻitasi se vaega lea e leai ni aʻafiaga o le itu (faʻasalaga, faʻalava vavae),
  • nai lo le suka, faʻaaoga le fructose, lea e mafai foi ona maua mai i meaai mai fatu o mata o le eleele, e faʻaitiitia ai le fiaai malosi o sela.
  • 'ai sina meaʻai ma meaʻai gaʻo. O le atiseti o Ierusalema o le a suia ai nei oloa e le anotusi o vitamini B,
  • afai ei ai faafitauli i le mucosa o le gastrointestinal tract (colitis, gastritis, maʻi o le tino), e le tatau ona e 'aiina le tosina o le Ierusalema fou ona o le i ai o fiva felanulanuaʻi, lea e mafua ai le faʻaleagaina o masini. E sili atu le faʻaaogaina o le sua mai le 90-120 g o le suka, faʻaopoopoina isi fualaau faisua ma fualaau aina pe a sasaina, pe faʻapipiʻiina foi i le vevela. E tatau ona manatuaina o suamalie e faʻateleina le elemene i totonu o le manava.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka

Afai e te maua i taimi uma le suka maualuga maualuga, e tatau ona e fetuunai le polokalama o meaʻai. Endocrinologists o loo atiaʻe se taumafataga maualalo-gaosiolo e faavae i luga o le filifiliga o oloa e ala ia latou index glycemic (GI), o se faailoilo e faʻaalia ai le fua o le kulukose e ulu i le toto pe a uma ona 'ai se oloa.

E iai fualaau faisua e le gata ina taliaina e le maʻisuka ia latou meaʻai i aso taitasi, ae fautuaina foi ona oa latou mea e maua ai le suka. O nei mea e aofia ai le artichoke a Ierusalema, poʻo tagata masani e taua o le atisiliko o Ierusalema (lau o le fanua). E tupu i le eleele, e tofo e pei o pateta fou, ei ai sona suamalie suamalie.

Ina ia mafai e le artichoke ona aumai ni mea lelei mo le tino, e tatau ona e iloa le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema i le tulaga o le maʻisuka. O lenei autu e faʻamaoni i lenei tusiga. O lomiga nei o loʻo taʻua - o aofaʻi ma faʻasalaga o se paʻu o le eleele, pe faʻapefea ona 'aina le atisina o Ierusalema i aso taʻitasi, pe faʻapefea ona saunia le siʻosiʻomaga o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, siama mai atisichoke ile Ierusalema e aunoa ma le suka.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai mea taumafa ma se faʻamaumauga faʻapitoa e oʻo atu i le 49 iunite. O le meaai autu e faia mai ia i latou.Meaai ma se faailoga o le 50 - 69 iunite ua faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se tuusaunoaga, ni nai aso i le vaiaso, e le silia le 100 kalama. O le maʻi lava ia e tatau ona i ai i se tulaga o le faamagaloga.

O meainu ma meaai, o le faasinomaga igoa lea e tutusa pe sili atu i le 70 iunite, e faasaina e le fomaʻi i le taimi o togafitiga, ao latou faateleina le maualuga o le toto toto i le le taliaina mo se taimi puupuu, mafua ai le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 1, ma i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faamalosia ai se tagata e inu i le suka.

I nisi o tulaga, o le faasinomaga o le faasinomaga e ono faateleina, mo se faataitaiga, mai togafitiga vevela po o suiga i le ogatasi o le oloa. Ae o lenei mea e le faʻaaogaina i aʻa o le artichoke Ierusalema. I le faaopoopo atu i le GI, e tatau ona amanaʻia le kalori o le oloa, aua o le maʻisuka e masani ona mamafa i le oona.

E fia calorie, ma o le a le mea o loʻo e faia e se peranise ele:

  • 61 kcal mo le 100 kalama o le oloa
  • o le faasinoupu e 15 iunite.

E mafai ona iloa mai lenei mea e matua saogalemu lava le 'aiina o le artichoke i aso taʻitasi ma le suka maualuga. E oʻo atu i le 250 kalama o lenei fualaau faisua e faʻaaoga i le taumafataga a le tagata maʻi i le aso.

O le atiseti o Ierusalema ma le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i le fofoina o se maʻi "suamalie", sili atu, ina ia faaitiitia. E maua lenei mea ona o le mea o le atisusisi o loʻo aofia ai inulin - le natura masani o le inisalini. O le aofaʻi o inulin i aʻago o le fatu e 10-15%.

E toaitiiti tagata latou te iloa o fua o le suka e maualalo le suka e fai mai i lenei fualaau faisua. E mafai ona taʻu saʻo atu o le atisisisi o Ierusalema e aoga i le maʻisuka ma o lona puipuiga.

O faʻamaoniga mai tagata maʻi ma se ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e taʻu mai ai o le atisiliko ile Ierusalema e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga masani, i le naʻo le lua vaiaso o le faʻaaogaina o lenei fualaau faisua, o le mea taua o le iloa pe faapefea ona faʻaaoga le artichoke o se togafitiga masani i tamaiti ma tagata matutua.

O le a le aoga o le artichoke Ierusalema:

  1. B vitamini,
  2. Vitamin PP
  3. ascorbic acid
  4. inulin
  5. paluka
  6. calcium
  7. kilika
  8. fumela
  9. magnesium
  10. uʻamea.

O meatotino lelei o le artichoke a Ierusalema o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o minerale i totonu o le fualaau faisua o loo i totonu o le lapoa tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tele le uʻamea i totonu, e sili atu nai lo beets ma lapisi. O le faʻaaogaina o le artichoke o le faʻafetai i le inulin e le gata ina faʻaititia ai le suka, ae aveesea ai foi le mamafa o faʻamaʻi ma meaʻai o le afa-ola mai le tino.

O le atiseti o Ierusalema e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o faʻafitauli o le gastrointestinal tract i le tamaititi ma le tagata matua. E mafai ona faʻaaogaina i togafitiga faʻasolosolo, e faʻaumatia ai le manava ma le manava.

Faʻaaogaina le artichoke Ierusalema e fautuaina e faʻafaigofie le microflora i totonu o le inumaga, ina ia faʻaleleia ai le aʻafiaga. O le elee o le eleele e fai ai se meafaigaluega sili ona lelei mo le atinaʻeina o siama aoga i le manava.

O faʻamatalaga aoga nei o le fualaʻau:

  • togafitia gasegase gastrointestinal eseese,
  • faʻaititia le cholesterol leaga
  • ei ai le faʻaititia o le aʻa i le toto maualuga,
  • faatulaga le toto toto,
  • aveese le manava, manava, vomiting, taoto,
  • faamalosia le muso o le fatu.

O le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka e taua tele i le fesoasoani lea i se tagata o le edema, faʻaleleia le gaioiga o le tino cardiovascular system.

O faʻamanuiaga o le atisosisi o Ierusalema o loʻo faʻaalia foi i meatotino faʻasao. Fomaʻi fautuaina tagata nonofo i 'aʻai e leai ni mea e ola ai e faʻatau ai aʻa e lua i le aso, pe inu 70 mililiters o le sua. Mai aʻa e mafai ona e saunia se teuteuga.

Matou te saunia e pei ona taua i lalo:

  1. Muamua lava, ia 'aina lelei se atisikoke se tasi Ierusalema ma liligi le 800 milliliters o le vai inu,
  2. faʻaaoga mo le itiiti ifo ma le 60 minute,
  3. pe a maeʻa
  4. mea inu suamalie na tunu i le 500 milliliters i le aso.

O togafitiga o atiseti o Ierusalema e aoga i togafitiga faigata mo ia faʻamaʻi:

  • tachycardia, ischemia,
  • fatu fatu
  • atherosclerosis
  • maʻi suka o le muamua, lona lua,
  • toto maualuga

O lo o atiaʻe e Ierusalema Ierusalema ni mea faʻamalolo ma i le tau faasaga i neoplasms leaga.

Ina ia maua mea sili ona aoga mai le fualaʻau, e tatau ona e iloa pe faapefea ona ave le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka.

Faʻafefea ona faʻaaoga le atisosisi o Ierusalema ma le maʻisuka - e toʻatele tagata gasegase e fesili i lenei fesili. E leai se faʻamatalaga manino iinei - e mafai ona faʻaopopo i salati, e saunia ai tinctures poʻo le sua o le sua fou.

O lenei fualaau faisua ua taua o se tagata tau ma le kulukose maualuga ma le cholesterol leaga. Ina ia faʻaitiitia le faʻaalia o se maʻi "suamalie", e tatau ona e 'aina se fualaau e tasi, e tusa ma le 100 kalama, pe inu 100 mililiters o le sua i luga o se manava gaogao i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le tosina o le Ierusalema e aoga mo le maʻisuka i faʻataʻitaʻi ma le kuka. Ina ia faʻasaoina mea uma i le atisichoke ile Ierusalema, e tatau ona faia le taamilosaga i se sima poʻo se mea laupapa, talu ai ona o le uamea e gaoioi ai ma e tele lava ina le 'aina le fualaau aina o vitamini. E ui lava e mafai ona e 'ave se atisikoke e le faʻamaonia, e lelei le fufuluina i lalo o le vai.

O fualaau oona e ave i le taeao i luga o se manava gaogao, afa itula ao lei faia se taumafataga, inu tele vai. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le suka toto, e mafai ona e faʻaaoga le sipuni. O le umi o le umi o le suʻe, o le maʻisuka o le a faʻaaogaina.

E mafai lava ona ou faia i se isi itu se paʻu i totonu o le tau faasaga i le maʻisuka? O se mea lauiloa le kukaina o le maʻisuka. Ierusalema artichoke i luga o le vodka mai le maʻisuka o le a le fofoina le maʻi, ae o le a na ona tuuina atu ai se aafiaga sese.

O le mea moni o le glucose ua faʻamalolo litaea mai le ava malosi, ae o loʻo faʻaauau pea i le tino. Ma o le taimi lava e faʻaumatia ai le ava malosi e le tino, maua ai le suka maualuga. Ma o le sosoʻo o le artichoke o Ierusalema i vodka e le afaina ai le maʻisuka.

O le mea o loʻo mulimuli mai o le a faʻaititia ai le suka o le toto:

  • faafetai i aʻa o se tootikoke se tasi Ierusalema ma sasaa se lita o vai inu,
  • faʻaosoosoga i le tolu itula, ona aʻafia ai lea.

O le a le umi e alu ai? E faʻalagolago lava ile alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2. O le tau maualalo o le a tolu vaiaso.

O lenei siaki e le gata o le togafitiina o se maʻi "suamalie," ae o le puipuia foi o lenei faamai.

O le a le mea e faʻaaogaina? E mafai mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e ai ai pe leai? O mea aoga ma togafitiga o le atisetike o Ierusalema e taua mo tagata gasegase i ituaiga uma e lua ma le 2. Inulin, ulufale i totonu o le tino, amata ona sosolo le suka o iai i totonu o le tino, faaitiitia le maualuga o le kulukose. E faʻapefea ona ave ma 'ai mo tagata mamaʻi i le ituaiga 1 ma le 2? O le faʻaaogaina o se tui e mafai ona le gata mo togafitiga o le faʻamaʻi, ae faʻapea foi mo lona puipuiga.

I le masani ai ona faʻaaogaina ipu ma meainu a Ierusalema, o faʻaaliga iloga o le faʻaaliga o faʻamaʻi 2 e faʻaitiitia.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema e faʻaititia ai le faaaogaina o vailaʻau e faʻavae i luga o le inisalini. E faapitoa lava le fautuaina e gauai atu i le teas ma infusions o le pear. O le a faʻaalia le aʻafiaga pe a maeʻa ni nai vaiaso.

O le atisikoke a Ierusalema e leai se faʻalavelave matuia ma e le mafai ona afaina ai le soifua maloloina, ma faʻafetai i ona aoga aoga na maua ai le lauiloa tele. O le tele o le taumafa e mafai ona mafua ai le kesi ma le fulafula, ae e masani lava ona tupu lenei mea pe a 'ai le fatu mama.

O teuteu o atiseti o Ierusalema e eseese lava i totonu ole umukuka o malo eseese, ua faʻaaoga uma e avea o se mea tutoʻatasi ma o se vaega o isi - e mafai ona falaiina, tipi, faʻamago, palu, salima, ma isi. Aʻo faagasolo le gaosiga, latou te taofi le tele o meaʻai, maua ai se manogi lelei ma le tofo. O le kalori content of 100 grams o le artichoke a Ierusalema e tusa ma le 57-58 kcal.

I le pepa tunu, e faʻaaogaina ai fatu e faʻatumu ai pies, pancakes, pies. Apalamole kulimi kulimi, tiʻeli, kvass, pateta paluga, ipu pito i lalo, paluga, jams ma isi ipu suamalie ua saunia mai ia latou. O le atiseti o Ierusalema o se mea lelei lea o le pateta suamalie i lona tofo; i ana tapenapenaga ua fautuaina e faaopoopo mea manogi, o taimi ma togalaau.

1. Meaʻai ma le atisatisima ma le sisiva

  • 250 g Ierusalema toisoke
  • 50 g malo lemu
  • 20 g o greens
  • 50 g o le kulimi suamalie.
  • Faʻasolo le aʻa, selelaina e aunoa ma le faaopoopo o masima.
  • Tuu i totonu o se ipu tunu ma ufiufi i se laulau o le suka kuka.
  • Fafasi i laau afu, sasaa i totonu o le kulimi kulimi maualalo.
  • Pipi i le ogaumu mo le 10 minute.

2. Faʻasoʻoto le atisosisi a Ierusalema ma fuamoa

Meaʻai: 500 kalama o fatu fou, 100 kalama o kirimi kirimoli, 100 kalama o le sisi, fuamoa moa.

Uu ma tipi fualaau faisua, falai i totonu o se apa ma le suauu. Fai ni laʻei e ala i le faʻafefiloi o moa moa, o le kulimi kulimi ma le sisi. Tuu le kulupu falai i luga o se pepa tao, sasaa le suauʻu, tao i le umu mo le 8-12 minute.

Ierusalema artichoke syrup

Ierusalema artichoke syrup e mafai ona faʻaitiitia le kulukose toto i le maʻisuka, faʻamaopoopoina le gaosiga o le suka gaosia, faʻaleleia le manava, ma fesoasoani ai i le gaioiga ma le malosi. O loʻo i ai ni mea faʻamaʻi-leaga i luga o le gastrointestinal tract, e fesoasoani i le faʻamaloloina o maʻi laiti.

O le atiseti o Ierusalema e aoga i fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2.

Ginger ei ai mea aoga mo tamaitai. Faitau atili e uiga i lenei mea: http://diabetiky.com/pitanie/produkty/imbir.html

Faʻamatala puupuu e uiga i le faʻamaʻi

  • 1 ituaiga. O se maʻi faʻafuasei lenei. E tupu i tamaiti, tupulaga talavou. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tino puipuia o le tino ua amata ona osofaia sese le pancreas, lea e maua ai le inisalini. O se taunuuga, o le uʻamea na te taofia le sifi o le hormone talafeagai. Pau lava le faʻaolataga o le inisalini e tuiina e fai ma tui.
  • 2 ituaiga. O faʻasologa o le inisalini-tutoʻatasi. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona atiaʻe i tagata matutua matuia. O le pancreas e maua ai le insulin. Ae ina ia faamalieina atoatoa manaoga o le tino, o lenei aofaiga o le hormone e le lava.

O aoga o fatu

  • Glucose absorption. Inulin, tui i totonu o le tino, gauai le kulukose e lei ulu atu i sela, ma aveese. O le mea lea, o le vailaʻau e maualalo ai le maualuga o le suka.
  • Faʻaleleia tino. O le maʻi suka e fesoʻotaʻi ma le gasegase o le gasegase. O se taunuuga, o le tele o mea vevela (tino o le ketone, acetone) e le oʻo ese mai le tino. O faʻamanuiaga o meaola oona ma le fructose e maua mai le inulin e pipiiina, o le fusifusia lea o nei toxins ma faʻaumatia ai mai le tino.
  • Suiga o le kulukose. E mafai e le fructose ona ulu i sela e aunoa ma le fesoasoani a le inisalini. Faʻafetai i lenei gafatia, e sui atoa ai le kulukose ma fesoasoani i le faʻamautuina o le metabolism.
  • Faʻaolaina o le kulukose i totonu o sela. Inulin i nisi itu e mautinoa ai le sao o le kulukose i totonu o le masini, lea e mafua ai foi ona faaitiitia le suka i totonu o le tino.
  • Faʻaleleia galuega faʻamalosi. O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le kulūkose e mafua ai le pancreas e faʻatele ai le faʻasiga o lona lava inisalini.
  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Meaʻai a Ierusalema artichoke

Mai se paʻu o le eleele, e mafai ona e kukaina le tele o ipu e le gata i le soifua maloloina, ae e manaia foi. E mafai ona kukaina fualaau faisua, uʻu, falai, mago ma e 'ai foi. O le asō o le a tatou taʻuina ai fua o le sauniuni o meaʻai faigofie ma maloloina mai le la.

Ina ia faia lenei mea, ia fufuluina le atisichoke na fufulu muamua ma se naifi sikamea. E manaʻomia lou kukaina o le fualaau faisua i totonu o le suavai e faʻafefeteina i le vailaʻau vailaʻau seia maeʻa sauniuni mea taumafa, mulimuli ane e mafai ona e 'ai le kuka maeʻa mo meaai.

Faʻataʻi atisiko

O le tutusa lenei o pateta falai masani, e sili atu ona lelei ma o nisi taimi e maloloina. 'Otiʻoti le fualaʻau vevela i ni fasi moa ma faʻanenefu i totonu o se umu seia faʻasua. O le isi, tuʻu le oloa i luga o le pepa tao, fufulu i le sisi i luga poʻo le sasaa i luga o fuamoa na sasaina ma tao i totonu o le oven mo le 30 minute. E mafai foi ona e faaopoopo lautini, salamata poo fualaau faisua i lou tofo.

"Olaga o le taumalulu"

E tatau ona e ave se tasi kāloti ma faʻafefiloi i luga o se mea gaogao. Toto le tipi ma kukama i se naifi. Faʻafefiloi meaʻai ma faʻamaʻaina Ierusalema artichoke faʻatasi ma mea o loʻo taua i luga ma le vaitau ma le suauu (olive).

Salatini vitamini. Oti ni nai susulu ma kukama i ni fasi falaoa laiti.Grate ni nai fua o le atisiliko i luga o se fatu mafiafia ma le vaitau ma le suauu olive. Faʻafefiloi mea uma ma faʻaopopo sina tamai lanu.

E moni, pe a uma ona e faitauina lenei tusiga, ua e suia lou mafaufau e uiga i se fualaau mataʻina taua o le tosinalo o Ierusalema. E mafai moni lava ona kuka ni kuka maloloina lelei ma suamalie mai ia mea o le a faʻaleleia ai le manuia lautele.

Talu ai na maua le tina i le maʻisuka, o lenei laau matagofie na amata ona manumalo i se nofoaga telē ma sili atu i lona nofoaga. Sa masani ona tupu, ae matou te leʻi taumafaina faapitoa lava. Ma o lenei tina ma ua matou aoaoina o ia. Ou te fiafia i ai. E maualuga tele lenei mea (tatou te ola i le lua mita) o se laau e le lelei atoatoa, ma fuga samasama.

O le atisina o Ierusalema e tofo e pei o se kapisi, na o se manogi manaia-manaia. I totonu o le potu, o loʻo faʻamauina lelei loʻu tina seia oʻo i le isi seleselega. Matou te le saunia faapitoa ni ipu suamalie, ae pei o se salati e lelei tele :) E mafai ona e faia i se mea, ae o le mea sili e uiga i ai o le fesoasoani lea e faʻaititia le aofaʻi o suka i totonu o le toto.

Sa ou aoao e uiga i le artichoke a Ierusalema i se taimi ua leva! O se mea e faanoanoa tele ... o se mea aoga tele! O loʻo ou maua le maʻisuka, ma o le tosina o Ierusalema e fesoasoani e faʻaititia ai loʻu suka toto! E masani lava, faʻatasi ma le faʻatagaina i taimi uma. Ua tupu i totonu o lo matou fale, matou te aoina tubers i le tautotogo ma le autumn! O le tele o taimi ou te faʻaaogaina ai i lona tulaga masani, talu ai o mea uma e sili ona aoga, o vitamini o loʻo teuina i lenei pepa!

Na ou tipiina i fasi pepa ma le vaitau i le suauʻu o sana, lea e aoga tele mo le maʻisuka! Na ou taumafai foi e faʻailo le toisifo o Ierusalema. O se mea lelei tele, e suamalie e pei o pateta e tofo ai ... e mafai ona e faia se fugalaau o le atisosisi a Ierusalema, sasaa i luga o se faaputuga, faaopoopo falaoamata, fuamoa, masima, pepa, ma tao i totonu o se pani!

O aʻu o le maʻisuka ma o loʻo i ai ma le poto masani. Sa ou laki ma laʻu finocrinologist. Sa ia fautuaina aʻu ou te inu i le toisina o le toisina o Ierusalema ma ia sili atu ona faaaoga mo meaai, ma afai e mafai, ia suia i latou i pateta. E limasefulu pasene o le mea moni o loʻo ou taofiofia le suka mo le 15 tausaga o se aoga o le artichoke a Ierusalema. Na ou ola ae lava i luma atu.

O tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona masani i togafitiga faaopoopo. O le atiseti o Ierusalema o se laau lea e manatu o se aiga o le sunflower.

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o lea e fautuaina ai le oloa mo tagata o loʻo lamatia i le maʻisuka.

E masani lava o tagata e mafatia i le maʻisuka e amata ona suʻe Ierusalema artichoke syrup. O sea ituaiga oloa ei ai sona suamalie suamalie e tatau ona faia i vaega o loʻo faia ai lona tuufaatasiga. Ierusalema artichoke syrup fesoasoani e foia le tele o faafitauli i le maʻisuka.

O tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamalosia e suʻe vailaau i le taimi atoa o latou olaga, faʻagata a latou meaʻai ma mataitu suʻesuʻega o le toto. Le fesoasoani taua i le togafitiga o togafitiga faʻaleaganuʻu.

O se tasi o togafitiga masani sili ona lelei o le artichoke Ierusalema (e taʻua foi o le pi, pulu). E tele auala e faʻaaoga ai le atisisisisima o Ierusalema mo le maʻisuka.

Taumafai e faʻaaofia le atisina o Ierusalema i lau taumafataga, aemaise lava i le tautotogo, e aloese ai mai le fualaʻau o le vitamini, gaʻo, ma le le lelei o le pancreas. Faaopopo i ipu uma, cutlets ma meatballs, salamu ma ipu pito i luga. O fesoasoani a atisikoke ile Ierusalema e fesoasoani e faʻalavelave ai i se tino soifua maloloina ma faʻaleleia atili ai le tulaga o tagata mamaʻi. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka, Ierusalema artichoke o le numera tasi o oloa.

O le atiseti o Ierusalema o se punavai o inulin. O le vailaau o loʻo maua ai le uʻamea e fautuaina mo le maʻisuka ituaiga 2. E faʻamaopoopoina le maualuga o le suka i le tino o le maʻi. O fua o le aʻa e faʻamalosia ai le pancreas, fesoasoani i le tino e maua ai le insulin. O le atiseti o Ierusalema o loʻo mauoa i fiber.O le tele o meaʻai e faʻateleina ai le faʻavaveina o gasegase ma fesoasoani ai i tagata gasegase e tau i le mamafa, lea e aafia ai le soifua manuia o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Tuua Lau Faamatalaga