Le pathogenesis, faailoga ma togafitiga o le suka suka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i le tino, o loʻo i ai le leai o se inisalini poʻo se leai foi. O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga i le metabolism o gaʻo. E lua ituaiga o maʻisuka, e vaevaeina i le I ma le II. O le maʻisuka Steroid o le ituaiga lona lua. O le igoa lona lua mo lenei maʻi o le maʻisuka.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafua mai i le tele o hormones i totonu o le siama faʻaleagaina i totonu o le toto. I nisi tulaga, o le mafuaʻaga atonu o se faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai le gaosia o nei hormones. O le mafuaʻaga o le maʻisuka steroid e le o le pancreatic, o lona uiga o le pancreas muamua e galue lelei. Afai e aliali mai i totonu o se tagata e iai le metabolism masani o le carbohydrate ile maualuga o doses o glucocorticoids, pe afai e faalēaogāina, o mea uma e faʻamaonia.

Mo se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le foliga mai o se steroid e mafai ona mafua ai le liua i se foliga o le insulin-totoga ma se 60% le ono mafai. O le mea lea, o na tagata e tatau ona iloa e uiga i le tulaga lamatia oi ai nei ma ia mataala i le tagofia o fualaau oona.

O le a le ituaiga o vailaʻau e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka? O nei mea e mafai ona avea ma glucocorticoid fualaau faasaina:

O auala e masani ona faʻaaoga e pei o le anti-inflammatory i le fomaʻi ma le gasegase o le bronchial or rheumatoid. Ua faatonuina foi mo tagata mamaʻi e maua i le tele o le sclerosis ma faamaʻi autoimmune. O tagata ei ai se gaʻo ua gaosia e tatau ona faʻaaogaina nei fualaau mo le ola. E le o tagata gasegase uma e tatau ona feagai ma le suka suka, ae o loʻo i ai se avanoa.

O mea o loʻo i lalo i le lisi o provocateurs o ni mea faʻapitoa:

O nisi vaega ma faailoga o le maʻi

O le maʻisuka laititi e faʻaalia ai meatotino o ituaiga 1 ma le 2. E talitutusa ma le ituaiga 1 i na peta beta e faʻaleagaina e corticosteroids i le pancreas. Ae e oʻo lava i lenei setete, o loʻo faaauau pea le gaosiga o le inisalini. I le aluga o taimi, o lona aofaiga e faʻaitiitia ma i le taimi e tasi, o le a faasolosolo malie ona le iloa e sela o le tino lenei hormone, lea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 2. E le pine ae mate uma pene peta. Ma faʻalagolago pe latou te tumau pea i le pancreas i se aofaiga pe leai, o le inisalini e mafai ona gaosia i ni gaʻo laʻititi, lea e le lava. E manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini i injections, ma o lenei ua uma ona i ai le ituaiga 1 (o le insulin-dependent).

O le maʻisuka faafomaʻi ei ai ona foliga tutusa ma ituaiga masani:

  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai le talafeagai.

Ae o nei faailoga e matua vaivai lava atonu o le a le gauai atu tagata mamaʻi ia i latou. Ae ui i lea, o lenei ituaiga faʻamaʻi e leai se paʻu mamafa mamafa. I nisi o tulaga, e mafai ona fenumiai ma faʻamaʻi o le gaʻo faʻapitoa.

O le Ketoacidosis i ia ituaiga o gasegase e seasea lava, sei vagana ai i se tulaga sili ona taua.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E faʻapefea ona le maua i le tagata maʻi uma le maʻisuka? E ala i le faia i luga o le pancreas, o nei vailaʻau e faʻaititia ai le galuega o le inisalini. Ona o lenei mea, o le pancreas e tatau ona maua ai le tele o inisalini e faapaleni ai le suka o le toto. I se tagata soifua maloloina, faʻatasi ai ma le faʻamavaeina o kulūkocorticoids, o mea uma e faʻasalalau e aunoa ma se faʻasologa. Ae afai o maʻi le gasegase muamua, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le atinaʻe atili o le maʻi.

O mataupu e ono lamatia ai le maua o le suka suka:

  • 'oloʻo faʻaaogā umi le umi
  • maualuga gase o mea taʻavale
  • le i ai o isi pauna.

E mafai ona i ai i le tagata ni mataupu o le maualuga o le kulukose, ae na latou le amanaiaina. Amata ona faʻaaoga corticosteroids, o le maʻi e faʻaagasolo ai gaioiga natia, mai le mea e faʻaleagaina ai le soifua manuia. O le mea lea, o le faʻaaogaina o fualaau faʻasalalau e fafine nofofua po o tagata matutua e tatau ona muamua i le suʻega mo le maʻisuka latene.

Steroid Diabetes - Togafitiga

O se faʻamaʻi o lenei fomu e maua pe afai e maualuga le maualuga o le kulukose toto i le 11.5 mmol pe a uma ona 'ai, ma ao le i ai, o le fuataga e sili atu nai lo le 6 mmol. I le taimi muamua, e tatau i le fomaʻi ona vaʻavaʻai faʻamaʻi tutusa uma o loʻo iai i lenei vaega. Togafitiga e mafai ona faʻaleagaina poʻo faʻamalosi. O le lona lua e sili atu ona aoga, ae manaʻomia ai le pulea e le tagata o ia lava mai le maʻi ma ua sili atu lona tau tupe.

O togafitiga masani e faia e tusa ai ma se mataupu faavae e talitutusa ma mea tutusa o le ituaiga 2. I le tulaga o le le atoatoa o le pancreas, o togi laiti o le inisalini e faʻamaonia. Faʻaaoga vailaʻau o le hypoglycemic from the class of thiazolidinedione and hormonal, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage. Faatasi ai ma se foliga filemu o le faamai, o le faaaogaina o sulfonylureas e maua ai taunuuga lelei. Ae o la latou meaʻai e faʻateleina ai le faʻalavelaveina o le myocardial. Talu ai ona o le leaga o le gaosiga o le gaʻofale o loʻo amata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le maʻisuka e mafai ona alu i totonu o se ituaiga insulin-dependent.

O fomaʻi fautuaina le tuʻufaʻatasia o fualaau oona faʻatasi ai ma inisalini injections. Na maitauina e mafai ona toe maua ma toe maua mai sela o le "malolo" e maua ai le inisalini i siama muamua. Ua fautuaina tagata maʻi e siaki suiga o latou mamafa ina ia le maua ni pauna faaopoopo.
E tatau ona faalēaogāina fualaau oona e mafua ai le maʻisuka ma, pe afai e mafai, ia suia i latou ma mea e le afaina. Ole a faʻaitiitia ai le ono maʻisuka moni.

O nisi taimi mo tagata gasegase na o le pau lava le ala o taotoga. I totonu o le eleele, e aveeseina ai le tino tele pe afai e tupu mai le supplasia. I ia tulaga, o le ala o le maʻisuka e mafai ona faʻaleleia atili ma o nisi taimi e faʻasaʻo ai kulūkose maualuga. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga fuafuaina mo le maʻisuka ma le maʻi vaivai pe faʻaleagaina.

Faʻaopoopoga mea:

O lenei tusiga na vaʻaia i le 817 taimi

- O lenei mea o se maʻi o le endocrin lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le maualuga o le plasma content of hormones of the correx adrenal and deficient carbohydrate metabolism. E faʻaalia i faʻamaoniga o le hyperglycemia: faʻavavevave le vaivai, faʻalauteleina le fia inu, tele o le urination, le fia inu, faʻalauteleina o le 'ai. O faʻamatalaga faʻapitoa e faʻavae i luga o suʻesuʻega suʻesuʻe a le laboratory o le hyperglycemia, suʻesuʻega o le maualuga o mea taʻavale ma a latou metabolites (urine, toto). Togafitiga mo le suka suka e aofia ai le faalēaogā poʻo le faʻaitiitia o le fua o le kulukosecorticoids, taotoga e faʻaitiitia ai le gaosiga o hormones corticosteroid, ma togafitiga antidiabetic.

Faailoga o Steroid Diabetes

O le ata o le falemaʻi o loʻo faʻatusalia e le diabetic triad - polydipsia, polyuria ma le vaivai. I se tulaga lautele, o faʻamaoniga e le faʻailoaina nai lo le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi latou te matauina le faateleina o le fiainu, tumau pea le susu. O le tele o le suavai e faʻateleina e faʻatupulaʻia i le tele o taimi, e oʻo atu i le 4-8 lita i le aso. O le fia inu e le alu i lalo i le po. Ua faateleina le fiaʻai, o le mamafa o loʻo tumau pea pe tutusa. Taumafai e urinate. 3-4 lita o le mimilami e faʻateleina i le aso; e oʻo mai i le po i luga o tamaiti ma tagata matutua. E tele gasegase e mafatia mai le le mautonu, lagona le lava i le aso, e le mafai ona taulima a latou masani masani, ma maua ai le moe.

I le amataga o le faamai, o le a vave ona tuputupu ae faailoga, e pei o le maʻisuka ituaiga 1: soifua maloloina lautele, tiga o le ulu, ita, vevela vevela. O le umi faaumiumi o le faʻamaʻi e tuʻuina mai faatasi ma le faʻaalia o le manogi o le paʻu ma mucous membranes. O le tele lava o taimi e iai le leʻo, o se faʻavevesi, o manua e le toe malolo mo se taimi umi. O lauulu e magumago, fao efuefu ma malepe. O le faʻaitiitia o le tafe o le toto ma le faʻafefe o le atuatuvale e faʻaalia i le solia o le vevela i totonu o vae, o le tingling sensing, numbness ma le mu i totonu o vae, faʻaitiitia ai i tamatamailima.

Faʻaiʻuga

O le hyperglycemia umi e oʻo atu ai i le faʻamaʻi o le maʻisuka - faʻaleagaina i vaʻa tetele ma laiti. O faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o capillaries o le retina e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaaliga - le retinopathy o le maʻisuka. Afai e tiga le gaosiga o fatugaʻo, ona mamafa ai lea o le gaioiga o le tino, faʻaleleia le fulafula, totoina le toto ma toto ai le nephropathy o le maʻisuka. O suiga i vaʻa tetele e faʻatusa e le atherosclerosis. O le atherosclerotic sili ona mataʻutia o gaʻo o le fatu ma pito i lalo. O le le atoatoa o tagata eletise ma le le lava o le toto i le tino o le tino e mafua ai le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka. E mafai ona faʻaalia e ala i faʻasalaga, faʻalavelave o vae ma tamatamailima i luga o lima, gasegase o totoga o le tino, tiga o le faʻalapotopotoga.

Faʻailoga

I le lamatiaga mo le atinaʻeina o se maʻi koko o le maʻisuka, o tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma e sili atu i le sogasoga. O suʻesuʻega faʻavaomalo o kulūkose e iloa ai le hyperglycemia e faʻaalia mo tagata mamaʻi i le maʻi o Cushing, maʻi o le tino, tagata o loʻo tagofia glucocorticoid o fualaau oona, togafitiga faʻasolosolo, faʻamaʻi faʻamaʻi. O se suʻega atoa e faia e se endocrinologist. O metotia faʻavae suʻesuʻe e aofia ai:

  • Glucose anapogi anapogi . O le toʻatele o tagata mamaʻi ei ai le maualuga o le kulukose o le toto. O le mea mulimuli e masani ona i ai i le lautele mai le 5-5.5 i le 6 mmol / L, o nisi taimi 6.1-6.5 mmol / L ma le maualuga.
  • Glucose toleni test. Fuaina o le kulukose i le lua itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate e maua ai faʻamatalaga saʻo e uiga i le maʻisuka ma lona vavave. Faailoga mai le 7.8 i le 11.0 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni o le kulukose, ma le maʻisuka - sili atu i le 11.1 mmol / L.
  • Suʻega mo le 17-KS, 17-OKS . O le taunuʻuga e mafai ai ona tatou iloiloina le gaioiga-faʻamalamalamaga o le gaioiga faʻapitoa. O le biomaterial for study is urine. O se faʻalauiloa iloga i le excretion o le 17-ketosteroids ma le 17-hydroxycorticosteroids.
  • Suesuega i luga . Mo nisi faʻamatalaga e uiga i galuega a le pituitary ma le cortex, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faia. Faʻalagolago i le faʻamaʻi, o le maualuga o cortisol, aldosterone, ACTH ua fuafuaina.

Togafitiga o le maʻisuka

Etiotropic togafitiga o le faʻaumatia lea o mafuaʻaga o le faʻasolosolo. I le taimi lava e tasi, o fua faʻatatau e toe faʻafoʻisia ma tausia tausisia, faʻapupulaina le lagona o le tino i le gaioiga o le inisalini, ma faʻamalosia le gaioiga o siama β-vaʻaia o loʻo faia. Faatasi ai ma se auala faʻafelagolagomaʻi, o togafitiga faafomaʻi mo tagata gasegase e faia i vaega nei:

  • Laʻau maualalo o le corticosteroid . Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o le togafitiga o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matua toe faʻaleleia. Afai e le aoga le togafitiga o fualaau, o le fesili o le togafitiga o taotoga e foia - aveeseina o le mea e ola ai, o le vaega o le tino, o le tino. O le faʻatupulaia o hormones faʻataʻilalo e faʻaitiitia, maualuga le maualuga o le suka toto. Faʻatasi ai ma le faʻamalosi toto, o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻi suka e faʻamalo pe suia. Afai e le mafai ona soloia glucocorticoids, mo se faʻataʻitaʻiga, i le ogaoga o le maʻisuka, o lemoni anabolic ua faʻatonuina e faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga.
  • Faʻatoʻa togafitiga o le hyperglycemia . O vailaʻau e filifilia taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le aano o le maʻisuka, o lona tulaga, faigata. Afai e aʻafia le pancreas, o vavalalata beta e valaʻese pe maeʻa atoa, ona faʻasolosolo ai lea o le togafitiga o le inisalini. I ni mea vaivai o le faamai, o le puipuia o le tino o le glandular ma le tetee malosi o suauu i le inisalini, o vailaau oona o le hypoglycemic ua faatonuina, mo se faataitaiga, sauniuniga sulfonylurea. O nisi taimi e faʻaalia ai gasegase le faʻaaogaina o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic.
  • Antidiabetic diet . O le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaalia se togafitiga faʻasoifua maloloina Nu.9. O le taumafataga e faia i se auala e paleni ai le vailaʻau o le ipu, e le faʻaosofia ai le hyperglycemia ma e aofia uma ai meaʻai talafeagai. O loʻo faʻaaogaina mataupu faavae o meaʻai e maualalo le gaosiolosi: o mea e maua mai ai moli uila e le aofia ai - suti, pusa, meainu suamalie. O meaolatini ma meaʻai maualuga e sili ona taua i le taumafataga. O loʻo faʻamalamalamaina le faʻamaumauga faʻamaonia. O taumafa e faia i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso.

Forecast and Prevention

O le maʻisuka Steroid, e pei o se tulafono, e maua mai i se foliga sili atu ona leaga ma e faigofie ona togafitia nai lo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua. O le suʻesuʻega e faʻalagolago i le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le hypercorticism, i le tele o tulaga e lelei. O le puipuia e aofia ai le taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga o faʻamaʻi Cushing ma faʻamaʻi pipisi o le tino, le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids, togafitiga faʻasolosolo ma togafitiga tautala. O tagata lamatia e tatau ona siakiina pea mo le kulukose toto. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o vailaʻau, fetuunai le togafitiga autu, amata ona tausisia mataupu faavae o mea taumafa taumafa.

O le mafuaʻaga o le maualuga o le kulukose e mafai ona avea ma soʻo faaumiumi o le koko i totonu o le toto. I lenei tulaga, o le siama o le suka suka o loʻo faia. O le tele o taimi, o le le mautonu e tulai mai ona o vailaʻau faatonuina, ae mafai foi ona avea ma se faʻalavelave o faʻamaʻi e mafua ai le faateleina o le faʻasaoina o hormones. I le tele o tulaga, o suiga faʻaleagaina i le metabolism o gaʻo, e mafai ona toe faʻaleleia, pe a uma le faʻamalosolo o fualaau poʻo le faasaʻoina o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, ona mou atu ai lea, ae i nisi tulaga e mafai ona latou faʻamalosi pe a uma togafitiga.

E taua le iloa! O se mea fou na fautuaina e endocrinologists mo Faʻaauau le Mataituina o Maʻisuka! E na o aso uma e tatau ai.

O faʻamaʻi sili ona matautia mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma fuainumera, e 60% o tagata gasegase e sui ai vailaʻau oona.

Teʻa maʻisuka - o le a lea?

Steroidal poʻo le maʻisuka faafomai o se faʻamaʻi e tau atu. O le mafuaʻaga o le itu taua o hormones glucocorticoid, lea e masani ona faʻaaogaina i lala uma o vailaʻau. Latou te faʻaitiitia le gaioiga o le tino puipuia, maua ai aʻafiaga e le afaina. Glucocorticosteroids e aofia ai Hydrocortisone, Dexamethasone, Petametone, Prednisolone.

I se taimi puupuu, e le sili atu ma le 5 aso, o togafitiga ma nei fualaau faasaina ua fautuaina mo faʻamaʻi:

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia mo togafitiga o le maʻisuka ma e faʻaaoga foi e endocrinologists i la latou galuega o lenei.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O gaosi oloa e le o se faʻalapotopotoga faʻapisinisi ma e faʻatupeina i le lagolago a le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa.

  • maʻi leaga
  • siama siama
  • O le COPD o se maʻi faʻamaʻi tumau
  • gout i totonu o se gaioiga laititi.

O le umi, sili atu ma le 6 masina, e mafai ona faʻaaogaina ai le vailaau faʻamaʻi mo le pneumonia interstitial, malamomune, faʻamaʻi o le intestinal, faafitauli dermatological, ma le totoina o totoga. E tusa ai ma fuainumera, o le aʻafia o le maʻisuka pe a maeʻa le faʻaaogaina o nei vailaʻau e le sili atu i le 25%. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, o le hyperglycemia o loʻo matauina i le 13%, faʻafitauli o le paʻu - i le 23.5% o maʻi.

O le lamatiaga o le suka suka maua mai i le:

  • faʻasologa o le gasegase i, aiga muamua e maua i le maʻisuka,
  • i le taimi o le tasi le maitaga,
  • afaina, aemaise le manava
  • polycystic ovary,
  • tausaga matua.

O le maualuga o le fualaau o vailaau ua ave, o le maualuga atu lea o le maʻisuka:

Afai o le tagata gasegase ao le i faia muamua le togafitiga o le steroid e le o iai ni faaletonu muamua o le metabolism, o le glycemia e masani ona faatulaga i totonu o le 3 aso talu ona faalēaogāina. Faʻatasi ai ma le faʻaʻumiʻumi o le faʻaaogaina o nei vailaʻau ma faʻasolosolo i le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafai ona faʻalologo, e manaʻomia ai se faʻataʻitaʻiga i le olaga atoa.

O faʻamaoniga tutusa e ono aliali mai i tagata mamaʻi i le gaosiga o le hormones. O le tele o taimi, e amata ai le maʻisuka i le maʻi a Theenko-Cushing, e le masani ona maua - faʻatasi ai ma le hyperthyroidism, pheochromocytoma, maʻi vevela poʻo le faiʻai.

Faʻaaliga ma uiga o le suka suka

E tatau ona iloa e tagata gasegase e maua ai le suka i le maʻoti e patino i le maʻisuka:

  • - faʻateleina le urination,
  • polydipsia - o se galala malosi, toetoe lava a le vaivai pe a uma ona inu,
  • mago mucous, aemaise lava i le gutu,
  • maaleale, paʻu paʻu
  • tulaga vaivai vaivai i taimi uma, faaitiitia le faatinoga,
  • ma le leai o se inisalini - faʻamaonia le mamafa o le mamafa.

Afai e tupu nei faailoga, e tatau ona faʻamaonia le maʻisuka maʻi. O le iloiloga sili ona maaleale i lenei mataupu e iloiloina. I nisi tulaga, e mafai ona faʻaalia suiga i le gaʻo gaʻo i le vave 8 itula pe a uma le amataina o le faʻamaʻi. E tutusa lava le tulaga o le maʻisuka ma isi ituaiga o maʻisuka: o le kulukose i le faaiuga o le suʻega e le tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / l. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le faʻamoemoe i le 11.1 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se faʻalavelave faʻaleagaina, e masani lava ona le mafai ona faʻafitia.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suesue i le faafitauli o le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala fiafia - o le Endocrinology Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalosi e puipuia atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina se tamaititi e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i le aso 2 o Mati mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

I le fale, o le suka suka e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se glucometer, o se maualuga i luga aʻe o le 11 i le maeʻa ai e iloa ai le amataina o le maʻi. O le toto o le anapogi e tupu mulimuli ane, pe a maualuga atu nai lo le 6.1 iunite, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo suʻesuʻega faaopoopo ma togafitiga.

O faʻamaʻi o le maʻi suka atonu e le oi ai, o le mea lea e masani ai le puleaina o le kulukose o le toto mo le lua aso muamua ina ua maeʻa le faʻafoega o le kulūkocorticoids. Faʻataʻitaʻiga, pe a uma le faʻavasegaina, o suʻega e tuʻuina i vaiaso taʻitasi i le masina muamua, ona maeʻa lea o le 3 masina ma le ono masina, e tusa lava pe o iai faʻamaoniga.

Auala e togafitia ai le suka suka

O le maʻisuka Steroid e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. I le po ma le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga, o le glycemia e masani mo le taimi muamua. O le mea lea, o togafitiga e faʻaaogaina e tatau ona faʻaititia ai le suka i le ao, ae aua le faʻaosofia le hypoglycemia i le aoauli.

Mo le togafitiga o le maʻi suka, o fualaau lava ia e tasi e faʻaaogaina mo isi ituaiga o faʻamaʻi: hypoglycemic agents ma insulin. Afai o le glycemia e itiiti ifo i le 15 mmol / l, e amata togafitiga i fualaau oona e faaaoga mo le maʻisuka ituaiga 2. O numera maualuga o le suka e faailoa mai ai se tulaga ogaoga o le gaioiga o galuega, o ia ituaiga o gasegase o loʻo fautuaina mai inisalini.

Fualaau Faatinoga
MetforminFaʻaleleia le iloa o le inisalini, faʻaititia le gluconeogenesis.
Faʻamatalaga o sulfanylureas - glyburide, glyclazide, faʻasalalauAua nei faatonuina fualaau o gaoioiga faaumiumi, mataʻituina le masani o meaai paleni.
GlitazonesFaʻateleina le lagona o le inisalini.
Analogs o le GLP-1 ('eleelogoacagon) - faʻasalaga, liraglutide, lixisenatideE sili atu le aoga nai lo le maʻisuka ituaiga 2, faʻaleleia le faʻasalaga o le inisalini pe a uma ona 'ai.
DPP-4 inhibitors - sitagliptin, saxagliptin, alogliptinFaʻaititia le maualuga o le kulukose, faʻaalia le gau o le mamafa.
Inisalini togafitiga, e faʻatatau i le maualuga o latou lava inisalini, o se faʻalapotopotoga faʻapitoa poʻo le faʻaleagaina o mea e filifiliaO le inisalini e le o galue malosi e masani lava ona faatonuina ma pupuu aʻo le i 'ai.

E faʻafefea ona aʻafia le suka o le toto i fomaʻi?

O faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maualuga o maualuga o le suka i le toto, ma faʻamalosi ai le ate i le insulin o loʻo maua i le paʻu.

A maualuga le suka o le toto, o le inisalini e natia mai le pancreas ma tuʻuina atu i le ate.

A oʻo ina tuʻuina atu le inisalini i le ate, o lona uiga o se faʻaitiitia o le maualuga o le suka lea e masani lava ona faʻatuina atu i suauu moli. Nai lo lena, o le suka e feaveai saʻo mai le toto i sulu. O lenei faiga e faʻaititia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto.

O steroids e mafai ona faʻaititia le ate i le insulin. E mafai ona latou faia le ate e faʻaauau pea ona faʻamalolo le kulukose, e tusa lava pe faʻamalolo le pancreas le inisalini, ma saini e taofi.

Afai e faʻaauau lenei mea, o le a mafua ai le faʻamalosia o le inisalini pe a le toe tali mai siama i le inisalini na faia e le tino. O lenei tulaga e taua o le maʻisuka-induced diabetes.

Steroid Induced Diabetes

O le maʻisuka o se tulaga e mafua ai le maualuga o le suka o le toto o le tagata. E lua ituaiga o maʻisuka:

  • Ituaiga 1 maʻisuka: e le maua ai le insulin i le pancreas.
  • Tusa 2 maʻisuka: e le maua ai le insulin i le pancreas, pe o le tino e le tali atu i le inisalini na gaosia.

O loʻo maua i le maʻisuka e mafua i le maʻisuka e pei o le maʻisuka ituaiga 2, i le le mafai ona tali atu i sela o le tino le inisalini. Ae ui i lea, o le maʻisuka valea o le a le toe umi ae maeʻa maeʻa togafitiga. Ma o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1 o faʻamaʻi ia e tatau ona pulea mo le olaga.

Faailoga o le maʻisuka-maualalo o le maʻisuka

O faʻamaoniga o le maʻisuka e maua i le maʻisuka e tutusa ma le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1. Latou te aofia ai:

  • matagogo
  • fiainu
  • lagona le lava
  • paleni mamafa
  • faʻaauau faifaipea
  • faanenefu vaaiga
  • taoto ma vili
  • malogo, vevela paʻu
  • tingling or loss of sensations i lima po o vae

O nisi tagata e ono maua le maualuga o le toto suka e aunoa ma ni faʻaʻailoga. O le mafuaʻaga lea e taua ai i tagata le mataʻituina o latou maualuga o le suka i le toto pe a uma ona latou faia ni vailaʻau.

E faʻafefea ona togafitia le maʻisuka e faʻamalosi ai le maʻisuka?

E pei o ituaiga uma o le maʻisuka, e tatau ona suia suiga o le olaga ma le maʻisuka ona o steroids ina ia faʻaleleia ai le pule toto. O nei suiga e mafai ona aofia ai se soifua maloloina lelei ma faamalositino masani.

O le faateleina o le suka o le toto e masani lava ona tupu i totonu o le 1-2 aso i le maea ai o le amataga o tagata taʻavale. Afai e ave i le taeao mea vevela, o le maualuga o le suka o le toto e masani ona pa'ū i le aso po o le afiafi.

O tagata e faʻaaogaina le suka e tatau ona mataʻituina pea a latou suka. Atonu latou te manaomia le suʻeina o vailaʻau poʻo inisalini pe afai e maualuga le suka o le toto.

I le avea ai o se tulafono, e tatau ona toe foʻi le maualuga o le suka i le maualuga muamua i totonu o le 1-2 aso talu ona taofia le faʻaaogaina o le suka. Ae ui i lea, o nisi tagata e mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2, ma o le tagata maʻi o le a manaomia ona togafitia i lenei vailaʻau e faaaoga ai vailaau faʻalaʻau poʻo togafitiga insulin.

Vaega o lamatiaga

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2 mai le suka suka e faateleina i le faateleina o tui o steroid, ona o le umi o le taimi. O isi faʻafitauli mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • tausaga e 45 tausaga ma luga atu
  • mamafa tele
  • talafaasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 2
  • maʻisuka maʻitaga
  • vaivai le kulukose

O le maʻisuka amata o loʻo i ai avanoa uma lava o le fenumiai i le labyrinth o suʻega ma suʻesuʻega e faʻamatalaina e le fomaʻi i le taimi e faʻatuina ai le uluaʻi suʻesuʻeina o le maʻisuka.

I le toe iloiloga o le aso, o le a tatou talanoa e uiga i le vevela ma le taua tele o le faʻamautuina o le saʻo ma saʻo le faʻamautinoaga e fesootaʻi ma le vevela. O se tasi o mea sili ona taua o le a tatou talanoa i ai iloiloga o le hormone .

O mafuaʻaga o le faʻafitauli o louroid e masani lava ona talitutusa ma mafuaʻaga e mafua ai faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1. Ua faamaninoina lenei mea i le pasia o se suesuega lautele o le toto ma le suesuega o le toto ma ua faailoaina i le le lava o numera o paina paepae i lona tuufaatasiga.

Afai, a uma ona pasia se suʻega lautele o le toto, ona maua ai lea o le taunuuga i luga, ona ave suʻega o le homone . E taua le maitauina e le lava le faia o se faʻamaonia saʻo suʻega o le hormone thyrotropic - o le isi igoa o lou toʻalua, TSH .
E tatau ona faia suesuega, pasi T3 saoloto ma T4 e leai se totogi .

E taua foi le maitauina o le le lava o hormones o le thyroid e mafai ona mafua ai le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol, homocysteine ​​ma le lipoprotein. O lenei faʻamatalaga e taua tele mo le maʻisuka.

I le tulaga e te sau i se faʻaiuga ave suʻega o le homone oe lava ma o le taunuuga e le lelei, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi oe i se endocrinologist. E foliga mai, a maeʻa togafitiga a le fomaʻi, o le paleni o le hormonal o le a toe foʻi i le masani. Ae e le o lona uiga o le taimi nei e mafai ona e malolo ma faʻagalo mea uma. E tatau ona suʻe suʻega o le homone ia le itiiti ifo i le tasi i le 4 masina, ina ia mafai ai ona e iloa le lelei o togafitiga ma le mautu o iuga.

I le lumanaʻi suega o le hormone E mafai ona e aveina i le ono masina.

O le maʻisuka o le maʻisuka e taua foi o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka maʻi maʻisuka 1. E foliga mai o se taunuuga o le tele o corticoroids (hormones o le adrenal cortex) i totonu o le toto mo se taimi umi.

E tupu ai le suka suka mafua ona o faʻafitauli o faʻamaʻi lea o loʻo i ai le faateleina o le gaosia o hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻi o Theenko-Cushing.

Ae ui i lea, o le tele lava o le maʻi e tupu pe a uma le togafitiga umi i nisi o fualaau oona, o le mea lea, o le tasi o igoa o le faamaʻi o le maʻisuka.

O le vailaʻau o le maʻisuka, e mafua mai i le maʻi, e mafua mai ile vaega o faʻamaʻi pipisi, muamua e le o faʻatasi ma maʻi faʻalavelave.

I tagata e leai ni faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻofale i le tulaga o le maualuga o glucocorticoids, e tupu i se foliga malu ma lau pe a maeʻa ona faalēaogāina. I le pe tusa o le 60% o tagata mamaʻi, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le fesuiaiga o se ituaiga o le inisalini tutoatasi-o le maʻi i le insulin-dependent.

Maʻi vailaʻau maʻisuka

Glucocorticoid faʻamalosi, e pei o le dexamethasone, prednisone ma le hydrocortisone, o loʻo faʻaaogaina e pei o fualaau faʻamaʻi-inflammatory mo:

  1. O le faʻamala,
  2. O le gasegase toto,
  3. Maʻi masimimune: pemphigus, eczema, lupus erythematosus.
  4. Tele sikuea.

O le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona aliali mai ma le faʻaaogaina o togafitiga:

  • thiezide diuretics: dichlothiazide, hypothiazide, nephrix, Navidrex,
  • fualaau o le fanau mai.

O vailaau tetele o corticosteroids e faʻaaoga foi e avea o se vaega o togafitiga anti-inflammatory pe a uma le taotoga o le fatu fatu.

A maeʻa le gafa, e tatau i tagata gasegase ona ave tupe mo le taofiofia o le puipuiga o le ola. O ia tagata e faigofie lava ona mumū, lea, i le taimi muamua, e taufaamatau saʻo le okeni ua toe totoina.

O le maʻisuka faafomaʻi e le o faia i tagata gasegase uma, ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻaaoga pea o hormones, o le mea e ono tutupu mai i le mea e tupu e maualuga atu nai lo latou togafiti i isi faʻamaʻi.

Faailoga o le maʻisuka e mafua mai i vailaʻau faʻamalosi e fautuaina ai tagata o loʻo lamatia.

O le mea e le tatau ai ona maʻi, o le mamafa o tagata e tatau ona le maua le mamafa; oi latou o loʻo i ai le mamafa masani e tatau ona faʻaaogaina ma faia suiga i a latou meaʻai.

Afai e maua e se tagata lona muaʻi maʻi i le maʻisuka, e leai se tulaga e tatau ona e faʻaaogaina ai fualaau faasaina e fuafua i au lava iloiloga.

Vaega o le faʻamaʻi ma faailoga

O le maʻisuka Steroid e faʻapitoa i le tuufaatasia o uiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga suka 1. O le maʻi e amata pe a amata ona faʻaleagaina le tele o corsicosteroids i siama peta pancreatic.

E o gatasi lenei ma faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o suauu beta e faaauau pea ona maua le inisalini mo sina taimi.

Mulimuli ane, o le maualuga o le inisalini e faaitiitia, o le lagona o le tino i lenei hormone e faʻalavelaveina foi, lea e tupu i le maʻisuka 2.

I le aluga o taimi, o peta peta poʻo nisi o ia mea ua faʻaumatia, lea e mafua ai ona taofia i le gaosiga o le inisalini. O le mea lea, o le maʻi e amata ona faʻagasolo tutusa ma le maʻisuka masani ole maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini 1. Faʻaalia o tutusa lava faailoga.

O aʻaʻo autu o le maʻi suka e tutusa lava ma soʻo se ituaiga o maʻisuka:

  1. Faateleina urination
  2. Manava
  3. Vaivai

E masani lava, o lisi o loʻo lisiina e le o faʻaalia tele, e seasea ona taulaʻi i ai. O tagata mamaʻi e le faʻaitiitia le mamafa o le mamafa, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, o suʻega toto e le o taimi uma e mafai ai ona faia se siama.

Ole maualuga o le suka i le toto ma le urine e seasea maualuga. E le gata i lea, o le iai o numera faatapulaa o le acetone i le toto poo le urina e seasea ona matauina.

O le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le suka suka

O le aofaʻi o hormones o loʻo faʻateleina i tagata uma i auala eseese. Ae peitai, e le o tagata uma e ave glucocorticoids e maua i le suka suka.

O le mea moni o le tasi itu, o le corticosteroids e galue i luga o le pancreas, ma i le isi itu, faʻaitiitia le aʻafiaga o le inisalini. Ina ia mafai ona tumau le faʻaogaina o le toto toto i le masani, o le pancreas e faʻamalosia e galue ma se avega mamafa.

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, ona faʻaitiitia lea o le lagona o le gaʻo i le inisalini, ma o le gland e le 100% le taulimaina ona tiute. O togafitiga faʻamaʻi e tatau lava ona faia e avea o se mea mulimuli. Ua faateleina le lamatiaga i:

  • o le faʻaaogaina o mea taʻavale i mea maualuga,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaʻau,
  • mamafa le onosaʻi.

O le tausiga e tatau ona faia i le faia o filifiliga ma i latou e maua i nisi taimi maualuga maualuga o le suka i le toto mo mafuaaga e le mafaamatalaina.

I le faʻaaogaina o le kullucocorticoids, o le faʻaalia o le maʻisuka e faʻatupulaia, ma o se mea e faateʻia ai se tagata, aua e le mafai ona ia iloa lona maʻisuka.

I lenei tulaga, o le maʻisuka sa agamalū muamua ae leʻi aveina ni glucocorticoids, o lona uiga o nei vailaau faʻasalalau o le a vave ona faʻaleagaina le tulaga ma e mafai foi ona mafua ai se tulaga e pei o.

Aʻo leʻi faʻatuina togafitiga faʻasalalau, o tagata matutua ma le sili atu o fafine e manaʻomia ona faʻataʻitaʻiina mo le maʻisuka latene.

Togafiti

Afai o le tino ua le maua mai le inisalini, ona faʻasaina lea o le maʻisuka, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, ae o loʻo i ai foliga o le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga, le faʻamalosia o le inisalini o masini. O le maʻisuka e pei o le maʻisuka 2.

Togafitiga e faalagolago, faatasi ai ma isi mea, i le mea tonu e le lelei ai le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le mamafa o tagata o loʻo maua pea le inisalini, o le taumafa ma le suka-faʻaitiitia o fualaau faasaina e pei o thiazolidinedione ma glucophage o loʻo faʻaalia. E le gata i lea:

  1. Afai ei ai se faʻaititia o le galuega pancreatic, o lona uiga o le faʻaofiina o le insulin o le a maua ai e ia le avanoa e faʻaitiitia ai le avega.
  2. I le tulaga o le atrophue e le atoatoa o peta peta, i le aluga o taimi, e amata ona toe faʻaleleia le galuega o le pancreatic.
  3. Mo le faʻamoemoe lava e tasi, o loʻo maua ai se taumafataga maualalo maualalo.
  4. Mo tagata o loʻo i ai le mamafa masani, e fautuaina le taumafataga Nu.9, o le mamafa o tagata e tatau ona tausisia le taumafataga Nu.8.

Afai o le pancreas e le maua ai le inisalini, ona faatonuina lea e le tui ma e tatau ona iloa e le tagata gasegase. O le puleaina o le suka toto ma togafitiga e faia tutusa lava ma le maʻisuka 1. E le gata i lea, e le mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta mate.

O se mataupu e ese mai le togafitiga o le maʻisuka e mafua ai fualaau faasaina o le tulaga lea e le mafai ai ona teena le togafitiga o le hormone, ae o le tagata e atiina ae le maʻisuka. E ono i ai lenei mea pe a uma le gaosiga o fatugao poʻo le i ai o se fomaʻi matuia.

O le maualuga o le suka o loʻo tausia iinei, e faʻavae i luga o le saogalemu o le pancreas ma le maualuga o le gafatia o le tino i le inisalini.

I le avea ai o se lagolago faaopoopo, e mafai ona faʻamaonia mai i tagata gasemoni faʻamaoni e paleni ai aʻafiaga o hormones glucocorticoid.

Faatasi ai ma ituaiga eseese o le maʻisuka, o loʻo i ai ituaiga faʻamaʻi pei o le suka suka.

E tatau ona e iloa pe o le a lenei maʻi, pe faapefea ona matautia, ma o ai o le vaega sili ona lamatia.

Atinaeina o le maʻisuka malosi

O le mea autu o lenei faʻamaʻi o se faʻaopoopoga tele o corticosteroids i totonu o le tino mo se taimi umi.

E tulaʻi mai ona o faʻamaʻi e faʻaosofia ai se faʻatupulaia o gaioiga o grenes, o le mafuaʻaga lea latou te maua ai le tele o hormones. Ae o le tele lava o taimi, o le faʻaaogaina o fualaau oona e mafua ai ona faʻaalia. O le mafuaaga lena ua taʻua ai foi o le maʻisuka. O loʻo i ai foi le igoa "maʻi maʻisuka lona lua ile maʻi maʻisuka ituaiga 1."

I lona amataga, o lenei soli tulafono e aʻafia i le vaega faaopoopo-pancreatic, talu ai e tupu i le leai o ni faafitauli i le gaioiga o le pancreas.

Talu mai le faʻafuaseʻi o le steroid o le maʻi na afua mai i le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o vaega autu o fualaau faasaina e mafai ona faaosofia ai e tatau ona valaauina.

E aofia ai:

  • glucocorticoids (prednisone, dexamethasone, hydrocortisone),
  • togafiti
  • o togafitiga o le vaega o le gasegase (Nephrice, Dichlothiazide, Navidrex, Hypothiazide).

I le leai o ni faʻafitauli i le tino o le gaʻo i totonu o le tino, o le maʻisuka valea o loʻo i ai se laʻititi laʻititi ma ua faʻamavaeina lava ina ua uma ona faʻamavaeina fualaau.

O lenei faʻamaʻi e le o iai i tagata maʻi uma e ave fualaau faasaina. Ae latou te maua le avanoa e tupu mai ai.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le maʻisuka vaomalo e tupu ona o maʻi faʻamaʻi e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau oona. O le iʻuga, o aʻafiaga malosi e faʻapipiʻi i totonu o le tino, mafua ai nisi suiga, lea e taʻua o faailoga o le maʻisuka.

O nei faʻamaʻi e aofia ai:

  • bronchial asthma,
  • faʻamaʻi
  • lupus erythematosus,
  • tele sikula
  • fomaʻi faʻamaʻi.

O le manaʻomia mo le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e tulaʻi mai ma nisi taotoga faʻapitoa (totoina o totoga).

E tatau ona faʻaaogaina e faʻafefe ai se gaioiga e le mafai ona faia. O le mea lea, o gaioiga muamua e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

E i ai foi mataupu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ona o faaletonu o le tino. O le maʻisuka Steroid e le tupu i foliga o se tali atu i le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau oona, ae ona o isi mafuaʻaga.

  1. Pituitary ma le hypothalamic leaga . Latou te mafua ai faʻafitauli o le hormonal, lea e faʻaitiitia ai le tali o sela i le inisalini. O nei faʻamaʻi e mafai ona taʻua o le Itinko-Cushing maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le hydrocortisone e gaosia lelei i totonu o le tino. O le taunuʻuga o le faʻagataina o le tali atu i le tino i le synthesized insulin. Ae ui i lea, o suʻesuʻega e le faʻaalia ai le le lelei i le gaioiga o le pancreas.
  2. Toso gugu . Faatasi ai ma lenei suiga, o faafitauli e tulai mai ma le ave o le kulukose. O lona faʻamaualuga i le toto e maualuga, i le faasologa, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻatupulaʻia, ae o le faʻaitiitia o ona aʻafiaga faʻaititia. E mafai ona i ai i nei ituaiga o togafitiga, i nisi o mea e masani ai le faʻamaʻi o Bazedov ma le faʻamaʻi o Graves.

Faatasi ai ma faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maʻi suka e mafai ona mafua ona o faʻafitauli e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi o Heren-Cushing.

Faatasi ai ma i latou na taʻua:

  • afaina
  • faʻateleina o mea inu ava malosi,
  • faaletonu mafaufau.

I latou lava, o nei faamaʻi e le o ni mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ae e mafai ona mafua ai ni faafitauli i le hypothalamus poʻo le pituitary gland.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

I totonu o le maʻisuka, o le a faʻaleagaina ai ia peta paneta. Mo sina taimi, o loʻo latou faʻapotopotoina pea le inisalini, ae i se tau maualalo.

A o agai i luma le maʻi, o lona gaosiga e faaitiitia ai le tele. Ona o le faʻafitauli o le tino, o le tino o le tali i le inisalini ua faʻaitiitia.

A maeʻa le pancreas i le gaosia o le inisalini, o le maʻi e faʻaalia ai faailoga o le maʻisuka ituaiga 1. O le uiga pito sili ona taua e mafai ona taʻua o mea e pei o le fia inu pea ma le masani ai.

Ae i le taimi lava e tasi, e le faʻaitiitia le mamafa o le maʻi, e ui lava e masani ona tupu lenei mea.

O le faʻaaogaina o corticosteroids i le taimi o togafitiga e mafua ai se avega mamafa i luga o le pancreas. I se vaega, latou te fesoasoani ia te ia, ae oa latou gaioiga e faʻaitiitia ai lona lagona i le inisalini, ona o lenei tino e tatau ona galue malosi, lea e fesoasoani i lona vave vave ona fai.

E le mafai ona vave iloaina le faʻamaʻi. O suʻega (faʻataʻitaʻiga, biochemistry) e masani lava ona masani ai le masani: o le kulukose o le toto ma le aofaiga o tino o le ketone i le urine.

O nisi taimi o vailaʻau e mafai ona faʻateleina le maʻisuka, lea na i ai i le amataga o le atinaʻe, lea e oʻo atu ai i se tulaga ogaoga. O le mea lea, e fautuaina e faia se suʻega ao le i faatonuina se vasega o vailaau faʻamaʻi. E faʻaaoga lenei mea i tagata maʻi ma le gaʻo, toto maualuga, ma tagata matutua.

Pe a fuafuaina se togafitiga mo taimi pupuu e faʻaaoga ai fualaau faasaina ma le leai o ni faʻafitauli o le tino, e leai se lamatiaga faapitoa. A maeʻa le faʻagasologa o togafitiga, o le a toe faʻafoʻi faʻavaomalo faiga masani.

Maʻisaga ata vitio:

Faailoga o togafitiga

O le fautuaina o le i ai o lenei togafitiga e mafai, o le iloa o ona uiga. Ae faʻatasi ai ma le suka suka, o aʻafiaga e iloagofie ai le maʻisuka masani e le oʻo mai. E le suia e se tagata le mamafa, e le masani ona fai le masani, e le tele le fia inu. , o loʻo misi foʻi.

O nisi taimi o le tagata gasegase (ma o le tele o taimi e masani ai ona vaʻai) vaʻaia le taimi e iai le manogi o le acetone mai le gutu. Ae o lenei faailoga e tupu i fualaau oona maʻisuka.

O le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai e pei o:

  • vaivaiga
  • tulaga lautele o le leaga o le manuia,
  • moe
  • faaitiitia galuega
  • vaivai,
  • le le fiafia
  • faʻafefe.

Mai nei faʻaaliga, e faigata ona taumate e uiga i le atinaʻeina o togafitiga o loʻo fesiligia. O latou uiga o le tele o isi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma masani masani.

E masani lava, o le siama e maua i se faalavelave pe a sau le maʻi i le fomaʻi ma se talosaga e fautuaina vitamin mo ia e sii lona leo. O lona uiga o le faʻavaivaia vaivai o le tino e ono lamatia tele, ma o lenei tulaga e le tatau ona le amanaiaina.

Togafitiga togafitiga

O le mataupu faavae o togafitiga o lenei togafitiga ua fuafuaina e le fomaʻi, iloiloga o le maʻi o le maʻi, le ogaoga o le maʻi, le i ai poʻo le leai foi o faʻamaʻi faaopoopo, ma isi.

Ia mautinoa ia iloa pe o le a tonu lava le mafuaʻaga o suiga faʻaleaga. Afai o le faafitauli o le faʻaaogaina o fualaau, ona tatau lea ona faalēaogāina. O lenei mea o le a taofia ai le sili atu o le faʻaaogaina o tagata taʻavale ma taofia le atinaʻeina o le maʻi.

I nisi tulaga, e le manaʻomia le faʻailoaina o vailaʻau, aua o loʻo faʻamoemoe e foia se isi faʻamaʻi. Ona e manaʻomia lea e te sailia ni tupe e sui ai mea na faʻaaogaina muamua pe filifili foi isi metotia o togafitiga ina ia faʻaaogaina ai le taumafa malosi o le steroids.

Afai e tulaʻi mai le suka suka ona o le faʻaleagaina o le tino i totonu o le tino, o togafitiga faʻamalosi e tatau ona taulai i le faʻafefeina. O nisi taimi e tatau ai i le taotoga ona aveese le tino o meaola o le tino ina ia faaitiitia ai mea oona i totonu o le tino.

O le isi vaega o togafitiga o se faaitiitia o le maualuga o le suka. Mo lenei mea, togafitiga o meaʻai, faʻateleina gaoioiga faaletino e faʻaaogaina. E talafeagai lenei mea pe a afaina le gasegase o le inisalini. Afai o le gauai i ai o loʻo faʻasaoina, ae o le pancreas e le maua mai i le tele o aofaiga, ona faʻaalia lea o lona tui.

O togafitiga faʻaleagaina e mafua mai i soliga ua maua i le tino o le maʻi. Talu ai o le tele o fuataga e tatau ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le suka suka, o mea e le faatagaina e le tagata maʻi e le taliaina. E tatau ona ia pipii atu i fautuaga a le fomaʻi ma ia le misia le fuafuaina o fuafuaga.

O le maʻi suka o le maʻi suka o se ituaiga ogaoga o le maʻisuka o le maʻisuka, e mafai ona tupu e tusa lava pe o le a le matua (e mafai ona atiae e oʻo lava i tamaiti). O le faafitauli autu i lona siakiina o le leai lea o ni faʻafitauli iloga. O le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e tele lava ina afaina ai le tino. O nisi taimi o le tele o le maliega o hormones o le tino i totonu o le toto e avea ma mafuaʻaga moni o le maʻi. E mafai ona mafua lenei mea e ala i le maʻi o le okeni ma togafitiga faaumiumi ma vailaʻau glucocorticoid.

O fomaʻi faʻapitoa, togafitiga, o vailaʻau mo le maʻisuka, arthrosis, maʻi a Itenko-Cushing, ma le collagenosis e mafua mai i le maʻisuka steroid. I le gasologa o taimi, o le faʻaaoga masani o ia vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le le mautonu o le gasegase o protein ma gaʻo, ma mafua ai ona faateleina le suka o le toto. O lenei mea matautia e matua lamatia lava i le taofia o le galue o le ate i le tulaga o le faaputuga glycogen.

Faailoga o Steroid Diabetes

E pei ona uma ona maitauina, o le maʻisuka valea e le faʻaalia mai o ia o se faʻafitauli iloga. O le galala ma le faʻateleina o le faʻasolosolo o le urine e toetoe lava a le mafai ona iloa, faapea foʻi ma fesuiaiga i le glycemia. E masani lava o le maʻi e mausali. O faailoga e iloa ai lenei ituaiga o maʻisuka o: vaivaiga taua, vaivai tele, ma le le lelei o le soifua maloloina. Ae tutusa lava faailoga e masani ai i le tele o faamai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona latou faʻamaonia se solia o le gaioiga o le paʻu o le tino.

Faʻamatalaga o le ketoacidosis e le o aliali mai i le maʻisuka maʻi suka. I se tulaga le masani ai, e mafai ona e sosogi mai le acetone mai le gutu pe a uma le maʻi. E seasea, o le konesones e iloa i le urine. E le gata i lea, e masani lava ona i ai se aʻafiaga o le inisalini, ona e faigata tele ona faʻatinoina togafitiga. O le mea lea, o le glycemia ua faʻamautuina e faʻaaogaina ai se meaai malosi ma se tino faʻapitoa faaletino.

Togafitiga ole maʻisuka

Ole togafitiga faʻaleagaina o le suka suka e faʻamoemoe ile:

  • faʻasologaina o le toto toto
  • le faʻamamaina o le mafuaʻaga lea na mafua ai le faateleina o le maualuga o le homone i totonu o le tino.

E masani lava ei ai tulaga e le mafai e tagata gasegase ona faia e aunoa ma se taotoga: taʻavale vavalasea mea e sili atu i totonu o laufanua. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaleleia atili ai le gasegase o le faamaʻi lava ia, ma i nisi o tulaga e toe aumaia atoa le maualuga o le suka i le masani. Aemaise lava pe afai o le a gauai le tagata maʻi i le soifua maloloina ma mea taumafa, lea ua faatonuina mo le maualuga o le cholesterol ma le mamafa tele.

O vailaʻau e aofia ai le inuina o fualaau e maualalo ai le suka o le toto.

I le taimi muamua o togafitiga, ua faatonuina ai sulfonylureas, ae mafai ona latou faateteleina le metabolism o gaʻo, lea e tau atu ai i le suka o le suka i le tino atoa o le insulin. O le siakiina o lou mamafa o se vaega taua o togafitiga aua o le mamafa o le mamafa e faʻaleagaina ai le gasegase o le faʻamaʻi ma faʻamalosia togafitiga.

Muamua lava, o vailaʻau e mafua mai ai le maʻi e tatau ona faalēaogāina. E masani lava, e filifilia e le fomai ni analogues e le afaina. E tusa ai ma fautuaga faʻafomaʻi, e sili atu le tuʻufaʻatasia o fualaau oona ma inisiua inisalini. O togafitiga faapena e faʻapupulaina ai le avanoa e toe faʻafoʻi ai sela o le pancreatic e nafa ma le faʻasaʻoina o le inisalini masani. A maeʻa lenei mea, o le a mafai ona faigofie ona pulea le kesi i le fesoasoani o meaai.

Puipuiga

O le puipuia ma le vave iloa o le suka suka o se vaega taua o togafitiga ma glucocorticoids, aemaise lava pe afai o loʻo faʻamoemoeina o latou taimi umi. O fua lava e tasi e faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 2 ma le faateleina o le gaioiga faaletino e mafua ai ona faʻaitiitia le tulaga lamatia o le soliga o le gaosiga o le carbohydrate.

O le mea e leaga ai, e faigata tele ona ausia lenei mea, talu ai ona o le faʻamalosi e faʻateleina ai le manaʻo, ma o le tele o faʻamaʻi e togafitia ai latou e le aofia ai poʻo le faʻaitiitia tele o taʻaloga. O le mea lea, i le puipuia o le suka suka, o le matafaioi autu o le siakiina o maʻi ma a latou faasaʻoga i le laasaga muamua faatasi ai ma le fesoasoani o fua o le suka.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina.

O se ituaiga o le insulin-o le maʻi e le tupu ona o le le lelei o meaai paleni po o le gaʻo. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaaga autu o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau oona. O le mafuaʻaga lea ua taʻua ai le fomaʻi o le maʻisuka.

O le maʻisuka o le maʻisuka ua taʻua i vailaau e taʻua o vailaʻau e le o le pancreatic o lenei faʻamaʻi. O le mea lea, i le laasaga o le atinaʻe, e leai se auala e fesootaʻi atu ai i le faʻaleagaina o le pancreas ma, aemaise lava, tamaʻitaʻi o Langerhans.

Afai e leai se faʻalavelave i se tagata i le metabolism o gaʻo i le maualuga o le cellular, ma o le maualuga o glucocorticoids e tupu, ona masani ai lea ona maua mai le foliga mai o le suka suka. I le faaiuga o le kosi o faʻasalaga o fualaau oona, o le faʻamaʻi o le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga II, e mafua mai i le tele o le hormone na gaosia, i le silia ma le afa o tagata gasegase i le gasologa o tausaga e alu i totonu o le inisalini e faalagolago i le tino.

O fomaʻi e uiga i le maʻisuka

Fomaʻi fomai, Polofesa Aronova S. M.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala fiafia - o le Endocrinology Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalosi e puipuia atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

Fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi

  • Glucocorticoids. O le Dexamethasone, hydrocortisone i vailaau faʻaaoga e faʻaaogaina e fai ma fomaʻi mo le gasegase, faʻapea foi togafitiga o faʻamaʻi mimimune (eczema, lupus, ma isi) ma le maʻisa. E seasea lava, o le togafitiga e le aofia ai glucocorticoids pe a uma le siakiina o le tele o le sclerosis.
  • Vaega o le diuretic o le thiazide diuretics (Nefrik, Dichlothiazide).
  • O le tele o faʻamatalaga faʻasalalau.
  • Fualaau faʻaaoga mo togafitiga pe a uma le taotoga o fatugaʻo, aemaise lava le gaosiga. A maeʻa le faʻavasegaga, e tatau i le tagata ona ave faʻamaʻi pepe i lona olaga atoa, talu ai e ono mafai ona faʻaogaina i le tino o le tino. O le tele o taimi, latou te lamatia ai le ola maloloina o le okeni ua totoina.

O le mea moni, o le maʻi suka o le maʻi suka e le tupu i tagata maʻi uma e ave hormones, ae ui i lea, o togafitiga faapena e faateleina ai le lamatiaga.

Afai o se tagata mai le talaaga o nei fualaau oona na i ai ni faailoga o se ituaiga o vailaau o le faamaʻi, o lona uiga e ono lamatia muamua o ia. Ina ia aloese mai lona atinaʻe, fautuaina e aumai lou mamafa i tulaga masani, fetuunai lau meaʻai ma alu i totonu mo taʻaloga.

O faʻaaliga muamua e tatau ona faʻamalosi e taofi le masani ona faʻaaogaina o homone, pe a mafai i se mataupu faapitoa.

O faʻamaoniga autu ma nisi o foliga

O le uiga taua tele o le tuufaatasiga o meatotino o ituaiga uma o le maʻisuka. I le laasaga muamua o le atinaʻe, o le tele o corticosteroids e amata ona faʻaleagaina ia sela beta e taulaʻi i tamaʻi motu o Langerhans, lea e fesoʻotaʻi ma le suka suka i le insulin-dependent. E ui lava i lea, ae latou te maua pea hormones.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

Ae o le voluma o le gaosiga o le inisalini e faʻaitiitia, o le faʻalauteleina o sela i lea mea e faʻaititia, pei o le lona lua. I le aluga o taimi, e le toe faʻaaogaina ma mate ia sifi peta, i le faasologa, i le faasologa, o le maʻi e sili atu ona tutusa ma le ata o le inisalini e faalagolago i le maʻi.

O faʻamaoniga e tele lava ina tutusa ma le masani masani o le maʻi:

  • vaivai, faaitiitia le faatinoga,
  • matuai galala
  • maualuga maualuga gasegase.

I nisi o tulaga, o le tagata gasegase latou te le o amanaʻia a latou faʻaaliga, talu ai latou te faʻaali atu latou lava vaivai. Corticosteroids e le faʻaleagaina ai le mamafa o le mamafa o le tino poʻo lona mauaina, ma o le suʻeina ole toto e mafai ai ona faia se faʻamautinoaga saʻo. O le maualuga o le suka i le urine ma le toto e seasea lava ona tupu, e seasea lava ona vaaia le acetone i suʻesuʻega.

Matou tusitusi

Suʻega: Na manumalo le maʻi suka

I: my-diabet.ru Administration

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Ma o laʻu tala lenei

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Alu i le tusiga >>>

O gaioiga Beta e galue i le maualuga o le malosi e faatumauina ai le maualuga o le toto toto. Afai e maloloina le pancreas, o le a vave ona faʻaaogaina i mamafa mamafa. Faatasi ai ma se faaitiitia o le tui po o le faaui atoa o fualaau faasaina, ua toe faaleleia uma ai metabolic processes.

Ae afai o se tagata o loʻo i ai siamoni e maua i le maʻisuka, o le ata e matua ese lava. O le siama ua leiloa le lagona i le inisalini, i le faasologa, o le pancreas e le atoatoa lona faatinoina. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina mo le maʻisuka e faʻaaogaina corticosteroids i na o tulaga tulaga ese lava.

O se mataupu e matua ese lava pe afai e le mafai ona teena lemoni, mo se faataitaiga, i le tulaga ogaoga o le foma. O iinei, o le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose, faʻapea foʻi ma le inu o meaʻai e faʻasala ai aʻafiaga leaga o le glucocorticoids.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na tuʻuina mai ai taunuuga taua o Dialife.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dialife na faʻaalia lona malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le telefoni TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o fualaau faasaina a Dialife ua sili atu ona masani.
E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga) i le mea e le o iai se togafiti o togafitiga.

O le maʻisuka o le maʻisuka e taua foi o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka maʻi maʻisuka 1. E foliga mai o se taunuuga o le tele o corticoroids (hormones o le adrenal cortex) i totonu o le toto mo se taimi umi.

E tupu ai le suka suka mafua ona o faʻafitauli o faʻamaʻi lea o loʻo i ai le faateleina o le gaosia o hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻi o Theenko-Cushing.

Ae ui i lea, o le tele lava o le maʻi e tupu pe a uma le togafitiga umi i nisi o fualaau oona, o le mea lea, o le tasi o igoa o le faamaʻi o le maʻisuka.

O le vailaʻau o le maʻisuka, e mafua mai i le maʻi, e mafua mai ile vaega o faʻamaʻi pipisi, muamua e le o faʻatasi ma maʻi faʻalavelave.

I tagata e leai ni faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻofale i le tulaga o le maualuga o glucocorticoids, e tupu i se foliga malu ma lau pe a maeʻa ona faalēaogāina. I le pe tusa o le 60% o tagata mamaʻi, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le fesuiaiga o se ituaiga o le inisalini tutoatasi-o le maʻi i le insulin-dependent.

Mafuaaga o Steroid Diabetes

O avefeʻau faʻamaʻi Hormonal e masani lava ona gaosia i totonu o le tino e alalaʻau ma gaʻo gafa. Latou te faʻafefeteina le tino puipuia o le tino ma faʻaaogaina e togafitia maʻi o le autoimmune,

Ina ia ausia la latou sini, o le corticosteroids e faʻaalia ai aafiaga o le cortisol, o le hormone e maua mai i fatugaʻo, ma mafua ai ona aʻafia tulaga faigata ona o le toto maualuga ma le kulukose.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le manuia, o vailaʻau gaosi vailaʻau e iai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le gaioiga ma le vevelaina o ponaivi pe a ave mo se taimi umi. O tagata gasegase o le Corticosteroid e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o se setete na aʻafia.

I le maualuga maualuga o faʻasolosolo, o suauu e gaosia ai le inisalini e tuʻuina atu ai le sili atu o le homone e faʻaaoga ai le kulukose. O le mea lea, e faapaleni ai gaʻo i totonu o tapulaa masani mo le faʻatinoina lelei o le tino atoa.

I le tulaga faʻaleagaina o ituaiga e lua, o vailaau faʻamalosi e faʻapipiʻi ai le kulūkose. Latou te faʻateleina le glycemia i ni auala se tolu:

  1. Le taofia o le gaioiga o le inisalini.
  2. Faʻateleina le aofaʻi o suka.
  3. Le gaosia o le kulukose faaopoopo i le ate.

O vailaʻau vailaau faʻaaogā e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻesa e le aʻafia ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o lona maualuga e tulaʻi i totonu o ni nai aso ma o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi, fuataga ma le ituaiga o hormones:

  • o aʻafiaga o vailaau oona e mou atu i totonu o le 48 itula i le maea ai o le faʻamalolo,
  • o aʻafiaga o injections i le 3 i le 10 aso.

A maeʻa le faʻaaogaina o le steroids, o le glycemia e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, e ui i lea, o nisi tagata e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona togafitiga i le olaga atoa. O lenei ituaiga o fomaʻi e atiina ae i le umi faʻaaogaina o le koko (sili atu ma le 3 masina).

O loʻo faʻaaogaina faʻamaʻi e togafitia ai le tele o faʻamaʻi, mai le faʻafitauli o le autoimmune i faafitauli e fesootaʻi ma le mumū, e pei o le gasegase.

Latou te galulue e ala i le faaitiitia o le gaioiga o le tino ma le faʻaitiitia o le mumū, ma o lea e aoga tele i le puipuia o le faaleagaina o le tino.

Ae ui i lea, e mafai foi ona aʻafia e le vailaau pe faapefea ona tali atu le tino i le inisalini, o le hormone e pulea ai le suka.

Faailoga ma foliga o le kosi o le maʻisuka

E ui lava e mafua ai le maʻisuka, ae e aofia ai uiga o le maʻi o le maʻisuka, o le muamua ma le lona lua. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e suia le galuega o totoga i totonu, e suia a latou meatotino.

I le amataga o le faamai, o corticosteroids i le tele o fuainumera e amata ona faaleagaina ai ia peta beta o le pancreas, lea e faaauau pea ona maua ai le insulin. A maeʻa sina taimi, e amata ona gaosia le inisalini i totonu o se laʻititi laʻititi, ona faʻamaeʻa ai lea ona gaosia.

E masani ona le gauai tagata maʻi i nei faailoga. E masani uma lava, o le mamafa o loʻo i luga o le tulaga tutusa. Ona o lenei mea, e matua faigata lava ona faia le faʻamaonia saʻo o le maʻisuka.

Faʻasologa o le maʻisuka, o le manogi o le acetone mai le gutu e amata ona tu i fafo. O tino pepe Ketone e le mafai ona iloa i taimi uma i le urine. O le malosi o le inisalini e masani lava ona lagona ai, o lea e faigata ai ona faia se suʻesuʻega saʻo ma faia le togafitiga talafeagai. Le faʻamautuina o le glycemia (toto sugar), o le tagata maʻi e faʻamaonia se meaai malosi ma se tino faʻapitoa faaletino.

O le maʻisuka o se mafuaʻaga o le steroid

I ia lava, o le tele o corticosteroids e aafia ai le tulaga o le tagata i le auala tutusa lava. E le gata i lea, e le o tagata uma e ave i latou e maʻi. O nei hormones e le gata i le paʻu o se tagata, ae faʻaititia ai foi le aoga o le inisalini, naʻo le faʻasaʻoina.

Tuua Lau Faamatalaga