E tatau ona tuʻuina atu le suka ma pe faapefea ona fai?

E ui lava atonu o se mea e faateia ai oe, e ese mai i le maʻisuka, o le suka e fesoʻotai vavalalata ma maʻi fatu. O le mea moni, o suʻesuʻega e iloa ai oi latou o loʻo faʻaaogaina le 25 pe sili atu pasene o lo latou gaosi i le kaloli i le ituaiga o suka, e faalua ona mate mai le maʻi fatu nai lo i latou e maualalo ifo i le 7 pasene o la latou kalori mai le suka.

E manaomia le suka ile tino?

Afai tatou te talanoa e uiga i suga (carbohydrates) i le lautele, ona ioe, tatou te manaʻomia. O le fesili atoa o le a le mea e ulu atu i le faiʻai ma se toto toto e fafaga ai. Afai tatou te talanoa e uiga i le kulukose, ona galue ai lea o le faiʻai ma le gafatia tatau uma, e aunoa ma ni ulu o le ulu, o le aisa ma le mafaufau.

Ae o tagata ua leva ona toe faaleleia le sucrose mo le faamoemoe lava e tasi (o le suauu - cane cane), faia o suka suka ma gaosi meaʻai, ma lafoaʻi le gaosiga o le kulukose i le malosi atoatoa. O le upu "toetoe" o lona uiga latou te le popole e vave fesili atu i le faiʻai pe a latou fiafia i le polokalama fou - ma pe a oʻo mai o latou lima, ua le mafai e le au fai pisinisi ona tuʻuina atu ni tupe maua mai le pisinisi na faavaeina (i le 1990, na faia ai 110 miliona tone o suka).

Ae o le a se mea leaga e mafai ona tupu i se tagata mai le taumafaina o se mea na faia, mea suamalie ma taugofie e pei o le suka, pe afai o lenei mea ua faia e le natura lava ia?

O le mea moni, e mafai ona maua mai e le tino e ala i le 'aina o kāloti poʻo melon, inu pineapa, maple, birch sap - ae i ni fua e le fuafuaina ai le fuafuaga o mea taumafa a le faiʻai, ma e oʻo lava i le' ai o le suka poʻo le togomalie (aemaise lava i latou e mauoa) e leai se tasi le ulu.

Ae o le isi mea na tupu i tagata na faia le auala o le maua lea o le mafaufau o lenei mea mai le sua o le suka-o se oloa e fiaselau taimi e sili atu ona tumu i gaʻo sili atu nai lo uluai mea gaosia. Satura moni lava e oti.

O le mea moni e faapea i luga o le absorption i totonu o le inumaga, o le suavai o le sucrose-sosolo i totonu o ni mea gaʻo e lua faigofie:

E ui o mea uma e lua o loʻo i ai le fualaau faʻasolosolo tutusa (C6H12O6), o lo latou fausaga e eseese tele. O le fructose o se mama o le 4 carbon carbon and 1 oxygen atom, o le kulukose foi o se mama (ma le aofia ai o le oxygen atom), ae ua i ai le 5 carbon carbon.

Ona o le eseʻesega i le vailaʻau vailaʻau e fuafua ai mea totino o se vailaʻau, o le mea e ese ai le amio a carbohydrates o loʻo taʻua i luga.

Afai o le kulukosese o se "meaola" lautele mo le galuega a le faiʻai, gaʻo, ate, maso (e aofia ai le fatu), ona naʻo le ate e mafai ona taulimaina le gaosiga o le suka. Talu ai ona o musele o na enzymes lea a maeʻa se faasologa o suiga e mafua ai le liua o le fructose i le kulukose, e leai lava, o le mea lea, e le o se mea taua ia i latou.

E masani lava ona sau i le kulukose, lea e taua o le "utaina" - o le ate maelega, ina ia aua le "leiloa le lelei," vave ona liua i mea e pei o le gaʻo (triglycerides), lea e muaʻi lolovaia le toto, ma i le pito o le ala - nofo i puipui o mea taua gaʻo "falepuipui" mo totoga i totonu (e le o faitauina le "injections" faifai pea i totonu o le tele o tupe teu o le gaʻo i luga o le manava, papa, neck ma isi nofoaga).

O le mea lea, o le faʻaaogaina o le suauu e faamalieina ai manaoga o le tino e le mafai ona o le mea moni e faapea:

  • i suʻega taʻitoʻatasi, o le fua o le kulukose e sili ona aoga mo le tino e tusa ma le afa o le aofaʻi o le carbohydrate e faʻaaogaina (o le isi afa o loʻo naʻo le faʻamalo)
  • naʻo se vaega itiiti o le fructose (o se vaega o le sogasolo) i le iuga e avea ma kulukosese i le tino,
  • faʻaaogaina o le fuasela i totonu lava ia e manaʻomia ai le faʻaalu o le malosi e aveesea mai le tino.

I le silasila i le taumafaina o le suauu (o se mea e na o le foliga mai o le malosi o le malosi), e faaopoopo atu i le aveesea mai ia i latou o tino taua, e iai foi:

  • faʻateleina le viscosity o le toto (ona o lologa i triglycerides),
  • afaina
  • naunau i le thrombosis,
  • muamua le atherosclerosis,
  • maualuga le maualuga o le maualuga.

O le tuufaatasiga o nei mea uma e afaina i le mafaufau ma le fatu fatufatuga, o le mea lea, o le fuaitau "fasioti tagata ma le mafaufau" ua faaaoga i luga mo le sucrose (sugar) e matua tauamiotonuina.

Ae o le matafaioi o le ß-fructose i le tino e le muta iina.

Toa mausa

E ui i le maualuga o le lamatia o le maua o le maʻisuka, o le kulukose e tasi le mea e le mafaatusalia - o le a mafai ona mafua ai le satisiti moni. A oʻo i le toto o loʻo tafe mai i le hypothalamus o le faiʻai, e suʻesuʻeina e pei o loʻo iai le tele o meaʻai, o le gaosia o le inisalini e le pancreatic gland ua faʻaaogaina - ma ua le toe faia uma taumafaiga faʻaoga.

Fructose (e le o se vaega o le sologa lelei, e le o se mea mama) e le mafai ona faatupuina ai se lagona - o le mea lea, o le faiʻai e le o lagonaina se mea e le o se faailo e "tautau". Ma e ui lava ua uma ona vaivai le tino ona o le tele o le gaʻo o le gaʻo, "o le aoauli e alu e aunoa ma le malologa o le malologa" - a maeʻa le keke i le gutu, ona oʻo lea o le lima i le isi, aua "e foliga mai e laʻitiiti".

O le manatu o oloa o le "faoa faamalosi" lagona le lelei i totonu o le tino (lea e le fetaui i soo se talone) e masani ona toe faafouina, o le manaomia o le sipuni o se taamilosaga vavalalata o "loimata mai mata - suamalie i le gutu."

O le isi inhibitor e taofi meaʻai manogi o le lemoni o le hormone, lea e gaosia e siama tino, ae le faʻasaʻoina foi i le tali i le fructose o loʻo ulufale i le toto - ma o le ate ua faʻamalosi e faʻaaogaina mea uma e ulufale i totonu toetoe lava a 24 itula i le aso.

O taunuuga nei o le mataʻituina e le tagata lava ia e mafai ona iloa e faalagolago i le suka:

  • le le mafai ona taofia le tagata lava ia i le taumafaina o suti,
  • o se suiga iloga o le soifua manuia ma le le lava o lau palau (mai le popole le mafaamatalaina ma osooso e "malepe" faatasi ma le afu malulu ma le maofa o le tino),
  • o le faʻafuaseʻi o faʻafitauli o meaʻai (mai le "susu i lalo o le sipuni" i le manava o le intestinal gas - flatulence)
  • o se faʻateleina faʻateleina o le pito i luga o le puimanava ma sulu, lea e mafai ona iloa i fua masani (pe faʻaalia i lavalava).

Vitio vitio e uiga i mea ua fai ma vaisu i laʻau suamalie:

Mafuaaga o se taunuuga o le sauaina

E pei ona molimau mai le fuainumera o fuainumera, afai o le suka i totonu o Amerika (faatasi ai ma meaai uma) e faaopoopo pe itiiti foi 190 g i le aso (tolu fausaga), ona i ai lea i le Russian Federation e le silia le 100 g / aso.

Ae - silasila! - o loʻo matou talanoa e uiga i le suka mama ma e le faʻaaogaina i le "faʻafefete" i falaoa, mayonnaise ketchup, e le taʻua ai "mea e le atoatoa" mea inu e tuʻuina mai o se mea masani.

O le tagata ua leva ona "mausali" i luga o le suauu, lea e maua ai e ona tagata ni tupe sili ona lelei, ma tagata faatau - totogiina a latou lava tupe:

  • afaina (pe mamao mai se taʻaloga),
  • maʻisuka
  • caries
  • faafitauli i le ate, papa o le pancreatic, intestines, toto toto, fatu, faiʻai.

E tusa lava pe o tagata Amelika, oe ua faʻapitoa e faʻatusatusa mea uma, o le "susunuina" o paʻu paʻu i le gaogao ma luga o taʻavale, e le mafai ona taulimaina le galu oona na ufitia ai lo latou atunuu, o lea e le tatau ona tatou talanoa e uiga i tagata Rusia - e mafai lava ona latou "lafi i tua" se tau malulu, faavavau se faʻaletupe o le tala faʻatatau o le tupe ma faʻatau sootaga faaleaiga, faʻapipiʻi faʻataʻamilo i ou vae pe a taumafai e alu mo se savaliga poʻo le falemaʻi.

Ma le suka mo tagata e galulue mamafa i le toomaga o latou maso (faʻafeagai) o le auala pito sili lea ona faigofie ma sili ona taugofie e toe faʻaleleia ai mai se taʻaloga.

Maʻeu, o le tulaga o le tele o faanoanoaga e sauaina ai tagata sili ona mauoa (o le tulaga o le fefe, ita, leai se malosi ao lei oo i le olaga, lea e oo atu ai i le tiga ma le naunautai e taui ma sui, tuputupu ae ma le le mautonu ma mai lea tausaga i lea tausaga i le malamalama o tagata uma ma ona sui) ae e le mafai ai e se tasi ona "goto" mai le "sukalala", mai se umi umi i le tino o le tagata e avea ma mea sili atu ona maaleale ma fetogia.

O le mea moni, o le mafuaʻaga o le isesa e le gata o le faʻaaogaina o laʻau, ae o latou o le auala sili ona puupuu i se tino.

O a isi faafitauli e ono tulai mai?

Fai mai o le manuia o le mafuaaga lea o se tagata mativa o lona uiga o le leai se mea e fai.

E amata i le mea moni e faapea, ona o le faʻaogaina o le suauu, o mea taumafa e alu i totonu o le iniseti i se saoasaoa vave - pe a le o le manava, ona oʻo lea i se tulaga lata ane i ai, e mafua ai le faʻaaogaina o mea taua i totonu.

Ae i le silasila i le suiga i le maualuga o le auala i le itu o le sili atu o le acidity, o le microflora pathogenic o le mea moni "e susulu ma manogi" i vaega uma o le fualaau (digestive system) (mai le faitotoʻa tautala ile palakalafa), e tau atu i:

  • dysbiosis ma candidiasis (vevela, salalau solo i le tino atoa, mafua ai le faʻaleagaina o meaola uma, e oʻo i le fatu fatu),
  • gaioiga o le inflammatory (mai stomatitis i ulcerative colitis),
  • Faʻaleagaina o le fausaga o le gastrointestinal tract,
  • gaʻo gaʻo ma ona cirrhosis.

O le faʻafitauli o le gasegase e le gata ina aʻafia ai i le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o vaega matautia o le cholesterol ma faafitauli faʻafomaʻi.

O le atoaga o le homone, e aʻafia ai, aua o le lafoaia o le isi laʻau suamalie e naʻo le atuatuvale, e mafua ai le faʻasaʻo vave o le 2-3-dose o le adrenaline i totonu o le toto, aʻo faʻasaʻoina oe lava i le atinaʻe o "hormones of happiness" (serotonin and dopamine) ma e masani ona le lava le malosi o le mafaufau poo le i ai o le agaga - e te manao e umi le lagona, ae mo lenei mea e te manaʻomia e faateleina le "fualaau". E masani lava o ituaiga o mea ua fai ma vaisu (ma le manatu o le "pipii" i le fiafia).

E faʻapefea ona teena le sisi?

Talu ai ona o le suamalie e mafua ai le vave oso aʻe o le toto suka - ae faʻapea foi i lona vave faʻavave, mafua ai lagona uma o le fiaai (seia oʻo i le fefe i le matelaina), o taunuuga o le teenaina o le sugar e pei o lagona tiga tele:

  • mafaufau (mai le popole muamua ma le ita tele ma le fefe e taʻu atu le ita, faaiʻu i le faapaʻu atoa),
  • somatic (tino).

  • vavao
  • ulu matua
  • gatete i le tino
  • musele
  • tigā po o miti malulu
  • asthenia (o foliga e foliga mataga, "vavae ese", faatasi ai ma mata ua goto ma mataʻetaʻe lauiloa).

O le tulaga o le "solia" e mafua ai le leai o se faamoemoe ma le le mafai ona taulai atu i pisinisi, faʻaauauina (mai se vaiaso muamua lava faigata muamua) i le tasi le masina (faʻalagolago i le masani o le "suka" sugar).

Ae o na lagona e mafai ona mafua ona o le teena tele o sitaili i le lautele (lea e mafai ona faamalosia, mo se faataitaiga, i se tifaga ma le manaoga e aveesea le mamafa i se tele).

O i latou oe mananao e suia o latou olaga e tatau ona tumau ma ia manatua e tatau ona e lafoaia muamua le taumafaina o le suka mama (vaega poʻo le oneone), ona faasolosolo malie lava ona vevela mai le paluga siliva, shmat ma fasipepa o meaʻai matagofie, taumafa i le taimi (mo agaga talanoa i le laulau poʻo "i lalo o le televise") i le afa-fagu o le siamu, faʻamalosi, nai ipu tioata suamalie ma isi faʻaosoosoga.

Tolu mea faalilolilo - auala e foia ai le manaʻoga mo laufofoga. Vitio:

O le mea mulimuli, e aoga i le sili atu ona mataala (ma le faʻaaloalo tele) faʻafeiloai i le faiga o le 'ai, laulau, ma le taimi e saunia ai meaʻai - faʻalogo i le "masked" sugar, aua o se mea sili ona lelei i le faia o le tele o faleoloa meaai.

Ma o le "tapeina o le igoa mai le suā suka" o le a tupu ma le le mautonu ma le tigaina mo le tino - ma o le setete o le soifua maloloina o le a avea ma tali ola i le fesili pe aisea e tatau ai ona faʻatapulaaina oe lava i meaʻai. I mea uma, e ese mai ia te ia, e matua ese lava ma ofoofogia i le lalolagi, o le nofo faataamilo i le laulau o lona uiga o le misia uma o nei mea mo oe lava e le mafaamatalaina.

Aua e leai se keke e mafai ona faatusatusa i le lele o le agaga ma le tino, ausia i se tulaga maualuga o le iloa, lea e na o le tasi lea e mafai ona fesoasoani i le faasaolotoina o le tagata lava ia mai le le mautonu o agaga ma monsters o loo nonofo i seoli.

Ole suā tatau e manaʻomia mo le tino o le tagata

O le suka faamamaina o se oloa o le pisinisi faʻaonaponei ma o se mea e le masani ai. O le tele o kamupanī gaosi oloa o loʻo gaosia ai mea faʻamalosi e taumafai e aloese mai lenei upu "mataʻu" i le suiina i synonyms o loʻo i lalo: o le laulasses, sucrose, fructose, xylitol, suauu hydrogene, galactose, maltose, dextrose ma isi. Po o le a lava le igoa, o le afaina mai le vaega e le suia.

O faʻamaumauga masani o le suka faamamaina o vailaʻau ia e ulu atu i le tino o le tagata faatasi ai ma fualaau aina ma isi meaʻai o fualaau, pei o le fructose. O le suka gaosi, lea e le mafua ai se maliu suamalie, ae i le taimi lava e tasi, o lona faʻaaogaina e tatau foi ona saʻo saʻo.

I aso nei, mai se vaaiga faafomai, o le maualuga o aso masani o suka mo se tagata soifua maloloina o le:

  1. Mo tagata, tolusefulu-fitu ma le afa kalama o le suka (pe a ma le iva teaseti). O le aoga o le malosi i lenei mataupu e tusa ma le 150 kalori.
  2. Mo tamaitai, luasefululima kalama o le suka faamamaina (tusa ma le ono teaseti). O le tau aoga o lenei aofaiga o oloa e 100 kilokalo.
  3. A o laʻitiiti, e fautuaina e te faatapulaa lau meaʻai i le tolu teaspoons.

E silia ma le 70 pasene o le aofaʻi o tagata i aso uma e sili atu nai lo faʻatagaga masani i nisi o taimi. O se tagata e 'ai i se tele o meaʻai suamalie e ono lamatia ai le ola maloloina ma le autalavou nai lo le matua.

Suga o mea ua fai ma vaisu

O le faʻateleina o le faʻaaogaina o le suka e vave ona oʻo atu i le amataga o le faʻalagolago moni i lenei oloa.

O le mea moni e faapea, a maeʻa le faʻaleleia o le suka i le tino o le tagata, e lua mea autu e amata ona maua - dopamine ma serotonin. E masani ona taʻua o le hormone o le fiafia.

A maeʻa ona 'aina le suamalie, o loʻo i ai se tagata i se tulaga maualuga ma lelei. A maeʻa mea ua taʻua i luga ua maeʻa a latou gaioiga, e manaʻomia e le tino le toe faʻaleleia. O le mafuaaga lena e toe manao ai se tagata e 'aina sea suka leaga.

O le isi vaega o ia oloa o le suka, o le gaogao i le gastrointestinal tract, na mafua ai le gaosia o le inisalini faaopoopo. O lenei, i le itu, e tau atu i le mea moni o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e vave ona tulaʻi, ona paʻu ai lea.

O se taunuuga o lenei faagasologa, o se tagata e 'ai i le sipuni e vave ona tumu, ae a mavae se taimi puupuu ona toe maua ai lea e ia se lagona o le fiaaai.

O faailoga taua e faʻaalia ai le i ai o le faʻalagolago i le taumafaina o suti o mea nei:

  • o le lagona o le masani, ua mou atu, lea e mafai ai e se tagata ona 'ai le palapala suamalie i lea taimi ma lea taimi.
  • afai e faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai suamalie e 'ai, faʻaleagaina ma le popole, e faʻafuaseʻi ona faʻaitiitia le lagona.
  • sili atu le mamafa o foliga vaaia, aemaise lava i le puʻu ma le pulou.
  • afaina fualaau ma afaina ai.

Afai e faʻamapulaʻa le taumafaina o suka, e mafai e tagata ona maua se maʻi o le weaning, e pei o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻapitoa faʻamaonia o faailoga ia e tupu i le vaiaso muamua pe a uma ona teenaina meaʻai suka. O nisi taimi e mafai ona tuʻuina atu ia ituaiga faʻataʻitaʻiga mo se masina atoa. I le avea ai o se tulafono, o faailoga o le weaning o loʻo faʻaalia mai i le:

  1. Tigā ma le vevela.
  2. Faateleina le le fiafia ma le le talafeagai o lagona o le ita.
  3. Le leai se popole.
  4. Se tulaga o le le fiafia po o le atuatuvale.
  5. Leai o le fiaai po o lona faateleina.
  6. Lagonaina o le vaivai faifai pea po o le vaivai.
  7. Le faʻagasolo o le moe, faʻaletonu.
  8. Paʻa i totonu o maso.

O se faʻamaʻi sili ona taatele e sili atu ona taatele i tagata le mautonu e faʻafuaseʻi ona taufetuli lagona. O le mea lea, e amata ai e le tagata ona "faʻafefe" ona uiga le lelei ma sili atu ona faʻaaogaina i le ulaula.

O le afaina i le suka mo le tino e faʻaalia e le gata i se mafaufau, ae e masani ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia o faʻamaʻi.

O le tele o mea e mafua mai i le sauaina o suka

E i ai se mamanu i le va o mataupu e pei o le suka ma le gaʻo. O le mea moni, a 'ai e se tagata le tele o laʻau suamalie, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le gaioiga o le palacreatic ma gastric enzymes, faʻamaʻi masani o meaai. O se taunuuga, o le gaioioiga o na totoga taua e pei o le ate, manava, ma le pancreas ua mamafa.

A oʻo mai le tele o suka i totonu o le tino, e amata ona vavave le vave tele o lela o le ate, lea e faʻaosofia ai le sui o suʻalaʻau i gaʻo. E le gata i lea, o le vaivai o le tino o se tagata e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai se soliga i le fua o le lelei ma le leaga cholesterol.

E afaina foi le suka ona o lona taumafaina i le tele o mea e faatelevaveina ai le faasologa o meaʻai uma e ala i le vaega o meaʻai. Mea taumafa e vave ona ulufale atu i le iniseti nai lo le mea e tatau ai, faʻaosofia ai le atinaʻeina o le manava ma faʻalavelave ai le faʻaaogaina o meaʻai.

O le faaaogaina i aso taitasi o meaʻai ma meainu suamalie e taʻitaʻia ai le mea moni o le tino e sili atu lona malosi e le maua e se tagata le taimi e faʻaaoga ai. O se taunuuga, o faaputuga kilokalo uma e alu i totonu o gaʻo susu i luga o sulugatiti ma pulou.

E tatau ona maitauina afai e 'ai e se tagata le suka faatasi ai ma meaʻai gaʻo (lea, e pei o le tulafono, o loʻo maua i le tele o oloa gaosia, keke ma pusi), o le tino e sili atu ona leaga. O le mea lea, o gaʻo uma e ulu atu i totonu o le tino ma selu o loʻo alu i totonu o le tino gaʻo o le tino pe tuʻuina i luga o ona totoga, e le liliu atu i le malosi.

Le aʻafiaga o le suka i le faiʻai o le tagata

E faapefea ona afaina le suka i le masani ai o le faiʻai o le tagata?

O le faalagolago i le mafaufau i luga o le suamalie, faapea foi ma le maualuga maualuga o le suka i totonu o le tino, e afaina ai le tino o le tino ma le mafaufau. E i ai faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻaleaga, o loʻo le matauina le le atoatoa o le tino i totonu o le tino.

O le faʻaaogaina pea o lauusiusi poʻo le taumafai e faʻamalosi e teena i latou, o le tino o loʻo matauina le osooso o ia i ia ituaiga hormones pei o le serotonin, dopamine, insulin ma le adrenaline.

O lenei, i le isi itu, e afaina ai le tulaga o le tino lautele o le tino ma le setete o le soifua maloloina.

E tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi, o le faʻaauau pea o le suka i le tele o mea e mafai ona mafua ai taunuuga nei:

  • o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia o le gauai atu o le mafaufau, o loʻo i ai se faʻafitauli i le le mafai ona taulai atu.
  • o le gafatia e masani ona teuina faʻamatalaga ma iloa ai faʻamatalaga fou mo se tagata ua leiloloa.
  • manatu mamafa.
  • ei ai faafitauli i le moe.
  • o tagata ua faateteleina le mafatia i ulu o le ulu.
  • o le tino o loo i ai i se tulaga o le vaivai faifai pea.
  • o le maualuga o le atuatuvale ma le le fiafia.
  • faanoanoa e mafai ona atiaʻe.

O le mafuaaga lena e matua le fetaui ai ia manatu e pei o le "suka", "soifua maloloina", aemaise lava pe afai e te faʻaaogaina le suamalie i taimi uma.

O a nisi faafitauli faʻalesoifua maloloina atonu e tulai mai?

O se tasi o faafitauli ogaoga o tagata i le lalolagi nei o le faateleina o le atinaʻe o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka.

E tele mafuaaga mo le faʻaalia o togafitiga, ma le tele o le faʻaaogaina o le suka o se tasi lea. Afai e le 'aina e le tagata le isi vaega o lana mea e sili ona fiafia i ai, o le horrenone adrenaline e amata ona gaosia i le tino, lea e taofia ai le insulin mai le faʻasaʻoina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, afai e te faʻamalosia pea le tino i meaʻai suamalie, o le pancreas e faʻamalosia e galue i se auala sili atu, faʻaauau ona maua ai le tele o inisalini.

O se taunuuga o lenei gaioiga, o le faasolosolo malie malie o le gaioiga o le masini faʻapitoa e mataituina ma mafua ai ona faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini. O le maʻi suka e matautia mo ona taunuuga ma le tele o faʻafitauli.

O se taunuuga o lona atinaʻe, e toetoe o faʻafitauli uma i le tino ua faʻalavelaveina, o faafitauli e tulaʻi mai i le paʻu, gaʻo ma le ate, ma totoga o le tino. Ma le isi, o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo atoatoa. O le faateleina o le kulukose o le toto e afaina ai le paleni masani i le va o le lelei ma le leaga o le cholesterol, ma e mafai ona oʻo atu i le maualuga. E masani ona tupu le ania i le maʻisuka.

O le faaaogaina pea o le suka i totonu o le tino e mafua ai le vave faʻaitiitia o vitamini eseese (aemaise lava le vaega B) ma faʻasolosolo elemene e manaʻomia mo le faʻaogaina masani o faiga uma.

Faatasi ai ma taunuuga le lelei o le taua tele o le suamalie, e mafai foi ona aofia ai le atinaʻeina o faamai pipisi, maualuga o le toto, dystrophic myocardial, o le faateleina o le tulaga o le osteoporosis ma rickets, faaaliga o faafitauli o nifo i foliga o caries ma faamai pipisi.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻaaogaina o laʻau manogi?

E tatau i tagata uma ona malamalama e le mafai ona vavaeeseina atoa le suka, aua e mafai ona i ai i ni vaega laiti i le tele o meaʻai. O le sili ona leaga o le aʻafiaga o le faʻaaogaina o suti. Faʻatasi ai ma se manaʻoga faʻafefe mo le suka lea e tatau ona e tau ai e tausia lou lava soifua maloloina.

Ua fautuaina e fomaʻi fomaʻi e te aloese mai le suka faamamaina ma sui i mea maloloina e sili atu ona ola maloloina o mea totino, o aʻafiaga e leai ni mea faʻapipiʻi. E i ai nisi o tulafono e fautuaina e usitai i:

  1. E masani lava ona suia le suka i le meli masani po o fualaau mamago, pe afai ei ai se naunau malosi e 'ai se mea suamalie. I lenei tulaga, o le mea autu e manatua e uiga i le talafeagai lelei o le taumafaina o ia oloa.
  2. Meainu suamalie, lauti ma kofe ma le suka e faʻasaina. E le gata i lea, o le suka e le mafai ai ona e lagona moni le tofo o na meainu. O le meaʻai ma le suka maualuga e mafai ai le faʻaaogaina o le sua suamalie fou e aunoa ma le suka.
  3. O meaai i aso taʻitasi e tatau ona aofia ai le tele o meaʻai ole protein. O penefiti e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le kulukose o le toto ma, i nisi itu, "faʻavaivaia" le manaʻo e togafitia oe i se mea matagofie. O se fesoasoani e le manaʻomia i le taua faasagatau i le suka e avea ma fualaau 'aina. O fuamoa o fualaʻau (olive poo le suauʻu suauu, avoka) e iai sona aoga aoga i le tuueseeseina o le suka o le toto ma le insulin.
  4. I le i ai pea o tulaga faigata, e mafai ona e ave vitamini o le vaega B ma le magnesium, ae le o le "jam" le faafitauli i le faʻafiafiaga.

E le gata i lea, e taua foi le tausisia i taimi uma le taumafa lelei ma le aofaiga tatau o gaʻo (masini), palatini ma gaʻo. O le tino o le a sili atu ona gaosi meaai pe'āfai e te 'ai i ni vaega laiti e tusa o le fa i le lima taimi i le aso.

E sili atu le faʻaalia o suiga uma ma le teenaina o sitaili malie ina ia leai se faʻafitauli faaletino pe faalemafaufau.

E faʻafefea ona faʻateʻa ese meaʻai o le suka o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻafefea ona taulimaina mea ua fai ma vaisu i laʻau suamalie?

A maeʻa le faʻaaogaina o suka i totonu o le tino, o vailaʻau e pei o le dopamine ma le serotonin o loʻo gaosia. O nei hormones e taua o hormones fiafia, ma latou mafua ai se faʻaleleia o lagona. A maeʻa a latou gaioiga, e manaʻo le tagata ia faʻaauau pea le tutusa o lona aafiaga.

E le gata i lea, o le suka e vave ona oʻo i totonu o le gastrointestinal tract ma faʻateleina le gaosiga o le inisalini. Ona o lenei mea, o le maualuga o le kulukose o le toto e vave ona oso vave ma faʻaitiitia vave vave. O le mafuaaga lena pe a uma ona 'ai le suamalie, e vave ona lagona se lagona o le atoatoa, lea e le umi se taimi ma e suia i se lagona o le fiaaai.

Faailoga o mea ua fai ma vaisu:

  • e le mafai e se tagata ona pulea le aofaiga o meaʻai suamalie na te faaaogaina,
  • leai o laʻau suamalie e taʻitaʻi atu ai i le popole ma le le fiafia, ma i nisi tulaga i foliga vaaia o le afu malulu poʻo le gatete i le tino,
  • isi centimetimita e faʻaalia i luga o le puimanava ma sulu,
  • fufulu ma le meaʻai e masani ona matauina.

O se suʻesuʻega i kusi na faia e saienitisi Amerika e suʻesuʻe ai vaisu suka. I le taimi muamua, sa masani i latou i le suka, ona latou vavalalata lea mai le meaai. Na maitauina oa latou amio e talitutusa lava ma le tolopoina o fualaau faasaina - o le a matua leai lava se malologa o le kiona ma ua sauni e foia soʻo se faʻalavelave ina ia maua ai le suka.

O le tele o isi suʻesuʻega e faʻamaonia ai pe a maua le suka, e tali atu le faiʻai i le auala lava e tasi e pei o le opiates - e faʻagaoioia ai le polokalama dopamine o le nofoaga fiafia ma le peta-endmorphin receptors.

Sweets e aafia ai le tino o le tagata, e le gata i le tulaga o meaola oona, ae faapea foi i le maualuga o lagona o le tofo: o le suamalie o le susu, lea tatou te lagonaina i le vaitaimi fou, e masani ona fesootai ma le malolo, faafaileleina ma le mafanafana o lagona.

Faatasi ai ma le teena malosi o le faaaogaina o suka ma suauu, o tagata e faalagolago i le suka e afaina ai le aveeseina o faailoga, lea e sili ona faalauiloa i le vaiaso muamua ma lagona ai i latou i le faagasologa o le masina. O loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  • ulu tiga ma le vaivai,
  • popolega
  • ita
  • faʻaleagaina
  • tulaga faʻavaivai
  • fesuiaiga o meaʻai,
  • vaivai,
  • moe i le moe
  • musele ma sooga faʻatasi.

E tusa ai ma le au saienitisi, o le tagofia o mea ua fai ma vaisu e sili ona faalagolago i uiga o tagata taitoatasi. O le malosi o le suāsusu e sili atu ona masani ai mo tagata e masani ona faʻaauau le faʻafefe o lagona ma sili atu ona faigofie i le maualuga o le suka o le toto.

O meaai lelei e fesoasoani ia i latou e "faoa" se lagona leaga ma vave ona taitai atu ai i le atinaʻeina o vaisu. Mulimuli ane, o le manaʻonaʻoina o laʻau suamalie ua liua e avea ma se tulaga lamatia, ona o lo latou taua, lagona poʻo le faʻatinoina o le a faalagolago tele i le taimi e 'ai ai lole poʻo keke.

O le "sugar" binges e le gata ina oʻo atu ai i le mafaufau i le mafaufau, ae e faʻavaivaia ai foi le faʻaogaina o le tino, faʻaleagaina le metabolism ma le gaioiga o le manava, ate, pancreas ma le vavae.

E le mafai ona vavaeeseina atoa le suka, aua o loo maua i oloa masani, ma o ona natura masani e tatau mo le tino o le tagata ona galue lelei. Ina ia faʻaitiitia lona faʻaogaina i totonu o le tino ma puipuia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le soifua maloloina, o le a lava lea e faʻatapulaʻa ai le faʻaaogaina o le suka faʻamaʻa paepae muamua i le maualuga - saʻo lava e 99%.

Ina ia faʻateʻa ese meaʻai o le suka, mulimuli i nei tulafono faigofie:

  1. Sui le suka i gaʻo vailaau faʻamalosi - meli, fualaau mamago, suka enaena, masila masani, marshmallows ma marshmallows.
  2. Aloese mai meainu ma le suka.
  3. Aua nei faatauina mai suauu ma mea maualalo (latou te faaopoopo le suka).
  4. O taumafataga taitasi (aemaise lava le taeao) e amata i se pusa protein. O pulu penisini e fesoasoani e faamautu ai le toto toto ma le insulin.
  5. Aua neʻi 'ai fua o le suka maualuga i luga o se manava gaogao. O latou faʻaaoga e mafua ai le televave o le maualuga o le inisalini, ma a maeʻa se taimi puupuu o loʻo i ai se manaʻoga e 'ai se isi mea suamalie.
  6. Faʻaaofia ai fualaau faisua e leai ni meaʻai i lau mea taumafa - gola, letusi, kāloti, broccoli, eggplant, zucchini, tamato, kalapulaʻau ma le talo. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia ma faʻamautuina maualuga le kulukose o le toto.
  7. Faailoa atu gaʻo maloloina i au mea taumafa - olive ma suauʻu ai le suāuʻu, masima iʻa, avoka. O nei gaʻo e fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻafefe o le suka ma puipuia vave oso i le toto toto ma le insulin.
  8. Teʻena oloa ma meaʻai e maua ai le kuluten (gluten), aua latou, e pei o le suka, e saofaga i le atinaʻeina o mea e le afaina.
  9. Fai atu i lau fomaʻi e fautuaina se sauniuniga o vitamini B. O nei vitamini e fesoasoani ia te oe e taulimaina tulaga faigata e mafua mai i pati pisi o le olaga ma le teena o le suamalie.
  10. Ina ia puipuia le "talepe", ia 'ai sina sukalati pouliuli po o se suamalie masani e pei o le koko.
  11. Aua e te taumafai e suia suāuʻu masani ma le suka, aua latou te saofagā i le faʻaalia o se manaʻoga sili atu mo le sipuni.
  12. Seti lau ala moe. O le le lava o le moe e mafua ai le le lava o le malosi, tulaga atuatuvale ma faateleina ai le naunau mo lauusiusi.

O nei fautuaga uma e tatau ona mulimulitaʻia mo le 10-14 aso, ma le faʻamautuina o lou suka toto o le a fesoasoani ia te oe e foia ai lau vaisu.

Manatua o le tausiga faʻalesoifua maloloina e aofia ai le faʻatulagaina o se meaʻai lelei ma le lelei, ae le o le faamalieina o lagona le mautonu e faaleagaina ai o tatou tino. O le musuina o le suka e mafai ona mafai, matua faʻamaonia ma faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega faasaienisi. Ia soifua maloloina!

Faʻasologa o le numera 10 - o le atinaʻeina o le le mautonu o le hormonal

O le maualuga o le suka e afaina ai le gaioiga o le palacreatic ma le enzymes gastric ma faʻalavelave ai i le masani ai o meaʻai. O se taunuuga, o le gaioiga o le ate, manava, pancreas ma le vavae ua faʻalavelaveina.

I lalo o le malosi o le suka, o le ate o le ate e amata ona vavave vave, ma o ona tisiputi e mafai ona suia i le gaʻo. I le tuufaatasiga ma le maualalo o le tino, o se aafiaga o le suka i luga o lenei okeni e tau atu i le solia o le fua faatatau i le "gaioiga" ma "aoga" cholesterol ma mafai ona mafua ai le atinaʻe vave o le atherosclerosis.

O le tele o suka e maua mai ai meaai i le vaega o meaʻai e taʻitaʻia ai le saoasaoa o le felauaiga o meaʻai, o lona uiga, o mea taumafa e faʻavaveina le iniseti i se vave vave. O lenei aafiaga o le suka i luga o okeni o le gastrointestinal tract e tau atu ai i le atinaʻeina o le manava ma faʻavevesi ai le faʻaaogaina o meaʻai.

O le tagofia o vaisu i laʻau suamalie e tele lava ina mafua ai le atinaʻeina o le intestinal dysbiosis, lea e aʻafia ai le aʻafiaga o le gaioiga o le vaega atoa o le digestive ma le tino atoa.

O gaioiga faifaipea o loʻo faʻaalia i totonu o le inumaga i le tulaga o le le mautonu i le va o le masani ma le pathogenic microflora, ma le faateleina o le malosi o meaai ua paʻu, e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o ulitisrative colitis.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le tele o le faʻaaogaina o le suka o lona uiga o le taumafaina o se tele o kalori. O le iʻuga, o le a amata ona vave faʻaleleia le tino o le tino, ma o le faʻaaoga soo o laʻau suamalie e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le oona.

O le faalagolago o le suāsusu e mafua ai le tele o le gasegase o le tino ma le gamoni e iai se aafiaga le lelei i le tino ma le mafaufau.O fesuiaiga faaseseina i le maualuga o le serotonin, dopamine, insulin ma le adrenaline e afaina ai le maualuga o le popole ma le soifua maloloina lautele.

O le "moliaga o le malosi" e iloa e se tagata pe a uma ona 'ai le selu e naʻo le 1-2 itula. A maeʻa lenei mea, o le maualuga o le serotonin ma le dopamine e paʻu lemu, ma o le nifo malie e amata ona iloa le le fiafia, atuatuvale, leai se faamoemoe ma le popole.

E tele suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le maualuga o le suka e tau atu i:

  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • vaivai o le mafai ona tauloto faamatalaga ma aoao,
  • mafaufau le mafaufau,
  • moe i le moe
  • popolega
  • vaivai,
  • tulaga atuatuvale
  • faʻaleagaina
  • masani ona tiga.

Adrenaline, lea e maua mai i le tali atu i le atuatuvale na maua i le leai o se isi vaega o suamalie, o le mea lea e taua o le hormonal contra-hormonal, o lona uiga, e le faatagaina le inisalini e faatulaga le maualuga o le suka.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai afai e te faʻaaoga le sipuni suka i luga o se manava gaogao pe a mavae le 2-3 itula, e amata ona maua ai le lua taimi e sili atu ile adrenaline. Afai tatou te amanaia le mea moni e faapea o le "sugar-dependent" tagata e masani ona faateleina le maualuga o le adrenaline ona o le leai o se isi vaega o le suka, o lona uiga o le tele o le manava mo le suamalie e mafai ona afaina ai le maʻisuka.

Faatasi ai ma le tele o le suka i le suka, o le pancreas e amata ona maua ai le tele o inisalini e faaitiitia ai. O se faʻaauau faifai pea o peta beta e maua ai le inisalini e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le galuega a le masini faʻapipiʻi, latou te faamutaina le maua o se aofaiga talafeagai o lenei hormone.

E le gata i lea, o le suka e faʻaaogaina i meaʻai gaʻo e masani ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le oona ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi. O se taunuuga, o le tagata e atiina ae le maʻi suka, lea e mafai mulimuli ane ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia i le tino o le neuropathy, nephropathy, atherosclerosis, maʻi o le diabetic ma le maʻi o le gaʻo.

O le tele o le suka e mafua ai le faʻaalia o se fua saʻo ole phosphorus ma le calcium i le tino - o le maualuga o le calcium ma le faʻamalolo e faʻaitiitia. O lenei tulaga e matauina mo le 48 itula i le maea ai o le 'aina o selu, ma i le nifo suamalie, o le solia o le homeostasis ua matauina e toetoe lava o taimi uma.

O le iʻuga, e faʻalavelaveina le faʻaaogā masani o le calcium, ma e mafai ona teuina i totonu o masini mūmū vaivai o le tino, ma mafua ai ona faʻatusatusa. Pe a ulu atu le calcium i le tino ma le suka (mo se faataitaiga, pe a taumafa meaʻai susu susu), o le a le gauai.

O lenei mafuaʻaga o le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi e pei o caries, rickets ma osteoporosis, ona o le calcium, lea e talafeagai mo le gaosiga o le metabolism ma le suka, e amata ona nono mai i le ponaivi.

E le gata i lea, o le le lava o vitamini, maualuga o le suka toto ma le ponaivi i le nifo manogi e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi tuʻupu e pei o maʻi faʻasolosolo - o se maʻi pipisi o fusi e vaʻaia aʻa o nifo (ponaivi o le ponaivi, muso ligaments, gums). O lenei faʻamaʻi e tuʻuina mai ma faʻamaʻi nei:

  • leaga manava
  • faateleina le malamalama i nifo
  • nifo e ofuina
  • gutu malu,
  • lanu suiga
  • faʻaleagaina o le nifo nifo,
  • afaina ma le nifo.

Mo lona togafitiga, e le gata ina tuʻuina atu e le tagata gasegase le suamalie, ae ia maua foi se togafitiga atoatoa o togafitiga, ma i nisi tulaga ogaoga, o le togafitiga o tui e tatau ona aveesea ai ona taunuuga.

O faʻamatalaga na maua e tagata suʻesuʻe mai le Iunivesite o Harvard e faʻamaonia le mea moni o le maualuga o le suka e afaina ai le gaosia o le estrogene ma le testosterone ma e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻasalaga faʻasalaga i alii ma tamaitai.

O le taumafaina o laʻau ulava e mafua ai le faateleina o le lipids, lea e mafua ai le faaitiitia i le maualuga o se porotini pei o le SHBG. O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le testosterone ma le estrogen, ma e mafai e tane ma fafine ona atiaʻe ituaiga maʻi faʻamaʻi pipisi-o le kanesa o le prostate, ovary, mammary glands, fibroids, polycystic ovaries ma le leai o se fanau.

2. E faʻaumatia ou ponaivi ma ona nifo

E tusa lava pe e te fufuluina ou nifo pe a uma ona e 'ai meaai sugary, o le a le mafai ona puipuia le tulaga. O le a le suka e afaina ai? O le mea moni, o le tele o le palasio e faʻaaluina i le faʻaaogaina o le suka atoatoa i le tino o le tagata.

Talu ai e leai se koneteina sili atu i le tino, ma le tele o suka, o le tino e amata ona aveese le calcium mai ponaivi ma le nifo. Tatalo. O le faʻamatalaga muamua o lenei faagasologa o loʻo sosolo atoa i totonu o lou tino o le faʻaalia mai o le malamalama o le nifo.

Mafuaʻaga o le numera 8 - faʻasalaga o le tino, o se maʻi le lelei ma muamua foliga o maunu

Muamua, o suka o le suka o loʻo aʻafia ai tumutumu saoloto. Manatua o nei "asteroids" lea e faʻafefe faʻafuaseʻi i le paʻu, faʻaleagaina sela maloloina i le taimi o se faʻafeiloaʻiga ma liliu i latou i le "asteroids" tutusa.

Lona lua, o le suka e tosina atu i fusi paʻu, "caramelizing" oi latou, o lona uiga, faʻamalosi ma le faʻamalosi. O le le mafai ona gafatia ma faʻailogaina, e le toe faʻaogaina ai filo e lagolago ai pito i luga o le paʻu, ma o maunu o loʻo i ai iina.

Sugar e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o gaioiga o le tino i totonu o le paʻu ma o na tali e pei o le glycation, faʻatasi ai ma le gaosia o molekome e faʻaleagaina ai filo o le elastin ma le collagen - latou te pipii faʻatasi ma le kulukose ma e le mafai ona faʻatino a latou galuega o le tausia o le paʻu.

O le iʻuga, o faʻamaʻi pipisi o paʻu e pei o le paʻu e sili ona leaga i le nifo manogi, o le foliga mai o le paʻu ua faʻaleagaina, ua leiloloa lona susulu ma lona leo, pouliuli faʻaali i lalo o mata ma foliga faimamaga vave.

6. Sugar e fai ma vaisu

E tusa lava pe lelei mea taumafa, e te ono lamatia le feagai ma ia faʻaaliga o le vaitamini le lelei e pei o le le mautonu o le le fiafia, maʻi faʻalavelave, gasegase tumau, ma faʻaitiitia le faʻaaliga. O le mafuaaga o le suka e manaomia ai le i ai o vitamini B mo le gaioiga:

na te tosoina i latou. Afai e te le aveina fua vitamini B, ia manatua o le suka o le a aveesea i latou mai le toto, muso, ate, fatugaʻo, neura, manava, fatu, paʻu, ma mata. Ioe, o ia o se tagata matapeʻapeʻa ma le gaoi.

Talu ai nei, o le tala i se tasi alii na leotele i luga o le Initaneti uma, o ia na filifili e tuu le suka ma faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutusa ma i latou na aʻafia e se tagata ua fai ma vaisu ua le maua le masani masani. Ua ioe tagata faasaienitisi: o le vaisu i le suka e malosi atu nai lo le vaisu o heroin.

Matou te le fautuaina oe e toe fai le tiga tiga o lena tagata, o loʻo tele naua auala faʻaoga. Ae mafaufau i ai: afai o se mea e mafua ai sea faalagolagoga, e mafai ona le afaina pe sili atu foi?

Faʻailoga numera 5 - faʻafitauli faʻavaivaia

O le tele o tuʻinanauga mo le sipuni e le lelei le afaina ai le tulaga o le microflora masani i totonu o le manava, lea e mautinoa ai e le gata o le faanununuina masani, ae faapea foi le faagaoioia o le tino puipuia. O le le paleni i le va o le natura masani ma le pathogenic microflora e mafua ai se faʻalavelave i le faʻasalaga o vitamini B, o le faʻamamaina o vitamini aoga ma elemene o loʻo maua.

O le iʻuga, o mea leaga e aliali mai i totonu o le tino puipuia, ma o le tino e sili atu ona faigofie i tagata e aʻafia ai - viruses, fungi ma siama. E le gata i lea, o le intysinal dysbiosis e taʻitaʻia ai le tuputupu aʻe o ituaiga ituaiga o meaʻai e mafai ona mafua ai faʻamaʻi faʻaleagaina, maʻi faʻamaʻi - faʻamaʻi, tui o le inumaga - ma aʻafia ai le tulaga o le tino puipuia.

Faʻailoga numera 6 - maʻi faʻapitoa ma fatu fatu

O le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tele o meaʻai o le suka poo aʻafiaga o lenei vaisu e pei o le maʻisuka ua matua faateleina. O le faateleina o le suka toto e tau atu i le faaitiitia i le maualuga o le "lelei" cholesterol ma le atinaʻeina o le maualuga o le toto.

E le gata i lea, o le taumafa tele o le suka e maua mai i le tino o ituaiga vitamini o le vaega B e avea ma thiamine (vitamin B1) ma o sea hypovitaminosis e mafai ona taʻitaʻia ai le dystrophic myocardial. O se taunuuga, o le tagata e atiina ae se faʻamaʻi o le ischemic, lea e mafai ona toe faʻavasegaina mo se taimi uumi ma e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maualuga o le toto, angina faʻamalosi, taʻavale, faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave fatu.

Mafuaaga Nu.9 - Vaaiga Mamao

O le maualuga o le suka suka e leaga le afaina o le mafaufau. Fluctuations i le suka o le toto ma le inisalini e tau atu i le atinaʻeina o le palasi o capillaries, lea e mautinoa ai le masani ai o le toto i mata mata. O le iʻuga, o le tino o le tino e faʻaitiitia ma mafai ai e se tagata ona atiaʻe le myopia ma le faʻasalalau.

E le gata i lea, o le tagofia o meaʻai e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ma lona faʻalavelave, lea e tupu i le 90% o mataupu, e pei o le retinopathy o le maʻisuka. Faʻaleagaina o le mata i lenei faʻalavelave o le maʻisuka, faʻatasi ma le afaina i totonu o le tino vitara ma le retina, e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o:

  • faʻailoga
  • glaucoma
  • macular edema (suiga i le ogatotonu o le retina),
  • toe faʻataʻapeʻapeina ma faʻamauaso atoa.

Faʻailoga numera 11 - o se aafiaga le lelei i le gaioiga o le maʻitaga ma le tamaititi

O le faʻaogaina tele o le gaʻo i totonu o le tino o le maʻitaga e mafai ona mafua ai le faʻateleina o le vevela, faʻalauteleina le toto ma le tui toto. E le gata i lea, o le suka e mafua ai le tele o le faletua o le adrenaline, lea e fesoasoani i le maualalo o tulaga o le gasegane ma faateleina ai le lamatia o le fanau mai vave.

O le tele o le faʻaaogaina o suka i le taimi o le maʻitaga e aʻafia ai le soifua maloloina ole fetus. E mafai ona mafua ai le fanau mai o se tamaititi e le lava le mamafa, ma i le lumanaʻi, o fanau o ia "nifo manogi" e faateleina le aʻafiaga o gasegase faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga