Faʻaʻupuʻupu faʻamaʻi - ituaiga, mafuaʻaga, faʻamaoniga, metotia o suʻesuʻega ma togafitiga

O le retina, poʻo le aoina o faʻamatalaga e maua mai i luga o le tino, o se tasi lea o masini sili ona maʻoti o le tino o le tagata. O le mauaina o aveila malamalama e taulaʻi i le pene ma le tioata, e mafai e le retina ona tuʻuina atu e ala i se faʻamalosi faapitoa i le nofoaga suʻesuʻe o le cerebral cortex, lea e faia ai le ata vaaia masani. E pei lava o isi lava meaola, e manaʻomia e le retina meaʻai ma le okesene mo galuega masani, lea masani e sau mai le toto. O le faʻaitiitia o le gaosiga o le toto, faʻateleina le le mafai ona faʻaogaina o puipui, faʻaogaina o le inflammatory, fulafula ma isi mea faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le matelaina o le tino, e mafua ai le faʻaogaina o le tino ma le gaioiga o le tino, le faʻaaogaina o le tino poʻo le le atoatoa.

I le isi itu, o togafitiga o toto toto (o le suʻesuʻega o le "angiopathy" e avea o se vaitaimi tuʻufaʻatasi mo faʻalavelave faʻaleagaina) e le tupu e aunoa ma se mafuaʻaga. O se tasi o mafuaʻaga autū e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi e maua ai le maʻisuka, o se maʻi ogaoga o le endocrine tumau lea, i le tasi tikeri po o le isi, e aafia uma ai tino. O le le mautonu ma le le atoatoa o le tino, aemaise lava pe afai ua tuua i latou e aunoa ma togafitiga ma togafitiga mo le tele o tausaga, e mafua ai le afaina tele o totoga taua uma (ate, fatu, fatugaʻo, vaʻa toto tetele), ma mea laiti, vevela ma capillary, tuʻuina atu toto i le retina. Ina ia faʻamamafa le eseesega i le fua o le faʻaaogaina o vateatea, o le macro-ma le microangiopathy e vaʻaia ese.

O le mea lea, o le faaupuga "retinal diabetic angiopathy" e faasino i se vaega o tulaga faʻaleagaina o foliga vaaia o le mafaufau e faʻaleleia e avea o se taunuuga o le faaleagaina o vaʻa toto e tuʻuina atu i tua o le maʻisuka, lea e masani ona le amanaiaina ma umi taimi.

O le diabetic retinal microangiopathy o se tasi lea o faafitauli matuia ma ogaoga o le ophthalmology i aso nei. O le mea muamua, muamua lava, i le natura o le natura muamua o togafitiga o le endocrine, ma le lona lua, le le lava o le malamalama o meaola oona, neurocirculatory, suiga i le gataifale e mafua ai le solia o le retinal, retinal hemodynamics, ma le lona tolu, o le naunau i le gaioiga e matauina i tausaga talu ai. "Toe faʻafouina" o le maʻisuka, e faʻaopoopoina ai le tele o fomaʻi ma mea faʻapitoa.

O le hypoxia tumau ma le le atoatoa o elemene taua i le retina, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga autu o togafitiga o le toto toto toto, e faʻaalia i se faʻalavelave tutusa. O le mea lea, o le faʻataʻitaʻiga i le maʻi o le maʻisuka ma sina nuances e toe faʻaalia ai uiga o le faʻasoesa, hypo-hypertensive angiopathy, ma aofia ai faʻamatalaga nei:

  • faʻaitiitia le alualu i luma i le mea faitino vaaia (myopia) seia oʻo ina maeʻa,
  • solia o le uiga o le ata vaaia (faaitiitia le eseesega, vavalalata, ma isi),
  • eseʻese o mea faʻapitoa faʻapitoa e mafua mai i mea laiti laiti, afaina ma fulafula o puipui puipui ("uila," moli ", ma isi),
  • telefoni mai masani.

O se faʻataʻitaʻiga o le faʻataʻitaʻiga o le faʻafesoʻotaʻi (lea, afai e tatau ai, e aofia ai le x-ray, ultrasound, tomography, ma isi metotia faʻataʻitaʻi) i totonu o le fausaga o le fundus, o loʻo i ai faʻatasi ma suiga o le gasegase, o le mamafa ma le matautia o le lamatiaga e fuafua i le umi o le maʻisuka, le lelei o le togafitiga o le maʻisuka, tapulaa ma fautuaga e le maalofia i le maʻisuka e tusa ai ma meaʻai, ituaiga olaga, ma isi. O le mea sili ona faigata Rianta o suka microangiopathy retinal o atrophy, detachment retinal ma o lea foia tauaso.

O auala autu o togafitiga o le maʻi

I le angiopathy o le maʻisuka, e pei o se tulafono, o fualaau oona ua faailoa mai o le faaleleia o le toto toto i totonu o le ata vaaia (trental, emoxipin, solcoseryl, ma isi). I nisi tulaga, e manaʻomia le sauniuni o le calcium e faʻamaonia ai le viscosity o le toto ma le paʻu o le puipui. I le amataga, o togafitiga o le physiotherapy e aoga. E tāua tele le faia o fautuaga a se fomaʻi faapitoa e uiga i le tino ma gaioiga faʻapitoa mo mata - o aʻoaʻoga faʻaauau e fesoasoani ai e faatumauina ai le masini vascular talafeagai, taofi pe faʻaitiitia foʻi le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o le retina.

E taua tele le taumafataga, pe afai e le taua, mo le maʻisuka (ma mo le maʻi o le maʻisuka faapitoa). O meaai gaʻo-gaʻo-tamaoaiga, faʻapea foʻi ma ava malosi ma le tapaa, e tatau ona vavaeeseina mai le taumafataga.

E manino lava, o le maʻi suka e faʻaitiitia ai le lelei atoatoa o le olaga, e manaʻomia ai le gasegase o le tiute tauave, siakiina pea ma togafitiga. Faʻasaga i tua o maʻi o le maʻisuka i le tele o auala ma okeni, o le tele o tagata gasegase e maua ai le angiopathy retinal e foliga mai e le taua, leai ni aʻafiaga e le manaʻomia se togafitiga faapitoa ma togafitiga. I le taimi lava e tasi, e tatau ai ona iloa o le auala tonu ma le talafeagai o le fesoasoani o le fofo, o le fomaʻi i le tele o mataupu e lelei tele: suiga i le retina e mafai ona faʻagesegese pe taofi, aʻo tausia le vaʻai mo le tele o tausaga.

Mafuaaga o le Retinal Angiopathy

E mafai ona avea le angiopathy o le Retinal ma faailoga o soʻo se faʻamaʻi e aʻafia ai le setete o vaa. O suiga i totonu o vaa o le faaputugatupe o loʻo faʻamaonia manino ai le maualuga o le faaleagaina o vaʻa o le tino atoa. O le angiopathy o le Retinal e mafai ona tupu i soo se matua, ae o loʻo faʻaauau pea ona atiae i tagata pe a mavae le 30 tausaga.

O faʻapogai taatele o le epinalism retinal:

  • maualuga maualuga o soʻo se amataga,
  • maʻisuka malosi
  • atherosclerosis
  • tamaititi angiopathy,
  • vaʻeseʻese o le vaʻaia (ma le maualalo o le toto),
  • scoliosis
  • afaina tiga.

O le angiopathy e mafai foi ona tupu i le osteochondrosis o le tui vavalo, ma le vasculitis autoimmune auto (vascularitis), o maʻi toto.

O loʻo i ai foi mea e mafua ai le taua o le saofaga i le atinaʻeina o le anginalism o le tino:

  • ulaula
  • aafiaga leaga i fale faigaluega,
  • eseese vailaʻau,
  • maʻi le atoatoa o toto toto,
  • tausaga matua.

Fiafia tigaina (retinopathy)

O le maualuga o le toto i luga o le lapisi lapoa, e faaleagaina ai lona pito i lalo (endothelium), o le puipui o le vaa e tele, fibrosed. O vaʻa o le retina i le faʻafesoʻotai e faʻapipiʻi ai veins, o le toto e faʻalavelaveina. O tuutuuga mo le fausiaina o fusi toto ma le afaina o le toto ua faia: o le toto maualuga e maualuga, o nisi o vaa ua malepe, ma ua oʻo atu le angiopathy i le retinopathy. O vaʻavaʻa faʻaaogaina o loʻo avea ma faailoga o le maualuga o le toto.

E tusa ai ma fuainumera, i le taimi muamua o le maualuga o le toto maualuga, o le siaki masani o loo matauina i le 25-30% o tagata gasegase, i le tulaga lona lua i le 3.5%, ma i le lona tolu, o suiga i le faaputugatupe o loo i ai i tagata uma. I le tulaga alualu i luma, o le afaina i le mata, le gaogao o le retina, ma suiga faataumaoi i mea o le retina e masani ona aliali mai.

Faʻailoga

O le angiopathy o le Retinal e maua i luga o le suʻega a le fomaʻi o le tino. Ole suʻeina ole suʻega ole suʻeina ole tamaititi ile lalo ole microscope. Faatasi ai ma lenei suʻega, o le vavalalata pe faʻalauteleina o vaʻa, o le i ai o ni faʻafiti, o loʻo faʻaalia le tulaga o le taula.

Isi metotia o suʻesuʻega faʻaopopo e mafai ona faʻaaoga e faʻamaonia ai angiopathy:

  • O le faʻalauteleina o vaʻaia ma le viliina o le ata o le retina e mafai ai ona e fuafua le saoasaoa o le tafe toto ma le setete o le puipui lapisi,
  • O le suʻega X-ray ma le faʻaofiina o se eseesega i totonu ole vaʻa e faʻatagaina ai oe e fuafua le tulaga o le vaʻa ma le saoasaoa o le tafe toto,
  • faʻamatalaga komepiuta
  • ata faʻasolosolo mageta (MRI) - e mafai ai e oe ona suʻe le setete (faʻavae ma le gaioiga) o masini malulu o mata.

Faʻavavelaina o tamaiti i tamaiti

O le amanaʻiaina o faʻamaʻi faʻamaʻi (mafuaaga o le angiopathy), maʻi suka, hypertensive, vaʻaia, faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina ua iloga.

Maʻisuka Angiopathy faʻalauteleina i tamaiti i taimi mulimuli o le gasegase o le maʻisuka ma mulimuli ane, o le taimi muamua na amata ai togafitiga. I luga o le vaega o loʻo i ai le faʻalauteleina ma le faʻasalaga o veins, o le epine epinaline ma hemorrhages laiti. Aiga e iai le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka e manaʻomia le mataituina ma le faʻaeteete o latou maualuga o suka.

O ia tamaiti e atiaʻe le atherosclerosis vascular vascular, e pei ona molimauina i foliga vaaia o microaneurysms o arteries (faʻagasologa o le puipui o le faga ona o le vevela). I tamaiti, o le a faʻaitiitia le tino vaaia, o le a vaʻaia le vaʻai mamao.

At hyperioperson angiopathy muamua, vaapiapi o le gaʻo ma le faʻalauteleina o veins (ona o le vevela), ma mulimuli ane faʻalauteleina le fausaga. At vaʻaiga faʻapitoai le isi itu, i le amataga o le a faʻalauteleina ai le faʻamalosi, o loʻo faʻaalia ma faʻateleina lo latou totoga.

Faʻasalaga faʻasalalau e masani foi ona taatele i tamaiti, ona o tamaiti e masani ona manua, e aofia ai le manua mata. Faʻatasi ai ma le faʻavevesi o le maʻi, o le tamaititi ua afaina i le tiga o le mata, ua aliali mai le afu i luga o le mata ma luga o le mata, ma ua faʻaitiitia le tino vaaia.

Juvenile angiopathy faʻamatalaina i luga (silasila i le vaega Ituaiga o faʻasalaga).

Tuuina mai e faapea o le angiopathy ua na o se faailoga o se isi faʻamaʻi, aʻo leʻi filifilia i togafitiga, e tatau ona faʻavaeina ma suʻesuʻeina lenei maʻi. A maeʻa le faʻamalamalamaina o le faʻamaoniga, o togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina ma le taulaʻi i le togafitiga o le maʻi maualalo. Mo le togafitiga o le angiopathy lava ia, o vailaʻau e faʻaleleia ai le totoina o le toto e faʻaaogaina.

O le faʻasalaga faʻapitoa i pepe faatoa fananau mai

O suiga i le retina e mafai ona iloa e tusa lava pe i le falemaʻi. Ae i le popofou o le vaʻalele, e le o se togafiti. Toe sui suiga i se taimi mulimuli ane, pe a suʻesuʻeina le suʻesuʻega e pei ona faʻamaonia mai e le neurologist, e ono faʻaleagaina.

E le faigofie le faʻaalia o faʻaalia o togafitiga. I nisi tulaga, o se tasi o faailoga e ono aliali mai - o se moa lanu mūmū mūmū po o ni mea laiti i le mata. O ia faʻaʻailoga e ono foliga mai ma le faʻavevesi o le maʻi. Mo isi faʻamaʻi, e fautuaina e feutagai ma se tamaititi e iai le fomaʻi.

I tamaiti, o suiga i le retina atonu e afua mai ona o lagona faʻalagona ma faaletino, e tusa lava pe itiiti le suiga o le tino. O le mea lea, e le o suiga uma i le toeititi o se pepe faatoa fanau mai e faailoa ai togafitiga. Afai o siama atoatoa i totonu o le tupe e mafai ona iloa i le leai o se vasoconstriction ma sui i le nerve opic, e tatau i se tamaititi ona faafesootai e se neurologist ma, atonu o le a le amanaia nei suiga o se mea e le masani ai.

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le intracranial, o le fulafula o le nerve opic ua aliali mai, ua le aoga le disk, ua vaapiapi laʻau, ma o veins ua tumu i le toto ma ua taʻusalaina. A oʻo mai ia suiga, e manaʻomia e tamaiti le vave faʻamaʻi falemaʻi ma se suʻesuʻega maeʻa.

Tetele Epiopathy i le maʻitaga

Ae o le angiopathy e mafai ona atiae i se fafine maʻitaga i le lona lua poo le tolu piliona ma le tuai o le toxicosis ma le toto maualuga. Afai o se fafine e maua le ita i se tulaga maualuga o le maualuga maualuga ao leʻi amataina, ona oʻo lea i le taimi o le maitaga e mafai ona alualu i luma ma oʻo atu ai i faafitauli matuia. Faʻaauau le mataʻituina o le toto maualuga, o le mataituina ma le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e talafeagai.

I le tulaga o le alualu i luma o le angiopathy, afai ei ai se taufaamatau i le olaga o le fafine, o le mataupu o le faapau pepe ua foia. O faʻamatalaga mo le faapau pepe o le taofiofia o le toto, o le thrombosis vein central and the retinopathy progressive. E tusa ai ma faʻamatalaga, o loʻo faʻatino le faʻatinoina o galuega.

Togafitiga o le Anginal o le Retinal

Ogatotonu i le togafitiga o faʻasalaga o le togafitiga lea o le faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina e faʻamaonia ai le toto, eletise hypoglycemic ma le maliu e faʻagesegese pe faʻagata foi le atinaʻeina o suiga i totonu o vaʻa o le retina. Ole fua ole suiga ole patho i totonu o vaa o le retina e faalagolago i le aoga ole togafitiga ole maʻi.

O togafitiga e tatau ona faia i se tulaga atoatoa i lalo o le vaavaaiga a le tagata e le gata, ae o se finau o le fomaʻi poo le fomaʻi. I le faaopoopo atu i vailaau, togafitiga o le physiotherapeutic, togafitiga i le lotoifale, ma togafitiga o le soifua maloloina o loo faaaogaina foi.

I le maʻisuka malosi, o meaai e le itiiti ifo lona taua nai lo le togafitiga o fualaau faasaina. O meaʻai'oa o le gaʻo-gaʻo e le aofia ai meaai. O gaʻo manu e tatau ona suia i meaʻai fualaʻau, ia mautinoa e aofia ai fualaau faisua ma fualaʻau, meaʻai susu, iʻa i le taumafataga. O le mamafa o le tino ma le suka e tatau ona mataʻituina lelei.

Faʻatau togafitiga

  • Pe a iloa mai le angiopathy, e faatonuina togafitiga faafomaʻi e faaleleia ai le toto: Pentilin, Vasonite, Trental, Arbiflex, Xanthinol nicotinate, Actovegin, Pentoxifylline, Cavinton, Piracetam, Solcoseryl. O nei fualaau oona ua solia i le taimi o le maitaga ma le susu, faapea foi ile laʻitiiti. Ae i nisi tulaga, i lalo ifo o doses, o loʻo faʻamautuina pea mo lenei vaega o tagata gasegase.
  • E le gata i lea, o fualaau e faʻaitiitia ai le permeability o le puipui o le vaa e faʻaaogaina: Parmidin, Ginkgo biloba, Calcium dobesylate.
  • Vailaʻau e faʻaitiʻitia ai le faʻafefiloi platelet: Ticlodipine, Acetylsalicylic acid, Dipyridamole.
  • Vitamama togafitiga: B vitamini (B1, In2, In6, In12, In15), C, E, R.

O vasega togafitiga e tatau ona faia mo 2-3 vaiaso 2 r. i le tausaga. O fualaau uma lava e faʻaaogaina e pei o loʻo faʻatonuina e se fomaʻi.

I le maʻisuka, o le tui o le inisalini poʻo isi hypoglycemic agents e pei ona faatonuina e le endocrinologist e tatau ona matua tausisia. I le maualuga ma le atherosclerosis, i le faaopoopo atu i fualaau e mafua ai le maualalo o le toto, o fualaau faasaina e masani ai le maualuga o le cholesterol. O se tulaga tumau o le maualuga o le toto ma le maʻisuka totogiina, e matua faatuai ai suiga i totonu o vaa o le retina ia e le ogatasi ma lenei togafitiga.

Fofo faʻapitoa

E mafai ma tatau ona faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa, ae e tatau ona e feutagai muamua ma lau fomaʻi ma ia mautinoa e leai se tasi e le faapalepale i vaega o le talavai.

O nai fualaau mai togafitiga masani:

  • Ave i ni vaega tutusa (100 g) St. John's wort, chamomile, yarrow, birch buds, immortelle. 1 tbsp aoina, sasaa 0.5 l le vai inu, tuu mo le 20 minute, vela ma aumai i le volume o le 0.5 l, inu 1 ipu tioata i le taeao i luga o se manava gaogao ma le ipu e tasi i le po (pe a uma le afiafi, aua le inu pe 'ai se mea). Fafaga i aso uma ao leʻi faʻaaogaina le aofaʻiga atoa.
  • Ave le 15 g o le valerian vale ma le lemon balm leaves, 50 g o le grassrow herb. 2 tsp aoina mo le 250 ml o le vai, mausali 3 itula i se nofoaga malulu. Ona tu lea i totonu o se vai taele mo le 15 minute, malu, faamama ma fetuunai le voluma i le 250 ml. I nai vaega laiti, o le mea e inu e inu i le aso atoa. O le togafitiga e 3 vaiaso.
  • Ave le 20 g o le telefoni, 30 g o le mauga, 50 g o fuga vine. 2 tsp laau tipi suamalie 250 ml o vai inu, mausali 30 minute. ma ave i le 30 minute. ao leʻi 'aʻai, 1 tbsp. 3 itu. i le aso, mo le masina.
  • Ave le 1 tsp. lanu paepae (muamua le palapala i le paʻu) sasaa 250 ml o le vai inu i totonu o se vai vevela, faʻamalosi i le po ma inu 2 tbsp. 2 itu. i le aso, mo 3-4 masina.

E aoga foi le ave o se fua o fatu o le fatu, o se fua o fua o caraway ma le mutia, o le lauti mai fualaau o le mauga eleelea uliuli ma laumei uliuli.

Tuua Lau Faamatalaga