O a fualaau aina e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2? Lisi o oloa aoga

O le maʻi suka e tuʻuina atu se faʻamatalaga i luga o le olaga, e te faʻalogo atili ai i meaʻai. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o se inisalini-tutoʻatasi tutoatasi, e matua faʻafefe ai le gaʻo gaʻo. E maua i le 90% o mataupu.

Faatasi ai ma se foliga malu, e mafai ona totogi le leai o le inisalini na o se meaai, o le faaitiitia o le mamafa o le tino. Ma mo nei faʻamoemoega, o mea taumafa e mauʻoa i filo laau, o faʻalavelave o minerale, ma vitamini e sili ona talafeagai. O le mea lea, o le aso nei o le a tatou talanoa e uiga i fualaau aina e mafai ona 'aina ma le maʻisuka ituaiga 2.

O aoga o fualaʻau mo le maʻisuka

O le faailoga autu o le faamai o le hypoglycemia, o le faateleina o le kulukose o le toto ma le faaitiitia o le malosi o le tino e faaliliuina ai le kulukose i le malosi. O le taunuʻuga o le solia lea o faiga faʻavae uma. Ina ia faatapulaaina le faʻaaogaina o monosaccharides, faʻaaogaina le faʻamaonia o meaʻai.

O lenei vaega, mo le tele o vaega, e faatatau i mea taumafa, e toetoe lava aofia uma ai gaʻo ma gaʻo. Ae o le faʻaaogaina o fualaau faisua e sau muamua. Laʻau aʻa e fesoasoani e faʻamautu ai le metabolism, faʻatonutonu le paleni o hormonal.

Faʻaaogaina o meaʻai fualaau faisua ma lava le aofia i totonu o le taumafataga:

  • Faatoagaina mai o le metabolism. Fualaau faisua mo le maʻisuka e tuʻuina atu i le tino ma elemene talafeagai mo le gaoioiga o le enzymatic ma le maualuga o le vaevaega o suga, o le aveesea mai le plasma toto. O se taunuuga, o fale insulin i totonu o le pancreas e le faaitiitia.
  • Faʻaleleia o le lipid metabolism. O le tele o siaki cholesterol e afaina ai le faagaoioia o toto toto. Polyunsaturated fatty acids, o nisi fualaau faisua e mauʻoa, maualalo le cholesterol. Avocados, kapisi paʻepaʻe, broccoli, cauliflower, pasili e talafeagai mo nei faamoemoega.
  • Faʻasaʻoina o le amino acid deficiency. Fualaau aina suamalie e maua i amino acids e mafai ai ona faʻateʻa le malosi o le matelaina o le tino (pepa, kāloti, kāpeti lanumumu, pi pi meamata).
  • Faatonutonuina o galuega a okeni. O mea uma e manaʻomia e le tino e manaʻomia ai micro ma elemene elemene o loʻo i totonu o fualaʻau. O le lelei o mea taumafa e mautinoa ai le lelei o le gaioiga o le polotini, le toe faʻafouina o auala faʻafouina. Faateleina le malosi.
  • Aveesea o toxins mai le tino. O le toe faʻaleleia o faiga faʻavavelaʻau e faʻamaonia ai le faʻamamāina o totoga ma fausaga mai i toxins ma toxins. O le tuufaatasiga o le toto e faʻaleleia, o le gastrointestinal tract e amata ona sili atu lona lelei, ma faʻaleleia atili le soifua maloloina.

O fualaau faisua e mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka

O le maʻisuka e masani lava ona taʻitaʻia ai le maua o le gaʻo, ma i nisi tulaga i le tele o meaʻai. O le mea lea, pe a faʻaaoga aʻa aʻa, e tatau i se tasi ona gauai atu i mea e aofia ai e le gata i le suka, ae o mea uma foi e vaivai.

Mo maʻi uma, GI (glycemic index) e taua. O loʻo faʻaalia ai le aʻafiaga o le faʻaaogaina o oloa i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Laʻau vaivai GI mo le maʻisuka ituaiga 2 e faatagaina e toetoe lava leai ni tapulaa.

E toetoe lava a le aofia ai meaʻai gaʻo, ae o loʻo faʻamalamalamaina i luga o le fiber:

  • Tomato ma kukama
  • Zucchini ma squash,
  • Eggplant
  • Peʻe suamalie
  • Fualaau vao (aoga tele)
  • Soo se ituaiga o salati,
  • Paʻu paʻepaʻe
  • Aluga.



I se tapulaa faʻatapulaʻa, e aoga tele le faʻaaogaina o leki (maualuga i carbohydrates, protein). Ae o le toe faʻafoʻiina o paleni amino acid e aofia ai i le taumafataga e aoga pea.

O fualaau faisua e le faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2

O le patato o se oloa malulu ma se maualuga GI. E le fautuaina e faʻaaogaina. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e aofia ai pateta ua kuka i le tuufaatasiga o le salati poʻo le laulau.

Beets, sana, ma nisi ituaiga o pamu e maualuga i le suka. E mafai ona aofia ai i le lisi o aso taʻitasi, ae i se tulaga faatapulaaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le avea o se vaega o se mea faʻalavelave faʻapitoa po o se foliga mama. 80 g i le taliga e saogalemu mo le soifua maloloina o le maʻisuka.

Ituaiga 2 maʻisuka fualaʻau: faʻamanuiaga patino

E mafai ona pulea le faʻamaʻi i le faʻaaogaina o fualaau faisua i aso uma. Ae o le "faalagolago" i luga o se ituaiga faapitoa e le aoga lava. O meaai e tatau ona paleni. O le aofia ai o fualaau 'eseʻese ma fualaʻau aʻa i le lisi o le a lagolago ai le tino ma fesoasoani i togafitiga o le maʻisuka.

O a fualaau faisua e lelei mo le maʻisuka:

  • Peʻa lanu mumu. GI - 15. Fesoasoani i le lipid metabolism, faʻamalosia ai le malepe o meaʻai gaʻo ma gaʻo, faʻaleleia ai le vaega o meaʻai.
  • Paʻu paʻepaʻe. Faʻafoe le galuega o totoga i totonu, toe faʻamalosia malosiaga faʻaagaga, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. Faʻasolosolo le tuufaatasia o le inisalini, aveesea le cholesterol mai vaʻa toto.

E taua tele mo se tagata e maua i le maʻisuka e mataʻituina ai le motusia ma le gaioiga o totoga i totonu. I le tulaga o nisi faʻamalositino, o fualaau faisua e fesoasoani e foia nisi o faafitauli e tatau ona aofia ai i le taumafataga.

Taiala mo le Fafaga

Pe a filifili pe o le a le ituaiga fualaau faisua e mafai ona e maua i le maʻisuka ituaiga 2, taulai atu i taumafa vaitau. O le tele o meaʻai e maua i le taimi o le seleselega. Aua neʻi faʻaumatia mea aoga pe a teuina le kalo, kāloti, artichoke a Ierusalema (e oʻo lava i le manumalo pe a faʻasaoina mo ni nai masina).

Pe a kukaina, kukama ma kapisi e maua ai meatotino o le faʻaleleia o le gaioiga o le pancreas. I le taumalulu, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e le sili atu i fualaau faisua mai le supermarket counter, ae i le faletalimalo maeʻa mo le lumanaʻi.

E aoga mo le maʻisuka ia mataʻituina mataupu faavae o taumafa lelei:

  • Taimi masani
  • O vaega laiti
  • O se fualaau eseese o fualaau faisua,
  • O le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma le aofaʻi o le kalori e tatau ona tutusa tutusa i aso uma,
  • I le sauniuniga o aano o aano o manufasi, tuu atu le fiafia i le auala e kuka ai,
  • Cook soup i luga o faga fualaʻau,
  • Faʻaaoga lelei meaola o manu, meaʻai susu,
  • I vaivaiga, le lava le malosi, faʻaaoga fualaau faisua ma fualaau 'aina e maualuga le numera o vitamini ma minerale i le tuufaatasiga.

Faatasi ai ma se taumafa atoatoa ma paleni, o le maʻisuka e mafai ona sili atu ona suamalie fualaʻau - kāloti, beets, ae i ni mea laiti, mo se faataitaiga, o se vaega o le kuka.

Fualaau Fualaau aina

Fugalaau fou e sili ona lelei. I lenei pepa, latou te taofiofia le taua ma le malosi o vaega aoga. Afai o le manava po o le fualaau aina e le ave fualaau faisua i ni aofaiga lapoa, e mafai ona fai sina siakiina vave ile vai. Eseesega o le lisi o le a fesoasoani i le faʻaaogaina o fualaau faisua i le tuufaatasiga o le muamua, lona lua vasega, salata ma se meaʻai mama.

Ua saunia i latou mai le tasi poʻo le sili atu ituaiga o fualaau faisua. E mafai ona eseese faʻasalaga i taimi taʻitasi. Faʻatagaina e faʻaopopo meaʻai oona. O se mea taua o le auala lea o le suʻeina. E sili le tuʻuina atu o le mayonnaise, faʻaopoopoina o suauʻu-vailaau vailaau ma saula e faʻavae i luga o le yogurt masani i fualaau faisua.

Juices, cocktails

O suamalie suamalie e fufulu mai fualaau faisua e maua mai e faʻaaoga ai le sua. O se mea e faʻafefeteina e faʻatagaina ai oe e kuka se suauu ola maloloina lelei. O tafao ata o seleni, pasili, kukama fou e lauiloa. Tomato ma pepa suamalie e vavalalata faʻatasi. Ae o le suka gaosi e tatau ona faʻaumatia ma le sili atu ma le tasi i le vaiaso.

I le iloaina o fualaau aina e mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka, e faigofie ona faʻapipiʻi meaʻai a se tagata maʻi, ma mafaufau i le saogalemu ma faʻamanuiaga mo le tino.

Tuua Lau Faamatalaga