Auala mo le togafitia o le maʻisuka: suʻega o le toto

E tusa ai ma fautuaga a le WHO (Ripoti 4.1), o le maualuga o le kulukose o le plasma glucose o loʻo i ai le taua o le faʻamaonia:

masanipulu plasma glucose e oo atu i le 6.1 (> 110 mg / dl) i le 7.0 (> 126 mg / dl) ua avea o se uluai suʻesuʻega maʻisuka malosilea e tatau ona faʻamaonia e ala i le toe faʻafoʻiina o le kulukose o le toto i isi aso.

Pusa 4.1Glucose faailoga,

i ai le taua o le faʻamaonia.

Glucose concentration i mmol / l (mg / dl)

2 itula pe a uma le utaina o le kulukose pe lua faailoga

Faʻaleagaina le kulukosese

i luga o se manava gaogao (pe a fai e fuafua)

6.7 (> 120) ma le 7.8 (> 140) ma le 7.8 (> 140) ma le 8.9 (> 160) ma

HbA1c (faʻatulagaina e le DCCT ile%)

I tamaiti laiti, o se tulaga masani o le hemoglobin glycina e mafai ona ausia i le tau o tulaga ogaoga o le hypoglycemic, o le mea lea, i tulaga ogaoga, e manatu e talia:

toto HbA1c maualuga e oo i le 8.8-9.0%,

urine glucose 0 - 0.05% i le aso,

leai se afaina o le hypoglycemia,

fua masani o le atinae o le tino ma feusuaiga.

Faʻataʻitaʻiga ole suʻesuʻeina suʻesuʻega falesuesue i tagata mamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 2:

O le suʻega lautele o le toto (i le tulaga o le vavae ese mai le masani, e toe faia le suʻesuʻega 1 le taimi i le 10 aso),

O le toto biochemistry toto: bilirubin, cholesterol, triglycerides, protein atoa, tino o le ketone, ALT, ACT, K, Ca, P, Na, Urea, creatinine (pe a fai o le vavae ese mai le masani, e toe faia suʻesuʻega pe a manaʻomia),

Glycemic profile (anapogi toto glucose, 1.5-2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, ao leʻi oʻo i le aoauli, 1.5-2 itula i le maeʻa o le aoauli, ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi, 1.5-2 itula pe a uma le' aiga o le afiafi, i le 3 i le taeao. 2-3 taimi i le vaiaso)

Urinalysis ma le naunautaiga o le kulukose, ma, pe a talafeagai, o le naunautaiga o le acetone.

Taʻiala mo taui mo le carbohydrate ma le lipid metabolism i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tuʻuina i luga o le laulau. 4.3. ma 4.4.

Pusa 4.3.Carbohydrate Metabolism Compensation Criteria

i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2

O a suʻega e tatau ona faia?

  • toto kulukose
  • hemoglobin glyc,
  • fructosamine
  • suesuega lautele o le toto (KLA),
  • suʻeina o le toto,
  • faʻataʻitaʻiga (OAM)
  • naunautaiga o le microalbumin i le urine.

I le tutusa ai ma lenei, e tatau ona maua i lea taimi ma lea taimi se suʻesuʻega atoatoa, lea e aofia ai:

  • fatu gaosi
  • suʻesuʻega faʻafomaʻi,
  • tala faʻatatau o veins ma arteries o pito pito i lalo.

O nei suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai e le gata, ae faʻapea foi le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, veins veinose, faʻaitiitia le taimi o le vaʻaia, faʻaletonu o le tino, ma isi.

Glucose o le toto

O lenei suʻega toto mo le maʻisuka e taua tele. Faafetai ia te ia, e mafai ona e siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le pancreas. O lenei auiliiliga e faia ile 2 vaega. Muamua o loʻo i luga o se manava leai. E mafai ai e oe ona iloa le atinaʻeina o se maʻi e pei o le "taeao o le taeao", lea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le maualuga o le kulukose i le toto i le itulagi o le 4-7 itula i le taeao.

Peitai, ina ia mafai ona maua ni faʻamaoniga sili atu, o le laasaga lona lua o le auʻiliʻiliga o loʻo faia - toe maua le toto pe a uma le 2 itula. O faailoga o lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai i matou e puleaina le faʻaaogaina o meaai ma le kulūkose e le tino.

O suʻe toto mo le maʻisuka e tatau ona faia i aso uma. Ina ia faia lenei mea, e te le manaʻomia le tamoe i le falemaʻi i taeao uma. E lava le naʻo le faʻatau o se glucometer faapitoa, lea o le a mafai ai ona e faia nei suʻega e aunoa ma le tuua o lou fale.

O le hemoglobin glycated

Igoa puupuu - HbA1c. O lenei auiliiliga e faia ile tulaga ole suʻesuʻega ma e lua taimi i le tausaga e tuʻuina atu, pe afai e le mauaina e le tagata maʻi le inisalini, ma 4 taimi i le tausaga pe a togafitia togafitiga ile inisalini.

Taua! Ole suʻesuʻega mo le fuafuaina o le hemoglobin glycina e le o maua ai faʻamatalaga e uiga i le malosi o le faʻagasologa o le faateleina ma le faʻaitiitia o le toto suka. E mafai ona ia faʻaalia le maualuga o le kulukose i le past 3 months. O le mea lea, e taua tele le mataʻituina o nei faailo i aso taʻitasi ma se glucometer.

O le toto toto ua avea o se mea ola mo lenei suʻesuʻega. O taunuʻuga na ia faʻaalia, o le maʻisuka e tatau ona tusia i totonu oa latou tusi faʻamau.

Fructosamine

Mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o lenei suʻega e fautuaina i vaiaso uma. O lana filifiliga sao e mafai ai e oe ona siaki le aoga o togafitiga ma le atinaʻeina o faʻafitauli i le maʻisuka. O se suʻesuʻega o loʻo faia i totonu o le fale suesue ma o le toto na aveesea mai le vevela o le manava e leai se aoga mo suʻesuʻega.

Taua! Afai o le maʻisuka i le gasologa o lenei suʻesuʻega na faʻaalia ai le matuia ese mai le masani, ona manaʻomia lea o se isi suʻesuʻega e iloagofie ai maʻi faʻamaʻi ma le tofiaina o togafitiga talafeagai.

O le suʻega o le toto e faʻatagaina ai oe e suʻe fua faʻatatau o vaega o le toto, ina ia mafai ai ona e iloa le tele o togafiti faʻaleagaina o loʻo tutupu nei i le tino. Mo suʻesuʻega, e aveesea le toto mai le tamatamailima. I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le aoina o meaola faʻapitoa e faia i luga o se manava gaogao pe vave loa ona 'ai.

Faʻaaogāina o le UAC, e mafai ona e mataʻituina faailoilo nei:

  • Hemoglobin. A oʻo i lalo ifo o lenei faʻamau, e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o le anemia uamea, o le tatalaina o le toto i totonu ma le solia lautele o le faagasologa o le hematopoiesis. O le tele o le hemoglobin i le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai le leai o se vai i totonu o le tino ma lona faʻalalauina.
  • Platelets. O tino mumu nei e faia ai se tasi o galuega taua - e nafa ma le maualuga o le toto toto. Afai o le a faʻaitiitia le faʻatupulaia, o le toto e amata ona tafe le lelei, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le toto, e oʻo lava i nai manua laiti. Afai o le maualuga o platelets e sili atu i le masani, o lea ua uma ona tautala i le faateleina o le toto coagulability ma mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o faiga le lelei i le tino. O nisi taimi o le faateleina o lenei faailoga o se faailoga lea o le gasegase.
  • Laʻau paʻepaʻe toto. O i latou o leoleo leoleo. O la latou galuega autu o le siakiina ma le faʻaumatiaina o microorganisms mai fafo. Afai, e tusa ai ma iuga o le auʻiliʻiliga, ua matauina le tele o latou mea, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le inflammatory poʻo le faʻaosofia i le tino, ma e mafai foi ona faʻamaonia le atinaʻeina o le leukemia. O le faʻaititia o le maualuga o sela o le toto paʻepaʻe, e pei o se tulafono, e matauina pe a uma ona faʻaalia le radiation ma faʻaalia ai se faʻaitiitia o puipuiga a le tino, ona o le tagata e faʻafitauli i faʻafitauli eseese.
  • Hematocrit. E tele tagata e masani ona fenumiai lenei faailoga i le maualuga o le toto toto, ae o le mea moni o loo faaalia ai le fua o le plasma ma tino mumu i totonu o le toto. Afai e tulaʻi le maualuga o le hematocrit, ona faʻaalia lea o le atinaʻe o le erythrocytosis, pe a faʻaitiitia, anemia poʻo le maualuga o le hyperhydrates.


Tulaga masani mo alii ma tamaitai

Toto o le toto

O faʻamaʻi faʻamalositino e oʻo lava ina faʻaalia ai taualumaga lilo na tupu i totonu o le tino. Mo le suʻesuʻega, o le toto vevela ua ave i luga o se manava leai.

O se suʻega ole toto e mafai ai ona e siaki faailoga nei:

  • Glucose maualuga. Aʻo suʻesuʻeina le toto toto, e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / L. le toto toto. Afai o lenei faailoga e sili atu i nei tulaga faatauaina, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le le atoatoa o le kulukose.
  • O le hemoglobin glycated. O le maualuga o lenei faailoilo e mafai ona maua mai e le gata i le pasia o le HbA1c, ae faʻaaogaina foi lenei auiliiliga. O faʻamatalaga o meaola oona e mafai ai e oe ona fuafua togafiti togafitiga i le lumanaʻi. Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated e sili atu i le 8%, ona faʻataunuʻuina lea o togafitiga. Mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, o le maualuga o le hemoglobin glycated i lalo ifo o le 7.0% ua manatu o le masani.
  • Cholesterol. O lona faʻaauau i le toto e mafai ai e oe ona fuafua le tulaga o le gaʻo gaʻo i le tino. O le maualuga o le cholesterol e maualuga ai le lamatiaga o le thrombophlebitis poʻo le thrombosis.
  • Faʻamataʻu. O le faateleina o lenei faailoga e masani ona matauina i le atinaʻeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, faapea foi ma le oona ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Lipoproteins. I le maʻisuka ituaiga 1, o nei fua faatatau e masani ona tumau le masani. E na o sina vavaeese mai le masani e mafai ona matauina, lea e le lamatia ai le ola maloloina. Ae o le maʻisuka ituaiga 2, o le ata lea o loʻo matauina - ua faateleina le lipoproteins laiti, ma le maualuga o le lipoproteins e le maitauina. I lenei tulaga, e manaʻomia le faʻamaonia vave o togafitiga. A leai, e mafai ona tupu ni faafitauli matuia o le soifua maloloina.
  • Inisalini O lona tulaga e mafai ai e oe ona mataʻituina le tele o lau lava homone i le toto. I le maʻisuka ituaiga 1, o lenei faailo e masani lava i lalo ifo o le masani, ma i le maʻisuka ituaiga 2, e tumau pea i totonu o le tulaga masani poʻo sina mea e sili atu nai lo.
  • C peptide. Se faʻamatalaga taua tele lea e mafai ai e oe ona suʻeina le gaioiga o le pancreas. I le DM 1, o lenei faailoga o loʻo i ai i pito maualalo o le tulafono masani pe tutusa i le zero. I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o C-peptides i le toto, o se tulafono, e masani lava.
  • Peptide Pancreatic. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona le amanaiaina. O ana galuega autu o le pulea lea o le gaosiga o le sua e le pancreas e talepe ai meaai.


O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e tatau ona le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le 6 masina

Ina ia maua se suʻesuʻega saʻo i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻisuka, e manaʻomia lou suʻeina o le toto ma le urine i le taimi e tasi. OAM e faʻaalu 1 le taimi i le 6 masina ma le auala e mafai ai e le OAK ona e faʻaalia auala eseese natia i le tino.

Ole auiliiliga lenei e mafai ai ona e iloiloina:

  • meatotino faaletino o le urine, lona malosi, maualuga o le manino, o le i ai o le palapala, ma isi,
  • vailaʻau faʻasolosolo o le urine
  • mamafa faapitoa o le urine, ona e mafai ai ona fuafua le tulaga o fatugaʻo,
  • vaega o le porotini, glucose ma ketones.

Soʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le maʻisuka e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo ole maʻi. Ma o le tele o taimi mo lenei faʻamoemoega ua faia foi se iloiloga e fuafua ai le microalbuminaria.

Fuafuaga o le microalbumin i le urine

O lenei auʻiliʻiliga e mafai ai ona faʻamaonia togafiti faʻaleagaina i fatugaʻo i se amataga vave. E foliga mai o lenei: i le taeao o se tagata e sasaa le otaota, e pei ona masani ai, ma le 3 vaega mulimuli o le urine e aoina i se pusa faapitoa.

Afai o le gaioiga o gaʻo e masani lava, e le mafai ona iloa le microalbumin i le urine. Afai ua i ai se faaletonu o le tino, o lona maualuga e maualuga lona tulaga. Ma afai o loʻo iai i le va o le 3-300 mg / aso, ona faʻaalia ai lea o soliga ogaoga i le tino ma le manaʻomia mo togafitiga vave.

E tatau ona malamalama o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e mafai ona faʻagataina ai le tino atoa ma mataʻituina le taua o le auala. O le mea lea, 'aua le faʻagaloina le tuʻuina atu o suʻega suʻega. E na o le pau lenei o le auala e pulea ai lenei maʻi.

Glucose, suka, maʻisuka. E leai se tagata i le natura e le iloa nei upu. O tagata uma e fefefe i le maʻisuka, o lona uiga o se suʻega toto mo le suka, e pei o se tulafono, e masani lava ma tuʻuina atu ma le loto i ai. O Dr. Anton Rodionov na ia filifilia suesuega o le toto e iloa ai le maʻisuka, taʻu mai le mea o loʻo tupu muamua ma mea e tatau ona matauina i le maʻisuka.

O le mea moni, faatasi ai ma le cholesterol, o le toto mo le suka e mafai ma e tatau ona foai atu "naʻo le tulaga" e oo lava i tamaiti. Aua le manatu o le maʻisuka o se maʻi matua. I tama talavou ma le oona tele, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa soo - o le totogi lea i aso taitasi o le nofo i luga o se komepiuta ma le meataalo ma Coca-Cola, mo sandwiches i luga o le tamoe.

Ae o le mea pito sili ona taua ma sili ona le lelei, o le maʻisuka ituaiga 2 i le amataga e leai ni faʻaʻailoga. I masina muamua, ma o nisi taimi o tausaga o gasegase, ao le maualuga o le suka e le o "alu ese mai le fua", o le a leai se galala o le gasegase, e le o le faanatinati vave, po o le faʻavasegaina o le tino, ae o le faʻamaʻi ua amata ona faʻaumatia tino.

O lea, na maua ai se suʻega toto. O le anapogi masani masani ile kulukose e le sili atu nai lo le 5.6 mmol / L. O le aofaʻi o le aofaʻi mo le siama o le maʻisuka e mai le 7.0 mmol / l ma luga. Ma o le a le mea i le va oi latou?

* E masani ona tuʻuina atu masani mo le glucose plasma na maua e ala i le ave toto mai se vein.

O lenei "siosiomaga ulaula" (prediabetes) e matua faʻalavelave. I le gagana faafomaʻi, e taʻua o le "faʻalavelave anapogi." E le o le masani ma e le o le "tapulaa aupito maualuga o le masani." O se faʻamaʻi muamua, lea e manaʻomia ai togafitiga, peitaʻi, e le o taimi uma e togafitia ai.

I se auala lelei, afai o le kulukose o loʻo iai i le lautele o le 5.6-6.9 mmol / l, e tatau i le fomaʻi ona ofoina atu le suega o le faapaleni kullusese (poʻo le suʻega toleniga o le kulukose). O le a tuʻuina atu ia te oe le 75 mg o le kulukose e faʻamaʻapeʻa i totonu o se ipu vai ma o le a latou suʻeina le suka toto pe a uma le 2 itula.

Afai a maeʻa le 120 minute pe a maeʻa le uta o le kulukose i luga aʻe o le 11.0 mmol / l, ona faʻamautu lea o le siama o le maʻisuka. Ae e tusa lava pe laʻititi le kulūkose nai lo lenei tau, i le lautele o le 7.8-11.0 mmol / l, e maua i latou i le faʻavaivaia o le kulukose.

O le togafitiga mo lenei tulaga o se iloiloga ogaoga o lau meaʻai, faʻamapulaʻaina le kalori maualuga ma meaʻai-maualuga ma le mamafa o meaʻai. E masani lava, i le maualuga o vailaau muamua, o le fomaʻi e faatonuina le metformin - e le gata ina maualalo le kulukose o le toto, ae e fesoasoani foi e aveesea le mamafa.

Faʻamatalaga taua: auiliiliga e tatau ona faalua ona toe faaluaina e faʻatuina se faʻamaoniga . O lenei mea e faʻaaogaina ai le "hyperglycemia" faʻapitoa pe a tulaʻi le kulukose e fai ma tali i le atuatuvale na mafua ona o se maʻi gasegase pe na o le asiasi atu i se fomaʻi.

Afai e iai sau togafiti (anapogi toto glucose o le 5.6-6.9 mmol / L), o le mafuaaga lenei mo le suia o le olaga, ma o nisi taimi o le amataga o togafitiga fualaau. Afai e te le faia se mea, o le a le umi le maʻi suka.

O oloa ia e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma se faʻagata: fualaau faisua uma sei vagana ai pateta (e fautuaina le kuka nai lo le falai), faapea foi ma le lauti, kofe e aunoa ma le kulimi ma le suka.

Meaai e mafai ona faʻaaoga i le faʻaogaina lelei ('ai le afa e pei ona masani ai): falaoa, falalaʻau, fualaau aina, fuamoa, meaʻai gaʻo maualalo, iʻa e maualalo le gaʻo, oloa gaʻo susu, sisi ma le itiiti ifo ma le 30% mea e gaʻo, pateta, ma sana.

Mea e tatau ona faʻaesea mai meaai i aso taitasi:

  • oloa gaʻo maualuga: pata, gaʻo gaʻo, iʻa, ulaula meaʻai, sausage, oloa gaosi, sisi ma le gaʻo meaʻai> 30%, kulimi, kulimi kirimoli, mayonnaise, nati, fatu,
  • suka, ma mea e gaosia ai, suamalie, sukalati, jam, jam, meli, meainu suamalie, ice cream,
  • ava malosi

Ma nisi nai tulafono faigofie e aoga ia i latou e maualuga maualuga le kulukose:

  • Taumafa fualaau mata ma fua, faaopoopo le suauʻu ma kulimi kirimigi i le salati e faʻapupulaina ai le kalori.
  • Filifili meaai e maualalo le gaʻo. E faatatau lenei i le yogurt, sisi, cheese cheese.
  • Taumafai e aua le fagaina meaʻai, ae kuka, tao ma tao. Ole auala ole gaioiga e manaʻomia ai le itiiti o le suauʻu, o lona uiga o mea ole kalori o le a maualalo ifo.
  • "Afai e te manaʻo e ai, 'ai se apu." Afai e te le manaʻo i se apu, e te le manaʻo e' ai. " Aloese mai le taumafataga faatasi ma sandwiches, meataalo, nati, ma isi.

O le maʻi suka: o a suʻega e fai

Sei o tatou toe foi i la tatou auiliiliga. Suauu toto ma se faalua faʻalua> 7.0 mmol / L o loʻo maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le mea sese autu o se taumafaiga e faamalolo e aunoa ma ni vailaau ma "alu i luga o se meaai."

Leai, au uo pele, afai ua faʻamautu le maʻi, ona tatau loa lea ona vaʻai fualaau. I le avea ai o se tulafono, latou te amata i le metformin tutusa, ona faaopoopo ai lea o fualaau o isi vaega. O le mea moni, o le togafitiga o fualaau o le maʻisuka e le taofia uma ai le manaomia o le leiloa o le mamafa ma toe faʻaleleia au meaʻai.

Afai e maua i le taimi e tasi le faateleina o le kulukose, ia mautinoa e faʻatau se glucometer ma fua le suka i le fale, o lea e mafai ai ona e iloa muamua le maʻisuka i le taimi muamua.

O le gasegase o le galala o le Carbohydrate e masani lava ona o faatasi ma le faateleina o le cholesterol ma triglycerides (ma, i le ala, maualuga maualuga), o le mea lea, afai e maua le maʻisuka po o le prediabet, ia mautinoa ia faia se suega toto mo le lipid spectrum ma pulea le toto.

Glucose i le toto e suia minute uma, o se faailoga e le maluelue, ae o le hemoglobin glycated (o nisi taimi e faaigoaina "hemoglobin glycosylated" poo HbA1C i luga o le potu suesue) o se faailo o taui mo taimi uumi mo le gaosiga o le gaʻo.

E pei ona e iloa, o le sili atu o le kulukose i le tino e afaina ai totoga uma ma tino, aemaise lava le totoga ma le tino, ae le mafai ona tafe toto. O le hemoglobin glyc (o loʻo faʻaalia o se pasene) o le fuainumera o "sela mumu sesela" ua faaliliuina i le Rusia.

O le maualuga o lenei faailoga, o le leaga. I se tagata soifua maloloina, o le tele o le hemoglobin glycated e le tatau ona sili atu i le 6.5%, i tagata e maua i le maʻisuka togafitiga, o lenei fua faatauaina e fuafuaina taitoatasi, ae masani lava i le lautele o le 6.5 i le 7.5%, ma a fuafuaina le maʻitaga i le taimi o le maitaga, o manaoga mo lenei faailoilo e sili atu le faigata: e le sili atu i le 6.0%.

Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona mafatia ai fatugaʻo, o le mea lea, o le siakiina o suʻesuʻega o le tulaga o fatugaʻo e taua tele mo le maʻisuka. O lenei mea mo microalbuminuria.

A faʻamamaʻa le fatu fatu, glucose, protein, ma isi mea e masani ona le pasi i le faamama e amata ona ulufale i le urine. O lea, o le microalbumin (laitiiti albumin) o le sili ona maualalo o le porotini maʻaleʻale o loʻo iloa i le urine muamua. Mo i latou e maua i le maʻisuka, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga mo le microalbuminuria i le ono masina.

Na ou maofa talu ai nei ona ou iloa i nisi nofoaga, o le maʻisuka e iloa ai le suka i le mimi. E le talafeagai lenei mea. Ua leva ona lauiloa o le tapuni pito i luga mo le kulukose i le urine o se tagata e toatasi ma e matua le mafai ona taulaʻi i ai. I le seneturi 21, naʻo suʻega toto mo le kulukose ma le hemoglobin glycated e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai ma iloilo ai taui o le maʻisuka.

Faʻatau lenei tusi

Faʻaaliga i luga o le tusiga "O le toto mo le Suā: Faʻamau, Tisuka ma Prediabetes. Faʻamaumauga o Suʻesuʻega"

Maʻisuka 14? E le afaina ai le foliga mai. ma e masani lava o se tagata lava ia na te le lagonaina se mea. O le maʻisuka e le o se ituaiga o diathesis, e mafai lava e tagata ona i totonu o se coma.

O le a le maʻisuka? O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e vavae ese ai e lua aua e masani ona tele ni tausaga ao lei oʻo mai uluaʻi faailoga o le maʻisuka.

E 33 ou tausaga, na maua i le maʻisuka 9 masina talu ai, i luga o papa, ituaiga 2, ae o loʻo i ai suiga i le ituaiga-1 (Sa ou taumafai e fananau mai se tasi o loʻu aiga i le 20 tausaga, diabetes mai le 5 tausaga, i luga o le inisalini I le vaiaso 26.

o se aiga na taumafai e fanau i le 20 tausaga, maʻi suka mai le 5 tausaga, i luga o le inisalini. i le vaiaso e 26, na amata ai le gasegase ogaoga - o se mea na tupu i vaʻa o le fatu. latou te leʻi faʻasaoina le tamaititi, na latou le mafai ona pamuina, e ui lava e silia ma le 10 tausaga talu ai. o le maitaga atoa na i totonu o falemaʻi; i totonu o le moniage, o na maʻitaga na faia.

O le maʻisuka ma le toto maualuga o uluai faailoga ia: masani o le mamafa ma le suka. O le maʻi suka ma le maʻitaga. E tatau ona fuafua le suka toto i le amataga o maitaga vaiaso, ma i.

Sa masani le masani. Latou te valoia le maʻisuka i totonu o se tamaititi. Sa fanau mai se tama soifua maloloina. A uma ona fanau, o le suka e masani lava i lona ma lona tina.
@@ email protected @ email protected @ email protected @ email protected @ email protected @ email protected @ email protected

ma le maʻisuka, e mafai ona e fanauina se pepe maloloina. ae ui i lea, o le vave, o le sili atu ma na o le maitauina lelei o sea maitaga. ma sili atu, e mafai ona e faʻataʻitaʻiina.

ma le maʻisuka, e mafai ona e fanauina se pepe maloloina. ae ui i lea, o le vave, o le sili atu ma na o le maitauina lelei o sea maitaga. ma sili atu, e mafai ona e faʻataʻitaʻiina. o le maʻisuka aua e le oi luga o le lisi o faʻamaʻi.

O loʻo i ai se lisi o faʻamaʻi e puipuia ai le avea o se matua vaetama. E le oi ai le maʻi suka. E i ai se faʻafitauli e le aofia ai le gafatia galue, e pei ona taʻuina atu i lalo. E i ai foi se vaega "faʻamaʻi faʻamaʻi i le tulaga o le taupulepulega" - e mafai e se fale itumalo ona "puʻe" i lenei tulaga. O le mea lea, afai e galue se uo, e tatau ona muamua alu i lona finocrinologist i le tulaga tonu lava, o lea na te tusia ai i luga o le kata ua totogi ona maʻi (pe ua toe totogi). A maeʻa lena mea, faʻatasi ai ma le kata ma isi faʻamaufaʻailoga i le tusi faamaonia faafomaʻi - i le fomaʻi. Ma o iina, e tatau ona faʻamalamalama manino e le uo teine, faʻaauau pea, na te iloa tulafono, o le maʻisuka e le oi le lisi, ma isi. Na ou manuia. E ui lava e faʻalavelave - latou te leʻi manaʻo e tuʻuina atu se tusi faamaonia. Afai ei ai ni au fesili - tusi i le uo teine ​​- Ua ou iloa uma nei mea i loʻu lava paʻu. Ma o loʻu suʻesuʻega e tutusa lava.

Faailoga o le maʻisuka. Le faʻamatalaga. Fomaʻi ma le soifua maloloina. O faʻamaʻi, faʻamaoniga ma togafitiga: suʻega, suʻesuʻega, fomaʻi, vailaʻau, soifua maloloina.

O le suauu i le vailaau e aliali mai pe a maeʻa le maualuga o le sela i totonu o le toto. O lea, afai e te masalosalo i le maʻisuka, e sili atu le alu ma foai atu le toto mo le suka.

O le suauu i le vailaau e aliali mai pe a maeʻa le maualuga o le sela i totonu o le toto. O lea, afai e te masalosalo i le maʻisuka, e sili atu le alu ma foai atu le toto mo le suka. E tiga tele le faʻatauina o se glucometer mo le faʻamoemoe o se tasi auʻiliʻiliga. Pe maua le maʻisuka e te iloa, ia latou suʻeina le pepe ma a latou masini.

Matou te faʻaaoga urriglyuk. E masani lava ona fuafuaina. O loʻo i ai pea a matou suʻega mo le fuafuaina o ketones, protein, Ph. I le ala, ina ia mafai ai ona maua mai le kulukose i totonu o le uila, e tatau ai le gaʻo i totonu o le toto e tafe i luga. I.e. e le gata na sili atu nai lo le masani, ae na sili atu foi nai lo le mea ua taua "pito i tua" (i tamaiti e 8-9 mmol / l i le toto). IMHO, ua lava lea e foaʻiina ai le toto mo le suka ina ia mafai ona malamalama saʻo pe manaʻomia ni fasi suʻega. Ia, o le tupe lea e lafoina pe afai e leai se maʻisuka. :)

Sa siakiina le tamaitiiti i le miliona taimi - o le taunuuga e le lelei i taimi uma. Ma au foi. O le mea lenei o loʻo faʻaaoga e loʻu toʻalua. Ma o lona tino masani o le maʻisuka i le faʻavave, o le sooooo e seasea ona alu aʻe.

Mata, o le a le mafuaaga na mafua ai lenei manaoga?

E mafai ona e mafaufau e uiga i le maʻisuka pe a oʻo i luga o se manava gaogao (pe a maeʻa le 8-itula e inu) le kulukose o le toto e sili atu i le 7 mmol / l ma o ia faailoilo e toe faalua ona fai. Aisea e te manatu ai lena afafine.

O le leai o le kulukose i totonu o le mimilo e le o lona uiga o le leai o le maʻisuka, talu ai ona o fatuga maloloina, o le kulukose i le urini e aliali mai pe a sili atu le maualuga o le toto i le 8.8 mmol / l - o le mea lea e taʻua o le faitofa o le kullusese. Ketones foliga pe'ā sili atu le maualuga o le kulukose i le 13-16 mmol / L. O le pito i luga mo le kulukose i mea uma e eseese i tamaiti, e laʻititi laʻititi, i luga o matua, e oʻo lava i le maualuga o le kulukose, atonu e le o iai i le urine.
Ole fua o le kulukose o le toto e 3.3-5.5 mmol / L (poʻo le 4.4-6.6 mmol / L - e faʻalagolago i le metotia e faʻaaogaina i le fale suesue, o le fale suesue e masani ona taʻu mai o latou tulaga faatonuina). E mafai ona e mafaufau e uiga i le maʻisuka pe a oʻo i luga o se manava gaogao (pe a maeʻa le 8-itula e inu) le kulukose o le toto e sili atu i le 7 mmol / l ma o ia faailoilo e toe faalua ona fai.
Aisea e te manatu ai o loʻo i ai lou maʻisuka? O le a le mea e te faʻalavelave ai?

O le mea e leaga ai, o le siaki tasi taimi e le mafai ona faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka: O (. suka e sili atu nai lo le 13-14 mmol / L. Ma o le mea sili lava e fesili ai i lenei fesili i le www.dia-club.ru, o le auala sili ona lelei o le faia lea o suʻega i le falemaʻi, aua e tusa lava pe 20% le leaga.

E tatau ona e taaalo i taaloga, mo se faataitaiga, savali pe tamoe mo le afa itula i aso uma. 01/20/2002 01:18:01, fiafia

Taulimaina o le maʻisuka e aunoa ma le inisalini. Meaʻai mo le maʻisuka. E masani lava, o le metabolism o loʻo mulimuli mai. O le maʻisuka ma le toto maualuga o uluai faailoga ia: masani o le mamafa ma le suka.

Talofa maʻi! Matou te nonofo i le taulaga o Zlatoust, Chelyabinsk eria. Faatasi ai ma ni tagata agavaa tomai faapitoa, e le o le tulaga lea. Ou te fia talanoa ma se isi fomaʻi. O loʻu atalii ua 7 nei tausaga le matua 8 masina. O le a suesueina i tatou e le finocrinologist ina ua uma le mea na tupu ia Ianuari, a uma ona taele, sa matua luluina, o ona lima ma ona vae o loo savavali ma se sulu. Sa ou manatu e avatu ia te ia le lauti mafanafana, ona uma ai lea o mea uma i le tusa o le minute pe lua. Laʻau foaʻi mo le sugar sugar. auʻiliʻili na faʻaalia 3.61. Na fautuaina foi e le endocrinologist se tapuni suka ma se uta glucose o le 33 g i le ipu vai (mamafa 19 kg). Iʻuga: 3-66 - 11.33 - 10.67 - 6.40. O le suʻesuʻega o le urine i aso taitasi mo le suka e le lelei, faʻafefe. mamafa 1018 (na ia mafaufauina o aso uma i aso nei: 1200 inupia, 900 atofaina). O le suʻeina o le toto mo le insulin: 1.6 mkU / ml. Na pasi le isi C-peptide, faʻatali mo le iuga. Matou te lei o atu i le taliga, ae mo sitika, matou te faʻatali mo le matou taimi. I le taimi lava e tasi, latou te faia se suʻega o le toto i le toto, pe a tatau ai, o le a ou tusiaina iuga, o loʻo i ai nisi mea ua vavae ese mai tulaga faatauaina o fuaitau. Ou te aioi atu ia te oe, faamolemole tusi mai sou manatu e uiga ia matou taunuuga.

03/19/2019 08:29:04, Galina Donskikh

Suʻe toto mo le suka. masani - 3.33-5.55 mmol liter. Ma e leai se manatu o le "NORMAL" o le inisalini, (o lenei fualaau faasaina), mo tamaiti taitasi ua filifilia toatasi le fualaau. I nisi taimi o le aso, e mafai ona faatagaina le hyperglycemia e le tumau., E oʻo i le 6.0 mmol / lita.

12/23/2000 12:38:08, Vladimir

O le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o le mea e ono mafai ona faʻamalosi. E mafai ona i ai ona faʻailoga, ae i le taimi lava e tasi e leai se ala e faʻafefe ai le tagata.

Phenomena e pei o le faateleina o le fia inu, faateleina le manava o le urini, o le vaivai faifaipea ma le tele o le 'ai e mafai ona avea ma faailoga o le tele o isi maʻi o le tino, pe na o ni faafitauli le tumau.

Ma e le mafai e tagata uma ona iloa uma faailoga - e mafai e se tasi ona i ai se tasi oi latou, ma e le mafai ona ia faʻapipiʻi soʻo se taua tele i lenei mea.

O le mea lea, i se mataupu e pei o le siama o le maʻisuka, o suʻega e sili ona faʻalagolago ma faamaoni. E leai se mea faigata i le latou faʻafeiloaʻiga, ua lava lea e fefaʻatauaʻi ai i se fomaʻi, ma o le a ia fuafuaina muamua le mea e te manaʻomia.

O a auiliiliga

E masani lava, o le toto poʻo le urine e ave mo suʻesuʻega. O le ituaiga ua uma ona faatonuina e le fomaʻi lava ia. O le autu autu i lenei lomiga, e pei o suʻega mo le maʻisuka, e faia i taimi o togafitiga ma masani. O le televave ma le tele (o le mulimuli - faʻatasi ai ma se faʻamuamua i le faʻamaʻi) - o le sili atu lea.

E i ai ituaiga ituaiga o suʻesuʻega:

  • Faatasi ai ma se glucometer. E le o faia i totonu ole falesuesue suʻesuʻega, ma e mafai ona faia ao iai i le fale ae le o se fomaʻi i vailaau. O le glucometer o se mea e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata. E tatau ona i ai o ia i le fale o le maʻisuka, ma afai e masalomia se faʻamaʻi, o le mea muamua o le a ofoina atu ia te oe o le faʻaaoga lea o se glucometer,
  • Glucose suega. E taua foi o se suega o le faapaleni kullukose. O lenei auala e lelei atoatoa e le gata mo le faʻamautinoaina o le maʻi lava ia, ae mo le iai foi o se tulaga latalata i ai - prediabetes. Latou te ave le toto mo ia, ona latou tuuina mai lea ia te aʻu le 75 g o le kulukose e inu ai, ma a mavae le 2 itula, e manaʻomia le toe foai toto. O taunuʻuga o lenei suʻesuʻega e mafai ona aʻafiaina e ala eseese, mai le gaioiga faaletino, i ipu e 'aina e se tagata,
  • I le C-peptide. O lenei vailaʻau o se porotini, pe afai o loʻo i ai i le tino, o lona uiga o le inisalini e gaosia. E masani ona faʻapipiʻi faatasi ma le toto mo le kulukose, ma fesoasoani ai foi e fuafua le setete,
  • Suʻega lautele o le toto ma le mimi. E ave i taimi uma pe a latou faia ni suʻesuʻega faafomaʻi. O le numera o toto, platelets ma leukocytes, o fomaʻi e fuafua ai le i ai o faʻamaʻi natia ma faʻamaʻi pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e toaitiiti ni tino paʻepaʻe, o loʻo faʻaalia ai faafitauli i le pancreas - o lona uiga o le suka e mafai ona faateleina i se taimi lata mai. E mafai foi ona maua i le urine,
  • I luga o le ferritin serum. E toaitiiti tagata latou te iloa o le tele o le uʻamea i le tino e mafai ona mafua ai le teteʻe (puipuiga) i le inisalini.

Afai o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi, pe ua uma ona e iloa le maʻisuka, o isi suʻesuʻega e mafai ona faʻatulagaina - mo se faʻataʻitaʻiga, ma le maualuga maualuga, e siakiina le toto mo le magnesium i totonu.

Suʻega o Suʻega o le Toto

O le a le auiliiliga e sili ona saʻo

O le mea faʻapitoa, o suʻesuʻega uma o loʻo faia i totonu o le potu suʻesuʻe e faʻaalia ai se taunuuga moni - ae o loʻo i ai metotia e mafai ai ona e iloa lelei le faʻamaʻi. O le faigofie, sili atu le taugofie ma le leai o se fuataga o se glucometer.

Na aʻoaʻoina e fomaʻi le auala e togafitia ai le maʻisuka i le tele o tausaga talu ai. O le togafitiga o le faʻavasegaina o maualuga o suka ma tausia i le olaga atoa. E tatau ona faia lenei tulaga tutoʻatasi, ae i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi auai. O suʻega o le maʻisuka o se elemene taua o lenei togafitiga. Latou te faʻatagaina oe e iloa le saoasaoa o le maʻi, ma le i ai o faʻafitauli, faʻapea foi ma le talafeagai o le faʻaaogaina o auala fou o togafitiga.

O le mea moni, o le leaga e mafai foi ona iloa. E masani lava, faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o le paʻu e amata i le tino, o le maʻi e oʻo i se fiainu malosi, e masani ona ia faia le fomaʻi. Ae o nisi taimi o le maʻi e mafai ona alu faalilolilo, ona mafai ai lea ona fuafuaina i se auiliiliga talafeagai.

I suʻesuʻega mo le maʻisuka, e taua tele le matauina masani. Ona mafai lea ona e iloa mea nei:

  • O faʻamaonia tino peta pancreatic ua matua faaleagaina pe mafai ona toe faʻaleleia a latou gaoioiga,
  • pe faapefea ona manuia taumafaiga tau togafitiga,
  • o faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo atiaʻe ma i le a le fua
  • maʻeu le maualuga o le ono mafai ona iai ni faʻafitauli fou.

E iai faʻataʻitaʻiga faʻamaonia (mo se faʻataʻitaʻiga, o le suʻega o le toto, filifiliga o le toto ma le urine), faʻapea foʻi ma suʻega o ausilali e sili ona lelei e maua ai nisi faʻamatalaga e uiga i le maʻi. Sei o tatou mafaufau i ai i auiliiliga.

Taʻu atoa toto

O se suʻega masani o le toto e faia ina ia iloa ai mea le masani ai i le tino. I le maʻisuka, o faʻataʻitaʻiga e mafai ona i ai uiga nei:

  1. Hemoglobin. Tulaga faʻamaualalo e taua ai le atiaʻe o le anemia, gaioiga i totonu, faʻafitauli i le totoina. O le hemoglobin maualuga e faʻaalia ai le gasegase ogaoga.
  2. Platelets. Afai o nei tino laiti e toalaiti, ona toto ai lea o le toto. O lenei mea e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi pipisi, faʻamalositino i totonu o le tino.
  3. Laʻau paʻepaʻe toto. O le faateleina o le aofaʻi o paʻepaʻe e faʻaalia ai le i ai o le mumū, o se faʻalavelave faʻapitoa. Afai e toalaiti, e mafai e le tagata maʻi ona maua mai le faʻamaʻiina o maʻi ma isi faʻamaʻi tuga.

O le suʻega ole glucose toleniga

I le anapogi plasma glucose maualuga i luga atu o le 15 mmol / L (poʻo, faatasi ai ma le tele o faʻamoemoega anapogi nai lo le 7.8 mmol / L), e le faʻaaogaina le GTT e faʻatuina ai se faʻamaoniga o le maʻisuka.

I le taimi o le GTT, e tatau i le tagata maʻi ona maua meaai masani (faatasi ai ma se mea e gaosi ai le carbohydrate i le sili atu ma le 150 g i le aso) i totonu o le 3 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega, faʻapea foi ma le 'ai i le afiafi i le afiafi o le suʻega. I le taimi o le GTT, na ia fuafuaina le maualuga o le kulūkose anapogi, ona latou tuʻuina lea o le 75 g o le kulukose i le 300 ml o le vai mafanafana poʻo le lauti ma lemoni mo le 35 minute (mo tamaiti 1.75 g / kg, ae le sili atu i le 75 g). Faʻafoʻisia le kulūkose pe a uma le 2 itula. I le taimi o le suʻega, e le mafai ona ulaula le mataupu. O mataupu faavae mo le iloiloga o le GTT o loʻo faʻaalia i le laulau o loʻo i lalo.

Iloiloga o taunuʻuga o le suʻega ole toleniga o le kulukose (ile maualuga o le plasma toto)
Iloiloga FilifiligaNormFaʻaleagaina le kulukoseseO le maʻi suka
Taulaga anapogie oo atu i le 5.5 mmol / le oʻo i le 6.7 mmol / lsili atu nai lo le 6.7 mmol / l
2 itula i le maeʻa aie oʻo atu i le 7.8 mmol / le oʻo atu i le 11.1 mmol / lsili atu i le 11.1 mmol / l

Suʻega o le faapalepale glucose

I tagata o loʻo aʻafia i le kulukose ma mafua ai le gasea pe maua ai faʻamaʻi gastrointestinal ma le malabsorption, e mafai ona maua se suʻega o le faapalepale kulukose.
I lenei tulaga, a maeʻa ona iloiloina le fua o le kulūkose o le anapogi, o le mataupu ua tuʻuina atu i ai le 25% o le kulupu o le kulukose i le fua faatatau o le 0.5 g / kg le mamafa o le tino mo le 5 minute.

Ma, i le 10 minute mo le itula, o le toto o le kulukose o le toto e fuafuaina ma o le glucose assimilation coefficient ua fuafuaina e le fua faʻatatau:

K - 10 / t, pe a o K o se fuataga e faʻaalia ai le alu ese o le kulukose mai le toto pe a mavae le puleaina o le toto, o le taimi lea e manaʻomia e faʻaititia le kulūkose i le 2 taimi pe a faʻatusatusa i le 10 minute pe a uma le puleaina o le kulukose.

O le mea masani, o le aofaʻiga K e sili atu i le 1.2 - 1.3,
i tagata gasegase e maua i le maʻisuka lalo ifo o le 1.0, ma tulaga taua mai le 1.0 i le 1.2 e faʻaalia ai le le atoatoa o le kulukose.

Prednisone glucose toleni test

O le suʻega e fesoasoani e iloa ai le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo, pei o le prednisone e faʻamalosia ai le faiga o le gluconeogenesis ma faʻalavelave ai le fausia o glycogen.

I le faʻatasi ai ma le utaina o le kulukose, e taʻitaʻia ai le sili atu ona taua o le glycemia i tagata taʻitoʻatasi o loʻo maua le gaioiga o le ßβ-cell pancreatic.

Mo le suʻega, ua tuʻuina atu i le tagata maʻi le 10 mg o le prednisolone i le 10.5 ma le 2 itula aʻo lumanaʻi le GTT tautala. O le maualuga o le kulukose o le toto ua fuafuaina i luga o se manava gaogao, 1 itula ma le 2 itula pe a uma le utaina o kulukose. O le faateleina o le kulukose pe a uma le 1 le itula e sili atu nai lo le 11.1 mmol / L, pe a mavae le 2 itula e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L e faʻaalia ai se faʻaitiitia o le faʻapalepale o le kulukose. O nei tagata maʻi e manaʻomia se faʻamatalaga faaopoopo ma suʻega.

Urine glucose test

I le faanatinati o se tagata soifua maloloina, e le iloa le kulukose.

E iloa Glucosuria pe a sili atu le kulukose o le toto i se tulaga patino o le faitofa o le glucose, lea e 8.810 mmol / L. I lenei tulaga, o le aofaʻi o kulukose o loʻo faʻapipiʻi i le urine muamua e sili atu nai lo le gafatia o gaʻo o gaʻo. Faʻatasi ma le matua, ua faateleina le maualuga o le kulūkose, mo tagata e sili atu ma le 50 tausaga e sili atu i le 12 mmol / l.

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le glucose e faʻaaogaina e iloilo ai taui ma mataʻituina togafitiga. Fuafuaina o le kulukose i urine i aso taitasi po o ni vaega se tolu (i luga o se manava gaogao, pe a uma se taumafataga autu ma i le taimi e moe ai). Ausia o le aglucosuria o se taui e iloa ai i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, ma le ituaiga I o le maʻisuka, e oo atu i le 2030 g o le kulukose i le aso e faatagaina.

O le toto o le toto e mafai ona suia tele le faitofaʻi o le kullukose, ma o le leai o le kulukose i le urine e le mafai ona faʻamaonia manino le leai o le maʻisuka, ma glucosuria lona i ai.

Faʻamatalaga o meaʻai o le maʻisuka

O le galuega a suʻesuʻega suʻesuʻega i mataupu o masalomia o le maʻisuka o le faʻamaonia pe faʻamaonia le i ai o le le atoatoa o le insulin i le tagata maʻi. O faailoga autu o meaola o le insulin e aofia ai: anapogi i le hyperglycemia poʻo le sili atu o kulūkose masani pe a uma ona 'ai, glucosuria ma ketonuria. I le iai o faʻamaʻi o le maʻisuka, o suʻega suʻesuʻe ile suʻesuʻega e manaʻomia muamua e faʻamaonia ai le suʻesuʻeina ole falemaʻi. I le leai o ni faʻamaoniga, o taunuuga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe naʻo ia lava e mafai ona maua ai se faʻamaonia saʻo.

Ina ia iloa le maʻisuka, o suʻesuʻega nei e faia:

* suʻega toto mo le kulukose i le toto capilla (toto mai le tamailima).

* suega o le faapalepale o le glucose: i luga o se manava gaogao e tusa ma le 75 g o le kulukose ua solo i totonu o se ipu vai, ona fuafua lea o le maualuga o le kulukose i le toto i le 30 minute mo le 2 itula.

* suʻesuʻeina o le urine mo le kulukose ma tino ketone: o le iloa o tino o le ketone ma le kulukose e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

* o le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated: o lona aofaiga e matua faateleina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

* faamautuina o le inisalini ma le C-peptide i le toto: faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le aofaiga o le inisalini ma le C-peptide e faaitiitia tele, ma faatasi ai ma le lona lua, o tulaga faatauaina e mafai i totonu o tapulaa masani.

Suʻega o le kulukose o le toto

Auala faʻapitoa o le fuafuaina o le kulukose o le toto:

- O loʻo i ai nei glucometers feaveaʻi (e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga) e le mafai ona faʻamautinoa le sao atoatoa o le fua o le glucose ma le malosi atoatoa o auiliiliga, o le mea lea, e le tatau ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka. O le toto o le glucose e tatau ona suʻesuʻeina ile CDL laiseneina.

- E tatau i CDL ona faʻaaoga metotia e iai le fesuiaiga auiliili o le sili atu i le 3.3% (0.23 mmol / L mai le 7.0 mmol / L) e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma le le atoatoa o loʻo i lalo ifo o le 7.9%.

O auala faʻaitiiti mo le fuafuaina o le suka o le toto e faʻavae i luga o le gafatia o suga, aemaise lava le kulukose, e toe faʻafoʻi ai salts o metale mamafa i se siosiomaga alkaline. E tele tali. O se tasi oi latou o le toe faʻafoʻi le masima toto mumu i le sasama samasama ma le suka i lalo o le tulaga o le laʻau ma le alalaupapa. A maeʻa lenei tali, o le sugar sugar content e fuafuaina e ala i le faʻasalaga.

O metotia lanu fua mo le fuafuaina (suā) i le toto: glucose e mafai ona tali atu i ni faʻapotopotoga eseese, o se taunuuga o mea fou fou o se lanu ua faia. O le maualuga o le lanu o le fofo e faʻaaoga ai se masini faapitoa (photocolorimeter) e faʻaaogaina e faʻamasino ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O se faʻataʻitaʻiga o sea tali o le metotia Samoa.

Faataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga: toto toto e leai ni hemolysis poʻo le plasma toto, lea e maua i le masani masani. Ina ia fuafuaina le kulūkose i le toto atoa, e lua otaota o se mea e tatau ona faʻaaogaina e tatau ona faʻasaʻa i le 100 ml o vai faʻafefe.

Meafaigaluega: spectrophotometer poʻo le photoelectrocolorimeter, o le wave 500 (490-540) nm, o se paʻu ma le uumi o le auala umi o le 10 mm, masini faʻapitoa poʻo le semi-automatics analyzers.

Faaiuga o le kulukose i le toto (plasma, serum)

Mataupu faavae o le auala: i le taimi o le oxidation o β-D-glucose ma le okesene o le ea i le taimi o le gaoioiga catalytic o le kullukose oxidase, ua faia ai se aofaiga o le hydrogen peroxide. I lalo o le gaoioiga o le peroxyidase, o le hydrogen peroxyide e faʻamaofiofia ai le 4-aminoantipyrine i le i ai o mea niniʻi phenolic i totonu o se mea lanu lanu, o le lanu o lona mamafa e tutusa ma le glukose concentrate i le mea faataitai faataitai ma ua fuaina photometrically i le umi o le uumi o le 500 (490-540) nm.

Sauniuniga mo suʻesuʻega. Sauniuniga o le faʻaaogaina o meaʻai: Nofoaga 2 pusa o le pusa tamate i le 200 ml volumetric puʻu, faaopoopo le 500 ml o le vai faʻafefe, faʻafefiloi lelei seia maeʻa uma le lapisi, faʻasese le papa o le Enzyme i le 5.0 ml o le vai faʻafefe, faʻafeiloaʻi tutusa i le fagu ma le faʻamalo -apalai le paluga, aumai i le vai faʻafefe i le faailoga ma faʻafefiloi lelei. Faʻafeiloaʻiga i se ipu tioata pogisa.

Faʻaopopo faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo plasma faʻataʻitaʻi ma reagents i paipa e pei ona taua i lalo:

Urinalysis

E tusa lava pe e te siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tasi i le ono masina e tatau ai ona suʻe se suʻega urine. E mafai ai e oe ona suʻeina pe e le afaina le maʻisuka fatu. O le auiliiliga ua faaalia ai mea nei:

  • o le i ai o le suka i totonu o le uila,
  • eseese vailaʻau
  • meatotino faaletino o le mimi
  • mamafa mamafa
  • o le i ai o acetone, proteins ma isi vailaau i le urine.

E ui lava o se auiliiliga lautele o le urini e le o se ata atoa o le faamai, e mafai ai ona e sailia auiliiliga patino.

Microalbumin i le mimi

O lenei auʻiliʻiliga e manaʻomia ina ia maua vave ai faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka. I se tulaga soifua maloloina, o le albumin e le o faʻamalosi i fatugaʻo, o le mea lea e le o iai i le urine. Afai e le toe gaoioi fatuga fatu, o le albumin i le urine e faateleina. O lenei mea o loʻo faʻamaonia ai le amataina o le nephropathy o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le cardiovascular system.

C faataitai peptide

O lenei palatini e aliali i le pancreas i le taimi o le malepelepe o le inisalini muamua. Afai e taamilo i totonu o le toto, o loʻo taʻu mai ai o le uʻamea o loʻo gaosia ai pea lenei hormone. Afai o le tele o lenei vailaʻau e masani, ma ua maualuga le suka i le tino, o loʻo tatou talanoa, o lona uiga, ituaiga 2 maʻisuka. Ona amata lea ona latou mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo, ave suālaʻau maualalo ma vailaʻau e faʻasaʻo ai le inisalini.

O se faʻaopoopoga taua i le C-peptide o loʻo faailoa mai ai le maʻisuka maualuga 2, ma o lona aofaiga i lalo o le masani e faʻaalia ai le manaʻomia mo le togafitiga o le inisalini. E fautuaina e te le amataina togafitiga o le maʻisuka e aunoa ma le sailia o le aofaiga o lau C-peptide. Ona mafai loa lea ona toesea lenei auiliiliga, ae o le uluai faʻamalamalamaina o le tulaga o le a fesoasoani tele e faʻamaonia le saʻo togafitiga.

O loʻo i ai isi suʻega suʻega e fuafua ai uiga o le vasega o le maʻisuka. Aemaise lava, o suʻega ia mo le uʻamea, mo hormones thyroid, mo le cholesterol. Latou te faʻatagaina oe e faailoa mai faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻafitauli faigata, ae le manaʻomia mo tagata maʻi taitoatasi. E mafai ona fautuaina e le fomaʻi pe a manaʻomia.

Taʻiala faʻamalositino mo le maʻisuka.

E pei ona taʻua muamua, o le maʻisuka e mafua ai le tele o suiga i le tino ma oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga. Ina ia iloa ni faʻafitauli i le taimi, e le lava le faia o suʻega. E taua foi le alu i faiga o togafitiga faʻaalia i lalo.

O le tele o taimi, o le maʻisuka e aʻafia ai fatugaʻo, mafua ai ona le manuia fatugaʻo. I le tele o gasegase, e oʻo atu i se tulaga e manaʻomia ai le gafa. O le faʻasalalauga e mafai ai e oe ona iloa suiga i le fausaga o le tino. Ole suʻesuʻega e tatau ona faia i taimi uma ina ia mafai ai ona iloa maʻi i le taimi ma puipuia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Suesuega Faaputugatupe

O le isi nofoaga e sili ona fiafia i ai mo le maʻisuka o mata tino. Faatasi ai ma le tele o le suka i totonu o le toto, e faaalia ai lava ia, talu ai ona o le vaivai o toto laiti toto ua faateleina, ua faateleina le afaina, lea e mafua ai ona suia i le tupe. I le lumanaʻi, o le a faʻavaivaia le faʻalauiloa o le maʻi, glaucoma ma pepa faʻataʻitaʻi. O se suʻega faifaipea e se tagata e faʻaleleia le faʻalogo e mafai ai ona e iloa lenei faagasologa i le amataga ma puipui lau vaai.

Faʻamatalaga faʻamalosi o vailaʻau

O le maʻisuka e aafia ai toto toto e le gata i le mata, ae i le tino, aemaise lava, o vae. Faʻailoga o le tino, vavao, faʻapipii faʻatasi o laʻau laiti - o nei mea uma e oʻo atu ai i le oti o le toto toto ma le amataga o le toto o le tino. I le puipuia o le gaosiga talafeagai o le gangrene, e fautuaina le siakiina e le aunoa o le setete o vaa ma amata togafitiga i taimi talafeagai. E le gata i lea, e tatau ona i ai sau oe lava ma fua fua o suka i aso uma.

O suʻega sili ona taua mo le maʻisuka

Soʻo se togafitiga faʻataʻitaʻiga ei ai lona taua, aua e mafai ai e oe ona maua faʻamatalaga faaopoopo e uiga i le faʻamaʻi poʻo ona faʻafitauli. Ae o loʻo i ai suʻesuʻega sili ona taua. O nei mea e aofia ai le mataʻituina e le aunoa o le suka o le toto ma le glucometer, siaki masani o le suka i le urine. O isi suʻega e tatau ona faia i lea taimi ma lea taimi, ae naʻo le maliliega a le fomaʻi.

O le tagata gasegase maua i le maʻisuka e tatau ona muamua iloa pe faʻapefea ona faatumauina tulaga masani o le kulukose. Ona mafai ai lea ona aloese mai maʻi o gaʻo, mata, vae, ma isi. Mo lenei mea, e le gata ina e fuaina i se glucometer, ae mulimuli foi i se taumafataga maualalo ma maua fualaau i taimi talafeagai.

Ole suʻesuʻega o le hemoglobin glycated e faʻataga ai oe e iloa pe fia le maualuga o le suka e masani ona tausia i se vaitaimi umi. I se isi faaupuga, o lenei auiliiliga e maua ai le maualuga o le glucose o le 3 masina. E taua tele lenei mea pe afai o le faʻamaʻi e aafia ai tamaiti oe atonu e le mulimuli i se taumafataga, ma tuʻu saʻo o latou toto aʻo leʻi suʻeina. O lenei auiliiliga o le a mafai ona iloa ai lenei mea leaga ma faaali atu le ata moni.

O le suʻesuʻega lona lua sili ona taua o le filifiliga e mo le C-reactive protein. E le taugofie, ae mafai ai ona e iloa le tulaga o le pancreas ma filifili le togafitiga saʻo. O isi suʻega e manaʻomia mo le tuʻuina atu, ae e taugata ma o le a faʻaalia naʻo nisi faʻamatalaga o le maʻi. Aemaise lava, o le suʻesuʻeina o le lipid e mafai ona faʻaalia ai le tele o gaʻo ma le cholesterol o loʻo taamilo i totonu o le tino, pe faʻapefea ona aafia ai toto toto.

O suʻesuʻega mo hormones o le thyroid o le a faʻaalia ai togafiti o lenei totoga ma faʻaumatia ai. I le uma, o mea leaga i le vevela e matua aafia ai le ala o le maʻisuka. O le a mafai e se endocrinologist ona fuafua le fomaʻi ma faatonu togafitiga. A maea le vasega o fualaau, e tatau ona toe faia le suʻega ma iloilo le suiga. Ae afai o le tulaga tau tupe e le faatagaina ai ia suʻega masani, e sili atu le lafoaiina oi latou nai lo le pulea o le suka.

- O se suʻega suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le faateleina i le kulukose o lona uiga e manaomia e se tagata se suʻesuʻega maeʻaeʻa e uiga i lona maʻisuka.

O a faʻaaliga e masani ai mo le maʻisuka?

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, e mafai ona faʻailoa pe faʻafefeteina ia faailoga.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻailoaina i le amataina o le maʻi i le talavou, faatasi ai ma se paʻu mataʻutia i le leai o ni mea e 'ai faʻatagaina.

I le gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata matutua (mai le 40-45 tausaga) e sili ona maualuga, i le tele o tulaga o le mamafa. O le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka e le o faʻatasi ma le pa'ū o le mamafa - i se isi tulaga, o loʻo maua malie e tagata gase faaopoopo pauna e faaopoopo i mea ua uma ona maua.

E ui lava ile eseesega mafuaʻaga ma le aano o faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga muamua ma lona lua, o loʻo i ai faailoga o uiga lelei o ituaiga uma e lua. Muamua lava, o le faateleina o le galala lea e mafua ai ona e inuina le tele o vai nai lo le faʻamaʻi. Ona o le tele o le faʻaaogaina o le vai, o le faʻamaʻi faʻatasi ma le polyuria - faʻateleina tele ma faifai pea. I le faaopoopo atu i ai, e mafai e tagata gasegase ona faitio i se lagona o le paʻu o le paʻu o le paʻu, o le faʻamaloloina o maʻi, manuʻa, ma maʻi paʻu paʻu.

O le a le uiga o numera auʻiliʻili?

O le toto mo le maʻisuka e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao. O le aoga masani o le faailo e mai le 3.3 i le 6.1 mmol / l mai le plasma toto. Glucose i luga aʻe o le 7.0 mmol / L o lona uiga o loʻo iai i le tagata le maʻisuka. O fua faʻatatau mai le 6.1 i le 7.0 mmol / L ua faʻaalia ai le i ai o vailaau muamua.

O le isi filifiliga mo le fuafuaina o le kulukose toto o se suega o le faapaleni o le kulukose, lea e faʻaalia ai le lelei o le faʻaaogaina e le tino o le kulukose mai meaʻai. O le suʻega e aofia ai le fuaina o le kulukose pe a uma le uta o le carbohydrate i le tulaga o se meainu suamalie. O se tau e sili atu i le 7.7 mmol / L lua itula pe a uma ona faʻaaogaina se vaifofo suamalie e faʻaalia ai le vaivai o le kulukose.

Afai o le suʻega o le toto mo le maʻisuka e maua ai le maualuga o le kulukose, e tatau ona faia se isi suʻega - o le maualuga o le hemoglobin glycated, o loʻo faʻaalia o se pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin. O lenei auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le tele o vaega o toto mumu mumu ma le kulukose o loʻo i totonu o le toto. O le faateleina o le hemoglobin glycated o lona uiga o le tagata ua maualuga le faateleina o le suka toto i le past three months. O fua masani masani o le faailo e seti i totonu o le 6% o le numera hemoglobin atoa.

Aiseā e suʻeina ai le suʻega toto mo le biochemistry mo le maʻisuka?

I le maʻisuka, o se suʻega o le toto o le toto e matua taua lava:

  • glucose pulea
  • iloiloga o suiga i le hemoglobin glycated (i le pasene),
  • fuafuaina o le aofaiga o le C-peptide,
  • iloiloga o le maualuga o lipoproteins, triglycerides ma le cholesterol,
  • iloiloga o isi faailoilo:
    • aofaiga atoa o polotini
    • bilirubin
    • fructosamine
    • Uro
    • inisalini
    • enzymes ALT ma le AST,
    • creatinine.

O nei faʻaʻailoga uma e taua mo le faʻamaʻi faʻamaʻi. E oʻo lava i nai mea laiti e mafai ona faʻaalia se suiga i le tulaga o le maʻi. I lenei tulaga, atonu e manaʻomia le sui o le togafitiga.

Faʻailoaina o le siama o le toto mo le maʻisuka

O faailo taʻitasi i le suʻega o le toto e maua ai se uiga faʻapitoa mo maʻisuka:

O le biochemistry toto o se elemene taua i le maʻisuka. O faʻamatalaga taʻitasi taʻitasi, e mafai ai e oe ona suʻe le masaniga o le gaioiga o totoga i totonu ma le taimi e faʻamaonia ai mea eseese i le galuega a le tino.

Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated

O le vai inu o le maʻisuka e mafua ai le glycosylation e le o le enzymatic o le hemoglobin toto toto. O lenei gaioiga e tupu faʻafuaseʻi ma e masani lava i le taimi atoa o le toto mūmū mūmū, ae faʻateleina le maualuga o le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, o le fua faʻatatau o le faʻatupulaia. I le laasaga muamua, o le glucose o totoe o le glucose e sosoo ai ma le valine N-termina o le hemoglobin β-filifili, ma avea ai se vaega o le aldine.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le kulukose ma le toto, o le aldimine e paʻu i lalo, ma o le hyperglycemia faifaipea e tuu i totonu o se fale mautu, malosi ketimine ma faasalalau i lenei pepa le vaitaimi atoa o le ola o le toto toto mumu, o lona uiga 100 - 120 aso. O le mea lea, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbAlc) e faalagolago tonu i le maualuga o le kulukose toto.

O toto mumu mumu o loo taamilo i totonu o le toto ei ai vaitausaga eseese, o le mea lea, mo le uiga masani, ua taialaina i le afa-ola o le toto mumu o le 60 aso. O le mea lea, o le hemoglobin glycosylated o loʻo faʻaalia mai ai le mamafa o le kulukose i totonu o le 48 vaiaso talu ai aʻo leʻi faia le suʻega ma o se faailo o le taui o le metabolism i le taimi nei.

E tusa ai ma le fautuaga a WHO (2002), ua fuafuaina HbAlc i le toto o tagata gasegase 1 le taimi i le 3 masina.

O le taua masani o le hemoglobin glycosylated o le 46% o le maualuga o le hemoglobin.

Fuafuaina o taui o le maʻisuka e le maualuga o HbAlc,%
Togiaso o tauiItuaiga o maʻisuka
O aʻuII
Faʻamaonia6,0 — 7,06 — 6,5
Taaloga7,1 7,56,6 7,0
Faʻasalagasili atu i le 7.5sili atu i le 7.0

O le faateleina o le hemoglobin glycosylated o loo faailoa mai ai foi le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le maʻisuka. O le faateleina o le faateleina i maualuga o HbAlc e mafai ona fesootai ma se maualuga maualuga o le hemoglobin fetal (HbF), faapea foi ma le urea. O mafuaʻaga o se paʻu sese i le HbAlc o le anemia hemolytic, o le gasegase ogaoga ma le gasegase, ma le faʻaliliu toto.

O lenei metotia, pe a faʻatusatusa ma le fuafuaina o le maualuga o le kulukose, e le faalagolago i le taimi o le aso, gaioiga faaletino, meaʻai, togafitiga faʻasoifua maloloina, poʻo le tulaga faʻalagona.

Inisalini faʻamalosi

O le iloiloga saogalemu o le inisalini gaosiga o loʻo faia e tusa ai ma le maualuga o le inisalini ma le C-peptide.

O le masani masani o le serum insulin contents o le 624 mkU / l (29181 mmol / l).

E masani lava, o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e tupu maualuga pe a uma ona 'ai, talu ai o meaʻai gaʻo o le pule sili lea o le siaki o le hormones mai le pancreas.
O lenei tali e mafai ai e oe ona faʻaaoga le suʻega mo le siakiina o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka faʻatasi ma le naunautaiga tutusa ma le GTT.

I tagata taʻitoʻatasi e iai le maʻisuka ituaiga I, ua faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, e leai se tali faʻalauiloa i meaʻai. I le ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga o le insulin e masani pe maualuga, ma o lona tali atu i le faateleina o le kulukose toto ua faʻagesegese.

Ae peitai, o le faʻaaogaina o lenei suʻega e na o tagata gasegase e le o iai ma e lei mauaina muamua ni inisalini sauniuniga, talu ai o loʻo puipuia siapo e faasaga i insulin o loʻo faʻalavelaveina ai taunuuga o le suʻesuʻega.

O le mea lea, o le sili ona taatele le naunautaiga o le inisalini e le faʻamalosia e mo le siakiina o le inisalini ma le eseesega o siama o tulaga o le hypoglycemic.

C-peptide o se vaega o le mole o le proinsulin lea e pipii i le taimi o le inisalini malosi. E natia i totonu o le toto i le toetoe lava tutusa tutusa ma le inisalini. I le faatusatusa atu i le insulin, o le C-peptide e le o togi le tino ma ua televave le faʻavave i le ate i nisi taimi. O le mea lea, o le fua o le C-peptide i le inisalini i le toto toto e 5: 1. I le faʻaaogaina o le metotia IFA, o le Peptide e le maua ai se gaioiga faʻasolosolo ma le inisalini ma o lea e mafai ai ona tatou iloilo le faʻamalositino o le inisalini e ui lava ina oʻo ai le inisalini, faʻapea foi ma le i ai o autoantibodies i le inisalini.

O le masani masani o C-peptide o le 4.0 μg / L.

A maeʻa se uta o le glucose, o le faateleina o le 56 pasene i le C-peptide o loʻo matauina.

Lactic acid

O le oloa mulimuli o le glycolysis o anaerobic. O mea masani e masani ona ese mai i vai eseese ole toto: toto toto 0.33 - 0.78 mmol / l, toto vevela 0.56 - 1.67 mmol / l, felafoaʻi 0.84 - 2.36 mmol / l

Lactic acid e maua foi i le kanesa oona i le sua oona, e ui lava e le masani ai.

Auala suʻesuʻe mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka

I le taimi nei, o le tele o metotia ua atiae e iloa ai le maʻisuka i le fale suesue. E mafai ona faʻatinoina mo ni faʻamoemoega eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, ia iloa se faʻamaʻi i se taimi muamua, e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka ma ia iloa ai faʻafitauli faigata.

Aʻo faia suʻesuʻega suʻesuʻe mo falemaʻi mo le maʻisuka, o se tagata maʻi, e pei o se tulafono, e faia se faʻataʻitaʻiga o le toto ma le urine mo le auiliiliga. O le suʻesuʻeina o nei tino vaivai e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i le vave amata, pe a le o iai isi faailoga o le faʻamaʻi.

O auala mo le togafitia o le maʻisuka ua vaeluaina ma tuʻuina atu. O auala suʻesuʻe autu e aofia ai:

  1. Suʻe suʻa toto,
  2. Faʻamatalaga mo le tele o hemoglobin glycosylated,
  3. Glucose tolerance test,
  4. Suʻega o le suka i le Urine,
  5. O se suʻesuʻega o le urine ma le toto mo le i ai o tino o le ketone ma o latou faʻamalosi,
  6. Faʻamatalaga o le maualuga o le fructosamine.

Metotia faʻamalosi faʻaopoopo e talafeagai e faamanino ai le faʻamaonia:

  • O se suʻesuʻega i le maualuga o le insulin i totonu o le toto,
  • Analysis of autoantibodies i peta beta o le pancreas e maua ai le insulin,
  • Faʻamatalaga mo le proinsulin,
  • O le suʻesuʻega mo le faʻatalanoa, adiponectin, leptin, resistin,
  • IIS peptide faʻataʻitaʻiga
  • HLA faʻamaʻi.

Ina ia maua nei suʻega, e tatau ona e maua se faʻamatalaga mai se endocrinologist. O le a fesoasoani o ia i le tagata maʻi e fuafua le ituaiga o siama e manaʻomia e ia, ma a maeʻa ona maua iuga o le a ia filifilia le metotia sili ona talafeagai mo togafitiga.

O le taua tele mo le mauaina o se taunuuga faʻamoemoe o le sao saʻo lea o iloiloga. Mo lenei mea, o fautuaga uma e sauniuni ai mo suʻesuʻega e tatau ona matua tausisia. E taua tele le suʻesuʻeina o se tagata gasegase i le maʻisuka, talu ai o nei metotia suʻesuʻe e matua maʻaleʻale lava i nai solitulafono laiti o tulaga sauniuni.

Suʻe Suʻe toto

O le suʻesuʻega o le maʻisuka e tatau ona amata i se suʻega toto mo le kulukose. E tele auala mo le tuʻuina atu o lenei auiliiliga. O le muamua ma sili ona taatele o le anapogi ma le lua itula lona lua talu ona 'ai. O le auala muamua o le sili lea ona malamalama, o le mea lea, pe a faia se suʻesuʻega, e masani lava ona fautuaina e le endocrinologists se faatonuga mo lenei ituaiga ituaiga o siama.

Aʻo leʻi pasia le suʻega, e tatau ona e:

  • Aua nei inuina ava malosi 24 itula ao leʻi faʻamaonia,
  • O le taimi mulimuli e 'ai e le sili atu nai lo le 8 itula aʻo leʻi suʻeina,
  • A o le i ai ni auiliiliga, inu vai na,
  • Aua le fufulu ou nifo ae leʻi maua le toto, aua e mafai ona iai le suka i le nifo, lea e faʻaaogaina i le mucous membrane o le gutu. Mo le mafuaʻaga lava lea e tasi, e le tatau ona ulaina le 'ai o meaʻai.

O sea suʻesuʻega e sili ona faia i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao. O le toto mo ia ua aveesea mai se tamailima. I se tulaga e le masani ai, e ono manaomia le toto vevela e fuafua ai le maualuga o le suka.

O le masani o le suka toto mo se tagata matua mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L. O se faailo o le kulukose i le tino i luga atu o le 6.1 mmol / l e faailoa ai le ogaoga o le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le ono mafai ona tupu le maʻisuka.

Glycosylated Hemoglobin Assay

O lenei metotia o suʻesuʻega e sili ona taua mo le mauaina o le maʻisuka i le amataga. O le saʻo o le suega HbA1C e sili atu nai lo se isi lava ituaiga o suʻesuʻega, e aofia ai le suʻeina o le toto.

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glycosylated e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le suka i le toto o le tagata maʻi mo se taimi umi, e oʻo atu i le 3 masina. E ui o le suʻi suʻe e maua ai se manatu o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le suʻesuʻega.

Ole suʻesuʻega mo le hemoglobin glycosylated e le manaʻomia ai sauniuniga faapitoa mai le maʻi. E mafai ona faia i soo se taimi o le aso, i luga o se manava atoatoa ma leai. O le taunuʻuga o lenei suʻega e le afaina i le faʻaaogaina o vailaʻau (sei vagana ai mea e maua ai le suka) ma le i ai o malulu poʻo faʻamaʻi pipisi i le tagata maʻi.

O le suega HbA1C e fuafua ai le tele o le hemoglobin i le toto o le tagata maʻi o le kulukose. O le taunuuga o lenei auiliiliga e atagia i le pasene.

Auiliiliga o faʻamatalaga ma lona taua:

  1. E oo i le 5.7% le masani. E leai ni faailoga o le maʻisuka
  2. Mai le 5.7% i le 6.0% o se vailaʻau. O loʻo faʻamaonia mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se soliga i le gaosiga o gaʻo,
  3. Mai le 6.1 i le 6.4 o loʻo faʻasolosolo. O le tagata maʻi e tatau ona faia vave lava, e taua tele le suia o le meaai.
  4. E silia ma le 6.4 - maʻisuka. O isi suʻesuʻega o loʻo i lalo e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka.

Faatasi ai ma vaivaiga o lenei suʻega, e mafai ona maitauina le maualuga ma le mafai ona faʻaaogaina mo tagata nonofo i taulaga tetele. E le gata i lea, o lenei auʻiliʻiliga e le talafeagai mo tagata ei ai le anemia, talu ai i lenei tulaga o le a sese ona taunuuga.

Glucose toleni test

O lenei suʻega o le ki i le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2. E fesoasoani i le fuafuaina o le fua o le manava o le inisalini, faʻapea foi le faʻamautuina o le mataʻituina o masini totonu o le tagata maʻi i lenei hormone. Ina ia faia suʻesuʻega o le faapalepale glucose, e naʻo le toto vevela e faʻaaogaina.

Ina ia mafai ona sili atu le sao o le suʻega, e tatau i le tagata gasegase ona matua teena le 'ai i le 12 itula aʻo leʻi amataina le siama. O le suʻega lava ia o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  • Muamua, o le anapogi o le suʻeina o le toto e aveesea mai le maʻi ma ua fuaina le fua muamua ole suka,
  • Ona tuʻuina atu lea o le maʻi ile 75 g e 'ai. glucose (itiiti ifo ile 50 gr ma le 100 gr.) ma a maeʻa le 30 minute toe fua le maualuga o le suka o le toto,
  • E le gata i lea, o lenei faiga e toe fai faatolu - pe a uma le 60, 90 ma le 120 minute. I le aotelega, o le auiliiliga e 2 itula.

O faʻataʻitaʻiga uma o suʻega o loʻo faʻamaumau i totonu o se faʻamatalaga e mafai ai e oe ona faia se manatu sao o le metabolism o le maʻi. I le maeʻa ai o le kulukose, o le maʻi e maualuga le suka i le suka, lea e taʻua i le gagana vailaʻau o le hyperglycemic phase. A o faagasolo lenei vaega, ua fuafuaina e fomaʻi foliga o le absorption o le kulukose.

I le tali atu i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona maua ai le insulin, lea e fesoasoani e maualalo ai le kulūkose toto. Ua taʻua e fomaʻi lenei faiga o le vaega o le hypoglycemic. E atagia ai le tele ma le saoasaoa o le gaosiga o le inisalini, ma fesoasoani ai foi e iloilo le lagona o le tino i totonu o lenei gaʻo.

O le maʻisuka ituaiga 2 ma le prediabetes i le vaitau o le hypoglycemic, ua maitauina ai le solia o le tele o gaioiga o le gaʻo.

O lea ituaiga suʻega o se meafaigaluega sili ona lelei mo le siakiina o le maʻisuka i le taimi muamua lava o le maʻi, pe a toetoe lava a le afaina.

Suʻega o le suka o le Urine

E tusa ai ma le taimi o le aoina o meaola, o lenei auiliiliga e vaevaeina i ni vaega se lua - taeao ma aso uma. O le faʻataʻitaʻiga saʻo e mafai ai ona e maua se suʻesuʻega faʻasolosolo i aso taʻitasi, lea e aofia ai le aoina o urine uma ua maeʻa ile 24 itula.

Aʻo leʻi amataina le aoina o mea mo le auiliiliga, e tatau ona saunia lelei pusa. Muamua e tatau ona e ave se fagu e tolu-lita, mulumulu lelei i le mea e fufulu ai ipu, ona fufulu lea i vai inu. E tatau foi ona faia i se pusa paʻu o loʻo faʻaaoga ai le atinaʻe atoa e aoina i le fale suesue.

E le tatau ona aoina le uumi muamua o le taeao, talu ai ona o lana suʻesuʻega o loʻo i ai se ituaiga o suʻesuʻega - taeao. O lea la, o le aoina o vai ola e tatau ona amata i le malaga lona lua i le faletaele. Aʻo lei faia lenei mea, e tatau ona fufulu lelei oe lava i se fasimoli poʻo se gel. O lenei mea o le a taofia ai le ulufale mai o microbes mai itutino i totonu o le urine.

O le aso ao leʻi aoina le urine mo le auiliiliga e tatau ona:

  1. Aloese mai le malosi faaletino,
  2. Aloese mai le atuatuvale
  3. E leai ni mea e mafai ona sui ai le lanu o le urine, e pei o: beets, citrus fruits, buckwheat.

Suʻega o suʻesuʻega i le fale suʻesuʻe e fesoasoani e fuafua le aofaiga o le suka na natia e le tino i aso taitasi. I se tagata soifua maloloina, o le kulukose i le urine e le sili atu nai lo le 0.08 mmol / L. O lenei aofaiga o suka i le urine e matua faigata lava ona fuafua e faʻaaogaina auala sili ona lata mai o suʻesuʻega fale suʻesuʻe. O le mea lea, e masani ona taliaina e faapea i tagata soifua maloloina e leai se kulukose i totonu o le uila.

O taunuʻuga o le suʻesuʻeina o le vitio o le urine:

  • Lalo 1.7 mmol / L o le masani. O se taunuuga, e ui lava e sili atu i le masani masani mo tagata soifua maloloina, e le o se faailoga o togafitiga,
  • 1.7 i le 2.8 mmol / L - predisposition i le maʻisuka. O fua talafeagai e tatau ona faia e faʻaititia ai le suka,
  • Luga 2.8 - maʻi suka.

Endocrinologists mafaufau i le i ai o le kulukose i le urine ia avea ma se tasi o uluai faailoga o le maʻisuka. O le mea lea, o sea suʻesuʻega e fesoasoani e faʻamaonia le taimi maʻi le maʻi.

Fructosamine Level Analysis

Fructosamine o se elemene lea e faʻaleleia le fegalegaleaiga o le suka ma pulu plasma o le toto. I le fuafuaina o le tele o le fructosamine, o le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona iloa. O le mea lea, o lenei ituaiga o siama e masani ona faʻaaogaina e fai ai se faʻamautinoaga saʻo.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le fructosamine, o fesoasoani toto e fesoasoani. O le biochemistry toto o se faʻalavelave faʻapitoa, o lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O le suʻeina o le suʻega toto mo le suka o le gaosiolosi e faia faʻapitoa i luga o se faʻavae.

Ma le isi, i le va o le meaai mulimuli ma le toto sampling e tatau ona pasia 12 itula. O le mea lea, e sili atu le faʻaogaina o lenei ituaiga suʻesuʻega i le taeao pe a mavae le moe.

O le ava malosi e mafai ona aʻafia ai iuga o le suʻega, o lea o le meainu mulimuli e tatau ona le itiiti ifo nai lo le aso ao lei faia le suʻega. E le gata i lea, ina ia maua se taunuuga faʻamoemoe, e le fautuaina e ulaula tapaa i luma o le suʻega.

  • Mai le 161 i le 285 - le masani,
  • E silia i le 285 - maʻisuka.

E taua le maitauina o le maualuga o le fructosamine o nisi taimi e tausia ai i latou e maua i le hypothyroidism ma le le atoatoa. I le faaiuga, matou te ofoina atu se vitio i lenei tusiga ma le autu o le maʻisuka maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga