O laʻu meaai mo le maʻisuka ituaiga II

E tele mea na iloa e atiae ai le maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona mafua ai le oona, o se olaga e le tauagafau, o se mea e afaina ai lenei maʻi, suiga i le metabolism i le taimi o le olaga.

E pei ona i ai, o le alofa i nisi o meaʻai ma lo latou taumafa tele i taumafa i aso uma e mafai foi ona fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. O le patato o loʻo iai foʻi i nei oloa.

O lenei fualaau faisua sa aofia i totonu o le lisi o mea taumafa e mafai ona oo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka, a maeʻa suʻesuʻega ma auiliiliga o taumafa taumafa mo le 25 tausaga. Na tuʻuina atu faʻamatalaga auiliiliga i le poloketi e le silia ma le 200,000 tagata tomai faapitoa mo le soifua maloloina.

Ua leva ona manatu le kuka o le Potatoes o se tasi o mea autu o meaai, o se tasi o mafuaaga mo lona autu i le taumafataga o le tau maualalo. E lagolagoina foi le patoto e ona meaʻai - o fatu o lenei fualaau faisua e leai ni gaʻo, leai se sodium poʻo cholesterol i totonu, e ese mai ai, o le pateta e tele le potassium, lea e taua mo le puipuia o faʻamaʻi fatu cardiovascular, ma o loʻo i ai foi se mea e maualalo le kalori - i le siʻitia o pateta e le sili atu i le 100-110 kcal.

Ae peitaʻi, endocrinologists ma isi fomaʻi, oe na suʻeina le taumafa o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi umi, faʻalogo le faʻalogo: o pateta ei ai se faasinomaga maualuga, o lona uiga e maua mai i le faagasologa o le patetaina o pateta i le tino digestive system, glucose ma manaʻomia ai maualuga o tui o le inisalini e gasolo ai.

E mafai ona ou 'aina pateta ma le maʻisuka

Eseese ituaiga o pateta ei ai eseesega iloga, e le gata i lea, o le fuainumera e mafai ona fesuisuiaʻi e le gata e faalagolago i le eseesega, ae faapea foi i luga o le auala e saunia ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o paluga pateta o le vailaʻau Nicola o loʻo i ai se faʻamatalaga faʻapitoa o le 58 (ala), ma le paluga pateta o le ituaiga o Russet Burbank ei ai se faasinomaga o le 111 (maualuga maualuga).

O isi faʻamatalaga taua e masani ona le amanaiaina pe a filifilia se meaai o le faʻapipiʻiina lea o pateta ma isi oloa, lea e mafai ona i ai se aafiaga tele i luga o latou aafiaga faʻapitoa.

O le faʻaopopoina o meaʻai e aofia ai gaʻo e leai ni faʻamaʻi, proteins, ma fiber e mafai ona faʻaitiitia ai lau fuainumera glycemic, lea o le a oʻo atu ai i le tuʻuina atu o le kulūkose i le toto.

O a faaiuga na oʻo mai tagata atamamai? Aua le aofia ai le tele o pateta i le taumafataga. O le tele o pateta i meaʻai e faʻateleina ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e te 'ai le pateta i aso uma, o lou tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka e faʻatupulaʻia e le tolu! O le tele o le 2 i le 4 fesoasoani e mafai ai ona maua le maʻisuka e 7%.

O isi mea e aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka mai le 'ai o pateta. Mo se faʻataʻitaʻiga, o masini vevela ei ai le faasinomaga maualuga, o lona uiga e vave ona siitia maualuga le maualuga o le toto ma, e tusa ai, o le lamatia o le maʻisuka e tumau.

Paʻu falaoamata, falaoa fasi, fasi sukalati ma isomalt ma isi togafiti

Ua ausia e le tagata le tele o le faamanuiaina i le tuuina atu o lona lava mafanafana, ma o lenei mea na faia ai se taufaaleaga leaga i ai. I soo se taimi o le aso po o le po, e mafai ona e saunia-meaʻai: suamalie, fatu, gaʻo, suamalie, i luga o le nofoaga. O meaʻai ua avea ma mea sili ona faigofie i le olaga.

A e nofo lelei fafaga ma sina moe mai le le toaga, e te le mafaufau e uiga i faʻamaʻi. E toatele e pipii atu i lenei mailei o fiafiaga faigofie, ae e le o tagata uma e maua le taimi, o lona uiga, e aunoa ma le totogiina o latou soifua maloloina ...

O e fefe i le maʻisuka? O le maʻi suka o le soifuaga lea o le fia miliona o tagata, ma o le lumanaʻi e sili atu.

"Mai le WHO WHO:" O le numera o tagata e maua i le maʻisuka ua siitia mai le 108 miliona i le 1980 i le 422 miliona i le 2014. ... O le tulaga lamatia o le oti o tagata e maua i le maʻisuka e le itiiti ifo ma le faalua le lamatiaga o le oti i tagata o le vaitausaga e le o maua i le maʻisuka. "

E faʻapefea ona galue le inisalini: "loka-loka"

Ituaiga 2 maʻisuka, na taʻua muamua o le "maʻisuka matutua" (ma o lenei ua latou maʻi ma tamaiti) e fesoʻotaʻi ma le solia o le lagona o le faʻaleleia o le inisalini.

"O le mea masani, o le pancreas e faʻasaʻo le inisalini i le tali atu i le gaʻo gaʻo, lea e fusifusia i suʻavaʻalele pei o se ki, tatala le faitotoa mo le kulukose ina ia mafai e suga ona fafaga le tino.

Faatasi ai ma le matua (poʻo ona o faʻamaʻi, poʻo ona o genetics) o le a le mafai ona faʻalogo le initaneti i le inisalini - "loka" male. Glucose tumau i totonu o le toto, ma totoga o aʻafiaga mai lona leai. I le taimi lava e tasi, o le "sugar maualuga" e afaina ai vaʻa laiti, o lona uiga o vaa, neura, gaʻo ma mata o le tino.

Lio i le fale gaosiga o le inisalini

Ae peitai, o le toilalo o le ki-loka o le tasi lea mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2. O le mafuaaga lona lua o se faaitiitia o le gaosia o le inisalini lava ia i le tino.

"O le pancreas tatou te" lūlūina "i ni galuega se lua: e maua ai le enzymes mo le faʻaogaina o otaota, ma vaega faapitoa e maua ai hormones, e aofia ai insulin. O le pancreas e aʻafia i soʻo se togafiti faʻaleagaina o le gastrointestinal tract, ma o faʻamafanafanaga uma e muta e faʻamutaina i le sclerotherapy - o le sui o gaioiga galue (o lona uiga, faia o se mea) faʻatasi ma se mea faigofie fesoʻotaʻi. O nei fusi uʻamea e le mafai ona faia ni enzymes poʻo ni hormones. O le mea lea, o le gaosiga o le inisalini e faaitiitia i tausaga.

I le auala, e tusa lava pe sili ona ola maloloina e le mafai ona lava le inisalini mo meaʻai i le taimi nei. Ae o loʻo taumafai malosi lava, o lea ao leʻi faʻaumatia le laina mulimuli o le puipuiga, o se tagata soifua maloloina e puleaina le suka i totonu o se faʻamalosi tino, ma e leai lava se fesuiaiga i fafo atu o le masani, e tusa lava po o le a le mea tatou te faia: matou te 'ai foi keke ma le sua. Afai o le suka e sili atu i nei tapulaʻa, ona malepe loa lea o le tino. O le mea lea e mafua ai i nisi taimi e mafai ai e se fomaʻi ona faʻamaonia le maʻisuka i se suʻega toto e tasi - ma e oʻo lava i se manava gaogao.

Olaga pe a uma se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga II

O le lavelave ma le faigofie o le tulaga, o le pulea o lenei faamaʻi e taatia lea ma le tagata lava ia, ma e mafai ona ia faia se itula mo le soifua maloloina poo le isi itu, e faateleina ai le maʻisuka, pe laa i tua, lea, i lona uiga, o le a taitai atu ai i le lona lua. E fomaʻi uma fomaʻi: i le maʻisuka ituaiga 2, o meaʻai e taina le vaiolini muamua.

E i ai le manatu o le "faaopoopo le suka" - ua aveese. O lenei mea e faatatau i mea uma-o mea uma ma ipu, i le taimi o sauniuniga i so o se laasaga e faaopoopo ai le maualuga o le suka. E le gata o paluga suamalie, faʻatoʻaga ma faʻasao, ae o le tele foi o sauces - tomato, sinapi, soya saumalie ... O le meli ma fualaau aina uma e faʻasaina.

E le gata i lea, o le taumafaina o meaʻai e tele a latou lava suga e matua faʻatulafonoina - o fualaau 'aina, vine, beets ma kāloti kuka, fualaau faisua ma fatu o loʻo i ai le tele o le suka, lea e vave foi ona paʻu vave i le kulukose ma mafai ai ona faateleina le suka i le maʻisuka. Ma o le pateta ia, ma le araisa paepae, ma le laulauina o le saito ma isi pata fasi (ma falaoamata mai ia i latou), ma sana, ma le sago. O gaʻo gaʻo totoe (faʻalavelave) e tufatufaina uma e ala i taumafataga i le aso, i ni mea laiti.

Ae i le olaga, o sea fuafuaga e le lelei le lelei. Carbohydrates i soo se mea! Toeitiiti lava o tagata uma e mamaʻi, o se tasi ua i ai ma fualaau oona e le fesoasoani e teu ai le suka masani. E tusa lava pe sili atu le soifua maloloina o le suka e pei o le 'ai o meaʻai carbohydrate, o le maʻisuka e mafua ai le fesuiaʻiga o le kulukose o le toto i le gasologa o le aso, lea o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai faʻafitauli.

Meaʻai Taumafa Diabetic: O Mea na ou Maua

Sa ou mafaufau tele, faitau ia tusitusiga ma filifili ai o le a ou tumau i se meaai maualalo maualalo. O le mea moni, e moni lava, o loʻo i ai nuances, aemaise lava i le taumafanafana. Ae na ou pulea lelei meaai ma meaʻai (gase faigofie, ioe, muamua lava). O le mea e sili ona faigata o le aveeseina o fualaau aina, o lenei mea ua le manuia. Na ou tuua le paʻu i se vaega itiiti, mo se faataitaiga, tasi le pateta i totonu o se ulo o soup (e le o aso uma). E le gata i lea, o nisi taimi i ni vaega laiti na ou 'ai ai ipu ma kāloti ma beets pe a maeʻa togafitiga vevela (e le fautuaina i latou mo le maʻisuka, aua e mafai ona maualuga le maualuga o le suka).

O le taumafataga e aofia ai aʻafia i le toetoe lava o taumafataga uma, lenei ituaiga uma o aano o manufasi, iʻa, fuamoa. Laʻau e leai ni meaʻai: lkapisi fagu, pulu lanumeamata, zuciniini, eggplantelu, pepa logo, tamato, kukama, kāloti mata, avocado, aniani ma le aulani i se aofaiga laitiiti. O meaʻai gaʻo e faaopoopo i lenei: o suauʻu, meaʻai susu, pailani.

O suauu ma gaʻolaʻau e le o aofia ai gaʻo meaʻai, ae mo oloa gaosi susu o loʻo i ai le tulafono: o le mea sili ona maualuga, o le itiiti ifo o le gaʻo i totonu. O le mea lea, susu susu ma le siʻisiʻi kulimi, susu-susu susu - o se filifiliga leaga mo le maʻisuka.

Ma iinei malosi kulimi, gaosia i se ala masani, matua, e le o aofia ai gaʻo. Ma le isi, e mafai ona e 'ai tele o fatu ma fatu.

Fua e leai se nofoaga mo meaai maualalo-carb, ae o lenei ua maeʻa laʻu fuafuaga. Afai e le lelei le pulea o le suka, o le a avea i latou ma vaega e sosoo ai o oloa o le a ou aveesea. I le taimi nei, ou tufatufa atu i totonu o le aso atoa ma 'ai i ni vaega laiti (lua pe tolu strawberries / cherries i le tasi o le alu, po o se tamai nectarine, po o se tasi pulu ...) Afai ei ai le malolo i meaai, o le fua lea e le aofia ai.

I le tulaga o le voluma, ou te taumafai e ai sina mea laitiiti, ou te le opalaina le polotini ma aua le taumafai e ausia le aofaiga e latalata i mea e gaosi ai gaʻo-gaʻo-e leai ni meaʻai e pele - e pele ia te aʻu fatuga. I le ala, na amata ona latou galulue lelei i aʻu meaai o loʻo i ai nei.

O le isi suiga o le taumafanafana talu ai - i le mavae ai o ni nai vaiaso o le tuʻuina atu o le suka, sa i ai ou ulu matua na matua le fiafia i le tausaga talu ai, na faʻamalosia toetoe lava o aso uma. I le gasologa o le taumafanafana, na afaina ai loʻu ulu i nai taimi! Tetee i le toto maualuga ua seasea ona tupu. Na leiloloa le gaogao o le nasal (lea latou te fia faamatala e ala i le i ai o meaʻai susu i le taumafataga) ma, o le mea moni, na amata ona faʻaitiitia le mamafa.

O le fiaʻai foi ua faʻaitiitia. E feteenai ma le manatu e aunoa ma ni faʻalavelave faʻamalosi oona e te ita ma fiaai pea, e le tupu ia te au. O taimi uma lava o le fiaʻai tele sa manino lava fesoʻotai ... faʻatasi ai ma gaʻo! Se isi pea pea sieli, se falaoa falaoa, se apricot - ma le alofa, uo tuai - o le manao e "fai se mea" ma le lagona "Ou te le i ai se mea".

E i ai se faʻagasologa - e masani ona ou lagona le le mautonu ma le moe, aemaise i le taeao. Ae ou te le o mautinoa o le mafuaʻaga o lenei mea o le le lava lea o se puna masani masani o le malosi - cereals ma cereals, aua sa ou faia se suʻega ma taumafai e 'ai se fasi falaoa / palu / afa pateta. E le mafai e le malosi ma le malosi ona faʻateleina le gram e tasi.

Ioe, e le mafai ona ou faia e aunoa ma le sailia o se sui mo le falaoa. A uma ona alu i le faleoloa mo isi ituaiga o falaoamata i totonu o le umukuka, na sili atu ona tumutumu ona o pusa kraft o lapoa uma ma lanu. I le suʻesuʻeina oi latou, na ou iloa ai o se tasi o le pito sili ona maualalo-carb o se mea e sili ona leaga.

O loʻo i ai pea le falaoamata palu, ae e taugata ma sili ona gaʻo. E mafai ona e taoina "buns" mai fuamoa ma le vailaau naʻo ia, ae e tele naua fua i le meaʻai. Ina ua uma ia faataitaiga, sa ou filifili mo falaoa - o se mea lelei ma le talafeagai mo le falaoa masani. Ua fautuaina le maʻisuka e faʻaopopo le fiva i meaʻai - e faʻagesegeseina ai le faʻaleleia o gaʻo ma faʻamalosia le lagona o le atoatoa. Ma, e ui lava i le mea moni, o le fila, o le filo pito sili ona faigofie o se gaʻo, o ona faamanuiaga e sili atu nai lo le uta i luga o le masini. O le mea lea, o mea uma ua taoina o loʻo i ai le lala, e mafai ona e faʻaaogaina, e masani ona maua ai le saito, rye ma le oat. Ou te faaopoopo atu foi i luga o le sulu i soo se mea e mafai ai, fiber, fiber, suauu lelei, ma le puipuia o faafitauli o le ogaumu.

O le isi aso ua taunuu mai ai se vaega ma le psyllium - fiber mai shells o fatu o se lala laau. Latou te fai mai e aoga tele i le taoina ma faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ai ona faia se foliga tutusa o se falaoa moni mai le falaoamata laititi-carb (e le o iai le kuluten i le falaoamata laititi-carb ma o le fasi falaoa ua pala, e faigata ona tipi, psyllium tatau ona faatulagaina lena taimi). O le a ou taumafai!

Soifua lelei e aunoa ma le suka

Ina ua mavae nai vaiaso muamua o meaai paleni, na le toe i ai le fefe, ma le naunau e inu le lauti, e le gata i se fasi sisi, ma faataamilo i luga o le tulimanu. E faʻapefea ona e faʻamaonia lelei le ola o le maʻisuka?

Vave vave le mea tuai kemini: aspartame, sodium cyclamate ma saccher. O le leaga mai lo latou faʻaaogaina o se mea faʻamaonia, pe afai e te vaʻaia i latou o se vaega o oloa, ona toe tuʻu lea i luga o le faleoloa ma pasi ane.

Ona sosoo mai lea o le taʻutaʻua muamua fructose, xylitol ma le sorbitol. O le fructose e le o le filifiliga aupito sili lea, e ui lava o le tele o tagata gaosi oloa o loʻo faʻaauau pea ona maua ni mea faʻapitoa mo le maʻisuka. O le mea e leaga ai, o le tele o le fructose faʻamalosi o le a liua i le kulukose i totonu o le manava, ma le isi i le ate. E le gata i lea, o loʻo i ai suʻesuʻega e faʻaalia ai le le lelei o le aoga o le fructose i le fausiaina o le manava o le manava (o le ituaiga aupito sili ona matautia mo le soifua maloloina pe a gaʻo le gaʻo atoa le manava o le manava) ma le gasegase mama (e taua o le "ate ate") - o se tulaga e faʻalavelave ai le galuega a lenei totoga taua. O le mea lea, i le maʻisuka, o le maualuga o le suka i le toto pe a uma le palasela, e ono tulaʻi mai, ma isi aʻafiaga le lelei o le a maua ai tagata soifua maloloina. O le fructose sili atu o se suamalie suamalie e tutusa ma le suka.

Xylitol ma Sorbitol latou te le i faʻaumatiaina i le tele o tausaga o faʻaaogaina, ae o loʻo i ai se aafiaga leaga, ma e tatau ona amanaia lenei mea.

O le suamalie e tu ese isomaltitisfaʻapipiʻiina i se taimi ua leva, ae taofi pea se talaaga.

E sili ona fou ma i le pito i luga o lauiloa i le va o tagata o loʻo faʻatatau i meaʻai talafeagai erythritol, stevioside ma le sucralose aʻo taʻalo i se sami o iloiloga a leudatory, e ui lava o nisi tagata atamamai e le talitonu ma faatalitali mo le tele o suʻesuʻega e faʻaputuina ai o latou soifua maloloina moni, lea e mafai pe a maeʻa le taimi ua lava. I le mumu, e na o se tofo uiga ese, lea e le mafai e tagata uma ona faʻaaogaina.

Ma sa ou alu i le faleoloa mo mea suamalie ... O pusa sulu i totonu o le umukuka na suia e ipu, ipu ma fagu. Ae, ala, o aʻu tofo na manino le faatalitali mo se isi mea. O faʻamalositino i le gaosia o ituaiga asikulimi, lola, brownies, fetele ua le manuia. Sa ou le fiafia i ai. E le gata i lea, e ese mai i le oona oona ma le umi o le talatala fiafia, na ou lagonaina se mea e pei o le oona ma filifili ai mo au lava ia o le suamalie e tatau ona avea ma se fiafiaga mama. Ma afai e le tasi, e le tatau ona i luga o le laulau ma le fale.

O le taumafai e faʻatau sitiva leaga i totonu o le faleoloa o le a mafua ai le toilalo mo le tele o mafuaʻaga:

Pe a ma le 100% o tagata gaosi oloa e faʻaaoga le falaoamata o le falaoamata papaʻe muamua, lea e mafua ai le suka i le maʻisuka toetoe lava vave ona vave nai lo le kulukose. O le suia o le falaoamata ma le araisa po o sana e le suia ai le fatu o le mataupu.

Toeitiiti lava o mea uma lava na faia i luga o le vine, o le leaga lea na ou faamatalaina i luga.

Mo nisi mafuaaga, fualaau / vine mamago / vine, faaopoopo i le tele o mea, o se synonym o aoga, ma i totonu ia i latou se aofaiga tele e oo lava i foliga fou, ma tusa lava pe a uma le aveeseina o le vai, e sili atu. Ioe, e le pei o suamalie, ei ai le fiber iina, ae o le i ai o se kulukose o mea e le mafai ona laveai, o lea e mafai ai ona e faaopoopoina le laʻau i le selu - ma o le a tutusa.

E le o ituaiga uma o mea suamalie e aoga tele - faitau ia igoa.

E le gata i lea, e le o faʻaaogaina e le au gaosi ia mea faaopoopo o le suka masani, e ui lava i le tusi "i luga o le fructose", "diabetic" - vaai i luga - faitau ia igoa.

Mai ituaiga eseese uma, e mafai ona ou filifilia na o le sukalati i luga o le isomalt, o nisi taimi ou te 'ai ai i se tamai mea, e le o se mea leaga.

O le maʻi suka e tatau ona matagofie

Ona o le faatupulaia o le manaoga mo oloa "maloloina" i luga o le Initaneti, o le tele o ofo faatosina ua aliali mai. Ae, i loʻu manatu, o nei tagata e faatauina atu e leai ni mea lelei i luga o faleoloa masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafeiloaʻi ma sau "na o le ola maloloina" e ofoina atu, e aunoa ma le gaʻo ma le suka, e aunoa ma GMO ma le matataʻu "E".

Faʻafefete faʻataʻitaʻetaʻi - faʻataʻati toto ma faʻaopoopoga, ae leai se suka, leai se suka. O le gaioiga o le 4 g o le suauu gaʻo mo le 100 g o le oloa. I le taimi nei, i tomato fou, 6 g o carbohydrate, ma pati tamato e aunoa ma ni mea faaopoopo, e silia ma le 20. Mo le maʻisuka, e taua le 4 kalama o gaʻo i totonu o le oloa pe, fai mai, 30, ma le faatamala i le fuafuaina e fasiotia ai le faatuatua i isi folafolaga.

I le manatu i se suamalie matagofie ma le le aoga, o le artichoke syrup o Ierusalema o loo aofia ai "inulin, aoga mo le maʻisuka - o lea e manaia ai." Ioe, ioe e leai! O le peʻa o le eleele ei ai le inulin, lea e toatele tagata e talitonuina ona o lona tutusa i le inisalini i le leo, ae o se polysaccharide e leai se mea e faatatau i le inisalini po o le tulafono faatonutonu o le maʻisuka, ma e suamalie ona e liua i le tino fructose, ma fructose - o le a? Ioe, ua uma ona aʻoaʻoina tagata uma!

E na o le tasi lava le auala e alu ese ai: faʻaleaogaina oe lava ia ma pulea mea o le ae tuʻuina i lou gutu. Ia mautinoa e faitau ia igoa, e tusa lava pe o le a le tele o folafolaga matagofie e le o tusia i mataitusi tetele i luga o le afifiina. E taua le iloa o le suka ma le maso o loʻo malulu i lalo o le tele o igoa. Dextrose o le glucose, maltodextrin o le fomaʻi ua suia. Molasses, molasses - o mea uma nei o le suka. O upu "natura" ma "aoga" e le o upu tutusa! O faleoloa faʻatau ma falemaʻi iinei e le o lau faufautua poʻo au uo. E mafai ona e filifilia le oloa saʻo faatasi ai ma le fesoasoani a endocrinologists ma tusi lelei lelei.

Soifua ma se glucometer

O le mea lea, o togafitiga e amata i se taumafataga, faʻaauauina pea i aʻoaʻoga faaletino (o se autu lenei mo se isi talanoaga), ma naʻo le tolu o nofoaga o vailaʻau faʻamaloilo. O le a ou pepelo pe a fai ou te fai atu ua mafai ona ou mulimuli i tulafono uma o mea taumafa ma totoe, ae o le a le moni foi e faigata tele ma e alu i taimi uma.

Mo le faigofie, e lua aʻu api: o se tusi talaʻai (Ou te taʻutaʻu atu, pe a uma le masina muamua, ou te taʻitaʻia faʻaletonu o ia) ma se lisi o oloa ma siaki meaʻai lea ou te filifilia pe afai e faafuasei lava ona ou alu i se pupuʻu: "Oi! E le mafai mea uma, e leai se mea! "O lea ou te tuʻuina ai lau laupepa ma mea ou te manaʻo e faataitai ma, pe afai na manuia le suʻega, ou te faia le fua i le lisi.

E lelei lava, e aoga le suʻeina o mea taumafa uma i se glucometer mo se tali a le tagata lava ia, aua e tofu le tagata ma togafitiga patino o le gaʻoina o otaota, ma e aʻafia ai le suka i le maeʻa o se ipu faapitoa. Ona mafai lea e le lisi o faʻatagaina ona faʻalautele pe suia. O le a ou faia lenei mea aʻo leʻi oʻo i Aso Tausaga Fou.

Latou te fai mai o le faʻamaʻi e leʻo se faʻasalaga, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e saʻo lava. O le maʻisuka na mafai ona tatou talepeina se tasi o auala autu o le ola, malosi ma faaselau taimi puipuia, ma o lenei mea tatou te totogia ma le pulea e le tagata o ia lava i aso uma. O se mea e maasiasi, ae, i loʻu manatu, matua faamaoni.

O le maʻisuka - e pei o le faiaoga sili ona malosi, e mafai ona e fai atu ia te ia ia faia soo se fiafiaga mo aso malolo pe ona o le le lelei o le soifua maloloina, ae o le a ia totoina le suka i le tali atu i se soliga e oo lava i lou aso fanau. Ae o loʻo i ai se avanoa moni e malamalama mulimuli ai o meaai o na o meaai, e le mafaatusalia nisi fiafiaga i le olaga. Ua oʻo mai le taimi e maua ai le matagofie i ona faʻaaliga uma lava!

O a aoga o pateta

O lenei fatuga aʻa e aofia ai le tele o vitamini ma minerale: vitamini B, C, H, PP, siama, masini, calcium, magnesium, zinc, seleni, copper, manganese, iron, chlorine, sulfur, iodine, chromium, fluorine, silicon phosphorus ma le sodium ma isi.

Vitamini o le kulupu B, C, gaʻo siama ma le maʻisuka e aoga tele mo le vascular wall and system care - targets of high sugars.

Faʻasologa o elemene - zinc selenium faamalosia le pancreas - o le tino e maua ai le inisalini.

Potato o loʻo i ai itiiti le fiber, e tusa ai ma lea mea, e le afaina ai puipui o le gastrointestinal tract (GIT), o le mea lea o masini pateta ma paluga pateta e aoga mo tagata mamaʻi e maua i gasegase gastrointestinal. O se tasi o faʻafitauli matuia o le maʻisuka o le gastroparesis (diabetes gastroparesis) (faʻalavelave i totonu ole gaioiga afi). I lenei tulaga, e mafai ona e 'aina le tele o meaai mamago, lea e aofia ai pateta lelei ma palu pateta.

Fugatini pateta - tagata e umia faamaumauga i totonu o le anotusi potassium ma le magnesiumia e aoga tele mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system. O nei microelements e maua i totonu o le paʻu ma latalata i le paʻu o pateta, ona o lenei mea, i aso anamua, o tagata ua i ai fatu ma vailaau vailaʻau faʻapipiʻi paʻu o le pateta ma ave i fualaau.

I le maʻisuka, o se tasi o faʻatele faʻamaʻi faʻamaʻi o le maualuga maualuga ma le maʻi fatu fatu. Afai ei ai nei faʻamaʻi, o le taimi la e filifilia ai pateta, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i fualaau faisua fou, kukaina pe tao i totonu o se pele, talu ai o latou sili atu ona puipuia uma mea aoga.

O le a tatou le talanoa e uiga i le tofoina o uiga o pateta ma le lagona o le faamalieina, e mafai e tagata uma ona taʻu mai. O lenei sei o tatou agai i luma i le au.

O a mea e sese i pateta

Potato e aofia ai bse fuainumera tele o starcheslea e maua ai se oso malosi i le suka toto pe a uma ona 'ai. O le maualuga o le maualuga o le toto suka pe a uma ona 'aina meaai e atagia mai ai le latou igoa (GI). Mo palu falai ma falala falai, GI e 95 (pei o paʻu paʻepaʻe), mo masini pateta masini GI - 90 (pei o le falaoa paʻepaʻe ma le laisa paepae paʻepaʻe). At tunu i le toniga mao pateta ua kukaina e aunoa ma se paʻu GI e 70, ma peleue o pateta ua kuka - 65 (pei o le pasta mai le saito o le kulimi ma pei o le falaoa mai le falaoamata atoatoa). O auala mulimuli e lua e kuka ai pateta tatou te filifilia.

O le toʻatele o tagata, ina ia faʻaitiitia ai le maso o loʻo i totonu o pateta, faʻaalu. E maua ai nai fua. - e tusa lava pe tatou te kuka / kukaina le pateta mo aso e lua, o le tele o meaʻai e tumau pea i totonu.

O le mafuaʻaga o le maualuga o le maso ma le maualuga o le faʻamaonia o le tele o ipu patipati e afaina ai le maʻisuka ma le mamafa (o le filifili lea: oso le suka - vascular damage - faʻasaina o le inisalini - atinaʻe o le insulin resistance ma le tuputupu aʻe / faʻaauau o le maʻisuka).

E fia ma pe o le a le ituaiga pateta e mafai e tagata ona maua i le maʻisuka

  • Afai o se tagata e maua i le maʻisuka ma / poʻo le meaʻai tele e fiafia tele i pateta, ona e faatagaina oe e togafitia oe lava i le pateta i le vaiaso.
  • E sili atu le filifilia o pateta fou: afai o le pateta e taoto i le faleoloa mo fualaau aina mo le sili atu ma le ono masina, o le tele o vitamini, aemaise lava vitamini C, e faʻaititia e le 3 pe sili atu taimi.
  • O le auala sili e kukaina ai le kuka poʻo le tao i totonu o le ogaumu i totonu o se fagu (ia faʻasaoina elemene).
  • E tatau ona e 'ai pateta ma palatini (aano o manu, moa, iʻa, mushrooms) ma fiber (kukama, tamato, zucchini, greens) - o le a fesoasoani e faʻagesegese le oso i le suka pe a uma ona' ai pateta.

Taumafa manaia ma ia maloloina!

Lafumanu uamea

Ma o le pateta e le pipii faʻatasi pe a gaʻo (mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se salati poʻo se mea i se itu o le ipu), e tatau ona tuʻuina le tubers i le vai inu

E tatau i le vai ona ufiufi ia pateta ma se tamai masini

O lea e le paʻu le paʻu:

  • faaopoopo se lua sipuni o le sua o le tipolo i le vai aʻo leʻi tuʻuina pateta i le vai
  • faaopoopo sina masima
  • vevela vevela pe a uma ona kuka
  • aua nei eliina pateta

O le pateta laititi e kuka mo le afa itula. E mafai ona e siaki le sauniuni e ala i le tipiina o le paʻu i le nifo poo le vavae - e tatau ona faigofie ona alu, ae aua le aveʻesea siaki - e mafai ona paʻu le peʻa, ma le "leak" vitamini

Lave tao tao pateta

Talu ai o oe o le a 'aina le pateta ma se pulu (e tele vitamini i totonu!), Ia mautinoa ia fufuluina atoa aʻo leʻi kukaina, ona faʻagogo lea ma se solo pepa.

Lubili ia pateta taʻitasi i le olive poo le suauʻu suauu, ona fufuluina lea i masima ma mea e sili ona e fiafia i ai - ona e maua ai lea o se mea manogi lanu mumu i fafo, ma o le a manava ma pala le tino.

Ave se pepa tao ma ufiufi i le pepa alumini, lea e manaʻomia foi ona faʻafeu i le suauu manogi.

Tuu ia pateta i luga o se pepa tao, ma tuu avanoa i le va o fualaʻau.

Aʻau i le vevela o le 180-200 tikeri mo le 30 minute (pe afai e iai sou pateta e itiiti ifo nai lo se kamela, ma afai e sili atu - o le a tele se taimi e alu ai).

Siaki mo le sauniuni ma se tootoo poʻo le vavae - e tatau ona latou oʻoi le faigofie.

Tuua Lau Faamatalaga