Tau o le Suauu i Men i le Tausaga: Level Chart

O le suka i le toto i tane e mafai ona fesuisuiai i o latou olaga atoa. Faatasi ai ma le matua, e tatau ona tofu tagata uma ma suʻega e tatau ai mo le siakiina o le kulukose toto.

O se itu taua o le aso nei o le lamatia o le atiina ae o le maʻisuka, o se faʻamaʻi lea e maualuga ai le suka o le toto i tane, ua matua faateleina.

O le faʻaleagaina o le tino e maua ai le faʻaaliga o faʻafitauli eseese e faʻaleagaina ai olaga o tagata taitoatasi. E le gata i lea, afai o le maualuga masani o le suka i le toto e faʻaititia, atonu e mafai foi ona faʻaalia ai le faʻaalia o faʻamaʻi eseese ma mea leaga i le tino.

I le metabolism o le toto toto i totonu o se tamaloa, e le naʻo le insulin o loʻo aofia ai, e sili atu. O le gaosiga o le kulukose e sau mai le sucrose, glycogen ma le maso, lea e sau i meaai, ma lona faʻasinomaga e sau mai glycogen i le ate, amino acids, lactate ma glycerone.

O hormones o le tino o le tagata o loʻo tauaveina se aafiaga o le hypoglycemie e aofia ai le glucagon, hormone tuputupu aʻe, vailaʻau oona, dexamethasone, cortisol ma le insulin. I lalo o le faatosinaga oa latou faiga faatonutonu, o le tulaga masani o le metabolism o carbohydrates i le tino ua mautinoa.

I le taimi nei, e mafai ona e vaʻai i faʻamatalaga o le a faʻaalia ai le suka toto, o le masani mo alii i le matua o se laulau. O nei faʻamatalaga e tuʻuina atu e faʻatino ai le mataʻituina tatau ma le puipuia o le maʻisuka i alii. A uma, o togafitiga faʻapitoa ma le faʻaaogaina o puipuiga e mafai ona puipuia mai le tupu mai o aʻafiaga le lelei.

E masani lava ona faʻatuina faailoga faʻavae

O tulaga masani na faʻatuina mo le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata matua e manatu mai e 3.3 i le 5.5 millimita i le lita.

O mea taua tele mai fuainumera o loʻo taua i luga ua faʻaalia ai le hypoglycemia (maualalo lalo ifo o le 3.3 mmol i le lita) poʻo le hyperglycemia (sili atu nai lo le 5.5 mmol i le lita).

Tausaga o le tagata, tausaga

Le masani o le suka toto i tane, mmol / l

E tatau ona maitauina o le tino o le tagata ua mamanuina i se auala e tulai ai le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. O le mafuaaga lena, o le suʻesuʻeina pe a maeʻa se taumafataga o le a le aumaia ai se faʻamatalaga - o le a le saʻo le iʻuga.

O le sao o le suka o le suka i alii ma tamaitai e mafai ona maua pe afai e te faia se suʻesuʻega i le taeao i luga o se manava gaogao po o le tolu itula pe a uma se taumafataga. A maeʻa ona 'ai le meaʻai i le manava, o le aofaʻi o meaʻai e maualuga, ma o le kulukose i lalo o tulaga masani e mafai ona faateleina i le fitu mmol i le lita.

O faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu mo tagata o vaitausaga eseese e tatau ona:

  • mo tagata e oo atu i le onosefulu tausaga - mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita,
  • i le ono tausaga i le valu sefulu tausaga - mai le 4.0 i le 6.5 mmol i le lita,
  • mo tagata e silia ma le valusefulu tausaga - mai le 4.5 i le 7.0 mmol i le lita.

O numera maualalo e mafai ona i tamaiti ma tamaiti. E le gata i lea, o le faateleina o le suka toto i fafine i le taimi o le maitaga e masani lava. I isi tulaga uma, o soʻo se vavaeesega mai tulafono faʻatulagaina e mafai ona faʻamaonia ai le le lelei o le malosi o le tino. I lalo o tulaga masani o le soifua maloloina o tagata, e le tatau i luga o le kulukose digestible ona siitia le maualuga o le kulukose i le toto i luga aʻe o le maualuga o le fitu mmol i le lita. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, o le fuainumera e mafai ona tulaʻi i le maualuga o le sefulu miliumini i le lita.

E tatau ona maitauina i isi atunuu o se aganuu le fuaina o le suka toto i le milligrams i le deciliter. Ina ia fesiitai nisi fua i isi, e tatau ona e faʻateleina le faailo masani ile moli i le 18.

O le mea lea, o le Europa masani o le kulukose toto i tane e eseese mai le 60 i le 99 mg / dl.

E faʻapefea ona faia le siama?

Ina ia mafai e le glycemia ona i ai pea i totonu o tulafono faavae, e tatau, muamua lava, le pulea o ona malosiaga.

O suālaʻau toto e siakiina i le fale suesue. I le avea ai o se tulafono, o le faʻataʻitaʻiga o se tuufaatasiga o toto vevela mo le auiliiliga.

O le tulafono faavae lea e mulimulitaia le toto mo le suka mai se vein e tuuina mai i le taeao ma o taimi uma i luga o se manava gaogao.

E le gata i lea, ina ia maua ai nisi faʻamaumauga e sili atu ona faʻatuatuaina, e fautuaina e tausisi i tulaga nei:

  1. O le taumafataga mulimuli i le afiafi o le suʻega e tatau ona faia i le sili atu nai lo le sefulu itula.
  2. O tulaga faʻalavelave ma le malosi o le faʻalagona lagona o le saofaga i le faateleina o le suka toto e tatau ona alofia.
  3. E le fautuaina le inuina o le ava i ni nai aso ao lei faia le auiliiliga.
  4. O meaai e tatau ona masani ai mo se tagata i le vaiaso mulimuli ao lei amataina le toto. O meaʻai ma meaʻai e faʻataunuʻuina ai taunuuga, e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E le gata i lea, i nisi tulaga, e ono manaʻomia se isi faʻaopoopoga, lea e aofia ai le aoina o le toto vevela pe'ā uma ona inu le vai i le kulukose mama. Glucose o se ituaiga o faailoilo e mafai ai e oe ona vaʻaia le tali atu a le tino i le suka e sau.

E tatau ona maitauina e mafai foi ona e faia se suʻesuʻega suʻesuʻeina lea e ave ai le toto mo le suka mai le tamatamailima. I lenei tulaga, o le masani masani o le maualuga o le glucose o le toto o le ai ai ni nai tulafono faatonutonu laiti.

O se suʻega o le toto i le aso e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka. O lenei mea e mafai ai ei latou ona suʻeina osofaʻi ma faʻalavelave, faʻapea foʻi ma fetuunaiga o fua o vailaʻau faʻasaina ua fautuaina.

E sili atu i le pito i luga

O se tulaga lea e maualuga ai le suka o le toto ua matauina o le hyperglycemia.

O le a le mea e lamatia ai le faʻalauteleina o faʻamaoniga, ma o a ni taunuuga e mafai ona tupu?

O le tulaga o le hyperglycemia e lamatia ai le soifua maloloina o tagata.

Muamua lava, o le tele o le toto toto e mafai ona mafua ai le atinaʻega o faiga faʻaleagaina nei:

  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2
  • faʻaalia o thyrotoxicosis
  • faiga faʻaleagaina lea e tupu i le pancreas - ova o ituaiga eseese poʻo pancreatitis i pepa lapopoa ma le masani ai
  • gaioiga gaʻo ma le ate
  • faʻamaʻi e fesootaʻi ma le solia o le masaniga o galuega a le tino cardiovascular, e aʻafia ai le faʻaleagaina o le myocardial.

Ole faʻamalosi, ave ni vailaʻau, poʻo nisi faʻamaʻi e mafai ona faʻaititia le kulukose.

I nisi tulaga, o le toe suʻesuʻeina ma le auʻiliʻiliga o le suka o le toto mai se vein atonu e talafeagai. Pe a faʻamaonia lona maualuga maualuga, e faʻamautuina se faʻamaonia e uiga i le gasegase o le pancreas. Afai o le tino e amata ona maua mai le le lava o le inisalini, o faʻalavelave i le gasegase o gaioiga o le tino e amata ona tupu, ua tulai mai se tulaga le lelei o le hormonal, lea e oʻo atu ai i faamaʻi eseese.

O se maualuga maualuga o le suka o le toto ei ai ona lava uiga iloga. O le mea lea, e tali atu le tino i se vavaeesega mai le masani ma faailo e uiga i mea e ono tutupu:

  1. Le lagona masani o le matutu i le oral mouth ma le gasegase o le fia inu, lea e amata ona aliali mai i le po i se auala sili atu.
  2. Faateleina le manava ma le mamafa.
  3. Tuʻuina o le paʻu.
  4. E i ai vaivaiga lautele i le tino, o se lagona o le vaivai ma le le mautonu.
  5. O le maualuga o le afu e maualuga e tusa lava pe leai se malosi faaletino.
  6. E i ai faafitauli i le vevela i le tulaga o masaniga masani e urinate.

O ia faʻaʻailoga i tamaloloa e mafai ona mafua ai le faateleina o le suka i totonu o le tino.

Afai ei ai se tasi o faailoga poo se tuufaatasiga o faailoga o loʻo i luga, e tatau ona fai se suʻega toto mo le suka.

A uma mea uma, o mea ia e faʻaalia pe a tupu aʻe le maʻisuka.

Pau i lalo ifo o se seti seti

E tatau ona manatuaina o taunuuga le lelei e mafai ona tupu pe a tulai mai le hypoglycemia, o lona uiga, o le faaitiitia o tulaga taua i lalo ifo o tuaoi.

O le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic e mafai ona lamatia ai se vaʻa.

O se taunuuga o lenei faagasologa, e le maua e le faiʻai le aofaʻiga manaomia o le kulukose, lea e aʻafia ai lona faʻatinoga.

E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe, o se taunuuga o le faʻaalia o faʻamaʻi eseese, aemaise lava:

  • pancreatic adenoma,
  • i le i ai o le hypothyroidism poʻo le adrenogenital syndrome,
  • ogaoga faʻamaʻi fatu,
  • gasegase o le manava po o gutu o le manava,
  • fibrosarcoma
  • toilalo i le galuega a totoga o le gastrointestinal tract, lea o loʻo faʻavaivaia ai le gaioiga eleʻele.

O le matelaina umi po o le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau o le psychotropic, faʻamalositino malosi i le maʻisuka, ma le inu o le tino ma vailaau eseese, e aofia ai le ava, e mafai ona taʻitaʻia ai le kulūkose.

O se tasi o aʻafiaga sili ona matautia o le maʻi o le hypoglycemia o se coma. E le gata i lea, pe afai ua pasia e le glucose faailoga o le vaega pito i lalo maualalo, e foliga mai e pei ona taua i lalo:

  1. E tupu le pala, lea eo mai ma lagona tiga.
  2. Tachycardia.
  3. Tele vaivaiga i le tino ma vaivaiga.
  4. Tulaga le mautonu ma le le mafaia ona taulai atu.

E le gata i lea, e mafai e le tagata ona gauai i maso o pito pito i lalo.

Fuafuaga puipui

Ina ia tumau pea le suka ma tausia le soifua maloloina lelei, e tatau ona e tausisia lelei meaai, faamalositino, tuu ese amio leaga ma aloese mai tulaga atuatuvale, ma le malosi o lagona.

E suia uma le kulukose o le toto i le aso atoa. I le taimi lava e tasi, faʻaauau pea pe faʻaitiitia le faʻamaoniga e aʻafia ai le tulaga lautele o le soifua maloloina, ma, taua, galuega male. O maualuga maualuga o le kulukose e masani ona mafua ai le maʻisuka, lea e aʻafia ai le toto toto laiti, e nafa ma le fausiaina ma le gaioiga o feusuaiga. E le gata i lea, o le maualuga o le suka i alii e fesoasoani i le tuʻuina atu o le testosterone malemone.

O maʻi suka e tatau ona mulimuli i taimi uma i se taumafataga patino ma auai i taaloga taʻavale poʻo togafitiga. O vaega ia e tatau ona avea ma vaega taua o tagata uma e siaki lo latou ola maloloina. E taua le faʻapipiʻi lelei o lau meaai i aso taitasi e faʻavae i luga o meaʻai ma meaʻai ma aloese mai laʻau suamalie, sima, masima ma gaʻo, meaai falai.

O se olaga ola malosi e le gata e fesoasoani i le faʻamautuina o le maualuga o le kulukose o le toto, ae e iai foi sona aoga aoga i le faatinoga o le tele o totoga ma tino.

E le gata i lea, e masani ona faia suʻesuʻega faafomaʻi faʻapitoa e fesoasoani ai e iloa soʻo se mea e le masani ai i le amataga o la latou faʻaaliga. E tatau ona maitauina e masani ona amata ona tupu le maʻisuka e aunoa ma le faʻaalia o soʻo se faailoga ma faailoga. Ma naʻo suʻesuʻega puipuia o le a mautinoa ai le maua o le maʻisuka i le amataga o le atinaʻe.

E uiga i tulaga maualuga o le suka toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga