Tesea i le maʻisuka: o le faʻafitauli o le maʻi ma togafitiga

O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ma le maʻi pipisi e mafai ona avea ma mea nei:

  1. Faʻaleagaina le puipuigafaasaga i le tuanaʻi o loʻo aʻafia ai siama. O le a le faʻaleagaina, i le itu, ona o le faʻaleagaina o phagocytes, sosoʻo o le toto paʻepaʻe ma isi siama.
  2. I le maʻisuka e sili ona faʻaputu i le toto acetone ketone body, lea e fesoasoani i le ketoacidosis ma mulimuli ane acidosis. O le mea lea, o le inisua ma le faaleagaina o le tino e tupu i totonu o totoga o totonu. Ma o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le tino i siama faʻamaʻi pipili.
  3. Pe a faʻalavelaveina gaioiga faʻasolosolo (carbohydrate, protein, gaʻo, minerale), paleni paleni i totonu o le tino, lea e tau atu i le faaputuputuina o fualaau oona. Ona o lenei mea, o le vaivai o galuega puipui e tupu.
  4. Le gaioiga lē lelei. I lenei tulaga, ua le mafai e le tino ona tauivi ma togafitiga, o se taunuuga o lea ua amata ai le gaioio o le tubercle.

E mafai ona e aʻoaʻo e uiga i taunuʻuga o suʻesuʻega faʻaonapo nei, faʻapea foʻi ma uiga o le tuʻuina atu o le tuberculosis ma le maʻisuka, mai le vitio:

Fuainumera le tumau

Fuainumera faamaumauina o le tuberculosis e sili ona afaina i tagata e maua i le maʻisuka, ma le isi, alii. O le aʻafia o le maʻisuka i le maʻi mama e 3-12%, ma e tusa ma le 7-8%.

Afai e maua le maʻisuka i le TB, o le fuainumera e 0.3-6%. O lea, ua manino ai o le maʻi pipisi e pipii atu i le maʻisuka i le 80% o mataupu, ma o le maʻisuka e maualuga i le TB - i le na o le 10%. I le isi 10%, o le a le iloa le suʻesuʻega.

Talu ai ona o le pathogenesis o le atinaʻeina o le gasegase e aʻafia i le tikeri o le solia o le gaosiga o le gaʻo, o se faʻamaʻi e tupu i taimi eseese. O lea la, afai o loʻo iai se maʻisuka ogaoga, o le TB e 15 taimi e sili atu nai lo le tagata masani. Faʻasalaga faʻamalosi - 2-3 taimi sili atu. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka maualalo, e matua ese lava mai le mai le maʻisuka.

Faiga o le maʻi ma foliga

Tusalaʻi e maua i le maʻisuka e tolu laupepa autu, e eseese e faʻavae i luga o le vaitaimi o le faʻamaʻi o se maʻi.

O le fua faatatau o le atinae o le TB i le maʻisuka tuusao e faalagolago i le maualuga o taui mo le gasegase o le gataifale gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le lelei meatotino, o lona uiga o le a tupu vave le maʻi tuberculosis, vave ona aʻafia ai le tino o le tino i se pepa lautele.

Le atinaʻeina o le gasegase i le i ai o le maʻisuka

O lenei mea e sili ona taatele o nei faʻamaʻi e lua. O le mafuaaga autu o le faʻavaivaia o le puipuiga o le tino ma le le atoatoa o le tino e tetee ai faʻamaʻi pipisi. E moni lava lenei mea mo le pulou pulou. E le gata i lea, o le maʻisuka, e le maua ai e le tino ni vailaʻau anti-tuberculosis.

I le maʻisuka malosi, o le maʻi pipisi o se mea e afaina ma fibro-cavernous foliga masani e masani ona feagai. Me e faʻaalia o le kanesa.

Afai e le maua le TB i se taimi talafeagai, o le a taʻitaʻia ai i se tulaga ogaoga o le maʻi, ma o le taunuuga o le togafitiga o nei faʻamaʻi e matua faigata lava. O le mea moni, o le tuberculosis i le maʻisuka malosi e tele lava ina soymptomatic, o lea e ono le masalomia e le tagata gasegase le i ai o se eseesega, ma ua maua nei togafitiga i taimi mulimuli. O le mea lea, e matua taua lava le faia o le faʻamalamalamaga ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

Faailoga o le Tusalaisa i le Maʻisuka

Mo le uluaʻi laasaga o le atinaʻeina o le tuberculosis i le maʻisuka, o se auala asymptomatic e taua. Ae ui i lea, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i ia suiga i le tino:

  • faaitiitia galuega
  • lagona masani o vaivaiga
  • faʻanoanoa fiaʻai,
  • soona inu tele.

O le tele o le maʻisuka e faʻaalia nei faʻaʻailoga i le faʻalavelaveina o le maʻisuka, ae o le mea sese lenei. Faatasi ai ma nei faailoga, e tatau ona vave faia vave le talaiga.

Ma le isi, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga tele. Ae ui i lea, e leai se mafuaʻaga mo sea faʻaopoopoga. O maʻi maʻisuka uma e iloa e mafai ona maualuga le suka i lalo o nisi tulaga. Aisea e tulai mai ai le kulukose? E fesuisuiai o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le tuilaupapa, e manaʻomia le tele o inisalini. O le mea lea, e le faʻaaluina i luga o le suka mumu, ae i luga o le tuputupu ae o laau.

Faailoga i taimi mulimuli mai o le atinaʻe o le gasegase i le maʻisuka:

  1. Faʻaleagaina o mama i le pito i lalo.
  2. Paroxysmal tau o se uiga tumau. E mafai ona tupu i le taeao ma le afiafi. I le gasologa o le aso, o le maʻi e masani lava e le o le tale.
  3. Pe a faʻavauvau, puʻu ma le pipili e faʻamalolo lelei, o nisi taimi e le mama le toto.
  4. O le faateleina o le vevela o le tino, lea e le o se mea e leiloa.
  5. Pau le mamafa o le mamafa, lea e le masani ai mo le maʻisuka.
  6. Stoop, faʻafeiloaʻi gait. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka o le pusa o le pusa o le pusa, ma o le gasegase e faʻaauau atili ai le faʻalavelave.
  7. E masani ona suia suiga, e oʻo i le ita ma le le atoatoa.

Afai e te le o gauai i nei faailo i se taimi talafeagai ma e le asiasi atu i lau fomaʻi, o le tuufaatasiga o ni faʻamaʻi matautia se lua e ono afaina!

Faʻailoga

Faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le maʻisuka faʻamalolo i le maʻi mama, o le tagata gasegase e tele lava ina falemai i le inupia ma le televave o le gaioiga o le maʻi i se tulaga ogaoga. E mafua ai ona faigata i le filifilia o togafitiga togafitiga ma ua afaina i le oti. I le vave maua o le faʻamaʻi, e sili atu ona faigofie le fegalegaleaiga.

Mo suʻesuʻega maʻisuka i luma o le gasegase e tatau ona pasia e le tagata gasegase suʻega suʻega talafeagai (toto, urine).

Afai ei ai masalomia o le tuberculosis i le maʻisuka, e tatau ona e faia togafitiga nei:

  • e aoina e le fomai uma faamatalaga e uiga i faailoga, o le ono mafai ona maua i siama, ma le i ai o le ituaiga tino o le gasegase (o le tagata gasegase atonu na i ai muamua lenei faamaʻi),
  • e faia e le fomaʻi se suʻega suʻesuʻega, o lona uiga, e fuafua le tulaga lautele o le maʻi, suʻesuʻeina le vaega o le lymph ma isi,
  • ona auina atu lea e le endocrinologist le tagata maʻi i se tagata tomai faapitoa i le TB (o loʻo aafia o ia i le siakiina ma le togafitiga o le TB),
  • TB o tomai faʻapitoa e suʻeina le faʻamalologa, suʻega ma auscultation, tofia le suʻega,
  • suega o le tuberculin, o lona uiga, o se suega mo Mantoux, e ala i le tali atu lea e mafai ai ona faʻamasino le faʻamaʻi,
  • fesuisuiaʻi (leitio) o le pusa i le 2 vaʻaia - pito i luga ma anteroposterior,
  • faʻavasegaina faʻatinoga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o faʻafitauli,
  • e tatau i le tagata gasegase ona pasia se suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega o le toto ma le urine, lea e fuafua ai le faateleina o leukocytes, le tikeri o le inupia, le atoatoa o le faʻasologa o enzymes, ma isi.
  • suesuega ole suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole suʻesuʻeina ole suʻega (suʻesuʻeina ole microscopic ma le bacteriological),
  • pe afai e manaʻomia, ua faia le tracheobronchoscopy.

Togafitiga - auala masani

Togafitiga mo le maʻisuka faʻatasi ma le TB e tatau ona faʻavae i le paleni o metotia mo faʻamaʻi. Afai e tatala le maʻi poʻo le ogaoga, e tatau ile falemaʻi ile falemaʻi.

Ua iloa e tagata uma o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le tele o tausaga e fautuaina ai le taumafaina o gaʻo paʻu mo le gasegase o le pulmonary tuberculosis. E toatele e manatu ia te ia o se panacea mo lenei maʻi. E mafai ona ave le gaʻo meaʻai mo le maʻisuka, o le ae aʻoaʻo mai le vitio:

Vaega o togafitiga fualaau mo le maʻisuka

Muamua lava, mo le maʻisuka, aemaise lava i le ituaiga muamua o togafitiga, e tatau ona faateleina le fua o le inisalini e faʻatonutonuina, talu ai o le tele lava o ia mea e faʻaumatia i luga o le vavae pepe. Ole maualuga o le fua e tusa ma le sefulu iunite. E tufatufaina uma i le aso atoa, o se taunuuga o le numera o le iniseti tatau e tatau ona 5 taimi. I lenei tulaga, o le inisalini faaumiumi e tatau ona sui i se vailaau pupuu. I le maʻisuka ituaiga 2, o le fua ma le taimi o le faʻaaogaina o le suka-lowering tablets increases. I nisi tulaga, o le togafitiga o le inisalini ua faatonuina.

Faʻavae ma taʻiala o togafitiga:

  1. Le faʻamoemoega o le taumafataga Nu. 9. O lona tausisia e tatau ona faigata. E faʻavae i luga o le faʻaopoopoga o le fualaau o vitamini ma protein. E matua faasaina ona 'ai le falaoamata ma suamalie, sili atu le manogi ma le gaʻo, falai ma ulaula. E tatau ona e teena ice cream ma siamu, e le mafai ona e 'ai i faʻi.
  2. Togafitiga ma faʻamaʻi pipisi e faia i luga o tulaga taʻitasi. O faʻapotopotoga eseese o fualaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina.
  3. E taua tele le faia o togafitiga o le gasegase o le tuberculostatic e ala i vailaau faapitoa. O le umi o togafitiga mo le maʻisuka e 2 taimi le umi. O fualaau ua faatonuina e fuafua i le faaitiitia o le gaosiga o inisalini. I lenei tulaga, e tatau ona fetuutuunai le fua o fua o le suka-lowering drugs.
  4. E manaʻomia le togafitiga o vailaʻau, faafetai i le tino o le a toe faʻafoʻiina ai le puipuiga.
  5. Masalo o le tofiaina o le hepatoprotectors faatasi ai ma le fualaau faasaina "Timalin." O lenei mea o le a faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.
  6. Ina ia faʻavaveina le tafe toto ma le faʻaaogāina o gasegasepisic agents e telelaʻau na aʻafia, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ia vailaʻau e pei o Sermion, Parmidin, Andekalin, Nicotinic acid ma Actovegin.
  7. I tulaga aupito sili ona ogaoga, o le taotoga ua faʻataʻitaʻiina (faʻaaogaina o le tino).
  8. E fautuaina le tagofia o fualaau faasaina e vave faʻavaveina ai le metabolism ma faʻaleleia le faʻaleleia o le tino.

Fomaʻi mo togafitiga o le gasegase

O le tele o taimi e faʻataʻitaʻi ai fualaau faasaina:

  1. "Isoniazid" ma le "Paraaminosalicylic acid"
  2. Rifampicin ma Pyrazinamide
  3. Streptomycin ma Kanamycin
  4. "Cycloserine" ma "Tubazid"
  5. Amiakon ma Ftivazid
  6. Protamide ma Ethambutol
  7. Capreomycin ma Rifabutin
  8. O vitamini, e taua le ave o vitamini B1, B2, B3, B6, B12, A, C, PP

Pe a tofiaina, e tatau i le fomaʻi o le TB ona amanaʻia le ituaiga o maʻisuka, ona o loʻo i ai le faʻamaonia. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka faigata, e le tatau ona e ave Isoniazid ma Ethambutol, faapea foi Rifampicin.

O le kanesa e mafai ona tupu i le le itiiti ifo ma le 4 tausaga talu ona amata le maʻisuka, ma o le maʻisuka e mafai ona tupu e tusa ma le 9-10 tausaga talu ona faʻamaʻi i le TB. O le mea lea, e taua i le vaitau lenei e faʻapitoa le gauai faapitoa i faʻamaoniga ma faʻatalanoa se fomai i se taimi talafeagai. O faʻamatalaga amata e mafai ai e oe ona faʻaumatia faʻamaʻi maʻi vave ma vave!

Tuberculos Clinic for Diabetes

Phthisiology e taulaʻi faapitoa i le faʻafitauli o le hyperglycemia. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka na mafua ona o le faʻaleagaina o le gaʻocytes, le paletini gaʻo-gaʻo ma le gataifale lautele, o le faagasologa o le faʻamālōlōina ma le toe faʻaleleia o mama mama e matua faigata lava.

E masani lava, o se maʻi pipisi i le talaaga o le maʻisuka ua liua i se maʻi masani, e mafua ai suiga faataumaoi i totonu o le tino ma e oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻatapulaʻaina o ituaiga (tuberculosis, foci) poʻo le okeni.

E tusa ai ma fuainumera o faʻamatalaga a le epidemiological, o le fua faatatau o le gasegase i maʻi o le insulin e 5-10 taimi maualuga nai lo tagata masani. I totonu o le 9 mai le 10 o na gasegase, o le maʻisuka o se togafitiga faʻamaʻi muamua.

E le gata i lea, talu ai ona o le gasegase o le inisalini ma le faʻaleleia o le tino, o le gasegase o le maʻisuka e faʻaalia i le sili atu o le faʻamalosi, lea e faʻaleagaina ai le tulaga o le falemaʻi ma oʻo atu ai i ni faʻalavelave matuia - faʻavasegaga faʻamaʻi-necrotic i totoga, vave faʻaleagaga ma le bronchogenic fatuina.

O le fomai e tupu i le maʻisuka maualuga e avea o se tulaga lua ma e taulai atu i vaega laiti o pulmonary. O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e matua patino lava ma e faalagolago i le tikeri ma le ituaiga o le faʻamaʻi (DM). Faʻamaumauina i se taimi vave, o le tuberculosis e sili atu lona lelei nai lo le togafitiga i le taimi mulimuli o lona alualu i luma.

O faʻamaʻi sili ona faigata e tupu mai i tagata maʻi o le tui insulin-o le laʻitiiti ma le talavou. I lenei tulaga, e masani lava ona i ai se malosi malosi o le tino, o le faatelevaveina o le maʻi, o le faia o fibro-cavernous formations ma le faaleagaina o le okeni.

E tele vaega o tagata gasegase e iloga e tusa ai ma le taimi o le maʻi o le maʻisuka ma le gasegase:

  1. Faʻatasi le taimi poʻo le itiiti ifo o le vaeluaga o le 1-2 masina,
  2. Sueina o faʻamaʻi i tua o le maʻisuka i soo se laasaga,
  3. Tetee o le hyperglycemia e le o le tala o le maʻi.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaʻi muamua ma le toe faʻafouina o foci (scars) ona o le maʻi mamaʻi muamua. O le tulaga faapitoa o le tulaga tutusa o nei maʻi e lua e mafua ona o le gafatia o le maʻisuka, e oo lava i togafitiga manuia o le maʻi, i se inisalini e faalagolago i le inisalini, o se uiga o le faʻateleina ma toe faʻafoʻi le maʻi mama.

Etiology o le gasegase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka

I le tele o tulaga, o le siama e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka o loʻo iai. O mafuaaga autu mo le alualu i luma o le taumafaina o le le amanaiaina lea o le ogaoga o le gasegase i lona uluai faailoga ma, i le fesootai ai ma lenei, togafitiga le lelei.

O isi mea e mafua ai se faʻavevesi o le faʻamaʻi e mafai ona aofia ai:

  • Acidosis (o le faateleina o le eletise ma le faaitiitia o le pH i le tino,
  • Aʻo poʻo le chronic pancreatitis,
  • Faʻaaogaina o pasese
  • O le le atoatoa o le homeostasis ma le faʻaleleia o le tino o le tino.

Symptomatology

E ui lava i le matuia o le maʻi, o faailoga o le maʻi pipisi i le maʻisuka e leʻo manino i taimi uma ma e mafai ona faʻaaogaina e pei o le taufaasese, acidosis, poʻo isi faʻamaʻi.

O faʻamaoniga e mafua ai le iai o faʻamaʻi pipisi i le tino e masalomia:

  • O le mamafa o le mamafa ma le leai o se manaʻoga,
  • Tulaga faʻapitoa
  • Lafoaia o Sputum, atonu o le toto e le mama,
  • Maualuga maualuga
  • Maalili masani - ARI, herpes,
  • Soifua maloloina ma le leaga.

E iai foi suiga i le tulaga o le physiological - o le tagata maʻi o le insulin e amata ona sosolo, ma o lona fatafata ua le mautonu. O le gaioiga a se tagata e sui foi, ma faʻafefe ma faʻagesegese.

Togafitiga o togafiti

Pulmonary tuberculosis ma le maʻisuka o se faʻalavelave faʻapitoa mo togafitiga faʻamaʻi. Ole numera o faʻafitauli ma aʻafiaga ile togafitiga ile maʻi ole inisalini e 1.5 taimi sili atu nai lo maʻi e leai se maʻisuka. O le togafitiga lava ia e sili atu ona umi ma e naʻo totonu o se falemaʻi faʻapitoa.

O le filifilia o tuufaatasiga o fualaau faasaina ma le faiga o le latou pulega e faia e tusa ai ma se polokalame a le tagata lava ia, e tusa ai ma le suesuega, le vaega o le maʻisuka, le vaega o le gasegase, lona tufatufaina ma le malosi o le tatalaina o le ofisa. O le mataupu autu o le togafitiga atoa o le agavaʻa ma paleni.

O le siama e maua i le faʻaaogaina o metotia faʻavae o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega i fale suʻesuʻe:

  1. Faʻamatalaga lautele o le toto ma le urine,
  2. Suesueina o meaola,
  3. Faʻatinoga masani ma suʻesuʻe loloto i le X-ray,
  4. Toto i le tuberculin or Mantoux / Pirke vaccination,
  5. O le microscopy of sputum ma lana aganuu e iloa ai le gaoioiga o mycobacteria,
  6. Faʻafitauli o le Bronchoscopic,
  7. Tusa po o le samples samo mo le biopsy histological,
  8. O faʻataʻitaʻiga faʻamaloilo e faʻatatau i le faʻamaonia o faʻamaʻi i le paʻu i le toto toto.


Tusaaʻi o tagata e faʻamalosia le inisalini e togafitia i le fesoasoani a le faʻamalosia faʻatasi ma le siakiina pea o le maualuga o le suka. O le solia o tulafono faatonutonu o fualaau faasaina e tau atu ai i le tele o teteega o le gasegase po o le atiina ae o lona tetee atu i fualaau faasaina.

O le fuataga e puipuia ai le TB togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai:

  • Chemistry - Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol ma isi mea faʻamaʻi,
  • Immunostimulants - Sodium Nucleinate, Tactivin, Levamiol,
  • Inhibitors - b-tocopherol, sodium thiosulfate, ma isi,
  • Hormonal fualaau faʻasaina ma le siakiina pea o le suka,
  • Antiabetic agents, e aofia ai le inisalini,
  • Numera o le soifua maloloina numera 9.

Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻamaʻi pipisi, o le faʻaaogaina o togafitiga e le o togafitiga o le anti-tuberculosis is allowed - ultrasound, laser and inductotherapy.

O le faagasologa atoa o le togafitia o se tagata maʻi i le maʻisuka mai le taumafa e faia i lalo ole vaavaaiga vavalalata. O le galuega autu i lenei vaitau, faʻaopopo i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina, o le ausia lea o se tulaga o taui, faʻapea foi le faʻamaonia le maualuga o le kulukose, proteins, lipids ma metabolism.

I le togafitiga o le chemotherapy ma le toe faʻaleleia, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia togafitiga o toga.

Taofiaga

Talu ai o tagata o loʻo aʻafia i le inisalini o le vaega sili lea ona lamatia mo le faʻamaʻiina o le tuberculosis infection, ua fautuaina e latou te faaaogaina ni auala puipuia e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Ina ia puipuia oe lava mai le taumafaina, e tatau ona e:

  1. Faʻatino se suʻega X-ray poʻo se faʻataʻitaʻiga i tausaga taʻitasi,
  2. Taʻitaʻi se olaga malosi
  3. E masani ona savali i le ea fou,
  4. Le tausisia o le saʻo i aso uma, meaʻai ma le faʻatulagaina o galuega,
  5. Faʻaitiitia faʻapogai o faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le faʻafesoʻotaʻi tuusaʻo ma se maʻi mamaʻi,
  6. Faalelei tulaga ola,
  7. Aloese i amioga le lelei - ava malosi, ulaula,
  8. Taulāina faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka,
  9. Tausia le tumama o le tagata lava ia
  10. Felaʻua ma faʻafefete le fale i taimi uma
  11. Taumafa mea taumafa e maua i vitamini, gaʻo ma gaʻo elemene.



E le gata i lea, e tatau i le inisalini e faalagolago i le inisalini ona togafitia chemoprophylaxis ma Isoniazid mai le 2 i le 6 masina. O le soifuaga atoa o le maʻisuka ma le gasegase e tatau ona taulaʻi i lona tulaga malosi, meaʻai maloloina lelei ma gaioiga faaletino, e mafai ai e le tino ona faʻaleleia le malosi o le ola ma faʻamalosia le puipuiga.

Aua nei galo e uiga i lapataiga. ma taumafai e aloese mai le malupuipuia o tagata, fua o le vaitau (faʻamaʻi, afaina o le tino respiratory), vevela vevela ma asiasiga sauna. O le tele o le faʻaaogaina o le UV e faʻasaina foi. Taumafa e tatau ona saʻo, i ni nai laasaga. Ia mautinoa e asiasi soo i lau fomaʻi.

Faatasi ai ma se auala saʻo ma le mafaufau i le faafitauli o le gasegase ma le maʻisuka, o le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi e le aʻafia ai faʻalavelave mataʻutia ma e masani ona faʻaalia i se tala lelei.

Le tulaga faapitoa o le gasegase i le i ai o le maʻisuka

E pei ona faaalia i le tala, i tagata e 20 i le 50 tausaga le maualuga o le toto suka, o le tuberculosis bacteria e ono aʻafia. I uluaʻi laʻasaga, o le togafitiga e maua mai i se mea e faʻaaogaina ai, o lona uiga, e aunoa ma le faʻalauiloaina o faʻamaoniga, lea e matua aʻafia ai le fuafuaina o le siama.

Tusa ma le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia i ni mataupu se lua:

  1. O le atiaʻeina o faʻamaʻi e tupu faʻapitoa e le tasi i le isi. Latou te galulue uma o ni maʻi tutoʻatasi.
  2. O le faʻaaliga o le falemaʻi o le maʻisuka e oʻo atu ai i le faʻamaʻi pipisi.

O le mafuaʻaga e mafua mai i le maʻisuka o loʻo i ai se aafiaga faʻaleagaina i le setete o le puipuiga o le tino, o le tino e leai ni vitamini talafeagai ma minerale. I nisi tulaga, o le atinaʻe e atiina ae ona o taualumaga muamua ua faʻasalalau. Afai na maʻi le tagata maʻi, ae ua le toe i ai leona, o le aʻafiaga o mea le lelei e mafai ona toe faʻafouina.

I le maʻisuka, o le tuberculosis e faʻatasi ma faʻamaʻi o le tino. E masani lava o faʻamaʻi o le faʻamaʻi muamua na galo ai faailoga o foci i mama. I le tele o tulaga, o loʻo i ai se fibro-cavernous poʻo se faʻaogaina o fomaʻi. I nisi o tulaga, e aliali mai o ia lava i le ituaiga o gasegase.

O le tuufaatasiga o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le faʻagasolo malie o le faiga o le metabolic, o se vaitaimi umi o le faʻamautuina o le gasegase o le tino. O le mea e teʻi ai, e sili atu ona sologa lemu. Ole suʻesuʻega ole faʻamaʻiina o faʻamaʻi e matua faateleina ai avanoa ole gasegase ole toe faaleleia.

Faʻafitauli o le faʻamaʻi i tagata mamaʻi ma le maʻisuka

E masani lava, o le tui vavave e ulufale i totonu o le tino ua faʻavaivaia e le maʻisuka ma mafua ai le atinaʻeina o le maʻi. E i ai le tele o mafuaʻaga e faʻaosoosoina ai le faʻamaʻi o le maʻi:

  • faʻaititia le gaioiga o le toto, suauʻu paʻepaʻe paepae ma isi sela o le tino puipuia. Faatasi ai ma le ulufale atu o le Koch stick i totonu o le tino, o le a faaauau pea ona atinaʻeina, talu ai ona e le mafai e le faiga faʻafesoʻotaʻi ona faʻaleagaina,
  • faʻalavelave i minerale, gaʻo ma le palatini. O se taunuuga, o mea taua e leiloloa e lagolago ai le lelei o le faʻatinoina o totoga ma totoga uma,
  • ketoacidosis. E fesoasoani i le fausia o le acidosis o le tino. E masani ona tupu lenei mea i le maʻisuka. O le iʻuga, o le acetone ma le ketone bodies e faʻapipiʻiina i le toto o le tagata maʻi, e mafua ai le inupia ma le faaleagaina o mea. O lenei mea latou te faigofie ai i siama,
  • ituaiga o le pancreatitis, poʻo se faʻalologo,
  • le lelei o meaai ma masani leaga,
  • le mautonu o le toe gaioiga o le tino ma le homeostasis.

O faʻasolosolo e vavalalata vavalalata e faʻapea o le sili atu ona faigata o se tasi oi latou o loʻo atagia i le vaega lona lua. O le tuberculosis bacteria e televave le vave o le tino, ma o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona atiaʻe, ona o loʻo i ai le toilalo i le gaʻo gaʻo.

O foliga autu ma faʻaaliga o le maʻi

O tagata faapitoa e vaʻaia ia ituaiga autu autu e tolu o se tuufaatasiga o nei faʻamaʻi. Latou te faʻamoemoe i le vaitau o lo latou tupuga:

  • Tusa i le siakiina o le maʻisuka. O le mea sili lea ona taatele. O le tino aʻafia e maua ai le le lava o faʻamaʻi pipisi. O faʻamaʻi e le mafaamatalaina i le taimi e oʻo atu i se tulaga ogaoga ma sili atu ona faigata ona togafitia. Ina ia aloese mai faʻalavelave, o maʻi suka e tatau ona faʻafefeteina faʻatasi i le tausaga.
  • Faʻaalia faʻafuaseʻi faʻamaʻi. O lenei fomu e mafai ma le atinaʻe o le maʻisuka latent. E masani ona maua i sui o le afa malosi o tagata soifua e silia i le 45 tausaga. O le suʻesuʻega o le maʻi o loʻo le iloa nei. Ole tino sili ona ogaoga lea e mafai ona oo atu ile maliu ole maʻi.
  • O loʻo maua pea le maʻi suka i le gasegase. O le faʻailoga sili lenei. O le iʻuga, o loʻo vaʻaia le le atoatoa o le acid-base, o le maʻi e atiaʻe le vave vaivai. E masani lava ona ia galala ma gaogao i totonu o le vavau o le tautala. Faʻatasi ai ma lenei pepa, o se faʻavavega tele o le taumafaina e tupu.

Eseesega o le tuʻufaʻatasia o faʻamaʻi o loʻo i ai se mea faʻafefiloi. Muamua, e faʻalagolago lava i le malosi ma uiga taʻitasi o le tino.

Faailoga uiga

I le taimi muamua, o le taumafa o le soymptomatic. O le fuafuaina o le i ai o le foci i totonu o mama, e naʻo le fesoasoani a se x-ray. Faailoga masani o le atinaʻeina o le faamai o:

  • leai se popole, faaitiitia le faatinoga,
  • faateleina le sosolo, lea e leʻi i ai muamua. O le faailoga muamua lea o se siama i le tino,
  • faaitiitia le fiaai po o le aliali mai o amioga masani fou,
  • se faʻateleina o le toto o suka.

O le mea e leaga ai, o uluaʻi faʻamaoniga e matua fesuisuiai, o lea e seasea ona gauai atu ai tagata ia i latou ma mafai ona latou manatu o se tulaga sili atu ona leaga o le maʻisuka.

O le taofiofi o le tuberculosis e faʻailoaina i faailoga sili atu ona iloa:

  • maualuga le vevela o le tino. E oo lava i antipyretic fualaau e le maua ai le mea e manaʻo ai,
  • e sui suiga ma e faigofie ona paʻu. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le uta i luga o le pusa pusa e matua faateleina,
  • tale ma le pulupulu po o le pulou. O osofaiga e masani ona matauina i le taeao po o le afiafi,
  • o le le mafaamatalaina o osofaiga,
  • paʻu mamafa o le tino.

I vaega faaiu, o le maʻi e manaʻomia ai le vave faʻamaʻi falemaʻi ma le filifilia o metotia sili ona aoga o togafitiga, eseesega o le solia o lenei mataupu ua le toe faigata.

Vaega o togafitiga

E pei ona faaalia i le fomaʻi, o le maʻi suka e afaina ai le vaega pito i lalo o le manava. E televave ona atiina ae ma afaina ai le mama o masini o totoga i totonu. Ina ia faʻaleleia le tulaga o le maʻi, e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa.

I le taimi nei, o mataupu o le maʻisuka ua sili atu ona masani, o lona uiga o le faafitauli o le atinaʻeina o le kanesa i lona tulaga ua sili atu ona talafeagai.

O le gasologa o togafitiga o loʻo i ai le tele o itu:

  • faatelegese le faagasologa o le toe faaleleia,
  • se suiga malosi i le vaega o le pala mai le vaega o le fausiaina,
  • faanaunauga i le alualu vave i luma,
  • o le tele o mea e le masani ai-e le o se mea faʻapitoa poʻo ni faʻataʻitaʻiga uiga ese,
  • microangiopathy o mama.

Chemotherapy e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka maʻi. E taua le iloa o le maʻisuka ituaiga 2, o lona aoga e matua faʻaitiitia. Ole taimi ole suʻesuʻeina o togafitiga e faʻatagaina ai oe e filifili togafitiga aupito sili ona togafitiga.

Togafitiga metotia

O le mea autu o le togafitiga o maʻi faʻapitoa e lua o le paleni o metotia. I le i ai o se maʻi ogaoga pe matala o le maʻi suka, o le tagata maʻi e tatau ona falemai.

O togafitiga o le gasegase e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua e faavae i luga o mataupu faavae eseese, ae o le mea muamua lava, o le tagata maʻi ua faatonuina se togafitiga o le chemotherapy.

O le galuega autu i aso muamua o le toe faafoi lea o le maualuga o le suka i le masani. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le faamalologa, e tatau ona toe totogi mo le le atoatoa o le tino.

O vailaʻau e sili ona talafeagai e faʻafefe ai faʻamaʻi pipisi: Kanamycin, Isoniazid, Amiakon, Protionamide. O le faʻatulagaga tutusa o le anti-TB ma le togafitiga o le maʻisuka o le a maua ai se taunuuga lelei.

E le gata i lea, o le fomaʻi o loʻo faʻamaonia mai ai le faʻamalosia o meaola (Taktivin, Nucleinate, Levamiol ma isi). Afai e tolopo le faagasologa o le faamalologa, e auina atu le tagata maʻi mo le laser poo le togafitiga. I mataupu sili ona ogaoga, o le taotoga atonu e talafeagai.

I le faagasologa atoa o togafitiga, e tatau i le tagata gasegase ona tausisi i le soifua maloloina togafitiga Nu.9, lea ua fuafuaina faapitoa mo le maʻisuka. O lona mataupu faavae o le teenaina o le suamalie, manogi, meaʻai ma le suamalie. O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina. Na o se fomaʻi, pe'ā maeʻa se suʻega maeʻaeʻa, e mafai ona fautuaina ni vailaʻau talafeagai.

Faʻamatalaga ma mea puipuia

O le faʻatamalaina o se tasi o faʻamaʻi e mafua ai faʻafitauli. E le gata i lea, o le leai o se faʻamalosiaga lelei i le tino e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli i le tulaga o le maʻi. O le alualu i luma o le maʻisuka e maua ai se aafiaga faataumaoi. Faʻatasi ma le atinaʻeina o le maʻi pipisi, e mafai ona faʻaosooso ai:

  • retinopathy
  • nephropathy
  • le faʻavaeina o le gangrene o le maʻisuka,
  • hypoglycemia.

E le mafai e tagata tomai faapitoa ona tuʻuina mai se tali manino e uiga i le faʻataʻitaʻiga.O le mea moni o le taunuuga e aʻafia i le tele o itu. Muamua lava, e faʻalagolago lava i le tulaga o le faʻamaloloina o faʻamaʻi uma e lua. O le tulaga lautele o le tagata maʻi ma lona olaga foi e aafia ai.

O tagata faʻalagolago ile insulin-e sili atu ona ono mafai ona aʻafia i aʻafiaga o le faʻamaʻi pipisi. Ma o lona uiga e manaʻomia ona latou tausia lelei o latou soifua maloloina. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona ave faʻataʻitaʻiga:

  • faia faʻataʻitaʻiga faʻatasi i le tausaga,
  • aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma tagata mamaʻi,
  • togafitia le maʻisuka
  • mulimuli i le olaga.

E mafai foi ona talafeagai le togafitiga o chemoprophylaxis ma Isoniazid (o le vasega e 2-5 masina). E le fautuaina e te tago i le fualaau faasaina. E sili atu le talanoa muamua i lau fomaʻi.

Fai mai tagata popoto, o le lafoaia o masaniga leaga, paleni paleni ma le malosi faaletino o le ki lea i le puipuiga malosi. Afai o gaioio uma ma tino i totonu o le tino e saʻo le galuega, o le a mafai ona ia tetee i le maʻi pipisi.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le manatuaina o le vave ona maua o maʻi ma togafitiga togafitiga, o le tele o avanoa e maua e se tagata e le gata i lona faʻaleleia o lona tulaga, ae toe foʻi mai i se olaga malosi atoatoa. O le mea lea, e tatau ona e asia i taimi uma se tagata tomai faapitoa ma mataʻituina lou soifua maloloina.

Tuberculosis Pulmonary ma le Maʻisuka

Faatasi ai ma le tuufaatasiga o le maʻisuka (DM) ma le pulmonary tuberculosis, i le tele o mataupu (e oʻo i le 90%), o le maʻisuka o se maʻi muamua, lea e atiae ai le maʻi suka i taimi eseese. Afai e maua uma faʻamaʻi i le taimi lava e tasi, ona manino ai lea, o le maʻisuka na maua i lalo o le malosi o le maʻi pipisi.

E leai se maliega i luga o le mafuaʻaga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E taua tele le tupu aʻe o le maʻi i tulaga o le faʻaitiitia o le malosi o le tino i le faʻamaʻi, lea e faʻamoemoeina e le faʻaititia o tagata gasegase i nisi ituaiga o le maʻisuka, suiga i mea e puipuia ai le tino, aemaise lava le faʻaitiitia o le malosi e maua mai ai faʻamaʻi ma antitoxins e le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O le maʻisuka e le faʻamalosi pe le togafitia e fesoasoani i le atinaʻe o le gasegase i tulaga faapena.

Falemaʻi o le gasegase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Afai e maua le maʻi mama i le popofou, o le a sili atu le lelei o le atinaʻe o le maʻi e mafai ona maua e tusa lava pe tuʻufaʻatasia ma le maʻisuka. Malignant, ogaoga ogaoga o le gasegase ma le faʻavavevave o le alualu i luma ma le pala, e tupu mai i le togafitiga le talafeagai o le maʻisuka poʻo le tuai ona iloa o le maʻi.

O faʻamatalaga muamua o le maʻi pipisi i le maʻisuka o le faʻapupulaina o vaivaiga, faʻaitiitia le manaʻo, paʻu o le mamafa, ma le faateleina o faʻamaʻi o le maʻisuka. I le taimi muamua, o le maʻi e mafai ona alu faalilolilo, o le mea lea o le maʻi pulmonary e masani lava ona maua i suʻesuʻega faʻamalosi puipuia o le faitau aofaʻi poʻo se faʻataʻitaʻiga x-ray.

O suʻega o le tuberculin e tele lava ina faʻamalosi. Ae ui i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o ituaiga masani o le gasegase-fibrous-cavernous, faʻapipiʻi faʻapipiʻi - o le faʻaitiitia o puipuiga a le tino e tupu ma le faʻaitiitia o le lagona o le tuberculin.

O le mafuaʻaga o le alualu i luma o ituaiga tino o le gasegase (fofo ma le itiiti o le gasegase) o le le amanaia lea o le gaioiga o le gasegase faatoa maua, o le mea lea, togafitiga le lelei o le maʻi, matelaina o meaʻai ma togafitiga o le maʻisuka, lea e mafua ai ona leai se taui mo le maʻisuka.

O le gasegase o le maʻisuka e tetee atu i le talaaga o le maʻi pipisi o loʻo faʻamaonia e le mea moni o le maʻi pipisi e faʻaleagaina ai le ala o le faʻamaʻi. I tagata gasegase, e maualuga le maualuga o le suka, totoʻi ma glucosuria, e ono foliga mai o le acidosis.

O le gasegase o le gasegase o loʻo faʻaalia i le tele o fesuiaiga i le suka i le aso, lea e mafua ai ona maua e le tagata le lagona o le malulu, galala, ma le masani ai. Paua le mamafa o mea leaga. O nei faʻamaumauga e sili ona taua tele: soo se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le gasologa o le maʻisuka e tatau ona mafua ai ona masalomia e se fomaʻi se maʻi mama.

O vaega o le gasegase o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ma le aʻafiaga o le maʻi pipisi i le maʻisuka e manaʻomia ai se tomai faʻapitoa o togafitiga uma mai le fomaʻi. I le taimi ua tuanaʻi, o le afa o tagata mamaʻi na maliliu mai le gasegase, lea e aofia ai le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le soifua maloloina o le tino, insulin ma vailaʻau faʻasaina i totonu o le faiga, togafitiga o tagata mamaʻi ma le maʻi suka ma le maʻisuka ua mafai.

O le faateleina o le aafia o le gasegase i tagata maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ai le gauai faapitoa i le puipuia o le mai. Tagata talavou, o loʻo i ai le maʻisuka e masani ona ogaoga ma e masani ona faʻalavelaveina i le gasegase, manaʻomia le mataituina ma le faʻaeteete ma suʻega suʻega mo le gasegase.

O togafitiga faʻapitoa o togafitiga o gasegase e tatau ona atoatoa ma taʻitoʻatasi, faʻalagolago i le tulaga o le tino, le fomu ma le vaega o le maʻi pipisi, ma le mamafa o le maʻisuka. O togafitiga antibacterial for tuberculosis i tagata gasegase e tatau ona faia mo se taimi umi, faaauau pea, i se tuufaatasiga o vailaʻau eseese ua filifilia mo le tagata maʻi. O maʻi uma o le maʻisuka e maua i le maʻi mama mo le taimi muamua e tatau ona togafitiga.

O le maʻisuka na maua i maʻi mamaʻi

O le faafitauli o le maʻisuka e matua taua lava mo le TB. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na mafua ona o le maʻi pipisi i le 5-10 taimi e sili atu nai lo i latou e le o.

E afaina ai le matutua o tagata e 20-40 tausaga. Tesea i le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e amataina e avea o se ituaiga o gasegase lona lua ona o le toe faʻafouina o toega o le tuberculosis i suiga o le mama ma le faʻaaogaina o le lymph.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le gasegase i totonu o ia ituaiga o gasegase, o le ono tulai mai o ni mea e ese mai-e le o le totogia o le tino, o le vave pala ma le fatu o le bronchogenic e sili atu. Ona o le tulaga gafatia o le gasegase o le maʻisuka, e le lava le tau o le gasegase o metabolic processes, e tusa lava pe lelei le togafitiga o le gasegase, o le a tumau pea le tuai ma le toe foʻi.

I le faamatalaina o le tulaga masani o le gasegase o le gasegase o le maʻisuka, e tatau ona faamamafaina o le faʻamaʻiina o le falemaʻi ma le malosi o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e masani lava ona le faalagolago tele i le ogaoga o le maʻisuka pei o lea, ae i le maualuga o le taui o le maʻi o le endocrine.

Faʻatasi ai ma se taui lelei, o faʻagata faʻagata o le faagasologa e sili atu ona taatele ma, i se isi itu, o le gasegase, lea na atiae e faasaga i le talaaga o le maʻisuka faʻateleina, o tupe maua, e pei o se tulafono, faʻatasi ai ma se faʻamatalaga faʻapitoa-faʻapitoa.

O faʻamapulaʻaina ituaiga o pulmonary tuberculosis i tagata mamai e maua i le maʻisuka ua maeʻa. O le vaivai, le lava le fiaʻai, afu, ma le fiva laʻititi e masani ona manatu o se faʻafitauli i le taimi o le maʻisuka. O faailoga muamua o le amataina o le pulupula tuberculosis atonu o le taufaasese o le gasegase o le gaʻo (gasegase galue e faateleina ai le manaomia mo le inisalini).

O le ata o le gasegase i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i le maualalo o faʻamaoniga o faʻaaliga muamua, e oʻo lava i suiga iloga na maua i le radiologically. O se tasi o foliga o le gasegase pulmonary i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le faʻasoa i le pito i lalo o le mama.

O le kanesa, lea o loʻo maua ai le maʻisuka, e faʻaalia i se faigata tele o le kosi, o le umi o vaega ua afaina i totonu o le mama, o se mea e ono oʻo i le faʻavavevave ma se alualu i luma.A faʻamālōlōina, fesuiaʻi suiga tetele i tua o le tino.

O le maʻisuka, lea na amataina aʻo leʻi oʻo i le maʻi, e faʻaalia i le tele o taimi masani, o se tulaga sili atu lea e atiae ai le maʻi o le maʻisuka. Pe a suʻesuʻe le suʻega o le toto eosinopenia, lymphopenia ma lymphocytosis, monocytosis, o le sui neutrophilic moderate o le toto i le itu tauagavale. O le mea lea, o le hemogram e tele lava ina fetaui ma le gaioiga o le mumusu i totonu o mama, ae i le maʻisuka malosi e mafai ona mafua mai i le maʻisuka faagasologa ma ona faafitauli.

O le mafaufau i le tuberculin i tagata mamaʻi ma le pulmonary tuberculosis ma le maʻisuka ua faʻaitiitia, aemaise lava i mataupu ogaoga o le mulimuli, ma e tele lava ina faʻamalosi i tulaga na tupu aʻe muamua ai le gasegase muamua nai lo le maʻisuka.

O le mea lea, o le gasegase pulmonary i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i le gauai atu i le alualu i luma, lea e mafai ona taofia i se taimi faʻasolosolo taimi faʻapitoa i togafitiga faʻapitoa a le TB.

Faataitaiga e faaalia ai o le manuia o le togafitiga o le gasegase e maualuga lava pe afai o le faaletonu o le gasegase e totogi. E tatau ona maua le faʻamautinoaina o le kulukose o le toto aʻo faʻaaogaina togafitiga antidiabetic ma anti-TB. Chemotherapy o le pulmonary tuberculosis i tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faigata ona o le tele o faʻafitauli o le maʻisuka i lenei faitau aofaʻi.

O se tasi o faʻamuamua ma le sili ona ogaoga o le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, o le diabetic microangiopathy, lea, o se faʻasalalauga lautele e aʻafia ai le tino atoa o le tino, e tele lava ina fuafua le maualuga ma le mamafa o ona faʻalavelave, le soifua maloloina ma le le atoatoa o maʻi.

O le faʻaaogaina o le gasegase o le endothelial vascular i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e matua faigata tele ma telefoni. O se vaega tāua i lona atinaʻe o loʻo faʻaogaina e ala i le puipuia o masini faʻapitoa, o se faʻaitiitia o le galuega faʻafagocytic o neutrophils.

E tusa ai ma lenei itu, soʻo se faʻaogaina o le maʻisuka e faʻapitoa, ma le faʻaogaina o le faʻagasologa masani o le maʻisuka, faʻasologa i togafitiga masani.

O le ogaoga o le maʻisuka microangiopathies (retinopathy, neuro-ma nephropathy, faʻamaʻaloga o le atherosclerosis o le aorta, coronary, arteries lautele ma toto toto o le mafaufau, galuega o le ate le mama, ma isi mea) fuafuaina le le lelei o le faapalepale o vailaau anti-TB.

I le ituaiga ou o le maʻi suka (o le insulin-dependent), o faʻafitauli sili ona taatele o le nephropathy o le maʻisuka, e manaʻomia ai le faʻaititia o le fualaau o vailaʻau anti-TB e ala i le afa ma aso taʻitasi e faatonuina ai poʻo le faʻaaogaina o faiga masani (3 taimi i le vaiaso).

O fualaau o le filifiliga iinei o le phenazide. O foliga vaaia o le acetone i le urine e mafai ona avea ma faailoga muamua o le hepatitis oona i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma le maʻi tuberculosis, aemaise i tupulaga talavou.

O le fulafula o le kanesa ma le anti-TB o loo aʻafia ai le afaina o le pancreatic incretory ma le tino o le insulin.

I lenei tulaga, o le manaomia mo le inisalini e mautinoa lava le faateleina o le faagasologa o le togafitiga o le kanesa: faatasi ai ma le maʻisuka ituaiga I, e oo i le 60 IU / aso. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga I, ma le maʻi tigaina, o le toto glucose faʻalavelave-faʻaitiitia le togafitiga e faʻamautuina ma gaʻo tautala ma inisalini.

Ona o le i ai o se vaega i le atinaʻe ma le alualu i luma o le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le togafitiga e matua lamatia ma lē mautinoa i togafitiga o le maʻisuka.

I le avea ai o se tagata e puipuia, e mafai ona faʻaaoga le polyoxidonium - o se faʻamaʻi puipuia ole fale e toe faʻaleleia ai le galuega faʻafagocytic o neutrophils, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia o le faʻamaʻi, faʻamaʻi ma le puipui o le membrane.

Talu ai ona o le faateleina o le lamatia o le gasegase o le gasegase i tagata mamai e maua i le maʻisuka, e tatau ona suʻeina le maʻi i tausaga taʻitasi i le suesuega faafomaʻi. I le faaopoopo atu i ai, e tatau foi ona faia ni gaioiga e taulai i le iloa o le maʻisuka ma le maʻi mama.

E faʻafefea ona togafitia maʻi mama i le maʻisuka

Aʻo le i maua ni vailaau faʻamaʻi, o le tuufaatasiga o le tuberculosis ma le maʻisuka o le 40-50% o tagata mamaʻi uma e maua i le maʻisuka. I le 80 o lo tatou seneturi, na faʻaititia i le 8%. Ae oʻo lava i le taimi nei, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o loo lamatia le faʻamaʻiina o le tuberculosis 3 taimi sili atu nai lo tamaitai.

I maʻi e maua i le maʻi mama 8-10 taimi e sili atu nai lo le toʻatele o tagata, o le maʻisuka o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo maua nei. O le gasegase o le gasegase ma le chemotherapy e afaina ai le gasegase o le tino ma le insulin i le tino. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, lea na atiina ae e faasaga i le talaaga o suiga o le tino, o le toe foʻi mai o le faʻamaʻi, e mafai ona maua, ae o le gasegase o le gasegase e lelei tele.

Chemotherapy

O le uluai laasaga o le chemotherapy mo se tagata fou ua leva ona iloa ua i ai le tuufaatasiga o le gasegase ma le maʻisuka e tatau ona faia i se falemaʻi. I tagata gasegase e iai se faʻasologa faʻapitoa, o faʻafitauli matuia i fomai o le tino e ono tupu.

E tatau ona maua le faʻamautuina o le suka i le toto aʻo faʻaaogaina vailaʻau faʻasaina ma anti-TB (aemaise lava rifampicin). O le umi o togafitiga e tatau ona faʻateleina i le 12 masina pe sili atu.

O le nephropathy o le maʻi e faʻagata ai le faʻaaogaina o aminoglycosides. Polyneuropathy, e iai foi le uiga o le maʻisuka, faʻamalosia le togafitiga faʻatasi ai ma le isonazide ma le cycloserine. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o ketoacidosis, o le faʻaaogaina o le rifampicin e solia.

O le faʻamaʻi muamua na sili atu ona ogaoga. O le tuberculosis, lea na faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i se auala gasegase, faʻaleagaina tele o le tino, ma se faʻagasologa o le alualu i luma.

O le maʻisuka, lea na amataina aʻo leʻi oʻo i le maʻi, e faʻaalia i le tele o taimi masani, o se tulaga sili atu lea e atiae ai le maʻi o le maʻisuka. Tusalaisa, lea na atiina ae i tua o le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i nai mea laiti, faʻagasolo malie le alualu i luma.

O le faʻafitauli o le tuʻufaʻatasia o nei faʻamaʻi e lua e manaʻomia ai se suʻesuʻega faʻafesoʻeneʻi x-ray o tagata mamai e maua i le maʻisuka. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka faʻatasi ma sui toega o le anti-tuberculosis, e faʻalagolago i le puleaina ma le mataʻituina e tusa ai ma le vaega lona 7 o le resitalaina o le resitala.

Faataitaiga e faaalia ai o le manuia o le togafitiga o le gasegase e maualuga lava pe afai o le faaletonu o le gasegase e totogi. O loʻo iloa lelei o le inisalini e afaina ai le gaioiga o le gasegase, o le mea lea, i le gaioiga malosi o le fautuaina e filifili insulin mo togafitiga e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka. Afai e faʻaaogaina glucocorticosteroids i togafitiga faʻapitoa, e tatau ona totogi le faʻaogaina o gaʻo i le maualuga o le inisalini.

Togafitiga o gasegase e maua i le pulusal tuberculosis ma le maʻisuka maloloina e tatau ona atoatoa le faaaogaina o meaʻai, sui o le antizobetic, soʻotaga tumau ma faaauau pea le ABT, vitamini, faʻasalalauina ma faʻamalosia tagata. I mataupu o loʻo faʻaalia, e mafai ona faʻaogaina i lalo o togafitiga ma togafitiga o togafitiga.

Faataitaiga o loʻo faʻaalia ai o le togafitiga o le anti-tuberculosis e faʻamanuiaina i lenei vaega o gasegase pe afai o le a maua le tau o le maʻi. Ua fautuaina e faapea, faatasi ai ma togafitiga saʻo ma togafitiga umi o le maʻisuka, o le a le afaina ai le gasegase o le gasegase pulmonary.

E maua lenei mea e ala i le faatonuina o se meaʻai faaletino, o se fua faatatau saʻo o le inisalini, ma, i nisi o tulaga, o fuafaʻau sulfa tutusa.A filifilia filifiliga o fualaau faʻamaina i tagata gasegase e gasegase le gasegase, e tatau ona tuʻuina atu i le insulin.

O mataupu faavae o togafitiga o le tuberculostatic e masani ona taliaina. Ona o le eseesega o le soifua maloloina ma le faaletonu o le tino, ua fautuaina ai le faaaogaina lautele o vitamini o vaega B, C, lipotropic substances, ma togafitiga pathogenetic.

Talu ai o tagata mamaʻi na maua i le tuberculosis ma le maʻisuka ua mafua ona o le faateleina o le lipid peroxidation ma le le atoatoa i le tino o le tino, na ia faʻaalia ai le taua o antioxidants (Na thiosulfate, vitamini E) i le i ai o le infiltration ogaoga ma suiga faʻaleagaina o le tino, faʻapea foi le le lava o taui mo le maʻisuka.

I le fesootaʻi ai ma lenei fomaʻi tuʻufaʻatasia o le faʻamaʻi o le toʻatele o tagata gasegase, o le faʻaitiitia o le faʻafouina o le tino i le tino, ua fautuaina e faʻaaogaina le faʻamalosia o le tino i la latou togafitiga faʻapitoa.

O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona tolu taimi le umi o le togafitiga o le tuberculostatic togafitiga o tagata mamaʻi i lenei tuufaatasiga o faʻamaʻi ma le tutusa o ituaiga o gasegase i tagata mamaʻi e aunoa ma se faʻatasi ma le maʻisuka.

O le fomai e masani lava ona tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

O le kanesa e masani ona avea ma se faʻalavelave matuia o le maʻisuka ma e faʻapitoa ai ona faʻamalosi lona ala. I le taimi lava e tasi, o le amataina o le maʻisuka e matua faʻaleagaina ai le gasegase o le gasegase, faʻamalosia ai le faʻatinoina o togafitiga faapitoa ma faʻaleagaina ai le avanoa e togafitia ai le togafitiga o le maʻi.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e maua i le gasegase 2-6 taimi sili atu nai lo tagata soifua maloloina. O le tele o gasegase e maua i le tuberculosis ei ai le maʻi o le maʻisuka, lea e naʻo le taimi lava e pula mai ai le maʻi tuberculosis. I nei tulaga, o le tuberculosis ma le maʻisuka ua maua i le taimi e tasi.

O le amataga ma le ogaoga o le gasegase o le gasegase e faʻalauiloaina e ala i faʻafitauli o le gasegase ma le puipuiga o le tino e masani ai mo le maʻisuka. Faʻateleina le matuia o le maʻisuka, o le gasegase o le gasegase e sili atu ona ogaoga. I le isi itu, o le tuberculosis e faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka ma e fesoasoani i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ua maua i le pulupal tuberculosis, lea e maua mai i le maualuga o le gaioiga o le gaioiga o le tino, o le tuʻinanau o le pala ma le fatu o le bronchogenic.

O le faʻaogaina o gaioiga i le maʻisuka ua faʻavaivaia, o lea o le a lemu ai le suiga o le maʻi, ma o le suia o le faʻamaʻi o le tino i totonu o mea filogia e faʻanoanoa ma umi se taimi.

O le faailoga muamua o le gasegase o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e masani lava o le faʻaitiitia o le taui mo le gasegase o le gasegase o le gaʻo, lea e faʻamatalaina e le le lelei o le faʻaleagaina o le inu i luga o le metabolism o gaʻo ma le faateleina o le manaʻo mo le inisalini. O le ogaoga o faʻamatalaga o falemaʻi o le faʻaleagaina o le bronchi, mama ma le tagi e faʻalagolago i foliga o le gasegase o le gasegase ma le taimi o le siama o le maʻi.

O le gauai atu i le tuberculin i maʻi mamaʻi ma le maʻisuka o nisi taimi e faʻaititia. E sili atu ona logoina i tagata mamaʻi ma le gasegase, lea na atiina ae aʻo lei oʻo i le maʻisuka. Ole faʻamaʻi pipisi i tagata mamaʻi faatasi ai ma le tuufaatasiga o le pulupula tuberculosis ma le maʻisuka e faalagolago i le i ai o cavities pala i totonu o mama.

A masani ona maua le faʻatafunaga MBT, e faʻasaʻo ai i fualaau anti-TB. O le hemogram ma le ESR e masani lava ona fetaui ma le malosi o le faʻaleagaina o le tino i totonu o le mama, ae ui i lea, o se maʻi ogaoga o le maʻisuka, o suiga i le auiliiliga lautele o le toto e mafai ona mafua mai i faʻafitauli o le gasegase.

Ona o le faateleina o le aʻafiaga o le gasegase, o tagata uma lava e maua i le maʻisuka e manaomia le masani ona mulimulitaʻi.

Pe a iloa suiga o le mama, o le auiliiliga o le ray-ray ma le bacteriological o loo faailoa mai.O faʻamaoniga mo le bronchoscopy e faʻamapulaʻa i mataupu o le gasegase o gasegase lymph intrathoracic e fesootaʻi atu i le ono mafai ona maua ai ni tui o le bronchi ma le solia o la latou alavai.

Togafitiga o gasegase e maua i le tuberculosis ma le maʻisuka e tatau ona atoatoa. E le gata i lea, o togafitiga uma e tatau ona puipuia i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaoga ai fualaau faʻasaina, ma amanaia le puipuia o latou aʻafiaga.

O le faʻateleina o le aafiaga o le rifampicin i le biotransformation o vailaʻau o le hypoglycemic oral e tatau ona iloiloina. Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻaaogaina togafiti taʻavale e togafitia ai le manava pulmonary. E sili atu le vaʻaia o le tino.

O le kanesa o se faʻamaʻi matautia mo le maʻisuka

O lenei faafitauli e umi lona talafaasolopito ma aʻafia i taimi o Avicenna (980 - 1037). I le taimi o le inisalini, o le tuberculosis na aofia ai ma le maʻisuka i le 40-50% o mataupu, ma na maliliu i le 1-2 tausaga.

Ina ua maeʻa le faʻaofiina o le inisalini (1922), ona faʻamaʻi ai lea o le faʻamaʻi (1944-1945), o le tuufaatasiga o nei faʻamaʻi na faʻaitiitia, na faʻatupulaia le ola o tagata gasegase, ma i le taimi lava e tasi, o le atinaʻeina o le pulukary tuberculosis against the diabetes mienitus sa matauina 4-9 taimi sili atu nai lo le toʻatele o tagata.

I le faʻaopoopoga, o le isi 4-6% e iai ituaiga o le maʻisuka i luga o le laina o le lisi, ma ua taʻua o "le gasegase o le kulukose." I Rusia, e oʻo atu i le 16 miliona tagata e maua i le maʻisuka. O le kanesa e le maualalo i lona tulaga. E tusa ai ma tagata tomai faapitoa WHO, o le maualuga o le aafia o le gasegase e faamoemoe e 2050 - e tusa ma le 500 miliona tagata i tausaga taʻitasi. I Rusia, e 378,820 tagata e mamaʻi i le maʻi pipisi (2003).

Tuuina atu i tagata talavou e 3-4, ma matutua ma tagata matutua e 5-7 ituaiga eseese o faamaʻi, faapea foi ma le faatupulaia o le faamai o le HIV, lea e silia ma le 50% o tagata gasegase e maua ai le gasegase, i le muai lumanai e vaʻaia le faateleina o le numera o tagata gasegase i le tuufaatasiga o le tuberculosis ma le maʻisuka.

O le faʻasologa tuʻufaʻatasia o le 1.5 i le 2 taimi sili atu ona taatele i tamaʻitaʻi e 30 i le 39 tausaga ma tamaitai e 50 i le 55 tausaga. I le tele o tulaga, o le maʻisuka e muamua i le tuberculosis, i le 15-20% - latou te atinaʻe tutusa, i le 20% o mataupu, o loʻo maua ai le maʻisuka e aʻafia ai le kanesa. O se vaega taua i le tupuga o le mai mama e ta◊ua i le tino o le maʻisuka, o lona mamafa ma togafitiga o loʻo faia.

O tagata gasegase e le o togafitia ma le mulimulitaʻi i tulafono mama ma tulafono o mea taumafa e sili atu ona faʻamaʻi maʻi nai lo latou mulimuli i lo latou soifua maloloina ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. Ua leva ona faʻamautuina o le tino o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafua mai i faʻamaʻi pipisi e mafua mai i suiga i le faʻamalosia o le tino ma le tino. O le faaitiitia o le puipuiga o le immunity e tupu i lalo o le aafiaga o le gasegase o le gataifale, lea e auai i ai le hormonal, biochimium ma isi faaletonu.

O se tasi o faafitauli faʻanatinati o le maʻisuka o ona faʻafitauli, lea e faʻaititia ai le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi ma masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma le oti. O lenei mea e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻapitoa i le cardiovascular, lea e faʻafaigofieina foi e le pulmonary tuberculosis, lea e mafatia ai le microvasculature.

O le faʻamalositino o faʻamaʻi pipisi i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e masani ona faʻaalia i se gasologa o le alualu i luma (faʻamaʻi pipisi ma le pneumonia), lea e faʻaalia i le faʻaogaina o le gaioiga (faʻamaʻi 1-2 po o le sili atu lobes ma le faʻamaʻaloga o le bronchogenic), faʻavaveina o suiga faʻaleagaina ma le tele o siama faʻamalosi, e masani ona faaleagaina ai isi tino , o le atinaʻeina o nofoaga faʻasolosolo ma le faʻaogaina o nofoaga, o le gasegase ma le tafe toto.

E masani lava o se soa o le maʻisuka o le fibro-cavernous pulmonary tuberculosis ma ona faʻafitauli faigata:

    afaina, gasegase, pneumothorax tuusaʻo.

O se faigata e faʻamatalaina le galuega o le sili atu ona maualuga - 20.8% o le maʻi suka, o le tele o le gasegase o le tino - 2.3% e aʻafia ai le mea moni o le pulupula pulusary tuberculosis is 65%, pneumonia - 12.5%. E i ai le eseesega o le falemaʻi i uiga ma le gaioiga o le gasegase pulmonary i tagata gasegase o loʻo faʻalagolago i le inisalini (T1DM) ma ituaiga o le insulin-dependent (T2DM).

O le mea lea, o uluaʻi faʻaaliga o le gasegase pulmonary i le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tele ma agaʻi i luma, ma i latou e maua i le maʻisuka ituaiga lua, ma o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e pei lava o le tele o fomaʻi, o le amataga ma le gaioiga o le gasegase e aunoa ma le maʻisuka e le eseese tele, mo talavou pe matutua ma matutua tausaga.

Na maua ai foi o le gasegase o le gasegase e aafia ai le tulaga o le maʻisuka, ma faʻalauteleina ai le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, ma i le 90% o mataupu e oʻo atu ai i lona tauvaga, lea e manaʻomia ai le faateleina o le inisalini.

E afua ona o le leaga o le afaina o le gasegase ma le itu o togafitiga anti-TB. O le mea lea, o le gafatia o le isoniazid, rifampicin ma le pyrazinamide e mafua ai le hyperglycemia ma le ketoacidosis ua lauiloa, ma le tulaga o le ethionamide hypoglycemic.

O mafuaʻaga mo le faʻateleina o le tuufaatasiga o le tuberculosis ma le maʻisuka, ma o latou aʻafiaga aoga, e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. O loʻo iloa i le maʻisuka o loʻo i ai se faʻamatalaga faʻapitoa i le vave o le atinaʻeina o le mumū ma le tele o mea faʻapitoa ma aʻafiaga ma se faʻafitauli vaivai o le fibrosis ma le fausiaina o meaʻai faʻamalolo.

E faapefea ona faʻamatalaina le pasene tele - 20.8% - o le faʻamaʻi pipisi? I totonu o le gasegase, o le tubercloma e mafaufauina o se taunuuga o le faatapulaʻaina o le mumusu ma le tele o mea (o nisi taimi e manatu ai o le tubercloma e avea o le caseoma) ma o le taunuuga o ituaiga eseese o le pulupula (tuberculosis) i luga o le tino ona o le maualuga o le gaioiga o le tino ma le aoga o le togafitiga o le tuberculosis.

E oʻo mai i le taimi nei, ua faʻamautuina o le masani ona tuʻufaʻatasia faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka, ua faʻamalamalamaina e ala i le solia o le mea e le gata o le carbohydrate, ae o isi foi ituaiga metabolism. E le gata i lea, na maua ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka le faʻamaonia o le numera o pitonuʻu o CD4 - T-lymphocytes, lea e taua tele i le puipuiga o le faʻamaʻi pipisi, ua faʻaitiitia.

Ole togafitiga o tagata mamaʻi ma le pulmonary tuberculosis ma le maʻisuka faʻatasi ai ma nisi o faʻafitauli, e mafua ona o le eseesega o meaʻai maloloina mo le tasi ma le isi faʻamaʻi: eseese mea tau eletise, eseese mea taumafa, manatu i le ogaoga o faʻamaʻi.

O le faiga o le togafitia o tagata gasegase ma togafitiga tuufaatasi e faaalia ai o le togafitiga tatau lelei e mafai ona ausia ai taunuuga lelei: le faamutaina o le siama o le siama, faamamaina o le tino, resorption of foci fou ma infiltrates. E manaʻomia se faʻaopoopoga o togafitiga i le 9-12 masina.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau o le tele o vailaau faʻateleina ma le tele o fesoʻotaʻiga, i le tulaga lua ma le lua, e sili atu ona taatele nai lo tagata mamaʻi e aunoa ma le faʻaleagaina. O fautuaga a le diabetistist e mafai foi ona ausia se taunuuga lelei.

Ole togafitiga o tagata mamaʻi ma le maʻi suka ma le maʻisuka e manaʻomia ai le filifiliga ole togafitiga o le chemotherapy: tagata taʻitoʻatasi ona o ni aʻafiaga matuia poʻo se tulaga masani e fautuaina e WHO, faatasi ai ma le faʻatagaina e aofia ai isoniazid, rifampicin, prinazinamide ma le ethambutol (poʻo streptomycin).

O le taua tele i le faʻaleleia o le aoga o togafitiga, o le faʻamaonia vave lea o tagata gasegase i le maʻi mama e ala i le faʻaogaina o le x-ray ma le siakiina o le sputum (tolu taimi) mo le mycobacterium tuberculosis.

O le maʻisuka ma le pulmonary tuberculosis

Ole taimi o le siakiina o le pulusary tuberculosis i tagata gasegase e maua ile maʻisuka. I le faitau aofaʻi atoa o le Minsk, e 31.2% o tagata e aʻafia i le vaega o aʻafiaga mo le gasegase, pe a fai o le fuainumera o tagata na faatoa maua le maʻi e 79% o le numera o tagata TB na maua i le tausaga.

O i latou nei muamua, o tagata e leai ni mea e maua ai le fesoasoani ma mafatiaga mai faʻamaʻi faʻasalaga faʻamaʻi o le manava o le tino, o le ava malosi, o le maʻisuka, ma tagata pipisi i le HIV.

Suesuega e le tele o saienitisi ua faaalia ai o le gasegase gasegase i le maʻisuka na maua i le 5-9 taimi e sili atu nai lo tagata e masani ona maua i le gataifale, ma o nei fuainumera ua faatupulaia. O tagata e maua i le maʻisuka matuia ma faʻatasi ai ma faʻafitauli o le faʻamaʻi e sili ona aʻafia i le maʻi.

E tusa ai ma le tele o tagata suʻesuʻe, o le tuufaatasiga o le gasegase ma le maʻisuka e sili ona taatele i alii nai lo tamaitai. O le fomaʻi masani e masani ona maua i le maʻisuka. E mafai ona faʻamaonia lua filifiliga mo le tuufaatasia o le maʻisuka ma le gasegase:

  1. ia atiaʻe faʻamaʻi faʻamalositino
  2. o le gasegase o le mafuaaga lea o le faʻaalia o le tulaga o le maʻi o le maʻisuka ao faʻateleina le faiga o le gasegase.

O le maʻisuka faʻamalolo i le maʻi mama e masani ona le faʻaalia mo se taimi umi. Faʻatasi ma se suʻega o le toto mo le suka i tagata gasegase e maua i le maʻi mama, o le i ai o le maʻi o le endocrine e maua. I nisi tulaga, o le amataina o le maʻi pipisi i le maʻisuka maʻi e faigata ona tafafao.

E leai se masalosalo o le vaitaimi tuai e umi se taimi. Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le o faʻavaivai i taimi masani ma togafitiga ole leitio, ona iloa ai lea o le maʻi pipili i se taimi tuai, i se tulaga alualu i luma.

Mafuaaga o le gasegase pulmonary i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E i ai le tele o aʻoaʻoga e uiga i le faʻamuamua o le maʻisuka i le faʻalavelave o le gasegase. O le tele o tusitala na latou iloa le mafuaaga o le tuufaatasiga o le maʻisuka i le maʻi pipisi i le toilalo na mafua mai i le maʻisuka, i le faasolosolo umi o le gasegase o le maʻisuka, i le le lava o vitamini, le taofia o le phagocytosis ma le vaivai vaivai o meaola puipuia o le tino, ma le eseesega o galuega o totoga ma tino.

O le leai o se taua tele i le pathogenesis o le gasegase o le mea moni e faapea, i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i totonu o le māmā, atonu o le a iai ni uiga o se gaioiga faʻapitoa na faʻamuamua. O lea, e masani lava ona afaina, o le foci e mafai ona faʻaleagaina i lalo o le aʻafiaga o mea leaga ma mafua mai ai se gaioiga patino.

Le faʻamaoniga ma le falemaʻi. O le faʻamaoniga o le manava o le manava e faʻavae i luga o se suʻesuʻega auiliili o le maʻi, talu ai e leai se tasi o faʻamaoniga e naʻo le faʻamaʻi.

E oʻo lava i le siakiina o le kulimi - ma siama faʻasaina i le vaʻaia ma le fufulu o le manava poʻo le bronchi e le o se faʻamaoniga e sili ona mautinoa le faʻamaonia mo le gasegase. E pei ona e iloa, faatasi ai ma le alo ese ma le gangrene o mama, faʻatasi ai ma le gasegase, o le saprophytes i nisi o taimi e tutusa lelei ma le mycobacteria o le tuberculosis ma le pathogenic ua faʻalilolilo ma le pipisi.

E le gata i lea, faatasi ai ma nei faʻamaʻi, faʻapea foi ma le kanesa o le tino, e mafai ona maua se faʻasalaga se tasi pe toe faʻaalia foi ona o le pala o le foclusus foci o loʻo i totonu o lenei sone. I le taimi nei, o tagata gasegase e maua i le gasegase gasegase mo se taimi umi e le mafai ona faʻamalosi le microbacteria o le tuberculosis.

E masani lava e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi i nisi uluaʻi ituaiga o gasegase. I le taimi lava e tasi, o le tele o faʻaaliga o le gasegase tigaina e masani lava ona tutusa ma le faaletonu o le tino i le tino o le neurosis, o gasegase ogaoga ma le tumau, faamai pipisi ma le vevela.

O le eletise, le lobitis o le tino e foliga mai i le mumua o le mumua, o le totoina faapitoa - pneumonia eosinophilic, tuberclomaloma - cancer o le gataifale, hamartochondroma, aspergilloma, cyst, etc., faasalalauina le tuberculosis pulmonary - silicosis, histoplasmosis, adenomatosis, ma le lymphoma bronchitis.

E tusa ai ma tusitusiga, e masani lava i le 70-85% o mataupu o le maʻisuka ua maeʻa muamua i le pulmonary tuberculosis, i le 15-20% o mataupu uma e maua uma ai faʻamaʻi i le taimi e tasi ma i le 5-10% o mataupu e aafia ai le maʻisuka i le maʻi.

I lenei tulaga, ua manino ai o le taimi talafeagai ma le saʻo o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona na o le faʻaaogaina o metotia eseese suʻesuʻega, e le gata i mama, ae o isi foi totoga.

Tala o le Epidemiological

O le faʻamoemoe o le komisis o le faʻatuina lea o mafuaʻaga ma tulaga e mafua ai le faʻamaʻi poʻo le saofaga i lona atinaʻe, faʻapea foi ma le fuafuaina o le natura, natura ma, pe afai e mafai, o le taimi e tupu ai, o le faʻaogaina o uiga eseese. E tatau ona manatua i le mafaufau e amataina le maʻi pulmonia ma e ese le maua mai: aiseā, faʻapitoa, faʻasalalau pe faʻalogo.

I le tulaga muamua, e manatuaina e le tagata maʻi le taimi o le maualuga o le fiva, tiga tiga o le fatafata, faʻafuaseʻi le manava, le gasegase, poʻo le gasegase pulmonary. E lē gata i lea, e masani ona ia faʻamalamalamaina tuʻutuʻuga, i lona manatu, e mafai ona saofagā i le latou mea na tupu.

Ae ui i lea, e tatau ona faamamafaina o le toʻatele o tagata matutua, talavou ma tamaiti e faʻafeiloaʻi i le tulaga lelei o le tumama ma le taui lelei mo le maʻisuka ua tumau pea le soifua maloloina. O le mafuaʻaga lea, pe a aoina se mea fai, e taua le mafaufau e le gata i le faʻaleagaina, ae o aʻafiaga faʻapitoa.

E tele lava ina mafai ona faʻamautuina o mafuaʻaga o le maʻi pipisi i tagata matutua i nisi taimi e faatatau i le laʻitiiti po o le talavou. I ia tulaga, o loʻo i ai se talafaasolopito o le talafaasolopito ua tuanai o le bronchadenitis poʻo le lymphadenitis o le gasegase, coxitis faapitoa, spondylitis, lelea, epididymitis, erythema nodosum, keratoconjunctivitis, faʻafefe poo le vevela susu, maningitis poo le polyserositis.

O le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi i le pulupula tuberculosis e lautele. E mafua lenei mea ona o le eseesega o faʻamaʻi faapitoa, faʻafitauli faʻapitoa e tulaʻi mai ona o le aafia i le tino o le mycobacterium tuberculosis ma toxins na faia e i latou, ma o nisi taimi e le o ni meaola patino. O se vaega tele e faia i uiga o le faʻatoagaina o le tino o le maʻi, faʻapea foʻi faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave.

O le ata o le falemaʻi ma se tuufaatasiga o le gasegase ma le maʻisuka ua avea ma mosaic. I le isi itu, i nisi o tulaga, o faʻamatalaga faʻapitoa o nei ituaiga faʻamaʻi e pei o le tuberculosis ma le maʻisuka, e lauiloa, i le isi itu, faʻamatalaga faʻamaʻi o le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻatasi, ona o le malosi o a latou faʻaaliga ma le gaioiga i nisi o tagata mamaʻi, e mafai ona faʻafefeina le faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi o le tuberculosis .

O le tuufaatasiga o faailoga ma le i ai o "faitioga lautele" o se tasi lea o foliga o le faʻamalama o le faʻamaʻi faʻatasi. Aemaise lava, o le suamalie e sili atu le taua o le gasegase, aemaise lava i le po (o se faailoga o se "aluga susu"), ae ua taua foi i le amataga o le maʻisuka.

O le mea moni, faatasi ai ma le faateleina o le umi o le faamai, o lona faaitiitia ua matauina e oo atu i se tasi o le pito i lalo o le tino, ae i le taimi e tasi, i le tele o gasegase, o le vevela e faateleina i vaega pito i luga o le tino (ulu, neck, pusa), aemaise i le po, lea e faafoliga ai le hypoglycemia.

Pe, mo se faʻataʻitaʻiga, o vaivaiga lautele e mafai ona avea o se faʻaaliga o le gasegase o le maʻi ma le neuropathy autū o le maʻisuka ma le faʻasalaga masani.O le mea mulimuli e masani ona manatu o se tulaga o le hypoglycemic. O le mea moni, o se faʻamatalaga o faʻamaoniga i nisi tulaga o le mafuaʻaga lea mo le togafitia o togafitiga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka i se fomaʻi TB ma le le iloa lelei o le gasegase pulmonary.

E tusa ai ma mea na tatou matauina, 36.8% o tagata gasegase ma le faʻamaʻi faʻamaʻi o latou tulaga (vaivaiga lautele, faʻanoanoa, le lava o le fia ai, maʻi tiga, suamalie, ma isi mea) faatasi ma le faateleina o le maʻisuka, ae le o le maʻi faatoa maua - pulmonary tuberculosis .

E masani lava, o le amataina o le maʻisuka i tagata mamaʻi ma le maʻi mama e le mafai ona tafao. E oo lava i mataupu na maua ai le maʻi faʻamaʻi i le vaʻaia i le taimi lava e tasi, e ala i le fesili ma le totoʻa i le tele o tagata gasegase, na mafai ai ona faʻamautuina o le maʻisuka na afaina ai tagata gasegase mo le silia ma le tasi le masina. O tagata maʻi (e masani lava o nuʻu nonofo i tua) e leʻi gauai atu i le tino e le faʻamamaina le paʻu, paʻu i totonu o le perineum (i tamaitai), furunculosis ma isi faailoga o le maʻisuka, o le maʻi na alualu i luma, e oʻo atu ai i faʻaaliga matuia o le taufaasese.

I le isi itu, i lalo o nisi tulaga, o le gasegase gasegase gasegase i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka atonu e le afaina. O le amataga ma le gasegase o le gasegase e sili ona matauina i le taimi o le tamaitiiti, talavou, ma le matua matua, aemaise lava i alii, i tamaiti aoga poo tagata o loo auai i galuega lima, ma e masani lava i tagata e le amanaia lo latou ola maloloina.

O lea ituaiga falemaʻi o le atinaʻe ma le faʻafitauli o le faʻamaʻi o le mea sili lea ona taua mo le gasegase o le tino, ae ua maitauina, aemaise lava talu ai nei, i le faʻaaogaina, faʻasalalau, ma le faʻaleagaina o gaioiga, faʻapea foʻi i le tuberclomaloma.

I nisi o gasegase, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tino o le pulmonary tuberculosis, o le fiva maualalo maualalo e umi atu, o nisi taimi e ui lava o le togafitiga o le chemotherapy malosi ma isi togafitiga togafitiga.

Ae e tatau ona manatuaina o le umi faaumiumi o le maʻi, aemaise lava i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e matauina foi i isi faʻamaʻi (tonsillitis tumau, supacute sepsis, o collagenoses, cholecystitis, salpingoophoritis, thyrotoxicosis, ma isi).

O le maualuga, umi le umi, o le vevela o le vevela e mafai ona avea o se taunuuga o le vevela o le aʻafiaga o aʻafiaga. O le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona manatu e le gata i le gasegase o le gasegase ona o le faʻasolosolo o le tino e aunoa ma isi faʻamaumauga ole falemaʻi ma le radiological.

O le faaiuga lava e tasi e tatau ona faia e tusa ai ma le taua o le vevela muamua o le fafine. O le tele o faʻamatalaga ua leva ona faʻaalia e faapea o nei fesuiaiga i le vevela o loʻo matauina i se vaega taua o tamaitai talavou soifua maloloina. I le taimi lava e tasi, i le malosi ma le faʻateleina o le gasegase faʻamaʻi o le mama ma isi totoga, o latou taimi e le masani ona afaina ai le natura o le vevela.

I le tele o tulaga, faatasi ai ma le faateleina o le vevela, ma o nisi taimi e muamua atu i ai, o isi mea aoga e tulai mai: faateleina le le fiafia pe, i se isi itu, le le fiafia, le popole ma le le fiafia i le siosiomaga, le lava po o le moe, faaitiitia le tomai e galue, loimata po o le euphoria.

O nei faailoga uma e atagia ai le tulaga o le cerebral cortex i luga o le faavae o le gasegase tigaina. O le mafuaʻaga lava lea e mafua ai faʻamaoniga o le faʻaogaina o le tino o le tino: faʻafefete i le po po o le taeao, tachycardia, faʻaitiitia le manava, vasomotor ma maʻi vailaʻau.

O le tele ma le sili atu o le inupia o loʻo faʻaalia i faʻalavelave afaina o le gaioiga, i le pala o le tino ma le fausiaina o se lua, i le taimi o le fatuina o le bronchogenic ma le fibro-cavernous pulmonary tuberculosis, faapea foi ma le foliga mai o le afu, le faaleagaina o le manava, gaʻo po o isi totoga.

I lenei tulaga, e mafai ona tupu le faʻataunuʻuina i se taimi umi ao leʻi amataina le atinaʻeina o suiga fou i le liona, faʻamautu atoatoa le hemogram, ESR, vaega ninii o le porotini o le toto toto.I ia tulaga, o manatu taufaasese o le amataga o le soifua manuia o le soifua maloloina e mafai ona faia, ma naʻo se suesuega maeʻaeʻa ma atoatoa o le tagata maʻi e mafai ona faʻatuina le tulaga tonu o le gaioiga.

E pei ona e iloa, o se faʻatelega masani o le pulupula tuberculosis o se tale - faʻagogo pe faʻapupulaina foi le toto. O le mafuaʻaga o le tale, o le faʻapipiʻiina o le gaʻo, pisa, toto i totonu o le manava o le tino, suiga o le inflammatory i le bronchi poʻo lo latou faʻamalosi e ala i le faalauteleina o le toto o le lymph, le suia o totoga o le media, ma le faaleagaina o le tagi.

O le afaina o le nerve endings i le mucous membrane o le pharynx, larynx, trachea, bronchi, o nisi taimi i le tagi e mafua ai le fiafia o le nofoaga autu i totonu o le medulla oblongata ma le tale tale.

O eria e sili ona maaleale o le pito i tua o le larynx, o le pito i lalo o leo moni leo, o le vaega o le alatele ma le gutu o le lobar ma le vaega o le paʻu. O vaega taua ole suauu ma le alveoli e mafua ona o le maualalo o le mafaufau.

O le aofaiga ma le natura o le sputum ua faʻatuina ma le tale e faalagolago i le tino o le togafitiga faʻapitoa i le mama ma le bronchi, faʻamaʻi pipisi e leai se maʻoti, tausaga o gasegase, ulaula, ma isi mea faʻaleagaina i le mama, o le tele o le mucopurulent poʻo le purulent sputum o nisi taimi e oʻo atu i le 100 ml ma sili atu.

Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le tele o gasegase, aemaise lava i le vave ma le faatapulaaina o suiga i mama, aemaise lava i tamaiti ma tamaiti, o le tale e ono toesea pe seasea ona matauina.

Atonu e le o iai i le taimi o le gaogao, pe afai ei ai se faʻafefe poʻo le faʻaumatiaina o le paʻu e faʻafefe ai le lua. O le tale e mou ese ma faʻafefe le gaosiga o faʻatoʻaga i tagata gasegase i ituaiga eseese o le gaioiga pe a togafitia lelei i fualaau faʻasaina.

Faʻamatalaga ma le gasegase o le pulmonary tuberculosis, o le gasegase ma le gasegase o le pulmonary, i le mafuaʻaga o se mea taua e faia i le faaleagaina o le tino ma le amio saʻo o vaʻa toto. O foliga vaaia o le hemoptysis poo le faamaligiina o gasegase i le gasegase e fausiaina foi i le tino o le tino, faapea foi ma suiga i mea e gaosia ai le toto ona o se taunuuga, mo se faataitaiga, o le gasegase o le gase o le tino.

O le mafuaʻaga ma le punavai o le puleaina o le toto e mafai ona faʻatuina faʻatasi ma se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma atoatoa ma le suʻesuʻeina o le leitio o le maʻi. I mataupu e le manino i le uiga o le mafaufau, e fuafua ai le punavai o le gaogao, e tatau i le tasi ona faʻaaogaina i le bronchoscopy ma le filifilia o mataʻitusi o le galala.

Faʻatasi ai ma le maʻi mama, o le isi faʻamaoniga e masani ona masani - tiga o le pusa. E mafai ona mafua mai mafuaʻaga eseese:

    aʻafiaga o paʻu o le pene, diaphragm, puipui o le fatafata ma neura intercostal i le gaioiga, faʻaleagaina o le auala ma le tele o le sosolo, masini vasaseti i le taimi o le pulmonary embolism ma le malosi tele o le mamafa i le pulmonary circulation, o se avega tele o gaioiga o le mediastinal.

O le mafuaaga autu o le paʻu o le fatafata ma le pulmonary tuberculosis o le faʻaleagaina lea o le tatalo a le parietal. E faʻatatau i le faʻatonuina o le gaioiga i le tasi poo le isi o ona matagaluega, e le mautonu, diaphragmatic, faʻasalalau faʻasalalau poo le faʻasolosolo tigaina o le tiga. Faatasi ai ma le suiina o totoga o le mediastinal, o le paʻu o le pusa e mafua mai i le taliaina ma le taliaina, aemaise lava i le pericardium.

I nisi o gasegase, latou te fesootaʻi atu i le maʻi pipisi o le paʻulaʻau tele, faapea foi ma le mimiti o mea laiti o le pulmonary ma veins ona o se faaitiitia o le okesene o meaola ma le faateleina o le carbon dioxide i le alveoli ma le toto (alveolar-vascular reflex).

O nisi taimi, ma le pulmonary tuberculosis, o mafatiaga mamao faʻatasi ai ma siama sciatic po o le lumbosacral ua matauina.Afai e leai se coxitis faapitoa poʻo se spondylitis, o le tiga i ia tulaga e tatau ona fesootaʻi ma le faʻavevesi o ogaoga nerve e tutusa ma toxins maʻoti.

O le uiga o le "afi" o le tiga i le tagi tele ma i le taimi na faia ai le pneumothorax tuusaʻo. I isi ituaiga o gasegase, o le tiga i le tele o tulaga e le manaia, e masani ona masaa ma e le maluelue.

Latou te faʻaitiitia pe mou ese atu o se mea autu e faʻafilemu i lalo i le mama ma le bronchial lymph nodes i lalo o le aafiaga o le chemotherapy, o nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga o le physiotherapeutic.

I nisi o gasegase e maua i le pulusal tuberculosis, o le le lava o le mānava ua matauina, o le masini lea e faalagolago i mea eseese e aafia ai le falemaʻi.

O le le lava o le manava (dyspnea) e tupu tele lava i tagata mamaʻi na faʻasalalau faʻasalalau, lapisi faʻamaʻi, fibro-cavernous ma le porotini o le pulmonary cirrhotic, ma le televave, faʻailoa mai o le inisua, o faʻafitauli matuia o le popole ma fatuga o le tino. I lenei tulaga, o le vaivai o le manava po o le leai o le manava e mafai ona matauina.

I le tulaga muamua, e faʻaalia ai o ia lava o se lagona o le le mafai ona manava atoa ma le manaʻomia ia maua le manava i lea taimi ma lea taimi. O lenei ituaiga o dyspnea e masani lava e le o faʻatasi ma le faʻateleina o faʻamaʻi ma e sili atu ona taatele i faʻamaʻi o le cardiovascular system, neurosis, faʻamaʻi, vailaʻau o le pusa, ma e le masani ona maua i le tuberculosis pulmonary.

O le faʻamalamalamaina o le le lava o le mānava e mafua mai i le solia o le paʻu o le manava, ae o le faʻalauiloaina o le pulmonary, o lona uiga, i na tulaga pe a faʻaitiitia le resitalaina. E le gata i lea, e iai nisi taimi e le o faʻatasi ma lagona faʻalauiloaina, e ui lava e matauina i sina faʻaletino malosi, se suiga i le tulaga, pe tusa foi pe tautala le tagata maʻi. Ae o le tele lava o le manava o le manava e fefiloi, o lona uiga, o le agaga ma le sini.

E faʻamaonia faʻapitoa i le gasegase mumu ma le pneumonia, ae e tupu foi i le vaega amata o le faʻagogo pe faʻafefeteina, ma le pneumothorax faʻatasi ai ma le tuufaatasiga tele o totoga o le vavalaʻau, faatasi ai ma le palota o le vaega mulimuli pe a maeʻa taotoga i luga o mama.

O loʻo faʻamafaina le taua o metotia o le suʻesuʻeina o le maʻisuka, o le mea moni, e le o le mafaufau e sili atu le taua o latou taunuuga, ae maise lava i le iloaina o ituaiga muamua ma solo o le pulmonary tuberculosis, faapea foi i le eseesega o siakiina ma isi maʻi o le tino.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona faamamafaina e le tatau ona i ai le tauvaga i le va o le tino, leitio, ma isi metotia o suʻesuʻega i falemaʻi. O nei metotia uma, e pei o se tulafono, faʻapitoa le tasi i le isi.

X-ray numera

O le suʻega X-ray o totoga o le fatafata e avea ma taʻiala i isi metotia o le faʻaaloalogia ma le siakiina o siama o le pulmonary tuberculosis.

O le metotia X-ray e mafai ai ona e iloa le i ai o suiga ole patho i totonu o le tino, aʻa, sitaili o le lymph, cavities pleural, organs mediaandinal, ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i suʻesuʻega faʻapitoa ma toto toto o le pulmonary circulation. I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona e maua se manatu i le faʻavasegaina, faʻatusa, agavaa ma le tele o uiga o suiga faʻaleaga.

Sa i ai foʻi eseesega i le faʻavasegaina ma le umi o le faagasologa. Aemaise lava, i tagata gasegase ma le maʻi faʻamaʻi, o leona i totonu o mama uma e toeitiiti atoa le 2 taimi e sili atu ona mafai ona faamaumauina, o le tele lava o le faagasologa e ufiufi ai le lobe atoa ma toetoe lava 3 taimi e masani ona salalau atu i lobes uma.

Peitai, o le leitio, e pei lava o isi, o togafitiga o faʻataʻitaʻiga ua i ai ona tapulaa, e mafua mai ona o mea faʻapitoa e mafai ai ona faʻaleleia nisi faʻapitoa faʻapitoa i luga o le mata po o luga o le ata pe a lava le tele ma se tulaga patino.

Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga x-ray, e faigata ona latou iloa pe afai o loʻo i tua o le diaphragm, i vaega taua o le mama.O le mea lea, e mafai ona maua se faʻataʻitaʻiga x-ray i na o fomaʻi faʻapitoa faʻapitoa, e aofia ai TB.

O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e manaʻomia le itiiti ifo ma le 1 le taimi (ma i ni faʻalavelave matuia ma faʻafitauli o le maʻisuka, ma le iai o isi faʻamaʻi - 2 taimi) i le tausaga se suʻega X-ray i totonu ole TB. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamaonia le suʻesuʻega e le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina e le leitiola (leitio), lea o loʻo teuina faʻatasi ma le pepa a le tagata maʻi.

E manaʻomia se suʻesuʻega mo tagata uma e maua i le maʻisuka, tuʻuina atu faitioga o "pusa", e tusa lava po o le a le taimi o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga muamua. E tatau ona iloa lelei e le Endocrinologists le manava o le pulmonary o aso nei, o loo taua i se pasene taua o le pipisi i le mycobacterium tuberculosis, lea e sili ona tetee i fualaau faasaina, e masani lava ona i ai se tulaga o le gasegase o tagata mamaʻi, lea e sili ona matautia mo le soifua o le tagata maʻi, e le taʻua ai le ono mafai ona afaina ai isi.

I lenei itu, o le matafaioi o le suʻega suʻega mo le mycobacterium tuberculosis i maʻi uma o le gasegase umi, i tagata e iai le gasegase o le niumonia, bronchitis, o loʻo tuputupu ae. E pei ona faaalia mai e le tatou aafiaga, o le lelei o le siama o le gasegase o le gasegase i totonu o "konetineta taufaamatau" e tusa ma le 3%.

O le toʻatele o tagata (aemaise lava tagata matutua matutua), ona o lo latou le mautonu ma le le lava o galuega a le tautua faafomaʻi, o tagata faigaluega o centry-obstetric centres, e le o taimi uma latou te aʻafia ai i suʻesuʻega tau leitio ma fomaʻi.

O nisi oi latou e le sailia se fesoasoani faafomai i taimi talafeagai, ma le sese e talitonu o nisi o faailoga latou te matauina (vaivaiga, tale, le fia taumafa, paʻu o le mamafa, puupuu o le manava, ma isi) e fesootai ma le malulu masani, maʻi, po o le taunuuga le maalofia o se tagata matua. I lalo o ia tulaga, o le maʻi e masani lava ona iloa i se suiga ma le amanaia le vaega.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o nisi tagata gasegase e maua i le manava o le tino, aemaise lava i le sili atu ma le 70 tausaga le matutua, e maliu mai lenei maʻi e aunoa ma le iloa e le au tusitala. O le mea lea, o le faʻamaonia mautinoa o tagata o nonofo i le teritori o le falemaʻi maʻi, nofoaga o le feldsher-midwife, ma lo latou auai i se suʻesuʻega faʻatatau e se fomaʻi TB o le a fesoasoani e puipuia le alualu i luma ma le salalau o le faʻamaʻi.

Togafitiga. Vaʻaia faʻafitauli. O tagata uma na iloa e maua i le maʻisuka e maua i le gasegase o le pulmonary malosi, e mafai ona togafiti i togafitiga i le TB. A o lei faatonuina le togafitiga o le anti-tuberculosis, e tatau ona i ai i le fomaʻi le TB le auiliiliga o faamatalaga e faatatau i uiga o le maʻi endocrine i tagata taitoatasi, maʻi ma le taimi o le faaaogaina o fualaau faasaina, ia iloa le i ai o faafitauli o le maʻisuka, ma le ate ma le fatu fatu.

O le mea muamua, muamua, aua o maʻi uma lava e manaʻomia ile taimi umi (i totonu o le 6-12 masina) togafitiga faifai pea, ma lona lua, ona o fualaau uma anti-TB, ei ai aʻafiaga o loʻo aʻafia ai i le faʻaputuina o fualaau faʻasaina i le toto ona o le faʻaitiitia o le latou manava mai le tino.

    I le nephropathy o le maʻisuka ma le soli o le gaioiga o le gaʻo, streptomycin, kanamycin ua faʻasaina, faʻatasi ai ma le ate, le faʻaaogaina o le ethionamide, pyrazinamide e gata, ma le retinopathy ethambutol ua solia, ma le neuropathies, o le faʻaaogaina o isoniazid e mafai ona faʻamalosia ai faailoga o le neurological, etc.

Mai lenei lisi puupuu o faʻasolega e mulimuli mai ai o se fomaʻi e iai le poto masani i le togafitia o ia tagata gasegase e tatau ona togafitia se maʻi i se faʻasologa faʻapitoa.

A maeʻa togafitiga, e tatau ona i lalo o togafitiga faafomaʻi a se tagata faʻateʻagata ma se TB faapitoa mo le olaga.

O le taimi e tatau ona maua ai togafitiga, togafitiga talafeagai o le gasegase, o le togafitiga talafeagai mo le maʻisuka ma ona faʻafitauli e le gata ina mafai ona ola ai, ae toe foʻi ai foi se tagata i galuega galue.

Tuua Lau Faamatalaga