E faapefea ona fesootai le atherosclerosis ma le cholesterol?

O se faʻalavelave faʻaleagaina lea o loʻo faʻapipiʻiina ai le faʻaaogaina o le cholesterol i luga o puipui o toto toto e taʻua o le atherosclerosis. Ona o pusa, o le toto i totonu o totoga o le tino, o le faiʻai ma ona lima e tapulaʻa, o aʻafiaga ogaoga e tupu, e oʻo atu i se taunuuga leaga.

E mafua mai le faaleagaina o le lipid metabolism, ona o le faaleagaina o le lipid metabolism, e iai le suiga i le va o le felauaiga o le mea e pei o le gaʻo. O le maʻi, maliu mai le atherosclerosis ma ona faʻafitauli o loʻo i ai se tulaga maualuga i isi mafuaaga.

O le a le sootaga i le va o le cholesterol ma le atherosclerosis

Cholesterol maualuga, maualalo ma maualalo tele. O se mea maualuga e aofia ai le tele o moletini porotini, e tatau mo le fesiitaiga o gaʻo i le ate, le fausiaina o siama. O lenei ituaiga gaʻo e taua o le lelei, aua e puipuia ai toto toto mai faiga faʻaleagaina.

O aʻa o le maualalo ma maualalo le mamafa o loʻo i ai le tele o polotini ma le tele o gaʻo. O nei vaega ninii foi e mafua ai le atinaeina o atherosclerotic plate. I le amataga lava o le togafitiga, o le cholesterol i le itulagi o le goto o le taimi e ulu atu ai i totonu ole tino. Microtraumas e mafai ona fesoasoani i lenei. O lenei la o le maʻi o le maʻi e faʻavaivai, e mafai ona umi se taimi.

I le isi laasaga, o le gaʻo o loʻo teuina i vaega tele atu, o le tupu aʻe o paʻu fesoʻotaʻiga. O vaega o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le toto, alu i ni vaʻa laiti, poloka le tafe toto. O le tagata maʻi e iai faʻamaoniga muamua o le maʻi:

  1. angina osofaiga
  2. tiga i le afaina o totonu,
  3. faʻapipiʻi faʻamalosi,
  4. fomaʻi fua o le faiʻai.

E le gata i lea, o le kolupi cholesterol e tupu tele pea, e sili atu ona mamafa. Afai o le neoplasm e ufiufi le lumenisa vascular, o le fatu fatu e tupu i lenei vaega. Faʻailoga faʻamaʻi o le ischemic, gangrene o pito, faʻalavelave faʻalavelave o le myocardial.

O le talitonuga o le matafaioi o le cholesterol i le toilalo o arteries e le o lagolagoina e saienitisi uma. E talitonuina o le atherosclerosis o se faʻasalaga, ola puipuia ma le vio.

O loʻo i ai suʻesuʻega na faʻamaonia ai le sootaga i le va o le atherosclerosis ma le faʻamaufaʻailoga e leai se totogi, o le solia o le puipuiga o le choroid, chlamydia, ma le faʻalavelave o sela maso muscle.

Atherosclerosis Cholesterol

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma le faʻasalalau o le faʻaleagaina o togafitiga, e taua le faʻatuina o se auiliiliga o le fusi o le lipid e fuafua ai auala o togafitiga mulimuli ane. I se tagata soifua maloloina, o faʻamaoniga o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le itupa, tausaga.

O tamaʻitaʻi e oo atu i le 50 tausaga o loʻo iai a latou faʻataʻitaʻiga tele, ona suia ai lea o le fua faatatau, lea e mafua mai i le taimi o le faia o le misa i fafine. O le le atoatoa o le estrogen e faʻaleagaina ai le metabolism, i le taimi o le menopause, o le faʻaaogaina o se mea e pei o le gaʻo e oʻo lava i le lelei o meaʻai ma le ola.

E fautuaina ia le itiiti ifo i le tasi i le 12 masina e faia ai se talafatu lipid (foaʻi toto mo le cholesterol) i tagata uma ua pasia le vaitau o le 35-40 tausaga, e tusa lava pe o iai ni faʻamaoniga. O se lelei taua o le physiological o le faailoga lea:

  • maualuga cholesterol maualuga - 1.02-1.54 mmol / l,
  • lowlestity cholesterol - e le silia le 3.3 mmol / l,
  • triglycerides - 1.65 mmol / l.

O tapulaa o le masani o loʻo faʻatulagaina i laulau faʻapitoa e faʻatulagaina, ae mo potu suʻesuʻe taitasi e mafai ona latou fesuisuiai. Mo lenei mafuaaga, e sili atu le foai atu o le toto i le falemaʻi lava e tasi.

O se faʻamatalaga o se faafitauli faʻalesoifua maloloina o le faateleina o le cholesterol leaga.

laina tuaoie oʻo atu i le 4 mmol / l
maualugae oʻo atu i le 5 mmol / l
matautiasili atu i le 5 mmol / l

O mafuaʻaga mo le tuputupu ae o vaega leaga o se mea-gaʻo e tatau ona sailia e solia ai le faʻaaogaina o le cholesterol, faʻamalamalamaina o le intestinal. O se ata talitutusa lava e tupu i le gaioiga le lelei o le talo, ate, poloka o le talo.

I totonu o le pancreatitis ma le kanesa o le pancreatic, o le lipase deficiency e tupu, lea e nafa ma le vavaeeseina o lipids mai meaai. I faʻamaʻi fatugaʻo, o loʻo iai se suiga o se mea-gaʻo pei o le tino. O le gasegase o le lipid e faʻagesegese i le faʻaaogaina o le ava malosi, le leai o se faʻamalositino o le inisalini hormone. Mo lenei mafuaʻaga, o maʻi e maua i le maʻisuka e masani ona maʻi i le atherosclerosis.

E i ai ni faʻafitauli faʻafitauli mo le atherosclerosis, e aofia ai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi ma tulaga:

  1. genis predisposition
  2. misa
  3. amio le taua
  4. le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga,
  5. maualuga le toto maualuga
  6. mamafa tele.

Ole vaega aʻafia e aofia ai tagata mamaʻi e tele lava ina mafatia i faʻamaʻi pipisi ma siama, galulue i totonu o faʻalavelave matautia.

Afai ei ai se uiga o le faʻaitiitia o le cholesterol maualuga, e taʻu mai ai le tupu aʻe o pathoces o le fatu maso ma le atherosclerosis vascular.

A maua se faʻaitiitia o le lipoproteins, latou te talanoa e uiga i le atinaʻeina o maʻi o auala faʻapitoa, anemia, thyrotoxicosis.

Auala e faʻaleleia ai le faʻatinoga


Po o le a lava le mafuaʻaga o le tuputupu ae o le cholesterol ma le tikeri o le atherosclerosis vascular, o meaai paleni, lea e aʻafia ai le faʻasaina o gaʻo manu, o loʻo faʻaalia. O togafitiga faʻamalositino e faʻaaogaina foi e puipuia ai faʻamaʻi pipisi o le toto i tagata o loʻo lamatia.

O mataupu faavae o taumafa talafeagai e faʻaititia i le teenaina o le mamoe, pailani, puaa, margarine, offal, sweets ma mea faʻapipiʻi. E tatau ona faʻatapulaʻa le taoina, falaoa paʻepaʻe, pasta, pateta, i le gasologa o le vaiaso e le sili atu nai lo le lua fuamoa.

E fautuaina ina ia aofia ai le sami iʻa vela, meaʻai suamalie, meaʻai gaʻo susu, pata, falaoa atoa o le falaoa, vai o minerale, fualaau faisua masani, fualaau aina ma fualaʻau i le taumafataga.

I le faaopoopo i le taumafataga, e tatau ona fuafua se auala e malolo ai ma galue, a itiiti ifo ma le afa itula i le aso e tatau ona tuʻuina atu i le gaioiga faaletino, ma e le itiiti ifo ma le 8 itula o le moe. E tatau ona e taofi le ulaula, inu ava, ma isi mea ua fai ma vaisu. O se tulaga e le manaʻomia mo le faʻaaogaina o faʻamaʻi pipisi o le taumafaina lea o le sili atu nai lo le 20 ml o le ava i tulaga o le ava malosi.

Ina ia aumaia le maualuga o le cholesterol i mea masani, e tatau i le maʻisuka ona:

  • pulea le mamafa
  • togafiti faʻamaʻi o le vaega o meaʻai i le taimi,
  • lafoaʻi faʻasolosolo o le endocrin.

O nisi vailaʻau e faʻaosoosoina ai foi le solia o le gaʻo gaʻo, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona naʻo le fautuaga a se fomaʻi.

Afai e le aumaia e le fomaʻi ni taunuuga, e manaʻomia le fesuiaiga i fualaau o le lipid-lowering.

O fea e maua ai le cholesterol?


O le fausaga o le cholesterol e talitutusa lava ma le pulu bale, lea e suia ai ae leʻi ulu atu i le tuufaatasiga o le talo. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻamalolo o se vailaʻau, o le cholesterol metabolism ma mea e manaʻomia muamua mo le faʻateleina o lona faʻasalaga i totonu o le toto ua le fiafia.

O le tuʻuina atu o se mea-e pei o le gaʻo e afaina i le lelei, le tele o meaai, pasene o gaʻo i totonu. E maitauina e faapea o le fua faatatau o lona gaosiga e faalagolago i le fua faatatau o le cholesterol excretion. Afai ei ai ni faʻafitauli o le metabolism o le cholesterol, o le fegalegaleaiga o nei faiga e faʻalavelaveina.

E mafai ona i ai le atherosclerosis ma le cholesterol masani? O le endocrine ma le popolega o loʻo i ai se faatosinaga tele i le gaosiga o le cholesterol e le ate. O gaioiga feusuaʻiga ma fomaʻi e galue i lenei itu.

O le tele o le gaʻo o le gaʻo ma le cholesterol ma meaʻai e aʻafia ai le ate, ae faʻapea foi le tulafono faatonutonu:

O se faʻataʻitaʻiga o se faʻaitiitia o lau galuega galue pe a faʻaaogaina se aofaiga tele o lipids.

Aisea e i ai le atherosclerosis ma le cholesterol masani? O faʻafitauli o le metabolism o le cholesterol o se tasi lea o laasaga i le atiaʻe o le atherosclerosis, ae le o se taunuuga o le maʻi. Faailoga mai fafo o maʻi e foliga mai pe a maeʻa faigata ogaoga i totonu o vaa.

Ona o le solia o le metabolism o le cholesterol, o le lelei ma le tele o le mea o loʻo taʻalo i totonu o le toto. I lenei tulaga, o le cholesterol e pasi atu i totonu o le kulimi, ua tuai, pei o luga o se faamama.

O puipui o vaʻa e faʻaalia i le faaputuputuina o se mea-e pei o le gaʻo e ala i le tupu aʻe o mea fesoʻotaʻi. E teuina ai le cholesterol ua filifilia, o masini o loo i luga o le ipu toto. Maʻea le taimi:

  • o le vasins vascular lumen e faanenefu
  • faʻafefe i le masani ai o le toto,
  • maliu le tino.

Faʻamatalaga fou lipid, o loʻo faʻaalia lelei le tuputupu aʻe o le tino, o le togafiti faʻamaʻi e tumau seia maeʻa maeʻa le lumen. E tupu mai i luga o le vaʻa o le palulapelulala, e faʻatusatusa ai ona puipui. O le faʻapipiʻi poʻo le faʻamalosi o le puipui lapisi o se mafuaʻaga tonu lea o le maʻi ma ona faʻaʻailoga.

E maua le maʻi e aunoa ma le faʻavauvau, o tiga e tupu i totoga e le lelei le aumaia i le toto. E masani ona tupu lenei mea i le vaitau e sili ona manaomia mo le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻatupulaia o le gaioiga.

I lenei tulaga, o le talosaga faateleina ua le faamalieina, ona o le malosi e pasi ai le toto ua leiloa. Aisea e tupu ai le matelaina, o le oti o nisi o siama e maua ai le toto e ala i vaʻa afaina.

O le mea lea, o le atherosclerosis ma le cholesterol o ni mataupu e fesootaʻi.

Afai e masani ona faaleagaina ia vaa


I le taimi o le atinae o le atherosclerosis, o se aafiaga i luga o auala i totonu o le vaa e tupu. O le Cholesterol e masani lava ona i ai i totonu o na vaega o le vascular system lea o loo mataituina ai le tetee tele.

O talotalo ma gutu o tamai vaa, o la latou paranesi mai vaʻa tetele ma aruro e avea ma nofoaga nei. O suiga o le atherosclerotic e tutupu i vaega e tele lava ina vavalalata i spasms, ma suia ai o latou leo. O ia nofoaga o se taufaamatau, lea e mafua ai tulaga mo le faateleina o le tulaga lamatia.

O le maualuga o le toto maualuga e mafai foi ona fesoasoani i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleaga. Fai mai fomaʻi o tagata gasegase maualuga ma le maʻisuka oe e sili atu ona vavalalata i le atherosclerosis nai lo gasegase e masani ona mamafa.

I taimi o faʻataʻitaʻiga i meaola na muaʻi faʻaosofia i le maualuga, aʻo fafagaina le cholesterol, o suiga o le atherosclerotic na atinaʻe televave ma i vaega tele.

I le maualuga o le toto, o le mamafa i luga o toto toto ua faateleina, o lona uiga ua faaitiitia la latou gaioiga, o le ala o le atherosclerosis ua faateteleina. O le faʻaleagaina o vaʻa toto e fesoasoani foi i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina. Pepa o Cholesterol e aliali mai i le tulaga o le gaioiga o le inflammatory ma le vevesi.

Le auala e togafitia ai le atherosclerosis vascular o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Le fegalegaleaiga o le atherosclerosis ma le cholesterol

Faʻaleagaina o vaʻa faʻaleagaina ona o le faʻaleagaina o le gaʻo o gaʻo i le tino. O le vaeluaina o le va o le gaosiga o le telefoni feaveaʻi o le suiga. E mafai ona maualuga ma maualalo. O le muamua sa i ai le tele o moletini porotini ma taofi mau le cholesterol. La latou gaioiga o le tuʻuina atu lea o lipids i le ate ma fausia ai faʻamalositino. O lenei ituaiga o gaʻo e "lelei", aua e puipuia ai toto toto mai le faaleagaina.

I le laasaga muamua, o le cholesterol i le eria o le faʻagesegese o le toto (pito i luga o laʻau) o loʻo i totonu o le atigi totonu. Microtrauma (mo se faʻataʻitaʻiga, kulūkose molekone) o toto toto e mafai foi ona saofagā i lenei. O lenei laasaga o le lipid spot is asymptomatic, e mafai ona umi.

O le isi laasaga e mafua ai faʻafitauli faʻapitoa o le liposclerosis. I nofoaga o loʻo gaʻo ai meaʻai, o loʻo faʻapupulaina ai paʻu fesoʻotaʻiga. Latou te le eseese i le tele ma e mafai ona solo. O vaega o le atheromatous plate plate ma le tafe toto e alu atu i totonu o vaa laiti, taofia le totoga o le toto. O lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le tafe toto i le tulaga o:

  • angina osofaiga
  • maʻisimisi faiʻai faiʻai,
  • faʻapipiʻi faʻamalosi,
  • tiga i se okeni na mafatia i le le lava o le toto (ischemia).

Mulimuli ane, o le cholesterol plaque ua amata ona leaga ona o le fuafuaina. Afai e tupu ma poloka le lumena o le faga, ona i ai lea i totonu o lenei itu o loʻo i ai le fatu fatu o le toto toto o le toto i le tino o le tuifaʻaiga o le ischemic, infarction myocardial, gangrene o pito.

O le aʻoaʻoga o le taʻitaʻia o le cholesterol i faʻalavelave matuia e leʻo iloa e saienitisi uma. O loʻo i ai ni faʻamatalaga e uiga i le puipuia o le tino, hormonal ma viral o le atherosclerosis. O nisi o tagata suʻesuʻe ua maua se fesootaʻiga i le va o lenei maʻi ma le maualuga o faʻamalolo saoloto, o le soliga o le puipuiga o le totonugalemu o totonu o vaa, siama o le chlamydial, ma le foliga mai o siama maso maso.

Matou te fautua e faitau le tusiga i luga o le taumafataga mo le atherosclerosis. Mai lea mea o le a e iloa ai uiga ma mafuaʻaga o le faʻavaeina o pusa cholesterol, o meaʻai paleni mo le atherosclerosis.

Ma o nisi nei e uiga i le suʻega mo le atherosclerosis.

Tulaga masani

I tagata soifua maloloina, o le anotusi o le cholesterol ma ona vaega ninii e fesootaʻi ma le itupa ma tausaga. O tamaʻitaʻi e oʻo atu i le 50 tausaga le maualuga o latou fua, ma o lenei fua faatatau e suia ona o le amataina o le misa i fafine. E le afaina le Estrogen i metabolic processes i totonu o le tino ma i le taimi o le menopause, o le cholesterol deposits i arteries e mafai lava ona maua ai meaai lelei.

O laʻasaga laʻasaga o loʻo mulimuli mai ua amanaʻia e faʻatatau i le faʻatinoga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino (lipoproteins):

  • maualuga maualuga - e le itiiti ifo ile 1.02 - 1.54 mmol / l,
  • maualalo le mamafa - e le maualuga atu nai lo le 3.3 mmol / l,
  • maualalo (toto triglycerides) - 1.65 mmol / L.

O tapulaa o le masani o le cholesterol e mafai ona sili atu ona saʻo le fuafuaina i luga o laulau faapitoa, ae ia mafaufau i le auala o suʻesuʻega taʻitasi, atonu o le a eseese si mea. O le mea lea, e fautuaina le toe faia o suʻega e faia i totonu o le fomaʻi lava e tasi.

Faʻafitauli Faʻailoga Faʻafitauli

Le iloiloga o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave faʻafuaseʻi, e pei o taunuuga o le atherosclerosis, e le gata o le faateleina o le cholesterol toto, ae faapena foi le tikeri o lenei faagasologa, faapea foi ma mea o loo i totonu o le "leaga" o lona vaega.

O le lipoprotein maualalo maualalo e faateleina i tulaga nei:

  • faailoga o tuaoi - e oʻo atu i le 4 mmol / l,
  • maualuga - e oo atu i le 5 mmol / l,
  • matautia - luga atu o le 5 mmol / l.

O mafuaʻaga mo le tuputupu aʻe o vaega ninii atherogenic atonu o le a solia ai le aʻafia o le cholesterol ma lona faʻaogaina o le intestinal. E tupu lenei mea i le mumū o le vaʻaia o le biliary, ate, fui faʻatasi ma se maa o le talo. Le lava le lipase, lea e momotu ai gaʻo mai meaʻai, o loʻo taʻua i totonu o le pancreatitis ma le kanesa pancreatic.

O le fesuiaiga o le cholesterol i totonu o masini e pagatia i faamaʻi fatu fatu. O le gasegase o le lipid e faasolosolo lemu i le ava malosi, le lava le gaosiga o le inisalini poo se vaivaiga vaivai i le maʻisuka, leai se faʻasologa o hormones thyroid.

Vaega o aʻafiaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis na faʻaalia foi. Latou te aofia ai faʻamaʻi i vaega nei:

  • faatasi ai ma se gasegase faʻatoʻateleina i faʻamaʻi pipisi,
  • fafine faʻasalau
  • le toaga
  • faʻaauau i se taumafataga ma le tele o meaʻai gaʻo, suamalie, meaʻai vave,
  • tagata ulaula
  • feagai ma le atuatuvale
  • ma le toto maualuga
  • mamafa tele
  • e masani lava ona maʻi i faʻamaʻi viral poʻo siama,
  • faigaluega i fale matautia.

Mo le lipoproteins maualuga, o le tulaga maualalo o loʻo faailoa mai ai le avanoa e maua ai le atherosclerosis ma le maʻi fatu. Afai e maua se tulaga maualalo o faʻalavelave o le maualalo, o lona uiga atonu o se faailoga faʻaalia o le anemia poʻo faʻamaʻi o auala faʻapitoa, thyrotoxicosis.

Matamata i le vitio i le cholesterol i le atherosclerosis:

Faʻafefea ona faʻaleleia le faʻatinoga

Mo soʻo se tikeri o le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto, o se taumafa e faʻaaoga e faʻagata ai le gaʻo manu. O togafitiga o mea taumafa e faʻamaonia i tagata uma e lamatia mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi. Mataupu faavae autu o taumafa talafeagai:

  • teenaina o puaa, mamoe, gaʻo, suāuu kuka, margarine, ate, fatuga, laulaufaiva, sausage, oloa e leʻi faʻaaogaina, oloa gaʻo susu, pusa ma mea suamalie,
  • tapulaa o fuamoa (2 i le vaiaso), sisi (1 taimi i le 10 aso), falaoa papaʻe ma pasta, pateta (1-2 taimi i le masina),
  • Fautuaina: iʻa na tunu pe tusa ma le 3 taimi i le vaiaso, moa gaʻo susu po o le aʻano o le popo (150 g i le aso), 2 ipu o meaʻai e leai ni gaʻo susu poʻo le 150 g o le sisi o le 5% gaʻo susu, fualaau faisua ma fualaʻau - o se ipu malamalama fou ma 1.5 le kuka , se ipu o legumes, falaoamata e faia mai le fatu atoa o oats po o le keke, keke o le falaoa, vai o le minerale, suamalie suamalie e leai ni suka, vao po o lanu lanumeamata.

I le faaopoopo atu i le taumafataga, e tatau ona e fuafuaina ma le faaeteete mea masani i aso uma i se auala e aoga ai le aoga faaletino i le itiiti ifo i le 30 minute i le aso, 8 itula e tuu mo le moe. O le faʻaaogaina o le ulaula ma le musu e inu le ava i luga aʻe o le faʻatagaina (15 - 20 ml i le tulaga o le gaʻo) o se tulaga taua mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi.

Ina ia faʻamaonia le cholesterol o le toto, e manaʻomia le pulea o le tino ma le taimi e togafitia ai faʻamaʻi o le faʻaogaina o le tino, gaʻo o le endocrine. O nisi vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le gataifale lipid metabolism. O le mea lea, soʻo se togafitiga e tatau ona faia i luga o le fautuaga a se tagata tomai faapitoa. Afai o fua uma na faia e leʻi faʻaitiitia ai le cholesterol, ona faʻataʻitaʻiina lea o vailaʻau e faʻavasega ai le lipid-lowering action.

Matamata i le vitio i metotia faaitiitia o le cholesterol:

O le maualuga o le cholesterol o le toto ua manatu o se tasi o faailoga lauiloa o le atherosclerosis. O le afaina o le gaʻo i le fausia o paʻu e taitai atu ai i le vavalalata o latou lumena ma le siama o okeni. O faʻalavelave o lenei gaioiga o le faʻaleagaina o le myocardial, o le cerebral stroke, gangrene o pito.

Matou te fautua e faitau se tusiga e uiga i togafitiga o cerebral arteriosclerosis. Mai i lea mea o le ae aoao ai e uiga i mafuaʻaga ma faʻamaoniga o le maʻi, le aoga o togafitiga faʻapitoa ma fualaau faasaina.

Ma o iinei e sili atu i le atherosclerosis o vaʻa o le ua.

Ina ia puipuia i latou, e tatau ona e pulea le faʻailoa o le lipid lipids, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Mo togafitiga ma le puipuia o le le atoatoa o le gaosiga o gaʻo i le tino, mea taumafa paleni o mea taumafa, suiga o le olaga, ma, i se tulaga maualalo, e fautuaina muamua vailaʻau.

I mataupu faigata, o le ave o fuainumera mo le atherosclerosis ua faʻatautaia mo le olaga. Latou te faia se sao taua i le togafitiga o vaʻa vaʻai, le puipuia o faʻamaʻi fatu fatu ma isi faʻamaʻi. E masani lava ma togafitiga.

O le mauaina o pusa cholesterol i totonu o le katatorose e mafua ai se lamatiaga ogaoga i le mafaufau. Togafitiga e masani ona aofia ai le taotoga. Aveesea e ala i isi auala atonu e le aoga. E faʻafefea ona fufulu ma se meaai?

Afai e maua le atherosclerosis, o le isi togafitiga e mafai ona fesoasoani e togafitia lelei ai le siakiina. O auala mo le lagolagoina o le loto e mafai ona galue i mea ofoofogia, ae e tatau ona faʻaoga poto

Meaʻai mo le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo, o le mafaufau ma le loto e aʻafia ai le faʻaaogaina o ituaiga ituaiga o oloa. Ae o se avanoa lenei e ola ai mo se taimi umi.

E lua faʻamaʻi, atherosclerosis ma le maualuga maualuga, e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi, ma e taʻitaʻia ai foi i se tulaga ogaoga i le tulaga o le maʻi. Mea taumafa e taua tele i le toe faʻafoʻiina o toto toto. A aunoa ma se meaai, o le a leai se aoga.

E mafai ona faʻapipiʻi le pulumu i le atherosclerosis. Faʻailoga - tiga, taʻavale, leai se mafaufau ma isi. O le togafitiga e umi ma faigata.

I lalo ole numera o mea, o loʻo i ai le solia o le gaʻo gaʻololo poʻo le dyslipidemia, o le togafitiga e le faigofie. E mafai ona avea ma ituaiga e 4, atherogenic, faʻatoʻateleina, ma e iai foi se isi faʻavasegaga. Faʻamatalaga o le tulaga o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai se meaai. O le a le mea e fai pe afai o le dyslipidemia ma le atherosclerosis, hypercholesterolemia?

Faʻalauteleina le atherosclerosis e faʻavae ona o le tele o le faʻamaʻiina o le cholesterol. O le atherosclerosis e le faʻamaoniaina e faʻaalia foi. O se faʻamaʻi matautia e mafai ona mafua ai le oti.

Toeitiiti leai se tasi na mafai ona aloese mai le atinaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka. O nei maʻi e lua ua i ai se vavalalata vavalalata, aua o le maualuga o le suka e aafia ai puipui o toto toto, e faaosofia ai le atinaʻeina o le atherosclerosis o pito i lalo o tagata mamaʻi. Togafitiga e faia i se taumafataga.

Atherosclerosis

O le atherosclerotic plate o se faʻaputuina o se mea-gaʻo i totonu o se vaa, i luga o lona puipui. O nisi o nei fata, o le faateleina o le voluma, poloka le tafe toto. O le solia o le toto e mafua ai le le lelei o le tino. Muamua lava, e tiga le loto, e lamatia ai le atinaʻeina o le stroke, fatu fatuga, aousic anerysm.

Faailoga o togafitiga o loʻo matauina pe a tupu le vasoconstriction e sili atu i le 70%. E naʻo le taimi lava e maua ai le tiga o le maʻi. O le tulaga o gaʻo na afaina i lena taimi na ogaoga. O lenei mea e faigata ai ona iloa ma faatonu togafitiga.

O le atherosclerosis e taʻua o se faʻasolosolo polyetiological, lea e tele mafuaʻaga. O le vaega autu o papa i totonu o le vaa o le cholesterol. O le mafuaʻaga o lona faʻatuputupulaʻia o ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, o se taunuuga o le maualuga o le mea e taʻua o le cholesterol leaga.

E tele mafuaʻaga e faʻaititia ai le atiaʻe o le atherosclerosis. E toʻatele e mafai ona faʻaaogaina atoa e ala i le fetuunaʻi o le olaga ma meaʻai.

Faamanuiaga ma le afaina

Cholesterol e taua tele i le tino.

O le tulaga sili ona lelei o lenei mea e maua ai le faʻatinoga o totoga ma gaioiga.

  1. Cholesterol o se vaega taua o le paʻu o le cell, e nafa ma lona malosi ma le elasticity.
  2. O le vailaʻau e maua ai le atinaʻe o sela o totoga taua (faiʻai, ate).
  3. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o hormones reproductive (cortisol, testosterone, estrog) e gaosia.
  4. Faʻatonu le faʻaogaina o le tino, faateleina le faʻafetaui i le atuatuvale.
  5. Faʻaleleia le polokalame faʻafesoʻotaʻi, o loʻo i ai meatotino a le antimicrobial.
  6. Auai i le tuufaatasiga o vitamini D.
  7. Faʻafetai i meatotino faʻapitoa, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oncology.
  8. Faʻavasegaina le faʻaogaina o le tino.

E naʻo le 20-25% o le aofaʻi o le cholesterol e ulufale atu i le tino o le tagata e fai ma vaega o meaʻai. O le tele o le vailaau o loʻo gaosia e le ate ma glands o le gafa.

I totonu o le tino, o le cholesterol e faʻapipiʻiina ma proteins, fai lipoproteins.

Faʻalagolago i le maualuga o le vailaʻau, iloga:

  • laititi lipoproteins (LDL),
  • lipoproteins maualalo maualalo (VLDL), afa e aofia ai triglycerides,
  • maualuga lipoproteins (HDL).

Pe a tulaʻi le maualuga o le LDL, latou te avea ma faavae o papa i totonu o vaʻa, faʻaosofia le foliga mai o pupuni toto.

O le paleni lelei o le "lelei" ma le "leaga" lipids e mautinoa ai le ola maloloina o le tino.

Afai e faʻaitiitia le maualuga o le HDL, e i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o ituaiga maʻi.

  1. Faʻafitauli
  2. Faʻaitiitia le mafai.
  3. Faʻasolosolo o le faasolosolo malie.
  4. Faʻafitauli faʻafitauli, lamatiaga o le ola.
  5. Nonofoina faafitauli.
  6. Le atinaʻe o le maʻisuka.
  7. Aluga o le paʻu.
  8. Osteoporosis

E taua le iloa pe o le a le maualuga o le cholesterol e aloese mai faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia o faʻamaumauga.

Norm and deviations

I le taimi muamua, o le aofaʻi o le cholesterol na faʻamoemoeina e faʻaaoga ai se suʻega toto, ma se faʻaopoopoga i le maualuga o loʻo faʻaalia ai togafitiga. Ae faʻapefea ona faʻamatalaina le atherosclerosis ma le cholesterol masani?

I le taimi nei o le lipid profile (suesuega o meaola oona) o loo faaalia ai le fuainumera o vaega uma o lipoproteins i le aofai o le cholesterol (OXS). I le faʻaaogaina o le atherogenicity index (IA), o fomaʻi e fuafua ai le uiga o le maʻi e atiaʻe le atherosclerosis ma le tikeri o le alualu i luma o togafitiga:

I le faʻatonuga o le OXS - o lipids uma, HDL - o se faailoilo o "gaʻo" lelei. O se atherogenic index e le sili atu i le 3.0 e masani lava. O fuainumera o loʻo i luga o le tulaga masani e faailoa ai se maualuga o le atinaʻe o le atherosclerosis.

Le fua faatatau o le lipoprotein maualuga:

  • aofaiga atoa - 1 mmol / l (mo tane),> 1.3 mmol / l (mo tamaitai),
  • low-density cholesterol - O tagata o loʻo aʻafia i le vaivai o le cholesterol ei ai uiga taua.
    1. Vaivai vai.
    2. Faʻateleina o laupepa o le lymph.
    3. Faʻaitiitia le manaʻo.
    4. Faʻailogaina o galuega faʻamalosi.
    5. Tulaga le mautonu / le mautonu.
    6. Faʻaitiitia o le faʻalogo.
    7. O foliga vaaia o steatorrhea (sulu gaʻo).
    O faʻamaoniga e faʻaalia ai le faateleina o le maualuga:
    • tiga matuia
    • lagona tiga i vae pe a savali,
    • faafitauli o moe
    • o foliga mai o lanu samasama-lanu piniki i lalo o le paʻu.

    O maualuga maualuga poʻo le maualalo o taʻiala e mafua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino o le tagata. E tatau ona amata togafitiga, mulimuli i fautuaga a se fomaʻi.

    Faʻafefea ona faʻamaopoopo le cholesterol

    E faavae i luga o le lipid profile, ua faatonuina e le fomai se togafitiga.

    O le taumafa paleni taumafa e faʻaaogaina e le gata o se auala e togafitia ai le atherosclerosis, ae faʻapea foi ina ia puipuia ai le maualuga o le cholesterol.

    Ua fautuaina e fomaʻi le lafoaia o ia oloa:

    • aano o manufasi ma gaʻo,
    • faʻasalaga,
    • gaʻo gaʻo (mayonnaise),
    • meaʻai gaʻo, pusi iʻa,
    • Fale faʻafiafia
    • oloa gaosi susu (> 5%),
    • mea inu gaʻo
    • malosi lauti, koko.

    O nei oloa fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le "leaga" cholesterol:

    • olive suauu
    • iʻa fagota (sardines, gaʻo vao),
    • avoka
    • fuamū mūmū (vine, fugalaau, pusa o mauga, lingonberries),
    • oatmeal
    • kaluka
    • lanu meamata
    • fatu atoa
    • flax fatu
    • paʻu paepae,
    • soya
    • fualaau aina fou (pasili, meaʻai, aniani).

    Faʻaaoga togafitiga faʻamaʻi pe a taua tele le taua o le cholesterol i tua atu o tapulaa masani.

    Faʻaaoga e fomaʻi vaega eseese o vailaʻau.

    1. O tulafono o fualaau oona lea e maualalo ai le gaosiga o le cholesterol. Latou te puipuia le amataina o faʻamaoniga o le atherosclerosis, faʻaitiitia le ono mafai ona oso i le fatu. Faʻatasi ai ma maʻi o le ate, o le faʻaaogaina o nei fualaau faasaina ua solia.
    2. Chopetirol absorption inhibitors - puipuia ai lipids mai le opoina i totonu o maʻa.
    3. Antiplatelet agents - faʻaitiitia le aʻafiaga o paʻu toto.
    4. Beta-blockers - faʻaitiitia le toto toto, faʻaitiitia le mamafa i luga o le myocardium ma toto toto.
    5. Angiotensin-liua tagata inhibitors o le enzyme - faʻaitiitia le fatu, fatu fatu.
    6. Diuretics - fesoasoani i le aveesea o salts mai le tino.

    O faʻafitauli matuia e mafua mai i le atherosclerosis e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa. Togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi, o le tutoatasi o le faʻaaogaina o vailaʻau e lamatia ai faʻalavelave matautia.

    Cholesterol o se elemene taua e faʻafaigofieina le galuega a le tele o tino. O le solia o le fua faatatau lelei o le maualuga o le "lelei" ma le "leaga" lipoproteins e faateleina ai le lamatia o ni atherosclerotic plate. Atherosclerosis e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, maʻi o le faiʻai.

    E taua tele le pulea o lau kululalala maualuga e puipuia ai maʻi. Meaʻai talafeagai, lava gaioiga faaletino, masani masani i aso taitasi, le lava o masaniga leaga o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga, ma pe a manaʻomia, togafitiga faafomaʻi.

    Aisea e tupu ai le vaʻaia ma le cholesterol masani?

    O atherosclerotic plate i luga o puipui o le faga e tulaʻi ona o le solia o le fua faatatau o vaega autu o le lipoproteins. O le tele o taimi, o le faʻaitiitia o le numera o le HDL ma le faateleina o le LDL, o lenei faailoga o se atherogenic index. O le faateleina o le tulaga e matauina i se tulaga masani o le cholesterol ma e mafai ona faailoa ai se faateleina o le ono tulai mai o faafitauli i le atherosclerosis. O lenei tau aogā e mafai ona faʻatulagaina e ala i le toesea o le lipoproteins maualuluga mai le aofaʻi o le gaʻo, ma vaevaeina le iʻuga i le numera tutusa. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa le fua o le HDL i isi gaʻo.

    Provoke atherosclerosis, pe afai o le maualuga o le cholesterol e masani, o mea nei e mafai ona aafia ai le tino:

    O le maʻi e mafai ona amata ona tupu ona o se maualuga o le kulukose i le toto o se tagata.

    • leaga masani, e aofia ai le inu malosi ma le ulaula,
    • maualuga maualuga o le toto, lea e mafua ai le faaleagaina i le puipui vascular,
    • meaai le talafeagai ma le tele o taumafa o meaʻai gaʻo,
    • le gasegase o le tino, aemaise lava le gasegase metabolism,
    • maualuga le toto maualuga
    • o le leai o se tulaga,
    • oona ma se olaga e le masani ai.
    Toe foʻi i le laulau o mea

    Vaega ma autu autu

    O le faʻavaeina o atherosclerotic plate e vaevaeina i le 4 vaega, o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

    E faapefea ona togafitia?

    Atherosclerosis ma le cholesterol masani e manaʻomia ai le faʻamalosia o le togafitiga. E tatau ona aofia ai le faʻatalanoaina o le faiga masani i aso taitasi ma le lava gaioiga faaletino, le teenaina o mea ua fai ma vaisu ma meaʻai lelei. O meaai e le tatau ona aofia ai le tele naua o gaʻo, e tatau ona tuʻuina atu i meaʻai e afaina, faapea fualaau faisua ma fua. E taua foi le aumaia o faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka ma le maualuga o le toto, i se tulaga o taui, aua latou te oʻo atu ai i le faʻaleagaina o lapisi ma le gaʻo gaʻo. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaleagaina o le faʻasalaga.

    I togafitiga o lenei maʻi, o fualaau o le statin vaega e tatau ona faʻaaogaina.

    E tusa ai ma suʻesuʻega a le CARE (Cholesterol ma Mea Faʻafuaseʻi) ma le LIPID (faʻalavelave umi mo le faʻataunuʻuina i le Ischemic Disease), o fuainumera ma fibrates e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le cholesterol leaga, lea e tatau ona faʻaaogaina faʻatasi ai ma gaʻo eletise polyunsaturated, ao latou fesoasoani i le fausiaina o HDL ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis. O le a faʻaaogaina tagata sailiili o meaola suamalie, lea e faʻalavelave ai i le ave o le cholesterol mai le inumaga. O le faʻaaogaina o le "Niacin" e fesoasoani e toe faʻafoʻi le paleni i le va o vaega o le lipoproteins.

    O togafitiga faasao e aoga i na vaega muamua e lua o le atiaʻe o le atherosclerosis.

    I le tulaga o faʻafitauli ogaoga o le gasegase i totoga taua, o loʻo faʻaalia ai le gasegase taoto. Faatasi ai ma se tasi atherosclerotic plate plate, o loʻo faʻaaogaina se vaʻa. O le peni o loʻo tuʻuina i luga o le nofoaga o le faʻaitiitiina, faʻaaliaina iina ona o se suʻega faapitoa ua faʻaofiina e ala i le fusi fafine. O le faʻatulagaga e faʻatatau i le faalauteleina o le lumena o le aluga. I le tulaga o se taua tele o le lese o le atherosclerotic, ua fautuaina e faia le taotoga o le taotoga ma le faia o se pasese o le toto. O le faʻataʻitaʻiga o le aveeseina lea o le vaega ua faaleagaina o le vaa ma le sosooina mulimuli ane o pito, faapea foi ma le gafatia talafeagai o le nofoaga e fiafia ai.

    Se vaega e uiga i upu

    O le coronary (coronary) o le uaga e maua ai le toto maualalo o le okesene i le fatu o le "totonugalemu" o le muscle, myocardium. O le aʻafiaga lenei e mafua mai i vavaega o le fatu, lea e avea ma faavae o le toto ma e le taofia i le taimi o le olaga o se tagata.

    O le atherosclerosis o se faʻamaʻi masani o faʻamaʻi o loʻo i ai i luga ia pepa o le cholesterol, e taofia ai le lumena o le aluga ma faʻalavelave ai i le tafe masani o le toto.

    O le atherosclerosis o laʻau o le matelaina o maliu o se tui i totonu o laʻau faʻamaʻi e mafua ai le le lava o le okesene i totonu o fatu fatu.

    Aiseā e vavalalata ai le lumanaʻi o le lumanaʻi?

    O mea uma e uiga i le cholesterol. O lona maualuga maualuga e tau atu ai i le fausia o paʻu mai luga o puipui i totonu o maʻa. O puipui e sili atu ona vavalalata, o le okesene i totoga taua e faʻaitiitia, e gasegase siama ma mate.

    O le maualuga o le cholesterol e mafai ona tele ni mafuaaga. O le mea sili ona manino o le le paleni.O le tele o pateta falai e ulu atu i le manava, o le sili atu ona afaina (i le sili atu) mea e ulufale i totonu o le toto. E le o manino mai le leaga o le metabolism, e aofia ai lipoproteins, e nafa ma le aveesea o le cholesterol mai le tino. O le maualuga o le lipoproteins e fai a latou galuega, ma e tutusa lava le maualalo o palatini eletise e maualalo i le palapala.

    O le auala muamua e foliga mai o ni teuga i totonu o puipui o toto toto. I le aluga o taimi, o le tuputupu ae e tele tele ona o le taunuu mai o vaega fou o le "mea fau fale" ma le faʻaalia mai o ni faʻamaʻi pipisi i totonu o le foci. O le auala lea e atiaʻe ai le coronarosclerosis. Mulimuli ane, e tupu se tasi o mea se lua: a le o le vaʻaia malie o le vaa ae mautinoa e tupu aʻe e faʻamaeʻaina, pe faʻamavaeina le toto, faʻasalalau ana mea e aofia ai ma vave ona taofia le aluga.

    I le tulaga o le faatelegeseina o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i totonu o vaʻa, e amata ona iloa e le tagata gasegase ia le CHD (faamaʻi o le fatu fatu) i se foliga masani. O lenei suʻesuʻega o lona uiga o le fatu e le lava le okesene, ma eo mai faatasi ma le tiga i totonu o le loto, le manava, manava, vave le vaivai. A faʻamavaeina le toto toto, o le IHD i se foliga lapopoa e tupu - faʻaleagaina o le myocardial. I lenei tulaga, o le okesene e tuʻuina i le fatu maso e taofi faʻafuaseʻi, ma o le myocardium e amata ona oʻo i le necrosis poʻo, sili atu nai lo, oti. I lenei tulaga, o le fesili o le soifuaga o le tagata e fofoina i itula o le a oʻo mai poo ni minute.

    O le mea lea, o le vavalalata o le lumanaʻi o le aluga e mafua mai i le lafoina o le cholesterol i luga o puipui o toto toto, e mafua ai lo latou afaina ma e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maliu faʻafuaseʻi.

    O ai ua muai oso i le faamaʻi?

    E i ai se ituaiga o tagata e sili atu le maualuga o latou avanoa i le maua o maʻi nai lo isi. O sui auai o lenei vaega o loʻo i ai vaega taua nei:

    • Le maualuga o le cholesterol toto. Tele cholesterol - sili atu ona iai se tui toto.
    • Soifuaga masani. O le toto toto i totonu o le tino e fesoasoani i le cholesterol e nofo i luga o pa puipui.
    • Mafuaaga O le mamafa o le mamafa e mafua ai se avega i le tino atoa, e aofia ai le cardiovascular system.
    • Maualuga maualuga O le faateleina o le mamafa e faateleina ai le avanoa e faaleagaina ai puipui o toto toto.
    • O le maʻi suka. E le mafai e le maʻi ona faʻaleagaina le tino atoa.
    • Taumafa le lelei. E matua lamatia lava le tele o meaola manu, cholesterol ma masima.
    • Fuʻa. E faʻamalosolo ma faʻaitiitia ai toto toto, faʻateleina le avega i luga o latou, ma faʻaleagaina foi le fausaga o totonu o arteries ma veins.

    O i latou e iai nei mea taua io latou olaga e tatau ona mafaufau e uiga i lo latou lumanaʻi, talu ai o le avanoa e atiaʻe le atherosclerosis e maualuga tele mo i latou.

    Faailoga o le Atherosclerosis

    O faʻamaoniga uma o le le lava o le tafe toto i totonu o le loto e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: lautele ma mea e fai. O le lautele e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o le tafe toto i le tino atoa, o faʻataʻitaʻiga e fesootai patino ma le fatu.

    • O le le lava o le manava, le lelei o le faapalepale. E tatau ona maua e le mama le sili atu o le okesene i le tino e faʻaleleia ai le le atoatoa.
    • Tesea I le le lava o le toto, e le mafai e le faiʻai ona galue masani.
    • Fuga i lima ma vae. E le ulu le toto i totonu o le tino i le lava o le voluma, e faʻaitiitia ai le vevela.
    • Naua, vili, le lelei le soifua maloloina, ma le malamalama. Mea uma eo mai faatasi ma faʻamaʻi o le cardiovascular system.

    O nei faʻaʻailoga o se faailoilo mautinoa o le faʻamaʻi e leʻi maua atoatoa le malosi, ae ua uma ona oʻo mai.

    E uiga i faʻamatalaga o fualaau oona, e taua le faʻapipiʻiina o mea nei:

    • O osofaiga a angina pectoris. Maʻa tigaina, e masani mai tua. E faʻaalia i le taimi o le malosi faaletino ma e fesootaʻi ma le mea moni e le mafai e le fatu ona lava le okesene.
    • Le saʻo o le fatu. Faatasi ai ma le le lava o le toto, o le loto e mafai ona galue "leai se aoga".
    • Maualuga maualuga O le faʻamaʻotoga i siama o mea lilo o le tino e atili ai le mamafa o le toto.
    • Mateʻo fatu faʻamaʻi i totonu o se maʻi masani poʻo se foliga lapopoa. E pei ona taua i luga, o le le lava o meaʻai mo le myocardium e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli, e aofia ai ma le oti.
    • Cardiophobia I se faaupuga faigofie, o le fefe lea i le oti pe a tupu ni faʻafitauli o le fatu. E matautia le faʻafefe o soʻo se fefefe o le gasegase o le testosterone ma pulupili, ma o nei suiga e ono faʻaleagaina ai le fatu fatu poʻo le osofaʻi fatu.

    O nei faʻaʻailoga e taʻu mai ai o loʻo i ai se faʻafitauli, ma e tatau ona faʻasalalau vave. O le mea lea, afai o nisi o nei cardiological symptoms poʻo le maʻi fatu fatu e iloa ai oe lava, o le mea autu e le o le fefe ma faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

    Togafitiga faafomaʻi o le maʻi

    Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

    O le faʻamaoniga o soʻo se faʻamaʻi, e aofia ai le atherosclerosis, e faʻavae i luga o le fesili a le tagata maʻi e uiga i lona setete o le soifua maloloina (talafaasolopito) ma le tele o suʻega.

    I le faʻaopoopoga i le mekasini ma auiliiliga, o le ultrasound o le fatu ma echocardiography e faʻaaogaina. O le ata ultrasound o le loto ua mafai ai ona tatou iloiloina le tele o le leona: suiga i totonu o le loto, puipui o le puipui, tulaga o le maliliega o potu. O le faʻatinoina o le faʻagasologa i le gaioiga faaletino e mafai ai e oe ona vaʻai i vaega e maualalo ai le okesene. E masani ona faʻaauau le mataʻituina o ECG i aso uma, lea e faʻapipiʻi ai le masini pueina i le tino ma faʻatasi ai ma se tagata mo se taimi umi.

    Faʻaaogaina o faʻasalalauga (CT), CT multispiral, faʻatautaia o le uila eletise e mafai ona faʻalautele le ata, aʻoaʻo atili e uiga i le tulaga o le fatu i se tagata maʻi. O le faʻalauiloaina o soʻo se tasi i le taimi o suʻega o loʻo faʻaalia ai se ata auiliili o arteries, veins ma toto toto. E faavae i lenei faʻamatalaga, e mafai e le fomaʻi ona filifili le ituaiga o togafitiga.

    O le ultrasound vascular, o radionuclide studies, testmill test, scintigraph ma ergometry uila ua faatonuina pe a talafeagai e faamanino auiliiliga o le siama.

    O le mea lautele, o le suʻesuʻega o le atherosclerosis o le matelaina o maliu e tele lava i ona metotia ma e faalagolago i le tagata maʻi faapitoa, o lona gafatia ma le mafai gafatia o le falemaʻi o loʻo i ai o ia.

    E faʻapefea ona togafitia fausaga faʻamaʻi?

    O le tulafono muamua ma le sili ona taua i togafitiga e le o se faʻamaʻi a le tagata lava ia! I le tulaga sili ona lelei, o le a leai se aoga, ma o le a tupu atili le faʻamaʻi. I le mea aupito sili ona leaga, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina.

    I mataupu mālū ma tulaga o le agavaʻa faʻamalosi, togafitiga faʻamalositino ma suiga o le olaga e lava. O fualaau faasaina e taulai i faamoemoega e lua: o le tau faasaga i le faaitiitia o le lumenia o le vaa ma le soloia o taunuuga o le atherosclerosis. O le vaega muamua e maua i le faʻaitiitia o le cholesterol i le toto, o le lona lua e maua i le faʻamalosia ma le puipuia o le muso o le fatu.

    O le faʻaleleia o le soifua maloloina e sili atu ona taua le taua iinei nai lo fualaau. O se meaai talafeagai, o le faʻatinoina o togafitiga i lalo o le taʻitaʻiga a le cardiologist, tuʻuina atu o masaniga leaga, togafitiga o mea mataʻutia ma isi faʻamaʻi e pei o le maʻisuka o le a faʻapipiʻi vave ai le maʻi i luga o ona vae. Ma e moni lava e leai se faʻamaʻi tasi o le a matua afaina i se olaga ola maloloina.

    I tulaga ogaoga, afai e leai se isi auala, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le taotoga. O se filifiliga masani o le faʻaaogaina o tui, lea e mafai ai ona e faʻateleina le vaa faaleagaina ma faʻamautinoa le masani ai o le toto. Afai e le lava lenei mea, o le a le mafai ona galo le uaea o le coronary e mafai ai ona faapipii. O lenei metotia e mafai ai ona e faia se togafitiga maloloina mo le toto, e le amanaiaina le atherosclerotic vaʻa.

    Po o le a le metotia e faatonuina e le fomaʻi i le tagata maʻi, e tatau ona e amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai - ave fualaau, tafe i taeao po o le sainia mo se taotoga, aua i le atherosclerosis, leiloloa le taimi e mafai ona sili atu le tamaoaiga poʻo le ola.

    Prognosis for Atherosclerosis

    Afai e amataina togafitiga i le taimi, ona mafai lea ona taofi le atinaʻeina o le maʻi. E toetoe lava a le mafai ona toe faaleleia atoatoa ia mea leaga, ae i taimi talafeagai ma togafitiga faafomai atamai, o le a faaitiitia le maualuga o le palapala, o le a faateleina le toto ma o le a faaleleia le tulaga o le maʻi.

    Ae e tatau ona e faʻamaonia ma le mea moni e faapea, o le atherosclerosis o le gaʻo matela o le fatu o le faʻamaʻi lea e tatau ona e ola ai. E le mafai ona e inu pulu fualaau mo le vaiaso, taamilo solo, 'ai fualaau faisua ma toe faʻaleleia. O i latou o loʻo feagai ma lenei maʻi e manaʻomia ona suia o latou olaga, faʻafetaui i tulaga fou, pe afai latou te le mananao e faʻaalu le taimi atoa i falemaʻi ma potu tausi maʻi.

    Puipuia faʻamaʻi

    Afai e lelei le tagata suʻesuʻe ma e le fuafua e tuʻuina atu le 10-20 tausaga o lona soifua e tau ai se maʻi ogaoga ogaoga, e tatau ona ia mafaufau i lona soifua maloloina. O le suauu e faaopoopoina i le afi e ala i le mea moni e faapea, o le atherosclerosis o vaʻa o le fatu e le faʻaalia mai i se taimi vave, ma e naʻo le faʻaalia o faʻamaoniga e mafai ona iloa. O lona uiga, ua tuai.

    E faigofie lava le puipuiga: e tatau ona e lafoaia ni masaniga leaga, taʻalo i taʻaloga poʻo galuega faaletino, 'ai lelei, togafitiga maʻi i se taimi tatau ma asiasi i le cardiologist i nai tausaga uma mo se suʻega. E masani lava, o le mulimuli i lenei lisi e le faigofie tele, ae o lona matauina o le a faʻaleleia ai le lelei o le ola ma faʻalauteleina ai.

    O le iʻuga, o le atherosclerosis o le faʻamaʻi faʻamaʻi o se faʻamaʻi faʻamaʻi masani lea e faʻaalia ai i taimi mulimuli, ma afai e le tagofia lelei, e mafai ona oʻo atu i le oti. E afaina ai fatuga tutotonu o le loto ma e mumusu e togafitia, e ui lava e mafai ona e taofia ma iu ai ina ausia ni tulaga lelei. Ina ia e le maua oe o loʻo taoto ile maʻi tigaina pe a maeʻa se fatu fatu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi e aliali mai ai foliga, ma sili atu - ia tausia lou ola maloloina ma e le maʻi.

    Mea taumafa ma mea taumafa ma le suka maualuga

    O se meaai e maua ai le toto maualuga o le faavae lea o le togafiti togafitiga, aua e fesoasoani e taofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma faatumauina tulaga masani ole kulukose. O le mataupu faavae autu o le taumafataga o le faʻasaina poʻo le tuʻuina atoa o meaʻai e aofia ai le tele o meaʻai. E tatau i le fomaʻi ona taʻu atu ia te oe pe oa laulau e tatau ona aofia ai i le taumafataga mo le suka maualuga toto.

    O ai o loʻo faʻaalia le taumafataga

    I se tulaga masani, o se tagata ei ai le glucose o le 3.3-5.5 mmol i le lita. O nei faailo e mafai ona fesuisuiai i le ao, ma na o taunuuga o suʻega e lua na faia 7.0 mmol i le lita ma maualuga atu e mafai ona avea ma faailoga o le maʻi suka.

    O mea nei e ono aʻafia ai le faateleina o le kulukose:

    • ogaoga faigata
    • maʻitaga
    • eseese faʻamaʻi.

    O le faateleina o le toto suka e afaina ai le tulaga lelei o le soifua maloloina o le tagata maʻi ma o loʻo tuʻuina atu i ai faʻamaoniga:

    • faaitiitia le puipuiga,
    • matagogo
    • paleni mamafa
    • fiainu
    • vevela paʻu
    • vaivai,
    • le faʻaalia o faʻala.

    O nei faʻaʻailoga uma e mafai ona tutupu i le taimi lava e tasi pe foliga mai foi i le itu, ma faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Mo tagata maʻi taʻitasi, e tosoina e le fomaʻi se polokalame o mea taumafa a le tagata lava ia ma se taumafataga masani, e le aofia ai nisi ipu mai le taumafataga. I lenei tulaga, o le tausaga o le maʻi, itupa, mamafa o le tino ma le iai o faʻamaʻi pipisi e tatau ona amanaia. E le gata i lea, e fautuaina le faia o se suʻega ma iloilo le pancreas.

    O le paleni paleni o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo vailaʻau faʻataʻitaʻi i le taumafataga o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o le maʻi.

    Tulafono o taumafa

    O le taumafataga ma le maualuga maualuga o le suka e mafua ai le le atoatoa o suauu mai le lisi ma le pulea faifaipea o le kulukose i le faʻaaogaina o ipu. E fautuaina e tatau ona aofia i totonu o le meaai autu ia meaai maualalo-kalori, fualaau faisua ma vao vao.

    Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

    O se tuufaatasiga o tuufaatasiga o palatini, gaʻo ma gaʻo meaʻai o le a fesoasoani e puipuia le maʻi:

    O lenei fua faatatau o oloa e mafai ai e oe ona ausia tulaga masani o suka.

    E tatau ona e 'ai faʻalima lima i le aso i ni vaega laiti ma taumafai e aloese mai le taumafa. E le mafai ona e matelaina: e sili le lelei ona 'ai i le 2-3 itula. I le tulaga e leai se avanoa e 'ai ai, e mafai ona e maua se meaʻai ma se pa mo le maʻisuka, ai fualaau aina poʻo se fasi keke falaoa. Taumamafa lelei i le taimi e tasi e faʻaleleia ai le gaʻo o meaʻai. O le tagata maʻi e tatau ona lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le ava malosi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Afai o nisi o oloa e le gauai, e tatau ona vavae ese mai le taumafataga ma suia i isi.

    Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i le laulau Nu.9, lea e maua ai le faʻatagaina atoa poʻo le faʻasaina o mea inu gaʻo faigofie e mafai ona faʻaleleia le kulūkose o le toto. O le vaega autu o meaai i aso taitasi e tatau ona avea ma fuālaʻau fou ma fua. E le gata i lea, e taua le aofia ai o susu susu ma meaʻai i le lisi.

    Mea ua faatagaina

    I mea taumafa ma le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto e maeʻa ma lelei, e mafai ona e faʻateleina le taumafataga i nei oloa:

    • jelly ma foam
    • fualaau fai sua
    • lole e aunoa ma le suka
    • paluga tao tao,
    • faʻaiʻu iʻa
    • sunflower ma pata,
    • fuamoa paʻepaʻe
    • fua suamalie suamalie.

    E mafai ona e 'aina so o se cereal, sei vagana ai semolina, ate ate, iʻaʻai i totonu o lau lava sua, vine ma le meli i ni mea laiti. Toetoe e aunoa ma ni tapulaa faʻapitoa, e mafai ona 'ai le zucini, paukini, kukama, tamato ma le isalaʻelu.

    E mafai ona e 'aina se sooga faapitoa poʻo ni lole lole mo le maʻisuka, mea inu inu, kuka mai fualaau mamago poo le suamalie fou. Mo le suka maualuga, o le pulupulu o le rose, kofe i le susu ma le lauti ma currants ua fautuaina. Mo tagata e maua i le maʻisuka, e fautuaina e aofia ai le atisitoke a Ierusalema i au meaʻai, aua o lenei fualaau aina ei ai insulin masani.

    A o leʻi faia le taumafataga, e fautuaina e inu se tasi ipu tioata o le compote ina ia sili atu ona lelei meaʻai. E mafai ona e kuka kuka i totonu o le vai faatasi ma le faʻaopoopoga o le suauu manogi, ma filifili falaoa mai le cereal poʻo le pala.

    Mulimuli i le taumafa e tatau ona faia mo le tasi pe lua vaiaso, a maeʻa e mafai ona e faia se malologa puupuu. Ona tatau loa lea i le tagata maʻi ona toe faia le kosi.

    Ia mautinoa ia faatapulaa le aofaiga o masima i ipu. O oloa e mafai ona kuka, uʻu, tunu ma e masani ona falai. O le a fesoasoani le Xylitol e sui ai le suka; e faatagaina le fructose i se tapulaa faʻapulaaina.

    Faataʻitaʻiga mo le aso

    Mo tagata maʻi taʻitasi, o loʻo lisiina se lisi maʻoti mo le taimi atoʻatoa togafitiga, ae fautuaina e te masani i se taumafataga talafeagai:

    1. Mo le taumafataga o le taeao, e fautuaina e 'ai le 100 g o le siʻisi sisi, paluga cheese cheese 150 g, falaoa 150 g ma nisi o vine. Mai mea inu - kefir ma le kinnamon 200 g poo le yogurt masani e aunoa ma ni mea leaga.
    2. O le lona lua o le taeao e aofia ai le falaleti poo le pela o le bela 200 g, moa po o vela fillet 100 g, suamalie suamalie ma fualaau suamalie 100 g ma pi (pi) 60 g.
    3. Mo le 'aiga o le aoauli, e fautuaina e' ai le kuka suamalie 250 g ma fualaau aina 150 g.
    4. I luga o le lauti, e fautuaina le 'ai o le sisi siʻi, Ierusalema atishoke ma ni fatu, paluga falaoamata 150 g ma fualaau faisua po o fua.
    5. O le taumafataga o le afiafi e aofia ai le 200 g fualaau faisua, lapisi o lapiti po o iʻa 150 g.
    6. I le po, pe ae lagona le fiaai, e mafai ona e inu 200 g kefir i le kinamona.

    I le lisi o aso taʻitasi, e mafai ona e aofia ai se ipu ma le pollock, lea ua saunia mai vaega nei: pollock, olive olive, radishes, kirimoli mumu, aniani lanu meamata, sua o le tipolo. O vela ma aniani e tatau ona tipi ma tuufaatasi ma le sua o le tipolo, masima ma le pepa. Ona fufui lea o le fusi matala ma liligi i ai le saumalie i luga ae lei auauna atu.

    Faʻateleina le suka o le toto, e fautuaina e kuka se omelet ma le faaopoopoina o le broccoli ma fuamoa o le salu.Mo lana tapenapenaga o le ae manaomia ni kulimi se 3, o sina tamai sukalati, sua o le tipolo ma le suāuu suauu. Faʻamuʻu fuamoa i le masima ma le sua o le lemoni ona faaopoopo lea o le broccoli gaosi ia i latou. Liligi le omelet i totonu o se pani i le suauʻu vevela ma kuka ai mo le 5 minute.

    Taumafa mo le maualuga o le cholesterol

    Cholesterol e maua i le tele o le toto, ate ma le faiʻai. E talafeagai mo le faʻatinoga masani o le faʻaogaina o le tino, le fausia o sela fou ma le gaosia o hormones. O le tino o le tagata lava ia e fua mai ai le tele o le aofaʻiga o lenei vailaʻau, ae faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o nisi o mea taumafa e mafai ona gaosia tele.

    Fesoasoani e faateleina le cholesterol toto:

    • ulaula
    • faʻamaʻi pipisi
    • mamafa ma le ofoofogia,
    • faʻalavelave masani
    • umi faʻaletonu o le tino.

    Faatasi ai ma le tele o le cholesterol, o meaai e maualuga i fiber, maua i fualaau faisua, fatu, ma fua, e manaomia.

    E faatagaina e 'ai ia meaʻai:

    • Fualaau fou pe mafai ona kuka
    • vine
    • falaoa falaoa falaoa,
    • fualaau faisua
    • vevela i luga o le vai
    • lanu meamata poo lauti,
    • fuamoa
    • sea ​​sea.

    E le gata i lea, faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga, e mafai ona aofia ai i le tagata maʻi ni meaʻai po o ni umu e tao-oven, greens, pateta ma fualaau susu e leai ni gaʻo i le taumafataga.

    Faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol maualuga, o le lisi e tatau ona aofia ai aano o le aano e aunoa ma le paʻu, vine, avocados, beets ma le suauu. E le fautuaina e 'ai ni mea suamalie suamalie, meaʻai, susu semolina, meaʻai gaʻo ma le kolani, meaʻai suamalie poo ulaula faʻatasi ai ma le cholesterol maualuga.

    Faʻataʻitaʻiga mo le aso ma le tele o le cholesterol:

    1. Mo le taumafataga o le taeao, buckwheat ma le pata poʻo fuamalie ma lauti.
    2. Mo le taumafataga o le aoauli, fualaau faisua ma le suauʻu olive ma gafa po o le launiu ma le apu.
    3. Mo le taumafataga o le aoauli, o le kuka o le vaomatua, o le karite paʻu i totonu o le suauu ma fualaau aina.
    4. I luga o le lauti, e fautuaina e inu se teuteu o le rose ma 'ai le fala fala.
    5. Mo le 'aiga o le afiafi ma le maualuga o le cholesterol, e fautuaina e kuka se salalaʻau fualaʻau ma greens, iʻa tunu ma lauti ma susu.

    O a ituaiga meaai e le mafai ona 'aina

    O mea e faʻaleleia ai le kulukose o le toto:

    • pasta
    • gaʻo susu
    • puff pastry ma tao tao,
    • oloa gaosi susu,
    • ulaula meaʻai
    • sipuni
    • ituaiga o meaʻai ma iʻa,
    • puipuiga.

    E matua faʻasaina le 'aiina o meaʻai vave, meaai falai, fusi falai ma meaʻai talafeagai.

    Afai e te vaʻavaʻai meaai faasaina mai le meaai ma 'ai lelei, e mafai ona e faʻafoʻi le kulūkose ma puipuia le atinaʻe o le maʻisuka. A maeʻa le faʻamautuina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e fautuaina e faʻatapulaʻa meaʻai e fesoasoani i lona faʻaopoopoga. Faʻatasi ai ma le maualuga o le cholesterol e avea o se faʻasolosolo ina ua maeʻa togafitiga, e tatau ona e taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma faʻaitiitia uiga leaga.

    Tuua Lau Faamatalaga