O le a le mea e fai i le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea o le tino o le endocrine, lea e atiina ae ona o le le lava o le inisalini na faia e le pancreas, ma ua faʻaalia i se maualuga maualuga o faʻafitauli eseese.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻailoaina i se lagona mataʻutia, ma e masani ona tupu i tamaiti laiti, talavou ma tupulaga talavou. Afai e maua lenei ituaiga o maʻisuka, e fautuaina le tagata maʻi e taitaia le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi e tupu tele ina ua mavae le 40 tausaga. O loʻo faʻaalia i se gasolosolo malie, o le mea lea, pe a faʻamaonia, o loʻo i ai ni faʻafitauli i maʻi.

E ui lava i le tutusa o igoa, o nei maʻi e lua e eseese auala e atinaʻe ai, e ese mai i faʻamaoniga ma mafuaʻaga. O le mea lea, e tatau ona e iloa le mea e fai i le maʻisuka, ma pe faʻafefea ona faʻaleleia lau soifua manuia?

Faamatalaga lautele ole maʻisuka


O le a le mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka? Ole inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas, ma fesoasoani i le kulukose e faʻaaogaina ai siama, ao fesoasoani e faʻatonutonu le metabolism o le poloka.

I se tagata maloloina atoatoa, e galue atoatoa le pancreas, e maua ai le hormone i le aofaiga manaomia, ma o le a liliu atu ai le suka i le maualuga.

E le gata i le maʻi o le maʻisuka, e le afaina ai le maʻi o le maʻisuka, ma e le mafai e le kulukosese ona ulu i totonu o le masini, ma o le mea e mafua ai ona faʻaputu i totonu o le toto. Talu ai o le punavai autu o lona sapalai o oloa taumafa, o le tele o le gaʻo o le suka o loo matauina i totonu o le toto i le taimi. O le mea lea, e mafai ona faʻateleina i le urine.

E lua ituaiga o suka suka, lea e eseese i le masini o le atinaʻe, ae o loʻo taʻitaʻia ai le maualuga o le suka i le tino:

  • O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu ona o le le lava o le hormone (atonu e laitiiti pe leai foi). E i ai le solia o le gaioiga o le pancreas, o le aofaiga o le hormone ua gaosia e le lava e faʻaaogaina ai le suka, ma o le maualuga o le kulukose e oso ai.
  • I le ituaiga lona lua o togafitiga, o loʻo i ai le tele o le inisalini i totonu o le tino. I nisi o tulaga, e mafai ona sili atu nai lo le mea e manaʻomia. Ae e leai se aoga, talu ai o mea vaivai o le tino ua avea ma mea e le mautonu ai.

O a mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka? Afai o le maʻi e 1 ituaiga o maʻi, ona sosoo ai lea ma meaai ma gaoioiga faaletino, o se togafitiga taua o togafitiga o le puleaina o le insulin, ma e tatau ona faia i le gasologa o le olaga.

Afai o le tagata maʻi ei ai lona ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le taimi muamua e taumafai le fomaʻi e taulimaina e ala i togafitiga e leai se vailaau faʻamalositino, fautuaina le lelei atoatoa o le tino, o se meaʻai maloloina.

O le togafitiga e le o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le mafuaaga, talu ai e le mafai lenei mea.

O le sini o togafitiga o le faʻasaʻoina o le suka toto i le tulaga manaʻomia, faʻaleleia le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi, ma puipuia aʻafiaga.

O le a le mea e fai i le maʻisuka?

E tele gasegase e mafaufau pe o le a le mea e fai i le maʻisuka. O le mea pito sili ona taua, e te le manaʻomia le atuatuvale, aua o le maʻi e le o se faasalaga. O le togafitiga talafeagai e fesoasoani e totogi ai le maʻi, o se taunuuga e mafai ai ona e ola i se olaga masani ma faamalieina.

O le suʻesuʻega e mafai ona iloa e le o se maʻi, ae o se "talosaga" o le tino o le tagata lava ia e sui ai meaʻai ma meaʻai, ituaiga ola.

O le faʻatinoga e faʻaalia e ala i le lelei o taumafa ma gaoioiga faʻaletino, e mafai e se tasi ona vave maua se taui lelei mo le maʻisuka, ao puipuia le tele o faʻafitauli.

O lenei mea e manaʻomia ai le usitai i fautuaga faigofie:

  1. O aso uma lava e manaʻomia ai le fuaina o le toto suka, ma pe'ā manaʻomia, ia tuʻuina atu i le tino le hormone. Injections ma le inisalini e tatau ona i ai pea ia oe.
  2. Faʻaauau pea ona tausisia se taumafataga lelei, faʻamalositino. O nei mea uma o le a fesoasoani i le paleniina o le fomaʻi.

E tatau ona maitauina e tatau ona e asiasi i se fomaʻi i taimi uma e mataʻituina lou soifua maloloina, ma ia faʻasaʻo togafiti togafitiga pe a manaʻomia. E le gata i lea, o sea fuafaatatau e fesoasoani i le iloa vave o faʻafitauli i le taimi, ma faʻaumatia i latou i se taimi vave i se taimi puupuu.

O le tele o gasegase faatoa feagai ma le maʻisuka latou te le malamalama atoatoa o le faamaʻi lava ia e le o se mea lamatia, ma o faʻalavelave uma lava o le maʻi e taoto tonu lava i ona faʻafitauli.

O le mea lea, e tatau ona e manatuaina o le le amanaiaina o le faafitauli poʻo le togafitiga o oe lava o se mea sese e le mafai ona faʻamagaloina e mafai ona tupu mai i ni faafitauli matuia i le lumanaʻi, e aofia ai mea e le mafai ona faʻafitia.

O le a le mea e fai i le maʻisuka ituaiga 1?


E pei ona taʻua i luga, o le sini autu o togafitiga o le faʻasaʻoina o le suka i le tino o le tagata maʻi, ma puipuia ona suiga faʻafuaseʻi. Ae paga lea, faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻi, e le mafai ona tufatufaina le inisalini.

O le atinaʻe faasaienisi o pepa mo le maʻisuka ua amataina nei, ae leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, ma ua na o le lumanaʻi. I lenei itu, o le inisalini mo tagata gasegase o se mea taua tele, o le toesea o le a oʻo atu ai i faʻafitauli ma le oti.

O le faʻamalosia o togafitiga e mafai ai e oe ona taitaia se olaga masani ma faamalieina, e le faatagaina ai le leaga o le soifua lelei, ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O lea la, o le a le mea e tatau ona faia i le maʻisuka ituaiga 1? Manatunatu i galuega autu:

  • Talu ai e manaʻomia e le tino le inisalini, e filifilia e le fomaʻi le igoa manaomia o le vailaau faʻasaina, e faʻamatala ai le tui.
  • Faʻaaloalo i se taumafataga maloloina, lea e tatau ona faapaleni lelei.
  • Gaioiga faʻaletino masani.

Ae o le togafitiga o le inisalini, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia le fautuaga a lana fomaʻi. O ia lea na te filifilia po o le a le vailaau oona e manaʻomia i se ata faapitoa ile falemaʻi. O le mea lea, e matua faʻasaina lava le suia o fualaau oona mo i latou lava.

Afai e tulaʻi mai ni faafitauli, e te le manaʻomia ona e suʻe ni tali i au fesili mai "uo faʻapitoa," e manaʻomia lou asiasi i se fomaʻi ma fesili atu ia te ia mea uma. Aemaise lava lenei mea e faʻaaoga i na gasegase e leai se "faʻamaʻi faʻasolopito".

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le gauai faapitoa e totogi i le pasene o gaʻo ma gaʻo i le meaʻai. I le aluga o taimi, o le a vave ona iloa e le tagata gasegase le fuaina o le numera o kalori, ma o le a le mafua ai ona faigata ia te ia.

E fautuaina e faamamafaina o le taumafa ma le gaioiga faaletino e aafia ai le maualuga o le suka i le tino o le tagata maʻi. I lenei tulaga, e tatau ona amanaʻia uma faʻaaliga e fesootaʻi ma le taimi o le puleaina o le inisalini ma ona fua.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le meaai e maualuga-kalori, ona faʻatupulaia lea o le inisalini e fai si puupuu e tusa ai ma faatonuga, ae afai ei ai le gaioiga faaletino, o lona uiga e tatau ona faaitiitia le fualaau.

O le a le mea e tatau ona faia i le ituaiga lona lua o le maʻisuka?

O le maʻisuka ituaiga 2 e matua faalagolago lava i meaʻai, aua e le faʻavae i le le lava o le hormone i le tino o le tagata, ae i luga o le puipuiga o sela i le tino.

O le mea lea, o le togafitiga autu o le mea moni lava o se meaai faapitoa, lea e atiae taʻitasi mo le maʻisuka. E le gata i lea, o le gaoioiga faaletino e fautuaina ina ia fesoasoani e faʻaleleia lagona o le tino ile hormone.

E tatau ona maitauina o nei manatu e tatau ona matua faʻatinoina, faʻamaoni i le faʻatulagaina o tofiga uma, ina ia aua le faʻamalosia le tulaga.

Pe a faʻapipiʻi lau lisi autu, e tatau ona e mataʻituina le iunite falaoa. XE o se fua faʻatatau e fesoasoani i fua o gaʻo, pe a XE o le 12 kalama o gaʻo. Ma o maʻisuka uma e tatau ona fuaina a latou fuainumera ina ia mafai ai ona puipuia mai suauu.

  1. E tatau ona maua e le tino le tele o le malosi mai meaʻai e pei ona faʻaumatia i le aso.
  2. E tatau ona 'ai i ni vaega laiti ma masani, e oʻo atu i le fitu taimi i le aso.
  3. Mea taumafa e mauʻoa i gaʻo (e pei o le cereal) e tatau ona 'aina ao le i malolo, pe a maualuga le tino.
  4. Tuuina atu le fiafia i aano o manufasi ma iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le ava malosi ma masima.
  5. Faʻatau meaʻai o loʻo i ai le sugar granulated.
  6. O auala autu e kuka ai le kuka, taʻavale, taʻavale.
  7. E mafai ona aina fualaau faisua i aofaiga e le faatapulaaina.

Afai e te tausisi i nei fautuaga, ona mafai lea ona e totogiina le maʻisuka i se taimi puupuu.

Ae paga lea, ei ai tuusaunoaga i soo se tulafono. E tupu e tusa lava pe mulimuli i fautuaga uma e taʻitaʻia ai i le mea moni e le lava le togafitiga. I lenei tulaga, o loʻo i ai se manaʻoga mo le aveina o fualaau, lea e fesoasoani e faʻapupulaina ai le lagona o gaʻo i le homone.

O se fuataga tele lava le puleaina o le inisalini. O le tele lava o taimi, o le hormone e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka, ma e mafai ona teena i le taimi.

Ae o nisi taimi, o tui e avea ma vaega taua o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le mea e fai i aʻafiaga o le maʻisuka?


E oʻo lava i fautuaga uma ma tulafono, o le tagata maʻi e ono aʻafia i ni faʻafitauli leaga e mafai ona "faʻamalosi" moni ai le tagata maʻi. O le faʻalavelave taatele o le tiga i pito maualalo.

O togafitiga faafomaʻi e faaalia ai o le tele o taimi o tiga e tupu i tagata matutua, faapea foi i le maʻisuka ma le gaʻo. Afai e tupu se faʻamaʻi tiga, ona faʻaalia lea o le atinaʻe o le neuropathy ma le angiopathy.

E tusa ai ma fuainumera, e mafai ona fai mai e tusa ma le 50% o tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o le maʻisuka ua vave ona latou feagai ma nei faʻafitauli:

  • Neuropathy e faʻaalia i le faaleagaina o fiva namu, o le taunuuga o se maualuga maualuga o le suka. E le mafai ona toe pasia nei faailo o le nerve i nei fiva, o lea e faʻaitiitia ai le lagona o le maʻi i vae.
  • O le angiopathy o se soliga o capillaries ona o se tulaga maualuga o le hyperglycemic. I totonu o masini mūmū, e tupu ai le faʻamaʻi pipisi, lea e oʻo atu ai i le necrosis. O le le amanaiaina e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene poo le maʻi o le gaʻo.

O aʻafiaga o le tiga e ogaoga. O le mea lea, o le mea muamua lava e fai o le alu i le fomaʻi e faia se suʻega ma faʻalavelave ai le solia o le toto i totonu o masini mumu.

O le tigaina o le paʻu o le isi lea faʻalavelave faʻamaʻi, lea e afua mai i le solia o le tui o le toto. O se matafaioi taua e faia i le glucose, lea e faʻapupula i luga o le paʻu.

Ina ia lafoaia mea manogi, e tatau ona e iloiloina lau lisi, faʻatusatusa le fua o gaʻo ma gaʻo. E ono mafai ona sui le fua o le inisalini, e faia ai togafitiga faʻamalolo.

O le a le mea e le mafai ona faia i se "faʻamaʻi maʻi"?

E le mafai ona e mafaufau ia oe, taumafai i metotia o isi togafitiga. Mo se faataitaiga, o nisi oi latou e togafitia togafitiga ma le "matelaina." E matua faasaina lenei mea, talu ai e tatau i le tino ona maua mea uma e manaʻomia.

E faasaina le 'ai i meaʻai, mea suamalie ma sukalati, ipu vevela, fua suamalie, pipi, mea ulaula, meaʻai gaʻo e tele gaʻo manu.

E taua tele le puleaina o lou suka i taimi uma, aloese mai suiga faʻafuaseʻi, aua o se ala tuusaʻo lea i le atinaʻeina o faʻafitauli.

Ma i le faaiuga, o le togafitiga talafeagai e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka toto i le tulaga manaomia, lagolagoina i totonu o tapulaa talafeagai. Ae leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu le inisalini ma le tagofia o fualaau faasaina. Talu ai ona o le maʻi suka o le olaga atoa. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i uluai faailoga o le maʻisuka.

O ai e tuuai?

O le mea muamua e malamalama ai: e leai se tasi e tuuaia mo le mea na tupu. I le taimi nei, o le saienisi e leʻi taliina le fesili pe o le a le mafuaaga tonu o le maʻisuka. E sili atu ona faigata le faʻamatalaina le faiga o le atinaʻeina o le ituaiga 1 faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le tele o tagata talavou e mulimuli i le endocrinologist.

O le mea muamua iinei o le uiga tonu lea i le tagata aupito sili ma ona maʻi. Ioe na faia. Ioe, mataʻu. Ioe, o loʻo i ai ni manaʻoga fou ma tulafono o le ola i aso uma. Ae tasi e mafai ma e tatau ona ola faatasi ma lenei mea. Ma fiafia i se taimi mulimuli ane, e taʻitaʻia ai se olaga sologa lelei.

E masani lava ona oʻo atu matua i le loloto o le lotovaivai pe a lagona e tamaiti lava le toʻa. O le tulaga e sili atu ona faigata i talavou. O le mea moni, e tele lava ina latou suia a latou ala masani o le olaga, lafoai taaloga matuiā, suia fuafuaga mo le filifilia o se galuega. I ia tulaga, o le fesoasoani a se tagata poto faapitoa i le mafaufau po o le tagata tomai faapitoa o le mafaufau, o ia lea e mafai ona saʻo ona faasaʻoina faafitauli ua mafua ai ona aoga tele.

Le mea e fai

Lotu e sosoo ai e tatau ona e ola. E tatau ona ou aoao tele. Ia malamalama tele.

E tatau ona e aʻoaʻoina i se taimi vave lava e mafai ona totogi ai le maʻisuka faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga faʻataʻitaʻiina e fomaʻi. Fuafuaina falemaʻi ma aʻoga taimi i le Aoga o le Maʻisuka o le a fesoasoani i matua ma le tagata gasegase e vave foi ona toe foi atu i la latou masani masani, pe, i se isi itu, suia o latou ituaiga olaga e fiafia ai i le sili atu ona lelei le amio.

O le isi itu taua - e tatau i le tamaititi ona malamalama o loʻo ia te ia se vaega, ae o loʻo tumau pea o ia o se sui o le sosaiete masani. O le faʻafefeina o le "tamaiti maʻi" i le tulaga o le maʻisuka o se fuataga ua fuafuaina e faʻafaigofie ai le ola nai lo le faʻaalia moni o nisi eseesega i le va o se tamaititi ma lana tupulaga soifua maloloina.

Faatasi ai ma le pulea lelei o le faamai, o le gafatia e aloese ai vaega o le hypoglycemia, ketoacidosis, diabetic coma, etc. o le ola o le maʻisuka e le ese tele mai gaoioiga masani a isi tagata. O le mea moni, o loʻo i ai le puleaina o le suka toto, injections inisalini, faʻaaloalo i se meaʻai. Ae o se totogi laitiiti lenei mo le olaga e aunoa ma ni faʻalavelave, lea e toetoe lava a le mafai ona faʻaalia i le faʻaalia o le uiga o le maʻisuka, o le faʻasalaga faifaipea

O le a le mea e faamoemoeina?

Latou te fai mai o tamaiti e sauā. Ae e le o taimi uma lenei. O uiga e uiga i tamaiti o le maʻisuka i le au a le au e seasea ona suia mo le leaga. I le tele o tulaga, o tamaiti o loʻo auai malosi i le lagolagoina o le latou vasega, tamaiti aoga, soa i liʻo ma vaega, ma isi. E le gata i lea, i mata o se sosaiete talavou o lenei tagata e foliga mai o se toa, aua e tuiina lona lava tamatamailima ma e le fefe i fomai ma inisiua! O se matafaioi tele e tuʻuina atu i tagata matutua o le 'au, e tatau ona faʻamatalaina le uiga moni o le tulaga, aʻoaʻo tomai muamua fesoasoani, tulafono laiti o fesootaiga.

I totonu o se aiga ma isi tamaiti, o le mea sili ona faigata o le sailia lea o le paleni i le va o le tausiga ma le gauai atu i le tagata maʻi ma le alofa mo isi tagata uma o le aiga. O le auala pito sili ona faigofie e foia ai le faafitauli o se aiga vavalalata, o loʻo latou lagolagoina ma le malosi ia tulafono lautele o le soifua maloloina, faʻamalositino faatasi pe savali tele i le ea fou. E faigata foi mo tagata ei ai le vaivai o le tino, popole ma le masalosalo, talu ai e ono mafai ona atiaʻe se tamaʻi maʻi poʻo se hypochondriac neurosis, lea e matua le lelei mo se tama maʻi ma isi tagata o le aiga.

E taua le aʻoaʻo e tautala e le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi mea faigofie ae taua tele. O maʻi e le o se mafuaaga mo le lafoaia o fuafuaga e faauu ai, fatuina o se aiga, sailia se galuega taua.E tatau ona e fesoasoani i lau tama ia malamalama i se taimi talafeagai e sili atu le le moemiti i le avea ma se pailate, ae ia atiina ae au taleni ma vaavaai mo se valaauga i matata ua fautuaina mo tagata ei ai maʻi tuga o le endocrine. Taaloga e aoga foi, ae o mea sili ona lelei faʻaletino.

Faatasi ai ma tagata tautaua ma mauoa, e tele tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e aofia ai le insulin-faalagolago. O nisi o tupulaga talavou sili ona matagofie ma faamanuiaina o loʻo mafatia i le faʻamaʻi mai le laʻititi ma e le faatuai e talanoa e uiga i ai. Ia iloa nisi oi latou, talanoa i matua, masalo o le tagata moni o le a musuia le tamaitiiti i se mea moni. Ma aua le faatuai e saili fesoasoani faʻapitoa, e aofia ai le mafaufau.

Manatua, soʻo se metotia o togafitiga mo pathomasite endocrin e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi! O le faʻamalosi o le tagata lava ia e mafai ona lamatia.

O le a le mea e fai pe a afaina vae i le maʻisuka?

O togafitiga o vae mo le maʻisuka e tatau ona amata i le vave e mafai ai. O le maualuga maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism - carbohydrate, gaʻo, minerale, polotini ma le masima vai. O suiga i luga o le Hormonal-metabolic e afaina ai le galuega a le tino atoa ma taitai atu ai i le atinaʻeina o faigata ogaoga o le maʻisuka. Muamua, o le cardiovascular system e mafatia. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le meaʻai o meaola, aemaise lava i mea faʻapitoa, e leaga. Ona o le mamafa o avega i luga ifo o pito i lalo, o le faʻaleagaina o gaioioiga i totonu ia i latou e atiae vave vave.

O le maʻisuka angiopathy o pito pito i lalo

O se tasi o mafuaʻaga e afaina ai vae i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le maʻi o le maʻisuka. E atiina ae e avea o se taunuuga o le faaleagaina o le toto laiti (microangiopathy) ma le lautele (macroangiopathy) toto toto. O se faʻalavelave e tulaʻi mai i le talaaga o togafitiga lē talafeagai poʻo lona toesea. O maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faapea foi ma le mataʻu ma le toe faʻafefeteina i le aso, ei ai le faʻaleagaga i luga o capillaries ma laʻau tetele.

O se taunuuga, o le kulūkose e amata amata ona oso malosi i totonu o le mafiafia o puipui o vaʻa o vae. E solia ai lo latou fausaga ma faʻaitiitia ai le mafai ona maua. O le togafitiga faʻapitoa e tuʻuina atu faatasi ma le faʻaputuina i puipui o toto toto o le kulukose metabolism oloa (fructose ma sorbitol), o loʻo i ai le gafatia e faʻaputu le vai. O puipui puipui e tumu i le susulu o le susu, fuga ma vela. Ua faʻamalosi faʻamalosi le latou kilia.

O le maualuga o le kulukose e gaoioi le faagasologa o le thrombosis. O le thrombi e faia i luga o puipui o toto toto e vaapiapi ai le lumen ma le afaina ai le tafe toto.

O le methiolum ua faʻaumatia e le kulukose (o le faʻaoga o sela e ufiufi ai le pito i totonu o toto toto) ua galo lona gafatia e gaosia ai se mea e faʻasalalau le lautele o vaʻa toto. O latou faʻamalosiaga e matua malosi lava, o le toto i totonu o capillaries e mafai ona taofia atoa. O le toto e masani ona faʻaumatia i pito i lalo, o lea e i ai tagata i tiga i o latou vae i le maʻisuka.

O le atherosclerotic process, lea e tupu i le lipid metabolism disorders, e fesoasoani i le vasoconstriction. O faʻafitauli o le Cholesterol na fausia i luga oo latou pa puipui ona o le faateleina o mea fesoʻotaʻi. Ona o le ogaoga o le faasolosolo i le toto, o gasegase e maua mai i le hypoxia (le lava o le okesene).

O le maʻi o le diabetic e faʻaalia i le foliga mai o se faʻalogona o le numera, malulu ma le "tamoe fuʻa" i vae. Faʻasaʻi vavalalata le lumenia o vaʻa i pito pito i lalo, o loʻo i ai le manava ma le tiga.

O le tiga o le vae i le maʻisuka e matua ogaoga lava e mafua ai ona vaivai se tagata. O tiga o le tiga e masani lava ona tupu i le taimi o le gaioiga, pe a manaomia e le lapopoʻa vaega faaopoopo o le okesene.

Mateʻo le neuropathy

O le maʻi suka e afaina pe a tupu le neuropathy o le maʻisuka. O le faʻalavelave e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai faʻamaumauga o fiva nasu o loʻo faʻapipiʻi faatasi e se faʻatofaʻi o mea faʻapipiʻi (perineurium). I le perineuria, o loʻo i ai toto toto e fafaga ai fiva namu.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loo i ai le fesuiaʻiga o le fesuiaiga o le gaʻo i le toto:

  1. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, o le tele o radical free e faia lea e mafua ai faʻamaʻi faʻamaʻi.
  2. Faʻatasi ai ma le leai o se suka, o aʻafi nerve e le maua i le okesene.

O maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu i le faaputuga o le fructose ma le sorbitol i le nerve fibers, mafua ai le edema. O le iʻuga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia a latou galuega. Faʻatasi ai ma suiga o le maʻisuka, o faʻamaʻaloga o le myelin e faʻamavae ai fiva nerve ua faʻaumatia. Talu ai ona o lenei mea, ua faʻataʻapeʻapeina ai manaʻoga namu ma e le oʻo i le sini mulimuli. I le gasologa o le taimi, o le atrophy filo ma le toe tuʻuina atu faailoilo namu. Afai o le maʻisuka eo faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona mate ni siama namu ona o se sisi o tamai capillaries.

O le tiga o le vae i le maʻisuka e tupu i le tali atu i soʻo se paʻu o le tino. O nisi taimi atonu e ala mai le tagata maʻi i le po mai le tiga na mafua mai i le paʻi o le palanikeke. O faʻaleagaga i fiva namu e masani lava ona faʻaalia i luga o pito pito i lalo. O lagona le fiafia e aliali mai i luga o le paʻu i le ituaiga o tingling, susunuina, "fufulu fuʻa kulupu".

O nisi taimi e sili atu le tiga o le tiga o le tiga i totonu o vae. I totonu ia i latou o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia. O lenei tulaga e taua o le sock syndrome. E lagona e se tagata lagona o mea na paʻi i ai le vae, e aunoa ma le iloa, e pei o loo i totonu o totini. O ona vae pito i lalo e faʻafefeteina pea. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona o vae o le tagata maʻi, o le faʻamaopoopoina o galuega ua faʻaleagaina. E le usitai ia vaega laiti. Tapulaa o le fegasoloaiga ma le le lelei o le savali e mafua ai le atrophy muscle. Latou te leiloa le malosi ma faaitiitia i le tele.

O le faaitiitia o le lagona e le mafai ai e se tagata ona lagona le tiga i vae i taimi o manuʻa, ia lagona se mea vevela pe vevela. Atonu e le mafai ona ia iloa vaevae vae mo se taimi umi. O lenei tulaga e matautia i le soifua maloloina o le maʻi.

O le maʻi o le maʻi suka

O le gasegase o le maʻi suka e atiina ae i tua o le neuropathy. Ona o le faaitiitia o le lagona o vae, e masani lava ona manua se tagata. Ae o manua, pulumu, micro-loimata o le ligaments ma fiva muscle e le o iloa e latou.

Ona o le leai o togafitiga i le manua ua afaina, ua afaina ai le afaina. E tele lava sooga laiti o vae e aʻafia. O faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le faateleina o le toto i le ponaivi o mea. O lona taunuuga o le faʻaaogaina o minerale mai ponaivi. O faʻataʻitaʻiga foi o loʻo alualu i luma ona o le faʻaitiitia o le meaʻai o le mea e gaosia ai le gaosiga o le sooga, lea e tupu mai i le tala o le faʻaitiitia o le toto o le toto toto.

O faʻafitauli o le tino i le ituaiga 2 o le maʻisuka e maua ai le faʻaitiitia o le tele o taimi nai lo le faʻamaʻi o le ituaiga 1. Vaega o le maʻi:

  1. O le gasegase o le maʻisuka e masani ona afaina ai tamaitai.
  2. O le faʻamaʻi o le alualu i luma i le leai o le puleaina o le toto suka. O le maualuga o le kulūkose, o le a faʻaalia le suiga o le pathological changes.
  3. O se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le faʻaleagaina o le tino e mafai ona salalau atu i le ponaivi (osteoarthropathy).
  4. O le solia o le gaosiga o le porotini e mafua ai le faʻaalia o gaʻo. E taʻua i le Hyperstoses o le faʻaleagaina o le tino i le ponaivi i le ponaivi.

I le amataga o le maʻi, ua aliali mai le fulafula o pito i totonu o sooga. O le paʻu i lenei nofoaga e mumu ma vevela. E mafai ona mataʻituina le tiga pe a fai o le togafitiga faʻaleagaina e leʻi mafua ai le afaina tele o fiva namu. Faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, o le pala o le vae e manino lava ona iloa. O le tagata gasegase e faʻaleagaina i taimi uma ma faʻalavelave o ponaivi vae. O suiga o le maʻisuka e masani lava ona aliali mai i luga o vae uma e lua ma sina eseesega taimi.

E masani lava ona faʻalavelave faiga masani o le inflammatory e ala i le faaopoopoina o se faʻamaʻi lona lua, lea e faʻafefe ai le phlegmon ma abscesses.

Faamai o le paʻu o vae i le maʻisuka

O se maʻi le gasegase e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi mai dermatological. O tagata maʻi e masani ona i ai ni lanu enaena i luga oo latou vae ma le maʻisuka. O latou o se faailoga o le dermopathy o le maʻisuka. O faʻataʻamilo poʻo le faʻasolosolo e ufiufi i fua laititi ma e le mafua ai se lagona le lelei o se tagata. Faʻamataʻu, e le o faʻamaonia togafitiga.

Talu ai ona o le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e mafai ona i ai ni mea papa i luga o le paʻu o vae, o lona lanu e eseese mai le samasama i le mumu po o le cyanotic. O lenei maʻi ua taʻua o le lipoid necrobiosis. O le paʻu e matua manifinifi ma faigofie ona afaina. Aʻo agaʻi i luma le maʻi, e mafai ona tupu i luga le maʻi pipili. I le aluga o taimi, latou te mou atu na o latou lava. E tumau pea se lanu enaena i lo latou nofoaga. Lipoid necrobiosis e maua muamua lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

Paʻu paʻu i luga o vae o se faailoga o le atherosclerosis o le maʻisuka. Ua ufitia i latou i le tiga ma le faigata ona faʻamalolo manuʻa. O le atherosclerosis o le maʻisuka e mafua ai le tiga i maso o le vae.

O le maʻisuka vesicles o ni pipoʻu faʻapipiʻi. E foliga mai o se mu masani. O le faʻamaʻi e alu ese lava e aunoa ma se togafitiga pe a mavae ni nai vaiaso.

I le maʻisuka malosi, o lanu samasama (plaques) e mafai ona tupu i luga o le paʻu o vae. O latou o se faailoga o le xanthomatosis. Xanthomas e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 2-3 cm. E foliga mai o se taunuuga o le gasegase o le metabolism ma o tupe maua lipid.

Pogisa o le paʻu i sooga o vae e mafai ona faʻaalia ai le uliuli o le acanthosis. Na te atinaʻe i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e tetee atu i le talaaga o le faateleina o le faʻamalosia o le inisalini. I nofoaga ua afaina, o le paʻu e pupuʻu, faʻafefete ma faʻafefe ai se manogi le lelei.

Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka

Afai ei ai ni faailoga o le faʻalavelaveina o le maʻisuka, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. Na te maua le maʻi, fuafua le taimi o lona atinaʻe ma taʻu mai le mea e fai i lenei mataupu. Afai e tatau ai, o togafitiga o le a faatonuina.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le suka o le toto ma puipuia ai ona osofaʻi faʻafuaseʻi. O tagata maʻi ua faʻamatalaina meglitinides (Numera, Repaglinide) poʻo sulfonylurea (Glyclazide, Liquid, Glimepiride).

O togafitiga o vae mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faia i le fesoasoani a fualaau e atili ai le lagona o gaʻo i le inisalini. E aofia ai ma le thiazolidinediones (Rosiglitazone, Ciglitazone, Troglitazone, Englitazone). Ina ia faʻaitiitia le faʻafefe o gaʻo i totonu o le iniseti, e faʻaaogaina ai inhibitors alpha-glucosidase (Acarbose, Miglitol).

Ina ia faʻaitiitia le tigā, e faʻamautuina ai fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory (Nimesulide, Indamethacin). Faʻaaogaina mea faʻalelalolagi faʻapitoa (Versatis with lidocaine, Ketoprofen gel). Mo le tiga ogaoga, faʻaaogaina tricyclic antidepressants (amitriptyline). Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave faʻavevesi, o loʻo faʻataʻitaʻiina ai le vaʻaia (Gabalentine, Pregabalin).

Neurotropic drugs (Milgamma, vitamini B1, B6 ma le B12) fesoasoani e togafitia vae i le maʻisuka. Latou te faʻamamāina le ita, fesoasoani e toe faʻaleleia filo ma faʻaleleia le faʻamalosi o le faʻaoso.

I lalo ifo o le cholesterol, faʻaaoga le simvastatin, lovastatin poʻo le atorvastatin. O le faʻaitiitia o le toto maualuga e maua i le aveina o Veralamil, Nifedilin, Lisinopril. Ina ia faʻamalosi vaa, o le fomaʻi o le a faatonuina Pentoxifylline, Bilobil poʻo Rutozide. E le gata i lea, o loʻo taʻuina mai ai ituaiga o togafitiga (Furosemide, Spironolactone). Ave le Aspirin poo le Sulodexide e puipuia ai pupuni toto.

Mo le faʻaleleia atili o metabolic processes, ua faʻamatalaina ai inisiua Solcoseryl poʻo Trifosadenin.

O nisi taimi pe a uma togafitiga, o le a mafai ona faʻamalosia le faʻaalia o maʻi vae. O lenei faʻaalia e faʻaalia ai le toe faʻaleleia o fiva namu. Faʻaititia o le tiga ma le le mautonu e tupu pe a mavae le lua masina.

E faʻapefea ona tausia lelei vae

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasia o latou vae i aso uma, e aofia ai tamatamai lima ma vaega i le va oi latou. E tatau ona fufuluina e le aunoa i le vai mafanafana (e le sili atu nai lo le 37 ° C). A maeʻa le faletaele, e tatau ona faʻamago lelei le paʻu.

E le faatagaina e mafanafana, savavali e leai ni seevae ma fai seevae e aunoa ma totini. Togafitiga o sana ma isi paʻu o le paʻu e mafai ona faia pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi ma lalo o lana vaavaaiga.

E le tatau ona e faia ni seevae mausali i pito mataga, o loʻo i totonu ma pulupulu. Socks with seams e le tatau ona faʻaaoga. E manaʻomia ona suia i aso uma. E taua le tipiina o fao ma seleulu i ni mea faʻafefe. I lenei tulaga, e le tatau ona e faataamilo i tulimanu o le fagu paʻu. Afai e tulai mai lagona le masani ai, e manaomia e le maʻi ona vaai i se fomaʻi.

O le a le mea e le mafai ona faia i se "maʻi manaia"?

E le mafai ona e mafaufau ia oe, taumafai i metotia o isi togafitiga. Mo se faataitaiga, o nisi oi latou e togafitia togafitiga ma le "matelaina." E matua faasaina lenei mea, talu ai e tatau i le tino ona maua mea uma e manaʻomia.

E faasaina le 'ai i meaʻai, mea suamalie ma sukalati, ipu vevela, fua suamalie, pipi, mea ulaula, meaʻai gaʻo e tele gaʻo manu.

E taua tele le puleaina o lou suka i taimi uma, aloese mai suiga faʻafuaseʻi, aua o se ala tuusaʻo lea i le atinaʻeina o faʻafitauli.

Ma i le faaiuga, o le togafitiga talafeagai e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka toto i le tulaga manaomia, lagolagoina i totonu o tapulaa talafeagai. Ae leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu le inisalini ma le tagofia o fualaau faasaina. Talu ai ona o le maʻi suka o le olaga atoa. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i uluai faailoga o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga