Faʻavavega o le pancreatitis o le taimi masani

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona amata i le faʻalauteleina o meaʻai, faʻavavevaveina o le gallstone faamaʻi poʻo isi faʻamaʻi e fesoʻotai ma gasegase oona. O le amataga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le ogaoga o le manava o le manava ma vaivaiga lautele, o lea o tagata o loʻo i ai se talaʻaga o se tulaga masani o lenei faʻamaʻi e masani lava ona le sese i latou faʻamaʻi.

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona matauina i vaitausaga eseese i tamaitai ma alii. O fafine e faʻavaeina maʻa i le gallbladder, faʻatasi ai ma le fenumiai o nisi mea, maua ai se ituaiga o pancreatitis, ma liliu atu i se foliga maualuga lona lua, o lona togafitiga e talanoaina ma se gastroenterologist.

O tagata e iai le vailaau oona ua i ai le talaʻaga o le pancreatitis sili ona maualuga, ua faʻalauteleina i le umi o le faʻavaʻaina o le ava malosi. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻagasolosolo ma maʻi faʻaleagaga ma nisi tulaga o le tino.

O le ā le lamatiaga o le maʻi?

O le pancreatitis faʻapitoa e o gatasi ma faiga le lelei o le trypsin ma le lipase production - o enzymes e talafeagai mo le faʻaleleia lelei o meaʻai. O le lē mafai ona faʻasolosolo taimi ole taamilosaga ole taʻavale e mafua ai le faʻalauteleina o mea faʻapipiʻi ma le faʻaogaina ole tino o le pancreatic. Faatasi ai ma lenei tulaga le mautonu o le gland, o le microflora pathogenic e mafai ona faigofie ona ulu i totonu ma mafua ai le tiga tele o le maʻi.

O le mafuaʻaga o le faʻasalaga o le pancreatitis e masani ona avea ma biliakinesia biliary

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona amata ona o le vailaʻau o le intestinal poʻo le mafuaʻaga o le dyskinesia. E mafai ona tupu le faʻamaonia o le foliga masani ona o:

  • afaina o le inflammatory
  • susu o vailima o Vater,
  • e le o se mea na tupu
  • ava malosi
  • popole
  • 'ai meaʻai
  • suiga o le pao o le olaga.

O le faʻaogaina o le tino e mafai ona aʻafia ai se vaega o le meaola oona ma ufiufi uma ai le pancreas. O faʻamaʻi faʻafuaseʻi e mafai ona umi se taimi ma mafua ai le faʻaumatia atoatoa o le gland e aunoa ma togafitiga talafeagai.

O le tagata gasegase e lamatia le atiaʻe o faʻafitauli e pei ole:

  • fao
  • uila
  • gland tissue calcification,
  • maʻisuka malosi
  • vailaʻau vevela vevela,
  • faʻamaʻi maʻi,
  • faʻataʻavalevaʻa.

O le pancreatitis o le uumi taimi e masani ai ona avea ma mafuaaga o le kanesa o pancreatic. O lenei faʻamaʻi e taʻitaʻia ai le vave faʻalauteleina o metastases i totoga uma o le gaioiga i totonu, ma e maliu se tagata mai le kanesa.

O a faailoga o loʻo faʻaalia ai le vevela

O faʻamaoniga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia, ma latou aumaia le tele o mafatiaga i se tagata maʻi. Faailoga o se faʻavavevavega o le faʻamaʻi e le faʻafuaseʻi ona tupu faʻafuaseʻi - e mafua mai i mea o loʻo muamua atu i le amataina o faʻamaoniga o le pancreatitis.

Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi, o le tiga e masani lava ona matauina i le itu o le fatu poʻo le fusi-faapena

E masani lava ona i ai le tiga ogaoga i le itulagi faʻateleina pe a ita le tino. E le mafai e le Antispasmodics ona aveeseina ma e manaʻomia se mea malosi malosi e faʻaitiitia ai le faʻavauvau. O le tiga o le herpes zoster, pe a afaina uma gland, pe o loʻo maua i le itu tauagavale o le hychochorium ma faʻaleagaina ai le ulu o le okeni o le endocrin system. Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi, o le tiga e masani lava ona matauina i le itu o le fatu, ma e talitonu tagata e latou te atiaʻe se maʻi ogaoga o le cardiovascular system.

Faatasi ai ma lagona tiga e matauina:

  • faʻamaʻi pipisi
  • manava manava
  • vili
  • leai se manaʻo
  • paleni mamafa
  • vaivaiga lautele
  • soona inu tele.

A aʻafia le ulu, o le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona amata, ao le tagata o le a oʻo i se lagona malosi o le fiaai ma le fia inu.

O le amataina o le faʻamaʻi ma le faʻavavevave o le pancreatitis e masani ona o faatasi ma le faʻateleina o le salivation, le gaogao gaʻo, ma le taoto i totonu o le manava.

Taua! A oʻo mai le tiga o le manava o le tino, e tatau ona e sailia le fesoasoani faafomaʻi.

E talitonu fomaʻi afai e le mafai e le papa o le la-spa poʻo le drotaverin ona faʻasaʻo se osofaiga o le tiga, o lona uiga o le maʻi e ogaoga ma e manaʻomia le fesoasoani faʻapitoa. O tagata faigaluega a le falemaʻi o le a vave ona faʻaolaina le tagata maʻi i le potu faʻafuaseʻi, i le mea o le a faia ai e le fomai tipitipi se suʻega ma fuafua pe faʻafefea le matautia o le faʻaogaina o le gaioiga. Afai e manaʻomia, o le tagata maʻi e faʻamaʻi i le falemaʻi pe fautuaina le togafitiga.

Mafuaaga o le faamai

O mafuaʻaga o foliga mai o le pancreatitis masani e ese. Gastroenterologists faailoa mai mafuaʻaga masani e lua o le mimilo masani:

  1. Ava malosi. E tusa ai ma fuainumera, 60% o tagata gasegase e afaina i le piapreatitis.
  2. O le faamaʻi.

O nisi taimi e le iloa ai le mafuaʻaga o pancreatitis, e le faʻaogaina e fesootaʻi ma se ituaiga olaga pe avea ma se taunuuga o se isi faʻamaʻi.

O le faʻapogai autu o foliga masani o le faʻamaʻi o le le faʻamaoniaina pea o faailoga. I nisi taimi, o le faʻamaʻi e matua afaina lava. Ma i le vaitaimi o le toe foʻi faʻalavelave, o le a aliali mai - o le maʻi e mafatia i se faʻalaʻau masani o pancreatitis. O le tele o taimi, o le pancreatitis e le afaina ai tamaitai, o tamaʻitaʻi e faigofie i faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le averesi o le tausaga o le faamai e mai le 28 i le 37 tausaga, i le matua talu mai le 50 tausaga, o le maʻi o le pancreatitis sili e masani ona i ai.

Faailoga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani

I le tele o tulaga, o faʻaaliga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i foliga o tiga faifai pea, ogaoga ma ogaoga na lagona i lalo ifo o le pili, o loʻo atagia i tua. E masani lava o le tiga e faʻalavelaveina, e pei o isi faʻamaʻi, e sili ona lauiloa i le pito i luga, e faʻasolosolo i le manava. O nisi taimi o le tiga e susulu i le pusa, i le itu, lagona i le loloto o le tino, lea e masani ai mo le tigaina o le pancreatitis.

O le tiga e masani lava ona tupu pe'ā uma ona 'ai pe inu ava malosi. Faʻamālōlōina le gasegase i mea e maua ai, ma o nisi taimi e matua malosi lava e tatau ona e faʻaaoga i metotia faʻasolosolo vailaʻau.

Faʻatasi ma le talaaga o le maʻi gallstone, o le pancreatitis e leʻo tele, e masani ona tupu ai toe faʻafoʻi.

I le faʻaopopo atu i le tiga tele, o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona o faatasi ma faʻamaoniga:

  • afaina
  • maualuga le vevela
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • fatu fatu
  • solia le nofoa.

O se faailo iloga o le gaioiga faʻalavelave. Faʻataunuʻu ma le faʻapipiʻi atoa o le pule masani.

Togafitiga

Afai o le tiga e le mafai ona faʻalavelave ma ogaoga, o le fenumiai, vomiting, manava manava e matauina, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi lau taʻavale. E le mafai ona e suʻeina meaʻai. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le ata, e le faatagaina ai fomaʻi e faia le faʻamaonia saʻo.

Faatasi ai ma le faʻaaloalo tele o le pancreatitis, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le pancreas ma isi totoga i totonu.

Togafitiga

O taimi taʻitasi, o le mumū o le pancreas e tupu tele, ma o taunuuga e le mafai ona faʻafitia. Ia e suʻe i le taotoga. I ia tulaga, o le taotoga o se taotoga poʻo se taotoga e faʻataʻapeʻapeʻa e faʻapipiʻi ai le tino maliu poʻo se vaega o se okeni.

O le mea e leaga ai, ei ai tulaga pe a le maua nofoaga i nofoaga e tasi, ae e le o faʻataʻapeʻapeina i totonu o le okeni. E le faatagaina ai le aveese atoatoa o le tino ua oti, e mafua ai ona toe faʻafoʻi. E tele taimi e tupu ai lenei mea ma le faʻavavevaveina o le ava malosi o le pancreatitis.

Faʻatau togafitiga

A maeʻa le taotoga, pe afai foi e aloese mai ai, o togafitiga faasao ua faʻamaonia mo le faʻamalolo o le pancreatiti o le tino:

  • O vailaʻau faʻamaʻi ua faʻamaonia. Muamua lava, e manaʻomia le faʻaitiitia o le tiga o le tiga. Ua faʻatulagaina faʻataʻitaʻiga poo, faatasi ai ma le tiga e le mafaamatalaina, o fualaau oona lea e faʻalavelave ai le malosi.
  • Faʻailoaina fualaau e taofia ai le gaioiga o le pancreas. Ua faatonuina e tuʻuina atu le malologa i se totoga mumū, e faʻaitiitia pe faʻaleagaina ai le gaosiga o enzymes e faʻaumatia ai ni masini.
  • O loʻo faʻatulagaina diuretics. E tasi le taimi i totonu o le toto, e amata ai i le toto mea e afaina ai isi okeni: mama, ate, fatuga, fatu, ma e oo lava i le faiʻai. Ina ia faʻateleina le faʻamaloloina o toxins i le urine, ua faʻamatalaina ai togafitiga.
  • Faʻamauina matua matua. Ina ia taofi le pancreas i le malolo, o le matelaina o meaai e faatonuina. I nai aso muamua, e le mafaufau le tagata maʻi i meaʻai ona o le tiga ogaoga ma le faʻavaivaia o le setete. Afai o le tulaga e tumau pea le ogaoga, o le a faʻaogaina le meaʻai mo meaʻai e 3 i le 7 aso e tausia ai galuega a le tino.

O nei gaioiga e faʻatatau i le taofi o le gasegase ma toe faʻafouina le okeni.

Tomai faʻapitoa

Afai o le osofaʻiga e le malosi tele e valaʻau ai se falemaʻi, e mafai ona e faia taʻitoʻatasi e fai ai ni laasaga e faʻaitiitia ai le tiga o le faʻataʻitaʻiga:

  • Ia tuʻuina atu meaai mo le tolu aso. Mea taumafa pe a maeʻa se meaʻai fiaʻai, e toe amata lemu, ma vaʻaia lelei le tulaga.
  • Faʻaaoga se vailaʻau e faʻamalolo ai le spasm (leai-spa poʻo le papaverine) ma se vailaau faʻapitoa (paracetamol poʻo le ibuprofen, e mafai ona faʻatagaina).
  • Maitau le moe.
  • I se taimi vave, talanoa i lau fomaʻi.

E masani lava ona iloa e le tagata maʻi le mea e fai i se faʻavavega o pancreatitis, ae naʻo le fomaʻi e faia le togafitiga. Le saʻo le faʻamaʻi ma le le saʻo le togafitiga o le a taʻitaʻia ai i taunuuga leaga.

Faʻafefea ona togafitia se foliga masani i le taimi o le faigata

Faʻavavega o le pancreatitis masani, o le togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi, e manaʻomia ai le faʻatautaia. I le vaitau o le faʻamalolo, e ono mafai ona puipuia le tagata maʻi mai ni faʻafitauli matuia pe afai e faʻamaʻi ile falemai i le taimi i le gastroenterological poʻo le taʻavale.

Afai ole falemaʻi e le mafai ona maua ni mafuaaga, e tatau ona e maua se fautuaga faʻapitoa e tuʻuina atu e le fomai pe a uma le suʻega. I le tulaga o le televave o le maʻi, ua fautuaina:

  • moega moe mo le vaitaimi o le faigata,
  • analgesics ma antispasmodics e fesoasoani ai i se osofaiga o le tiga,
  • lapalai enzymes mo le faʻaogaina o meaai,
  • faʻaleleia o otaota
  • fualaau faʻapitoa o le protein
  • meaʻai meaʻai
  • faatapulaaina o masima ma suka,
  • inu ava
  • vitamini.

Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, ua faatonuina ai auupega lautele e puipuia ai le aloese. E faia e le fomaʻi le filifiliga o fualaau e sili ona talafeagai, o loʻo fuafua ai foi le umi o le togafitiga faʻamaʻi. A maeʻa ona faʻaleleia le tulaga, e mafai ona e faʻaaogaina le meli ma le mumumu, lea ei ai le aoga aoga i luga o le pancreas.

Motugaafa: O vai inu e pei o Borjomi i le tulaga o le vevela e fautuaina mo tagata uma e maua i le pancreatite e masani ona mafatia mai faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le maʻi.

O le usitaia o fautuaga faʻalesoifua maloloina i mea taumafa e mafai ona mafua ai le faʻamalolo umi ma faʻaleleia atili le tulaga o le tino o le faitalia.

A maeʻa faʻaleleia, e mafai ona e faʻaaoga le meli ma le mummy

O le faʻaogaina o mea faʻapitoa e faʻatinoina mo ni faʻalavelave tiga o pancreatitis, pe a faʻaauau ona faia ni togafitiga faʻaleaga, lea e le mafai ona taofia. O le tele lava o taimi, o tagata e faʻaleagaina le ava malosi ma tagata e iai le vaisu o le nicotine e pau i lalo o le aveeseina o le pancreas. O fafine o loʻo iai ni faʻamaʻi pipisi o loʻo lamatia foʻi.

Vailaʻau mo le faʻasaʻoina o le faʻamalosi

I le pancreatitis e masani ai, o faʻataʻitaʻiga masani o loʻo faʻatulagaina. O vailaʻau e le faʻamalolo ai le pancreatitis i se tasi, ae mafai ona faʻaititia le faʻaleagaina e mafua mai i le mumū tele. O nei vailaau faasaina le faapaleni o le acid-base.

Ona filifilia ai lea e le gastroenterologist le faʻamalosi o le enzyme e faʻaleleia ai le pancreas. O le enzymes ua faatonuina mo se taimi umi ma ua faamatuu atu ai faailoga o le pancreatite. Mulimuli i fautuaga mo le taliaina. Faʻamatalaga lelei o enzymes ma se meaai talafeagai, latou te:

  1. Aveese le fatuburn, belching, bloating.
  2. Latou te fesoasoani i le fafaʻi vave o meaai ma sili atu ona lelei ina ia le toe i ai le meaai i totonu o le manava, e le mafua ai le faʻamalosi.
  3. Faaitiitia le avega i luga o le mamanu maʻi.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ai o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai le mataʻituina pea e se fomaʻi, togafitiga togafitiga ma le faʻaaloalo i se olaga i le olaga atoa. Afai e te mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, o le pancreatitis e le masani ai o le a faʻaitiitia le tele o taimi.

Faʻailoga

O faʻamaoniga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani o nisi taimi e lūlūina, pe a alu i le falemaʻi, ua faʻatagaina le fomaʻi e faia se suʻesuʻega e faia ai se faʻamaoniga saʻo, iloilo le leaga na faia i le pancreasitis.

Faʻaaliga vaaia o le maʻi:

  • Lanu samasama. E mafua ona o le vavalalata o le auala masani pe maeʻa atoa.
  • Le faʻaalia o laua ma le momomo i le manava ma le tua.
  • Afai e leai se faʻalavelave i totonu o le pule, e maua e le faʻalavelave se lanu moana.
  • Faʻailoga tiga o le pito i luga.
  • Pulu i le pito i luga.

Ata faʻaleleia

I le faaopoopo atu i le suʻeina ole maʻi, e manaʻomia suʻesuʻega.

  1. Suʻe toto. Faʻamatalaga lautele ma mea faʻapitoa. E fautuaina foi e fuafua le maualuga o faailoga o le kuluma i totonu o le toto ina ia mafai ai ona aveese le kanesa o le pancreatic.
  2. Urinalysis I le vevela, o le maualuga o enzymes pancreatic o loʻo suʻesuʻeina.
  3. Coprogram. I le tulaga o le faʻalavelave o le pancreatic, o le vaevaega o gaʻo e taofi, o loʻo atagia mai i le kopi o le maʻi.
  4. Iloiloina o le vevela o le tino. Ae le o le auala sili ona saʻo suʻesuʻega, peitaʻi, e mafai ona faʻamaonia ai le le mautonu o le tino.
  5. Endoscopic ultrasonography. Le auala e sili ona saʻo ai suʻesuʻega e mafai ai ona e faia le mea saʻo.

E faʻavae i luga o faitioga faʻaletonu, tala faʻasolopito o le soifua maloloina ma faʻataʻitaʻiga o suʻega ua faʻamatalaina, ua faia e le fomaʻi se suʻesuʻega ma filifili pe faapefea ona togafitia le pancreatitis.

I le faʻaopoopoga i le pancreatitis, o isi faʻamaʻi pipisi ma le gastrointestinal tract ua faʻateleina. Aua, o le mea e leaga ai, o le faʻalauteleina o le taimi umi o le afi mumulu, suiga i le tino ma le cholecystitis, gastritis, maʻi o le peptic, le mumū o le duodenum e tupu e le masani.

Pancreatitis ma isi faʻamaʻi

  1. O le faamaʻi. O se tasi o mafuaʻaga autū i le tupu mai o pancreatitis. I le tulaga o le maʻi gallstone, o le pancreatic ducts o le a taofia, e le mafuatiaina ai le enzymes e maua mai i le duodenum, ae tumau i le nofoaga ma amata ona malepe i lalo mea o le okeni. I le tulaga o le maʻi gallstone, o le pancreatitis e leaga i taimi uma.
  2. Cholecystitis. O le pancreatitis e masani ona foliga mai o se tuufaatasiga o cholecystitis. O faʻamaʻiga o nei faʻamaʻi e tutusa, e faigata ai ona maua le siama. Ae o togafitiga e faia eseese.
  3. Maʻisuka I le faaopoopo atu i le gaosia o enzymes e aofia ai i le faʻaogaina o meaʻai, o le pancreas o loʻo i ai se isi galuega taua. O le gaosiga lenei o le inisalini - o le hormone e nafa ma le faʻaitiitia o le suka. O le afaina tele, faapea foi ma le sili atu ona faigata o le pancreatitis, e faaleagaina ai sela e fai ai le endocrin, lea e tau atu i le maʻisuka. O le maʻisuka e le vave tupu, o se faiga malie ma e masani ona tupu i tulaga e le amanaʻia ai e le tagata maʻi faailoga ma togafitiga na faatonuina e le fomaʻi.
  4. Faʻamaʻi pipisiE masani lava, faʻamaʻi pipisi, e pei o le staphylococcus, faʻatasi ai ma le mumū o le pancreatic. I ia tulaga, ua faʻamaonia mai ai vailaʻau. Latou te fesoasoani foi e puipuia ni faʻalavelave e pei o le alosi, peritonitis, necrosis pancreatic.
  5. Fungal infections. O faʻasolosolo ma isi faʻamaʻi pipisi e faʻateleina foi i le gasegase faifai pea. I ia tulaga, ua faatonuina ai fualaau faasaina.

Faʻaauau

E leai se mataupu faavae tasi e faʻafefea ona togafitia ai le pancreatitis masani i totonu o le laasaga laititi. E faʻalagolago lava i le ogaoga o faʻamaoniga ma le tikeri o le atrophy o le galuega faʻapitoa. E taua tele le faia o togafitiga puipuia e taofi ai le faʻaogaina o le faʻaogaina.

O le togafitiga autu o se taumafa malosi. O le le paleni o meaai, inu ava malosi, masani leaga e faaleaogaina ai le aoga o fualaau faasaina, ma taitai atu ai i le toe foi mai.

O le pancreatitis e masani ona tupu i taimi uma e masani ona taʻitaʻia ai le kanesa o le pancreatic. E tusa ai ma fuainumera, e 80% o tagata gasegase na maua i le kanesa o le pancreatic na mafatia mai le pancreatitis. Vailaʻau o le kanesa e maua mai i le fulafula. O le tumutumu o le pancreatic o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga le lelei, e masani lava ona le mafai ona faʻaaogaina ma e masani ona tuʻuina atu i ai isi gaʻo.

O le mea lea, e le tatau ona e amataina le maʻi ma teena togafitiga. O le togafitiga faʻatasi e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻamaʻi ma ola i le soifuaga o se tagata maʻi.

Faasaoina le tusiga e faitau mulimuli ane, pe fefaʻasoaaʻi ma uo:

Mafuaʻaga o le faʻavavevave

O le mafuaʻaga autu o le faʻasalaga o le pancreatitis masani o le faʻaaogaina lea o le ava malosi.

Isi mafuaʻaga o le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi:

  1. Manua faʻamaʻi o le manava.
  2. Faʻaiʻuga pe a uma le taotoga.
  3. O keke e manaʻomia ai le maualalo o le porotini.
  4. Maʻi faʻasolosolo.
  5. Faamai pipisi o le tino.
  6. Faʻaaogaina tele o meaai gaʻo ma falai.
  7. Faʻamaumauga.
  8. Maualuga i luga o le tino, faʻalavelave faʻalavelave.
  9. Senile tausaga (leai o enzymes i le tino).
  10. Taliaina o fualaau oona.
  11. Smoking, aemaise lava pe a mamafa.
  12. Maʻi faʻafuaseʻi o le ate, duodenum ma le gall vess.

I le taimi o le faigata, o le gaioiga o le palacreatic enzymes ua matua faateleina, o le tino o le tino o le tino ua le fiafia i lalo o la latou faatosinaga, o loo i ai le fulafula, faavauvau o le tele o le pancreatic conducts, o le toto toto i le gland ua leaga - o le ata faafoliga e foliga tutusa ma le pancreatitis ma, o le mea moni, e ese mai ai.

Faailoga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani

I le avea ai o se tulafono, o faʻamaoniga o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona tupu vave. Ua i ai i luga o le aso muamua, o le maʻi o se tagata ua matua leaga lava, o se taunuuga lea e tatau ai ona ia inuina vailaau pe saili fesoasoani faafomai.

E ono masalomia e le tagata maʻi le faʻateleina o le pancreatitis masani i faailoga nei o falemaʻi:

  • suauʻu masani ma le vavao, o se meaʻai o gaʻo i feces,
  • tiga o le manava ma le lafoaia o le localization, faalautele atu i tua, sili atu ona leaga pe a uma ona 'ai,
  • oona i le gutu, vomiting o bile, lea e le aumaia le toomaga ma e faigata ona taofi ma vailaʻau.

O nei faʻamaumauga uma o le falemaʻi e leʻo faʻaalia mo na o le pancreatitis. Ae afai e le faʻamalosia e se tagata lenei faʻamaʻi mo le taimi muamua, ua uma ona ia iloa o le afaina o le pancreas na mafua ai ona aliali mai uma faailoga.

O le a le mea e tatau ona faia i le tulaga o tiga o le manava ma faʻamaʻi pipisi? E fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi. Afai o le tiga e ogaoga, ma e le mafai ona faʻaumatia le vailaau, e taua le valaau vave i se falemaʻi e faʻaolaina le tagata maʻi i le potu maʻi tigaina mo le faʻasaʻoina o le vai-electrolyte metabolism. O ia tulaga e lamatia ai le ola, o le mea lea e le aoga le tuai ona asiasi atu i se fomaʻi. O le faʻasalaga o pancreatitis atonu e ono oʻo atu ai i le faʻaumatiaga o le pancreas, lea e manaʻomia ai togafitiga.

O le a le umi e faʻauʻu ai le osofaiga?

Faʻailoga pancreatiti i le vaega laititi e mafai ona o gatasi ma le tiga matuitui ma se faʻalavelave matuia i le soifua maloloina. Ae peitai, e le o tagata uma na maua ni tiga matuia, ae nai lo o latou mafatia i isi faailoga: leai o le fiaai, fiva, vili, manava, ma isi.

Ae o le a le umi e mulimuli ai le vaega laʻititi? E le o faia e le fomaʻi se tali manino, talu ai o le umi o le osofaiga e aafia i le tele o mea, mo se faataitaiga, mafuaaga na mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi poo le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. I le averesi, faatasi ai ma se faʻavavega o pancreatitis, o le osofaʻiga e oʻo i le 1-2 itula ma sili atu nai lo le aso.

O le a le mea e fai i se faʻavavega?

Muamua, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale. Afai e aliali mai faailoga o le pancreatitis, o fesoasoani muamua mo le faʻateleina e aofia ai laasaga nei:

  • ma le faʻaaogaina o mea taumafa ma meaʻai,
  • tausisia o le filemu, e tatau ona e alu e moe i lou tua, ma le fulufulu, e mafai ona e faia se tulaga o taatia i ou autafa ma ou tulivae oomi i lou manava,
  • le faʻaaogaina o se pusa tioisa i le foliga o se faamaʻi malulu i luga o le manava.

A maeʻa ona tuʻuina atu i le falemaʻi, o le a suʻesuʻeina le tagata maʻi, e faʻavae i luga o iuga na maua, o le a filifilia e le fomaʻi togafitiga sili ona aoga. E faʻasaina le faʻatonuina o fualaau ma faʻamalosia fualaau oona ia oe lava ia ma le televave o le pancreatitis.

Afai o le faʻavavevaveina o le faʻagasologa o le faagasologa e faatapulaa i le gaioiga pe a uma ona 'ai, o foliga mai o le manava, ma le le mautonu o le manava, oe manaʻomia pea e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa e aloese mai le amataina o faʻafitauli. A maeʻa le suʻega, o le a filifili le fomai pe o fea e tatau ona faia ai se togafitiga - i totonu o se falemaʻi poʻo se nofoaga i fafo.

Faʻatau togafitiga

Togafitiga o pancreatitis i le taimi o le faʻavavega e tatau ona amata vave ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E naʻo le gastroenterologist e mafai ona faʻamaonia togafitiga saʻo, e faʻamoemoe i le vave aveeseina o le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi ma le puipuia o faʻafitauli faigata.

Muamua lava, e faʻaaogaina fualaau:

  1. Vitamin togafitiga: fuamoa gaʻo A, E, K, D ma B.
  2. Panipeka enzymes: Pancreatin, Creon, Panzinorm ma le lipase o le itiiti ifo i le 10,000 afe.
  3. O fualaau faʻatau e faʻatatau i le faʻaitiitia o le galuega faalilolilo o le gland: Esomeprazole, Octreotide, Pantoprazole, Omeprazole.
  4. Fualaau e faʻamalolo ai le faʻalavelave faʻaleagaina. O nei mea o antispasmodics: Drotaverin, Mebeverin, Spazmalgon, No-shpa. E faʻapea foʻi ma fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory: Tramadol, Ketoprofen.

E tatau ona maitau o togafitiga faafomaʻi o tagata gasegase o le tagata lava ia. E naʻo se fomaʻi e tatau ona filifilia vailaʻau, suʻesuʻeina ma le totoʻa uiga o le maʻi. E le mafai ona faia ni injections, ave fualaau e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi. E mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga ogaoga.

Meaʻai ma Meaʻai

I nai aso muamua, e manaʻomia le fiaʻai, e mafai ona e inu vai - faʻamamaina e aunoa ma le kesi, poʻo le kuka. I le lumanaʻi, e faasolosolo malie lava le faʻalauteleina o le taumafa, o le laulau Nu 1a ua faʻamatalaina, e pei o le faʻamaonia o le maʻi o le gaʻo. Meaʻai faʻatagaina e maua i le popo - manu niniʻa - pipi, lapiti, tolotolo, i le ituaiga o gaʻo uʻamea po o le moli, iʻa e maua ai le gaʻo susu, o le omeletone o le vaʻaia, leisi gaʻo susu, masini vali maso. Mai meainu e mafai ona e inuina le lauti, o le pulupulu broth, blackcurrant compote.

O ipu uma e kukaina pe a vevela pe kuka, tapena ma le faaeteete pe solo. O vaega e laiti, i le leotele e le sili atu i le aofaiga ua tuu i le tasi lima. O le numera o taumafataga e mai i le 6 i le 8 taimi i le aso.

O mea manogi e faʻaleleia ai le faʻamalositino e faʻamavaeina mai le lisi o meaʻai - o lapisi, mushrooms, kofe, koko, sukalati, vasa, ulaula. O oloa uma e manaʻomia ai le taumafaiga mai le pancreas - gaʻo, falai, faʻafefe, mea vevela, faʻavavega ma mea manogi, meaai kuka, kulimi, kirimigi oona, gaʻo gaʻo, pailani - e tatau ona tuʻu ese. E le mafai ona e faʻapipiʻi meaʻai, soda, candy candies ma kuliki sukalati, keke meataalo, namu, nati - o mea uma na matou faʻaaogaina e 'ai ai i le alu. E le o faʻamalamalamaina, faʻapitoa, e leʻi talanoaina le tapulaa i luga o le ava malosi. Ma mo se pia. Ma e le o ava malosi, e aofia ai.

E masani lava, o le taumafataga e fofo pe a ma le 70% o faafitauli e tulai mai i le taimi o le faigata o le pancreatitis. E aoga le tuʻuina atu o le uʻamea uʻamea - ma o le a amata ona faʻaitiitia le mumū. O le mea autu o le faʻafetaia o le taimi e tatau ai, ae le o le "malepe" pe a amata mea uma ona faʻaleleia ma faʻamuta le tiga.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli

O tagata e maua i le maʻi masani o le pancreatic maʻi e le tatau ona tumau i tiga. E manaʻomia ona tatou iloa le auala e taofi ai osofaʻiga i se taimi talafeagai ina ia le paʻu le okeni o le faitioga a le lotoifale, ona o lagona tiga i le taimi o le vevela o loʻo faʻaalia ai o loʻo mafai pea ona galue le okeni.

I le tulaga o le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi, o meaʻai paletini ma meaʻai e maualalo le gaʻo e fautuaina.

Taua! Afai o loʻo mafatia se tagata i faʻamaʻi o le tino, e tatau ona ola e tusa ai ma tulafono faʻapitoa, o le soliga lea e mafua ai ona le lelei le soifua maloloina.

Ua iloa e mafai ona faʻafeiloaʻi se faʻamaʻi i se setete o le faʻamalologa faʻalaloa pe afai:

  • tuu le ava malosi ma ulaula tapaa,
  • 'ai saʻo
  • faʻatasi ai ma mea sese i meaʻai, faʻaaoga fualaʻau o loʻo i ai enzymes,
  • faʻataʻitaʻi togafitiga o vailaʻau ma aʻoaʻoga o le phytotherapy,
  • faʻaaogā fua o pusi i meaʻai,
  • lafoai oloa e mafua ai le faʻaaogaina o le kesi,
  • taʻitaʻia se olaga ola maloloina e aunoa ma se faʻalavelave mamafa.

O le pancreatitis o se faailoga o le soifua maloloina ua matua vaivai ona o se olaga le talafeagai ma o le a le lelei seiloga e suia e se tagata ana vaisu. O se tagata ei ai le uiga saʻo i lona tino e faʻaleleia ai galuega o gaioiga faalilolilo i totonu, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le lelei o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga