Paʻu o le paʻu i le maʻisuka: o se ata o le dermopathy o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi o le vaega taʻitasi. O le faʻamalamalamaga o le maʻisuka o le WHO o loʻo taʻu mai ai le tulaga o le hyperglycemia masani, lea e mafai ona faʻaalia i le tele o mea, o aʻafiaga mai fafo, ma aʻafiaga o gaioiga e galulue faʻatasi. I le pathogenesis o loʻo i ai le toesea atoatoa o le insulin (i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1), poʻo se tagata e leai se uiga i le tetee atu i lenei hormoni ma faʻaleagaina ai le inisalini (i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2). O se maʻi le tumau, e le mafai ona faʻaleleia, o le taunuuga o lea mea o le atinaʻeina o faʻalavelave ma e oʻo lava i suiga faʻapitoa i gaʻo - e masani lava mo le maʻisuka e maua i le tino (retinopathy, neuropathy, nephropathy) ma le macrovascular (atherosclerosis, maʻi o le ulunifo o vae laiti ma le ogaoga o le tino) solitulafono.

Ole laʻasaga ole ituaiga o maʻisuka e eseese tele, ae o le masani masani o le i ai o le hyperglycemia, lea ua mafua ona o le le lava o le gaioiga o le insulin i totonu o masini. O faʻalavelave faʻafuaseʻi foi e tupu i le metabolism o gaʻo, proteins ma electrolytes, faʻapea foi i le puleaina o punaoa vai.

O faʻamaʻi o le paʻu ma le maʻi suka e aafia ai le 25-50% o maʻi suka i le taimi o latou olaga. O eseesega taua e mafai ona faamatalaina i manatu eseese e uiga i le iloiloga o le "tulaga maoti" o suiga i le paʻu e fesootai ma le maʻisuka, ma eseesega i le va o ituaiga eseese o faamaʻi.

Faʻaaliga o le paʻu i le maʻisuka, e tusa ai ma la latou sootaga i le gaʻo gaʻo, o loʻo faʻamatalaina atu i lalo:

  • suiga o le paʻu e fesootaʻi ma le solia o le gaosiga o le carbohydrate, lea e tupu mai i le taimi o le tauvaga faʻasoesa, ma pe a maeʻa le faʻamautuina o le kulūkose,
  • suiga o le paʻu e le o fesoʻotaʻi ma le tulaga o loʻo i ai i le taimi nei o le puleaina o le tino (faʻaleagaina le tulaga o le paʻu e fesootaʻi ma le diabetic microangiopathy, macroangiopathy ma le neuropathy),
  • suiga o le paʻu o se taunuuga o togafitiga mo le maʻisuka.

Faʻaaliga o le paʻu i le maʻisuka

O le maʻisuka e mafai ona aʻafia ai soʻo se vaega o le tino, ma o le paʻu e leai se faʻalavelave. O le maʻisuka, o le paʻu (o lona uiga, o se suiga i lona tulaga) e masani lava o le faailoga muamua lea o le atinaʻeina o se faʻamaʻi. O le tele o nei faafitauli e taatele i tagata soifua maloloina, ae o le maʻisuka latou te tulaʻi mai ma le faigofie, mo se faʻataʻitaʻiga, o le gasegase poʻo le faʻamaʻi pipisi. O isi faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo faʻatusalia e ni faʻalavelave e pei o le dermopathy o le maʻisuka, necrobiosis (necrobiosis lipoidica diabeticorum), faʻamaʻi o le maʻisuka ma le xanthomatosis.

Faʻamaʻi pipisi

O tagata e maua i le maʻisuka e masani ona i ai ni faʻafitauli e pei o:

  • karite
  • furunculosis,
  • folliculitis
  • carbunculosis,
  • faʻamaʻi pipisi e aafia ai le vaega o loʻo i luga o le fao.

Laʻau mumu, e masani lava vevela i le paʻi, fulafula, tiga ma mumu. O le mafuaʻaga masani o nei faʻamaʻi pipisi o siama mai le vaega staphylococcus.

Fungal infections

O le mafuaʻaga autu o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka e masani lava o le malie, e maua ai se igoa lauiloa - Candida Albicans. E saofaga i le faʻaalia o le aisa masi - lanu mumu, susu, o loʻo siʻosiʻo e tamai paʻu ma ufiufi i se pulu. E masani lava ona tupu le vevela i le paʻu (i lalo ifo o le papa mammary, i le va o tamatamai vae ma lima, o le mea e vevela, ma isi).

O nisi o faʻamaʻi masani masani o le maʻisuka e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, siama o le paʻu, tinea capitis - (faʻamaʻi faʻaleagaina o le pito i lalo o le tino) ma le vavalo o mycosis.

E masani ona afaina le maʻisuka i le maʻisuka. O le mafuaʻaga atonu e le gata o se faʻamaʻi faʻaleagaina, ae faʻamago foi le paʻu poʻo le paʻu o le toto (faʻapogai ai le sasaina i lalo vae). E masani lava i ia tulaga, o le faʻaogaina o suāsusu pe a uma le taʻele.

Maʻisuka Dermopathy

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua ai suiga i le faʻaogaina o toto laiti.O aʻafiaga e maua mai i paʻu o le paʻu ua taʻua o le dermopathy o le maʻisuka. Lanu enaena, enaena, o manoa oval ua faia i luga o le paʻu, e masani lava ile pito i luma o vae. O ia mea e le afaina ai, aua le faʻavaivai ma e le manaʻomia ni togafitiga faʻapitoa.

Necrobiosis (Necrobiosis lipoidica diabeticorum)

O se maʻi e seasea tupu, e pei o le dermopathy o le maʻisuka, e mafua mai i suiga i toto toto. Ae sili atu lapopoa, loloto ma foliga mai i ni mea laiti. Pogisa mūmū, faʻalauteleina nofoaga, ma iu ai ina liu maʻila i le lanu violē. Vaʻaia toto toto e sili atu ona iloa. O nisi taimi o le vevela, tiga poʻo le faʻavevesi e tupu, i ia tulaga e tatau ai ona faʻatalanoa se fomaʻi.

Faʻaaliga o le paʻu e fesootaʻi atu i faʻafitauli o le gasegase o le faʻafesoʻotaʻiina o le tino i tagata gasegase e maua i le maʻisuka

O le Hyperglycemia e taʻitaʻia ai le glucose e fusifusia i protein extracellular o meaola ma fusi fibrillar fusi, o le collagen, elastin ma le fibronectin. O suiga i le fausaga e aafia ai galuega a vaega eseese o le mea fesootai, o le leaga o le maʻi e taitai atu ai i lo latou faaputuputu i le lotoifale. T.N. O le maʻi o le maʻisuka e aofia ai faʻalavelave faifaipea o le masukalokelet system.

I le faaopoopo atu i suiga faʻavae ma galuega i le faʻapalapala, o le faʻaalia o nei faailoga e faʻapupulaina foi e suiga fesuiaiga i le faʻagasolo malie, microangiopathy ma le neuropathy.

  • O le maʻi paʻu paʻu e masani lava ona aʻafia ma le maʻisuka ituaiga 1, ae maua foi i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona le lelei le totogiina. O le paʻu o tamatamailima ma lima e mafiafia, liliu ese, e susulu foliga (e pei o le scleroderma), o nisi taimi e mafai ona faʻatusatusaina i le pefu. O suiga e masani lava ona vaʻaia, e masani lava ona iloa i le palpation. E na o sina vaega lava e aafia ai le sooga, o loʻo i ai le faʻamalosi o pulou o le sooga faʻatasi ma le vaivai o le gaogao o sooga, e pei o se tulafono, e mafua ai ona i ai tamatamailima i totonu o se malo tumau,
  • O le konekarate a Dupuytren o se iunite faafomaʻi faaopoopo lea e tupu i le faitau aofaʻi o tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka i taimi e sili atu nai lo o se tagata soifua maloloina. O lo o matou talanoa e uiga i le vevela ma le faaitiitia o le palmanurosis, lea e faatapulaa ai le gaoioi o tamailima. Massage ma ultrasound e mafai ona faʻagesegeseina ai le ala o le maʻi, e sili atu ona ogaoga ituaiga e tatau ona fofoina taotoga,
  • Scleredema Bushke e afaina ai le maʻisuka 4 taimi e masani ona sili atu nai lo se tagata soifua maloloina, ae maise lava tagata matutua o le au matutua. E oʻo mai i le paʻu o le paʻu, lea e masani ona tupu i luga o le pito i luga o le ua ma le pito i luga, o nisi taimi ma le i ai o erythema. O le paʻu o le paʻu e mafai ona i ai le foliga vaaia o se paʻu moli. O togafitiga lelei e leʻi iloa, o le puleaina o le maʻisuka e le afaina ai le ala o le maʻi.

Paʻu o le paʻu o togafitiga o maʻisuka

O gasegase o le tino i le inisalini o le inisalini ua toetoe lava a mou atu ma le faʻaaogaina tele o le hormone tagata. Ae ui i lea, e masani lava, o le lipodystrophy o le inisalini e tupu, lea e aliali mai i ni fesuiaiga eseese e lua, e pei o le atrophy poo le hypertrophy o le tino pala. O suiga e afaina ai le paʻu ma fausaga. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga, e tatau ona matauina faʻasalaga faifai pea i iniseti po o cannula o le insulin pump ma aʻafiaga i le lotoifale o le inisalini i luga o le tino.

Togafitiga o le Dermatologist ma le paʻu

E vavae ese le paʻu ma puipuia le siosiomaga o le tino mai aafiaga mai fafo, ma faia le tele o galuega. E le masalomia, o le faʻata o le tino o le tagata. O aʻafiaga o le paʻu atonu o le faʻamaoniga muamua lea o le tino ma le faʻamaʻi totoga poʻo se faʻamaoniga o nisi faʻamaʻi e leʻi maua.O mea autu e mafai ona lapatai ai le fomaʻi e uiga i le mea e ono tulai mai o le maʻisuka poo isi faʻamaʻi e le o faʻamaloloina ni paʻu o le paʻu e le tali atu i metotia masani o togafitiga, faʻateleina le matua, gaʻo, ma le taatele o le maʻisuka i totonu o se talafaasolopito o aiga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e masani ona faʻatasi ma le faaleagaina o le paʻu. Mo le puipuia o suiga o le paʻu poʻo le faʻaleleia o faʻamatalaga o loʻo i ai nei, e manaʻomia le tausiga masani ma le inu ava. Mo le fufuluina, e fautuaina e faʻaaogā fasimoli le mautonu e le faʻaleagaina ai le paʻu, e le afaina ai ma e le mago. Faʻaofuofu i le taele e tatau ona sui i se vai. A uma ona fufuluina, o le faʻaaogaina o kulimi moli e masani lava ona talafeagai. I le tulaga o se manuʻa, faʻamama le manua i vai mamā ma le ufiufi i se ofu e le lelei. O oloa e aofia ai iodine, ava malosi ma le peroxide e le tatau ona faʻaaogaina ona o le gaogao o le paʻu.

O a suiga e tutupu i totonu o le tino?

Toeitiiti lava o mamanu ma okeni uma o loʻo aafia i suiga faʻapitoa o loʻo tutupu i le tino atoa o se taunuuga o le atinaʻe o le maʻisuka. O faʻamaʻi pipisi o le tasi o le tele o faʻafitauli e tulaʻi mai.

O mafuaʻaga autu o le paʻu o le paʻu i le maʻi suka o le aʻafiaga lea o mea nei:

  • faʻalavelave faʻasoesa,
  • o le faaputuputu i totonu o masini ma sela o oloa o mea e le masani ai le metabolism,
  • atinaʻe o maʻi paʻu i le maʻisuka,
  • faaitiitia le puipuiga o le tino,
  • o le faʻaalia o le maʻisuka inflammatory process i totonu o follicles, epidermis ma sulu afu.

O se taunuuga o le faʻaalia i tulaga uma o loʻo taua i luga, o le paʻu e pisia i le tele o meaola ninii. O le ata o loʻo faʻaalia ai foliga o le paʻu i le maʻisuka.

O suiga o le paʻu paʻu i le maʻisuka e mafai ona siakiina aʻo tupu aʻe le maʻi. A maeʻa se vaitaimi patino, e amata le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le faʻailoga o le epidermis, lea e mafai ona "pauu ese" ma papatusi atoa. Afai o lenei faagasologa e atiina ae i luga o le ulu, o le lauulu e amata ona paʻu ese mai le masani ai ona aumai faatasi ma faailoga.

I vaega eseese o le tino ma foliga, o ituaiga o lapopoa eseese po o faʻafefete faʻafuaseʻi e mafai ona aliali mai, lea e faʻaauau ai pea ma aumaia ai le faʻavauvau. E le gata i lea, o faʻailoga fao i luga o lima ma vae e faia ai suiga tetele. E leiloa a latou foliga muamua, e matua mafiafia ma maua ai se lanu samasama.

I le faʻaopoopoga, o vaega o le tino e tuʻuina atu i le faifaipea faifai pea - alofilima ma vae, e mafai foʻi ona aumaia ai le faʻavauvau. Muamua lava, o loʻo i ai se faʻatautaia o le puletini, o foliga mai o sana ma se suiga i le lanu masani i le samasama.

O suiga tetele e tutupu ma le paʻu ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi e pei ona taʻua i lalo:

  • vevela ma le vevela paʻu, lea e masani ona vevela,
  • o le tuputupu ae o papatusi fao e tupu
  • o loo i ai se toe faasolosolo malie mai o alofilima ma vae i luga o vae,
  • paʻu e mafai ona maua ai se gaʻo samasamanoa masani.

I aso nei, e tolu vaega autu o faʻamaʻi paʻu e tutupu mai ona o le maʻisuka.

O faʻamuamua togafitiga i luga o le paʻu e tulaʻi mai ona o se suiga o vaʻa ma faʻafitauli o le tino,

Tomai faʻapitoa o le faʻaleagaina, lea e tele faʻamaʻi pipisi, ma tulaʻi mai o se taunuuga o le faʻaititia lautele o le puipuiga ma le taua o galuega o gaʻo ma siama,

Paʻu o le paʻu i le maʻisuka, lea e tupu mai i le fomaʻi o tali i le tali atu i le tagofia o fualaau eseese.

O a ni paʻu paʻu e masani ona atiaʻe?

O le paʻu o le paʻu e mafai ona faʻaalia i le tele o ituaiga o fulufulu, paʻu ma paʻu, lea e aʻafia i le tele o mea o le natura ma totonu. O nei faʻamaʻi e aofia ai:

  1. Pemphigus o se ituaiga maʻi suka. I lona faʻaaliga, e talitutusa lava ma le vevela ma masani ona aafia ai le vaega o tauau, lima, vae. O lea ituaiga afaina po o le manava e le aumaia ai le le mautonu tiga ma, o se tulafono, vave ona mou atu.
  2. Ese esega e fomaʻi i le natura ma e faʻaalia mai o se taunuuga o le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau eseese, vailaʻau o iniseti poʻo meaʻai.
  3. O se fualaʻau faʻapitoa e faʻaalia i foliga o fulufulu i luga o le paʻu o le lanu mumu po o le lanu enaena. I nisi o tulaga, e mafai ona togafitia fualaʻau paʻu ma steroids.

E le gata i lea, o maʻi paʻu i le maʻisuka, lea e aofia i le vaega muamua, e mafai ona aliali mai i le:

  • Afai o le faʻamaʻi faʻatasi ma le atinaʻe o le atherosclerosis, e mafai ona tupu le paʻu o le paʻu, o le a sili atu ona vevela ma ua pala. E le gata i lea, pe a fesootaʻi ma le solia o le toto masani, e maua ai faafitauli i le faʻamaloloina o ni nai manua laiti, o foliga mai o maʻi pipisi.
  • Hypodystrophy o le maʻisuka ituaiga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, o le mumu ma le minoi o le paʻu o loʻo matauina. E pei o faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu ai le vevela, susunuina ma le tiga i nofoaga ua afaina.
  • O le maʻisuka ituaiga dermatopathy o se tasi o maʻi sili ona taatele o le paʻu. I le avea ai o se tulafono, e aafia ai vaega pito i luma o le vae pito i lalo i foliga o ni mea laiti lanu mumu-lanu enaena. I le aluga o taimi, o le a muta le mumu ma avea ma se lanu enaena enaena, ae o le vaega ma le fausaga o le nofoaga ua suia.
  • Maʻisuka sikipi. Aʻo, i le taimi o le faʻamaʻi, faʻaleagaina le tamailima po o le lima e tupu, konekarate paʻu, faʻafitauli e tulaʻi mai ma le gafatia o le sooga.

O faʻamaʻi pipisi o le paʻu i le maʻisuka e sili ona lamatia, e pei o manuʻa e le manuia. O meaʻai ma siama, o le mauaina o ia nofoaga, amata ai o latou aʻafiaga leaga. E masani lava, o le susu susu e mafai ona tupu o se taunuuga o lo latou olaga.

Tusa lava po o le a le suiga e tupu i le paʻu, e tatau ona vave amata le togafitiga saʻo. I nisi tulaga, ua lava le na o le sili atu ona mataʻituina le maualuga o le suka, meaai ma tulafono uma o le tumama.

O le paʻu o le paʻu e faʻatatau tonu lava i le atinaʻeina o le maʻisuka, o lona uiga pe a mulimulitaʻia fautuaga uma a le fomaʻi, e mafai ona ausia ni faʻaleleia taua.

Faʻafefea ona togafitia maʻi?

Stains, faʻapouliuligia, ma isi paʻu o le paʻu e mafai ona tupu i maʻi o soʻo se matua (e aofia ai tamaiti). O se tasi o vaega sili ona taua o le togafitiga o le tausisia o meaai. O meaʻai e tatau ona faʻaleleia e le gata o le tulaga o le paʻu, ae o le soifua manuia lautele o le maʻi.

E mafai e le fomaʻi ona fautuaina le faʻatau mai o vailaʻau faʻasoifua maloloina talafeagai ma aʻafiaga o antimicrobial ma anti-inflammatory. E le gata i lea, e tatau ona e faʻafefiloi ou lima ma isi vaega o le tino ma ni fuālaʻau manogi faapitoa poʻo kulimi e faʻamamaina ai paʻu oti.

Afai e aliali mai ni afaina pe amata ona faʻapouliuligia le paʻu, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi faapitoa, ona e na o le fomaʻi aoga o le a fesoasoani ia te oe e filifili le tausiga saʻo.

O togafitiga e faʻamoemoe foi e puipuia ai pea mai le vevela vevela, malosi malosi poʻo le malulu. E tatau ona faʻaaogā faʻamalosi tagata e puipuia i taimi uma i le paʻu e puipuia mai le mu, afaina, poʻo le maalili.

E talitonuina o le vailaʻau faʻasaina o Dimexide e sili atu lona lelei o le antifungal ma le aʻafiaga o le antimicrobial. E lelei mo le atinaʻeina o soʻo se gaioiga mumu i luga o le paʻu.O ia faʻamaʻi e aofia ai furunculosis, manuʻa o le purulenti, pala, thrombophlebitis ma le maʻi. O le mafuaʻaga lea, e masani ona fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o le Dimexide pe a iai ni faʻafitauli paʻu i le maʻisuka. O lenei vailaʻau e faʻateleina ai le faʻamaloloina o manuʻa, faʻaititia le tetee o le tino i le maualalo o le vevela poʻo le faʻavelaina o le leitio. E le gata i lea, o le Dimexide o se tasi o tala o le tupe ma togafitiga taugofie.

I le tulaga lautele, o le togafitiga o le au faʻasalalau e tatau ona aofia ai faʻataʻitaʻiga maoti.

Vailaʻau faʻamaʻoti pe faʻaaogā. O le togafitiga e tusa o le lima i le fitu aso seia oʻo ina mou ese uma le kulus.

Afai o le faʻamaʻi e aafia ai vaega tetele o le tino, o faʻafitauli faapitoa o vailaʻau oona e faʻaaogaina (e mafai ona avea ma vai poo ava malosi).

O fualaau e maua ai le lelei o le faʻaaogaina o le antifungal e faʻaaogaina. Muamua, o le fluconazole ma le ketoconazole.

O nei tupe e taugata, ae i le taimi lava e tasi e sili ona aoga.

Polokalame puipuia ma fua o togafitiga masani

Aʻo leʻi togafitia faafitauli o le paʻu, e tatau ona e taumafai e faʻamautuina uma metabolic processes e tutupu i le tino. E mafua mai i le faʻaleleia lautele o le tulaga o le maʻi o le atinaʻeina poʻo le faʻamaʻaloina o faʻamaʻi pipisi o le a faalagolago.

E tatau ona maitauina o se tasi o itu e sili ona taua i togafitiga faʻapitoa o le lelei o meaai paleni. O lenei lomiga e tatau ona ave faʻamaoni, ma faʻamaoni i meaʻai ua faatonuina. O nisi taimi o le fua le saʻo o le tele o meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le suka, lea, i le isi itu, o le a aʻafia ai le tulaga masani o le maʻi.

I le avea ai o se mea e puipuia ai, ua fautuaina e tausisi i tulafono nei:

  1. le faʻaaogaina o vailaau mo le tagata lava ia e aunoa ma ni manogi ma faatasi ai ma le tulaga talafeagai o le Ph, lea e le faʻamago ai le paʻu ma e le afaina,
  2. siaki i taimi uma le paʻu o paʻu i luga o vae, faʻaaogaina meafaigaluega faapitoa,
  3. o le paʻu o vae, aemaise lava vaega i le va o tamatamailima, e manaʻomia le tausia lelei ma maeʻaeʻa. O le mea lea e mafai ai e siama siama ma sigi ona faateleina.
  4. aua e te mafaufauina oe lava ia masini, vavave ma isi paʻu o le paʻu,
  5. mataʻituina ma le faʻaeteete tausiga a le tagata lava ia,
  6. i lavalava, tuʻufaʻatasiga i mea e faia i laʻau masani e le afaina ai ma e le paʻu ai le paʻu,
  7. i le i ai o manuʻa, e tatau ona faʻamaʻapeʻa vave i latou, ae le o le faapipiiina i latou i se vailaau faafomai,
  8. afai o faʻavevesi poʻo isi faʻafitauli o le paʻu, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai.

Ina ia fesoasoani i lou paʻu ma tausia lona tulaga masani, e mafai ona e faʻaogaina auala eseese e ofoina mai e vailaʻau masani:

  • aua e te vevela vevela ma le faʻaopoopoga o le ufiufi poʻo se manoa,
  • fufulu fasi laufanua mumū ma se teuteuga ua saunia i luga o le faavae o birch buds,
  • i le i ai o faʻavevesi poʻo isi mea mumū, e mafai ona e fufuluina le paʻu ma le sua o le aloe fou.

Afai o le sosolo o le paʻu, e mafai ona e saunia se teuteu faamalolo mo le faʻaogaina fafo e faʻafefe ai le faailoga na tupu mai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave laulaau mamago o le pepa moli, St. John's wort ma oak oak. Tolu laulau kuka o le faʻafefiloi mo se ipu vai inu ma alu mo sina taimi e faʻaaoga. Fufulu vaega o le paʻu na afaina i le mafanafana. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe le mea e fai ma ou vae mo le maʻisuka.

Faʻaaliga o le paʻu o le maʻisuka - atonu o uluai faailoga ia o le maʻi

O suiga o le paʻu e maua i le tele o tagata e maua i le maʻisuka. I nisi tulaga, e mafai foi ona avea i latou ma faailoga muamua e iloa ai se maʻi.

E tusa ma le tasi vaetolu o tagata ei ai nei maʻi ua i ai ni faʻamaoniga e pei o le paʻu o le paʻu, faʻaleagaina poʻo siama faʻamaʻi i le taimi o latou olaga. Isi faʻalavelave faigata o le paʻu e faʻapupula foʻi.O le tele o mea e teuteu ai le tino ua atiae e faamama loloto ai le paʻu ma faamatuu ai faailoga.

E masani lava latou te maua le faʻaleleia le tumau ma o le faʻaaogaina masani e tatau ai ina ia maua se taunuʻuga lelei.

O faʻamaʻi pipisi e sili ona lamatia i le maʻisuka. Ina ia puipuia, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le tausiga.

Tue le paʻu

Pruritus o se tasi lea o faailoga muamua o le maʻisuka. E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o fiva namu o loʻo i luga o le pito i luga o siama, e fesootaʻi ma le suka maualuga.

E ui i lea, e oʻo lava i luma o le faʻamaga o le aʻa, e tupu ai se faʻafefeteina i totonu ia i latou ma le faʻatagaina o mea gaosi - cytokines, lea e mafua ai le vevela.

I tulaga ogaoga, o lenei faailoga e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o le hepatic poʻo le toilalo, lea na atiina ae ona o le afaina o le suka.

O le sasaina o loʻo faʻatasi ma nisi faʻamaʻi paʻu:

  • fungal infection o vae,
  • faʻamaʻi
  • xanthomas,
  • lipoid necrobiosis.

O le maʻisuka pruritus e masani ona amata i luga ifo pito i lalo. I nei lava vaega e tasi, o le lagona o le paʻu e masani ona leiloloa ma o le tingling poʻo le susunuina o lagona e aliali mai. O le tagata maʻi e lagona le le mautonu mai lavalava masani, e masani ona ala mai i le po, lagona le manaomia e le aunoa ia te ia. Ae ui i lea, atonu e le o isi faailoga mai fafo o le maʻi.

Isi mafuaaga o le paʻu o le paʻu

Le faʻalagolago i faʻamaʻi paʻu i le ituaiga o maʻisuka

O liona nei i tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo le fua. Ae ui i lea, o nisi o na mea e sili atu ona faʻaalia i se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi.

Faʻatasi ma se faʻamaʻi o le ituaiga 1, e masani ona lauiloa:

  • perisungual telangiectasia,
  • lipoid necrobiosis,
  • siama o le maʻisuka
  • vitiligo
  • laisene laisene.

I tagata ei ai togafitiga 2, o mea nei e masani ona matauina:

  • suiga fesuisuiai
  • diamatic dermatopathy,
  • uliuli acanthosis,
  • xanthomas.

O faʻamaʻi pipisi e matauina i tagata e lua ituaiga o maʻisuka, ae sili atu ona tele i le lua.

Paʻu masani o paʻu

E iloa e Dermatologists ituaiga eseese o paʻu o le paʻu i le maʻisuka. Eseese togafitiga faʻaleagali e ese le natura ma, o le mea lea, togafitiga eseese. O le mea lea, pe a oʻo mai le paʻu muamua, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.

Maʻisuka Dermatopathy

Faʻafeiloaʻi i foliga vaaia o pito i luma o vae. O le paʻu masani lea o le paʻu o le maʻisuka ma e masani ona faʻaalia ai le le atoatoa o togafitiga. O le dermatopathy o se lanu laʻitiiti po o se manulele papaʻu i luga o le paʻu, e foliga tutusa ma pigmented (mole).

E masani lava ona latou matauina i luga o le pito i luma o vae, ae i nofoaga e tutusa lelei. E le o gatasi ma laʻau ma le tiga ma e le manaʻomia se togafitiga. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o nei suiga o le maʻisuka microangiopathy, o lona uiga, o le faaleagaina o le moega ulu.

Lipoid necrobiosis

O le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faaleagaina o vaʻa paʻu sili ona paʻu. Faʻalalōlōina e faʻaalia i foliga o se tasi poʻo le sili atu lanu samasama-lanu enaena lea e faʻagasolo malie ona atiaʻe i le pito i luma o le vae mo le tele o masina. E mafai ona latou faʻaauau mo le tele o tausaga. I nisi o gasegase, e tupu i luga o le fatafata ni lino, o pito i luga, ogalaau.

I le amataga o togafitiga, o lanu mumu-lanu mumu po o le paʻu e foliga mai, o loʻo sosolo lemu i se ufiufi pa. O le tuaoi tuaoi e siʻi aʻei luga, ma o le nofoaga tutotonu e faʻafefe ma maua ai se lanu samasama-lanu moli. O le epidermis e oʻo mai i luga o se meaola, vevela, susulu, tele lelangiectasia e vaaia i luga o le fogaeleele.

O le foci e faigofie lava i le loloto o le mutia ma fusuaga. I lenei tulaga, o ata polycyclic ua faia. Papatusi e mafai ona pala;

Afai e le aʻafia le vae o le necrobiosis, ae o isi vaega o le tino, e mafai ona i luga o luga o luga o luga o se mea maualuga, tusiga tusitusi, e ufiufi i tamai vesicles. Atrophy o le siama e le tupu.

1. O le maʻisuka dermatopathy
2. Lipoid necrobiosis

Periungual telangiectasia

Faʻailoa atu e pei o ni moli vevela vavalalata, i

O nisi o se taunuuga o le leiloa o se masini vailaau masani ma le faalauteleina o capillaries o totoe. I tagata e maua i le maʻisuka, o lenei faailoga e matauina i le afa o mataupu. E masani ona faʻapipiʻiina ma le mumu o le faʻaogaina o le tino, tiga o le tino, faʻamaʻaloga masani ma manua.

Vitiligo

O foliga vaaia o le paʻu o le paʻu e masani ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1 i le 7% o tagata gasegase. O le maʻi e amata i le 20-30 tausaga ma e fesootaʻi ma polyendocrinopathy, e aofia ai le le atoatoa o le tino, faʻaleagaina le autoimmune i le thyroid gland ma pituitary pathology. Vitiligo e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le gastritis, faʻaleagaina o le ania, gau o lauulu.

E faigata le togafitiga o le maʻi. E fautuaina tagata maʻi e aloese mai le susulu o le la ma faʻaaoga la le laulu ma le ultraviolet filter. Faatasi ai ma ni mea laiti laiti e maua i luga o foliga, o mea manogi ma glucocorticosteroids e mafai ona faʻaaogaina.

1. Periungual telangiectasias
2. Vitiligo

Lichen planus

O lenei paʻu o le paʻu e matauina i tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻamaʻi, o le planhen planus e faʻaalia e ala ile lanu mumu sesega i luga o tapulima, tua o vae ma lalo vae. E le gata i lea, o togafitiga e aʻafia ai le pupuʻu tautala i foliga o paʻepaʻe paʻepaʻe.

E taua le iloagofie o nei faʻaaliga mai gaioiga leaga o le gaioiga i fualaau (faʻataʻitaʻiga, anti-inflammatory or antihypertensive drugs), ae o le eseesega saʻo e mafai ona faia pe a maeʻa le suʻesuʻega o le liona.

Paʻu o le suka (pulu)

O lenei tulaga o le paʻu e seasea lava, ae faʻaalia ai se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto. O le faʻamaʻi faʻamaʻi e foliga tutusa lava ma paʻu e tutupu i taimi o mu.

O loʻo faʻamau i luga o alofilima, vae, limaʻau, pito i lalo. I totonu o ni nai vaiaso, o le a vaʻavaʻa faʻafuaseʻi liona pe afai e le o iai se faʻamaʻi lona lua ma e leai se faʻaopoopoga.

O le tele o taimi e aafia ai tagata.

O mafuaaga masani o le bullous dermatosis o manua, ae o le faaleagaina e mafai ona tupu faʻafuasei. O le tele o se pusa e tasi e eseese mai i nai millimeters i le 5 cm.

O le amataga o povi pisuka e le manino. O loʻo i ai se vai manino ma faʻamalolo e aunoa ma le tuʻuina o sikula. E naʻo nisi taimi e iai ni tamai sikula e tali lelei i togafitiga i fafo.

O le faʻamaʻi e fesoʻotai ma le le lelei o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi ma le toto maualuga.

1. laisene laisene planus
2. Pulu faʻamaʻi

Maʻisuka Rubeosis

O se faʻamaufaʻailoga tumau pe le tumau lea o le epidermis o alafau, e le tele le muaulu poʻo le lima. E fesootaʻi ma le faʻaititia o le toto o capillaries i le taimi o le microangiopathy.

Pyoderma

Faʻaalia mai le paʻu o le maʻisuka e masani ona aofia ai ni gaʻo pipisi. E mafua ona o le faʻaitiitia o le puipuiga ma le le lava o le toto. Soʻo se faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le tala o le angiopathy o le maʻisuka e sili atu ona ogaoga. I totonu o ia ituaiga tagata, o le tino, o le kalapu, folliculitis, impetigo, acne, panaritium ma isi ituaiga o pyoderma e masani ona tupu.

O le paʻu masani o le paʻu i le maʻisuka o le furunculosis. O le loloto lenei o le afaina o le follicule o le lauulu, e mafua ai ona fausia se toesega. Lanu mumu, fulafula, nodules tiga i luga o vaega o le paʻu e iai lauulu. E masani lava o le mea muamua lea o le maʻisuka.

1. O le diabetic rubeosis
2. Pyoderma

Fungal infections

O faʻamaʻi o le paʻu ma le maʻisuka e masani ona fesoʻotai ma faʻamaʻi pipisi. Ae maise lava tulaga lelei e faia mo le faʻalauteleina o sigi o le genus Candida.

O le tele lava o taimi, e afaina ai le pala i le maualuga o le vevela ma le vevela, mo se faʻataʻitaʻiga, i lalo o laʻau mammary. O le vaeluagalemu o lima ma vae, tulimanu o le gutu, o laʻau, ma isi mea e aʻafia ai.

O le faʻamaʻi faʻatasi ma le vevela, susunuina, mumu, papaʻe paʻepaʻe i vaega na aafia. E mafai ona atinaʻe le laʻau faʻasalalau ma le tele-colored lichen.

Faʻamau faʻapitoa

O se faʻasolosolo faifai pea o faʻamaʻi pipisi o le paʻu ma se isi ata o falemaʻi. Rasū e mafai ona nofo toʻatasi poʻo le tele foi, e tu i luga o se mea faʻapitoa pe i foliga o ni fao. I le maʻisuka, o se faʻasalalauga lautele (masani) o loʻo matauina.

I fafo, o le liona e foliga mai o papules mafiafia (tubercles) i foliga o tioata ma nodules o le piniki-paauli po o le lanu o le tino. Latou te fusia i le tele o laulau faʻamau faʻatasi ma se lauulu lamolemole.

Latou te i luga o tauau, pito i luga, i tua o alofilima ma alofilima, i tua o le ulu, i luga o foliga. O le numera o elemene elemene e mafai ona oʻo atu i le fia selau, ma o latou lapoa - e oo atu i le 5 cm.

Faʻasalaga e masani lava ona toesea; o sina taimi masani o le sasaina e masani ona matauina.

1. Faʻauʻau faʻamaʻi
2. Mamanu fafaʻi-foliga

O le maʻi suka o le paʻu

O suiga i le paʻu e mafua mai i le edema o le vaega pito i luga o le siama, o le tino o le collagen structure, o le faaputuputu o le collagen 3 ma le mucopolysaccharides acid.

Sclerosis o se vaega o le "maʻisuka lima" syndrome, e aafia ai le tusa ma le vaetolu o tagata e iai le inisalini e faalagolago i le maʻi ma o loʻo faʻapitoa i le faʻasolosolo o le alualu i luma. O le paʻu matago i tua o alofilima ma tamatamailima e fusi ma konekarate, i le vaega o sooga faapalepole e avea ma vevela.

O le faagasologa e mafai ona salalau atu i lima ma e oʻo lava i le tino, faʻataʻitaʻii le scleroderma. O le gaioiga malosi ma le pasi i sooga e faʻamapulaʻa, o tamatamailima o le lima e fai ai se tulaga tumau o le faʻavavega faʻalelei.

O le mumu ma le mafiafia o le paʻu i luga o le tino pito i luga e mafai foi ona tupu. E maitauina lea i le 15% o tagata gasegase. O aʻafiaga e aʻafia ai ua vave ona faʻaitiitia mai le paʻu ola maloloina. O lenei tulaga e 10 taimi sili atu ona taatele i alii. E amata malie le faagasologa, e le lelei ona maua, e masani lava ona tupu i tagata taʻitoʻatasi ma le oona.

Xanthomas

O le le lelei o le puleaina o le suka i le toto e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻe o xanthomas - palama lanu samasama (rashes), o loʻo i luga o tua o vae. Xanthomas e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le toto toto. I lenei tulaga, o gaʻo e faaputuputu i le tino paʻu.

1. O le maʻi pipisi o le paʻu
2. Xanthomas

Maʻisuka Gangrene

O se faʻamaʻi tele lea o le vae lea e tupu i se solia ogaoga o le toto toto i vae. E aʻafia ai tamatamai vae ma mulivae. I fafo, o le liona e foliga mai o se vaega uliuli e le o se mea, e faʻamavaeina mai i mea ola maloloina e ala i se vailaau mumu mumū. O le maʻi e manaʻomia ai togafitiga faʻanatinati, o le vavaeina o se vaega o le vae e mafai ona talafeagai.

Maʻisuka o le maʻisuka

O se liʻo lapotopoto, loloto, le lelei le faʻamalolo. O le tele o taimi e tupu i luga o vae ma i lalo o le lima matua. O se ulupo e tupu i lalo o le faatosinaga o mea eseese, e pei o:

  • vae mafolafola ma isi mea leaga o le skeleton o le vae,
  • gasegase o le neuropathy (faaleagaina o fiva nerve),
  • atherosclerosis o gaioiga lautele.

O nei tulaga uma e sili atu ona matauina saʻo i le maʻisuka.

1. Gangrene o le maʻisuka
2. O le maʻi suka

Black acanthosis

E faʻaalia ai o ia lava o ni suiga faʻapipii i luga o le paʻu i foliga o paʻu paʻu o loʻo i luga o le maualuga o sooga ma nofoaga e afaina ai feeseeseaiga. O faʻamau faʻapipiʻi faʻapipii e pei o keratinized o loʻo i totonu o laʻau, i le ua, i luga o alofilima.

O le tele o taimi e fesootaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini ma le gaʻo, e masani lava ona avea ma se faailoga o le maʻi vevela.O Acanthosis foi o se tasi o faailoga o le maʻi o Cushing, acromegaly, ovary polycystic, hypothyroidism, hyperandrogenism ma isi faaletonu o le endocrine galuega.

E faʻapefea ma pe faʻapefea ona fesoasoani i le faʻamamaina o le maʻisuka?

O le tulafono muamua o le faʻamautuina o le suka o le toto, o lona uiga, o se togafitiga atoatoa o le maʻi maualalo.

A maeʻa e aunoa ma isi faailoga i fafo, o fautuaga nei e mafai ona fesoasoani:

  • aua le tagofia le taele vevela e faʻamamago le paʻu,
  • faʻaaogā se kulimi faʻamamaina i le tino atoa i le taimi lava e uma ai le faʻamamaina o le paʻu pe a fufulu, sei vagana ai avanoa vavalalata,
  • aloese mai le suavai oona ma mea manogi, e sili ona lelei le faʻaaogaina o le hypoallergenic oloa poʻo sauniuniga faʻapitoa faapitoa mo togafitiga o le paʻu mo le maʻisuka,
  • matau le taumafa talafeagai, aloese mai le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie.

O le tausiga o le paʻu mo le maʻisuka e aofia ai foi nei tulafono:

  • faʻaaoga se fasimoli e le faʻaituau, faʻamama lelei ma faʻamamago le paʻu o le paʻu e aunoa ma le afaina,
  • solo lemu le vaega o avanoa avanoa, aloese mai le soona inu o vae,
  • aloese mai le manua i le paʻu, pusa o le gaosiga o le gaosiga, o le gaʻo pe a tausia ni fao,
  • faʻaaogā na o totini papa ma totini,
  • afai e mafai, ia fai ni seevae matala e mafai ai ona faʻamalosi vae,
  • afai o iai soʻo se mea ua faaleagaina, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.

Paʻu tumau le paʻu e masani ona malepe ma mafai ona pisia. I le lumanaʻi, e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave ogaoga. O le mea lea, pe a afaina mea e tupu, e talafeagai le faʻatalanoaga a le fomaʻi. I le faaopoopo atu i fualaau faasaina e faaleleia atili ai le toto ma gaioiga lautele o le nerve (e pei o, Berlition), e mafai e se endocrinologist ona faatonu mai le faʻamalolo o oga. O mea pito sili ona aoga mo le maʻisuka:

  • Bepanten, Pantoderm, D-Panthenol: faʻamago, vaʻa, abrasions,
  • Methyluracil, Stisamet: faʻamaʻi manuʻa, maʻi maʻi o le maʻisuka,
  • Reparef: faʻatasi ai ma manuʻa o le purulenti, maʻi o le gaʻo,
  • Solcoseryl: gel - mo vaʻa fou, susu susu, suauʻu - mo faʻamago, faʻamaʻi manuʻa,
  • Ebermin: o se vailaau sili ona aoga mo maʻi pipili.

Togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O le maʻi suka e salalau tele vave ma afaina ai le paʻu paʻu paʻu. O le faʻalavelave toto ma le innervation e maua ai tulaga mo le necrosis o meaola ma le faʻavaeina o le gangrene. Togafitiga mo lenei tulaga e masani lava o le taotoga.

Faʻaleagaina o le paʻu ile inisalini

Aua nei galo o le tele o paʻu o paʻu i le maʻisuka e fesootaʻi ma le puleaina o le inisalini. Faʻaleagaina o le Protein i le sauniuni, faʻasaʻo, o le siama mole mole lava ia e mafai ona mafua ai faʻamaʻi faʻaleaʻi:

  • Faʻaalia i totonu o le lotoifale e oʻo atu i le mamafa i totonu o le 30 minute ma e mou ese atu ile itula. Faʻaalia i le mumu, o isi taimi e tupu ai urticaria.
  • O faʻalauiloa faʻaleleia e faʻaalia ai le mumu o le paʻu ma faʻasalalauina le faʻavevesi o le tino. O faʻasologa o anaphylactic e le faʻamaonia.
  • E masani lava, o faʻamatalaga o le tuai o le tuiina o le tino e matauina. E lauiloa i le 2 vaiaso talu ona amata le pulega o le inisalini: e aliali mai le nodule i le nofoaga o tuiina 4-24 itula pe a maeʻa.

O isi faʻafitauli o le tui o inisalini e aofia ai le taulaʻi leloid, faʻamalosiniina o le paʻu, purpura, ma le faʻamautuina o le pigmentation. O le faʻamalosia o insulin e mafai foi ona taʻitaʻia ai le lipoatrophy - o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le maualuga o le tino o le tino i le nofoaga o inisiua 6-24 masina talu ona amata le togafitiga. O le tele o taimi o tamaiti ma fafine o loʻo i ai le gasegase e mafatia i lenei faʻalavelave.

O le lipolypertrophy o le mafaufau e manatuaina ai le lipoma (wen) ma e foliga mai o ni manulele vaivai i luga o le nofoaga o faʻalavelave faifai pea.

E faapefea ona suia le paʻu i le maʻisuka?

O le paʻu o se tagata gasegase ile maʻi suka ua malogo, ua faʻaitiitia le taugata, o loʻo popole le tagata e uiga i le vevela malosi.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le paʻu e mamago ma leai ai le fua.E masani lava, o faʻamatalaga faapena e pei o le vevela ma le paʻu o le paʻu, o se faʻalavelave masani o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, lea e avea ma faailoga muamua o lenei faʻamaʻi matautia.

I le maʻisuka, e maua e le paʻu se lanu samasama le lelei, e faʻapouliuligia fao ma suia o latou foliga, o le lauulu e liu ma paʻu i fafo. Faʻavasegaina o le paʻu i lenei faʻamaʻi e mafai ona taʻu mai ai togafitiga le talafeagai ma le atinaʻeina o faʻafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le neuropathy o pito i lalo, o le lauulu o vae pito i lalo e pau.

E faʻapefea ona faʻavasegaina paʻu paʻu i le maʻisuka?

I faʻamatalaga faafomaʻi, e mafai ona e mauaina pe tusa ma le 30 siama faʻamatalaga e maua i le maʻisuka. O nei maʻi uma o le paʻu ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  1. Peraimeri. O nei suiga e mafua mai i faʻafitauli o le maʻisuka (faʻafitauli o le gataifale, polyneuropathy, angiopathy). O nei mea e aofia ai dermopathies o le maʻisuka, xanthomatosis, paʻu, lipoid necrobiosis, ma isi.
  2. Maualuga O tulaga faʻaleagaina na faia mo le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu o se siama siama ma le natura.
  3. Dermatoses e atiae ona o le faaaogaina o fualaau mo togafitiga o le maʻisuka. O nei mea e aofia ai faʻamaʻi o le tino, toxicoderma, urticaria, ma le lipodystrophy i tua.

O faʻafitauli uma o loʻo taʻua i luga e tali le lelei i togafitiga, faʻagasolo mo se taimi umi ma e masani ona faʻateleina. I le avea ai o se vaega o lenei tusiga, o le a tatou faamasaniina i tatou lava i suiga sili ona taatele o le pathological i le paʻu o le maʻisuka.

Lipoid necrobiosis

O lenei faʻamaʻi faʻafuaseʻi e tupu mai i le talaaga o le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka ma o loʻo faʻatasi ma le faʻaleagaina o le tino o le tino ma le faʻalavelaveina. E masani ona iloa i teine ​​ma tamaitai 15-40 tausaga.

O le mafuaaga autu o le lipoid necrobiosis o le microbetiopathy o le maʻisuka, e mafua ai ona maua le gasegase o fiva vaivai. I le taimi muamua, e aliali mai i luga o le paʻu o le tagata maʻi ni nodules lamolemole-cyanotic ma lamolemole.

E i ai se foliga lapotopoto pe le faʻapitoa, ae mulimuli ane oʻo i le uumi ma fai ni vaʻa lele ma ni faʻamatalaga manino. O lo latou totonugalemu o lanu samasama-lanu enaena o loo totoe, ma o le pito lanu mumu-cyanotic e maualuga le maualuga i luga aʻe o le tino o meaola maloloina.

O le maualuga o nei suiga o le paʻu e masani ona lamolemole, o nisi taimi latou te paʻu ai i tua.

I le aluga o taimi, o le ogatotonu o le papa, atiaʻe faʻamalamalamaga mama ma vailaau vavave. O pusa latou te le mafua ai le faʻavauvau, ae a oʻo ina faʻalauteleina e le maʻi le maʻi suka, o loʻo iai le tiga i le tagata maʻi.

Togafitiga o maʻi vae i le maʻisuka

O maʻi suka i luga o vae, i luga o soʻo se vaega. E mafai ona avea lenei vaega ma vaega o tamatamaivaevae i le pito i luga i le fusi poʻo le pito i lalo i nofoaga faʻafesoʻotaʻi ma le seevae. E oo lava i luga ole mulivae ma i nofoaga o le fausia o sana.

Ina ia faʻamaonia togafitiga saʻo, o loʻo faia suʻesuʻega. Ia mautinoa e fai se suʻega mo le toto totoga i le tapuvae. Afai o le faasinomaga e tusa ma le 0.9 pe itiiti, o le a manaomia se fomai tipitipi vascular. O loʻo suʻesuʻeina pea se suʻesuʻega e iloa ai le ituaiga o siama na mafua ai le fausia o le ulupo. Mo togafitiga, e tatau ona e faia togafitiga.

Aʻo faagasolo le togafitiga, e tatau ona faʻaitiitia le avega i luga o le vae tiga. E mafai ona faʻaaoga faʻamaʻi. E tele metotia ma metotia e mafai ona faʻaaogaina i togafitiga, ae faʻalagolago lava i le faʻasologa o le fomaʻi ma le natura o le fausiaina o le ulutala. I le maʻisuka, o togafitiga uma e tatau ona vaavaaia e se fomaʻi.

E mafai ona latou faʻaogaina togafitiga e aveese ai le tino oti ma, pe afai e mafai, ia faʻaumatia le mea na faia. Faʻaoga togafitiga, salu ese, faʻavaivai.

Mo togafitiga faafomaʻi, faʻamaʻi ma anti-inflammatory drugs o loʻo faʻaaogaina. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina injections ma vailaʻau mo allergies. O le togafitiga faʻapitoa e tatau ona faʻatinoina i le nofoaga tonu o le fausiaina o le ulupo. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga:

  • manganese
  • furatsilin,
  • celandine
  • daisy
  • se faasologa o
  • uu o le a fesoasoani i le tuleia o pisa ma faamalolo manuʻa.

    Pe a togafitia le maʻisuka, o togafitiga o le a tolopo ona o le mafuaʻaga o le a taoto i le maualuga maualuga o le suka suka. E faigata tele ona faʻaumatia ma o le maʻisuka e manaʻomia togafitiga faʻapitoa. Ae e oʻo lava i faʻamalosiaga lelei e le faʻamautinoa ai se fofo atoatoa.

    E tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi, e mafai ona faʻaaogā togafitiga o le physiotherapeutic:

  • ultrasonic cavitation
  • laser therapy
  • togafitiga magnet
  • Vaʻaia o UV
  • palapala le fofo
  • togafitiga ma le ozone poʻo le gaʻo.

    Mo le faʻamaloloina o manua ma maʻi o le tino, o loʻo faʻaaoga foi togafitiga faʻaleaganuʻu. Ua fautuaina e le faamalolo le mea lenei:

    • ava malosi i luga o le propolis e faaaoga ai le kulimi Vishnevsky poo le ichthyol,
    • tampons ma tar
    • o le paʻu mai lau o le tatarnik,
    • O le suamalie o le Mustache, lea e faʻaaogaina i soak tampons ma faʻaoga i le manua,
    • kusi falaoa, fufulu le manua i le suka, ona tuu lea o le kisi i totonu o le tino ma faʻaaoga se fusi, e pei o se pipiʻi,
    • suauu mai le propolis i luga o le suka.

    Afai o maʻi se maʻi ma se manua, o le maʻisuka e le manaʻomia ona mafaufau loloto ia te ia lava. Afai e le faʻamalolo le manua, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo ni nai aso.

    O le lamatiaga o soʻo se manuʻa ma manuʻa e mafai ona oʻo atu ai i le faʻailoga. O le maʻisuka e aafia ai le togafitiga e le mo le lelei. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona matua faʻaeteete e uiga i soʻo se faʻaleagaina o le paʻu, aemaise ile vae. Uluaʻi maʻi e oʻo atu i le faʻamavae. Ae o togafitiga saʻo ma le tumama lelei, o nei faʻafitauli uma e mafai ona alofia.

    Fofo faʻapitoa mo togafitiga ole maʻi suka

    O le togafitia o maʻi suka o le maʻisuka o se taimi e sili ona tele le taimi. O nei manua e faigata ona faʻamalo le tulei, ma o lenei mea faʻalavelave ma le faʻamalolo ma le toe faʻaleleia. I le taimi o le faamalologa, o togafitiga faʻasamoa e faʻaleleia lelei ai le lelei o togafitiga fualaau.

    E aofia ai le fufuluina o le maila i deco deco and infusions mai fualaau faʻamaʻi, faʻapea foi a latou togafitiga mulimuli ane ma gaʻo fale, o lona uiga, togafitiga o le maʻisuka i le fale e mafai.

    O aʻafiaga malosi faʻafeiloaʻi e maua i le faasologa, celandine, calendula ma le chamomile. O nei laau e le faigofie ona aveese le mumu, ae o le a avea foi ma se epithelium talavou. A maeʻa le fufuluina o togafitiga, faʻamaonia tagata faʻapitoa masani e faʻaaoga fua nei:

  • O se manua mamā e tatau ona susunuina i le vodka poo le propolis tincture. A maeʻa lena, o le ichthyol cream poo le kulimi Vishnevsky, lea e aofia ai le talo birch, e faʻaaogaina i le nofoaga tiga.
  • Afai e le faʻamalolo le maʻi pipili mo se taimi umi, ona faʻaaoga lea o paʻu lapisi ua tumu i le tar. O le mea e mafua ai ona faʻaaogaina i le manua mo 2-3 aso, mulimuli ane e tatau ona suia i ni mea fou. O le faʻataʻitaʻiga e toe faia seia oʻo ina mou ese atu le uluga.
    1. Ma o se meafaigaluega sili ona lelei i le togafitiga o maʻi o le gaʻo o le paʻu lea e faia mai laulaʻau mamago. Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona fufulu le uluaʻi i se vaifofo o le rivanol. Ona tatau lea ona fufuluina i le fulufulu faamalo ma le fusi. E tatau ona toe faʻasolosolo faifaipea le faagasologa, toe faʻafefeteina le vaega na aafia o le paʻu i le paʻu, ae le tatau ona fufulu muamua le manua. Faafetai i le paʻu mai le tatarnik, o le maʻi maʻi o le maʻisuka o le a vave ona fofo.

    Mateʻo le neuropathy

    O le maʻi suka e afaina pe a tupu le neuropathy o le maʻisuka. O le faʻalavelave e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai faʻamaumauga o fiva nasu o loʻo faʻapipiʻi faatasi e se faʻatofaʻi o mea faʻapipiʻi (perineurium). I le perineuria, o loʻo i ai toto toto e fafaga ai fiva namu.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loo i ai le fesuiaʻiga o le fesuiaiga o le gaʻo i le toto:

    1. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, o le tele o radical free e faia lea e mafua ai faʻamaʻi faʻamaʻi.
    2. Faʻatasi ai ma le leai o se suka, o aʻafi nerve e le maua i le okesene.

    O maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu i le faaputuga o le fructose ma le sorbitol i le nerve fibers, mafua ai le edema. O le iʻuga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia a latou galuega. Faʻatasi ai ma suiga o le maʻisuka, o faʻamaʻaloga o le myelin e faʻamavae ai fiva nerve ua faʻaumatia. Talu ai ona o lenei mea, ua faʻataʻapeʻapeina ai manaʻoga namu ma e le oʻo i le sini mulimuli. I le gasologa o le taimi, o le atrophy filo ma le toe tuʻuina atu faailoilo namu. Afai o le maʻisuka eo faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona mate ni siama namu ona o se sisi o tamai capillaries.

    O le tiga o le vae i le maʻisuka e tupu i le tali atu i soʻo se paʻu o le tino. O nisi taimi atonu e ala mai le tagata maʻi i le po mai le tiga na mafua mai i le paʻi o le palanikeke. O faʻaleagaga i fiva namu e masani lava ona faʻaalia i luga o pito pito i lalo. O lagona le fiafia e aliali mai i luga o le paʻu i le ituaiga o tingling, susunuina, "fufulu fuʻa kulupu".

    O nisi taimi e sili atu le tiga o le tiga o le tiga i totonu o vae. I totonu ia i latou o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia. O lenei tulaga e taua o le sock syndrome. E lagona e se tagata lagona o mea na paʻi i ai le vae, e aunoa ma le iloa, e pei o loo i totonu o totini. O ona vae pito i lalo e faʻafefeteina pea. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona o vae o le tagata maʻi, o le faʻamaopoopoina o galuega ua faʻaleagaina. E le usitai ia vaega laiti. Tapulaa o le fegasoloaiga ma le le lelei o le savali e mafua ai le atrophy muscle. Latou te leiloa le malosi ma faaitiitia i le tele.

    O le faaitiitia o le lagona e le mafai ai e se tagata ona lagona le tiga i vae i taimi o manuʻa, ia lagona se mea vevela pe vevela. Atonu e le mafai ona ia iloa vaevae vae mo se taimi umi. O lenei tulaga e matautia i le soifua maloloina o le maʻi.

    Puipuiga o le Fono №1

    O le ola ai ma le maʻisuka e manaʻomia ai le gauai faapitoa i lou soifua maloloina ma maʻi. Mulimuli i faatonuga a lau fomaʻi e uiga i meaʻai, faamalositino, ma fualaau.

    O le tausisia o lou maualuga o le kulukose o le toto o le mea sili lea e mafai ona e faia e pulea ai lau maʻi ma puipui ou vae.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Sauniuni Puipuiga №2

    Vaʻaia ma le faʻaeteete ou vae mo le mumu, pala, manuʻa, sana, ma isi faʻailoga o le ita. O siakiina i aso uma e taua tele pe afai e faʻavaivaia lou toto.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Puipuiga o le Fono №3

    Mulimuli i nei fautuaga mo tausiga lelei o vae:

  • Fufulu ou vae i aso taʻitasi ma le fasimoli e le faʻafefe ma le vai mafanafana.
  • Aloese mai le galo o ou vae.
  • Fufulu ou vae i le taimi e uma ai le taʻele, ma taulai faapitoa i vaega i le va o tamatamai vae.
  • Aua nei faʻaaogaina le faʻafefete i vaega i le va o tamatamailima.
  • Fesili i lau fomaʻi pe o le a le ituaiga o lotion e fetaui ma lou paʻu.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Sauniuni Puipuiga №5

    Mulimuli i fautuaga fesoasoani nei e puipuia ai le atiina ae o fao fao:

  • Faatasi i le vaiaso, siaki ma le faaeteete ou tootoo.
  • Faʻamama ou totini i luga saʻo e faʻaaoga ai kilipa fao.
  • Aua le faʻataʻamilo fao pe tipi o latou itu
  • Faataamilo le pito o le fao ma se faila fao pe a uma ona teu.
  • Talanoa i lau fomaʻi e uiga ile auala e tausia lelei ai ou fainifo.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Puipuiga o le Fono Nu. 6

    O seevae e filifilia lelei, totini ma totini e mafai ona fesoasoani e puipuia ou vae. Mulimuli i fautuaga nei:

  • Faʻatau totini faʻatasi ma totini e faʻamalulu vaivai.
  • Fufulu totini i luga o le moega pe afai e malulu ou vae.
  • Aua le ofuina ni seevae pe alu i ni seevae, e tusa lava pe oei le fale.
  • Faʻaaoga seevae filifilia lelei.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Fono Puipuiga №7

    Ina ia faatumauina le tafe toto i vae, ia mulimuli i fautuaga nei:

  • Afai e mafai, sii i luga ou vae aʻoe nofo.
  • Faʻateleina ou tamatamai vae.
  • Faʻaavanoa faʻavave e faʻalautele ou tamatamailima, faʻaali lou vae i itu uma e lua.
  • Aua e te sopoia ou vae, aemaise mo se taimi umi.

    Maʻisuka maʻi ma faafitauli o vae. Puipuiga Nu. 9

    O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se fomaʻi (sili atu i le podologist) i 2-3 masina, e tusa lava pe leai ni o latou faafitauli ma o latou vae. I suʻega taʻitasi, fesili i lau fomaʻi e suʻesuʻe ma le totoʻa ou vae. E tatau ona aofia ai i le suega o le tausaga faaletausaga:

  • Asiasiga o pito i luga ma lalo ifo o le vae ma vaega i le va o tamatamai vae.
  • Le suʻesuʻega o le mumu ma le mumu o le paʻu.
  • Iloiloga o le pulupulu i luga o le vae ma lona vevela.
  • Iloiloina o le mafaufau ile vae.

    O afea e tatau ai ona ou vaʻai i se fomaʻi?

    Faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi pe ae matauina se tasi o mea nei:

    • Suiga i lanu paʻu poʻo le vevela.
    • Sogi o vae po o tapuvae.
    • O foliga mai o saito, sana, fao fagu, fao faamai, malogo ma le paʻu o le paʻu.
    • Paʻu i le vae.
    • Le manogi, faʻaauau pe le masani ai le manogi mai vae.
    • Faʻamau faʻailoga poʻo fao ua afaina i se filo.
    • Faʻasusu, matala matala ma faʻalilolilo e faʻamalolo faʻafuaseʻi.

    Aisea e afaina ai le paʻu i le maʻisuka

    Ona o le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate ma le faateleina o le maualuga o le kulūkose, o aʻa ma gaʻo uma e aafia i tagata. Ma o le paʻu e leai se faʻalavelave.

    O mafuaʻaga o suiga i le paʻu i le maʻisuka e faapenei:

    • ona o le mea moni o loʻo iai pea le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le paʻu paʻu e maualalo ai meaʻai, ma o le a faʻaitiitia,
    • oloa gaosia i le gataifale faʻaputu i totonu o masini,
    • faaitiitia le puipuiga
    • o le faaputuputuina o triglycerides i sela ma masini,
    • solia o le innervation.

    O nei mea uma e saofaga i le mea moni e faapea e le mafai e le siama ona tauivi ma siama ma fatuga o loʻo ola ai. O le mea lea, o le tagata gasegase o loʻo i ai pea se tulaga lamatia maualuga o faʻamaʻi E pei o le faʻaleagaina o faagasologa i le alualu i luma o le paʻu, o le a atili ai ona vevesi, vevela, ma faʻalapotopotoga o loʻo i luga o foliga lanu o le tino. O le le lelei o le folasia o lauulu e tau atu ai i alopecia.

    O nei meaola e fesoasoani i le faʻamalosiniina o le paʻu, se suiga i lona fausaga.

    Vaʻai mataʻutia o le faʻanoanoa o le HIV

    O le faʻavavevave i le i ai o le HIV i totonu o le tino o loʻo i ai le tele o vala taua:

    1. Tuʻupuʻuga o le gaioiga - le salalau o faʻafefe i vaega tele o le tino poʻo nisi vaega (mo se faʻataʻitaʻiga, luga o le ulu, le ua ma le tua).
    2. Faʻavaʻa foliga vaaia o elemene vaivai (mafai ona atinaʻe i le tele o vaega i totonu o le 5-7 aso).
    3. Aʻoaʻoga ogaoga (faʻamaʻi, atonu e maualuga le vevela), faʻaleagaina masani o elemene autu o le vevela, faʻapipiʻiina o se faʻamaʻi lona lua (faia o pustules).

    O le faʻavavevave i le i ai o le HIV i totonu o le tino o loʻo i ai le tele o vala taua:

    1. Tuʻupuʻuga o le gaioiga - le salalau o faʻafefe i vaega tele o le tino poʻo nisi vaega (mo se faʻataʻitaʻiga, luga o le ulu, le ua ma le tua).
    2. Faʻavaʻa foliga vaaia o elemene vaivai (mafai ona atinaʻe i le tele o vaega i totonu o le 5-7 aso).
    3. Aʻoaʻoga ogaoga (faʻamaʻi, atonu e maualuga le vevela), faʻaleagaina masani o elemene autu o le vevela, faʻapipiʻiina o se faʻamaʻi lona lua (faia o pustules).

    O faamai e mafua mai i le maʻisuka

    Muamua lava, o le maʻisuka e mafua ai le gau ona o le paʻu o ana galuega masani - puipui, faʻamamaina, antibacterial. O le pito i luga o le paʻu e le lava le toto ma le okesene, lea e mautinoa ai le taua o gaoioiga uma o siama ma faasolosolo malie lava ona faʻaalia ni faʻafitauli.

    A maeʻa ona amata ona lagona, e oʻo lava i faigata ogaoga ogaoga e tutupu ae o faʻaali pipisi o paʻu ua faʻaaliina i latou lava.

    • O le maʻisuka scleroderma e masani lava ona aliali mai i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 ma e faʻaalia i le paʻu o le paʻu i tua o le ua, i le pito i luga.O se auala e togafitia ai le maʻi o le pule malosi o le suka toto ma le faʻaaogaina o le faʻamamaina o suauʻu ma kulimi.
    • Vitiligo e maua i tagata e mamaʻi.

    . O le faailoga muamua o le maʻi o se suiga i le lanu masani o le paʻu. A oʻo ina tupu le faʻamaʻi, o le faʻafanoga o na vailaʻau o le epidermal, lea e maua mai ai pigments e iloa ai le lanu o le paʻu ma amata ai ona foliga mai o lanu e ese le lanu mai i le paʻu maloloina, e muamua muamua ona tupu. E masani lava ona aʻafia le manava ma le fatafata o le vitiligo, e le tele taimi, ae e tupu i luga o mata ile tumutumu ma le gutu. Togafitiga o le faamai e faia i le faaaogaina o hormones ma micropigmentation. O tagata mamai e maua i le maʻisuka faʻamalosia e le vitiligo e le fautuaina e ave le taele o le la, ma pe a alu i fafo, faʻaoga sulu sikula i le paʻu o le tino, ona o le lanu e faʻaosofia ai le faʻalavelave o le maʻi.

    O le maʻi suka, muamua lava, e faʻafefe ai le paʻu o le a leiloa ona meatotino faʻaleagaina - antibacterial, faʻamamaina, puipui. O le okesene ma le toto e le ulu i le pito i luga o le paʻu e faʻamautinoa ai le taua o gaoioiga uma o siaki i ni aofaiga maʻoti, ma o faʻafitauli e faasolosolo lava ona faʻaalia.

    Urticaria e ese lona uiga, i nisi o tagata e aliali i luga o le tino, ma i isi tagata gasegase e mafai ona faitau le numera o fausaga i luga o tamatamailima. Afai e le o taʻuina mai le kulus, e faigata ona latou maitauina ma o lona uiga o le maʻi e le afaina ma faigata ona masalomia. O faʻafiafiaga e ese mai le natura:

    1. O faʻamatalaga faʻapitoa na mafua ona o le tele o le siʻi. O le maʻi e amata ai le dermatosis.
    2. Pyodermatitis mafua mai i le faaleagaina o staphylococci ma streptococci. I lenei fomu, ua tumu le vailaʻau i le tulei.
    3. O le gasegase pisapisao ma le HIV e aliali mai pe a faʻaleagaina le vascular system. Lanu eseese eseese e salalau i le tino atoa.
    4. Seborrheic dermatitis e talanoa e uiga i le HIV i se taimi vave. O se mea uiga ese o le paʻu o le paʻu ma le vevela.
    5. Faʻafitauli leaga e aliali mai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi.
    6. O le faasee matala e faʻaalia mai e le foci e aofia ai nai fuga ninii. Ole maʻi masani lenei e mafua mai ile HIV. Ole numera o faʻavae mai ni nai vaega i le tino atoa.

    Ina ia malamalama i faʻamaʻi o loʻo i ai, e tatau ona e faia se suʻega. O fulu e maua i le HIV e le gata i luga o le paʻu, luga o le mucous membranes ma le penis. O faʻagasologa muamua e aliali mai i se tagata i le 12-56th o aso o faʻamaʻi, e fuafua ile puipuiga ole maʻi, ma mulimuli mo se taimi umi.

    O le Ananthema o se faailoga o faʻamaʻi eseese, o le tasi o lea ua taʻua o le HIV. Pe a faʻamaonia, o le fulu e maua ai se lanu mumu ma faʻafefete i luga o le paʻu. O latou lava faailoga e le lelei, ao latou o mai faatasi ma le vevela.

    Faailoga muamua i tamaitai

    O i tatou uma lava ua sili atu ma le tasi ona tatou faalogoina o se faamai ua iloa i se taimi vave, e sili atu ona faigofie ona togafitia pe taofia ona faafitauli. O le mafuaaga lena e matua taua ai le gauai atu i le faalavelaveina o faailoga.

    E masani lava, e mafai ona e matauina faailoga o le maʻisuka i fafine i luga o le paʻu (vaai ata 4).

    Ua malolo o ia, e sili lona matua nai lo lana tupulaga. E tele taimi e latou te maua ai le faʻafitauli i totonu o le itutino, le mago, susunuina.

    O tamaitai e masani ona popole i faʻamaʻi pipisi faifai pea. O nei faafitauli o faʻamaoniga foi o le maʻisuka.

    Ma o lenei e le lava le na o le asiasi atu i se fomaʻi o le fomai poʻo le fomaʻi, atonu o le ae manaʻomia se faʻatalatalanoaga a le endocrinologist.

    I le taimi o le faʻalavelave, o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi i le tane ma le fafine e mafai ona tupu mai i totoga eseese ma tino. Ae ui i lea, o le faailoga muamua o le faamai o le a faifaipea le faateleina o le vevela, e oo lava i le 38 tikeri.

    Ole maualuga o le vevela e aliali mai mo le leai o se mafuaʻaga ma e tusa ma le 10 aso. Maʻega faʻavaivaia, migraine, faʻaletonu o le moe ma malaise.

    E mafai ona e maitauina se faʻavevesi.Stains mo le HIV e mafai ona ese le paolo, mai le piniki ma le lanumoana.

    O nei HIV e mafai ona vaaia i le ata o loʻo i lalo.

    o le faailoga muamua o maʻi o se fiva tumau

    O tamaitai e masani ona o mai faatasi ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, lea i nisi tulaga e oo atu ai i le anorexia. Faatasi ai ma lenei mea, o le taumafa e masani ona muta i le taoto ma le vomia.

    O le mea moni o faailoga muamua o faʻamaʻi e le o aliali mai i le taimi lava lea o loʻo faamatalaina i luga. O le mea lea, tatou vave faʻaauau le faʻamatalaga:

    • 7-12 aso pe a uma le faʻamaʻi, e mafai ona e vaʻaia le faailoga muamua - o se vevela e mafai ona ufiufi ai le tino atoa. O uluaʻi faʻamaoniga o le HIV i tagata e foliga mai o se faʻavave, tagaʻi i lalo i le ata.
    • e lagona e le tagata maʻi le faʻapupulaina o pona o le lymph i le uaua ma le ua,
    • i le aluga o taimi, vaivai ma le leai o se manaʻo, moe ma le le naunau e galulue faatasi.

    O uluaʻi faʻamaoniga o le HIV i tane e foliga mai o se faʻavevesi

    Ae ui i lea, o lisi taʻitasi e le tatau ona iloa e afaina i le HIV. Ina ia faʻamaonia le fefe, e tatau ona pasia nisi o suʻega. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i puipuiga e aloese ai mai le fefe.

    E faʻapefea ona iloa le HIV e ala i le le mautonu

    Exanthema o se faailoga o le HIV i alii ma tamaitai. Ae o sea ituaiga o faailoga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese e aʻafia ai le tino. E mafai ona e masalomia se faʻamaonia e pei ona taua i lalo:

    1. Vaʻai le paʻu. I tagata ei ai le HIV, o le vevela o tagata e mumu pe lanu viole. I luga o paʻu paʻepaʻe, e sili atu ona iloagofie le paʻu, talu ai ua pogisa.
    2. Iloiloina le faʻanoanoa o kulus. E tele taimi e maua ai le HIV, faʻapipii i luga o le sulu, lima, pusa, ua.
    3. Vaʻavaʻai ia te oe lava. O isi faʻamaoniga o le HIV: fiva, vaivaiga, ponaivi tiga, faʻaitiitia le manaʻo, maʻi o le maʻi, manava, vomiting, nausea, fulafula pipili.

    O se faailoga tulaga ese o le faʻamaʻi pipisi o le HIV o le vave faʻalauteleina o se vevela i le tino atoa. Mo le vaiaso, e mafai ona ufitia oe ile lanu mumu. Paʻu o le paʻu e salalau atu i vaega tele, e seasea lava o iai. Faailoga e faailoa ai le atinaʻeina o se malulu. Ma ina ia mafai ona iloa le faʻamaʻi i se taimi vave, e tatau ona faʻataʻitaʻiina ma faʻafesoʻotai se fomaʻi.

    HIV faʻamaonia

    Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o isi faʻamaʻi e mafai ona aliali mai. O le mea lea, o le paʻu paʻu e le faʻaalia i taimi uma le alualu i luma o se "maʻi suamalie."

    I le taimi nei, e tele auala faʻapitoa mo le togafitiga o le HIV.

    O le tulaga o le paʻu o le paʻu o le faavae lea mo le faʻasinoina o se tagata maʻi mo se suʻega HIV.

    O faʻamalositino suʻesuʻega e faʻatinoina i ni vaega se tolu:

    • Muamua, o le moni o le faʻamaʻi ua faʻamautuina,
    • O le isi, o le laasaga o le faagasologa ua fuafuaina, ma o le suʻesuʻeina o faʻamaʻi maualuga na faʻaleagaina e le HIV na maua ai.
    • O le taimi mulimuli o le suʻesuʻega o le siakiina masani o le togafitiga o le faamai ma le aoga o togafitiga.

    I nisi o tulaga, e alu tagata i le fomaʻi pe afai ei ai se ituaiga o dermatitis, ma ua mafua ona o le siama, o le siama o le maʻisuka ua faavaeina. Muamua lava, ua auina atu se tagata mo se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose. A le o lea, o le siakiina o maʻi o le paʻu o loʻo faia i le auala tutusa e pei o tagata masani.

    E tusa ai ma suʻesuʻega i fafo ma metotia faʻapitoa, o le a maua e le dermatologist le ituaiga o dermatosis. Ina ia iloa le natura o le lua paʻu o le paʻu, o faʻataʻitaʻiga o le bacteriological ua faʻamatalaina. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, ua faʻataʻitaʻiina togafitiga.

    O tagata maʻi o loʻo faatatau i se tagata faʻatau faʻasolosolo faʻatasi ma le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu e masani ona faʻatatau mo suʻega, e aofia ai suʻega suka. E masani lava, pe a uma ona faʻafesoʻotaʻi se dermatologist e uiga i le dermatosis i maʻi e maua i le maʻisuka.

    I isi itu, o le suʻesuʻeina o faʻamataʻi i le maʻisuka e faia i le auala lava lea e tasi ma soʻo se faʻamaʻi paʻu. O suʻesuʻega i fafo, faʻataʻitaʻiga meafaigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe.Mo le fuafuaina o le natura o mea o loʻo maua i lalo, o faʻataʻitaʻiga o le bacteriological e faʻatautaia e iloagofie ai sui soʻo.

    I le taimi nei, e tele auala faʻapitoa mo le togafitiga o le HIV.

    Talu ai ona e leai se tasi o faʻamaoniga o le a nafa ma le faʻamaoniga o le HIV, e le mafai ona faia se faʻamautinoaga e faʻavae i faitioga o maʻi.

    O ia ituaiga o siama e tatau ona tatau ona o le mea moni o tagata lautele e togafitia le faamai o le HIV e pei o se faamai lea e leai se togafitiga ma e oo atu ai i se taunuuga matautia.

    I le taimi nei, e na o le tasi lava le auala e mafai ai ona fuafua le iai o faʻamaʻi pipii e mafai ai - o se faʻataʻitaʻiga faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ai ona fuafua le i ai o mea faʻamaʻi i le faʻamaʻi. O mea mo le auʻiliʻili o le toto, e maua mai se vein.

    I le taimi o le maʻitaga, o sea suʻesuʻega e faʻatagaina.

    Forecast and Prevention

    O le faʻamalosaga mo le HIV e faʻalagolago i le tulaga o le iloa o le maʻi. O le amataina o togafitiga faʻamalosiʻese ma togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻalauteleina ai le olaga ma faʻaleleia ai lona uiga lelei.

    O le puipuia o le HIV e aofia ai le iloa ma le faʻaaogaina o tulafono o le saogalemu o feusuaiga, i le musu e faʻaaoga fualaau. A faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa, e tatau ona faʻaaoga mea e faʻaaogaina pe faʻamalositino. Le vaʻaia le faʻasalaga o le siama mai se maʻi maʻi i se tamaititi, faʻasaina le susu.

    O se faʻavevela i le HIV o loʻo taʻua o se tasi o faʻamaoniga o le maʻi lea e aliali mai i le amataga. O le mea moni, o le faia o se faʻamaʻi mulimuli e faʻavae i lenei uiga e le mafai, ae o le foliga mai o kulusua e avea ma mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi.

    Aʻo leʻi amataina le togafitiga o maʻi pipisi o le paʻu, e tatau ona faʻamautuina le maualuga o le suka o le toto ma toe faʻafoʻi uma ai metabolic processes i le tino.

    Ma o se puipuiga, e tatau i le maʻisuka ona tausisia fautuaga nei:

    • faʻaaoga vailaʻau tumama ma le tikeri tatau o le Ph ina ia mafai ai ona faʻamago ese mai le paʻu ma e le mafua ai ona osofia ma faʻafefe,
    • o le paʻu i luga o vae e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa, o vaega i le va o tamatamailima e tatau ona faʻaleleia e le aunoa i kulimi faapitoa ma suauʻu,
    • lubricate tumau le laratinized paʻu ma le suauu vali faapitoa,
    • mataʻituina ma le faaeteete le tumama o le nofoaga vavalalata,
    • e sili ona lelei le ofuina o laei na o le faʻaaogaina o filo faʻanatura e le tuʻiina ma faʻasalaga i soo se mea,
    • pe a oʻo mai le maʻi poʻo le manuʻa, e tatau ona faʻatinoina le faʻaaogaina ma tuʻu faʻamaʻamilo,
    • Aua e te mafaufau ia te oe, ma afai e sili atu le leaga o manua o le paʻu, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

    O se suʻesuʻega lelei e faʻalagolago i le vave amataina o togafitiga ma le lelei o le mafai ona toe faʻafoʻisia faiga faʻavae i le tino. O le mea e sili ona taua i le lelei o le toe faʻaleleia o le usitaia lea o fautuaga a le fomaʻi ma le maeʻaeʻa tausiga o le paʻu.

    O le fomaʻi mo faʻamatalaga e mafua ai le maʻisuka e faʻalagolago i le auala atoatoa e mafai ai ona fetuunai le tulaga o le maʻi ma toe faʻafouina le gasegase.

    Puipuiga o le atinaʻeina o le paʻu o le paʻu o le dermatoses o le faʻaaogaina o le tausiga faapitoa o paʻu. E tatau ona faʻaaogā na o mea e sili ona mālūlū, e aunoa ma le manogi, faʻaaogā suauu. Mo le paʻu o le paʻu o vae, ia faʻaaoga pumice poʻo faila faʻapitoa. E le tatau ona e tipiina fatu sa e faia e oe lava pe faʻaaoga togafitiga faʻatoʻa e faamumu ai.

    E tatau ona filifili ni lavalava mai lavalava masani, suia lalaga, totini poʻo totini i aso uma. O lavalava e tatau ona filifilia i le lapoa ina ia leai se mea e afaina ma faʻaiʻu ai le paʻu.

    I le faʻavaeina o manuʻa laʻitiiti, e tatau ona faʻamaʻapeʻa le paʻu i le taimi lava lena, ae aua le pipii manua i se fesoasoani. Afai e maua mai ni paʻu paʻu, talanoa i se tagata faʻatau.

    O nisi o paʻu paʻu e fesootaʻi ma le maʻisuka

    O se tasi o faʻafitauli paʻu masani o le paʻu o le maʻisuka o le faʻapipiʻi masani o le paʻu. E masani lava ona tupu pe a le masani le toto suka. O le tigaina o le paʻu i le maʻisuka e masani lava o se faailoga o le hyperglycemia - toto maualuga toto.

    I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tupu i luga o le maʻisuka-o se faʻamaʻi lea o loʻo paʻu ai le paʻu i tua o le ua ma le pito i luga. Faʻatasi ai ma le scleroderma, e taua le taofi o au suga i lalo o le puleaina ma faʻaaoga suauu mama ma lotions e faʻamalulu ai le paʻu.

    Vitiligo o se faʻamaʻi paʻu e sili ona maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Vitiligo faʻalavelaveina le failaina o paʻu ona o le leiloloa o le melanin pigmenti i nisi o ona eria. O faʻafitauli e tele lava ina tupu i luga o le fatafata ma le manava, ae mafai foi ona i luga o foliga, i tafatafa o le gutu, mataʻitusi ma mata. O togafitiga faʻaonapo nei mo vitiligo e aofia ai antioxidants, immunomodulators, steroids, ma micropigmentation - tatuga faʻapitoa e toe faʻaleleia ai le lanu o le paʻu. Afai ei ai sau vitiligo, e tatau ona e faʻaogaina se launiu i le SPF o le 30 pe sili atu foi e puipuia ai le laititi i nofoaga e le faʻaalia o le paʻu.

    E faapefea ona suia le paʻu?

    Paʻu i le maʻisuka e mafai ona vaaia i le ata. E matua vevela lava ma malulu i le taimi o le pagatia, o loʻo i ai se faʻaititia o le tauvaga, o loʻo i ai ni avanoa i luga, atonu o loʻo i ai ni siama. E masani lava ona tupu le selesele ma le lauulu nai lo se tagata soifua maloloina. E mafua lenei mea ona o le maualuga o le gasegase o le follicule o le lauulu i le faʻaleagaina o metabolic processes. Afai ei ai i se tagata faailoga o le alopecia faʻasalalau, e mafai ona fai mai e le lelei le puleaina o le maʻisuka, pe faʻalauteleina ni faʻafitauli. I le maʻi suka, e aofia ai faʻamatalaga o le paʻu, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamago, sasaina, toe faʻafouina o faʻamaʻi pipisi i siama ma siama, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se atinaʻe atinaʻe.

    3 ituaiga o maʻi pipisi o le maʻisuka:

    • afai ei ai se tasi o manua muamua, o le mafuaaga autu o ni faʻafitauli. O faʻaleagaga o neura lautele ma vaʻa toto e iai faʻamaʻi o le gaioiga faʻapitoa e faʻapitoa foi. E aofia ai le dermopathy o le maʻisuka, mimiti, lipoid necrobiosis, vevela, xanthomatosis ma isi maʻi,
    • o le mafuaʻaga o le lua leions o faʻamaʻi pipisi e mafua ona o siama i siama ma gaʻo lea e toe maua i le maʻisuka,
    • o le ituaiga lona tolu e faʻaalia i fualaau oona dermatoses e mafua mai i vailaau i taimi o togafitiga o togafitiga. O nei mea e aofia ai le toxia, urticaria, ma le lipodystrophy e mafua mai i inisiua.

    E tele faʻamatalaga i le paʻu paʻu e mafai ona mataʻituina mo se taimi umi, e faigofie tele i faʻaauau pea, e tatau ona togafitiga. O faʻamaʻi uma paʻu i le maʻisuka o loʻo faʻamatala auiliili i le ata.

    Paʻu o le suka

    I le maʻisuka tele o le maʻisuka, o paʻu lapoa e tumu i le manino o le vai e aliali i luga o le paʻu, lea e talitutusa ma faʻamaga afi.

    O latou lalata e mafai ona maua mai i nai millimeters i le tele senitimita. Latou te le o faʻatasi ma le tiga ma e mafai ona tu i luga o tamatamailima, ogalima poʻo vae.

    O le taimi lava e faʻamautu ai le maualuga o le suka suka toto, e faʻamautu ai le paʻu ma e masani lava ona leai ni sikula.

    Maʻisuka Xanthomatosis

    O lenei faʻamaʻi na afaina ona o le le lelei o le faasaʻoina o le suka ma le faateleina o triglycerides i le toto. O le tagata gasegase e atiina ae peʻa faʻamaʻi faʻamalosi e pei o se lanu samasama ma se lanu mumu.

    O le tele o taimi latou te faʻailoaina i foliga ma fusi poʻo luga o laupepa pito i luga ma pito i lalo. O nei elemene ma taumafai i totonu o nai vaiaso.

    Ina ia togafitia lenei faʻafitauli o le maʻisuka, o le faʻamautuina o le suka toto ma le gaʻo maualuga e tatau.

    Atherosclerosis suiga o le paʻu

    O nei liona o le paʻu e maua i le tusa ma le tasi vaetolu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma e mafua mai i le atherosclerotic leions o vaʻa toto e maua ai le paʻu.

    O lo latou vavalalata taʻitaʻia le le lava o le maua o le okesene ma meaʻai i totonu o masini. O le iʻuga, e malulu le paʻu i le paʻi ma le vevela, o le lauulu e paʻu'ū, o fao o le a faʻafefete ma faʻafefe.

    E le gata i lea, o vaega o loʻo pagatia o le paʻu e sili atu le faʻalologo ma sili atu ona faigofie i faʻamaʻi pipisi.

    Maʻisuka sikipi

    O lenei maʻi e seasea ma e maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E aliali mai o ia lava i foliga o paʻu o le paʻu o tua o le ua ma le pito i luga.

    Faʻasolosolo ile maʻisuka ituaiga 1, nofoaga o le poppopulation - vitiligo - e masani ona aliali i luga o le paʻu.

    O lenei faʻamaʻi dermatological e masani ona matauina i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

    Ona o le faʻaumatia o suauu e gaosia ai le pigmenti, o nisi o vaega o le paʻu e tumau pea le leʻoina ma foliga e pei o ni mea e paʻu ai. O le mea masani lava, o vaega o le faʻaleleia o tamaiti o loʻo i luga o le manava ma le pusa.

    O nisi taimi latou te i luga o mata i mata, mataʻitusi ma laugutu.

    Acanthkeratoderma

    O lenei faʻaleagaina o le paʻu e masani lava ona muamua i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi maʻi o le endocrin. Acanthokeratoderma o se faailoga uiga ese o le maʻisuka ma le faʻaalia o paʻu o le faʻamalosia o le insulin. E tele taimi e matauina ai lenei suiga i le paʻu i tagata ma le oona.

    I nisi o vaega o le paʻu, masani i le vaega o paʻu o le tino, e atiaʻe ai e le tagata maʻi faʻamaufaʻailoga. O le paʻu e foliga mai ua lanu pe palapala, e susulu ma o lona foliga e pei o se ie e pei o le veveteen. O le tele o taimi, o vaega o le paʻupeʻape o loʻo i le itu poʻo le tua o le ua poʻo le ulu, ae o nisi taimi latou te i ai i luga o tulivae ma tulivae.

    Suʻesuʻega Tausiga o le Maʻisuka Skin Care

    O le fautuaga faʻapitoa lenei o le a fesoasoani e faʻaitiitia le ono mafai ona maua ni paʻu o le paʻu i le maʻisuka:

    1. Fufulu le paʻu ma se fasimoli mūmū ma faʻamamago lelei ma se solo (aemaise lava i mea masani).
    2. Faʻaaogā suauʻu susu ma kulimi tino.
    3. Inu vai tele i le aso atoa.
    4. Filifili le lino i le lapoa ma mai fausaga masani.
    5. Lalaga solo seevae o loʻo faia mai mea faʻaleleia lelei.
    6. Afai o iai ni faailoga o le paʻu o le paʻu (afua, pela, mea e gaʻo ai, leʻo le faʻamalolo), faʻafesoʻotai se fomaʻi.

    O fea fomaʻi e faafesootai

    Afai o faʻamalosi, faʻamaufaʻailoga, peʻe, mumu, solia o le paʻu o le paʻu, faʻaleleia ma isi lagona le lelei e tutupu, faʻatalanoa se tagata suʻesuʻe. A maeʻa ona faia se suʻesuʻega, o le a fautuaina e le fomai le togafitiga o le maʻi ma feutagaiga ma le endocrinologist.

    O le maʻisuka dermopathy ma isi paʻu o le paʻu i le maʻisuka e tupu ona o le faaputuputu o suka ma isi mea oona o le gasegase o le tino i le paʻu ma le atinaʻe o le polyneuropathy ma le microangiopathy.

    O nei paʻu o le paʻu e mafua ona o le maualuga o le faʻasaʻoina o le toto suka.

    I nisi tulaga, o nei faʻamatalaga dermatological e le manaʻomia togafitiga ma alu ese na oi latou lava, ma faʻaumatia isi, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa.

    Faʻailoga :( - 2, 5,00 mai le 5)
    Lolomi ...

    Paʻu o le paʻu i le maʻisuka: faʻafefea ona togafitia?

    O le gasegase o le kulukose i le gasegase e maua ai le gasegase e mafua ai le faʻaalia o suiga faʻaleagaina i mea uma, e aunoa ma se faʻasesega, totoga o le tino o le tagata.

    O le mafuaʻaga o maʻi o le paʻu i le maʻisuka o se maualuga maualuga o le suka ma le faaputuputuina o fualaau oona o le metabolism.

    O lenei mea e mafua ai suiga fesuiaiga e le gata i le siama ma le epidermis, ae faapena foi i le vaeluaina, afu o le afu ma fulufulu lauulu.

    E le gata i lea, o le maʻisuka e maua i le maʻisukaini o le maʻisuka ma le microangiopathy, lea e afaina ai foi le paʻu. O nei mea uma, faʻapea foʻi ma se faʻaitiitia i le lautele ma le puipuiga o le lotoifale, e oʻo atu ai i manuʻa, ulia, ma le purulent-septic processes.

    Paʻu suiga

    O le paʻu o le maʻisuka e mafua mai i le faʻamaʻi e matua vevela lava i le paʻi, o lona faʻaitiitia o tau.

    O le lauulu e tupu lemu ma e paʻu i le tele o taimi nai lo le masani ai, talu ai o le follicle lauulu e matua nofouta lava i faʻafitauli o le gasegase. Ae o le vevela matala e taʻu mai ai le maʻisuka le pulea lelei poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gau o lauulu i vae maualalo i tamaloloa e mafai ona faʻaalia ai le limite o le neuropathy.

    O alofilima ma laʻau o loo ufiufi i vavave ma le au. E masani ona avea le paʻu o se lanu samasama le lelei. O fao e vevela, pala, ma hyperkeratosis o le eleʻele eleʻele e atiina ae.

    Faʻavasegaina o manua o le paʻu i le maʻisuka

    I vailaau faʻaonapōnei, e tusa ma le 30 faʻamatalaga eseese o loʻo faʻamatalaina, lea e faʻataʻatia e faasaga i le talaaga o lenei faʻamaʻi poʻo muamua.

    O maʻi uma o le paʻu i le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele se tolu:

    • Peraimeri - paʻu o paʻu e mafua mai i aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka. O lona uiga, maʻi o le maʻisuka- ma le faʻavevesi ma le faʻafitauli o le tino. O aʻafiaga a le Peraimeri e aofia ai le xanthomatosis o le maʻisuka, maʻi o le diabetic dermatopathy, lipoid necrobiosis, maʻi o le maʻisuka, ma isi,
    • O faʻamaʻi tuʻugalua o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i siama faʻamaʻi ma faʻaleagaina, o faʻafeiloaʻiga faifaipea ona o le maʻisuka,
    • Dermatoses mafua mai i vailaʻau faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka. O nei mea e aofia ai le lipodystrophy o le post-injection, toxidemia, urticaria, reazamatous reactions.

    O faʻamaʻi pipisi o le paʻu, e pei o se tulafono, umi se taimi, e faʻaalia i faʻalavelave faifai pea. Latou te tuʻuina atu i latou lava i le togafitiga.

    O le isi, tatou te mafaufau i le masani a le maʻisuka. O suʻesuʻega ma togafitiga o lenei vaega o aʻafiaga o le maʻisuka ua maeʻa ona faia e fomaʻi fomaʻi - o se faʻauʻuga o le maʻisukalomi ma se dermatologist.

    Maʻisuka Dermatopathy

    Leona sili ona taatele o le paʻu ma le maʻisuka. O le angiopathy e atiina ae, o lona uiga, suiga i le microcirculation i totonu o toto e fafaga ai le paʻu i le toto.

    O le Dermopathy e faʻaalia i le foliga mai o laulamu lanu enaena mumu (5-12 mm le lautele) i luga o le pito i luma o vae. I le gasologa o taimi, latou te fusia i totonu o se vailaau oona, pe faʻapipiʻiina foi le paʻu. O lenei paʻu o le paʻu e sili atu ona iloagofie i tagata e umi le talafaasolopito o le maʻisuka.

    O faʻamaoniga, e pei o le tulafono, e toesea, e leai se tiga, ae o nisi taimi i nofoaga o faʻamaʻi, e lagona ai e tagata maʻi lagona poʻo le mu. E leai ni metotia mo togafitiga o le dermopathy, e mafai ona alu ese i se tausaga pe lua i lona lava.

    Lipoid necrobiosis togafitiga

    E leai se togafitiga lelei mo lipoid necrobiosis. Fautuaga faʻamaonia e faʻasaʻo ai le lipid metabolism ma faʻaleleia le microcirculation. Vitamini ma faʻalavelave faʻalavelave televitamin ua faʻamaonia foi. Faʻaaogaina ma le manuia ni injections i totonu o le heparin, insulin, corticosteroids.

    • talosaga ma se vaifofo o le dimexide (25-30%),
    • troxevasin, suauu o le heparin,
    • fusi faʻatasi ma corticosteroid ointments.

    Fomaʻi togafitiga. Phono - poʻo le electrophoresis ma le hydrocortisone, e leva, trental. Lafoaʻi o le laser, e seasea lava ona aveeseina le vaʻaia.

    Fungal skin disease i le maʻisuka

    O le tele lava o taimi, e atiaʻe ai e le au faipule, le sui sooupu o Candida albicans. O le tele o faʻamaoniga o le maʻisuka o faʻasalalauga faifaipea.

    E tupu tele lava i tagata matutua ma i latou uma o loʻo gasegase. O loʻo taʻalo i le vaega faʻapitoa ma lapoʻa lapopoa o le paʻu, faʻapena foi i luga o le mucous membranes, i le vaeluaga.Faatasi ai ma soʻo se faʻasalalafaga o le candidiasis, o lona faʻailoga muamua o le faʻamaʻaʻa ma le vevela, ona oʻo mai ai lea o isi faʻamaoniga o le faʻamaʻi.

    I le taimi muamua, o se fasi mea paʻepaʻe o le fuga o le macerate ua tulaʻi mai i le loloto o le lafu, ma o loʻo i luga o le palapala ma gaogao. E i ai se mea susulu ma susu, o le faaletonu lava e mumu-mumu ma ua faatapulaaina i se paepae paʻepaʻe.

    O le mea autu e taulaʻi i ai le au faʻasalalau e siʻosiʻomaga e tamai pustules ma vesicles, o ona ata ia. O nei elemene o le vevela e matala ma avea ma otaota, o lea, o loʻo tupu aʻe ai le laufanua.

    O le suʻesuʻega e mafai ona faigofie ona faʻamaonia e se aganuʻu ma suʻesuʻega o le microscopic.

    Suʻega o le maʻi suka

    O togafitiga e tatau ona atoatoa ma aofia ai:

    • vailaʻau faʻasamalosi poʻo kulimi e manaʻomia ona faʻaaogā aʻo lei mou atu le vevela, ma le isi 7 aso,
    • fofo o vailaau oona, e mafai ona latou inupia pe oona (faatasi ai ma se vaega tele o le faaleagaina). O nei mea e aofia ai - 1% faʻafofo o le lanu meamata, 2-3% vaifofo o le methylene blue. E le gata i lea, mo togafitiga i le lotoifale, o le suavai Castellani ma le 10%
    • fomaʻi faʻafesoʻotaʻi fluconazole, ketoconazole, itraconazole. O le uiga masani o le faʻamalamalamaina o nei fualaau oona e lelei tele, taugofie, ma faafetai ia i latou e mafai vave ona e faʻaumatia faʻamaoniga o le au failautusi.

    Paʻu paʻu paʻu i le maʻisuka

    O le maʻisuka e sili atu ona sili atu nai lo le toatele o le faitau aofaʻi o loʻo i ai ni paʻu, sikeri, pyoderma, phlegmon, erysipelas, paronychia ma panaritium. I le avea ai o se tulafono, e mafua mai i streptococci ma staphylococci. O le faʻateleina o faʻamaʻi pipisi ma le paʻu o le paʻu e oʻo atu ai i le faʻalauteleina ma le ogaoga o le maʻisuka ma e manaʻomia ai le tofiga poʻo le faateleina i le fua o le insulin.

    O togafitiga o nei faʻamaʻi e tatau ona faʻavae i luga o taunuuga o se suʻesuʻega o le ituaiga o pathogen ma lona aʻafiaga i vailaau faʻamaʻi. O le tagata gasegase o loʻo faʻatulagaina i luga o laupepa o ituaiga o vailaʻau faʻasaʻi lautele. Afai e tatau ai, e faia taʻavale vavave, mo se faataitaiga, faʻapupula se vevela, faʻavaivai o se fao, ma isi.

    O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e pei o le maʻi suka o le maʻisuka, rubeosis, acantokeratoderma, scleroderma diabetic, xanthoma diabetic, faʻasalalauina le granuloma annular e seasea lava.

    O faʻamaʻi o le paʻu i le maʻisuka e taatele i aso nei. O le togafitiga o nei tulaga e aʻafia ai nisi faʻafitauli. E tatau ona amata i le puleaina lelei o le toto toto ma le filifiliina o se tulaga talafeagai o fualaau oona mo le maʻisuka. A aunoa ma le faʻasaʻoina o le gasegase gaʻo i totonu o lenei vaega o tagata gasegase, o togafitiga uma e togafitiga e le aoga.

    Ituaiga 2 maʻisuka ma paʻu paʻu: faʻamatalaga ma togafitiga

    O faʻamaʻi pipisi o le paʻu e mafai ona tupu pe a maualuga maualuga le maualuga o le suka toto, ma o le faailoga muamua o le maʻisuka.

    E tusa ma le tasi vaetolu o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo maua i paʻu o le paʻu o le maʻisuka.

    O togafitiga o togafitiga e iai, ae o le faʻamautuina o le suka o le toto o le auala aupito sili lea ona aoga o le puipuia ma togafitiga.

    E faapefea e le maʻisuka ituaiga 2 ona aafia ai le soifua maloloina o paʻu?

    A oʻo i le maualuga o le suka i le toto mo se taimi umi, e tele suiga i le tino e aafia ai le soifua maloloina o le paʻu:

    O le suka o le toto e mafua mai i le urine. O le tele o le suka toto e faʻaleleia ai le tele o le urination, lea e mafua ai le faʻamalolo ma le paʻu paʻu.

    E taʻitaʻia ai i se faʻalogona ita, lea e faʻaitiitia ai le taimi pe, i se isi itu, e sili atu-faʻaosofia ai le tali atu.

    E afaina ai neura ma vaʻa toto, faʻaititia le toto toto. O le paʻu o le toto e suia ai le fausaga o le paʻu, aemaise lava le paʻu. A aunoa ma le soifua maloloina lelei o le collagen, o le paʻu e vaivai, ma i nisi o tulaga sili ona agavaivai.E faʻapena foi le faʻapalapala mo le faʻamaloloina o manuʻa.

    Pusa 2 maʻi o le paʻu suka

    O nisi tulaga o le paʻu e fesootaʻi ma maualuga poʻo le le pulea o le suka o le suka.

    E ui lava o le tele o faʻafitauli e fesootaʻi ma le maʻisuka e le afaina, o aʻafiaga o nisi o ia mea e mafai ona tiga, tumau, ma manaʻomia togafitiga faafomaʻi.

    O le filifiliga pito sili ona lelei ma togafitiga mo le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu o le maʻisuka o le faʻamaonia lea o lou suka toto. I faʻalavelave ogaoga, e faʻaaogaina ai steroids ma suauu.

    O tulaga masani o paʻu e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai mea nei:

    O le tulaga e faʻaalia i le faʻapouliuligia ma le faʻamalosiina o le paʻu, aemaise lava i le pito i tua o le tino, tua o le ua poʻo le faʻavaʻa. O faʻasolosolo atonu o se faailoga o vailaau.

    Acanthokeratoderma e tupu i le 74% o tagata uma e maua i le maʻisuka. O le leiloa o le auala sili ona lelei e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o se faʻamaʻi.

    O tagata ei ai le psoriasis latou te atiina ae le maʻila, o lanu mumu mumu i luga o latou paʻu. E i ai suiga i le fausaga o fao. O nisi taimi e amata ai e le psoriasis ona maua le fomaʻi o le psoriatic, faʻatasi ai ma tiga ogaoga i sooga.

    1. Le faatumauina o se olaga ola maloloina,
    2. O gaʻo ma mea manogi o le cortisone,
    3. Totoina o le suka i le toto,
    4. Puleaina o le mamafa
    5. Vailaʻau tautala poʻo vailaʻau faʻatau.

    O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faalua ona ono atiaʻe psoriasis.

    O lenei tulaga e matauina e ala i le mafiafia o le paʻu i le pito i luga ma tua o le ua. Scleroderma o se faʻasalaga masani e masani ona afaina ai le mamafa o tagata.

    1. O vailaʻau e pei ole cyclosporine,
    2. Phototherapy.

    Malaga faʻatasi ma le amyloidosis

    O le faʻamaʻi e faʻaalia i le fauina o le paʻu mafiafia, lima ma tamatamailima. O lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻamaumau o le tendon.

    Ina ia taofia le atinaʻeina o lenei faʻalavelave i tagata e maua i le maʻisuka, e tatau ona faʻamautinoa le tumau o le maualuga o le toto suka.

    O lenei tulaga e toeitiiti lava o se faailoga o le maʻisuka. O faʻalavelave e tupu faʻafuaseʻi i lima uma ma vae. O faʻatulagaga ei ai le lapoa i le 0.5 i le 17 centimita (cm), e leai se faʻalavelave ma e tupu faʻapitoa pe i fuifui.

    Pau le togafitiga lelei o le suka toto.

    I le i ai o ni mea mataʻutia, e tatau ona aloese mai le tatalaina o se ulutala ina ia aloese mai faʻamaʻi. O faʻafitauli e masani lava ona faʻamalolo e aunoa ma le afaina, ae afai e tupu ni faʻafitauli, e manaʻomia le taotoga - toesea.

    O lenei tulaga e makaina i lapotopoto lanu mumu po o lanu enaena. E masani ona i ai ulu i luga o vae po o isi vaega o le tino, ei ai paleni ma fua.

    39% o tagata gasegase maua i le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae le dermopathy o le maʻisuka.

    O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina poʻo suiga i neura ma vaʻa toto.

    O stains e mafua mai i le maʻisuka dermopathy e saogalemu, e le manaʻomia togafitiga.

    O le isi faʻateleina o le maʻisuka o le maʻi suka. O maʻi o le maʻisuka e mafai ona fausiaina i soo se mea i le tino, ae masani ona faʻaalia i luga o vae.

    I le 15% o mataupu, o le a amata ona tupu le maʻi i totonu ole vae o le maʻisuka.

    Lafoaʻi samasama sikola. E masani lava ona aliali mai i luga o laumata ma lata ane ia i latou, o lenei tulaga e mafai ona fesootaʻi ma le maualuga o le tino po o le toto toto.

    Togafitiga mo le xanthelasma e aofia ai:

    1. meaai
    2. lipid lowering drugs.

    O le faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻavaeina o lanu mai le lanu mumu lanu samasama-lanu moli i lanu, o nisi taimi e vela.

    E afaina le mea na tupu i luga o le tino, ae e masani lava ona aliali mai i luga o sipuni, totoa, ogalima ma tulivae.

    Faʻapipiʻi faʻafefe faʻapipiʻi luga o le paʻu. E i ai o latou lanu paʻu. O fiva e masani ona taatele i le faitau aofai o tagata. O le sili atu o ia ituaiga faʻavae e faʻaalia ai le maualuga o le suka i le toto.

    Fibroids e masani lava ona faia i vaega e pei o totilaria, neck, i lalo o le fatafata ma i luga o laupepa o le paʻu.

    O le faʻamaʻi e amata i le faʻavaeina o ni paʻu laiti ma faigata e alualu i luma i lapoa lanu samasama, lanu samasama poʻo le mumu-lanu enaena.

    O paʻu e masani lava ona leai se ila, ma o le paʻu o loʻo siomia ai i latou e mama ma susulu. A maeʻa le faʻamālōlōina o papa, e mafai ona tumau sikula.

    Vaitaimi o le ola malosi ma le le toaga mai o papa, e faalagolago i le maualuga o le suka. Afai e matauina e se tagata le alualu i luma o le lipoid necrobiosis, o le faailoga lenei o togafitiga o le maʻisuka o loʻo i ai nei e le aoga.

    O le faamai o loo faamatalaina i nodules i luga o le tino. E i ai se lanu mumu. Granulomas e masani ona tupu i luga o lima, tamatamai lima ma lima. O aʻoaʻoga e mafai ona nofofua pe tele.

    E leʻo manino i fomaʻi pe o le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le palolaloma pe leai foi. E le afaina ia liona, e ui lava o loʻo i ai vailaau mo le togafitia o mataupu o granulomas tumau umi.

    Paʻu o le paʻu e aʻafia i le maʻisuka ituaiga 2

    O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona faʻaosoina ai ni siama matuia ma le afaina, ma e foliga mai foi o le a masani ona tupu i ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, ogaoga faʻamaʻi.

    O faʻamaʻi pipisi e faʻaalia e pei o le mumū, tuʻi-tumu, tiga, maʻi mumu. O le mea e masani ai, o faʻamaʻi pipisi e mafua mai siama siama. O le aveina o vailaau faʻamaʻi ma le mataituina lelei o le maualuga o le toto suka e masani ona lava e puipuia ai le atinaʻe o se siama siama.

    A maeʻa ni nai aso, o le siama siama o le a faʻamalosi le paʻu ma amata ona faʻamalo. Sores e le mafai ona tutoatasi mai le tulei po o le matua manaomia ona tatala faatasi ma le fesoasoani a se fomai tipitipi.

    Iniseti masani faʻamaʻi pipisi i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2:

    1. Furunculosis - mumu mai le 2 i le 3 cm le lapopoa,
    2. Pale i mata
    3. Faʻamau pipili
    4. Faʻataʻi solo o le lauulu,
    5. Carbuncle.

    O faʻamaʻi pipisi e masani lava ona mafua ai le paʻu mumu e paʻu i le paʻu o le paʻu, ma o nisi taimi e paʻu ai.

    O mea manogi e manaʻomia ai le susu e toe gaosia ai, o le mea lea e masani lava ona tupu mai siama i le mafanafana ma le susu o le paʻu: i le va o tamatamailima ma tamatamaivae, i totonu o le pito i lalo o le paʻu.

    Afai e tupu mai siama, e manaʻomia togafitiga e aloese ai mai faʻafitauli.

    O isi faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le fefete, e pei o le vevela.

    Epidermophytosis o vae o se masani masani o siama faʻaleagaina, e masani ona faʻaalia pe o se mea e vavalalata i le va o tamatamai vae, tele vesicles, poʻo se mea vaivai i luga o le ao.

    O le epidermophytosis o vae e tuʻuina atu mai lea tagata i lea tagata e ala i seevae masani poʻo le susu ile siosiomaga e pei o le lautele.

    Ringworm o se isi igoa mo siama afaina. E le mafua mai le anufe mai anufe, ae maua ai lona igoa mai le vevela o le faʻaaliga.

    Auala e puipuia ai faʻafitauli

    O le auala sili e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi paʻu o le tausia lea o lau maualuga o le suka i le toto.

    O meaʻai, soifua maloloina o le tagata lava ia, faamalositino, faʻaitiitia o le mamafa ma le inu vailaʻau e mafai ona fesoasoani e faʻaititia lou toto suka.

    Tausiga o Tausiga o le Paʻu

    Aloese mai le faaumiumi o le taeleina o le taele po o le vevela, faapea foi le alu i le sauna.

    Aloese mai mea masani e faʻamago pe ono afaina ai le paʻu. O manogi suamalie ia, o suauu ma foamuni.

    Faʻaaogā masini, vailaʻau ma fagu vai e aofia ai mea eleelea.

    Taofi lou tino ma mama.

    Moisturize lou tino, aloese mai le vevela paʻu.

    Taofi ou tamatamailima ma tamatamai vae ina ia puipuia ai le tuputupu ae o le anufe.

    Faʻaititia le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi.

    Aloese mai le sasaina po o le afaina o faʻamaʻi pipisi, siama, ma maʻi.

    Tomaʻi faʻamaʻi maʻi faʻapitoa ma mataʻituina le faagasologa o le faʻamalologa o le faʻaaogaina o faʻafitauli

    O maʻi suka e tatau ona siakiina o latou vae i aso uma mo fesuiaiga o le paʻu, maʻi o le tino ma isi faʻatulagaga. O seevae faʻamafanafana e fesoasoani i le faʻaleleia o le toto ma puipuia pe faʻaitiitia ai aʻafiaga o isi mea leaga.

    Paʻu e afaina i le maʻisuka: o latou ituaiga, ata, togafitiga

    O le paʻu o le tasi lea o le muamua e tali atu i le faʻaauau pea o le kulukose i totonu o le faʻasalaga o le toto poʻo le hyperglycemia. O le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate e mafua ai le foliga mai ma le faaputuputuina o fualaau oona, lea e faʻalavelave ai le gaioiga o le afu ma le vaʻavaʻa.

    Suiga i tamai vaʻa o le paʻu, polyangiopathy ma le faʻavaivaia o tulafono faatonutonu o le vascular tone o loʻo tuʻuina atu i le maʻisuka faʻatasi ma faafitauli o le tino puipuia, i le lautele ma le lotoifale.

    O nei mea uma e mafua ai le faʻaalia o le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu, faʻamaina, sasaina ma le pipisi.

    Suia o le paʻu

    O le ata o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le epidermis i le maʻisuka. O le paʻu masani o loʻo i ai se mea maualuga e maua ai - elasticity. E faʻamautinoaina lenei mea e ala i le masani o le vai i totonu o siama.

    I le maʻisuka, ona o le mea moni o le vai e le tumau i totonu o le tino ma ua afaina i le afu ma le faanatinati i se saoasaoa ua faatelevave, o le paʻu o le tino ua leiloloa lona gafatia, ua vevela ma faigata, ma ua lagona lenei mea pe a paʻi atu.

    Aʻo amataina le faʻamaʻi, o suiga e faia i luga o se uiga faʻalauiloaina. O le tumau pea o le paʻu o le paʻu, faʻaauau, faʻafiafiaga o le paʻu e foliga mai. O le epidermis is thinning, exfoliating with papatusi atoa, o loo lelei ona faaalia i le ata. E faʻapitoa lava ona iloa i luga o le maʻila, pe a paʻu, faʻatasi ai ma le mamafa o le lauulu, lo latou vaivai, mago.

    I luga o le vaega atoa o le paʻu, lanu o ituaiga eseese, lanu, afu e mafai ona foliga mai, lea e mafai ona o mai faatasi ma le vevela. O vaega o le paʻu e afaina ai le tasi ma le alofilima e toe faafouina, o le paʻu e leaga, mafai ona maua se lanu samasama faifai pea. Soo se manuʻa laʻitiiti e faʻalavelave, e le faʻamalolo mo se taimi umi.

    O se tuufaatasiga masani o le maʻisuka o le vevela o le paʻu ma le hyperkeratosis tutusa (thickening) o papatusi fao. O fao e tele taimi e tele ai, e lanu samasama, suia o latou foliga - ua leaga. E faʻapefea ona faʻaalia lenei foliga i le ata.

    O lea, e mafai ona finauina e faapea o le maʻisuka, o le paʻu e maua ai suiga nei:

    • avea ma mea vevela, vevela
    • vavae fafo
    • nail hyperkeratosis e atiina ae - o le tupu aʻe o fagu fao,
    • patches o tagata valaau i luga o alofilima, alofilima,
    • samasama o le paʻu o loʻo matauina.

    Ae ui i lea, o nei faafitauli uma e mafai ona gafatia mo le taimi. O loʻo i ai faʻamatalaga sili ona lauiloa o le paʻu lea e mafai ai ona masalomia pe matauina le aoga o togafitiga mo le maʻisuka.

    Faitau foi Faailoga o se maʻi gasegase i se tamaitiiti

    Mate o le maʻi suka

    O se tasi o faailoga faailoilo o le maʻi i le maʻisuka o le paʻu o le paʻu. E maua ai se uiga faʻaauau, tuʻuina atu faʻafitauli faigata o maʻi, faʻalavelave i le olaga i aso faisoo.

    O le tagata gasegase o loʻo i ai le mea e gata ai: o le pito i luma o le vae pito i lalo, o le itu o le eleele, ma mafua ai le tele o mea leaga i le epidermis (tagaʻi i le ata).

    O ia mea e fai i le microcracks, e faigata ona togafitia, e masani ona pisia, ma faia se aʻoga masani.

    O faʻamaʻi uma lava o paʻu e maua i le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega tetele.

    1. Faʻafesoʻotaʻi ma suiga i toto, vailaʻau faʻasolosolo. O mea nei e taʻua o pamu paʻu muamua i le maʻisuka.
    2. Paʻu o le paʻu: faʻaleagaina ma siama, lea e tupu o ni faʻafitauli lua o le leaga o le leaga.
    3. O isi faʻamaʻi uma e faʻavevelaina e fualaau faʻasaina ma taualumaga i le taimi o le togafitiga o le faʻamaʻi.

    Dermatopathy

    E aofia ai le dermatopathy o le maʻisuka. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava ona tupu. E maua i luga pito o vae vae.

    Vali vali mūmū mūmū mūmū, e matuā ese lava mai le pau o le paʻu.

    O laʻau e manino lelei le tuaoi, o le lanu i le taimi ma le umi o le maʻi e amata ona enaena, ma o le fausaga o le vaega sili ona suia o le paʻu e sui.

    E mafua ona o suiga i toto toto i lenei vaega (o loʻo faʻaalia i le ata). E leai ni togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina i lenei mataupu. O le tulaga e faʻasaʻoina e ala ile tausisia pea o le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani.

    Faʻaiuga lua

    O le sogasoga malosi, o le faʻalavelave tumau i le paʻu ma le faʻaitiitia o le faʻamaʻi o le lautele ma le lotoifale, o le a vave ona oʻo atu i le mea moni, o manuʻa laiti ma manuʻa i luga o le paʻu o loʻo aʻafia i le tele o meaola ninii. O le tele o taimi, o nei mea e mafua ai le faʻamalosia o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le mea moni e faʻapea o meaola ninii e matua faʻateleina i lalo o tuutuuga o se suiga i le pH o le paʻu o le tagata i le maʻisuka. O tulaga lelei na faia mo i latou:

    • solia o le pH o le paʻu,
    • faʻateleina o papatusi epithelial - peeling, hyperkeratosis,
    • Le afaina o le paʻu e taʻitaʻia ai i le oti - o le vevela ma le vevela o le paʻu.

    O faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻisuka e faʻapupulaina ai le paʻu o le paʻu, e faigata ona togafitia, o loʻo i ai ni suauʻu o le faʻauʻuga faifai pea, o le fusi e faʻafefete ma fefaʻasoaʻi ma le isi, o tagata paʻu o loʻo faʻaalia i le ata.

    Togafitiga e aʻafia ai togafitiga faʻapitoa i mea faʻafefete, faʻamaina o le aniline (malamalama lanu meamata, Castellani). I nisi o tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga antimycotic mo le puleaina ole fofoga.

    O le faʻaleagaina o le paʻu o le paʻu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo tagata e le afaina i se faʻamaʻi. Itching e taʻitaʻia ai i faʻamaʻi ma faʻalavelave ogaoga. O nei mea e aofia ai erysipelas, phlegmon, suauʻu, kapiti, paronychia ma panaritium.

    Faaiuga

    O togafitiga manuia o faʻamaʻi paʻu i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka e faʻatatau tonu lava i le manuia o le togafitiga o le maʻi maualalo, faʻatonuga o le onosai, mulimuli i fautuaga mo le faʻasaʻoina o le toto suka ma le mataituina o lona maualuga. A aunoa ma nei tulaga, o le togafitiga lelei o le paʻu ma le faʻamaʻi i le maʻisuka e matua faigata lava.

    Tuua Lau Faamatalaga