Taunuuga ma fesoasoani i le inisalini

Faʻasologa o le Inisalini Overdose Syndrome

Michael somogyi (1883 — 1971)

Faʻasologa o le Faʻasoloina o le Inisalini (SHPI, mea ofoofogia (maʻi), toe maua mai le hyperglycemia, hyperglycemia posthypoglycemic) - i le 1959, aoteleina ai taunuuga o le tele o manatu, o le saienitisi Amerika o Michael Somogyi (Peretania Michael Somogyi) na faia se faaiuga e uiga i le i ai o le mea ofoofogia hyperglycemia posthypoglycemic (o le faʻaofiina o vailaʻau maualuga o le inisalini e taʻitaʻia ai le hypoglycemia, lea e faʻaosofia ai le pulefaʻatasia o hormones contrainsulin ma le maualuga o le hyperglycemia - o se tali i le faateleina o le kulūkose toto). I soo se taimi o le aso, o le maualuga o le inisalini i le plasma o le toto e maualuga atu nai lo le mea e manaʻomia, lea e tau atu i le hypoglycemia (lea e le masani ona iloa e gasegase) poʻo le fafagaina. O le faʻatagaina o hormones contrainsulin i le taimi o le inisalini o togafitiga e mafua ai suiga taua i le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma toto, lea e fesoasoani i le tulaga le mausali o le maʻisuka ituaiga 1 i le tele o gasegase. O le faʻalauteleina o le maualuga i le maualuga o hormones contrainsulin e taʻitaʻia ai le atinaʻe o ketonuria ma e oʻo lava i le ketoacidosis.

O le a le tele o le inisalini e taʻitaʻia ai i se mea e sili atu

O se puipuiga saogalemu mo se tagata e le mafatia i le maʻisuka e tatau ona silia ma le 4 IU. Tagata taʻavale, faʻapitoa i le tino, o nisi taimi latou te faʻaaogaina le vaega o le hormone i le telē tele, ma faʻaopoopoina ai le fua faatatau e lima taimi. O maʻi suka mo togafitiga faafomaʻi e mafai ona faʻaaoga mai le 25 i le 50 IU o le inisalini.

Soo se mea lava e sili atu nai lo nei faailo e taʻitaʻia ai i luga.

O le tele o taimi, o mafuaʻaga mo lenei mea o se mea sese le masini, o se faʻasalalauga e tasi o se fua le saʻo, o se tagata malaga i sauniuniga, poʻo se tomai faapitoa. E mafai foi ona taʻitaʻia ai i luga:

  • solia o le masani masani o gaoioiga e faasaga i le talaaga o le faʻaaogaina o le le lava o meaʻai gaʻo,
  • mumusu e ai pe a uma le puleaina o inisalini,
  • fesuiaiga i se ituaiga fou o mea oona,
  • faʻataʻitaʻiga sese o le fualaau faasaina i se tagata soifua maloloina,
  • le tausisia o fautuaga faafomaʻi.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tele o inisalini e mafai ma le faʻaaogaina o le inisalini, le faʻaaogaina o le tele o le ava malosi. Aemaise lava, o taunuuga matuia e tatau ona faamoemoeina i se tulaga e le faʻaumatia ai le maʻisuka tatau ai taumafa i le lotolotoi o le malosi o le tino.

Faʻamaumauga o le faʻalavelave

Aʻo filifilia se fualaau o le vailaʻau, o le toto maualuga o le suka o loʻo faʻaaogaina.

  • le faʻaofiina o le hormoni i se tagata soifua maloloina,
  • filifiliga le fua le talafeagai e le endocrinologist,
  • pulea e le tagata lava ia o fualaau faasaina,
  • fesuiaiga i se isi ituaiga vailaau faʻasaina, faʻaaogaina tui tele,
  • le faʻaofiina o le vailaʻau i totonu o le maso, ae le o lalo o le paʻu,
  • faʻateleina le gaioiga faaletino faʻatasi ai ma le le atoatoa o le carbohydrate e tupu pe a uma le tui,
  • pulega tutusa o le inisalini gaioiga pupuu ma le umi,
  • faateleina le malologa i le va o taumafataga.
O le lagona o le tino i le inisalini e faateleina i mataupu nei:
  • i le amataga o le maitaga,
  • i le faaletonu masani,
  • ma faʻamaʻi ate (gasegase o le ate, hepatitis),
  • pe a faʻatulagaina le faʻamaʻi lautele (e tatau i le tagata gasegase ona logo muamua le tagata suʻesuʻe i le i ai o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, lea o le a fesoasoani e faʻatusatusa saʻo le fua o le vailaʻau),
  • pe a uma ona inu ava malosi (e le fautuaina le maʻisuka e inu ava malosi, peitaʻi, pe a filifili le tagata maʻi e fai se lamatiaga, e tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le inisalini e faia).

Faailoga o le tele o inisalini

  1. Muamua. O le maʻi o le maʻi e faʻaleagaina i ni nai minute talu ona tuʻuina atu le hormone. Faailoga o lenei laasaga e aofia ai vaivaiga masani, tachycardia, ulu o le ulu, o le malosi tele o le fia ai.
  2. Lua lona lua. I le leai o se fesoasoani muamua, o le laveaʻi ma le gatete o le pito i luga. O le faʻateleina o le malosi, o le vaivai o musika e faateleina. O le gasegase vaaia o le gasegase ua faʻaitiitia, ma o le tele o tamaiti aoga e faʻaititia.
  3. Lona tolu. O le vaivai e sili atu ona faʻailoaina, o le maʻi ua galo le malosi e alu ese ai. O le vevela o le vevela e faʻasaoina i ni aofaiga tele. O le faʻavavevave e faʻavavevave ma avea ai ma mea mataga. O le mafaufau e leiloloa taimi. O le faʻaleagaina o le tino popolega e tuʻuina mai faatasi ma le solia o le mafaufau.
  4. Fa. Faatasi ai ma se pa'ū mataʻutia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua paʻu le paʻu o le tagata maʻi, o le fatu ua faʻaitiitia faʻaitiitia. O le toatele o tamaiti e le toe suia i lalo o le malosi o le malamalama. O le maʻi e pa'ū i totonu o se paʻu.

Faailoga o tulaga

O le fua faatatau o le a gaosia ai foliga o le a faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona ua faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini anapogi, o le a tupu faʻamaoniga pe a mavae sina taimi puupuu, aʻo faʻaaoga lemu - mo se vaitaimi umi atu.

I le taimi muamua o le atinaʻe o le setete, o se lagona o le fia aai, o le vaivaiga atoa ua faia. O le maʻisuka e faʻaalia ai foi le ulu o le ulu ma le saoasaoa vave o le fatu. Afai i lenei laasaga ua leai se fuataga ua faia e faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ona faaopoopo ai lea o le ata o le falemai e ala i le salu, o le gatete o lima, le faateleina o le faaola. E le itiiti ifo faʻamatalaga faʻaalia o vaivaiga o le alualu pea i luma ma se lagona o le fiaai, taua tele, numera o tamatamailima. O le pasi atu o faʻafitauli faʻalelei ma e oʻo lava i tamaiti ua faʻamaonia e mafai ona iloa. E tatau ona maitauina i lenei taimi, o le setete o loʻo mafai pea ona toe faʻafetaia.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

Ae ui i lea, mulimuli ane, o le tulaga o le maʻisuka o le a faateteleina vave ona vave. O le ata o le falemaʻi e faapenei:

  1. Le agavaʻa alualu i luma, o se taunuuga, o le a le mafai e se tagata ona fesoasoani ia i latou lava.
  2. O le le mafai ona gaoioi, sili atu le afu, ma le fatu o palpitations e iloagofie. Le fefe i pito i luga ma pito i lalo, faʻaleagaina o le mafaufau, atuatuvale pe, i se isi itu, e ono tulai mai le atuatuvale tele o le mafaufau.
  3. Ona faʻaogaina ai lea o le manava (mimilo) poʻo le faʻavevelaina (tuai). Afai e le o faʻaaogaina le kulukose i le taimi nei, o le amataga o le hypoglycemic coma e foliga mai.
  4. O le coma e iloagofie ona o le leai o se malamalama, o se faʻaitiitia faʻaitiitia i le fua o le suka (sili atu i le lima mmol mai le masani masani). I le maʻisuka, o le pallor pea, o le faʻaititia o le fatu o le fatu, ma e oʻo lava i le le i ai o se tamaititi pupula o le a matauina. E leai se masalosalo o taunuuga o lenei tulaga atonu e matua ogaoga.

Etiology

Ina ua maeʻa le faʻaaogaina muamua o le insulin i sauniuniga e Frederick Banting ma Charles Best (1922), na amata ai se suesuega auiliili o le faiga o ana gaoioiga i luga o manu ma tagata. Na maua ai o le puleaina o tui tetele o le inisalini e mafua ai le atinaʻeina o le "mea faateʻa" matautia i meaola, lea e masani ona maeʻa i Cannon W.B. et al., 1924, R>. Physiologists o lena taimi, e faavae i luga o taunuuga o le tele o suʻesuʻega, na faʻaalia ai le manatu o le aʻafiaga o mea maualuga o le hormone i luga o se tino ola. Na mauaina e Clark B.B. ma le, 1935 o le faʻaaogaina o tui tetele o le inisalini ina ia faʻateleina ai le mamafa o le tino i tagata gasegase o le anorexia nervosa na mafua ai le fesuiaʻiga o le kulukose o le toto mai le hypo-hyperglycemia i le aso, o le foliga mai o le gase glycemic o le maʻisuka natura ma faailoga o le maʻisuka le tumau i le iuga vasega o togafitiga.

M. Odin et al. (1935), o le na faʻatulagaina le 40 iunite o le inisalini i le aso i tagata maʻi ma le anorexia nervosa, na maitauina ai le faaletonu o le diabetoid mo le lua vaiaso talu ona maeʻa le togafitiga. J. Goia et al. (1938) na taʻua fesuiaiga i le glycemia mai le hypo-hyperglycemia pe a uma le tuiina o le inisalini.

O le maualuga o le hyperglycemia ma le glucosuria i le maea ai o le hypoglycemia na matauina i le togafitiga o le mafaufau i le togafitiga o tagata gasegase e maua ai le fiva o le gasegase o le inisalini ma i tagata taitoatasi ei ai le tino o le peta tumutumu o le peta (insulinomas), faatasi ai ma episodes o le hypoglycemia matautia. O le tele o tagata gasegase, ina ua maeʻa le aveesea o le insulinoma, na faʻaalia ai foi faailoga o le maʻisuka le tumau o Wilder R.M. et al., 1927, Nankervis A. et al., 1985.

O le tulaga o le faateleina o le faateleina o le glycemia e tali atu i le faateleina o le tui o le inisalini na faia, sa maitauina foi i le togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E sili atu E.P. Joslin i le 1922 faʻasalalau i luga o uluaʻi fua o togafitiga o le inisalini, na faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le glycemia i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o le inisalini. A le lava le poto masani, na ia togafitia le inisalini ma le faautauta tele - i le tele o tagata na ia matauina, o le taui faamalieloto mo le gaosiga o le carbohydrate na tupu i le folasia mai o le 11 iunite o le inisalini pisapisao i le aso (i le vaega muamua ao lei ai meaai).

Faʻaaoga aʻoaʻoga |O le a le tele o le inisalini e manaʻomia mo se faʻalavelave maualuga?

Mo se tagata soifua maloloina (o lona uiga, e le o le maʻisuka), o le saogalemu o le inisalini e 2-4 iunite.

E masani lava, o le tino, amataina i se saogalemu, faasolosolo malie le faʻaleleia o le fualaau, ma aumaia i le 20 iunite.

I le maʻisuka, o le fualaau o le insulin e filifilia taitoatasi e le endocrinologist, i le amanaʻiaina o le maualuga o le kulukose i le toto ma le i ai o le suka i le urine. Ole fua o le maʻisuka masani ile maʻisuka ile 20-40 iunite, i mataupu ogaoga poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli (hyperglycemic coma), e mafai ona faʻalautele, ma sili atu.

O mafuaʻaga autū o le faʻateleina o le inisalini:

  • fualaau le talafeagai o se inisalini e aofia ai fualaau faasaina,
  • mea sese i le taimi o le tui, lea e masani ona matauina pe a suia le fualaau faasaina poʻo le faʻaaogaina o se ituaiga fou o le tui,
  • pulega faʻapitoa (nai lo le faʻaaogaina),
  • fufulu meaʻai pe a uma le tui,
  • taua faʻaletino faaletino faʻatasi ai ma le le lava o taumafa o gaʻo pe a uma ona tui.

O nisi tulaga e faʻaleleia ai le lagona o le tino i le inisalini. E aofia ai:

  • gaʻo gaʻo,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • uluaʻi masina o le maitaga
  • tulaga o le inupia (e aofia ai le vaivai).

I nei tulaga, e oʻo lava i le faʻaofiina o le fua masani o fualaau faasaina na filifilia e le fomaʻi e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini.

O aʻafiaga o le maualuga o le inisalini

I le tele o auala, o taunuuga o le a faalagolago i le maualuga o le tali. O le mea lea, o maʻi uma e feagai ma le faʻaleagaina o le tino. E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, e tusa ma le 30% o tagata gasegase e masani ona maua le hypoglycemia ma ona aʻafiaga. O le lamatiaga sili ona ogaoga o loʻo i ai i le fausiaina o le Somoji syndrome, lea o le a faamatalaina mulimuli ane. O le taunuuga o lenei, i le isi itu, ua taua o le le talafeagai o togafitiga o le maʻisuka, lea e le faafaigofieina ai le gasegase o le maʻi ma i le aluga o taimi e mafua ai le tulai mai o le ketoacidosis.

O aʻafiaga i le tulaga o le osofaʻiga o le hypoglycemia faʻaleagaina e tatau ona faʻaumatia e ala i le faʻaofiina o vailaau talafeagai. E masani lava ona umi se taimi. I tulaga sili ona ogaoga, o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻavevesi ai le faʻalavelave i le gaioiga o le tino o le tino:

  • fula i le mafaufau,
  • faailoga o le maningeal (ulu o le ulu, mataʻu i le malamalama, faʻalavelave faifaipea ma le faʻamaua, gaʻo tauto),
  • gaioiga o le mafaufau, e pei o le tuinanau.

Afai o se maʻisuka mo nisi mafuaʻaga e masani ona toe faia ai faʻasolosolo faʻasalaga ma o loʻo i ai se faʻafitauli o le cardiovascular activity, o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le myocardial e foliga mai. E le gata i lea, o le tagata gasegase e mafai ona maua i le stroke ma le ponaivi.

O le lamatiaga o le inisalini

O le inisalini o se hormone na faʻamaloloina e pulou teine. Langerhans o le pancreas. O loʻo i ai se tomai faapitoa e faʻatonutonu ai le gaosiga o le gaʻofale, faʻaleleia le gaosia o le kulukose ma fesoasoani i lona liua i le glycogen. O le inisalini o se fomaʻi maʻoti. Pe a faʻalauiloaina i totonu o le tino, faʻaititia le toto suka, faʻaitiitia lona faʻamalositino i le faʻamalosi, faʻaitiitia ai aʻafiaga o le maʻisuka.

I le tulaga o le maualuga o le inisalini ma le le lelei o le taumafa o gaʻo, o le a mafai ona tupu se tulaga o le glypoglycemic - o le maualuga o le suka i le toto e masani lava i lalo o le 0.05-0.07%. E masani lava ona toesea le suāsusu i le urini, ae mafai ona faʻamoemoe i le maʻisuka ona o le tuai i le vevela vevela, na maua e tusa lava pe leʻi ave le inisalini.

Faʻasalaga Faʻailoa

Faatasi ai ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o le kulūkose o loʻo paʻu malie. Afai e pa'ū ifo i lalo le 3.3 mmol / l, o le a latou talanoa i le atinaʻeina o le hypoglycemia.

Afai e tupu tele le faʻaaogaina o le inisalini e faʻamalosi, o ona faailoga e amata mai i ni nai minute pe a uma le tui. Afai e faʻaaogaina se tui-insulin (depot-insulin), ona faʻaalia ai lea o le faailo o le hypoglycemia mulimuli ane ma faʻaosooso lemu.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona masalomia i le i ai o uiga nei e tutupu i se taimi pe a uma le tui:

  • faateleina vaivaiga lautele
  • Tachycardia
  • tiga o le ulu
  • se lagona malosi o le fiaaai.

Afai i le taimi nei e te le faia fua talafeagai, o le maʻi o le maʻi o le a amata ona vave faʻaitiitia, ma o isi faailoga o le a aofia ai:

  • mamafa mamafa
  • gatete
  • numera o tamatamailima
  • pallo o le paʻu,
  • hypersalivation
  • tamaiti aoga
  • 'ai le fia taumafa
  • le atoatoa le vaai vaaia,
  • le mafai ona gaoioi ese,
  • popole popole pe, i se isi itu, le puipuia,
  • matala le malamalama
  • fano-tonic convulsions.

O le sili ona ogaoga o le faʻaalia o le sili atu o le inisalini o le atinaʻeina o se vailaʻau hypoglycemic lea e lamatia ai le ola.

O le maualuga o le inisalini e le gata na o se gasegase, ae e tumau foi i taimi uma. O le atinaʻeina o nei mea e fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo taimi o togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka. A maeʻa le puleaina o le inisalini, tusa lava pe saʻo, o le toto o le kulukose o le maʻi e faʻaitiitia mo sina taimi. O le tino e taumafai e taui mo lenei mea e ala i le faateleina o le faʻasalalauga o le kullucagon, corticosteroids ma le adrenaline - hormones e faʻapupulaina ai le glucose concentration.

Faailoga o le faʻavaeina o le inisalini masani faʻafeololo:

  • faateleina le fia ai pea,
  • tupe mama
  • o foliga mai i le mimilo o le acetone,
  • o le i ai o le suka i totonu o le uila,
  • tele taimi o ketoacidosis
  • malosi oso i le toto kulukose i le gasologa o le aso,
  • hypoglycemia lea e tupu ile taimi i le gasologa o le aso,
  • le fesuiaiga o le maʻisuka i se tulaga ogaoga.

O le faaletonu o le gasegase o le gasegase e fesootaʻi ma le masani o le inisalini e mafua ai i le taeao o tagata maʻi e pei o le maʻisuka o le hyperglycemia e tupu, ma o le ao, e faʻaitiitia le kulūkose o le toto ma toto ai le hypoglycemia.

Fesoasoani Muamua mo le inisalini

I le tulaga o le maualuga o le inisalini, aemaise lava i se taimi puupuu, o le fesoasoani muamua e tatau ona vave saunia. E matua faigofie lava: e tatau i le maʻi ona inu le lauti suamalie, ai le lole, se sipuni o siamu poʻo se fasi suka. Afai e le faʻaleleia lona tulaga i totonu o le 3-5 minute, e tatau ona toe faia se taumafataga o loʻo i ai vailaʻau faʻasaʻo vave.

Talu ai ona o le maualuga o le inisalini e mafua ai le paʻu tele i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le hypertonic (20-40%) glucose solutions e faʻaaogaina o se vaifofo.

O afea e manaʻomia ai fesoasoani faafomaʻi?

Afai i le tulaga o le maualuga o le inisalini, o le fesoasoani muamua e taʻitaʻi atu ai i se vave faʻaleleia, e leai se manaʻoga mo togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Ae ui i lea, i le lumanaʻi lata mai, e tatau i le tagata gasegase ona asiasi atu i le fomaʻi e fetuunai le fuainumera ma le taimi o le puleaina o le inisalini.

I tulaga e faigata tele ai le inisalini ma o le inu o meaʻai gaʻo e le aveesea ai le maʻi mai le setete o le hypoglycemia, e matua faanatinati le valaʻau i se 'au taʻavale.

Togafitiga o tagata gasegase ma le maualuga o le inisalini e faia i le pito o le endocrinology. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hypoglycemic coma - i le potu maʻi tigaina ma le maʻi tigaina.

I totonu o le falemaʻi, e vave lava ona fuafua e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma isi matātāʻau o meaola. Faʻaaogā togafitiga e amata i le puleaina o le 20-40% fofo o le kulukose. Afai e manaʻomia, o le glucagon e faʻatautaia i le intramuscularly.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o coma, o le faʻasaʻoina o galuega le lelei o totoga taua o loʻo faia.

O faʻafitauli faigata

O se mea itiiti o le inisalini e le o se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina, o le maualuga o le hypoglycemia e seasea tutupu i le toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga I. Ae peitai, afai o le hypoglycemia e masani ona tupu, ona tatau ai lea ona masalomia le faavaeina o se inisalini masani o le inisalini, lea e mafai ona faateteleina ai le ala o le mai.

O le malosi o le inisalini o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le neurology:

  • faailoga o le maningeal
  • cerebral edema,
  • faʻaleagaina (faʻaleagaina o le mafaufau ma le faʻavaeina o le tuinanau).

O le hypoglycemia e sili ona lamatia mo tagata matutua, faapea foi i latou o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system. I tagata gasegase o nei vaega, e mafai ona faigata ona o le taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, ma le toe afaina o le tino.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

Aoga: faauu mai le Tashkent State Medical Institute ma se tikeri i togafitiga faafomaʻi i le 1991. Na faʻaauau ona faia ni aʻoaʻoga faʻaauau.

Aafiaga o galuega: tagata e faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faʻailoga o le tama, faʻafouina le matagaluega o le hemodialysis.

O le faʻamatalaga ua tuufaatasia ma tuʻuina atu mo faʻamoemoega faʻamatalaga. Vaʻai lau fomaʻi i le faailoga muamua o maʻi. O le togafitiga a le tagata lava ia e lamatia ai le ola maloloina!

I Peretania, ei ai se tulafono e tusa ai ma le fomai tipitipi e mafai ona musu e faia le taotoga ile maʻi pe afai e ulaula pe mamafa. E tatau i se tagata ona lafoai masani leaga, ma, atonu, atonu o le a le manaomia se togafitiga.

I le taimi o taotoga, o lo tatou faiʻai e faʻaalu se aofaiga o le malosi e tutusa ma se moli malamalama e 10-watt. O lea la o le ata o se matauila i luga aʻe o lou ulu i le taimi na aliali mai ai se manatu manaia e le mamao ese mai le mea moni.

O Caries o le faʻamaʻi pipisi taatele i le lalolagi e oʻo lava i le siama e le mafai ona tauva.

Afai e le toe gaoioi lou ate, o le a oti i totonu o le aso.

Sa faʻatautaia e saienitisi Amerika suʻesuʻega i maso ma faʻauʻuina o le suamalie sipuni e taofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis o toto toto. E tasi le vaega o moa na inu vai manino, ma le lona lua o le suamilo. O le iʻuga, o vaʻa o le vaega lona lua e leai ni pusa cholesterol.

O le lauiloa lauiloa "Viagra" na amataina mo le togafitiga o le maualuga o le toto.

O le manava o le tagata e faia se galuega lelei i mea mai fafo ma e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi. O le sua suamalie ua lauiloa e faʻaumatia ai tupe siliva.

O ponaivi e fa e sili atu le malosi nai lo le sima.

I se taumafaiga e aveese le maʻi, e masani ona mamao tele fomaʻi. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi Charles Jensen i le vaitau mai le 1954 i le 1994. na ola ai i le sili atu ma le 900 le aveesea o le neoplasm.

O tagata e masani ona fai le 'aiga o le taeao o le tele lava o le mea e le mafai ona maua.

O le toto o le tagata e "tamoe" i totonu o vaa i lalo ifo o le mamafa, ma afai e solia lona amio saʻo, e mafai ona fana e oo atu i le 10 mita.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o fafine o loʻo inu i le tele o ipuinu po o le uaina i le vaiaso ua i ai se faʻafitauli maualuga e ono maua ai le kanesa o le susu.

Sa faia e saienitisi mai le Iunivesite o Oxford se faasologa o suʻesuʻega, lea na latou oo mai ai i le faaiuga e faapea e mafai ona faaleagaina ai le fai meaʻai i le faiʻai o le tagata, ona e mafua ai ona faaitiitia lona tele. O le mea lea, ua fautuaina e saienitisi ia aua neʻi faʻamavae ese iʻa ma aano o manu mai a latou meaʻai.

O le ate o le sili lea o le totoga i totonu oo tatou tino. O lona mamafa o le mamafa e 1.5 kilokalama.

O le maualuga o le vevela o le tino na tusia i Willie Jones (Amerika), o le na ulufale i le falemaʻi ma le vevela o le 46.5 ° C.

O le suāuʻu manu ua lauiloa mo le tele o tausaga, ma i le taimi lea na faʻamaonia ai e fesoasoani e faʻasaʻo ai le ita, faʻasaʻo ai faʻasauga, faaleleia le sos.

Faʻasologa taimi

O le tele o le tele o le inisalini ua faatonuina e le fomai e fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini o le inisalini, o ona taunuuga o se faaitiitia o le suka ma le faateleina o le maualuga o hormones i le toto. O le maʻi maʻi e taʻua o le Somoji syndrome. O faʻamatalaga o loʻo taua i lalo o uiga ia:

  • faʻaleagaina o le mamafa o le maʻisuka,
  • fiaai pea
  • faateleina le glucose i le faʻavave
  • tupe mama
  • atinaʻe o le ketoacidosis (faʻalautele i le numera o tino o le ketone i le toto),
  • se faateleina i le maualuga o le acetone i le urine,
  • oso oso i luga o suka i le aso,
  • afaina o le hypoglycemia (o se toso malosi i le kulukose o le toto).

Fesoasoani i se faʻalavelave o le inisalini

Ua talitonu tagata popoto o le fesoasoani muamua i le ua afaina e tatau ona vave amata ona sili atu le mamafa o le inisalini.

  1. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le maualuga, 100-150 g o le falaoa paʻepaʻe ua faʻaumatia. O le oloa e fesoasoani e faateleina ai le suka toto.
  2. Afai o le le mautonu e mafua mai le tele o le inisalini e le mou atu, e fautuaina e faʻaaoga meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi vave. O le 'ai o selu, suka, sukalati poʻo le siama e fesoasoani e faʻamaonia le tulaga o le maʻi. I le leai o ni faailoga o le faaleleia pe a maeʻa le 10 minute, ua toe faʻaaoga nei oloa.
  3. I le hypoglycemia ogaoga, faʻatasi ai ma tulaga le mautonu ma faʻavevesi, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale. Fomaʻi e faʻafoʻosaʻo le kulūkose. Ina ia toe faʻafoʻi le maualuga o le suka, e faʻaaogaina le 50 ml o le solution 40%. Afai e le toe foʻi le mafaufau pe a uma le tui, e toe faʻafoʻi le kulukose. Afai e tatau ai, fai se tui i totonu o le glucagon. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se siama, o le fausiaina o le mama ma le tausiga o galuega a le tino e manaʻomia.

Inisalini e faʻasolosolo faailoga ma faailoga

Uluai afaina: vaivaiga, vevela, palpitations, vaega o gatete (pe naʻo se lagona o le gatete), afu, pallor pe mimita o foliga, maʻi tiga, diplopia. Afai ole fua ole taimi e le tatau ona ave ma pe afai o le tui o le inisalini e telē tele, o mea sili ona leaga: o le leiloa o le mafaufau, faʻasalaga, faʻamalosi.

Faʻamatalaga o le inisalini. O se faʻamatalaga faʻamalositino e matautia: o le vaʻaia o se fomaʻi hypoglycemic mo le maʻisuka ma le faʻaopoopoina o le inisalini.

Fua o le inisalini

O le fua matautia o le vaega o le hormonal i tagata eseese e ese. O nisi tagata maʻisuka e mafai ona faigofie ona onosaia 300-500 iunite, ae mo isi, e 100 iunite e mafai ona matua lamatia tele, faʻaosofia ai le coma ma e oʻo lava i le oti. E tupu lenei mea ona o le tele o itu, o le tasi o ia mea o le mamafa o le maʻi.

I tulaga e fua ai le 60 kilokalama e masani ona atiae le 60 iunite, o se fua o le hormone o le 100 iunite o le a matua afaina lava. Mo se maʻisuka o loʻo mamafa, mo se faʻataʻitaʻiga, 90 kilokalama (masani ona faaaoga 90 iunite), o le fua o le a faʻaalia e masani lava. O le mafuaaga lena e taua ai le mafaufau e le gata o le tele o le inisalini, ae o lona fua faatatau foi i le mamafa o le maʻisuka, tausaga, le i ai poo le leai foi o ni faafitauli.

Inisalini e fesoasoani i le fesoasoani muamua

Faatasi ai ma le amataga o le hypoglycemia, ia tuuina atu le 50-100 g falaoa. Afai a maeʻa le 3-5 minute e le alu ese faailoga o le hypoglycemia pe sili atu foi ona sauā mai le amataga, ia tuʻuina atu le 2-3 teaspoons o suka gaosia (poo le lole). Afai e le o ese atu le gasegase, pe a uma le 3-5 minute e tatau ona toe faʻaauau le faʻaaogaina o le carbohydrate seia oʻo ina faʻaitiitia mea uma.

I le hypoglycemia ogaoga (le mautonu, leai se malamalama) - o le folasaga i totonu o le vela 50 ml o le 40% kulukose. Afai a maeʻa le 10 minute, e le gauai le tagata maʻi, toe fai le kulukose. Afai e le mafai ona tui le kullukose i totonu o se vein, faʻaaoga i lalo o le subcutaneously i le 500 ml o le 5% glucose, o le 10% glucose - 150-200 ml, inisiua subrenanous o le adrenaline (1: 1000) - 1 ml. Pe a toe malamalama le tagata maʻi, tuu atu le 50-100 g o suka ma le 100 g falaoa.

O aʻafiaga o le maualuga o le inisalini

Inisalini o le hormone autu i le pancreas ma faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. O le faʻaaogaina o le inisalini e tatau ona matua faʻamalosi lava, e fuafua i le ogaoga o le maʻisuka. O le filifiliga o siama aupito sili ona lelei o le inisalini e faia i lalo o le puleaina o le suka i le toto ma le urine.

E sili ona taua! I mataupu o le maualuga o le inisalini, e mafai ona tupu le paʻu o le suka i le toto - hypoglycemic syndrome (hypoglycemic coma). O le fua faatatau o le atinaʻeina o le tulaga o le hypoglycemic depends on the insulin used.

Afai e faʻaaogaina le inisalini masani (vave), ona vave faʻafuaseʻi lea o lenei tulaga, i se taimi puupuu. I na tulaga pe a faʻaaogaina le inisalini ma se umi (faaumiumi) ona faʻaaogaina-o le iniseti-insulin, o le amataga o le coma e amataina malie.

O faailo autu o le maualuga o le inisalini o loʻo faʻamalamalamaina i le faʻapitoa o faʻamaoniga:

  • vaivaiga vaivai, vaivai,
  • fiaaai, faasaoloto,
  • pallor, afaina o tamatamailima, maofa, palapitations, tamaiti vaevaeina,
  • fulafula mata, vevela, faʻanoanoa solo, taofi,
  • vaivai o le malamalama, faʻasauā poʻo le faʻasauāina, amioga e le faʻamalosi, faʻaogaina o le tino poʻo le faʻalologo, ma, mulimuli ane, o se coma.

E mafai ona maua le insulin?

O le tele o le inisalini e mautinoa lava, ma e taʻua o le Somoji syndrome. O le maualuga o le vaega o le hormonal i le togafitiga o le maʻisuka e mafua ai se tulaga masani, faatasi ai ma le gaosia o hormones e puipuia ai le faaitiitia o le suka toto. O loʻo matou talanoa e uiga i adrenaline, corticosteroids ma glucagon.

O faʻafitauli o le faʻasologa masani o le maʻisuka e tatau ona mafaufauina:

  • faʻasalaga tulaga o le faʻamaʻi,
  • faateleina le 'ai
  • faʻalautele i le vaega mamafa ma se fua faatatau maualuga o le suka i le urine,
  • tuinanau i le ketoacidosis (faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo),
  • acetonuria - o le foliga mai i le urine o le acetone.
.

O le ata o le falemaʻi e faʻapipiʻi i fesuiaiga mataʻituina i faailoga o le suka i totonu o le 24 itula, sili atu nai lo le masani ai, o le faateleina o faailoga o le suka toto ua iloagofie. E le gata i lea, o aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma osofaiga faifai pea o le hypoglycemia lea e tupu i le tele o taimi i le ao.

Fesoasoani muamua ma togafitiga faafomaʻi

O le mea moni, i le tulaga o le tele o le inisalini, o le fesoasoani muamua e tatau. E le gata i lea, e sili atu le lagolago faʻapitoa i le maʻisuka. Fesoasoani Muamua mo se faʻalavelave maualuga o le inisalini amata i le siakiina o le suka - o le a fesoasoani lea i le maʻisuka ina ia mautinoa o le mafuaʻaga o le leaga o le soifua maloloina ua tonu ona fuafuaina. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e fua ai le fua o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se glucometer.

A maeʻa lenei mea, e mafai ona e amata amata ona tuʻuina atu fesoasoani muamua, lea e aofia ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Mo le faʻamoemoe na tuʻuina atu, o le a manaʻomia e le maʻisuka ona faʻaaoga se mea suamalie, mo se faʻataʻitaʻiga, sukalati, lole poʻo le lola, lauti suamalie. E le gata i lea, o loʻo fautuaina le tagata maʻi e faʻafoe se vailaau o le kulūkose - o le maualuga o le vailaau faʻamalama ua iloa e tusa ai ma le tulaga lautele o le maʻisuka.

I se taumafaiga e faateleina le fua o le suka i le toto, e taua tele le le faʻaaogaina o le tele o le aofaʻi o meaʻai. O le sili atu le fua o le suka i se tagata e iai le soifua maloloina masani e mafai ona teu i foliga o le glycogen (mulimuli ane faʻaaogaina mo le faʻamalosia o le malosi). Mo se maʻi suka, o nei teugatupe e lamatia i le faʻamamaina o fausaga o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻavaina o le tino atoa.

A maeʻa ona tuʻuina atu metotia ua tuʻuina atu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. Faʻatasi ai ma le ituaiga o maʻisuka faʻalagolago ile inisalini, o le suʻega suʻe o le a toe faia, atonu ile falemaʻi. Faʻalagolago i faʻafitauli na tutupu, o togafitiga e mafai ona matua ese lava, e oʻo lava i le olaga atoa.

Ona o le maualuga o le lamatiaga, e taua le iloa le auala e fai ai le inisalini ina ia aloese mai ai i taunuuga ogaoga.

  1. O le tagata gasegase e tatau ona matua tausisia fautuaga a le endocrinologist ma faʻaaoga le inumaga i se taimi, o lona uiga, e le o le itula.
  2. E masani lava, o le maʻisuka e tuiina i latou lava, o se mea faigofie lava. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai ni peni faapitoa, e le o se faʻaopoopoga faʻaopoopo o le vaega o le hormonal i le suauu.
  3. O maʻi suka e naʻo le manaʻomia e teu i luga le fua o le tau manaʻomia, o loʻo faʻaalia i iunite. O le tuiina o le vaega o le hormonal o loʻo faʻatino muamua pe a maeʻa ona 'ai meaai, e faʻalagolago lava i faatonuga a le endocrinologist.

O tulafono lautele mo le faʻaofiina o inisalini e pei ona taua i lalo: o le aofaʻiga manaʻomia o le inisalini e aoina i le tui, o le taimi vave o le iniseti inisi e togafitia i le ava malosi. A maeʻa le iniseti, e le fautuaina e vave aveese le nila mai le tino, e taua le faʻatali mo le 10 sekone - seʻia oʻo ina faʻamaʻaʻaina atoatoa le vaega o le hormonal.

O le manava e na o se vaega o le tino lea e sili atu ona faigofie i le faamalositino faaletino, ma o le mea lea o le inisiua o le vaega o le hormonal ua faia saʻo i totonu o le nofoaga ua faailoa. Afai o le vaega o le hormonal o loʻo faʻaofiina i totonu o le maso o vae, o lona uiga o le tikeri o le a sili atu le maualalo, i le faasologa, o le a sili atu le leaga. O le mafuaaga lena e le manaomia ai lenei faiga. O le tausisia o fautuaga uma ma fautuaga a le endocrinologist o le a faaitiitia ai le ono tulai mai o le inisalini.

Faʻasalaga o vailaʻau faufautua faʻapitoa

O sui togafitiga o togafitiga faʻamaoni o mea ia e faʻaititia ai le suka o le toto ma e faʻaaogaina ma pe leai nai lo le inisalini e togafitia ai le maʻi o le maʻisuka.

O nisi oi latou (e sili atu i le sulfonylurea mea e maua mai - butamide, chlorocyclamide, chlorpropamide, ma isi) e mafai ona mafua ai tulaga ogaoga o le hypoglycemic. E le pei o le inisalini, o le hypoglycemia e mafua mai i nei fualaau oona o loʻo faʻaalia e se kosi faʻagasolo. E amata lemu ma e le mafaamatalaina. Peitai, o lona umi e mafai ona maua mai le tele o itula i ni nai aso.

Togafitiga o ia ituaiga o hypoglycemia e le tele sona eseesega mai le insulin. Ae ui i lea, ona o le natura o le hypoglycemia, e foia ai, e tatau ai ona faʻaaogaina le kulukose i aso taʻitasi i lalo o le faʻataʻitaʻiga o le tulaga lautele. I mataupu sili ona ogaoga o le hypoglycemia, o le hydrocortisone e faʻaopoopoina ile 0.2-0.25 g i le aso.

O nei vailaʻau e tatau ona faʻataʻitaʻiina ma le faʻaeteete tele i le togafitia o le maʻisuka i tagata mamaʻi ma le le atoatoa o le tino.

E mafai ona maliu mai le maualuga o le inisalini

I aso nei, na o le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le auala e pulea ai o le tuiina lea o le insulini hormone. I le taimi lava i le toto, o le inisalini e maualalo ai le maualuga o le suka i totonu, ma mafai ai e le maʻi ona lagona le lelei.

Ae peitai, e sili atu i le fua o le inisalini e mafai ona tupu i le itu faafeagai, o lona uiga, o se overdose o le inisalini, lea e mafua mai i se tulaga taua mo le maʻi suka - hypoglycemic coma.

E faʻapefea ona filifilia le fualaau ole insulin?

Mo maʻisuka taitasi, o le fua o le inisalini e fuafuaina taitoatasi, e le gata i lea, o le maʻisuka e aoaoina e fetuutuunai le fualaau e fuafua i le tulaga o le soifua maloloina ina ia le tupu le inisalini.

O le tele o le hormone e tatau ona faʻatonuina e le maʻisuka e faʻatatau i le tele o tulaga taʻitasi, e aofia ai:

  • Tausaga
  • Le umi o le maʻi,
  • O le mamafa o le tino
  • Taeao i aso uma
  • Meaʻai
  • Gaoioiga faaletino
  • Oʻuga o suʻega o le toto i aso taʻitasi.

E ui i le mea moni e faʻapea, mo tagata maʻi taitoatasi, o laasaga fautuaina e ese, e fuafua e tusa ai ma se tasi algorithm:

  • I le amataga o le faamai (pe afai o le tino lava ia e mafai ona gaosia sina inisalini), o le 0.5 iunite o le inisalini ua faatonuina mo kilo kilokalama o le mamafa.
  • Afai e le toe mafai e le tino ona maua le inisalini, e tasi le vaega o le hormone mo kilokone taitasi o le mamafa o le tino ua faatonuina.

O nisi taimi e faʻafetaui nei vailaau, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a sili atu le sili atu o le gaʻo i le tasi taumafataga, pe na maua le malulu, ma mafua ai ona tulaʻi le vevela o lona tino.

Ae o le vaega autū i le tele ole inisalini e tatau ona tuiina o se faailoga o le toto toto, o le mafuaaga lea e tatau ai i le maʻisuka ona i ai le mita o le kulukose o le toto lea e faigofie ona faʻaaoga ma maua ai se taunuuga i ni nai sekone.

O se fua faatatau le talafeagai o le inisalini, afai e sili atu nai lo le mea e manaʻomia e le tino, e maua ai se taunuuga e pei o le maualuga o le inisalini.

Ava o le hypoglycemic: faailoga ma laasaga

E pei ona maitauina, o le hypoglycemic coma o se taunuuga o le maualuga o le inisalini. Ua vaevaeina le ata o lenei tulaga ile 4 vaega:

  1. I le taimi muamua, e tulai mai le hypoxia o le faiʻai, lea eo mai faatasi ma faailoga o loʻo taʻua i luga.
  2. I le laasaga lona lua o le tulaga ua faamatalaina, o le vaega o le hypothalamic-pituitary o le faiʻai ua aafia. I le taimi lava e tasi, o le tagata afaina e afaina tele, e mafai ona amio le mautonu ma le le fiafia.
  3. I le vaega lona tolu, o tamaiti aʻoga o loʻo pipisi tele, ua amata le tino, e tutusa ma le faoa faamalosi. I lenei laasaga, ua aafia ai le ogatotonu o le midbrain.
  4. O le taimi lona fa e taua tele. Tachycardia amata, pe afai e te le faia fua, ona maʻi lea o le maʻi ile edema, lea e afaina i le oti.

Ae paga lea, e le mafai ona taofia taunuuga o le hypoglycemic coma. E tusa lava pe na vave ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua i le ua afaina, o le a sili atu ona faalagolago i le inisiua o le hormone.

E faʻapefea ona faʻaalia lenei mea? Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi taimi o le maʻisuka e le mafai ona faia se inumaga i le taimi, ma o le a faʻaalia mai ia te ia faailoga o le tuai ona o le 2-3 itula. I le maʻisuka o le na feagai muamua ma se maʻi o le hypoglycemic, o nei faailoga o le a faʻaalia i totonu o le 60 minute.

Soifua maloloina ile inisalini

O le inisalini oona e afua mai i le mea moni e faapea, mo nisi mafuaaga, o se tagata e le maua le maʻisuka na maua se tui ole inisalini. O ia tulaga e seasea lava, ma e tulaʻi mai ona o le faamoemoe na tuʻuina atu le hormone i totonu o le tino, pe ona o le faatamala o fomaʻi.

Mo se tagata soifua maloloina, o le inisalini o se vailaʻau oona lea e faʻaitiitia ai le suka o le toto. O le sili atu o le inisalini i le tino o se tagata soifua maloloina e faʻaalia e ala i faʻamaoniga e pei o:

  • Tigā toto maualuga
  • Arrhythmia
  • Ootia
  • Amioga faʻamalosi
  • O le fefe le mafuatiaina
  • Fiaai
  • Faʻatonuina le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • Vaivai vai.

I le tulaga o le inisalini oona, e tatau ona e 'ai vave i se mea e maua ai le tele o gaʻo, o isi togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

Motugaafa: O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafai ona pulea e ala i le faia o lenei pulea o se masani. O le mea moni, faʻatasi ai ma se faʻamautinoaga, e suia e se tagata ana masaniga i aso uma, ma faʻataʻateleina lona maʻi, ae, i le aluga o taimi, e avea ma le mea e tasi o le masini e pei o le manava. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e ola i se olaga atoa pe afai o loʻo e gauai atu i lou soifua maloloina ma e le sili atu i le tui ole inisalini.

Inisalini e sili atu

O le inisalini o le hormone lea e puleaina le metabolism o le carbohydrate i le tino o le tagata ma e gaosia mai i le pancreatic Langerhans sela. Faʻatasi ai, o masini e faʻafefiloi le kulukose, o se mea e avea o se punavai o le malosi i totonu o le tino.

I le ituaiga o le maʻi suka (o le insulin-dependent), o le pancreatic intrinsic insulin e le o gaosia, o le mea lea e taua ai le faʻatinoina mai fafo. O le inisalini o sauniuniga e iai le hormone synthesized. O a latou masaniga masani o le pito i tua o le togafitiga o tausiga mo le ituaiga I o le maʻisuka.

O le inisalini e iai foi lona aʻafiaga, o lea e faʻaaogaina ai foi i togafitiga o nisi faʻamaʻi, ma e faʻaaoga foi e le bodybuilders e faʻatele ai le maso.

Faʻamaʻiina e le insulin ma ona mea e maua mai ai: inisini ma insulin ma triprotamine-zinc-insulin

O le inisalini malosi o le inisalini e mafai ona tupu ma le maualuga o le fualaau faasaina ma o loʻo faʻaalia i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic, lea e masani ona matauina ai faʻasalaga.

E taua tele le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka i le toto 2-4 itula pe a maeʻa le tuiina o vailaʻau masani (faʻatasi ai ma le faʻaofiina o vailaʻau oona, o le hypoglycemia e le tele se faʻailoaina, ae e oʻo atu i le 8 itula).

O aʻafiaga mai le faʻaogaina o le tino e sili atu ona o gatasi ma le maualuga o le kulukose i le vavalaʻau vavalalata nai lo le toto, o lona uiga o le mamafa o nei faailoga e le ogatasi ma le maualuga o le hypoglycemia.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e masani lava ona faalagolago i le tele o fesuiaiga i le fua o le tele o fesuiaiga i le gaosiga o le inisalini. O nei fesuiaiga e tutupu e le gata i tagata eseese, ae faapena foi i le tagata lava e tasi e maua i le maʻisuka.

O le muamua o le tulaga o le hypoglycemic o vaivaiga, gatete (poʻo le "lagona gatete") o lima, fiaai, palpitations, faʻateleina o le lagona, lagona o le vevela (pallor poʻo, i se isi itu, mumu felanulanuaʻi e mafua mai i le soliga o le inometomic innervation), vevela ma (i nisi tulaga) .

Faatasi ai ma le faateleina o le hypoglycemia, o se tulaga matuia e mafai ona tupu ma le le lava o le malamalama ma le le mautonu. Talu ai e mafai e le maʻisuka maʻi ona atiaʻe se maʻi o le maʻisuka ma se siama hypoglycemic e mafua mai i le inisalini tui, e taua tele le faasino atu o eseesega i le va oi laua:

  • o se maʻi o le maʻisuka e tupu malie pe a maeʻa se taimi umi, ae o loʻo i ai le manava manaia, manava le ea o le acetone, o le paʻu ua mamago, o le muso leo ua faʻaitiitia, o le pulusal rate
  • O le gasegase e mafai ona masani ai, vave ma vave ona faʻaalia, e le mafai ona faʻaitiitia, e le mafai ona faʻaitiitia, e le mafai ona faʻaitiitia le gaioiga o le musika. tuai).

Puipuiga o le inisalini

I le puipuia o le inisalini oona, e taua:

  • Afai e mafai, aua le faia le injections i le po pe a fai o le maʻi e le oi lalo o le vaavaaiga faifaipea a tagata fomaʻi faʻapitoa, talu ai o le hypoglycemia ogaoga e mafai ona atiaʻe i le po pe a leai se fesoasoani a le tagata gasegase (o le inuina o le vailaau oona i le po e saogalemu mo mafuaʻaga ua taʻua i luga),
  • ia faamasani le tagata maʻi i le muamua o se tulaga o le hypoglycemic lea e mafai ona lamatia ai le ola maloloina, ma faatasi ai ma le manaomia ona faigofie ona maua mai ai mea inu (gaʻo, pusa, suka, suamalie).

O le ā le afaina o le inisalini?

O le ata o le inisalini i luga o le tino, e pei o se faʻalavelave o le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le polymorphic. I tulaga taʻitasi taʻitasi o le atinaʻeina o le maualuga o le inisalini, o le mataʻituina ma le faʻaauau o le maʻi, e manaʻomia foʻi, ma se suʻesuʻega mo le atinaʻeina o le hypoglycemia latent.

O osofaʻiga e leʻi faʻafuaseʻi o le faʻalavelave ma le momoe lea e tupu pe a uma ona 'ai le dizziness, faʻapea foʻi ma le ulu tiga, o faʻamatalaga taatele ia o le insulin overdose. I le tele o tulaga, o nei faailoga atonu e na o le pau lava lea e faailoa ai faafitauli o le soifua maloloina.

Afai o le maualuga o le inisalini e amata ona aliali mai i le po, ona i ai lea o le solia o le uiga ma le umi o le moe, moe, o le pisipisa, po o le ulu. I lenei setete, e tusa lava pe moe se tasi mo se taimi umi, e le mafai ona lava le moe, lagona le lofituina i le aso atoa.

Faatasi ai ma le maualuga o le inisalini, o lagona o lagona, atuatuvalega, popole ma le le fiafia. Afai o le malosi o le inisalini e matauina i se tamaititi poo se tagata talavou o se tausaga tau soloaiga, o le a le faʻamaloloina ia faʻaaliga o le osofaʻiga ma meaʻai.

I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le inisalini e masani ona masani ai tamaiti, talavou ma tagata talavou oe faʻaaogaina tui tetele o le inisalini e faʻamautinoa ai o latou tulaga. I lalo o le aafiaga o lenei tulaga, e amata ona faʻaalia e tamaiti le tuai o le atinaʻe, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina o le ate i le tele.

O se faʻaaliga sili ona tāua o le inisalini o le gasegase o le gasegase, e ui lava i le taufaasese o le maʻisuka, e mafua ai ona sili atu ona mamafa le mamafa o maʻi.

Inisalini e sili atu ona maualuga - o faʻaalia autu o se tulaga tumau

  • E matua le mausali le ola o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka i le fesuisuiai o le fesuiaiga i le glycemic index i le gasologa o le aso,
  • faʻagasolo masani ma faʻaitiitia le hypoglycemia,
  • tupe mama, e ui i le tulaga o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka i le mamafa o le paʻu,
  • faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga i le inumaga o le inisalini, o se faʻafitauli i le soifua manuia lautele o le maʻi, o se faʻalavelave o le gasegase o le maʻisuka, o le taui e naʻo le faʻaitiitia o le faʻaititia o le inisalini.

O le maualuga o le inisalini e tatau ona ese mai le tulaga e taʻua o le "taeao o le taeao", pe a oʻo mai le maualuga o le glycemia ona o le taeao o itula o aso uma o le eletise o hormones e pei o le adrenaline, cortisol, hormone tupu ma le glucagon suiga.

Tip! O lenei vaega o le tino o le maʻisuka e mafai ona matauina i tagata soifua maloloina, ae o le atinaʻeina o le maʻisuka maʻi ole maʻisuka e sili atu ona faʻaalia.

O le faateleina o le maualuga o le tulaga i le taimi o le atinaeina o le maʻisuka e mafai ona mafua, e le gata i le tulaga o le "taeao o le taeao," ae o le taunuuga foi o le atinaeina o le hypoglycemia i le po. O lenei masalosaloga e mafai ona faʻamaonia pe faʻamaonia e ala i le fuafuaina o le kulukose o le toto o le tagata mai le 2 ma le 3 i le taeao.

Inisalini Overdose - Togafitiga

O le togafitiga o le masani ai o le inisalini o le toe iloiloina lea o le inisalini e faʻatonuina ile maʻi. Afai e te masalomia le maualuga o le inisalini, o le tagata maʻi e faʻaititia i le metotia pe a ma le 15-20%. O le tulaga o le maʻi e lelei ona mataituina.

O le faʻaitiitia o le tui o le inisalini e mafai ona faia i ni auala se lua - vave ma faʻagesegese. Faʻasolosolo vave, o le a faʻaititia le fuainumera i le tatau pe a ma le lua vaiaso, ma se faʻagesegese - i le 2-3 masina. E sili atu le faigofie ma televave le faia o se faʻaititia lelei o le tui ole inisalini pe'ā faʻaaogaina le faʻamalosia o togafitiga ma lenei mea.

Tuua Lau Faamatalaga