Suʻega o le toto mo le suka: faʻamaumauga ma faʻamatalaga masani

O faʻasologa e faʻalavelave ai faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo (hypoglycemia, prediabetic states) e masani lava ona le tupu mo se taimi umi. O lenei mea e le mafai ai ona iloa i le taimi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o ni faʻalavelave matuia pe a amata ona tutupu ni suiga e le mafai ona suia i le tino.

Ina ia puipuia le tulaga maualuga o le faamai, e taua le pulea o le suka toto e ala i le faia pea o se iloiloga faapitoa.

O le matafaioi o le kulukose

Glucose e faia ai se galuega taua i le tino - malosi, ma o se ituaiga "suauu" mo sela. Ina ia atoatoa ona tuʻuina atu totoga ma suauu i le kulūkose, ua lava lava lona maualuga i le toto e tusa ma le 3.3-5.5 mmol / L. Ma afai o lenei faailoga e sili atu nai lo nei fuainumera, pe paʻu i lalo ifo o le masani, e atiina ae e se tagata faʻamaʻi o le endocrin system.

O le suʻeina o le toto mo le suka e leʻo se faʻalavelave faigata, ae e matua malamalama lava. E le gata i lea, o le auiliiliga e le taugata ma vave.

Ituaiga o auiliiliga

E lua ma le 2 e faʻamaonia ai ituaiga suʻega o le kulukose o le toto:

  • metotia falesuesue
  • faʻaaliga manino
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc,
  • faataitaiga ma le suka "ave".

O le sili ona faʻatuatuaina ua manatu o le metotia falesuesue, lea o loʻo faia i totonu o fale suʻesuʻe o falemaʻi. E mafai ona e faʻaaogaina le auala manino ma le fesoasoani o le mita oe lava, i le fale, e aunoa ma ni tomai faʻapitoa. Ae ui i lea, i le tulaga o le le lelei o le masini, le faʻaaogaina le talafeagai poʻo le le usitaia o tulaga o le teuina o fasi siaki, o le sese o le iuga e mafai ona oʻo atu i le luasefulu pasene.

O afea ou te manaʻomia ai se suʻega toto?

E i ai le tele o tulaga faʻaleaga, e fuafua ai mafuaʻaga, e tatau ai ona tuʻuina atu le toto mo le kulukose:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • vaivai,
  • o se lagona o le tumau mago i le oral veve,
  • lagona o le fia inu pea
  • faʻateleina gaioiga elemene.

O tagata e tele le mamafa, maualuga maualuga o le toto maualuga, ma aiga ei ai le gasegase o le carbohydrate gasegase e lamatia. Ua fautuaina i latou ia mataʻituina pea le suka.

I le avea ai o se suʻesuʻega tutoatasi a le fale suesue, o lenei auiliiliga ua faʻamatalaina:

  • faatasi ai ma se suʻesuʻega auiliili,
  • ia iloilo le tulaga o le tagata maʻi ma ua uma ona togafitia maʻi o le gaosiga o le gaʻo,
  • e siaki ai le malosi i le taimi o togafitiga,
  • ia faʻamaonia le faʻamaʻi (pancreatitis, ova, endocrin pathology).

Saunia mo le suʻega

Ina ia mafai ona maua ni faʻamaumauga e sili ona faʻatuatuaina, aʻo lei foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona tausisia fautuaga nei:

  • 8 itula ao lei faia le auiliiliga, aua nei 'ai se mea, ma faʻaaoga naʻo le vai e fai ma vaiinu,
  • aua le inuina ava malosi 24 itula ao lei faia se auiliiliga,
  • i le taeao ao leʻi faia le suʻega e faʻasaina le ulaina o komi ma fufulu ou nifo,
  • afai o loʻo e tago i ni vailaʻau, e tatau ona e musu e ave i le afiafi o le suʻesuʻega, pe afai e le mafai ona faia lenei mea, ia mautinoa ia logoina le fomaʻi.

O le toto mo le auiliiliga e aveesea mai le tamatamailima, e masani lava i le taeao ma i taimi uma i luga o se manava gaogao.

Totoina o auiliiliga

O fua masani o se suʻega toto mo le suka o numera mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L. O se tulaga e mafua ai le maualuga o le kulukose i le 6.0 mmol / L o le prediabetic. E masani ona mafua lenei mea i le le usitaia o fautuaga i sauniuniga mo le suʻega. O se taunuuga o le 6.1 mmol / L ma luga o le faavae mo le siama o le maʻisuka.

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

O le maʻi suka o le autu, ae le na o le pau lea o le mafuaaga o le maualuga maualuga o suka. O lenei faailo atonu e maualuga atu nai lo tulaga masani i tulaga nei:

  • lagona faalelagona ma faaletino,
  • epilepsy
  • togafiti o le pituitary gland, grenal gland, thyroid gland,
  • 'ai ao leʻi suʻeina
  • o aʻafiaga o mea oona (e pei o carbon monoxide),
  • ave ni vailaʻau faʻapitoa (ole nicotinic, thyroxine, diuretics, corticosteroids, estrogens, indomethacin).

O le suka maualalo e matauina ma:

  • ava malosi
  • ate faʻamaʻi
  • anapogi mo se taimi umi,
  • afaina o le tino (enteritis, pancreatitis, ma isi),
  • afaina
  • afaina o le tino,
  • gasegase vascular
  • susu i le pancreas,
  • afaina i mea oona (e pei o arsenic),
  • faʻamaʻi o le tino
  • o le maualuga o le inisalini i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka,
  • sarcoidosis.

Glucose toleni test

O le tagata gasegase e ave le toto 4 taimi mo le 2 itula. O le taimi muamua lava o le taeao, i luga o se manava gaogao. Ona ia inu ai lea o le kulukose (75 kalama), a maeʻa, pe a uma le itula, 1.5 itula ma le 2 itula, e toe faia le suʻesuʻega. I lenei tulaga, o loʻo i ai se suiga i le maualuga o le toto: muamua, pe'ā uma ona faʻaaogaina le kulūkose, e tulaʻi, ona faʻaititia. O le taunuuga e iloiloina i le taimi o le suʻega. Suʻega o suʻega 2 itula pe a mavae le faʻaogaina o le kulukose:

  1. suka e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l - o le masani,
  2. suka mai le 7.8 mmol / l i le 11.1 mmol / l - le setete o prediabetes,
  3. suka e silia ma le 11.1 mmol / l - maʻisuka.

O le hemoglobin glycated

O lenei suʻega o meaola oona e faʻaalia ai le maualuga o le suka toto mo se vaitaimi (e oʻo atu i le 3 masina). Faatasi ai ma le fesoasoani o lea, o le pasene o lena hemoglobin, lea e fusia ai le "faavavau" i kulukose (molelard reaction), ua fuafuaina. Afai e maualuga le glukose (ma le maʻisuka), o lenei uiga e sili atu le saoasaoa, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto.

I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, o le aoga o le togafitiga o le maʻisuka, lea na faia i le tagata maʻi mo le 3 masina mulimuli, ua iloiloina. O le tulaga masani o le hemoglobin glycated e 4-9%. Afai o faʻamaoniga e sili atu i le masani, ei ai se maualuga maualuga o faʻafitauli: retinopathy, nephropathy, ma isi. O se faailoga o le sili atu ma le 8% o loʻo faʻaalia ai le manaʻomia mo le fetuunaiga o togafitiga ona o lona le atoatoa. Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai le tamatamailima i soo se taimi, e tusa lava poʻo le a le taimi na 'ai ai e le tagata le taimi mulimuli.

O afea e tatau ai ona ou ave?

E faia e le endocrinologist poʻo le fomaʻi se taimi atofaina mo lenei auiliiliga pe afai e te masalomia le maʻisuka po o se isi lava maʻi endocrin, o se uiga iloga o se suiga i le suka o le toto.

O le a mautinoa lava e te tuʻuina atu lenei auʻiliʻiliga pe a:

  1. O loo i ai se lagona o le fia inu pea.
  2. Paʻu mamafa le mamafa.
  3. O le tele o galuega urinary ua matua faʻaleleia.
  4. E lagona e se tagata se gutu malulu tumau.
  5. O le tagata maʻi e vave ona vaivai.

E le gata i lea, o tagata ei ai le maualuga o le toto, maualuga le mamafa o le tino, faʻapea foʻi ma sui o vaega aʻafiaga e faʻavaivaia ai le gaosiga o le gaʻo gaʻo, e masani lava ona faʻasino i lenei auʻiliʻiliga.

O se suʻesuʻega eseese, o lenei suʻesuʻega ua faʻamaonia uma ina ia faʻamaonia ai le faʻamaonia o maʻi o le endocrin, maʻi o le maʻisuka poʻo le pancreatitis, ma ia iloiloina le faʻaogaina o togafitiga ma le tulaga oi ai nei o le maʻi.

Sauniuniga ma le tuʻuina atu o auʻiliʻiliga

Aʻo leʻi faia saʻo le suʻeina o le toto mo le suka, e tatau ona aloese mai le inuina o le ava mo le aso, ma mo le valu itula - aua le taumafa meaai e faʻaaogaina ai le vai mama atoatoa, ma afai e mafai, taofi le tagofia o fualaau, ma afai e le mafai, logoina lou tulaga o le fomai tipitipi.

O le faataitaiga lava ia e ave i le taeao i luga o se manava gaogao mai le tamatamailima o soo se lima.

Eseesega o suʻega toto

Faʻaaoga vailaau faʻaonaponei ituaiga lua ma lua ituaiga o suʻega mo le glucose concentrations i totonu o le toto - o faʻamatalaga manino ma suʻesuʻega, suʻega ma mamafa suka ma se suʻega mo le hemoglobin glyc.

O le faʻaaliga manino o se auala talafeagai mo le fuafuaina o le faʻatatau o le suka i le fale poʻo le "fanua" tuutuuga. O le metotia falesuesue e sili atu ona saʻo, ae o loʻo faia i totonu o le aso e tasi.

O le suega o le hemoglobin glycal e tatau ona avea o se faailoilo o le glucose i luga o se vaitaimi patino, masani lava e mai i le tasi i le tolu masina. E tatau ona iloilo le aoga o togafitiga.

O le suʻega o le toleniuga suka e faigata tele - e fa faʻailogaina e le tagata gasegase i luga o le lua itula filifilia. O le taimi muamua e faia ai le pa i le taeao i lalo o tulaga masani o le sauniuniga o le tagata maʻi (i luga o se manava gaogao), le lona lua pe a uma ona ave se fualaau o le kulukose (pe tusa ma le 75 kalama), ona sosoo ai lea ma le 1.5 ma le 2 itula, i le faasologa, mo le iloiloga o le vaavaaiga.

Faʻasalaina iuga. Norm.

Mo le metotia falesuesue o le fuafuaina ma le vave faʻavasegaina, o le tulaga masani o loʻo avea ma faailoga o le maualuga o le suka mai le 3.5 i le 5.5 mmol i le lita o le toto. O se maualuga maualuga e oo atu i le ono mol / lita o se setete predebetic ma se taimi mo suesuega faaopoopo. O le faʻamoemoe e sili atu ma le 6 mol / l e mafai ona avea ma faavae mo le siama o le maʻisuka.

Mo se faʻamatalaga manino i luga o le hemoglobin glycina faʻaaoga e avea o se faailoilo o le aoga o togafitiga, o le maualuga o lenei mea i totonu o le toto ua avea ma masani mai le fa i le valu pasene. Faailoilo e sili atu i le valu pasene o se faailo o le toilalo togafitiga ma le manaʻoga e sui le auala togafitiga.

Mo le iloiloga o le faapaleni o le suka, o le maualuga o le suka e le sili atu nai lo le 7.9 mmol / lita o le toto ua manatu o se faailoga masani. O le setete preditebetes o se "alavai" mai le 7.9 i le 11 mmol / lita. Maʻi le maʻisuka - sili atu ma le 11 mmol / l.

Faʻaopoopoga faʻapogai o le faʻaitiitia o le toto toto mai le laina

O le maʻi suka ua manatu e sili ona taatele, ae mamao mai le mafuaaga e tasi o le maualuga o le kulukose o le toto.

I luga o le masani masani, o le faʻatupulaia e tupu i le faʻaaogaina o mea oona, o le epilepsy, o lagona faʻalagona / faaletino, o faʻafitauli eseese i le faʻavalea o le tino, o le vevela poʻo le cerebellum / pituitary gland. E le gata i lea, o fualaau e mafai ona faateleina ai suka, aemaise lava estrogens, thyroxine, indomethacin, diuretics, glucocorticosteroids, acidic nicotinic.

Suʻe toto mo le suka: masani, tusitusiga i tagata matutua, sauniuniga

O le suʻega o le suka i le toto o se igoa taatele o le aiga lea e faʻaaoga e faʻaalia ai le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le kulūkose i le toto.

O se suʻega toto mo le suka, o le mea lea, e mafai ai ona e maua se manatu e uiga i le mea sili ona taua - metabolism o le carbohydrate i le tino. O lenei suʻesuʻega e faatatau i auala autu mo le maua o le maʻisuka. Faatasi ai ma lana fuaitau masani, o suiga o meaola o loʻo maua i le maʻisuka malosi e mafai ona iloa i ni nai tausaga aʻo leʻi amataina le suʻesuʻeina o le falemaʻi.

O le suʻi suʻe e faʻaalia i le fuafuaina o mafuaʻaga o le manua, le faʻavaivaia o le kulukose. Mo faamoemoega puipuia, o loʻo faia i totonu o fafine maʻitaga, faʻapea foʻi taimi o suʻega faʻasologa masani.

O le suʻega toto mo le suka o loʻo aofia i totonu o le fuafuaga mo faʻataʻitaʻiga uma o tamaiti aʻoga, e mafai ai ona e iloa le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi. O le fuafuaga faaletausaga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fautuaina i tagata uma e sili atu i le 45 tausaga le matutua ina ia mafai ai ona iloa le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻo leʻi faʻatalanoaina, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamatalaina pe faapefea ona taʻu mai le sugar i le tusitusiga o le auʻiliʻiliga, auala e saofaʻi ai le toto ina ia maua ai taunuʻuga maumaututu, ma tali fesili e tulaʻi mai e fesootaʻi ma le suʻesuʻega.

O se faʻamatalaga mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se masalosaloga o maʻi faʻapitoa:

  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2
  • maʻi ate
  • togafitiga o le tino o le endocrine - o le gland gland, thyroid gland or pituitary gland.

E le gata i lea, o le suʻi suʻe e faʻaalia e fuafua ai mafuaʻaga o le gaʻo, le faʻavaivaia o le kulukose. Mo faamoemoega puipuia, o loʻo faia i totonu o fafine maʻitaga, faʻapea foʻi taimi o suʻega faʻasologa masani.

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e fautuaina e taofi le inu o vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le kulūkose toto, ae e tatau ona e siaki muamua lau fomaʻi pe'ā manaʻomia se mea. Aʻo le i maua le toto, e tatau ona alofia le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau.

Mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose, o le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao (8-12 itula ina ua uma le taumafataga mulimuli). A o leʻi foaiina atu le toto, e mafai ona e inu vai. E masani lava ona faia le sampling samples i luma o le 11:00.

E mafai ona suʻe suʻega i se isi taimi, e tatau ona faʻamalamalama i totonu o se fale suʻesuʻe faapitoa.

O le toto mo le auiliiliga e masani lava ona aveesea mai le tamatamailima (toto ulu), ae mafai foi ona maua mai le toto mai se vein, i nisi tulaga e sili atu lenei metotia.

O le faʻateleina o le faateleina o le suka o le toto o le maʻitaga o fafine e ono faailoa mai ai le maʻisuka faʻamaʻi, poʻo le maʻisuka ile maʻitaga.

Afai o le auiliiliga o le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose, o se suʻega o le faapaleni o le glucose toleni poʻo le kulupu o le toleniga o le kulukose e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai vailaʻau ma maʻisuka.

O le suʻesuʻega e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto aʻo lei amataina ma pe a uma le utaina o kulukose. O le suʻega e mafai ona tautalagia pe ogaoga. A maeʻa ona ave le toto i luga o se manava gaogao, e gasegase le tagata maʻi, pe faʻafefeteina se vaifofo o le kulukose. Ma le isi, fua le maualuga ole kulukose i totonu o le toto ile afa itula mo le lua itula.

Mo le tolu aso ao leʻi oʻo i le suega o le toleniga o le glucose, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga ma mea masani o le carbohydrate, faʻapea foi ma le tausisia o le tino faaletino ma ia mataituina le lelei o le inu o le ava.

O le aso ao leʻi oʻo i le toto sampling, e le mafai ona e inuina meainu malolosi, e le tatau ona faʻataʻitaʻiina togafitiga faafomaʻi.

I le aso o le suʻesuʻega, e tatau ona e taofi le ulaula ma ave vailaau nei: glucocorticoids, contraceptives, epinephrine, caffeine, psychotropic drugs and antidepressants, thiezide diuretics.

O faʻamatalaga mo le toleniga o le faapalepale kullusese o:

  • mamafa tele
  • ogaoga maualuga
  • atherosclerosis
  • gout
  • maʻi faʻamaʻi tumau
  • furunculosis,
  • maʻi faʻasolosolo
  • gasegase gasegase
  • polycystic ovary syndrome,
  • neuropathies o le le mautonu le tala,
  • faʻaleagaina masani, ma isi.

O le suʻega e faʻaalia i le faʻaaogaina umi o glucocorticosteroids, sauniuniga o le estrog, diuretics, faʻapea foʻi ma se vaʻaia a le aiga i le gasegase o le carbohydrate metabolism.

O le suʻega ua solia i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, pe a uma ona faia taʻaloga tipitipi, fanau pepe, ma faʻamaʻi o le vaega o meaʻai ma le malabsorption, faʻapea foi ma le faʻapapa toto.

Aʻo faia se suʻega o le toleniga o le glucose, o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L.

Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi, hypokalemia, galuega ole ate, o le suʻega e mafai ona sese.

I le mauaina o se taunuuga e sili atu i tulaga masani o le kulukose o le toto, o se faʻataʻitaʻiga lautele, o le faʻamaoni o le hemoglobin glycosylated i le toto (e masani lava ona tusia i le Latina tusi - HbA1C), C-peptide ma isi suʻesuʻega faaopoopo.

Ole fua ole kulukose o le toto e tutusa mo tamaitai ma alii. Tulaga masani masani o le faailo e fuafua i tausaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau. Faamolemole ia maitauina i totonu o falesuesue eseese, tulaga faatauaina ma fuataga o fua eseese e eseese e fuafua i metotia o fuainumera ua faaaogaina.

Polokalame o le kulukose toto

Suʻe toto mo le suka (glucose)

Glucose o le tagata autu o loʻo aʻafia i le gaosiga o le tino gaʻo o le tino, o se tasi lea o vaega autū o le toto. O le saʻo tonu lava o le i ai o lenei faailoga i le toto toto lea e taʻitaʻia i le suʻesuʻeina o le tulaga o le gaʻo gaʻo.

O le kulukose e tutusa lava le tutusa i elemene o le toto ma le plasma, ae i le itu mulimuli, e sili atu i se tulaga patino.

O le kulūkose o le toto e faʻatonutonuina e le ogatotonu o le tino (CNS), nisi o hormones, ma le ate.

O le tele o togafitiga o le tino ma le tino o le tino e mafai ona mafua ai le atuatuvale o le maualuga o le kulukose o le toto, o lenei tulaga e taua o le hypoglycemia, ma o lona faateleina o le hyperglycemia, lea e masani ona tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (DM). I lenei tulaga, o le siama o le maʻisuka ua faʻamautuina ma se tali lelei i se tasi o suʻega:

  • o le faʻaalia o faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka faatasi ai ma le faateleina o le glucose plasma ≥ 11.1 mmol / l, poʻo le:
  • pulu plasma glucose ≥ 7.1 mmol / L, poʻo:
  • glucose plasma level 2 itula pe a uma ona faʻatauina i le os 75 karamu o le kulukose ≥ 11.1 mmol / L.

Afai o le suʻesuʻeina o le kulukose o loʻo faia i totonu o le faitau aofaʻi o loʻo i ai sini o mea faʻapitoa poʻo le mataʻituina, ona mafai lea ona e faʻagataina oe lava i se tasi o faailo: pe o le maualuga o le anapogi glucose, pe a uma ona faʻatauina i le os. I togafitiga faʻapitoa, faʻamaonia le siamaina o le maʻisuka, e tatau ona faia se suʻesuʻega lona lua i le aso e sosoo ai.

Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi mo suega o le glucose plasma o plasma e maua mai i le vevela toto. I lenei tulaga, o manatu o le kulukose o loʻo taua i lalo o le faʻamaonia:

  • o le maualuga o le kulukose o le kulukose o le itiiti ifo i le 6.1 mmol / l e manatu e masani,
  • pulu plasma glucose mai le 6.1 mmol / l i le 7 mmol / l ua manatu e le o le anapogi anapogi glycemia,
  • O le maualuga o le kulukose o le plasma glucose e silia ma le 7 mmol / L e tutusa ma se suʻesuʻega muamua o le maʻisuka.

Faailoga mo le tofiaina o se suʻega toto mo le suka

  • o le maʻisuka ituaiga I ma le II,
  • siaki ma le mataituina o le maʻisuka
  • maʻitaga maʻitaga
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • mataʻituina tagata taʻitasi e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka (oona, pe sili atu i le 45 tausaga, type I le maʻisuka i le aiga),
  • se tulaga iloga o le hypo- ma le hyperglycemic coma,
  • sepsis
  • faateia
  • maʻi faʻamaʻi
  • togafitiga o taalaela,
  • pituitary pathology,
  • maʻi ate.

Filifiliga o le auiliiliga

Faateleina le maualuga o le kulukose:

Faʻaitiitia o le faʻatonu o le kulukose:

  • hyperplasia, adenoma poʻo le carcinoma o sē β-o le motu o Langerhans,
  • Langerhans motu vaivai α-cell,
  • Addison's disease
  • adrenogenital syndrome
  • tulaga faʻapitoa,
  • gasegase tumau o le tino,
  • faʻaititia le galuega o le thyroid (hypothyroidism),
  • pepe pepe
  • fanau fananau i tina e maua i le maʻisuka,
  • le sologa lelei, pulega le lelei o le inisalini ma vailaau oona o le hypoglycemic,
  • solia o le taumafataga - faaseʻe meaai, faʻapea foi le fesuiaʻi pe a uma ona 'ai i tagata mamaʻi i le maʻisuka,
  • ogaoga faʻamaʻi o le ate: o le cirrhosis, hepatitis o eseese etiologies, o le kanesa muamua, hemochromatosis,
  • Togafitiga o Girke
  • galactosemia,
  • faaleagaina le fua o le fructose toleni,
  • umi le anapogi
  • mea inu i le ava malosi, arsenic, chloroform, salicylates, antihistamines,
  • ave vailaau (anabolic steroids, propranolol, amphetamine),
  • malosi malosi faaletino,
  • fiva
  • malabsorption syndrome,
  • fofo faʻamaʻi
  • afaina
  • ituaiga 2 maʻisuka faʻamalosi,
  • gasegase o le maningitis pyogenic,
  • manitisitis tiga,
  • maningitis cryptococcal,
  • encephalitis ma mumps,
  • muamua poʻo le toto o le pia,
  • tagata e le o siama-maningoencephalitis,
  • uluaʻi manoebic meningoencephalitis,
  • o le hypoglycemia tuusaʻo ma le sarcoidosis.

FaʻailogaNorm
Pepe fouTamaitiTagata matutua
Suauu toto (glucose)2.8-4.4 mmol / L3.9-5.8 mmol / L3.9-6.1 mmol / L

I le pancreatitis gasegase ma le gaʻo, faʻapupulaina le faʻatonu o le kulukose.

I le faʻaleagaina o le myocardial, ua maitauina le maualuga o le kulukose.

I le maʻisuka numera I ma le II, o loʻo i ai le maualuga o le kulukose.

Faʻatasi ai ma le pheochromocytoma, faʻalauteleina le faʻatonu o le glucose.

I le pancreatitis gasegase ma le gaʻo, faʻapupulaina le faʻatonu o le kulukose.

Faʻatasi ma le kanesa o le ate, o le kulūkose e maualalo.

Faʻatasi ai male manitisitis, e maualalo le maualuga o kulukose.

Faʻasalaga, faʻalauteleina le faʻatonu o le kulukose.

I le faʻamaʻi o Addison, ua matauina le maualuga o le kulukose.

Faʻatasi ma le faʻapopituitarism, o le kulūkose e faʻaititia.

Faʻatasi ai ma le maʻi matala, o le glucose e faʻatupulaʻia.

Faʻatasi ai ma le maʻi o Cushing, ua maitauina le maualuga o le kulukose.

Faʻatasi ai ma le maʻi matala, o le glucose e faʻatupulaʻia.

Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o le glucose concentration e faʻaititia.

Faʻatasi ai ma le hepatitis, o le glucose concentration e faʻaititia.

Faʻatasi ai ma le cirrhosis o le ate, o le maualuga o le kulukose o loʻo matauina.

I le oona tele, o le maualuga o le kulukose o loʻo matauina.

Faʻatasi ai ma le hepatitis, o le glucose concentration e faʻaititia.

I le galactosemia, o le kulūkose ua faʻaititia.

Suʻega o le kulūkose toto

O le suʻega o le toto e mafai ai e oe ona fuafua le tele o faailoilo ma faia se faaiuga e uiga i le i ai o se togafitiga patino i le tino.

I aso nei, e tele ituaiga o suʻega toto e faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi ina ia faʻamalamalama ai faailoga o le fiafia ia te ia. O le suʻega sili ona masani ona suʻe toto, e aunoa ma se masalosalo, o se suʻega lautele.

O le mea muamua lenei e amata e le fomaʻi le suʻega ma. E tatau foi ona e fai atu e uiga i le suʻesuʻeina ole toto o mea toto, lea e taʻu saʻo ai le tulaga o okeni ma faiga.

E mafai foi ona faia se suʻega toto e iloagofie ai faʻamatalaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi tulaga, e faatonuina e le fomaʻi le tagata maʻi e suʻe se suʻega toto mo le kulukose.

Ua tatou lagona uma o le faateleina o le suka o le toto o se mea sili ona mataʻutia.

O le mea masani, o le faateleina o lenei faailoilo o loʻo faʻaalia ai le i ai poʻo le atinaʻeina o togafitiga e fesootaʻi ma le faʻafitauli o le tino ma le faaletonu.

Glucose o le toto

Glucose poʻo le suka o le toto o se mea taua tele. O lenei elemene e tatau ona i ai i se aofaiga patino i le toto o tagata taitoatasi. O le fesuiaiga o le faailo i le tasi itu poʻo le isi ua afaina i faafitauli tau le soifua maloloina.

O le kulukose i totonu o le toto e tatau ai, muamua lava, ina ia mafai ona tuʻuina atu le malosi i sela. E pei ona e iloa, e aunoa ma le malosi, o le a le mafai ona faʻaaogaina soʻo se faiga o meaola. O le mea lea, afai e le lava le kulukose i totonu o le toto, o le a faʻalavelaveina ai le gasegase ma isi gaioiga i le tino.

Talu ai tatou te maua le malosi mai meaʻai, pe a uma le taumafaina o meaai, o le maualuga o le suka toto e maualuga, e masani.

Ae peitai, o le suka toto e mafai ona tele naua, i se faaopoopoga, o lona maualuga e mafai ona tumau maualuga mo le taimi atoa, lea e tupu, mo se faataitaiga, i se faamaʻi e pei o le maʻisuka.

O le solia o le maualuga masani o le suka i totonu o le toto e tau atu ai i ni taunuuga e pei o le faaititia o le puipuiga, faaleagaina o le ivi, gasegase gaʻo, faateleina o le cholesterol i le toto, ma isi mea uma.

O le mea lea, ina ia aloese mai soʻo se faʻalavelave i totonu o le tino, e tatau ona tumau le maualuga o le suka o le toto ma faʻaauau ona suʻeina le toto mo le kulukose.

E tatau ona taulai totoa i le suʻesuʻeina o le kulukose i le mea e te iai i le vaega ua taʻua o le "group risk".

O ai e manaʻomia se suega masani o le kulukose?

O le faia o se suʻega toto mo le kulukose e fautuaina mo tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga. I lenei tausaga, o loʻo feagai le tino o le tagata ma suiga taua o tausaga ma se suʻesuʻega tutusa e tatau ona faia i le 1 taimi i le 3 tausaga. I le faaopoopo atu, ia mataʻituina le maualuga o le toto suka ma ia faia se suʻesuʻega ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga e talafeagai mo na gasegase e:

  • e mamafa tele
  • i ai le tele o ona aiga,
  • mafatia mai le maualuga o le toto.

O faʻamatalaga mo le auiliiliga e ono mafai foi ona mautinoa lelei. Aemaise lava, e fautuaina se auiliiliga pe afai o le tagata maʻi:

  • lagona le fia inu,
  • faitioga o le gutu malulu
  • toesea le mamafa mamafa
  • faitioga o le vaivai,
  • ia matauina le faateleina o le faateleina o le voluma o le mimilo ese.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faia se suʻega toto mo le kulukose i tagata mamai uma ma faʻamautuina faʻamautinoaga ma tuʻuina togafitiga talafeagai.

Toto toto o le kulukose

Faailoilo mai le 3.5 i le 5.5 mmol / L e manatu o le masani o le kulukose i se suʻega toto. Afai e leʻi faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le 7.8 mmol / L. Ae ui i lea, e lua itula talu ona 'ai, e tatau ona pa'ū le suka toto i le masani. Ole fua ole kulukose i se suʻega ole toto e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua ile tausaga.

O lea, mo pepe faatoa fananau mai, e 2.8-4.4 mmol / L. Ae a mavae le masina, o lenei faailoga e tutusa lava ma se tagata matua. I tagata pe a mavae le 60 tausaga, o le maualuga o le kulukose e mafai ona siitia maualuga, lea mafua ona o le faaitiitia o le manava o le inisalini pancreatic.

I le mavae ai o le 60 tausaga, o le kulukose i le lautele o le 4.6-6.5 mmol / l e manatu o le masani.

Glucose i se suʻega o le toto

E mafai ona fuafua le maualuga ole kulukose e faʻaaoga ai se suʻega o le toto. E pei ona e iloa, e tele isi faailo o loʻo faʻaalia i lenei auʻiliʻiliga.

E fautuaina le faia o se iloiloga i luga o se manava gaogao, aemaise lava, ina ia atagia ai le maualuga o le kulukose i le toto toto o le toto o le tino moni.

O le a le uiga o le faʻapupulaina po o le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o se suʻega o toto toto? Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai.

Suʻega o le toto mo le suka: sauniuniga, faʻafeiloaʻiga, faʻamatalaina o taunuʻuga

Glucose o se elemene taua lea e maua ai sela ma le malosi ma e fesoasoani i le galue masani o nisi o tino, aemaise lava le endocrine. Faʻatasi ai ma se eseesega taua (faʻaitiitia pe faʻaopopo) o faʻamaoniga mai le tulaga masani o se vailaau i totonu o le tino, o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa.

O nisi e le faʻaalia i latou i fafo atu i le amataga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le fomaʻi muamua, o le hypoglycemia, o se taunuuga o le tulaga ua sili atu ona faigata, e tele ituaiga o faʻafitauli e matauina ma faʻamalosia ai faʻamaʻi pipisi.

Mo le taimi e iloagofie ai le hypoglycemia poo le hyperglycemia, e tatau ona siaki le suʻe toto i le taimi e ala i le pasia o se iloiloga faapitoa.

Faailoilo mo suʻega toto

O le suʻega toto mo le kulukose o se ituaiga faapitoa o suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona faʻavae le maualuga o le suka i le toto. O lenei vailaau e talafeagai mo le gaioiga masani o le tino, ae faʻatasi ai ma se eseesega tele mai le masani e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le tele o suiga faʻaleaga (maʻi o le maʻisuka).

O se suʻesuʻega e fautuaina mo tagata ei ai faʻamaumauga nei:

  • Tupe maua le mama po o le gau o le mamafa.
  • O le vaivai, vaivaiga lautele o le tino.
  • O se lagona faifaipea o le malulu, o se galala lea e faigata ona tineia, e ui lava i le tele o le ava ua onā.
  • O se faʻaopoopoga taua i le aofaʻi o le mimiia ua faʻaumatia e le tino.
  • Paʻu o le mamafa o le tino (oona).
  • Toto maualuga (maualuga maualuga).
  • Le auai i le talafaasolopito o aiga o tagata ua maua i le maʻisuka.

E le gata i lea, o le auʻiliʻiliga e faia i le taimi o se suʻesuʻega lautele o se tagata e mataituina le maualuga o le suka i tagata ua uma ona maua i le gasegase o le metabolism glycemic. E le gata i lea, o le taunuuga e faia i le taimi o togafitiga e mataituina ai le malosi o suiga i le suka o le toto.
E tele ituaiga suʻe suʻe:

  • Laboratory - o loʻo faʻatinoina i falemaʻi masani faafomaʻi, e saʻo lelei.
  • Faʻailoa faʻamatalaga - e faʻatino e faʻaaoga ai masini faapitoa (glocometers). E mafai ona e faia se suʻesuʻega faapena i le fale i soo se taimi, i le taimi lava e maua ai se iuga. Mo le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e tui lou tamatamailima ma tuu se mataua o le toto i luga o se suʻega siaki ma vaai i le iuga i luga o se tamai faʻaaliga. Mo le auiliiliga, e te le manaʻomia le i ai o soʻo se poto, tomai ma tomai, ae e taua le faʻaaoga lelei o le masini ma teuina.

E lua isi ituaiga o suʻesuʻega e faʻamalamalama ai le taunuuga autu ma fesoasoani e maua se ata manino.

  • O le hemoglobin glycated o se suʻesuʻega lea e mafai ai ona e setiina le maualuga o le suka i le taimi o le taimi. O le maualuga o le maualuga e 4-9%.
  • Glucose toleni test. O le auiliiliga e faia i nisi o vaega: i le taimi muamua, e ave e le tagata maʻi le toto i luga o se manava le aoga, mulimuli ane na te inu le 75 kalama o le kulukose ma toe faia se mea faataitai i le maeʻa o le itula, tasi ma le afa ma le lua i le maea ai o le inu. Ina ia mafai ona suʻesuʻeina le tulaga o se tagata, e taua le iloa o le kulūkose ile lua itula i le maea ai o le suʻega:
    • O le faitau i lalo ifo o le 7.8 mmol / lita o le masani.
    • O le maualuga o le suka i le lautele o le 7.9-11.1 mmol / L o se faailoga o se setete preditebetic.
    • Afai e sili atu le maualuga o le kulukose i le 11.11 mmol / l - o se faailoga manino lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

O le suʻega suʻega o se auala faigofie lava, o le taunuuga e mafai ona vave mauaina, ae e le taugata tele. O le toto sampling e faia mai i le lima taumatau, ua ave le toto capillary mo le faataitaiga (e pei o le auiliiliga lautele).

Ina ia mafai ona maua le faʻamaoni sili, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le faʻafeiloaʻiga:

  • E tatau ona faʻataunuʻu le faʻatinoga i le taeao i luga o se manava gaogao. Faʻatapulaʻa le taumafaina o mea taumafa i le itiiti ifo ma le valu itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, ma na o vai mama e taliaina e pei o se inu.
  • I le afiafi o le auiliiliga, e tatau ona e aloese mai le 'aina o suti, inu ava malosi. E sili atu ona faʻagata nei meaʻai ma vaiinu i le luasefulu-fa itula ao leʻi faia le taʻaloga.
  • Aua nei fufulu ou nifo aʻo leʻi faia au suʻega. E taua foi le tatalia o le suimui.
  • E tatau ona e mumusu e inuina vailaʻau e faʻaaoga ai le avanoa e faʻavasegaina ai auiliiliga o auiliiliga. Afai e le mafai ona faʻamalo le vailaʻau, e tatau ona e lapatai muamua i le fomaʻi, faʻalogo le umi ole vailaʻau, o la latou vailaʻau. Aua e te natia faamatalaga, a le o lea e mafai ona ia faasese taunuuga ma faasese le fomai pe a faatonuina togafitiga.

Aisea e suʻeina ai le toto mo le suka?

O le a le taimi e tatau ai ona faia se suʻega toto mo le suka? E tatau ona faia lenei mea pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka po o se tagata ua lamatia.

O se olaga e le masani ai, mamafa tele, o le vavalalata o aiga vavalalata pe mamaʻi i lenei faʻamaʻi - o nei mea uma o se mafuaʻaga lelei lea e faia ai pea ia ituaiga suʻega ina ia iloa ai ma taofia ai le atinaʻeina o maʻi i le taimi.

Faiga o le maʻi

O le maʻi maʻisuka o se faʻafitauli matuia. O le tuulafoaia o le faamai e aofia ai le oti e le mafai ona tupu. O le suʻega toto mo le suka o se metotia falesuesue e faʻaalia ai le faʻamaʻi o se tagata. O se suʻesuʻega auʻiliʻili e masani ona fesoasoani e faʻamautinoa ai faʻafitauli uma i le tino e fesootaʻi ma faʻamaʻi o le endocrine.

O le suāsusu o le punaoa malosi lea mo a tatou sela. Faʻasalaga pe le lava le tino i le tino o le tagata, o soliga e tupu e afaina tele ai le soifua maloloina o le tagata. O le maʻisuka e 2 ituaiga:

O le ituaiga muamua o loʻo manatu o se faʻamaʻi maʻi. O le faʻatinoina o le tino o le endocrine e faʻalavelaveina. O le Hyperglycemia ua avea ma faailoga autu o le faamaʻi. O le tagata gasegase e maualuga le maualuga o le suka i le toto.Afai e le o iloa le faamai i le amataga o lona atinaʻe, ona le mafai lea ona faʻalavelave.

O le faʻamavaeina o fua o gaʻo e amata ona faʻafefe ai le tino. I le maʻisuka malosi, o le le lava o le inisalini e saʻo. Vailaʻau peta pancreatic e faʻaleagaina. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelave pe mauaina.

O le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tagata o vaitausaga uma.

E pei o le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻamaʻi pipisi. O le hyperglycemia taimi e tutupu pe a faʻalavelave le faagasologa o fegalegaleaiga o inisalini ma fusi o mea.

I le amataga o le faamai, o le tino e maua ai le inisalini i le tele po o le tele foi o aofaiga.

Ae i le aluga o taimi, o le gaioiga o suauu peta o le pancreas e faʻavaivaia ma o le tino e amata ona manaʻomia le inisalini.

E faapefea ona suʻeina le toto

Pe a matauina se numera o suiga faʻapitoa, e manaʻomia le toto e foaʻiina ai le kulūkose. O suiga nei e tatau ona matauina:

  1. O se tagata e matua pagatia le mamafa o le tino.
  2. O le tagata gasegase e vave lava ona vaivai, e oʻo lava i le faia o le masani masani.
  3. O le maʻi e masani ona fiainu.
  4. E le mafai e le gutu ona lagona le mago.
  5. Ua faateleina le tele o le urine.

O le toto mo le suka e siakiina e faʻaaoga ai le 2 ma le 2 e faʻamaonia ai ituaiga o auʻiliʻiliga:

E mafai ona maua faʻamaumauga faʻamaonia e ala i le suʻeina o suʻega suʻesuʻe i falemaʻi. O le auala manino e mafai ona faʻatino i le fale.

Mo lenei mea, e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. E mafai ona e vaʻaia le maualuga ole kulukose. Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo i le fale, e tatau ona e faʻaaoga se masini galue.

Ole maualuga o le kulukose toto e mafai ai ona solia le 20%.

Ina ia taofia le alualu i luma o le faamaʻi, o le fomaʻi o loʻo faatonuina le suʻeina o le toto.

O se tagata e finau, pe afai o le tagata maʻi ua faamauina faʻatasi ma ia, e masani ona auina atu o ia i suʻega suʻega o le suka.

O siaki masani o le kulukose e mafai ai ona filifili le meaai sili ona lelei, vailaʻau ma fualaau o le inisalini. O le tagata gasegase e mafai ona maua ni faʻasinoala i suʻesuʻega manaʻomia mai lana fomaʻi.

E masani lava, o suʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le toto e aveesea mai se tamatamailima pe mai se vein. E tele suʻega i le fale suesue. Mai le taimi o le taumafataga mulimuli i le suʻega, e le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona pasia. E faatagaina e inu vai na o le inu. E le mafai ona e inuina le 'ava malosi i le aso ao lei faia le auiliiliga. I le taeao, e le tatau i le tagata o loʻo faia suʻega ona 'ai se mea. Aua le fufulu o ou nifo ma faʻafefe komi.

Pe a tago se tagata i vailaʻau, e fautuaina e teʻena vailaau aʻo lei suʻeina. Afai e le mafai, e tatau i le tagata maʻi ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. O le masani o le suka toto e 3.8 - 5.5 mmol / L. E masani ona faʻaalia e le faʻavasegaina le i ai o le maʻisuka. E tatau ona toe suʻe suʻega pe a le mulimuli le tagata i fautuaga na tuʻuina atu e le fomaʻi.

A fai e le fomaʻi le faʻamaʻi mulimuli, na ia faʻatusatusaina ma le faʻaeteete iuga o suʻega uma.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le faʻaitiitia

O le muaʻi maʻi suka o se tulaga lea e maualuga ai le glucose i le 6.0 mmol / L. A oʻo i le taunuʻuga e sili atu i le tau faʻamaonia, ona i ai lea i le fomaʻi maʻi le mafuaaga e iloa ai le maʻisuka. O maualuga maualuga o le suka e mafai ona matauina i mataupu nei:

  • faatasi ai ma lagona faalelagona pe faaletino,
  • faatasi ai ma le maʻi,
  • faʻatasi ai ma maʻi faʻapitoa i le vevela, o le pituitary gland po o slandre,
  • pe a uma le 'aiga o le taeao ao leʻi suʻeina,
  • i le tulaga o le oona i nisi mea, mo se faataitaiga, carbon monoxide,
  • pe a ave ni vailaau e pei o le nicotinic acid poo le thyroxine.

Faʻaitiitia le suka atonu e mafua mai i mea nei:

  • ava malosi
  • ate fatu
  • umi le anapogi
  • gasegase gasegase
  • afaina
  • gasegase o le tino
  • le i ai o faafitauli i totonu o vaa,
  • o le tupuga o tumepa i le pancreas,
  • mea oona,
  • faʻamaʻi o le tino
  • inisalini luga
  • sarcoidosis.

O nisi taimi o le filifilia o iuga o suʻesuʻega autū e le mafai ai ona faʻapipiʻi se ata faʻataʻitaʻi atoatoa, o le mea lea, e manaʻomia ai suʻesuʻega sili atu. Ua tusia e le fomai le faatonuga mo le suka suka. E tatau ona e ave ni fualaau kullukose poo se siva faatasi ma oe mo auiliiliga.

Muamua, o le manava gaogao o le a aveesea toto mai se vein. Afai e te suʻe se suʻega toto i se avega, ona ave lea o le 100 g o le sipopo poʻo le kulukose pepa ma a maeʻa le isi 1.5 poʻo le 2 itula o le a toe fai lau suʻega.

O le toto mo le suka ma se avega ei ai le fua masani e le sili atu i lo le 7.8 mmol / L. A oʻo i le fua o le suka e sili atu nai lo le tau faʻamaonia, ae e le alu atu i tua atu o le 11.1 mmol / L, ona mafai lea ona maua i le maʻoti.

A maualuga le maualuga o le suka, ona oʻo loa lea o le maʻisuka.

Mo le maʻisuka poʻo le prediabetes, o le faasaʻo faasaʻo e talafeagai. Ua faatonuina o ia e le o loʻo auai i le endocrinologist. O le a ia faatonuina vailaau talafeagai. Ua faatonuina e le fomaʻi se toe iloiloga. Pe a fuafuaina le meaai sili ona lelei, o le fomaʻi e fua mai calories ma gaʻo.

O se tagata maʻi e maua i le maʻisuka poʻo le maʻisuka e tatau ona tuʻuina i luga o le falemaʻi. O le tagata maʻi e tatau ona tausisia fautuaga uma a le fomaʻi. Afai e manaʻomia, e manaʻomia ona toe faia se suʻega.

I le fale, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina le maualuga o le suka i se glucometer.

Fetuunaiga o le lisi mo aso uma

I aso nei, o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. Ae ui i lea, o le avanoa vave i se fomaʻi, o le tagata maʻi e mafai ona amata togafitiga ma taofi le atiaʻeina o le maʻi.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga a le fomaʻi, o le tagata maʻi o le a le toesea lana gaioiga. O le a mafai ona ia galue.

I le faaopoopo atu i fualaau faasaina e faatumauina le maualuga o le insulin i le tulaga e manaomia, o le manuia o togafitiga e tele lava ina faalagolago ile taumafa a le tagata maʻi.

O tino uma o tagata e toʻatasi. O le fomaʻi e amanaʻia uma uiga pe a tofia le lisi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, o manua o manua o fualaau faisua ia. Ole aofaiga ole masima e tatau ona faatapulaaina i le auala lava lea e tasi pei o le gaʻo o le gaʻo.

E tatau ona i ai le tele o porotini i le taumafataga. Ole aofaʻi o meaʻai gaʻo e manaʻomia ona faʻapulaʻaina. O le tagata gasegase e tatau ona 'ai se mea taumafa a itiiti ifo ma le 5 taimi ile aso. O auaunaga e fautuaina ina ia faia laʻititi. O le suauu mai le meaai e tatau ona faʻaumatia atoa.

Nai lo lena, e mafai ona e faʻaaogaina mea nei:

Mai le lisi, e tatau ona e vaʻavaʻaia le meli, puaa gaʻo, sukalati, oloa o le pata, vine po o vine vine, mea vevela ma le salima.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, e mafai e tagata gasegase ona 'ai tamato, kapisi, kokoloti ma kuki. E tatau ona faʻatapulaʻa meaʻai, iʻa ma susu. E manaʻomia e le maʻi ona faʻaititia le calorie o mea taumafa. O meaai mama e faʻasaina ia te ia. Faʻasamala meaʻai, kulimi, ava malosi ma suti e tatau ona faasaina. E fautuaina le taumafaina 5 pe 6 taimi i le aso.

O meaai paleni lelei e maua ai e le tagata maʻi le lagona lelei. O se auala lenei e taofi ai le atinaʻe o le faʻamaʻi.

Afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka, e fautuaina e faia se suʻesuʻega maeʻaeʻa, ma i le taimi lava e tasi e taofimau i le laulau o le laulau meaai 9. E tusa ai ma lea mea, o le masani o falaoa ulaula e oʻo ile 350 g / aso.

E mafai ona e kukaina soupuni i luga o ni meaʻai po o ni iʻa. E mafai ona 'aina 2 fuamalie mūmū masini poʻo fuamoa faʻamaʻavale i le aso.

E mafai ona 'aina fualaʻau kuka,' aʻano pe tao. Zucchini, kapisi, kāloti ma beets suka ua manatu e aoga. E le tatau ona i ai se suka i le suauu suka.

I le aso e te manaʻomia e inu ai 2 tbsp. vai. Saunia se galu lapisi mo oe lava. O le lisi e mafai ona aofia ai apu, lemoni, oranni ma currants curve. E tatau ona faatapulaʻa oloa gaosi susu.

E le sili atu le inu o le Kefir nai lo le 2 tbsp. i le aso.

Faʻailoa le numera 1 o le maʻisuka e taua o le meaʻai. O mea taumafa e mafai ai ona e le toe maua ni pauna faaopoopo ma liliu i meaai maloloina.

Suʻeina o le toto mo le suka: auala e faʻaaogaina ai, faʻasologa masani, filifili

Suʻe suʻa toto O se auala taua mo suʻesuʻega o le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi o le endocrin system.

Suga, lea e maua i le toto o tagata uma, o le punavai autu lea o le malosi mo sene uma o le tino. Ae ui i lea, o le maualuga o le suka i totonu o le toto i se tagata maloloina e tatau lava ona tausia i se tulaga faapitoa.

Auala e suʻeina ai le toto mo le suka

Ina ia maua se taunuʻuga faʻamoemoe, e tatau ona mataʻituina nisi tulaga ao le i faia se suʻega toto:

  • le aso ao leʻi faia le auiliiliga e le mafai ona e inu ava malosi,
  • o le taumafataga mulimuli e tatau ona 8-12 itula aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona e inu, ae naʻo le vai,
  • i le taeao ao leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e fufulu ou nifo, ona o le nifo o loʻo i ai le suka, lea e aʻafia e ala i le mucous membrane o le vavagana o waha ma e mafai ona suia le molimau. E le gata i lea, aua le faʻamalo komi.

O se suʻega toto mo le suka e maua mai se tamatamailima. Pe a ave le toto mai se vein, o le suʻesuʻega o le a faia i le faʻaaogaina o se tagata suʻesuʻe auʻiliʻili, lea e manaʻomia ai le toto tele.

I le taimi nei ua i ai se avanoa ave se suʻega toto mo le suka i le fale faʻaaogaina o se glucometer - se masini feaveaʻi mo le fuaina o le suka toto.

Ae peitaʻi, pe a faʻaaoga le mita, e mafai ona faia mea sese, e masani lava ona o le tapunia o le pipili i fasi faʻataʻitaʻi poʻo lona teuina i le setete.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, pe a fegalegaleai ma le ea, e tupu se faʻaalia o le vailaʻau i luga o le vailaau o suʻega o fasipepa, ma o le a faʻaleagaina.

Suauu toto

I le toto na ave i luga o se manava gaogao mai se tagata matua, suka (glucose) e masani lava e tatau ona i totonu mai le 3.88 i le 6.38 mmol / l, i pepe faatoa fananau mai - mai le 2.78 i le 4.44 mmol / l, i tamaiti - mai le 3.33 i le 5.55 mmol / l.

Ae ui i lea, o tulaga faataatitia i fale suesue taitasi e ono eseese lava e faalagolago i metotia, o le mea lea, afai o isi faailo o le tulaga masani o loo faailoaina i luga o le auiliiliga, ona tatau lea ona e taulai i ai

Faʻateleina le toto suka

O le faateleina o le suka o le toto, o le tele o taimi, e faailoa mai ai le i ai o le maʻisuka, ae o lenei siama ua faia e le gata i taunuuga o se suʻe suka. E le gata i lea, o mafuaaga o le faateleina o le suka toto e mafai ona:

  • se taumafataga i se taimi lata mai aʻo leʻi faia le suega,
  • malosi tele, faaletino ma faalelagona,
  • faʻamaʻi o gaʻo o le endocrin (thyroid gland, gutu o le adrenal, pituitary gland),
  • epilepsy
  • maʻi o le pancreas
  • ave vailaʻau (adrenaline, estrogens, thyroxine, diuretics, corticosteroids, indomethacin, acidic nicotinic),
  • carbon monoxide poisoning.

Faʻaitiitia le suka i le toto

O se faʻaititia o le suka o le toto e mafai ona mafua ai:

  • umi le anapogi
  • ava malosi,
  • maʻi faʻamaʻi (pancreatitis, enteritis, aʻafiaga o gaoioiga o le manava),
  • afaina o le tino i le tino,
  • maʻi ate
  • afaina
  • teu o le pancreatic
  • vascular disorders
  • afaina o le tino (stroke),
  • sarcoidosis
  • arsenic oona, chloroform,
  • i le maʻisuka malosi - faʻailogaina o meaai poʻo le vomia pe a uma ona 'ai, o le maualuga o inisalini poʻo vailaʻau o le hypoglycemic.

Tuua Lau Faamatalaga