Eseesega i le va o le muamua ma le lona lua o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e leʻi leva ona faʻalogoina e tagata uma. E tusa lava pe leʻi paʻi atu lenei faʻamaʻi ia te oe, e tatau ona e manatuaina e leai se tasi e saogalemu mai le maʻisuka. Ma o se tasi i totonu o le aiga ei ai aiga e maua i le maʻisuka. O le mea lea, o se natura le taumafai e iloa mea uma e uiga i lenei maʻi le lelei. Aemaise lava, o le tele o mea e masani ai mo le le mafaufauina e taoto i uiga o ituaiga o maʻisuka, aemaise le ituaiga muamua ma le lona lua o faamaʻi. Ae paga lea, e le o tagata uma e malamalama lelei pe faʻapefea ona ese le tasi ituaiga o maʻi mai le isi. Lea e taʻitaʻia ai manatu sese e uiga i ona uiga ma togafitiga.

O ituaiga autu o le maʻisuka - tutusa ma eseesega

I se aotelega, o ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka e tele lava ina tutusa i le pathogenesis, ma e sili atu foi i le seti o faailoga, ae o le mafuaaga autu o le faamai, ona i ai lea o eseesega taua. O togafitiga mo ituaiga uma o faʻamaʻi e matua ese lava.

Muamua, o sina talaʻaga. E leʻi leva lava, na aʻoaʻoina e fomai e vavae ese le maʻisuka mai le isi. Ma o togafitiga uma e lua na togafitia tutusa mo se taimi umi. O le mea lea na mafua ai le leai o se tasi poʻo le isi ituaiga o suka suka mafai ona faʻamalolo lelei.

E na o le eseese lava o le eseesega i le va o ituaiga o maʻisuka na maua, na maua ai e fomaʻi ni auala fou i le faʻamaʻi lea na faʻateleina ai le aoga o togafitiga.

Ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka - tutusa

Muamua, o le a le mea e tasi e faʻatasi ai le tasi ma le isi ituaiga o faʻamaʻi. Muamua lava, o se faʻataʻitaʻiga lea e pei o le maualuga o le toto. O le suauu maualuga e fuafua ai le ogaoga o le maʻi i tulaga uma e lua. Ma faʻatasi ma le isi ituaiga o maʻisuka, o le tau o le faitofa e sili atu i le 6 mmol / l (pe a fua i luga o se manava gaogao i le taeao).

I ituaiga uma o le maʻisuka, e maua e tagata gasegase ia foliga tutusa:

  • faateleina le galala
  • faʻaauau faifaipea
  • matagogo
  • ogaoga fiaai.

E le gata i lea, faʻatasi ai ma faʻamaʻi o ituaiga uma e lua, e pei ole:

  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • dermatitis
  • maʻi pipili i luga o vae, aemaise ile vae,
  • vavao
  • ulu matua
  • faaitiitia le puipuiga.

Mo le maʻisuka o soʻo se ituaiga, o se faʻafitauli o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o uiga ia:

  • sasa
  • fatu oso
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • loto vaivai tumau
  • diabetic foot syndrome
  • angiopathy
  • neuropathy ma le encephalopathies.

Ma o lena, o le isi ituaiga o faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto lea e tumu i le fenumiai ma le coma.

O le tutusa o faʻamaʻi o ituaiga muamua ma le lua o loʻo faʻaalia foi i auala o togafitiga. O se metotia o togafitiga e talafeagai mo ituaiga uma o le maʻisuka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o inisalini o le iniseti. E le gata i lea, mo ituaiga uma o faʻamaʻi, e faʻaaoga ai se taumafa, lea e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo.

O le i ai o le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e fuafua i le fuaina o le maualuga o le suka i le toto.

Le eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faamaʻi

E ui lava i le lotogatasi o ituaiga uma o le faamaʻi ma le i ai o foliga tutusa, o eseesega i faamaʻi e lava foi, ma o le eseesega i le va oi latou e le mautonu.

Muamua lava, o mafuaaga o le faʻamaʻi e le tutusa. O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le leai o se insulin. O lona uiga o le pancreas (poʻo se vaega, o le tamaʻitaʻi e taʻua o tamaʻitaʻi o Langerhans) ua faamutaina le gaosia o le insulin e tatau mo le faʻaaogaina o le kulukose e fusi. O le taunuuga, o le toto ua suamalie, o le kulukose e tele naua, ma e faaleagaina ai sela o le tino, nai lo le avea o se punavai o le malosi mo i latou. O le mafuaʻaga vave o le toilalo o siama e gaosia ai le inisalini e mafai ona avea ma vailaau faʻamaʻi poʻo maʻi mimimune. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le insulin-e faalagolago.

O mafuaʻaga o se isi ituaiga o maʻisuka e le faigofie ma e leʻi faʻamaeaina atoa. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le pancreas e foliga mai e lelei le lelei ma e lava lava le inisalini. Ae ui i lea, o loʻo maua pea le suka toto. E tupu lenei mea mo ni mafuaaga. Muamua lava, o siama e ono le mafai ona maua i le inisalini, ma e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o sela. O lenei tulaga e afua mai ona o le tele o mea gaʻo i totonu o le tino e le mafuatiaina i le inisalini. O le mafuaʻaga lea o le maʻisuka e matauina i le tele o tagata. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le tele o isi metabolic processes i le tino ua faʻalavelaveina.

Mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o mea nei e taua tele:

  • leai se faamalositino
  • mamafa tele
  • popole
  • faʻaleagaina o nisi vailaʻau faʻamaina ma le ava malosi,
  • meaai sese.

O le eseesega taua lona lua i le va o le tasi ituaiga o maʻisuka ma le isi o le malosi o le atinaʻeina o le maʻi. I le maʻisuka ituaiga 1, o gasegase ogaoga e tupu vave, i ni nai masina poʻo ni vaiaso foi pe a uma le maʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu tele. E masani lava, e muamua i se tulaga e pei o vailaau, o lona uiga, o le faʻavaivaia o le kulukose. O aʻafiaga tetele e mafai ona amata ona tupu i ni nai tausaga talu ona amata ona tupu le suka toto. Ma i le amataga o le faamaʻi, atonu e toesea pe leai foi ni faailoga.

O le eseesega i le va o ituaiga o faamaʻi o loʻo taoto i le faasoesa o tagata gasegase. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taufaamatau, muamua lava, o tupulaga talavou ua i lalo o le 30 tausaga. E masani ona tupu i le taimi o le tamaitiiti. Ae o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e aʻafia ai le sili atu i le 40. O tagata e maua i le maʻisuka-o le maʻi maʻisuka o le a sili atu ona maʻi, ae o le maʻisuka e le o le insulin e sili ona tele o le maʻi suka. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona maua i atunuu i matu. I se isi ituaiga o maʻisuka, e leʻi maua lenei faalagolago. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona mafua mai i aʻafiaga o aʻafiaga nai lo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le isi eseesega o loʻo i le togafitiga. Afai e leai se faʻalagolagoina o lona uiga e ese mai i le inisalini ua uma ona faia mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, i le tulaga o le maʻisuka e le o le insulin, o le tulaga e le faanoanoa tele. I le amataga o le faamai, o togafitiga agamalu e pei o meaai ma faamalositino e mafai ona aoga. Faʻatasi ma le le aoga o lenei auala, e amata ona faʻaaogaina fualaau. O le tele o fualaau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e lautele. E aofia uma ai fualaau oona e le aafia ai le gaosiga o le inisalini pancreatic, ma fualaau oona lea e maua ai se lagona faʻaosofia i luga o le pancreas. Ae ui i lea, o togafitiga ma le inisalini, e tutusa ma le faʻaaoga mo le 1 ituaiga o maʻisuka, e le o aofia ai.

O le isi itu e faʻaalia ai le eseesega i le va o le maʻi o le natura lea o faʻalavelave matautia e fesootaʻi ma ituaiga uma o faʻamaʻi. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o faʻafitauli sili ona ogaoga o le ketoacidosis ma le hypoglycemic coma. I le maʻisuka e le o le inisalini, e masani ona matauina le coma hyperosmola (aemaise i matua).

E faʻapefea ona fuafua pe o le a le ituaiga maʻisuka i totonu o se maʻi?

E masani lava, o le ituaiga o faʻamaʻi e le o fuafuaina vave. A uma lava, o suʻega toto i itu uma e lua o loʻo faʻaalia ai se faʻalavelave faʻaleagaina i le kulukose i totonu o le toto. O le mea moni, e mafai e le fomaʻi ona taulaʻi atu i faʻailoga tuusaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le matua ma foliga mai o le tagata maʻi, ma le mafuaaga e pei o lenei - afai o le tagata maʻi e matua atu i le 40 tausaga ma ua maualuga lona mamafa, o lona lua ituaiga o maʻisuka. Ae o se auala e le faʻalagolago. E sili atu le faʻamatalaga o se suʻega toto mo le C-peptide, e faʻaalia ai le maualuga o le faʻaogaina o suauʻu pancreatic. Ae ui i lea, i nisi tulaga, e ono le mafai ona fai lenei auala.

O le a le ituaiga faʻamaʻi e sili atu ona matautia?

O le maʻisuka ituaiga 2 e foliga mai o le toʻatele e avea ma se vaega mama o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O le mea moni, o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai se auala e le maeʻa ona togafitiga i togafitiga, ma o le atinaʻega o faʻamaʻiga i lenei ituaiga o maʻi e sili atu ona lemu nai lo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Ae ui i lea, e le faapea o le a le amanaiaina le ituaiga lona lua o faʻamaʻi. Afai o se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi umi, o le a le amanaia faailoga iloga o le maʻi, ona oʻo loa lea i se taimi mulimuli ane o le a ia feagai ma le mea moni o le a ia atiaʻe se maʻisuka moni e faalagolago i le maʻisuka. O le mafuaaga e faigofie - faʻatasi ai ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, o siama o le pancreatic e masani ona maua ai le tele o inisalini, e ui i lea, e le mafai ona latou galulolo mo se taimi umi, ma o le taunuuga latou te oti, pei o le maʻisuka ituaiga 1. Ma o le a feagai le tagata ma se togafitiga o le inisalini e sili ona mamafa. E le o taʻua le mea moni e faʻapea, o faʻafitauli uma e maua mai i le maʻisuka e mafai ona tupu ai le maʻisuka e mafai foi ona tupu i se ituaiga o maʻisuka sili atu. O le mea lea, o le eseesega i le va o ituaiga e lua o le faamai o le tele lava o le saʻolotoga.

O se laulau e faʻaalia ai le eseesega i le va o ituaiga autu e lua o le maʻi. O mea o loʻo faʻaalia i le laulau e ono mafai, ma e le o faʻamaoni, ona o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tulaga taʻitasi e faalagolago i tulaga patino.

Le fatu o le faʻamaʻi ma ona ituaiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi mulimuli. O lona natura o loo taoto i le le atoatoa o le tino, ona e le mafai e le tino o le maʻi ona maua se aofaiga masani o le malosi mai meaai ma faʻaaoga i le lumanai.

O le faafitauli autu i le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o le kulukose e le tino, lea e sau ma meaai ma o se punavai taua o le malosi mo ia.

A oʻo mai le kulukose i totonu o sela o se tino ola maloloina, o le faagasologa o lona malepelepe e tupu. O lenei faʻasalaga malosi. Faʻafetai i ai, o gaioiga e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi, meaʻai ma le faʻaogaina e mafai ona masani ona faia i totonu ole tino o le tino. Ae e le mafai e le glucose ona ulu i totonu o le cell. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia e ia se "taʻiala".

O lenei taʻitaʻia o le inisalini, o se vailaʻau e gaosia i le paʻu. E tuʻuina atu i totonu o le toto, lea e teuina i se tulaga masani mo le tino. A maeʻa le mauaina o meaʻai, tuʻuina atu le suka i le toto. Ae o le kulukose o le a le mafai ona ulu i totonu o le masini, aua o le a le mafai ona foia lona fagu. O le gaioiga o le inisalini o le faʻaaogaina lea o le paʻu o le tino i se mea taua.

I le maʻisuka, o le inisalini e le gaosia e le pancreas, pe faʻasaʻoina i le tele o mea. I lenei tulaga, e tupu se tulaga le atoatoa pe a tele le suka i totonu o le toto, ae o le tele lava o siaki e toetoe a le mauaina. O le ute lenei o le maʻisuka.

I le taimi nei, a maeʻa ona iloiloina le ute o le faʻamaʻi, e tatau ona malamalama i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O ituaiga uma o nei faʻamaʻi e lua o loʻo i ai ona lava uiga taua:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka. E masani ona manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini ona e leʻo faia e o latou tino. O lenei mea, i le tele o tulaga, e mafua mai i le maliu o le sili atu ma le ivasefulu pasene o sela o le okeni e nafa ma le tatalaina o lenei vailaʻau. O lenei ituaiga o maʻisuka, taʻitasi, o loʻo faʻalagolago ile inisalini. E maitauina e mafai e tino sela ona mate le tino lava ia, ma iloa sese. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻatoʻilaloina ma e le maua i le taimi o le olaga.
  2. Ituaiga 2 maʻisuka. O le lona lua e le o le insulin e faalagolago. E masani ona maua i tagata matutua (peitaʻi, talu ai nei ua sili atu ona faʻamaʻiina i tamaiti) pe a uma le fa sefulu tausaga. O le pancreas i lenei tulaga e mafai ona gaosia le inisalini, ae le lava le aofaiga. E faʻamalolo tele mo le faʻagasologa o metabolic processes e tupu. O le mea lea, o sel o le tino e le masani ona tali atu i lenei mea. E le pei o le maʻisuka muamua, o lenei mea e mauaina i le taimi o le olaga. I le tele lava o tulaga, e tupu i tagata e televave pe mamafa. Afai e tuʻuina atu naʻo oe i se ituaiga o siama, matou te fautuaina oe ia e faamasani i mataupu faavae o meaʻai i lenei tusiga.

O se malamalama sili atu i le eseesega o le a fesoasoani i le laulau o eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga muamua ma lona lua:

O le mea lea, e lua ni eseesega tele i le va o ituaiga o suka suka. Muamua o le faʻalagolago i le insulin. O le lona lua o le auala e maua ai. E le gata i lea, o faailoga o nei ituaiga ma auala agai i togafitiga e ese.

Eseesega i le va o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka - ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. E i ai le tele o eseesega i le va o nei ituaiga o maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, e eseese a latou faʻapogai, o latou uiga, uiga, latou te togafitia eseese, e eseese o latou tausaga.

O le auala pito sili ona faigofie e iloa ai le eseesega, faʻapea foʻi ma mea tutusa i le va oi latou, o le faʻatusatusaina lea o vaega eseese o nei faʻamaʻi.

Laulau 1. Fautuaina le taulasea o toto toto mo le maʻisuka 1 ma le 2

O le tele o tagata soifua maloloina ei ai le maualuga o le kulukose o le toto e tusa ma le 4.0 mmol / L poo le 72 mg / dl.

Faʻataʻatia le maualuga o le kulūkose o le toto

Suauu toto ae le i ai

Suauu toto 2 itula pe a uma se taumafataga

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai le 10 i le 15% o tagata uma e maua i le maʻisuka. I lenei ituaiga o maʻisuka, o faʻamaʻi-ß-sekone e maua ai le inisalini ua faʻaumatia, lea e taʻitaʻia ai le manaʻomia mo le faʻaofiina o le inisalini mai fafo.
O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaleleia, e fai ma tulafono, i se talavou i tagata ei ai le gaosiga o le genetic. A maeʻa ona faʻaalia i se mea e faʻaosofia ai (viral infections, o le le paleni o meaai, ogaoga ogaoga, mea vevela, radiation), o se ituaiga o "faaletonu" e tupu i totonu o le tino o le tagata, e amata ona maua ai auupega e faasaga i ona tino. E masani lava, o 'aneti puipuia puipuia le tino o le tagata mai faʻamaʻi pipisi ma toxins. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, latou te faaleagaina ai sela o le pancreas, faʻaumatia i latou, e mafua ai ona leai se inisalini i totonu o le tino, ma o le maʻisuka na te atiina ae.

Faʻaiʻu ile maʻisuka ituaiga 1, e aliali mai faailoga ma vave faʻatupulaia. O tagata gasegase e afaina i le galala tele, sili atu le urination, vaivaiga, vaivai, ma le suamalie o le paʻu. Ona i ai lea o le faaitiitia o le mamafa o le tino, o le gaogao i vae, leu, o le vaʻaia o le vaai, atonu e ono fesuisuiai ma le manogi o le acetone mai le gutu.

Eseesega i mafuaaga ma faailoga

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona oʻo i luma o le matua o le tolusefululima tausaga. E mafai ona mafua ai le le mautonu o le atuatuvale ma se mea e le fiafia ai e faʻaumatia ai le paʻu. I le isi itu, faatasi ai ma le amataina o le maʻisuka o lenei ituaiga, o le faʻaalia o le misela, mumps, pepepoxi, ma le cytomegalovirus e mafai.

O faʻamaoniga taua nei o loo i totonu o le ituaiga 1 ua iloga:

  • se lagona o vaivaiga, tele le le fiafia, lagona o le tiga i totonu o le fatu maso ma maso luga o tamai povi,
  • feʻaveaʻi masani, faʻatasi ai ma le le moe ma le le fiafia,
  • galala ma faʻamago mai le mucosa ofo. I lenei tulaga, e masani ona maitauina le faamamaina,
  • fiaai le mautonu, faatasi ai ma le leiloa o le tele.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e amataina i le i ai o le mamafa o le mamafa, le paleni o meaai ma le olaga ola.

O nei mea uma e oʻo atu ai i le faʻamalosia o le insulin. E pei ona taʻua i le taimi muamua, o le tino e faʻaleleia atili le inisalini, ae le lava le tele. Talu ai ona o lenei mea, o loʻo faasolosolo malie lava ona faʻafefe ia sene i ona aafiaga. O lona uiga, o le pancreas e tumau pea le le toe faʻaaogaina, ae o le faʻaaliga e tuʻuina atu se faailo e uiga i le manaʻoga e atiina ae se vailaau e le faʻataunuuina a latou galuega.

Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka o:

  • mamafa tele
  • atherosclerosis
  • matua
  • sili atu le taumafaina o meaai gaʻo-mauoa.

  • lagona o le galala ma le susu i le gutu,
  • faamago le paʻu,
  • mamafa tele
  • faateleina le 'ai
  • vaivaiga.

O le mea lea, e ui lava e iai ni faʻamatalaga faʻapitoa e faʻaalia i ituaiga uma, o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faapea foi ma le ogaoga o faailoga, e sili ona lelei. E i ai foi se eseesega i le fua faatatau o faailoga. I le maʻisuka ituaiga 1, latou te faia i ni nai vaiaso. O le lona lua o loʻo faʻaalia i le umi o le soifua matua o faʻamaoniga, lea e mafai ona tumau mo le tele o tausaga.

Le eseesega i togafitiga togafitiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ona faʻamalolo atoatoa.

O lona uiga, o le a gasegase le maʻi i lenei faʻamaʻi i lona olaga atoa. Ae o le tala saʻo ole fomaʻi e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga ole maʻi. I le faaopoopo atu i ai, o le a laveaʻiina mai le atinaʻeina o faʻafitauli e tutusa mo ituaiga uma e lua.

O le eseesega tele i togafitiga o faʻamaʻi o le manaʻomia lea mo le inisalini. I tagata gasegase i le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le mafai ona gaosia e le tino, pe tuʻuina atu i ni mea laiti. O le mea lea, ina ia tumau pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona latou faia inisua insulin.

E masani lava, faatasi ai ma le ituaiga 2 sd, o ia injections e le o manaʻomia. Togafitiga e faʻamapulaʻa i le amio pulea lelei, pulea o mea e faʻaaogaina, faʻamalositino lelei ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa faapitoa i vailaʻau.

Ae, i nisi tulaga, o inisua o inisalini e manaʻomia i le ituaiga lona lua o le maʻisuka. O lea la, e tatau ona faia ni inisiua pe afai:

  • o le tagata gasegase o loʻo i ai le fatu fatu, taʻavale, poʻo le faʻaleagaina o mea le talafeagai,
  • o se fafine o loʻo i ai le faʻamaʻi o loʻo sauni mo le fanau mai o se tamaititi. Ma le isi, e tatau ona amata faʻaaoga le inisalini mai le amataga o le maʻitaga,
  • o se taotoga e faia (tusa lava pe o le a le umi, natura ma le faigata),
  • o le tagata gasegase e iai le hyperglycemia,
  • faʻamaʻi pipisi
  • o sauniuniga tautala e le maua ai ni iuga.

Mo togafitiga talafeagai ma le soifua maloloina masani, o maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ina ia mataʻituina pea le maualuga ole maualuga ole suka o le suka. E mafai ona e faia lenei mea e ala i le suʻeina o suega. Ae o le asō o loʻo i ai meafaigaluega e mafai ai e oe ona faia lenei ituaiga suesuega oe lava. O le maʻisuka e matua afaina ai le kulūkose, i le taimi muamua ma le maeʻa ona 'ai.

E i ai se avanoa iloga e aloese ai mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O lenei mea e sili ona moni mo tagata na mafua ai le faʻaalia o le faʻamaʻi. O le lafoaia o tapaa ma ava malosi, faamalositino masani, faatasi ai ma se olaga ola maloloina, e mafai ona taofia le tupu aʻe o le maʻi.

O le puleaina o mea taumafa e taua tele i le puipuia o ituaiga uma o gasegase. Ae ina ia aloese mai le atinaʻeina o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e tatau foi i se tasi ona mataʻituina ma le totoʻa le tau o le mamafa. O le mamafa o le mamafa, e pei o le oona, o se auala saʻo i le atinaʻeina o le maʻi.

O lea, e lua ituaiga o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e iloga. Afai o le ituaiga muamua e faʻatoʻaina, ona maua lea o le lona lua i le taimi o le olaga. O le a le eseesega i le va o le tasi ituaiga ma le isi? O le eseesega i le va o ituaiga eseese o faʻamaʻi e taoto i le manaʻoga mo le inisalini injectable ma faʻamaoniga, mafuaʻaga o faʻaaliga, togafitiga faʻasolosolo, mea leaga na faia i le pancreas.

E ui lava e le mafai ona faʻamalolo atoatoa le maʻisuka, ae o le inisalini poo vailaʻau faʻapitoa (faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi) e mafai ona faʻateleina le soifua o le tagata maʻi ma faʻamafanafana atili ai. I soʻo se tulaga, e sili atu le faʻaalu o togafitiga i le taimi nai lo le mafatia mai le maʻi suka i le taimi mulimuli.

Faʻailoga

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo maua i luga o se ata o le soifua maloloina ma le maualuga o le kulukose o le toto. E masani lava, o le maualuga o le kulukose o le toto capillary (aveese mai le tamailima) e va i le 3.3 ma le 5.5 mmol / L. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le sili atu ma le 6.1 mmol / l i luga o se manava gaogao ma sili atu i le 11.1 mmol / l i soo se taimi o le aso, ua maua ai se siama o le maʻisuka. Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 1 na maua i le maʻisuka, o nei fuainumera e oʻo i le 20, ma o nisi taimi 30 mmol / L. O le faasinomaga o le hemoglobin (HbA1C), lea e atagia ai le maualuga o le kulukose i le past 3 months, e vavalalata vavalalata ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le HbA1C ≥6.5%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

I le faʻamaʻi o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le kulukose ma le acetone ua fuafuaina.

E le gata i lea, mo le siama o le fuafuaina o le maualuga o le inisalini ma le C-peptide i le toto, ua faaitiitia. O se faʻamatalaga lelei le fuafuaina o le maualuga o siama faʻamalosi i suauʻu pancreatic ma insulin (ICA, IAA, GADA ma isi).

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona tupu i tagata pe a uma le 40 tausaga, ae peitai, ona o le faateleina o le tele o le meaola, e tupu i tamaiti ma tamaiti.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, ua lava le insulin i totonu o le tino, peitai, ona o le gaʻo, o le tino ua le maua ai le lagona lelei, o lea ua taua o le insulin resistance.

O suauu pancreatic e amata ona totogi e maua ai le tele o inisalini, iu ai ina le maua lenei gafatia ma oti ai. E tatau i le tagata gasegase ona tui inisalini mai fafo i foliga o inisiua. E le gata i lea, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻateleina ai le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular, lea e faʻateleina ai le atinaʻega o faʻafitauli o le maʻisuka.

E i ai foi se gasegase i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu. O mea iloga e pei o le maʻisuka ituaiga 1 e seasea. O le tele o tagata gasegase e popole e uiga i le manava, fiainu, suamalie o le paʻu, vaivaiga. E masani lava, o le mafuaʻaga o le faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist o se faʻalauteleina o le kulukose toto na faʻafuaseʻi ona iloa i le taimi o se suʻesuʻega masani. I le tusa ma le afa o mataupu, pe a fai se siakiina o le maʻisuka ituaiga 2, o le tagata maʻi ua i ai ni faʻafitauli o le maʻi (faʻaleagaina o neura, vaʻa toto, mata, fatuga).

Meaʻai mo le maʻisuka

Muamua, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimuli i se meaai e faʻasaina ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie, pe, sili atu faigofie, suka. E tatau ona tuʻuese ituaiga uma o suti mai le taumafataga, e aofia ai le meli. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona mulimulitaʻi i meaai maualalo-calorie, lea o le a fesoasoani i le paʻu o le mamafa ma le faʻaumatiaina o le inisalini, lea o ia lava o se togafitiga. A leai, e leai se eseesega tele i le taumafa o tagata gasegase i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Fautuaga mo le soifua maloloina o tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

  • Faʻatapulaʻa lau faʻaaogaina o vailaʻau faʻataʻitaʻi ma faʻaleleia lau gaʻo vailaʻau (cereals, falaoa o le falaoa atoa, pasta o le saito).
  • Faʻateleina le faʻaaogaina o fila, e maua ai lagona o le faʻavevesi, aveese le toxins mai le manava, faʻaititia le kulukose o le toto. Faʻaaogaina i fualaʻau, bran, legumes, peel fruit.
  • Faatapulaaina le taumafaina o meaola manu ma faateleina - fualaau faisua (vai). Vailaʻau o fualaʻau 'oloʻo aofia ai gaʻo gaʻo polyunsaturated, lea e faʻaitiitia ai le toto cholesterol ma faʻaleleia le tulaga lautele.
  • Kuki a oe lava meaai. O le auala sili e kuka ai o loʻo i totonu o se fafie faʻatau. E mafai foi ona e kuka, tao, kuka. Aua e teu.
  • E mafai ona e faʻaaoga mea suamalie i ni vaega laiti. Latou te le faateleina le kulukose o le toto. Manatua o le fugose, xylitol, sorbitol o mea suamalie faalenatura, o lona uiga, latou te mafai ona faateleina le glycemia, ma o le mea lea, o oloa na faia ma lo latou faaaogaina, e ui lava o loʻo i luga o fata mo le maʻisuka i faleoloa.
  • Faʻaitiitia meaʻai leaga mai au mea taumafa - sugary sodas, pia, keke, sooga, mayonnaise, ma isi.

Tomai mo togafitiga mo le maʻisuka

E i ai se eseesega tele i togafitiga faafomaʻi o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
I le maʻisuka ituaiga 1, ona o le tino e leai sona inisalini, o le togafitiga o le inisalini e faʻataʻitaʻiina loa lava ina ua maeʻa ona iloa. E tele ituaiga inisalini ma a latou analogues, e filifilia taitoatasi. I le taimi lava e tasi, o le siakiina o le maualuga o le kulukose o le toto e faia i le faʻaaogaina o se glucometer i le ao, e tatau ona e faia lenei mea i le amataga o togafitiga masani, 8-10 taimi i le aso. E eseese ituaiga o togafitiga o inisalini, metotia ma nofoaga mo le puleaina o inisalini, o nei mea uma, faapea foi ma le saʻo lelei o le fuainumera manaomia, e aoaoina i se tagata maʻi i aʻoga o le maʻisuka i se falemai poo se falemaʻi lautele.

Ituaiga 2 maʻisuka amata, i le avea ai o se tulafono, faatasi ai ma fualaau o le suka o le suka. E i ai a latou metotia eseese:

  • Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini.
  • Faʻailoa le gaosia o le inisalini.
  • Faʻaitiitia le faʻafefe o le kulukose mai le manava i totonu o le toto.

E tasi le vailaʻau ma a latou faʻasigaga e mafai ona faʻatulagaina.

Afai e le aoga le fua o le suka, o le inisalini e faaopoopo i togafitiga, ma i taimi mulimuli o le maʻisuka, pe a leiloa le puleaina o le maʻisuka, o le inisalini e avea ma togafitiga autu. I nisi tulaga, togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e amata vave lava i le inisalini.

Mai i luga, e manino lava i le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i ai eseesega eseese i mafuaʻaga, o le faʻamaʻi ma togafitiga. Ae ui i lea, o le amio a le tagata maʻi, o le usitai mausali i faatonuga a le fomaʻi ma le tausisia o togafitiga e tatau ona tutusa lava.

O le mai o le maʻisuka ma ona ituaiga

O ituaiga ituaiga o maʻisuka o ituaiga eseese ma o latou feeseeseaiga e faatoa mafai ona faavaeina e ala i suesuega. E tusa ai ma a latou faʻailoga ma mafuaʻaga, e lua ituaiga o maʻisuka. E ese i latou io latou uiga. O nisi fomaʻi e finau e faapea o nei eseesega e faʻatulagaina, ae o le togafitiga e faalagolago i le ituaiga maʻisuka ituaiga.

O le a le eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka? O mea uma e faigofie lava. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le tino e leai se inisalini siama, ma i le lona lua, o lona aofaiga o le a masani pe leai foi se aofaiga.

O le DM o loʻo faʻaalia i faʻafitauli o le gasegase o mea eseese i le tino. Ole maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. Ole inisalini ile hormone e le mafai ona tufatufaina le suka i totonu o siama ma amata ona le lelei le tino ma ua tupu ai le hyperglycemia.

I le maualuga o le kulukose, e tatau ona e fuafuaina le ituaiga o maʻisuka. O se faailo o le maʻisuka ituaiga 1 o le taimi lea i le tino i le le lava o le inisalini. Ina ia togafitia lenei tulaga, e tatau ona faʻaofiina le hormone i le tino. O le igoa lona lua mo lenei ituaiga o maʻisuka o le insulin-faalagolago. I totonu o le tino o le maʻi, ua faʻaumatia ai sela o le pancreatic.

I lenei suʻesuʻega, e tatau ai ona talia o le togafitiga e faʻatasi ma le tagata maʻi i lona olaga atoa. Injections injections e tatau ona faia e le aunoa. I tulaga tulaga ese, o le metabolic process may recover, ae mo lenei mea e tatau ai ona tuu le tele o taumafaiga ma ia amanaʻia ia uiga patino o le tagata maʻi.

Toeitiiti lava o tagata gasegase uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tuiina na o latou inisalini. O le hormone e filifilia e le fomaʻi, o le numera o injections e faalagolago i lenei. I lenei tulaga, e tatau ona e mulimuli i le meaai fautuaina. E taua tele le gauai atu i le faʻaaogaina o meaʻai e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. O nei mea uma e aofia ai mea uma e maua ai le suka, fualaau 'aina e maualuga maualuga le kulukose, suamalie suamalie.

O le eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga 2 e le faalagolago i le inisalini o inisalini. Ua taʻua o le inisalini-tutoʻatasi. E masani lava ona maua i totonu o tagata matutua. E leiloa e le siama lo latou lagona lelei i le hormone aua e tele meaʻai i totonu o le tino. I lenei tulaga, e faia e se fomaʻi ni vailaau mo togafitiga ma o se meaʻai ua faatonuina.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala fiafia - o le Endocrinology Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalosi e puipuia atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua Iulai 6 mafai ona maua se fofo - TUSI!

O le mamafa o le paʻu e tatau ona faifai malie. Sili pe afai e le silia le 3 kilokalama i le 30 aso. E mafai ona e faʻaaoga fualaʻau e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o suka.

Faailoga o Suga Suauu

O le a le mea autu e iloa ai le maʻisuka? O le sili atu lea o le kulukose o le toto i totonu o le toto poʻo le mimi. Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka i totonu o le tino, o faʻafitauli e mafai ona atiaʻe, ma o le soifua maloloina o le maʻi e ono tupu. O lenei mea e mafua ona o se faaletonu o mea uma ma o se taunuuga e mafai ona tulai mai:

  • suka i le liua gaʻo
  • glyping o membranes i totonu o siama (ona o lenei mea o le ai ai le faʻalavelave i le gaioiga o totoga o meaola, faiʻai, maso ma faʻamaʻi o le paʻu)
  • faasaga i lenei talaaga, o le faaleagaina i sela o le tino e mafai ona tupu ma mafai ai ona tupu le neuropathy o le maʻisuka,
  • afaina ai toto toto ma faʻaalia ai le vaʻaia, o le gaioiga o totoga i totonu e mafai ona faʻavaivaia.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka O le a le eseesega iloga o faʻaʻailoga? O le maʻi maʻisuka e amataina lemu ma faʻagasolo lelei uiga faʻaalia e amata ona aliali mai. A aunoa ma togafitiga faafomaʻi ma togafitiga talafeagai, e mafai ona tupu se coma.

Faailoga o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka:

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

  • o le tagata maʻi e lagona le malogo i lona gutu,
  • e masani lava ona ia lagona le fiainu, lea e le alu ese e tusa lava pe ua uma ona inu ava,
  • tele gaioiga elemene e tupu
  • o le tagata gasegase o le a mamafa lona mamafa pe, i se isi itu, o le a faateleina
  • suamalie ma vego paʻu
  • manuʻa e oʻo atu i le maʻi pipili ma le maʻi papala o le a faʻaalia i luga o le paʻu,
  • e lagona le vaivai o maso
  • o le maʻi e amata ona afu tele,
  • soʻo se manua o le paʻu e faʻamalolo tele.

Afai e amata ona faʻaalia e se tasi ia faailoga faʻapitoa, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi ma siaki lou suka suka. Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, o le a faʻateleina faailoga ma e ono aliali mai se lamatiaga moni i le soifua o le tagata maʻi.

Faʻamatalaga ma le tikeri o maʻi

E faapefea ona ese le siama o le maʻisuka ituaiga 1 mai le ituaiga 2? I lenei tulaga, o le a leai se eseesega. Ina ia iloa le maʻisuka, e tatau ona faia se suʻega.

  • E taua le faʻavae o le suka toto. O le toto samples e faia aʻo leʻi 'aʻai,
  • E le gata i lea, o loʻo faʻatinoina se suʻega toleniga o le glucose. E aofia ai le siakiina o le kulukose pe a uma ona 'aʻai, pe a mavae ni nai itula,
  • Ina ia maua se ata atoatoa o le gasegase o le faamaʻi, e faia se suʻega toto i le aso,
  • E tofotofoina Urine mo le suka ma le acetone,
  • O le faʻamautuina o le tele o le hemoglobin glycated o le a fesoasoani e iloa ai le faigata o le faʻafitauli o le maʻi,
  • O le suʻega o le toto mo le biochemistry e faʻaalia ai le solia o le ate ma fatugaʻo,
  • E tatau ona fuafua le fua faatatau o le filtration o meaola fatufatu,
  • O loʻo suʻesuʻeina le vaega tupe.
  • Latou te suʻesuʻe iʻuga o le cardiogram,
  • Suesue le tulaga o vaa uma.

Ina ia maua le faʻamaonia saʻo, e tatau ona e maua fautuaga mai tagata tomai faapitoa. Ae o le autu o le a avea ma se endocrinologist.

Afai o le maualuga o le suka o le toto suka o loʻo i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 6.7 mmol i le lita, e mafai ona maua le maʻisuka.

Meaʻai ma togafitiga mo le maʻisuka

Leai se eseesega na maua i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 mai le maʻisuka ituaiga 2. O le taumafataga o le a taulai atu i le faʻasaoina o le mamafa ma le pulea o meaʻai gaʻo gaʻo. O oloa e maua ai le suka e faasaina. Ae e mafai ona e faʻaaogaina lona natura ma mea faʻapipiʻi.

O le faamai o le muamua ma le lona lua o loo i ai eseesega i togafitiga. I le tulaga muamua, e faʻaaogaina le inisalini, ma i le lona lua, isi vailaʻau.

O le a le maʻisuka o le a sili atu le matautia nai lo le ituaiga 1 poʻo le 2? Soo se ituaiga o le maʻisuka o se lamatiaga i le masaniga masani o le tino o le maʻi.

O ituaiga o le maʻisuka e tele tikeri o le malosi. O le sili ona faigofie o le a iloiloina le 1 tikeri. Ae i soo se tulaga, o le togafitiga fautuaina ma le meaai filifilia e le tatau ona faʻagaloina. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le maʻi mai le sili atu ona ogaoga.

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le maʻisuka, e tatau ona faʻalogo i togafitiga puipuia. Muamua lava, e faʻaaoga lenei mea i tagata o loʻo i ai se faʻasologa o togafitiga. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le tele o taimi i le vaeluaga ma le matua. Ae e le faʻagataina ai le maʻisuka i le vaitau ese.

O se ituaiga o le maʻisuka e faalagolago ile inisalini e taumafai e atiina ae ma se gaioiga masani. Ae e le o se mea muamua lea.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka-tutoʻo tutoatasi o le maʻisuka, e tele mea e faalagolago ile:

  • o le mamafa o le maʻi (pe afai e iloa le mamafa o le mamafa, o le a mafai ona tupu aʻe le maʻisuka),
  • taʻa toto ma faiga faʻasolosolo,
  • onosai i mea taumafa, taumafa gaʻo, suamalie,
  • soifua maloloina.

O meaʻai talafeagai, aʻoaʻoga faʻapitoa, tuʻuina atu o masaniga leaga o le a fesoasoani e aloese ai mai le atinaʻe o le maʻisuka i soo se ituaiga.

Metotia faaopoopo

O le faamalositino o se fesoasoani faʻapitoa fesoasoani. O le mea moni, e le mafai ona faʻaumatia le maʻi faʻatasi ai ma le fesoasoani a taʻaloga, ae ia toe faʻafoʻi le mamafa masani, o le maualuga o le kulukose o se mea moni.

O le faʻamalositinoina o tagata e maua i le maʻisuka ei ai nisi o mea:

  • vasega sili atu ona faia i fafo, mo le sili atu le aoga,
  • aʻoga masani - afa itula ile aso poʻo se itula ile aso uma,
  • e tatau ona i ai ia te oe i taimi uma ma sauniuniga talafeagai ma meaai mo se meaʻai,
  • siitia lemu i le avega.

E fautuaina le fuaina o fua o le suka aʻo leʻi aʻoga, i le ogatotonu ma i le faaiuga o vasega.

O aʻoaʻoga faʻale-tino e taua tele i le tauia o le faʻamaʻi.

O lea, o loʻo manino nei le mea e vaʻaia ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 - o mafuaʻaga, o le faʻaleleia o le atinaʻe, o le natura o le kosi ma faʻamaoniga.

Fesili i le fomaʻi

Talu ai nei lava, na ou iloa ai e iai loʻu maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona e fesoasoani e fai se lisi mo le aso, e faʻafefea ona sili atu le kukaina o meaai?

Andrey G, 58 tausaga, St. Petersburg

Aʻo kuka, e sili atu le tuʻuina atu o meaʻai. O le a sili atu le soifua maloloina ma le saogalemu o le a taoina, taoina ipu, taumafa gao. Lafoaʻi fualaau 'aina ma fualaʻau i se mea itiiti e mafai. O se faʻataʻitaʻiga lea mo le aso.

  • Breakfast - apple, buckwheat, fuamoa, lauti e aunoa ma le suka, keke falala.
  • O le lona lua o le taeao o le moli, kuki masi, o le fua o fua o le rosehip.
  • Taʻaloga - suamalie fualaʻau, pulou moa vavalaʻau ma kāpeti vevela, salatisi salati, falaoa, susu.
  • Taumafa - tao tao, fualaau faisua po o salamata fua.
  • I le po e mafai ona e inuina se ipu malamalama o le kefir free-fat.

Ua ou maʻi i le IDDM mo le tusa ma le tausaga i le taimi nei ma ua ou tago i fualaau talafeagai. Ou te fia iloa pe i ai ni togafitiga faʻasolo mo togafitiga?

Anastasia L, 26 tausaga, Tyumen

Ioe, o ia mea faigaluega o loʻo i ai. O nisi meaʻai, e mafai e laau toto ona faʻamautuina lelei le maualuga o le suka.

  • Aoina ni vaega o le tusa ma le fasefulu paʻu, sasaa se ipu vai ma taofi i totonu o le vai taele mo le itula. Inu 20 pa'ū.
  • I totonu o se vevela, sasaa se sipuni sipuni o le vormwood mamago, sasaa se ipu vai inu ma alu mo le 8 itula. Ave aso taʻitasi o le ipu tioata mo le 15 aso.
  • 7 fasi pi pi, sasaa le afa afa vai ma tuu i le po. Taumamafa pi ma inu vai i le itula ao lei faia le taeao.

A e leʻi amataina togafitiga a tagata, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga