Ituaiga 2 maʻisuka ma o lona uiga

O le maʻisuka ituaiga 2 (o le isi igoa e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka), poʻo le maʻisuka II, O se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le hyperglycemia masani, lea e atiina ae ona o se faaletonu o le gasegase o le inisalini po o mea e le masani ai i le fegalegaleaiga o le inisalini ma sela o le tino. I se isi faaupuga, o le uiga ese o le maʻisuka ituaiga 2 o le masani lea o le tagofia o le suka mai le inumaga i le tulaga o le solia o le suiga o le suka mai le toto i isi tino o le tino.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e tupu pe a uma le 40 tausaga i tagata lautele, ma faia pe a ma le 90% o mataupu o ituaiga uma o le maʻisuka. E faasolosolo lemu le alualu i luma, i nisi o mea e tutupu e o mai faatasi ma le ketoacidosis - o le solia o le gaosiga o le carbohydrate mafua mai i le le lava o le inisalini ma faʻaalia i le maualuga o le glucose ma tino ketone i le toto.

Mafuaaga o le maʻisuka e le o le insulin

O le DM II o se maʻi faʻatoʻilaloina. O le numera tele o tagata ei ai lenei ituaiga faʻamaʻi e mamafa tele. O le mea lea, o le manuʻa o se mea taua tele mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O isi faʻafitauli aʻafia e aofia ai:

  1. Tupulaga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaʻi e taatele i le va o Aferika Amerika),
  2. Soifuaga masani
  3. Le lelei le taumafa taumafa i le maualuga o le sukabohydrate ma le maualalo i le fiber ma le fiva lanu,
  4. O le i ai o le maualuga o le toto, o lona uiga. maualuga maualuga
  5. Le i ai o le maʻi cardiovascular.

E le gata i lea, o fafine ei ai le ovary polycystic ma i latou na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama le vaega o le aʻafia.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

Mo le maʻisuka II, o faʻatonuga o loʻo i lalo e taua:

  1. Le maualuga o le kulukose maualuga, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o osurifeisis, ie. tele le gau e ala i fatuga o vai ma masima. O le mafuaʻaga lenei e mafua ai le faʻamalaina (vailala) ma le atinaʻeina o le le atoatoa o cations o le potassium, sodium, magnesium, calcium ma anions of chlorine, bicarbonate and phosphate.
  2. Faaitiitia le mafai gafatia o siama e puʻeina ma faʻaaogaina (faʻaaoga) glucose.
  3. Faʻateleina le faʻaleleia o isi - isi mea - malosiaga (amino acids, mea gaʻo susu, ma isi).

O le kulūkose e faʻamoemoeina e se suʻega o le toto, faʻamatalaga atili iinei.

I fafo atu, o nei faiga faʻaleagaina e faʻaalia i latou i foliga o faʻamaoniga nei:

  1. Tulu mucous mata, galala malosi, e oʻo lava i le inu malosi,
  2. Vavalalata lautele ma vaivai ma le vaivai tele,
  3. Faʻasalaga masani o le loto,
  4. Polyuria - faʻateleina, faʻaaogaina urination,
  5. Musua le mama
  6. Tue le paʻu
  7. Faʻamamaʻi manuʻa faʻamaʻi,
  8. Faigaluega mai le mamafa o le tino: mamafa o meaʻai / mamafa,
  9. Maʻa faʻamaʻi pipisi
  10. Vaavaaiga vaaia, ma isi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e le o le insulin

O le faafitauli o le faia o se suʻesuʻega i luga o nei faʻavae o le, i le tulaga o le maʻisuka ituaiga II, o le lisi o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i tulaga eseese, e foliga mai e le masani ai ma e le faʻamaonia, o nisi taimi e mou ese uma. O le mafuaʻaga lea o le suʻesuʻeina o toto toto, lea e iloa ai le maualuga o le suka toto, fuaina i le millimoles i le lita (mmol / l), e taua tele i le siama o le maʻisuka ituaiga II. Ua ave le toto toto i luga o se manava gaogao mo le auiliiliga, ona - 2 itula pe a uma le taumafataga.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga masani o le suka e tutusa ma le maualuga o le 3.5-5 mmol / L. 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, o le maualuga o le suka e maualuga ile 7-7.8 mmol / L.

Afai o nei fuainumera, i le faasologa, e sili atu i le 6.1 mmol / l ma sili atu i le 11.1 mmol / l, ua mafai ona tatou talanoa e uiga i le siama o le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻamaoniga o lenei mea e mafai foi ona avea ma suauu i totonu o le urine.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga lona 2 o se ituaiga o le maʻisuka "sili atu le malosi" nai lo le ituaiga 1: o ona faailoga e le faʻailoaina ma tuʻuina atu i le tagata maʻi le faʻafitauli ma le mafatia. Ae o le le amanaʻiaina o faʻamaoniga manino, o le faʻamoemoe o le faʻamaʻi e "alu ese na o ia," e matua le faʻaaogaina ma e le taliaina. O le mea e leaga ai, o vailaʻau e le mafai ona fofoina le maʻisuka II, ae o le maʻisuka e mafai ona "pulea" e ala i le ola umi ma tumu i le ola.

O le ki i le ola atoa i le maʻisuka o le mataituina ma le faʻaeteete maualuga o le suka. Ae ui i lea, e le mafai ona faia suʻega falesuesue i le tele o taimi i le aso. O glucometers laiti, mo se faʻataʻitaʻiga, OneTouch Select, o le a sau e laveai - e faigofie, e faigofie ona ave ma siaki lau kulūkose pe'ā tatau. Faʻatinoina le faʻamaonia o le atinaʻe i le Rusia, faailoga muamua ma pe a maeʻa taumafa. O le masini e matua faigofie lava ona faʻaaoga, aʻo ese mai i le fua saʻo. I le faʻaaogaina o se glucometer feaveaʻi, e mafai ona e tausia le maʻi i lalo o le puleaina.

O togafitiga e maua mo le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi. O le mea lea, i le laasaga I, o le tagata maʻi e faʻaalia se meaai, faʻaitiitia le faʻavaivai, galue malosi faaletino (savali i totonu o le ea, uila, aau), talu ai e oʻo lava i sina pa'ū laʻititi i lenei laasaga e mafai ona faʻamaonia le metabolism o le gaʻo i totonu o le tino ma le kulupu o le kulukose ate.

Faʻaaloalo i se taumafa mo le maʻisuka II e aofia ai:

  • vaega paleni paleni paleni (5-6 taumafataga i le aso), e tusa ai ma le faasologa ma mea laiti,
  • faʻatapulaʻaina le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie, faigofie faigofie e mafai ona digestible, protein ma gaʻo tumu, faapea masima ma le ava malosi,
  • faateleina i le taumafa taumafa i meaai fiber, vitamini ma isi elemene e manaʻomia mo le tino (e aofia ai le faʻaaogaina o le tablet multivitamins),
  • i le tulaga o le mamafa o le mamafa, o meaai maualalo maualalo (e oo i le 1800 kcal i le aso).

Pau lava o vailaʻau ua uma ona faʻaaoga i le taimi muamua o le maʻi o le metformin. I vaega II ma le III, o taumafa ma gaoioiga faʻale-tino e tuʻufaʻatasia ma le tagofia o vailaau e le o iai le inisalini. Faatasi ai ma fualaau oona e faaaoga i le togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini, e iloagofie vaega nei:

  1. 2 sauniuniga o le sulfonylurea (CM) (chlorpropamide, tolbutamide, glimepiride, glibenclamide, ma isi) e faaosofia ai le pule faanatura o le inisalini i le pancreas ma faaitiitia ai le teteʻe o tisipesa o le tino (ate, musika, mea totino) i le hormone.
  2. Faʻapena mai le vaega telepopoa: o le aso ua na o le metformin. E faʻaitiitia ai le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le ate ma lona niniina i totonu o le inumaga, faʻaleleia ai le faʻaleleia o le suka i sela ma faʻalautele ai le lagona o le tino i aʻafiaga o le inisalini. O le tele lava, o metfomin o loʻo faʻatulagaina i tagata gasegase maualuga o loʻo i ai ituaiga o faigata i le aveesea o le mamafa.
  3. O faʻasolo mai o Thiazolidinone (rosiglitazone, troglitazone) e faʻatupulaia ai le gaioiga o le inisalini o loʻo talia ma faʻaitiitia ai le kulūkose, faʻasaʻo le lipine lipine.
  4. O inhibitors alpha-glucosidase (miglitol, acarbose) e faʻalavelaveina le faʻafefe o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai, ma faʻaitiitia ai le hyperglycemia ma le manaʻomia mo le inisalini e tupu pe'ā uma ona 'ai.
  5. Dipeptidyl peptidiasis 4 inhibitors (vildagliptin, sitagliptin) faʻalauteleina le glucose senitisi i suauu β-pancreatic, ma faʻaleleia ai le puleaina o le insulin i le glucose.
  6. O mea faʻapipiʻi (glucagon-like peptide-1, poʻo le GLP-1) e taʻitaʻia ai le puleaina o le inisalini e faalagolago i le glucose, faʻaleleia le β-cell function and suppression of increased glucagon secretion.

O togafitiga faʻamaʻi e amata i le monotherapy (ave 1 fualaau faasaina), ona faʻaopoopoina ai lea, o lona uiga, e aofia ai le puleaina faʻatasi o le 2 pe sili atu fualaʻau o le suka.

I le tulaga o faʻafitauli, o togafitiga tuʻufaʻatasiga e faaopoopo i togafitiga o inisalini. O lona faʻafeiloaʻiga o se ituaiga o filifiliga i le galuega a le pancreas, lea e masani lava ona tatau ona fuafua le maualuga o le suka o iai i totonu o le toto ma faʻasaʻo le aofaiga talafeagai ole inisalini.

O le inisalini e tui i totonu o le tino e pei o se tui tui, talu ai o le gaʻoina o le inisalini faʻaalia (e ala mai i le gutu) o le a taʻitaʻia ai le faʻamaʻiina o le vailaau faʻasaina e le suka.

E sili atu le faigata ona faʻafesoʻotaʻia le malosi o le gasegase e pei o le taimi e tuʻuina atu ai le inisalini, o lona uiga. i le taimi saʻo. O le mea lea, e matua taua tele le mafai gasegase e tuʻufaʻatasia, faamaopoopo taumafa ma inisiua i se auala e tausisia pea le maualuga o le suka i le masani, aloese mai le hyperglycemia, o lona uiga. maualuga maualuga o le toto, ma le hypoglycemia - lona maualalo o mea.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka e le o le insulin

O le maʻisuka o le maʻisuka e le o matauina e le tagata maʻi e mafai ona faasolosolo ona afaina ai lona tulaga o le soifua maloloina ma iu ai ina oʻo atu i ni faafitauli matuia - o le mea ua taʻua o "le tele o faafitauli o le maʻisuka" lea e tupu i ni nai tausaga mulimuli ane. O se tagata maʻi i lenei ituaiga o suka suka e matua faateleina ai le lamatiaga o le fatu ma le stroke, o le toto ma le gaʻo gasegase ua le afaina, ua maitauina le maualuga o le toto, ua leiloloa le lagona i le pito i lalo, ua aafia ai gaioiga o mafaufauga ma gaʻo, ma isi.

O faʻafitauli nei o le maʻisuka ituaiga 2 e iloga:

  1. Maʻisuka microangiopathy - faʻaleagaina puipui o toto toto laiti: faʻaleagaina le le mafai, faʻateleina le pala, manaʻoga e fausia ai le toto ma o le atiaʻe o le atherosclerosis vascular.
  2. Maʻisuka macroangiopathy - faʻaleagaina puipui o toto tetele.
  3. Polyneuropathy o le maʻisuka - faʻafitauli o le faʻalavelave faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le micropathy: o le nerve polyneuritis, paresis, paralysis, etc.
  4. O le gasegase o le maʻi suka o se "crunch" i sooga, tiga i totonu ia i latou, tapulaa o le gaioiga, faaitiitia i le tele o le synovial fluid, faateleina lona viscosity.
  5. O le maʻi ophthalmopathy o se amataga vave o le cataract, o lona uiga faʻafefe o le tioata.
  6. O le retinopathy o le maʻisuka o se maʻi e leai se afaina o le retina o mata, ma isi.
  7. O le nephropathy o le maʻisuka - faʻatoʻa fatu fatuga, faʻaalia i le i ai o le toto ma le protein i totonu o le urine, i mataupu ogaoga - faʻatasi ma le glomerulosclerosis ma le le atoatoa.
  8. O le maʻi o le maʻi suka - suiga i le mafaufau o le tagata maʻi ma lagona faʻaletino, gasegase o le mafaufau (mobility), atuatuvalega, faailoga o le inupia o le tino tutotonu.

Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist ma se fomaʻi o le tagata faapitoa e fetaui i ai (ophthalmologist, neuropathologist, cardiologist, ma isi).

Aua nei galo o le aso nei e maua ai le maʻisuka lona tolu i totonu o faʻamaʻi - o mafuaʻaga autu o le oti (pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le oncological). O le mea lea, mo soʻo se faʻamaoniga o le maʻisuka, le amanaia o le soifua maloloina o se tagata, o le faʻamoemoe o le faʻamaʻi e "alu ese na o ia," poʻo le taumafai e taulimaina faʻamaoniga o le faʻamaʻi e faʻaaoga ai "metotia a matua matua" o se mea sese ma le faʻamagaloina.

Faʻavasegaga

I le 1999, na faʻaalia ai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Malo le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi pipisi e faʻapupulaina ona o le le maua o le inisalini faʻamalositino poʻo le faaitiitia o le lagona o le tino i le inisalini (faʻamalosia o le inisalini).

I le 2009, o le polofesa Amerika o R. De Fronzo, mo le taimi muamua, na faatuina se faʻataʻitaʻiga e aofia ai le "taufaʻataʻu taufaʻatau" o fesoʻotaʻiga autu o le pathogenetic e oʻo atu ai i le hyperglycemia. E foliga mai o le faaopoopo atu i le tui o le inisalini o le ate, o le tino o le maʻisuka ma le β-cell, o se vaega taua i le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2 e faia e ala i le solia o le mea e tupu ai, o le glucagon overproduction by cell-pancreatic, activation of lipolysis by adipocytes, increased glucose reabsorption, as well as dysfunction Neurotransmitter faʻasalalauga i le maualuga o le faʻaogaina o le tino. O lenei polokalame, lea muamua na faaalia ai le eseesega o le atinaʻeina o le faamai, seia oo mai talu ai nei, ua sili ona manino le atagia o manatu faaonapo nei i luga o le pathophyiology o le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, i le 2016, o se vaega o saienitisi, na taitaia e Stanley S. Schwartz, na faatuina se ata "faafoliga" i nisi o auala, e faaopoopo i ai isi sootaga e tolu i le atinae o le hyperglycemia: o le mumū o le tino, suiga o le tino i le intestinal microflora ma le faaleagaina o le amylin. O le mea lea, e oʻo mai i le taimi nei, e 11 fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi e faʻaosofia ai le alualu i luma o le maʻisuka ua uma ona iloa.

Faʻavasega faʻasologa |O le a le eseesega i le va o le ituaiga 2 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1

Afai o togafitiga o le ituaiga muamua, lea e tupu i le tele o tamaiti ma le tupulaga talavou, e tupu vave ma e le o faamoemoeina, ona oʻo lea i le faasolosolo malie o le ituaiga lona lua o le gasegase o le pancreatic.

O le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma se gasegase o le genetic, o le lona lua - sili atu ma se auala o le ola.

Muamua o lona uiga o le insulin-faʻalagolago, talu ai e leʻo gaosia le hormone, o le lona lua, o se tulafono, e le o, e ui o le inisalini e ono manaʻomia i le tulaga sili ona ogaoga.

E tusa ai ma suʻesuʻega WHO, i le lalolagi (aemaise lava i atunuʻu ua atiaʻe), o le 5 i le 7 pasene o le faitau aofaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, i totonu o le litaea ua silia ma le 65 tausaga le matua, o le maʻisuka ua uma ona maua le 20%. O le ituaiga lona lua e sili atu ona maua i le tele o taimi nai lo isi (80% o mataupu). Ma e tusa ai ma le tulaga o le olaga faitino, o le "senituri lona luasefulu senituri" o lona tolu lona tolu ina ua mavae mea tau le mafaufau ma fatuga o le cardiovascular. O faʻamatalaga WHO o loʻo faʻavauvau foʻi: e ui i le atinaʻe o vailaau, o le numera o tagata gasegase ma "maʻi gasegase" o loʻo agaʻi i luma. I le tasi itu, o lenei mea e mafua mai i le soifua matua o le faitau aofaʻi o le lalolagi, ma i le isi itu, i le "toe faʻafouina" o le faʻamaʻi ona o le le lelei o le 'ai ma amioga amioga - faʻaogaina o le hypodynamia.

E le gata i lea, talu ai ua tatou o ese e faʻateʻa le tele o tala faʻasolopito e uiga i le maʻisuka, e taua le taʻuina o se vaega o vailaʻau faʻaonaponei aua e le o togafitiga, ae o le faʻaitiitia o faʻamaoniga o soʻo se faʻamaʻi tuga. O le tele o fualaau faʻatau e faʻatau atu i totonu o fesoʻotaʻiga o falemaʻi lauiloa, ma e sili atu i le 85% e le mafai ona taʻua o vailaʻau. Latou te naʻo le faʻamalieina o faʻamaoniga. O le mea lava lea e tupu i vailaʻau o le maʻisuka. O le maʻisuka ua faamalosia e inu le itiiti ifo i le lua vailaʻau ina ia mafai ai ona faʻasaʻo le toto, ae aiseā e tatau ai ia te ia? A uma, o le maualuga poʻo le maualalo o le toto maualuga ua naʻo se faailoga o se faʻamaʻi poo se faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻasologa o le maʻisuka. Aisea e "faamalolo" ai o ia ao avea pea le pogai autu o le leaga ma alualu pea i luma?

E aoga mo fomaʻi faʻatau e faʻatau atu vailaʻau. O i latou, faatasi ai ma isi mea, ei ai le tele o aʻafiaga o le itu lea e faʻavaivaia atili ai le tino. O lea latou te tuʻuina atu ai i latou lava i le manaʻoga, ona latou te maua tagata faʻatau masani e faʻamalosia e nonofo i luga o laulau mo le ola.

Mo le maʻisuka "fou", e taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona mataʻituina lelei pe o le a le taimi ma le tele o le 'ai, faʻapea foʻi ma le faʻasalalau i aso taʻitasi ma le gaioiga faaletino. E le tatau ona e vave alu i le fale talavai ma faatau uma fualaau faasaina na faatonuina e le fomaʻi mo oe, aua o nisi oi latou e le gata e le tatau ai, ae e afaina foi. Faʻamaʻopoʻaina le suka o le toto ma e tatau ona avea ma taumafa-maualalo e maua ai le tino. O le isi mea pe afai o le maʻisuka o loʻo i se tulaga maualuga. I lenei tulaga, e le naʻo le faʻamaʻi lava ia, ae o ona aʻafiaga foi, o le mafuaʻaga o le faateleina o le soifua maloloina i le faitau aofaʻi o le lalolagi, o loʻo tuʻuina i le lisi o mataupu.

E leai se tasi na matua suʻeina se togafitiga lelei mo le maʻisuka. E le aoga tele! Afai e te fofōina i le taimi nei, o le a leiloloa le tele oa latou tupe maua. "O le maʻi mama" o se faʻamaʻi auro e tele ai tupe.

E faigata tele ona malamalama faʻatasi, o le tino o loʻo faʻagasolo malieina lenei maʻi. E masani lava ona iloa i le taimi o nisi ituaiga suʻesuʻega lona tolu, pe a maua se glucose maualuga i le toto plasma (hyperglycemia) i luga o se manava gaogao - o le faailoga autu lea o le maʻisuka. E masani lava e le o manino lelei lenei mea. O le mea moni, o isi faʻamaoniga o loʻo aofia ai foi i le "faamai pipisi", o lona auai e masani ona faatonuina mo isi faamaʻi. Ona o lenei, e faigata ona iloa. E toʻatele e nonofo faʻatasi ma ia mo le tele o tausaga ma latou te le iloa lenei mea. Atonu e le o nofouta le tagata i le faamai o le endocrin ma amata ona ili le faailo pe a "maua" ni faafitauli matautia o le maʻisuka (maʻi o le maʻisuka, faaletonu vaaia, ma isi). O le mea lea, o le suʻesuʻega e masani lava ona faia pe a maeʻa suʻesuʻega o le toto mo le suka.

E sili ona fautuaina e pulea le tulaga i le i ai o ni aʻafiaga e aʻafia ai.

  • Faʻaaogaina tele o suamalie ma isi gaʻo.
  • Soifuaga soifuaga - sosoʻo, le toaga.
  • O le mamafa poʻo le mamafa.
  • Tigā toto maualuga ma le maʻi cardiovascular.
  • Afai ua maua muamua e le aiga le maʻisuka.
  • Tausaga e silia ma le 50.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao e faaalia ai le sili atu o le kulukose i le tino e lua i le tolu taimi.

E tatau ona e iloa o le toto maualuga o le suka o loʻo i le va o le 3.5 mmol / L i le 6.1 mmol / L.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o le hyperglycemia: mūlū (e oʻo atu i le 8.2 mmol / L), faʻaititia (e oʻo i le 11.0 mmol / L), ogaoga (luga aʻe o le 11.1 mmol / L). A maeʻa ona 'ai, e le tatau ona sili atu i le 8.0 mmol / L, ma ao le i momoe e faatagaina - mai le 6.2 mmol / L i le 7.5 mmol / L.

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka?

I le mauaina ai o se faʻafitauli le mautinoa, e tatau i se tagata ona fai atu se fesili faapea. O le mea e leaga ai, e le mafai ona toe faʻaleleia atoatoa, ae e mafai lava ona faʻaitiitia le mea na tupu ma faʻateleina tausaga o le ola malosi i le tele e mafai ai.

E ui o le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona faʻaaogaina, o le aʻa o lona "taofi" e oʻo ifo i le maualuga o le faʻaitiitia o le toto toto i tulaga faʻatusa e masani ona masani ai, e taua foi o taui. O le mulimuli i fautuaga a le endocrinologist, o le tagata maʻi e mafai ona faʻaleleia lelei lona tulaga ma le soifua manuia.

Ae mo lenei mea e tatau ona e galue ia te oe lava. Muamua, ia siaki pea le toto toto (suega i le fale suesue, glucometers), ma le lona lua, ia suia le ala o le olaga, faaleleia lona tulaga lelei.

  • Faʻalēaogā masani leaga: o le inu, ulaula, ava malosi.
  • Meaʻai maloloina
  • Faʻasologa o mea taumafa i vaega laiti - 6 taimi i le aso.
  • Auala masani i le vaalele fou ma le malosi faaletino (faamalositino, aau, uila).
  • Faʻaauauina le mamafa o le mamafa, tuʻuina atu le faavae, itupa ma tausaga.
  • Le faatumauina o le toto maualuga e le sili atu i le 130 i le 80.
  • Vaitalaʻau
  • Faʻaaoga faʻaogaina o vailaʻau faapitoa (pe a manaʻomia, insulin).

E toʻafia e ola i le maʻisuka ituaiga 2

E faʻalagolago lava i le vave o le suʻesuʻega ma le mafai ona fetuunai i se auala fou. I le lautele, latou te le oti mai le faʻamaʻi lava ia, ae mai i faʻafitauli. O fuainumera le tumau e fai mai o le avanoa e oʻo atu ai i se matua tuai i le maʻisuka ituaiga 2 e 1.6 ona maualalo ifo nai lo le tino maloloina o tupulaga. Ae ui i lea, o le mea moni e sili atu i le afa seneturi talu ai ua faaitiitia le tulaga faaletino i le tele o taimi o le faʻamalosia.

O le faʻamoemoe o tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago ia i latou lava. O le lalolagi o togafitiga e faaalia ai i le tasi vaetolu o tagata gasegase e mulimuli i le taumafataga ma togafitiga o le aso, o le tulaga ua atoatoa ona faamautu e aunoa ma le faaaogaina o fualaau. Ma aua le gauai atu i lagona le lelei. O le atuatuvale o le fili o se maʻisuka, o fai mai endocrinologists. O se tulaga faʻalavelave e mafai ona faʻaosofia ai le vave faʻafuaseʻi i le tulaga lautele ma le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

O faʻafitauli o le mea tonu lava lea o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 75% o maliu i lenei faʻamaʻi e fesootaʻi ma pathoces cardiovascular. I totonu o vaʻa toto, ona o le maualuga o le suka, o le a avea ma vevela ma le mafiafia, o se taunuuga o lea e galue ai le fatu ma le tele o le popole. O a nisi "mea e ofo ai" e mafai ona faamoemoeina?

  • Faʻatasi ma le maʻisuka faigata i le maualuga o le toto maualuga, o le aʻafiaga o stroke ma fatu e faalua.
  • O le Nephropathy o se maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo e le toe taulimaina galuega faʻamamaina i le tino.
  • O se taunuuga o le suka e le o gaosia, o se maʻi gasegase i totonu o sela e tupu malie i totonu o le ate: o le gasegase gaʻo, lea e iu lava ina avea ma le hepatitis ma faaiʻu i le cirrhosis.
  • Atrophy o musele o pito i tua, leai se lagona, faʻalavelave, gaogao (aemaise lava vae).
  • Gangrene faʻamaʻi ma manuʻa manuʻa poʻo siama faʻaleaga.
  • O le retinopathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai le retina lea e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻapouliuli.

Tomaʻi faʻafitauli i le ituaiga 2 Tisuka

O le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma se "faʻamaʻi manuia" vave atu pe mulimuli ane oʻo atu i le le atoatoa. E tusa ai ma fuainumera, o le a faʻamoemoeina e tusa ma le afa o mafatiaga uma mai se maʻi faapena. E tatau ona maitauina o tagata e 'ai ma le saʻo ma le faʻamalosi i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona aloese mai le tulaga o le le atoatoa.

O le le atoatoa o le tino (tolu) vaega ua faʻamaonia mo le tulaga masani o le faʻamaʻi, pe a faʻaalia sina faʻafitauli o le tino o le tino o le tino, ae o loʻo aʻafia ai le faatinoga atoa. O ia tagata ua solia i tulaga leaga o galuega, tulaga leaga o le fesuiaiga, malaga faapisinisi ma le po, o faaletonu faaletino ma faalemafaufau, faapea foi ma itula faigaluega le lelei.

1 ma le 2 vaega

O vaega lona lua ma le muamua (e le o galulue) o loʻo tuʻuina atu i tagata gasegase e manaʻomia le tausia e le aunoa, faʻasaina i le gaioiga ma le tausiga o le tagata lava ia, e mafua mai i faʻafitauli o le tino ma le ogaoga (ogaoga o le fatu poʻo le fatu fatu, maʻi le mautonu ole mafaufau, maʻi o le maʻisuka, gangrene, faanenefu le vaʻai po o le tauaso).

Faʻailoga faʻasaina Meaʻai Meaʻai Meaʻai ma Faʻatatau

I le maʻisuka, o meaʻai talafeagai e taua tele. I le filifilia o le taumafataga, e sili atu le lelei o le tagata lava ia, i le mafaufau i le tele o vaega, ae o loʻo iai fautuaga lautele. O meaai e tatau ona i ai le 25% o le protein, ma o gaʻo ma gaʻo gaʻo e le tatau ona sili atu ma le 20% ma le 55%. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu i le puipuiga o fualaau toto, o gaʻo gaʻo susu e faʻamalosia le polyunsaturated ma mea e taʻua o "umi uʻamea" - faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo.

  • Ia faʻatapulaaina le tele e mafai ai, ma e sili atu le faʻaesea mea e taʻua o oloa faʻasaina: ituaiga uma o suamalie ma mea faʻafiafia (suamalie, keke, keke, jams ma le meli, suamalie, suamalie ma suamalie manaia), oloa mai falaoamata papaʻe, muffins, ma pateta, sugar beets, semolina, lanu sukalanu, pasta.
  • O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, e masani ona maua i aano o manu ma gaʻo (puaa, ponaivi, tamaʻi mamoe, ituaiga uma o ulaula tapaa) ma meaʻai susu (gaʻo kulimi suamalie, kulimi, ice cream, cheeses, pata).
  • Taumafai e aloese mai fua e mauoa i le fructose: faʻi, vine, strawberries, mai fualaau mama - aso, vine, fig.
  • I le tulaga o le le atoatoa o le tino, e manaʻomia e le tino le toe faʻaleleia o mea aoga: vitamini (C, D, A, E, vaega B), microelements (magnesium, chromium, zinc, manganese, potassium ma isi), amino acids, coenzyme Q10,

Anapogi ma le maʻisuka

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na talitonu ai tagata fai meaʻai e faʻapea o le matelaina ma le suka o le toto o ni mea e le fetaui. Ae o lea ua faamaonia nei o le faʻasaʻoina o mea taumafa e aoga e le gata mo le le maua o le mamafa, e mafai ona faʻamamaina ai le mea oona, ate ma toe faʻafouina le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino. E fesoasoani lea i le faʻaleleia atili o le pancreas, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini ma sili atu le inu o suga. O ia fautuaga e sili ona talafeagai mo maʻi o le maʻisuka o le ituaiga lona lua i le amataga. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o le toe faʻafoʻatoaina atoatoa e ala i le faʻamalosi maʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona totogi le mafaufau i le faamamaina atili (faʻalogoina o le iniseti, enemas), faʻapea foi ma le sauniuniga lelei ma le alu ese mai le tino mai lenei tulaga.

Ae peitai, e le mafai ona e matelaina! O le taimi atoa o le anapogi e tatau ona faia i lalo o le mata mata a se fomaʻi o le a mataʻitu mea uma ma fesoasoani e faʻafetaui i tulaga "fiaaai".

Afai o faʻafitauli o le endocrine na mafua ai le leiloa o le mamafa o le mamafa, e leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu lau taumafa ma meaʻai. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻalauteleina le kalori o meaʻai. E le gata i lea, e mafai ona e amata faia ni faʻamalositino faigofie i le falemaʻi. Sa matou talanoa i sina mea itiiti e uiga i le gaioiga faaletino i le maʻisuka i totonu o se tusiga o loʻo taʻu mai ai le faʻasologa o le maʻisuka ma autu o le maʻisuka meaai.

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa ma kiliki Ctrl + Enter.

Faamatalaga lautele

O le upu "maʻisuka" ua faaliliuina mai le gagana Eleni e pei o le "momoe ese, lemu", o le mea moni, o le igoa o le faamai o lona uiga o le "masuasua o le suka", "le maua o le suka", o loo faamatalaina ai se faailoga autu - faateleina le excretion o le kulukose i le urine. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, poʻo le maʻisuka e le o le inisalini, e atiina ae i le talaaga o le faateleina o le tetee atu o le tino i le gaioiga o le inisalini ma le faaitiitia mulimuli ane o galuega a sulu o tamaʻitaʻi o Langerhans. E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea o le le lava o le insulin e muamua, i le ituaiga 2 o le maʻi, o le hormone deficiency o le taunuuga o le umi o le tui insulin. O faʻamatalaga faʻapomaʻi e matuā eseese lava, e faʻalagolago i uiga faʻalapotopotoga, tulaga faʻale-soifuaga tau tamaoaiga. I Rusia, o le fua faatatau fuafuaina e 7%, o le 85-90% o ituaiga uma o le maʻisuka. O le tulaga maualuga e maualuga i tagata e sili atu i le 40-45 tausaga.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi ua mafua ona o se tuufaatasiga o se mea na tupuga mai i le tino ma mea e aafia ai le tino i le olaga atoa. O le matua, o aʻafiaga leaga faʻaleagaga e faʻaitiitia ai le lagona o le tino o le tino i le inisalini, ma o le mea lea latou te le toe maua ai se aofaiga o le kulukose. O mafuaaga o le maʻisuka ituaiga II e mafai ona:

  • Mafuaaga O le tino o le tino e faʻaitiitia ai le malosi o sela e faʻaaoga ai le inisalini. O le mamafa o se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le atinaʻeina o le faamai, o le mea maualuga e fuafuaina i le 80-90% o tagata mamaʻi.
  • Hypodynamia. O le le atoatoa o le gaioiga o le tino e afaina ai le galuega a le tele o totoga ma fesoasoani e faʻagesegese ai faiga faʻavaomalo i totonu o siama. O le soifua maloloina o le soifua maloloina e faʻatasi ma le maualalo o le kulukose e muso ma lona faʻaopoopoga i le toto.
  • Taumafa le lelei. O le mafuaʻaga autu o le oona i tagata e maua i le maʻisuka o le taumafaina - o le tele o le kalori. O le isi itu le lelei o le faʻaaogaina o se tele o le suka faamamaina, lea e vave ona ulu atu i le toto, mafua ai ona "oso" i le insulin.
  • Faamai Endocrine. O le faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona afaina i maʻi o le endocrin. O nisi o faʻalavelave faʻaleagaina e fesootaʻi ma pancreatitis, o le tino o le pancreatic, le atoatoa o le pituitary, o le hypo- or hyperfunction of the thyroid coland or gland adrenal gland.
  • Faamai pipisi. I tagata o loʻo i ai se avega faʻatoʻaga, o le faʻamuamua o le maʻisuka ua faʻamaumauga o se faʻalavelave faʻamaʻi viral. O le mea e sili ona matautia o aʻafia, herpes ma le hepatitis.

I totonu o le fatu o le maʻisuka ituaiga 2 o le solia lea o le metabolism o carbohydrates ona o le tele o le tetee atu o siama i le insulin (malosi o le inisalini). O le gafatia o gaʻo e ave ma faʻaaogaina le kulukose, ua faʻaitiitia, o le tulaga o le hyperglycemia, o le maualuga o le suka o le suka plasma, o loʻo atinaʻe, o isi auala o le gaosia o le malosi mai mea aoga gaʻo susu ma amino acids ua faʻagaoioia. Mo le totogiina o le hyperglycemia, o le tino na te aveesea malosi le glucose e ala i fatugaʻo. O lona aofaiga i le urini e faateleina, glucosuria e atiina ae. O le maualuga o le maualuga o le suka i meaola o le olaola e mafua ai le faateleina o le mamafa o le osmotic, lea e faaosofia ai le polyuria - tele ai pea le gasegase ma le leai o se suavai ma le masima, e mafua ai le le mautonu ma vai-electrolyte le le atoatoa. O le tele o faʻamaʻi o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina e nei faiga - matua galala, vevela paʻu, vaivai, arrhythmias.

E suia e le Hyperglycemia le faiga o peptide ma lipid metabolism. O suauu suamalie e faʻapipiʻiina i molelatini o palatini ma gaʻo, faʻafefeteina a latou galuega, faʻasaina o le gaʻo i le pancreas, o le vaevaeina o gaʻo e pei o se punaoa malosi, ua faʻalauteleina le kulūkose e fatugaʻo fatugaʻo, o le eletise ua faʻavaivaia i le tino, ma ua lilo le tui o le intestinal. O le mea lea, o togafitiga faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻaleagaina ai maʻi faʻapitoa (angiopathy), o le tino o le tino (neuropathy), o le tino o meaʻai, ma le gutu o le endocrine. O se masini pathogenetic mulimuli ane o le le lava o le inisalini. E faasolosolo malie ona faia i ni nai tausaga, ona o le faʻaogaina ma le natura faʻatalanoaina le oti o β-sel. I le aluga o taimi, ua suia le inosia o le insulin i le faʻailoaina. O le inisalini lona lua e faʻalagolago i le faalagolago, e faʻasolosolo ai togafitiga insulin.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻi e amata lemu, i le laasaga muamua o le faʻaaliga e le o se mea e iloagofie ai, o lenei mea e matua aʻafia ai le siama. O le mea muamua o le faateleina o le fiainu. E lagona e tagata maʻi le susu, inu i le 3-5 lita i le aso. E tusa ai ma lea, o le tele o le urine ma le manaʻoga ia faʻataunuʻu le vevela. E mafai e fanau ona atiae le enuresis, aemaise i le po. Ona o le masani ai o le solo ma le maualuga o le suka i totonu o le urine ese, o le paʻu o le itu o le ingoaina o le ita, o le tino, o le mumu ua aliali mai. E faasolosolo lava, e ufitia ai le manava, o le paʻu, o le paʻu o tulivae ma tulivae. O le le lava o le aoga o le kulukose i fusi e mafua ai le faateleina o le manava, e maua e gasegase le galala na o le 1-2 itula pe a uma ona 'ai. E ui lava i le siʻitia o le faʻaoga o caloric, o le mamafa e tumau pea pe faʻaititia foi, talu ai e leʻo faʻafefe le kulukose, ae ua leiloloa i le sola ese.

O isi faʻamaoniga e vaivai, o se lagona faifai pea o le vaivai, moe i le ao, ma vaivaiga. O le paʻu e mamago, vevela, faʻamalosi i le gasegase, siama faʻamaʻi. Faʻafeiloaʻi faigofie ona aliali i luga o le tino. Manua ma abrasions faamaloloina mo se taimi umi, e masani lava ona pisia. I tamaʻitaʻi ma fafine, o loʻo faʻapupulaina e le au faipule, i tama ma alii, siama o le urinary tract. O le tele o tagata mamaʻi e lipotia se lagona o le tingling i tamatamailima, faʻalavelave o vae. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona e oʻo i se lagona o le gaioiga ma e oʻo lava i le vili. Ole maualuga o le toto e maualuga, o le ulu ma le vevela e le masani.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

I le finocrinology aoga, o se faiga faʻaletausaga i togafitiga e taatele. I le amataga o le faamai, o le mea autu e taulaʻi i ai le suia o le soifuaga o tagata gasegase ma faatalatalanoaga pe a talanoa le fomaʻi e uiga i togafiti o le maʻisuka ma le suka. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia faifaipea, o le fesili o le faʻaaogaina o le faʻasaʻoina o fualaau faasaina ua foia. O le tele o togafitiga faʻapitoa e aofia ai:

  • Meaʻai. O le mataupu autu o mea taumafa o le faʻaitiitia o le tele o meaʻai e maualuga i gaʻo ma gaʻo. Ae maise lava o le "matautia" o loʻo faʻamautuina oloa gaosi - mea faʻamaʻi, suti, sukalati, meainu suamalie.O le taumafataga o tagata gasegase e aofia ai fualaau 'aina, meaʻai susu, aano o manu, fuamoa, ma le tele o cereals. O se vaega itiiti ole taumafa, ole vaega ole tausiga, ole teena ole ava ma mea manogi e manaʻomia.
  • Gaioioiga masani. O tagata mamaʻi e leai ni faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai taʻaloga taʻaloga e faʻaleleia ai le faʻamaʻiina o faʻamaʻi (faʻamalositino). O latou taimi, taimi ma le malosi e fuafuaina taitoatasi. O le tele o tagata mamaʻi e faatagaina e savavali, aau ma savavali. O le taimi masani mo le tasi lesona o le 30-60 minute, o le taimi ole 3-6 taimi i le vaiaso.
  • Fomaʻi togafitiga. Faaaogaina o fualaau oona i nisi vaega. O le faʻaaogaina o biguanides ma thiazolidinediones, o fualaau e faʻaitiitia ai le tui insulin i sela, o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le vaega o meaʻai ma lona gaosiga i le ate, ua salalau. Ona o le le atoatoa o le aoga, o fualaau ua faatonuina e faaleleia atili ai le gaioiga o le inisalini: DPP-4 inhibitors, sulfonylureas, meglitinides.

Forecast and Prevention

Ole suʻesuʻega ole taimi ole suʻesuʻeina ole maʻisuka e mafai ona maua ai se tulaga taugofie ole taui, lea e tumau pea le umi o le normoglycemia, ma o le maualuga o le ola o tagata mamaʻi e tumau pea. Mo le puipuia o le faamai, e tatau ona pipii i se paleni paleni taumafa ma mea e maua ai le fiber maualuga, faasaina o meaai suamalie ma gaʻo, o se vaega o mea taumafa. E taua tele le aloese mai le le atoatoa o le tino, saunia le tino ma le gaioiga faaletino i le ituaiga savali i aso uma, taʻalo taaloga 2-3 taimi i le vaiaso. O le siakiina faifai pea o le kulukose e talafeagai mo tagata o loʻo lamatia (mamafa, matutua ma matutua, mataupu o le maʻisuka i aiga).

O le ae fiafia e faitau le mea lenei:

Auala e tausia ai le soifua maloloina: le fautuaga a le fomai sili Nikolai Amosov

Maʻisuka i tagata, ma mea e tatau ona e iloa e uiga i ai

Alcohol ma susu inu mo le maʻisuka

Lelei o Fua o le Maʻisuka mo le Taofiofi o le Suga Suauu

O le tele o le soifua maloloina ole lauti tilo

CATASTROPHIC FAʻAALIGA O TOTONU

Sugar Consumption ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi

Aʻoaʻoga o mea tutupu

E pei ona e iloa, e lua ituaiga o suka suka - T1DM ma T2DM, lea e sili ona taatele i togafitiga faafomaʻi. E i ai ituaiga faapitoa o togafitiga, ae o loʻo maua i latou i le tele o taimi.

Afai o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e masani ona alualu i luma vave, ona amataina lea o le ituaiga lona lua i totonu o se tagata, o se taunuuga lea e le matauina ai e se tagata le suiga le lelei i lona tino mo se taimi umi.

Mai lenei faʻamatalaga e tatau ona faʻamaonia pe a mavae le 40 tausaga, e manaʻomia le mataʻituina ma le faʻaeteete o le kulūkose i totonu o le tino ina ia mafai ai ona iloa le ituaiga faʻamaʻi lona lua i le amataga o le atinaʻe.

I le taimi nei, o mafuaʻaga tonu e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi e le o iloa. Ae ui i lea, o mea e mafai ona faʻatasi ma le amataina o togafitiga faʻapitoa ua faʻamamafaina:

  • Vaʻaiga faʻapitoa i le faʻamaʻi. O le avanoa o le tuʻuina atu o togafitiga "i le tofi" e sau mai le 10% (pe afai e maʻi se matua) i le 50% (pe a fai o le maʻisuka o loʻo i totonu o le gasegase o matua).
  • Totogi mamafa. Afai o le tagata maʻi e sili atu ona leaga meaʻai, ona leʻo ai lea o lenei tulaga, ua i ai lona faʻaitiitia o le lagona o le mama masini i le inisalini, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi.
  • Taumafa le lelei. O le soona taua o le gaʻoina o meaʻai e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻaleleia o togafitiga.
  • Le mautonu ma le popole.
  • O nisi vailaʻau, ona oa latou aʻafiaga, e ono oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le tino i le tino, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o se suka suka.

O mea e mafai ona taʻitaʻia ai se maʻi tumau o loʻo aofia ai se olaga ola solo. O lenei mea moni e taʻitaʻia e le gata i le mamafa o le mamafa, ae aʻafia ai foʻi le faʻaogaina o le kulukose i le tino.

O sui o le feusuaiga saʻo, oe na iloa le ovarycycy ovary, ua lamatia. Ma faʻapea foʻi fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama.

Ituaiga 2 maʻisuka: faailoga ma laasaga

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafua mai i le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le tino, lea e faʻaosofia ai le tupuga o diuresis osmotic. I se isi faaupuga, o le tele o vai ma masima e aveesea mai le tino e ala i fatugaʻo.

O le iʻuga, o le tino o le tino e vave ona le toe inu, ma faʻavalea le tino, o le le lava o mea oona o loʻo faʻaalia - o le potassium, sodium, magnesium, iron, phosphate. Faʻatasi ma le talaaga o lenei faʻalavelave faʻaleaga, e leiloa e le fusi ni vaega o latou gaioiga ma e le mafai ona gaosia atoatoa le suka.

T2DM faʻapupula lemu. I le tele lava o mataupu, o loʻo i ai se togafitiga faʻapitoa, o loʻo iloa i se faalavelave pe a asiasi atu i se tagata fomaʻi poʻo le taimi e faia ai se suʻesuʻega puipuia i se fomaʻi.

O le ata o le faʻamaʻi e faapenei:

  1. Faʻateleina le malosi o le susu pe a maʻi le tagata maʻi (e mafai e se tagata ona inu seʻia oo i le 10 lita i le aso).
  2. Gutu gutu.
  3. Faʻateleina le faʻasologa e oo atu i le 20 taimi i le aso.
  4. Faateleina le manava, paʻu mago.
  5. Maʻa faʻamaʻi pipisi.
  6. O le lelava moe, faaitiitia le tomai e galue ai.
  7. Lelava vaivai.
  8. Faʻafitauli leaga.

I fafine pe'ā uma le 40 tausaga, o le faʻamaʻi e masani lava ona iloa e se tagata faʻatau mai le fomaʻi poʻo le fomaʻi, talu ai ona o le fomaʻi e faʻatasi ma le paʻu o le paʻu ma isi paʻu o le paʻu, faʻapea foi ma le vevela i le va.

E pei ona taua i luga, o le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu, ma o le tele o taimi i le va o lona tupuga ma le iloa o loʻo i ai le taimi e 2 tausaga. I lenei itu, pe a maua, o loʻo i ai ni faʻafitauli i maʻi.

E faʻatatau i le faʻavaeina o le faʻavae, o le ituaiga lona lua o le maʻi e mafai ona vaevaeina i nisi tulaga:

  • Prediabetic condition. O faailoga o le faʻaleagaina o le maʻi e le o matauina, o suʻega suʻega o loʻo i totonu o taʻaloga masani.
  • Le fomaʻi o togafitiga. E le o iai ni faʻafitauli matuia, o suʻega a suʻesuʻega suʻesuʻe e le mafai foi ona faʻaalia ai ni faʻalavelave. Ae ui i lea, o suiga i le tino e mafai ona iloa e ala i suega e iloa ai le faapaleni o le kulukose.
  • O se foliga manino o le maʻi. I lenei tulaga, o le falemaʻi o loʻo faʻaalia i le tele o faʻamaoniga. Ma o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona iloa e ala i suʻega falesuesue.

I le faʻaopopo atu i laʻasaga, i togafitiga faafomaʻi, o le ituaiga 2 o le faʻamaʻi ua vaevaeina i ni tikeri patino, lea e fuafua ai le maualuga o le malosi o le tulaga o se tagata. E na o le tolu o latou. E agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

Faʻatasi ma se tikeri maualalo, o le maualuga o le suka i le tino o le maʻi e le sili atu ma le 10 iunite, i le urine, e le o matauina. O le tagata maʻi e le faitio i le le lelei o le soifua maloloina, e leai se mea faʻalauiloa i totonu o le tino.

I le tikeri maualuga, o le suka i totonu o le tino e sili atu nai lo se faailoga o le 10 iunite, aʻo faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia lona auai i le faʻavave. O le tagata gasegase e faitio i le le mautonu ma le vaivai i taimi uma, malaga masani i le faletaele, otaota matutu. E le gata i lea, e le gata i lea, e le gata i lea, e le gata i lea,

I tulaga ogaoga, o loʻo i ai se suiga le lelei o metabolic processes i le tino o le tagata. O le suka i totonu o le tino ma le mimiia e alu ese, o faailoga e taʻu mai, o loʻo i ai faailoga o faʻafitauli o se vateatea ma le neurological natura.

O le avanoa e atiaʻe ai se maʻi o le maʻisuka e faʻatupulaia i le tele o taimi.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le tele o tagata latou te sailia fesoasoani faafomaʻi ae le o faailoga ma faailo o le maʻisuka, ae o ona taunuuga le lelei. Talu ai e le mafai ona faʻamaonia e le togafitiga lona tupuga mo se taimi umi.

Afai o se ituaiga lona lua o le maʻisuka ua masalomia, ua faatonuina e le fomaʻi fua faʻataʻitaʻiga e fesoasoani e faʻamaonia ai pe faafitia le maʻi, fuafua lona tulaga ma le malosi.

O le faafitauli o le mauaina o togafitiga o le le iloa lea i ni faʻafitauli matuia. I le taimi lava e tasi, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e mafai ona tupu i se tulaga le atoatoa. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai suʻesuʻega o suʻesuʻega i suʻesuʻega o le maʻisuka.

Ina ia iloa le togafitiga, ua faatonuina e le fomaʻi suesuega nei:

  1. Sampling samples (suʻega suʻe). Ole auiliiliga lenei e mafai ai ona e iloa le maualuga o le kulukose i le tino o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. O se faailoga e oʻo atu i le 5.5 iunite o le masani. Afai ei ai se soliga o le faapalepale, o le a ono faateleina pe faʻaitiitia. Afai o sili atu i le 6.1 iunite, o le suʻesuʻeina o le toleniga o le glucose ua faʻamatalaina.
  2. Suesuega o le faapalepale o le glucose. O lenei suʻega e tatau ona suʻeina le tikeri o le gasegase gasegase i le tino o le maʻi. O le tele o le hormone ma le suka o loʻo fuafuaina i luga o se manava gaogao, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le kulukose, lea ua faʻamaʻi muamua i totonu o le vai (75 maso glucose i le 250 ml o le vai).
  3. Fuataga mo le hemoglobin glycated. E ala i lenei suʻesuʻega, e mafai ona e faʻatuina le tikeri o maʻi. O maualuga maualuga e taʻu mai ai o le tagata maʻi e leai se uamea po o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e sili atu i le 7% le faʻamaoniga, e maua ai le maʻisuka.

E tatau ona e pasi se suega o le urine mo le i ai o tino o le ketone ma le kulukose i totonu. O se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai le suka i le urine.

O isi faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aofia ai le suʻesuʻeina o le paʻu ma vae vaivai o le maʻi, o se asiasiga i se fomaʻi faʻalogo, o le ECG.

Faʻailoga faʻamaʻi

O le maʻisuka ituaiga 2 e le o se lamatiaga tuusaʻo i le soifua o le tagata maʻi, e ese mai i faʻafitauli faigata na maua i tagata gasegase i le 98% o mataupu o faʻataʻitaʻiga uma.

Faʻasolosolo malie le faʻamaʻi, faasolosolo malie le afaina o gaioiga uma o le tino ma faiga o le tino, lea e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli i le taimi.

I maʻi o loʻo mafatia mai le ituaiga o maʻisuka lona lua, atonu e tele taimi e ono tupu mai ai maʻi o le cardiovascular system. I lenei tulaga, o le solia o le taamilosaga atoa o le toto i totonu o le tino ua iloa, o le maualuga o le maualuga o le totoga, o le pito maualalo pito i lalo e leai se lagona.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o aʻafiaga leaga nei e mafai ona atiaʻe:

  • Maʻisuka microangiopathy, e mafua ona o aʻafiaga puipui o toto laiti. Macroangiopathy e mafua ai le faaleagaina o toto toto tetele.
  • O le Polyneuropathy o se soliga o le gaioiga o le tino o le tino.
  • Faʻasolosolo, e taʻitaʻia ai tiga ogaoga. I le aluga o taimi, o loʻo i ai le solia o le maskloskeletal system.
  • Faʻamatalaga mataʻutia: faʻaleagaina, glaucoma atiaʻe.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Suiga i le mafaufau, gafatia o se natura faʻalagona.

Afai e maua ni faʻafitauli, e fautuaina vave togafitiga faʻasoifua togafitiga, lea e faʻamatalaina e se endocrinologist ma se fomaʻi faapitoa (faapitoa o le ophthalmologist, cardiologist ma isi).

Puipuiga o le maʻisuka

E mafai e fomaʻi ona valoia le atinaʻeina o le faʻamaʻi aʻo leʻi leva ona tupu. Ona o le "vaitaimi o le lapataiga," o se taimi umi o le taimi e aliali mai ina ia mafai ai ona faia ni puipuiga muamua.

Afai o le togafitiga o le ituaiga lona lua ua uma ona maua, ona mafai lea ona faʻamoemoe i faʻafitauli o le maʻi i totonu o le 10 tausaga poʻo sina taimi mulimuli ane. I lenei itu, ua fautuaina le puipuiga lua.

E faʻavae i luga o le tele o suʻesuʻega na tuʻuina atu i le puipuiga, o nisi o faaiuga ua faia:

  1. Afai e te taitaia se olaga ola malosi, taʻalo i taʻaloga ma faʻagaoioi tele, ona mafai lea e nei fua faʻatatau ona faʻatuai le tupuga o le maʻi.
  2. Afai e te faʻavasegaina le malosi faaletino i le maʻisuka ma meaʻai talafeagai, e mafai ona e faʻatuai e le naʻo le faʻalavelave o maʻi, ae o ona faʻalavelave foi.
  3. Ina ia faaitiitia le ono tulai mai o faafitauli, e tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le kulukose i le tino, faapea foi ma le toto.

E tatau ona manatuaina i le taimi nei, o le "faʻamaʻi manuia" e tolu le vaega i totonu o mafuaʻaga o le oti. O le mea lea, mo soʻo se faʻamaoniga o le faʻamaʻi, ua fautuaina e aua le amanaiaina i latou, i le faʻamoemoe o le tulaga o le a faʻasalalau ia lava.

E le gata i lea, e te le manaʻomia le taumafai e taulimaina le faafitauli ia oe lava, faʻaaogaina "togafiti a matua matua" poʻo isi vailaʻau, aua o se mea sese e le faʻamagaloina e mafai ona faʻaalu ai lou ola. O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa i le autu o le ola ma le maʻisuka ituaiga 2.

Tuua Lau Faamatalaga