Mafuaaga, Tuai ma togafitiga o le Steamosis Pancreatic

O le steatosis Pancreatic o se tulaga faʻaleagaina, o se taunuuga lea e suia ai suauu pancreatic masani (pancreas) e le lipocytes (gaʻo gaʻo). O faʻataʻitaʻiga e leʻo se faʻamaʻi tutoʻatasi, o se ata o mea faʻalavelave i totonu o masini o le gland. E tupu i le fesootaʻi ma se suiga i le metabolism o lipids ma kullukose i le tino.

O faʻasolosolo e tupu lemu, ma e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa i le amataga. O lenei mea e aʻafia ai le siakiina i le amataga ma i lenei tulaga o se tulaga lamatia: afai e le o iloa suiga, o le faagasologa o le a alualu i luma, o le a oti le okeni. Afai o le tele o tisipesa o le a faʻatusalia mai i sela gaʻo, o le a tumau lona foliga, ae o le a le toe faʻaleleia le galuega.

O le a le steatosis o le ate ma le pancreas?

Steatosis (lipomatosis) o se atrophy o le tino o le okeni ma o latou sui e sui ai le tino. O le faagasologa e le mafai ona suia, e tumau mo le tele o tausaga, o le okeni e le o toe maua ana galuega ona o le maliu o masani masani. Afai e iai ni suiga i le ituaiga o steatosis e mafai ona iloa e le ultrasound, pe a uma ona feutagai ma se gastroenterologist, e tatau ona vave alu i togafitiga faatonuina e puipuia ai le faaleagaina atili o le tino. O togafitiga le lelei e mafai ona lamatia ai le atinaʻeina o le fibro-fat deposits ma le atoatoa o le gaioiga o gaioiga ua suia.

I le fesoʻotaʻiga ma le faʻaogaina o le faʻafitauli, o fuainumera eseese e faʻaaogaina e faʻaalia ai suiga o le pathological: lipomatosis, vavao o le pancreas.

Faatasi ai ma le tele o le pancreas, o le steatosis o le ate e masani lava ona maua, pe o nei faagasologa e amataina i se faasologa masani. O le tulaga e manaomia ai togafitiga, aua e mafua ai ni taunuuga matuia. I totonu o tane, o le vailaau oona i le ava malosi e tele lava ina tupu, i fafine - o le gasegase o le ate mama (NAFLD). Talu ai ona o fesoʻotaʻiga uma o meaola e fesoʻotaʻi i galuega masani, o lenei maʻi i le pancreas ma le ate e maua mai i le taimi e tasi. Le Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le ICD - 10 tulafono faʻavae:

  • gasegase gaʻo - K.70 - K.77,
  • steatosis (lipomatosis) - K. 86.

Mafuaaga o steatosis

O mafuaʻaga tonu mo le faʻaalia o le steamosis e leʻi faʻamaonia e vailaau, ae o se fesoʻotaʻiga ua faʻamaonia i le va o gaʻo aoga i gase (lipomas) ma totoga lata ane. E masani ona latou aliali i le gallbladder area. E i ai se mafutaga i le va o le tupu o le lipomas ma le steatosis i le pancreas ma le ate.

O le steatoosis e mafai ona avea o se puipuiga puipui o le tino i aʻafiaga i fafo ma totonu ole tino, pe a vaivai le tino, ma ua faamutaina le tau faasaga i togafitiga faʻaleagaina i le tino, tali atu ia i latou i le steamosis.

O se tasi o mafuaʻaga autū i le faʻaalia o le gaosiga o le fatty acne o le:

  • 'ai meaʻai
  • leaga leaga (ulaula, inu).

O le ava malosi e le tutusa le mea e fai mo tagata uma: ua faʻamaonia o le atinaʻeina o le steatohepatosis poʻo le steatonecrosis o le pancreatic e le faʻalagolago i le fua o le ava malosi. E maua i totonu o tagata e masani ona faia ni inumaga tetele o ava malosi, ae o nisi e naʻo ni nai sipuni e amata ai le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino.

O meaʻai faʻamaʻi o se mea sili lea ona aʻafia ai: e le gata o le faʻaaogaina pea o le tele o meaʻai ma mea e mafua ai le mafuaʻaga o le pancreatic ma le lipomatosis. O le malosi e mafai ona falai, ulaula, soona manogi, taumafa vevela.

O nisi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le steamosis:

O le afaina i totonu o soo se ituaiga o meaola, ma aemaise lava i le pancreas, e mafua ai le suia o le vailaau i totonu o sela ma lo latou oti. I lo latou nofoaga, o le a tupu aʻe ai le tino.

O le faʻaleagaina o le faʻaaogaina e nisi vaega o fualaau faasaina. O nisi taimi e tasi le papa maʻa e ono mafai ona suia suiga. O mafuaʻaga sili ona taatele o le steamosis o vailaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi, glucocorticosteroids (GCS), cytostatics, painkillers, e ui lava, e faaopoopo atu ia i latou, o loʻo i ai pea le tele o vaega o fualaau oona lea e faʻaosoina ai le oso o le necrosis pancreatic.

E mafai ona faʻaititia le tino o le tino ona o se taotoga faʻapitoa: e oʻo lava i mataupu pe a faia le taotoga e le o luga o le pancreas lava ia, ae i totoga lata ane, e mafai ona mafua ai le suia o tisipesa.

E i ai se avanoa e maua ai lipomatosis pancreatic. Ae o le pasene o tagata gasegase e mafua ai le felauaiga o steatosis e maualalo tele. Faatasi ai ma se maualuga maualuga, e mafai ona finauina e faapea o le atinaʻeina o togafitiga e faalagolago i le tagata: o lona olaga, masaniga, meaʻai, gaoioiga.

Faailoga o togafitiga

O le lamatiaga autu o le steatosis o le leai lea o ni faailoga muamua o lona faʻaalia i le amataga o maʻi. Mo se vaitaimi uumi (i ni nai masina poʻo ni tausaga), leai ni faitioga poʻo ni faʻamalologa faʻapitoa e mafai ona tupu. O le le mautonu e aliali mai pe a maeʻa le parenchyma pancreatic i le 25-30% e aofia ai gaʻo gaʻo. Ma e oʻo lava i lenei taimi, o siama maloloina lelei e totogi mo le vaega o loʻo misi o le okeni, ma o le galuega pancreatic e le faʻavaivaia. O le tikeri muamua lea o togafitiga.

A o alualu i luma le vailaau o le okeni, o le tulaga atonu e sili atu ona leaga. O le tikeri lona lua o le faaleagaina o le parenchyma e fetaui lelei ma le tulaga o le faasalalauina o mea oona i le pancreas mai le 30 i le 60%. A oʻo ina oʻo atu le 60% i le maualuga o siaki ua suia, o le a faʻalavelaveina ai galuega.

Ae o le ata atoa o le falemaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamatalaga faʻaalia e tupu i le tikeri lona tolu o maʻi, pe a toetoe lava o le ate o le ate ma le pancreatic parenchyma e sili atu ona suia e le lipocytes (silia ma le 60%).

O faʻaaliga muamua faʻaleagaina o:

  • manava manava
  • tiga o le manava - o le eseese o le tulaga ma le malosi,
  • afaina, vavao le ea,
  • taʻavale
  • afaina i mea masani e masani ona iloa,
  • e le o faaosofia vaivai, vaivai,
  • faʻaitiitia le faʻamaʻi, lea e faʻaalia i taimi malulu,
  • leai se manaʻo.

E le gata ina aʻafia ai galuega e faʻasalaina ai faʻamaʻi faʻamaʻi, ae e faʻapena foi: o le faʻasologa o insulin Langerhans motu e pulou beta, o le hormone e nafa ma le gaʻo gaʻo, ua faʻaitiitia. I le taimi lava e tasi, o le fausiaina o isi mea oona ua faʻalavelaveina, e aofia ai le somatostatin, glucagon (o le pancreas e maua ai i le aofaiga o le 11).

O le ā le lamatiaga o le steatosis i tagata?

O le atinaʻeina o le steamosis e faʻatulagaina e le fausaga faʻavae ma le aoga o le pancreas. O le aʻafiaga autū lea o le fualaau oona, e maua mai ai enzymes e aofia ai le gaʻoina o gaʻo, protein, ma gaʻo e avea o se vaega o le vai inu. E tupu lenei mea i vaega faapitoa o le tino o le glandular tissue - acini. O i latou taʻitasi e aofia ai:

  • mai sela e faʻapipiʻi ai le sua pancreatic,
  • mai vaa
  • mai le pule lea e faʻaaogaina ai le faletupe i ni lapoa lapoa, ona oʻo atu ai lea i le taʻavale lautele (wirsungs).

O le Taʻaloga o loʻo i luga o le gland atoa ma fesoʻotaʻi i le au o le gallbladder, o le amupoule lea e amataina i le lumen o le pepe laitiiti e faʻafetai i le sphincter o Oddi.

O le mea lea, o le pancreas e fesootaʻi ma le vevela, ate, tootoo laiti, e le tuusaʻo - ma le manava. Soʻo se faʻasalaga i le gland e taʻitaʻia ai i se suiga i le metabolism i vavalalata lata ane ma mafua ai:

  • gasegase gaʻo i totonu o le ate,
  • faʻaleagaina le gallbladder, lea e faʻaleleia ai le mumū (cholecystitis chronic), ma ona o le faʻamaʻalogaina o maʻaleele ua faia (cholelithiasis),
  • o le mafiafia o puipui ma le vavalalata o le lumena o le taatele masani e mafua ai le faateleina o le mamafa i totonu o le pulepulega o le pancreatic, le toe foi mai o enzymes ma le gasegase mumcreatic necrosis,
  • o le oti o tamaʻi motu o Langerhans ona o le atiaeina o le necrosis e mafua ai le paʻu tele i le insulin, o le faateleina o le glycemia ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

Pancreatic pancreatitis i le maʻisuka mitusitus e faamatalaina ai le suia o atrophy ma hyalinosis o motu ma o latou hypertrophy tauia.

I vaega 2 ma le 3 o le steamosis, o le tuputupu aʻe tele o sosoʻo gaʻo e tupu ma faʻalavelave ai le galuega a le pancreas. Ae tusa lava pe i ai ni faʻamaʻi faʻaleagaina o nisi vaega o le gland, o le atoaga o le ata o le pancreatitis atonu e mafua ona o le atinaʻeina o le autolysis (faʻaogaina o le tagata lava ia) faʻatasi ai ma le siaki mulimuli ma le fausia o vaega faʻamalosia - fibrosis, faʻatasi ma le lipomatosis. O le faʻasolosolo o le tino i foliga o suiga i le fesuisuiai ma le fibrolipomatosis alualu i luma e le mafai ona faʻafitia, e tele lava ina tupu i le pancreatitis faifaipea. Faʻatasi ai ma nei faʻafitauli:

  • faʻalauteleina o infiltrates mai mea faʻafesoʻotaʻi, lea e mafai ona gaosia ai alavai, vaʻa toto, o loʻo totoe ai mea faigaluega,
  • totoga o le okeni ona o le faasalalauina o le leona.

Auala mo le faʻamaoniga o togafitiga

O le atoaga o le leiloa o le galuega e fuafuaina e suʻesuʻega o suʻesuʻega, lea e aofia ai suʻesuʻega ma mea faigaluega. O togafitiga tatau uma e faʻaaogaina e iloa ai le maualuga o le faaleagaina o le tino o le okeni, e foia ai le mataupu o isi togafitiga togafitiga.

Faʻataʻitaʻiga i le taimi nei e leʻi faʻavaeina auala mo le toe faʻafoʻisia o sel ma mea faigaluega. O laulaau oti e le toe faʻaleleia. Ae e mafai ona faʻatonu le togafitiga talafeagai e suia ma faʻaleleia le tulaga.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

O suʻega suʻesuʻe ole fale suʻesuʻe o se vaega tāua lea o suʻesuʻega. Mo le fuafuaina o galuega le lelei o le pancreas ma le ate e iloilo ai:

  • amylase o le toto ma le urine,
  • toto kulukose
  • bilirubin - aofaʻi, tuusao, leai, faʻafefe, faʻamalosi atoa ma ona vaega.

E le gata i lea, e tatau ona e suʻesuʻe feeseeseaʻi - faia se kopi e iloa ai pancreatitis.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Ina ia faamanino faʻamalositino taualumaga i totonu o le pancreas, faʻaoga:

  • O le faʻasalalauina o le pancreas ma isi gaʻo oona,
  • CT - faʻatulagaina o faʻasalalauga,
  • MRI - ata faʻataʻitaʻi magnet.

Ultrasound o le auala pito sili lea ona faigofie ma taugofie. E iloga i le saogalemu, faʻaalia soʻo se suiga i le paina o totoga.

Faatasi ai ma le steamosis, o le tele o le pancreas e tumau pea lava, o le manino o tuaoi e le suia, o le faalogona o nisi o fausaga ua faateleina, lea e faamaonia ai togafitiga atinae i le parenchyma o le okeni.

Fibrolipomatosis o loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o le fausaga o le okeni ona o le fausiaina o le selu fesoʻotaʻi.

I le amataga o le atinaʻe, pe a leai ni faitioga, ma e leai ni faʻamaʻi o le falemaʻi, o se tulafono, e leai se tasi e faia se ultrasound. O fesuiaiga o le tino i le pancreas i le amataga, e iloa o se mea e maua i le taimi o suʻesuʻega mo se isi mafuaaga. O le taunuuga e faʻamaonia e le biopsy, pe a maeʻa ona togafitia togafitiga - e mafai ai ona puipuia le alualu i luma.

O se gaioiga le lelei i totonu o le tino e tau atu ai i le necrosis, lea eo mai faatasi ma le edema, le faateleina o le lapoa ma faaitiitia le mamafa i luga o le ultrasound.

MRI ua faʻamatalaina i ni mataupu le manino, pe a le mafai e le ultrasound scan ona fesoasoani e faʻamautu se faʻamautinoaga saʻo ma sa i ai masalosaloga. Le auala saʻo ma auiliili auiliili le fausaga ma avanoa avanoa i soo se laasaga o suiga. I le steamosis, ua fuafuaina e le MRI le okeni:

  • faatasi ai ma le manino manino,
  • ma le faʻaitiitia o le mamafa
  • ma le faʻaititia o fua,
  • faatasi ai ma se suiga o le tino (suiga, nodal, fesuiaiga-nodal suiga ua fuafuaina).

O se tui pipisi e faia ma le aafia i le gaʻo.

Auala e togafitia ai togafitiga

A maua le lipomatosis, e tatau ona vavaeese le taumafa ava, ulaula ma faʻatapulaʻa mea faʻaleagaina. O se mea muamua lea e mafai ai ona taofi le alualu i luma o le steatosis. I le oona, e tatau ona faia taumafaiga uma e faʻaititia ai le mamafa: o le 10% le faʻaitiitia o le mamafa o le tino e faʻaleleia lelei ai le tulaga. O meaai paleni taumafa e fuafua i le faaitiitia o le gaʻo ma le faaitiitia o le gaʻo pe afai e maua ni faaletonu i le gataifale. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, o le laulau numera 9 ua tofia, lea e tatau ona matua tausisia.

Afai e oʻo i suiga i le parenchyma ua oʻo i le tulaga e faʻalavelaveina ai le gaioiga, e tatau ona faʻataʻitaʻiina se togafitiga lelei, e aofia ai se meaʻai ma fualaau. O se suiga i le olaga e tatau ai: e tatau i le tagata maʻi ona lafoaia amioga leaga, aloese mai le atuatuvale, faateleina le gaioiga afi.

Mea taumafa e tutusa lelei ma le laulau Numera 5: o le meaai e kuka i totonu o le ogaumu, i totonu o ogaumu poʻo kuka, e tatau ona nutimomoia, masani ona fai i ni vaega laiti. E le tatau ona ita: o le vevela o le meaai e maua i le mafanafana, mafanafana, taumafa, ulaula, falai meaʻai e le aofia. O le lisi atoa ua tuufaatasia e faʻaaoga ai laulau faʻapitoa, lea e faʻamaonia ai oloa faʻasaina ma faʻatagaina, faapea foi ma le malosi o le malosi.

O togafitiga o loʻo i ai sini nei:

  • faʻagesegese le faagasologa o le suia o suauu gland masani ma lipocytes,
  • tausia pea le parenchyma e le suia,
  • saʻo le solia o le gaʻofale gaʻo ma le mafuaʻaga o le le maua o le enzyme.

O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le faaaogaina o nisi fualaau faasaina. Faʻaaoga e:

  • antispasmodics
  • enzymone
  • hepatoprotectors
  • o lona uiga o le poloka o le pule faakomepiuta o le eleʻele o le hydrochloric o le mucosa gastric (proton pamu poma),
  • asosiga e fofo ai le faʻaitiitia o le kesi i totonu o le inumaga,
  • fualaau faasaina e faʻamautuina ai le maualuga o le suka.

O le fualaau o fualaau faasaina ma le umi o togafitiga e fuafuaina e le fomaʻi e faalagolago i suiga i le gland ma le tele o faailoga.

Ole togafitiga ole togafitiga mo le steatosis e le aoga: o togafitiga faʻaleagaina ole tino ole tino e le mafai ona faʻafitia, o le mea lea, e le mafai ona fofoina faʻafitauli e faʻaaoga togafitiga masani. E le gata i lea, o gasegase ogaoga o le siama i le faʻaaogaina o laau. O le mea lea, e le fautuaina le fualaau a le tagata lava ia.

Puipuiga o le tupu mai o "le gasegase o le gasegase gaʻo e leai ni ava"

O le gasegase o le gaʻo e le o faʻamaʻaʻaina e faʻaalia i le faaputuputuina o le tele o fausaga lipid i totonu o masini o le pancreas ma le ate. O nei suiga e aliali mai i le talaaga o le mamafa o le mamafa ma le le atoatoa o le tino.

Mo le puipuia o le gasegase o le gaʻo (NLBF), e tatau ona usitaia tulafono taua:

  • e le mafai ona e 'ai,' ai faʻatasi ma le tele, e le aofia ai meaai leaga,
  • aloese mai le ava ma le ulaula tapaa,
  • tausisia tulafono faatonutonu afi, auai i togafitiga faafomaʻi.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le steatosis, e manaʻomia le fesoasoani faʻapitoa faʻapitoa. Mo soʻo se maʻi, e fautuaina e faʻafesoʻotai se fomaʻi, ae le o le mafaufau ia oe lava. E na o le auala lava lea e mafai ai ona maua se faʻamautuga mausali ma se faʻataʻitaʻiga lelei.

Tuua Lau Faamatalaga