Kusi ma fistulas o le pancreas

O fistulas o le pancreas e taua o feau faʻasalalau o gaʻo o le gland ma le siosiomaga i fafo poʻo totoga o totonu.

E i ai fistula i fafo pe a tatala le gutu o le fistula i luga o le paʻu, ma totonu pe a fesootai le fistula ma se totoga moa (manava, tamai po o le ogaoga). E mafai ona atoatoa ma le atoatoa.

Pe a faʻalavelaveina le vaega vavalalata o le pule (fistula atoa), e faʻamalolo uma le sua o meaʻai. Faʻatasi ai ma fistulas e le atoatoa, o le vaega autu o le vai o le pancreatic e tafe atu i totonu o le duodenum ma naʻo se vaega o lea mea e vavaeeseina e le fistula.

fistulas i fafo fafo e masani lava ona tupu pe a uma le gaʻo tuga o le manava pe a maeʻa se taotoga i luga o le gland, faʻatasi ma le tatalaina o ona ala. Fistulas i totonu e masani lava o le taunuuga o suiga leaga i le gland o loʻo pasi atu i le puipui o se okeni vavalalata (pancreatitis, mimiti ma le popo o le pancreatic cyst).

Falemaʻi ma Faʻailoga

mo fistulas i fafo fafo, o le faʻasaʻoina o le vai inu oona e ala i le tatalaina i fafo o le fistula o se uiga. O le aofaiga o le lafoaia e faʻalagolago i le ituaiga fistula. Faatasi ai ma se fistula atoatoa (seasea), e oo atu i le 1 1.5 L o le suavai e faʻamalolo i le aso, ma le le atoatoa, e masani lava na o ni nai mataʻu. Faʻalagolago i le ogaoga o suiga faʻaleagaina ma flammatory i totonu o le gland ma puipui o le fistula, e faʻamalo le vai mama poʻo le vai inu oona o loʻo i ai le faʻasalaga o le toto ma le pus.

Faʻatasi ma ni fistulas e le atoatoa e mafua mai i le faʻasaʻolotoina o le tele o le pani o le vai i fafo, o le a vave ona tupu vave le faʻaolaina o le paʻu. O le le lelei o le suavai suamalie e mafua ai le leaga tele o le maʻi, tulaga ogaoga i le polotini, gaʻo ma le gaʻo gaʻo, gasegase tele o vai, eletise eletise ma faʻafitauli faʻapitoa. E masani lava o nei toesea e mafua ai le galala, vaivai, olaola, ma i tulaga ogaoga, i se coma.

Faʻamau i totonu o fistulas, o le faʻasaʻoina o le vai oona e tupu i le lumen o le manava po o le fatu. I lenei tulaga, o suiga ogaoga o le pathophysiological e foliga mai e le o tupu mai fafo.

E le o se faʻafitauli tele le suʻesuʻeina o fistulas i fafo. O le faʻamaʻi mulimuli e faʻamaonia e ala i le suʻeina o mea o loʻo iai i enzymes pancreatic i le vavaeʻeseʻesega. Ina ia faʻamalamalamaina le faʻamaoniga, e tatau ona faʻaaogaina tusitusi. Afai o le eseesega faʻasolosolo e faʻatumu ai laina o le pancreas, o le suʻesuʻega e le o masalosalo.

o fistulas e le atoatoa e masani ona vavalalata i lalo o le malosi o togafitiga faasao, lea e aofia ai fuafuaga e faʻamoemoe e faʻaleleia le tulaga lautele, faʻasaga i le vaivai ma le faʻamalaina.

O le faʻaitiitia o le galuega secretory o le gland, cytostatics, antispasmodics ma se taumafataga faapitoa e faʻamapulaaina ai le pulelasi o le vai pancreatic (o loʻo mauʻoa i palatini ma le mativa i gaʻo).

O togafitiga faʻapitonuʻu e aofia ai le maeʻa lelei o le tausiga o le paʻu ile fistula, puipuiga o lona faʻataʻitaʻiga ma le faʻaofiina o alavai i totonu o le lumanaʻi o le fistula, lea e faʻamalieina ai mea o loʻo i ai ma ua fufulu le fistula i se vaifofo vaivai o le lactic acid e faʻamalosia ai enzymes proteolytic. O fistulas e le atoatoa e masani ona vavalalata i lalo o le malosi o togafitiga faasao mo le tele o masina.

Faʻaiʻuina togafitiga faʻapitoa e faʻapitoa ai. O ituaiga masani masani o gaioiga e aofia ai: o le faʻailoga o le fistula, faʻaogaina o le fistula i totonu o le manava po o le tootoo laiti, faʻasalaga o le fistula ma le vavalalata tutusa o le pancreas mataʻutia o loʻo aʻafia e le faiga faʻaleagaina.

Gastroenterology - Uila ma fistulas o le pancreas

Kusi ma fistulas o le pancreas - Gastroenterology

E le seasea afu ma fistulas o le pancreas. O okeni o capsules ma suavai i totonu. O loʻo i luga o le gland lava ia, faapea foi i luga o siosiomia lata ane. O lenei faʻamaʻi e tupu i soʻo se matua, ma e tusa lava po o le a le itupa. Pukeriki cysts - o se manatu tuʻufaʻatasi.

E vaevaeina oulu i ni ituaiga:

  1. Faʻafitauli. O nei mea e aofia ai tumutumu, ia na mafua mai ona o le faʻaleagaina o le tino o le tino, faapea foi ma le tino.
  2. Maua.
  • O kume maua, i le isi itu, ua vaevaeina i le faatumauina, pa'ū, faʻaopoopoga, parasitic.
  • O tumutumu o taofiofi e tulai mai ona o le mausali o le vavao o le gland, faapea foi pe a puipuia i maa po o le tino.
  • O gasegase o le gagenerative e tupu aʻe o se taunuuga o le faaleagaina o le tino o le tino i le taimi o le necrosis pancreatic, pe a mavae le afaina o le tino, ma le gasegase po o le faagasologa o le toto.
  • O tumutumu o le galiferative o neoplasms o le tino. O cystadenocarcinomas ma cystadenoma.
  • O cytitic cysts e tupu i le taimi o le faʻamaʻiina o le ognism ma le echinococcus ma le cysticercus.

Se uila e faalagolago i le fausaga o ona puipui.

E i ai ni kesi sese ma moni moni e faʻalagolago i le fausaga o ona puipui. O fua moni o gasegase o le dysontogenetic, cystadenomas ma cystadenocarcinomas, maua ai tumutumu o le faatumauina. O fua moni e tusa ma le 20% o kesi uma. O lona uiga autu o le i ai lea o le faʻailoga epithelial, lea o loʻo maua i luga o lona pito i totonu. O le tele o kene moni e sili atu le telē nai lo mea sese. O nisi o kiona mo fomai tipitipi ua amata ona maua moni.

O puipui o le cyst sese e maualalo le peritoneum ma le fibrous tissue. E le pei o se uila moni, o se mea sese e leai se faʻapipiʻi epithelial i totonu. I totonu o kiriga sese e ufiufi i le mea e teu ai. I totonu o le vavao o loʻo i ai se vai mafanafana ma ni mea e le o le toto. O lenei vai e ese lona uiga. I le avea ai o se tulafono, o lenei mea o se pulumu suamalie ma le vevela o loʻo aofia ai le toto toto ma faʻafefiloi, ma e mafai foi ona i ai le sua o le pancreatic. O se cyst sese e i luga o le ulu, tino, ma le siʻu o le pancreas. O le tele o le vai o loʻo aofia i le cyst i nisi taimi e oʻo i le 1-2 lita pe sili atu. E masani ona faasalalauina i totonu o le itu tele se sikaleti tele. E mafai ona tu i luma ma agai i luga i le itu o le tamai omentum, ao galo le ate, le manava i lalo. E mafai foi e le uila ona agai atu i le ligamenti gastro-colon, aʻo tuleia le manava, ma o le pito i lalo e alu i lalo.

Telefoni tetele.

E masani lava ona tafe mai i luga o tumutumu o laʻau e aunoa ma ni faʻamatalaga faapitoa. Latou te tupu pe afai ua matua faateleina le afa ma ua amata ona faʻapipiʻi gaʻo lata ane. Faailoga masani o tumutumu o tiga i le tumutumu pito i luga, o foliga vaaia o le mafaufau, o le tulaga lautele e faalavelaveina, vaivaiga e tupu, o le tagata e leiloa le mamafa, ma ua maualuga le vevela o le tino. I le taimi o le palpation, o le tino e pei o le toto i totonu o le manava ua paʻu.

O le tagata maʻi e amata ona foliga mai o le oona, tiga faifaipea, i nisi tulaga, tiga paxysmal. Latou te fusi, fetogi, ae o le tagata gasegase e tatau ona uʻu lona tulaga poʻo le tulivae tulivae. O le tiga sili ona ogaoga e aliali mai pe a oso le uila i luga o le plexus ma le celiac. Ae ui lava i lea, i le tele o kesi, o le tiga e fai si mea itiiti, o le a faitio le tagata i lagona o le faʻalavelave i totonu o le itumalo. O le tele o taimi, o faʻamaʻi pipisi e faʻaleagaina, o nisi o vomiting, faʻapea foʻi ma fale e le maluelue.

I le taimi o le suʻesuʻega, o le mea autu o le tino o le tumutumu o le tino. Afai e tele le afa, e mafai ona iloa i le suʻega muamua. O tuaoi e manino, o le foliga e vevela po o le taamilosaga, o le maualuga o le uila e lamolemole. O le faʻatulagaina o le toto e faʻatatau i le faʻatulagaina o loʻo fuafua i le itū'āiga o le umbilical, i le faʻasolosolo, faʻapea foʻi i le tauagavale ma le sao ole hychochorium.

Faʻaiʻuga o se uila.

O faʻalavelave aupito sili ona mataʻutia o le gasegase o le gasegase o le gasegase o loʻo i totonu o lona vaega, faiga o le purulenti, faʻafitauli eseese e aliali mai pe a maeʻa le totoga o totoga vavalalata e ala i tumutumu, i fafo ma totonu o fistulas, faʻalavelave ma le atinaʻe mulimuli o peritonitis.

Mo le suʻesuʻega, o faʻamatalaga o togafitiga o le faʻamaʻi, ua amanaia, ma ua faia ni metotia faʻapitoa mo suʻesuʻega. I totonu o le toto ma le mimi, o le faateleina o le numera o enzymes pancreatic o loʻo matauina. O faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo, e aofia ai faʻamatalaga ultrasound, e fesoasoani e iloa ai se faʻatonuga faʻapitoa ua tumu i le vai.

O togafitiga e faia i taotoga. O se vaega o le pancreas o loʻo aʻafia e le afa. Faʻatasi ai ma le faʻaogaina, faʻaaogaina alavai.

Fistulas o le pancreas.

Pistreatic fistulas o feʻau faʻamaʻi o le pancreatic ducts ma totoga i totonu po o le siosiomaga mai fafo. Fistulas i fafo pe a fai lona gutu i luga o le paʻu, ma totonu pe a fesoʻotaʻi le fistula ma totoga gaogao (laʻititi ma le tele o le totini, poʻo le manava). Fistulas ua maeʻa ma le maeʻa. Faatasi ai ma se fistula atoa, o le sua o le pancreatic o loʻo natia i totonu o le ala i fafo. O se fistula e le atoatoa e faamatalaina i le mea moni o le suasite o le vai e tafe atu i totonu o le duodenum ma o se itu i fafo atu o le fistula.

O le tele o fistulas e tupu i le taimi o le vevesi i le manava pe a uma le taotoga i luga o le paluga, pe a uma ona tatala ona ala. Fistulas i totonu o le lotoifale e mafua mai i suiga i le pancreas o loʻo pasi atu i le puipui o le okeni e lata ane (faatasi ai ma le pancreatitis, le faʻaogaina o le popo pancreatic ma le ulu).

Faʻaiʻuina togafitiga faʻapitoa. O ituaiga autu o gaioiga o le faʻailoga lea o le fistula, faʻaogaina o le fistula i totonu o le manava po o le tootoo. E aveese foi le fistula faatasi ai ma le pancreas ua afaina.

Faʻailoga pancreatite

O le pancreatitis (CP) o se maʻi faifaipea faifaipea o le pancreas (pancreas), e oʻo atu ai i le atrophy alualu i luma o le tino o le okeni, sui o mea faʻafesoʻotaʻi o elemene elemene o le parenchyma, faʻaleagaina le ala, tiga ma le leiloa o galuega exo ma endocrine.

I le gasologa o tausaga talu ai, ua faʻalauteleina ai le tele o pancreatitis, ma ua maua ai le taua tele o le soifua maloloina ma le taua.

Mafuaaga o pancreatitis ma mea e mafua ai ona tupu. E sili atu i le 140 faʻamatalaga e iloa e mafai ona mafua ai le pancreatitis pe saofaga i lona tupuga. Ae ui i lea, i le toatele o tagata gasegase, o le pancreatitis e fesoʻotaʻi ma ni mea taua se tolu, e mafai ona faia e se tasi se gaioioga i itu uma e lua o le maʻi. O nei mea taua o loʻo mulimuli mai (i le faasologa o le taua):

  • 1) faaumiumi ma faʻaaoga tele le ava (ava malosi),
  • 2) faʻamaʻi o totoga e latalata i le pancreas, muamua lava, o le pelelects (cholelithiasis), faʻaitiitia ai le duodenum, ma isi,
  • 3) manua o le pancreatic, e aofia ai le faʻaaogaina.

Talitonu i lena mea ava malosi pe tusa ma le 3/4 mataupu o CP o loo fesoʻotai, ma o le faatelevaveina o le soona inu o le ava malosi, aemaise lava i lo tatou atunuu, ua fuafuaina ai le faateleina o le tupu o pancreatitis i tausaga ua mavae, aemaise lava i le tupulaga laiti ma le vaeluaina.

O le faamaʻi - O le mea lona lua sili ona taua o le pancreatitis, lea e taʻalo ai se matafaioi taua i totonu o le va o matua ma matutua. Ua lauiloa e umi se taimi i atunuu atiaʻe ua i ai le faateleina o le numera o tagata gasegase i le cholelithiasis, lea e tele lava ina fuafua ai le faateleina o le taimi o le pancreatitis e fesootai ma ia.

Faatusatusa i mafuaaga muamua e lua mafatiaga - "uma", e aofia ai le solitulafono, ma le taotoga - e le taua tele ma o le mafuaʻaga autu, e pei o le tulafono, o le tino pancreatitis, lea e mafai mulimuli ane ona liua i ni foliga masani.

I le avea ai o se mea e leologia, e mafai ona faʻaleagaina ma le aʻafia le tiga i luga o le gland. Faʻasalaga tuusao, faʻaleagaina tuusao o le gland o loʻo faia i lalo o le aʻafiaga o le masini faʻapitoa (tapunia pe aafia ai le vevela o le manava, taotoga i le gland poo le totoga o le tino, aemaise ile papilla duodenal). O aʻafiaga tuusaʻo o le faʻaleagaga e masani lava ona fesoʻotai ma le faʻasolosolo o mea faʻapitoa o le microcirculatory i le gland i le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, faapea foʻi ma le umi o le tino poʻo le le atoatoa o le tino i le taimi o taotoga fatuga.

O le numera o le tracatic pancreatitis e faigofie foi ona faateleina. E mafua ona o le faateleina o le numera o gaioiga i luga o le pancreas, manipulations endoscopic ma taotoga i luga o le papilla leodenal lapopo (retrograde cholangiopancreatography (RCP), papillosphincterotomy endoscopic (EPST)).

O le mea lea, o le aʻafiaga o mafuaʻaga autu e tolu o le pancreatitis ua faʻateleina, lea o loʻo faamatalaina ai le faateleina o le faʻalavelave o le faʻamaʻi i le gasologa o le XX seneturi.

I le amataga o le XX seneturi. O le pancreatitis na manatu o se maʻi e le masani ai, ma o le fomai tipitipi Farani A. Mondor, le pule sili ona tele i luga o le togafitiga ma togafitiga o gasegase tigaina, sa mitamita ona ua mafai ona ia iloaina le pancreatitis tele i lona olaga atoa. I le taimi nei, e oʻo lava i se fomaʻi tipitipi o loʻo galue i le falemaʻi a le falemaʻi e mafai ona mitamita i le mea lava lea e tasi pe sili atu foi i totonu o le vaiaso e tasi, pe na o le tasi le matamata.

O le tele o isi mea e manatu o le mafuaʻaga poo le fesoasoani i le atinaʻeina o pancreatitis e le taua tele, e mafua ai ona mafua ai faʻamaʻi pancreatic, aemaise lava le manaʻomia o le mafaufau o le fomai tipitipi. O le sili atu ona lauiloa o nei mea e aofia ai:

  • • faʻamaʻi o le endocrine (matua hyperparathyroidism, maʻi Cushing),
  • • hyperlipidemia ma hyperglyceridemia, aemaise lava le faʻalavelaveina o le maitaga, faʻapea foʻi ma isi genesis,
  • • vailaʻau (faʻamatalaga tautala, corticosteroid, azatioprine ma isi immunosuppressants),
  • • faʻamaʻi ma le autoimmune,
  • • faʻamaʻi faʻamaʻi (cystic fibrosis o le pancreas e avea o se faʻaaliga o le cystic fibrosis, e mafua mai i le gasegase o gasegase ma le eletrosis, aemaise lava, le le atoatoa o le mea e maua ai le calcium, ma e faʻapupulaina le viscosity o le pulepulega pancreatic ma le faʻavaeina o le calcula calcula i le pancreatic conduct etc.),
  • • suesuega o le pancreatic, aemaise lava le fesoʻotaʻi ma le faʻamalosi o le tino o le potu celiac ma isi mafuaʻaga,
  • • faʻamaʻi faʻamaʻi (ascariasis, ma isi).

Toto. E mafai ona manatu i le lalolagi aoao o le pathogenesis o pancreatitis i le toatele o tagata mamaʻi e faavae i le faaleagaina o le gland tissue ona o ona lava fatuga o meaʻai e gaosia. E masani lava, o nei enzymes e faalilolilo i se tulaga le toaga (sei vagana ai amylase ma nisi o vaega ole lipase) ma e aoga pe a uma ona ulufale i le duodenum. O le toʻatele o tusitala o ona po nei e faʻamalamalamaina vaega taua e tolu o le pathogenetic e fesoasoani i le faʻaogaina o le enzymes i le okeni e faʻasaʻo ai i latou:

  • • faigata i le tafega o le manava o le gland i totonu o le duodenum ma le maualuga o le toto,
  • • le maualuga o le maualuga ma le enzymatic o le vai o le pancreatic,
  • • faʻafeiloaʻi i totonu o le tino o le pancreas o mea o le duodenum ma talo.

Mo se taimi umi, na manatu ai trypsin o le enzyme autu e nafa ma mea faʻaleagaina o le tino i pancreatitis (pe a uma le faʻamalosia o lana vailaʻau o le trypsinogen e ala i le faaleagaina o le cytokinase cell poʻo duodenal enterokinase). Talu ai nei, e sili atu le taua o loʻo faʻapipiʻi i le phospholipase Ioe faʻagasolo mai le proenzyme e ala i siama kulimi ma isi mea, aemaise lava trypsin. O lenei enzyme e mafai ona faʻaumatia ai le ola olaola ola e ala i le pipiiina o latou fusi phospholipid. O lipoti e nafa ma le tupu o le tele o le panicreatic and parapancreatic necrosis (steatonecrosis). Trypsin ma isi elemene proteolytic activili (elastase, collagenase, kallikrein) e faʻaumatia ai le tele o elemene faaopoopo o mea fesoʻotaʻi, ma vaʻaia o vaitau vavalalata o se autu taua mo a latou gaioiga, lea e fesootaʻi ma le natura o le pancreatic necrosis i nisi o gasegase.

O le faʻagasoloina o le faʻaleagaina o le tino o le faʻamalosia o enzymes ma le faʻaleagaina o le fland tissues eseese e ese mai i le mafuaaga o pancreatitis.

O lea la, e iloa ai ava malosi aemaise lava i le tele o doses, auala faʻataʻitaʻi ma auala faʻaleulele e faʻapupulaina ai le maualuga ma le gaioiga o le sua o le pancreatic. I lenei mea ua faaopoopoina ai le aafiaga faaosofia o le vaega o mea taumafa. E le gata i lea, o le ava malosi e fesoasoani i le spasto o le sphincter o le mumupola pancreatic ampoule (sphincter o Oddi), mafua ai le faateleina o le viscosity o le manava o le pancreatic, o le fatuina o le palatini e afua mai i totonu, lea e mulimuli ane avea ma maa ia e foliga mai o le maʻi masani. O nei mea uma e faʻamalosia ai le tafega o le pulefaʻatasia ma taʻitaʻia ai le maualuga o le toto, lea, i le maualuga e sili atu i le 350-400 mm le maualuga o le vai, e mafai ona faʻaleagaina ai siama epithelial o lete ma le acini ma le faʻatagaina o cytokinases e mafua ai le faʻafouina o le enzyme activation. O le sphincter o le Oddi spasm e oʻo atu ai i le gall-pancreatic reflux ma le faʻamalosia o gaioiga o le enzymes ona o le pipi. O le aʻafiaga faʻaleagaina o faʻamalosia o le ava malosi i luga o siama glandular e le o faʻamalofia foi.

Faatasi ai ma le pancreatitis e fesootai ma faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le autu o le pathogenetic o le solia lea o le paʻu o le sua pancreatic i totonu o le duodenum, lea e afua ona o le i ai o le "auala masani" lea e alu i ai maa maa ma le mea e masani ona tafe atu i ai le pule o le pancreatic. O le eseesega o le pele ma le pancreatic ducts, faapea foi ma le eseesega o loʻo tafe atu i totonu o le duodenum o le faʻaopoopoga (santorinium), e fesoʻotai ma le pule autu o le pancreas, o le biliary pancreatitis e le tupu.

O le pasi atu i le Vater ampule, faʻafefe ai maʻa maʻa le tumau i totonu, mafua ai le faʻaleagaina o le sphincter o le Oddi ma le maualuga o le gasegase o le gasegase, e mafua ai le faʻaleagaina o le tino o le gland, ma atonu o se osofaʻiga o le tino pancreatitis, o nisi o mea e soymptomatic pe maskedia e se osofaʻiga a biliary colic. O le "tuleia" o gallstones e ala i le ampoule ona o le maualuga o le pancreatic ma le paipa o le biliary e mafai ona oo atu ai i le vevesi i le mucous membrane o le papilla duodenal ma le papillitis stenotic, lea e sili atu ai le faigata o le inu o le talo ma le pancreatic, faapea foi ma le lafoaia o maa. O le mumusu o le talo i totonu o le pancreatic duct e mafai ona iai sona sao i le ituaiga o pancreatitis, ma i le i ai o cholangitis, o meaola eletise laiti e fesoasoani foi i le faʻagasoloina o enzymes pancreatic.

O se matafaioi tutoatasi i le pathogenesis o pancreatitis e mafai foi ona taʻalo faʻamaʻi o le duodenum e fesoʻotaʻi ma le duodenostasis ma le maualuga i le atoa o le lumen ma tuʻuina atu i le faʻaoʻoina o mea o le duanelini i totonu o le papa pancreatic (e aofia ai le "adductor loop syndrome" pe a maeʻa le vavao o le manava e tusa ai ma le Billroth-P). O le faʻatonuga faʻapitoa o le duodenum e mafai ona mafua ai le spasm ma (seasea) i ai le sphincter o Oddi.

At manuʻa tuusao faʻaleagaina masini i le gland e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le enzymes faʻatasi ma le faʻasaʻolotoina o tagata faʻamalosia (cytokinases) mai vevela o le necrotic ma le atinaʻe mulimuli ane, i le faaopoopo atu i le faʻasologa o le enzymatics. Faʻatasi ai ma faʻasalalauga faʻasalalau i papillala duodenal lapopoʻa (RCHP, EPST), o le mucous membrane o le Vater ampule ma le vaega pito sili o le tino o le pancreatic duct e masani lava ona manuʻa. O le iʻuga o le vevela, o le afaina o le tino ma le gasegase o le tino, o le galo o le manava faʻanoanoa e mafai ona faʻalavelave ma mafai ai ona tupu le maualuga o le toto maualuga, o lona tiute i le pathogenesis o pancreatitis ua uma ona iloiloina. O puipui o le taʻavale e mafai foi ona faʻaleagaina e ala i le afaina i le faʻaofiina o se sui soʻotaga i le taimi o le RCP.

At leai se faʻaalia faʻafuaseʻi ma faʻatinoga manuʻa i luga o le pancreas (faʻalavelave faʻafuaseʻi, afaina o le tino, taotoga o le fatu ma le faʻaosooso faaumiumi), o le faaleagaina o le tino o le tino ma le faʻasaʻolotoina o le faʻaleleia o mea masani e masani ona aʻafia ai ma faʻafitauli o le microcirculatory ma le hypoxia.

I le pancreatitis e le masani, e le o se taunuuga o le gasegase, ei ai foi le faaleagaina o le enzym, necrobiosis, necrosis ma le autolysis o pancreatocytes, lea e tutupu i le faasolosolo malie, i lalo o le aafiaga o se mea umi, ma le malosi - ao faagasolo taimi faigata o le faagasologa masani.

O le toe faʻaaogaina o mea laiti o le nancreonecrosis faʻatasi ma o latou sui e alalaʻi le tino e taʻitaʻi atu ai i le pancreatic sclerosis, faʻasalaga o le gaʻo, faʻataʻotoga ma le gasegase o le vavao, lea e taʻalo ai se sao taua i le faʻalavelaveina o le manava ma le pathogenesis o le pancreatitis masani i le lautele. O le alualu i luma o le gasegase i totonu o le gland e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o galuega e lua i fafo ma galuega faʻapitoa (maʻi faʻamaʻi, maʻisuka), faʻapea foʻi ma le faʻamalosi o le pulelaʻau masani e ui atu i le mafiafia o le ulu pancreatic (obstructive jaundice), portal portal vein (hypertension).

I le tulaga o le sosoʻoina o le tamai foci o le necrosis, lona lua faʻatusatusaga aemaise lava le amio mo le ava malosi maualuga CP ma mo pancreatitis e fesootaʻi ma le gasegase o le calcium vaivai (hyperparathyroidism, le malosi o le calcium-stabilizing factor). Iloiloga o le pacryma pancreatic i le pancreatitis e le masani ai o se molimau tuusao o le necrosis o le pancreatic folasia muamua, talu ai o suauu calcium e masani lava ona teu i mea tau tupe, mea mate.

O le tele o le foci i le pancreatic necrosis, pe a oʻo atu i le vevela, e mafai ona tupu i se tulaga faʻapitoa ma liua i se pancreatic sese, faʻapitoa faʻamalosi poʻo se faʻasolosolo faʻatasi ma puipui fibrous, na muamua faia e le necrotic tissue, ma a maeʻa ona faʻavaivaia ma faʻaumatia - o se puaoa, faasolosolo malie, malamalama fomaʻi faʻamalositino pancreatic. O le siama e afua ai le amataina o le pancreatic oona poʻo le faʻaogalave o le tino, e masani lava ona i ai le peʻa ma elemene o le pancreatic necrosis, lea o loʻo i tulaga eseese o le faʻaleagaina. Ae ui i lea, o le faaopoopoina o le afaina o le tino i le mataupu faavae o lona uiga o se suiga i le afaina o mea e le o le tino ma se fesuiaiga mai le le mafai ona taofia i le teenaina.

Faʻavasegaga. Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o le pancreatite e le masani ona mafai ona:

  • 1) ava malosi
  • 2) cholangiogenic (e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi o le biliary tract),
  • 3) faʻaleagaina,
  • 4) ona o isi mea.

E tusa ai ma le natura o suiga o le morphological i le parenchyma o le gland e tatau ona iloga:

  • 1) faʻasalalauina sclerosing pancreatitis chronic,
  • 2) pancreatitis chronic masani ma le i ai o le faʻaogaina o le vavau (faʻaogaina o foc o le pancreatic necrosis, kesi sese, togiaso leʻo).

O nei ituaiga uma o faʻamaʻi e mafai ona tupu:

  • a) e aunoa ma le fuafuaina,
  • b) ma le faʻatulagaina o le parenchyma glands.

E tusa ai ma le setete o le faiga, o mea nei e tatau ona iloga:

  • 1) pancreatitis e le masani ai e aunoa ma ni faailoga o le maualuga o le toto
  • 2) pancreatitis e masani ai ma faailoga o le maualuga o le toto, e aofia ai:
    • a) e aunoa ma le fuafuaina o le gaioiga,
    • b) faʻatasi ai ma le fuafuaina o le gaioiga.

O le taatele o le pancreatitis e masani ona iloga:

  • 1) faʻaitulagi ma le faʻatinoina o le faʻatinoga o suiga (faʻasalalauga talafeagai):
    • a) i le ulu o le pancreas,
    • b) o le tino o le pancreas,
    • c) o le siʻusiʻu o le pancreas,
  • 2) faʻasologa,
  • 3) aofaʻi.

E le gata i lea, o le pancreatitis e masani ona iloga:

  • a) e aunoa ma se faʻauʻuina o le fiber parapancreatic fiber (parapancreatitis),
  • b) faʻaleagaina le fiber faʻataunuʻu.

I totonu o le falemaʻi, e mafai ona iloa e le tasi:

  • 1) faʻamuamua pancreatitis,
  • 2) toega (toega) o le pancreatitis chronic, e fai ma faʻaauau pea o le pancreatitis.

O le ala o le pancreatitis e masani ona mafai ona:

  • 1) faʻavalea,
  • 2) faʻateleina le faʻatupulaia i taimi taʻitasi:
    • a) faʻateleina,
    • e) faʻamagaloina,
  • 3) faʻatoʻa (e aofia ai ma le tele o tausaga o le faʻamagaloga).

E mafai ona e vaʻaia le eseesega o ituaiga o pancreatitis masani e fuafua i le i ai o faʻafitauli ma o latou natura:

  • 1) pancreatitis e le masani ai e aunoa ma ni faʻafitauli,
  • 2) faʻasolosolo pancreatitis faigata ile:
    • a) lapisi maualuga o le necrosis o le pancreatic,
    • b) panicreatic fistula,
    • c) faʻamalosi faʻamalosi ma (poʻo) cholangitis,
    • g) solia o le pule a le duodenum,
    • e) maualuga maualuga o le faitotoa,
    • e) faʻafetaui,
    • g) faʻamalositino meaʻai,
  • 3) maʻisuka
  • i) isi faʻafitauli.

Le ata o le falemaʻi. O le faʻaaliga sili ona vave ma vave o CP o le tiga tiga. O le tiga e masani lava ona mamafa tele. E fesoʻotaʻi ma le solia o le inu o le vai inu ma le totoga o le gasegase, o se faʻasologa masani o le mumusu i totonu o le gland o se natura faʻapitoa poʻo le afaina, faʻapea foi ma le aafia ai i le fulafula o flammatory changes in the retroperitoneal nerve plexuses ma toto toto e maua ai le taamilosaga pancreatic (ischemia).

O le tiga e masani lava ona maua i totonu o le vaega pito i luga, o nisi taimi e lata i le itu tauagavale poʻo le sao o le hypochondrium, e masani ona susulu i le pito i lalo pe i ai foi se uiga o le fusi. Ole localization o le tiga e mafai ona faalagolago i le nofoaga o le sone sili poʻo le laumua muamua ole gland (ulu, tino, siʻu). O nisi taimi o le tiga e mama, ae o le tele o tagata gasegase e fesoʻotai ma se taumafataga ma amata pe faʻateleina le itula pe sili atu pe'ā uma ona 'ai. I nisi tulaga, e masani lava ona maitauina tiga i le po. Faʻasolosolo pea ona osofaʻi, o le tiga e mafai ona aliali mai naʻo taimi o faʻasalaga poʻo le faʻateleina i taimi nei.

E manatu o le uiga o le tiga i le pancreatitis masani e masani ona faateleina i le tulaga o le maʻi i le pito i tua ma faavaivaia ai se suiga i le tulaga o le tino. O le ava malosi o nisi taimi e faʻavaivaia ai le tiga, ae o le tele o tagata gasegase e fesoasoani i le faʻateleina. I le pancreatitis masani e fesoʻotaʻi ma cholelithiasis, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi le tiga pancreatogenic ma le tiga i le sao ole hypochondrium, o le uiga o le cholecystitis.

I tagata gasegase e iai le CP CP e leai se leaga poʻo lona faʻaaogaina (e masani ona masani i le pati pancreatite), o le tiga atonu e laʻititi pe umi foi ona toesea atoa, lea atonu o le a mafua ona o le le maua o le toto maualuga. O faʻamatalaga ile falemaʻi i lenei vaega o tagata gasegase e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻaitiitia o fafo ma (poʻo) faʻatautaia i totonu a le GI.

Ole vaega ole masani ole XII e faʻalagolago i le le atoatoa o le enzymatic o le gland ma faʻafitauli faʻaogaina. O le mea lea, toetoe o le taimi e tasi ma le tiga, o le tele o tagata maʻi e iai faitioga e uiga i afaina ma otaota manava ma nisi taimi salivation pe a uma ona 'ai. O nei faʻaʻailoga ua faʻapeteina e ala i meaʻai ma meaʻai. O latou uiga foi ogaoga ogaoga.

I tulaga masani, e muamua ona tupu le faamaʻi, lea e suia i se nofoa e le maluelue faatasi ai ma le maumaututu ma le manava. A masani ona matauina steatorrhea feces find a gray color, o se uiga lelei o le vevela ma e ono aofia ai ni vaega o meaai e leʻi faʻaaogaina. I tulaga ogaoga, e mafai ona tupu pea le manava manava ma se vai, vai mafanafana o loʻo i ai ni pata susu. I lenei tulaga, o le meaʻai ua faʻasaoina, ma i nisi o gasegase e oʻo lava i le siʻitia.

Faʻafitauli o meaʻai, e aofia ai le le mautonu o le faʻaogaina ma le faʻaaogaina o meaʻai ma vitamini, taʻitaʻia ai paleni mamafa ma le vaivai o meaʻai, faʻatasi ma le hypovitaminosis.

Afai o se gaioiga lona lua e ono aʻafia ai e tupu i le vaega o le gland (e masani lava i le pancreatitis e fesootaʻi ma le fausiaina o mea e le faʻaleagaina - faʻapipiʻi ai tau fou), fiva o nisi taimi eo mai faatasi ma le vevela ma le afu, ma le masani malaise lautele, faapea foi ma le faateleina o le tiga i le vaega o le taulasea patho.

I le tulaga o le solia lua o le talo ona o le faʻamalosi o le vaega o le choledochus e se ulu lapopoa ma maualuga o le gland poʻo le cyst lanuma faatasi ai ma cholangitis - fiva, mamafa ma le tiga i totonu o le vaalele saʻo.

Pe a tui le duodenum, e mafai ona matauina se lagona vave o le atoatoa, taoto ma vili pe a uma ona 'ai.

Faatasi ai ma le tele o pancreatic ma cypancreatic cysts, o nisi taimi e faitio ai tagata i le paʻu o le manava, o le fulafula tiga i lona pito i luga.

O faʻalavelave faʻalavelave poʻo le gasegase tumau o le gland ma le totoga e faʻaalia e masani lauiloa o le toto, ma afai ei ai se feʻau i le va o le vevela ma le lumenia o le gastrointestinal tract (masani lava pseudocystoduodenal fistula), o le tele o nofoa masani e aliali mai. O nisi taimi e tiga ai le tiga, ma i le eria o le afa, o le a amata ona paʻu pe faʻalauteleina se faʻavae volumetric.

Faʻasalaga e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le pancreatic endocrine e masani lava ona tuai ma e le o taimi uma e tosina mai ai le mafaufau o le tagata maʻi. O le mafuaʻaga o lenei mea atonu o se faʻaitiitia o le inisalini mafuaʻaga ona o le malabsorption o carbohydrates, faʻapea foi ma le faʻamalosi a lona tagata faʻataʻavalevale, glucagon, mo mafuaʻaga lava e tasi, o le faʻaitiitia i totonu o le tamaʻi motu faatasi ai ma le inisalini, ma e fesoasoani e faʻamautu ai le glycemia ma le ala maʻisuka i le tele o tagata gasegase i le CP.

Anamnesis o tagata gasegase e maua i le pancreatitis e masani ona masani. I le tele o ia mea, mo le tele o tausaga aʻo lumanaʻi foliga o faʻalavelave e fesoʻotai ma togafitiga faʻapitoa, o le taumafa tele o le ava ona o le malosi o le ava malosi (ava malosi) poʻo le mea e taʻua o le 'ava malosi ile fale ua matauina. E ui lava i le tele o tulaga, e saili e tagata mai le fomaʻi le aofaiga moni o le ava latou te faʻamaʻaina, e le mafai ona faʻamagaloina o nisi taimi o le ava malosi XII e mafai ona faia mai le faia o ni vailaau tatau o mea inu malosi, ma e ono mafua mai i le tagata taitoatasi le faateleina o le lagona i le paʻu.

O se aofaiga tele o tagata gasegase, lea e sili ona taua ai tamaitai matutua ma matutua, ia i ai se talafaasolopito o cholelithiasis, e aofia ai faafitauli o le jaundice obstructive ma (poo) cholangitis, o le i ai o le sola-postcholecystectomy syndrome, e masani ona fesootai ma le choledocholithiasis totoe.O nisi taimi faʻamaʻi gallstone, faʻalavelaveina e le CP, e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻasologa masani, ma le cholecysto - poʻo le choledocholithiasis foi ua maua i se tagata maʻi ile CP ae na o se suʻesuʻega faapitoa.

O le tele o taimi, o se talafaasolopito o le tapunia poʻo le faʻamaʻaʻaina o manuaga, taotoga i luga o le gland po o okeni e lata ane i ai, faʻasalaga faʻasalalau i luga o papilla leodenal lapopoʻa, ma isi.

O se numera toʻalaiti o tagata gasegase ei ai le tala faasolopito o isi mea faʻapitoa poʻo mea faʻapitoa e mafai ona avea ma mafuaʻaga pe saofaga i le amataina o le CP (hyperiarathyroidism, cystic fibrosis, faʻasologa o mea tau le soifua maloloina, le faʻaaogaina o vailaau faapitoa, ma isi).

At suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o se tagata gasegase e le faigata XII e seasea lava ona mafai ona iloa faailoilo patino i lenei maʻi. I le suʻesuʻega, o se vaega tele o tagata gasegase na faʻailoaina le taumafa paleni, pale, o nisi taimi e iai se laʻau faʻafeololo poʻo se lanu moana, faʻalavelave, laulaufaiva ma se paʻu paʻepaʻe.

Faʻasalaga ma auscultation o le pusa, i se mea e le masani ai, ua maua ai se faʻafefeteina e tele lava ina taʻalo i le pito i lalo o le pito i lalo, ma e fesoʻotaʻi faʻatasi ai ma le pancreatic-pleural fistula poʻo le suppuration o le pancreatic poʻo le pseudocyst i lalo o le pito i lalo o le diaphragm. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le mataupu mulimuli e taua o le faʻamautu.

O le faateleina o le maualuga o le manava i le pito i luga e mafai ona matauina i luma o le tele o le pancreatic poo le popo.

O le i ai o ascites, lea e mafua ai le lautele lautele o le malosi o le manava ma le paʻu o le paʻu i le suiga o le tulaga i ona vaega vavaeina, e aʻafia ai i le maualuga o le maualuga o le toto, lea e atiina ae o se taunuuga o le auai i le faagasologa o le fulafula ma le (or) thrombosis o le vete portal ma ona sui autu mesenteric ma vevela veins) o loʻo pasia i le taimi lata ane o le pancreas (pusa o le faʻalavelave faʻapitoa). I lenei tulaga, e masani lava ona muamua atu ascites ma o mai faatasi ma le faʻaogaina, fuafua e ala ile palpation poʻo le paʻu.

O le pancreas faʻamalosi e mafai ona afaina i le tele o maʻi i le foliga o se moli tigaina o loʻo i totonu o le mea na tupu, faʻapea foi ma le i ai o le tele o faʻavavega (pseudocysts, abscesses), e aofia ai i latou o loʻo avea ma sui o le mea e taʻua o le toto o le pancreatitis . O nisi taimi o le le masani i le va o le tiga ma le tiga laitiiti e mafua mai i le palpation e taua.

I le tulaga o le mafiafia o le laumei e fesootaʻi ma le faʻalauteleina ma le faʻaogaina o le ulu o le ulu o loʻo siomia ai le vaega tele o le mulimulita masani, o nisi taimi e mafai ai ona faʻapipiʻi se vevela tele ma le leai se tiga (o se fesuiaiga o le faailoga Courvoisier), ma afai e vaivai le duodenum,

O nisi taimi i le itulagi o le faʻaaogaina o le xiphoid systolic muimui e faʻalogoina, faʻaalia ai le faʻamalosi o le tino o le potu celiac, lea e mafai ona mafua ai le suʻesuʻega o le G1G (ma isi totoga o le tumutumu pito i luga) ma, pei ona taʻua muamua, o loʻo aʻafia ai le pathogenesis o le pancreatitis.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe. I le suʻesuʻega o tagata gasegase masalomia o le pancreatitis, o faʻamaumauga o suʻesuʻega falesuesue o loʻo iai se faʻamaonia o le faʻamaonia. I le suʻesuʻega lautele o le toto, o le tasi pe o le isi tikeri o le ania ma le suiga o le vaega o uiga o le faʻavavevaveina o le gasegase-inflammatory process (leukocytosis, fesuiaiga o le faiga neutrophilic i le itu tauagavale, faateleina i le erythrocyte sedimentation rate - ESR) e mafai ona iloa. O suʻesuʻega o meaola faʻapitoa e faʻaalia ai le hypoproteinemia i tagata mamaʻi, ma le hyperglycemia i le maʻisuka maualuga. Faatasi ai ma le faaauau pea o CP, o le faateleina o le maualuga o enzymes i le toto, aemaise lava, hyperamilasemia, e le mafai ona matauina, ma i le taimi o le vevela, le maualuga o enzymes, o se tulafono, tulaʻi, ma o nisi taimi e sili ona taua. O le maualuga o le maualuga o le enzymes e mafai foi ona matauina i le urine.

I fecesi ma le steatorrhea, o le gaʻo le gaʻo ma soapone e maua, ma o le mea o loʻo i totonu o le kulimi o le talo o le a masani lava (e masani lava, e masani lava ona i ai le masani o le talo). Faʻatasi ai ma le fatu-fatu e fesoʻotai ma le le atoatoa o le eletene o le puipuiga, o feces e aofia ai fiva musika e le faʻamaonia.

O le auala faaonaponei mo le iloiloga o galuega o le exocrine pancreatic o le suega elastase. O le Elastase o se enzyme lea e maua mai i suauu ola o le gland, ao faagasolo le gaioiga o le iniseti, ua faaleagaina le NS, o le mea lea, o le fuafuaina o lona faʻasalaga i fecesi o se faʻamoemoega faʻamoemoe mo le iloiloina o le tulaga o le galuega o le exocrine gland.

O suʻesuʻega o enzymes (tele amylase) i pusa o mea o loʻo i totonu o kesi sese, faʻapea foi i le telefoni, ma o nisi taimi e faʻalavelave ai le ala o le CP, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa.

Masini meafaigaluega ma metotia faʻapitoa. Ole televise ole suʻesuʻega o le lua o le manava (Fig.20.1) e sili atu le taua i le suʻesuʻega o le CP, peitaʻi, o suiga taua e faatoa mafai ona iloa i tagata mamaʻi ma le faʻatusatusaina o le parenchyma o le gland ma (poʻo le) tele le calcula calcula i le pancreatic duct.

Fig. 20.1.Panoramic x-ray o le tino o le tino i le siakiina o le pancreatitis.

O le ata o loʻo faʻaalia ai le tele o faʻamaumauga i le faʻaogaina o le pancreas i le umi atoa (faʻaalia e ufanafana)

O le fibrogastroduodenoscopy (FGDS) ma le retrograde cholangiopancreatorygraphy (RCP) e mafai ai ona e vaʻai i suiga i le duodenum ma le papilla duodenal lapoa (BDS), faʻapea foʻi ma le faʻatusatusaina o le pancreatic and bile ducts (Fig 20.2).

Fig. 20.2.Faʻafouina pancreatography i le pancreatitis masani.

O le ata o loʻo faʻaalia ai le tele o le malosi o le pacreatic duct

O le eseesega o suʻesuʻega o le biliary tract (cholangiography) e matua talafeagai lava mo tagata mamaʻi e maua ai le CP poo le masalomia le tasi. E faia i se auala e le tuusaʻo ma le faʻafofoga pe leai foi se sui soʻotaga, lea e le o maua ai le tulaga lelei atoatoa o foliga ma e masani lava ona le talafeagai i tagata gasegase e vaʻaia ai le uila, poʻo le faʻatusatusa tuusaʻo. O loʻo maua nei i le RCHP (Fig. 20.3), faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le gallbladder pe o le alaleo, e aofia ai i lalo o le faʻatonuga o le ultrasound, o le faʻatinoga o le faʻatinoga o galuega ma le laparoscope.

Fig. 20.3.Retrograde cholangiopancreatorygraphy. O le alalele, gall vladder ma le main pancreatic duct ua faʻatusatusaina. O le ata o loʻo faʻaalia ai le vavalalata lautele (o se faʻataʻitaʻiga o se "siʻusiʻu siʻusiʻu") o le vaega pito i tua o le mulilua masani (pancreatic part) ma le faʻateleina o le faʻalauteleina o le pacreatic conduct i ni taʻavale vevela

Afai e poloka le gallbladder i maa pe ua toesea (pe a uma le cholecystectomy), e mafai ona faia se sui soʻotaga e ala i le pipisi o le vafela maile. I le i ai o se fistula, o le eseesega e maua mai ona o le fistulography.

E faavae i luga o cholangiography, e mafai e se tasi ona faamasinoina le i ai o le talo, calculati, faʻaleagaina poʻo le faʻamaʻi o le talo, o le i ai o faʻalavelave i le vevela o le talo i le duodenum.

O le suʻega X-ray o le manava ae maise lava le duodenum e taua tele lona faʻamaonia. O le televise o le manava e faʻaaogaina ai ona faʻamaʻi, lea atonu e fesootaʻi atu i le pathogenesis o pancreatitis, ma o nisi taimi e faʻaalia ai suiga e fesoʻotaʻi ma suiga i le pancreas (Fig.20.4), mo se faʻataʻitaʻiga, atuatuvale i luma o se pseudocyst, foliga tumutumu o CP, ma isi.

Fig. 20.4.Lafoaʻiga o le itu o le pusa o le manava ma le faasologa o le duodenum ma se uila o le ulu o le pancreas

O le Duodenography ua mafai ai ona faamasino le saolotoga o le malaga mai le barium e ala i le duodenum poo le i ai o le duodenostasis, e pei ona taua muamua, o le taua i le pathogenesis o CP. O se metotia faʻamatalaga o le suʻega X-ray o le duodenum i tulaga o vailaau faʻasaina (faʻasolo), ausia e le pulega muamua o antispasmodics, mo se faataitaiga, atropine. Faailoga o faailoga o le pancreatitis masani, lea e aofia ai le faalauteleina o le solofanua o le duodenum ona o le faateleina o le lapopoa o le ulu pancreatic ma le i ai i luga o le puipui o le vaega o le tootoo o se mea atoa e tumu ai le atoatoa o nisi o taimi e faaleagaina ai le lumen ma faalavelaveina ai le siamu (Fig 20.5).

Le faʻatinoina o le duodenoscopy, faʻasologa faʻatasi ma le vaaiga lautele o le vaaiga e faʻaaogaina. O le suʻesuʻega e masani lava ona faia i luga o se manava gaogao, i totonu o se potu vitio X-ray faʻapitoa i luga o se masini e faʻapipiʻiina ma se tagata faila eletonika ma se faʻaupuga (pe a fuafua e faia se RHIG).

Fig. 20.5.Leodeiography ma le faʻalogo. O le ata o loʻo faʻaalia ai le faʻalauteleina o le solofanua o le duodenum ma le faʻamalosi o le manaʻoga i le tulaga o lona alu ifo ma lalolalo o lala faʻasalalau ma se ulu faʻapitoa lautele

Faatasi ai ma le fesoasoani a se faʻamalologa, e vave lava ona suʻesuʻeina le esophagus, lea e faʻaalia ai vevela faʻateleina o le vaega submucosal, o nisi taimi e mafua mai i le maualuga o le maualuga o le telefoni, ona faʻaalia lea. I totonu o le manava, e masani ona faʻaalia le gastritis, e aofia ai le gasegase (i taimi o faigata). O nisi taimi e iloa ai o le puipui pito i tua o le manava e tuleia muamua (i luma o le pancreatic nseudocyst, foliga foliga foliga XII).

I le duodenum, e masani lava ona fuafuaina faailo o le duodenitis, o le sui o le puipui puipui ona o le faateleina i le ulu o le gland, o nisi taimi e vavao ai le lumen. E masani ona maua le mucosa, o nisi taimi o suiga e maua mai ai le uiga o le duodenitis pseudotumorous, lea e faʻamalosi ai le puipui o le intestinal, faigofie ona tafe i luga o le fesoʻotaʻiga, lea e manaʻomia ai se biopsy e vaʻaia ai le kanesa.

O le suʻesuʻeina o le BDS e masani ona faʻaalia ona suiga e fesoʻotai ma pancreatitis (papillitis, siama, papillomatous growths, o nisi taimi e manaʻomia ai se biopsy e vaʻavaʻai ai le kanesa papillary, faʻasolosolo duodenal diverticulum, ma isi).

Afai e filifili e tauaveina le RCP, o se kosi faapitoa o le Teflon e i ai le pito i fafo o le 1.8 mm o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le fiber channel o le Vater ampoule, ma faʻafeiloaʻi ai se vailaʻau eletise e mafai ona faʻasaina (verographin, urographin, etc.), aloese mai le mamafa tele, ona ave ai lea o se ata.

Faailoga o uiga o le pancreatitis masani e mafai ona maua i luga o le x-ray: faʻalauteleina o le vaega autu o le laʻau (o nisi taimi i le tulaga o se "vaitau taua o vaituloto"), o le i ai o meaʻai, maa, ma isi mea e fesootaʻi ai (pseudocyst).

O le faʻamalosi o le vaega tele o le mulimulita masani, faʻalauteleina o gaioiga faaopoopo, ma le faʻatautaia o talo, choledocholithiasis, ma isi mea faʻapitoa e mafai ona iloa i luga o se cholangiogram tutusa. E tusa ai ma faʻafitauli faigata o le RCHP (o le pancreatitis, le cholangitis gasegase e oʻo i le atinaʻeina o le faʻamaʻi matautia o le tino i luma o faʻamaʻi pipisi), o lenei suʻesuʻega e faia i luga o faʻamaoniga atoatoa, aʻo leʻi faia le taotoga poʻo le faʻasolosolo faʻatasi o le pipisi ma le faʻamalosia o OP (octreotide, antispasmodics fomaʻi fofo).

O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga (Fuaiupu 20.6) - o se tasi o faʻamatalaga sili ona lelei ma, e le gata i lea, o auala e le faʻaleagaina o suʻesuʻega pancreatic - e tatau ona faia i mataupu uma pe a masalomia lona maʻi.

Fig. 20.6.Iloiloga o tala mo le pancreatite le tumau:

DP - faʻasolosolo o le pancreatic duct, L - ate P - pancreas, Vl - velenie, IVС - vaivai le vena cava AO - aorta

O le suʻega o ultrasound o loʻo i totonu o le vailaʻau faʻasolosolo, ma e faʻanofo e tusa ai ma le faʻaogaina o le gland i le agavale ma le saʻo i le hypochondria.

E masani lava, o le pancreas o loʻo i ai, ma manino ma le foliga tutusa, ma le lautele o le pacreatic conducts e le sili atu i le 1.5-2 mm. Faatasi ai ma togafitiga, o le faateleina o le tele o le okeni faatasi ai ma le faaitiitia o toniga o le maualuga o le leo, e faailoa ai se fula, e mafai ona iloa. O le faaitiitia o le tele o le gland, o le eseesega o le fausaga, o le i ai o vaega laiti o le fesuiaiga o mea, faapea foi ma le vevela o le taʻavale e mafai ona faailoa mai ai suiga fibrotic i le gland, ma o nodules echo-positive e taʻu mai ai le fuafua o le parenchyma.

O le tele o meaola o loʻo i totonu o le taʻavale ma le tuʻuina atu o le faʻaogaina o se "alalaupapa ultrasonic" e avea o se faailoga o le fuafuaina o le tino.

Lafoaʻi vai (kese sese, toso ova) o loʻo faʻatusalia i luga o le echogram e pei o ni vaega lapotopoto o le faʻaitiitia o le faʻalogo o le kesi ma le tele poʻo le itiiti ifo o le manino ma le faʻamalosi. O tumutumu faʻamalosia lelei o loʻo i ai mea inu vai o loʻo lapotopoto pe oval, e tutusa lelei ma siosiomia e se puʻupuʻu manino. O mea o loʻo i totonu o kalame e le faʻafesoʻotaʻi ma abscesses e ono mafai ona faʻaleagaina ona o le i ai o le sequestration tissu ma detritus e faaopoopo i le vai.

O le faʻataʻitaʻiga o faʻasalalauga (CT) o se metotia maualuga X-ray maualuga e faʻaaogaina i le suʻesuʻega o le pancreas (Fig 20.7). I le faʻamuamua, o le metotia e mafai ai ona maua faʻamaumauga tutusa i le faʻasalalauga, ae i nisi tulaga e mafai ai ona faʻamalamalama le mulimuli, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o le oona o le tagata maʻi, faʻavavega, ma le faʻatulagaina o suiga faʻaleaga i le siʻusiʻu o le gland.

Fig. 20.7.Faʻamaumauga faʻatusatusaina mo le faʻalauteleina o le pancreatitis. O le ata o lo o faaalia mai ai tumutumu o le ulu o le pancreas (U), o le faalauteleina o le auga o le solo ma mea o loo i totonu o le lumen (2)

I le taimi lava e tasi, ei ai mataupu pe a le iloa i le taimi o le CT (isodennes) poʻo le vice versa (isoechogenic) ia suiga faʻalauiloa ua maua i le ultrasound. O le mea lea, o aʻoga e lua e faʻafefeteina e le tasi le isi E tusa ai ma le tau maualuga o le CT, o lona faaaogaina e tatau ona manatu e talafeagai i mataupu pe a, i luga o le faavae o le ultrasound, e le mafai ona maua se manatu manino atoatoa o suiga o le tino i le pancreas (mo se faataitaiga, pe a iloa se vaega o le taulaʻi o le tino i le pancreas).

E masani lava, o le pancreas ua faʻamoemoeina i luga o fuaketi fuafuaina, i le foliga o se tulaga tutusa foliga tutusa o se foliga e 5. Faailoga o le faaleagaina o le gland o le eseesega o le vaitau faatasi ai ma vaega o le faatusatusaga ma le le mafaamatalaina, faalauteleina, vaapiapi ma le faaletonu o le vaega, tasi po o le tele o aoaoga o le vai. Mo se uila sese, e pei o le ultrasound, o le i ai o se capsule ma foliga tutusa pe eseese (i le i ai o le vavaeʻesega po o le putty detritus) mea e aofia ai. Fautuaga maualuga CT faʻataʻitaʻiina i le i ai o faʻamatalaga i totonu o le gland ma le calculation. Maoplasms leaga i le CT e foliga mai o le foo o lona maualuga e laʻititi nai lo le maualuga o le gland.

O le vailaau o le pulupulu o le nila lelei (TIAB) e faʻaaogaina muamua mo le siakiina o le tino o le popo pancreatitis ma le kanesa pancreatic. O loʻo faia i luga o le puipui o le abdomina muamua i lalo o le faʻaleagaina o le faʻalapotopotoga, ma o le itu o le nila e masani ona mataitu e faʻaaoga ai se masini ultrasound poʻo se sikolasipi faʻatautaia.O le lelei o le togafitiga o le metotia e faalagolago i le poto masani a le fomaʻi o faia le afaina, o le tele o aʻoga punctured ma le numera o avanoa, faapea foi i le poto masani o le suʻesuʻeina o le nuncates.

E ui i le tele o le numera ma le maualuga o faʻamatalaga faʻamatalaga o auala faʻaonapo nei o le suʻesuʻeina muamua, e le mafai ona iloa saʻo le natura o faʻamaʻi pipisi i tagata uma. I lenei itu, o le togafitiga faʻapitoa e taua tele. E aofia ai elemene nei:

  • • suʻesuʻega ma le faʻamalologa o le pancreas, vaʻaia biliary, manava, duodenum, e aofia ai le eria BDS,
  • • faʻasesega faʻasolosolo faʻasesega o le pancreatic ma taʻavale masani masani ma se ata i luga o le laulau o loʻo galue,
  • • se faʻamaʻi poʻo se faʻaogaina o meaola o faʻalavelave faʻapitoa o le pancreas ma fesuiaiga faʻapitoa o lymph faʻapitonuʻu.

Vaʻaia faʻafitauli. O le pancreatitis ole aso e tatau ona vaʻavaʻai faʻatasi ma faʻamaʻi e faʻaalia ai le tiga tumau i le vaega pito i luma, e aofia ai mea e aʻafia ma mea taumafa ma faʻalavelave faʻafuaseʻi. O se suʻesuʻega faʻatusatusaga o le X-ray, ma aemaise ai le FGDS, e mafai ai ona vavaeeseina se maʻi o le manava masani poʻo le maʻi ulutala, faʻapea foʻi ma faʻafitauli tiga o gastritis tumau. Ae e tatau ona manatuaina o le uluaʻi maʻi e mafai ona avea ma mea taua e fesoasoani i le amataina o CP, ma, o le mea lea, o le iloa o se ulutala e le mafai ona faʻamavaeina le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. E mafai ona tuʻuina atu se faʻamatalaga iloga i luga o le faʻaaliga o le maʻi o le peptic (faʻamaʻiina o tiga i tua, o loʻo siosiomia o latou natura), ae masani lava e le faʻalavelave ai le maʻi pe a maeʻa ona faʻamalolo le uluaʻi i se tasi auala.

O le faamaʻi o le maʻa e masani lava ona le aofia ai e ala i le ultrasound o le telefoni pipiʻi (leai o le aofai ma isi suiga i le gallbladder). Ae ui i lea, o le cholelithiasis o se mafuaʻaga taua i pancreatitis, ma o le iloa o le siaki i le vevela e le aofia ai lenei maʻi. O le mea lea, o faitioga a se tagata maʻi i faʻamaumauga e faamaonia ai le tiga i fafo atu o le suʻesuʻega o le gallbladder (i le ogatotonu o le epigastrium), aemaise lava i le pito i lalo, e te mafaufau ai i le cholangiogenic pancreatitis (poʻo le cholecystopancreatitis) ma faʻaauau suesuega faʻapitoa i lenei itu.

E mafai ona tulai mai ni faafitauli ogaoga ma le eseesega o le pseudotumorosis ituaiga o pancreatitis ma le kanesa o pancreatic. I le pancreatitis e masani ai, o le faateleina o elemene epithelial ma faailoga o le atypism cellular, lea e manatu o se tulaga tuusaʻo, e mafai ona iloa i le morphologically, ma i mataupu o le kanesa e faalavelave i le tino o le pancreatic conduct, ua maua ai faʻaaliga o le pancreatitis lua. O le tuufaatasiga o nei faʻamaʻi e lua e pei o faʻatonuga tutoatasi tutoatasi, e foliga mai, e le o se taimi.

I le taimi lava e tasi, o le pancreatitis e le masani ai, aemaise lava le foliga o le pseudo-cancerous, faatasi ai ma le lapopoa o le ulu o le gland e mafai ona mafua ai le faamalosi o le vaega autu o le pele masani ma tuuina atu ai le faamaʻi o le jaundice e iloa ai le kanesa o lenei localization, ma pe a afaina le pancreas, e mafai ona faaalia i le tiga matuia, maualuga le kanesa talafeagai talafeagai.

E i ai le tele o feeseeseaiga faʻapitoa, i le tele o faʻatagaga e mafai ai ona ese faʻasesega o faʻamaʻi o loʻo fesiligia. O le mea muamua, o le kanesa o loʻo faʻamatalaina i se tala puupuu, e le sili atu i le tele o vaiaso pe, i ni tulaga ogaoga, masina, ae o le tele o le pancreatitis e masani ona umi. O le kanesa o le kanesa e toetoe lava a le faʻaalia mai i le tiga tele, ma le faʻalavelave faʻamalosi e mafua mai i le tele o mataupu e aʻafia ai le soifuaga o le soifua maloloina, ma o le mea lea e masani ona faʻamaʻi muamua ai tagata mamaʻi i totonu o le komipiuta e vavae ese le siama o le vaka. I le taimi lava e tasi, faatasi ai ma le pancreatitis e masani ai, o le gasegase faʻalavelave e tupu i tagata mamaʻi e masani ona i ai se tala o le ava malosi, oe na i ai ni pancreatitis tele i le taimi ua tuanai pe ua leva ona mafatia i le tiga ma le faʻavaveina o faʻalavelave pipisi e fesootaʻi ma le pancreatitis. Afai e aʻafia le jaundice i tagata maʻi ma le CP o le cholangiogenic tupuga ma e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le pele calcula poʻo lona faʻalavelave i se ampoule gaʻo-ampoule, o le mea lea, e pei o le tulafono, faʻamaʻi tigaina tiga ma isi faailoga o le faʻavavevave o cholecystitis ma cholangitis e le masani ai mo jaundice e fesootaʻi ma le kanesa o le ulu.

O le mea e leaga ai, o metotia faʻapitoa e le o mea uma e mafai ai ona foia le faafitauli faʻafitauli-faʻafitauli faʻafitauli. O le mea lea, o le suʻega o le toto o le tagata maʻi mo le carbohydrate antigen (CA 19-9) ma le antigen (embryonic antigen) (ECA) e maua ai se tali manino ma na lava le tele o tumutumu o le paʻu, e masani lava i ni mea le talafeagai. O le suʻesuʻega o le pancreas ma le ultrasound poʻo le scanner faʻatulagaina suʻesuʻega e maua ai se faʻaopoopoga o le tele o le gland, aemaise lava lona ulu, i le pancreatitis ma le kanesa, ma faʻaalia ai foi le faʻalauteleina o le tele o le lapopoa poʻo le isi, e le gata i lea, Pancreatitis o le pancreas e tele lava ina faasalalauina, o le hyperechoic (denser), e aofia ai le tele o faʻamaumauga, e ui lava e le mafai ona faʻataʻeseese le natura o le foci i mataupu uma.

Ae ui i lea, o se faʻalautelega faʻalauteleina o le tino o le pancreatic lect aemaise lava o le i ai o le fuaina i totonu e le o se uiga o le kanesa ma, i le avea ai o se tulafono, ua faʻaalia ai le pancreatitis. Faailoaina o le foci e tele i le ate i luma o le paʻu o le pancreatic o le faʻaalia o le hematogenous faʻasalalauga o le kanesa o pancreatic.

O le biopsy o le nila ua uma ona taua, ua faia e ala i le pito i luma o le abdomina wall i lalo o le vaavaaiga a ultrasound poʻo le CT, e le o taimi uma e foia ai faafitauli o suʻesuʻega eseese. O le suʻeina o suʻesuʻega faʻaleaganuʻu o meaola o le biopsy o le leai o se masalosalo o sela o le kanesa poʻo o latou faʻalavelave, o le mea moni, e faʻaalia ai le kanesa. Ae peitai, o le leai o ni elemene leaga i meaola o le biopsy i soo se tulaga e le mafai ai ona vavaeeseina se suʻesuʻega i luga o le fale, e aofia ai ma le toe faia o punctures. Afai e mafai ona maua le tulei i le taimi o se faʻamaʻi pipisi, ona avea lea o le siama o le "pancreatitis chronic" e sili ona ono mafai, e ui lava e le mafai ona faʻatuatuaina, talu ai ona o le tumutumu o le tumutumu e mafai ona mafua ai se faʻaoga maualuga o le suppurative i totonu o le tino o le gland.

Faʻatasi ai ma le fomaʻi o CP, e oʻo lava i le laparotomy e faia e se fomaʻi tipitipi poto i lenei matāʻupu, e le faatagaina i taimi uma se lino vavalalata e faʻamavaeina e ala i le tuusaʻo ma le faʻamalologa o le gland. O se vailaʻau faʻamalosi pipisi o le a mafai ai ona maua mea mai se nofoaga faʻapomaʻi ma le talitonuga maualuga, ae tusa lava pe a maeʻa se suʻesuʻega faanatinati, e leʻo manino le tulaga i mataupu uma.

Faʻamatalaga faʻasolosolo faʻasalalau mo le kanesa o le pancreatic ua maua ai ni faʻafitauli faʻapitoa, aemaise lava i se nofoaga loloto o le taulaiga ile ulu. Peitai, e tusa lava pe a maeʻa ona maua se soifua maloloina lelei, e oʻo lava i tagata poto masani o le tino e le mafai ona iloa i taimi uma le kanesa mai le faʻalauteleina o le amio o le pancreatitis, aemaise lava i suʻesuʻega faanatinati. O le mea lea, e oʻo lava i faʻalapotopotoga faʻapitoa ua saunia lelei e feagai ma le faʻafitauli, o nisi taimi e faʻamaonia ma, e tusa ai ma lea mea, ua faia ai sese sese, o nisi e faalagolago i le le amanaiaina o faʻamaoniga faʻapitoa o le maʻi. O se taunuuga o lenei mea, o tagata gasegase o le pseudotumor pancreatitis o le ulu e matua leai lava se pancreatoduodenal resection ua faaalia ia i latou, e fuafua i le aveesea o le tumo. Ma o tagata gasegase ua masalomia o le kanesa e le mafai ona mafai ona tupu, o ē na faia ni togafiti faʻamalosi e pei o anastomoses bilioneigestive e ola le mafaamatalaina umi ma o nisi taimi ua manatu sese o se faʻaola faavavega na toe maua mai mai le kanesa leai se faamoemoe. I le taimi nei, o le tele o fomai tipitipi o lo o faagaoioia i luga o le pancreas e talitonu afai e le mafai ona vavaeese le kanesa, e tatau ona faatino le tasi po o le isi foi o lona vavalalata.

Tausiga togafitiga. O se faailoilo lautele mo le togafitiga o le CP o le le atoatoa o togafitiga faasao e gastroenterologists. I se mea e le masani ai, o faailoga e mafai ona mafaufauina o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le gasegase totoʻa i totonu o le lua o le pseudocyst ma (poʻo) i totonu o le lumenia o le gastrointestinal tract, faʻapea foʻi ma le malepe o se uila tele. O faʻatinoga i faʻatinatinati faʻaalia e sili atu ona faʻaalia. O loʻo taʻuina mai mo le faʻavavevaveina o le gasegase o le gasegase i le pancreas ma gaioiga o loʻo siomia ai, gasegase faʻalavelave, faʻapea foi le faʻalavelave faʻalavelave duodenal. I le tele o tulaga, o le togafitiga CP o loʻo faia e pei ona fuafuaina ina ua maeʻa suʻesuʻega o le maʻi. O le faanatinatiina o faʻamaoniga mo faʻatinoga o le CP e faʻatupulaia pe afai e le mafai ona vavaeeseina se kanesa o le pancreatic.

O togafitiga faʻapitoa o le CP o loʻo fesoʻotai ma ni faigata taua se lua.

O le mea muamua o nei suiga i le tino o loʻo aafia i le CP e ogaoga, lautele ma le mafai ona faʻafitia. I le taimi lava e tasi, e oʻo lava i maʻi mamaʻi, o loʻo faʻaauau pea ona faia e le uʻamea nisi vaega o galuega exo ma endocrine e taua mo le maʻi. O le mea lea, o se taotoga i le atoaga o le upu i le ituaiga o pancreatectomy e mautinoa lava e mulimuli ane o se togafitiga faafoliga ma le taugata tele e maua ai elemene digestive ma hormones i le gasologa o le olaga, ma le faaopoopoina, e fesootaʻi ma faigata tele faʻaletino, faʻalavelave faʻalavelave ma vave lamatia ai le maʻi. E mulimuli mai o le tele o metotia o togafitiga faʻapitoa o CP, pe afai e le o faʻamaonia, ona oʻo lea i se tulaga o le fetuutuunaʻi, o lona uiga. fautuaina le faasaoina ma le faagaioia o mea e faʻaleagaina ai le gland pathologically poʻo, i soo se tulaga, o se vaega.

O le faafitauli lona lua, o le toʻatele o tagata mamaʻi i le CP, e pei ona taʻua muamua, o le 'ava malosi, ma o taunuuga o le tele o togafitiga e faʻalagolago i le tele o le tagata e manaʻomia ma e mafai ona faʻafetaiaʻia ona faaletonu. Afai e faʻaauau pea ona inu le 'ava malosi pe a uma le taotoga, o le faʻaleleia atili o latou tulaga e masani lava ona le tumau, e ui lava i le saʻo o le galue-malosi, tele taimi e tele-laasaga ma taugata. O le mea lea, o le togafitiga o tagata gasegase i le pati pancreatitis e tatau ona faia i se taimi vave e fomai tipitipi ma fomai tipitipi.

I le togafitiga o le pancreatitis masani, o galuega autu nei e mafai ma e tatau ona faia:

  • 1) le faʻasaʻolotoina o le pancreas ma le fipia fiber mai le vaega o loʻo faʻamalosi ai le necrosis pancreatic ma ona mea e faʻaaogaina (faʻaaogaina o le tino, putty-like detritus, pus). O lenei elemene o le gaioiga, faia faʻatasi ma le taatele i taotoga, fomaʻi o le pancreatitis, e mafai ona manatu ua leva le necrectomy (sequestrectomy),
  • 2) faʻamamaina o le maualuga o le gasegase e ala i le tuʻuina atu o se masini faʻanatura o le pancreatic secretion i totonu o le luminaʻi o le intestinal,
  • 3) le tumama o le gaioiga o le biliary ma faʻamautinoa ai le saolotoga o le talo i le pancreatitis faifaipea e fesoʻotaʻi ma cholelithiasis, faʻapea foi i le faʻamaʻi maualuga o le pele masani masani, faʻamalosia ai isi ituaiga o pancreatitis,
  • 4) vavalalata o le vaega sili ona fesuiaʻi o le pancreas i foliga masani o le pancreatitis chronic (pancreatoduodenal resection (sili atu pe afai e le mafai ona aloese le kanesa o le ulu), vavalalata ile va o le pancreatic head, vaelua poʻo le itu agavale o le pancreatic),
  • 5) le faʻatinoina o ni fuafuaga faʻavae e faʻatatau i le faʻaaogaina o le tele o pseudocysts ma friculas fistulas e taua tutoatasi (e masani lava o lenei galuega e foia i le faagasologa o galuega muamua e fa, tagai foi palakalafa 20.2, 20.3).

O metotia o le faasaoina o le pancreatic na fuafuaina i le taimi ua tuanai ma le maʻi e masani ona taʻua o le pancreatitis (mulimuli mai le ganglionic neurotomy e tusa ai ma le Ioshioka-Wakabayashi, faapea foi ma le faatumuina o le masini o le gland i le vai vave plastics plastic) ina ia le toe maua ai le faaaogaina tutoatasi i tausaga talu ai nei.

O faʻalavelave faʻapitoa mo le pancreatitis masani e tasi pe lua-laasaga. O faʻatulagaga e lua e fuafuaina i le lumanaʻi e tusa ai ma foliga o maʻi o loʻo faailoaina i totonu o le suʻesuʻega, poʻo le faʻamalosia i ni tulaga e leʻi mafaufauina na tutupu i le taimi o le gaioiga. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, e tatau i le gasegase ona faia ni galuega se tele mo CP. E mafai ona mafua lenei mea ona o le mamafa o togafitiga o loo i ai nei, poʻo le le lava o agavaa faapitoa o fomai tipitipi o loʻo faia se galuega faigata tele mo i latou, poo le solia e tagata gasegase o latou tulaga faatonuina (inuina o le ava malosi ma isi mea e fai ai meaʻai).

Sei o tatou toe foi atu i le faataunuuga o mataupu autu e lima o togafitiga tomaʻi a CP o loʻo faʻatulagaina i luga e faasino i tulaga patino o falemaʻi.

Afai e talia le tagata maʻi mo le pancreatitis e masani ona tutupu i taimi masani pe o taimi o le faigata (lea e masani lava ona tupu), ma e iai ona faailoga o le faagasologa o le gaioiga (tali o le vevela, faateleina o le tiga i le epigastrium, gaioiga o le toto toto, ma isi. .), ma le ultrasound poʻo le CT faʻataʻitaʻiga o le pancreas o loʻo faʻaalia ai le tele o le fofo, atonu o le manava, o manua, e tatau ona e mafaufau e uiga i le manava o le pancreatitis e le masani ai poʻo le faʻamaualuga suppuration i le nofoaga o le foci muamua pancreatic necrosis. I ia ituaiga o gasegase, e tatau ona faia se laasaga i se taimi vave e mafai ai, faatasi ma le sini autu o le tatala, gaogao ma le afaina o le pisapisao ma le faʻaogaina o le maʻi pipisi, ioe. faia se tasi foliga poʻo se isi o le necrectomy ua leva ona taʻua. I le taimi lava e tasi, pe a tatau ai, o le taotoga e masani lava ona faia i luga o le piliati.

A maeʻa le laparotomy i le pito i luga, e muamua suʻesuʻeina e le tagata faʻapitoa le setete o le biliary extrahepatic tract ma, afai e maua se togafitiga, o le a taʻalo ai le taotoga o taotoga. I le i ai o cholecystitis, o le cholecystectomy ua faia, i le tulaga o le choledocholithiasis, choledochotomy ma le aveeseina o maa, toe teuteuina o le vaega pito i luga o le pulelele masani, e le gata i lea, o le gaioiga i luga o alalele e masani lava ona faaiʻu i le suavai o le alalele e ala i le eletise T.

Afai i le leai o se tasi o siama, o loʻo i ai faailoga o le maualuga maualuga o le biliary maualuga (faʻalauteleina o le gallbladder, faʻalauteleina o le mulilua masani), o le cholecystostomy e faʻaaogaina e faʻasili ai.

O le vaega autu o le taotoga e amata ile fesuiaiga lautele o le ligament gastro-colon ma le maeʻa maeʻaeʻa o le pancreas, ma ia maua le pito i luga o le ulu, e tatau ona tuufaatasia le duodenum e tusa ai ma Kocher (Fig. 20.8 ma le 20.9).

Fig. 20.8.Vaʻaia o le paietal peritalum i tafatafa o le pito o le duodenum

Fig. 20.9.O le duodenum, faatasi ai ma le ulu o le pancreas, faʻamalosi mai fafo mai le filoperitoneal fiber, ma le palpation o lala totoga

O le inflammatory infiltrates e maua i le gland ma filogia latalata ane (e masani lava ona iai ni faailoilo o le faamaluluga tutotonu ma e oo lava i fesuiaiga) e punitia, ma i luga o le mauaina o se vavave, pus and tiny detritus, ua tatala i luga o le nila, aveeseina le afa o mea e gaosia mai le palapala ma le malosi mai le fale. I le faʻatusatusaina o le faʻatinoina o faʻatinoga faʻatasi ma faʻamatalaga ultrasound ma CT, e tatau ona e mautinoa o loʻo maua uma ma le gaogao mea uma e maua mai i le pancreatic necrosis. O loʻo faʻaleleia cavities i vavae eseese, o loʻo faʻapipiʻi i tui vavalalata ma faʻaalia i le puipui pito i luma o le abdomina.

I le tele o tulaga, i le taimi o lenei gaioiga, ua tatala ma ua toe faʻaleleia le lapataiga o le pacreatic conduit i le faʻavaivai i fafo o le vavalalata ma vaʻavaʻa (Fig 20.10).

Fig. 10.20.O le faʻavaivai i fafo o le pacreatic lectua ina ua maeʻa le felafolafoaʻiga o le pancreas i le tino (i le pito i tua o le pacreatic conduct)

I le tele o mataupu, ua faia ai le pancreatojejunoanastomosis umi (Fig. 20.11 ma le 20.12).

Fig. 11/20.Vaega o le faagaoioiga o le fausia o le longitudinal nanocreatojejunoanastomosis (faagaoioiga Pustau-N). Pancreatic duct dissected longitudinalally(1),o le jejunum e moli i le pancreas (2) (o le lipine mulimuli o le anastomosis ua faia)

Fig. 12/20.O le faaiu mulimuli o le taotoga o le fausia o se mea umi longitudinal nanocreatojejunoanastomosis (faagaoioiga Pustau-I)

O le tuʻuina atu o nancreatojejunoanastomosis (PEA) i lenei taimi o togafitiga faʻapipiʻiina ua faʻasalaina i mataupu o le faʻaleagaina ma le faʻaogaina o le tino i totonu o le gland po o le parapancreatic tissue, faʻasalaga o le pancreatitis. I nei tulaga, e masani lava ona i ai se tulaga lamatia o le eseesega o sutures o le anastomosis, o lea e tatau ai ona e faatapulaaina oe lava i le faʻavaivai i fafo o le tino pancreatic conduct.

I le taimi mulimuli ane, pe a fai e tatala le foci ma fesoʻotaʻiga o le gland, faʻapea foʻi ma le faʻavaivai i fafo o le pule, e masani ona fausia le pancreatic fistula, lea e faʻamalolo e ala i le saolotoga o le sua o le pancreatic, ma e faʻaauau pea ona galue pe a iai se faʻalavelave i le ala vavalalata seia oʻo i le isi. laasaga o togafitiga tuai - faʻapipiʻi le NAP.

O faʻatinoga e faʻatatau i le tuʻuina atu o le faʻaaogaina o le gaogaina o le gland i totonu o le inumaga e faia i tagata gasegase ma faʻamaoniga o le maualuga o le gasegase (faʻaopoopoga o le faʻalautele ona o le faʻamalosi o lona pito i lalo, o le calculate calculate, persistent pancreatic fistula). O faʻasalalauga faʻasalalau i luga o le DB C (EPST) (Fig.20.13) ma vailaʻau faʻapitoa e pei o papillosphincter- ma virsungoplasty e le aoga ona o le tulafono, o le faʻamalolo umi o le vaega pito i lalo o le pancreatic duct, ma e aʻafia ai foi i le lamatiaga ogaoga o CP. O le mea lea, o le fiafiaga e tuʻuina atu i le umi o le NAP faatasi ai ma le amataga muamua o le jejunum ua tapeina e tusa ai ma le Ru e tusa ai ma le ituaiga o Pustau-P.

Fig. 20.13.Fuafuaga faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga faʻamataʻu i luga o papilla leodenal lapoa

I maʻi gasegase ma le CP e tele atu pe itiiti ifo foi lo latou faʻaaogaina o suiga faʻapitoa o le pathological i totonu o le gland (o le televvcycyst poʻo se vaega o pseudocysts, o le maualuga o le faʻavaeina o lapisi pe a le mafai ona vavao se tumo, ma isi mea), o le aveeseina o vaega ua aafia o loʻo faʻaalia. A maeʻa le vaega o le paluga, latou te taumafai e toe faʻaleleia le tino o le pacreatic duct (e faʻaitiitia ai le maualuga o le gasegase) e ala i le faʻaaogaina o le seastomminase o le vaega o le gland ma le lakajun loop e tusa ai ma le Ru (Puustau-1) (Fig 20.14).

Fig. 20.14.Gaoioiga Pustau-I. Faʻavaeina o pancreatoenteroanastomosis faʻatasi ai ma le lakapi o le jejunum, faʻamalo e tusa ai ma Ru, pe a maeʻa le vaʻaia o le pancreas resection

O nisi tusitala, latou te manatu ua le lava se anastomosis, ua toe vavae ese le pule umi ma fesootai i le inumaga, e peiseai o le tuufaatasia o metotia o Püstau-I ma Püstau-N.

I le taimi o le vaeluaina o le ogatotonu (tino) o le gland, o le gaʻo o le tootoo na tapeina i luga o le Ru o loʻo faʻasalaina i pito o vavalalata vavalalata ma vaega vavalalata o le gland (Fig.20.15).

Fig. 20.15.Ituaiga o le toe fausiaina i le maea ai o le pancreatic resection

Pancreatoduodenal resection (PDR), afai e le mafai ona vaʻaia le kanesa o le ulu, e masani lava ona faia e tusa ai ma le auala na maua ai Whipple (mo nisi faʻamatalaga ile palakalafa 21.2).

O se vaega o le PDD i le pancreatitis masani o le faigata lea e fesootaʻi ma le tele o le cicatricia peripancreatitis, aemaise lava i le pito i luga o le ulu ma le faiga o le matau, i le va o le mea e iai le vet vein ma le tautua ma le vein mesenteric maualuga.

O faʻasalalauga e uiga i le faʻaaogaina o le biliary mo le cholelithiasis, e taua tele lava i tagata mamaʻi o ituaiga popo biliary pancreatitis, lea e masani lava e leai ni suiga ogaoga o le morphological i le gland, ma le faigata o le cholecystitis poʻo le fuaina o le fuataga e ala i le Vater ampulla e faʻatasi ma le edema o le gland ma le tali tutusa faʻamaoniga.

O galuega e faʻatatau i le togafitia o togafitiga o le duodenum, lea e pei ona taʻua muamua, ei ai le taua i le pathogenesis o le faʻamaʻi (duodenostasis, duodenal, aemaise lava i le paiopa, gaioiga, etc.), e taua tele i togafitiga o CP.

Tuua Lau Faamatalaga