Ole hemoglobin Glycosylated mo le soifua maloloina ma le maʻisuka

Ua iloa e saienitisi e faapea, ina ia faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻisuka, e tatau ona tumau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (hemoglobin glycobin masani) HbA1c) i lalo ole 7.0 mmol / L. O lenei suʻega toto e mafai ai ona matou toe tepa i tua ma iloa le auala na matou puleaina ai a matou maʻi ile lua i le tolu masina.

I le faʻatinoga, o nai suʻi suka e lagolagoina nei faʻamau. O le mea lea, o le averesi o Amerika e maua i le maʻisuka ei ai le HbA1c i le va o le 8.5 ma le 9 mmol / L, "o le saunoaga lea a Nathaniel Clark, MD, le sui peresitene o le American Diabetes Association, i le konafesi a le maʻisuka.

O le a le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka?

O le masani masani o le maualuga o le toto toto mo tagata e leai se maʻisuka e mai le 4.5 i le 6.2 mmol / L, e tusa ai ma se suʻesuʻega i Peretania (UK Prospective Diabetes Study).

UKPDS o le suʻesuʻega aupito sili ona ogaoga ma tumau o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka na faʻataunuʻu, na faia mo le 20 tausaga i le 5,000 tagata mamaʻi. O le suʻesuʻega na faʻaalia ai pe a maualuga lo tatou HbA1c maualuga i luga o le 6.2 mmol / L, ona tatou amata lea ona maua ni faʻafitauli. Aiseā la e le faʻaitiitia ai le fua o le hemoglobin glyc i le 6.2 mmol / l?

Le fua o le hemoglobin glyc HbA1c

"E i ai le faʻamaoniga e faʻapea afai e te faʻaititia lau HbA1c i lalo o le 7.0, ona amata lea o le faʻaitiitia o faʻafitauli," o le tala lea a Dr. Clark. "Ae o nei penefiti e eseese ma le fua muamua o le suka o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e 9 ou hemoglobin glycated, ma ua e faʻaititia i le 8, ona e maua ai lea o se mea e le mautonu. Ma o lenei avanoa o le a sili atu le maualuga nai lo le faaitiitia o le HbA1c mai le 8 i le 7. Ma afai o le toto maualuga o le suka e paʻu ifo i lalo ifo o le 7, ona tatou vaʻaia ai lea e le gata o faʻamanuiaga, ae faʻapea foʻi nisi o faʻafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o tagata gasegase e maua i luga o le suka i luga o nei suga, ao isi tagata gasegase atonu e manaʻomia le fetuʻunaʻi o latou inisalini pe faʻatonuina se isi vailaau. "

Ata I totonu o le Iunaite Setete, ua avea ma masani masani le i ai o fasi siaki feaveai i le fale e fua ai le fua o le hemoglobin glyc HbA1c. Β I Rusia, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka latou te faʻaaogaina le tele o taimi, e manaʻo e faia se suʻesuʻega mo le HbA1c i le fale suesue.

Faʻapitoa ma pe faapefea ona suʻeina Hb glycosylated

O lenei auiliiliga e faigofie tele mo fomaʻi ma tagata gasegase. E sili atu ona lelei nai lo se suʻega o le taeao mo le suka o le toto ma se suʻega e lua-itula le gasegase o le gasegase. O faʻamanuiaga o loʻo iai i itu nei:

  • O le fuafuaina o le auiliiliga mo le Hb glycosylated e mafai ona faia i soo se taimi o le aso, ae le o le sutra ma luga o se manava gaogao,
  • E tusa ai ma tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, o le auʻiliʻili mo le Hb glycosylated e sili atu le malamalama nai lo suʻesuʻega suʻesuʻe mo suʻesuʻega mo le anapogi o le maualuga o le toto i le sutra o le anapogi, aua e mafai ai ona iloa le maʻisuka i se taimi muamua o le atinaʻe,
  • O suʻega mo le Hb glycosylated e tele taimi faigofie ma vave nai lo le lua-itula glucose siama suega,
  • Faʻafetai i faʻataʻitaʻiga o HbA1C maua, e mafai ona iloa mulimuli ane le iai o le maʻisuka (hyperglycemia),
  • O suʻega mo le Hb glycosylated o le a faʻaalia ai le faamaoni o le maʻisuka sa mataituina lona suka toto i le tolu masina talu ai,
  • Pau lava le mea e mafai ona aafia ai le tonu o le filifiliga o maualuga Hb glycosylated o se malulu poʻo se popoleʻaga lata mai nei.

O HbA1C o suʻega e tutoatasi mai i mea taua e pei ole:

  • taimi o le aso ma le aso o le faasolosolo malie i tamaitai,
  • le meaai mulimuli
  • fualaau faasaina, sei vagana ai fualaau mo le maʻisuka,
  • gaoioiga faaletino
  • le mafaufau mafaufau o se tagata
  • liona afaina.

Eseesega i le tulaga masani o faailoga i le va o tagata

  • I tamaiti ma talavou, o faailoga e le eseese lava. Afai ei luga o tamaiti le tulaga maualuga pe le masani ai foi, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le faaeteete meaʻai o tamaiti, ia saunia i latou mo suʻega masani ina ia sili atu pe le faamalieina le maua o faʻamaʻi.
  • E leai se eseesega o alii ma tamaitai i fua faatatau.
  • I fafine maʻitaga, e le fautuaina e ave le maualuga o HbA1C i le 8-9 masina o le maitaga, talu ai o le tele lava o taimi e tupu ai le taunuuga, ae o le mea sese lenei.
  • I laʻasaga mulimuli o le maitaga, o se laʻititi laʻititi le taua o le auiliiliga e masani lava. Ole fesuiaiga o fua mo le maʻisuka i le vaitau o le fanauina o fanau e mafai ona afaina tele ai le tulaga o le soifua maloloina o le lumanai i le fanauina. E ono afaina fatuga, ma i fanau i le lumanaʻi o loʻo i ai le atinaʻeina o le intrauterine, e tele naua le tuputupu ae o le tino e mafai ona matauina, lea o le a matua aʻafia ai le faagasologa o le fanau mai.

Tulaga masani o tau faʻamaufaʻailoga

I se tagata soifua maloloina, o le HbA1C e le tatau ona sili atu i le 5.7 pasene i le toto.

  • Afai o le siʻitia o mea e aofia ai mai le 5.7% i le 6%, o lona uiga o loʻo tupu mai le maʻisuka i le lumanaʻi. Ina ia faʻaititia le faailo, e tatau ona e fesuiai i se mea maualalo-gaosi mo sina taimi, ona faia lea o se suʻesuʻega lona lua. I le lumanaʻi, e fautuaina e mataʻituina lau soifua maloloina ma meaʻai. O lenei tulaga o mataupu e manaʻomia ai le mataituina ma le totoa i le fale ma i le fale suesue.
  • Afai o le fuainumera o fuainumera e mai i le 6.1-6.4%, o lona uiga o le lamatiaga o se faʻamaʻi poʻo le maʻi faʻasolosolo e maualuga tele. E le mafai ona e faatuai le suiga i se taumafataga maualalo-carb, e tatau ona e tausisi i se olaga ola maloloina. O lenei tulaga o mataupu e le faigofie ona faʻasaʻo vave, ae afai e te tausisia lelei mea taumafa i lou olaga atoa, ona mafai lea ona e puipuia le tupu mai o le maʻi.
  • Afai o le maualuga o le HbA1C ua sili atu i le 6.5%, ona faʻamautuina lea o se suʻesuʻega muamua - o le maʻisuka, ma i le taimi o isi suʻega suʻega o loʻo maua ai le ituaiga o, muamua pe lua.

Tulaga masani o le hemoglobin

Muamua, e tatau ona e iloa o le faateleina o le taua i le toto e mafai ona faailoa mai ai e le gata o faamaʻi endocrinological ma le gasegase o le metabolism, ae le gata foi i le anemia. Ina ia aloese mai se maʻi ogaoga, e tatau pe a uma le suʻega mo le hemoglobin glycosylated ma ia mautinoa e siaki le maualuga o le uʻamea i le tino. Afai o tulaga faatauaina mo le mea o le uʻamea moni na foliga mai ua maualalo ifo nai lo le masani, ona togafitia lea o le togafitiga e toe faʻaleleia ai le masani masani o elemene o le tino. A maeʻa togafitiga o le anemia uamea, e fautuaina e faia nisi suʻega mo le maualuga o le hemoglobin. Afai e le o iloa le leai o se mea, o lona uiga, o le faateleina o lenei mataupu o le a mafai ona fesootai ma le metabolism.

E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga autu mo le faateleina o le hemoglobin glycosylated i le hypergikemia. I lenei tulaga, ina ia faʻaitiitia le maualuga o le maualuga, e te manaʻomia:

  • tausisia atoatoa togafiti na faatonuina e le fomaʻi,
  • pipii i se meaʻai maualalo
  • faia suʻesuʻega masani.

Afai o le taua HbA1C e sili atu i le masani, ona faʻaalia lea o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e tupu tele nai lo le gasegase. O lenei tulaga e manaʻomia ai foʻi se faʻasalaga ogaoga i mea taumafa ma faʻalogo ma le faʻaeteete i togafitiga e pei ona faatonuina e le fomaʻi. O le maualuga o le HbA1C aoga e mafai foi ona taʻu mai ai le anemia o le hemolytic. Afai e leʻi leva ona tuʻuina atu i se tagata se faʻamalologa poʻo ua i ai le toto faʻaitiitia, o le fua faatatau o le HbA1C o le a faʻaititia foi i le masani.

O le hemoglobin glycated: o le masani o le hba1c ma le hb i tagata matutua ma tagata talavou

O le a le hemoglobin glycated? O le vaega lenei o le hemoglobin atoa, lea e taamilo i le toto toto o se tagata ma fusifusia i le kulukose. O lenei faailoga e masani lava ona fuaina i le pasene, o le maualuga o le suka toto, o le maualuga o le pasene o le hemoglobin o le a faʻamalieina.

O le suega o le hemoglobin (hb) o se tasi lea o mea pito sili ona taua i mataupu o masalomia o le maʻisuka, ma ua saʻo le faaalia o le maualuga o le suka o le toto i le past 3 months. Faatasi ai ma le taimi e tuʻuina atu ai le auʻiliʻiliga, e mafai ona iloa faafitauli faʻalesoifua maloloina i le taimi poʻo le faʻaitiitia, faasaoina le maʻi mai mea e le talafeagai.

O le suʻega e fesoasoani e iloilo le malosi o le faʻamaʻi, le aoga o le togafitiga fautuaina, ma tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga mo le lumanaʻi. O se auiliiliga o le maualuga o le hemoglobin glycated e manaʻomia ina ia maua e tusa lava pe maualalo le tulaga o le maʻisuka.

Faʻaaoga e fomaʻi le faʻamatalaga lenei:

O le paʻu i le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona iloa le auala e amio ai le suka toto ma le tele e mafai ai ona suia lona mafaufau. O le toto e foai mai i le taeao, e sili i luga o se manava gaogao. Afai na i ai le tui o le toto poʻo le gasegase ogaoga, e sili atu le tolopoina o le aoina o mea mo le tele o vaiaso.

O se mea tāua o le faʻaaogāina o meaola faʻapitoa i totonu o le fale suʻesuʻe lava ia, ona o vailaʻau eseese o suʻega faʻapitoa e mafai ona eseese tele. E le mafai ona tolopoina le auʻiliʻiliga seia oʻo i se taimi mulimuli ane, e mafai ona tupu faafitauli i le suka e tusa lava pe le o le soifua maloloina. I lalo o le tulaga o le suʻesuʻega taimi, e mafai ona aloese mai le tele o taunuuga le lelei.

Polokalame ma le Maliega o Suʻesuʻega

Ole suega ole toto, pe a faʻatusatusa ile suʻega o le kulukose o le manava ole tino, ei ai ni tulaga taua tele. O le mea na aoina e faigofie ona tuʻuina i totonu ole suʻega faʻataʻitaʻiga seia oʻo i le taimi o le suʻesuʻega, e leai se manaʻoga e foaʻi naʻo le toto i luga o se manava gaogao, lea e faʻaitiitia ai le ono tulai mai o se taunuuga sese ona o le i ai o faʻamaʻi pipisi ma le atuatuvale.

O le isi mea faʻatasi ma lenei suʻesuʻega o le mafai lea ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le pancreatic i se taimi vave. O se auiliiliga i luga o se manava gaogao e le faatagaina ai lenei mea, o le mea lea o le togafitiga e masani ona tuai, o faafitauli e tupu.

O le le lelei o se suʻega toto e tatau ona aofia ai:

  1. taugata tele
  2. i tagata mamaʻi i le ania, o le a mafai ona faʻasalalau taunuuga o le suʻega,
  3. i nisi itulagi e leai se mea e fai ai le auiliiliga.

A oʻo i se tagata maʻi e faʻaateleina fua o vitamini E, C, hb faʻamauaina e mafai ona faʻaitiitia le taufaasese. E le gata i lea, i le maualalo o lemoni o le thyroid, o le faateleina o le hemoglobin glycated, ae o le glucose e tumau lava i totonu o le masani.

O le a le mea e tatau ona maua i le hemoglobin glycated?

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

O le faʻaalia masani mo se tagata tino maloloina e i le va o le 4 i le 6%, faʻatasi ai ma le faateleina o le hemoglobin i le 6.5-7.5%, o loʻo tatou talanoa e uiga i se tulaga maualuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, faapea foi le le lava o le uʻamea i le tino. Afai o le taunuuga e 7.5% pe sili atu, o le a iloa e le fomaʻi le maʻisuka.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o tulaga masani o le hemoglobin glycated e maualuga atu nai lo faailoilo o le anapogi masani o le anapogi (glucose) (o le masani mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l). O fomaʻi o loʻo faʻamatalaina lenei mea moni e ala i le mea moni e faapea, o le faateleina o le suka o le toto e fesuiaʻi i le aso, ma a maeʻa ona 'ai, o le aofaʻiga atoa e mafai ona oʻo i le maualuga o le 7.3-7.8 mmol / L.

O le fua o le hemoglobin glyc 4% o le a tutusa le tutusa ma le sugar 3.9, ma i le 6.5% o lenei faailoga e oʻo atu i le 7.2%. E maitauina e faʻapea o tagata gasegase e tutusa lava le maualuga o le suka o le toto e mafai ona eseese le numera o le hb. I fafine, i le avea ai o se tulafono, o ia teteega e tupu i le taimi o le maitaga ona o le tupu mai o:

Pe a faʻaititia pe maualuga le hb ma vave ona ese mai le masani e ala i le sefulu pasese o le pasene, o se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, faatasi ai ma se taunuuga o le 7.5 i le 8%, o loʻo i ai faʻamaoniga e amata ona totogi mo le maʻisuka, a le o lea, o tulaga lamatia o le hypoglycemia e maualuga tele.

O nisi tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona gauai atu i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o nisi taimi o tagata gasegase e le oi ai se glucometer i le fale. I ia tulaga, na o le anapogi o le suka toto e fuaina i ni nai taimi i le masina. Ae ui i lea, e tusa lava pe o le aofai o le kulukose i le taimi o le auiliiliga e masani, e leai se faʻamautinoaga pe a mavae ni nai itula pe a uma le 'aiga o le taeao o le a le faateleina.

Tuuina atu o toto mo auiliiliga, e tatau ona e manatua:

  1. glycogemoglobin e mafai ona ave i soo se matua, o tulaga masani mo tamaitai ma alii e tutusa,
  2. ma le hemoglobin sili ona maualuga, e mafai ona fuafua le ono ono tulai mai ni faafitauli,
  3. o le suʻesuʻega o le a faʻaalia le maualuga o le kulukose mo le 3 masina, e mafai ona fetuunai togafitiga o le maʻisuka.

Na faʻatautaia e fomaʻi le vavalalata vavalalata i suʻesuʻega o le hemoglobin glycated ma le aofaʻi o le soifua tagata soifua. E maitauina e faapea o le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin, o le umi o le a ola ai le tagata maʻi.

O le mea lelei sili mo le soifua maloloina masani o le ave faʻateleina o le toto toto, lea o le a le silia ma le 5.5%. I se isi faaupuga, o le tulaga masani e le faʻaituau, o le taunuuga o le auʻiliʻiliga e le oʻo atu i le tapulaa maualuga o le masani.

O nisi taimi, e tusa lava pe i ai se faasinomaga o le hemoglobin glycated i fesuiaiga i aso taitasi i le toto kulukose i luga atu o le 5 mmol / l, e leai se faʻamaoniga o le atinaʻeina o faʻafitauli.

Laititi ma maualuga

Faʻaitiitia le hemoglobin glycini e faʻaalia i le hypoglycemia, e masani lava o loʻo taʻu mai ai neoplasms leaga i le pancreas - e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini. A maualuga le maualuga o le inisalini toto, e faʻafefe toto toto.

O le faʻaitiitia o le hemoglobin e mafai ona i ai ni aʻafiaga eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, o le supersaturation ma fua o le suka. Mo lenei mafuaʻaga, e masani lava ona talafeagai i le tausisia o se taumafataga maualalo-gasegase, faʻamalositino i taimi uma, pe a fai o le tagata gasegase e ono lamatia le maua o le le atoatoa o le tino. O nisi taimi e masani ona maua ai pathologies:

  1. gasegase o le glucose faʻatoʻateleina,
  2. von Girke maʻi,
  3. Forbes faʻamaʻi, hers.

Afai e maualuga le hemoglobin glycosylated, ona faʻaalia ai lea o maualuga maualuga o le toto suka maualuga mo se taimi umi. Peitai, o lenei mea moni e le o lona uiga o le atinaʻe o le maʻisuka i totonu o tagata. E mafai foʻi ona faʻavaivaia le gasegase o le carbonate i ia tulaga: faʻavaivaia le kulupu o le glucose, naʻo le naʻo le suka i le taeao.

Talu ai e ono eseese fesuiaiga o le kulukose o le toto, e manaʻomia tele suʻesuʻega ile tele o taimi. Faatasi ai ma le faʻatusa tutusa i tagata eseese, o le eseesega e mafai ona i totonu o le tasi pasene.

O nisi taimi o le suʻega e maua ai le sese, e tupu lenei mea i le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le hemoglobin fetal. O isi mea taua o le a avea ma siama, o le afaina ai, o le anemia o le hemolytic. O nisi fomaʻi o loʻo mausali mausali e tatau ona sailia ia mafuaaga i le tino o le tagata maʻi, o ona tausaga ma le mamafa.

O le laulau o faʻamaumauga o suʻesuʻega o loʻo i ai faʻamatalaga i le maualuga o le hemoglobin glycated:

  • i lalo ifo o le 5 6-5.7% - o le gaosiga o le tino gaʻo e masani lava, o le tulaga o le maʻisuka e laʻititi,
  • 5.7 - 6% - o loʻo aʻafia ai le maʻisuka, e manaʻomia se taumafa,
  • 6.1-6.4% - o le avanoa o le maʻisuka e maualuga tele, o le meaai e tatau ona faʻamaoni,
  • sili atu nai lo le 6.5% - o se uluaʻi suʻesuʻeina o le maʻisuka.

Ina ia faʻamaonia le siama, e taua le faia o suʻega faaopoopo, le hemoglobin le maualalo, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le maʻi.

Auala e aumai ai faʻamau i mea masani

O le masani ile maualuga o le hemoglobin glycated e le mafai e aunoa ma le fesuiaiga o meaʻai talafeagai, lea e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o se fuataga o fualaau faisua ma fualaau aina (aemaise lava pe afai o le taumafanafana i fafo). O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaleleia le tulaga lautele o le tino o le maʻisuka, fesoasoani e faʻateleina le maualuga o le fiva, tausia le suka i totonu o taʻaloga masani.

Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o lekila, faʻi o le a aoga, latou te aofia ai foi le tele o fiva.A o faagasolo le aso, e tatau ona e inu susu susu, yogurt, ina ia maualalo le hemoglobin glyo, vitamini D, o le calcium o le a faʻamalosia ai le gaioiga o le ponaivi.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, iʻa, aano o manu, nati e tatau ona faʻapalaina i taimi uma e mafai ai, lea e saofaga i le paʻu o le mamafa, ae o le hemoglobin glyc, e tatau ona maualalo, ma faʻamaʻaina moa faigofie mo le maʻisuka ituaiga 2 e aoga foi.

Faʻaleleia le soifua manuia o le maʻisuka, faʻaitiitia o le tui o le inisalini, ma le faatonutonuina o le suka toto, fesoasoani i meaai maualuga i omega-3 faʻataʻitaʻiga ma se fuainumera maualalo maualalo. Afai o le maʻi e 62 tausaga pe sili atu foi, ma ua maualuga le suka, ua fautuaina e faʻafaigofieina ma le kinnamon. O lenei mea manogi e mafua ai le faʻaititia o inisalini.

E le gata i se taumafataga faapitoa, ae fautuaina e le fomai:

  1. taaalo lelei i taaloga
  2. ave fualaau faasaina e faasaga i le suka poo le inisalini i se taimi talafeagai,
  3. aua nei galo e uiga i le moe ma le ala,
  4. fuatia fua le kulūkose (e oʻo lava i le fale)? faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mita Accu Chek Gow,
  5. Aua e te le amanaiaina le tofiga ma lau fomaʻi.

Hemoglobin ao maitaga

I le taimi o le maʻitaga, e masani lava ona maualuga le hemoglobin glyc, ma o le suka na faʻaaogaina i totonu o taʻaloga masani.

E ui i le tulaga lelei o le soifua maloloina, o lenei tulaga e mafua mai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina mo le tamaitai ma lana tama e lei fanau mai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o lenei mea o loʻo faʻaalia i le mea moni o fanau e fananau mai ma le mamafa o le tino - e tusa ma le 5 kilokalama. O le taunuuga o le a avea ma se fanau faigata, lea e mafua mai i taunuuga:

  1. manuʻa fanau
  2. faateleina le lamatiaga i le soifua maloloina o tamaitai.

Aʻo faia se suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc, o le masani mo fafine maʻitaga e mafai ona faʻamalo, ae o le suʻesuʻega lava ia e le mafai ona taʻua o le maualuga. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea, o le toto o le toto i le taimi o fanau e fananau mai e mafai ona faateleina le malosi pe a uma ona 'ai, ae i le taeao e ese le eseesega mai le masani.

I le vitio i lenei tusiga, o Elena Malysha o le a faaauau pea ona faʻaalia le autu o le hemoglobin glycated.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Le fua o le hemoglobin glyc i se tagata soifua maloloina

O le maʻisuka, e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi o tagata, e mafai uma ona tatou maʻi. O le mea aupito sili ona taua i le siamaina ma le puipuiga o lea mea o le plasma toto.

O se tasi o suʻega sili ona faʻatuatuaina i aso nei o le fuaina lea o le hemoglobin glycosylated o le toto.

O le mea sili lea taua o le meaola o meaola o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le suka o le toto, e le o se taimi taua i le taimi, e pei ona masani ai, ae i luga o se taimi umi.

O le hemoglobin glycated o se tuufaatasiga e maua mai i le tuufaatasiga o kulukose ma le protein amino acids i le leai o ni enzymes.

O se taunuuga, na o se vaega o le hemoglobin atoa e fesootaʻi ma le kulukose, lea e fuaina i le pasene ma avea o se faailoga o le tulaga taufaamatau o le toto.

O le taimi I le faʻaaogaina o lenei suʻega, o le maʻisuka e maua i uluaʻi laʻasaga. pe a mafai pea ona ave le pulea o le tulaga ma faʻamautinoa togafiti tatau talafeagai.

Gasegase hemoglobin glycated

O lenei auiliiliga e sili atu ona le mafai ona foia i luga o suega masani o le toto, lea e naʻo luga o se manava le aoga ma sauniuni muamua.

  • E faigofie mo maʻi uma ma fomaʻi, e pei ona faia i soo se taimi o le aso, ae le o luga o se manava gaogao, e tusa lava po o le a le tele o lau 'ai, ma e tusa lava pe iai le fualaau oona i totonu o le tino e te ave.
  • O lona aoga e sili atu le maualuga, talu ai e saʻo le siakiina o le maʻisuka i le amataga,
  • O le faiga lava ia e sili atu ona faigofie ma vave nai lo masani masani,
  • Faafetai ia te ia, e maua e fomai se ata faatuatuaina o le faamaoni na pulea ai e le tagata maʻi lona maualuga i le suka i le past 3 months.
  • O le lelei ma le saʻo o fua o fua fua e le faalagolago i le i ai o isi faʻamaʻi i le tino.
  • O taunuuga o le suʻega e masani lava ona saunia i se aso.
  • E fautuaina le siakiina o le hemoglobin i le toto aʻo leʻi faia lenei auiliiliga, talu ai o le setete o le anemia e faʻaseseina ai taunuuga.

O le hemoglobin glycated: o le masani mo le maʻisuka

HbA1C faʻatusatusa i nisi o kulukose o le toto i le past 3 months.

O le mea lea, o le maualalo ifo o le taua o le hemoglobin glyc, o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o loʻo i totonu o le toto o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka i lenei vaitau, o lona uiga o le maʻi e sili atu ona totogi.

Laʻasaga tausisia o le HbA1C toto kulukose mo le 3 masina:
laulau>

E faigata mo tagata gasegase e maua ai le paleni i le va o la latou maualuga maualuga o le suka ma le faʻafefe o le hypoglycemia. O le mea moni, e tatau ona e aʻoaʻoina lenei mea i lou olaga atoa.

E fautuaina e muamua ona e mulimuli i se mea maualalo-carbohydrate e faʻaitiitia ai le tui ole inisalini poʻo fualaau, ona o le aʻafia o le hypoglycemia e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le tele ole inisalini e ulufale ile tino.

Mo vaitausaga eseese, o loʻo i ai a latou fua faʻataʻitaʻi masani.

  • Mo tamaiti, talavou, tupulaga talavou, ua faaalia ai le taua o le hemoglobin glycosylated o le 5-5.5% o le a ausia, lea e tusa ma le 5.8 mmol / l o le kulukose.
  • Ae mo tagata matutua e maualuga tele le lamatiaga o le atiaeina o le hypoglycemia, o le maualuga o le 7.5-8% e manatu e masani, talu ai o le atinaʻeina o faafitauli o le maʻisuka e le o se mea sili ona popole mo i latou nai lo le tupulaga talavou.

O le hemoglobin glycated: masani i le taimi o le maitaga

O se tulaga manaia o se tamaʻitaʻi ua tuʻuina atu ai ni faʻafitauli mamafa i lona tino atoa, e mafua mai i le toto maualuga o le suka e mafai ona faʻatupulaia e oʻo lava i le soifua lelei atoatoa.

Ma talu mai le maualuga o le suka i fafine maʻitaga ua afaina i le tele o taunuuga le lelei i le lumanaʻi mo tina ma tamaiti, e tatau ona pulea.

O le faigata o lena mea e masani lava e le lagona e se tamaitai le maualuga o le suka, pe na o le 1-4 itula pe a uma ona 'ai ma o le taimi lea e faʻaumatia ai le soifua maloloina, ma i luga o se manava gaogao o faailoga e masani.

Afai e maualuga le suka i luga o se manava gaogao, ona sili lea ona matautia mo fafine maʻitaga.

Ona o lea, e le talafeagai le suega o le hemoglobin glycated mo fafine maʻitaga. E na o le tasi lea o avanoa mo le puleaina, ae le o le filifiliga saʻo. O lenei auʻiliʻiliga e faʻaalia le tuai, e pei ona faʻaalia ai le faateleina o le suka i le toto pe a mavae le tele o masina.

E masani lava, i le taimi o le maitaga, o le suka e mafua mai i le 5 masina o le maitaga, o lona uiga o se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycina o le a toe faʻaleleia i le 7-8, ao lei oʻo i le fananau mai, o le taimi e solitulafono.

O le a le suʻega e sili ona lelei mo fafine maʻitaga? O se anapogi masani e le fetaui foi, talu ai i lenei setete ei ai se tulaga lamatia tele e maua ai se taunuuga sese, ma le le iloa o le faafitauli moni.

O le auala e alu ese ai o le faʻaaogaina lea o se suʻega o le faapalepale o le 2-itula, pe faʻatau se glucometer ma matamata i ai pe'ā uma ona 'ai 3 taimi (pe a uma le afa itula, itula, 2 itula) le maualuga o le suka.

  • O se faailoga o le 5.8 mmol / L pe itiiti ifo o le masani.
  • I le lautele o le 5.8-6.5 mmol / l - e le lelei tele, e tatau ona e faʻatulaga auala e faʻaititia ai le iuga.
  • Mai le 8.0 mmol / l ma le sili atu - e tatau ona e tuʻituʻi lou ulu, e sili atu i se mea mamafa, atonu o le ae le faʻaumatia le ola o se tamaititi e leʻi fanau mai ma taofi le ave

Hemoglobin Glycosylated: masani i tamaiti

Mo matua masalosalo, o le a taua le iloa e mo tamaiti le tulaga HbA1C e tutusa ma tagata matutua na taʻua i luga.

O lenei auiliiliga e lelei mo faamoemoega tau faʻamaʻi ma togafiti togafitiga.

E sili ona aoga mo le puleaina o le tulaga i tupulaga talavou oe mafai ona faʻaopoopoina le maualuga o le suka aʻo leʻi fuafuaina fuafuaga.

Analysis mo leoleo hemoglobin glycini: o loʻo faʻaalia saʻo ai le faʻalogoina e le tamaititi o fautuaga mo le vaitaimi ua tuanaʻi.

O le hemoglobin glycated o le masani

O le hemoglobin glycated (poo le glycated, HbA1c) o le hemoglobin o se faʻamatalaga o meaola o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai. Hemoglobin o se porotini o maua i le toto mumu mumu. Faatasi ai ma se taimi umi e faʻaalia ai le kulukose i luga o ia ituaiga o palatini, latou te fusifusia i se kulupu e taʻua o le hemoglobin glycated.

O le faailoga o le hemoglobin glycated ua fuafuaina e avea o se pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le toto. O le maualuga o le maualuga o le suka, o le sili atu lea o le aofaiga o le hemoglobin e foliga mai o le a fusifusia, ma o le maualuga foi lenei faailoga.

E le gata i lea, o le amanaʻiaina o le hemoglobin e le noatia vave lava, o le auʻiliʻiliga e le faʻaalia le maualuga o le suka i le taimi, ae o le averesi o le tele o masina, ma o se tasi o auala masani i le siama o le maʻisuka ma le prediabetic state.

Le fua o le hemoglobin glyc i totonu o le toto

O se masani masani mo se tagata soifua maloloina e manatu e mai le 4 i le 6%, o faʻamaoniga i le va o le 6.5 i le 7.5% e mafai ona faʻaalia ai se taufaʻataʻu o le maʻisuka po o le uʻamea i le tino, ma o se faailoga e sili atu i le 7.5% e masani ona faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka .

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le hemoglobin glycel masani e sili atu le maualuga nai lo le masani mo se suʻega masani o le toto (mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao).

E mafua mai i le mea moni e faapea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o soo se tagata e fesuisuiai i le aso atoa, ma a maeʻa loa se taumafataga o le a mafai ona ausia le 7.3 - 7.8 mmol / l, ma i le averesi i le aso i se tagata soifua maloloina e tatau ona tumau i totonu 3.9-6.9 mmol / L.

O lea la, o le hemoglobin glycated 4% e tutusa ma le maualuga o le toto o le 3.9. ma le 6.5% e tusa ma le 7.2 mmol / L. E le gata i lea, i tagata gasegase e tutusa le maualuga o le suka o le toto, o le hemoglobin glyc e mafai ona eseese, e oʻo atu i le 1%.

O nei faʻafitauli e tulaʻi mai ona o le faʻavaeina o lenei meaola o meaola e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi, popolega, ma le le atoatoa i le tino o nisi o microelements (faʻavae muamua).

I fafine, o le vaʻaia o le hemoglobin glyse mai le masani e ono aliali mai aʻo maitaga, ona o le tupu mai o le anemia poʻo le maʻisuka i totonu o fafine maʻitaga.

E faapefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated?

Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated ua faateleina, o loo faailoa mai ai se maʻi ogaoga poo le mafai ona atinaʻe. O le tele lava o taimi tatou te talanoa ai e uiga i le maʻisuka, lea e masani ai ona maitauina le maualuga o le suka i le taimi nei. O le mea e masani ai, o le leai o se tino i le tino ma le anemia.

O le vaitaimi o le toto mumu o le toto e tusa ma le tolu masina, o le mafuaaga lenei mo le vaitaimi lea o le suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc shows le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le mea lea, o le hemoglobin glycina e le faʻaalia ai le paʻu tasi i le suka o le toto, ae o loʻo faʻaalia ai le ata lautele ma fesoasoani ai e fuafua pe sili atu le maualuga o le suka o le toto mo le umi o le taimi.

O le mea lea, e le mafai i le taimi lava e tasi ona faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin glycated ma faʻataʻitaʻi faʻamaonia.

Ina ia faʻamaonia lenei faʻamatalaga, e tatau ona taʻitaʻia se soifua maloloina lelei, mulimuli i se meaʻai faʻatatau, ave vailaʻau faʻasoifuaina e lau fomaʻi poʻo le inisiua o le insulin ma mataʻituina lou suka toto.

I le maʻisuka, o le fua o le hemoglobin glyse e laʻititi maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina, ma e oʻo atu i le 7% o loʻo faatagaina. Afai, o se taunuuga o le auiliiliga, o le faailo e sili atu i le 7%, ua faailoa mai ai e le o totogiina le maʻisuka, e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga.

HbA1c suʻesuʻega (hemoglobin glycated)

O le a le HbA1c ma faʻapefea ona faʻaaogaina i le siama o le maʻisuka? E faʻapefea ona ese le kulukose i aso taitasi?

Le tuufaatasiga o le hemoglobin ma le kulukose i le toto toto HbA1c. Hemoglobin molemoa o vaega ia o le toto mumu. Pe a faʻapipiʻi le kulukose ma nei molemoa, e maua mai ai molemone hemoglobin glycated, lea e lauiloa foi o le A1c poʻo le HbA1c. O le tele o kulukose i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin o le a fesoʻotaʻi ma le toto.

Ona o le mea moni e faʻafouina i le va o le 8-12 vaiaso, o le fua o le HbA1c o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose mo lenei vaitau. Mo tagata e le maua i le maʻisuka, o le masani o se maualuga e oo atu i le 6%.

Ina ia saʻo le faauigaina o taunuuga, o tulafono laugatasia mo le fuafuaina o le HbA1c ua faaaogaina i le lalolagi atoa: e tatau ona faia le suʻesuʻega e faaaoga ai le auala fuafuaina a le HbA1c e tusa ai ma le National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP) poʻo le International Federation of Clinical Chemists (IFCC) e faʻaaogaina e le Suʻega o le Maʻisuka ma le Faʻafitauli (DCCT). E leai se isi metotia ma masini mo le fuafuaina o le HbA1c e tatau ona faʻaaoga ona o le tele o mea sese i taunuʻuga.

O le faʻataʻitaʻiga o tulaga taua i le faʻaonapo nei o le togafiti lelei ma saogalemu o le tagata lava ia!

Faʻasinomaga HbA1c Sini Autu

Tausaga po o le ola *

* Olaga o le ola - soifuaga o le olaga.
** Tulaga masani e tusa ai ma tulaga o le DCCT: e oo i le 6%

E faʻapefea ona ese le HbA1c mai le fua masani o le toto kulukose?

HbA1c o se avega umi e iloa i totonu o fale suʻesuʻe poʻo falemaʻi. I le taimi nei, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fuaina e le fomaʻi aoga ma le tagata gasegase ia te ia lava i se glucometer i le fale.

O le tele o le HbA1c e tatau ona faalagolago i le mataupu faapitoa o le maʻisuka.

I le lautele, o tulaga masani e tatau ona maitauina i le fuaina o HbA1c maualuga:

  • i totonu o le 3 masina, pe afai o le tagata maʻi e saili ia lelei le puleaina o le maʻi,
  • tasi i le 6 masina pe a fai o le togafitiga o faʻamaʻi ua lelei.

Afai e le faia e se tagata taumafaiga e togafitia le maʻisuka, o le siakiina o le maualuga o le HbA1c e masani ona leai se aoga. Ae ui i lea, o le malamalama o le maualuga o HbA1c e le gata ina mafai ai ona tuʻuina atu se manatu i le ala o le faʻamaʻi, ae faʻapea foi le puipuia o le lamatiaga o le tele o faʻafitauli.

Fesoʻotaiga o HbA1c i le kulukose i le plasma i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maeʻa o se taumafataga.

Glucose plasma anapogi, mmol / L

Glucose plasma 2 itula pe a uma le taumafataga, mmol / L

HbA1c taunuʻuga ma le puleaina o le maʻisuka?

Faʻasolosolo lelei le maʻisuka e aunoa ma le oso i le kulukose o le toto, o le a le faateleina le hemoglobin glyc.

O le 1% le faʻaitiitiga i le HbA1c o loʻo faʻaalia ai:

  • 19% na i ai le faʻaititia o le ono mafai ona maua ni faʻamaumauga faigata, e oʻo atu ai i taotoga - faʻataʻapeʻapeʻaina,
  • o le avanoa e atiaʻe ai le pau o le fatu ua faaititia e le 16%,
  • o le avanoa o le tosoina poʻo le oti ona o se taunuuga o le maʻi vascular lautele na faʻaititia e 43%.

I le le lelei o le pulea o le kulukose, e mafai ona faateleina le maualuga o HbA1c.

O le mea moni, o le kulūkose o le toto e fesuisuiai i taimi uma, i minute uma. O le mafuaaga lea mo le tulafono faatonutonu a le tagata lava ia, o le siakiina e le aunoa o le kulukose o le toto ua fautuaina. Ae o le maualuga o HbA1c e vave suia, o suiga i faʻamaumauga e mafai ona faamaumauina naʻo le tasi i le 10 vaiaso.

Fesoʻotaʻiga o le HbA1c i le glucose plasma i aso uma

O le mea autu mo se tagata e maua i le maʻisuka o se glucometer, lea e mafai ai ona e tutoatasi, i le fale, fuaina le maualuga o le kulukose o le toto, ia pulea ma, pe a tatau ai, ia faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi e totogi ai le gaʻo gaʻo. Faitau pea.

Ole suʻeina masani ole kulukose o lou toto ma le mita ole kulukose toto o le a mafai ai ona e siaki lau maʻisuka. Faitau pea.

E lei maua le tali i lau fesili?

O le hemoglobin glycated lea e faʻaalia: o le a, masani, glycosylated, tulaga maualuga hba1c, suʻesuʻega

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasese ma matautia, lea e mafai i le taimi muamua ona matua faʻamavae.I aso nei, fai mai fomaʻi o tagata taʻitoʻalima uma o le lalolagi e aafia ai lenei faʻamaʻi, ae le o tagata gasegase uma e iloa o latou maʻi.

O se tasi o suʻega tāua e mafai ona iloa ai le faʻamaʻi i le taimi muamua o se suʻesuʻega i le hemoglobin glycated i le toto. O lenei suʻega e tatau ona faia i le uluaʻi faailoga o le maʻisuka.

O le a le hemoglobin glycosylated, ma o le a lona masani i tagata soifua maloloina.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc? O lenei auʻiliʻiliga e fuafua ai le tele o le hemoglobin i totonu o se tagata e fesootai i le kulukose. O le tele o kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le fua. O lenei suʻesuʻega e fesoʻotaʻi ma meafaigaluega faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi ma e talafeagai mo le suʻeina o tamaiti. O le hemoglobin atoa e fuafuaina i le taimi o le suʻega o le toto.

O le auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated e maualuga ma saʻo. Ina ia saunia, e te le manaʻomia le ala vave ma foaʻi toto i luga o se manava gaogao. E mafai ona tuʻuina atu i soʻo se taimi o le aso ma i le taimi e tasi e aua le mafaufau e uiga i le suauu fufulu ao lei alu i le falemai. O le faʻamautinoaina o le hemoglobin glycosylated ua faʻaalia ai le aofaʻi o le sugar plasma i le 12 vaiaso talu ai.

Pe a filifilia le suʻega, e taua le iloa o totonu o falemaʻe eseese e mafai ona taʻua lenei vaega o le toto:

  • Hemoglobin a1c.
  • Gelaglobin Glycosylated.
  • Glycemic hemoglobin.
  • Glycohemoglobin.
  • Gliked.
  • HbA1C.

O le aoga sili o lenei auʻiliʻiliga, o le suʻega e faʻaalia ai le toto toto i le past 3 months.

O lona uiga, afai e mafai e le tagata gasegase ona vave toe foi i le mea masani ao lei tuuina atu le toto mo le suka, ona le pasi lea o lenei suega i lenei suʻega.

E mafai e fomaʻi ona mautinoa pe na solia e le tagata maʻi le taumafataga i le 12 vaiaso talu ai, pe mulimuli mulimuli i fautuaga a fomaʻi. E le gata i lea, o se auʻiliʻiliga ile hba1c e mafai ai e oe ona iloilo le aoga o togafitiga ma faʻamautu vave togafitiga.

O le maualuga o le hemoglobin glycated level glycated level le fuaina o se pasene. O se faailoga lenei o le hemoglobin atoa ile toto. Pe a filifilia le suʻega, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia tausaga, kenera ma le mamafa o le maʻi. I aso nei, e faʻaaogaina e fomaʻi le laulau lenei e iloilo ai le tulaga o le maʻi:

  • E itiiti ifo i le 5.7% le tulaga masani. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e maualalo.
  • 5.7-6.1% - e leai se faʻamaʻi. Ae peitai, e tatau ona e fetuʻunaʻi le taumafataga, ma faʻaitiitia mea inu. Faʻatasi ai ma ia faʻaʻailoga, o loʻo fautuaina le tagata maʻi i mea puipuia.
  • 6.1-6.5% - maualuga le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. Faatasi ai ma nei taunuuga, e tatau ona e fetuunai vave le meaai, ma suia le ituaiga olaga.
  • Luga 6.5% - fomaʻi e togafitia maʻi maʻisuka. Ina ia faʻamaonia pe faafitia le suʻesuʻega, o suʻega faaopoopo e faʻatonuina ile maʻi.

O nei fua faʻatatau e faʻaaogaina e fuafua ai le hemoglobin glyc i tamaiti ma tagata matutua, ae ui i lea, e tofu le tagata maʻi ma mea e ono mafai ai. E na o se fomaʻi e mafai ona suʻeina lelei auga o au suʻesuʻega, faʻatautaia uma itu taua mai fafo. E tatau ona maitau o faailoga o le hemoglobin maualalo maualalo e matautia foi mo le soifua maloloina.

Faʻamaumauga suʻesuʻe

O le totogia o le hemoglobin toto e sili atu ona saʻo le suʻi. O taunuʻuga o le suʻega e saʻo i taimi uma ma faʻaalia i fomaʻi le maualuga o le maualuga o le suka i le plasma i le past 3 months. O lenei suʻega ei ai le tele o faʻamanuiaga e le mafai ona faʻafitia i luga o se suʻega o le toto toto masani, e aofia ai:

  • O taunuuga o le suʻega e le afaina i le taimi ole toto sampling.
  • E mafai ona foai le toto pe'ā uma ona 'ai.
  • O le taunuuga e le afaina i le ava malosi.
  • O le taunuuga e le afaina i le atuatuvale.
  • O le taunuuga e le afaina i gaoioiga faaletino.

E le gata i lea, o lenei auiliiliga e matua faigofie lava nai lo isi suʻesuʻega. Pau lava le mea e manaʻomia mai le maʻi o le foaʻiina lea o le toto mai se tamailima. O le taunuuga o le a saunia i le 24 itula. O lenei suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina i aso nei i soʻo se falemaʻi. E le gata i lea, e mafai ona ave se suʻega o le toto hemoglobin glycated i soʻo se nofoaga tutotonu. I lenei tulaga, e mafai ona vave tele le taunuʻuga.

Suʻesuʻeina o le maʻitaga

E ui lava i mea lelei uma, e lelei tele le le faia o se suʻega mo le hemoglobin glyc i fafine aʻo maʻitaga. O le maualuga o le suka i le toto o se suʻesuʻega taua mo tina faʻamoemoe, ae o fomaʻi e fautuaina e fuafua i isi metotia pe a ave se tamaititi.

Muamua, e tatau ona taʻua e uiga i le matautia o le suka maualuga mo se fafine maʻitaga ma lana pepe.

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, o le fomaua e amata ona tupu malosi, lea o le a mafua ai ona afaina i le taimi o le fanau mai, aua o le fanauina o se pepe e sili atu i le 4 kilokalama e faigata tele.

E le gata i lea, o le faateleina o le suka e afaina ai le soifua maloloina o se tina talavou, ao mafatia le tamaititi. Ua faaleagaina le toto toto, fatuina o gase fatuga, ua faaitiitia le vaai, ma isi.

Ae ui i lea, o le puleaina o le toto i totonu o fafine maʻitaga e le faigofie tele. O le mea e masani lava i tamaitai i le tulaga, o le kulūkose e tulaʻi pe a uma meaʻai. I totonu o le 3-4 itula e maualuga ai, e faaleagaina e le suka le soifua maloloina o le tina o loʻo faatalitali. Mo lenei mafuaaga, o le foai atu o le toto mo le suka i le auala masani i luga o se manava gaogao i fafine maʻitaga ua leai se aoga. O lenei suʻesuʻega e le mafai ona faʻaalia se ata moni o le tulaga o se fafine.

O se suega mo le hemoglobin glycosylated e le talafeagai foi mo tina maʻitaga. Aisea? Ona o tamaitai e maitaga e masani ona feagai ma le faafitauli o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e leʻi muamua atu nai lo le 6 masina o le gaioiga. I lenei tulaga, o le auiliiliga o le a faʻaalia le faateleina pe a mavae le 2 masina, o lona uiga, latalata i le fanau mai. I le taimi lea, o fua e maualalo ai le suka o le a le toe aumaia ai le manaʻoga.

Pau lava le auala e alu ai i le taimi o le maitaga o le puleaina o le suka pe a uma ona 'ai i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se suʻega faapitoa i le fale talavai ma faia se suega 30, 60 ma le 120 minute pe a uma se taumafataga.

O le masani i fafine i lenei tulaga e le sili atu i le 7.9 mmol / l. Afai o lau faʻailoga e sili atu i luga o lenei faailoga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Ina ia maua le atoaga o le ata, e tatau ona faia le suʻega pe'ā maeʻa taʻitasi taumafataga, tusi ia faailoilo i se isi api.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto e mafai ona faateleina pe faʻaitiitia e fuafua i le tulaga o le maʻi. I soo se tulaga, o togafitiga e tatau ona faatonuina e se fomaʻi.

E masani lava, o le taimi muamua o togafitiga o le faasaʻoina o meaʻai ma suiga i le faasologa o galuega ma le malologa. Mo le tele o gasegase e maualalo le maualuga o le hemoglobin i le toto, ua lava lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Aepeitaʻi, afai e tuʻuina ifo le maualuga, i se isi itu, e tatau ona faia ni fuafuaga e faʻatele ai.

Afai ua maua e se fomaʻi le maʻisuka, e le lava le tasi meaai. I lenei tulaga, o le a faʻataʻitaʻiina isi suʻesuʻega ma togafitiga ua fautuaina. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a se tagata tomai faapitoa, e mafai ona e ola i se olaga atoa mo le tele o tausaga, siakiina e le aunoa le maualuga o le suka i le toto.

O se faigata faapitoa i le togafitia o le maʻisuka o le tausia lea o se laina lelei i le va o le maualuga ma le maualalo o le suka. Mo se tagata soifua maloloina, o le fua o le hemoglobin glycosylated e oʻo i le 6.5%. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona taumafai mo lenei faʻatusa.

Ae ui i lea, mo tagata faapena, HbA1C ua faʻamamafa - 7% ua manatu lelei, lea e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le faʻafitauli o le atiaʻeina o faʻafitauli.

O tagata uma, e tusa ai ma fomai, e tatau ona suʻeina le toto mo le hemoglobin glycosylated ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. E taua tele le pulea o maualuga o le hemoglobin i tamaiti.

O le aso o le maʻisuka o loʻo laʻititi, ma o matua o tamaiti laiti e masani ona feagai ma lenei faafitauli.

O le mataʻituina o le maualuga o le hba1c i tamaiti ma tamaiti e mafai ai ona e iloa le faʻamaʻi i le vave amata o lona atinaʻe ma puipuia le tamaitiiti mai le atinaʻeina o faʻalavelave matautia.

O le totogia o le hemoglobin glycated o le aoga taua mo tagata matutua. O i latou e masani ona feagai ma le atinaʻeina o faʻafitauli e oʻo i le matua, e faigata ona togafitia. I le avea ai o se tulafono, o se suʻega masani o le toto e fesoasoani e iloa ai se lamatiaga faʻalesoifua maloloina i se taimi tatau, lea e mafai ona faʻalauteleina ai le soifua o le tagata maʻi.

O lea la o le a le hemoglobin glycated? O le vaega lenei o le hemoglobin ua fusifusia i le toto ma le kulukose.

O le faailo e le faʻalagolago i le maualalo o le toto toto ma ua manatu e sili ona aoga mo le mauaina o le maʻisuka i le amataga.

I aso nei, i totonu o suʻesuʻega taʻitasi, e tatau ona ufiufi le laulau fetaui, lea o loʻo faʻaalia ai le tulāfono masani o le hemoglobin glycini hba1c. Taʻitaʻia se soifua maloloina, aua o mafuaaga o le maʻisuka e masani ona taoto i meaʻai lelei.

HbA1c poo le suka toto: o le auiliiliga e sili atu ona sao

E pei ona e iloa, o le maualuga o le toto i totonu o tagata soifua maloloina ma le maʻisuka o loʻo faifai pea. E tusa lava pe tutusa tuutuuga o le auiliiliga, mo se faataitaiga, i luga o se manava gaogao, ona eseese lea o faailo i le tautotogo ma le autumn, ma le malulu, pe a uma ona popole se tagata, ma isi.

O le mea lea, o le suʻe toto o le suālaʻau e masani ona faʻaaoga mo le faʻamautinoaina ma le vave faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka - ia filifili le fualaau o le inisalini mo le maʻisuka 1, meaʻai po o le suka-lowering tablets mo le maʻisuka 2.

Afai e ave le toto mai le tamatamailima, o le kulukose anapogi e 6.1 mmol / L.

O le fua o le maualuga o le suka i le taimi muamua ma le maeʻa o meaai (muamua ma le postprandial hyperglycemia) e fesoasoani ai i le sili atu ona fuafua saʻo pe faapefea ona maua le maʻisuka. Ole fua o le kullukose 5 mmol / l) fesuiaiga i aso taʻitasi i le toto suka. O ia ituaiga o tagata e sili atu ona i ai ni faʻafitauli nai lo i latou ua maualuga HbA1c, ae o la latou suka o le suka e le suia tele naua ao faagasolo le aso. O le mea lea, ina ia pulea atoatoa le maʻisuka, e tatau ona e tuʻufaʻatasia le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated ma suʻesuʻega o suʻega toto.

Tuua Lau Faamatalaga