Choleraerol biosynthesis ma lona biochemistry - Maʻisuka

A aunoa ma se masalosalo, o le cholesterol o le lipid sili ona lauiloa i tagata lautele, e taua ona o le maualuga o le vavalalata i le va o le maualuga o le toto cholesterol ma le tele o faʻamaʻi fatu cardiovascular. E le o se mea taua le totogiina i le taua o le cholesterol e avea o se vaega o siama siaki ma e avea o se mea muamua i hormones steroid ma siama. O le Cholesterol e talafeagai mo le tele o manu, e aofia ai tagata, ae o lona i ai i meaʻai mamamela e filifili lava - o tino tino lava ia e mafai ona faʻapipiʻiina mai nai mea faigofie muamua.

O le fausaga o lenei 27-carbon compound ua fautuaina ai se auala faigata mo lona biosynthesis, ae o ana carbon carbon uma ua maua mai e se tasi o vailaau oona - acetate. Isoprene poloka - o le aufaʻataua sili ona taua mai le acetate i le cholesterol, oi latou ia o vailaau o le tele o lipids faalenatura, ma o auala e faʻaaogaina ai poloka poloka e tutusa i auala uma.

Matou te amata i le suʻesuʻeina o laasaga autu i le ala o le biosynthesis cholesterol mai le acetate, ona talanoaina lea o le felauaiga o le cholesterol e ala i le toto, o lona faʻamagoina i sela, le tulafono faatonutonu masani o le faʻamalosia o le cholesterol, ma le faʻatonutonuina i mataupu o le faʻaaogaina o le eletise poʻo le felauaiga. Ona matou tilotilo lea i isi vailaʻau e maua mai le cholesterol, e pei o le pati pulu ma lemoni. O le mea mulimuli, o se faʻamatalaga o auala e manaia ai le manava mo le fausiaina o le tele o mea tuufaatasia - o mea e maua mai i poloka o le isoprene, lea e masani ona amata ai i le kulutalalini, ma faʻamaonia ai le uiga sili ona lelei o le isoprenoid condensation i le biosynthesis.

O le Cholesterol e maua mai le acetyl-CoA i ni vaega se fa

Cholesterol, e pei o le gaʻo gaʻo umi, e faia mai le acetyl-CoA, ae o le mamanu o le fausaga e matua ese lava. I uluai suesuega, o le acetate ua faaigoaina i le 14 C pe i le methyl poo le carboxyl carbon atom ua faaopoopo i meaʻai manu. E faavae i luga o le tufatufaina o le igoa i le cholesterol e ese mai i vaega e lua o meaola (Fig 21-32), o le elekene o tulaga o le biosynthesis cholesterol na faamatalaina.

Fig. 21-32. Punavai o le carbon carbon o cholesterol. Faailoaina i taimi o suʻesuʻega e faʻaaoga ai le acetate radioactive ua faʻaigoaina ma le methyl carbon (black) poʻo le carboxyl carbon (red). I totonu o le fausaga, o mama o loʻo taʻu mai e mataitusi A i D.

O le faʻasinomaga e faia i ni vaega se fa, e pei ona faʻaalia i le Fig. 21-33: (1) o le tau o le toesea o le tolu-acetate ma le fausia o le ono-carbon intermediate of mevalonate, (2) le liua o le vavao i totonu o poloka o le isoprene activili, (3) le polymerization o iunite e ono-carbon-isoprene e maua ai le sikuea sikuea-30 carbon (4) 4 mama o le steroid nucleus, sosoo ai ma se faasologa o suiga (faʻamaʻi, aveeseina poʻo le femalagaaʻi o vaega methyl) faʻatasi ai ma le fausia o le cholesterol.

Fig. 21-33. Vaʻaiga lautele o le biosynthesis cholesterol. E fa vaega o le tuufaatasiga o loo talanoaina i le tusitusiga. O poloka o le isoprene i le sikoa e faailogaina laina laina mumu.

Vaega (1). Faʻailoga o le vavalo mai le acetate. O le taimi muamua o le biosynthesis o le cholesterol e oʻo atu ai i le faʻavaeina o se oloa vaʻaia uila (Fig 21-34). O le lua acetyl CoA molimula e tuuina atu le acetoacetyl CoA, lea e mafai ona maua i le mole tolu acetyl CoA mo le fausiaina o se vaega ono-carbon β-hydroxy-β-methylglutaryl-CoA (HM G -CoA). O nei mea muamua e lua o loʻo faʻaalia faʻasaʻo ma le NM G -oA synthase, i le faasologa. Cytosolic NM G-CoA synthase O lenei ala gasegase eseese e ese mai le isoitorenia isoenzyme, lea e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o le NM G-AA i le taimi o le faʻavaeina o tino o le ketone (tagai i le Fig 17-18).

Fig. 21-34. Le faʻavaeina o le vavalo mai le acetyl-CoA. O le faʻapogai o le C-1 ma le C-2 mai i le acetyl-CoA o loʻo faʻaalia i le piniki.

O le lona tolu o faʻataʻitaʻiga e faʻagata ai le saoasaoa o le faagasologa atoa. I totonu, o le NM G-OA ua faʻaitiʻitia i le vavalo, mo mea taʻitasi o le NN D PH o loʻo maua ai le lua electrons. HMG-CoA reductase - o le paletini o le membrane o le ER lamolemole, e aoga, e pei ona o le a tatou vaai mulimuli ane, o le autu autu o le faatonutonuina o le auala metabolic o le cholesterol.

Vaega (2). O le liua o le vavalo i totonu ole lua isoprene activated. I le isi laasaga o le faʻasologa o le cholesterol, e tolu fusi phosphate o loʻo faʻafeiloaʻi mai molini o le ATP i le vavalo (Fig 21-35). O le phosphate i le vaega hydroxyl i le C-3 ivavalo i le vaomalo 3-phospho-5-pyrophosphomevalonate o se vaega lelei lelei, i le laasaga e sosoo ai o nei phosphates ma le vaega o le carboxyl e lata ane, o le faia o se sootaga lua i le Δ 3 - lima-carbon productisopentenyl pyrophosphate. O le muamua lenei o faʻataʻitaʻiga e lua - o tagata autu o loʻo auai i le faʻasologa o le cholesterol. O le amomerization o le Δ 3 -isopentenylpyrophosphate e maua ai le isoprene lona lua dimethylallyl pyrophosphate. O le tuufaatasiga o isopentenyl pyrophosphate i le cytoplasm o sela laau e tupu e tusa ai ma le ala ua faamatalaina iinei. Ae ui i lea, o chloroplasts ma le tele o siama e faʻaaogaina ai se auala e tutoatasi mai le vavalo. O lenei auala auala e le o maua i manu, o lea e manaia pe a fausiaina ni mea fou.

Fig. 21-35. Liua o le vavalo i totonu ole poloka o le isoprene activili. O vaega e ono o loʻo faʻaaogaina e faʻapipiʻiina e fai ai le sikuea (tagai Ata 21-36). O vaega o le 3-phospho-5-pyrophosphomevalonate e faʻaalia i le piniki. I sikuea sikuea o se vaitau faʻatusa.

Vaega (3). Tuufaatasiga o ono eletise o le isoprene ua faʻamalosia e fausia ai le sikoa. Isopentenyl pyrophosphate ma dimethylallyl pyrophosphate ua maua nei i le ulu o le ulu-i-siʻusiʻu, lea e tasi le pyrophosphate o loʻo felafoaʻi ma se fōlaʻau 10-carbon - geranyl pyrophosphate (Fig 21-36). (Pyrophosphate faʻapipiʻi i le ulu.) E maua e Geranyl pyrophosphate le faʻasalaga pito i lalo-ulu i le isopentenyl pyrophosphate, ma le 15-carbon intermediate form farnesyl pyrophosphate. Ma le mea mulimuli, o le mole o le farnesyl pyrophosphate e faʻapipiʻiina "ulu i le ulu", ua aveesea uma vaega o phosphate - faia sikoa.

Fig. 21-36. Faʻaaogaina Squalene. O se faletalimalo e aofia ai le 30 carbon carbon e tupu i le taimi o gaioiga mulimuli e faʻaaoga e isoprene (5-carbon) poloka.

O igoa masani mo nei tagata faufautua e maua mai igoa o punavai na vavaeese muamua ai. Geraniol, o se vaega o le suauʻu paʻepaʻe, ei ai le galarania, ma le farnesol, o loʻo maua i lanu o le acacia farnesa, ei ai le lili o le manogi manogi. O le tele o mea manogi o le natura o mea totino o loʻo fausia mai poloka o le isoprene. Squalene, e vavae ese mai le ate (sharks), e aofia ai le 30 carbon carbon: 24 atoms i le laina autu ma ono inumaga i mea faʻapipiʻi.

Vaega (4). Suiga o le sikuea i ni mama se fa o se vailaau o le steroid. I le fig. 21-37 ua manino lava le iloa o le fausaga o le siamupini, ma le uila - uila. E i ai uma uila e fa ni mama ua fausiaina lea e fausia ai le steroid nucleus, ma o latou uma o ava malosi ma se vaega hydroxyl i le atigi C-3, o le mea lea o le Igilisi igoa igoa. I lalo o le gaioiga squalene monooxygenase tasi le oxygen atom mai O o loʻo faaopoopo atu i le pito o le filifili sikoa 2 ma o se uila ua faia. O lenei enzyme o le isi oxidase-mix oxide (faaopoopo. 21-1), o le NADPH e faʻaitiitia ai le isi okesene o le okesene mai O 2 i H2 O. Faʻamatalaga Faʻatau Faalua sikoa-2,3-uila ua fuafua ina ia mafai ai e se tali masani mausali ona suia le faasologa o uila sikuea i totonu o se sitaili cyclic. I meaola manu, o lenei tauvaga e taʻitaʻia ai le fausiaina o lanosterol lea e aofia ai ni mama se fa o le steroid nucleus. O se taunuuga, ua liua le lanosterol i le cholesterol e ala i se faasologa o le tusa ma le 20 reactions, lea e aofia ai le femalagaaiga o nisi o uamea ma le aveesea o isi. O le faʻamatalaga o lenei auala ofoofogia o le biosysehesis, o se tasi o mea pito sili ona faigata i le mea na lauiloa, na faia e Conrad Bloch, Theodore Linen, John Cornfort ma George Popiak i le taufaʻaiuiuga o le 1950.

Fig. 21-37. Faʻasalaga o le fusi e faʻafeiloaʻi ai le sikuea i totonu o le tino o le tino. O le laasaga muamua e faʻamalosia e se oxidase ma se galuega fefiloi (monooxygenase), o lona laulu o le N AD PH. O le oloa o se uila, lea i le isi laasaga o le cyclizes e fausia ai le steroid core. O le mea mulimuli o nei gaioiga i suauu manu o le cholesterol; o isi meaola e vaʻaia ese mai ai mai ia mea.

Cholesterol o se uiga o le sterol uiga o meaola manu, laau totō, hamu ma fuʻa e gaosia ai isi mea e pei o vaʻaia.

Latou te faʻaogaina le auala e tasi e agai atu ai i le matagi-2,3-ovalo, ae o le auala e fesuisuiai ala, ma isi isi mea e pei o le sigmasterol i le tele o laau ma ergosterol i sigi (Fig 21-37).

Faataitaiga 21-1 Tau o le Malosiaga mo le Squalene Synthesis

O le a le tau o le malosi (faʻaalia e pei o mole mole ole ATP) mo le faʻapipiʻiina o le tasi molikula sikola?

Fofo. I le faʻasologa o le sikoa mai le acetyl-CoA, o le ATP e faʻaalu i na o le laasaga pe a liua le vevela i se siama sikoa o le squakone activate. E ono ni molemoa o le isoprene e faʻaleleia e manaʻomia e fausia ai se mole molepika, ma tolu mole mole ATP e manaʻomia e gaosia ai taʻitasi taʻitasi. I le aotelega, e 18 pulou mole ATP o loʻo faʻaaluina i luga o le faʻasologa o se tasi sikulele sikuea.

Maota o le cholesterol i le tino

I vertebrates, o le tele o le cholesterol e faʻapipiʻiina i le ate. O nisi o cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina ua tuʻuina atu i totonu o membranes o hepatocytes, ae e masani ona auina ese atu i totonu o se tasi o ona ituaiga e tolu: biliary (bile) cholesterol, acids bile or cholesterol esters. Fesoasoani ile pata ma o latou masima o ni mea e maua mai i le suka o le cholesterol, lea e faʻapipiʻiina i le ate ma fesoasoani i le faʻapalaina o lipids (tagai i le Fig 17-1). Esters o le cholesterol faia i le ate i se gaioiga acyl-CoA-cholesterol-acyltransferase (ACAT). O lenei enzyme e faʻateleina ai le faʻafeiloaʻi o se vaega o le gaʻo gaʻo mai le coenzyme A i le vaega hydroxyl o le cholesterol (Fig. 21-38), ma liliu ai le cholesterol i se ituaiga sili atu o le suavai. O le vailaʻau o le Cholesterol i le faʻamalamalamaina o le lipoprotein particles e momoli atu i isi meaola e faʻaaoga ai le cholesterol poʻo teuina i totonu o le ate.

Fig. 21-38. Faʻailoga o le ester cholesterol. O le faʻaliliuga e faia ai le cholesterol ma se faʻaoga sili atu ona lelei mo le teuina ma le felauaiga.

O le Cholesterol e talafeagai mo mea uma o se meaola olaola mo meaola mo le faʻasologaina o membranes, ma o nisi o totoga (e fai ma faʻataʻitaʻiga, grenes) ma faʻaaoga ai le cholesterol e avea ma vailaau muamua i hormones (o le a talanoaina i lalo). Cholesterol o se vailaau muamua foi i le vitamini D (tagai Ata 10-20, v. 1).

Cholesterol ma isi lipids e ave lipoproteins plasma

O le Cholesterol ma le cholesterol esters, e pei o triacylglycerols ma phospholipids, e toetoe lava a le mafai ona folasia i le vai, ae peitai, e tatau ona latou alu ese mai le mea na faʻapipiʻiina ai i totonu o le mea o le a teuina pe faʻaumatia. O loʻo tauaveina i le toto i le tulaga o lipoproteins o le plasma toto - macromolecular complexes o fomaʻi faʻamalosi faapitoa (apolipoproteins) faatasi ai ma phospholipids, cholesterol, esters cholesterol ma triacylglycerols o loʻo i ai i nei faʻalavelave i faʻapotopotoga eseese.

Apolipoproteins ("apo" e faatatau i le lipine e aunoa ma le lipid) ia tuufaatasia ma lipids e fausia ai ni vaega o le lipoprotein particles - o vailaau faʻapitoa e maua ai lipids o le suavai i le ogatotonu ma filifili amino acid hydrophi luga luga (Fig 21-39, a). Faatasi ai ma le tele o tuufaatasiga o lipids ma proteins, o vaega ninii o eseese eseese ua faia - mai chylomicrons i lipoproteins maualuga. O nei vaega e mafai ona vavaeeseina e ala i le faʻamalosi (Table 21-1) ma le mataʻituina o le mata e faʻaaoga ai le microscopy meli (Ata 21-39, b). O vaega taʻitasi o le lipoproteins e faia ai se galuega patino, lea e fuafuaina e le nofoaga o le tuʻufaʻatasiga, lipid composition ma apolipoprotein mataupu. E sili atu ma le 10 ituaiga apolipoproteins na maua i le plasma o le toto o le tagata (Laulau 21-2), e eseese i le tele, o reactions ma fomaʻi faapitoa, ma le tufatufaina lelei i vasega eseese o lipoproteins. O nei vaega o le protein e galue e avea o se mea e faʻamaonia ai le lipoproteins i masini faapitoa poʻo le faʻamalosia o enzymes e galue i lipoproteins.

Laulau 21-1. Lipoproteins plasma plasma

Faʻatulagaga (vaega tele,%)

r = 513,000). O se vaega o le LDL o loʻo i ai se autu o le tusa ma le 1,500 molekone o esters cholesterol, o loʻo i totonu o le fatuga o loʻo i ai se atigi 500 molelaʻau o le cholesterol, 800 mole mole phospholipids ma le tasi molcule o apoB-100. b - fa vasega o lipoproteins, faʻapitoa i se microscope eletise (pe a uma le faʻaalia o le leaga). Faʻamasinoga, amata mai le pito i luga tauagavale: chylomicrons - ma le diamita o le 50 i le 200 nm, PL O NP - mai le 28 i le 70 nm, HDL - mai le 8 i le 11 nm, ma le LDL - mai le 20 i le 55 nm. O meatotino o lipoproteins o loʻo tuʻuina i le laulau. 21-2.

Chylomicrons, faasinomia i totonu o le Sec. 17, aveese meaʻai triacylglycerols mai le tootoo i isi gaʻo. O nei lipoproteins lapopoʻa, e sili ona maualalo le maualuga ma sili atu ona maualuga le matua o triacylglycerols (tagai Ata 17-2). O le chylomicrons o loʻo faʻapipiʻiina i le ER o faila epithelial e faʻapipiʻi ai le pulupulu laiti, ona faʻaauau ai lea i le tino o le lymphatic ma ulufale i le toto e ala i le vete subclavian. Chylomicron apolipoproteins e aofia ai le apoB-48 (tulaga ese mo lenei vasega o lipoproteins), apoEa ma apoc-II (Laulau 21-2). AroC-II faʻaauau le lipoprotein lipase i totonu o capillaries o mea faʻapipiʻi, fatu, musika skeletal ma lapatating mammary gland, faʻamautinoa le tafe o gaʻo aoga fua i totonu o nei masini. O le mea lea, o le chylomicrons e faʻafefeteina ai meaʻai gaʻo i masini, lea o le a faʻaumatia pe teuina e avea ma suauʻu (Fig 21-40). O toega o Chylomicron (faʻasaʻoloto mai triacylglycerols, ae o loʻo iai pea cholesterol, apoEa ma apoB-48) e feaveaʻi e le toto i le ate. I totonu o le ate, e fusifusia ai le apo apo i apoe o loʻo i totonu o mea totoe o chylomicron ma faʻatalanoa ai lo latou faʻaaogaina e le endocytosis. I le hepatocytes, o nei toega faʻasaʻo mai le cholesterol o loʻo i ai ma ua faʻaumatia i le lysosomes.

Laulau 21-2. Lipoprotein plasma plasma apolipoproteins

Galuega (pe a iloa)

Faʻamalosia L CAT, fegalegaleai ma le ABC transporter

Faʻatagaina le CAT

Faʻatoagaina le L CAT, feʻau faʻatelekale / kilia

Fusi i le receptor LDL

Chylomicrons, VLDL, HDL

Chylomicrons, VLDL, HDL

Chylomicrons, VLDL, HDL

Amata le faʻatagaina o VLDL ma le chylomicron residues

Afai o mea taumafa e sili atu le malosi o meaʻai nai lo le taimi nei e faʻaaogaina e avea ma suauu, latou te liua i triacylglycerols i le ate, lea e avea ai se vaega ma ni apolipoproteins faapitoa. lipoproteins maualalo maualalo (VLDL). O gaʻo maualuga i totonu o le ate e mafai foi ona liua i triacylglycerols ma faʻatau atu e pei o VLDL (Fig 21-40, a).I le faaopoopo atu i triacylglycerols, o le vaega ole VLDL e aofia ai le tele o cholesterol ma esters cholesterol, faapea foi le apoB-100, apoc-1, apoC-II, apoc III ma le apoe (Table 21-2). O nei lipoproteins o loʻo feaveaʻia e le toto mai le ate i le muso ma le tino o le tino, lea, a maeʻa le lipoprotein lipase e le apo-C II, e faʻamalolo mai ai gaʻo gaʻo mai triacylglycerols o le vaega ole VLDL. O le Adipocytes na maua mai ai le gaʻo fua o le gaʻo, toe liliu i latou i triacylglycerols, o loʻo teuina i totonu o nei siama i le ituaiga o le lipid inclusions (drops), myocytes, i le isi itu, vave faʻafefeteina gaʻo eletise ina ia maua ai le malosi. O le tele o VLDL o totoe e faʻaitiitia mai le taamilosaga e le hepatocytes. O lo latou gaogaiga, e tutusa ma le absorption o chylomicrons, o loʻo faʻasalalau e le atigipusa ma e faalagolago i le i ai o apoEi i VondsL residues (i le faʻaopoopoga 21-2, o le mafutaga i le apoEa ma le Alzheimer's faamaʻi o loʻo faamatalaina).

Fig. 21-40. Lipoproteins ma le lipid transport, ma - lipids o loʻo feaveaʻia e le toto i foliga o lipoproteins, lea e tuʻuina atu i ni vaega ninii ma galuega eseese ma ituaiga eseese o protein ma le lipids (laina 21-1, 21-2) ma fetaui ma le maualuga o nei vaega. O lipide o mea taumafa o loʻo faʻaputuina i chylomicrons, o le tele o triacylglycerols o loʻo iai i totonu o le lipoprotein lipase e tuʻuina atu i le tino ma musika i totonu o capillaries. O gasegase o Chylomicron (e aofia ai le tele o masini ma le cholesterol) e maua e hepatocytes. E maua mai le lipide o le efuegenous ma le cholesterol mai le ate i le tino ma le musika i le ituaiga VLDL. Le faʻatagaina o lipids mai le VLDL (faʻatasi ai ma le leiloa o nisi o apolipoproteins) e faasolosolo malie ona liliu mai VLDLP i le LDL, lea e tuʻuina atu ai le cholesterol e toe faʻaleleia ai le tino pe toe faafoi atu i le ate. E maua e le ate le toega o le VLDL, LDL ma le toega o chylomicrons e ala i le endocytosis-mediated receptor-mediated. Ole maualuga o le cholesterol i mea faʻapipiʻi e toe faʻafoʻi i le ate i le ituaiga LDL. I le ate, o se vaega o le cholesterol e liliu i suauu pipi. b - faʻataʻitaʻiga o le plasma o le toto na fai pe a uma le matelaina (tauagavale) ma pe a uma ona 'ai meaai ma se mea maualuga gaʻo (sao). O chylomicrons na faia e ala i le 'ai o meaʻai gaʻo e maua ai le plasma o foliga tutusa i le susu.

I le leiloa o triacylglycerols, o se vaega o le VLDL ua liua i toega o le VLDL, ua taʻua foi o le lipoproteins agavaʻa vavalalata (VLDL), toe aveesea o triacylglycerols mai le VLDL laititi lipoproteins (LDL) (itulau 21-1). O le vaega LDL, lea e matua mauoa i le cholesterol ma le cholesterol esters, ma e aofia ai foi le apoB-100, e siitia atu ai le cholesterol i ni mea e faʻaleleia ai faʻamaʻiloga e ave ai faʻamaumauga e iloa ai apoB-100 i luga o latou plasma membranes. O nei faʻaleleia e faʻatautaia le faʻaaogaina o le cholesterol ma le ester cholesterol (e pei ona faamatalaina i lalo).

Faaopoopoga 21-2.O alle alle Allee e fuafua le afaina o le faamaʻi o le Alzheimer

I totonu o le faitau aofaʻi o tagata, e tolu lauiloa eseese (tolu talatala) o le gene o loʻo faʻapipiʻi apolipoprotein E. Mai aluga apoE, o le APOEZ allele e sili ona taatele i tagata (pe tusa o le 78%), o paʻu APOE4 ma APOE2 e 15 ma le 7%. O le APOE4 allele e faapitoa lava le uiga o tagata e maua i le faʻamaʻi o le Alzheimer, ma o lenei mafutaga e mafai ai ona vaʻai le tupu o le maʻi ma se maualuga maualuga. O tagata ua maua le APOE4 ei ai le maualuga o le lamatiaina o le atiaʻe o le maʻi o le Alzheimer. O tagata e faʻafeiloaʻi mo le APOE4 e 16 taimi e ono tupu aʻe ai le faʻamaʻi, o le averesi o le matutua oi latou o loʻo maʻi e tusa ma le 70 tausaga. Mo tagata e fai ma latou tofi kopi e lua o le AROEZ, i se isi itu, o le averesi o le matua o le maʻi o le Alzheimer e silia ma le 90 tausaga.

O le faavae mole mole mole fesootaiga i le va o apoE4 ma Alzheimer o loʻo le iloa. E le gata i lea, e le o manino pe mafai faapefea e le apoE4 ona aafia ai le tuputupu ae o maea amyloid, lea e foliga mai o le mafuaaga autu o le faamaʻi o le Alzheimer (tagai i le Fig 4-31, v. 1). O mafaufauga e taulai atu i le gafatia o le apoe i le faamautuina o le faatulagaga o le cytoskeleton o neurons. O apoE2 ma apoeZ proteins e fusifusi i le tele o proteins e fesootai ma microtubles o neurons, ae le noatia le apoE4. E mafai ona faʻateleina le oti o neurons. Po o le a lava lenei mea e mafai ona i ai, o nei matauga e maua ai le faʻamoemoe mo le faʻalauteleina o lo tatou malamalamaaga i galuega o le apolipoproteins.

Le ituaiga lona fa o le lipoproteins - maualuga lipoproteins (HDL), o lenei vaega ninii ua faia i totonu o le ate ma le tootoo laiti i le tino o meaola ninii laititi-mauoa e aofia ai le itiiti o le cholesterol ma ua matua saoloto uma mai esters cholesterol (Fig 21-40). O le vaega ole HDL e aofia ai apoA-I, apoC-I, apoC-II ma isi apolipoproteins (Table 21-2), faʻapea foi lecithin-cholesterol-acyltransferase (LC AT), lea e mafua ai le fausia o esters cholesterol mai lecithin (phosphatidylcholine) ma le cholesterol (Fig 21-41). O le CAT i luga o meaola fou o le HDL e liua ai le cholesterol chylomicron ma le phosphatidylcholine ma le VLDL i le cholesterol esters, lea e amata ona fausia ai le elemene, ma suia ai le particulal discoid HDL i matāʻupu faapitoa HDL. O lenei lipoprotein-lipoprotein-tamaoaiga ua toe faafoiina i le ate, o le mea e "lafoai" ai le cholesterol, o nisi o nei cholesterol ua liua i suauu pati.

Fig. 21-41. O le gaioiga na faʻaaogaina e lecithin-cholesterol-acyltransferase (L CAT). O lenei enzyme o loʻo i luga o luga ole particles HDL ma ua faʻaaogaina e le apoA-1 (o se vaega o le vaega ole HDL). Ua faʻaputuina esters o le Cholesterol i totonu o meaola fou o le HDL, ma liliu atu i latou i le HDL matua.

O le HDL e mafai ona gauaʻi i le ate e ala i le endocytosis faʻataʻitaʻiina, ae o nisi o HDL cholesterol e tuʻuina atu i isi gaʻo i isi auala. Vaega o le HDL e mafai ona fusifusia i le SR - Piatini o le senitini BI i luga o le memblas plasma o le ate ma le suauu i steroidogenic tissues e pei o selu o le eleele. O nei aʻafiaga e le faʻatalanoaina le endocytos, ae o le vaeluaina ma le filifilia o le cholesterol ma isi lipids o le vaega ole HDL i totonu o le masini. O le 'afa faʻamaʻoina o le HDL ona toe ulufale atu lea i le toto, lea e aofia ai vaega fou o lipids mai chylomicrons ma VondsL residues. O le HDL lava e tasi e mafai foi ona puʻeina le cholesterol o teuina i totonu o mea faʻapipiʻi ma tuʻuina atu i le ate e fesuiaiga o le telefoni feaveaʻi (Fig 21-40). I se tasi o le fesuiaiga o fefaʻatauaiga, o le fegalegaleaiga o le HDL e maua mai ma le SR-BI i le cholesterol-tamaoaiga maualaina e amata le faasalalauina o le cholesterol mai le toto i luga o vaega o le HDL, ona siitia ai lea o le cholesterol i le ate. I se isi fesuiaiga o le fefaʻatauaiga i totonu o le cellular cholesterol, pe a uma le faʻamavaeina o le HDL, apoA-I fegalegaleaiga ma le tagata gaosiga malosi, polotini ABC. ApoA-I (ma atonu o le HDL) o loʻo aʻafia e endocytosis, ona toe faʻamalo, toe utaina i le cholesterol, lea e ave i le ate.

O le Protein ABC1 o se vaega o se aiga toatele e tauaveina le tele o vailaʻau, o nei avetaʻavale o nisi taimi e taʻua o le ABC transporters, talu ai o latou uma o loʻo aofia ai kaseti fusifusia ATP (ATP - pepa faʻamaufaʻailoga), e lua foi o latou tuatusi igoa e ono lelicherane helices (see chap. 11, v. 1). O nei aʻafiaga e matua faʻaaogaina le tele o ions, amino acids, vitamini, hormones steroids ma salts bile e ala i paʻu plasma. O le isi sui o lenei aiga o loʻo faʻapipiʻiina le palatini CFTR, lea e faʻaumatia ai le cystic fibrosis (silasila i le faʻaopoopoga 11-3, v. 1).

Ua ulufale mai le esters Cholesterol i le masini e ala i le endocytosis-mediated receptor-mediated

O vaega taʻitasi o le LDL i totonu o le toto e aofia ai le apoB-100, lea e faʻamaonia e masini puipuia o le talipupuni faapitoa -LDL receptors i luga o le membrane o sela e manaʻomia ona puʻeina le cholesterol. O le fusifusia o le LDL i le LDL e talia ai le endocytosis, ona o le LDL ma lona sosoʻo e alu atu i totonu o le masini i totonu o le vai (Fig 21-42). O le mea mulimuli e feteʻenaʻi ma le lysosome, lea o loʻo i ai ni enzymes e faʻamalūlūina ai le ester cholesterol, faʻasaʻo atu le cholesterol ma mea gaʻo i le cytosol. ApoB-100 mai le LDL foi ua paʻu i lalo e fausia ai amino acids o loʻo natia i le cytosol, ae o le LDL e talia le faʻaleagaina ma toe foi atu i le potu cell e toe auai i le LDL. O le ApoB-100 o loʻo iai foi i le VLDL, ae o lona tuatusi faʻamaonia e le mafai ona fusifusia i le LDL receptor; o le liua o le VLDLP i le LDL e mafai ai ona maua le tuatusi-faʻamaufaʻailoga ile apoB-100. O lenei auala o le felauaiga o le cholesterol toto ma lona endocytosis o loʻo faʻapipiʻiina i le masini ua uma ona suʻesuʻeina e Michael Brown ma Joseph Goldstein.

Michael Brown ma Joseph Goldstein

Fig. 21-42. Tueina o le cholesterol e ala i le siakiina o le endocytosis.

Cholesterol, lea e ulu atu i sela i lenei auala, e mafai ona tuʻuina atu i totonu o fagu pe toe faʻasalaina e le ACAT (Fig 21-38) mo le teuina i totonu o le cytosol i totonu o palapeti lipid. Afai e lava le cholesterol o loʻo maua i le vaega LDL o le toto, o le faaputuputuina o le tele o le cholesterol intracellular e puipuia i le faʻaitiitia o le fua o lona faʻasinomaga.

O le LDL e taliaina foi le apoo ma fai ai se sao taua i le alualu i luma o chylomicrons ma VLDL residues i le ate. Ae peitai, afai e le maua ni tagata e talia le LDL (e pei o se faataitaiga, i se gaogao ma se moli LDL), o loʻo i ai pea le gase o VLDL ma le ate, e ui lava e le o taliaina le LDL. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le i ai o se faʻalapotopotoga faʻapitoa mo le faʻaavanoa mo le faʻamautuina o le VLDL ma le chylomicron. O se tasi o faʻamaumauga faʻapitoa o le LRP (protein lipoprotein protein), lea e fesoʻotaʻi ma lipoprotein responsors, lea e fusifusia i le apoE ma le tele o isi liga.

O nisi tulaga o le tulafono o le biosynthesis o le cholesterol

Cholesterol synthesis o se faagasologa faigata ma le malosi taugata, o lea e manino ai e aoga le tino i le i ai o se masini mo le faatonutonuina o le biosynthesis o le cholesterol, lea e toe faaopoopo ai lona aofaiga e faaopoopo atu i mea e aumai faatasi ma meaai. I mamame, o le gaosiga o le cholesterol e faʻatonutonuina e le intracellular concentration

cholesterol ma hormones glucagon ma insulin. O le laasaga o le liua o le HMG - CoA e faʻafeiloaʻi ai (Fig 21-34) e faʻatapulaʻa ai le saoasaoa i le ala gafa o le cholesterol (o le autu o tulafono faatonutonu). O lenei gaioiga e faʻaaogaina e le HMG - CoA reductase. O tulafono faatonutonu e tali atu ai i suiga i le maualuga o le cholesterol e faʻatautaia e se faiga faʻatautaia o tulafono faatonutonu mo se gene o loʻo fodiga HMG - CoA reductase. O lenei gene, faatasi ai ma le sili atu i le 20 isi genes e fesuiaʻi ai enzymes ia e aafia ai le gaogao ma le tuufaatasiga o le cholesterol ma le gaʻo susu, e pulea e se aiga laiti o protein e taʻua o le proteins e fesootai ma le elemene sterol-regulatory element (protein SREBP, . A maeʻa ona tuʻufaʻatasia, o nei proteins e faʻaofiina i totonu o le pito i tua o le endoplasmic. E na o le pau le SREBP amino e mafai ona suluina e avea o se tagata e faagaoioia le tusitusi e faʻaaogaina auala o loʻo faʻamatalaina i le Ch. 28 (v. 3). Ae ui i lea, o lenei vaega e le maua le avanoa i le tumutumu ma e le mafai ona auai i le faatoaagaina o le gutu pe a tumau pea i totonu o le mole ole SREBP. Ina ia mafai ona faʻagaoioia le faʻaliliuga o le gene HMG - CoA reductase ma isi genes, o loʻo vaevaeina le vaega o loʻo galue faʻatasi ma le SREBP mai le pipisi o le proteolytic. Aʻo maualuga le cholesterol, o SREBP e le o mafai ona gaoioi, faʻavae i se ER i se faʻalavelave ma se isi palatini e taʻua o le SCAP (SREBP - le faʻamalosia o le faʻamalosi) (Fig 21-43). O le SCAP lea e fusifusia ai le cholesterol ma le tele o isi uila, o loʻo galue e avea ma se senia sterol. Aʻo maualuga le maualuga o le sterol, e ono fesoʻotaʻi le puʻupuʻu o le SCAP - SREBP ma se isi palatini, lea e taofia ai mea uma i le ER. Pe a pa'ū le maualuga o meaola i totonu o le potu, o le suiga i le SCAP e mafua ai ona le toe faʻaauau le galuega, ma o le SCAP - SREBP faʻalavelave i totonu o vesicles i le Golgi complex. I le Golgi complex, o SREBP e puipuia faalua i le lua o proteases eseese, o le faʻasalaga lona lua e tuʻuina atu ai le laina amino-pito i le cytosol. O lenei vaega e agai atu i le autu ma faʻamalosia ai le faʻamatalaina o genes faʻatatau. O le eleele amino-SREBP amino e maua ai le afa-ola ma e vave ona faaleagaina e proteasomes (tagai i le Fig 27-48, t.3). A oʻo ina lava le maualuga o le sterol, o le faʻasaʻoina o le SR-EBP domains protein ma le amino terminus ua toe puipuia, ma o le faʻaleagaina o le proteasome o le gaioiga o loʻo i ai i le taimi nei o loʻo taʻitaʻi atu ai i le vave faʻavaveina o gutu tau.

Fig. 21-43. Faatoagaina mai o le SR EBP. SREB P puipuia le fegalegaleai ma se elemene o le elemene (lanumeamata lanumeamata), i le taimi lava e maeʻa ai le faʻasinomaga, faʻaofiina i totonu o le ER, faʻapitoa i le S CAP (lanu mumu). (O le N ma le C o loo taʻua ai le amine ma le carboxyl pito o proteins.) I le tulaga o le S-CAP, o SRE B protein e le o toe aoga. Pe a faʻaitiitia le tulaga o le sterol, o le SR EBP-S CAP complexe e alu i le Golgi complex, ma o le protein SR EBP e pipiiina faasolosolo i ni puipuiga eseese se lua. O le vaega faʻamalolo o le amino acids SR EBP e alu atu i le nucleus, lea e faʻaagaoioia ai le faʻaliliuga o genes-stefin-regulated genes.

O le Cholesterol synthesis o loʻo faʻatonutonuina foi e isi auala (Fig 21-44). O le pulea o le Hormonal e faʻatalanoa e fesuiaiga fesuiaiga o le NM G-CoA reductase. O lenei enzyme o loʻo i ai i le phosphorylated (le toaga) ma le dephosphorylated (o loʻo galue). Glucagon e faʻamalosia ai le faʻamalosi (inactivation) o le enzyme, ma o le inisalini e faʻamalosia ai le dephosphorylation, faʻafouina o le enzyme ma le lagolagoina o le faʻasologa o le cholesterol. Le maualuga o le intracellular concentrations o le cholesterol activate ASAT, lea e faateleina ai le esterification o le cholesterol mo le teuina. Ma le mea mulimuli, o maualuga maualuga o le telefoniulola e mafai ona taofiofi ai le tusiga o se geniu e tusia ai se LDL receptor, faʻaitiitia le gaosiga o lenei sosoʻo ma, o le mea lea, o le ave o le cholesterol mai le toto.

Fig. 21-44. O le faʻatonutonuina o le maualuga o le cholesterol e maua ai le paleni i le va o le faʻasalalauga ma le faʻaaogaina o le cholesterol mai meaʻai. Glucagon faʻafaigofie le faʻapipiʻi (inactivation) o le NM G -CoA reductase, o le inisalini e faʻaolaina ai le dephosphorylation (faʻaagaaga). X - le metabolites o le Cholesterol e leʻo faʻamaoniaina lea e faaosofia ai le proteolysis o le NM G -oA reductase.

O le cholesterol lē faʻasaina e mafai ona oʻo atu i se gasegase tuga i tagata. Pe a oʻo mai le aofaʻi o synthesized cholesterol ma cholesterol e maua mai i meaai e sili atu nai lo le aofaʻi e manaʻomia mo le faʻapitoa o le membrane, faʻasalaga o suauu pipi ma mea faʻamaʻi, faʻapitoa o le cholesterol i vaʻa toto (atherosclerotic plaques) e ono oʻo mai i lo latou poloka (atherosclerosis). I atunuu faʻapisinisi, o le fatu o le fatu ona o le faʻalavelaveina o mea e mafua ai le matelaina e mafua ai le ola faaletino. O le atiaʻe o le atherosclerosis e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le cholesterol toto ma aemaise lava i le maualuga o le cholesterol e faʻamaonia e le LDL fraction, maualuga maualuga o le toto HDL, i le isi itu, e afaina ai le toto toto.

Faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia faʻatoʻateleina (o le gasegase o le kenera), o le maualuga o le toto cholesterol e matua maualuga - ogaoga le atherosclerosis i nei tagata ua leva ona laiti. Talu ai ona o le LDL le taliaina, ua le lava le faʻaleleia o le faʻaleleia o le LDL cholesterol. O se taunuuga, e le aveesea le cholesterol mai le toto, e faʻapupulaina ma fesoasoani i le fausia o ni atherosclerotic plate. O loʻo faʻaauau pea le faʻasologa o cholesterol, e ui lava i le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, talu ai e le mafai ona ulu atu le cholesterol extracellular i totonu o le cell e faʻafoʻisia ai le faʻaogaina o intracellular (Fig 21 -44).Mo le togafitiga o gasegase e maua i le hypercholesterolemia ma isi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le cholesterol, o fuainumera o aoga e faʻaaogaina. O nisi o ia mea e maua mai punaoa masani, ae o isi o loʻo faʻapipiʻiina e le falemaʻi falemaʻi. O tulafono e talitutusa ma le vavalo (faʻaopoopo 21-3) ma o faʻataʻitaʻitipi tauvaga o le NMS-CoA reductase.

Faʻaopoopoga 21-3. MEDICINE. O le lipid lipot and creation of statins

O le fatu fatu fatu (CHD) o le mafuaaga autu o le olaga faitino i atunuu atiaʻe. O le vavalalata o mea e maua ai le toto e mafua ai le toto i le fatu e mafua mai i le fausia o ni gaʻo susu e taʻua o le atherosclerotic plate; o nei pusa e aofia ai le cholesterol, proteins fibrillar, calcium, paleti platelet, ma suauʻu pipi. I le seneturi lona lua. Sa i ai le finauga mataga e uiga i le sootaga i le va o le faalavelaveina o le gaʻo (atherosclerosis) ma le cholesterol toto. O nei talanoaga ma suʻesuʻega faʻasoa i lenei itu ua taʻitaʻia ai le faia o fualaau faʻamalosi e maualalo ai le cholesterol.

I le 1913, na tusia ai e N.N. Anichkov, o se saienitisi Rusia lauiloa ma se tagata poto faapitoa i le vaega o togafitiga faataitai, se galuega lea na ia faaalia ai o lapeti e fafagaina ai meaai o le cholesterol-e faatupulaia ai le faaleagaina o toto toto e foliga tutusa i atherosclerotic plate i totonu o vaa o tagata matutua. Na faia e Anichkov lana sailiga mo le tele o tausaga ma lolomiina taunuuga i tala lauiloa a Western Western. O le mea e leaga ai, o ana faʻamaumauga e leʻi avea ma faavae mo le atinaʻeina o le atherosclerosis i tagata, talu mai lena taimi sa i ai le talitonuga o lenei maʻi o se taunuuga masani o le matua ma e le mafai ona puipuia. Ae peitai, o molimau na faasolosolo malie ona maua mai i le va o le serum cholesterol ma le atiaʻe o le atherosclerosis (lipid hypothesis), ma i le 1960s. o nisi o au suʻesuʻe ua faʻamatala manino mai e mafai ona togafitia lenei maʻi i fualaau. Ae ui i lea, o le vaaiga faʻafeagai o loʻo i ai seia oʻo i le lomiga i le 1984 o taunuʻuga o se suʻesuʻega lautele o le matafaioi a le cholesterol e taitaia e le National Institute of Health (Coronary Primary Prevention Trial). O se faʻaitiitia o fuainumera taua i le taimi o le infarction myocardial ma strokes ma se faʻaitiitia o le cholesterol toto. I lenei suʻesuʻega, o le cholesterol, o se fesuiaiga o fesuiaiga o le fusi lea e fusifusia ai le palapala, na faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le cholesterol. O taunuʻuga na faʻaolaina ai le sailiga mo fualaau fou, sili atu le malosi o vailaau faʻasaina. E tatau ona ou faapea atu i le lalolagi faasaienisi, o masalosaloga e uiga i le aoga o le lipid hypothesis na mou atu atoa lava ma le oo mai o fuainumera i le faaiuga o le 1980 - i le amataga o le 1990.

O le uluai statin na maua e Akira Endo i Sankyo i Tokyo. O Endo na lolomiina lana galuega i le 1976, e ui na ia taulimaina le faafitauli o le gasegase o le metabolism mo le tele o tausaga. I le 1971, na ia fautua mai e mafai ona aofia ai i totonu o le au mushroom gaosi o vailaau e suʻesuʻeina i lena taimi. Mo le tele o tausaga o galuega mamafa, na ia auiliiliina le sili atu ma le 6,000 aganuu o ni puʻupuʻu taʻitasi, seia oo ina oʻo mai i se taunuuga lelei. O le mea na maua mai ai o le compactin. O lenei vailaau na maualalo ai le cholesterol i taifau ma manuki. O nei suʻesuʻega na maua ai le manatu o Michael Brown ma Joseph Goldstein o le Iunivesite o Texas Southwestern Medical School. Brown ma Goldstein, faatasi ai ma Endo, na amataina se suesuega soofaatasi ma faamauina ana faamatalaga. O le tele o manuia o uluai suesuega o falemaʻi na aofia ai kamupani vailaau mo togafitiga i le atinaʻeina o nei fualaau fou. I Merck, o se 'au na taʻitaʻia e Alfred Alberts ma Roy Wagelos na faʻatautaia se suʻesuʻega fou o aganuu mushroom, ma o se taunuuga o le auiliiliga o le 18 o aganuu, na maua ai se isi fualaau faʻamalosi. O le vailaau fou e taua o le televave. Peitai, i le taimi lava e tasi, na talitonu le lautele e faapea o le puleaina o mea maualuga o siaki i le maile e taitai atu ai i le atinaʻe o le kanesa ma le sailiga o fuainumera fou i le 1980. ua taofia le tumau. Ae ui i lea, i lena taimi, o le aoga o le faʻaaogaina o statins e togafitia ai tagata mamaʻi ma le gasemalamia i aiga ua uma ona iloa. Ina ua maeʻa le tele o feutagaiga ma tagata tomai faapitoa faavaomalo ma le Food and Drug Administration (FDA, ISA), na amata ai ona atiina ae e Merck le televastatin. O suʻesuʻega loloto i le luasefulu tausaga na sosoo ai e leʻi faʻaalia mai ai le aʻafiaga o le tino o le lovastatin ma le faʻavae fou o fualaau oona na faʻaalia mulimuli ane.

Fig. 1. O tulafono e avea ma faʻailoga o le NM G-CoA reductase. Faatusatusaga o le fausaga o le vavalo ma le fa mea tau vailaʻau (statins) e taofia le gaioiga a le NM G -oA reductase.

Tulafono e taofia le gaioiga a le HMG - CoA - reductase, faʻataʻitaʻiina le fausaga o le mevalonate, ma poloka ai le fatuga o le cholesterol. I tagata gasegase e maua i le hypercholesterolemia e mafua ona o se faaletonu i le tasi kopi o le gutu o le receptor LDL, pe a ave le lovastatin, e faaitiitia le maualuga o le cholesterol e 30%. O le fualaau faasaina e sili atu ona aoga i le tuufaatasiga ma ni resins faapitoa e fusia ai le kulimi kulimi ma puipuia ai lo latou tosina ese mai le manava.

I le taimi nei, o fuainumera e masani ona faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le plasma cholesterol. Pe a ave soʻo se vailaʻau, o le fesili e tulaʻi mai e uiga io latou aʻafiaga e le manaʻomia. Ae ui i lea, i le tulaga o statins, e tele aʻafiaga itu, i le eseesega, e lelei. O nei vailaau e mafai ona faaosofia ai le tafe o le toto, faʻamautu faʻamalama atherosclerotic o loʻo i ai (ina ia latou le vavae ese mai puipui o toto toto ma le faʻafefe i le tafe o le toto), faʻalavelaveina le faaputuga alalaupapa, ma faʻavaivaia ai foi i totonu o puipui o toto toto. I maʻi e ave fuainumera mo le taimi muamua, o nei aʻafiaga e faʻaalia e tusa lava pe leʻi amataina le faʻaitiitia o le cholesterol, ma atonu e fesoʻotaʻi ma le faʻasaina o le isoprenoid synthesis. O le mea moni, e le o itu uma itu o fuainumera e aoga. I nisi o gasegase (e masani lava i latou e ave fuainumera faʻatasi ma isi vailaʻau e maualalo ai le cholesterol), faʻavauvau maso ma vaivaiga maso e mafai ona tupu, ma o nisi taimi i se foliga e sili ona malosi. O isi aʻafiaga tele o faʻamaumauga o loʻo faamauina foi, lea e le o se mea e tupu ai. I le toatele o tagata gasegase, o le aveina o fuainumera e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular. E pei lava o isi fualaau, o fuainumera e tatau ona faʻaaoga e pei ona fautuaina e lau fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le leai o le HDL cholesterol, o le maualuga o le cholesterol e maualalo, ma le maʻi Tangier, o le cholesterol e toetoe lava a le fuafuaina. O faʻafitauli o le fatu e mafua mai i suiga i le protein ABC1. O le vaega ole cholesterol free HDL e le mafai ona puʻeina le cholesterol mai i le ABC1-o le tino vaivai, ma ua vave ona aveeseina lela o le cholesterol ma le toto ma faʻaumatia. O le leai o ni faʻamaʻi o le HDL ma le Tangier e seasea lava (e itiiti ifo ma le 100 aiga e maua ai faʻamaʻi Tangier e iloa i le lalolagi atoa), ae o nei faʻamaʻi e faʻaalia ai le matafaioi o le protein ABC1 i le faʻatonutonuina o le maualuga ole plasma HDL. Talu ai ona o le maualuga o le plasma HDL o loʻo faʻafesoʻotaʻi ma se maualuga maualuga o le faʻamaʻi o le siʻosiʻomaga o le coronary, o le protein ABC1 e mafai ona avea ma tau aoga mo vailaʻau faʻasaina e faʻatonutonu ai le maualuga o le HDL. ■

O hormones steroid e maua i le vaeluaina o le filifili o le cholesterol ma lona faʻamaʻiina.

E maua e se tagata ana hormones uma mai le cholesterol (Fig 21-45). E lua vasega o hormones steroids o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino faʻapitoa: mineralcorticoids,lea e faʻatonutonuina ai le faʻaaogāina o vailaau inorganiques (Na +, C l - ma le HC O 3 -) i fatuga, ma glucocorticoids, lea e fesoasoani i le faatonutonuina o le gluconeogenesis ma faaitiitia le tali le lelei. O hormones feusuaʻiga e maua i gaʻo gaosia o tane ma fafine ma le placenta. Faatasi ai ma i latou faʻasolosolo lea e faatonutonu ai le taamilosaga a le tamaʻitaʻi, androgens (e pei o le testosterone) ma estrogens (estradiol), lea e aʻafia ai le atinaʻeina o uiga feusuaʻiga lua i alii ma tamaitai, i lea tulaga. O hormones steroid ei ai lona aafiaga i ni tulaga maualalo maualalo ma o lea o loʻo faʻapipiʻiina i ni vaega laiti. Pe a faatusatusa i le taloina o sima, e itiiti lava le cholesterol e maua mo le gaosia o hormones.

Fig. 21-45. O nisi o hormones fomaʻi e mafua mai le cholesterol. O le fausiaina o nisi o nei tuufaatasiga o loo faaalia i le Fig. 10-19, v. 1.

O le tuufaatasia o hormones steroid e manaomia ai le aveeseina o le tele o carbon carbon i le "filifili o le filifili" o le C-17 D-mama o le cholesterol. O le faʻaaogaina o le filifiliina o le itu e tupu i totonu o le mitochondria o le steroidogenic tissues. O le faagasologa o le aveeseina e aofia ai le hydroxylation o le afi e lua i tafatafa o carbon carbon o le filifili o le itu (C-20 ma le C-22), ona vaeluaina lea o le sootaga i le va oi latou (Fig 21-46). O le faʻavaeina o hormones eseese e aofia ai foi le faʻaofiina o le okesene. O mea uma e maua ai le hydroxylation ma le faʻamaʻiina o le oxidation i le taimi o le biosynthesis faʻamalosi e faʻaaogaina e ala i vailaʻau faʻamaʻi-galue (faʻaopoopo 21-1) e faʻaaoga NFA D PH, O 2 ma le cytochrome mitochondrial P-450.

Fig. 21-46. Vaʻavaʻai o le filifili o le itu i le faʻasologa o hormones. I lenei oxidase system faatasi ai ma se galuega fefiloi lea e faʻamaofiofi i tafatafa o carbon carbon, o le cytochrome P-450 o loʻo galue e avea o se tagata eletise. E aʻafia ai foi i le faagasologa o eletise-felauaiga o palatini, adrenodoxin ma adrenodoxin reductase. O lenei faiga o le vaeluaina o le itu i le itu na maua i le mitochondria o le cortex adrenal, lea e tupu ai le gaosiga o fomaʻi. Pregnenolone o se mea muamua i isi uma hormones steroid (Fig 21-45).

O loʻo i ai i le tele o auala metabolic o le Choleraerol biosynthesis.

I le faaopoopo atu i lana matafaioi o se vaega o le biosynthesis o le cholesterol, isopentenyl pyrophosphate e avea o se vailaau galue i le tuufaatasiga o se aofaiga tele o biomolecules e faatino ai galuega eseese o le olaga (Fig 21-47). O nei mea e aofia ai vitamini A, E ma K, totoga o laau e pei o carotene ma le chlorophyll phytol chain, suauu masani, tele o suauu taua (mo se faataitaiga, o le mea manogi o le suauu o lemonimo, eucalyptus, musk), le iniseti o le homone hormone e faatonutonu ai le metamorphosis, dolichols, Avea ma lipid-soluble carriers i le faʻalavelave faʻapitoa o polysaccharides, ubiquinone ma plastoquinone - tagata eletise i mitochondria ma chloroplasts. O nei meaola uma o loʻo i totonu o le fausaga. E sili atu i le 20,000 ituaiga eseese o mea na maua i le natura, ma le fiaselau o tagata fou e lipotia i tausaga uma.

Fig. 21-47. O le ata atoa o le biosynthesis o le isoprenoids. O le fausiaina o le tele o oloa faaiu o loʻo tuʻuina atu iinei o loʻo tuʻuina mai i le faga. 10 (v. 1).

O le faʻamafanafanaina (faʻamalosi faʻatasi o se isoprenoid, tagaʻi i le Fig 27-35) o se mea taatele e faʻapipiʻi ai le puipuiga i le pito i totonu o mamanu (membranes cell cell mammalian) (vaai Fig 11-14). I nisi o palatini, o le lipid ua fusia e sui ai le 15-carbon farnesyl, i isi o se 20-carbon geranyl geranyl group. O nei ituaiga o lipids e faʻapipiʻi ai enzymes eseese. E mafai ona avea faʻataʻitaʻiga o le prenylation ma faʻataʻitaʻiga i aʻafiaga eseese e faʻatatau i le lipid e faʻapipiʻiina. O le faʻamaonia o le polotini o se tasi lea o matafaioi taua mo mea e maua mai i le isoprene - o tagata auai i le alatele o le cholesterol metabolic.

Aotelega o le Vaega 21.4 Vaʻaia o Cholesterol, Steroids, and Isoprenoids

■ Cholesterol is formed from acetyl-CoA in a series of reaction reactions through intermediates such as β-hydroxy-β-methylglutaryl-CoA, mevalonate, twoopopenenyl pyrophosphate isoprene activated dimolylallyl pyrophosphate. O le faʻasolosolo o iunite o le isoprene e tuʻuina atu ai le sosolo e le o ni cyclic squaklic, lea e faasolosolo ina ia fausia ai se paʻu mafiafia ma le filifili uila.

■ O le tuufaatasiga o le cholesterol o loo i lalo o le pulega o le hormonal, ma, i se faaopoopoga, ua taofia e ala i le faateleina o concentrations o le cholesterol intracellular, lea e tupu mai i suiga fesuisuiai ma le faatonutonuina o tusitusiga.

■ O le Cholesterol ma le ester cholesterol e ave i le toto e pei o lipoproteins plasma. O le vaega ole VLDL e faʻafefeina le cholesterol, esters cholesterol ma triacylglycerols mai le ate i isi mea, lea e pipii ai lipia i le lipoprotein lipase ma VLDL i le LDL. O le vaega LDL faʻamaoaigaina i le cholesterol ma le cholesterol esters e maua faʻafuaseʻi e ala i faʻamatalaga e endocytosis, ae o le B-100 apolipoprotein i le LDL e faʻamaonia e lipine plasma receptors. HDL aveese le cholesterol mai le toto, faʻafeiloaʻi i le ate. O meaʻai tau taumafa poʻo aʻafiaga faʻapitoa i le cholesterol metabolism e mafai ona oʻo atu ai i le atherosclerosis ma le infarction myocardial.

■ O hormones steroid (glucocorticoids, mineralocorticoids ma hormones sex) e faia mai le cholesterol e ala i le suia o le filifili o le itu ma faʻaofiina ai le okesene atoms i totonu ole suauu o le mama. O le tele o isi isoprenoid tuufaatasia e gaosia mai le vavao e ala i le faʻasao o isopentenyl pyrophosphate ma le dimethylallyl pyrophosphate faatasi ai ma le cholesterol.

■ O le faʻamalologa o nisi o puipuiga e taʻitaʻia i latou i nofoaga faʻamaonia i siama faʻamau ma e taua mo a latou gaioioga.

Fesili 48. Tulafono Faatonutonu o le metabolism o gaʻo maualuga (β-oxidation ma biosynthesis). Sini o le Malonyl CoA. Acetyl CoA carboxylase, tulafono faatonutonu o lana gaoioiga. Felauaiga o acyl Co-a e ala i le totonu o le membrane o le mitochondria.

Matua
o le aofaiga o le phenylalanine ua faʻaaogaina
i auala e 2:

liliu
i squirrels,

liliu
i le tyrosine.

Liliu
phenylalanine e faʻamaʻi muamua
talafeagai e aveesea ai le tele
phenylalanine, talu mai maualuga maualuga
Ona oona i sela. Aoga
tyrosine e le afaina
talu mai le leai o lenei amino acids
i totonu o siama masani e le tupu.

Matua
amataga o le metabolism phenylalanine
ma lona hydroxylation (Fig 9-29), i totonu
e mafua ai le tyrosine.
O lenei gaioiga e faʻaaogaina e se mea patino
monooxy-nase - phenylalanine hydra (zsilase,
lea e tautua o se tagata e galulue faatasi
tetrahydrobiopterin (N4BP).
E faʻalagolago foi le gaoioiga o le Enzyme
le auai o Fe2.

I totonu
o le ate o loʻo faʻateleina le faʻamalosia
glycogen (tagai vaega 7). E ui lava i faʻamaumauga
glycogen i totonu o le ate ua faʻaumatia
18-24 itula o le anapogi. Punavai autu
glucose e pei o le faʻanoanoa o faʻanoanoa
glycogen e avea ma gluconeogenesis,
lea e amata ona faatelevaveina

Fig.
11-29. Malosiaga suiga tau metabolic
malosi pe a fesuiaʻi le gaogao
faʻaipoipo. CT
- tino o le ketone, o le MA gaʻo.

4-6 h
ina ua uma le taumafataga mulimuli. Substrates
glycerol e faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le kulukose,
amino acids ma lactate. I luga
Glucagon concentration synthesis rate
gasegase gaʻo faʻaititia ona o
faʻamalosia ma le le faʻamalosia
acetyl CoA carboxylase ma le fua faatatau
p-oxidation faateleina. Ae ui i lea,
faateleina le gaʻo i le ate
vailaʻau o loʻo feaveaia
mai i le mea oona. Acetyl-CoA na fausia
i le faʻamaofuina o gaʻo susu, ua faʻaaogaina
i le ate mo le faʻasologa o tino o le ketone.

I totonu
mea faʻapipiʻi ma le faʻateleina o le faʻamalosi
glucagon faʻaitiitia le fuainumera faʻasologa
TAG ma le lipolysis e faaosofia. Faʻailoga
lipolysis - toe faʻafouina
TAG lipco-sensitive sensitive lipase
adipocytes i lalo o le faatosinaga a le glucagon.
Acids Fatty E Taua
malosiaga o le ate, maso ma
siama.

O lea
i le taimi lea, i le vaitaimi o le faʻasologa
totoga o le kulukose toto e tausia
i le maualuga o le 80-100 mg / dl, ma le maualuga o le gaʻo
acids ma tino o le ketone faʻapupula.

Suga
o le maʻisuka o se faʻamaʻi e tupu
ona o le tutoatasi po o le aiga
inisalini le lava.

A.
O ituaiga autu o le suka
maʻisuka

E tusa ai
Faalapotopotoga a le Lalolagi
soifua maloloina o le soifua maloloina
faʻavasegaina e tusa ai ma eseesega
faʻavae o le genetic and clinical
lua pepa autu: maʻisuka
Pusa I - inisalini-faalagolago (IDDM), ma le maʻisuka
Ituaiga II - lē tutoatasi (NIDDM).

Tulafono Faatonutonu
faʻasologa o le zhk. Tulafono faʻamaonia
sifi o le lcd - acetyl CoA carboxylase.
O lenei enzyme e faʻatonutonu e nisi
auala.

Faʻatoagaina / Faʻavae
enzyme subunit complexes. I totonu
faiga le aoga o acetyl CoA carboxylase
e fai ma sui o mea eseese,
o ia mea uma e aofia ai le 4 vaega.
Enzyme activator citrate. E faaosofia ai
tuufaatasiga o mea faigata, o se taunuuga
lea e faateleina ai le gaoioiga o le enzyme
. Inhibitor-palmitoyl-CoA. Na ia valaau
faʻalavelave faʻalavelave ma faʻaitiitia
gaoioiga o le enzyme.

Phosphorylation / Dephosphorylation
acetyl CoA carboxylase. I totonu
tulaga faʻasolosolo poʻo le
galuega faʻapitoa i le glucagonized
adrenaline e ala i le adenylate cyclase
ua faʻaaogaina le faʻaogaina e le prokinase A ma
faʻaosofia le fatuina o le phosphorylation
acetyl CoA carboxylase. Faʻapipiʻi
o le enzyme e le toaga ma o le faʻapitoa ole gaʻo
faʻamalolo.

Faʻatoʻa
taimi o le insulin activates phosphatase,
ma le acetyl-CoA carboxylase e alu i totonu
faʻaphosphorylated state. Ona
i lalo o le aafiaga o le citrate e tupu
faʻamalamaina o meaola o le enzyme, ma
ua malosi o ia. E le gata i le faatoaagaina
enzyme citrate faia se tasi
galue i le sifi o le LCD. Faʻatoʻa
taimi i le mitochondria o faʻalauga ate
faʻateleina citrate, lea
o le acyl totoe ua aveina atu i
cytosol.

Tulafono Faatonutonu
β-oxidation rates.
Ata-oxidation-metabolic path,
mausali faʻatasi i le galuega a le CPE ma le lautele
auala o le catabolism. O lea o lona saoasaoa
faʻatonutonuina e le manaʻomia ole cell
malosi ia. e ala i le aofaʻi o ATP / ADP ma le NADH / NAD, faʻapea foʻi ma le tali o le CPE ma le
ala masani o le catabolism. Televave
β-oxidation i totonu o masini e faalagolago i le avanoa
sui, ie.

i luga o le tele o le gaʻo
aoga e ulufale ai i le mitochondria.
Faʻaauau le Fafagaina o le Suavai
i le toto e tulai mai i luga o le faatoaagaina
lipolysis i le tino o manu i le taimi o le anapogi
i lalo o le aafiaga o le kalukago ma le taimi o le tino
galue i lalo o le malosi o le adrenaline. I nei
gaʻo gaʻo
sili ona taua o le malosi
mo maso ma le ate, o se taunuuga o
β-oxidation ua faia e NADH ma acetyl-CoA inhibiting
pyruvate dehydrogenase complex.

Suiga o le uila o loʻo faia
mai glucose i acetyl-CoA faʻanatinati.
Ua faʻaputuina le gasegase o le gataifale
glycolysis ma, aemaise lava, glucose-6-phosphate.
Glucose-6-phosphate e taofia ai le hexokinase
ma o lea e lotovaivai ai
le faʻaaogaina o le kulukose i le faagasologa
glycolysis. O le mea lea, o le sili
faʻaaogaina o le lcd o le punavai autu
malosi i totonu o musika ma le ate
lavea le kulukose mo le tino nerve ma
mūmū toto mumu.

Vitio-oxidation foi
faʻalagolago i gaoioiga o le enzyme
carnitine acyltransferases I.
I le ate, o lenei enzyme ua taofia.
Malonyl CoA, o se mea na fausia
ma le biosynthesis o le lcd. I totonu o le taimi e faʻafefe ai
glycolysis o loʻo faʻaaogaina i le ate ma
le faʻateleina o le acetyl-CoA
mai le pyruvate. Muamua faʻasoasoaga tali
lcd liua o acetyl-CoA i le Malonyl-CoA.
Malonyl-CoA e taofia le β-oxidation o le lcd,
lea e mafai ona faʻaaoga mo le tuʻufaʻatasia
gaʻo.

Aoga
Malonyl-CoA mai acetyl-CoA-tulafono faatonutonu
tali i le biosynthesis lcd. Muamua tali
faʻasologa o le liua o le acetyl-CoA i
Malonyl CoA. Faʻafefete faʻaseʻi
lenei tali (acetyl Coa carboxylase),
auai i le vasega o sisi. O loo i ai
tutusa le biotin. I le muamua
co2 faʻasologa faʻasolosolo
fusi i le biotin ona o le malosi
ATP, i le laasaga 2 COO- faaliliuina
luga o le acetyl-CoA e fai ai le malonyl-CoA.

Acetyl CoA Carboxylase Enzyme Activity
fuafua le saoasaoa o mea uma mulimuli ane
faʻasologa o tali. lc
citate faʻamalosia se enzyme i cytosol
acetyl CoA carboxylase. Malonyl CoA i totonu
o le a faʻalavelaveina ai le siitia atu o le maualuga
gaʻo gaʻo mai le cytosol i le matrix
mitachondria gaoioiga faʻatoʻa
acetyl fafo CoA: carnitine acyltransferase,
ma faʻapea ona faʻaitiitia ai le faʻamaʻiina o mea maualuga
gaʻo gaʻo.

Acetyl-CoA Oxaloacetate →
HS-CoA Citrate

HSCOA ATP Citrate → Acetyl-CoA ADP Pi Oxaloacetate

Acetyl-CoA
i le cytoplasm e avea ma uluai masini
i totonu mo le faʻasologa o le lcd, ma le oxaloacetate i totonu
cytosol o loʻo aʻafia i suiga i totonu
o le taunuuga o lea auala na fausia ai le uila.

Choleraerol biosynthesis

O le biosynthesis o le cholesterol e tupu mai i le pito i tua o le endoplasmic. O le punavai o carbon carbon uma i totonu o le mole o le acetyl-SCoA, lea e sau iinei mai le mitochondria i le citrate, e pei lava o le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo. O le biosynthesis o le cholesterol e faʻaaoga ai mole mole mole 18 ATP ma mole mole mole 13 NADPH.

O le faʻavaeina o le cholesterol e tupu i le sili atu ma le 30 faʻataunuʻu, lea e mafai ona faʻavae i ni vaega se tele.

1. Faʻailoga o le vailaʻau vavalo.

O faʻamatalaga muamua muamua e lua e fetaui lelei ma le ketogenesis reactions, ae a maeʻa le synthesis o le 3-hydroxy-3-methylglutaryl-ScoA, e ulu atu le enzyme hydroxymethyl-glutaryl-ScoA reductase (HMG-SCOA reductase), faia o le mevalonic acid.

Cholesterol synthesis responsive scheme

2. Sini o le isopentenyl diphosphate. I lenei laasaga, e tolu fusi phosphate o loʻo faʻapipiʻiina i le vailaʻau vaʻavaloni, ona faʻaumatia ai lea ma faʻavaivaia.

3. A uma ona tuufaatasia le tolu molekone o isopentenyl diphosphate, faʻapipiʻi le farnesyl diphosphate.

4. O le faʻasinomaga o le sikuea e tupu pe a faʻauʻuina lua farnesyl diphosphate.

5. A maeʻa ni faʻalavelave faʻalavelave, o le sikuea sikoa e osofia le lanosterol.

6. Aveesea o le tele o methyl groups, faʻafouina ma le isomerization o le molecule e taʻitaʻia ai i foliga vaaia o le cholesterol.

Faʻasologa o faʻasologa

O le enzyme tulafono o le hydroxymethylglutaryl-ScoA reductase, o le gaoioiga lea e mafai ona eseese i le 100 pe sili atu taimi.

1. Faʻasologa o le gasegase - e tusa ai ma le mataupu faavae ole tali atu le lelei, o le enzyme ua faʻatagaina ma le puipuia e le gaʻo mulimuliga gaioiga - cholesterol. E fesoasoani lenei i le tumau pea o le faʻamalama o le cholesterol intracellular.

2. Faʻasalaga faʻasalalauga gene GMG-SCOA reductase - cholesterol ma talo taofia le faitau o le gutu ma faaitiitia le aofai o le enzyme.

3. Faʻatasi suiga faatasi ai ma tulafono faatonutonu o le hormonal:

  • InisaliniE ala i le faʻaaogaina o le protein phosphatase, e faʻaleleia ai le fesuiaiga o le enzyme i se tulaga malosi.

  • Glucagon ma adrenaline e ala atu i le adenylate cyclase masini, ua faʻaaogaina le protein kinase A, o le phosphorylaina o le enzyme ma faʻafouina ai i se faiga le aoga.

Faatonutonuina o le gaoioiga o le hydroxymethylglutaryl-S-CoA reductase

I le faʻaopoopoga i nei homone, faʻataʻitaʻiga o hormones i luga o le HMG-ScoA reductase (faateleina gaoioiga) ma glucocorticoids (faaitiitia gaoioiga).

Suiga gene transcription HMG-CoA reductase (tulafono faatonutonu genetics) e faʻatinoina e se elemene eleʻele i le DNA (SREBP, sterol tulafono elemene-fusi faʻamalosi) lea e mafai ai ona faʻamalosia e aʻafiaga - SREBP mafuaʻaga. O nei mea taua ma le tele o le cholesterol i totonu o le suauʻu e faʻatulaga i le membrane EPR. A oʻo ina pa'ū le maualuga o le cholesterol, o loʻo faʻagaoioi SREBP faʻapitoa i le Golgi complex proteases, alu i le tumutumu, fegalegaleai i le DNA ma le SREBP ma faʻaosofia le biosynthesis o le cholesterol.

O le fua o le biosynthesis o le cholesterol e faʻalagolago foʻi i le faʻatupulaia fomaʻi faapitoaaiaia mo le fusia ma le felauaiga o metabolite maualuluga o le gataifale.

Tuua Lau Faamatalaga