Vaʻaia eseese o le maʻisuka

Renal glucosuria e mafua ona o le faaitiitia o le maualuga o le gaʻo mo le suka. O le Renal glucosuria o loʻo matauina i fafine maʻitaga, ma le pyelonephritis, glomerulonephritis, nasal interstitial.

Lautele: polydipsia, polyuria, glucosuria.

- anapogi toto glycemia

- suega o le faapalepale o le glucose (TSH)

Faʻatasi ma le maʻi suka

E matua latalata lava i le pathogenesis e latalata i le glucosuria gutu ma ua faamatalaina e le au tusitala e toʻatasi o se tasi o maʻi. E afua mai i le gasegase ninii, o le faaitiitia o le mamafa o le osmotic i le medulla o gaʻo, lea e mafua ai ona faaitiitia le lagona o le distal tubules i le ADH (antidiuretic hormone).

O le maʻi e masani lava mo faʻamaʻi lava e tasi e mafua ai le renal glucosuria, mo hyperparathyroidism, maʻi Cohn, o nisi taimi e tupu ai lau thytotoxicosis.

Lautele: polyuria, polydipsia, glucosuria.

Glucose tolerance testing (TSH)

maualuga i luga

faʻalagolago i le glucosuria i luga o le aofaʻi o suauʻu na faʻalauiloa mai

Faʻatasi ma le maʻisuka insipidus

E afua ona o le le lava o le puleaina poʻo le aʻafiaga o le ADH (hormones antidiuretic) ona o le faaleagaina o le leo o le hypothalamus poʻo le hypothalamic-pituitary tract.

Lautele: polyuria, polydipsia

Urine faapitoa le mamafa

maualuga pe masani

5. I le maʻisuka apamemea ma le hemochromatosis (triad: melasma - pigmented cirrhosis - diabetes mitusitus).

O le maʻi suka o se mea tuai o le faʻalavelaveina o le gaosiga o le eletise. Muamua, e paʻu le paʻu, ona tupu aʻe ai lea o le ate, ma naʻo le taimi lena - o le maʻi suka.

O le mataupu autu o togafitiga mo le maʻisuka o le ausia lea Faʻasalaga o faʻafitauli o le tino.

Faʻaonapo nei togafitiga togafitiga o le maʻisuka e aofia ai: 1) togafitiga o meaʻai, 2) togafitiga ma le inisalini poʻo vailaʻau faʻapitoa o le hypoglycemic, 3) togafitiga faʻapitoa, 4) toleniga a le tagata maʻi ma le siakiina o ia lava, 5) puipuia ma togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka, 6) faʻaogaina o togafitiga faʻamalositino: massage, togafitiga o fualaʻau, plasmapheresis, faʻasolosolo o le okesene, togafitiga ultraviolet toto toto.

Aua iloiloga faatino O tulaga nei e faʻaaoga mo togafitiga:

falemaʻi - le mou ese atu o le fiainu, faʻamalosi, faʻaleleia le soifua manuia lautele, faʻamautuina o le mamafa o le tino, toe faʻaleleia o le faʻatinoga.

fale suesue - o le maualuga o le anapogi glycemia, le maualuga o le glycemia i le ao, glucosuria, le maualuga o le hemoglobin glycosylated ma le albulin.

5. Fesili ma suʻega o faʻatonuga o fuataga.

5.1. Mo le faʻafiafiaina o galuega, o le faʻamalositino o vailaʻau o uiga ia:

5.2. Saili le sese! O le pancreas e le faʻapipiʻi ai hormones:

3) polypeptide pancreatic,

5.3. O le faʻaaliga sili ona taua o faʻamaʻi pancreatic i le maʻisuka o:

1) faʻaaogaina o le α-cell,

2) faʻaaogaina o le β-cell,

3) faʻateleina o le d-sel o teine,

4) faʻasiliina o le mea faʻafesoʻotaʻi o le pancreas.

5.4. Aua le IDDM e le o uiga:

1) faʻateleina le mamafa o le tino

5.5. Mo le NIDDM e le o se uiga:

1) 'inisalini o le toto maualuga,

2) faʻateleina le mamafa o le tino,

3) o se faʻaopoopoga i le inisalini na talia,

5.6. O le mea sili ona taua i le faʻamaoniga o IDDM o le:

1) leiloa mamafa,

4) anapogi faʻasolosolo.

5.7. O le faailo sili ona taua i le siama o le NIDDM o le:

1) faʻatupulaia le mamafa o le tino,

2) maʻisuka i se tasi o matua,

3) hyperglycemia pe a uma ona 'ai,

4) faʻateleina i mea o loʻo iai i le HbA1s (hemoglobin glycated).

5.8. Saili le sese! O le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaalia i faʻamaoniga:

1) o le popo i le po o pito i lalo,

2) faʻataʻitaʻiga ma se vaitafe lamolemole,

3) maualuga o le maualuga o pito i lalo,

4) leiloa lauulu i pito i luga ma pito i lalo.

5.9. Saili le sese! O le retinopathy o le maʻisuka e faʻaalia i faʻamaoniga:

1) faʻalauteleina o vaʻaia,

2) microaneurysms o capillaries,

3) faʻalauteleina o le pulpebral fissure,

4) faʻateʻaina o le toe faʻataʻoto.

5.10. Saili le sese! O le nephropathy o le maʻisuka e faʻaalia i faʻamaoniga:

2) glucosuria maualuga,

6. Lisi o tomai aoga.

Faʻatalanoaina o tagata mamaʻi i faʻamaʻi o le endocrin system, faʻamaonia o se talaaga o mea taua e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka, faʻamaoniga o maʻi autu o le maʻisuka, polydipsia, polyuria, suiga i le mamafa o le tino, diabetic rubeosis, hyperglycemia, glucosuria. Paʻu ma le paʻu o le tino o le tino, aemaise lava le pancreas. O se suʻesuʻega muamua, o se fuafuaga mo le suʻega ma le togafitiga o se tagata maʻi i le maʻisuka. Iloiloga o fua o suʻesuʻega o toto ma urine mo le kullukose, iloiloga o meafaigaluega a le pancreas (ultrasound, faʻamaumauga). Vaʻaia faʻaeseese ma faʻamaʻi tutusa (renal glucosuria, maʻi o le maʻisuka, endocrin ituaiga o maʻisuka), le tofiaina o togafitiga mo le maʻisuka.

7. Tutoatasi o tamaiti aoga.

I le uarota i luga o le moega o le tagata maʻi, o se fesili, suesuega lautele o tagata gasegase. Faʻamautinoa faitioga, anamnesis, faʻafitauli faʻafitauli i le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka. E faʻaalia ai faʻamaoniga ma faʻasalaga e maua ai le faʻamaoniaina o le taua i le siama o le maʻisuka e faʻavae i luga o le fesiligia ma le suʻega o le maʻi. E maua ai se iloiloga talafeagai o taunuʻuga o suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻavae e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga o le faʻamaʻi o le maʻi. I totonu o le potu suʻesuʻe, e galue o ia ma fesoasoani aʻoaʻoga i lenei autu.

Faʻamatalaga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Vaʻaia eseese o le maʻisuka

O le faʻamaoniga o le maʻisuka i le tele o tulaga e le faigata mo le fomaʻi. Aua e masani lava ona liliu atu tagata maʻi i le fomaʻi i le taimi ua leva, i se tulaga ogaoga. I ia tulaga, o faʻamaoniga o le maʻisuka e faʻapena ona faʻaalia ma o le a leai se mea sese. E masani lava, o le maʻisuka mo le taimi muamua e oʻo atu i le fomaʻi e le o ia lava, ae i luga o se falemaʻi, ma le le iloa i se maʻi o le maʻisuka. O nisi taimi e maua ai e tagata i luga o le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka ia i latou lava po oa latou fanau ma talanoa i se fomaʻi e faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi se faasologa o suʻega toto mo le suka. Faʻavae i luga o iuga o nei suʻega, maua ai le maʻisuka. E manatu foi le fomaʻi po oa faailoga o le maʻi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Muamua, latou te faia se suʻega toto mo le suka ma / poʻo se suʻega mo le hemoglobin glyc. O nei iloiloga e mafai ona faʻaalia ai mea nei:

  • suauu toto masani, glucose metabolism,
  • faʻavaivaia le kulūkose toleni - faʻasolosolo,
  • O le toto suka e maualuga tele e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le a le uiga o le suega o le suka i le toto?

Talu mai le 2010, ua fautuaina aloaia aloaia e le American Diabetes Association le faʻaaogaina o le suʻega toto mo le hemoglobin glyco mo le siama o le maʻisuka (pasia lenei suega! Fautuaga!). Afai e maua le tau o lenei faailo HbA1c> = 6.5%, ona maua ai lea o le maʻisuka, ma faʻamaonia e ala ile faia ole suʻega.

Vaʻaia eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

E leai se sili atu i le 10-20% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O isi uma e iai le maʻisuka ituaiga 2. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e iloa ai, o le amataina o le faʻamaʻi e maamaʻa, ma o le tele o meaʻai e masani lava ona toesea. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili atu ona tele tagata le mautonu i le vaeluaina ma le matutua. O latou tulaga e le o se mea sili ona leaga.

Mo le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o loʻo faʻaaogaina nisi suʻesuʻega toto:

  • i luga o se C-peptide e fuafua ai pe o le pancreas e maua ai lona lava inisalini,
  • i luga o autoantibodies i le pancreatic beta-sela ei ai antigens - e masani ona maua i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 maʻisuka,
  • i luga o ketone bodies i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega faʻavae.

Matou te taulaʻi atu i le siakiina o le algorithm mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka:

O lenei algorithm o loʻo tuʻuina atu i le tusi "Maʻisuka. Faailoga, togafitiga, puipuiga "i lalo o le faatonu o I.I.Dedova, M.V. Shestakova, M., 2011

I le maʻisuka ituaiga 2, ketoacidosis ma le maʻisuka e matua le lava lava. O le tagata gasegase e tali atu i fualaau o le maʻisuka, aʻo iai i le maʻisuka ituaiga 1 e leai se tali faapena. Faamolemole ia matau mai mai le amataga o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 o le XXI senituri ua avea ma "matua". O le taimi lenei o lenei maʻi, e ui lava e seasea, e maua i talavou ma e oʻo lava i le taʻi 10 tausaga le matutua.

O le faʻafitauli e mafai ona:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • maʻisuka tatau ona faʻaalia le mafuaaga.

O le suʻesuʻega o loʻo faʻamatala auiliiliina ai faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo maua e le tagata maʻi, o lona uiga, liʻo o lapisi tetele ma toto laiti (micro-ma macroangiopathy), faapea foi ma le tino (neuropathy). Faitau faʻamatalaga auiliili, Faʻalavelave Faʻafuaseʻi ma Faʻailoga o le maʻisuka. Afai ei ai se maʻi pipisi o le maʻisuka, ona e matauina lea, faʻaalia lona foliga.

Vaaiga Taulaʻi Vaʻaia o le Maʻisuka - Faʻaalia le tulaga o le retinopathy i le itu taumatau ma le agavale, tusa lava pe na faia le faʻamaʻi o le retina laser poʻo isi togafitiga. Maʻisipathy nephropathy - aʻafiaga o fatuga - faʻaalia le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, ma suega o le toto ma le urine. O le ituaiga o neuropathy o le maʻisuka ua fuafuaina.

Liona o vaʻa tetele tetele:

  • Afai ei ai le maʻi fatu fatu, ona faʻaalia lea o lona foliga,
  • Loto o le fatu - faʻaalia lona vasega a le NYHA,
  • Faamatala maʻi o le cerebrovascular ua iloa,
  • Faʻailogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi o gaʻo o pito i lalo - faʻamaʻi totoʻa i vae - faʻaalia o latou laasaga.

Afai o le tagata maʻi e maualuga le toto maualuga, ona iloa lea i le siama ma o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o loʻo faʻaalia. O aʻafiaga o suʻega toto mo le leaga ma le lelei cholesterol, o le faʻasolosolo. Faamatala isi faʻamaʻi e maua ai le maʻisuka.

O fomaʻi e le fautuaina i le suʻesuʻega e taʻu atu le ogaoga o le maʻisuka i le tagata maʻi, ina ia aua neʻi faʻafefiloi a latou faʻamasinoga faʻavae i faʻamatalaga faʻamoemoe. O le ogaoga o le faʻamaʻi ua fuafuaina e ala i le i ai o faʻafitauli ma le ogaoga o latou maʻi. A maeʻa ona tuʻuina atu le suʻesuʻega, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ua faʻamaonia, lea e tatau i le tagata maʻi ona taumafai mo. E faʻatulagaina taʻitasi, e faʻatatau i le matua, tulaga o le tamaoaiga ma le tamaoaiga ma le ola o le maʻisuka. Faitau atili "Tulaga masani o le toto suka".

O faʻamaʻi e masani ona tuʻufaʻatasia ma le maʻisuka

Ona o le maʻisuka, ua faʻaitiitia ai le faʻamaʻiina o tagata, ma o le malulu ma le niumonia e masani ona atiaʻe. I le maʻisuka, o faʻamaʻi pipisi o le tino e sili ona faigata, e mafai ona avea ma taimi masani. Tusa 1 ma le ituaiga 2 tagata gasegase o le maʻisuka e sili atu ona atiaʻe le maʻi pipili nai lo tagata e maua ai le suka toto. O le maʻisuka ma le gasegase e matua mamafa lava. O nei tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina o le soifuaga atoa e le fomaʻi TB ona o loʻo i ai pea le tele o aʻafiaga e faʻateleina ai le gasegase o le tuberculosis.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le gaosiga o enzymes digestive e faʻaitiitia ai le paʻu. O le manava ma le fatu e galue malosi. E mafua ona o le maʻisuka e aafia ai vaʻa e fafaga ai le gastrointestinal tract, faʻapea foʻi ma neura e pulea ai. Faitau atili i le tusiga "Diabetic gastroparesis". O le tala lelei o le ate e masani lava e le afaina i le maʻisuka, ma o le faaleagaina o le gastrointestinal tract e mafai ona toe suia pe afai e maua se taui lelei, o lona uiga.tausisia le tumau o le toto toto masani.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o faʻamaʻi pipisi o fatugaʻo ma le urinary tract. O se faafitauli ogaoga lea, e 3 mafuaʻaga i le taimi e tasi:

  • faaitiitia le puipuiga o maʻi,
  • atinaʻeina o neuropathy autonomy,
  • o le tele o kulukose i totonu o le toto, o le sili atu o lagona faʻalelei o le umukuka.

Afai o se tamaititi ua togafitia lelei le maʻisuka mo se taimi umi, o lona uiga o le a mafua ai ona tupu le tuputupu ae. E sili atu ona faigata mo tamaitai talavou maua i le maʻisuka ina ia maʻitaga. Afai e mafai ona maʻitaga, ona ave lea ma fanauina se pepe ola maloloina o se isi mataupu. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le tusiga "togafitiga o le maʻisuka i fafine maʻitaga."

Hello Sergey. Na ou sainia mo lau 'upega tafaʻilagi, ina ua maeʻa le suʻega i le vaiaso na tea nei, na maua aʻu i fomaʻi. Fua o le kulukose toto - 103 mg / dl.
Mai le amataga o lenei vaiaso sa amata ona ou mulimuli i se meaai maualalo-carbohydrate (o le aso muamua e faigata) ma savali i le 45 minute - 1 itula i le aso.
Ua ou maua i luga o le fua nei i aso nei - ua leiloa 2 kilokalama. Ou te lagona lelei, ou te misia le fualaau aina laitiiti.
E itiiti e uiga ia te oe lava. Ou te lei atoatoa lava. O le maualuga o le 167 cm, e sili atu i le 55-57 kilokalama. I le amataga o le misa (i le 51, ua ou 58 nei), ua amata ona faateleina le mamafa. O lenei ua ou fuaina le 165 lbs. E masani lava o se tagata malosi: galuega, fale, fanau a lau fanau. Ou te fiafia lava i le asikulimi, ae pei ona e iloa, e le mafai ona ou moemiti i le taimi nei.
O le tama teine ​​o se tausimaʻi, ua ia fautua foi e mulimuli i se meaʻai ma faamalositino.
E i ai ou veins veinose ma ou te fefe i le maʻisuka.

Faʻafetai mo le fautuaga.

Faʻafetai mo le fautuaga.

Ina ia tuʻuina atu fautuaga, e tatau ona e fai ni fesili maʻoti.

Fai suʻe suʻe toto mo hormones thyroid - T3 e saoloto ma T4 e leai se totogi, ae le na o TSH. E ono iai sou hypothyroidism. Afai o lea, ona tatau lea ona togafitia.

Vaʻaia lau 'upega tafaʻilagi! Ua mafai ona ou gasegase pancreatitis mo le 20 tausaga. A maeʻa le isi faʻataʻitaʻiga matautia, o le suka i luga o se manava gaogao 5.6 pe a uma le 'ai 7.8 faʻaali lemu i le masani i le isi aso, pe a ou le' ai se mea. Na ou faitauina au fautuaga ma fiafia tele i ai! E le aoga le alu i fomaʻi! E te iloa mo oe lava. E i ai loʻu maʻisuka ituaiga 2? E le gata i lea, e tele naua tamaʻitaʻi afaina, ua 71 oʻu tausaga, faafetai!

Talofa. Ua maua e fomaʻi le maʻisuka ituaiga 2 talu mai le tausaga talu ai. Ou te inu metformin. Sa ou usitai i au fautuaga mo le tolu vaiaso i le taimi nei. O le mamafa mai le 71 kilokalama ma le tuputupu ae o le 160 cm na alu i lalo, i le tolu vaiaso pe tusa o le 4 kilokalama. Sa amata foi ona faasolosolo malie le faamautuina o le suka: mai le 140 i le vaiaso sa alu ifo i le 106 i le taeao ma o nisi taimi i le 91. Ae. Mo le tolu aso, ou te lagona e le taua. Na amata ona afaina loʻu ulu i le taeao ma toe tolotolo ai le suka. I taeao, o faailoga na avea ma 112, 119, i le taimi nei ua 121. Ae peitai. O ananafi na ou fuaina ai le suka pe a maeʻa le mamafa o le tino faaletino: 15 minute i le ala vaeluaina ma i le vaitaele mo le afa itula, na oʻo ai le suka i le 130. O le a le mea e mafai? E toetoe lava a le mafai ona maua se suʻega o le finocrinologist mo se taimi atofaina. Faitau i le Initaneti. E mafai ona avea lenei ma ituaiga muamua o le maʻisuka? Faʻafetai mo le tali.

Talofa
E 37 ou tausaga, maualuga 190, mamafa 74. E masani lava ona i ai le gutu malogo, vaivai, faʻavevela i luga o vae (e le i filifili le fomaʻi, poʻo se isi mea).
I lenei tulaga, e leai se pine e masani ai, ou te le ala i luga i le po. Le toto tuʻuina mai se vein i luga o se manava gaogao, kulukose 4.1. E mafai ona mafaufauina e le o le maʻisuka lenei, pe
Manaomia le faia o se auiliiliga i lalo o le avega? Faafetai

E 34 ou tausaga, o le mamafa na fesuiaʻi i le va o le 67 ma le 75 kilokalama i Mati o lenei tausaga, na tuʻuina i insulin vosulin plus metformin1000 ma gliklazid60 fai mai le maʻisuka ituaiga 2 E ui lava e maua e loʻu tina ma loʻu tamamatua. vaivai, faifai pea le ita ma le ita, le lava le moe, faanatinati faifai pea i le faletaele i le po, e mafai ona ou tu i luga pe lua pe tolu taimi, le mautonu ma le atuatuvale E mafai ona ou iloa lelei le ituaiga o maʻisuka? x ataet e faatau ma e oo lava i lenei taimi e faapuapuagatia itching aemaise lava i nofoaga mafana, ma le vae, ma le vae ua lava taʻe toetoe krovi.posovetuyte se mea faamolemole :.

Talofa. Sergey, taʻu mai pe faapefea ona i ai i loʻu tulaga. O le hemoglobin glycated (10.3) na maua i le T2DM. E masani ona pa'ū le suāuʻu, ma o aʻu, i le isi itu, ua le mautonu.E mafai faapefea ona ou fesuiaiga i se mea maualalo ole tino gaʻo pe afai o le toto toto e masani lava ona maualalo tele? Ou te malamalama pe afai o le taeao o le hypoglycemia, pe a tele le malologa i meaai i le po, ae o le pau i le aso e le manino ia te aʻu, aua ou te 'ai soo ma vaevaega. Ua ou fefe e fesuiai i se ituaiga o meaai, ua ou fefe e faateteleina loʻu tulaga.

Vaʻaia eseese o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi masani masani i Rusia. O le asō ua avea ma nofoaga lona tolu i le olaga faitino i totonu o le faitau aofaʻi, lua lona na o maʻi cardiovascular ma le kanesa.

O le lamatiaga sili o le maʻisuka o le faʻamaʻi lea e aʻafia ai tagata matutua ma tagata matutua, ma tamaiti laiti. I lenei tulaga, o le taimi e iloa ai le faʻamaʻi o le tulaga aupito taua lea mo togafitiga manuia o le maʻisuka.

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapōnei e tele gasegase mafai mo le maʻisuka. O le taua pito sili ona taua mo le faia o le faʻamaonia saʻo mo le tagata maʻi o le faʻavasegaina o siama, lea e fesoasoani e iloa ai le ituaiga o maʻisuka ma atiae le auala saʻo togafitiga.

O ituaiga uma o le maʻisuka e maua ai tutusa faailoga, e aofia ai le maualuga o le suka toto, o le galala tele, tele le urination ma vaivaiga. Ae e ui i lea, e iai se eseesega tele i le va oi latou, lea e le mafai ona le amanaiaina i le siama ma togafitiga mulimuli ane o lenei maʻi.

O mea tāua e pei o le fua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mamafa o lona ala ma le ono tulai mai o faʻafitauli e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I le faaopoopo atu, naʻo le faʻamautuina o le ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona faʻaalia le mafuaaga moni o lona faʻaalia, o lona uiga o le filifilia o metotia sili ona aoga e faʻafefe ai.

O aso nei i vailaau faʻasoifua maloloina e lima ituaiga o maʻisuka. O isi ituaiga o lenei faʻamaʻi e seasea ma e masani lava ona tupu i foliga o faʻafitauli o isi faʻamaʻi, e pei o le pancreatitis, o le tino poʻo le manua o le paʻu, viral infections, faʻasologa o gasegase o le tino ma sili atu.

Ituaiga o le maʻisuka:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Gesational diabetes
  • Steroid diabetes
  • O le maʻisuka insipidus.

O le tele o taimi, e maua ai maʻi i le maʻisuka ituaiga 2. E sili atu i le 90% o mataupu uma o le faʻamaʻi ma lenei maʻi. O le maualuga lona lua pito sili ona maualuga o le maʻisuka ituaiga 1. E maua i le toeitiiti 9% o tagata gasegase. O ituaiga o totoe o le maʻisuka mo le sili atu i le 1.5% o tagata mamaʻi.

Eseesega o siama o le maʻisuka e fesoasoani e fuafua ai poʻo le a le ituaiga faʻamaʻi e maʻi ai le maʻi.

E sili ona tāua tele, o lenei auala faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona iloa le ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele, lea, e ui lava o loʻo i ai se foliga tutusa o le falemaʻi, ae e ese le tele i le tele o auala.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i se faʻavae pe maeʻa maeʻa le gaosia o lana lava hormone, insulin. O le tele lava o taimi, o lenei faʻamaʻi e tupu ona o se soliga ogaoga o le puipuiga o le tino, o se taunuuga lea o aʻafiaga i totonu o le tino o le tagata lea e osofaia ai sela oa latou lava paʻu.

O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻaumatiaga atoatoa o siama e faʻasaʻo ai le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le suka o le toto. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona aafia ai tamaiti i le vaitausaga mai le 7 i le 14 tausaga. E le gata i lea, o tamaititi e sili atu nai lo teine.

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tagata e sili atu i le 30 tausaga le matutua i tulaga tulaga ese. O le masani lava, o le tulaga lamatia o le atiaeina o lenei ituaiga o maʻisuka e iloagofie ona faʻaitiitia pe a mavae le 25 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i faailoga nei eseese:

  1. Tuai maualuga le suka o le toto
  2. Pepa laitiiti C
  3. Laititi maualalo ile inisalini,
  4. Le i ai o mea faʻapoma i le tino.

O le maʻisuka mitusitus 2 ua atiaeina ona o se taunuuga o le malosi o le inisalini, lea e faaalia i le le mautonu o tui i totonu i le inisalini. O nisi taimi e tuʻufaʻatasia foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻamalositino o lenei hormone i le tino.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le soliga o le gaosiga o le gaʻo masini e itiiti le faʻailoa. O le mea lea, i tagata gasegase o le maʻisuka lona lua, o le faateleina o le maualuga o le acetone i totonu o le toto e matua le lava lava ma e itiiti le lamatiaga o le atiaʻe o le kososis ma le ketoacidosis.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani ona maua i tamaitai nai lo alii. I le taimi lava e tasi, o fafine e sili atu ma le 45 o se vaega faʻafitauli faapitoa. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona sili atu ona uiga lelei i tagata ua matutua ma matutua.

Ae ui i lea, talu ai nei na i ai le tulaga o le "toe faʻafou" le maʻisuka ituaiga 2. I le aso, o lenei faʻamaʻi ua faateleina ona maua i tagata gasegase i lalo o le 30 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai i se taimi e umi atu le atinaʻe, lea e mafai ona toetoe lava a le mafai ona maua. Mo lenei mafuaaga, o lenei maʻi e masani lava ona maua i le taimi mulimuli, pe a amata ona faʻaalia e le maʻi le tele o faʻafitauli, e pei o le faʻaitiitia o le faʻaaliga, o foliga mai o maʻi le faʻamalolo, galuega le lelei o le fatu, manava, gaʻo ma sili atu.

Faailoga eseese o le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le kulūkose o le toto ua matua faateleina,
  • Ua matua faateleina le hemoglobin glycated,
  • C-peptide e maualuga pe masani,
  • Inisalini e maualuga pe masani,
  • O le leai o fomaʻi i suauu β-pipisi.

Pe tusa ma le 90% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa pe mamafa tele.

O le tele lava o taimi, o lenei maʻi e aafia ai tagata e masani lava i le ituaiga o isesa, lea e masani ona fausia i totonu o le manava.

Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka, o faʻafitauli eseese e fesoasoani e iloa ai isi ituaiga o lenei maʻi.

O le mea e sili ona taatele i totonu ia i latou o le maʻisuka faʻataʻi, o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus.

O loʻo faʻateleina le maʻisuka totogo ona o le faʻaauau ona faʻaauau ona faʻaaogaina fualaau faʻamalositino o glucocorticosteroids. O le isi mafuaʻaga mo lenei maʻi o le Inenko-Cushing synd syndrome, lea e aʻafia ai mata o le tino ma faʻateleina ai le gaosiga o hormones corticosteroid.

O le maʻisuka steroid e atiaʻe e avea ma maʻisuka ituaiga 1. O lona uiga o lenei faʻamaʻi i le tino o le tagata maʻi, o le gaosiga o le inisalini o se vaega pe taofi atoa ma e iai se manaʻoga mo le inisetiina o le inisalini i aso uma.

O le tulaga autu mo le togafitiga o le suka suka o le mutaaga atoa lea o fualaau oona. E tele taimi e lava lea e faʻamautuina ai le gaosiga o le gaʻo ma faʻamalolo uma ai faʻamaʻi o le maʻisuka.

Faailoga eseese o le suka suka:

  1. Faigofie le atinaʻe o le faamai
  2. Faateleina le faateleina o faailoga.
  3. Le tele o sosolo faafuasei i le suka o le toto.
  4. Laititi le atinaeina o le hyperglycemia,
  5. O le tele o le lamatiaga o le atinaʻeina o le gasegase o le hyperglycemic.

O le maʻisuka faʻamalosi e naʻo tamaitai i le taimi o maitaga. O faʻamaoniga muamua o lenei faʻamaʻi, e pei o se tulafono, amata ona aliali mai i le 6 masina o le gaioiga. O le maʻisuka ituaiga e masani ona afaina ai tamaitai soifua maloloina atoatoa oe, ao leʻi oʻo i le maitaga, e leai ni faafitauli i le toto maualuga.

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o homoni ia e natia e le placenta. Latou te manaʻomia mo le atinaʻe masani o le tamaititi, ae o nisi taimi latou te poloka ai le gaioiga o le inisalini ma faʻalavelave i le masani ai o le gaʻo. O le iʻuga, o le mea na tupu i totonu o le fafine, e le mafai ona gauai i le inisalini, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga e masani lava ona mou atu atoa pe a uma ona fanauina, ae e matua faateleina ai le lamatiaga o se fafine e maua ai le maʻisuka ituaiga 2.Afai o le maʻisuka faʻamamaina na matauina i se fafine i le taimi muamua o le maʻitaga, ona oʻo lea i se avanoa e 30% o le a tupu i isi. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona afaina ai tamaitai i le tuai o maitaga - mai le 30 tausaga ma luga atu.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻaleagaina e matua faateleina pe afai o le tina o loʻo faʻamoemoe e mamafa tele, aemaise lava i le maualuga o le oona.

E le gata i lea, o le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e mafai ona aafia i le i ai o le polycystic ovary syndrome.

O le maʻisuka insipidus e atiina ae ona o le faaletonu o le hormonone vasopressin, lea e taofia ai le tele o le pulelasi o le vai mai le tino. O se taunuuga o lenei mea, o tagata gasegase e iai lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu le tele o le urination ma le fia inu.

O le hormonone vasopressin e maua mai e se tasi o mata o le tino e le hypothalamus. Mai iina, e alu atu i le pituitary gland, ona ulufale atu lea i le toto ma, faatasi ai ma lona tafe, e ulu atu i fatugaʻo. E ala i le galue i luga o le tino, o le fasopressin tele e faʻateleina ai le faʻamautuina o le vai ma le puipuia o le susu i le tino.

O le maʻisuka insipidus e lua ituaiga - ogatotonu ma le toe (nephrogenic). O le maʻisuka tutoatasi e atiaʻe ona o le fausiaina o se maʻi vaivai pe mamaʻi i le mafaufau, lea e oʻo atu ai i le paʻu tele i le gaosiga o le vasopressin.

I le maʻisuka pipisi, o le maualuga o le vasopressin i le toto e tumau pea, ae o le gaioiga o le fatu ua le toe maua lona lagona. O le iʻuga, e le mafai e sela o le tele o suʻapala ona inu vai, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamalaina tele.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka ma le maʻisuka tusipidus table:

Masalo e le o le maʻisuka: vailaau eseese

O le toʻatele oi tatou e iloa uiga autu o le maʻisuka - o se tulafono, o le fiainu ma le tele o le urination. Ole lauiloa lauiloa o le mamafa o le mamafa, vaivai, paʻu vevela ma faʻafefe masani ole fulufulu ile paʻu. E masani lava, o nei faailoilo o le faʻaaliga lea mo se suʻega suesue.

E te iloa nei faailoga?

E tatau ona matauina i vailaau e lua ituaiga o togafiti "sugar": SD-1 (o le ituaiga muamua, insulin-dependent) ma le SD-2 (o le ituaiga lona lua, le o le insulin-faalagolago).

  • O le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia e toetoe lava a leai se inisalini i totonu o le tino ona o le solia o lona faʻasinotonu i ni paneta o le beta pancreatic o loʻo faʻaumatia le autoimmu.
  • Faatasi ai ma le atinaʻeina o le CD-2, o le faafitauli o le solia lea o le lagona o le masini responsors: o loʻo i ai se hormone, ae leʻo saʻo le tino.

Eseesega taua i le pathogenesis

E faʻapefea ona iloa ituaiga o togafitiga? O le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loo faia i le laulau i lalo.

Pusa 1: Faʻamatalaga o le maʻisuka eseese:

Taua! O faʻavae uma o le faʻamaʻi (polyuria, polydipsia, pruritus) e tutusa ma IDDM ma NIDDM.

Eseesega o siama o le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le IDDM, o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma faʻasologa autu.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le polyuria ma le polydipsia atonu o le uiga o:

  • maʻisuka insipidus,
  • faʻamaʻi faʻasolosolo faʻamaʻi ma le gasegase masani,
  • muamua faamuamua,
  • hyperparathyroidism
  • Polydepsy o le neurogenic.

Tele fia inu - o se taumafaiga a le tino e faasaʻo le maualuga o le glycemia

Mo le maʻi o le hyperglycemia, o le eseesega o le siama o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faia i:

  • O lona maʻi-Cushing / maʻi,
  • maʻi suka
  • acromegaly
  • hemochromatosis,
  • DTZ,
  • pheochromocytoma
  • chronic pancreatitis
  • nisi o faʻamaʻi o le ate ma le pancreas,
  • gasegase taumafa.

Hyperglycemia - o le faʻailoga autu o suʻesuʻega o le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻi glucosuria, o le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2 ma le IDDM o loʻo faia i faʻamaʻi nei:

  • meaai glucosuria,
  • maitaga glucosuria,
  • veʻa oona
  • maʻisuka toe.

E manaia lenei mea.Sini lelei o taunuuga pe a suʻesuʻeina urine mo le kulukose e mafai ona matauina pe a ave ni vailaau tele o vitamini C, acetylsalicylic acid, cephalosporins.

Eseesega siama o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus o se fiafia tele i endocrinologists. E ui lava i le mea moni o faʻamaoniga o nei maʻi faʻalavelave e talitutusa, o la latou atinaʻe atinaʻe ma pathogenesis e ese le eseʻese.

O mea uma lava e uiga i le hormonone vasopressin

O le maʻisuka insipidus e fesoʻotai ma le leai o le hormone hypothalamus vasopressin, lea e nafa ma le faatumauina o le paleni masani o le vai.

I le faʻamalamalamaina i le mafaufau, o le vasopressin e momoli atu i le pituitary gland, ona salalau ai lea i le tino atoa ma le tafe toto, e aofia ai fatugaʻo. I lenei laasaga, e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o le vai i le nephron ma lona faʻasaoina i le tino.

E faʻatatau i le mafuaʻaga, o le maʻisuka insipidus e mafai ona totonugalemu ma nephrogenic (faʻalaʻau). Muamua e masani lava ona atiaʻe le talaaga o manua ogaoga o le faiai, neoplasms o le hypothalamus poo le pituitary gland. O le lona lua o le taunuʻuga o le tele o tubulupatia ma le faʻaletonu o lagona ile hormone o le fatu fatu.

Ma o le maʻisuka, ma le fomaʻi o loʻo fesiligia e faʻaalia i le galala ma le soona inu? Ae o a eseesega i le va oi latou?

Laulau 2: Maʻisuka ma le maʻisuka - faʻamamaina eseese:

I le gasegase faifai pea i le taimi o le polyuria, e masani lava ona faitio tagata i le tele o le urination, lea e ono taʻu mai ai le atinaʻe o le hyperglycemia. Ae peitai, i lenei tulaga, o le a fesoasoani le siakiina o le maʻisuka: o le maʻisuka ituaiga 2 ma le IDDM e maua i le toto maualuga ma le glucosuria, faatasi ai ma faailoga le tumau o faailoga o le faatumauina o le tino i le tino (edema), o le faaitiitia o le rel. mamafa o le urine.

Faʻafitauli o le gland gland ma isi mafatiaga endocrine

O le faʻamalosia o le Peraimeri (Conn's syndrome) o se maʻi faʻamaʻi e mafua mai i le tele o le gaosiga o le hormonone aldosterone e tafatafa o gland.

O ona faailoga e masani lava ma masani ona faʻaalia e tolu syndromes:

  • Faʻaleagaina CCC,
  • neuromuscular disorders
  • ua le atoatoa le aoga.

O le toilalo o le CVS, o loʻo faʻatusalia mai i le maualuga o le maualuga o le toto. O le neuromuscular syndrome e fesoʻotaʻi ma le hypokalemia ma e faʻaalia i le tele o vaivaiga o musika, gaʻo, ma le maʻi pupuʻu.

Faʻaleagaina o le Nephrogenic e:

  • o se faaitiitia o le taufaasese o le gaogao,
  • nocturia
  • polyuria.

E le pei o ituaiga uma o le maʻisuka, o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma le gasegase o le metabolism.

O taalaelaʻau e laiti ae taua tele.

O le faʻamaʻi / maʻi o Herenko-Cushing o se isi maʻi faʻasolo mai le neuroendocrine ma le faʻaogaina o le gland o loʻo aʻafia ai i le siakiina o le eseesega. E tuʻuina atu ma le tele o pulelasi o glucocorticosteroids.

Faʻaalia i le tino i faʻamaʻi nei:

  • afaina i se ituaiga faapitoa (sili atu le mamafa o le mamafa e teuina i le pito i luga o le tino, o le foliga e foliga mai i le masina, ma o uila e ufiufi i se mumu lanumumu mumu),
  • o foliga mai o le piniki ma le ulaula,
  • sili atu lauulu i luga o foliga ma le tino (e aofia ai tamaitai),
  • tui maso
  • ogaoga maualuga
  • faaleagaina le inisalini lagona, hyperglycemia,
  • vaivai o le puipuiga.

Se ituaiga masani o le maʻi i lenei faʻamaʻi

Faʻaauau le atinaʻeina o insulin ma faʻamaoniga o le hyperglycemia e mafai ona faʻamalosia ai se fomaʻi e uiga i se siama o le maʻisuka ituaiga 2: i lenei tulaga, o se siakiina o le eseesega ua faia ma se suʻesuʻega o isi faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga.

E le gata i lea, o foliga vaaia o faailo o le hyperglycemia e mafai ona maua ma nisi o faamai o le endocrine (matua hyperthyroidism, pheochromocytoma), etc. Dif. o le faʻamautinoaina o nei faʻamaʻi o loʻo faia i luga o le faʻavae o suʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe.

O le faʻasolosolo o le faʻaleagaina o le tino o le tino e mafua ai le maliu faifai malie o siama gaioiolosi galue ma o latou sclerosis. Ole taimi mulimuli ane, e taʻitaʻia ai le okeni ma le atiaʻe o le hyperglycemia.

Pancreas - e le gata o le exocrine, ae o le okeni endocrin

O le tulaga lua o le maʻi e mafai ona masalomia i luga o le faʻavae o faitioga a le tagata maʻi (fusi i le faʻamalosi, faʻamalama i le tua, leu, vomiting pe a uma ona 'ai meaʻai fried, faʻalavelave eseese o le nofoa), faʻapitoa foi suʻesuʻega ma mea faigaluega (faateleina i le maualuga o le alpha-amylase enzyme in the blood, ECHO -o faailo o le mumū i le ultrasound, ma isi).

Faʻalogo lelei! E ese lava, e tatau ona faʻamaonia se tulaga faʻapea o le hyperglycemia ma le glucosuria. Latou te atiaʻe i le tali atu i le faʻaaogaina o masini gaʻo sili atu i le tino ma, o se tulafono, faʻaauau mo sina taimi puupuu.

O le mea lea, o le eseesega o suʻesuʻega o faʻamaʻi pipisi autu o le maʻisuka e faia i le tele o faʻamaʻi. O se faʻamaoniga e faʻavae i luga o faʻamatalaga o falemaʻi e mafai ona mafaufauina muamua o le uluaʻi amataga: e tatau ona faʻavae i luga o faʻamaumauga mai se suʻesuʻega atoa ma meafaigaluega.

Talofa E 45 oʻu tausaga, o se fafine, e leai ma e leai ni faitioga faapitoa. Talu ai nei sa fuaina ai le suka - 8.3. Sa ou foai atu le toto i luga o se manava gaogao, atonu o le mafuaaga lenei.

I sina taimi mulimuli ane, na ou filifili ai e toe alu i le toe iloiloga. O le anapogi o le taunuuga na maualuga foi - 7.4 mmol / L. O se maʻisuka moni? Ae e leai lava ni oʻu uiga.

Talofa O le faʻaleagaina o tui i suʻesuʻega suʻesuʻe e masani ona faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ia mautinoa e feutagai ma se tagata e mulimuli i le finocrinologist e filifili pe tatau ona e faia se suega faaopoopo (muamua lava, ou te fautuaina oe e foai atu le toto mo HbAc1, ultrasound o le pancreas).

Le afiafi lelei Tau mai ia te aʻu, pe i ai ni faailoga faʻamaoni e fesoasoani i le fuafuaina o loʻu maʻisuka. Talu ai nei na maitauina ai na amata ona ou 'aina le tele o mea suamalie. Atonu e le o se faailoga lea o se faafitauli tau soifua maloloina.

Talofa O le tilivaina o laʻau suamalie e le o se faʻaaliga o le maʻisuka. Mai le vaaiga o le physiology, o sea manaʻoga e mafai ona taʻu mai ai le le lava o le malosi i luga o galuega, popolega, hypoglycemia.

I luga o le maʻisuka, i le isi itu, atonu e taʻu mai:

  • matagogo
  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • vaivaiga, faaitiitia le faatinoga,
  • o nisi taimi - faʻamaoniga o paʻu (faʻamagoga ogaoga, faʻamaʻi pipisi).

Afai ei ai ni au faʻaʻailoga, ou te fautuaina ia e maua se suʻega faigofie - foaʻi toto mo le suka. O le masani masani ua taliaina e 3.3-5.5 mmol / l.

Faatasi ai ma tagata matutua, o mea uma e sili atu pe itiiti foi le manino. Ma faʻapefea ona masalomia le maʻisuka i se tamaititi? Na ou faalogo i pepe i le maʻi e matua faigata lava, e oʻo i se paga ma le oti.

Talofa O le mea moni, o tamaiti o se vaega faʻapitoa o tagata gasegase e manaʻomia le vaʻaia lelei uma mai le itu o tagata fomaʻi ma mai le itu o matua.

O le mea muamua e tosina atu i ai le faʻamaʻi i le taimi o le tamaitiiti o le fiainu: o le tamaititi e amata ona inu tele tele, o nisi taimi e mafai ona ala i le po, ole fesili mo se vai.

O le faʻailoga masani o le "tamaitiiti" o le maʻisuka o le urination masani ma le enuresis. I luga o le ulo pe latalata i le faletaele e mafai ona e vaʻaia ni fasi laau pipisi mai le urine, pe a fai e pepe le pepe i se pepeti, ona o le maualuga o le suka i le urine, e mafai ona pipii i le paʻu.

Ma, o le gau o le mamafa e mafai ona iloa: o le pepe e vave ona leiloa kilokalama e ui lava i se manaʻoga lelei. E le gata i lea, o faailoilo o le faʻamalosi e foliga mai: o le pepe e avea ma mea e galo, e moe, e seasea auai i taaloga.

O nei mea uma e tatau ona faʻaalia ai matua. O nei faʻamaoniga e manaʻomia vave lava le suʻega ma fautuaga faʻalesoifua maloloina.

E tele taimi e togafitia ai tagata i faʻamaʻi ogaoga o se maʻi "sugar," lea e le faʻalavelave ai le faagasologa o le faia o se siama.O le tele o taimi, e manaʻomia le siakiina o le maʻisuka i le amataga, pe a faʻalavelave le ata o le falemaʻi. Ina ia faʻamaonia pe faʻaleleia, ma ia fuafua foi le ituaiga o togafitiga, o loʻo faʻaaogaina se suʻega o le toto ma le urine. E sili atu auʻiliʻili suʻesuʻega e mafai ona iloa ai le maʻisuka mai isi, faʻalavelave faʻaleaga faʻaleaga.

O le numera o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka (DM) o loʻo ola vave, o lea e taua ai le iloa o faailoga autu ina ia mafai ai ona pasia suʻesuʻega talafeagai i le taimi. O faʻamuamua muamua o le faamaʻi o le malulu, o le faʻasolosolo faifaipea ma le faʻalavelave i le tulaga lautele o le tino i le tino o le vaivai vave, leiloa o le mamafa e aunoa ma se manaʻoga le lelei, ma faʻamaʻi faʻavaʻa manuʻa.

O lenei ituaiga o togafitiga e maua i tagata ei lalo ifo o le 35 tausaga le matutua ma ua manatu o le insulin-faalagolago, aua o le atinaeina ua fuafuaina e ala i le solia o le gaosiga o le inisalini, o le hormone e tatau mo le gau o le kulukose i le pancreas. O le maʻisuka ituaiga 1 e iloa faʻafuaseʻi ma e masani lava ona vave amata i se maʻi o le maʻisuka. E matua pagatia lava le mamafa, o le paʻu o le paʻu ma faʻala.

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, o tagata ua maua i le maʻisuka pe a uma le 40. O le amataga o le faamai e muamua atu i le mamafa ma le le atoatoa o le maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 2 e foliga mai e faasolosolo malie ma e toetoe lava a le iloa. I le taimi muamua, e seasea ona fuafuaina le faamaʻi. A maeʻa le 5-6 tausaga, o le a sili atu ona faʻalauiloaina faailoga: o loʻo vave ona vaivai, fia inu ma vaivaiga, ma ua faʻaleagaina le vaʻai.

E taua le iloiloga o le maʻi e o mai faatasi ma le maʻisuka - neurotic, angiopathic, poʻo le tuʻufaʻatasia. Mo se faʻamaʻi masani o le "suka", o faʻasalalauga e sili atu ona taulai atu i le insulin i totonu o le toto, nai lo le suka. I le maualuga maualuga o le hormone, o le kullukose e masani pe maualuga, ona faʻamaonia ai lea o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le leai o se suka, ae faʻateleina le inisalini, o loʻo maua ai le hyperinsulinemia - o se vailaau faʻateʻa.

O le siama o le maʻisuka ua faia i luga o le faavae o se suʻega o le toto ma se faʻamatalaga o le suka. Faʻamatalaga o le maʻisuka o loʻo faia i le taeao i luga o se manava gaogao ma i le gasologa o le aso pe a maeʻa se taumafataga le saʻo. Faʻamatalaga taua i luga o le suʻega ma se carbohydrate ave. O le pulea o le maualuga o le kulukose i le toto toto e fuafuaina i totonu o le fale suesue po o le fale. Faʻaaogā fasi suʻega poʻo mita mita o le kulukose o le toto. O faʻasologa o loʻo faʻaeseese ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o loʻo tuʻuina atu i le laulau:


  1. Fadeev, P.A. O le maʻi suka / P.A. Fadeev. - M .: Peace and Education, 2015. - 208 itu.

  2. Dolzhenkova N.A. Maʻisuka O se tusi mo maʻi ma e pele ia i latou. SPb., Fale Lomiga "Peter", 2000,151 itulau, faasalalau o 25,000 kopi.

  3. Peter J. Watkins Diabetes, Beanom -, 2006. - 136 i.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Ituaiga o maʻi suka

O ituaiga uma o le maʻisuka e maua ai tutusa faailoga, e aofia ai le maualuga o le suka toto, o le galala tele, tele le urination ma vaivaiga. Ae e ui i lea, e iai se eseesega tele i le va oi latou, lea e le mafai ona le amanaiaina i le siama ma togafitiga mulimuli ane o lenei maʻi.

O mea tāua e pei o le fua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mamafa o lona ala ma le ono tulai mai o faʻafitauli e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I le faaopoopo atu, naʻo le faʻamautuina o le ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona faʻaalia le mafuaaga moni o lona faʻaalia, o lona uiga o le filifilia o metotia sili ona aoga e faʻafefe ai.

O aso nei i vailaau faʻasoifua maloloina e lima ituaiga o maʻisuka. O isi ituaiga o lenei faʻamaʻi e seasea ma e masani lava ona tupu i foliga o faʻafitauli o isi faʻamaʻi, e pei o le pancreatitis, o le tino poʻo le manua o le paʻu, viral infections, faʻasologa o gasegase o le tino ma sili atu.

Ituaiga o le maʻisuka:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Gesational diabetes
  • Steroid diabetes
  • O le maʻisuka insipidus.

O le tele o taimi, e maua ai maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.E sili atu i le 90% o mataupu uma o le faʻamaʻi ma lenei maʻi. O le maualuga lona lua pito sili ona maualuga o le maʻisuka ituaiga 1. E maua i le toeitiiti 9% o tagata gasegase. O ituaiga o totoe o le maʻisuka mo le sili atu i le 1.5% o tagata mamaʻi.

Eseesega o siama o le maʻisuka e fesoasoani e fuafua ai poʻo le a le ituaiga faʻamaʻi e maʻi ai le maʻi.

E sili ona tāua tele, o lenei auala faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona iloa le ituaiga o maʻisuka e sili ona taatele, lea, e ui lava o loʻo i ai se foliga tutusa o le falemaʻi, ae e ese le tele i le tele o auala.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i se faʻavae pe maeʻa maeʻa le gaosia o lana lava hormone, insulin. O le tele lava o taimi, o lenei faʻamaʻi e tupu ona o se soliga ogaoga o le puipuiga o le tino, o se taunuuga lea o aʻafiaga i totonu o le tino o le tagata lea e osofaia ai sela oa latou lava paʻu.

O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻaumatiaga atoatoa o siama e faʻasaʻo ai le inisalini, lea e mafua ai le faateleina o le suka o le toto. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona aafia ai tamaiti i le vaitausaga mai le 7 i le 14 tausaga. E le gata i lea, o tamaititi e sili atu nai lo teine.

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i tagata e sili atu i le 30 tausaga le matutua i tulaga tulaga ese. O le masani lava, o le tulaga lamatia o le atiaeina o lenei ituaiga o maʻisuka e iloagofie ona faʻaitiitia pe a mavae le 25 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i faailoga nei eseese:

  1. Tuai maualuga le suka o le toto
  2. Pepa laitiiti C
  3. Laititi maualalo ile inisalini,
  4. Le i ai o mea faʻapoma i le tino.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka mitusitus 2 ua atiaeina ona o se taunuuga o le malosi o le inisalini, lea e faaalia i le le mautonu o tui i totonu i le inisalini. O nisi taimi e tuʻufaʻatasia foʻi ma le faʻaitiitia o le faʻamalositino o lenei hormone i le tino.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le soliga o le gaosiga o le gaʻo masini e itiiti le faʻailoa. O le mea lea, i tagata gasegase o le maʻisuka lona lua, o le faateleina o le maualuga o le acetone i totonu o le toto e matua le lava lava ma e itiiti le lamatiaga o le atiaʻe o le kososis ma le ketoacidosis.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani ona maua i tamaitai nai lo alii. I le taimi lava e tasi, o fafine e sili atu ma le 45 o se vaega faʻafitauli faapitoa. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona sili atu ona uiga lelei i tagata ua matutua ma matutua.

Ae ui i lea, talu ai nei na i ai le tulaga o le "toe faʻafou" le maʻisuka ituaiga 2. I le aso, o lenei faʻamaʻi ua faateleina ona maua i tagata gasegase i lalo o le 30 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai i se taimi e umi atu le atinaʻe, lea e mafai ona toetoe lava a le mafai ona maua. Mo lenei mafuaaga, o lenei maʻi e masani lava ona maua i le taimi mulimuli, pe a amata ona faʻaalia e le maʻi le tele o faʻafitauli, e pei o le faʻaitiitia o le faʻaaliga, o foliga mai o maʻi le faʻamalolo, galuega le lelei o le fatu, manava, gaʻo ma sili atu.

Faailoga eseese o le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le kulūkose o le toto ua matua faateleina,
  • Ua matua faateleina le hemoglobin glycated,
  • C-peptide e maualuga pe masani,
  • Inisalini e maualuga pe masani,
  • O le leai o fomaʻi i suauu β-pipisi.

Pe tusa ma le 90% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa pe mamafa tele.

SainiItuaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Vaʻaiga faʻasologaFaivaTaatele
Uma o le maʻiI lalo masaniO le mamafa ma le tele o meaʻai
Faʻamaʻi faʻamaʻiFaʻaauau le atinaʻeFaʻagofie le atinaʻe
Tausaga o maʻi i le amatagaE tele taimi o tamaiti mai le 7 i le 14 tausaga, talavou mai le 15 i le 25 tausagaTagata matua matutua 40 tausaga ma luga atu
FaailogaFaʻafitauli matuiaLe faʻaalia manino o faʻamaoniga
Laasaga insulinMaualalo pe leaiMaualuluga
C peptide levelMisia pe matua faʻaititiaMaualuga
Vaʻalele i sē-ßSau i le malamalamaUa leai
Agavaʻa i le ketoacidosisMaualugaMaualalo
Faʻafouina insulinE leʻi matauinaE i ai lava i taimi uma
Le aoga o vailaʻau o le hypoglycemicE le afainaE matua aoga lava
Le manaʻoga mo inisiua insulinI le olaga atoaI le misi i le amataina o le maʻi, mulimuli ane na atiaʻe
Gaʻo maʻiFaʻasalalau taimiStable
Vaʻaia o le faʻamaʻiFaʻaleaga i le autumn ma le taumaluluE leʻi matauina
UrinalysisGlucose ma acetoneGlucose

Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka, o faʻafitauli eseese e fesoasoani e iloa ai isi ituaiga o lenei maʻi.

Steroid diabetes

O loʻo faʻateleina le maʻisuka totogo ona o le faʻaauau ona faʻaauau ona faʻaaogaina fualaau faʻamalositino o glucocorticosteroids. O le isi mafuaʻaga mo lenei maʻi o le Inenko-Cushing synd syndrome, lea e aʻafia ai mata o le tino ma faʻateleina ai le gaosiga o hormones corticosteroid.

O le maʻisuka steroid e atiaʻe e avea ma maʻisuka ituaiga 1. O lona uiga o lenei faʻamaʻi i le tino o le tagata maʻi, o le gaosiga o le inisalini o se vaega pe taofi atoa ma e iai se manaʻoga mo le inisetiina o le inisalini i aso uma.

O le tulaga autu mo le togafitiga o le suka suka o le mutaaga atoa lea o fualaau oona. E tele taimi e lava lea e faʻamautuina ai le gaosiga o le gaʻo ma faʻamalolo uma ai faʻamaʻi o le maʻisuka.

Faailoga eseese o le suka suka:

  1. Faigofie le atinaʻe o le faamai
  2. Faateleina le faateleina o faailoga.
  3. Le tele o sosolo faafuasei i le suka o le toto.
  4. Laititi le atinaeina o le hyperglycemia,
  5. O le tele o le lamatiaga o le atinaʻeina o le gasegase o le hyperglycemic.

Gesational diabetes

O le maʻisuka faʻamalosi e naʻo tamaitai i le taimi o maitaga. O faʻamaoniga muamua o lenei faʻamaʻi, e pei o se tulafono, amata ona aliali mai i le 6 masina o le gaioiga. O le maʻisuka ituaiga e masani ona afaina ai tamaitai soifua maloloina atoatoa oe, ao leʻi oʻo i le maitaga, e leai ni faafitauli i le toto maualuga.

O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o homoni ia e natia e le placenta. Latou te manaʻomia mo le atinaʻe masani o le tamaititi, ae o nisi taimi latou te poloka ai le gaioiga o le inisalini ma faʻalavelave i le masani ai o le gaʻo. O le iʻuga, o le mea na tupu i totonu o le fafine, e le mafai ona gauai i le inisalini, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga e masani lava ona mou atu atoa pe a uma ona fanauina, ae e matua faateleina ai le lamatiaga o se fafine e maua ai le maʻisuka ituaiga 2. Afai o le maʻisuka faʻamamaina na matauina i se fafine i le taimi muamua o le maʻitaga, ona oʻo lea i se avanoa e 30% o le a tupu i isi. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona afaina ai tamaitai i le tuai o maitaga - mai le 30 tausaga ma luga atu.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻaleagaina e matua faateleina pe afai o le tina o loʻo faʻamoemoe e mamafa tele, aemaise lava i le maualuga o le oona.

O le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus e atiina ae ona o le faaletonu o le hormonone vasopressin, lea e taofia ai le tele o le pulelasi o le vai mai le tino. O se taunuuga o lenei mea, o tagata gasegase e iai lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu le tele o le urination ma le fia inu.

O le hormonone vasopressin e maua mai e se tasi o mata o le tino e le hypothalamus. Mai iina, e alu atu i le pituitary gland, ona ulufale atu lea i le toto ma, faatasi ai ma lona tafe, e ulu atu i fatugaʻo. E ala i le galue i luga o le tino, o le fasopressin tele e faʻateleina ai le faʻamautuina o le vai ma le puipuia o le susu i le tino.

O le maʻisuka insipidus e lua ituaiga - ogatotonu ma le toe (nephrogenic). O le maʻisuka tutoatasi e atiaʻe ona o le fausiaina o se maʻi vaivai pe mamaʻi i le mafaufau, lea e oʻo atu ai i le paʻu tele i le gaosiga o le vasopressin.

I le maʻisuka pipisi, o le maualuga o le vasopressin i le toto e tumau pea, ae o le gaioiga o le fatu ua le toe maua lona lagona.O le iʻuga, e le mafai e sela o le tele o suʻapala ona inu vai, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamalaina tele.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka ma le maʻisuka tusipidus table:

SainiO le maʻisuka insipidusO le maʻi suka
TaliaLauiloa telefaʻaalia
24 itula urine faʻavae3 i le 15 litaLe sili atu i le 3 lita
Faʻamaʻi faʻamaʻiE matua mataʻutia lavaFaʻasalaga
EnuresisE masani ona i aiUa misi
Toto maualuga totoLeaiIoe
Le i ai o le kulukose i totonu o le uilaLeaiIoe
Le mamafa o le urineLaititiMaualuga
Le tulaga o le maʻi i le auʻiliʻiliga faʻamagoFaʻapitoa le leagaE le suia
O le tele o le mimilo e alu i le auiliiliga o le matutuE le suia pe faʻaitiitia foiE le suia
Le faʻamamafa o le uric acid i le totoSili atu i le 5 mmol / lFaateleina i na o maʻi ogaoga

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o ituaiga uma o le maʻisuka e talitutusa lava ma o le eseesega o siama e fesoasoani e iloa ai le tasi ituaiga o maʻisuka mai le isi. E taua tele lenei mea mo le atinaʻeina o le taʻiala tau togafitiga saʻo ma le taulau manuia i le faʻamaʻi. O le vitio i lenei tusiga o loʻo taʻuina atu ai pe faapefea ona maua le maʻisuka.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

E faʻapefea ona maua le maʻisuka?

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka ma lona eseesega (ituaiga o le naunautaiga) e faʻavae i luga o se seti o fale suʻesuʻe ma faʻamatalaga ile falemaʻi.

O lea faʻamaʻi o loʻo i ai se faʻamaoniga manino - o le faʻateleina o le maualuga o le suka o le toto. Ae ui i lea, ina ia iloa ituaiga eseese o lenei maʻi, e tatau ona seti isi faʻaiʻuga.

O le sili ona faʻatuatuaina o metotia faʻaletausaga faʻapitoa e suʻesuʻe lelei ai le natura o le maʻi, lona ituaiga ma le tikeri o le atinaʻe.

O foliga patino o ituaiga eseese o faamaʻi

I le taimi nei, o ituaiga o maʻisuka nei e iloga:

Faatasi ai ma lenei ituaiga faamaʻi, o le maualuga o le suka o le toto e mafua ona o le le lava o le inisalini. O le hormone lea e fesoasoani i le glucose lava ia vave ona ulu atu i totonu o sela o le tino. O lenei vailaau e gaosia i peta peta i le pancreas lava ia. I le maʻisuka o lenei ituaiga, ona o le faʻaalia i tulaga le lelei, o na sene ua faʻaumatia.

O le mea lea o foliga o le insulin molimule.

O se taunuuga o lenei mea, e le mafai e le gland ona maua le inisalini i le tele o aofaiga mo le olaga masani. O lea faaletonu e mafua ai ona faateleina le maualuga o le toto suka.

O le mafuaʻaga na mafua ai le oti o nei siama atonu o le a mavae atu faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faifaipea, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le autoimmune o le tino.

Fuainumera faamaumauina o lenei ituaiga o suka suka maua i le 10-15% o tagata uma na maua i lenei maʻi.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, e masani lava ona masani ona faia e sela sela. Latou te maua se aofaiga o le insulin masani i le tino. Ae ui i lea, o le tele o masini e faalagolago i le insulin i le tagata maʻi e le lava le tali atu i lenei hormone. O lenei soliga e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo maua e tagata maʻi le maualuga o tui o le inisalini, ma maualuga le maualuga o le suka.

Faailoga o le maʻisuka

O le eseesega o le siama o le maʻisuka e manaʻomia ai le suʻesuʻega o le tulaga lautele o le maʻi. O faʻamaoniga nei o uiga ia o lenei maʻi:

  • fia inu pea
  • faateleina le urination
  • faateleina le 'ai, faʻatasi ma le paʻu o mea mamafa,
  • tele ma le vave vave ona maua le tupe mama,
  • ulu matua
  • ogaoga maualuga
  • vaivai,
  • moe i le moe,
  • vaivaiga lautele
  • le i ai o le maʻisuka i totonu o aiga vave,
  • soona inu tele
  • faaitiitia gaoioiga faaletino
  • sasaina o le paʻu,
  • polycystic ovary,
  • vili pe vomia
  • maualuga tiglyceride,
  • maualalo maualuga o lipoproteins maualuga,
  • le i ai o faʻamaʻi pipisi masani.

Faailoga faʻamaʻi - toto toto

O le faailoga autu o se tagata o loʻo maua i le maʻisuka o le faʻatupulaia mausali o le maualuga o le toto suka. Ina ia maua lona pasene, ua faatonuina ai tagata gasegase suʻega toto. O loʻo faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga meaʻai i luga o se manava gaogao. Ina ia fuafuaina le auiliiliga o le parakalafa, glucose plasma e ave i luga o se manava gaogao, i vailaau, faaaoga se faapuupuuga puupuu - GPN.

O le suʻega o le toto o se vaega taua o le siama.

Afai o lenei faailoilo e sili atu nai lo le 7 mmol i le lita, ona faʻaalia ai lea o se faʻalauteleina o le suka. O lenei auiliiliga e mafai ona mafua ai e le gata i le maʻisuka, o lona siitia le tumau e mafai ona faatupuina ai faamai pipisi, tulaga faigata pe manua foi. Mo se faʻamaoniga lelei o le faʻamaʻi, e manaʻomia le suʻesuʻega eseese o le maʻisuka.

Ina ia iloa le faʻamaʻi, ua faatonuina tagata maʻi:

  • auiliiliga o le maualuga o le hemoglobin glycosylated - e fesoasoani lea e iloilo ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le glycemic level in a patient i le past 3 months, o lenei suʻesuʻega e taua mo le vaʻai i le atinaʻeina o faʻafitauli i le vaitaimi umi.
  • auiliiliga o le maualuga o le fructosamine - o lenei suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le glycemia i le 20 aso talu ai,
  • auiliiliga o ketones i le urine ma le toto - o lenei suʻesuʻega ua faʻaaoga e faailoa ai faʻafitauli tele o lenei maʻi.

Faʻamatalaga faʻamaonia faʻaopoopo

E mafai ona faʻataʻitaʻiina se suʻega o le faapaleni o le glucose (PHTG) e fuafua ai le maʻisuka. O lenei metotia e fesoasoani e saili ai le mafuaaga moni o lenei maualuga maualuga o suka.

O lenei suega e faia e pei ona taʻua i lalo:

  • i luga o se manava gaogao se uluai sampling toto,
  • ua tuuina atu i le tagata gasegase se vaifofo o le 75 g glucose,
  • ina ua mavae le 2 itula, o le toe faia o le toto sampling e faia,
  • i nisi tulaga, e mafai ona tofotofoina i latou uma lava i le 30 minute pe'ā uma ona faʻaaogaina le tali.

A oʻo i le taimi, pe a mavae le 2 itula, o le GPN e sili atu nai lo le maualuga o le 11.1 mmol i le lita, o loʻo faʻaalia mai ai le faʻaʻateleina o le inu o le kulukose e le tino.

I ia tulaga, e fautuaina e toe faia ia suega i ni nai taimi. E na o le taimi lava e maua ai tali tutusa ma i le toe faia o iloiloga e mafai ona e maua ai le maʻisuka.

Le faʻamalamalamaina o le siama, o loʻo faia foi suʻega i aso taʻitasi.

C faʻatusatusaga pepid

O lea ituaiga suʻega o le a fesoasoani e fuafua pe mafai ona maua ni suauu i le pancreas e maua ai le tele o insulin. Mo le faamai o le ituaiga muamua, o lenei faailoga o le a matua faaitiitia. Mo le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o lenei auʻiliʻiliga o le a masani pe sili atu foi, e ui lava i le tele o ituaiga faʻamaʻi (faatasi ai ma se umi faaumiumi) e mafai foi ona faaitiitia.

Faʻamatalaga faʻamalosi

O lenei suʻega e mafai ai ona e fuafua i faailoga faʻavae o se predisposition i lenei maʻi. O loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga o se numera o siama faʻasolo e mafai ai ona faʻamaʻo saʻo le vavave o le maʻi i lenei faʻamaʻi.

Suʻeina o le toto.

Ina ia faʻamaonia ituaiga o faʻamaʻi, o ituaiga o suʻesuʻega nei e faʻaaogaina e faʻamalamalama ai le anotusi:

  • inisalini i totonu o le toto - o lenei suʻega e iloa ai le lagona o le tino i lenei hormone,
  • proinsulin - o lenei auʻiliʻiliga faʻamalamalama le tulaga o le pancreas,
  • ghrelin, leptin, adiponectin ma le tetee. O ia ituaiga suʻesuʻega e iloa ai mafuaʻaga e ono tutupu mai ai le iniseti, ma iloilo ai le gaioiga o le tino,

Mo tagata gasegase, e mafai ona faʻataʻitaʻiina totoga faapitoa o toto e fuafua ai le maualuga:

  • alumini urea - o le suʻega e mafai ai ona e suesue i le maualuga o le gaosiga o le porotini ma faʻamaonia maʻi faʻamaʻi,
  • electrolytes ma le creatinine. O lenei suʻesuʻega e faʻataga ai oe e iloilo le gaioiga o fatugaʻo,
  • cholesterol, triglycerides, faʻapea foi lipoproteins maualalo pe maualuga.O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona fuafua le maualuga o le atherosclerosis, ma i le taimi e tasi - ia iloa ai tulaga lamatia mo maʻi fatu cardiovascular.

O nei faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai a latou lava faʻalapotopotoga. O latou manaʻoga e faʻamoemoeina e le endocrinologist poʻo le fomaʻi aoga.

Isi faailoga iloga o le maʻi

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, o faʻamatalaga uma e uiga i le maʻi e tatau ona amanaʻiaina. O se auʻiliʻiliga e faia i faʻamaoniga uma ma mea faʻasolosolo a le tagata. O matāʻupu tutusa ma faʻamaumauga o loʻo suʻesuʻeina.

O mea nei e taua mo le ituaiga 1 o se faʻamaʻi:

  • o le matua o le maʻi e silia ma le 30 tausaga,
  • paʻu o le mamafa, e ui lava i le masani poʻo le faʻaleleia o meaʻai,
  • matua mataʻutia ma le atinaʻe o le faʻamaʻi,
  • o se manogi faapitoa e masani ona sau mai le gutu (tofo o le acetone). O lenei faailoga e faʻaalia ai tino o le ketone o loʻo i totonu o le toto.

Mo le ituaiga 2 o le faamai, o tulaga nei e taua:

  • Onosai i le 40 tausaga
  • latent (lē mafai) o le faʻamaʻi,
  • na amataina lemu le maʻi ma sa le toe umi se taimi.

E masani lava o lenei ituaiga o maʻi e maua faʻafuaseʻi pe a liliu tagata i fomaʻi ma isi faʻamaʻi. E foliga mai o nei "isi" faʻamaʻi na afaina i le maʻisuka.

O le faʻamaoniga saʻo o le ituaiga o maʻisuka e mafai ai ona atiaʻe se fuafuaga faʻataʻitaʻi talafeagai. O le eseʻese o le siama o le maʻisuka e mafai ai ona e faʻamaʻi le maʻi ma faʻaleleia le lelei o le ola o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.

E faʻapefea ona ese le maʻisuka

1. O le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka - e tupu i le gasegase o le pancreatic, pe a le toe gaosia le inisalini i totonu o le tino ma e manaʻomia le faʻaogaina e masani ona faia.

2. Tafaʻi le maʻisuka 2 pe leai foi-inisalini - o le inisalini e gaosia, ae e le toe iloa atoatoa e le tino.

O ituaiga uma o le maʻisuka ei ai ona lava mafuaʻaga ma uiga lelei o le vasega e ono masalomia ai le maʻi. Ae o se suʻesuʻega e faatoa mafai lava ona faia pe a maeʻa le suʻesuʻeina o le fale.

Vaʻaia o le maʻisuka i faʻailoga mai fafo

Faailoga masani mo ituaiga uma o le maʻisuka o le galala faifai pea ma le masani ai. O nei uiga iloga e faʻaalia ai le i ai o se togafitiga. O le faateleina o le kulukose o le toto e avea ma mafuaʻaga o le inupia o le tino, lea e faʻaalia ai i le paʻu o le paʻu, o se faʻafitauli o le soifua maloloina lautele, foliga vaaia o vaivaiga, ma le tele o le manaʻo.

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia e:

• faʻafitauli vave o le faʻamaʻi ao laʻititi,

• leai se mea e maua ai le mamafa ma se faʻalauteleina o le fiaʻai,

• Faʻaleagaina, lea e faʻaalia mai i le malulu ma o latou faʻalavelave o le purulenti, faʻasalaga faʻaleagaina o le paʻu, o faʻamaumauga faʻapitoa o mucous membranes of the mouth and genitals,

• le foliga mai o se manogi faapitoa o le acetone, lea e tupu o se faailoga o le solia o le taamilosaga masani o le gau o le kulukose.

O faʻamatalaga nei e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2:

• amataga o le faʻamaʻi i le mavae ai o le 40 tausaga ona o le soifua matua o le tino, le lelei o meaai,

• faʻaitiitia o faʻamaoniga ma se umi umi o le soymptomatic,

• faʻafitauli laiti o le faʻafitauli,

• O lenei ituaiga maʻisuka e aafia ai le tele o tamaitai.

Afai o foliga mai fafo ma masalosaloga e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka, o le a tatau ona faia le suʻesuʻeina o suʻesuʻega a le fale suesue - a aunoa ma lea, e le mafai ona fuafua le maualuga o le suka o le toto.

1. Fuafuaga o le kulukose toto

I totonu o se toto anapogi i se tagata maʻi maloloina, o le glucose o le maualuga e 5.5, 7.8 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga. I le maʻisuka, o le anapogi glucose o le 6.1, pe a mavae le 2 itula e 11.1 mmol / L.Mo le toto vevela, o nei faailo o le a tutusa ma le 7 ma le 11.1 mmol / l.

O loʻo i ai foi se togafitiga e taʻua o le "faʻavaivaia o le kulūkose toleniva", o se tulaga e manatu i ai o vailaau. Faatasi ai, o le suka toto toto o le a 6.1, pe a mavae le 2 itula 7.8, ae 11.1 mmol / L. I lenei tulaga, o se taumafa paleni, o auala aoga e faʻaitiitia ai le toto toto ma faʻamalositino le metabolism gaʻo.

3. Suʻega o le faapalepale o le kulukose

GTT o se metotia maʻoti mo le suʻesuʻeina o le metabolism carbohydrate. Aʻo le i faia le suʻega, o le tagata maʻi e maua le toto (i luga o se manava gaogao) e fuafua ai le maualuga o le kulukose. Ona latou tuuina atu lea o le vai e inu ai le suka i le fua faatatau e 1.75 g i le kilokalama (e le silia le 75 g).

Fuaina o le maualuga o le suka o le toto capillary e faia i totonu o le 30 minute, ma "gaosi suka" ua fausia e tusa ai ma faailoga na mauaina. I tagata gasegase maloloina, o le maualuga o le suka o le sugar e 5.5 ma lalo le mmol / L.

O le maualuga o le tupu e tupu i le 30-60 minute i le maea ai o le suʻa (ae le tatau ona silia le 50% o le faʻamatalaga muamua). A maeʻa le 2 itula, ona toe faʻaitiitia lea o le kulukose i lalo ifo o le 7.8 mmol / L, faʻalatalata atu i le laasaga muamua.

I le maʻisuka, o le uluaʻi fua o le kulukose e 6.1 mmol / L. O le pito i luga ua tuai ma o le maualuga o le suka e 11.1. Ole maualuga o le kulukose e le toe foi i le uluaʻi faʻamaumauga ina ua mavae le 2 itula ma faaauau pea ona maualuga.

4. O le naunautaiga o le inisalini e le faʻamalosia e mafua mai i le faʻamaonia o le maʻisuka ituaiga 1.

5. O le iloa o le acetone i le urine o se faailoga o le atinaʻeina o se faʻalavelave e taʻua o le ketoacidosis. E moni lava lenei mea mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Faʻafefea ona faʻaitiitia lelei lou toto suka

O le mea moni, o le togafitiga autu, pe'ā uma ona maua faʻataʻitaʻiga, o le a faatonuina e le fomaʻi.

I le avea ai ma isi tupe e fesoasoani i le faʻavaveina o le faʻafouina o le metabolism, e mafai ona e faʻaaoga le faasologa o le "polokalama Antidiabetic."

O loʻo faia i luga o le faavae o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaoga ai togafitiga faafomaʻi fou ma le malamalama e uiga i le lelei o aafiaga o le tino o mea eseese o vailaʻau.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le faʻaaogaina o faʻamatalaga o upu "Maxfiber Berry", "Apple Day", "Vitaspektr-S", "Vitaspektr-B":

• o le tino ua aveesea le sili atu o le suka ma ona mea e pala,

• faiga faʻasolosolo faʻamalositino o le a faatelevave,

• faʻateleina le teteʻe o le tino puipuia i siama ma faʻamaʻi pipisi,

• galuega gastrointestinal function will improve, o le intestinal microflora ma le pancreas, ate ma le biliary polokalama o le a toe faʻaleleia,

• faʻapitoa le faʻapitoa o le mafaufau,

• manatua, mafai ona gauai faʻapitoa ma vave faʻafoʻi vave o le a toe faʻaleleia,

• Faʻaitiitia le manaʻomia mo "meaʻai" vave ma, mulimuli ane, mamafa mamafa,

• o le setete o le cardiovascular system ma le malosiaga gaosi i totonu o sulu o le tino o le a faaleleia.

Faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau faasaina o le "Antidiabetic Program", e le gata ina mafai ona taofia le tupu mai o le maʻisuka, ae ia faaleleia atili ai le tulaga ma le faatinoga o le tino atoa.

Vaʻaia eseese o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le ketoacidotic coma

I le faaopoopo atu i le eseesega o le siama o le ketoacidosis o le maʻisuka ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaleagaina o le myocardial, o le uremic, chlorohydropenic, hyperosmolar ma le hypoglycemic comas, e tatau ona ese mai maʻi faʻapitoa o taotoga o le tino o le manava, o le ketosis fiaai, ma le ketoacidosis.

Maʻa leaga. O faʻafitauli faʻafitauli e tulaʻi mai ma le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa maʻi i le iai o le maʻisuka. O le faʻaleagaina o le gasegase ona o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le manava o le manava eo faatasi ma le atinaʻe o le kososis ma le ketoacidosis, lea e matua faigata lava ona iloa mai pseudoperitonitis e mafua mai le ketoacidose.

E mafua mai i le ketoacidosis, leukocytosis ma le faateleina o le amylase toto atili atili ai le faʻamaʻi. E le gata i lea, o le teenaina o le gasegase o le tino i le i ai o maʻi tuifaʻaiga faʻapitoa o le gaʻo vevela i le talaaga o le maʻisuka ma le leparotomy faʻamaonia le saʻo i se tagata maʻi ma le pseudoperitonitis o le ai ai foi taunuuga leaga mo le maʻi.

I le taimi o suʻesuʻega suʻesuʻega i nei tagata gasegase, o faʻamaoniga maʻoti o maʻi taʻi maʻi tuga e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se manava gaʻo e tatau ona iloa lelei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻagasologa o femalagaiga o le tiga i le tino o le appendicitis, o le i ai o le kesi saoloto i luga aʻe o le ogatotonu o le diaphragm faʻatasi ai ma le maʻi gaʻo, ma isi.

O le fiafia i le pseudoperitonitis o le uiga e le ogatasi o tiga o le manava ma le peritoneal symptoms.

I le aoina o se siama, e tatau ona amanaʻia le faasologa o le atinaʻeina o faʻailoga o togafitiga o le manava ma le faʻateleina o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le taua o lenei fuaitau e le tatau ona sili ona maualuga.

I tulaga masalosalo, o le faʻamaonia saʻo e mafai ona faia pe a uma le laparoscopy ma le faʻataʻitaʻiga togafitiga o le ketoacidosis, lea e faia i le taimi o sauniuniga a le tagata maʻi mo taotoga.

O se taunuuga o le toe faʻamaʻaina ma le inisalini, i totonu o ni nai itula, ua faʻaaogaina ai faailoga o le pseudoperitonitis, ma o faailoga o togafitiga faʻapitoa tigā e sili atu ona manino. I soʻo se tulaga, o le filifiliga e faia le taotoga o le tino i se tagata maʻi ma le maʻisuka e tatau ona faia e le fomai tipitipi sili ona poto i le matagaluega.

O faʻamatalaga faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa o le faʻamaʻi o le tino i le ketoacidosis ma maʻi tigaina o le tino abdominal ua tuʻuina i le Table. 1.

Eseesega faʻamaonia mo faʻamaʻi pipisi i le ketoacidosis ma le tino manava

Metotia suʻesuʻe

Ole suʻega sili ona taatele mo le suʻeina o le maʻisuka o le iloa lea o le maualuga o le kulukose i le toto. O le suʻega e faia i le faʻaaogaina o se glucometer poʻo ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. O le sampling samples e faia i le tele o taimi:

  • i luga o se manava gaogao - o le kulūkose masani o le 3.5-5.5 mmol / l,
  • pe a uma ona 'ai - o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 11.2 mmol / l.

O le suega o le toleniga o le kulukose o loʻo faʻatinoina, o lona isi igoa o le suega o le mamafa. E inu e le tagata maʻi le vaifofo o le kulukose i luga o se manava gaogao, ma a maeʻa le itula ona fuafua lea o le kulukose o le toto.

A maeʻa le isi itula, ona faia lea o se fuataga, o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L.

Afai e maualuga le faailo, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le faapalepale o le kulukose, lea i le lumanai e mafai ona liua i le maʻisuka.

Pe a faʻamaonia le maʻisuka ituaiga 2, e ese le eseesega o faailoga:

  • i luga o se manava gaogao - kulukosese e oʻo i le 6.1 mmol / l,
  • pe a faia se suʻega faʻapalepale, e le tatau ona maualuga le kulukose i le 11.1 mmol / l.

E le gata i lea, o suʻesuʻega a le falesuesue o le maʻisuka e aofia ai se suʻega o urine i aso taitasi mo le kulukose. E leai se glucose i le faanatinati o se tagata soifua maloloina. I nisi tulaga, e faia se suʻega faʻamalosi faaopoopo e fuafua ai le maualuga o le acetone. Afai o le auiliiliga e iloa ai le faateleina o le pala o le gaʻo (acetone), ona faʻaalia ai lea o se tulaga ogaoga o le maʻi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e faia i le faʻaogaina o le C-peptide. O le i ai poʻo le toesea o lenei peptide o loʻo faʻaalia ai se ituaiga o faʻamaʻi - o le maʻisuka e ola i le insulin i le maʻisuka poʻo le maʻisuka e leai se inisalini.

O lenei auʻiliʻiliga e tatau ona manaʻomia pe a fai o le suʻega o le kulukose e faʻaalia ai le tau o tuaoi. E le gata i lea, o se suʻega C-peptide e manaʻomia e faʻatonuina ai le faʻasoloina o le inisalini pe afai e foliga mai o le maʻisuka e faalagolago ile inisalini.

E le gata i lea, o le auiliiliga e tatau ona faia e le aunoa e fuafua ai le faʻamagaloina o le maʻisuka.

E sili ona lelei le iloa o le maʻisuka i le vave e mafai ai seia oo ina i ai se faʻaleagaga i le tino.

O le faateleina o le suka i le toto e mafai ona iloa e aunoa ma se faalavelave faʻafuaseʻi i se suʻega toto. Afai e faʻaititia le faʻagasolo, ona taʻua lea o lenei tulaga o vailaʻau. I lenei tulaga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma maua ni fautuaga talafeagai e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Sauniuniga mo suʻega o le faʻapalepale kullukose

Ina ia mafai ai e le siama ona maua sao saʻo, aʻo leʻi pasia le suʻega o le faapalepale kulukose, e te manaʻomia:

  • 3 aso aʻo leʻi faia le suʻega, faʻaititia le faʻaaogaina o le carbohydrate i le 125 kalama i le aso,
  • le taumafataga mulimuli - 14 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling (i luga o se manava gaogao),
  • gaoioiga faʻaletino - 12 itula ao leʻi faia le auiliiliga,
  • ulaula - 2 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling,
  • faalēaogāina o vailaʻau (faʻasalaga, e aofia ai le faʻatagaina o pepe) - o le taimi mo le faalēaogāina ua setiina e le fomaʻi.

Aʻo faʻagasologa, e le fautuaina se suega o le kulukose.

Faʻamatalaga o faʻafitauli

Talu ai o le faʻamatalaga o le maʻisuka ua tuai tele, pe a amata ona iai ni faʻafitauli eseese. O se suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia ina ia faʻaalia ai i se taimi talafeagai.

Ata faataitai o le fuataga:

  • e faʻaesea le retinopathy ma le cataract, e tatau ona e siakiina le pene ma le tupe,
  • e puipuia pe maua ai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faia le ECG,
  • se suʻega auʻiliʻili faʻamatalaga e puipuia ai le gaʻo.

Vaʻaia eseese o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e vaevaeina i ni ituaiga se lua, e eseese i la latou pathogenesis. O le mea lea, o le togafitiga o le a ese foi. Ina ia mafai ona faʻatuina poʻo le a le ituaiga faʻamaʻi e mafatia ai se tagata, o loʻo i ai se siaki tulaga ese. Mo le faʻaogagofie, o le tufatufa atu o ni uiga o nisi taimi e faia ai se laulau o eseesega.

Eseese ituaiga o maʻisuka

E tatau ona matauina i vailaau e lua ituaiga o togafiti "sugar": SD-1 (o le ituaiga muamua, insulin-dependent) ma le SD-2 (o le ituaiga lona lua, le o le insulin-faalagolago).

  • O le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia e toetoe lava a leai se inisalini i totonu o le tino ona o le solia o lona faʻasinotonu i ni paneta o le beta pancreatic o loʻo faʻaumatia le autoimmu.
  • Faatasi ai ma le atinaʻeina o le CD-2, o le faafitauli o le solia lea o le lagona o le masini responsors: o loʻo i ai se hormone, ae leʻo saʻo le tino.

Eseesega taua i le pathogenesis

E faʻapefea ona iloa ituaiga o togafitiga? O le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loo faia i le laulau i lalo.

Pusa 1: Faʻamatalaga o le maʻisuka eseese:

SainiSD-1SD-2
Tausaga o maʻiI lalo ifo o le 30, e masani lava o tamaitiE sili atu i le 40 tausaga le matua, e masani lava ona matua
Taimi neiFaʻavavevave, vave-alualu i luma. O le atinaʻeina o faʻafitauli o uiga iaFaifaimalie, toetoe lava asymptomatic
O le mamafa o le tinoE masani ona maualalo (faʻapogai i le le talafeagai o meaʻai)E masani lava e tele naua, meaʻai tele
Faʻaauau10-15%85-90%

Taua! O faʻavae uma o le faʻamaʻi (polyuria, polydipsia, pruritus) e tutusa ma IDDM ma NIDDM.

Maʻi ma faʻamaʻi

Eseesega o siama o le maʻisuka ituaiga 2, e pei o le IDDM, o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma faʻasologa autu.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le polyuria ma le polydipsia atonu o le uiga o:

  • maʻisuka insipidus,
  • faʻamaʻi faʻasolosolo faʻamaʻi ma le gasegase masani,
  • muamua faamuamua,
  • hyperparathyroidism
  • Polydepsy o le neurogenic.

Tele fia inu - o se taumafaiga a le tino e faasaʻo le maualuga o le glycemia

Mo le maʻi o le hyperglycemia, o le eseesega o le siama o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faia i:

  • O lona maʻi-Cushing / maʻi,
  • maʻi suka
  • acromegaly
  • hemochromatosis,
  • DTZ,
  • pheochromocytoma
  • chronic pancreatitis
  • nisi o faʻamaʻi o le ate ma le pancreas,
  • gasegase taumafa.

Hyperglycemia - o le faʻailoga autu o suʻesuʻega o le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻi glucosuria, o le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2 ma le IDDM o loʻo faia i faʻamaʻi nei:

  • meaai glucosuria,
  • maitaga glucosuria,
  • veʻa oona
  • maʻisuka toe.

. Sini lelei o taunuuga pe a suʻesuʻeina urine mo le kulukose e mafai ona matauina pe a ave ni vailaau tele o vitamini C, acetylsalicylic acid, cephalosporins.

Eseesega siama o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus o se fiafia tele i endocrinologists. E ui lava i le mea moni o faʻamaoniga o nei maʻi faʻalavelave e talitutusa, o la latou atinaʻe atinaʻe ma pathogenesis e ese le eseʻese.

O mea uma lava e uiga i le hormonone vasopressin

O le maʻisuka insipidus e fesoʻotai ma le leai o le hormone hypothalamus vasopressin, lea e nafa ma le faatumauina o le paleni masani o le vai.

I le faʻamalamalamaina i le mafaufau, o le vasopressin e momoli atu i le pituitary gland, ona salalau ai lea i le tino atoa ma le tafe toto, e aofia ai fatugaʻo. I lenei laasaga, e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o le vai i le nephron ma lona faʻasaoina i le tino.

E faʻatatau i le mafuaʻaga, o le maʻisuka insipidus e mafai ona totonugalemu ma nephrogenic (faʻalaʻau). Muamua e masani lava ona atiaʻe le talaaga o manua ogaoga o le faiai, neoplasms o le hypothalamus poo le pituitary gland. O le lona lua o le taunuʻuga o le tele o tubulupatia ma le faʻaletonu o lagona ile hormone o le fatu fatu.

Ma o le maʻisuka, ma le fomaʻi o loʻo fesiligia e faʻaalia i le galala ma le soona inu? Ae o a eseesega i le va oi latou?

Laulau 2: Maʻisuka ma le maʻisuka - faʻamamaina eseese:

SainiMaʻisuka
SugaE le o le suka
ManavaUa faaalia maninoFaʻasolemole
Lapataiga i aso taʻitasiE itiiti ifo i le 3 lE oo i le 15 l
Faʻamaʻi faʻamaʻiFaʻasalagaFaʻafuaseʻi, matua mataʻutia
EnuresisUa misiE mafai
Hyperglycemia+
Glucosuria+
Le mamafa o le urineFaateleinaMaualalo
Suʻega vevelaO le maʻi e le suiaO le maʻi o le maʻi e matua leaga lava, o faailoga o le faʻamalaloina

Vaʻaia tausaga

Faʻamatalaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2, e faʻatatau i tausaga. O le fesuiaiga muamua o le maʻi o le faʻamaʻi o tagata talavou. O le le atoatoa o le insulin e amata mai i le 20-25 tausaga. O le faʻamalosia o insulin, lea e maua i le fesuiaiga lona lua o togafitiga, ua sili ona latalata i le matua. O le toatele oi latou na mafatia i lenei ituaiga o le maʻi na oʻo i le 50-60 tausaga.

Faʻailoga fatu fatu fatu

I le gasegase faifai pea i le taimi o le polyuria, e masani lava ona faitio tagata i le tele o le urination, lea e ono taʻu mai ai le atinaʻe o le hyperglycemia.

Ae peitai, i lenei tulaga, o le a fesoasoani le siakiina o le maʻisuka: o le maʻisuka ituaiga 2 ma le IDDM e maua i le toto maualuga ma le glucosuria, faatasi ai ma faailoga le tumau o faailoga o le faatumauina o le tino i le tino (edema), o le faaitiitia o le rel. mamafa o le urine.

CRF - o se masani masani o faʻamaʻi fatugaʻo

Pancreatitis ma isi gasegase gastrointestinal

O le faʻasolosolo o le faʻaleagaina o le tino o le tino e mafua ai le maliu faifai malie o siama gaioiolosi galue ma o latou sclerosis. Ole taimi mulimuli ane, e taʻitaʻia ai le okeni ma le atiaʻe o le hyperglycemia.

Pancreas - e le gata o le exocrine, ae o le okeni endocrin

O le tulaga lua o le maʻi e mafai ona masalomia i luga o le faʻavae o faitioga a le tagata maʻi (fusi i le faʻamalosi, faʻamalama i le tua, leu, vomiting pe a uma ona 'ai meaʻai fried, faʻalavelave eseese o le nofoa), faʻapitoa foi suʻesuʻega ma mea faigaluega (faateleina i le maualuga o le alpha-amylase enzyme in the blood, ECHO -o faailo o le mumū i le ultrasound, ma isi).

Faʻalogo lelei! E ese lava, e tatau ona faʻamaonia se tulaga faʻapea o le hyperglycemia ma le glucosuria. Latou te atiaʻe i le tali atu i le faʻaaogaina o masini gaʻo sili atu i le tino ma, o se tulafono, faʻaauau mo sina taimi puupuu.

O le mea lea, o le eseesega o suʻesuʻega o faʻamaʻi pipisi autu o le maʻisuka e faia i le tele o faʻamaʻi.O se faʻamaoniga e faʻavae i luga o faʻamatalaga o falemaʻi e mafai ona mafaufauina muamua o le uluaʻi amataga: e tatau ona faʻavae i luga o faʻamaumauga mai se suʻesuʻega atoa ma meafaigaluega.

Inisipomatic diabetes

Talofa E 45 oʻu tausaga, o se fafine, e leai ma e leai ni faitioga faapitoa. Talu ai nei sa fuaina ai le suka - 8.3. Sa ou foai atu le toto i luga o se manava gaogao, atonu o le mafuaaga lenei.

I sina taimi mulimuli ane, na ou filifili ai e toe alu i le toe iloiloga. O le anapogi o le taunuuga na maualuga foi - 7.4 mmol / L. O se maʻisuka moni? Ae e leai lava ni oʻu uiga.

Talofa O le faʻaleagaina o tui i suʻesuʻega suʻesuʻe e masani ona faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ia mautinoa e feutagai ma se tagata e mulimuli i le finocrinologist e filifili pe tatau ona e faia se suega faaopoopo (muamua lava, ou te fautuaina oe e foai atu le toto mo HbAc1, ultrasound o le pancreas).

E i ai le vaitau?

O le maʻi suka e le o se faʻamaʻi pipisi ma o le vaitau e le tatau ona maua, lea e matauina i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi. Ae ui i lea, o nisi o vailaʻau faʻamaʻi, sili ona masani i le taumalulu-tau malulu, e mafai ona faʻaleagaina le pancreas, ma o le taunuuga lea e mafai ai e le insulin ona faalagolago (1) ituaiga o maʻisuka.

Manatu o le tagata lava ia

Le afiafi lelei Tau mai ia te aʻu, pe i ai ni faailoga faʻamaoni e fesoasoani i le fuafuaina o loʻu maʻisuka. Talu ai nei na maitauina ai na amata ona ou 'aina le tele o mea suamalie. Atonu e le o se faailoga lea o se faafitauli tau soifua maloloina.

Talofa O le tilivaina o laʻau suamalie e le o se faʻaaliga o le maʻisuka. Mai le vaaiga o le physiology, o sea manaʻoga e mafai ona taʻu mai ai le le lava o le malosi i luga o galuega, popolega, hypoglycemia.

I luga o le maʻisuka, i le isi itu, atonu e taʻu mai:

  • matagogo
  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • vaivaiga, faaitiitia le faatinoga,
  • o nisi taimi - faʻamaoniga o paʻu (faʻamagoga ogaoga, faʻamaʻi pipisi).

Afai ei ai ni au faʻaʻailoga, ou te fautuaina ia e maua se suʻega faigofie - foaʻi toto mo le suka. O le masani masani ua taliaina e 3.3-5.5 mmol / l.

Faailoga o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

Faatasi ai ma tagata matutua, o mea uma e sili atu pe itiiti foi le manino. Ma faʻapefea ona masalomia le maʻisuka i se tamaititi? Na ou faalogo i pepe i le maʻi e matua faigata lava, e oʻo i se paga ma le oti.

Talofa O le mea moni, o tamaiti o se vaega faʻapitoa o tagata gasegase e manaʻomia le vaʻaia lelei uma mai le itu o tagata fomaʻi ma mai le itu o matua.

O le mea muamua e tosina atu i ai le faʻamaʻi i le taimi o le tamaitiiti o le fiainu: o le tamaititi e amata ona inu tele tele, o nisi taimi e mafai ona ala i le po, ole fesili mo se vai.

O le faʻailoga masani o le "tamaitiiti" o le maʻisuka o le urination masani ma le enuresis. I luga o le ulo pe latalata i le faletaele e mafai ona e vaʻaia ni fasi laau pipisi mai le urine, pe a fai e pepe le pepe i se pepeti, ona o le maualuga o le suka i le urine, e mafai ona pipii i le paʻu.

Ma, o le gau o le mamafa e mafai ona iloa: o le pepe e vave ona leiloa kilokalama e ui lava i se manaʻoga lelei. E le gata i lea, o faailoilo o le faʻamalosi e foliga mai: o le pepe e avea ma mea e galo, e moe, e seasea auai i taaloga.

O nei mea uma e tatau ona faʻaalia ai matua. O nei faʻamaoniga e manaʻomia vave lava le suʻega ma fautuaga faʻalesoifua maloloina.

Vaʻaia eseese o le maʻisuka

E tele taimi e togafitia ai tagata i faʻamaʻi ogaoga o se maʻi "sugar," lea e le faʻalavelave ai le faagasologa o le faia o se siama.

O le tele o taimi, e manaʻomia le siakiina o le maʻisuka i le amataga, pe a faʻalavelave le ata o le falemaʻi.

Ina ia faʻamaonia pe faʻaleleia, ma ia fuafua foi le ituaiga o togafitiga, o loʻo faʻaaogaina se suʻega o le toto ma le urine. E sili atu auʻiliʻili suʻesuʻega e mafai ona iloa ai le maʻisuka mai isi, faʻalavelave faʻaleaga faʻaleaga.

Faailoga ma le maʻisuka

O le numera o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka (DM) o loʻo ola vave, o lea e taua ai le iloa o faailoga autu ina ia mafai ai ona pasia suʻesuʻega talafeagai i le taimi.O faʻamuamua muamua o le faamaʻi o le malulu, o le faʻasolosolo faifaipea ma le faʻalavelave i le tulaga lautele o le tino i le tino o le vaivai vave, leiloa o le mamafa e aunoa ma se manaʻoga le lelei, ma faʻamaʻi faʻavaʻa manuʻa.

O le maʻi suka: siakiina eseese

Ina ia faia se faʻamaoniga saʻo, e taua le taulai atu i se faailoilo o le inisalini i le toto.

E taua le iloiloga o le maʻi e o mai faatasi ma le maʻisuka - neurotic, angiopathic, poʻo le tuʻufaʻatasia.

Mo se faʻamaʻi masani o le "suka", o faʻasalalauga e sili atu ona taulai atu i le insulin i totonu o le toto, nai lo le suka. I le maualuga maualuga o le hormone, o le kullukose e masani pe maualuga, ona faʻamaonia ai lea o le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma le leai o se suka, ae faʻateleina le inisalini, o loʻo maua ai le hyperinsulinemia - o se vailaau faʻateʻa.

O a faʻavae mo le eseesega?

O le siama o le maʻisuka ua faia i luga o le faavae o se suʻega o le toto ma se faʻamatalaga o le suka. Faʻamatalaga o le maʻisuka o loʻo faia i le taeao i luga o se manava gaogao ma i le gasologa o le aso pe a maeʻa se taumafataga le saʻo.

Faʻamatalaga taua i luga o le suʻega ma se carbohydrate ave. O le pulea o le maualuga o le kulukose i le toto toto e fuafuaina i totonu o le fale suesue po o le fale. Faʻaaogā fasi suʻega poʻo mita mita o le kulukose o le toto.

O faʻasologa o loʻo faʻaeseese ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

FaʻailogaPusa SD, mmol / l
12
I luga o se manava gaogao3,5—5,5e oʻo i le 6.1
A maeʻa ona 'ai11,29,0
I le maeʻa o se uta o le carbohydratee le maualuga atu nai lo le 7.811,1

Faʻatautaia e fomaʻi iuga o le suʻesuʻeina o le urine mo le kulukose.

Faʻaalia o le faʻamautinoaina o le maʻisuka ma le faʻamoemoe o le kulukose i le faʻavave. I se mea maloloina, e tatau ona leai se mea e faʻaalia. Mo se suʻesuʻega sili atu ona maeʻa, o loʻo faia se suʻesuʻega o acetone.

O le faateleina o metabolites o lenei vailaʻau i meaola oona ua faailoa mai ai se ogaoga o atinaʻe o le maʻi. Mo le eseesega, o se suesuega o le toto i luga o le C-peptide e taua tele. E ala i lona auai poʻo le toesea latou te faʻamasinoina le ituaiga o maʻisuka, le maualuga o le taui.

O le taunuuga o le a fuafua ai le fualaau o le insulin i se ituaiga o togafitiga o le inisalini.

O se faʻataʻitaʻiga faʻamalosi e fesoʻotaʻi atu i le enzyme o le a faʻaalia: o le C-peptide e maualalo i le maʻisuka ituaiga 1, ma le ituaiga 2 e masani pe laʻititi maualuga. O le vailaʻau o loʻo faʻaalia ai gafatia gafatia o le pancreas.

O se siakiina o le ituaiga muamua ma le lona lua o faamaʻi ua faia e tusa ai ma ia faailoilo e pei o le mamafa, tausaga ma le natura o le vasega. O le faʻatusatusaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

FaʻailogaPusa SD, mmol / l
12
PaunaTuʻuI luga aʻe o le masani, e oʻo atu i le gaʻo
Tau tausagaE oʻo atu i le 35Ina ua mavae le 40
Natura o atinaeFaʻafaigofie, vaveFaanatinati ma le ata o le ata
FaʻapitoaO le ola atoa o insulin e faalagolagoI le amataga, e le o matauina le faalagolago ile insulin, mulimuli ane e atiina ae
O le manogi masani o le acetone mai le tino ma le urine

O faʻamaʻi faapena

Eseesega faʻatasi ai ma ituaiga faʻamaʻi faʻapitoa e taua:

E manaʻomia e le fomaʻi ona iloa lelei togafitiga mai le faʻasalalauina o le toso oona i le taimi.

  • O le maʻi a Itenko-Cushing,
  • inflammatory pathologies o fatugaʻo,
  • faʻamaʻi o le ate ma le paʻu,
  • ogaoga oona,
  • hemochromatosis,
  • faasalalauina le toso soona
  • pheochromocytoma.

Vaʻaia faʻaeseese o le maʻisuka e faia i le steroid, faʻalaʻau, maʻisuka insipidus ma le maʻisuka i fafine maʻitaga. O le steroid e amata ona o se taunuuga o le faʻaauau le faʻafoega o le kulūkocorticoids. O le faailoga eseese o le faʻamautuina lea o le setete pe a maeʻa le faʻamavaeina.

O le maʻisuka maʻi e masani lava ona atiaʻe i le 6 masina le matua i lalo o le aafiaga o hormones. O fafine ei ai le tele o meaʻai e sili atu ona lamatia. Sugarless e faʻailoaina i le le maua o le hormones antidiuretic i le tino. O ia e nafa ma le faʻatonutonuina o le faʻataʻitaʻiga. O faʻamaʻiloga e aʻafia ai le malosi, vomiting, ma le fiva.

I lenei tulaga, o le faateleina o le tele o le potassium o le a matauina i totonu o le toto.

O le suʻesuʻega o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka: o le faʻavae autu

Ina ia faʻamaonia se togafitiga talafeagai mo soʻo se faʻamaʻi, muamua e tatau lava ona e faia ni faʻataʻitaʻiga e faʻavae ai se faʻamautinoaga saʻo.

O nisi taimi e tatau ai ona faia se fesuiaiga o siama i le va o pathoces. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o faʻamaʻi e mafai ona i ai faʻamaoniga tutusa, o le falemaʻi.

Ina ia maua le faʻamaoni saʻo, e tatau ona faia se suʻesuʻega eseese o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka.

Faiga Faʻapitoa

O le maʻi suka o se tasi lea o patho masani masani i aso nei. O lona faailoga autu o le faaumiumi ma le tumau o le faateleina o le glycemia, o lona uiga, toto toto.

I le tasi itu, o loʻo i ai se faʻamaumauga auʻiliʻili e atagia ai lenei mea moni, o lona uiga, o le suʻesuʻega e mafai ona malamalama i ai. Ae mo se ata saʻo o le faagasologa, o se tasi o taunuuga e le lava, aua, i le isi itu, e tatau ona e iloa o lua ituaiga autu o sea ituaiga faagasologa e iloga.

E taua tele le filifilia o le ituaiga maʻisuka ina ia mafai ai ona faʻamalositino lelei.

O togafitiga etiopathogenetic o le faʻamaʻi e le afaina ai le masani ai fegalegaleaiga ole suauʻu faʻaitiitia o le tino ma ona tino. E masani lava, o le solia o le tali o sela i le inisalini, poʻo le faaitiitia o lona gaosiga. E tatau ona manatua i le mafaufau o ituaiga maʻisuka eseese o lenei masini e ese foi, ae o le taunuuga e tutusa lava - o le hyperglycemia faifai pea.

Uluaʻi ituaiga

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le le lava o le inisalini na gaosia. O lenei hormone na mafai ai e le suka ona ulu atu i totonu o le masini. O le gaosiga o le inisalini e tupu i le siʻusiʻu o le pancreas, i totonu ole lapopoa beta o loʻo i totonu o motu o Langerhans.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻamaonia i le mea moni e faapea, i lalo o le faatosinaga o le tele o auala, lea e masani lava o le tagata lava ia, o le faʻafanoga o nei lava sela e tupu ona o la latou lava faʻamaʻi. O lenei mea e oʻo atu ai i le mea moni o le tino ua amata ona oʻo i se faʻafitauli o le hormone, lea e faʻaalia mai i le hyperglycemia tumau.

E tusa ai ma fuainumera, i le taimi nei, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 i maʻi uma e tusa ma le 15%, aʻo le tele o tagata o tupulaga talavou.

Faitau foi. Vaega o le atinaʻeina ma le gaioiga o le suka suka

Lona lua

O le maʻisuka ituaiga 2 ua faamatalaina i le masani ai o le gaioiga o le inisalini. O lona uiga, o le tino e le masani ona i ai se faaletonu o lenei hormone.

Ae ui i lea, o sela e tatau ona nofouta i ai, o le a leiloloa ai le gafatia. Ona o lea mea, e tatau i le tino ona maua le faateleina o le inisalini, ae e le lava i taimi uma.

O lona uiga, o lenei taimi e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le inisalini ma le suka o le toto.

I le aluga o taimi, o le pancreas ua maeʻa, o le mea lea e tatau ona faʻatulagaina le togafitiga o le inisalini. O le maʻisuka lea e taʻua o le lona lua, lona lua o loʻo faalagolago i le insulin.

O le atinaʻeina o lenei fesuiaiga o togafitiga e mafua ona o le le paleni o meaai, amioga leaga, le tino vaivai, gaʻo, ma le taumafa ava malosi. I le maʻisuka uma, e sili atu i le 80% e mafatia mai le ituaiga faʻamaʻi lona lua.

Hyperglycemia o se suʻesuʻega faʻamaonia

O le faitioga autu mo le fuafuaina o le maʻisuka o loʻo lagolagoina pea le hyperglycemia. Ina ia fuafuaina lenei faailoga, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto mo le suka. E sili ona lelei le faia o lenei suʻega i luga o se manava gaogao, ona sili atu lea o le faʻamatalaga. E mafua ona o le faʻalauteleina o le faʻasologa o le glycemia i le masani, lea e mafai ona faʻalavelaveina ai le faʻamaʻiina o le maʻi.

Afai e te mauaina se iuga e silia ma le 7.0 mmol / L, e mafai ona e masalomia le i ai o le maʻisuka. E le mafai ona e faʻamautuina lenei siakiina naʻo le iuga o lenei suʻega, talu ai ona o sea tulaga e mafai ona mafua mai i le tele o isi mafuaaga, e pei ole:

  • ogaoga faigata
  • tuutuuga pe a uma le manua
  • faiga faʻafefe.

Ina ia iloa le i ai o togafitiga, e tatau ona faia nisi faʻataʻitaʻiga faʻavasegaina.

Faʻamatalaga suʻesuʻega faaopoopo

Faatasi ai ma metotia faaopoopo o le suʻega, o le suega o le faapaleni o le glucose ua avea ma mea autu. O le faʻavae auro foi mo le fuafuaina o le i ai o le maʻisuka. O le suʻega e faia e pei ona taʻua i lalo:

  • anapogi fuaina ua fuaina
  • i le taimi lava e maeʻa ai le auʻiliʻiliga, e faia ai se uta o le carbohydrate - 75 kalama o le kulukose,
  • Suʻeina ole suʻe toto i itula uma,
  • aemaise lava ogaoga o faʻamaʻi, e iai se manaʻoga e fuafua le glycemia i le 30 minute.

Faitau foi O le a le Diabetes Congenital

I le mauaina o le iuga pe a uma le 2 itula e sili atu i le 11.1 mmol / l, e fautuaina le tagata maʻi e toe faia le suʻega pe a mavae ni nai aso. I le mauaina o ni taunuuga lelei se lua mai le suega o le faapaleni o le kulukose, ua maua ai se siama o le maʻisuka.

Fuafuaga o le ituaiga o togafiti

Le faʻamalamalamaina o le siama, faʻapea foʻi ma le filifilia o le maʻisuka, e tele nisi suʻesuʻega e faia.

  1. C peptide. O lenei suʻega e faʻaalia ai pe o le gaosiga o le inisalini e tupu i vela beta Faatasi ai ma le ituaiga muamua o togafitiga, o le a maua se toesega o le auiliiliga o sailiiliga. O le ituaiga lona lua o loʻo faʻaalia i tulaga masani poʻo tulaga faʻalelalolagi. E tāua le mafaufau i se umi umi o le faʻamaʻi, faapea foi ma ona foliga masani, o le faaitiitia i le maualuga o le C-peptide e mafai ona matauina.
  2. Fuafuaga o mea faʻamalosi i beta sela. Afai oi ai, e leai se masalosalo o le tagata maʻi o le ituaiga muamua o faʻamaʻi.
  3. O nisi taimi e faia ai se suʻesuʻega faʻasolosolo e fuafua ai le i ai o se genetic predisposition i lenei maʻi.

Isi faʻataʻitaʻiga

Ina ia faʻamautinoa lelei le ituaiga o maʻisuka, e tatau ona aoina le tele o le aofaʻi o faʻamatalaga e uiga i le maʻi, faʻamalologa o faʻamaʻi, ma ia amanaʻia ona uiga faʻapitoa ma le tino.

O lea la, o le maʻi suka o le ituaiga muamua e masani ona faʻaalia e uiga nei:

  • amata i se talavou, e oʻo lava i le 30-35 tausaga,
  • o le faʻamaʻi e masani ona amata faʻafuaseʻi, faʻafuaseʻi,
  • gasegase e sili atu le mamafa, e tusa lava pe latou te 'ai i mea masani poʻo sili atu nai lo mea masani,
  • o loʻo i ai le manogi o le acetone mai le gutu, e faʻaalia ai le faʻateleina o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e masani lava ona iloagofie e na uiga.

  1. Le amataga o le maʻi ina ua uma le 40 tausaga.
  2. O le amataga o le faamai o le asymptomatic, ma le alualu i luma ae o le alualu pea i luma. E masani lava, e maua e fomaʻi se togafitiga e ala i se faalavelave, i le taimi o togafitiga o auala eseese.
  3. E masani ona tupu i tagata mamaʻi e mamafa tele.

O se faʻataʻitaʻiga saʻo o suʻesuʻega faʻavasegaina o lenei fomaʻi ua mafai ai ona e faʻamaonia le saʻo togafitiga, atiaʻe le auala saʻo ma meaʻai mo le maʻi. O nei fua faʻatatau o le a faʻaleleia ai le lelei o le olaga o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Le natura o uluai faʻaaliga

O le faʻaalia o eseesega eseese o le faʻamaʻi e foliga ese foi. O le faaletonu o le inisalini e matauina i le uluai faatinoga e taʻitaʻia ai i tulaga ogaoga e pei o le hyperglycemic poʻo le ketoacidotic coma.

O le suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i lenei mataupu e le faigata.

O le inisalini resistance, avanoa faʻatasi ma le filifiliga lona lua, e amata lemu, ma o faʻaaliga muamua o le faʻamaʻi ua iloa i se taimi talu mai le amataga o le maʻi.

Ata faʻaleleia

Ole suʻesuʻega eseese o le maʻisuka ituaiga 1, o tagata maʻi e le faigofie i le mamafa, ma i nisi tulaga atonu e faʻaititia. O le filifiliga lona lua e faʻailoaina i le oona i le tele o tagata maʻi.

O faʻamaoniga o le inisalini e faʻalagolago i le fomu o loʻo taʻua:

  • o le fia inu ma le susu
  • faateleina manaoga mo meaai,
  • urination e avea ma masani, faʻalauteleina o le siʻosiʻomaga,
  • popole i le tele o vaivaiga ma le sasaina,
  • malulu e masani lava ona atiaʻe, faʻamalo le paʻu e sili atu ona leaga,
  • ua faaitiitia tomai faalemafaufau.

Le siakiina o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 - ua amata lemu ma lemu:

  • o le faitioga autu o le le faʻamaoniaina o le vaivai,
  • e mafai e le tagata gasegase ona lagona le faamalieina mo le tele o tausaga,
  • o faʻamaoniga e sili atu ona faʻamaonia pe a oʻo ina faʻalavelaveina faʻafitauli e fesootaʻi ma faʻamaʻi capillary.

O le eseesega o siama o le maʻisuka i tamaiti e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le maualuga o la latou gaioiga ma le mafaufau. Afai e itiiti le faʻaogaina o se tamaititi mo se taimi puupuu, faʻaititia le aʻoga, ma i le taimi talu ai nei o loʻo i ai se mea moni o se faʻamaʻi viral - e aoga le mafaufau e uiga ile 1 fesuiaiga ole maʻi.

O le filifiliga lona lua mo se taimi umi e le afaina ai le gaioiga ma le atamai o le tamaititi, o le mea lea, e sili atu ona faigata le iloa.

Faailoga o le fale suʻesuʻe

O le maʻi suka - o le fesuiaiga o siama e faʻalagolago i faʻamatalaga o suʻesuʻega.

O le kulūkose e le o faʻamaoniga i le eseesega o siaki o le ituaiga 1 ma le 2, talu ai i nei tulaga e lua e mafai ona eseese lautele.

E sili atu le lelei o le fuafuaina o mea o inisalini i totonu o le toto - i le uluaʻi kopi, o le paʻu mataʻutia o le a matauina, i le lona lua - o se mea masani poʻo sina faʻalauteleina o mea.

Faʻaiʻuga

O se ituaiga o le faamaʻi o le inisalini e mafua mai i le atinaʻeina o vave, o faʻalavelave faʻalavelave i le tulaga o le tele o coma. I le filifiliga lona lua, o le atinaʻeina o tuai o faʻalavelave i le tulaga o le faaleagaina o totoga o loʻo aʻafia - o le fatu, mata, tino o le tino, ma fatugaʻo - e sili ona maualuga.

Ina ia filifilia le togafitiga saʻo mo le maʻi, e tatau ona faʻamautu saʻo lona ituaiga - e manaʻomia ai le siakiina o le eseesega.

E faʻapefea ona faia le siakiina eseese o le maʻisuka?

O le maʻi suka (DM), e tusa lava po o le a le ituaiga, o se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia ai togafitiga faʻamalosi. Ma ina ia mafai ona lava lenei togafitiga, e tatau ona manino le fuafuaina o lona ituaiga ma ia le aofia ai le avanoa o isi maʻi e tutusa ma faailoga. O le mea lenei e faʻamaonia ai faʻamaʻi eseese, lea o le a tatou talanoa i ai mulimuli ane.

Pe a suʻesuʻeina le maʻisuka, e le o taimi uma e manaʻomia ai le siakiina o le eseesega (DD).

O le tele o taimi, o faʻamaʻi o le faamai ua faʻaalia, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1 - i lenei tulaga, o se suʻega toto mo le kulukose e lava lea.

Afai o le faʻamaoniga e sili atu i le masani, o loʻo maua se suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 1 ma e vave amataina le togafitiga, ma na o le taimi lava e faʻataʻitaʻiina ai togafitiga faaopoopo pe a talafeagai.

E sili atu le faigata i le maʻisuka ituaiga 2 - o ona faailoga e le o faʻamatalaina, o le tele o faailoga o le maʻi e mafai ona mafua i le matua poʻo isi faʻafitauli, e taua tele le vavaeeseina o faʻamaʻi ma faʻaʻailoga tutusa. Ma i lenei tulaga, faatasi ai ma masalosaloga o le maʻisuka ituaiga 2, ua faia ai le siakiina o eseesega.

E taua foi mo tagata gasegase e iai se faʻamatalaga e le masani ai o loʻo faʻauʻuina i falemaʻi i se fomaʻi poʻo le faʻamaʻi mai faʻamaʻi o latou foliga e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Vaʻaiga faʻapitoa (DD) e mafai ai ona e faʻatuina le gata o le maʻisuka, ae faʻapea foi le foliga o lona auala (neurotic, angiopathic poʻo le tuʻufaʻatasia), lea e taua foi mo le tofiaina o togafitiga saʻo.

DD e mafai ona faʻatuatuaina pe afai e le faia e le tagata maʻi ni tapenaga o le inisalini. A leai, o le a le saʻo ia iuga.

O nei mea poʻo isi faʻaaliga o le maʻisuka o loʻo aʻafia foi i isi faʻamaʻi. O le mea lea, e matua taua lava i le faagasologa o le siakiina o mea eseese ina ia le aofia ai maʻi nei:

Faailoga o le faateleina o le galala ma le faʻateleina o le urination:

  • chronic pyelonephritis, faʻaogaina o le tino, afaina o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi pipisi,
  • polydipsia ma le malosi o se natura o le neurogenic,
  • faateleina le gaosiga o le hormonone aldosterone,
  • fibrocystic osteitis,
  • maʻisuka insipidus (togafiti o le pituitary gland).

E tusa ai ma le uiga o le hyperglycemia:

  • faʻavaveina o hormones o le tino (BIC),
  • Cushing's syndrome
  • maʻi suka
  • acromegaly
  • faʻalavelave faʻapitoa o le uʻamea i totonu o fatu ma okeni,
  • bazedova faamaʻi
  • faiga o le toto o okeni o le endocrin system,
  • hyperglycemia o se natura o le neurogenic,
  • hyperglycemia mafua ona o le tele o le taumafaina o meaʻai gaʻo,
  • eseese faʻafitauli o le pancreas ma le ate.

E tusa ai ma le faʻamaoniga o le i ai o le kulukose i totonu o le uila:

  • o faʻamaʻi luga, faʻaalia e le hyperglycemia,
  • maitaga glucosuria,
  • maʻisuka faʻatasi ma isi maʻi faʻamaʻi,
  • mea oona
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafua ai le glucosuria e avea o se aafiaga le tumau.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi e seasea ona tupu ma se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi, lea, e pei o se tulafono, e tupu i se matua laʻititi. Afai ei ai ni faʻamaoniga o lenei maʻi, o se suʻega o le kulukose toto e lava lea e faia ai se siama.

O faailoga muamua o le maʻisuka o le ituaiga muamua e:

  • tausaga le matua - lalo ifo o le 30 tausaga,
  • vave faʻafuaseʻi le faʻamaʻi
  • faʻailoa paleni o le mamafa, e tusa lava pe lelei pe sili atu foi meaʻai paleni,
  • le manogi o le acetone i luga o le ea, lea e faʻaalia ai le i ai o tino o le ketone i totonu o le toto.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, aemaise lava pe a oʻo i tamaiti laiti, o ona aʻafiaga faʻaanatura i fua ninii e matua le mafaufauina, o nisi suʻesuʻega e tatau ona faia e faʻamaeʻa ai le siama.

Muamua, o suʻesuʻega faʻasolosolo i aso taʻitasi e fesoasoani e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 1, ma lona lua, o se suʻega o le faapaleni o le glucose, e faia i le faasologa lenei:

  • Fuafuaga o le anapogi toto toto.
  • Faʻatonuina o le "suka" solution (75 g o le kulukose malogo i le 250-300 ml o le vai).
  • Toe faia le suʻe toto i le 2 itula i le maeʻa ai o le fofo.

O le maualuga o le suka o le 11.1 mmol / L poʻo le maualuga o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka. O nisi taimi, i le faasologa o le suʻega, e ave le toto mo suʻesuʻega i nisi taimi ma le afa itula. O le suʻega e toe faia pe a mavae sina taimi e faʻateʻa ai faʻalavelave faʻafuaseʻi uma, o le aʻafiaga o mea e le fesootai i le faʻamaʻi.

Afai o suʻega suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le maʻisuka, ma isi faʻamaoniga o le maʻisuka e faʻaaliali laitiiti, ma pe a oʻo mai foi ni faailoilo o le maʻisuka ituaiga 1 (e le masani ai mo lenei ituaiga faʻamaʻi), o le suʻega toto mo le maualuga ole C-peptide e faʻaaogaina mo le DD. O lenei auiliiliga e faaalia ai pe o le pancreas e maua ai le inisalini, o lona uiga e fesoasoani e iloa lelei ai le ituaiga o maʻisuka - i le ituaiga muamua, ua faaitiitia le maualuga o le C-peptide.

I le faʻavae o le maʻisuka DD ituaiga 1, e mafai foi ona faia se suʻesuʻega mo le i ai o auupega-auto i le pancreatic cell antigen. O le i ai o ia faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1. Ma le mea mulimuli, o le isi auala faaopoopo mo le DD o le ituaiga muamua o le maʻisuka o le suʻesuʻeina o genetics, i le faagasologa lea o suʻesuʻega o fuainumera e iloa ai le faʻavae o le maʻisuka i le faʻamaʻi.

Afai e leai ni faʻaaliga o le maʻisuka, ae o le suʻega o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i luga atu o le 7 mmol / l, o loʻo i ai le mafuaaga e masalomia ai se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua. O isi mea e faʻaalia ai le mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • silia le 40 tausaga
  • amio le taua
  • mamafa mamafa
  • faʻamaʻi o le genitourinary ma / poʻo le cardiovascular system, organs of vision, skin, lea e mafai ona tutoatasi pe o ni faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2.

Mo suʻesuʻega eseese (faʻamaoniga o le siama o le maʻisuka ituaiga 2), o suʻesuʻega nei e faia:

  1. O suʻesuʻega faʻapitoa o le toto ma le urine e faʻaesea ai le avanoa e maua ai le tele o fomaʻi, faʻamaʻi pipisi lea e ono mafua ai le hyperglycemia.
  2. O le suʻega ole glucose toleniga, lea i le tulaga o se faʻamaʻi o le a faaalia ai se maualuga e sili atu i le 11.1 mmol / L.
  3. Fuafuaina o le maualuga o le C-peptide, lea o le a masani pe maualuga foi i le maʻisuka ituaiga 2. O le faaitiitia o lenei faailo i le maʻisuka ituaiga 2 e na o le tulaga o se maʻi ua matua tuulafoaia na tupu, pe a faaitiitia le uamea e faaitiitia ai le gaosiga o le inisalini.

DD diabetic com

Coma o se tulaga matautia lea e mafai ona atiae i soo se taimi i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

E fa ituaiga o maʻi suka - hypoglycemic, ketoacidotic, hyperosmolar ma lactacicic. E tofu i latou ma ona lava mafuaaga, foliga ma metotia o togafitiga (o nisi taimi e faʻafeagai).

O le mea lea, o le eseesega o le siakiina o measina e taua tele mo le manuia o le aveeseina o le maʻi mai se coma.

DD i lenei tulaga e faia i luga o le faavae o vaega nei:

  • o faailoga e iloa ai le i ai ma le tikeri o le faʻalalauina o le tino - le vevela ma le mago o le paʻu ma mucous membranes, faʻaitiitia le leo o mata mata,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi - foliga manava, o le i ai poʻo le leai o le manogi o le acetone i le ea ua tafe,
  • Faailoga o galuega a le CVS - taʻaloga, fatu fatu,
  • faailoga o le diuresis - faateleina, faʻaitiitia pe leai foi urination,
  • faʻamaoniga o le faʻalavelave o le tino - osofaʻiga o le faʻavaivaia, afu, faʻateleina o le toto, vevesi, pallor, gaʻo, ma isi.

Faʻatasi ai ma le le lava o faʻamatalaga, lea e masani ai mo se tulaga pe a ulu atu se tagata maʻi i se fomaʻi i totonu o se siama, e taua tele le iloiloga o le tausaga o le maʻi - o le hyperosmolar ma le lactacicic comas e seasea tupu aʻe i se talavou po o le vaeluaga tausaga.

I le tele o tulaga, a maeʻa le DD muamua i le nofoaga o le falemaʻi, ua faia se faʻamalamalamaga o suʻesuʻega falesuesue, lea e mafai ai ona e faʻamaonia ma faamanino le suʻesuʻeina e faʻavae i faʻataʻitaʻiga nei:

  • toto toto, tino o le ketone, sodium ma lactate
  • o le paleni toto toto.

O fomaʻi faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina le DD muamua o le maʻi o le maʻisuka toetoe lava i le nofoaga o le valaau i le tagata maʻi ma, i le leai o masalosaloga e uiga i lona sao, amata ona faia se seti o mea faʻafuaseʻi faʻapitoa aʻo le i taunuu i le falemaʻi. O le mea pito sili ona taua, ia iloa le sili atu le matautia o le faʻapitoa mo le maʻi mai isi mea uma, lea e mafua mai i le natura o le gasegase.

Toma o le maʻisuka

I le faagasologa o le DD o le vae o le maʻisuka, e taua le muamua faʻaseseina le ono mafai ona faʻaleagaina le paʻu o pito i lalo e le o aʻafia ma le maʻisuka. Afai e faʻamaonia le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona fuafua le fomaʻi o le maʻi:

  • Neuropathic. faʻaalia i le leai o se lagona o vae, faʻalavelave ma le tingling, aemaise i le po. I le taimi lava e tasi, o mafanafana e mafanafana, o le paʻu o loʻo i ai se lanu masani, o vaega o le paʻu i nofoaga o le faʻatuputeleina o le avega ua faʻamaʻaina, o le stratum corneum ua faʻamaua. Lafoaʻiga o tamatamailima, vae ma tapuvae, faʻaleleia le fula. I nei lava vaega e tasi, e maua ai gasegase e leai ni tiga, ma mafai ai ona atiaʻe le gangrene susu.
  • Ischemic. O tagata maʻi e iai lenei ituaiga o suka o le maʻisuka e afaina mai le faʻasalalau faʻafuaseʻi. O le paʻu o pito pito i lalo, e amata mai i vae, e paʻu i le lanumoana, e toso i luga, e faigofie ona fusi. Lafoaʻiga o tamatamailima, maʻi tiga o tamatamailima ma mulivae, galalenu mamago e mafai ona atiaʻe.

Faʻasalaga eseese o le siama o le maʻisuka vae ua mafai ai ona e amata togafitiga i se taimi talafeagai e aloese ai i faʻalavelave matuia e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamavaeina.

E le masalomia, o le eseesega o siama o le maʻisuka ma ona faʻafitauli e matua taua lava mo le saunia o le taimi talafeagai ma le tausiga lelei i le tagata maʻi, e puipuia ai le atinaʻeina o tulaga ogaoga, ma mautinoa le lelei atoatoa o le olaga. Faʻafomaʻi faʻasoifua maloloina faʻaonapōnei o loʻo i ai meafaigaluega uma ma auala talafeagai mo le faʻatinoina o se faʻafitauli, e na ona e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i le taimi.

Tuua Lau Faamatalaga