Faʻafitauli insulin: o le a le mea e mafai ona tupu?

Faʻaauau insulin poʻo le maʻi faʻasolosolo - o se mea taatele. E tusa ai ma suʻesuʻega, e tusa ma le 21% o le faitau aofai o tagata e aafia i Europa, ma 34% i Amerika. I le lamatiaga o talavou ma tagata e sili atu i le 50, pe a sili atu ona vaivai le tino. O le a lenei faʻamaʻi ma o le a lona lamatiaga?

Faʻailoaina o le taimi

O le inisalini e nafa ma le suka o le toto, lea e taua mo le atoatoa o le faʻatinoina o mamanu uma ma okeni. O le faʻamalosia o inisalini o lona uiga e le mafai e le tino ona taulimaina ona tiute, o le mafuaʻaga lea e maualuga ai le aofai o le kulukose.

I lenei tulaga, o le pancreas e maua ai le sili atu pepeti o le hormone, aua o lona faamoemoega o le puipuia o le maualuga o le suka mai le masani. E tatau ona ia galue "i ni suiga se lua ma e aunoa ma ni aso," e mautinoa lava e taʻitaʻia ai ituaiga uma o faʻafitauli.

E le gata i lea, o loʻo i ai se isi faʻafitauli - o siama e maua ai le teteʻe i le insulin, ona o lona aoga e pau i lalo ifo. O le faʻamalosia o insulin e avea o se tulaga o le physiological e mafua ai le maualuga o le hyperglycemia ma le maʻisuka.

Vitio: O le manatu o le faʻamalosia o le inisalini, faʻapea foʻi ma ona faailoga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le faʻamaʻi muamua na tupu mai ma le le lelei. O le palasi, le lava, le vevesi po o le sauāga, faapea foi ma isi lagona le lelei e mafai ona avea ma faailoga o isi faafitauli tau le soifua maloloina, ae ua avea nei ma "faailo o le faailo", e taʻu mai ai o se mea e sese lava le tino.

Faailoga masani o le inisalini e aofia ai:

  • faaitiitia le mafaufau,
  • faanoanoaga
  • fiaai pea
  • maualuga le toto maualuga
  • afaina, isi faafitauli o gastrointestinal,
  • maualuga maualuga le toto suka ma triglycerides.

I ni faʻalavelave ogaoga, o le tetee e aliali mai i foliga o acanthosis - sosoʻo uliuli i luga o tapuvae, tulivae, lima, ma o nisi taimi o tua o le ulu. O le Acanthosis o loo faailoa mai ai ua amata ona tupu le faamaʻi i se mea e le masani ai.

E mafai e le tagata gasegase ona matauina le faʻaalia o faʻamaoniga o loʻo i luga, e aofia ai le faʻailoga i luga o le paʻu, mo le lua pe sili atu tausaga. Ae afai e te le togafitia le faafitauli, faʻaauau pea ona e taʻitaʻia se olaga le lelei, o faʻafitauli o le a oʻo atu ai i le oti.

Faʻailoga

E toetoe lava a le mafai ona iloa le maʻi o le metabolic i le amataga. E oʻo lava i faʻataʻitaʻiga e leai se mea e faaalia ai se maualuga maualuga o le insulin i le toto. Ae o se mea manaʻomia lenei mo le faʻamaʻi, lea o le a vave iloa e se fomaʻi poto.

O le togafitiga sili ona lelei o le suʻesuʻeina o le tui, lea e taʻua aloaia o le NOMA. E fesoasoani i le fuafuaina o le insulin resistance index, lea e mafai ai ma le 97.9% e ono fai mai pe maʻi le maʻi ile maʻi. Ina ia faʻafoʻi le taunuʻuga, e tuʻuina atu se suʻega i le tolu aso i le laina.

Leai se mea e sili atu le taua o le suega o le kulukose mo le suka o le toto. O loʻo faʻatinoina i le taimi lava lea aʻo leʻi fuafuaina le igoa o le NOMA ma ua faia i luga o se manava gaogao, pei o iloiloga uma. Seiloga ua uma ona maua faʻamaumauga mulimuli mai le fale suesue, e faatonuina e le fomai togafitiga.

O fomai i le lalolagi atoa o loo taumafai e saili se tali i se tasi o fesili autu a tagata gasegase: "O a mafuaaga o le foliga mai o le tui o le inisalini?"

I le taimi nei, e tele mafuaʻaga ua maua ai mafuaʻaga e le toe tali lelei ai lela i le inisalini. E aofia ai:

  1. O aʻafiaga faʻapitoa e tulaʻi mai ona o le faʻalavelave tupuga o le tino o le tama i totonu ole manava. O nisi o faʻamaʻiloga e mafai ona iloa i le taimi o le maitaga e iloa ai foi le i ai o le teteʻe i le pepe.
  2. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino lea e foliga mai ai e faʻalavelave ai faʻamaʻi inisalini. O le taʻiala o la latou gaioiga e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina.
  3. O nisi o faaletonu o le endocrin ma fomaʻi, e maua ai le tele o hormones, o le inisalini o inisalini, e pei ole GH (hormone tupu), cortisol, glucocorticoid.
  4. Manua le lelei ma le gaʻo. Faatasi ai ma tagata gasegase, o le lamatiaga o le maʻi gasegase e 40% le maualuga nai lo i latou e le mafatia i le mamafa o le mamafa.
  5. Auala le lelei, e aofia ai le leai o se faamalositino, galuega le tumau, tumau le atuatuvale.

Fai mai tagata popoto o le inisalini o le aʻafiaga e afaina i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatasi ai ma corticosteroids poʻo hormones tuputupu aʻe, faʻaleagaina o masani leaga. O le maʻi gasegase o nisi taimi e aʻafia ai i tua o faʻafitauli ma le galuega o le cardiovascular or endocrine, o se tasi o faʻamaoniga o faʻamaʻi tuga.

O le a le mea matautia

O a aʻafiaga o le faʻamalosia o le inisalini? Pe tatau ona ou ilia le faailo pe a ou vaai i se ituaiga o siama i se faamaumauga faafomai? I soo se tulaga, o le atuatuvale e le o le fofo sili ona lelei. Ae o le maʻi gasegase e matua lamatia ma e manaʻomia vave togafitiga.

E mafua ai le faʻavevesiina o le faʻatinoina o faiga uma ma okeni o le tino, ae o le tele o mea uma e aʻafia ai le faʻaleleia ma le faʻasalaga. O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le sclerocystosis o ovaries, vaivai, le mafai ona maua se vaʻavaʻa i fafine.

O le faʻamalosia o insulin e mafua ai foʻi le faʻamaʻi o le Alzheimer ma isi faafitauli ole faiʻai. I le maualuga o le mamafa, o le maʻi gasegase e sili ona lamatia ma e mafai ona taʻitaʻia ai le atherosclerosis, ma mulimuli ane i le osofaia o le fatu, stroke, ma le tele o faafitauli e fesootaʻi ma le totoina o le toto.

O le mea aupito sili ona taua o lenei faʻamaʻi o le lamatiaga lea o le maʻisuka ituaiga 2, lea e le mafai ona ola e aunoa ma le inisalini o le inisalini ma se meaai malosi. O se tasi e le faia i le taimi e tuiina ai e mafai ona oʻo atu ai i le oti. O le mafuaaga lena e le mafai ai ona e le amanaiaina ia faailoga o le maʻi poʻo le tolopoina o togafitiga mo le taimi mulimuli ane.

Togafitiga ma le puipuiga

O le puipuia ma le togafitiga o le inisalini o le tetee e faigata tele. E le lava le naʻo le suia o le ala o le olaga, e amata ai ona 'ai saʻo pe inu vailaau - e tatau ona faia uma nei mea i le taimi e tasi.

Muamua lava, o togafitiga e faʻamoemoe e faʻafefe ai le mamafa o le mamafa, o le mea autu lea i le maʻi pipisi. Mo lenei mea, ua faʻateleina le gaioiga faaletino i aso taʻitasi ma o se taumafataga faapitoa e faia ma le itiiti ifo o calories. E talitutusa lava le taua o le faatea ese o sikaleti ma le ava malosi, lea e taofia ai le fua o le metabolic o gaʻo uma ma kulūkose.

O tagata o loʻo mafatia i le maʻi faʻasolosolo, ua faʻataʻitaʻiina se meaʻai, o se fesoʻotaʻiga taua i le filifili togafitiga. E aoga le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai oloa e maualalo le faʻaogaina o le faasinomaga, ina ia latou faʻalemuina le maualuga o le toto suka, faʻaitiitia le lagona o le fiaai mo se taimi umi.

O meaai nei e tatau ona aofia ai i le taumafataga:

  • fualaau suamalie
  • fualaau faisua
  • greens
  • fatu atoa
  • nati
  • pi
  • oloa gaosi susu,
  • e maualalo le gaʻo ma aano o manufasi.

Mo se paleni taumafa, o le taumafataga e aofia ai faʻaopoopoga maloloina ma vitamini ma minerale e faʻalagolago ile fibertible dietary diet. E mafai ona e inu mea teuteu faalenatura, e le sili atu le leaga nai lo togafitiga, ae leai ni aʻafiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, infusions e faʻavae i luga o laumei ma birik bark.

Mai le lisi o mea e taua e tatau ona faʻaumatia oloa leaga:

  • suka ma mea uma suamalie
  • meaʻai vevela, suamalie,
  • sukalati
  • tao tao
  • falaoa, pasta,
  • meaʻai gaʻo
  • mea suamalie suamalie
  • pateta, kāloti,
  • meaai mai meaʻai vave.

E taua le faʻatapulaʻa le aofaʻi o gaʻo. O a latou masani i aso uma e le tatau ona sili atu ma le 10% o meaʻai uma. Oona, faʻapea foʻi ma lisi o oloa ua afaina ai le soifua maloloina ma e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, lea e lamatia ai tagata e maua i le maʻi pipisi.

Fomaʻi

I mataupu faigata, o vailaʻau ua faatonuina e tau ai le maualuga o le suka toto, maualalo le cholesterol, ma faʻasaina le toto maualuga.

Mo lenei faamoemoe, e tele vasega o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina:

  • thiezide diuretics e tau i le faaitiitia o le mafiafia o puipui o toto toto,
  • biguanides, lea e aofia ai Metformin, faʻaaoga mo le gaʻo,
  • Falemaʻi, lea e faʻaaogaina e faʻaititia ai le toto suka pe a uma ona 'ai,
  • sulfonylureas, faʻateleina le lagona o sela i le inisalini.

O nei mea ua fautuaina i na o tulaga tulaga ese, pe a manaʻomia le togafitiga faʻafuaseʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le sulfonylureas mafua ai suiga i le maualuga o protein plasma, o se taunuuga matuia leaga.

O le faʻamalosia o insulin o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faateleina o le suka o le toto ma se amio le saʻo o le tino i le gaosiga o le inisalini. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i ni faʻafitauli eseese, o le sili ona leaga o le maʻisuka o le tikeri lona lua.

Faʻafouina insulin - togafitiga mo le faʻamalosia o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin, o le mea moni, o se tulaga e le tali atu ai sela o le tino i le inisalini o le hormone, ma o le mea lea e le mafai ona aʻafia ai le suka, o le filifiliga o nisi o meaʻai ma le le aofia ai o isi o le laasaga autu lea e faʻatonutonu ai le glucose metabolism.

O le a le malosi o le inisalini

O le faaupuga faʻamalosia o inisalini e faatatau i le mafai ona maua le tino o sela e tali atu i le insulin. O le le mafai ona maua o sela e fusifusia ai le hormone ma, o le mea lea, e tali atu ai i lona faailoilo e taʻitaʻia ai le mea moni e le o gaʻo le kulukose i sela.

E taʻitaʻia lenei faateleina le kulukose toto ma, i le taimi lava e tasi, ua maualuga le maualuga inisalini totoaua e le mafai ona faʻaaoga tatau le hormone.

O le a le mafuaʻaga o lenei tulaga?

Mafuaʻaga: sili atu le pule faitalia o inisalini poʻo le faaletonu o le kenera

Glucose metabolism vavalalata vavalalata gaosiga o le inisalini mai peta peta o le pancreas. O siama o lo tatou tino o loʻo i ai inisalini o loʻo maua i luga o le paʻu o le cell, lea e mafai ai ona tatou faʻagaoioia le faiga o le felauaiga ma mulimuli ane le faʻamauaina o le suka i siama.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, e le mafai e tali ona tali atu i le inisalini:

  • Gaosiga o le inisalini tele: pe a iai le tele o le inisalini mai le pancreas ona o mafuaaga eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o le suka o le toto e mafua mai i le le lelei o meaai.
  • Faʻasologa o le gasegase: pe a maua e tagata o loʻo i luga o se potu se manuʻa faʻaleagaina pe ua faʻaumatia e siama.

Taʻologa A poʻo le P B faʻamalosia

E ui lava o le faʻamalosia o le inisalini e taʻitaʻia ai i taimi uma, tasi. le mafai ona maua sela e tali atu ai ile inisalini, e mafai ona i ai i ni ituaiga eseese se lua:

  • Ituaiga O le faʻamalosia o le inisalini: sili ona taatele, faʻatasi ma faʻamaʻi e pei o le maʻi gasegase, ituaiga 2 maʻisuka ma le ovary polycystic.
  • Tusa B le faʻamalosia o le inisalini: o se ituaiga o le faʻamaʻi, o se natura puipuia. O se vaega o le i ai o faʻamaʻi e tetee atu i le faʻaleleia o le inisalini.

O a ni tapulaʻa o loʻo i ai le taua o le insulin i totonu o tapulaa masani?

Tests ma auala suʻesuʻe mo suʻesuʻega

O le maualuga o le inisalini toto o le 6-29 μl / ml. O le faʻamaoniga o le faʻamalosia o le inisalini e faia i le faʻaaogaina o metotia eseese suʻesuʻega, suʻesuʻega falesuesue poʻo suʻesuʻega i falemaʻi.

Ae o suʻesuʻega suʻesuʻega, o mea patino mo le inisalini o le:

  • Faataitaiga o le Hyperinsulinemic-euglycemic: e mafai ai ona e fuafua pe fia le kulukose e manaʻomia e taui ai le faateleina o le inisalini e aunoa ma le hypoglycemia.
  • Suesuega o le faapalepale insulin: o se suʻega suʻesuʻe e faia e ala i se suʻega faʻapitoa.

E ui o nei metotia e saʻo, e matua faigata lava ona faʻaoga mo faamoemoega faʻapitoa, e masani lava ona faʻaaoga mo faamoemoega faasaienisi.

I faʻataʻitaʻiga i aso uma, nai lo le faʻaaogaina o metotia nei:

  • Maitauina o maʻi: tagata gasegase i le gaʻo po o le i ai o le vavao o le puimanava nai lo le masani masani ona maua ai le malosi o le insulin.
  • Suʻega ole suʻega: faia i le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma a maeʻa ona ave le 75 g o le kulukose i totonu.
  • Itu o insulin: fua faʻatatau i le inisalini, faʻapitoa i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. E masani ona faia faatasi ma le gutu o le glucose.
  • HOMA Index: O se parakalafa taua mo le iloiloina o le inisalini o le HOMA (Homeostasis Model Model Assistance).

Faʻatonuga e ono Faʻapogai ai le Faʻateleina o Faʻasusina Inisalini

O mafuaʻaga o le inisalini e ese, ae e masani lava ona taʻitaʻia ai le le mafai o sela e tali atu ai i le insulin:

  • Mea taumafa ma le olaga: le paleni meaai, lea e aofia ai le taumafaina o se tele o sugars faigofie, suti ma meaʻai gaʻo, o se olaga faʻasolosolo malie ma le le lava o le faʻaaogaina o tulaga ia e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi gasegase, gaʻo ma le insulin resistance.
  • Genetics: i nisi tulaga, ei ai ni faaletonu o le gaʻo i le inisalini na talia, lea, o se taunuuga, e le lelei le galue. O nisi o faʻamaʻi pipisi, e pei o le Donohue syndrome ma le syndrome Rabson-Mendenhall, lea e fuafua ai le faʻamalosia o le inisalini i tamaiti, e mafai ona taua o se faʻataʻitaʻiga.
  • Immunology: faʻamaʻi o le tino puipuia o le tino e mafua ai le faʻavaeina o auupega e gaoioi faasaga i le inisalini talipi. I le taimi nei, o nei faiga e le o malamalama lelei i ai, ae latou te taitaia le pule B insulin.
  • Hormones: o nisi o faaletonu o le endocrine, e pei o le Cushing syndrome poʻo le faʻasalaga, e fuafua ai le atinaʻeina o le insulin, ona o le tele o hormones e pei o le GH (hormone tupu), cortisol ma glucocorticoids, o inisalist anttagonists, ua faia.
  • Tumama: O nisi o veʻa, e pei o le pheochromocytoma ma le glucagon, e fuafua ai le gaosia o le tele o hormones e faʻatau i le inisalini.
  • Vailaʻau: O le faʻaogaina o corticosteroids poʻo hormones tutupu aʻe (GH) e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamalosia o le inisalini.

E tatau foi ona maitauina o nisi faamaʻi e mafai ona avea ma mafuaʻaga ma, i le taimi lava e tasi, o se taunuuga o le faʻamalosia o le inisalini, pei o le a tatou vaaia i le isi vaega.

Faailoga e fesootaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini

O le faailoga autu o le inisalini o le faateleina le kulukose o le toto, o lona uiga hyperglycemia ma le faateleina o le toto o le inisalini (hyperinsulinemia), lea e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaoniga e pei o le vaivai, moe, ma vaivaiga lautele.

E ui i lea, o loʻo i ai le tele o isi faʻamaoniga e sili atu i luga o aʻafiaga, ma o nisi taimi o mafuaʻaga o lenei maʻi, lea e aofia ai vaega eseese ma tino, aemaise lava:

  • Mai le faʻaleleia o le tino: o se tulaga o le inisalini faʻataʻitaʻiga e oʻo atu ai i se tulaga o le hyperandrogenism, o lona uiga, o le faʻaopoopoga o tamaloloa tane i le fafine. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le faalēmataʻu, amene, ma le faʻalavelave e pei o le polycystic ovary syndrome. Afai e tulai mai le tui ile insulin i le taimi o le maitaga, e mafai ona mafua ai le faʻanoanoa, aemaise i masina muamua o le maitaga. Menopause, o se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi pipisi, e mafai foi ona taʻitaʻia ai le inisalini, ona e iai se suiga i le metabolism ona o le leai o le estrogen.
  • O le gaosiga o le vailaʻau oona: o le inisalini e mafua ai suiga i le metabolism o gaʻo gaʻo.Aemaise lava, o le aofaʻi o gaʻo gaʻo maualalo i le tino e faʻalauteleina, lea e sau mai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto. O lenei mea e fuafua ai aafiaga eseese i le maualuga o le tino o le tino: o le faaputuputuina o gaʻo eletise e mafua ai le maua o le gaʻo ma le gaʻo i le gaʻo o le tino, gaʻo o le ate, ma i le maualuga o le gaʻo e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.
  • Faiga palapala cardiovascular: O le inisalini e mafai ona afaina ai le cardiovascular, e pei o le faateleina o le toto na mafua ona o le faateleina o le sodium taofi ona o le hyperinsulinemia, o le fatuina o paʻu oona i arteries e faaitiitia ai le toto i le fatu.
  • Paʻu o le paʻu: O se tasi o uiga o le faʻamalosia o le inisalini o le atinaʻeina o paʻu o le paʻu ua taʻua o le acanthosis, lea e mafua ai le vevela o le paʻu, lea e sili atu le pogisa mafiafia. Ae ui i lea, o le faiga o fesoʻotaʻiga faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini e le o iloa.
  • O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka: o le masani masani o le faʻamalosia o le inisalini. E faʻaalia ai o ia lava o ni uiga masani o le maʻisuka, e pei o le galala tele, faʻaoga faifai pea, vaivai, fenumiai.
  • Isi aʻafiaga: Faatasi ai ma isi aʻafiaga o le faʻamalosia o le insulin, o le foliga mai o le siama, lea e fesoʻotaʻi vavalalata ma le polycystic ovary syndrome ma le hyperandrogenism, o le gau o lauulu, e fesoʻotaʻi foʻi ma le faateleina o le gaosiga o androgens.
Faʻalogo! Ole faʻamalosia ile inisalini e mafai foi ona fesoʻotaʻi ma isi faʻamaʻi, e ui lava e le o se taunuuga saʻo. O se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamalosia o le inisalini e masani ona fesoʻotaʻi ma le gaʻo ma le faʻamaʻi, e pei o le hypothyroidism, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le gaʻo, ma faʻateleina ai le malosi o le faʻaputuina o le gaʻo, ma le aʻafia ile atalrosclerosis.

E faapefea ona togafitiga le inisalini?

O le faʻamalosia o insulin, aemaise lava e aʻafia e meaʻai, fualaau oona, po o le faʻaleagaina o mea faʻasolo, e togafitiga faʻatasi ma fualaau faʻasaina ma fualaau e fesoasoani e tau ai lenei maʻi.

Ina ia iloa pe faapefea ona taulimaina le faʻamalosia o le inisalini, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a fautuaina le fofo e sili ona fetaui, e fuafua i mafuaaga na mafua ai le faafitauli. Ma matou te tuʻuina atu fautuaga ia te oe!

Puipui le faʻamalosia o insulin: meaʻai ma gaoioiga

O meaʻai masani lava o se tasi lea o laasaga autu mo i latou o loʻo mafatia i le faʻamalosia o le inisalini e fesootaʻi ma le maʻi faʻasolosolo. O le mea moni, o meaʻai le lelei ma le mamafa ma le inosia e mafua ai le mafuaʻaga muamua o le faʻamalosia o le inisalini.

O le mea lea, o le aveesea o le mamafa e taua mo le faamalologa. O le mea lea, ei ai nisi o oloa e sili ona lelei ma isi e tatau ona alofia.

  • Meaʻai e sili ona fiafia i ai: Mea taumafa i le maualalo o le faasinomaga o le toto, o lona uiga, o le siʻosiʻomaga le maualuga o le suka i le toto, ma o le mea lea e faʻatapulaaina ai le matelaina i le taimi, sili ona taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoamata atoa-fatu falaoamata, fualaʻau maualalo-masini, meaʻai susu, susu susu. E sili atu foi le taumafa ma le iʻa.
  • Meaʻai e Aloese ai: O meaʻai uma e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, e pei o pastry, suga faigofie, areto ma pasta mai falaoamata lelei, e tatau ona alofia. Meaʻai suamalie, mea inu gaosi suamalie, ava malosi, ma nisi o fuainumera o fualaau faisua e pei o pateta ma kāloti e tatau ona faʻatapulaʻaina.

E taua foi gaoioiga faaletino talafeagaifaia i aso taʻitasi ma a itiiti ifo i le tolu taimi i le vaiaso e faʻaalia ai le gau o le mamafa.

Herbal Tea 1

Meaʻai

  • 1 sipuniti o lau launiu,
  • 1 sipuniti o le fatuberryberry
  • 30 g o lau laulani
  • 1 lima o fatu o fatu.
Faʻaaogaina: E tatau ona faʻafefiloi le faʻafefiloi i le vai inu mo le sefulu minute, ona fufulu lea ma inu i le itiiti ifo ma le faatolu i le aso.

Herbal Tea 3

Meaʻai

  • ½ Tbsp Sage laʻau,
  • 15 g o lau o le eucalyptus,
  • 35 g o lau paina
  • 35 g lanu parani.
Faʻaaogaina: Faʻafefiloi laau laʻau, faʻaalia mo le sefulu minute ma inu faʻolu i le aso.

Vailaʻau Faʻafitauli Mo le Initaneti Resistance

O togafitiga o vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaititia ai le toto toto, ma, o le mea lea, e faʻaitiitia ai le hyperinsulinemia.

O vailaʻau o loʻo e faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa lea e mafai ona e maitauina:

  • Biguanides: o le metformin e aofia ai i lenei vaega, ma e sili ona talafeagai i le tulaga o le insulin resistance mai le oona, ma e faʻaitiitia ai foi lagona o le fiaaai.
  • Glinides: vailaau e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto suka pe a uma ona 'ai, ma faʻatasi ai ma i latou ua tatou vavaeeseina le faʻasalalau.
  • Sulfonylurea: faʻapupulaina le lagona o sela i le inisalini, ae le mafai ona faʻaaogaina, aua e ono mafua ai suiga i le maualuga o masini plasma. Glycvidone, glipizide ma glibenclamide e aofia i lenei vaega.

Na matou taumafai e fatu se ata lautele o le faʻamalosia o le inisalini. O lenei togafitiga i tulaga ogaoga e matua lamatia, o le mea lea o le puipuiga e taua tele.

Faʻafouina insulin

O le insulin o se fesoasoani taua o le tino, e nafa ma le faatonutonuina o le metabolism o gaʻo ma le faʻaitiitia o le kulūkose toto. Ae o tagata uma e iloa lenei hormone o se togafitiga, poʻo le, o se fofo lagolago mo se faʻamaʻi matautia e pei o le maʻisuka.

E leai se fualaau o loʻo faaaogaina i le taimi nei e vave ona gauai atu i vailaau faʻafomaʻi. E leʻi atoa se tausaga talu ona faʻataʻitaʻiina le atinaʻeina o le talosaga mo togafitiga o tagata.

I le taimi muamua na maua mai i le paʻu o manu (puaa, povi, ma faga), ae o le inisinia o le kenera e le tumau, ma i lona televave o lona atinaʻe, ua aʻoaʻoina ai e saienitisi le gaosia o le inisalini.

Manatua o le inisalini e gaosia i le tino o tagata taʻitasi ma e nafa ma le metabolism. E toʻatele tagata latou te talitonu sese o le inisalini o se vailaʻau e naʻo le manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka.

Leai, o le mea taua lenei o le hormone e tele sona aafiaga i totonu oo tatou tino. E le gata ina maualalo ai le kulūkose o le toto, ae maua ai foi le aʻafiaga ma le faʻasao-catabolic.

Mafuaʻaga mo le vaʻaia

Mafuaaga mo le predisposition i le faʻamalosia o le inisalini:

  • O le faʻamalalaina o le mafuaʻaga lea o le teteʻe atu i insulinogenetics (faʻamaoni),
  • toto maualuga
  • afaina (aemaise lava foliga vaaia o le sili atu i le centimita ma le vavao o le puimanava),
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • faʻamaʻi.

O suʻeesese o ituaiga eseese e matua ese lava le lagona o le insulin. 10 mcED / ml (maualuga o le inisalini) i totonu o se tagata soifua maloloina e manaʻomia le tino o le tino e faʻaitiitia ai le gaʻo. Ina ia taofia le tuʻuina atu o le kulūkose i totonu o le toto, e tatau i atigi ate ona oʻo i le 30 mcED / ml. Ma o le sefulu taimi sili atu (100 mcED / ml) e manaʻomia e le tino mo le faʻaaogaina o le kulukose e le tino maso.

Ole faʻamalosia ole inisalini e le gata na aafia ai le maʻisuka, ae e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga ole maʻi fatu. O le insulin i totonu o le toto e afaina ai le tulaga o puipui o toto toto.

O nai tamai toto i totonu o vaʻa e le faʻamavaeina, lea e mafai ona oʻo atu ai i le pipisi.

Ona o le faateleina o le anotusi o le "leaga" cholesterol i totonu o le toto, o puipui o le vaa ua sili atu i luga o paʻu, o puipui o le katerike ua matua mafiafia, ma o le toto e mafai ona maua ai le toto e faaitiitia.

O le togafitiga autu, poʻo le, o le puipuia o le faʻamalosia o le inisalini, o se meaʻai e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le carbohydrate.

Peitai, e le o mea uma e gaosia ai le gaʻo e matua afaina ai o tatou tino: o fualaau eseese e mafai ona 'aina e aunoa ma le fefe, ae o le sukalati, lauti suamalie ma le kofe, mea faʻafiafia ma mea e gaosi ai meaʻai e tatau ona muta.

Saienitisi saienitisi i le gafa o le kenera e fai se vailaau e togafitia ai le insulin, ae o le taunuuga e le mafai ona faʻafanoina. Matou te faʻamoemoe o le a oʻo mai lava i le taimi lata mai nei vavega o vailaau, ma o le a mafai ona fesoasoani i lou tino e feagai ma se faafitauli e pei o le insulin resistance.

Faʻafouina insulin

O le faʻamalosia o insulin o se tulaga faʻaleagaina e manaʻomia ai le inisalini i aso taitasi i le 100-200 iunite. O le faʻamalosia o insulin e mafai ona mafua mai i le tele o suiga, aemaise lava le faʻamalosia o mea faʻapitoa.

I tulaga e aʻafia ai ma le faʻaititia o hormones pituitary (corticotropin, somatotropin, hormones thyroid, prolactin), faʻaitiitia o le glucocorticoids (hypercorticism), mineralocorticoids (pheochromocytoma), pe i le tulaga o togafitiga ma nei vailaʻau, faʻamalosia le inisalini.

I ia tulaga, ua lava lea e faʻaaogaina ai le aʻafiaga o le mea e faʻafeteʻese ai le faʻavae o le inisalini.

O nisi taimi o le faʻamalosia o le inisalini o le taunuuga o le faʻaitiitia o le numera o faʻamaʻi inisalini, o le faʻaalia o faʻamaʻi faʻamaʻi i le inisalini na talia poo le inisalini lava ia, ma le vave faʻaleagaina o le inisalini.

I lenei tulaga, e fautuaina e sui le ituaiga o inisalini, fesuiaiga i sauniuniga ole inisalini ole tagata poʻo le faʻamaonia ole kulukosecorticoids, faʻaaogaina ole vailaau faʻasaina i ni atopaʻu laiti.

Igoa o le hypoglycemial oral e ala i vailaʻau faʻasolosolo ma masini o gaioiga e vaevaeina i ni vaega: sulfonamides, biguanides, in-glucosidase inhibitors, faʻafoe faatonutonuina o le glycemia postprandial.

Ina ia mafai ona faʻaalia le gauai i sauniuniga o sulfanilamide, o le faʻamaoniga e faʻamaonia ai le maualuga o le fualaau oona i totonu o le manava i le taimi e tasi (mo se faʻataʻitaʻiga, 3 mg o le kulimi).

Glycemia e fuafua ao le i aveina le fualaau faasaina ma 30 minute uma mo le 5 itula pe a uma ona faaaoga.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le glycemia e 30% pe sili atu mai le tulaga muamua, o le lagona lelei i fualaau oona e manatu lelei e faamalieina.

O le uluai augatupulaga o le sulfonylureas e mafua mai i le maualuga o aso taitasi o nei fualaau faasaina ma, o se taunuuga, o lo latou maualuga o le vevela. I le taimi nei, o le tele o latou e le o faʻaaogaina.

O vailaʻau faʻaluaina e tuʻuina atu glibenclamide, (euglucon, daonyl, mannilil), lea e faʻaaoga i se fualaau o le 1.75, 3.5 ma le 5 mg 1-3 taimi i le aso, glycidone (glurenorm), glycoslazide (maʻisuka, predian), faʻasalaga (minidiab).

Faapitoa se vaega fou ole vailaʻau oona e faʻamalosi ai le toto o se vaega glycidon, o lona aoga sili - Faʻavave le metabolism i totonu o le ate (e oʻo lava i tagata gasegase i ni faʻamaʻi tuga) ma le excretion o le 95% e ala i le vailaau oona, lea e mafai ai ona faʻaaogaina i togafitiga ogaoga ogaoga, aemaise lava le nephropathy o le maʻisuka.

Fua o Glenrenorm - 30 mg tolu taimi i le aso. E le gata i lea, e masani lava ona taʻitaʻia e le ulu o le suauu se tulaga o le hypoglycemic, e le saofaga i le maua o le mamafa, ma e talia lelei e tagata gasegase.

Tuua Lau Faamatalaga