Aisea e matautia ai le maualuga o le cholesterol?

E tusa ai ma fuainumera, o tagata uma lava e oʻo atu ile 35 tausaga o le taumafanafana e maualuga le maualuga o le plasma cholesterol. E mafai e se tagata ona aʻoaʻo e uiga i le matautia o le lipoproteins mai le aufaasālalau i le taimi o le fomaʻi, ae o se fesili manaia e popole ai tagata maʻi o le: o le a le cholesterol e matautia mo le tino?

Atinaʻe Atinaʻe

Cholesterol faʻavae papa

A o lei agai i le fesili: o le a le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol, muamua, e tatau ona e malamalama i mafuaaga o le cholesterol i le tino.

E masani ona finau le au atamamai e vavalalata le tulaga o le maualuga i le toto e le tatau ona sili atu i le 5 micromoles i le lita o le toto. Ae ui i lea, o le lamatiaga e na o le lipoprotein maualalo, ona o loo i ai le meatotino o le faaputuputu i luga o vaa, ma pe a mavae sina taimi e tupu ai atherosclerotic plate. E faasolosolo malie lava i luga o le tuputupu ae se vavaega, lea e fesoasoani e vaeluaina puipui o vaʻa, o nisi taimi e taʻitaʻi atu ai i le faʻaogaina atoatoa. I lenei tulaga, o le toto totoʻa ua faʻalavelaveina, o le faagaoioia ma le faagaioiga o le okeni o le parenchymal ua faʻaumatia i totonu o le tino. E faʻalagolago lava i le nofoaga o le thrombus.

I le tele o tulaga, o le faʻalavelave e tupu i totonu o le manava, limas, tafue, ma isi. E tusa ai ma lenei fomaʻi o loʻo fai mai fatu o parenchymal organs.

  1. Afai o le vaa autu, lea e nafa ma le gaioiga o le fatu, e aafia, ona amataina lea e se tagata se fatu fatu.
  2. Afai o susu o le faiʻai ua gaʻo, ona maʻi ai lea o le tagata maʻi.

O le osofaia o le fatu, o le taʻavale o ni faʻamaʻi tuga e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

O le faafitauli ogaoga o le faʻamaʻi lea o le faʻagasolo lemu ma i le tele o tulaga, e le lagona e se tagata ni faʻaʻailoga i le taimi muamua. O le uluaʻi faʻaaliga e tupu pe a faʻapalapala le toto i le okeni, o le aluga e toetoe lava o le afa ua paʻu. Ole taimi tonu lea ile atherosclerosis o loʻo i ai i se tulaga alualu i luma.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le cholesterol i tane e tupu pe a ausia se faailoga o le 35 tausaga. Ma o le cholesterol toto i fafine e tulai maualuga i le taimi o le misa.

Ua finau le au atamamai fomai e faapea o le maualuga o le cholesterol mafua ma taunuuga e faalagolago tonu lava i le soifuaga o le tagata maʻi, tausaga ma le itupa. Le lelei le taumafa, leai se gaioiga faaletino - o nei mea uma e mafua ai le atinaʻeina o maʻi matuia i le tino. E le gata i lea, o nisi o faʻamaʻi e mafai ona avea ma mafuaʻaga.

Afai o le tagata maʻi o loʻo faʻaauau pea lona maualuga i le mea e maua i le lipoproteins maualalo i le plasma toto, ona tupu ai lea i le tele o taimi le lamatiaga o le fatuina o patho tuga. E toatele e le o manatu o se mea e popole ai, ae ui i lea, o le mea sese lenei. E ui lava i le mea moni o vailaau faʻaonaponei e mafai ai e oe ona faʻaumatia vave togafitiga, faʻaitiitia le soifua maloloina, e aunoa ma le manaʻo ma le fesoasoani a le tagata maʻi, o taumafaiga uma e faʻaititia i le leai. E tusa ai ma fuainumera, o le 20% o paʻu ma 50 fatu fatu e taʻitaʻia saʻo ai i le tele o cholesterol.

O le cholesterol toto maualuga e le o se faasalaga. Ma o se manatu e tasi e le tatau ona avea o se panacea. O le mea moni, o mea maualuga e maua ai taunuuga matautia e lamatia ai le ola. Ae peitai, o le faaitiitia o le faailo e mafai ona ausia e le gata i le faafetai i vailaau, ae faapea foi i meaai lelei ma se toe iloiloga o lou olaga. I le faʻaaogaina o mea taumafa poʻo le faʻaitiitia o le lipoprotein, e mafai ona e toe faʻafoʻiina atu le fuainumera.

E tele manatu e moni lava, o le a tatou iloiloina le mea sili ona taatele:

  1. E talitonu tagata o le cholesterol e ulu atu i le tino o le tagata na o meaai. O le tala fatu ma e na o le 20-25% o gaʻo e maua mai i meaʻai, o le isi o loʻo faʻapipiʻiina i le tino. O le mea lea, o meaai tatau lelei e mafai ona fesoasoani i le faʻaititia o fuainumera e 10-15%, e fautuaina e le au fomaʻi ia maʻi e pipii i se taumafataga faapitoa, lea e fesoasoani pe afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le masani masani i le tele o iunite. Ae o le vavaeeseina o le gaioiga o meaola manu ma meaai e 100% e le aoga, talu ai o loʻo i ai foi se manuia mo se tagata ei ai le lipoprotein.
  2. Soʻo se cholesterol e le lelei. E le o le mea lea, o le mea sili ona lamatia e mafua mai i mea o loʻo maua i lipoproteins maualalo. O le isi vaaiga e fesoasoani i le lelei o le galueaina ma le faagaoioia o le tele o okeni ma polokalama. Ma o le tagata gasegase e mafai ona na ona afaina pe afai e tele taimi e maualuga atu nai lo le masani.
  3. Mai i le tele o cholesterol, o maʻi uma e tulai mai. Afai e te tilotilo i fuainumera, e le o se tasi faʻamaʻi e mafua ona o le faateleina o faailo. Mo se fesuiaiga i faailoilo, o loʻo i ai mafuaʻaga ma faʻamuamua mea e ono afaina ai le ola maloloina.

Afai, o le taunuuga o le biochemistry, o le tagata maʻi na faʻaalia mai mea le talafeagai, ona tatau loa lea i le tagata tomai faapitoa ona faailoa mai le mafuaaga na suia ai le paleni o elemene o le tagata maʻi. Talu ai o lenei mea ua na o se faailo itiiti o nisi o okeni ma fulufulu i totonu o le tino e le o lelei le galue. O faʻamaʻi uma e tulaʻi mai i tua atu o le le lelei o meaai, popolega, masani leaga, ma isi, ae o le cholesterol lava ia e le afaina ai le faʻalavelave o faʻamaʻi.

  1. Maualuga maualuga o lamatiaga ola. O nisi tagata gasegase e talitonu o le maualalo o le aofaʻi o le a fesoasoani e faʻateleina le ola mo ni nai tausaga Ae leai se faʻamaoniga e lagolago ai lenei mea.
  2. Faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa e faʻafeiloaʻi ai le toe aumaia o faailo i mea masani. O lenei manatu e le faʻamaoni, talu ai o vailaʻau poʻo vailaʻau faʻamalosisi o loʻo faʻaaogaina i le tele o le cholesterol e mafai ona faʻaleagaina ai tagata. Afai ei ai le sili atu o le lipids, ona avea lea o se auala lelei ma lelei e foia ai le faafitauli, o mea taumafa paleni.

Po o le a lava le tane poʻo le fafine, o le toto maualuga o le cholesterol maualuga e lamatia ai le ola maloloina ma e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻaaogaina. O le fofo aupito sili ona lelei o le puipuia o fua. Ma e na o le toe iloiloina lau meaʻai ma lou olaga, e mafai ona e ausia fua masani masani.

O a ni aʻafiaga o le faateleina o le cholesterol?

Cholesterol o se tino gaʻo e aofia ai i le tele o gaioiga o le tino. O se mea e fai mo le faʻapipiʻi o meaola o meaola e pei o meaola - hormones, e aʻafia i le toe faʻafouina o puipui puipui ma membranes, ma o ia foi o se tagata foaʻi ma le malosi o le malosi.

O le a le maualuga o le cholesterol maualuga e ono lamatia mo le tino o le tagata?

I le toto toto, o le cholesterol e atagia mai e ni faailoga se lua - HDL ma le LDL. O le cholesterol lenei e fesoʻotaʻi ma poloka polotini. E tusa ai ma a latou meatotino ma le natura o le aʻafiaga i le mumu, o vaega nei e lua o le cholesterol o ni tagata tetee (faʻafeagai ma isi). O le maualuga o le lipoproteins e faʻamamaina ai puipui tetele, faʻalauteleina le leo ma le elasticity o laʻau. O lipoproteins maualalo maualalo e laiti ma e pipii faʻatasi. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le toto gasegase, LDL o loo teuina i le va o fiu endothelial.

O le mea e masani ai, o nei ituaiga e lua o le lipid molecules ua vaevaeina i le "leaga" ma le "lelei" cholesterol. O le faateleina o le LDL (vaega aʻafia) e lamatia ai le atinaʻe o le atherosclerosis o vaʻa ma taunuuga ogaoga. O le faʻapipiʻi i puipui o maʻa, lipoproteins e mafua ai taulai atu o le mumu. Macrophages, o taumafai e faʻataʻitaʻi atili ma sili atu le pipiiina o mole mole LDL e leai se taimi e ulu atu ai i le toto mai le taulaiga ma ua liua i le tele o sela "foamy", fai ai faʻamau. I le mulimuli ai i lenei mea, o le faagasologa o le sclerosing o le vaega afaina o le vaa e amata, lea e le gata na solia ai le gafatia i le lotoifale, ae o le a avea foi ma mea e faaleagaina ai le mimiti i totonu o le lumanaʻi.

O le vavalalata o le lumena o le vaa e solia ai le faʻafefeteina o le okeni e fetaui, lea e maua mai e lenei faga. Faʻalagolago i le faʻasinomaga, o le ai ai uiga iloga ma taunuuga o lenei faagasologa. Afai e aʻafia le atherosclerosis i le tino o le fatu, ona faʻalavelaveina ai lea o le fatu o le fatu. O le maʻamaʻi, e mafai ona faigata i le angina pectoris, faʻamaʻi fatu fatu poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. Afai o le gaioiga ua atiina ae i totonu o vaʻa o le faiʻai, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le paʻu. O nei tulaga uma ei ai le maualuga o le taufaamatau i le olaga.

Ina ia puipuia faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular system, e tatau ona iloa faʻamaoniga autu o le lipid profile, o suiga ia o le a avea ma faailoga muamua o togafitiga. Mafaufau pe o le a le maualuga o le leaga ma le lelei o le cholesterol ei ai tulaga lamatia o nei faafitauli.

O a ni aʻafiaga o le cholesterol?

O tulaga masani o cholesterol e faʻalagolago i le itupa ma le matua o le maʻi. Ae ui i lea, o maualuga maualuga o le cholesterol maualuga i alii e tutusa lava le lamatiaga pei o tamaitai. I vaitaimi taitasi o le olaga, o le masani o le toto cholesterol o le toto e ono eseese ona o le tele o itu o le physiological - suiga o le hormonal, maitaga, matua tuai o le tino.

O se faailoilo masani o le masani o le cholesterol o se fuainumera e oo i le 5.2 mmol / l. Ae afai ei ai se laʻititi laʻititi i le suʻega, e le o lona uiga o le a tupu le faʻamaʻi pe a oʻo loa ona faʻasalalau le puipui o le 5 iunite. Faʻavasegaga o le aofai o le cholesterol i le lipid profile (mmol / l):

  • Augofie - 5.0 pe itiiti. E leai se lamatiaga.
  • Faʻalelei maualuga - mai le 5.0 i le 6.0. O le aʻafiaga o le faʻaoga.
  • O le maualuga o le cholesterol maualuga - 7.8 ma le maualuga. O le tulaga lamatia e maualuga.

I le faaopoopo atu, o le faailo o le aofaʻi o le cholesterol e tatau ona totogi i le maualuga o isi vaega ole lipid (HDL, LDL, liprotein (a), triglycerides) ma le tuufaatasiga o le atherogenicity.

O le mea lea, faatasi ai ma fuainumera e maualuga atu nai lo le 7.8 mmol i le lita o le aofaʻi o le cholesterol, o le atherosclerosis mechanics atonu e amata i le fatu ma toto toto. O le maualuga o le cholesterol maualuga e le o se tulaga saogalemu - 5 - 6 mmol i le lita - o nei faailoga mo se suʻesuʻega loloto atu e fomai faapitoa.

Faailoga o le Cholesterol Maualuga

I le tele o mataupu, o le uluaʻi laʻasaga o le maualuga o le cholesterol e maua faalilolilo. Na taua lea mea e mafua mai i le mea moni e faapea o fafo e leai ni uiga o le gau o le lipid, ae o loo faagasolo faagasologa o meaola oona. E mafai ona fesoasoani le talafatu lipid e iloa ai togafitiga i lenei taimi - o se suʻega o le toto o meaola mo lipids. E aofia ai le cholesterol atoa ma ona vaega - LDL ma le HDL, atherogenic coefficient, triglycerides.

Afai e te le faia fua i le taimi ma amata le vaega amata o le hypercholesterolemia, o le a alu i le isi mataupu ole aoga. Ua oʻo mai faailoga ma faitioga i fafo. Latou te faalagolago i le fea vaega o le cardiovascular system ua foliga mai e sili ona vaivai. O faʻamaoniga sili ona taatele o:

  • Afai o le atherosclerosis e tupu i vaʻa vaʻaia, o le a iai faʻamatalaga o le neurology: o le dizziness, cephalalgia, o le faʻanoanoa, o osofaʻiga o le ischemic, ma i tulaga maualuga, o tafe.
  • O le liona i totonu o vailaau oona e fafaga ai le fatu o le fatu e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le manava o le manava, angina pectoris, maʻi fatu fatu, fatu fatu, fatu fatu.
  • Pe a afaina le atherosclerosis i vaʻa o le fusi o pito i lalo, o le toto ma le vaʻalele o vae e faʻalavelaveina. O le tiga e aliali mai pe a savali, faʻalavelave, faʻafefete faʻamalosi i le gangrene.
  • Xanthomas. O lanu samasama ia e lanu samasama i luga o le paʻu, ae maise lava ile mata.

Ole maualuga ole cholesterol maualuga o se tulaga lamatia lea e feagai ma ogaoga ogaoga pe a le faia ni togafitiga ile taimi. E fautuaina e fomaʻi le suʻeina o le lipidograms e siakiina ai le tulaga o le paleni o le lipid, 'ai lelei, tausia se olaga ola, ma i le taimi muamua, e oʻo lava i faʻamaoniga e le patino, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi faʻapitonuʻu.

Faʻatasi ma suʻesuʻega taimi ma suʻesuʻega, o le togafitiga mo togafitiga o le atherosclerosis e sili ona lelei.

O le a le cholesterol?

O lenei mea e pei o le gaʻo, o le mea na tupu e tupu tele i le ate. O fatuga o meaola e mafua mai i lea mea, ona o le gaʻo o loʻo gaʻo i totonu o le tootoo laiti. A aunoa ma lea, o le gaioiga masani o sulu, o le faʻaaogaina o hormones o feusuaiga e le mafai. E le gata i lea, o le cholesterol o le elemene autu autu o le paʻu o le cell, e fai o se insulator o fiva namu ma maua ai le vitamini D mai le susulu o le la ina ia mafai ona gauaiina eo tatou tino.

O a tulaga matautia o le maualuga o le cholesterol?

Ae peitai, afai e siitia le cholesterol, e liliu mai se fesoasoani i se fili. O aʻafiaga aupito sili ona taatele o le maualuga o le cholesterol maualuga (aua o lenei vailaau o loʻo taʻua i saienitisi).

  • O faaputuga Cholesterol i luga o puipui o toto toto e faasolosolo lava ona vavalalata ai lo latou lumanaʻi, lea i le pito i tua e mafai ona taitai atu ai i le fusi o le gaʻo.
  • O le iʻuga, o faʻamaʻotoga ua faʻaleagaina e mafua mai ai le toto i le fatu, ma e oʻo atu ai i le faʻafitauli o maʻi fatu fatu.
  • Afai e faamutaina le toto ma le okesene e tafe atu i le fatu maso e mafua i le toto, o le a le mafai e le tagata ona faʻatali.
  • A faʻapipiʻi toto toto e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le atherosclerosis ma le angina pectoris.
  • Faatasi ai ma le solia o le toto i le faiʻai, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le afaina.

Manatua le mea e tupu pe a paʻu le paipa paipa i le umukuka poʻo le faletaele? E oʻo mai le taimi e matua tele ai le lapisi i totonu e le mafai ai ona toe faʻafefe le vai. Ae afai i se tulaga faapea o le faafitauli e foia ma le fesoasoani a se paʻu, ona i ai lea i le tulaga o le tino o le tagata, o le malepelepe o toto toto po o fausaga e mafua ai le ogaoga, pe afai e le o le oti.

Faailoga o le Cholesterol Maualuga

Faʻalogo i lou tino. I le mauaina ma amata togafitiga ile taimi, e mafai ona aloese mai le tele o taunuuga leaga. Faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga, o se tulafono, o faailoga ia o le atherosclerosis, lea e aliali mai ona o le teuina o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o toto, ma e aofia ai le cholesterol. O nei faʻamaoniga e aofia ai:

  • Angina pectoris, lea o se taunuuga o le vavalalata o mea o le fatu o le fatu.
  • Paʻu i vae i le taimi o gaioiga faaletino ona o le vavalalata o laʻau e gafa ma le toto i vae.
  • O le i ai o le toto ma o le faʻaleagaina (vavae) o toto toto.
  • O le faʻaaogaina o pusa atherosclerotic e oʻo atu ai i le thronbron coronary, ma faʻavevesi ai le foliga o le le manuia o le fatu.
  • O le i ai o lanu samasama i luga o le paʻu, ua taʻua o xanthomas. O le tele lava o taimi e iloa ai i latou i mata.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

O le mea e masani ai, o mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol e taofiofia ai o tatou olaga.

O le le lelei o meaai paleni o le autu lea o le tagata solitulafono. E tele meaʻai e maua i le cholesterol, lea e le o iai sona aafiaga faʻapitoa i lona maualuga ile toto. E aofia ai le cholesterol lelei - HDL. O le lamatiaga ia i tatou o oloa e maua ai le maualuga o meaʻai gaʻo - falaoamata, gaʻo mama ma sisi, sukalati, mayonnaise, meataalo, meaʻai vave. Latou te taʻitaʻia ai le faaputuga o cholesterol leaga - LDL.

O se olaga le tauagafau e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei maʻi. O le utaina i le ofisa i luma o le mataʻitipi komepiuta, o loʻo matou gaoioi i se mea leaga. Ona o lenei mea, ua sili atu le mamafa o le mamafa - o le isi mafuaaga mo le siitia o le cholesterol. O le tapaa ma le ava malosi foi e saofagā i lenei mea.

O tulaga taua o le atinaʻeina o lenei faamaʻi o le faʻauigaina, itupa (e sili atu ona ono mafatia tagata i lenei faʻamaʻi) ma le matua - o le matua tatou te maua, o le maualuga foi lea o le avanoa e maua ai le maualuga o le cholesterol.

Lower cholesterol

Aʻo leʻi toe foʻi atu i togafitiga faafomai, mafaufau i ai, atonu o le mea atoa e na o se olaga le lelei? I le faʻamautuina, e mafai ona e faʻaumatia le maʻi e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Faʻateleina, ia lava le moe, mataʻituina le mamafa, faʻaumatia amioga leaga, faʻatapulaʻa lau faʻaaogaina o meaʻai e maua i gaʻo tumu, 'aina atili fualaau faisua ma fualaau aina, meaʻai gaosi atoa, iʻa maualuga i omega-3 acid fatty, nuts.

Mafuaaga ma faailo o le hypercholesterolemia

E tele mea e mafai ona faʻaititia ai le tele o le LDL i le toto. O le mafuaʻaga autu o le faʻaaogaina o meaai e aofia ai gaʻo fesuiaiga e afaina tele ai le fatu cardiovascular.

Ua maualuga le maualuga o le Cholesterol ma le le lava o le tino. O le leai o se faʻalavelave e faʻagesegeseina ai faiga faʻavaomalo ma fesoasoani i le faʻaputuina o le LDL i totonu o vaa. I le lumanaʻi, e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le aʻafiaga o le hypercholesterolemia e faʻateleina i le faʻaaoga masani o nisi fualaau faasaina. O nei mea e aofia ai le vailaau faʻamalosi, mana fanau ma corticosteroids.

O le isi mafuaʻaga e mafua ai le sili atu o le gaʻo gaʻo e maua i le talo i le ate. O le faagasologa e atiaʻe faasaga i le talaaga o viral infections, ava malosi ma le faʻaaogaina o fualaau oona.

Isi mea e fesoasoani i le faaputuputuina o le LDL i le toto:

  • afaina
  • siama i le thyroid horron,
  • genis predisposition
  • gout
  • toto maualuga
  • vaisu (faʻaaogaina o le ava malosi ma ulaula),
  • uluaʻi faiva
  • popolega faifai pea
  • faʻamaʻi fatu
  • measina megaloblastia.

O faʻasolosolo faʻamaʻi o le toto, gasegase o le rūmatoid, faʻamalo o le tagata lava ia, o le kanesa prostate, Werner syndrome ma le maʻi pipisi e mafua ai ona maua i le cholesterol matitiva. E oo lava i le tau e aafia ai le maualuga o LDL. O le mea lea, i tagata nonofo i itu i saute, o le maualuga o le gaʻo-pei o le tino i le tino e sili atu le maualuga nai lo tagata e tafe i le itu i matu.

O le faaputuga o le cholesterol e taʻitaʻia ai le maʻisuka. Ma o le maualuga o mea afaina e faalagolago i le matua ma le kenera. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le a sili atu ona pagatia tagata i le hypercholesterolemia, ma o tagata matutua o loʻo faʻaititia le gasegase, o le mafuaʻaga lea e faigofie ai ona ulu atu i luga o latou puipui.

E mafai ona e fuafuaina le i ai o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto i le fale, pe afai e te gauai i se numera o faailoga. Faatasi ai ma le faaputuputuina o se mea-gaʻo i totonu o le tino, o le tiga e tupu i pito i lalo ma le ua, puupuu le manava, angina pectoris, migraine, toto maualuga.

Xanthomas e aliali i luga o le paʻu o le tagata maʻi. O lanu lanu samasama o loʻo siomia ai mata. Isi faailoga o le hypercholesterolemia:

  1. fomaʻi faʻamaʻi,
  2. mamafa tele
  3. loto vaivai
  4. faʻalavelave i le faʻaogaina o meaʻai,
  5. fualaʻau suamalie
  6. vailaau vaaia ma le malepe o toto toto.

Harm cholesterol mo le tino

O a mea e ono lamatia ai le tele o le LDL? A oʻo i luga o le mea e masani ai le cholesterol masani, e atiaʻe le atherosclerosis, lea e faʻapupulaina ai le paʻi o le stroke poʻo le fatu fatu. O lenei mea e foliga mai e mafua mai i le faaleagaina o le fulafula e maua ai le myocardium ma le atherosclerotic plate.

Afai o le a gaʻo le vaʻa toto, o le a lava le ulu o le toto ma le okesene e le oʻo i totonu o le fatu. O le auala lenei e atiina ae ai cardiosclerosis, lea e maua ai vaivaiga i le maʻi, o le fatu o le fatu e le mautonu, ma o le moe o loʻo aliali mai.

Afai e leʻi maua i le taimi tatau le faʻamaʻi, ona tupu ai lea o tiga i totonu o le fatu ma fomaʻi IHD. Ischemia e lamatia tele i le mea lea e tau atu ai i le paʻu poʻo le fatu oso.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o le hypercholesterolemia o le fesoasoani lea i foliga o atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le faiʻai. O se taunuuga o le le lelei o meaai a le tino, ua galo ai se tagata, ua mafatia o ia i ulu o le ulu, ua faapogisaina pea i ona mata. Afai o le atherosclerosis o le faiʻai e faʻatasi ma le maualuga maualuga, o le mea e ono tupu i le atiaʻe o le stroke e faʻaateleina i le 10 taimi.

Ae o le tele o lamatiaga o le soifua maloloina e faapea o pusa atherosclerotic e tele lava ina saofaga i le vaeluaga o le va. Ma o lenei mea ua afaina i le oti, ma e fesoasoani e fesoasoani ai i se tagata i na o le 10% o mataupu.

Afai e te sili atu i le masani o le cholesterol i le toto, ona oʻo lea i le tele o isi faaletonu e mafai ona atiaʻe,

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • maʻi faʻasolosolo o le ate ma meaola faʻafefete,
  • maʻisuka nephropathy,
  • angina pectoris
  • pulmonary embolism,
  • loto vaivai

Faʻafefea ona faʻamaopoopo le cholesterol

Hypercholesterolemia e tatau ona togafitia lelei. Afai e taua tele le cholesterol, e faaitiitia i lalo e te manaʻomia le fefaʻatauaʻiga i se fomaʻi o le a ia faʻatau togafitiga fualaau. O fualaau faʻasaienisi mo le atherosclerosis o fuainumera, siama acid eleʻele, fibrates, inhibitors ACE, vasodilators ma Omega-3 acids. O le Alpha lipoic acid ua faatonuina foi.

E le gata i le ave o fualaau, gaioiga faaletino ma lalaga i fafo o le a fesoasoani e faaitiitia le lamatiaga o le LDL cholesterol. E tutusa lava le taua o le lafoaia o mea ua fai ma vaisu, aloese mai le atuatuvale ma vave togafitiga faamai o fatugaʻo, ate, mama, fatu, pancreas.

O meaai talafeagai o le a fesoasoani foi i le maualalo o le cholesterol levels i le toto. Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, e tatau ona aveese mai le meaai:

  1. meaola manu
  2. sipuni
  3. suamati
  4. oloa faʻapipiʻi
  5. meaai falai
  6. tao tao,
  7. kofe
  8. piko.

E fautuaina e 'ai meaʻai e mafai ona maualalo ai le cholesterol. O nei meaʻai, kāloti, sana, suauʻu po o falaoa ulaula. E le gata i lea, o le maʻisuka ma le atherosclerosis e tatau ona aofia ai fualaau suamalie, garlic, avocados, seaweed, apples and legumes in the diet.

O faʻamatalaga e uiga i tagata ei ai faafitauli ma le fatu cardiovascular ua faʻamaonia ai le aoga o le faʻaaogaina o le suauʻu ua faʻafefiloi. O le oloa e mauoa i gaʻo gaʻo, lea e faʻatonutonu ai le fua o le LDL i le HDL. Ina ia maualalo le cholesterol, ua lava lea e faʻaalu pe a ma le 50 ml o suauʻu i le aso.

Pasili, lea e aofia ai le fiva o meaʻai e faʻamamaina ai le manava, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le hypercholesterolemia. E oo lava i le tau faasaga i le cholesterol leaga, e faʻaaogaina ai anufe anufe. O masofololoa ei ai se natura masani lea e faʻasaʻoina le lipid metabolism.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le a lenei mea

Cholesterol o se mea-gaʻo e pei o le ate i le ate. E maua mai i luga o le kulifa, ma o le fesoasoani lea e faia ai le faʻafefe o gaʻo i le tootoo laiti. A aunoa ma lenei vaega, o le masani masani, o le faʻasalaga o hormones o feusuaiga e le mafai.

O le Cholesterol e taua foi o le poloka autu autu o le membrane. O se insulator o fiva namu ma e maua ai foi le vailaʻau D mai le malamalama o le la ina ia faʻafefeina e le tino o le tagata.

Aisea e manaomia ai le cholesterol?

O le vaega e faia ni galuega taua:

  1. O le tino o le tagata, e pei o soo se tino, e aofia ai siama. O le cholesterol o loʻo i ai i totonu o le paʻu e faʻamalosia ai i latou.
  2. A aunoa ma lea, e le mafai ona galue le tino o le tino, aua o lenei vaega o loʻo i totonu o le afu o fiva namu.
  3. O le vaega o se vaega o le talo lea e manaʻomia mo le faʻaogaina.
  4. A aunoa ma se vailaʻau, e le mafai ona faʻaaoga le masani i le masani. Faatasi ai ma lona auai, o le tuufaatasiga o hormones.
  5. E oʻo lava i le faʻamaʻi puipuia e le mafai ona galue e aunoa ma le cholesterol.

Lapataiga matautia!

Ae pe a faʻaleleia le maualuga o lenei vaega, o loʻo i ai ni mea le lelei. Aisea e matautia ai le maualuga o le cholesterol? O aʻafiaga le lelei o le tele o tulafono masani e aofia ai taunuuga nei:

  1. O loʻo i ai se faʻaitiitiina o le lumena o vaa, e pei ona faaputuputu faʻamau i luga oo latou puipui. O lenei mea e mafua ai le fesuiaiga o maʻa.
  2. Talu ai o loʻo i ai le faʻaleagaina o laʻau lea e tafe mai ai le toto i le fatu, ei ai se faʻalavelave o faʻamaʻi mai.
  3. Afai e le ulu atu le toto ma le okesene i le fatu maso ona o se toto toto, e tupu ai le afaina o le myocardial.
  4. Faʻasalaina toto o le toto, o loʻo aʻafia ai le atherosclerosis ma angina pectoris.
  5. O le taʻavale e ono mafua mai i le faʻalavelave i le toto i le faiʻai.

O le a le lamatiaga o le cholesterol i fafine? O le aʻafiaga leaga o le sili atu i le masani mo oe o le a tutusa ma le isi. E leai ni eseesega.

O le lamatiaga lea o le tele o le cholesterol i totonu oo tatou tino. Naʻo se uiga faʻaeteete i le soifua maloloina e le mafai ona tuʻuina atu le tino i ia tulaga.

Afai e te faʻalogo i lou tino, e mafai ona e puipuia le tele o taunuuga le lelei. E taua le iloa e le gata o le mea matautia mo le maualuga o le cholesterol, ae faʻapea foi ona uiga. O aʻafiaga e aofia ai faailoga o le atherosclerosis, lea e atiae ona o le teuina o ni atherosclerotic plate i puipui o toto toto. E mafai ona e fuafuaina le maualuga o lenei mea e ala i:

  1. Angina pectoris, lea e aliali mai i le taimi o le vavalalata o fatu o le fatu.
  2. Paʻu i totonu o vae ona o gaioiga faʻaletino, ona o le vavalalata o arteries e nafa ma le toto.
  3. Toto toto ma le faʻaleagaina (vavae) o toto toto.
  4. Le faʻamavaeina o ni atherosclerotic plate lea e aliali mai ai le thrombosis coronary. Ma ona o lea mea, ua tupu ai le fatu fatu.
  5. O le i ai o lanu samasama i luga o le paʻu, lea e taua o xanthomas. E masani lava ona iloa i latou i tafatafa o mata.

E manaʻomia e tagata taitoatasi ona manatua le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto. Ona mafai lea ona alofia lenei tulaga.

Ae manaʻomia le iloa e uiga i mafuaaga. E masani lava ona tupu lenei mea ona o le ola. O le mafuaʻaga autu e manatu ai o meaʻai e le talafeagai. E tele meaʻai e iai le tele o le cholesterol e le afaina ai lona toto. E lelei a latou cholesterol - HDL.

Meaʻai matautia e maua i le gaʻo tumu. E faʻaaoga lenei mea i falaoamata, gaʻo gaʻo ma sisi, sukalati, mayonnaise, meataalo, meaʻai vave. E mafua mai ia i latou ua faʻapupulaina le LDL cholesterol. O le mea lea, e taua le vavaeeseina o nei oloa mai lau meaai.

E taʻitaʻia ai i se faʻamaʻi ma se olaga e le masani ai. O le toʻatele o tagata e iai a latou amioga e le masani ai, faʻapea foʻi ma galuega le toaga. E mafua ai le mamafa, o le mafuaaga lea mo le faateleina o le cholesterol. O le isi mafuaaga e taoto i le ava ma le tapaa.

O mea taua e aofia ai le faʻamaoni, itupa (i alii, o le maʻi e faʻaalia soo), faʻapea foi ma le matua - o le matua o le tagata, o le sili atu lea o le lamatiaga o le mauaina o le maualuga o le cholesterol.

Afai e te fiafia i le mafuaʻaga e matautia ai le cholesterol, masalo e te fia iloa pe o le a le aofaʻiga masani. O le masani e tusa ma le 200 mg / dl. O le mea sili ona lelei o se faailoga o le 5 mmol / l. O le sili atu i lenei faailo na o le taʻitaʻia lava i taunuuga le lelei.

O le maualuga o le maualuga o lenei vaega o loʻo maua i tamaiti, e le mafai ona puipuia mai tamaloloa, ma ua i ai foi i tamaitai i totonu o le toto. O le a le cholesterol matautia mo itupa uma, mafaufau i lalo.

E na o le taimi muamua e tatau ona maitauina o le fuainumera o le fuainumera e ono eseese e fuafua ile:

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo tane e leai se ulaula, o le maualuga o le cholesterol e 5.8 mmol / L e ono oo atu ai i le oti vave. Ma mo se tamaitai ulaula ulaula o loʻo iai le maualuga o le toto maualuga, o le a leai se lamatiaga i le 7.1 milimili. Mo se tina matua, o se faailoga o le 6.9 mmol / L e matautia.

E talitonuina o le mafuaʻaga o mea uma o hormones o feusuaiga a fafine, lea e sili atu i le talavou. Latou vave faʻafefiloi le cholesterol, puipuia le faʻaalia o le atherosclerosis.

Faʻatau togafitiga

E tatau ona e iloa e le gata i le matautia o le cholesterol matautia, ae pe faapefea foi ona faaitiitia lona maualuga. Mo lenei mea, ua faatonuina e fomai togafitiga fualaau faasaina:

  1. O tulafono e manaʻomia (faʻataʻitaʻiga, Atorvastatin). Faatasi ai ma i latou, o lona gaosiga i le ate ua faaitiitia. O le aoga o fuainumera o le taofia lea o le tuputupu aʻe o pusa fou.
  2. O vailaau faʻamaʻi Nicotinic e mafai ona maualalo ai le cholesterol. Faafetai mo i latou, o le gaosiga o le cholesterol e maualalo le ate, ma o gaʻo gaʻo o le a le gauai i totonu o le toto mai gaʻo gaʻo. O le toesea o le vailaʻau o le nicotinic ua manatu o le tele o tui e manaʻomia e maua ai le mea e manaʻomia, ma e oʻo atu ai i taunuuga le lelei i le ituaiga o tiga i le ulu ma le manava, se lagona o le vevela. O le Nicotinic acid e le tatau ona ave faʻatasi ma se maʻi maʻi.
  3. O loʻo faʻaaogaina tagata suʻesuʻe o aseta. O fualaau faasaina e faaitiitia ai eletise bile, o oloa ia o le fesuiaiga o gaʻo ma le cholesterol. Ae o nei vailaau e aʻafia ai le afaina o meaʻai, ma oʻo ai i le faʻasalaga ma le malosi.
  4. Ole vaega mulimuli ole vailaʻau e aofia ai fibrates. Faatasi ai ma i latou, faʻaititia le gaʻo gaʻo. O aʻafiaga e aʻafia ai le ate, foliga mai o gallstones.

Vailaau faʻapitoa

E mafai ona e tuu i lalo le cholesterol ma togafitiga faa-tagata. Ata o le a fesoasoani. E talitonuina o le faʻaaogaina masani o le lua cloves i aso taitasi o le a fesoasoani e faatumauina le tulaga sao o lenei vailaʻau i le toto. Laʻau lelei o le hawthorn, lea e mafai ona faʻatau pe saunia faʻapitoa.

O loʻo i ai isi fualaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, e aofia ai le faʻaogaina. Ae e tatau ona togafitia i togafitiga faʻasalalau pe a maeʻa le faʻatagaga a le fomaʻi. O nei vailaʻau e maualalo ai le maualuga o le vailaau, ae e mafai ona afaina ai, ona o lo latou faʻailoga.

Afai e sili atu le masani o le cholesterol, e tatau ona e aveese meaai e maua i gaʻo tumu mai le lisi. O le a faʻaaogaina:

  • sea ​​sea
  • greens
  • fualaau faisua, fualaau mumu,
  • leki
  • fuālaʻau fuālaʻau.

Soifuaga

O se taʻaloga e talafeagai mo le matua ma le soifua maloloina o le a aoga mo le tino, ona o lenei mea o loʻo i ai se aafiaga lelei i le metabolism, e puipuia le foliga mai o le mamafa o le mamafa. E tatau ona tuʻuina atu le ulaula tapaʻa ma le ava malosi i le tele o mea, ona o le faateleina o le manaʻo i ai, ma le 'ai, sili atu le mamafa.

O le mea lea, e tatau ona tausia le cholesterol masani mo tagata uma. Afai e sili atu lona maualuga, e tatau ona faʻaaoga lelei le faʻatulagaina o fuataga. Ona mafai lea ona e aloese mai le tele o faafitauli o le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga