Pancreatic deficiency enzyme: faailoga ma togafitiga

O le tele o le okeni o le digestive system with work endocrine e faʻamaonia ai le vai pancreatic, lea e aofia ai enzymes. O se taunuuga o ni mafuaʻaga faapitoa, o le le atoatoa o le manava o le enzyme e atiaʻe ai. O a vaega o le mafuaʻaga o maʻi i le tino? O le a le mea e manaʻomia e toe faʻafoʻisia ai le natura masani o vailaʻau oona?

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Vaega o enzymes ma a latou taga

O se tamai atigilima digestive o loʻo i lalo tonu ma tua o le manava. O le pancreas e latalata i le vavaela i se tulaga faapitoa - i le itu o le vertebrae pito i luga luga. O lona tulaga maualuga e pei o le mataitusi faasinomaga "S". E mafai ona faʻamalosi i le 4 lita o le vai oona i le aso. O le faagasologa e amata vave lava pe a uma ona ave e se tagata meaai. O galuega faalilolilo e faaauau pea mo le tele o itula.

O le pancreatic juice o le 98% vai. O le vaega itiiti totoe o loʻo pau i luga o enzymes (enzymes). O nei mea oona o le protein i le natura. Latou te faatelevaveina le faitau selau o gaioiga o meaola i le tino. O i latou lava e le tatau ona faʻaaluina ma faʻaumatia. Ae o loʻo i ai mafuaʻaga e tau atu i le faʻafeagai - o le le lava o enzymes poʻo a latou le gaioiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faʻamaonia e saienitisi fomaʻi e faapea o le enzymes e masani lava ona masani ona faia i le maualuga o concentrations o vailaʻau o le hydrogen ma le faitau selau o isi tulaga o loʻo matauina.

O loʻo faʻamalamalamaina ai uiga tulaga ese o enzymes ma lo latou filifilia. O vaega taʻitasi o loʻo galue malosi o loʻo taulaʻi atu i lana vaega o vailaʻau:

  • lipase e momotu ai gaʻo,
  • trypsin (chymotrypsin) - palatini,
  • amylase - gaʻo.

E faia e Enzymes ni vailaʻau faʻapitoa ma se mamafa mamafa mole molemalo ina ia mafai ona tuʻuina i latou i ni mea faigofie: proteins - amino acids, carbohydrates - i monosaccharides.

Mafuaaga ma Faailoga o le Le Mautonu

O le vai inu e tafe mai le duodenum i totonu o le manava. Faatasi ai ma se le atoatoa o enzymes pancreatic, o vaega o mea taumafa e le o iai, e tumau pea le leai. O le maʻi e mafai ona fatufatu, faʻaliliu mai matua i fanau. E maua foi i le taimi o le ola, i lona tulaga autu - ona o se suiga o suiga e fesootaʻi ma le totoga o fualaau oona (o le tausaga, atrophy, faaleagaina o masini - maa i le pancreatic ducts, tumutumu, maʻila).

O le faaletonu o le Enzymatic e maua ai se tulaga lona lua e iai se uiga le tuusaʻo i le okeni (atherosclerosis, maʻi suka, maoaʻe, fuaina o le maʻisuka). O togafitiga faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona fuafua le vavalalata poʻo le le atoatoa o enzymes i le tino.

O le tele o taimi, o faailoga o le le atoatoa o le enzymatic o ni faʻafitauli o le maʻi ma le palacreatiti.

O le tagata maʻi e faʻamalosia se soli faʻasaʻo e tusa ai ma uiga nei:

  • faʻaitiitia le mamafa o le mamafa
  • fufulu tumau
  • maʻi faʻapitoa
  • le manava manava (nofoa vavalalata).

O se gastroenterologist faʻaaogaina metotia falesuesue mo le suesueina o le pulefaʻatasia o fafo o le pancreas (suʻega suʻega, coprogram, fuafuaina o le maualuga o enzymes i feces), metotia mea (auala ultrasound, MRI, CT, radiography) e iloa ai le maualuga o le le atoatoa o le enzymatic pancreatic.

E le o le kesi mimiti e pipisi ai le gaʻo o loʻo iai i feces. Felafolafofoga:

  • faateleina i le voluma
  • e leʻi faia, suavai,
  • maua se manogi manogi
  • lanu paʻe paʻepaʻe.

O togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe e faʻaumatia ai faʻaaliga o le le atoatoa o le enzyme. O lenei mea e manaʻomia ai se 100% faʻaopoopoga i le pepa faalilolilo i le voluma. Ua matauina e tagata popoto e faapea, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o taunuuga o le faaleleia i togafitiga e masani ona sese. Suʻega lelei mo le totoina o le okeni e leʻi totogia.

Mafuaʻaga Faʻapitoa ma Faʻaaogaina o le Lelei o le Enzyme

O se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le pancreas ona gaosia le vai oona mai aso muamua o le olaga o se tamaitiiti ua taua o le hypoplasia. E aliali vave mai. E tulaʻi ona o le lafoaia o le tino. O le pepe e faʻasauāina i le autu ma le iloa manino - faʻateleina pea le manava o le maʻi. E mafua mai le maliu ona o le leai o ni enzymes i le inumaga.

E masani lava o le pancreas le atoatoa e le maua ai hormones, o lona uiga, e le mafai ona faataunuuina le vaega lona lua o ona tiute i le tino. Faʻasaga i tua o le toesea po o le le lava o le insulin, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O tagata mamaʻi na faʻaaogaina vitamini gaʻo ma isi meaʻai e faigofie lava ona faʻavaivaia le puipuiga. O galuega puipui a le tino e le mafai ona feagai ma faʻamaʻi (malulu, SARS, maʻi paʻu). O le togafitiga mo se pancreas o loʻo lafoaia e faia i sauniuniga eletise. O isi mea talafeagai e faʻapipiʻiina (inisalini, vitamini).

O le isi faʻamaʻi lea e le o iai le vai inu e pei ona fuafua e mafua mai i le mea moni e le mafai ona alu ese mai nai tamai taga na gaosia ai. O togafitiga o le cystic fibrosis o le pancreas e mafai ona faʻalavelave poʻo maua. I le gasologa o le olaga, e tupu lenei mea ona o le sua o le gaʻo tele. E le mafai e ia ona pasia le ala laupapa vavalalata ma faʻapipii faʻatasi.

Faʻasologa o Enzymes

O le faʻatagaina o le Enzyme e matua eseese. I le gasegase o le pancreatitis, o le maʻi ua faatonuina le mamafa o le anapogi mo ni nai aso, o nisi taimi e oʻo atu i le 2 vaiaso. I le taimi lea, o le tagata maʻi ua tui i le vaifofo i vailaau faʻaogaina. E tatau ona faʻamalie le ita ma fula mai i le pancreas. Faaaoga fualaau e taofia ai le galuega secretory a le tino (Mexidol, Pantripin, Sandostatin).

I taimi o le pancreatitis, e faʻaaogaina ai le enzyme e mafai ona faʻaogaina mo le leai o ni mea e gaosia ai le gaosiolosi (accelerators):

O vailaʻau e faʻaaogaina i le talaaga o le le atoatoa o le ava malosi ma le tausisia lelei o se taumafataga faatasi ai ma se mea e sili ona maualuga le protein i totonu o meaai. E tatau ona faʻaagaga mea faasao e avea o se mea fale mo mea ua faʻaleagaina o le tino, e aofia ai.

Ole vailaau sao ole vailaʻau e filifilia e le fomaʻi taʻitasi, e faʻavae i luga ole taunuʻuga o le suʻega, uiga ole maʻi. O se faʻamatalaga tāua o le faʻamalosi lea o enzymes i capsules poʻo papama. E puipuia atoa ai fualaau mai le faʻaumatia i le manava. E le mafai ona faaleagaina le faʻapipiʻi, faʻafefiloi se pusa poʻo se papa. O le meafaigaluega e oʻo atu i le siosiomaga i totonu o le inumaga, tausia lona gaioiga.

O vaega o le tagofia o fualaau faasaina o loʻo faʻaaogaina foi i le taimi o taumafataga, i nisi tulaga, i le taimi lava e uma ai. O loʻo fufuluina i lalo i se aofaiga tele o le vai, ae le o le eleele (suavai masani poʻo sua suamalie). O faʻamaoniga e mafai ona aofia ai le le faʻatagaina o le tagata lava ia i le fualaau faasaina, o se tali atu i lona vaega. O tagata maʻi ma le gastritis e maitauina le le mautonu i le taimi o togafitiga.

Puipuiga o faʻamaʻi o le faʻaaogaina o le ulaula, o ona foliga uma (faʻafefe, gaioiga, i taimi o maitaga), ava malolosi. O faʻasolosolo e atiaʻe ona o le maliu o se vaega taua o sulu e maua mai ai le sua o le pani. Ole suʻesuʻeina ole taimi e fesoasoani i le amataga o le le mauaina o le le atoatoa i le atoatoa poʻo le faʻafoʻisia ole vaega o le elekone o le pancreas, tagata ei ai maʻi faʻamaʻi e faʻaleleia le lelei o le soifua maloloina ile tino.

Ituaiga o le Enzymatic Taunuuga

E le mafai ona tupu le faaletonu o le enzyme mo ni mafuaaga se tele.

Faʻalagolago i mafuaaga na mafua ai le atinaʻeina o togafitiga, e tele ituaiga o toilalo.

O ituaiga uma o togafitiga e iai ona lava faailoga ma mafuaʻaga. O le fuafuaina o mafuaaga o le solia o le faavae lea mo le filifilia o se metotia o togafitiga.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga e fa o le le atoatoa o le enzyme:

  • exocrine
  • endocrine
  • enzyme
  • exocrine.

O mea sili ona taatele e aʻafia ai le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina o mea nei:

  1. Faʻaleagaina o le amiosaʻo o le tino.
  2. O foliga vaaia i le tino o le le lava o vitamin manaomia.
  3. Faʻateʻaina mea o le palatini i le toto.
  4. Faʻaitiitia le hemoglobin i le toto.
  5. Le taumafaina o meaʻai e le mafai ai ona faʻatumu atoatoa manaʻoga mo meaʻai ma le taumafa tele o taumafa vela ma gaʻo.
  6. O le i ai o se mea na mafua mai i le atinaʻe i le tino o faʻafitauli e fesootaʻi ma le galuega a le tino.

Faʻalagolago i le tulaga, o le tele o mafuaʻaga e mafua ai le taʻitaʻia o aʻafiaga i le faʻaalia o se maʻi le faʻaleagaina.

Faailoga masani mo ituaiga uma o le le atoatoa o maʻi i le gastrointestinal tract.

Faailoga, mafuaʻaga ma togafitiga o le faʻaleagaina o le exocrine

O le le lava o le Exocrine o se le lava o le gaosiga o suamalie e aofia i le faʻaogaina o le suamalie.

O le tele o taimi, o mafuaʻaga o sea soliga o faafitauli i le gaioiga o le vaega o meaʻai. O faʻafitauli i totonu o le vaega o meaʻai e mafua mai i faʻamaʻi o le manava, tootoo, oona.

E le gata i lea, o le faʻaleagaina o meaʻai eseese e taʻitaʻi atu ai i ia ituaiga faʻafitauli, e mafua ai le le atoatoa i le satu o le tino ma meaʻai ma le naunau mo le faʻaaogaina o le ava malosi.

O le le atoatoa o le enzyme o le Exocrine pancreatic e maua i faailoga nei:

  • fufulu
  • nofoa le fiafia
  • o foliga mai o se lagona o le vaivai i totonu o le manava,
  • se lagona o le gaioiga
  • solia o le gaoia o meaai.

E le mafai ona faia se faʻamautinoaga saʻo i luga o faʻamaoniga ua iloa. Ina ia faamanino le ituaiga o le le atoatoa ma fuafua le metotia o togafitiga, o se vaega atoa o suʻesuʻega suʻesuʻega e manaʻomia.

Ina ia iloa lelei le ituaiga o togafitiga, e tatau ona faia suesuega nei:

  1. suesuega lautele o le toto.
  2. Suʻeina o le toto mo mea o le suka.

O le suʻeina o se suʻega toto mo le suālaʻau e faʻatagaina, talu mai le tupuga o lenei ituaiga o solitulafono e sili ona fesootaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka i le tino o se maʻi.

O le togafitiga o le le lava o le exocrine e faia i le matauina o se taumafataga faapitoa, e le aofia ai le ava malosi mai le taumafataga, faʻamaoaigaina meaai taumafa ma meaai e maua i vitamini A, C, E.

E le gata i lea, e manaʻomia le togafitiga e ala i le faʻaaogaina o fualaau faʻapitoa e faʻamalosia ai le gaosia o enzymes.

Faailoga, mafuaaga ma togafitiga o le le atoatoa o le exocrine

O le faaletonu faalilolilo mai fafo e mafua mai i le le lava o le enzymes mo le masani ai o le faagaoioia o le tino ma mea e masani ai ma le masani ai o le malepelepe o vaega o le falaoa.

O lenei tulaga e tulaʻi mai o se taunuuga o le atinaʻeina o pathoces lea e faʻaititia ai le aofaʻi o siama o le glandular o le okeni e nafa ma le faʻasalalau o mea faalilolilo.

O le faailoga autu o lea soliga o se mushy feces faatasi ai ma le tele o mea e aofia ai le gaʻo ma se uiga o le vevela.

E le gata i lea, o se faʻaletonu i totonu o le paʻu o se tagata matua e faʻatasi ma le faʻaalia o faʻamaoniga nei:

  • afaina
  • colic
  • puupuu le manava
  • faʻamalosi faʻamalosi
  • ei ai se lagona o le vaivai i totonu o le manava,
  • ua faʻalavelave le faʻaaogaina o le tino
  • vevela paʻu e foliga mai
  • o loʻo i ai le teena o gaʻo ma meaʻai vevela,
  • tachycardia e atiina ae,
  • afaina ponaivi e tupu.

O mafuaʻaga mo lenei soliga tulafono atonu o se faʻaitiitia o le numera o veau o le tino ma le faʻaitiitia o le gaioiga o enzymes e maua mai i le uʻamea i le taimi o le gaʻoina.

Fomaʻi togafitiga pe a tupu se ituaiga o togafiti e faʻafetaui le meaʻai. E fautuaina e faʻaaoga le auala faʻavae mo meaai paleni, e tatau ona masani ona faʻaaoga meaai, ae i ni vaega laiti. O le faʻatapulaaina o le taumafaina o gaʻo ma meaʻai vevela ua faʻalauiloaina, o le taumafa o aano ma iʻa e gata mai. O mea taumafa e faʻaaogaina i meaai e tatau ona i ai ma le maualalo o le gaʻo, o meaʻai susu e faʻaaogaina mo meaʻai e tatau ona maualalo le gaʻo.

E faʻatagaina se faʻatagaina i le taumafaina o meaai i le afiafi ma le po, i le vaitau lea e tatau ona faʻaogaina atoatoa le tino o meaʻai. O le ava malosi i lenei ituaiga o togafitiga e tatau ona vavae ese mai le meaʻai.

E fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai tele, fualaau faisua ma fualaʻau. Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻi, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le tele o meaʻai gaʻo. Ina ia faʻaitiitia le malosi o le gaosiga o le kesi, e fautuaina e faʻaaoga ia vailaau e pei o Mezim ma Creon.

O togafitiga manuia e taʻitaʻia ai le faʻamautuina o le faʻaleleia o mea taumafa, e pei ona molimauina e ala i le fausiaina o feeseeseaiga masani ma le lelei o le faʻataʻitaʻiga.

Faailoga, mafuaʻaga ma togafitiga o le vaivai o le enzyme pancreatic

Enzymes e faʻapipiʻiina e totoga o le totoga e nafa mo le faʻapalapalaina o meaai e ulu atu i le tino. I le tulaga e faʻaitiitia ai le numera, e faʻalautele ai le vaivai o le enzyme. E tele mafuaʻaga mo le faʻaalia o sea ituaiga maʻi.

O mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o tulaga nei:

  1. Faʻaleagaina le tulaga o le gland o vailaʻau faʻaaogaina i togafitiga o nisi faʻamaʻi i le tino.
  2. Le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi i le tino.
  3. Tomai i le fausaga ma le fausaga o le pule.
  4. Faʻaleagaina o le tino o le okeni.
  5. Le atinaʻeina o le dysbiosis i le tino maʻi.

Pe a faʻamaonia lenei ituaiga o faʻamaʻi, o faʻamatalaga iloga nei e faʻaalia:

  • o se tagata ei ai vaivaiga ma le le mautonu,
  • o le faʻavaeina o le mamafa o le suavai suamalie e maua ai le manogi le lelei,
  • o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tuinanau,
  • sili atu le gaosia o le kesi
  • o le tagata gasegase e tele lona mamafa o le tino,
  • o loo i ai se lagona o le gaoioi faifai pea,
  • o le tagata e foliga mai o le tiga i totonu o le manava.

O metotia o suʻega nei e faʻaaogaina e faʻamaonia ai lenei ituaiga o maʻi i totonu o le paʻu:

  1. Suʻe toto.
  2. Iloiloga felafolafoaʻi.
  3. Urinalysis
  4. Faʻasalalau faʻatusatusa o le okeni.
  5. Iloiloina o le tino o le tino.

Pe a taitaia le togafiti o togafitiga, o vailaʻau faʻapitoa e faʻaaogaina e mafai ona faʻasaina le faʻaogaina o le faʻaogaina. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, ua fautuaina foi e tausisia se taumafataga maualuga-kalori.

Faailoga, mafuaʻaga ma togafitiga o le le atoatoa o le panicreatic pancreatic

O le le atoatoa o le Endocrine e masani lava ona afua mai i ni manuʻa e afaina ai le pancreas, faapea foi ma le tupu mai o le vaeluaga o le tino o siama.

I le tulaga o le faaleagaina o nofoaga o loʻo gafa ma le gaosia o le lipocaine, insulin ma le glucagon, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 i le tino.

E tele faʻamatalaga o lenei ituaiga maʻi.

O vaega autu o:

  • Foliga vaaia o le vomiting
  • le tupu mai o le fetid gas ma le manava,
  • faʻamaʻi
  • le atinaʻeina o le manava,
  • faʻalauteleina le faʻalauleʻa
  • foliga vaaia o le fula.

Pe a faia suʻesuʻega o le toto, e iloagofie mea sese mai le masani. I le faʻaopopo i le faʻaaogaina o se suesuega o le toto o meaola ma le toto, e faia ai se auiliiliga mo hormones pancreatic ma le anotusi o suga i plasma.

Faʻataʻitaʻiga suʻesuʻega mo le faʻamaonia o lenei maʻi faʻapitoa, faʻasalalauga, suʻesuʻeina o le kopi ma le faʻataʻitaʻiga.

O togafitiga mo lenei maʻi o le faʻamautinoa lelei le pulea o le suka i totonu o le tino e ala i le faʻaaogaina o meaai faapitoa. Afai e talafeagai, afai e le lava mea taumafa taumafa e tausia ai le toto toto i totonu o vavae, e masani ona faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa o vailaʻau faʻasaina ma togafitiga insulin.

O le le atoatoa o le pancreatic o loo faamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga