Mafuaʻaga, faʻamaoniga, suʻesuʻega ma togafitiga o le atherosclerosis

O auga o toto toto ia e ave ai meaʻai ma le okesene mai le fatu i totoga uma ma fusi o le tino.

O lenei toto, ua faʻamaoaigaina i le okesene, ua taʻua o le taua. O tala o le soifua maloloina e mafai ona fetuʻunaʻi ma toe faʻaleleia. Ae i le gasologa o le taimi, o le tele o le mamafa i le gaʻo ma le gasegase o le gaʻo o gaʻo e mafai ona faʻamalosia ai o latou puipui, ma mafua ai le leai o se toto e tafe i le tino.

O lenei tulaga e taua o le atherosclerosis, lea e sili ona lauiloa i tusitusiga Amerika e pei o le arteriosclerosis.

Atherosclerosis e fesootaʻi ma le faʻavaeina o se ituaiga o "tuputupu aʻe" i puipui o toto toto, e aofia ai a latou gaʻo, cholesterol, calcium ma isi mea. E le gata e mafai e atherosclerotic plate ona faʻaitiitia le toto i le taimi, e mafai foi ona latou vavae ese mai le puipui o le vaa, ma faʻaoʻo toto.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi e mafai ona togafitia, ae e sili atu ona faigofie le puipuia mai i le 'aiina o se soifua maloloina lelei ma ave vailaʻau faʻapitoa.

Mafuaaga ma faʻafitauli aʻafia mo le atherosclerosis

O le atherosclerosis o se gasegase telegese, o le alualu i luma e mafai ona amata e oʻo lava i le amataga o le aʻoga. Le mafuaʻaga tonu o le atherosclerosis e le o iloa, ae o lenei faʻamaʻi e masani ona amata i le faaleagaina o le puipui i totonu o le faga.

Mafuaaga e taʻitaʻia ai atherosclerosis:

• Le toto maualuga.
• Cholesterol maualuga.
• Fuimu ma isi punavai o le nicotine.
• Faʻafitauli faʻapitoa.
• O maʻi suka.
• O le tele.

O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le sili atu ona lamatia o le atherosclerosis i tagata ma le gaʻo ma le maʻisuka, faʻapea foi ma tagata e iai le gasegase.

O le a le mea e tupu pe a afaina se uaga? O le taimi lava na gau ai le puipui o le aluga, o toto toto ma mea eseese e amata ona pipii i ai, faia se atherosclerotic plate. I le aluga o taimi, o gaʻo gaʻo mai cholesterol ma mea faʻapipiʻi e poloka ai le lumena o le uaea, faʻamalosi ai, malo. O okeni ma tisipenisi e faalagolago i lenei uaga o le a maualalo ifo ai le okesene ma o le a le mafai ona galue masani. O le gaʻo o le gaʻo i le taimi o le atherosclerosis e mafai ona sau ma ulufale atu i le toto, faʻapipiʻi ipu. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se fatu fatu pe afai e ulufale se tui toto i totonu o le fatu o le toto, pe o le paʻu pe afai e poloka le aluga o le cerebral. E le gata i lea, o se uaua faigata, faʻamaʻi e mafai ona pala, mafua ai le gasegase matautia.

Faailoga o le Atherosclerosis

Atherosclerosis e le tupu faʻafuaseʻi. E mafai ona atiina ae i le tele o tausaga e aunoa ma le faʻapogaiina o ni uiga. O faailoga muamua o le maʻi e masani lava ona aliali mai pe a faʻapuʻupuʻu le mūmū o le faga poʻo le tupu toto. O nei faʻamaoniga e fesootaʻi ma le le lava o le toto i le totoga afaina.

• Atherosclerosis o gaʻo (cardiac) arteries: o loʻo i ai faʻamaoniga o le angina pectoris, e pei o le tiga ogaoga ma le mamafa i tua o le sternum.
• Atherosclerosis o gaioiga o le cerebral: faʻasologa o le neurology e tutupu, e pei o le numera o pito, vaivaiga o musika, faigata tautala, faʻafefe o foliga vaaia. O faʻamatalaga nei o le TIA (osofaʻiga o le ischemic) e manaʻomia ai togafitiga vave.
• Faʻailoga o le gaʻo o lima ma vae: tiga o le tiga pe a savali ma isi faʻalavelave (faʻapipiʻi faʻamalosi).
• Atherosclerosis o laʻau faʻailoa: toe faʻalavelave ma le maualuga o le toto maualuga.
• Atherosclerosis o laʻau o loʻo taʻitaʻia ai le tino: e iai faafitauli i le olaga feusuaʻi. Atherosclerosis o nisi taimi o le mafuaʻaga o le faʻasaina o le erectile i alii. I fafine, atherosclerosis e faʻaleagaina ai le tafe o le toto i tino, faʻaitiitia le fiafia i feusuaiga.

O afea e asiasi ai i se fomaʻi?

Afai e te vaʻai i nei faafitauli, ia i ai se talafaasolopito o aiga o le atherosclerosis ma e lamatia, talanoa i se fomaʻi. Taulaʻi faapitoa i uluaʻi faailoga o le faʻamaʻi, e pei o le tiga o le vae, vaevaega i vae, ma faailoga a angina pectoris. O faʻamatalaga muamua o le a fesoasoani e puipuia ai le fatu fatu, stroke, ma isi faʻafitauli o lenei maʻi faʻatuʻi.

Faʻamatalaga o Atherosclerosis

E mafai e lau fomaʻi ona maitauina faailoga o le vavalalata o laʻau ua maeʻa i le taimi o se suʻega faaletino.

O nei faʻaʻailoga atonu e faapenei:

• Faʻalavelave leaga i lalo ifo o le vaitoto.
• Maualuga maualuga o le toto i luga o le vaega na aafia.
• O leo faapitoa e mafai ona faʻalogoina i se stethoscope.
• O le pulsating mass (anerysm) lea e masani ona maua i totonu o le manava.
• Faailoga o le faʻamaloloina o manuʻa pe a faʻavaivai le toto.

Faʻalagolago i taunuʻuga o le suʻega faaletino, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina oe e faia ni suʻega faʻapitoa:

• Suʻe toto. O suʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe e mafai ona iloa ai le maualuga o le cholesterol ma le kulukose toto. O ia mea uma, ae o le isi e fesootaʻi ma se lamatiaga o le atherosclerosis. Aʻo leʻi faia nei suʻega, e le fautuaina e 'ai meaai mo le 9-12 itula. O le a taʻu vave atu e le fomaʻi ia te oe le taimi e sauni ai mo le suʻega.
• Suʻega faʻamatalaga. I le faʻaaogaina o se masini faʻapipiʻi faapitoa, o le fomaʻi e faʻamalosi ai le toto i vaega eseese o arteries, lea o le a fesoasoani e fuafua le tikeri o le fuga ma le saoasaoa o le tafe toto i totonu o vaa.
• Faʻailoga-faʻailoga-faʻailoga. O lenei suega e tatau ona iloa ai se fuga i totonu o vaʻa o vae. Ina ia faia lenei mea, o le a faʻatusatusa e le fomaʻi le maualuga o le toto i le tapuvae ma le maualuga o le toto i le lima. O le eseʻesega maualuga o le a faʻaalia ai le maʻi vascular vascular.
• Electrocardiogram (ECG). O lenei metotia anamua ma sili ona taua mo le atherosclerosis o le resitaraina lea o faailo eletise i totonu o le fatu maso. O se masini faapitoa, o se electrocardiograph, e faamaumauina nei faailoilo i luga o le kalafi ma mafai ai e le fomaʻi ona suʻeina mulimuli ane. O le ECG e faia i le tele o taʻitaʻaiga, tuʻuina o elemene i vaega eseese o le tino. O lenei mea e mafai ai e oe ona sili atu ona manino le vaʻaia o faafitauli i vaega eseese i totonu o le loto.
• Suʻega tau totogi (suʻega faʻamalosi). I le taimi o se suʻega faʻalavelave, e maua e fomaʻi faʻamatalaga i le lelei o le loto i le gaioiga faaletino. O le avega e afua ai le fatu o le pamu toto malosi ma le vave nai lo le malolo, o lea o le suʻega o loʻo faʻaalia ai faafitauli na le mafai ona iloa i nisi taimi. I totonu o le Iunaite Setete, e masani ona faʻaaogaina se uila afi poʻo se uila maumaututu mo se suʻega faigata. I le taimi o le suʻega, e fesoʻotaʻi le tagata gasegase i siaki faapitoa e faʻaalia le mamafa, pulus ma cardiogram. O nisi taimi latou te maua ai foi se ata o vaega o le loto - o se faʻasologa o le echocardiogram poʻo se faʻamalositiga o le faʻalavelave faaniukilia. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona faatino ia faʻatinoga, ona mafai lea e le fomaʻi ona tuiina se vailaau faʻasaina lea e faʻafefe ai se maualuga i luga o le fatu.
• Faʻatonuina o le Cardiac ma faʻamatalaga. O lenei faʻatinoga e faʻaalia ai le faʻaititia o le gaʻo matelaina. I le faʻaaogaina o se uʻumi umi umi faʻapipiʻi (pulou), o le vai inu vai e tui i totonu o le aʻai o le fatu. A o tumu le vali i le vali, o le a faʻaalia i luga o le x-ray - o le angiography lenei.
• Isi suʻega. E mafai foi e le fomaʻi ona faʻatulagaina le faʻatautaia o suʻesuʻega (CT) poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnesia (MRI) e suʻe ai faʻamatalaga faʻataʻatia. O nei metotia o le a faʻaalia toetoe lava o mea uma - anesysysms, faʻaputuina o le calcium i puipui, ma isi.

Atherosclerosis Treatment

O suiga o le soifuaga, e pei o se soifua maloloina maloloina ma faamalositino, o auala sili ia e puipuia ma togafitia ai le atherosclerosis. Ae o nisi taimi e fautuaina ai tagata gasegase ia maua ni vailaau mo taimi uumi, ma e oo lava ile gasegase.

O nisi nei o fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis:

• Fualaau e maualalo ai le cholesterol. Faʻaitiitia le faʻamalositino i le "leaga" cholesterol, poo le lipoproteins maualalo (LDL), e mafai ona taofi pe fulitua le teuina o gaʻo i totonu o toto toto. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina soʻo se selau o fualaau oona, ae sili atu ona masani ona fua mai fualaau mai le vaega o statins: lovastatin, simvastatin (Vasilip, Simgal), atorvastatin (Atoris, Torvakard).
• Sui sui a Antiplatelet. O fualaau nei e faʻalavelave i le faaputuga faaputuga, poʻo le "pipii". O le tagofia o nei vailaʻau e faʻaititia ai le faʻalavelaveina o paʻu o le toto i totonu o lau au. O se tasi o tagata sili ona lauiloa o le antiplatelet agents o Aspirin (mo lenei mafuaʻaga ua faʻamaonia i lalo ifo o doses, mai le 80 i le 300 mg / aso).
• Peta poloka. O nei vailaʻau e aʻafia ai faʻataʻi peta-adrenergic o loʻo i totonu o le fatu. Latou te faʻaititia le faʻaititia o le fatu, maualalo le toto maualuga, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le okesene. O peta-blockers e aoga i le poloka o vaʻa mateʻa pe a le maua e le fatu se toto e lava. E itiiti ifo le myocardium, ma e manaʻomia ai sina toto e tusa ai. Beta poloka e faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu fatu. Faatasi ai ma nei vailaau oona o metoprolol (Corvitol), propranolol, atenolol, etc.
• Faʻailogaina o le angiotensin-liua le enzyme (faʻamaʻi le ACE). O fualaau o lenei vaega e fesoasoani e faʻagesegese le atherosclerosis e ala i le faʻaitiitia o le toto maualuga, faʻapea foi le i ai o se aoga aoga i luga o arteries o le fatu. O loʻo faʻamaonia e le au ACE le faʻalavelave o le toe faʻafouina o osofaiga o le fatu. E aofia ai le enalapril (Renitec), ramipril (Cardipril), perindopril (Prestarium), ma isi.
• Natura (togafitiga). E faʻaaogaina e aveese ai le tele o le vai mai le tino, lea e fesoasoani e faʻaititia le mamafa. O diuretics o se vaega o le tele o fualaau faʻasaina mo le maualuga (Kaptopres, Atenol-N, Berlipril-Plus, Ko-Renitek, Ko-Diroton, Lozap-Plus).
• Faʻailoga o alalaupapa o le Calcium. O nei vailaʻau faʻaitiitia le toto maualuga ma o nisi taimi e aoga i le togafitia o le angina pectoris.
• Isi vailaʻau. E mafai foi e lau fomaʻi ona fautuaina vailaʻau e togafitia ai isi faʻamaʻi faapitoa, e pei o le maʻisuka. O nisi fualaau e fesoasoani i faʻamaoniga o le atherosclerosis, e pei o le tiga o le vae.

O nisi taimi o maʻi e maua i le atherosclerosis e manaʻomia ai togafitiga sili atu.

Pe a afaina se vaa, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tino maliu, o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se tasi o taualumaga nei:

• Faʻaleagaina ma le aloese. I lenei faagasologa, ua tuʻuina atu e le fomaʻi se kesi i totonu o le vaega ua poloka o le aluga. Ma, o se masini faapitoa e faʻaofiina i totonu o le lumenese o le vaa, lea e faʻamalosi ai tupe teu i luga o puipui o le vaa ma faʻalautele le lumen. Ina ia mafai ona faʻamalo le uaea pe a uma le taotoga, e masani lava ona tuʻuina i totonu o le vaa se puʻu (masi).
• Faʻatonuga. I nisi tulaga, o le tino gaʻo e mafai ona vaʻaia ese mai i totonu o le faga. I lenei tulaga, ua aveeseina le teuina oi latou lava ma se vaega o le pito i totonu o le vaa (mimitium).
• Faʻataʻitaʻiga o le gasegase. Afai o le uaua o le tagata maʻi e poloka i se toto toto (toto toto), ona i ai lea i itula muamua e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia togafiti faʻamaʻi-o vailaʻau e afaina ai le toto, e fesoasoani e faʻamavae le tui. E fesoasoani lea i le toe faʻafoʻiina o le toto ma puipuia ai le oti. Ae o loʻo i ai se faʻavaivaia - faʻamalosolo e mafai ona mafua ai le toto.
• Faʻasese le aloese. O se faʻalavelave faʻalavelave lenei, o le taimi lea e faia ai e le fomai tipitipi se "agavaʻa" faʻaleagaina o le vaa na aafia i le faʻaaogaina o se vaega o le vaʻa mai se isi vaega o le tino poʻo mea gaosia. O le pasi vaʻaia e mafai ai e le toto ona pasia le nofoaga ua uma ona afaina.

Faʻafitauli o Atherosclerosis

O faʻafitauli o lenei faʻamaʻi e matua eseese lava ma e faalagolago i le nofoaga na tupu ai le fesuiaiga o aruro.

• Faʻasalaga i faʻamaʻi o mea lilo. Afai e faʻamavae e le atherosclerosis ia gaʻo e tuʻuina ai le toto i le fatu, ona tupu ai lea o le angina pectoris, i ni mataupu faʻapitoa o le faʻaleagaina o le myocardial.
• Faʻaleagaina o gaʻo o le cerebral.Afai e tafe atu le toto i le faiʻai, e le afaina, o se osofaʻiga faʻafuaseʻi e le tumau pe afaina foi.
• Faʻamatalaina o faʻataʻotoga faʻalautele. Afai e faʻavaivaia le toto, o gaʻo o pito i luga pe pito maualalo e maua ai le tiga, leai se lagona, le lelei le faʻamalolo, ma e oʻo lava i le gangrene (i se mea e le masani ai).
• Aneurysms. O le atherosclerosis e mafai foi ona mafua ai le gasegase, faʻalauteleina o le faʻaleagaina o le gaʻo. Aneurysms e mafai ona aliali i soo se mea - i totonu o vaʻa o le digestive tract, faiʻai, etc. O le tele o tagata gasegase e maua ai le gasegase e leai ni faʻamaoniga seʻia mafua ai ona malepe le faga. O lenei mea e mafua ai le gasegase o le loto, lea e masani ona mafua ai le afaina.

Atherosclerosis Prevention

O fautuaga tutusa na matou tuuina atu mo togafitiga o le atherosclerosis e mafai ona faʻaaogaina mo lona puipuia.

Latou te aofia ai:

• Faofi le ulaula tapaa.
• Fafaga maloloina.
• Faʻaauau faamalositino.
• Tausisia le mamafa ole soifua maloloina.

Ia manatua e oʻo lava i laasaga laiti e mafai ona e faia, o le a fesoasoani ia te oe e tausia ai se olaga umi ma ola maloloina - sili ona taua mo tagata uma.

O le a le atherosclerosis?

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻavaivai o vaʻa toto lea e teu ai le "leaga" cholesterol ma isi LDL i luga o latou puipui i totonu o foliga o le pusa ma le fagu, ma o puipui ua amata ona mamafa ma ua le toe aoga. E faasolosolo lava ina faigata le vaʻa ona o le faʻaitiitia o gaʻo ma le lime i luga o puipui, ma le maumau ai, ma, o se taunuuga, vaapiapi, lea e faʻaitiitia ai le avanoa o le toto i totoga. I le faaiuga, e mafai ona tapunia atoa le vaa. Ma pe a oʻo mai lenei mea ma le solia o le toto toto, o le mea e tupu i le faʻamaʻi vaʻaia e aliali mai ma faʻaleagaina ai mea o le ischemic o totoga.

Atherosclerosis o se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia e tau atu i le oti. O le atherosclerosis e lauiloa, e masani lava pe a oʻo mai faafitauli i le toto i le fatu, vae ma le faiʻai ua aliali mai, o lona uiga, o le maʻi o loʻo maua i vaega mulimuli. Atherosclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga autū o le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu cardiovascular: faʻamaʻi o le fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial.

O le pasene o tagata ei ai le atherosclerosis e faʻatupulaia i luga o latou tausaga, o lona uiga, o lenei faʻamaʻi o uiga ia o tagata matutua. O le mea lea, o fomaʻi e taʻua o le maʻi tele, ae o tausaga uma lava e laʻititi, e fesootaʻi ma se olaga faʻaonapo nei.

Luga ma le pito i lalo

O se lagona o le malulu (malulu) i lima po o vae,

O le lagona e "fetogi" taamilo i lima po o vae, e peiseai pe a maeʻa le umi o le nofo i le tulaga le mautonu ("lele"),

Pallor o le paʻu: o le paʻu e paʻu ile lanu paʻu ma se vascular mamanu (paʻu paʻu lanu paʻu) e manino lava ona iloa.

I taimi mulimuli ane o le atherosclerosis o vaʻa o vae, o faʻamaoniga ogaoga e tutupu:

Faʻaopoopoina o le tino e maua ai le le lava o le mea e tatau ai (faʻapipiʻi o le gaʻo, gaogao o le lauulu),

Paʻa i vae. I le tulaga o le faaleagaina o gaʻo o vae, o le mea ua taua o le "suia o le manino" ua matauina. O tiga e maua i ogavae, tamaʻi mamoe ma tamai povi ma e paʻu i le natura, o le taunuuga lea e amata ai ona vaivai le tagata maʻi,

Aʻoaʻoga i luga o vae o manuʻa (maʻi papaʻa e aʻafia ma le leai o ni meaʻai paleni),

Mumu o tamatamailima po o tamatamai vae, o le atinaʻeina o le edema persistent,

O le faiʻai

O le mea e sili ona faigofie i le 'ai o meaʻai, ae o mea taua e sili ona taua e le gata mo le atherosclerosis. O le mea lea, o faafitauli i le vaʻaia o le cerebral o loʻo maitauina i le osteochondrosis, le atoatoa le gasegase, ma isi.

O faʻafitauli e faʻaalia ma le faasolosolo malie, faʻaateleina:

Cephalgia (poʻo se maʻi tiga o le natura e le o taʻua). Ufiufi le ulu atoa e aunoa ma le malosi e fuafua ai le nofoaga saʻo. E i ai se uiga faʻamaʻapeʻapeʻa pe tuʻimomomoina,

Faʻalavelave moe.O se tagata e mafatia i le le mautonu, poo le isi itu, o loo moe pea o ia. I le taimi o le moe, e masani lava ona tulai mai ni miti po o ni miti moe (ona o le faia o le faiʻai ma faʻaali suiga ona o le leai o le toto)

Teteeina o tagata soifua (suiga i uiga),

O le atuatuvale, maualuga le le fiafia, faateleina le popole,

Le fefe ma le vaivai,

Faʻaleagaina o galuega faavae o le tino: respiration, tautala, meaʻai. E mafai e se tagata ona tautatala e aunoa ma le iloa, e masani ona pisi i meaai, ma isi,

Faʻasalaga o le faʻamaopoopoina o faʻagasologa, faʻafitauli i le tutoatasi o gaioiga ma le faʻatinoga i avanoa (ona o le faaleagaina o le cerebellum).

Mafuaaga o Atherosclerosis

O mafuaʻaga o le atherosclerosis o le toto maualuga, ulaula, maʻisuka, ma le maualuga o le cholesterol i le toto. Ae o le autu autu o le atherosclerosis o le solia lea o le metabolism o le cholesterol. O le faʻavaeina o le atherosclerosis o se gaioiga masani lea e amata i le 10-15 tausaga. Faatasi ai ma le matua, e mafai ona faʻagesegese, ma e mafai ona faatelevave.

O mea taua mo le atinaʻe o le atherosclerosis e iloga:

Paulo O tamaʻitaʻi e sili atu ona taatele i le atiaʻe o le atherosclerosis nai lo tamaitai. O faailoga muamua o lenei maʻi e mafai ona aliali mai mai le 45 tausaga, ma e oʻo lava i le taimi muamua, i tamaitai - mai le 55 tausaga. Masalo ona o lenei mea e mafua ona o le auai malosi o estrogene i le fesuiaiga o le maualalo o le cholesterol ma lipoproteins maualalo ma maualalo,

Tausaga. O se faʻafitauli masani lenei. O faʻatusa o le atherosclerotic ua faʻaleagaina i tausaga,

Aiga. Ioe, o se tasi lea o mafuaʻaga o le atherosclerosis. O le atherosclerosis o se faʻamaʻi tele. O le mea lea, o le maualuga o tulaga o le hormonal, o le dyslipoproteinemia faʻatoʻateleina (o le soliga o le lipid profile of plasma), o le gaoioiga a le polokalama puipuia e taua tele i le faʻateleina poʻo le faʻagesegeseina o le atherosclerosis,

Aga masani leaga. O le ulaula e afaina ai le tino. O lenei masaniga o se tasi lea mafuaaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis. Manao ia i ai vaʻa maloloina - taofi le ulaula! Ae o le ava malosi, o loʻo i ai se faʻalagolago lelei: o le faʻaaogaina o togi laiti o le ava malosi - e tusa ma le 50 g vodka, 100 g o le uaina poo le 0.5 l o le pia i aso taitasi o se puipuiga sili lea o le atherosclerosis. O le mea moni, o le fua lava lea e tasi e fesoasoani i le atinaʻeina o le cirrhosis. O le mea lea e tasi e faʻamalolo - o le isi tagata pipili. Ae tele gaʻo o le ava malosi faʻavave le atinaʻe o atherosclerosis,

Totogi mamafa. O lenei vaega e faʻapupulaina ai le avanoa e atherosclerosis. O le tele o mea e mafua ai ona maua i le maʻisuka, ma o lenei maʻi o se auala tuusao i le atherosclerosis,

Taumafa le lelei. O le meaʻai, o mea taumafa o se mea sili ona lamatia. O le 'ai o se mea e sili ona taua i le physiological io tatou olaga. O le a sili atu lo matou soifua maloloina o le a faʻalagolago i le aoga o taumafa taumafa. E toʻaitiiti tagata latou te iloa e leai se meaʻai, sei vagana ai togafitiga faʻasoifua maloloina ma paleni, ua faamaonia e le World Food Hygiene Council. E tatau ona e 'ai ma le saʻo ma talafeagai lelei mo au manaʻoga ma le tau o le malosi.

O le umi o le soifuaga o tagata Iapani e 90 tausaga, ma o tagata Lusia e tusa ma le 60. Aisea ua i ai se eseesega faapena? E faigofie le tali: vaʻavaʻai i mea o loʻo aina e tagata Iapani ma isi tagata i sasae. O latou lisi e aofia ai fualaʻau eseese, fualaʻau, otaota, pi ma iʻa fou. O maketi a le Tokyo i aso taitasi e tumu i iʻa o loʻo i ai mea taua. Aisea e togafitia ai se faʻamaʻi pe afai e faigofie atu ona puipuia? Amata ona e 'ai saʻo mai lava i le amataga, ina ia mafai ona e fai atu faafetai mo oe lava i le matua.

Vitio: atherosclerotic plate plate formation

Ituaiga o Atherosclerosis

Atherosclerosis o vaʻa o le fatu (faʻaiuga o mea lilo). Faʻaauau le atiina ae o faʻamaʻi fatu fatu, angina pectoris ma le fatu fatu,

Aoric form. O le aorta o le tele lea o le uaea i totonu o le tino. O le toilalo o lona atherosclerosis e afaina tele ai totoga uma ma tino,

Atherosclerosis o vaʻa tele. O aʻafiaga o le faʻalapotopotoga e mafua ai le faʻaaogaina o le tino ma le ogaoga maualuga,

Atherosclerosis o vaa e maua ai le toto i le faiʻai,

Atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo ma pito i luga.

Pepa e mafai ona faʻaalia, ae masani ona latou faia lenei mea.

Cholesterol ma Atherosclerosis

Cholesterol o se vailaʻau kemisi faapitoa, e ala i lona natura - ava malosi. O le matafaioi o le cholesterol i le tuufaatasiga o suauu ma meaola (provenosol), ua faamaonia (cholesterol, e pei ona e iloa, o loo aofia ai i le fausiaina o membranes cell). Ae peitai, o le faateleina o le maualuga o se mea i totonu o le toto e vave faateleina ai le lamatiaga o le atherosclerotic pathology ma isi faamaʻi o le cardiovascular system, talu ai o loo faailoa mai ai le faaletonu o le lipid ma le lipoprotein metabolism i le tino.

E mafai ona puipuia le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi matautia e ala i le lafoaia o masaniga leaga ma le faatumauina o le maualuga o le ava malosi i totonu o le toto i le tulaga masani lava masani. Ae peitai, o le cholesterol e atherogenic na o le sili atu.

O lona masani masani e talafeagai e le gata mo le faʻatinoina o se galuega faʻavae, ae faʻapea foi:

Mo le faʻaogaina masani. Faatasi ai ma le auai o le ava malosi i totonu o le ate, o fualaau oona e tatau ai mo le gaosia o gaʻo-aofia ai o loʻo faʻapipiʻiina,

Mo le faʻasologa faʻamausali o hormones o feusuaiga ma hormones pancreatic.

O le Cholesterol e ulufale i le toto i le tele o auala:

Faʻaiʻuina e le ate. O le ate e maua ai le tele o cholesterol. E masani lava, o lona gaioiga sili atu ona aʻafia e fesoʻotai ma le le lava o le kulupu ma le le mafai ona toe faʻatumu i le sukalalapala mai meaʻai. Faʻasalaga o le ate, o faʻalavelave ma faʻafitauli ma tulafono faatonutonu o le maualuga o le vailaau i totonu o le toto e mafai foi,

E sau i meaai taumafa. O ia cholesterol e le silia ma le 25%. O le Cholesterol e maua i meaʻai e aofia ai gaʻo manu. O lona maualuga aupito maualuga e matauina i fuamoa moa, ova (faiʻai, ate, fatugao) galo, margarine, puaa. O le cholesterol oi ai i totonu e ulufale atu i le toto i se tulaga saoloto ma na o le taimi lea e siitia atu ai le chylomicrons i le ate, lea, e faalagolago i uiga o le tino ma masani masani, e avea ma ituaiga ituaiga lipoprotein: "lelei" (poo le HDL) ma le "leaga" (LDL). O le muamua na fufulu puipui o toto toto mai le gaʻo, ma o le mea mulimuli na fausia ai.

I le faaopoopo atu i le mea moni o le cholesterol e faʻapitoa ona faʻapipiʻiina ma faʻaaoga e le tino, e faʻamalosia foi e sili atu i tala atu. O le tele o vaega faʻamalosi e maua mai i le mea e masani ai e ala i le vaega o meaʻai. O se vaega laʻititi laʻititi e alu i le paʻu (peeling) o pito i luga o le paʻu ma paʻu mucous membranes.

O le faateleina o le cholesterol o le toto e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le atherosclerosis - e mafai ona faʻalogologo i lenei fuaitau, ae e moni lava? Suesuega mai le tusi talaaga Neurology. O le masani o le cholesterol i totonu o le toto e le o se faʻamaoniga poʻo se inisiua e uiga i le fausiaina o togafitiga mo isi mafuaaga.

Atherosclerosis e fesoʻotai saʻo lava i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi (toto maualuga, afaina, neuroendocrine ituaiga maʻi o le hypothalamic, maʻi o le maʻisuka, faʻalagolago i mea faʻapitoa, ma isi). E tutusa mea taua mo le atinaʻeina o le maʻi.

Le tasi auala poʻo le isi, ae o le cholesterol e faia se tasi o matafaioi taua i le atiaʻe o le atherosclerosis. Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave, e tatau ona pipii atu i le taumafa o le hypocholesterol ma faʻaauau pea le faʻaogaina o le meaola i le tulaga tutusa masani.

Atherosclerosis ma le maʻisuka

O le Cholesterol e matua aʻafia i le faʻaogaina o suamalie o meaʻai ma hormones pancreatic, ma e ui lava e le o le mafuaʻaga o le maʻisuka, ae o loʻo aʻafia tele ai le faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻi suka ua manatu o se vaega o le faateleina o le aʻafiaga o le atherosclerosis o le toto toto (atonu e mafai ona atiaʻe le silia ma le afa). E le gata i lea, o le atherosclerosis vascular e faʻateleina ai le ogaoga o le maʻisuka.I le i ai o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻatulaga tutusa i alii ma tamaitai (e ui o le a sili atu ona gasegase tagata e aunoa ma le maʻisuka).

O le maʻi suka, i le isi itu, e matua aʻafia ai le ala o le atherosclerosis:

O le atherosclerosis e mafai foi ona faia i se talavou pe a maua le maʻisuka. E ui o le maʻi e masani lava ona atiaʻe pe a uma le 45-50 tausaga,

E i ai se maualuga maualuga o aisisi,

O vaʻa e le gata ina afaina, ae e matua afaina foi, ma o le mea lea e ono mafai ai ona sasa,

O le faagasologa e faia i luga o se tulaga masani, e matua afaina tele ai le loto, faiʻai, ma vae.

Atherosclerosis e amata i le maʻisuka muamua, ma le maʻisuka o le ituaiga lona lua. O le maʻisuka e fesoʻotai ma le gasegase le lelei ma le lipid metabolism, o lenei mea e oʻo atu ai i se taofi i le masani ai metabolism. O puipui o toto toto e maua ai le faateleina o le mafai ona gafatia i vaega eletise, ma o le mea lea o le tele o le "cholesterol leaga" e ulu atu i totonu o le toto. O loʻo faʻaputu ai gaʻo i luga o puipui o maʻa tetele, e faʻamaeʻaina le moli o le ogalaau.

I le gasologa o taimi, o le lafoaʻi o gaʻo o loʻo faʻapalapalaina e ala i mea faʻafesoʻotaʻi ma tioata i lalo o le aʻafiaga o meaʻai o le pata. O lenei fausaga atoa ua avea ma "maa" ma o le lumena o le uaga ua tapunia atili. O le vaa e avea ma mea e le mautonu ma ua le toe aoga ai. O le taunuʻuga o le solia lea o le toto i totonu o le nofoaga ua afaina, faateleina o le gataifale, vavaeina o le vaa ma le necrosis.

O tagata e maua i le maʻisuka e fafa taimi e mafai ona mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system, e pei o le maualuga o le toto, maʻi o le fatu ma le angina pectoris. E le gata i lea, faatasi ai ma le atherosclerosis i le maʻisuka, o le ono vave le atinaʻe o le necrosis (gangrene) o pito pito i lalo e toetoe o le fitu taimi e faateleina ai. O nei mea taua e tatau ona iloiloina i taimi o togafitiga.

O le a le atherosclerosis matautia? Atinaʻe Atinaʻe

E tusa ai ma fuainumera, o le atherosclerosis o le masani masani lea o le cardiovascular system ma o le mafuaaga autu o le maliu mo le toatele o tagata gasegase i le salafa o le lalolagi. Atherosclerosis e fesuisuiai, ma e ui lava o le fatu o le faʻamaʻi o le vavalalata poʻo le fesuiaiga o vaʻa toto, e aʻafia ai le tino atoa. O le faaletonu o le alafua e afaina ai le fatu, faiʻai, tino o le manava, vaega pito i lalo ma le maualuga (seasea). O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le toto e tafe ai i le gaʻo e afaina ai toto laiti, e mafua ai le aʻoga maualuga.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻasolosolo. I le faaiuga, o mafuaaga patino e le o iloa, ae ua iloa o le faavae o le masini o le solia lea o le metabolism lipid. O lenei mea leaga e mafua ai le amataina o se maʻi matautia.

I le atinaʻeina o togafitiga, e tele tulaga e iloga ai:

O le tulaga o le fausia o ni paʻu o gaʻo (poʻo lipid stains). I lenei laasaga, e leai ni faʻamatalaga maʻoti e matauina, ma e le iloa e le tagata maʻi le i ai o le atherosclerosis. O le aano o le laasaga e fesuisuiaʻi suiga i puipui o mea taua (o mole mole o lipoprotein complexes e ulu atu i le fausaga o le puipui pito i tua ma faia ai se mea manifinifi). I fafo, o nei suiga e foliga mai o lanu samasama-lanu enaena i le umi o le vaega ua afaina o le vaa. E le o toto uma o le toto e afaina, ae naʻo ni vaega patino. O le faagasologa o loʻo atiaʻe vave vave. O loʻo iai nei pathopsis cardiovascular, maʻisuka ma le gaʻo tele e faatelevave ai.

Vaega o le fausia o le lipid laying. O le tino i lalo o fasipepa o le lipid e avea ma afi. O le tino e taumafai e tau i le tagata na faʻalavelave mafaufau. O se faʻalautelega o le taulaʻi o le mumū masani. O le faʻamafanafana tumau e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le lipid layer ma le germination o le tino. O se taunuuga, o le gaʻo o le gaʻo o loʻo faʻasalalau ma e maualuga aʻe i luga o le puipui o le faita,

Vaega o le atinaʻeina o faʻafitauli.O le vaega mulimuli lea i le fausia o le atherosclerosis. I lenei laasaga, e tupu aʻe faʻafitauli, ma o faʻamaoniga e sili ona faʻailoaina. E lua ni filifiliga autu mo faʻalavelave faʻafuaseʻi: o le gau o le tino gaʻo (plaque), lea e aofia ai le faʻasaʻolotoina o le tele o le toto, ma le thrombosis. O pulu toto e faʻapipiʻi ma mea faʻapipiʻi e pipii i le lumenia o le vaa, mulimuli ane faʻasalaina. I se tulaga faapea, o le atiaʻeina o se taʻavale e mafai. Afai e pupuʻu e le toto totoga lapopoa tetele e maua ai meaʻai talafeagai mo limo, o le necrosis ma le gangrene e sili atu ona tupu.

O le taimi ma le saoasaoa o le atinae o le atherosclerosis e faigata tele ona vavalo. E mafai ona tusa ma le tele o tausaga poʻo masina. E faʻalagolago lava i uiga o le metabolism, fua o le toto, o le i ai o se predisposition i le atherosclerosis ma faʻamaʻi e faʻapupula ai le lamatiaga o lona atinaʻe, ma le tele o isi mea.

Talafesaʻi faafomaʻi

O le uluai suʻesuʻega o le maʻi o loʻo amata i lana suʻesuʻega mo faitioga ma le faʻamaoni.

Muamua, faatasi ai ma lenei fomaʻi, o le a le itiiti ifo ma le tolu ni faʻamaoniga maʻoti i le konekarate, i se faʻaopoopoga, ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu, o le ai ai faailoga (ma atonu o se faʻamaoniga faʻamaonia) o se atherosclerosis faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke

Angina pectoris, faʻamaʻi o le fatu o le ischemic,

O lea ituaiga o siama e le o se ata atoa, ae e mafai ai i tulaga lautele ona fuafua le setete o le tino ma tusia ai se fuafuaga mo togafitiga.

I le faaopoopo atu i ai, e taua le faʻamautuina o le i ai o tulaga lamatia mo le atiaʻe o le atherosclerosis: maʻi o le maʻisuka, toto maualuga, le faʻaaogaina o mea oona, ma le gaʻo.

Uluai asiasiga

I le faʻaopoopoga i suʻega faʻatinoga e faʻatatau i le iloiloina o le toto i vaega, o se fomaʻi poto masani e taulaʻi ma le totoa i mea nei:

O le leiloloa o lauulu i vae po o lima,

Faʻafuasei le gau o le maʻi

Fomaʻi o le loto, faʻaosofia o le mamafa, fatu faʻalavelave faʻafuaseʻi,

O le afaina o le afu ma le vaʻavaʻa,

Faʻaauauina le atinaʻeina o le edema i le leai o faʻamaʻi fatuga.

Laboratory and instrument instruments

Totogi toto toto e iloilo ai faʻamaoniga e pei o le atherogenic coefficient, le cholesterol atoa,

X-ray suʻega ma faʻamatalaga. X-ray e mafai ai e oe ona iloilo le tulaga o le aorta, talu ai o papa o loo manino ona vaaia i ata. O le angiography e aofia ai le faʻaofiina o se sui faʻapitoa vaʻaia i totonu o le toto ma toe mataituina le tafe toto,

Faatulagaga Faʻatagaina oe e iloilo le saoasaoa o le tafe toto i se vaega faapitoa o le faga. Faʻafetai i lenei metotia, e mafai ona e iloa sina mea itiiti ma fuafua le maualuga o le le lava o le toto.

E i ai isi metotia faʻamaonia. O metotia faapitoa e fuafuaina e le fomaʻi e faʻavae i luga o le ata o le falemaʻi.

Faʻaiʻuga ma aʻafiaga

Ua leva ona faia e fomaʻi se lisi o mea e faʻaosofia ai le faʻaalia o vailaau faʻapitoa. E aofia ai:

  • tuinanau mo meaai le lelei (maualuga-kalori ma cholesterol-tamaoaiga) meaai,
  • ava malosi ma ulaula tapaa,
  • galuega le mautonu e fai sina gaoioiga faaletino po o le leai atoa,
  • maʻi faʻamaʻi o le endocrine ma le cardiovascular systems,
  • faaumiumi faigata ogaoga.

E faigata lava i se tasi ona vavaeeseina mai le ola mea uma o loʻo taua i luga. O le mafuaaga lea e mafai ai ona taʻua le atherosclerosis o se tasi o maʻi sili ona matautia ma ogaoga, e leai se tasi e saogalemu.

Faʻasagaga o le faʻalauteleina o le cholesterol ma suiga faʻapitoa i le toto, o isi faʻamaʻi e mafai ona tupu. I le faaopoopo atu i le atherosclerosis, o maʻi e masani lava ona maua i le maʻi suka, gasegase o le maʻisuka, maʻi fatu, fatu fatuga ma tuʻituʻi. E tatau ona maitauina o le maʻi e atiaʻe lelei mo se taimi umi. O lenei laasaga ua taua o le saʻo, ma o lona umi e eseese mai le 1-2 i le 10 tausaga.

Na faia e fomaʻi le faaiuga e mafai ona iloa muamua faailoga muamua o le atherosclerosis i le vave i le 25-30 tausaga. O le taimi lea na amata ai e le tagata gasegase ona faʻaalia lipid spots i luga o vaa, o nofoaga o ni atherosclerotic i le lumanai na fuafuaina. E le o se mea faigofie le faailoagofieina muamua o faailoga o le faʻamaʻi. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi i se talavou e fai se faʻasalaga o le olaga ma faʻaumatia esega leaga, pe afai ei ai. E na o le pau lea o le auala e puipuia ai le tupu mai o maʻi, faaleleia le soifua maloloina.

Faʻasalalau faʻasolosolo maʻi ma aʻafiaga

O faailoga o le atherosclerosis o le a eseese e fuafua i luga o toto toto na amata ona fausia ai pusa cholesterol. O le tele lava o taimi, o le faʻamaʻi e aafia ai laʻau e tuʻuina atu ai le toto i le faiʻai, fatu, pito i lalo. I nisi tulaga, e suʻesuʻeina e fomaʻi le atherosclerosis lautele, lea e tutupu vave ai suiga faʻapitoa i nisi o toto toto tetele.

O le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries e masani lava ona iloa i le matua ma le matua. O le mafuaaga lena na taʻua ai o le "senile." Pe a vaʻaia toto toto e maua ai le gasegase o le cerebral, o le a faʻateleina le faʻalauteleina o le galala ma le tiga o le ulu, mafaufau loloto, faʻalogo ma le faʻamaualuga. Le leai o togafitiga e mafua ai ona suia suiga i le psyche. I taimi mulimuli mai o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e le mafai e tagata maʻi ona paʻi atu i le mea moni, e le mafai ona pulea a latou amioga ma e tali atu i gaioiga faia. E masani lava, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi e muta i se paʻu ma se vaega ole tino poʻo le atoatoa.

O faʻasolosolo taimi o le gasegase o le gaioiga i le faiʻai e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le tuinanau.

Pe a afaina i pusa cholesterol o laʻau o pito i lalo, o gasegase e mafatia i le mamafa i vae, faʻalavelave ma tingling, suiga i le vevela o le tino ma le leai o se lagona. Mo lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le faʻasalaga faʻafefeteina o uiga lelei ia. O le le amanaiaina o togafitiga fualaau faasaina ma le faasaʻoina o le olaga e oo atu ai i ni taunuuga matuia - o le necrosis o le tino vaivai, lea e togafitia e le tosoina o pito. O le gasegase o le faʻamaʻi e faʻatasi ma le faʻaalia o le gangrene, o le maʻi o le gaʻo.

Afai e amata ona teuina pusa atherosclerotic i luga o pa puipui o mea tau i le matelaina o mea lilo o le tino, pe o le aorta, ona fai mai lea o tagata gasegase i le tiga o le fatu, toto maualuga, le manava. A maua le faʻamaoniga muamua o se maʻi, e tatau i tagata gasegase ona i ai ni meafaigaluega faʻapitoa ma faia se feutagaiga ma se cardiologist. O le tagata tomai faapitoa o le a mafai ona faʻamaonia saʻo togafitiga ma puipuia le tupuga o maʻi fatu fatu, faʻaitiitia le lamatiaga o fatu fatuga.

Faasologa o aso nei

I le avea ai o se tulafono, i le 80% o mataupu, ua lava le togafitiga o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le mafuaʻaga o le atherosclerosis ma ona aʻafiaga leaga. O togafitiga faʻapitoa e tuʻufaʻatasia ma le tofiaina o se taumafataga ma se pulega sili ona lelei o gaoioiga faaletino.

Faatasi ai ma fualaau mo le atherosclerosis, o fualaau o nisi o vaega e mafai ona iloga:

Tulafono O fualaau sili ona lauiloa o statin o loʻo faʻaaoga pea. O a latou gaioiga o le taofiofi lea o le galuega o le ate i le gaosia o le cholesterol. E tusa ai ma statins, o loʻo iai faʻamaʻi togafitiga e maua ai le fatu ma gasegase oona (talu ai o aʻafiaga e aʻafia ai i latou i le auala sili ona leaga). I le laasaga nei o le atinaʻe o vailaau faʻasaienisi, e le gata ina fesiligia e saienitisi iloga ma fomaʻi le aoga o fuainumera, ae o le mea moni foi o le matafaioi o le cholesterol i le atina o le atherosclerosis, ma le manatu o le lamatiaga o lenei mea e le talafeagai. E sili atu i luga o fualaau ma fibrates,

LCD faʻamaonia. O le taua tele le taofiofia o le gaioiga ole suauu.I lenei itu, e tatau i le tino ona faʻaalu malosi le cholesterol ina ia faʻamautinoa ai le masani ai ma le faʻamautuina lelei. Faʻasolosolo ona faʻaaogaina, e mafai ona maua ni faʻafitauli o le tino. Tofia i le amataga o le faʻamaʻi poʻo le faʻamaonia o faʻamaʻi,

Fiti. Faʻateʻa le faʻaaogaina o le gaʻo - triglycerides. E matua aoga lava i le taua e faasaga i le atherosclerosis, ae e vaʻavaʻai faʻasoleina mo tagata ei ai faʻafitauli o le ate,

Fualaau o Nicotinic. E ui lava i le mea moni latou te le tauina le cholesterol, latou te i ai se aafiaga vasodilating ma antispasmodic. E faʻaaogaina faʻatasi ma isi vailaʻau ma fai ai se vaega taua o togafitiga fualaau. Ae ui i lea, mo le maʻisuka ma i latou o loʻo maua i le ate ma gasegase faʻamaʻi, o le nicotines e faʻasaina. Ua suia i latou e le fomaʻi faʻapitoa faapitoa ma vailaʻau faʻasaina.

O togafitiga faasao e aofia ai le physiotherapy. O lenei metotia ua faʻaalia mo tagata ei ai le atherosclerosis o vae.

Tausiga togafitiga

I faiga faafomaʻi faaonaponei, e tolu auala autu o togafitiga faafomaʻi o le atherosclerosis ua atiaeina.

Faʻasologa taotoga. O le uiga o le paʻu o le paʻu lea o le vaa ua afaina i se mea maloloina, ona o le totoina o se toto fou, ma o le toto totoʻa i tisipenesa ua faasolosolo malie ona toe faʻaleleia,

Fomai talitane. Mea faʻaonapo nei e mafai ai ona sui atoa le vaa ua afaina ma toe faʻaleleia galuega faʻavae toto.

Faʻavevesi O le autu o le metotia o le folasaga lea e ala i le fausua o le tino o se pusi faapitoa, lea, i lalo o le vaavaaiga a le mea pueata, o le a felauai solo i le toto e le endoscopist i le vaega ua aafia. A maeʻa lenei mea, e faʻaaogaina manipoga talafeagai e faʻamamā pe faʻalautele ai le vaa.

O lea la, o le atherosclerosis o se faʻafitauli sili ona feteenai ma faigata, lea e ui i lea, e manaʻomia ai le tele o le gauai atu, talu ai e mafai ona oʻo atu i taunuʻuga e lamatia ai le ola. O faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o le faʻamaonia, ma le tulaga lelei o sauniuniga, o le fomaʻi o le a faʻavaeina se suʻesuʻega e aunoa ma ni faʻafitauli, faʻapea foi ma le fuafuaina o le faʻasalalau o le gaioiga ma faʻamaonia se togafiti talafeagai ma lelei. O se lautele o meafaigaluega ma metotia mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e oʻo lava i le vave amata e fesoasoani i lenei fomaʻi. O le a faʻavaeina e le fomaʻi le faʻataʻitaʻiga o le auiliiliga o suʻesuʻega i luga o le faʻatatauga o le talafeagai ma le tikeri o le talitonuga i le siama.

Le togafitiga o le atherosclerosis i le taimi nei o le atinaʻeina o vailaau e leʻo iai ni faʻafitauli sili. I le tele o mataupu, e mafai ona maua i le "toto itiiti." Afai o togafitiga faasao o togafitiga e leai se aoga lelei, ia togafitiga i togafitiga faʻapitoa.

O le faʻamaonia ma le faʻamaonia i le tuufaatasiga faatasi ai ma se auala aoga o togafitiga o le ki lea i se taunuuga lelei.

Cholesterol Pulu

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi lea e atiaʻe ma le faʻaalia ma e masani ona aʻafia ai tagata mai le va o le fasefulu tausaga, ma o fafine e fa taimi e itiiti ifo. Atherosclerosis e mafua ai faʻamaʻi ogaoga e pei o le infarction myocardial ma le stroke. O le asō ua avea ma sui sili ona lamatia i le ola o le tagata, talu ai e tusa ai ma fuainumera o loʻo latou nofoia muamua i le olaga faitino i atunuu uma, tusa lava po o le a le maualuga o le atinaʻega. Pepa o Cholesterol o le autu autu lea o le atherosclerosis. O i latou o ni mea matautia faʻaleagaina o le faʻamaʻi.

Faʻaaogaina aʻoaʻoga

O foliga vaaia o paʻu e fesootaʻi ma le solia o le gaʻo gaʻo. Ua faʻamaonia o se tasi o vaega o le gaʻo gaʻo o le faagasologa o le faʻavae ma le faʻaaogaina o lipoproteins ma triglycerides.E maua mai i le po i luga o nila o le ate mai gaʻo manu e maua mai meaʻai, ulu i le toto, ma oʻo atu i le tulaga faʻapitoa, i mea latou te auai ai i le fausiaina o le fausaga o le tino, synthesis of hormones and vitamins. E toe foʻi mai i le ate mo le faʻaumatiaga. E pei ona taʻu mai i le igoa, lipoproteins o le tuufaatasiga o fualaʻau gaʻo ma le polotini. O le vaega gaʻo o le cholesterol e iloa e tagata uma.

Ua maua e saienitisi ni vaega ninii o lipoproteins o loo i ai se sao i le atinae o le atherosclerosis:

  • maualuga tele
  • maualalo maualalo
  • matua maualalo.

Afai e tele ni lipoproteins e faʻaputuina (pe o le tele o gaʻo e maua mai i meaʻai, poʻo le ate e le mafai ona gaosia), o le a afaina a latou aʻafiaga i le vascular wall. E le gata i lea, o le lipoproteins maualuga e maualuga lona aafiaga, ma maualalo - e avea o se fale mo le cholesterol plaque. O igoa "lelei cholesterol" ma le "cholesterol leaga" e mauaʻa.

O le a le mea o le cholesterol?

Mo se pepa e foliga mai, e lua tulaga e manaʻomia:

  • le lafoaia i le gaʻo gaʻo,
  • faaleagaina le puipui i totonu o le vaa.

E masani lava, o le paleni lelei e tumau i le va o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol, maualuga lipoproteins maualuga. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le tele o poloka-gaʻo gaʻo o le maualalo ma maualalo le maualuga o le mamafa.

I luga o le vevela (atigi) o laʻau tetele ma le tele-siʻosiʻomaga, e oʻo mai ai ni nai maʻi laiti. Aemaise lava i nofoaga o vaʻalaʻau. O faʻamatalaga faasaienisi e fesoʻotaʻi atu ai i faʻamaʻi pipisi. I faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi o le manava o le tino, herpes i laugutu ma apaʻau o le isu, o vailaau e maua e le gata i luga o le mucous membranes, ae faapena foi i totonu o vaa. Ua faamaonia lenei mea i faʻamatalaga talitutusa i luga o le faʻalauteleina o le tino mai le faʻamaʻi ma le fatu i le taimi o faʻalavelave faʻafuaseʻi o vailaau faʻamaʻi pipisi o le viral and influenza. O le siama chlamydial, cytomegalovirus, e tutusa lona aafiaga.

E le gata i lea, o le fausiaina o le plaque e pasi atu i le 3 vaega:

  • Vaega o se pisia gaʻo - i le nofoaga o le faʻaleagaina, o le vascular wall is loosened and swollen, o loʻo puipuia mai le i fafo atu o faʻalavelave elemene. A maeʻa la latou reserves, o le "leaga" o le cholesterol e teuina i totonu o le vavalalata o le vavalalata. O le umi o lenei faagasologa e eseese, atonu o iai se nofoaga mai le tamaitiiti, talu ai i lalo ole microscope o loo maua i tamaiti.
  • I totonu o le gaʻo gaʻo, o loʻo faʻaalia mai ai paʻu o loʻo faʻapipiʻi ma tupu, o le a sili atu ona mamafa, ae o loʻo manino pea ma vaivai. I lenei laasaga, e mafai ona faʻamavae le pusa o le cholesterol ma ave le vaa. I le isi itu, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tiaʻiina o se fasi pepa, o le faia o se thrombus ma le paʻu o se faga. O le puipui i luga o le nofoaga o manuʻa ua faʻatulagaina, uluaʻi faʻavae, lea e mafua ai le malepe ma faateleina ai le faʻalavelaveina o paʻu o le toto.
  • O suauu o le calcium o loʻo teu (atherocalcinosis), e faʻamalo ma tupu le papa. E le mafai ona toe faʻaumatia. Ua faia nei tuutuuga e faʻagesegese ai le tafe toto ma le faaputuga platelet. Latou te faia ni fusi toto (toto toto), lea e mafua ai faʻamalologa faʻapitoa. Faʻateleina le atinaʻe, o maʻi faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi poʻo se faʻagasologa masani e tupu mai i le faifai malie o le taofia o le toto i le afaina aʻafia.

O le atherosclerotic faagasologa e aʻafia ai vaa faʻaleagaina o le tele ma lapoa tele. O vailaʻau faʻasalaga ma gasegase, faʻapea foʻi ma nai capillaries e le faʻaleagaina. O le nofoaga e sili ona fiafia i ai le atinaʻeina o paʻu o vaʻa ia o le gaʻo (o laʻau tetele, e aofia ai le togafiti ma le aborina aorta, o le uaua femoral) ma le muscular-elastic type (carotid artery, vaʻa o le fatu, faiʻai, ma gaʻo).

O le i ai o pamu cholesterol i totonu o vaʻa o le loto e mafua ai le solia o le toto i le myocardium (gaʻo maso) ma mafua ai le le atoatoa o le matelaina i le tino i foliga o angina osofaʻiga poʻo le osofaia o fatu.O le maualuga o le faaleagaina o le fatu e faalagolago lea i le vaega o le faaleagaina, faʻaogaina, ma le malosi o le tino e faʻaleleia atili ai le toto toto (vaʻalele).

O le Cholesterol palapala i totonu o vaʻa o le ua e faʻaleagaina ai meaʻai o totoga uma o loʻo i le ulu. Muamua, o le faiʻai, o mata. O loʻo faʻaalia mai i le faʻaitiitia o latou tomai faʻatino: manatua, faʻaaliga, faagasologa o mafaufauga, avanoa e aʻoaʻo ai. O osofaiga o le tiga o le ita ma le gaioiga ma le vomiting, faateleina le maualuga o le toto ma le atinaeina o le maualuga o le toto maualuga e fesootai foi ma le atherosclerosis o vaʻa o le mafaufau ma fatugaʻo, pusa o le cholesterol i le carotid ogatotonu. Faʻasalaga faʻafuaseʻi o se tui toto poʻo se vaega o se faʻailoga, o le soliga tele o le toto e maua - o se faʻamaʻi faʻamaʻi atoa poʻo le vaeluaina foi, o faʻalavelave o le tino. O le falemaʻi e faalagolago i le nofoaga o le thrombus.

A mavae le onosefulu tausaga, e mafai e tagata gasegase ona maua ni faʻaʻailoga o se pusa i le ola. O le maʻamaʻi, o lenei mea e faʻaalia i le tiga faifaipea i tua o le sternum, faʻalautele i tua. E le pei o angina pectoris, latou te le faalagolago i gaoioiga faaletino po o le atuatuvale. O se faʻalavelave matuia o le vaeluaga o le vaeluaga.

Pe a afaina le fausua o femoral ma vaʻa o vae, o le manava o vae, o le mea lea, e mafai ai ona e taofi mai le tiga, gangrene o vae ma le tiga matuia ma le faʻaleagaina o masini, e tupu.

Suiga i le ogatotonu e mafai ona aveesea atoa le okeni mai se setete maloloina, lea e mafua ai le le lelei o le gaʻo, o le faaputuputuina o vailaʻau oona ma le toxins e le faʻavaveina i le urine. O le le lelei o le totoina o le gland e mafua ai le maualuga o le le pulea o le toto.

O le faʻalavelaveina o le abdominal aorta e mafua ai le tiga o le manava o le tino, le toto o le tino o le tino, pancreas.

O le atinaʻeina vave o le atherosclerosis o vaʻa o le pelvis laitiiti e iloagofie ma le faʻaitiitia o le malosi ma le faʻaaogaina i luga o tane.

E mafai ona i ai i le paʻu o sooga, neck, chest. Faateleina i fafine. Ae ui i lea, latou te le fesootai i vaʻa. O le igoa saʻo mo faʻamalolala luga o foliga o le xanthelasma. E foliga mai o se taunuuga o le gaʻo gaʻo gaʻo. O nisi e manatu ia i latou o se faailoga o le tikeri o le atinae o le atherosclerotic faagasologa i le tino.

Xanthelasms o loʻo i ai se lio lapotopoto, faʻalelei poʻo se faʻalavelave, e amata mai ile laʻititi i se pea. O mea lelei nei. Latou te ola i le olaga atoa, e leai se tiga, vaivai i le paʻi. O le mea o loʻo i ai mata o le cholesterol i mata o se vailaʻau mama atoatoa, e le afaina ai le faʻaaliga. O fautuaga a fomaʻi i mea taumafa e tutusa lelei ma le atiaʻe o le atherosclerosis. Xanthelasma e mafai ona ola, toe sau i le isi nofoaga. I le talosaga a le tagata gasegase, o le aveeseina o faʻamalalalapalapala i luga o laumata o loʻo faʻaaogaina e faʻaaogaina ai le malulu (cryotherapy), thermocoagulation, fafie laser, ma taotoga.

E faʻapefea ona taofi le atherosclerosis?

E le mafai ona e aveesea pusa cholesterol ma fualaau. Mo lenei mea, o ituaiga taotoga eseese e faʻaaogaina.

Muamua lava, e tatau i tagata gasegase ona suʻeina se suʻega atoa, e aofia ai le faʻamatalaga o le lipogram e faʻalauteleina, suʻesuʻega electrocardiographic, faʻamatalaga ultrasound o le fatu, gaʻo. O le gafatia o le faiʻai e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai le faʻatinoga o faʻataʻitaʻiga, electroencephalography. E ala i le faʻaofiina o vailaau faʻatusatusa i le taimi o le angiography, faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic, o le nofoaga ma le tele o le toto i totonu o le vaa ua fuafuaina.

I le taimi o le taotoga, e aveese e le fomai tipitipi se vaega o le papa ma se tui toto. I luga o le auala e vave aveeseina ai pusa o le cholesterol e faalagolago i le taua o le okeni na aafia ma le tagata lava ia.

I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi (gaʻo eleelea), o vailaʻau e pei o enzymes e faʻaaogaina e faʻamavae ai pusa o le cholesterol, ae tatau ona tui tuusao i le nofoaga o le liona o le vaa.O nei togafitiga e matua faigata lava ma e na o totonu lava o nofoaga faʻapitoa falemaʻi e mafai ai. O le mea lea, e sili atu le moni o le le mafaufau e uiga i le auala e faʻateʻa ai palestrol, ae pe faʻafefea ona taofia o latou foliga vave, e uiga i avanoa e puipuia ai le atherosclerosis.

E lua ituaiga o mafuaʻaga o le atherosclerosis:

  • mafuaaga e le mafai ona tatou aʻafia (matua, genetic predisposition, itupa),
  • pau i totonu o tapulaa o gafatia o se tagata pe afai e manaʻo i ai.

O le filifiliga lona lua lea e tatau ona fiafia tagata pe a mavae le fasefulu tausaga.

E lima vaega na iloagofie ai le taua o le tagata taitoatasi:

  • o le taumafaina o meaʻai gaʻo o meaola manu - e mafua ai le tele o le "cholesterol" e le mafai ona gafatia,
  • le lava o gaioiga gaioiga - faʻatapulaaina le faʻaaogaina o le cholesterol e le tino, o le paleni le paleni o le gaʻololo gaʻo e oʻo atu ai i togafitiga,
  • ulaula ma le inu malosi - o se tasi o gaioiga o le nicotine ma le ava malosi e sau i lalo i mea leaga o le ate ma le tino e le mafai ona feagai ma le gaosia o gaʻo,
  • mamafa tele - e oʻo atu ai i le solia o ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le gaʻo,
  • faʻalauteleina le faʻavevesi i le atuatuvale - o le tino e faʻavaivai i taimi uma i lalo o le aafiaga o le hormonone adrenaline, e faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o le tino, mafua ai le faaputuputu o lipoproteins maualalo.

O mea taumafa e solia ai le gaʻo gaʻo e tatau ona aofia ai gaʻo manu (gaʻo gaʻo, palu, pata, kulimi), mea suamalie ma falaoamata. O aso uma e te manaʻomia e ave ai le 0.4 kilokalama o fualaau aina ma fualaʻau. Ua faʻamaonia e naʻo le 'ai se mea taumafa mo le masina, e mafai ona faʻaititia le 10% o le cholesterol.

O gaoioiga faaletino e tatau ona fai, e oo i le 40 minute i aso uma. Savalivali, aau, uila uila e fautuaina. E leai se tulaga e tatau ona e auai i taaloga taʻavale pe a uma le 50 tausaga.

O le tetee i le atuatuvale e mafai ona atiina ae ma le fesoasoani a le auto-training, i le ave o fualaau oona suamalie.

O vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol, o fuainumera e masani ona faʻaaogaina. O le fomai o le a fesoasoani ia te oe e filifili le fua saʻo.

Atherosclerotic suiga ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi: o le a le mea e mafua ai le atherosclerosis?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Atherosclerosis e taua o se faʻamaʻi matautia tele lea e aʻafia ai toto toto ma le polokalame atoa cardiovascular a se tagata. O le fausiaina o togafitiga e faafaigofieina e ala i le faia i luga o puipui o maʻa ma veins o le cholesterol plaque ma isi gaʻo-pei o meaola.

Pe a latou faaputuputu i totonu o le vaa, ua fausia ni papa atherosclerotic e poloka ai le ala o le toto e matua taua ai totoga i totonu. E i ai se faʻatusatusaga ogaoga o puipui, latou te le toe maua foi le malosi ma le maufetuunaʻi.

Ona o le vavalalata o gaʻo, e le mafai e le toto ona ulu atoa i le faiʻai, pito i lalo ma luga aʻe. O sea solia o le lipid metabolism e suia ai le toto coagulation, ma o le taunuuga, e afaina ai toto i totonu o se tagata ma maua ai le fatu fatu o maʻi fatu. Ina ia puipuia le faʻamaʻi i se taimi talafeagai, e aoga le iloa poʻo le a le mafuaaga o le atherosclerosis.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

A oʻo ina vavalalata toto toto, o le toto e le oʻo atu i totoga taua. Afai e te le amata togafitiga i le taimi, o le auala i totonu o arteries e tapunia atoatoa, lea e tau atu i faamaʻi faigata. I lenei tulaga, o le pito i lalo ma le pito i luga, o le faiʻai, o le fatu e afaina ona o le leai o se toto.

O le mea lea, o le atherosclerosis e oʻo lava i le taimi muamua o se faʻamaʻi matautia lea e masani ona oʻo atu i le oti. Ole lapataiga faapitoa e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka. O faʻamaʻi e mafai ona iloa i le taimi tonu e maua ai e le tagata maʻi ni faʻafitauli i le faʻasalaga.

Ina ia mafai ai ona vave taofia le atinaʻeina o le faʻauʻuina o le myocardial, faʻamaʻi, faʻamaʻi ogaoga ogaoga o le cardiovascular system, e tatau ona faʻaauau le suʻeina ole toto ma suʻe meafaigaluega. E taua foi le manatuaina o puipuiga, tausia se soifua maloloina, ma 'ai saʻo.

E tele ituaiga o faʻamaʻi, e fuafua i le itu e aʻafia ai.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • O le atherosclerosis o vaʻa gataifale e faʻalautele atu i arã e taʻitaʻia ai le loto,
  • O le atherosclerosis Cerebral e taʻitaʻia ai le faʻalavelave o le faiʻai,
  • O le atherosclerosis o le abdominal aorta e mafua ai le le toʻa i totonu o le manava ma itu, ma e faʻaleagaina ai le manuia lautele,
  • I le avea ai o se tulafono, latou te aʻoaʻoina e uiga i le atinaʻeina o le atherosclerosis o le pito i lalo ifo o le tino, pe a oʻo ina amata ona faʻaalia le maʻi i foliga o faʻamaoniga,
  • O le atherosclerosis o faʻamaʻi o mea lilo e togafitia e togafitia e ala i le ave o fuainumera,
  • O le mea sili ona matautia ma le faigata ona iloa i se taimi vave, o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries.

Talu ai e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi e aunoa ma ni faʻamaoniga manino, e masani lava ona iloa e le tagata maʻi le faafitauli pe a amata le suiga o le atherosclerotic ma amata ona faʻaalia ai ni faʻafitauli o le gaʻo o le lipid metabolism. I le taimi nei, e mafai ona oʻo atu le faʻamaʻi i le taimi masani, faʻaleagaina tele le faʻamalosi totoga ma faʻaosofia ai se faʻalavelave maualuga.

O le Cholesterol e galue e pei o se vailaʻau oona e pei o le gaʻo ma o se tagata auai i le faagasologa o le faʻavaeina o siama. Afai e sili atu le maualuga o lenei lipid i le masani, o loʻo i ai se faʻafitauli o le atiaʻeina o se faʻamaʻi matautia.

Afai e te lafoaia atoatoa masaniga leaga, e mafai ona e taofia suiga i le tausaga i vaʻa toto e tau atu i le atherosclerosis. O le galuega autu a le maʻi o le tausia lea o le tulaga saʻo o le soifua maloloina ma le leaga o le cholesterol.

E faapefea ona faʻaalia le maʻi

Talu ai o le atherosclerosis ei ai lona aafiaga leaga i luga o le toto toto i totonu o le tino, o faailoga o le maʻi e ese. E faʻalagolago lava i le aʻafiaga o totoga o le tino i le leai o se toto. Muamua lava, o le liona e oʻo atu i le pito i lalo ma le pito i luga, loto ma le faiʻai.

O le taimi faʻatusatusa, i le itu, e mafai ona faʻamalosi ma faʻamalosi. I le tulaga muamua, o le faʻamaʻi e tupu mai ma le le mautonu, e aunoa ma ni uiga mataʻutia ma uiga iloga.

A maua e le maʻi le malosi ma faʻaalia o ia lava, e mafai ona mataʻituina faʻamaoniga manino o le maʻi.

E mafai foi ona e saili e uiga i le faamaʻi e faavae i luga o taunuuga o suega toto ma urine.

Faʻamaonia le mea na maua ai suʻesuʻega faʻapitoa, lea na faatonuina e le fomai mo le masalomia o le atherosclerosis.

Faʻaleagaina o le tino cardiovascular faʻatasi ma faʻamaoniga nei:

  1. Pe tusa ma le 75 pasene o tagata e lagona le tiga, susunuina, fula i lima po o tauau, tiga o le fatu,
  2. E i ai le mamafa i luga o le fatafata, e peiseai mai se avega mamafa,
  3. I le taimi o le manava, e lagona foi e le tagata maʻi le tiga, ae atonu o le a vaivai le galuega a le manava,
  4. O le tagata maʻi e maualuga lona maualuga ma angina pectoris,
  5. I se tulaga e le masani ai, o tiga e aliali mai i foliga poʻo tua, o lima ma vae e vaivai, faʻafefete ma maua ai le paʻu.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona faʻaauau pea pe a fai e oʻo i se tagata mafatiaga ogaoga, e manaʻomia fualaau faʻamalositino, poʻo mea e sili ona lelei.

Afai e afaina le toto i le pito i lalo ma pito i luga ona o gasegase, o se lagona le lelei o le malulu e tupu, o lima ma vae e paʻu, ua ufitia i goosebumps. O fefaʻatauaʻiga e maua mai ai se paolo paolo, liliu ma faʻafefiloi ma se mamanu lautele.

I tulaga ogaoga, pe a iai le alualu i luma o maʻi e leai ni meaʻai i totonu o le toto, o le a faʻaitiitia le tiga o le tino ma ogaoga tiga ile tino. O le aʻafiaga o le faʻaleagaina o gaʻo o le vae, o se mea faʻapitoa lea i le faʻaogaina o le faʻamalamalamaina ole taimi. Afai e le amataina togafitiga i le uluai faʻaaliga o le maʻi, o le faʻalavelave e atiina ae i foliga o le necrosis, gangrene, ulia o gaʻo, siama tumau.

A aʻafia ipu o le faiʻai, e mafai ona matauina ia mea nei:

  • Noisi ma mama i oʻu taliga
  • E foliga mai se afaina ma le tiga o le ulu o se natura le iloa,
  • Le lelei o le moe e vaivai, ae o le siʻomaga e suia i le moe, e masani ona tupu mai le moe ona o suiga i le faiai,
  • O uiga o le tagata maʻi ma ona uiga faaalia e suia,
  • O le faʻamaʻi e ogatasi ma le popole tele, faʻaauau pea le le mautonu, faʻaleagaina,
  • O se tagata e vaivai ma le vaivai i taimi uma,
  • Faʻatonuina le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • Tautalaga ma le mafai ona iloa faamatalaga o suiga.

Soo se tasi o faailoga o loʻo i luga e tatau ona matua taua. E taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava, suʻe suʻega, faia suʻesuʻega e faʻamaonia le tulaga o le maʻi ma faʻaleleia lona tulaga lelei.

Aisea e atiaʻe ai le atherosclerosis?

E le gata o le matua avea ma faavae mo foliga vaaia o togafitiga, ae o le tausia foi o se olaga le saʻo. O le tele o taimi, o le mafuaaga e fesoʻotaʻi ma le ulaula, maualuga le cholesterol ma le toto maualuga. O le maʻi e afua mai i le 15 tausaga ma e faʻaleleia. I lona olaga atoa, o se tagata e faʻavavevave pe faʻagesegese le alualu i luma.

E sili atu ona tele, o le faafitauli e iloa i alii, o le maʻi e amata ona lagona e ia i le 45 o ona tausaga. O loʻo feagai foʻi fafine ma togafitiga mulimuli ane, ma le amataina o le 55 tausaga. E le gata i lea, o le sili atu foi o le matua, o le sili atu ona ogaoga o le solitulafono.

O le faʻasologa o mea e maua mai faʻatasi e avea ma mafuaaga autu. O le aʻafiaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e masani ona maua ai le solia o le gasegase metabolism, le faʻaleagaina o le hormonal, faʻaitiitia le puipuiga. O le mamafa o le mamafa o le uiga sili lea o le maʻi suka, ma o le mea lea e oʻo atu ai i le atherosclerosis.

  1. O le le lelei o meaai paleni o se mea sili ona lamatia. Ina ia tausia le soifua maloloina, naʻo meaai maloloina e tatau ona faʻaaogāina. Mai le faʻailoga e tatau ai ona vavae ese gaʻo gaʻo ma gaʻo maualuga i le tele e mafai ai. Nai lo lena, latou te 'aina fualaau faisua, fualaau aina, otaota, iʻa, moa, meaʻai gaʻo susu.
  2. O tagata ulaula e masani ona mafatia i le atherosclerosis ona o aʻafiaga leaga o sikaleti luga o le toto toto. O le ava malosi i tamai tootoo e aoga tele, ae o soʻo se faʻalavelave e mafua ai se suiga o le tino i le ate.
  3. O faʻamaʻi faʻamaʻi e avea o se vaega faaopoopo i le atinaʻeina o togafitiga. O le mea pito sili ona matautia o le i ai o le maʻisuka, toto maualuga, oona tele, faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave o le vaomalo.
  4. Le lava le malosi o le tino ma le ola le mama e taʻitaʻi atu ai i le faʻaitiitia o le muscle, e aofia ai le taua o le fatu. Talu ai ona o le fatu ua le toe galue i le tulaga atoa, o le faagasologa o metabolic ua faigese lemu. Oona ma gaʻo gaʻo e faʻaputu i plasma, faʻamafa. O lenei mafuaʻaga o le faʻavaeina o ni atherosclerotic plates, faʻasalaina o vaʻa toto ma le atinaʻe o le thrombosis.

O le kulupu autu o tagata ua vaʻaia i le hypercholesterolemia e iloga. E aofia ai ma tagata gasegase ma le faʻalauteleina o le lagona faʻaalia ma e masani ona faʻavaivai. E mafai foi ona fiafia pea choricric, o feagai ma tulaga faigata. Faʻatasi ai ma le faʻaosoosoina o se soliga e mafai ona avea ma galuega faigata. Ae o nei mafuaaga tuusaʻo, e le mafai ona latou taʻitaʻia i taimi uma i maʻi, ae i luga o le faavae o la latou fomaʻi atonu e masalomia se maʻi.

O le faʻavae o togafitiga o le solia lea o le metabolism lipid, o le mea lea e mafua ai se suiga i le tulaga o le maʻi. Atherosclerosis e atiina ae i ni vaega se tele.

  • O lipid spots ua faia ma faia, ae leai ni faailoga patino, o lea e le masalomia e le tagata le i ai o le maʻi. O pa puipui o laʻau ma veins e felafolafoaʻi ma suia, ua ufitia i lanu enaena ma samasama. Faatasi ai ma le mamafa o le mamafa, maʻisuka ma isi faaletonu, o le maʻi ua vave ona salalau.
  • Faʻapipiʻi lipid ma fusi faʻamalosi, faʻapipiʻi toto toto, o lona uiga e taumafai le tino e faʻaumatia le maʻi. Ona o le mumusu faifai pea, o le lipid lipid main and tissues e vave ona pala. O le iʻuga, o mea e teu ai le gaʻo e fai ai se paʻu ma tulaʻi i luga aʻe o puipui o toto toto.
  • Afai e le togafitia, o lenei tulaga e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. I totonu o laʻau, o le auʻau cholesterol e oʻo mai. O lenei mea e mafua ai le faʻasaʻoina o le tele o le toto, lea e mafiafia ma fausia ai ni faʻalavelave toto. O le iʻuga, o le gasegase o le tagata gasegase ua paʻu, ua avea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le myocardial i le maʻisuka, o le tiga o le tino ma le stroke.

E leai se tasi e mafai ona vaʻai pe faʻapefea ona vave ma malosi le salalau atu o le faʻamaʻi. E faʻalagolago lava i uiga taʻitasi o le tino, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻatasi ma isi mea.

E faʻapefea ona iloa togafitiga

Muamua lava, o le fomaʻi e suʻe faʻamaoniga o loʻo faamatalaina e le tagata maʻi, e iloa ai le vaega o le localization o maʻi ma iloa ai mafuaaga autu o le leona. Mo le mautinoa o le siama, o le tagata gasegase e suʻeina se suʻega o le toto ma le urine, ma faʻataʻitaʻiina foi se mea faigaluega.

O se suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai faʻamaoniga o le faamai i le tulaga o le pa'ū faafuasei o le gau, pa'ū lauulu, leo leotele i totonu o le loto, faʻapitoa o le fatu, puʻe maualuga, vevesi tele o papatusi fao, ma le foliga mai o le edema.

I totonu o le fale suesue, latou te foai mai le toto mai se vein e fuafua ai le maualuga o le lelei ma le leaga o le cholesterol. Faatasi ai ma le fesoasoani o x-ray ma le angiography, ua iloiloina ai le setete o toto toto, ma o le fuainumera o tapulaa o le cholesterol e maua foi. Ole suʻega faʻamatalaga e mafai ai e oe ona suʻe le tafe o le toto, ma iloa mea e le masani ai.

I le laasaga muamua, o togafitiga e aofia ai le mulimuli i se taumafataga ma tausia se olaga ola malosi. Afai e amata le maʻi, e faʻaaogaina fualaau.

  1. O tulafono e mafai ona taofiofia ai galuega faavae o le ate, e faʻamoemoe i le faʻasologa o le cholesterol. E le gata i lea, o le maʻi e faʻaaogaina fualaau faasaina e faʻaleleia ai le gaioiga o le cardiovascular system ma le digestive tract.
  2. Faatasi ai ma le fesoasoani a tagata faʻatau LCD, o le gaosiga o meaʻai o le bile e faʻasaina. E fesoasoani lenei mea e faʻaleleia ai le faʻalaumalieina ma faʻamaonia le faʻatinoina o le fatu. O nei fualaau oona ua faatonuina mo faamoemoega puipuia poʻo i le amataga o le maʻi.
  3. Ina ia faʻaumatia le tele o le gaʻo, o le fibrates e togafitia. O ia fualaau oona e aoga mo le atherosclerosis, ae faʻasaina mo le faʻaaogaina o faafitauli i le ate.
  4. O vailaʻau Nicotinic e fesoasoani e faʻateʻa ese ai spasms i totonu o toto toto. Latou te le fesoasoani i le cholesterol, ae faʻaleleia le tulaga masani o le maʻi.

E le gata i lea, latou te maua le togafitiga o le physiotherapy ma le atherosclerosis o pito i luga ma pito i lalo. Afai e amata maʻi, e mafai ona manaʻomia se togafitiga o taotoga. I lenei tulaga, shunting, prosthetics o vaʻa toto, angioplasty ua faia.

O mafuaʻaga o le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Faʻaiʻuga o le faʻaalia ma le togafitia o paʻu i totonu o vaʻa o le faiʻai

  1. Mafuaʻaga o faʻavavega
  2. Togafitiga
  3. Teʻena o le cholesterol i meaʻai
  4. Faaiuga

Papatusi i totonu o vaʻa o le faiʻai ua faia i le taimi o le atiaʻe o le atherosclerosis. O le maʻi e le mafaamatalaina ma e masani lava o lapalapa pito i lalo, fatu ma totoga i totonu e masani ona muamua mafatia muamua. O atherosclerotic plate i luga o le ulu e masani lava ona i ai i tulaga mulimuli. O le atinaʻeina o le faamai e mafai ona maua mo le tele o tausaga.

I nisi tulaga, pe a maeʻa le faʻalosolo malie o le tuputupu ae ma le faʻapitoa, o le a faʻafuaseʻi le faʻalauteleina o lipid tissues, le faʻaleagaina o veins ma le matuia o le soifua maloloina. O le faʻaalia o plaques i totonu o le faiʻai ma le faʻaleagaina o faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le tupu o le faʻamaʻi pipisi.

Mafuaʻaga o faʻavavega

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu i le talaaga o faigata ogaoga, faʻafitauli o le tino, gasegase faafuasei poʻo le matelaina. Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi tumau, ma soʻo se ogaoga ogaoga o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga ma le faʻalavelave masani o le tulaga.

O lenei mea e mafai ona agai i se isi fesuiaiga o le tau, o se suiga i meaʻai, o suiga i tulaga moe, o le atuatuvale o le atuatuvale, o le amataga o le moaopao, o le a vave ona amata le aʻoga po o se soifua maloloina.

I nisi o tulaga, o le atinaʻeina o le faamai e alu ese mai le tui vavalo. Atherosclerosis o se maʻi pipisi ma aafia ai le tino atoa, veins ma arteries uma. Pepa o Cholesterol i totonu o vaʻa o le faiʻai mo se taimi umi e mafai ona le vaaia ma faʻaalia i le taimi o le tigaina o le maʻi.

Faamatalaga lautele

O le atherosclerosis o se liona o arteries, e tuʻuina atu i luga o pusa o le cholesterol i totonu totonu o vaʻa, faʻaitiʻitia ai lo latou lumena ma faʻalavelave ai meaʻai o le toto o le toto. O le atherosclerosis o toto toto o le fatu e faʻaalia i osofaiga a angina. E taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o maʻi fatu fatu (CHD), faʻalavelave o le myocardial, cardiosclerosis, ma vascular anerysm. Atherosclerosis e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma le oti vave.

I le atherosclerosis, o laʻau o alalaʻau tele ma le tele, e mafai ona gaosia (maʻa tetele, aorta) ma muscular-elastic (paluga: carotid, arteries o le mafaufau ma le fatu) ituaiga e aʻafia ai. O le mea lea, o le atherosclerosis o le mafuaaga taatele lea o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi fatu o le fatu, maʻi o le cerebral, o le gasegase o le pito i lalo, o le aborina aorta, mesenteric ma faga.

I tausaga talu ai nei, o le aʻafiaga o le atherosclerosis ua faʻavaveina, faʻaititia ai le lamatiaga o le gafatia o le gafatia, le atoatoa le tino ma le tino ona o mafuaʻaga na mafua ai ni manua, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi. Faatasi ai ma le tele o taimi, o le atherosclerosis e afaina ai tagata i le 45-50 tausaga (3-4 taimi e sili atu nai lo tamaitai), ae e tupu i tagata gasegase o tausaga laiti.

Le faiga o le atinaʻe o le atherosclerosis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, faʻaleagaina faʻaleagaina o laʻau e mafua mai ona o le lipid ma le protétini maʻi faʻalavelave i puipui o toto toto. O le faʻafitauli o le gasegase o loʻo faʻaalia i le suiga i le va o le cholesterol, phospholipids ma proteins, faʻapea foʻi ma le faʻateleina o le β-lipoproteins.

E talitonuina i lona atinaʻe atherosclerosis e tele ni vaega:

Ou tulaga lipine lipine (pe gaʻo). Mo le tuʻuina atu o gaʻo i totonu o le puipui lapoa, o se vaega taua e faia e le microdamage i puipui o arteries ma le faʻaitiitia o le tafe toto. O vaega o fusi lapopoʻa e sili atu ona faigofie ile atherosclerosis. O le lapisi lapisi e matala ma fuga. Enzymes o le puipui pito i tua e taumafai e solo le lipids ma puipuia lona faamaoni. Pe a faʻaaogaina le puipuiga, o faʻalavelave faʻalavelave o mea faʻateleina o loʻo faia i nei vaega, e aofia ai lipids (tele cholesterol), protein, ma o loʻo teuina i totonu o le intima (atigi) o maʻa. O le umi o le laasaga o le lipid e eseese. O nei suauʻu e mafai ona iloa i lalo o se microscope, e mafai ona maua i tamaiti.

II tulaga - liposclerosis. O loʻo faʻaalia i le tuputupu ae i vaega o le gaʻo susu o mea fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi. E faasolosolo lava, faia le atherosclerotic (poʻo le atheromatous), e aofia ai gaʻo ma fusi paʻu fesoʻotaʻiga. I lenei laasaga, o le atherosclerotic plate o loo tumau pea le vai ma e mafai ona faʻavaivai. I le isi itu, e matautia i latou, aua e mafai ona malepe o latou laufanua, ma o fasi vaega o paʻu e mafai ona paʻu i le lumenene o le au. O le puipui o le vaa i luga o le nofoaga o le faapipiiina o le atheromatous plaque ua le maua ai lona gaoioi, vavave ma ulugatala, e mafua ai le fausia o paʻu toto, ma o se punavai foi e ono lamatia ai.

III tulaga - atherocalcinosis. O le isi vaega o le pusa e fesootaʻi ma lona faʻatusatusaga ma le tuʻuina atu o suauu masi. O le atherosclerotic plaque e mafai ona faʻamausali lelei pe tupu faʻatupulaia, faʻaleagaina ma vaapiapi le lumena o le fao, ma mafua ai ona faʻalavelave le solia o le toto i le okeni na aafia i le aluga. I lenei tulaga, ei ai le maualuga maualuga o le poloka poloka (occlusion) o le lumenese o le vaa ma se thrombus poʻo ni vaega o le pala o le atherosclerotic ma le atinaʻeina o se nofoaga o le fatu fatu (necrosis) poʻo le gangrene i totonu o le toto i le aluga poʻo le okeni.

O lenei manatu i le faiga o le atiaʻe o le atherosclerosis e le naʻo le tasi. E talitonuina i le atinaʻe o le atherosclerosis, faʻamaʻi pipisi (herpes simplex virus, cytomegalovirus, maʻi chlamydial, ma isi), faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le tele o cholesterol, fesuiaiga o siaki puipui puipui, ma isi mea e fai.

Atherosclerosis Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O mea e aafia ai le atinaʻe o le atherosclerosis ua vaevaeina i ni vaega se tolu: mataʻutia, aveeseina ma mafai ona aveese.

O mea taua e aofia ai mea e le mafai ona faʻamalosia e ala i le tuʻuina atu o le tino poʻo le faʻalauiloaina o le soifua maloloina. E aofia ai:

  • Tausaga. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le tulaga lamatia o le atherosclerosis. O suiga o le atherosclerotic i vaʻa toto i le tasi tikeri pe o le isi o loʻo matauina i tagata uma pe a mavae le 40-50 tausaga.
  • Paulo I tane, o le atiina ae o le atherosclerosis na tupu i le sefulu tausaga talu ai ma e sili atu i le 4 taimi na sili atu ai le fua faatatau o le atherosclerosis i fafine. A maeʻa le 50-55 tausaga, o le aʻafiaga o le atherosclerosis i le va o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi ua faatea ese. E mafua ona o le faʻaitiitia o le gaosia o le estrogen ma a latou galuega puipuia i fafine i le taimi o le misa.
  • Aiga faʻasalaina aiga. Atherosclerosis e masani ona atiina ae i tagata mamaʻi o latou aiga latou te mafatia i lenei maʻi. Ua faʻamaonia o le faʻamaoni mo le atherosclerosis e fesoasoani i le vave (i le 50 tausaga) le atinaʻeina o le maʻi, ae a mavae le 50 tausaga, o aʻafiaga o le kenera e le o iai se taʻiala i lona atinaʻeina.

O mea e le mafai ona faʻaaogaina o le atherosclerosis o mea ia e mafai ona faʻateʻaina e le tagata lava ia e ala i le suia o le masani masani o le olaga. E aofia ai:

  • Fuʻa. O lona aafiaga i le atinaʻe o le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina e aʻafiaga le lelei o le nicotine ma le tar i luga o toto toto. O le ulaula uumi i taimi e tele e faateleina ai le lamatiaga o le hyperlipidemia, maualuga o le toto maualuga, maʻi fatu o le ischemic.
  • Meaʻai le lelei. O le taumafaina o le tele o meaola o manu e faatelevaveina ai le atinaʻeina o suiga o vascular vascular vascle.
  • Le lava o faamalositino. O le tausisia o se olaga ola mama e fesoasoani i le solia o le gaʻo gaʻo ma le atinaʻe o le oona, diabetes, vascular atherosclerosis.

O aʻafiaga e aʻafia ai ma se vaega o mea faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia ai na faʻafitauli masani ma faʻamaʻi e mafai ona faasaʻo e ala i togafitiga faʻatulagaina. Latou te aofia ai:

  • Toto maualuga. Faʻasaga i tua o le faʻateleina o le toto, ua faia ai tulaga mo le faateleina o le faaleagaina o le puipui lapisi ma gaʻo, lea e fesoasoani i le fausia o ni atherosclerotic plate.I le isi itu, o le faaitiitia o le gaoioi o fua o le atherosclerosis e fesoasoani e faatumauina ai le toto maualuga.
  • Dyslipidemia. O le solia o le gaʻo gaʻo i totonu o le tino, faʻaalia i le faateleina o mea o le cholesterol, triglycerides ma le lipoproteins, o loʻo taʻalo ai i se vaega taua i le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • Oʻa ma le maʻisuka. Faʻateleina le avanoa i le atherosclerosis 5-7 taimi. E mafua ona o le soliga o le gaʻo gaʻo, lea e mulimulitaia nei faʻamaʻi ma o le faʻaaogaina lea o le masini mo atisopa o le atherosclerotic.
  • Iniseti ma le inupia. O faʻamaʻi pipisi ma vailaau faʻasaina o loʻo i ai se aafiaga leaga i luga o puipui tetele, e saofagā ai i suiga o le atherosclerotic.

O le malamalama i mea e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis e taua tele mo lona puipuiga, aua o le aʻafiaga o le faʻaaogaina ma atonu e mafai ona faʻaaogaina e mafai ona faʻavaivaia pe faʻaaogaina atoa. O le faʻamaeʻaina o mea leaga e mafai ona faʻagesegese ma faigofie le atiaʻe o le atherosclerosis.

Le faʻasolosolo ma le puipuia o le atherosclerosis

I le tele o auala, o le togafitiga o le atherosclerosis e faʻamoemoeina e amioga ma soifuaga o le maʻi. O le faʻaaogaina o mea e aʻafia ai ma faʻamalositisi malosi e mafai ona faʻatuai ai le atinaʻe o le atherosclerosis ma maua ai le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi o le gaioiga ma le faʻavaeina o foci o le necrosis i totoga, o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi.

I le puipuia o le atherosclerosis, le faʻaaogaina o le ulaula, o le faʻaaogaina o se mea e faʻalavelave ai, o le fesuiaiga i mea maualalo-gaʻo ma le maualalo o le cholesterol, mea faʻale-tino faʻaleleia e fetaui lelei ma gafatia ma le matua, faʻasalalauga mamafa. E fautuaina e aofia ai i mea taumafa taumafa e aofia ai fiber, gaʻo fualaʻau (faʻafefiloi ma suauu olive), lea e faʻamavaeina ai tupe o le cholesterol. O le alualu i luma o le atherosclerosis e mafai ona faʻagesegese i le ave o le cholesterol-lowering drugs.

Faailoga o papa i le faiʻai

Soʻo se faʻalavelave i le toto e tuʻuina atu i le faiʻai e maua ai se tali. O se suiga tele i uiga, masani ona vaivai, tiga o le ulu ma le tinisitus e masani ona faʻaalia ai faafitauli.

Faʻatasi ma manuʻa sili atu ona ogaoga, o aʻafiaga o le tino o le tino e mafai ona matauina i isi, o lenei mea e matua fefefe i lima ma vae, le faʻamalosia o le faʻagasologaina o gaioiga, le mautonu, faʻalavelaveina o mea faigaluega.

O le toʻatele o tagata latou te vaʻavaʻai i uiga faʻaalia o le faʻamaʻi o ni mea totino faʻapitoa ma latou te le taulaʻi tele atu i uiga o le atherosclerosis.

O faʻamaoniga autu o pusa cholesterol i totonu o vaʻa o le faiʻai e pei ona taʻua i lalo:

  • Tigā ma umi le ulu. O le ulu tiga e masani lava o se mea mataʻutia, e faʻaalia ai faafitauli i vaʻa. E le mafai ona e talia se maʻi tiga, e tatau ona e faafesootai se fomaʻi mo togafitiga ma togafitiga.
  • Tauvalea, vaivai, faʻalavelave moe, faigata i le malosi o le mafaufau, mafaufauga le mafaufau, tinisitus. Leai, e le na o le vaivai. Afai e te maua ia le itiiti ifo ma le lua o nei faʻaʻailoga, vave faʻafesoʻotaʻi se neurologist ma faʻaauau pea i luga o se MRI o le faiʻai. O se faiga taugata lenei, ae naʻo le mafai ona faʻamaonia lelei faafitauli. O pusa cholesterol i totonu o vaʻa o le faiʻai e iloa lelei lava i taimi o suʻesuʻega. O le malamalama i le mea tonu ma le tele o pusa i le ulu o le a mafai ai e fomaʻi ona filifili le togafitiga saʻo.
  • Fesuiaiga o lagona. Faateleina le faʻaleagaina, leai se faʻafoega o lagona, loimata, popole le popole. Faasalalauga faalauiloa i lenei tulaga e inu ai le tagata valerian i ituaiga eseese ma ai vitamini. I le faia o lea tulaga, e te ono lamatia le amataina o le atherosclerosis.I suiga i totonu o vaa, o foliga vaaia o pusa i totonu o vaʻa o le faiʻai, manua lapopoʻa, e le o ni faʻamafanafanaga mo le manava o loʻo manaʻomia, ae o vailaʻau vailaʻau ma vailaau toto. I le amataga o le fausiaina o paʻu, o loʻo faʻamalulu pea ma e mafai ona fufuluina i le toto pe a toe faʻafoʻi. I le i ai o ni alo lapoa ma eleelea, pe a vavaeesea ona latou faia lea o se toto toto. O le filifiliga e uiga i vailaau e tatau ona faia e se fomaʻi agavaa. Vitamini ma meaʻai faaopoopo e mafai ona faʻaleagaina ai le faʻaleagaina ma saofagā i le faʻamalosia o le atherosclerotic deposits, faʻamatalaga.
  • O faailoga sili ona manino o papa i totonu o vaʻa o le faiʻai e mafai ona vaaia i luga ma pito i fafo o laumata. O le i ai o ni mea faʻapipiʻi, o lanu samasama i lalo o le paʻu o le tino ma luga o le mucosa - o nei tupe teu tupe lipid. O lo latou i ai i luga o laumata o se faailoga lea o papa atherosclerotic ma i le faiʻai. Afai e te matauina ia suiga, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. E le o se fofo faʻafefiloi e pei o le pipiiina o pores ma le faʻavaeina o mea faʻapipiʻi. I le aveeseina o pupuni i luga o laumata, o le a le pine ae toe faia. O le faʻafitauli ole gasegase ma le lipid metabolic e manaʻomia ai togafitiga faʻaleleia.

Atherosclerosis o le faiʻai o se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia togafitiga faafomai atoatoa.

Mo le faaleleia atili o le soifua maloloina lautele, ioe, o le ae lafoai amioga le lelei e mafua ai le faʻaleagaina. O le ava malosi ma le vaisu o le nicotine. Ina ia faʻamalosia vaʻa, faʻapitoa vailaau ma vailaau toto e faʻamatalaina.

Papatusi i totonu o vaʻa o le faiʻai ma le teuina o le lipid tissue i luga o puipui o toto i totonu o le fausaga e pei lava o le gaʻo. Talu ai nei lava, o togafitiga togafitiga na faia mo le "gasegase lapisi" faatasi ai ma le fesoasoani o le faiga o taumafa faapitoa poʻo le teena foi o meaai.

O le mea lea, o le a le mafai ona afaina i totonu o vaʻa o le faiʻai mai le matelaina i le fiaai. O le mea moni, o le lipid tissues e foliga mai o le protein, o lona uiga, o le protein i le natura.

Faʻatasi ai ma le faʻaumatia o ni atherosclerotic plates, e tele lava ina afaina ai le faʻaaogaina o vaʻa, faʻaumatia o latou puipui. Afai e tupu le faʻaleagaina i totonu o le faiʻai, o le gasegase e faʻaalia tonu lava o le paʻu. Ole lapisi lapisi e mafai ona oʻo atu i le oti.

O le a le atherosclerosis ma mafai ona faʻamalolo

O vailaau aloaia e vavaeina ai le atherosclerosis vascular e pei o se lavelave lavelave o laupega lapopoa ma le lautele e ala i le teuina o cholesterol. O le lipids e fausia ai ni mea e taʻua o mea e faalavelave i le masani ai o le toto ma exfoliate i lalo o nisi tulaga, e afaina ai le lumenene o lala laiti. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamaʻi, o le cholesterol deposits ua mumu, ua sili atu ona mausali ona o le i ai o suauu mea fesootai ma faamatalaga i totonu. O le aveeseina mai o nei auala e le mafai ona fai.

I le tele o tausaga ua mavae, o le togafitia o maʻi ua faʻapogai:

  • o le faʻamaʻi ua maua i soo se tolu tagata e sili atu i le 50 tausaga, ma o tamaitai uma e lima i le tausaga,
  • afa o tagata gasegase, e ui lava i togafitiga vave o le atherosclerosis, faʻapupulaina ni faʻafitauli matuia taufaamatau,
  • soifua maloloina mai le atherosclerosis sili atu i le fua o le kanesa, manua ma faʻamaʻi pipisi.

O nei fuainumera e mafua mai i le le iloa e tagata o le a le atherosclerosis, pe faʻapefea ona faʻaali mai ia te ia lava ma le auala e mafai ai ona puipuia oe mai lenei maʻi matautia. E le gata i lea, a itiiti ifo ma le 15% o tagata gasegase o loʻo maua ni faʻamaʻi o le faʻamaʻi e faafitia le manaʻoga mo togafitiga ma togafitiga o le atherosclerosis, aua le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma musu e faʻaaoga vailaʻau.

E feteenai ma le manatu o le tele o tagata gasegase e mautinoa o vaʻa taʻitasi o totoga taʻitasi (na o le fatu poʻo le faiʻai) e aʻafia e le atherosclerosis, o tagata atamamai e manatu o lenei faʻamaʻi o se tino maloloina. O mafuaʻaga o suiga o le atherosclerotic e televave, o le mea lea e le mafai ona aafia ai vaʻa vaʻavaʻa: o le pathogenesis o le atherosclerosis e faʻavae i luga o se suiga tele i le metabolism, metabolism ma le gaioiga o totoga i totonu, e mafua ai ona mataʻituina suiga faʻapitoa i mea tetele uma.

O togafitiga lelei o le atherosclerosis vascular e manaʻomia ai le tele o taumafaiga. O fomaʻi ma gasegase o le a galulue i meaʻai, ituaiga olaga, aʻo faʻaitiitia le maualuga o lipids leaga i totonu o le toto ma vailaʻau. I lenei tulaga, o le fesili pe mafai ona toe maua mai i le atherosclerosis i le taimi e tasi, ma e le o. E oʻo mai i le taimi nei, o lenei maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia, e manaʻomia ai togafitiga i le olaga atoa ma le mataʻitūina pea o le setete o le totoga ma le faagaoioia o totoga e aʻafia ai maʻi.

O fea fomaʻi e togafitia le atherosclerosis?

Afai ei ai masalosaloga o faʻafitauli i vaʻa, e le tatau ona e filifilia po o le fea tagata tomai e sili ona faʻafesoʻotaʻi. E amata, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi. O le a ia faʻatalanoaina se suʻesuʻega auiliili ma, afai e maua ni suiga i le atherosclerotic, o le a ia auina atu i se fomaʻi. O fea gaioiga e maua mai le faʻamaʻi o le a faalagolago i le fomaʻi e togafitia ai le atherosclerosis i se tagata maʻi. O le mea masani, o nisi o tagata tomai faapitoa e aofia ai i lenei mea: o le cardiologist, neurologist, fomai tipitipi, ma isi fomaʻi e iai tomai faʻapitoa.

O le a le matautia o le atherosclerosis - o se atinaʻe atinae

O le atinaʻeina o suiga o le atherosclerotic e telegese lava. I le averesi, e le itiiti ifo ma le 20-30 tausaga e afua mai i le amataina o suiga faʻapitoa i totonu o vaa i le amataga o aʻafiaga le lelei o le atherosclerosis. O se faʻagasolo lemu e faʻapogai ai le faateleina o faailoga. Ma o le mafuaaga muamua lea e mafua ai ona suia le atherosclerosis i vaʻa toto. O le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi poʻo lona faʻaalia o taimi uma lava e faʻafuaseʻi, ona e ono le mafai e le maʻi ona maua fesoasoani taimi - ina ia maua, o le a muamua ona iloa e fomai le maualuga o le cholesterol ma le atherosclerosis.


Mo se taimi umi, e le o iloa e le tagata gase suiga o loʻo tupu ia te ia ma uluai faailoga o le atherosclerosis seia oʻo i le faʻalavelave faʻafuaseʻi muamua:

  • vaʻaiga o okeni (faiʻai, fatu, fatuga ma isi),
  • afaina poʻo le faʻasolosolo,
  • faʻavae ma le malepe o le anerysm.

Ina ia aloese mai lenei mea, e taua le iloa e uiga i faailoga muamua o le atherosclerosis ma malamalama pe o le a le mea tonu e tau atu i le teuina o le cholesterol i maʻa. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona iloilo mea lamatia ma masalomia faafitauli ogaoga ao leʻi suia suiga pe lamatia ai le ola.

O mea autu i le atinaʻe o le atherosclerosis e vaevaeina i ni vaega se lua:

  1. Tutoatasi o le tagata, lona siosiomaga, ituaiga olaga. E tusa ai ma fuainumera, o le mea autu e mafua ai le tulai mai o tupe teu cholesterol o le matua. O le matua o le tagata, o le maualuga o le tulaga lamatia o le maʻi. I vailaau, e leai ni faʻamatalaga e iloa ai pe a iloa le atherosclerosis i tamaiti, e ui lava o le faʻataʻitaʻiga ma le faʻatinoga o loʻo i ai mataupu o le suʻeina i laʻau tetele i tamaiti ma tamaiti o le uluaʻi laʻasaga o togafitiga. O i latou o loʻo i ai le tulaga lona lua - o se mea na tupu mai. I ia ituaiga o gasegase, o mafuaʻaga o le atherosclerosis e masani lava ona i ai i le le atoatoa o le tino, lea e maua ai le cholesterol i totonu o le tino i le tele naua.
  2. Faʻalagolago i le tagata, lona siosiomaga ma lona olaga. Muamua lava, o se taumafataga le lelei lea e iai le tele o gaʻo manu. Faʻafefeteina le tulaga i le cholesterol deposits, ulaula ma le ava malosi, faʻatapulaʻaina le tino.I le iai o nei mea taua, o le atherosclerosis e afaina muamua lava i le toto toto, ma e taumafai le tino e toe faʻafoʻiina i latou e ala i le faia o se ata gaʻo e aofia ai le cholesterol.

E masani lava, o faailoga o le atherosclerosis e foliga mai i le talaaga o isi faʻamaʻi e le o mafai ona puipuia, ae le mafai ona faʻamaloloina: i le maʻisuka, dyslipidemia (paleni lipid leʻo ma le metabolism i totonu o le tino), maualuga o le lipid, ma le soona masani o le tino. O ia tulaga e mafua ai le faaleagaina o puipui puipui, taofia le malepe ma le aveesea o gaʻo matautia mai le tino.

Taua! Atherosclerosis e le atiaʻe i le i ai o se tasi o mea e mafua ai le mafaufau. Mo le faʻafitauli o loʻo faʻagasolo i luma i tulaga lamatia e ono lamatia ai, o se tuufaatasiga o mea e mafai ona aveesea ma e le mafai ona faʻafitia, pulea ma le le mafai ona puipuia i tulaga eseese.

Afai ole maʻi e le maua i se taimi talafeagai, poo le tagata maʻi mo nisi mafuaaga e le maua togafitiga, ua lamatia o ia i tulaga matautia e pei o le le atoatoa o gaioiga o le tino, ogaoga o le fatu po o le stroke, malepelepe o le anerysm.

Vaega Atherosclerosis

E tusa ai ma laasaga o le atiaʻe o le atherosclerosis, o le faʻavasegaga e faʻamalamalamaina ai 3 vaega o le faʻafitauli o maʻi. O ia mea taʻitasi e faʻaalia i se tikeri eseese o le faʻaleagaina o le gaʻo. O le atinaʻe o atherosclerosis i laʻasaga o loʻo faʻamatalaina atili i lalo i le laulau:

Vaega o le maʻiLotoifale o foo maʻiO le a le mea e tupu i le puipui vascular
Laasaga I - suti gaʻoLaʻau lapopoa i luga o latou faletusi.I le laasaga muamua o le atherosclerosis, o se puipuiga puipui o le tino i le vaeluagalemu o puipui puipui. I le tulaga o ia mea leaga, o le edema i le lotoifale ma le tatalaina. O le enzymes e faʻasalaina lipids mo sina taimi, puipuia le amio saʻo o le intima (i totonu o le vaa), ma a faʻaitiitia galuega puipui, faʻaleleia le teuina o lipids ma pulu. I le amataga o le atinaʻega, o le atherosclerosis e le faʻaalia mai. E na o le suʻesuʻeina o se vaega ua faʻaleagaina o se faga i lalo ole microscope. O ia suiga e mafai ona tupu e oo lava i tamaiti. O le isi atinaʻe o le atherosclerosis o le a naʻo tupu lava i le i ai o faʻasologa o mea faʻapitoa ma faʻalavelave.
II tulaga - liposclerosisFaʻapipiina o lapopoa tetele ma laʻititi.O le atherosclerosis alualu i luma e tuʻuina atu ma le faʻaogaina o filo fesoʻotaʻi i le gaʻo gaʻo - ua faia ai se atherosclerotic plate. E matua vaivai lava ma e le afaina ai le tafe toto, ae i lalo o nisi tulaga e mafai ona alu ese ma tafe ai vaa laiti. O le puipui o le taliga i lalo ifo o le papa, i le isi itu, e le maualalo, ma o eseesega o le toto e mafai ona paʻu, lea e mafua ai le fausia o pupuni toto. I lenei laasaga o le atherosclerosis, o faʻamatalaga muamua faʻalavelave e matauina.
Vaega III - atherocalcinosisSoʻo se vaega o laʻau tetele ma le tele.Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le tikeri lona 3, o le cholesterol plaque ua faʻamauina ona o le faaputuputu o sima calcium. E faʻagataina ma faʻaauau pea ona tupu, ona o le tele o le lumenia o arteries e matua vavalalata. O le tagata gasegase o loʻo i ai faʻafitauli matuia e aʻafia ai le le lava o le toto i totoga, ma o nisi taimi o le tino (pe a tupu le atherosclerosis). O le siama o le faiʻai, myocardium, fatuga ma gaogao ua tupu, o le aʻafiaga o le faʻasologa (faʻalavelave) e faʻatupulaʻia tele. I tagata gasegase oe na mafatia i lenei tulaga, postinfarction atherosclerosis, gangrene o lima, ma le siama o meaola o gaʻo i totonu e masani ona matauina.

E taua tele i le amataga, e le amanaiaina faailoga muamua o le atherosclerosis, e ui lava i taimi muamua e mafai ona pulea lelei le faamaʻi e ala i le faia o ni vailaʻau. I vaega 2 ma le 3 o le maʻi, o le togafitiga o le atherosclerosis e sili atu ona faigata.E manaʻomia e le gata o le faʻamautuina o le cholesterol, ae faʻapea foi le toe faʻafoisia o galuega o totoga ma tino.

Atherosclerosis e leai ni faʻamatalaga patino. O faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga e masani ona faʻalavelave ma faalagolago tuusaʻo i aʻafiaga na aʻafia ai totoga ole toto.

A aʻafia le gaʻo o le cerebral, o mea nei e tupu:

  • faʻafitauli o mafaufauga puupuu-o le maʻi e manatua mea na tutupu i le taimi ua tuanaʻi, ae faʻagalo mea na tutupu i ni nai minute talu ai,
  • moe i le moe - o le tagata maʻi e i ai faafitauli e momoe, mafatia i le le mautonu, fafagu i le tele o taimi i le po,
  • Neurological disorders - faʻafefe o lagona, faʻavevesi o uiga o le tagata, faʻaleagaina faʻapitoa ma le ulu masani, lea e le mafai ona faʻateʻaina i le masani ai o painkillers.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le cerebral, o le a faasolosolo malie malie lava, o le mea lea e le masani ai ona latou manatu o se mea taufaamataʻu. I le vaega mulimuli, latou te mauaina ni uiga sili ona mataʻutia: o le maʻi e mafatia i se lagona faifai pea o le vaivai, e le mafai ona taitaia lona olaga muamua ma tausia ai o ia lava ona o le tumau pea ona le atoatoa lona mafaufau. E i ai le le fiafia i le olaga, le le fiafia. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻi e faʻavaivai.

Faʻamataʻuina o le fatu ma faʻamaʻi, ona o le faʻaleagaina o fua o le tino, e mafai ona foliga tutusa ma le faʻaalia o le fatu ma maʻi mama, talu mai lona talaaga e tupu mai:

  • puupuu le manava, puupuu le manava,
  • vaivaiga lautele ma le vave vaivai i le taimi o le malosi faaletino,
  • tiga le mautonu i tua o le sternum,
  • fatu faʻalavelave e pei o angina pectoris.

E masani lava, o le tagofia o vailaʻau fatu (Validol, Nitroglycerin, Corvalol) ma nei faʻaʻailoga e le aumaia ai le toomaga.

O faʻamaʻi faʻamaʻi o le aorta o le manava e foliga tutusa i le tino o le tino i totonu o gaʻo o le manava o le manava ma le pelvis. I lenei tulaga, o le a faitioina e tagata gasegase le popolega nei:

  • paroxysmal abdominal pain of clear localization not associated with food food and stool,
  • afaina, lea e le o fesoʻotaʻi ma le taumafaina o meaʻai fila-tamaoaiga,
  • faʻalavelave masani o le puipui pito i tua o le pito i luma.

E pei o le faʻaleagaina o isi vaʻa, fualaau faasaina (antispasmodics, analgesics, enterosorbents, soosoo faʻamalolo ma isi) e leai se mea e manaʻomia.

O le atherosclerosis o laʻau faʻailoa e fesoʻotai atu ma faʻamaoniga e leai ni faʻamatalaga. Faatasi ai ma le faatoilaloina o lenei vaega o vaa, o gasegase e afaina i ituaiga ogaoga o le maualuga o le toto. Faʻasagaga i lenei tala, faʻalogo i lalo mea tiga o loʻo maitauina, lea e faʻaauau i taimi o gaoioiga ma malolo.

Pe a oʻo i leona o maʻa i le pito i lalo, o le a faitioina e le gasegase le tiga ma le mamafa i vae, lea i le taimi muamua o le maʻi e alu i le malologa. Faʻatasi ai ma lenei mea, o le lelei o le paʻu e suia: e amata ona pale ma matutu i le nofoaga i lalo ifo o le nofoaga o le vaeluaina o le vaa. Afai ole togafitiga mo le atherosclerosis e le o faia, ole maʻi ole gaʻo ma vaega o le necrosis o loʻo i luga ole pito latalata i le vae, lea e mafai ona tupu i le gangrene. O isi faʻamaoniga faʻapitoa e matauina ma faʻaleagaina ai le ogatotonu o lima.

E toetoe lava a le mafai ona vavalalata le faʻamaʻi ona o le leai o ni faʻamatalaga o faʻamaʻi. E le gata i lea, e le mafai ona vave masalomia e tagata tomai faapitoa lenei maʻi, talu ai e masani lava ona aʻafia le faʻalavelave faʻapitoa i se fale e tasi: o se tuufaatasiga o faʻamaoniga e mafai ona matua faʻalavelave ma e leʻi faʻamoemoeina, lea o le a faʻalavelaveina ai le siama.

Fomaʻi

O le taʻiala autu o togafitiga o le tagofia o vailaau o nisi vaega. O le matafaioi autu o le taʻaloina e statins i atherosclerosis. O lenei kulupu fualaau faasaina ua fuafua e tuuitiitia le cholesterol i le tino e ala i le faaitiitia o le lipid synthesis i le ate ma faaitiitia ai lo latou gaogao i le vaega o meaʻai.Sequestrants o acids bile ma fibrates, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le acidic nicotinic, o loʻo i ai foʻi mea tutusa.

I le faaopoopo atu i fuainumera o fualaau oona, o faʻamaʻi e maua i le atherosclerotic suiga ua faʻataʻitaʻiina fualaau oona:

  • fualaau faasaina o loo i ai le Omega-3 - latou te faaleleia lipid metabolism, faaitiitia le mumunia i puipui o arteries, ma i nisi itu e faaitiitia le viscosity toto,
  • fualaau faasaina e faaleleia ai le toto totoga i totoga ma gaʻo, e aofia ai mea e faavae i togalaau o togafitiga,
  • fualaau faasaina e puipuia ai le toto toto,
  • otaota ma nootropics, e aofia ai le faʻavae i luga o vaega o lauʻau.

O vailaʻau faʻasoifua maloloina e filifilia taʻitoʻatasi, i le amanaia o taunuuga o faʻamaʻi ma le iai o faʻamaʻi pipisi.


O le togafitiga o vailaau e tatau ona o faatasi ma se taumafa le sao o le cholesterol, talu ai e le aoga le togafitia o le atherosclerosis ma fualaau faasaina: e aunoa ma le faatapulaaina o le faaaogaina o le lipids mai meaai, o le a le mafai ona latou faia se faaupuga aloaia i le tino.

Mai le lisi o tagata mamaʻi e aofia ai:

  • meaʻai gaʻo maualuga, e aofia ai aano o manufasi, palu, susu, kulimi kirimoli ma kulimi, pata,
  • fuamoa mautu ma gaʻo manu,
  • sweets, baking, sukalati ma keke kulimi, kulimi kulimi kulimi,
  • ava malosi ma le ava ava malosi,
  • kofe malosi ma le lauti.

O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma fualaau 'aina ma fualaau aina i le fiber, cereals (oat, buckwheat, rice), aano paʻepaʻe (susu o moa ma turuki), iʻa ma iʻa iʻa, yogurt e leai se gaʻo poo le kefir, fuamoa moa po o fuamoa o moa, susu susu. O falaoa ma pusa e mafai ona 'aina pe afai e faia mai le falaoamata atoa.

I le faʻaopoopoga i se seti o nisi o meaai, o le auala kuka e faia ai se vaega faapitoa. O le auala talafeagai o le sauniuni o le kuka, fuʻu, tao i luga o le palapala ma le suʻeina i lana lava suavai. O meaai e tatau ona faʻaititia: o le vaega e le tatau ona sili atu i le 200 ml, ma le numera o taumafataga e ese mai le 5 i le 7 taimi i le aso.

Togafitiga

Afai ei ai le maualuga o le lamatia o le gaʻo ma le atinaʻeina o le fatu fatu poʻo le stroke, o le togafitiga o le atherosclerosis e faʻaauau pea ona faʻaaoga togafitiga. E 4 auala aoga mo le toe faʻafoʻiina o le toto:

  • faʻataʻetaʻesega - o se gaioiga faʻapipiʻi i luga o arteries, o le taimi lea e aveeseina ai le kapaila o le cholesterol faʻatasi ai ma se vaega o le pito i totonu o le vaa,
  • finovascular fesuiaiga o arteries - faʻalauteleina o le lumen ma pulou paluni,
  • Endovascular sosolo - o le faʻalauteleina o le lumen o arteries e faʻaaogaina ai se vevela poʻo se vevela (stent),
  • coronary artery alo ese le faapipiiina - faia o se toto fou e aloese ai le vaega ua faaleagaina o le faga.

O le taotoga manuia e le o lona uiga o le tagata maʻi na faʻaaogaina atoa le faafitauli. A maea le taotoga, e tatau ona ia faʻaaoga vailaau ma mulimuli i se meaʻai.

Auala e iloa ai le atherosclerosis - metotia faʻataʻitaʻi


Mo togafitiga faʻaonapōnei, o le suʻesuʻega o le atherosclerosis e le o se galuega faigata, aemaise lava pe a fai o le maʻi e maua ai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi. O faʻamatalaga muamua e faʻavae i luga o se suʻesuʻega tuʻufofoga o le maʻi ma se suʻega lautele. Mo le lagolagoina o le faamaʻi e molimau:

  • vaivai o le tino
  • suiga o solo i le paʻu i luga o vae,
  • maualalo le mamafa
  • o le i ai o le i luga o le tino,
  • suiga i le pulupation o arteries,
  • maualuga poʻo le faʻasaina toto toto.

Talu ai e le mafai ona iloa le atherosclerosis naʻo luga o faitioga ma le aoina o se fagu, o loʻo faia se suʻesuʻega auiliili, e aofia ai:

  • suʻega toto mo lipoproteins maualalo, triglycerides ma cholesterol,
  • angiography o vaʻa toto,
  • Faʻasologa (USG) o vaʻa o fatugaʻo, mea faʻataʻavalevale ma gataifale, o vaa o pito i lalo ma le aorta.

E le gata i lea, o le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e ono aofia ai le faʻaaogaina o le MRI ma le CT.I le faʻaaogaina o nei metotia o le suʻega, o le faʻaleagaina o le okeni ona o suʻesuʻega o meaola ua maua. O le taua tele o le rheovasography o pito i lalo, lea e mafai ai ona iloa se faʻaitiitia o le tafe toto i totonu. O lenei ituaiga o siama e aoga i le tulaga o se maʻi amata, aua e ono faigata ona maua le atherosclerosis e ala i auala na taua muamua i lenei taimi o le alualu i luma.

Faʻafitauli o Atherosclerosis


O faʻamaʻi, atherosclerosis ma dyslipidemia o loʻo lamatia i le tele o faʻafitauli, ona e toetoe lava o totoga uma ma tino e mafatia i le le lava o toto. E masani lava, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

Le atoatoa o le tino ona o le le paleni ma le fesuiaiga o kesi i totonu o masini o totoga i totonu: o ia faʻafitauli o le atherosclerosis e ono mafai ona faʻatusalia e suiga fesuiaiga ma le faʻaogaina o aʻafiaga e aʻafia ai le gaioiga o totoga ma mamanu. I le faaleagaina o le faiʻai, o taunuuga o ia ituaiga faagasologa e mafai ona faasolosolo i luma, leiloloa, faalogo, manatua ma le le atoatoa. Faʻaleagaina ai vaʻa o le fatu, o gasegase e tupu ai faʻamaʻi o le ischemic, lea e oʻo atu ai i le le atoatoa. O le faʻatoʻilaloina o fua o loʻo fafaga ai totoga o le loto (fatugaʻo, iniseti, ate) e mafua ai le tele o le gaioiga o le okeni poʻo le gasegase o okeni. Atherosclerosis i vae e faigata ile gangrene.

Teteleina o palalalala poʻo le faʻapipiʻi o paʻu o le toto ma le totoina mulimuli ane o toto toto: o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis e tupu faʻafuaseʻi ma i ai se natura faʻalavelave (e aunoa ma se mafuaaga i vailaau o loʻo i ai le faaupuga "faiʻai o le mafaufau" ma le "fatu fatuga"). O se taunuuga o ia ituaiga faagasologa, faʻaleagaina o le myocardial ma le faʻasolosolo faʻasolosolo o le ischemic. O le taunuʻuga o le paʻu ma le leiloloa o le tele o galuega masani. E silia ma le 70% maliu i le tausaga muamua ina ua maeʻa le vavae ese.

Iloiloina o le puipui o le vaa faatasi ai ma lona itu mulimuli ane - o le atinaʻeina o le anerysm: o lenei faʻalavelave e mafai ona atiaʻe mo se taimi umi ma e le o iloa. I lalo o le atuatuvale, o le tino ma le lagona o le supstrain, lea e masani ona o mai faatasi ma oso i le toto, e mafai ona malepe le puipui. O le faʻaaogaina o le anerysm e oʻo atu ai i le faʻaoga loloto o le toto, ma i le 80% o mataupu e afaina ai.

Pau lava le auala e aloese mai ai i na taunuuga matautia o le faamai o le fesiligia lea o se fomai pe afai o foliga e ono faailoa mai ai le atherosclerosis vascular. A maeʻa ona faia se suʻesuʻega, e taua le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, tausia se soifua maloloina lelei ma ave vailaʻau faʻasaina e le fomaʻi. I lalo o nei tuutuuga, e mafai e le tagata gasegase ona ola i se matua matua ma tausia se tulaga maualuga o le olaga.

Teʻena o le cholesterol i meaʻai

O le aafiaga o le cholesterol i le fausiaina o pepa atherosclerotic e manino lava. I lalo o le microscope, e oʻo lava i tioata cholesterol e mafai ona vaaia. O le faafitauli o le naʻo se vaega itiiti o le cholesterol e ulufale i le tino ma meaʻai. E le gata i lea, o le ulu atu i totonu o le vaega o meaʻai e le o lona uiga o le alu saʻo i le plasma toto.

O le Cholesterol e gaosia i le ate ma mai iina e alu saʻo i totonu o le toto. Tapulaa i luga o le cholesterol i meaʻai e le maua ai se taunuuga taua tele seʻi vagana ai mataupu o faʻasalaga manino.

Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a 'ai na o moa moa, o le tuputupu ae o le cholesterol i le toto e masani. I manu faataitai, e atiaʻe le atherosclerosis vave. Peitai, masalo o lenei mea na mafua ona o le tele o uta o meaai mamafa i luga o le ate.

Tuua Lau Faamatalaga