O le a le mea e faʻaalia ai se ultrasound o le pancreas

O le pancreas o loʻo i tua o le atigilima laiti ma le pito i tua, i lalo ma tua o le manava, lea e le mafai ai ona maua e le fomaʻi le faʻailoga. E mafai ona e faʻamalo pe i se isi faaupuga faʻalogo i ai pe a tupu se togafiti faʻaleaga, o le a faʻaleleia le tele pe suia lona fausaga. O lenei tulaga e masani lava ona o faatasi ma se ata faafomaʻi manino ma o se fomai agavaa o le a vave lava ona malamalama pe o le a le faafitauli ma o le a le totoga e tatau ona suesueina.

O le mea lea, ultrasound poʻo ultrasound o le auala sili ona saogalemu ma pito sili ona leai se tiga e maua ai ata o vaega i totonu o le tino, aemaise lava le pancreas, e faʻaaoga ai galu lelei. O ata o ata, e pei foi o le ultrasound scanning or sonography, e aofia ai le faʻaaogaina o se suʻega laʻititi (transducer) ma le ultrasound gel, lea e tuusaʻo saʻo e le fomaʻi i luga o le paʻu o se okeni faapitoa poʻo se polokalama i le taimi o suʻesuʻega lava ia. O le maualuga o le galu o le galu e faʻapipiʻi mai le suʻega e ala i le gel i le tino. E maua mai e le tagata faʻaliliuʻupu leo ​​e toe foʻi mai, ona faʻaogaina lea e le komepiuta nei galu e fatu ai se ata. E le faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga faʻamalosi (e pei ona faʻaaogaina i X-ray), o le mea lea e leai se faʻavelaina i le tagata maʻi. Talu ai o ata o le ultrasound o loʻo tusia i le taimi moni, e mafai ona latou faʻaalia le fausaga ma i le taimi e tasi e faamaumauina ai le gaioiga o totoga o le tino, faʻapea foʻi ma le toto o loʻo tafe mai i totonu o toto toto.

O lenei suʻesuʻega o se metotia faafomaʻi faʻapitoa mo le togafitia o le pancreas, lea o loʻo faʻaalia ai le okeni i fua eseese, iloilo le tulaga ma le fausaga i soo se gaioiga, ma i soo se taimi lava. E fesoasoani foi i tagata e togafitiga, fomai tipitipi, fomai nifo, fomai o tamaiti, gastroenterologists ma le tele o isi fomai i le taimi e togafitia ai ma togafitia togafiti faatamaʻi o le pancreas.

Faailoga ma faailoga, e pei o le tiga, paʻu o le mamafa, samasama o le paʻu, manava manaia, afaina, poo le maʻisuka, atonu e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa i le pancreas. O le tiga e masani ona i ai i le pito i lalo ole itu ole itu o le abdomina, lea e mafai ona toe faʻafoʻi. O le paʻu o le paʻu, jaundice ma le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai se faʻafitauli matuia i le pancreas. O le eletise e mafai ona fesoasoani i le iloa o tumutumu (tumutumu o le adenocarcinoma ma neuroendocrin) ma cystic (serous ma mucinous neoplasms, pseudopapillary pipi). Faailoga o le le atoatoa o le tino, e pei o le manava manaia poo le afaina, e mafai ona oo atu ai le masalosalo o le pancreatitis, ae maise lava i le ava malosi poo le gallstone disease. O le faafuasei ona foliga mai o se tiga taua i le mesogastric, o le tuuina atu i le tua, e masani ona faailoa mai ai se pancreatitis. O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga e tele sona aoga i le faʻamautinoaina o maʻi tuga, i le mataʻituina o le pancreatitis, poʻo le mataʻituina le tulaga o le pancreas ao faagasolo togafitiga.

Pancreas anatomy

E masani lava, o le pancreas i se tagata matua e tusa ma le valusefulu gramati, ei ai le umi umi o le sefulufa i le sefuluvalu senetimita, o le lautele pe a ma le tolu i le iva ma le mafiafia pe a ma le lua i le tolu senetimita.

O le pancreas o loʻo i totonu o le vateatea, i le vaega pito i luma, i le maualuga o le muamua ma le lua vertebra, ma o loʻo i ai se foliga lautele, e lata ane i le agaʻi i luga i le ogatotonu. Faʻatasi ai ma faʻafitauli eseese ua fuafuaina e le ultrasound, e mafai ona i ai se foliga tutusa, lanu, vaeluaina, foliga faʻaopoopo pe ua faaluaina vaega eseese.

O vaega autu o le pancreas o le ulu, o le tino i le ogatotonu ma le siʻu, i le tulimanu mamao. O le pito sili ona umi o le pancreas o loʻo i le itu tauagavale o le ogatotonu, ma o le siʻusiʻu e lata ane i le muso mumu e masani ona laʻititi i luga o le ulu. O le foliga faigata o le pancreas ma lona vavalalata i fausaga lata ane e mafai ona faigata ai ona iloa, ae mafai ona maua e fomaʻi le faʻaaogaina o fausaga e siomia e fuafua ai nisi o tuaoi o le pancreas. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ulu ma le tino o le pancreas o loʻo i lalo o le ate, i luma o le vena vavao ma le aorta, e masani ona tu i tua o le vaega vavalalata o le manava. I le tulimanu pito i mamao, o le siʻu o le pancreas o loʻo i lalo ifo o le vao ma, e tusa ai, i luga aʻe o le fatuga tauagavale.

O le pancreas e pei o nai lobulu laiti e maua ai enzymes mo le faʻaogaina o otaota, ma tamaʻi pancreatic e faʻasaʻo ai se hormone taua, insulin, i totonu o le toto. O ia lea na te mafaia ona maua le malosi i totonu o potu uma o le tino o le tagata ma o loʻo faʻaaofia malosi i le gaʻo gaʻo. O masini vailaau oona po o vai inu oona e aʻafia ai i le faagasologa o le faʻapalapalaina ma ua faʻaaogaina i le duodenum.

Faailoga mo le ultrasound

O le suʻesuʻeina o le pancreas e masani lava ona aofia ai i se suʻesuʻega maeʻaeʻa o totoga uma o le vevela. A uma mea uma, e vavalalata vavalalata i galuega a isi totoga i totonu, aemaise lava i le ate. O le faʻaaliga mo le suʻesuʻega o soʻo se tulaga faʻaleagaina o le faʻaogaina o meaʻai. O le tele o faʻamaʻi e mafai ona tupu ma faʻamalo pe faʻaaogaina uma faailoga o le falemaʻi. O le mea lea, e tasi i le tausaga, e tatau ona faia se suʻesuʻega ultrasound o le vevela o le manava, mo le vave iloa o le tele o faamai.

O tulaga sili ona taatele lea e fautuaina ai le ata o ultrasound:

  • faatasi ai ma le umi poʻo le taimi umi o le tiga, le faʻavauvau i le pito i luga pe i le itu tauagavale o le hypochondrium,
  • vevesi o le paʻu o le paʻu pito i luma poʻo tiga i le lotoifale i le itumalo faʻalavelave, lea na iloa e palpation,
  • faʻafefeteina faʻafuaseʻi (flatulence), naʻo ma vomia, e le maua ai le toomaga,
  • manava manava (tulaga o le sulu), malosi, iloa o vaega e leʻi faʻaaogaina o meaai i feces,
  • o le i ai o le subfebrile temperature mo se taimi umi,
  • pe a iloa e le tagata maʻi le paʻu o le paʻu ma le mucous membranes, o le vavaeeseina o fausaga o suʻesuʻega mai le masani,
  • ma le faʻateleina o le maualuga o le toto o le tagata ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino,
  • pe a uma le x-ray o le tino o le manava ma le iloa o suiga i le lapoa, foliga, fausaga, fevaevaeaʻiga, iloa o le pneumatosis o le pancreas,
  • ma le masalomia o le i ai o se uila, tumo, hematoma, maa, togi i totonu o le gland.

E le gata i lea, o le ultrasound scan ua faia mo le gasegase syndromes, duodenitis, kanesa, gallstone faamaʻi. O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le taotoga o filifiliga e faʻaalia.

Suesuega sauniuni

E mafai ona faia faʻasalalau o le pancreas i taimi uma ma i se faʻalavelave faʻafuaseʻi i ni tulaga maʻaleʻale. Pe a faia se fuafuaga fuafuaina, e tatau ona mataituina nisi tulafono ma saunia mo lenei faiga. A uma mea uma, o le sili atu ona faʻalavelave i le ultrasound o le i ai o le ea i tafatafa ane o totoga vavalalata. O ia lea o le a mafai ona faʻalavelave i se auiliiliga auiliili, faʻasese le ata vaaia ma faʻatonuina o ia i le le saʻo le suʻesuʻega o le maʻi. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi se faʻamautinoaina o le pancreas, sili i le taeao. O le mea moni, i lenei afa o le aso, o le matauina o tulafono uma ma fautuaga, e mafai ona e mauaina saʻoga saʻo.

Pe a fuafuaina se suʻesuʻega, e tatau ona e mulimulitaʻi i se taumafataga faʻamalolo i le tolu aso ao leʻi faia le taʻaloga. E fautuaina e vavaeese meaʻai e mafua ai le faʻamalosi ma fuga i totonu o le manava, aua nei 'ai mea taumafa e maua i le fiva ma susu atoa. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, ua fautuaina e ave se laxative e faʻamama ai le manava ma le fatu. I totonu o le sefululua itula ao lei faia le iloiloga o le ultrasound, e tatau ona aloese mai le 'aiina o meaʻai ma vai, e le aofia ai le faaaogaina o fualaau faasaina ma ulaula tapaa. E le mafai ona e inuina mea inu uamea, ona latou mafua ai le tele o le gaosiga o le kesi. O lenei mea e mafai ona aʻafia ai taunuʻuga ma faʻaleagaina le faʻaalia o le ultrasound.

Faʻamatalaga faʻafuaseʻi mo le ultrasound o le pancreas, e le manaʻomia e le tagata gasegase sauniuniga. Ae mafai e lenei mea ona faʻaititia le faʻamatalaga o faamatalaga i le pe tusa ma le 40 pasene.

Pancreas ultrasound technique

Pancreatic sonography o se faiga e matua leai lava se leaga ma sili atu ona malamalama, ma taugofie mo le tele o tagata gasegase. E le gata i lea, e itiiti se taimi e alu ai - e tusa ma le sefulu minute. E tatau ona faʻasaʻo le manava mai lavalava, o loʻo i luga o lenei vaega o le a faʻaaogaina e le fomai se gel faapitoa e taʻua o le gel media. Ma o le a faia ai se suʻega ma se masini eletise. O le tagata maʻi e tatau ona toʻafilemu, muamua i lona tua, ma mulimuli ane, faatasi ai ma le faʻatagaga a le fomaʻi, liliu i lona itu taumatau ma lona itu tauagavale e suʻesuʻe le pancreas mai itu uma. O se fomaʻi ultrasound e suʻesuʻe le gland ao taofia le manava i luga o le manava i le maualuga ma le manava manava o le maʻi. E tatau foi ona ia faamatalaina iuga o le siama ma tuu atu i le tagata maʻi se faaiuga atoatoa ma ata o le pancreas i lima o le tagata maʻi.

I lenei faagasologa, o le tulaga o le pancreas e fesoʻotaʻi ma vaʻa ma le koluma, o le fausaga o le pancreatic ducts ma le gland lava ia, o foliga ma le tele o loʻo suʻesuʻeina.

O le a vave lava ona mafai e le fomaʻi ona vaʻaia pe fufula pe fulafula, pe o iai ni faʻamatalaga, pe o loʻo faʻaauauina pe leai foi, pe o loʻo i ai ni faʻalavelave faʻapitoa, tau ma ni pseudocysts.

Afai ua leva ona i ai se mea e le lelei ai, o le pancreas e mafai ona faaitiitia tele i le lapoa, e mafai ona tupu le tino o le tino, e mafai ona faateleina tupe teu, o le paʻu o le atigi toto e tupu tele, ma o le siʻosiʻomaga o le gland e faateleina.

Soifua maloloina maloloina

I le taimi o le suʻesuʻeina o le ultrasound, o le a masani lava ona vaaia e le fomaʻi se "foliga pei o le soisi", foliga o le s-o le pancreas, o le a manino ma oʻo lava i le itu, o le foliga tutusa lelei, lelei le fatuina po o le fatuina, o le vateatea, ogatotonu o le gland po o, o le mea e taʻua o le Taunuʻu o le a le faʻateleina (masani - 1.5-2.5 mm). E foliga mai o se masini faʻapitoa mūphoic ma mafai ona faʻaitiitia le lautele i le siʻusiʻu, ma avea ma lapoa i le vaega o le ulu o le gland.

O le tele oo tatou tino e faʻalagolago i le matua ma le mamafa o le tino o tagata mamaʻi, ma le tele o le gaʻo. O le matua o le tagata, o le laʻititi o le gland ma le tele o faʻamatalaga o le a faia i le taimi o le suʻesuʻeina. O se suesuega sa faia lea na siitia ai le 50% o tagata i le pancreas, ma i tamaiti, i le isi itu, na faaitiitia. O se faailoga o se pancreas maloloina lelei o lona foliga tutusa.

I se tagata matua, o le tele o le ulu o le gland e mafai ona mai le 18 i le 30 millimita, o le tino mai le 10 i le 22 millimita, ma le siʻusiʻu mai le 20 i le 30 millimita. I tamaiti, o mea uma e faalagolago i le maualuga, mamafa ma le matua o le tamaitiiti: o le tino e mai le 7 i le 14 mm, o le ulu o le gland e mai i le 12 i le 21 mm, ma o le siʻu e mai le 11 i le 25 mm.

Ma le pancreatitis

O le pancreatitis o le mumū o le pancreas ma e mafai ona faigofie ona iloa i le suʻeina o le ultrasound. A uma mea uma, o le faʻalavelave oʻooʻo o lenei maʻi lea e matua aʻafia ai le fausaga, lapopoa, ma le fausaga o le tino. O le maʻi e maua i ni tulaga ma o laʻasaga taitasi o le ai ai ona lava uiga.

O le Pancreatitis o se aofaiga atoa, faʻalauiloa, faʻavae vaega. E mafai ona e vaʻavaʻai mai le tasi i le isi e ala i le faʻamatalaga o le faʻalogologo o le okeni. O se suiga i le faʻalogologo e mafai ona i ai i le gland atoa, ma na o le vaega tonu lava.

I le taimi muamua, o le pancreas o le a matua faateleina le lapopoa, o le a faʻafefeteina ia taʻavale, ma o le a faʻalauteleina le taotoga tutotonu. Aʻo faʻapupula le gland, o le a faʻalavelaveina ai vaʻa tetele ma o le a faʻalavelaveina le totoina o okeni tuaoi, faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le faʻalogo i totonu. O le ate ma le gall sladder o le a faateleina foi.

I faʻasalaga mulimuli o lenei faʻamaʻi matautia, o le a mafai e le fomaʻi ona mafaufau pe a faʻagasolo le gasologa o le gaʻo, o le a faʻamavaeina le tino o le okeni, e ono i ai ni pseudocysts ma ni foci i le tino o le tino.

Faʻasolosolo lelei ma le mama

E tele ituaiga o neoplasms. O nei mea o le insulilomas, gastrinomas, lea e tupu mai i sela o le endocrin system. Lipomas ma fibromas e atiina ae mai i mea pipisi. E ono iai foi ni masima o se mea faʻafefiloi, e pei o le neurofibroma, lemonioma, neurinoma, adenoma, ma isi.

E matua faigata lava ona masalomia i latou i le ultrasound. O latou uiga lelei o suiga faʻavae ma faʻalauteleina o gland.

O se mea e le masani ai le neoplasm ei ai le ituaiga o vailaau faʻasolosolo solo o le vaʻaia poʻo le faʻaleleia o le vaʻaia ma se faʻaopoopoga o le faʻaopoopoga o le fausaga. O le kanesa e masani lava ona taatia i le siʻusiʻu o le gland, o le nofoaga sili ona faigata mo le siama. A aʻafia le ulu, o le faailoga autu o le falemaʻi i le tagata maʻi o le samasama o le paʻu ma mucous membranes. E tupu ona o se faʻalavelave faʻainisinia i le puleaina saoloto o le talo i le duodenum.

E mafai ona faʻataunuʻuina o ultrasonography atonu o le suʻesuʻega faafomaʻi lautele. O le mea moni, o lona le faʻaleagaina, lelei o le faapalepale, tufatufa tele, ma le saʻo lelei o le falemaʻi na avea ma faʻataʻitaʻiga sili ona lelei i faʻataʻitaʻiga i faʻamaʻi pipisi.

Faailoga mo le ultrasound

O le pancreas o loʻo i le itu tauagavale o le lua. E fesoʻotaʻi ma le ate, manava ma toto. Tau lava e le faia se ultrasound, naʻo se fomai e tuʻuina atu se taʻiala i lenei maʻi. E tele faʻamatalaga autu mo le ultrasound:

  1. Afai e na o le maʻisuka ua maua i le maʻisuka.
  2. Faatasi ai ma lagona tiga faaumiumi na tulai mai i le itu tauagavale o le hychochorium mai lalo ifo.
  3. Afai o le gaioiga ma le fulufulu e tupu mai lea taimi i lea taimi.
  4. I le tulaga o le maʻi o loʻo i ai se togafitiga o le nofo ai o isi totoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ate, manava, gase.
  5. A maeʻa malosi malosi i le manava.
  6. Faʻatasi ai ma se paʻu mamafa mamafa.
  7. Afai e maua e le maʻi maʻi tiga i le taimi o le paga o le pancreas.
  8. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina le i ai o se hematoma, toso, tumo.

O loʻo i ai pea le tele o faʻamatalaga mo le faʻasinoina o le maʻi e le fomaʻi suʻesuʻe mo suʻesuʻega.

Aua e te teenaina, aua o se metotia e matua leai lava se aoga ma sili ona malamalama.

Sisi o le totoga na suʻesuʻeina

Pe o le a le tele o le pancreas e manatu o le masani, e mafai ona tatou talanoa pe afai tatou te malamalama e aofia ai vaega e tolu (ulu, tino, siʻu) ma le tasi au. Sisi o le gland:

  1. O le umi o le okeni atoa e 140-230 mm.
  2. Ulu 25-33 mm.
  3. Tino le umi 10-18 mm.
  4. O le tele o le siʻusiʻu e 20-30 mm.
  5. O le maualuga o le laina o le Wirsung o le 1.5-2 mm.

Manatua o le masani o le pancreas e ala i le ultrasound atonu o nisi tagata e sili atu, ae o isi e itiiti ifo.

O le mea lea, o mea laiti laiti o faailoga i le tasi itu poʻo le isi e le faʻaalia ai soʻo se faʻamaʻi.

Sauniuniga ma le faʻatinoga o le suʻesuʻega

E uiga i faʻaaliga uma o le sauniuni mo le suʻesuʻega o le a taʻu atu i le fomaʻi. Ae e tele tulafono e tatau ona matauina:

  • Muamua, e tusa ma le tolu aso aʻo lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e amata ona e tausisia se meaʻai e le aofia ai laumei, falaoa ma paluga, paluga, susu susu, o lona uiga o na oloa e fesoasoani i le fausia o gaʻo i totonu o le manava. E le gata i lea, o le ava malosi, mea inu inu ma le kofe ua faasaina.
  • Lua, ia manatua o le ultrasound scan e faia i luga o se manava gaogao, o lea e tatau ai ona e taumafa i le afiafi 12 itula aʻo leʻi alu i le falemaʻi. Aua e te 'ai, e tatau ona faigofie le' aiga o le afiafi, ae faʻamaoni.
  • Tolu, 2 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau ona e inuina, ulaula pe ulaina komi. E mafua ona o le faaputuputuina o le ea i totonu o le manava, lea e mafai ona aafia ai le taunuuga.

A maeʻa sauniuniga, e auina atu le tagata maʻi mo se faʻataʻitaʻiga ultrasound. I totonu o le ofisa, na te faʻasaʻo lona manava mai ona lavalava ma malolo lona tua i luga o le moega.

E ave e le fomaʻi le nofoaga suʻesuʻe faatasi ai ma se masini faʻapitoa ma faamaumauina iuga. E mafai e le fomaʻi ona talosagaina le tagata maʻi e suia le tulaga, o lona uiga, taoto i lona itu taumatau po o le itu tauagavale po o le manava i le loloto, faatumuina le manava i le ea.

O togafitiga ultrasound e galue ai i se auala e maua ai galu e atagia mai i okeni. E faalagolago i le tele o okeni ma a latou eria. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga, o le a sili atu le pogisa o le vaega o loʻo faʻaalia i le mata o le masini.

O le fomaʻi e tataʻi atu manatu i faʻataʻitaʻiga nei:

  1. Le foliga o le okeni. E masani lava, o le S-foliga i mea uma.
  2. Taaloga ma le fausaga o le okeni. O taʻavale e manino lava. Afai latou te vevela ma fulafula, ona faʻaalia lea o le mumū i le pancreas - pancreatitis. Ma o le fausaga o le okeni e masani lava ona tutusa lelei, lelei ona fatuina, e mafai ona e vaʻaia ni mea laiti se tasi.
  3. Le tele o le pancreas. E masani lava, e ala mai i le ultrasound, e tutusa lava mo alii ma tamaitai.
  4. E faʻapefea ona i ai le gland i le manava o le manava, pe i ai nisi suiga e fesootaʻi ma totoga tuaoi.
  5. E i ai suiga i le masini lava ia.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le suʻesuʻega, ua faailoa mai ai e le fomai le mauaina o faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave. Ma talu ai faatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound, o le togafitiga e iloa i le amataga lava o le atinaʻe, e mafai ona puipuia ai le maʻi mai faʻafitauli faigata i le lumanaʻi.

Faaiuga mulimuli

A maeʻa se suʻega ultrasound, e faatonu e le fomaʻi le tuʻuina atu o suʻega. E na o le maeʻa ona suʻesuʻeina uma iuga o le suʻega o le maʻi, e maua e le fomaʻi se faʻamaʻi faapitoa ma amata ona togafitia. E leai aua le taumafai e faia se mea e te iloa ai oe lava iaA maeʻa ona faitau iʻuga o se ultrasound, naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona faia saʻo lenei mea.

Ae e mafai ona e fesoasoani tele i le toe faʻaleleia pe afai e te mulimulitaʻia fautuaga a le fomaʻi ma usitai i se faiga faʻavae.

E toʻaitiiti tagata e mafaufau pe faʻapefea ona puipuia le ola maloloina, auala e puipui ai mai le afaina ma mea leaga. E matua faigofie lava. E tatau ona e tausisi i le faʻamautuina pe a 'aʻai i meaʻai, gaʻo ma suamalie. Aua le inu ma inupia le ava malosi. E fautuaina e lafoai le nicotine ma alu i totonu mo taaloga. I le faaopoopo atu, i le fale ma i le galuega, e tatau ona faʻaitiitia mea taua ma faʻamalosia le puipuiga.

E na o le mulimuli i nei fautuaga o le ae puipuia ai le soifua maloloina e le gata o le pancreas, ae o le tino atoa.

O faailoga taua mo le ultrasound o le pancreas

O le pancreas o se okeni e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le tino. O le tele o le gland o loʻo i ai galuega taua e lua: faʻasaʻo le vai faʻamaʻi ma fualaau oona, ma faʻapupulaina ai homone e faʻasaʻo ai le carbohydrate, gaʻo ma le protein.

Faʻasologa o le pancreas

O loʻo i ai ni numera o mea e te manaʻomia e maua ai se ultrasound o le pancreas e aunoa ma se faʻavaivai:

  • Paʻu : faʻaʻumiʻumi poʻo le tiga faʻavauvau i le itumalo faʻapitoa (o le pito i luga aʻe o le pute) poʻo le itu tauagavale o le hychochorium, tiga tiga o le fusi, tiga i le taimi o le pagatia o le itumalo pito sili.
  • Faamai o le gasegase : vevela, viliina e fesoʻotaʻi ma le fiaai po o le 'ai, manava manava o le amataga e le mailoa (afuaga), taʻavale, vaʻa mama, faʻateleina le manava o le abdominal, flatulence.
  • Faʻaaliga mai fafo : lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes, leai se avega mamafa mamafa.
  • Faʻasalaga manuia : maualuga le vevela o le tino (faʻavae i le taimi o le faʻavavevave) e aunoa ma le malulu ma faʻafitauli pipisi.
  • Suiga i iloiloga, faʻamatalaga faʻamaonia : maualuga le maualuga o le suka poʻo le siama o le maʻisuka, faʻasologa o le ultrasound abdominal o le pito i tua o le manava, faʻavasegaina o ona taʻavale poʻo le duodenum, faʻalauteleina o le pancreas, vai i totonu o le vaega o le manava.
  • Fuafuaina Suʻega : masalosalo o se maʻi mama poʻo le maʻi, faʻafitauli o le tino pancreatitis (necrosis, hematomas, abscesses, ma isi).
  • Iloiloga tatau : muamua ma pe a uma le taotoga, faʻalavelave i le manava o le manava, pancreatitis (gasegase ma le gaʻo), gaʻo le atoatoa ma gall vladder (o totoga ola nei).

O aʻafiaga e maua e le ultrasound

I le faʻaaogaina o lenei faiga, e mafai ona e iloiloina le suiga i le lapoa ma tafaoga o le okeni, le tulaga o le taʻavale, ma faʻamaonia ai foi le tele o faʻamaʻi pipisi:

  • ogaoga, chronic pancreatite,
  • malformations faaletonu o le pancreas,
  • uila, maʻi (kanesa) ma le mama o neoplasms,
  • eseese mea mumū, sooga (purulent inflammation),
  • maʻi o le maʻisuka, suiga o le tino na mafua mai i le maʻisuka, lipomatosis pancreatic.

E faʻapefea ona sauniuni mo se ultrasound o le pancreas

I se faalavelave faʻafuaseʻi Faʻasologa o le pancreas faia e aunoa ma se sauniuniga muamua. E ui i faʻasalaga e ono tutupu, o le a mafai e se tagata tomai faapitoa ona iloa se togafiti e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

Mo se suʻesuʻega lelei, tuʻuina atu o faʻamaumauga saʻo, o sauniuniga e tatau. E tatau ona amata sauniuniga sauniuni 2 aso aʻo lumanaʻi taualumaga:

  • tausisia o se taumafataga mama e leai se fua mama,
  • 'aua le' ai mo le 10-12 itula (i le afiafi o le taeao o le taeao, faʻamalamalama se taumafataga malamalama)
  • o le faʻaaogaina o oloa e faʻaosofia ai le faʻaaogaina o le kesi (o le fefete ma meaʻai susu, fualaau faisua fou, fualaau aina, pini, mea inu gaʻo, ma isi),
  • tuu le ulaula tapaa, ava malosi, le faʻaaogaina o keke,
  • o se taofi i le tagofia o vailaʻau ma meaʻai (faʻasalaga - togafitiga faʻamalosia mo faʻamaʻi faʻamaʻi: maʻisuka, toto maualuga, ma isi mea),
  • i aso taʻitasi, o gasegase e faʻataunuʻuina, ave faʻasalalauga (espumisan, carbon activated, ma isi),
  • i le afiafi o le faʻataʻitaʻiga, faʻamama le inumaga (pe'ā tatau, faʻaaoga se laxative poʻo le enema).

O le le tausisia o tulafono sauniuni e faʻaititia ai le aoga o le ultrasound pe a ma le 70%. O le suʻesuʻega faʻatasi ai ma le faʻatusatusaina o le faʻaaogaina ma le faʻatautaia o manipulations e faia i le afiafi o le ultrasound o le pancreas o le a fesoasoani foi i le vaeluaina o taunuuga.

Faʻamatalaga masani o le pancreas

O le auala mo le taitaia o le ultrasound o le pancreas e masani lava ona pasi atu i le puipui abdomina e faʻaaogaina ai se masini faapitoa fafo. O le tagata maʻi e taoto i ona lavalava (e aunoa ma seevae) i luga o le moega ma lona tua, faʻaalia lona manava. O le fomaʻi e faʻaaogaina se gel hypoallergenic mo le ultrasound, e maua ai le tele o fesoʻotaʻiga ma le masini, ona faʻasolosolo lemu lea o le masini mai le ogatotonu o le manava i le itu tauagavale o le hypochondrium, suʻesuʻe le pancreas. I le taimi o le ata, e manaʻomia le manava o le maʻi. O le fomai o le a ofoina atu e taofi lou manava (fufusi lou manava) ina ia o ese le manava ma leai se mea e taofia ai le suʻeina o le paʻu.

Ina ia faʻamalamalama faʻamatalaga mataʻutia, e mafai e le fomaʻi ona talosagaina le tagata maʻi e suia le tulaga o le tino (taooto i lona itu poʻo lona manava, tu i luga) ma faia se suʻesuʻega lona lua. E ono mafai ona maua ni mea sese ona o le faaputuputu o gaʻo i totonu o le manava. Ina ia foia lenei faafitauli, e manaomia e le tagata maʻi ona inu 2-3 ipu vai. O le vai o le a avea o se "faamalama" ma o le a faatagaina ai oe e suʻe totoga.

O le faʻatonuga e matuā leai lava se leaga, o le tagata maʻi e le oʻo i le faʻavauvau poʻo le le toʻa. O le umi e le silia le 10-15 minute.

Endoscopic Ultrasound

I nisi tulaga, o se suesuega faaiu o ultrasound o le pancreas ua faʻaaoga e suʻesuʻe ai nofoaga e le mafai ona faʻaaogaina ma faʻaitiitia ai mea sese. O lenei filifiliga e osofia ma e le o se mea e sili ona manaia. Faʻaaligaina o loʻo faʻaaogaina e faʻaaoga ai se masiʻupu faʻavalea (masini) ma se kamela vitio ma se masini eletise.

O le suʻega e faʻapipiʻiina ma le faaeteete e ala i le sosolo i totonu o le manava ma ui atu i le duodenum. Ina ia faʻaitiitia le tulaga popole o le tagata maʻi, 30-60 minute ao le i faia le faʻataʻitaʻiga, ua tuʻuina atu ia te ia se tui i totonu o le tino. E faʻamalosia le faʻamalositino i le faʻamaʻi (topically).

Le masani o faailoga e iloa i luga o le ultrasound o le pancreas

O le okeni e masani lava ona i ai i totonu o le vaega tele. Soifua maloloina e iai faʻamaoniga nei:

Sausage, dumbbell, S-foliga poʻo le foliga o se tadpole

lamolemole, manino, faʻagavaʻa faʻaalia mai masini lalata ane

Faʻalogologo (tali o galu o le ultrasonic)

Faʻaleleia le fausaga (vaaia i le ata)

e tutusa lelei (tutusa), e mafai ona seleseleina pe faʻapipiʻiina

vaapiapi, e aunoa ma ni faʻaopoopoga (diameter 1.5 - 2.5 mm)

Faailoga faʻaleagaina: vavaeese mai le masani, faʻaalia i le ultrasound

Faʻailoga, suiga lē tumau, faʻamaʻi

Faailoga i luga o le ultrasound scan

O le pancreas e sili atu nai lo le masani (poʻo ona vaega taʻitasi e faʻateleina),

faanatinati, le mafaamatalaina

faʻavae taʻitasi (e masani lava hypoechoic),

Na faʻalauteleina le taʻavale,

faaputuputu o le suavai i le tino.

e le mafaamatalaina, felafolafoaʻi solo o le gland,

ituaiga eseese, faʻaleleia o le fausaga (hyperechoic),

Na faʻalauteleina le taʻavale (sili atu i le 2 mm),

maʻa e mafai - faʻasologa o le hyperechoic faʻasolosolo faʻatasi ma se ala faʻasolosolo i tua.

Kiona po o le fao

Faʻalogo-le lelei (faʻalanu i ata) faʻavae ma manino, e oʻo lava i le pito o le hyperechoic

o le vaega lea o loʻo faʻalautele ai le tumutumu,

ituaiga eseese (hypoechoic, hyperechoic poo ua fefiloi),

faʻateleina le pancreatic ma le talo.

O le maʻi suka poʻo le lipomatosis pancreatic

faʻaleleia le faʻasologa o mea faʻalogo,

fuʻa, faʻanoanoa, le mafaamatalaina o le okeni.

Pancreas le masalosalo

2 gaioiga o le pancreatic,

o foliga o le otootoga e foliga le lelei.

Paʻu o le fulufulu-paipa

O le nofoaga o loo siomia ai le duodenum, ua faateleina

tasi pe sili atu foi, lapopoʻa (e le tali atu i galu o le ultrasonic)

Contraindications

O le mea e masani ai, o le ultrasound scan e leai se faʻailogaina, ae o loʻo i ai mea taua o loʻo i ai le taualumaga e faigata pe le talafeagai.

E le faia faʻasalalau o le pancreas ma:

  • afaina i le gel,
  • tulaga ogaoga lautele o le maʻi,
  • Maualuga maualuga maualuga - o le tino e faigata ona asiasia ona o le mafiafia o le gaʻo,
  • faʻaleagaina le paʻu o le vevela o le manava (manuʻa, maʻi pipisi ma inflammatory, fistulas, lupe paʻu ma faʻamaʻi pipisi).

Contraindications mo ultrasound endoscopic:

  • gasegase toto
  • mativa le lelei o totoga totogo,
  • nisi o faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le cardiovascular systems (faʻaleagaina o le myocardial, stroke, bronchial asthma, ma isi),
  • tulaga faateʻia o le maʻi,
  • esophageal mu,
  • gasegase gasegase ogaoga,
  • gasegase matala
  • notular goiter i le tulaga lona 4,
  • tiga i le pito i luga o le vavalo.

I tulaga taʻitasi, faʻatasi ai ma nisi faʻamaʻi, o le fomaʻi e fuafua ai le mafai ona i ai se faʻatautaia o ultrasound i se tulaga taʻitasi.

Suʻega suʻesuʻega, lelei o le ultrasound i luga o isi metotia

E tele metotia mo le suʻesuʻeina o le pancreas:

  • radiolog (radiography, endoscopic retrograde cholangiopanomeragraphy, faʻasologa o mea e aofia ai),
  • fiber opic metotia faʻavasega.

O le faʻasologa o le pancreas o le tulaga auro. E faʻatusatusa le lelei i isi metotia, talu ai e le o faʻamalosia se avega avega i luga o le tagata maʻi pe a faatusatusa atu i le x-ray, sili atu le tamaoaiga i mea tau tupe nai lo le CT (faʻatulagaina o faʻasalalauga), sili atu le saʻo ma matua sili atu faʻamatalaga pe a faʻatusatusa i le cholangioporyography, ma e faigofie foi, taualumaga.

O le suʻesuʻega e leai ni taʻaloga o tausaga ma mafai ona faʻatinoina e tusa lava pe maitaga. O le tagata tomai faapitoa e le faatapulaaina i le ultrasound ma faatonuina ai se suesuega auiliili pe afai na te mauaina se togafitiga e manaomia ai le faamaoniga o le siama.

O fea e fai ai se ultrasound o le pancreas i St. Petersburg

O sea suʻega e faia i le falemai Diana. O la matou tuatusi i St. Petersburg: Zanevsky Prospect, 10 (i tafatafa o le metro area Alexander Nevsky Square, Ladoga, Novocherkasskaya). O le suʻega e faia i le faʻaaogaina o se masini fou o le ultrasound masini atamai.

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa o mea ma taomi Ctrl + Ulufale

Pancreas Ultrasound

O le pancreas o loʻo i totonu o le manava abdominal: i lalo ma tua o le manava. O le mea lea, e mafai e le fomaʻi ona suʻeina o ia pe a faʻaleleia le tele o le okeni. Ae faʻatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound, e mafai ona e suʻeina auiliili le pancreas, vave, faʻamatalaga, leai se faʻaletonu ma le saogalemu.

I le taimi o le suʻesuʻega, o uiga nei o le okeni e suʻesuʻeina:

  • foliga (o se pancreas maloloina e pei o le mataitusi S)
  • taʻavale
  • tele (o se faʻalauiloa e iloa ai le i ai o se manuʻa poʻo se faʻamaʻi o le pancreas),
  • fausaga.

O le adult pancreas e tusa ma le 70-80 g.

Faailoga mo le suʻesuʻega

O loʻo fuafua le ultrasound o le pancreas ma isi totoga o le manava o le manava (ate, gall vladder, spenen) pe a maeʻa le 25 tausaga e fautuaina e faia i tausaga taʻitasi. E le gata i lea, o fuafuaga fuafuaina e tofiaina:

  • ma le pancreatitis,
  • maʻisuka
  • ao lei faia le taotoga i luga o le tino,
  • ma faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai ma i isi tulaga.

E manaʻomia se faʻamatalaga e le faʻasalalau pe afai o iai au nei:

  • tiga tumau poʻo le tiga i le itu tauagavale poʻo le hypochondrium, i lalo o le sipuni, i le pito i luga o le manava,
  • lagona le lelei ao lagona,
  • faʻalavelave faifaipea ma le vomia,
  • faʻavalea masani masani
  • afaina
  • fufulu
  • vaivaiga ma le le mautonu,
  • o se laʻititi laʻititi i le vevela o le tino,
  • leai se manaʻo
  • lanu
  • vave le mamafa o le mamafa e aunoa ma ni mafuaʻaga faʻamoemoe.

E le gata i lea, o le ultrasound o le pancreas ua faia:

  • faʻatasi ai ma faʻalavelave o le pito i tua o le manava (tusa ai ma taunuuga o le gastroscopy),
  • ma suiga i foliga o le manava, duodenum,
  • mo masini totoga masalomia,
  • ma ni manuʻa.

O le suʻesuʻega e leai se faʻailoga. E mafai ona faia faʻaauau pea, lea e taua pe a mataʻituina le malosi o togafitiga o le faʻamaʻi.

O a faʻamaʻi e maua i le ultrasound o le pancreas

O le suʻesuʻega e mafai ai ona iloa faʻamaʻi nei:

  • pancreatitis
  • aloese (alosi),
  • teuina o sima calcium i ni mea mama,
  • pancreatic necrosis,
  • kiona, pseudocysts,
  • susu ma isi neoplasms,
  • lipomatosis (teuina o gaʻo).

Sauniuniga mo se ultrasound o le pancreas

  • meaai
  • fufulu mama
  • tuʻuina atu masani leaga i le aso o le suʻesuʻega.

O le taumafataga o le faʻaaogaina o le faʻaitiitia o le gaosiga o le gaʻo o le manava. O mea leaga e faigata ona iloa ma aua neʻi faatagaina le fomaʻi e suʻe auʻiliʻili auʻau ma masini o le manava. O le mea lea, e tatau ona 3 aso ao leʻi oʻo i le ultrasound e teena meaʻai e faʻafefe ai le kulū. O fua nei:

  • pi
  • ituaiga uma o kapisi
  • meaai fiber-tamaoaiga
  • falaoamata ma mea fefete,
  • sipuni
  • fualaau faisua mata / fua,
  • susu atoa ma susu oloa,
  • suauu
  • ava malosi
  • caffeine.

E tatau foi ona e lafoaia le gaʻo, falai, ulaula ma le tele o meaai mama. E tatau ona e 'ai le aano o meaʻai (beef, popo, susu o le susu), iʻa maualalo, gaʻo. E faʻatagaina e 'aina se fuamoa e tasi i le aso.

I le taeao i le afiafi o le ultrasound o le pancreas, e tatau ona e inuina se fualaau faasaina (tuu i le fomaʻi e piki mo oe). Taimi o le taumafataga o le afiafi i lenei aso e tatau ona filifilia ina ia le itiiti ifo ma le 12 itula e totoe aʻo leʻi faia le suʻega.

O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao.

E tatau ona e ave se pepa faʻataʻi maʻi faʻatasi ma oe ma iuga o fuʻa muamua, pe afai na faia.

E faapefea ona avea le ultrasound o le pancreas

O loʻo faia le suʻesuʻega e pei ona taʻua i lalo:

  • Ua talosagaina le tagata maʻi e faʻaali lona manava ma taoto i luga o lona moega i lona tua. (I le taimi o le suʻesuʻega, o le a manaʻomia foʻi ona taoto i lona itu taumatau ma lona itu tauagavale.).
  • Ona togafitia lea e le fomaʻi le paʻu i se gel faapitoa, e taʻitaʻia ai vaega ole manaʻo o le manava ma se masini ma suʻesuʻe le ata o le okeni i luga ole mata ile taimi saʻo.
  • I le faaiuga o le taualumaga, lea e tusa ma le 10 minute, e tuuina atu i le tagata maʻi se faaiuga e aofia ai le tala o le ultrasound.

Afai e faʻateleina le faʻalogoina o le pancreas, o le a faʻaalia ai le i ai o tagata pathologists. E iai foi itu o le okeni e faailoa ai le atinaʻe o faʻamaʻi.

O le a le mea e ono manaʻomia i se isi mea

O le faʻasalalauga o se suʻesuʻega sili ona lelei, ae i nisi tulaga e manaʻomia ai isi fuataga. Atonu e te manaʻomia:

  • ultrasound o isi tino o le tino,
  • faʻataʻitaʻiga o vailaʻau vaʻa,
  • suʻega falesuesue o le urine ma le toto.

O le faaiuga i le manaʻomia mo nisi faʻaopoopoga e faia e le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga