E faʻapefea ona faʻaitiitia vave le faʻaitiitia o le toto toto

O le faaupuga "toto sugar" o le igoa o le aiga mo le faʻaoʻoina o le kulukose o loʻo faʻamaʻi i totonu o le toto, lea e masani ona i totonu o le toto.

E taua tele le faatumauina o le maualuga masani o le suka, ae le o le faatagaina e faaitiitia pe, i se isi itu, ia faateleina, talu ai o soʻo se eseesega e mafai ona i ai ni aʻafiaga ogaoga mo le tino o le tagata ma faʻaosooso ai foliga o le tele o faafitauli tau le soifua maloloina.

I lenei tusiga, o le ae iloa ai pe faapefea ona faʻaitiitia le toto toto ma togafitiga faʻataʻitaʻi i le fale, e faʻavae i luga o oloa masani e le manaʻomia ai ni tupe tetele mo le latou faʻatau.

Toto masani toto

Mo vaitausaga taʻitasi, ua atiaʻe e fomaʻi a latou lava tulaga maualuga o le suka.

Afai e ola maloloina se tagata, o le maualuga o le kulukose i lona toto i luga o se manava gaogao e tatau ona iai i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol, e tusa ai ma le fomaʻi masani. A maeʻa ona 'ai, o lenei faailoga e faʻapupula, ae le tatau ona sili atu le maualuga o le 7.8 mmol / L. O ni faailoga ia o le a manatu e masani pe a ave le toto sulu mo suʻesuʻega. Aʻo suʻesuʻeina le toto vevela, o le tulaga masani e oʻo atu i le 6.1 mmol / L o loʻo masani ai o le sugar sugar.

Laupapa o kulūkose i se tagata maloloina:

TausagaNorm in mmol / L
Mai le fanau mai i le 1 masina2.8 i le 4.4
Mai le 1 masina i le 14 tausaga3.2 i le 5.5
Mai le 14 i le 60 tausaga3.2 i le 5.5
60 i le 90 tausaga4.6 i le 6.4
E silia i le 90 tausaga4.2 i le 607

O le le mautonu o le suka o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le tele o faaletonu o le tino, faapea foi ma faafitauli o le hormonal. O okeni eseese e auai i le faamautuina o le suka, aemaise lava, le faiʻai, pancreas ma le ate. Ae o lenei tino e maua ai foi le inisalini, o le hormone lea e faatonutonuina ai le kulūkose.

O le faʻaaogaina o pastry ma sweets, o se tagata e siitia le maualuga o le kulukose, ma ina ia mafai ai ona masani ai, o le pancreas e tatau ona maua ai se aofaiga tele o le inisalini. O le hormone lenei eo mai faatasi ma suka i luga o le auala agai i sulu, e maua ai le malosi.

Faʻatasi ai ma le sili atu o le kulukose, e le mafai e le pancreas ona tuʻuina atu ana meaola uma i le inisalini, o lona uiga e le mafai e le tino ona faʻapalapalaina lenei vailaau, o lea e liua ai le gaʻo, lea e teuina i totonu o masini ma faʻaosofia le faʻaalia o le tele o maʻi.

Faatasi ai ma se meaai paleni, e pa'ū le kulūkose, ae mafai e le tino ona taui mo lenei mea ma le glycogen hormone na gaosia i le ate. Ae ui i lea, soʻo se suiga ile maualuga o le suka i totonu o le tino e mafua ai le ogaoga o le atuatuvale ma le faʻasalaga o hormones tutusa - adrenaline ma cortisol, lea e mafua ai le le atoatoa o le natura ma mafua ai faʻafitauli eseese.

Faailoga ma mafuaaga o le maualuga o le kulukose

O mafuaʻaga mo le siʻitia o le kulukose e matua eseese lava, ae o le tele lava o lenei mea e mafua ona:

  • Tausiga masani.
  • Faʻaaogaina se fuainumera tele o mea taumafa e maua ai gaʻo vailaʻau māmā faigofie.
  • Maʻi faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻalavelave faigata.

O le mafuaaga taatele o le maualuga maualuga o le suka o le maʻisuka. Afai o le umi o le hypoglycemia e matauina i lenei faamaʻi, e mafai ona aafia ai galuega a le tele o totoga ma tino.

Faailoga o le maualuga o le suka suka:

  • Le lagona malosi o le malulu ma le fia inu.
  • O foliga vaaia o le manogi i luga o le paʻu, aemaise ile luga o lima ma vae.
  • Faateleina le urination ma le faʻaalia o le tiga i le taimi o le sasaaina o le vevela.
  • O foliga vaaia o le vevela, pe a amata ona faateleina le voluma o le urine.

  • O foliga mai o le nocturia, pe a masani ona faamalosia le tagata e alu i le faletaele i le po.
  • O le palasi ma le ulu e aunoa ma se mafuaʻaga.
  • Taumafa mamafa.
  • O le vaivai, lagona faifaipea o vaivaiga.
  • Faʻateleina le taimi o le faʻamalolo maʻi.
  • Faʻaitiitia le tino vaaia.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi.

E tusa ai ma le tele o ia faailoilo, e ono masalomia e le tagata e iai lona maualuga maualuga o le suka, ae naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻamaonia lenei mea e ala i le suʻeina o fua o le suʻega a le tagata maʻi.

Togafitiga o le maualuga o le suka i le toto ma togafitiga faa-tagata

I lenei vaega o le tusiga o le ae aoaoina ai le tele o faamatalaga aoga i le autu o le auala e faʻaitiitia ai le toto toto ma togafitiga faʻatoʻa, faʻapea foi ma le maua o nai fua mo le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.

O nisi meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose. Ae o le autu autu i togafitiga a soʻo se togafitiga faʻaleaganuʻu i lenei mataupu, o le faʻatagaina lea o le ulaula ulaula, faʻapea foʻi ma le taumafaina o le ava o soʻo se malosi.

I le faaopoopo atu i ai, e taua i le togafitiga o le maualuga o le suka i le toto maualuga ma togafitiga faʻavae i aso taʻitasi o le maʻisuka, e tatau ona iai:

  • Legumes.
  • Garlic ma aniani, beets, kukama.
  • Pears ma apu o ituaiga e le faʻasalaina, fua o le citrus (muamua vine ma fualaau).
  • Fuga mama o fualaʻau vao, blueberry, rasipi ma blackberry.
  • Oats, buckwheat ma isi ituaiga o cereals.
  • Seafood ma iʻa.
  • Laʻau gaʻo maualalo-gaʻo po o le lapiti o lapiti

E taua le manatua o le aina o fualaau 'aina, vine ma fualaau aina e sili ona lelei.

O fualaau suamalie fou o fualaau faisua e fesoasoani e faaitiitia ai le suka, lea e tatau ona e inu 1/3 ipu faalua i le aso, i le taeao i luga o le manava gaogao i le afa itula ao lei faia le taeao ma i le afiafi i le tasi itula ao lei faia le aiga. Mo le mafuaʻaga lenei, faʻaaogaina muamua le sua o le kapisi papaʻe, lanu mumu, ma le pateta pateta e talafeagai.

I le aso (aso uma) e tatau ai ona 'ai le 1 moli ma le 1 apple apple, faʻaopoopo i lenei vaitau vine ma strawberries. Talu mai aso anamua, o laumei na iloa e fomaʻi e le gata o se auala e faʻaleleia atili ai le faʻaaliga, ae o se auala lelei foi e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.

Fesoasoani e faʻaitiitia le fua faatatau ma le hawthorn. I le taumafanafana, e mafai ona e 'aina fualaau fou, ma faʻagogo i latou mo le taumalulu, faʻaopopo i le lauti ma mea faʻafefiloi. Hawthorn, faʻaopoopoga, e aoga mo le maualuga o le toto maualuga (faʻaitiitia le toto) ma maʻi fatu.

Ina ia saunia le vailaʻau mai le laʻau laʻau, e tatau ona e 8 laulaua mama lapoa, tuu i totonu o se vevela, sasaa le 0.5 lita o le vai inu ma faʻamalosi mo le itiiti ifo i le 6 itula. Inu pei o se fusi aʻo lei ai le ¼ cup.

O nisi ituaiga o laau ma laau e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le kulūkose.mo se faataitaiga, chicory, lea e aofia ai le inisalini, ae, i se faaopoopoga, e fesoasoani i le faaleleia lautele o le toto, e maua ai e le tino le malosi faaopoopo ma le malosi. Ina ia inu, e tatau ona e ave pe tusa o le 2 teaseti o le chicory mo le afa lita o le vai inu, faʻavevela, faʻafefiloi le paluga i lalo o le vevela vevela pe a ma le 10 minute, ona tuʻu ai lea mo le 1 le itula. E tatau ona fufulu ma feinu le gauga i le tele o taimi i le aso, 0.5 ipu ipu taʻitasi.

O le isi auala lelei e faʻaitiitia ai le toto suka o le fusi o pi pi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona sasaa laulaʻau mamago i le vai inu i totonu o se vevela ma agavale mo le 6 itula. Faʻaalu faatolu i le aso aʻo leʻi 'ai, 0.5 ipu. Nai lo o le afaina, e mafai ona e saunia se teuteuga ma ave i le mea e tasi.

O vaega o fualaau o le lavati ua i ai se aafiaga aloaia o le faaitiitia o le suka o le toto. O lenei fofo ua lauiloa talu mai aso anamua. Ina ia saunia le fusi, e tatau ona e aveina le 2 sipuni tele o vavae malogo, sasaa i le 2 ipu vai inu ma tuu mo le 20 minute. A maeʻa, ave se sipuni sipuni ao lei faia le taumafataga.

O aʻa o le Burdock e maualalo ai foi le suka, aua o la latou tuufaatasiga ei ai le inisalini i le aofaiga e 40%. O sauniuniga mai lenei fale o auala ia e faʻamaonia ai fua o le kulukose e le gata i le toto, ae faʻapea foʻi i le faʻamalosi, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o le tele o metabolic processes.

O se teuteuga o lau lanu lanu meamata foi o se togafitiga tuai ua faamaonia, e lauiloa i fomai anamua. Mo le kukaina, e tatau ona e 'ai 2 teaseti o mea matagogo mo le 2 ipu vai inu, tuu le paluga i se vevela mo le 1 itula. A maeʻa ona fufulu 0.5 ipu ao leʻi faia taumafataga taitasi.

O lenei ua e iloa le faʻaitiitia o le suka o le toto i le fale faatasi ai ma togafitiga faʻatoʻaga. O isi suʻega e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete e pei o sauniuniga faafomaʻi, talu ai e mafai ona faia se tali atu i le oloa i lona atoa poʻo ona vaega taʻitasi.

Fualaau faʻapitoa mo le faʻaitiitia o le suka i le taimi o le maitaga

I le vaitau o le tauaveina o se pepe, e tatau i se tamaitai ona mataʻituina le maualuga o le suka ina ia aloese mai le amataina o le maʻisuka.

O le tele o fafine i le vaitau lenei e maua i le maʻisuka faʻamaʻi, o le faʻaaliga e mou ese atu ia i latou lava pe'ā uma ona fanau le pepe. Ae o lenei e taua le taofi o le kulukose i lalo o le faʻaauau pea ina ia le tumau se maʻi le tumau.

O le mea moni, i lenei vaitau faigata e le tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau, e faʻaitiitia ai le suka i le toto ma togafitiga faʻasalalau e lelei mo tina faʻamoemoe.

Mafaufau e faʻaitiitia le suka o le toto ma togafitiga faʻataʻitaʻi i fafine maʻitaga:

  • Ata ma teuteuga o laulaau lanu. Aʻo leʻi faʻaaogaina, faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.
  • Fugalaau fou o le kukama, lea e aofia ai se mea tutusa e pei o le inisalini, ma o le mea lea o la latou fesoasoani e fesoasoani e faatumauina le maualuga ole kulukose.
  • Buckwheat Ina ia saunia le vailaʻau faʻamalolo, e tatau ona fufuluina, faʻamago, ma tunu i totonu o se apa mago, faʻamalolo ma faʻasaina i totonu o se mea e teu ai le kofe i le paʻu. Tuu le paʻu ua saunia i totonu o se pusa tapuni. I le afa afa o yogọti poʻo le kefir fou, faaopoopo 2 sipuni tele o le paʻu ua saunia ma tuu i totonu o le pusaaisa mo le 12 itula mo le faʻafefete. Ave le fualaau faasaina 1 itula ao lei faia se taumafataga.
  • O fualaau o atisiliko a Ierusalema ua i ai se aafiaga aloaia o le faaitiitia o le kulūkose. O fafine maʻitaga e mafai ona saunia sapalai fou i le suauu olive mai fatu o le laau. Mo le faʻaaoga masani, e mafai ona e saunia le paʻu mai le toisina o atisiliko Ierusalema e ala i le faʻamagoina ma faʻafeu i totonu o se mea e teu ai le kofe.
  • O le suavai laʻau paepae e aoga tele e avea o se auala e maua ai le maualuga o le suka, ae, i se faaopoopoga, e aveesea atoatoa le suavai mai le tino ma faʻalavelave ai le tuputupu ae o siama.
  • E mafai ona e inuina le sua o pateta fou poo le susulu, e pei foi o le beets mata.

Mea taumafa pe a faʻaaoga togafitiga faʻa-tagata

Mo le togafitiga ma isi metotia ina ia aoga, o nisi o tulafono o amioga e tatau ona matauina, faapea foi ma se suiga i lou olaga.

E talafeagai le faia o suiga i le faʻatusa o le masani ai o taumafa i aso taitasi:

  • E tatau ona saunia le taimi o taumafataga mo le 5-6 taumafa i le aso atoa i ni vaega laiti. E taua le 'ai i le taimi e tasi.
  • E tatau ona lafoaia le faʻaaogaina o soʻo se mea inu oona.
  • E taua le faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le 2 lita o le vai i le aso i le ituaiga vai mamā e aunoa ma le kesi, laulaʻau lanu meamata.
  • O mea taumafa e tatau ona paleni, natura ma saunia le tino ma elemene uma e manaʻomia.
  • O aso uma e tatau ona e 'aina fualaʻau' aina po o meaʻai vevela, aemaise lava i latou o loʻo mauʻoa i fiber.
  • Faʻatapulaʻa le faʻaogaina o le masima i le tele e mafai ai.

E sili ona lelei le kukaina o oe lava meaai, e manaʻo e suʻe, tao tao, taʻavale.

O oloa faasaina ma le maualuga o le suka i le taimi o togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga faʻataʻitaʻi e aofia ai:

  • O ituaiga uma o laʻau suamalie, aisa kulimi, pusa ma keke, falaoamata ma pastry suamalie.
  • Fua o le falaoamata, aemaise lava mea na faia mai falaoamata o meaʻai.
  • Meaʻai suamalie.
  • O isi meaʻai gaʻo ma le maeʻa gaʻo, e pei o sisi, e kuka uma ma ulaula.
  • Mayonnaise ma sauga e faavae i luga.
  • Meaʻai gaosiga i fomaʻi (aemaise lava gaʻo), kulimi mumu, kulimi, sisi gaʻo.
  • Fualaau suamalie suamalie, fou ma mago.

E te fiafia i le tusiga? Faasoa atu i au uo i luga o fesoʻotaiga faʻaagafesootai:

Taumaʻa Sugar ma Faailoga o le Maʻisuka

O le suka toto e aafia ai le setete o le tino. E tatau ona e siaki i se manava gaogao, o le masani mai le 3.6 i le 5.8 mmol i le lita o le toto. E tatau foʻi ona mafaufau i uiga taʻitasi. Pe a iai ni mea le lelei i totonu o le tino, e ono faʻalavelaveina le metabolism, ma o le inisalini o le a le toe gaosia. O lona uiga, o le a mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka. O mafuaʻaga autu o le maualuga o le kulukose o:

  • Genetics Afai e iai ni faafitauli i le aiga vavalalata ma le suka, e tatau ona siakiina lau suʻe toto,
  • E tele le atuatuvale
  • Toto
  • Eseese faʻamaʻi pipisi
  • O le maʻi suka
  • O le masani ai o le taumafa, o se fuainumera tele o mea inu gaʻo (sugar, sweets, pastries) i le taumafataga

O a faailoga atonu e taʻu mai ai ua oʻo i le taimi e siaki ai lau maualuga o le suka suka?

  • O le fia inu pea. Afai e masani le maualuga o le suka, o loʻo gaoioi gaʻo ma gaosia lelei le suka o loʻo sau, e leai se tele o meaʻai,
  • Ou te lagona le le lava i taimi uma. E tatau ona aʻafia le suka i totonu o siaki ina ia mafai ai ona toe faʻatumu le malosi o le tino, ma i le tulaga o lona sili atu, e tumau pea i totonu o le toto,
  • Dizzy poo le ulu tiga
  • E mafai e fugafulu ona paʻu
  • E mafai foi ona paʻu lima. Afai e suia le tau, atonu e oʻo lava i le tiga,
  • O le vaʻaia o le atili ai ona leaga, o le puao o loʻo i luma o oʻu mata, togitogisa uliuli, e tele lava ina foliga mai,
  • O le tino e vave ona leiloa le mamafa,
  • O aʻafiaga e ono afaina ai e le mafai ona faʻamalolo mo se taimi umi.

Afai ei ai ni faailoga, e tatau ona faia se suʻega ma faʻaauau togafitiga.

Maua maualuga taumafa

O le mea muamua e fai pe a oʻo mai faʻamatalaga e uiga i le suka maualuga o le toe mafaufau lea i lau meaʻai. O le tele o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le mea moni o loʻo 'ai e se tagata le tele o mea leaga ma le le aoga. Faatasi ai ma se paleni taumafa, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faasolosolo malie lava le faaitiitia i se tulaga talafeagai lava ia.

E tatau ona e fatuina lau lava lisi autu o le soifua maloloina i le auala lenei: vavalalata meaʻai ma se upusii maualuga, faaitiitia le averesi ma 'ai le tele o ipu ua saunia mai meaʻai ei ai se faasinomaga o fuainumera.

Maualuga faasinomaga igoa

Maualuga maualuga le faasinomaga ile sili atu ma le 50. O nei oloa e aofia ai:

  • Fale faʻafiafia
  • sweets (suamalie, sugar, honey, jam ma isi), sei vagana ai le koko sukalati,
  • meaʻai gaʻo
  • fualaau suamalie maualuga

Ina ia puipuia le maualuga ole kulukose mai le alu aʻe, e sili ona lelei le aveeseina o nei meaai mai le taumafa atoa.

Glycemic Index

O mea taumafa o loʻo i luga o le fuainumera glycemic e le tatau ona faʻaumatia e sili atu i le 3 taimi i le vaiaso, i se faaopoopoga, o vaega e tatau ona laiti.

  • vine (e tatau ona e faʻaeteete faʻapitoa i falala, cell ma karite),
  • lafumanu
  • fualaau aina: apples, citrus fruits, vine, kiwi,
  • kofe (po o le a lava)
  • mūmū mū
  • vine (gooseberries, blueberries),
  • oloa gaosi atoa

Faʻamaumauga maualalo maualalo

O oloa i luga o lenei lisi e masani lava e le faateleina ai le suka, o lea e mafai ai ona e 'ai i aso uma ma toetoe lava a le faʻaumatia.

  • fualaau faisua, lanu meamata (kukama, seleri), susulu ma isi "fualaau" fualaʻau, e sili atu le lelei ona 'ai i latou ma le fou, e aunoa ma se vevela vevela,
  • fualaau aina: cherries, lemons, bananas, avocados ma isi e le o lisiina i luga,
  • mea totino, kaluka, namamoni, suauʻu suauu,
  • pi, pi, nati (mea e sili ona aoga)
  • gaʻo iʻa ma aano o manufasi (e pei o moa, toso, lapiti)

Fualaau faʻapitoa e faʻaititia ai le toto suka

Na iloa e matua matutua le ala e maualalo ai le toto i le togafitiga a tagata, o lona uiga, o suega na tofotofoina mo le tele o tausaga. I le isi itu, e tatau ona e iloa vaivaiga o le tino - faʻafitauli o le maʻi i mea eseese. E mafai ona togafitigaina oe toetoe o mea uma o loʻo i le fale.O togafitiga faʻapitoa mo le faʻaitiitia o le suka toto e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga lelei i auala o le fale talavai. E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomai aʻo leʻi faʻaaogaina.

  • O lenamamoni e mafai ona fesoasoani i le glucose maualuga. E le manaʻomia ona e 'aina i totonu o faletalimalo, e tatau lava ona e faʻaopopo i meaai, kofe, meaʻai i fale. O lenamamoni e matua aʻafia lelei e le gata i le suka, ae faapena foi i le cholesterol.
  • O le sauerkraut i le fale, aemaise lava o lona suavai, o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le metabolism o gaʻo, o lona uiga, i le taimi lava e tasi e faatumauina le maualuga o le suka. O le taumafataga o le kapisi e sili atu i le 30 minute ao lei faia le taumafataga autu.
  • O le togafitiga sili ona lauiloa a tagata mo le suka o le artichoke Ierusalema. I se auala faigofie, o le atisiko o Ierusalema o se paʻu o le ele. Mo togafitiga, o lona aʻa e faʻaaogaina. E manaʻomia ona nutimomoia i luga o se mea ma faʻafefiloi i le suauʻu olive - ua maua se salati. I le faʻaopoopoga, e mafai ona e saunia se mea teuteu aoga: O atisitoke o Ierusalema e tatau ona kuka mo le 30 minute, ona tosina lea ma inu 100 ml tolu taimi i le aso.
  • Nai lo o le kofe masani, e sili atu le inu vine. E ese mai le tulaga masani i totonu o lona fatu e le falai. O se mea sili lea e suitulaga i le kofe ma le lauti manino pe afai e te manao e faʻaititia lou suka toto pe tausia i se tulaga masani.
  • Buckwheat fesoasoani. E tatau ona saunia le falaoamata mai ia: fufuluina lelei vaʻaiga, faʻamago ma fusi i totonu o se mea e fai ai le kofe. O ia falaoamata e tatau ona fefiloi ma le maualalo-pasene lefir ma 'ai mo le' aiga o le taeao.
  • O laʻau laʻau e laveaʻi mai le tele o maʻi. Mo le togafitiga o le maualuga o le toto suka, e tatau ona e liligiina le 10 laupepa o le laulu i le vai inu (3 ipu). Fafaga le paluga i se vevela mo le 3 itula. O lenei fua e le sili ona lauiloa ona o le tofo faapitoa ma le sogisogi, ae e fesoasoani i le tau tele o le kulukose. E tatau ona e inu i se teuteuga 3 taimi i le aso mo le 100 ml.

Laʻau auro

O lenei laau e taʻua foi o le piniki rhodiola. Ave le 100 kalama o aʻa o le laau ma sasaa se lita o vodka. Faʻamalosia 3 aso, ona aʻafia ai lea. E manaʻomia lou togafitiga i le 3 taimi i le aso, ma e 20 suʻe. E taua le mafaufau e le talafeagai lenei auala mo avetaavale ma tagata o loʻo ave vailaʻau. Tincture e faʻamalosia ai le malosi o le tino, gaʻo ma le malosi e toe foʻi atu i le masani.

O lanu lanu sili ona lelei e selesele ia Iuni. 100 glamu e sasaa mai le 500 ml o le vai, faʻamalosi i ni nai itula i totonu o se vevela. E tatau ona e inuina le tincture i le afa itula ao leʻi faia se taumafataga o le 100 ml. Faatasi ai ma lenei lauti e mafai ona e tuʻu saʻo le suka i le faasologa, faʻamamaina le toto. O le inuina o se faʻasolosolo e fautuaina foi mo i latou ua muai fuafuaina i le amataina o le maʻisuka ona o le gutu.

E faʻaaoga foʻi le aʻa mo togafitiga. Tipi se sipuniti o le laisa, sasaa se ipu vai inu, taofiofi, afaina. O se ipu susu e tatau ona onā i le aso. O lona uiga, e tusa ma le ¼ cup i luma o taumafataga taitasi.

Laʻau o le Burdock

O le aoina o aʻa, e pei lava o isi laau totō, e talafeagai i se eria e mama. E tatau ona fufuluina le aʻa, mago ma tipi i ni vaega laiti. O se sipuni sipuni o aʻa e tatau ona sasaa i se ipu vai inu, ma faʻaauau pea ona faʻamamaina le vai. O se ipu susu e tatau ona onā i le aso, o lona uiga, e sili atu le inu i le afa afa i le taeao ma le aofai tutusa i le afiafi.

E i ai metotia i vailaʻau faʻaleaganuʻu e fesoasoani e faʻafetaui vave maualuga ma maualuga le maualuga o suka. O le faʻaitiitia o le suka o le toto ma togafitiga faʻa-tagata o le a vave lava ona manaʻomia pe afai o le maualuga o le suka e maualuga tele - e tupu lenei mea i tagata mamaʻi e le maua se tui i le taimi. Ona o lenei mea, ua amata ona lagona e se tagata le vevela, fiainu tele, o loo i ai le popolega ma le vevela o le paʻu.

O tagata maʻisuka uma e iloa e tatau ona i ai pea aniani i totonu o le fale i le tulaga lava. Ina ia maualalo le suka, e tatau ona e fufuluina le anisi, sisi ma 'ai. Togafitiga e sau pe a ma le afa itula.

Lisi foi aniani e galue foi, aua afai e te manao e tao ni ipu, e tatau ona e totoʻaina i latou ma aniani.

E mafai ona e tausia lelei lou soifua maloloina muamua ma aoina mai ia oak oak i le tautoulu. Mo le faʻaaogaina o moa, e tatau ona e olo i se mea e fai ai le kofe ma 'ai se sipuniti pe a maualuga le suka. E tatau ona e inuina i vai mama.

Faatinoga faaletino

Aua e te taofia i togafitiga i na o meaai ma isi metotia. O le faamalositino foi e faia ai se galuega tele i le maualuga o le kulukose.

Lalo o nisi o galuega e fesoasoani ia te oe e taulima ai le faafitauli:

  • E mafai ona e faia le tagata faimalaga
  • Faʻalauteleina o le malamalama (pe tusa ma le kilokalama) pusa sosoʻo ma le itu
  • Le sosolo o le lomitusi. Fai lenei mea e ala i le siiina o le tino pito i luga mai le fola
  • Tui luga
  • Totogi i fafo
  • Paka pasi pe faaseʻe

Ia mautinoa e te inu vai mama i taimi o taʻaloga.

Afai e auai se tagata i aʻoga faaletino, o loʻo punouai i ni mea aoga, e manaʻomia e le tino se malosi faaopoopo, ma amata ona ia maua mai le glucose maualuga. O lona uiga, o le tele o faamalositino, o le tele o le kulukose o loʻo faʻaaoga. O le mafuaaga lena e faigata ai ona maua se maʻisuka i tagata taaalo.

Ina ia taulimaina se gasegase pe le toe feiloai ia te ia, e tatau ona e tausisia lelei meaai paleni, taitaia se ituaiga olaga ola ma o nisi taimi e inu ai le ola maloloina o laau. I lenei tulaga, o le suka o le a masani ona masani, ma o le a le faʻalavelave le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga