Faʻaaogaina Inisalini Faʻamatalaga

O le inisalini o se hormone pancreatic lea e faʻafoʻi ai le metabolism o le carbohydrate i le tino. I le leai o se mea, o le maualuga o le suka o le maualuga o le maualuga o le toto, e mafua ai le ogaoga o le tino. O le mea e lelei ai, mo tagata faʻaonapo nei, o le maʻisuka e le o se faasalaga. O le aofai o le inisalini e faʻatonutonuina e ni inisiua faapitoa. O le togafitiga autu lea mo le ituaiga I ma o nisi taimi o le maʻisuka II. Ole suʻega o fua e fai mo tagata taʻitasi, ae o le auala e faʻatino ai inisalini e tutusa mo tagata uma, ma o le a matou iloa oe i le tusiga.

Aisea tatou te manaʻomia ai ni tui?

Mo mafuaʻaga eseese, e amata ona galue le pancreas i le le saʻo. O le tele lava o taimi e faʻaalia ai i le faʻaitiitia o le gaosia o le insulin, lea e oʻo atu ai i le faʻavevesiina o le faʻaogaina o meaola ma masini. E le mafai e le tino ona maua le malosi mai le taumafa taumafa ma e tigaina mai le sili atu o le kulukose, lea, nai lo le gauai i sulu, e faaputuputu i le toto. A oʻo mai lenei tulaga, e maua e le pancreas se faʻamaoniga e uiga i le manaʻomia mo le faʻamalosia o le inisalini. Ae ona o le le lelei o le okeni, o le hormone ua faamatuu atu i ni aofaiga itiiti. O le tulaga e sili atu ona leaga, ae o le aofaiga o le inisalini i le taimi nei e foliga mai e leai se mea.

Faʻasaʻoina le tulaga e mafai ona maua i le na o le tuʻuina atu o siama e iai se analog o le homone. O togafitiga i le taimi e tasi e faʻaauau mo le olaga. O se tagata gasegase i le maʻisuka i aso taʻitasi e faia faʻalavelave faʻafuaseʻi. E taua le faia i se taimi talafeagai, ina ia aloese mai tulaga ogaoga. O le faʻamalosia o insulin e mafai ai e oe ona pulea le maualuga o le toto suka ma tausia le pancreas ma isi totoga i le tulaga saʻo.

Lautele tulafono o tui

O le metotia o le puleaina o inisalini o le mea muamua lea e aoaoina ai tagata maʻi pe a uma ona latou maua le maʻisuka. E faigofie le faʻatinoga, ae manaʻomia tomai masani ma malamalamaaga o le gaioiga. O se mea e manaʻomia muamua o le usitaia lea o tulafono o tulafonopsis ma antiseptics, o lona uiga, o le faʻamaoniaina o le taualumaga. Ina ia faia lenei mea, ia manatua tulaga faatonuina o le soifua maloloina masani:

  • lima e tatau ona fufulu aʻo leʻi faia le faʻatinoga,
  • o le vaega o inisi ua soloia i se ie mama susu po o se antiseptic,
  • Mo tui e faʻaaogā faʻaoga faʻapipiʻi ma nila faʻapitoa.

I lenei laasaga, e tatau ona e iloa o le ava e afaina ai le inisalini. Pe a togafitia le paʻu i lenei oloa, e tatau ona faʻatali mo lona faʻamalolo atoa, ona faʻaauau lea i le faiga.

O le mea masani, o le inisalini e faʻatonuina i le 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga. O le fomaʻi, faʻavae i luga o uiga o le hormone gaosia faʻamalosi ma le maʻi, o le a tuʻuina atu fautuaga taʻitoʻatasi i vailaʻau o vailaʻau. E masani lava, lua ituaiga vailaau faʻatauina e faʻaaogaina i le gasologa o le aso: faʻatasi ai ma se gaioiga pupuu pe faaumiumi. O le auala o le pule o le inisalini e ese lava.

O fea latou te tuʻuina ai le tui?

Soo se tui e aofia ai nisi o nofoaga ua fautuaina mo lona lelei ma le saogalemu. O le tuiina o le inisalini e le mafai ona mafua mai i le faʻaaogaina o le iniseti poo le faʻaogaina o le iniseti. O le gaioiga malosi e tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo gaʻo. A oʻo mai le inisalini i totonu o musika, o lona gaioiga e le mafaatusalia, ma lagona i le taimi o le tui e tiga. O le mea lea, e le mafai ona tuʻuina le tui i soo se mea: e le o galue, lea o le a sili atu ona leaga le tulaga o le maʻi.

O le auala o le pulega o le insulin e aofia ai le faʻaogaina o vaega nei o le tino:

  • luma o le ogavae
  • manava (vaituloto lata ane i le pute),
  • fafo o pusa,
  • le tauau.

E le gata i lea, mo le tui o le tagata lava ia, o nofoaga sili ona talafeagai o sulu ma le manava. O nei vaega e lua mo ituaiga inisalini eseese. Lagolagosua-faʻasaʻoina injections e tuʻuina i totonu o atigivae, ma inisiua faia i totonu o pusa poʻo le tauau.

O le a le mafuaʻaga o lenei mea? Fai mai tagata popoto i totonu o le gaʻo o le gaʻo o gaugau ma le pito i fafo o laʻau, o le faʻagasolo lemu o le mea e tupu. Naʻo le mea e te manaʻomia mo le inisalini umi. Ma, i se isi itu, toetoe o le taimi tonu lava e maua ai siama o le tino le mea na tosoina i le manava ma tauau.

O a nofoaga o tui e sili ona vaʻaia?

E tatau ona mulimulitaia taʻiala manino e tusa ai ma le filifiliga o le iniseti. E na o nofoaga ia e lisiina i luga. E le gata i lea, afai o le tagata gasegase na te faia na o ia lava, e sili atu ona filifili le pito i luma o le suilapalapa mo se gaʻo umi, ma le manava mo ni gaioiga o le inisalini e maua ai le onosaʻi puupuu ma puupuu. E mafua lea mea ona o le faʻaaogaina o fualaau faʻatau i le tauau poʻo le taʻavale e mafai ona faigata. E masani lava, e le mafai e tagata gasegase ona faia se paʻu o le paʻu i nei vaega ina ia ulu atu i totonu o le gaʻo o le gaʻo. O le iʻuga, o le vailaau faʻasaina ua tui sese i le tino maso, lea e le faʻaleleia ai le tulaga o le maʻisuka.

Aloese mai vaega o le lipodystrophy (vaega e leai se gaʻo gaʻo) ma aluese mai le nofoaga o le inisiua muamua mo le tusa ma le 2 cm. O injections e le aʻafia i le paʻu mumusu pe faʻamalolo. Le vaʻaia nei nofoaga le lelei mo le faʻatinoga, ia mautinoa e leai se mumu, faʻamaufaʻailogaina, maʻila, ootia, faailoga o le faʻaleagaina o le paʻu i le paʻu i luga o le nofoaga fuafuaina e tui ai.

Faʻafefea ona suia le nofoaga o tui?

O le tele o le maʻisuka o le insulin e faalagolago. O lona uiga o aso uma e tatau ona latou faia ni inisiua o fualaau faasaina ina ia latou lagona le lelei. I le taimi lava e tasi, o le sone o le tui e tatau ona suia pea lava pea: o le auala lenei mo le puleaina o le inisalini. O le algorithm o faatinoga faatino e aofia ai ni vaaiga se tolu:

  1. Faia se tui i autafa o le nofoaga o le inisiua muamua, toe solomuli mai le 2 cm.
  2. Vaevaega ole vaega ole pulega ile 4 vaega. I totonu o le vaiaso, faʻaaoga se tasi oi latou, ona alu lea i le isi. E mafai ai e le paʻu o isi vaega ona malolo ma toe faʻaleleia. O se mamao o le tele o senitimita o loʻo tausia foi mai nofoaga o inisi i totonu o le tasi lobe.
  3. Vaevae le vaega ua filifilia i le afa ma tatu ese i totonu ia i latou taitoatasi.

O le faʻaaogaina o le inisalini o le inisalini e faʻatagaina ai oe e tuʻuina atu le mea galue i le tino i le saoasaoa manaʻomia. Ona o lenei mea, e tatau i le tasi ona tausisia le tumau i le filifiliga o le eria. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se fualaau o le faaumiumi o gaioiga, e amata ona ulu atu le tagata maʻi i sulu, ona tatau lea ona faaauau. A le o lea, o le fua o le absorption o le inisalini o le a eseese, lea e mafua ai ona fesuiaʻi i le maualuga o le suka.

Fuaina o le fualaau o fualaau mo tagata matutua

O le filifilia o le inisalini o se faiga e mama atoatoa. Ole aofaiga o aso ole laʻau ole fua ole vailaʻau e aʻafia ile faʻailoga eseese, e aofia ai le mamafa ole tino ma le "aafiaga" ole maʻi. Ua iloa e le au popoto i le mataupu lautele, o le manaoga masani o se tagata maʻi i le maʻisuka i le inisalini e le silia le 1 le iunite i le 1 kg o lona mamafa o le tino. Afai e sili atu le maualuga o lenei laasaga, e tupu aʻe faʻafitauli.

O le auala lautele mo le fuafuaina o le inumaga o le inisalini e faapenei:

  • Daso - fualaau masani o fualaau faasaina,
  • M o le mamafa o le tino o le tagata maʻi.

E pei ona mafai ona iloa mai i le fua, o le metotia mo le fuafuaina o le inisalini e faʻatatau i le tele o le manaʻo o le tino mo le inisalini ma le mamafa o le tino o le tagata maʻi. O le faʻamatalaga muamua ua faʻatūina e faʻavae i luga o le mamafa o le maʻi, le matua o le maʻi ma le "poto masani" o le maʻisuka.

Tusa 1 le maʻisuka inisalini e tuʻuina

E mafai ona faʻaaogaina mo le 1 tausaga poʻo le umi

Suauu mama mama, gasegase tuga

I le taimi o le maitaga (III tausaga tolu)

I le mauaina o le fua faatatau o aso taitasi, ua faia se fua faatatau. O le maʻisuka tasi e tasi e le sili atu i le 40 iunite, ma i totonu o le aso - i totonu ole 70-80 iunite.

Faʻataʻitaʻiga o le Faʻasologa ole Inisalini

Seʻi manatu o le tino o le maʻisuka e 85 kilokalama, ma le Daso tutusa ma le 0.8 PIECES / kg. Faatino faʻatusatusaga: 85 × 0.8 = 68 PIECES. O le aofaiga lenei o le inisalini e manaʻomia e le tagata maʻi ile aso. Ina ia fua le fua o fualaau oona umi, o le numera e mafua ai ona vaevaeina i le lua: 68 ÷ 2 = 34 PIECES. E tufatufaina mea e fai i le va o le taeao ma le afiafi i le fua faatatau o le 2 i le 1. I lenei tulaga, 22 iunite ma le 12 iunite o le a maua.

I le "short" insulin e tumau 34 iunite (mai le 68 aso). E vaevaeina i le 3 faʻasalaga sosoo aʻo leʻi 'ai, e fuafua lava i le fuafuaina o le gaosiga o le carbohydrate, pe vaevaeina foi, faʻamaumauga mo le 40% i le taeao ma le 30% mo le' aiga o le aoauli ma le afiafi. I lenei tulaga, o le maʻisuka o le a faʻalauiloa ai le 14 iunite ao leʻi faia le taeao ma le 10 iunite ao leʻi faia le aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

O isi togafitiga o le inisalini e mafai, o le a sili atu ai le inisalini o le inisalini i le "puupuu". I soo se tulaga lava, o le fuafuaina o tui e tatau ona lagolagoina e ala i le fuaina o le suka toto ma le mataituina ma le totoʻa o le soifua manuia.

Faatusatusaga o fuataga mo tamaiti

O le tino o le tama e manaʻomia le tele o inisalini nai lo se tagata matua. E mafua lenei mea ona o le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe. I le uluaʻi tausaga talu ona faʻamaonia le faʻamaʻi, o le taʻi 0.5-0.6 PIECES per kilogram o le mamafa o le tino o le tamaititi. A maeʻa le 5 tausaga, o le fua e masani ona faateleina i le 1 U / kg. Ma e le o le tapulaʻa lenei: i le talavou, e ono manaʻomia e le tino le 1.5-2 iunite / kg. Mulimuli ane, o le tau e faʻaititia i le 1 le iunite. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faʻateleina o le faʻasaʻi o le maʻisuka, o le manaʻomia mo le inisalini pulega e faʻatupulaʻia i le 3 IU / kg. O le tau e faʻaitiitia le faʻaititia, aumaia i le uluai kopi.

Faatasi ai ma le matua, o le fua faatatau o le hormone o mea uumi ma le puupuu e suia foi: i tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga, o le aofai o le fualaau faasaina o le faaumiumi o gaoioiga e sili ona taua, e matua faaitiitia lava e le talavou. I se tulaga lautele, o le auala mo le puleaina o le inisalini i tamaiti e le ese mai le taitaia o se tui i se tagata matua. O le eseesega ua na o aso taitasi ma tui e tasi, faʻapea foi ma le ituaiga olala.

E faʻapefea ona faia se inisiua i se tui tui insulin?

Faʻalagolago i foliga o le vailaau faʻasaina, o le maʻisuka e faʻaaogaina ni tui faapitoa poʻo peni tui. I luga o paipa o tui inisalini ei ai le fua o le vaevaega, o le tau mo tagata matutua e tatau ona tasi le iunite, ma mo tamaiti - 0.5 unite. Aʻo leʻi tuiina, e tatau ona faia se faasologa o laasaga faasolosolo, lea o loʻo faʻamatala mai i le auala o le puleaina o inisalini. O le algorithm mo le faʻaaogaina o se tui tui inisalini e faapenei:

  1. Fufulu ou lima i se vailaʻau faʻapitoa, saunia se suauu ma ave le ea i totonu i le faailoga o le fuainumera fuafuaina o iunite.
  2. Faʻaofi le nila i totonu o le vailaʻau o inisalini ma faʻasao atu le ea i totonu. Ona tusi sina ata laitiiti lea nai lo le mea e tatau ai i totonu o le tui.
  3. Tapuni i luga o le suauu e aveese ai fua. Lafoaʻi le tele o le inisalini i totonu o le vial.
  4. O le nofoaga e tuiina ai e tatau ona faʻaalia, solo i se mea inu susu poo se visepisi. Faʻamau se meaʻai (e le manaʻomia mo pupuvaʻa pupuu). Faʻaofi le nila i le pito i lalo o le paʻu paʻu i le maualuga o le 45 ° poʻo le 90 ° i le paʻu. A aunoa ma le faʻasaʻoina o le faʻalavelave, tulei le piston i le auala atoa.
  5. A maeʻa le 10-15 sekone, tuʻu le laupepa, aveese le nila.

Afai e tatau ona faʻafefiloi le NPH-inisalini, o le vailaʻau e aoina e tusa ai ma le mataupu faavae lava e tasi mai fagu eseese, muamua tuʻuina atu i totonu ia i latou taʻitasi. O le metotia o le faʻauluina o le inisalini i tamaiti e taʻu mai ai se algorithm tutusa.

Togaina tui

O vailaʻau faʻaonapo nei mo le faatonutonuina o le suka toto e masani lava ona gaosia i peni faapitoa. E lafoaia pe toe faʻaaogaina i ni nila faʻafesuiaʻi ma ese i le atinaʻe o le tasi vaevaega. O le faʻaaogaina o le inisalini o le inisalini, o le algorithm o gaioiga e aofia ai mea nei:

  • faʻafesoʻotaʻi le inisalini pe a manaʻomia (faʻasaga i alofilima o ou lima pe tuu i lalo lou lima i se suauu mai le maualuga o le tauau i lalo),
  • faasao 1-2 iunite i le ea e siaki le vaega o le nila,
  • liliu le uila i le pito o le suauu, faatulaga le fuainumera manaomia,
  • ia faia se lafu ma faia se tui e talitutusa ma le auala o le faʻaofiina o se tui tui inisalini,
  • pe a uma le puleaina o fualaau faasaina, faatali mo le 10 sekone ma aveese le nila,
  • tapuni i se pulou, tusi ma togi ese (o ni mea e faʻaaogaina),
  • tapuni le peni.

O gaioiga faapena e faia e tui ai tamaiti.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e manaʻomia ai le siakiina pea o le suka toto ma lona tulafono faatonutonu ma inisiua ma le inisalini. O le injection technique e faigofie ma faigofie ona maua e tagata uma: o le mea autu o le manatua lea o le nofoaga o tui. O le tulafono faavae o le alu lea i totonu o le gaʻo o le gaʻo, ma fai se pi i luga o le paʻu. Faʻaofi le nila i totonu i le maualuga o le 45 ° poʻo le faʻalautele ile pito i luga ma taomi le piston. Ole faiga e faigofie ma vave nai lo le faitauina o faatonuga mo lona faʻatinoga.

Le auala e faʻapipiʻiina ai le inisalini: pe faapefea ona tui inisalini

O le hormone na gaosia e le pancreas ma faʻasaʻo le metabolism o gaʻo i le tino o le tagata, e taʻua o le inisalini. Afai e tupu se faaletonu, o le a maua le maualuga o le suka, ma e mafua ai se maʻi ogaoga. Ae ui i lea, o vailaau faʻaonapōnei ua mamanuina e foia ai le tele o faafitauli, o lea e mafai ai ona ola atoatoa i le maʻisuka.

E mafai ona faʻasaʻo le inisalini i totonu o le toto ma faʻaaogaina faapitoa, o le auala autu lea e togafitia ai le ituaiga I, maʻi II. O le algorithm mo le faʻatinoina o le inisalini e tutusa mo soʻo se tagata maʻi, ma e na o se fomaʻi e mafai ona faʻatatauina le aofaiga tonu o se vailaau. E taua tele e leai se mea e sili atu.

Ona o le tele o itu, e le o lelei le lelei o le pancreas. E masani lava ona mafua lenei mea ona o le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto, o se taunuuga o le faʻalavelaveina o gasegase. E le mafai e le tino ona maua le aofaiga tatau o le malosi i se auala masani - mai meaʻai ua aina, e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le kulukose.

E matua tele naua mea e le mafai ona gafatia lelei e nei siama lenei tuufaatasiga o le tino, ma o lona tele e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. Pe a tulai mai se tulaga talitutusa, e taumafai le pancreas e tuufaatasia le inisalini.

Ae ui i lea, i le iloa ai o le okeni o loʻo galue le saʻo i le taimi nei, ua maua ai sina hormone. O le maʻi o le maʻi e sili atu ona leaga, aʻo le tele o le inisalini na gaosia e le tino e amata malie ona pau.

O sea tulaga e mafai ona faʻamaloloina i na o le faʻaaogaina masani o se mea tutusa o le homone i le tino. O lenei tausiga o le tino e masani ona tumau i le soifuaga o le maʻi.

Ina ia aua le aumaia le tino i tulaga ogaoga, e tatau ona tupu i le taimi lava e tasi i le aso.

A maeʻa ona suʻe se tagata maʻi i le maʻisuka, latou te vave taʻu atu ia te ia o loʻo i ai se auala mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Aua e te fefe, o lenei faiga e faigofie, ae e tatau ona e faia sina mea itiiti ma malamalama i le faagasologa lava ia.

E taua le matauina o le mama i le faagasologa o le taualumaga. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga sili ona lelei o le tumama o loʻo faia:

  • fufuluina ou lima ao leʻi faia le taualumaga,
  • o le vaega o inisi ua soloia i le fulufulu mamoe ma le ava malosi po o se isi visepisi, ae e tatau ona e iloa e mafai e le ava malosi ona faʻaumatia le inisalini. Afai e faʻaaogaina lenei vailaʻau, e sili atu ona faʻatali mo lona faʻamalolo, ona faʻaauau ai lea o le taualumaga.
  • mo tui, nila ma tui o le faʻaaogaina faʻatau faʻaaogaina, o loʻo lafoina i fafo pe a uma le faʻatinoga.

O le inisalini e masani ona faʻatinoina ile afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga. O le fomaʻi, i le amanaʻiaina o uiga taʻitasi o le tino, e tuʻuina atu fautuaga i le aofaʻi o vailaʻau. I le gasologa o le aso, e lua ituaiga o inisalini e masani ona faʻaaogaina: tasi i se taimi pupuu, o le isi ma le umi e faʻaalia. Latou te manaomia uma se metotia patino o le pulega.

  • Tausiga o le tumama
  • Faatulaga le vaalele i le suauu i le numera manaomia o iunite.
  • Tuʻuina o se nila i totonu o se faʻamalama i le inisalini, faʻalauiloa,
  • O se seti o le saʻo tatau o vailaau e silia ma mea e manaʻomia,
  • Faʻamau i luga o se moli e aveese ai faʻamau,
  • Le faʻatagaina o le tele o le inisalini e toe foʻi atu i totonu o le moli,
  • Faatulagaga o laupepa i le nofoaga o tui. Faʻaofi le nila i le amataga o le lafu i le maualuga o le 90 pe 45 °.
  • Faasolo le piston, faatali mo le 15 sekone ma faasaʻo le ala. Tolatila.

Soʻo se vailaʻau e faʻaofiina i le mea e sili ona lelei ma e sili ona saogalemu e ave e le tino. E le lava, o le inisalini tuiina e le mafai ona mafaufauina o se tui tui. O le gaioiga malosi o loʻo i totonu o le suauu e tatau ona ulu atu i totonu ole tino gaʻo.

Pe a oʻo mai le fualaau i totonu o maso, e le mafai ona vavalo saʻo le auala o le a amio ai. E tasi le mea e mautinoa - o le tagata maʻi o le a oʻo i le faʻalavelave. Ole inisalini e le o aʻafia e le tino, o lona uiga o le inisiua o le a faaseʻe, lea o le a aʻafia ai le tulaga o le maʻi.

O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e mafai ona faia i ni vaega faʻamaonia manino:

  • manava ile manava o le manava
  • tauau
  • fafo atu o le pusa,
  • vaega o le ogavae i le pito i luga.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, ina ia mafai ona tuiina oe lava ia, o vaega e sili ona talafeagai o le manava, sulu. Mo se malamalama sili atu i le puleaina o fualaau, e mafai ona e matamata i le vitio. O nei vaega uma e lua e sili ona lelei mo fualaau oona. Injections ma le faʻalauteleina o faʻaaliga e tuʻuina i luga o atigivae, ma faʻatasi ai ma se aafiaga puupuu, ua tuʻuina i luga o le tauau poʻo le pute.

I totonu o le tino o le tino i lalo ifo o le paʻu o le ogavae ma le pito i fafo o le pusa, o le gaioiga malosi o le a faasolosolo lemu. O le mea lenei e lelei mo se faʻalauteleina o le inisalini.

I le isi itu, pe a uma ona tui i luga o le tauau po o le manava, e toetoe lava o le vave oʻo mai o le fualaau faasaina.

O le injection e faia faapitoa lava i nofoaga na lisi muamua. Afai o le tagata gasegase e tuiina ia lava, e lelei tele le filifili o le manava mo le inisalini ma se aafiaga puupuu ma se fagu mo se fualaau faasaina ma se gaioiga umi.

O le mea moni, e faigata tele ona faʻaogaina le vailaʻau i totonu o le kulupu poʻo le tauau i le fale. E sili atu le faigata ile faia o se pulu o le paʻu i lenei vaega e maua ai le fualaau faasaina i lona taunuuga. O le mea lea, e mafai ona aliali i totonu o le musele, lea o le a le aumaia ai se manuia i le maʻisuka.

Lisi i lalo ifo nisi o fautuaga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

  • Nofoaga e lipodystrophy, o lona uiga pe afai e leai se mea gaʻo i lalo o le paʻu.
  • O le inisiua e sili atu ona lelei e faia e le sili atu nai lo le 2 cm mai le muamua.
  • E le tatau ona tuiina le vailaʻau i totonu o se paʻulaʻau poʻo le pala. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina ma le totoʻa le nofoaga o inisiua - e le tatau ona i ai se manua, mumu, siʻi, faamaufaʻailoga, tipi, poʻo isi faailoga o le faaleagaina o le paʻu.

Ina ia tausia le ola maloloina, o le maʻisuka e manaʻomia ona tuʻuina atu i ai le tele o inisiua i aso uma. O le sone o le inisiua e tatau ona ese. E mafai ona e ulu atu i le fualaau faasaina i ni auala se tolu:

  1. i autafa o le tui muamua, i se mamao e tusa ma le 2 cm,
  2. o le vaega na tuiina ua vaevaeina i ni vaega se 4, faatasi ai ma le fualaau oona e faafoeina mo le tasi le vaiaso i le muamua, ona agai lea i le isi. I le taimi lea, o le paʻu o vaega o loʻo totoe o loʻo malolo ma ua faʻafouina atoatoa. Ole vaega ole tui e tasi ile lobe se tasi e tatau ona 2 cm le va.
  3. ua vaevaeina le itulagi i ni vaega se lua ma toso atu i totonu taʻitasi.

A uma ona e filifilia se nofoaga faapitoa mo le puleaina o le insulin, e tatau ona e tausisia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e filifilia ni sisi mo se vailaau umi, o loʻo faʻaauau pea ona tuiina le vailaʻau. A leai, o le fua o le absorption o le a suia, o lea la o le maualuga o le inisalini, ma o le mea lea o le suka, o le a fesuisuiaʻi.

E tatau ona filifili le inisalini taʻitasi. Ole fua ole aso ole aʻafia ile:

  • mamafa o le mamafa
  • tikeri o faamaʻi.

Ae ui i lea, e mafai ona taʻua manino: 1 le inisalini ile 1 kilokalama o le mamafa ole maʻi. Afai e sili atu lenei tau aogā, e tele faʻafitauli e tupu. E masani lava, o le fuafuaina o le fualaau e tupu e tusa ai ma le faʻatulagaga nei:

i aso uma * le mamafa o le maʻisuka

O le fuataga i aso taitasi (iunite / kg) o:

  • i le taimi muamua e le silia le 0.5,
  • mo le faʻaaogaina o togafitiga e sili atu ma le tausaga - 0.6,
  • faatasi ai ma le faʻalavelaveina o le faʻamaʻi ma le suka faʻamalosi - 0.7,
  • togiaso -0.8,
  • faatasi ai ma se faʻalavelave o le ketoacidosis - 0.9,
  • aʻo faʻatali mo le tamaitiiti - 1.

I se tasi taimi, o le maʻisuka e le sili atu i le 40 iunite, ma i le aso e le sili atu ma le 80.

Ona o le mea moni o injections e tuʻuina i aso uma, e taumafai ai tagata e faʻatau i vailaʻau mo se taimi umi. Ae e tatau ona e iloa le ola o le insulin. O le vailaʻau o loʻo teuina i totonu o fagu i totonu o le pusaaisa, aʻo faʻamaufaʻailoga e tatau ona i le vevela o le 4-8 °. O le faitotoʻa ma se vaega mo fualaau oona, lea e maua i toetoe lava o ata faʻaonaponei uma, e matua faigofie lava.

A maeʻa le aso e maeʻa ai i luga o le afifi, e le mafai ona faʻaaogaina lenei vailaʻau.

Tulafono ma algorithm mo le puleaina o le inisalini i le maʻisuka

O le togafitiga o insulin ua avea ma vaega taua i le togafitiga o le maʻisuka. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi tele lava e faʻalagolago i le lelei o le a gafatia ai e le tagata maʻi le metotia ma o le a mulimulitai i tulafono lautele ma algorithms mo le pulea o le insulin.

I lalo o le faatosinaga o le tele o faagasologa i le tino o le tagata, o mea leaga o le pancreas e tupu. Faʻasalaga taimi faʻamalolo ma lona hormone autu - Inisalini. Meaʻai e le toe faʻataʻotoina i le saʻo saʻo, faʻaitiitia le malosi o le tino. E le lava le hormone mo le gau o le kulukose ma e ulu atu i le toto. E naʻo le togafitiga o le inisalini e mafai ona taofi lenei faiga faʻaleaga. Ina ia faʻamautinoa le tulaga, e faʻaaogaina ai le inisiua.

O le tui e faia aʻo leʻi faia taumafataga taitasi. O le tagata maʻi e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi le fomai i le tele o taimi ma o le a ia iloa le algorithm ma tulafono o le pulega, suʻesuʻe le masini ma ituaiga o tui, o le auala mo le latou faʻaaogaina, tulafono mo le teuina o le hormone lava ia, o lona fatuga ma le ituaiga.

E taua le tausisia o le gasegase, ia tausisi i tulaga mama:

  • fufulu lima, faʻaoga totigilima,
  • ia togafitia lelei vaega o le tino o le a faia ai le inisiua,
  • aoao e pipiʻi togafitiga e aunoa ma le paʻi i le nila ma isi mea faitino.

E fautuaina e malamalama pe o a ituaiga o vailaʻau oona, pe o le a le umi latou te tumau ai, faʻapea foi i le a le vevela ma le umi e mafai ai ona teuina le vailaʻau.

E masani lava, o le tui e teuina i totonu o le pusaaisa i le vevela o le 2 i le 8 tikeri. O lenei vevela e masani ona teuina i totonu o le pusaaisa. E le mafai e ave o le lā ona pa'ū i luga o fualaau faasaina.

E i ai le tele o insulin o loʻo faʻavasegaina e tusa ai ma tulaga eseese:

  • vasega
  • vaega taua
  • tikeri o le faamamaina
  • saoasaoa ma le umi o gaoioiga.

O le vaega e faʻalagolago i le mea e vavalalata ai le hormone.

E mafai ona:

  • puaa
  • tolotolo
  • synthesized mai le pancreas o povi,
  • tagata

E i ai le mea e tasi ma sauniuniga tuʻufaʻatasia. E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, o le faʻavasegaina e oʻo atu ia i latou o loʻo faʻamamaina i le ethanolic acid ma faʻapipiʻi ma le faʻamamaina loloto i le vaega molecula ma le chromatography o fesuiaiga o ion.

E faʻatatau i le saoasaoa ma le umi o le faʻatinoga, latou te iloa ai:

  • mulimuli ane
  • puupuu
  • umi le umi
  • umi
  • tuufaatasia.

Honeone Taimi Taimi:

Faʻataʻitaʻiga Faigofie o Inisalini

Taimi o le umi 16 - 20 itula

Long 24 - 36 itula

E na o le endocrinologist e mafai ona fuafua le togafitiga o le faasologa ma faatonuina se fualaau.

Mo le tui, ei ai vaega faapitoa:

  • ogavae (vaega i luga ma luma),
  • manava (lata ane i le fossa),
  • faʻatau
  • le tauau.

E taua le le tuiina o le maso. E tatau ona tui i totonu o le gaʻo pala, pe a le o lea, pe a afaina le maso, o le tui o le a mafua ai lagona le lelei ma faʻafitauli.

E tatau ona mafaufau i le faʻaofiina o se hormone ma se gaioiga faaumiumi. E sili le lelei ona ulufale i totonu o sulu ma pulu - e alu malie lemu.

Mo se vave vave, o nofoaga sili ona talafeagai o tauau ma le manava. O le mea lea e mafua ai ona faʻaaogaina pamu i insulin laiti.

O vaega o le manava ma sulu e sili ona fetaui mo i latou o loʻo faia ni inisiua na oi latou lava. O iinei e sili atu ona talafeagai le aoina o le laʻau ma le prick, ia mautinoa o le mea tonu lava lea o le gaʻo gaʻo. E mafai ona avea ma faafitauli i le sailia o nofoaga mo le tuiina o tagata mimiti, aemaise lava i latou o loʻo mafatia i le oona.

E tatau ona mulimulitaʻia le tulafono faʻavae. E sili atu i le 2 simita le tatau ona sola ese mai tui muamua.

O nofoaga o tui e tatau ona suia i taimi uma. Ma talu ai e tatau ona e taofiofia taimi uma ma tele, ona lua auala mai lenei tulaga - ia vaevaeina le nofoaga ua faamoemoe mo le tuiina i le 4 po o le 2 vaega ma ia tui i se tasi oi latou ao malolo isi, aua le galo e toe foʻi 2 cm mai le nofoaga o le tui muamua .

E fautuaina e faʻamautinoa e le suia le nofoaga o inisiua. Afai ua amata le puleaina o fualaau faasaina i le ogavae, ona tatau ai lea ona pipiʻi i le taualuga i taimi uma. Afai i totonu o le manava, ona e manaʻomia lea ona e faʻaauau iina ina ia le suia le saoasaoa o le faʻatagaina o fualaau faʻatau.

I le maʻisuka, o loʻo i ai se metotia faapitoa e faamaumauina mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

O se tui faapitoa ua atiaʻe mo inisua o inisalini. O vaega i totonu e le tutusa ma vaega masani. Ua faailoga i iunite - iunite. Ole fualaau faapitoa lenei mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le tui o le inisalini, o loʻo i ai se peni tui, e sili atu ona faigofie ona faʻaoga, e avanoa mo le toe faʻaaogaina. E i ai vaevaega i luga e tutusa ma le afa o le fualaau.

E mafai ona e faailogaina le folasaga o le faʻaogaina o se pamu (tufatufa). O se tasi lea o mea faʻaonaponei faʻaonaponei, lea ua faʻapipiʻiina i se pusa faʻavae e faʻaofuina i se fusi. Faʻamaumauga mo le faʻaaogaina o se fualaau faapitoa ma i le taimi tonu e faʻatulaga ai e le tufatufa le vaega mo le tuiina.

O le faʻatomuaga e faia e ala i se nila e faʻaofiina i totonu o le manava, faʻapipiʻiina i le lipine tape ma faʻafesoʻotaʻi i le insulin flask e faʻaaogā faʻamalosi.

Faʻaaogaina le faʻaaogaina o le Algorithm:

  • faʻamaʻi lima
  • aveese le pupuni mai le nila o le suauu, tusi le ea i totonu ma tuʻu i totonu o le fagu faʻatasi ma Insulin (e te manaʻomia le tele o le ea pe'ā iai se tui mo le tui),
  • lulu le fagu
  • ia faasolosolo le fua faatatau faatonuina i sina mea itiiti nai lo le igoa e manaʻomia,
  • lafoaʻi faʻamatalaga o le ea
  • fufuluina le nofoaga o inisiua ma se visepisi, faʻafefe,
  • ma lou limamatua ma lou alofilima, aoina le lafu i le nofoaga o le a iai le inisiua,
  • faia se tui i le pito i lalo o le tafatafa-tafatolu ma faʻapipiʻi lemu le piston,
  • aveese le nila ile 10 sekone
  • ona faatoa faasaoloto lea o le faatoaga.

O le algorithm mo le faʻaaogaina o le homone ma se peni:

  • ua maua le fualaau
  • e tusa ma le 2 iunite o loʻo lafoina i le avanoa,
  • i luga o le laisene laisene le seti o fualaau manaʻomia,
  • o le lafu e faia i luga o le tino, afai o le nila e 0.25 mm, e le tatau,
  • o vailaau e faʻatinoina e ala i le faʻauʻuina o le pito o le peni,
  • pe a maeʻa le 10 sekone, ona aveese lea o le syringe ma faʻasaʻo le faʻaoga.

E taua le manatuaina ole tola mo insulin injections e laʻititi - 8-12 mm le uumi ma 0.25-0.4 mm le lautele.

O se iniseti e tui i le inisalini e tatau ona faia i le maualuga o le 45 °, ma le suauu-i luga o se laina saʻo.

E tatau ona manatua e le mafai ona luluina vailaʻau. Ave ese le nila, e le mafai ona e suʻeina lenei nofoaga. E le mafai ona e faia se inumaga i se vaifofo malulu - ile tosoina o le oloa mai le pusaaisa, e manaʻomia ona uu i ou alofilima ma taʻalo lemu e faʻamafanafana ai.

A maeʻa le tui, e tatau ona e 'aʻai i le maeʻa ai o le 20 minute.

E mafai ona e vaʻaia lelei le faagasologa i le ata vitio mai le Dr. Malysheva:

O faʻalavelave e masani ona tupu pe afai e te le tausisia tulafono uma o le pulega.

O le faʻamaoni i le fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le faʻamaʻi o le tino lea e fesootaʻi ma le le faapalepale i faʻamalosi e maua ai lona fatuga.

O se allergy atonu e faʻaalia:

  • mumu, toso, sulu,
  • fulafula
  • bronchospasm
  • Quincke le edema,
  • anaphylactic shock.

O nisi taimi e atiaʻe ai le uiga o le Arthus - o le mumu ma le fulafula, o le mumu e maua ai le lanu violē-lanu mumu. Le taofi o faailoga, faʻaaoga le tui ile inisalini. O le faasologa o le faagasologa o loʻo i totonu ma se fusi uila i luga o le site o necrosis.

E pei o soʻo se allergies, o faʻamaʻi faʻamaʻi (Pipolfen, Diphenhydramine, Tavegil, Suprastin) ma hormones (Hydrocortisone, microdoses o le multicomponent porcine poʻo le insulin Insulin, Prednisolone) o loʻo faʻatulagaina.

O le nofoaga i le lotoifale e faʻafefe i le faateleina o tui o le inisalini.

Isi faʻafitauli faigata:

O faʻafitauli nei e mafai ona taʻua:

  • veli i luma o mata
  • fula o le pito i lalo,
  • faateleina i le toto maualuga,
  • tupe mama.

E le faigata ona faʻateʻaina faʻatasi ma mea faʻapitoa ma tulafono faʻapitoa.


  1. Gurvich, Mikhail Therapeutic nutrition for diabetes / Mikhail Gurvich. - Moscow: St. Petersburg. et al .: Peteru, 2018 .-- 288 i.

  2. Cheryl Foster maʻi suka (faaliliu mai le Igilisi). Moscow, Panorama Publishing House, 1999.

  3. Vinogradov V.V. Tumama ma tumutumu o le pancreas, Setete o le Fale Lomiga o Fomaʻi - M., 2016. - 218 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga