O taunuuga o le le togafitia o le maʻisuka

I le tulaga o se uiga le talafeagai i le maʻisuka, o aʻafiaga e le manaʻomia ma tulaʻi mai, o se taunuuga o lea, ona o le maualuga o le suka, o le alualu i luma vave o faʻafitauli i le tino. I le maʻisuka ituaiga 1, o faʻafitauli o le a amata ona aliali mai ile 5-20 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi.

Aafiaga le lelei i le loto

O faʻalavelave o lenei faiga e mafai ona tupu i faʻamaʻi o le fatu, toto maualuga, ma isi. Afai e te le amata togafitiga i le taimi, ona tupu ai lea o taunuuga matuia - o le stroke, o le fatu oso.

O le mea lea, ua fautuaina tagata maʻi e mataituina ma le totoʻa lo latou toto ma le gaʻo gaʻo. Afai e masani le mamafa o le maʻi, ona lava lea e siaki ia te ia i asiasiga taʻitasi i le fomaʻi. Afai e faʻaititia pe faʻaitiitia le mamafa, ona tatau lea ona fuaina i taimi uma lava ma se tonometa.

  • O le pito maualalo (diastolic) e le tatau ona sili atu nai lo le 85 mm RT. f
  • O le pito i luga (systolic) e le tatau ona sili atu i le 130 mm Hg. Art.

O se aafiaga lelei i le faʻamautuina o le aʻafiaga o loʻo i ai le faʻaitiitia o le mamafa, faʻapea foʻi ma le faaitiitia o le tele o masima i meaai (1 teaspoon). Afai e le toe foʻi mai le mamafa i le masani, ona tatau loa lea ona e sailia le fautuaga a se fomaʻi e tatau ona faʻamaonia fualaau.

Faaaoga fualaau faasaina e le gata i le maualuga pe maualalo le mamafa, ae faapena foi i le mamafa masani ina ia le faateleina!

Aafiaga le lelei i luga o mata

O faʻafitauli e aliali mai i mata. O le retina e matua faaleagaina. I lenei tulaga, o le toto o loʻo tafe i totonu o nai vaʻa sili o le tupe. I nai tausaga muamua, o le faʻalavelave e le mafai ona faʻaalia i soo se auala, o lona uiga e tasi lava le mea: Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona asiasi i le tagata fai mea faʻataʻitaʻi ile tasi tausaga i le tausaga!
E fautuaina e iloilo ma le totoa le tupe. Faatasi ai ma se suiga i le vaega lautele, atonu o le a le maitauina e le tagata maʻi se toesega taua o le faʻaaliga. Afai e faʻamaʻi le ogatotonu o le fundus, o le faʻalavelave e sili atu le saoasaoa, ma ua amata ona faitio le tagata maʻi ua amata ona ia vaai leaga.

O puipui o le mata e avea ma mea matala ma palamole, ma o le faateleina o le gasegase e mafai foi ona matauina. E mafua mai i le mea moni o le mata ei ai le maualuga o le suka i le toto. O le tele o le afaina, o le tele o vaʻa fou e foliga mai e maua ai le tele o otaota. Ma o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e mafai e le retina ona faʻasili ma o le a oti ia ata vaaia.

Afai o faailoga o le faʻaitiitia o le vaʻai i se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e maitauina i le taimi, ona togafitia lea o togafitiga, lea e aofia ai se faagasologa umi o le toe faʻafoʻiina o le kulukose i le toto o le tino. Afai e tatau ai, o le photocoagulation laser ua faʻataʻitaʻiina - faʻamafanafanaina i le uila o vaega fesuiaʻi o le retina.

O le hypoglycemic coma (pe a fai e iai le maualuga ole inisalini)

Coma o se tulaga lea e faʻaalia ai ia lava i se tali o le tino o le tino i se faasologa patino. Coma e mafai ona atiaʻe malosi. O nisi taimi o sina taimi puupuu o le muaʻi vavalalata e le mafai ona tupu se coma e vave lava - o ni nai minute e lava ma ua le iloa e se tagata, o nisi taimi e o mai faatasi ma le maʻi pipili o nofoaga taua o le faiʻai.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻamaonia o le hypoglycemic coma - o le tikeri mulimuli lea o le faʻaalia o le hypoglycemia, faʻavave vave ona vave faʻaitiitia i le toto toto. O lenei mea e masani ona mafua ona o le le fua i le fua o le insulin i le taumafa o meaʻai. Coma e mafua mai i ni faiga se lua:

  • Faʻaitiitia le suka i totonu o le faiʻai - amioga le lelei, leai se mafaufau, gaogao, taʻavale,
  • Faʻafiafiaga o le faʻaalofa-faʻapitoa o mea - ituaiga eseese o maʻi, vasospasm, lagona faʻafefe, popole, sweating, tachycardia, popole.

O aʻafiaga o le maʻisuka i fatugaʻo

O le igoa faasaienisi o le "nephropathy o le maʻisuka." O le fatugao o se ituaiga o faamama lea e tuua ai mea e tatau ai i totonu o le tino, ma aveese mea matautia ma le afaina faatasi ai ma le urine mai le tino. O lenei faamama e faatusa i le faaputuputuina o le tele o vaa laiti. O le maʻisuka ituaiga 1, lea e le toe togafitiina mo se taimi umi, o suiga e tutupu i totonu o vaa, faapea foi i totonu o vaa o le tupe. Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto, e le tatau i le faamama ona tuʻuina atu le protein e pasia, e pei o le mea saʻo lenei, ma i le maʻisuka ituaiga 1, o le protein e mafai ona aliali i totonu o le uila. Ae ui i lea, atonu e le lagona e se tagata lenei mea.

Soʻo se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia e tuʻuina atu i le faʻasolosolo i le tausaga (faʻataʻitaʻiga masani).

O le nephropathy o le maʻisuka e faigofie foi ona iloa i le amataga o le maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fuafuaina le numera o le popo i le urine. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, i se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, o loo i ai pea le faateleina o le mamafa, lea e aʻafia ai le fatugaʻo.

Le aʻafia o le maʻisuka i vae

O se tasi o faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka e mafai ona manatu o le faaleagaina i vae, e pei o vae. Faatasi ai ma lenei mea, ua afaina ai neura ma vaa o pito. O faʻaaliga o suiga e aofia ai le faʻaitiitia o le tiga ma le vevela o le maualuga o vae, ma o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le gangrene poʻo le faaleagaina o le vae o le vae.

I lenei tulaga, e le mafai ona iloa e se tagata maʻi se manua laiti, o se taunuuga o siama e ulufale mai ai i lenei nofoaga ma amata ona atiina ae. Afai e leai se togafitiga, e tupu aʻe le mumunia i totonu o se maʻi o le peptic, lea e faʻamalolo tele ai i tua o le maʻisuka ituaiga 1. Ma afai e le o mulimuli mai togafitiga faʻafuaseʻi, ona mafai lea ona tupu le gangrene, ma pe a uma le faʻamavaeina o lala ua faaleagaina.

  • Le foliga mai o le mu
  • Soo se ituaiga tiga
  • Numera o vae
  • Tingling i vae.

Faʻaleagaina o le myocardial i le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻaleagaina o le maʻisuka i le maʻisuka o se faʻalavelave ogaoga lea e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o se maʻi. O nei maʻi faʻamaʻi faʻaluaina e manaʻomia ai togafitiga ogaoga, tausisia ma le faʻamausali i faʻasologa uma o fomaʻi ma le puipuiga i le olaga atoa.

E faʻafefea ona tupu se fatu fatu?

O le a le faʻaʻau o le fatu? E leai se mea vagana ai le maliu o le myocardium pe a maeʻa le faʻavaeina o le toto i se vaega faapitoa o le toto. Atherosclerotic suiga i vaʻa eseese, e aofia ai le myocardial, muamua i se faʻalavelave umi o le osofaʻi o le fatu. O le tino mai le afaina o le fatu i lo tatou taimi e tumau pea le maualuga ma e tusa ma le 15-20%.

Atherosclerosis o le lafoina o gaʻo i totonu o le puipui lapoa, lea e oʻo atu ai i le maeʻa maeʻa o le lumena o le faga, e le mafai ona faʻaauau le toto. E i ai foi le avanoa e fufulu ese ai se fasi mea gaʻo ua faia i luga o le vaa ma le tupu mulimuli ane o le thrombosis. O nei masini e mafua ai ona oso i le fatu. I lenei tulaga, e le tupu se fatu fatu i le fatu. E mafai ona avea o se fatu osofaia o le faiʻai, tootoo, tafatafa. Afai o le faagasologa o le faamutaina o le tafe toto e tupu i totonu o le loto, o lona uiga o loo tatou talanoa e uiga i le afaina o le myocardial.

O nisi mea e mafua ai le atinaʻe vave o le atherosclerosis. O le:

  • mamafa tele
  • tama tane
  • ogaoga maualuga
  • ulaula
  • solia o le lipid metabolism,
  • maʻisuka malosi
  • gaʻo fatugao
  • faʻasologa o togafitiga.

Mate o le maʻi suka

Afai o le maʻisuka o loʻo i ai le faʻaleagaina o le myocardial, ona tatau lea ona faʻamoemoeina se tulaga ogaoga, o le a oʻo foi i le ogaoga o taunuuga. O se taunuuga o le suʻesuʻeina o ia tulaga, na maua ai o le fatu fatuga ma le maʻisuka e atiaʻe i se tausaga muamua atu nai lo le maʻi fatu fatu e aunoa ma le maʻisuka. E faʻamalosia lenei mea e nisi o vaega o le maʻisuka.

  1. O le ogaoga o le faamai ua mafua ona o le tele o le kulukose i totonu o le toto, o lona aafiaga oona e atiina ae, e mafua ai ona faaleagaina le puipui i totonu o vaa. Ma o lenei mea e mafua ai le faateleina o le teu i totonu o nofoaga ua faaleagaina o le cholesterol.
  2. Mafuaaga O meaʻai le lelei mo se taimi umi e oʻo atu ai i se gasegase tuga.
  3. O le maualuga o le toto maualuga o se soa tumau o le maʻisuka ituaiga 2 ma le gaʻo. O lenei vaega e aʻafia ai le faʻailoga o vaa tele-caliber.
  4. I le maʻisuka, o le tuufaatasiga o le toto e sui i le itu o le faateleina o le viscosity. O lenei vaega e vave faʻavaveina ai le amataina o le faʻaleagaina o le myocardial.
  5. O le faʻaleagaina o le myocardial na maitauina i aiga vavalalata e leʻi mamaʻi i le maʻisuka.
  6. Leai le lipid ma le cholesterol metabolism. O mea taumafa taumafa e taua tele.

O le maʻisuka masani e masani lava ona atiina ae se fatu e taʻua o le maʻisuka. O lona uiga o ona puipui e avea ma mea e le o iai, o le fatu vaivai e amata ona atiaʻe.

O le tino mai le fatu fatu ma le maʻisuka ua matua faateleina ona o le gasegase ma le toe faaleleia o faagasologa i le tino.

Faailoga ma uiga

I tagata e leai se gasegase o le metabolism o le carbohydrate ma i le maʻisuka, e mafai ona fesuisuiai le tele o faailoga o le faʻaleagaina o le myocardial. E masani lava, o mea uma lava e faalagolago i le umi o le faʻamaʻi: o le umi o le maʻisuka, o le itiiti ifo o le faʻalauiloaina o faʻamaʻi o le fatu, lea e masani ona faigata ai siama.

O le faailoga autu o le uiga o le faʻalavelave faʻavasegaina o le maʻisuka - o le tiga o le pusa - i le maʻisuka ua maeʻa pe mafai foi ona toesea atoa. E mafua lenei mea i le mea moni o le tino popole o le tino e afaina i maualuga maualuga o suka, ma o lenei mea e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona tiga. Talu ai ona o lenei tulaga, ua matua faateleina le ola faaletino.

E matuā lamatia tele, aua e ono le gauai le tagata maʻi i sina mea itiiti i le itu tauagavale, ma o le leaga e mafai ona avea o se oso i luga o le suka.

O a ni faʻamaoniga e mafai ona popole ai le maʻisuka pe afai e atiina ae se fatu fatu? E mafai e le tagata gasegase ona tusia tulaga nei:

  • tiga, lagona o le faamalosi i tua o le sternum,
  • o le lima tauagavale ua matua vaivai le malosi, ua lagona ai le tiga,
  • tiga i le auvae pito i lalo e mafai ona matauina i le tauagavale, popole le mautonu,
  • o se solia matuia o le soifua manuia, vaivaiga,
  • o loo i ai se lagona o le faalavelaveina i galuega a le loto,
  • puupuu le manava e tupu
  • vaivaiga, tuputupu aʻe valea.

Talu ai o faʻafitauli uma o le toe faʻaleleia o loʻo faʻavaivaia i le maʻisuka, o le atinaʻeina o le faʻauʻuina o le myocardial tele-tele e tupu tele lava nai lo tagata e le maua le maʻisuka. O aʻafiaga o lenei oso fatu e sili atu ona faigata.

I le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga sili atu le maualuga o le a toe faʻaleagaina le myocardial.

Ina ia mafai ona manuia le togafitiga o le faʻaogaina o le myocardial, ma e le o tupu aʻe ni aʻafiaga e le manaʻomia, e tatau muamua lava ona faʻamaonia le toto suka. E naʻo luga o tua o le puleaina o le kulukose e mafai ona ausia ai ni taunuuga lelei.

O auala aupito sili ona aoga o le toe faʻafoʻiina o le toto pe a maeʻa se osofaʻi fatu o togafitiga faʻapitoa. O lenei mea e faapitoa le moni mo le maʻisuka, talu ai o le aʻafiaga o faʻafitauli ma le soifuaga o le tino i totonu o ia maʻi e sili atu le maualuga. Latou te maua i le angioplasty ma le tui pipisi. E sili atu le aoga nai lo le togafitiga o fualaau faasaina lea e faʻamaepe ai le toto.

Afai e le mafai ona tuʻuina atu fesoasoani tau taotoga faʻafuaseʻi, o le togafitiga o le faʻaleagaina o le myocardial e faʻaititia i togafitiga o le thrombolytic. Ua faatonuina foi e ave fuainumera, o fualaau o aspirin, pe afai e tatau ai, fualaau faasaina e maua ai le toto maualuga, glycosides fatu.

A maeʻa le fatu o le maʻisuka, e tatau ona e pipii atu i le fuainumera laulau 9. O lenei mea taumafa e tausisia atoatoa manaoga o mea taumafa mo maʻi o le fatu fatu. E le gata i lea, o le tausisia i taimi uma i lenei taumafataga, e mafai ona e galo e uiga i faafitauli o le fatu mo se taimi umi. O mataupu faavae o le taumafataga:

  • meaai paleni tatau ona atoatoa,
  • e tatau ona e aloese mai meaʻai gaʻo,
  • meaola manu e tatau ona le aofia ai
  • meaʻai e tatau ona tausisia tulafono faʻatonutonu,
  • siaki faifai pea o le kulūkose,
  • pule o le cholesterol.

Mea taumafa o le amataga lea e mafai ona afaina ai le siama o le faamaʻi, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli pe a maeʻa se fatu fatu, pe, i se isi itu, faʻalautele pe a le mulimulitaia le taumafa. O le tino pe a mavae le osofaʻi o le fatu i luga o le tino e faalagolago i meaʻai.

Puipuiga

O togafitiga puipuia e fesoasoani e faʻagesegese ai le ala o maʻi fatu fatu. Afai ei ai le maʻisuka, o le vaega muamua o le puipuiga o le siaki pea ma le faasaʻoina o le maualuga o le suka. Ina ia aloese mai na ogaoga ogaoga pe a oso i le fatu, e tatau foi ona e:

  • aumai lau meaʻai "i mea masani", o le alu i le laulau Numera 9,
  • siitia atili, savali, savali,
  • tuu le ulaula
  • togafitia le toto maualuga,
  • inu tele vai
  • mataitu ma faatonutonu le cholesterol ma le kulukose,
  • taimi e togafitia ai faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga o le faʻaleagaina o le myocardia ma le maʻisuka e tatau ona faia faʻamautinoa e tusa ai ma faatonuga a se fomaʻi. O le pulea o le tagata lava ia ma le lava togafitiga e aloese ai mai faʻalavelave pe a maeʻa se fatu fatu.

O taunuʻuga talafeagai o le le amanaʻiaina togafitiga o le maʻisuka

O le maʻi suka e le na o se faʻamaʻi e mafai ona sili atu ona leaga ai le lelei o le olaga o se tagata.

Afai e te le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma e te le o mulimulitai i le saogalemu, e mafai ona tulaʻi mai ni faʻafitauli e faʻaleagaina ai le ala masani. Ona o nisi oi latou, o le tagata maʻi e mafai ona le atoatoa pe oti foi pe a le o fesoasoani fomai ia te ia.

O a ni aʻafiaga o le maʻisuka?

Mafuaʻaga o faʻafitauli

O aʻafiaga uma lava o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina vave, tuai ma tumau. Ina ia puipuia lo latou tupuga poʻo le faʻaitiitia o aʻafiaga e fesootaʻi ma i latou, e tatau ona e iloa le mea e tau atu i le atinaʻeina o faʻafitauli.

O le mafuaaga autu mo le faʻaalia e mafai ona taʻua o le maualuga o le kulukose i le toto o le maʻisuka. I totonu o se tino ola maloloina, o loʻo faʻaaogaina oloa o lona pala.

Ae faʻatasi ai ma maʻi suka, o le metabolism e masani ona faʻalavelaveina, ona o nei mea e faʻaputu i le toto, e faʻalavelave ai i le masani ai o le gaioiga o totoga ma tino. E masani ona afaina ai vaa. O le gaoioi o le toto e ala mai ia i latou ua faʻalavelaveina, o le mafuaʻaga lea ua afaina ai totoga eseese i le le lava o meaʻai. O le maualuga o le suka, o le sili atu lea o le faaleagaina i le tino.

Faatasi ai ma se umi faaumiumi o le faamai, o le a amata ona vevela vaa ma avea ma mea e pala. O le tulaga ua faʻaleagaina aua o suiga faʻaleaganuʻu e tutupu foi i fiva namu. E tatau foi ona maitauina e faapea o tagata mamai o loo maua i le maʻisuka, o le lipid metabolism foi ua faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le gaʻo o le gaʻo ma le cholesterol i le toto.

E mafai ona puipuia pe faʻagesegese i lalo i le maualuga o le togafitiga, i le taimi e faatonuina ai e le fomaʻi uma taualumaga talafeagai, ma e mulimuli le tagata maʻi i ana fautuaga. Afai e solia le puipuiga saogalemu, o le a iai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka malosi.

E tupu lenei mea pe a faia e le tagata maʻi mea nei:

  • solia le meaʻai
  • leai se pulea o faailoga o le suka,
  • mumusu e mulimuli i fautuaga mo le faatumauina o kulūkose maualuga,
  • le faʻaaogaina o mea leaga, amioga leaga (ulaula tapaa, ava malosi),
  • faatapulaaina o le gaioiga ma gaoioiga faaletino.

I lenei itu, e tatau ona mulimuli i faatonuga uma a se tagata poto faapitoa ina ia aloese ai mai suiga faʻaleaga. Aua e te manatu o suiga o le olaga e le mafai ona aafia ai le tulaga.

Mo tagata, o lenei faʻamaʻi e sili atu le lamatia nai lo tamaitai, ona o lo latou naunau e maua le mamafa. O lenei tulaga matautia e ono faʻaleagaina ai le tulaga. E le gata i lea, i tamaloloa, o faʻamaoniga o faʻafitauli e le o faʻamaonia nai lo tamaitai, lea e faigata ai ona iloa le faafitauli ile taimi.

Faiaoga Vitio i luga o mafuaaga ma faailoga o le maʻisuka:

O taunuuga o le maʻisuka

O faʻamatalaga o faʻamaʻi suka e eseese tele. O nisi oi latou e lamatia tele i le soifua maloloina ma le soifuaga o le tagata maʻi.

O le tele o taimi e taʻua ai i latou:

  • retinopathy
  • nephropathy
  • encephalopathy
  • angiopathy
  • afaina
  • maʻi o le maʻisuka, ma isi.

E taua tele le mafaufau i nei faʻamaʻi i ni auiliiliga auiliili ina ia mafai ai ona puipuia i latou pe iloa le atinaʻe i se taimi talafeagai.

Retinopathy

O lenei faʻalavelave e masani ona mafua mai i le maʻisuka ituaiga 2 maualuga. O le tele o taimi e alu talu mai le amataga o le maʻi, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atinaʻe o le retinopathy.

O le mea e tupu ma le alualu i luma e mafai ona faia pe a fai e tausia uma faʻamaumauga a fomaʻi. O le tulaga lamatia e fuafuaina e le ogaoga o le maʻisuka.

O lenei soliga o se tasi o maʻi mata ma aafia ai le retina. O le mafuaʻaga o lona tupuga o le leiloa lea o le elasticity i totonu o vaa, lea e mafua ai le afaina o mata i mata.

A o agai i luma, o ia ituaiga otaota e sili atu ona masani, edema ma anesysysms e atiina ae. O le taunuʻuga e ono oʻo i le vaeluaina ma le leai o se faʻaaliga.

O le sili ona lamatia o fesuiaiga i faitauga o kulukose. Latou te taʻitaʻia le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma lona faʻaleagaina. O le mea lea, e taua tele le pulea o le aofaiga o suka ma taumafai e tausia i le tulaga tutusa. I lenei tulaga, e mafai e le maʻi ona faʻavaivai.

Nifaeropathy

O lenei faʻamaʻi e tupu mai ona o se umi umi o le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, e masani lava ona faia e aunoa ma ni faʻaaliga iloga. E faʻavevesi ona o le faʻafitauli ole gasegase, ona o loʻo i ai faafitauli i vaʻa toto, ae maise lava laiti.

O le faaputuputuina o soda i totonu o le toto, lea e tupu ona o le maualuga o le kulukose, e mafua ai le faʻaleagaina o le tino (tubules ma le renal glomeruli). I le lumanaʻi, o lenei maʻi faʻamalosia e atiina ae i le le atoatoa.

E tatau ona maitauina o le nephropathy e malamalama o se vaega atoa o soliga. E faʻatasi i latou i se mataupu faavae masani - faafitauli i le tuʻuina atu o le toto i fatugaʻo.

  • pyelonephritis,
  • faʻavaeina o gaʻo susu i totonu o le fale talimalo,
  • renal arteriosclerosis,
  • glomerulosclerosis,
  • faʻaleagaga faʻaleagaina o le tele o lapisi, ma isi.

O le Nephropathy o se faʻamaʻi sili ona ogaoga, ona o le gasegase ua tofiaina i se faʻafitauli faʻaletonu.

Angiopathy

O lenei togafitiga e masani ona avea ma se taunuuga o le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lona atinaʻe, o le puipui o capillaries e sili atu ona vevela ma ua faaleagaina le puipui o le toto.

Ua vaevaeina le faamaʻi i le 2 ituaiga: microangiopathy (faʻafitauli e aafia ai vaʻa o gaioiga ma gaʻo) ma le macroangiopathy (e iai faafitauli i vaʻa fatu ma vaʻa o vae).

O le microangiopathy ma le alualu i luma atili e oʻo atu ai i faamaʻi fatu fatu.

I le atinaʻe o le macroangiopathy, e 4 laasaga e iloga:

  1. Le tupuga o le atherosclerosis. E faigata ona faʻamaonia e aunoa ma le faʻaaogaina o meafaigaluega.
  2. Le faʻaalia o tiga ao savali. O le tele o taimi, o le faʻafitauli e maua i le vae i lalo poʻo le ogavae.
  3. Faamalosia o tiga i vae. E mafai ona maitauina pe a fai se tulaga faʻavave.
  4. Faʻatonuina o le mai. O latou faʻalavelave o le gangrene. Afai e le o togafitiga maʻi, e mafai ona oti.

I lenei tulaga, i le maʻi suka, e fautuaina e faia se suʻesuʻega faifai pea e iloa ai le angiopathy i se taimi vave.

O aʻafiaga ma mafuaʻaga o le maʻisuka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O faʻafitauli ma aʻafiaga o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le kulūkose o le toto, ma tulaga ogaoga - ma isi mea e pei o le lactic acid. I totonu o se tino maloloina, o oloa gaosia i le gasegase o le a faʻafefete ma faʻasalaga i fatugaʻo. Ae afai o le tagata ua faʻaleagaina le tino, o nei "otaota" e tumau i totonu o le toto. O faʻafitauli matuia o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e mafai ona tupu i ni nai aso, itula, ma o nisi taimi o minute.

O faʻalavelave faʻalavelave e tupu i latou o loʻo maʻi 10-15 tausaga. O nei aʻafiaga e fesoʻotaʻi tonu ma le suka maualuga. O la latou mafuaʻaga autu o le palasi o toto toto ma suiga leaga i namu fiva i totonu o vae. Muamua lava, o le faʻamaʻi e aafia ai capillaries. Latou te ulu i totonu o le retina, toe faʻaleleia, glomeruli, ma le paʻu o vae.

E manaʻomia e tamaʻitaʻi ona sili atu le faʻaeteete nai lo tamaitai, e tusa lava pe latou te le mamafa. O le maʻisuka i totonu o tane e masani ona fesootaʻi ma le faʻamaoni. O le isi vaega o le gasegase o le faamaʻi i le malosi o feusuaiga - e itiiti lava faailoga mai fafo o le faamai, ae e vave ona atiina ae. O le mea lea, i uluai masalosaloga masalosalo, e tatau ona ave suʻega toto mo le suka.

Maʻisuka vae

Talu ai faʻalavelave i le microcirculation o le toto, o le tino e leai ni meaʻai. O le taunuʻuga o le faʻaleagaina o toto toto ma neura.

Afai o aʻafiaga e aʻafia ai vae vaivai, o le a mafai ona tupu se faʻamaʻi e pei o se maʻi suka. O le a le foliga mai o lenei maʻi, e mafai ona e mauaina e ala i le tilotilo i le ata.

E amata i le tingling ma se lagona mumu itiiti i vae, ae o faailoga e pei o:

  • vaivaiga
  • ogaoga tiga
  • numera
  • faaitiitia le lagona lelei.

Soo se faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le televave o le salalau o le microflora pathogenic, o le mea lea e aʻafia ai isi okeni.

O le atinaʻeina ole vae o le maʻisuka e oʻo ile 3 vaega:

  1. Le tupuga o le polyneuropathy. I lenei tulaga, o le nerve endings i vae ua faaleagaina.
  2. Ischemic stage. O loʻo faʻaalia i faʻafitauli vailaʻau, e mafua ai le leai o ni meaʻai.
  3. Laasaga fefiloi. E sili ona leaga, talu ai ona o lona i ai o loʻo i ai faʻafitauli i faʻamaʻi gata ma le toto. O le iʻuga, e mafai ona atiaʻe le gangrene.

O le mea sili ona tupu na tupu i se togafitiga i gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka mo le itiiti ifo ma le 10 tausaga. E tatau ona latou filifilia ni seevae maualuga ma puipuia le fausia o vavao ma sana i luga o vae.

Faʻafitauli matuia

O le maʻisuka coma e tupu ona o le hyperglycemia. O isi ituaiga o faafitauli faʻafitauli o le maʻisuka o le ketoacidosis, hypoglycemic, "lactic acid" coma. O faʻafitauli taʻitasi e mafai ona tutupu na o ia ma pe a faʻatasi ma le tasi. O a latou faʻamaoniga ma taunuuga e tutusa ma e tutusa le lamatiaga: o le leai o se mafaufauga, le faʻaaogaina o gaioiga o totoga.

O le Ketoacidosis e masani ona tupu i tagata mamaʻi e iai le faʻamaʻi 1. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, naʻo mataupu ogaoga. Faatasi ai ma le leai o se kulukose, e le lava le malosi o le tino, ma e amata ona "aveese" mai le gaʻo. Ae talu ai talu mai le talaaga o lenei faʻamaʻi, e le o lelei le metabolism, o le "otaota" oa latou gaosiga e faʻapupulaina i totonu o le toto. O le tagata gasegase e manava le acetone, malosi tele, vave le manava.

O le hypoglycemia, o lona uiga, o se paʻu mataua i le suka, o loʻo maua foi i faʻamaʻi o ituaiga uma. E mafua ai le le saʻo o le inisalini, le malosi malosi o le ava malosi, tele le faamalositino. O lenei faʻalavelave e mafai ona atinaʻe vave, i totonu o nai minute.

I le maʻisuka ituaiga 2, o tagata e silia i le limasefulu o latou tausaga e masani lava ona i ai le hyperosmolar ma lactic acid coma. Muamua e mafua ai le sili atu o le sodium ma le kulukose i totonu o le toto. O lea tagata maʻi e le mafai ona tineia lona fiainu, masani ma e tele taimi e tele ai. O le lua o loʻo taufaʻatau i tagata e maua i le cardiovascular, o le tino, ma le toilalo o le ate. O le toto maualuga o le maʻi e paʻu malie ma ua muta le tafe mai o le toto.

Encephalopathy

E taua lea mea o le toilalo o le faia o le faiai.

E afua ona o na suiga e pei o:

  • hypoxia
  • le lava le toto,
  • faatamaia o lela o le faiʻai.

O nei mea uma e mafai ona faʻaalia i le maʻi suka, o le mea lea e tatau ai le mataala. I le laasaga muamua o le atinaʻe, e faigata ona iloa le encephalopathy ona e leai ni faʻailoga. O lona uiga e le taliaina le faaseʻeina o suʻesuʻega faʻatulagaina e le fomaʻi ma teena suʻesuʻega.

A oʻo loa ina amata le maʻi, o faailo e pei o le:

  • vaivai,
  • popolega
  • tigā
  • ulu o le ulu (faʻatasi ai ma se uiga e faʻateleina),
  • faafitauli i le faʻatupulaia,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faafitauli faʻaopoopo.

I le lumanaʻi, o le tagata gasegase e ono le mafai ona manatuaina, faʻanoanoa, le mautonu. I le aluga o taimi, e leiloa e se tagata le mafai ona tuʻuina atu mo o latou manaʻoga, e leai se fesoasoani ma faalagolago i isi. E i ai foi se tulaga lamatia o le taʻavale poʻo le siaki o fofo o le tagata lava ia.

Mata: faʻasolosolo o le maʻisuka

O se tasi o aʻafiaga matautia o le maʻisuka (masani o le ituaiga 2) o le myopia ma le tauaso. O le retinopathy o le maʻisuka na te faia ai nai pito sili ona itiiti e tuʻia ai le retina. Ua tafe vaa, ma o le afaina i totonu o le taimi atoa ua oo atu ai i le taofiofia o le toe taoto. O le isi faʻalavelave o le faapopoleina o tioata, poʻo cataract. O le retinopathy ma le myopia e tupu i le toetoe o tagata uma ua maʻi mo le silia ma le 20 tausaga.

E tatau i le maʻisuka ona manatua o le retinopathy e amata lemu ma faasolosolo malie. O le mea lea, latou te manaʻomia le siakiina o la latou vaaiga i le tausaga. O le fomaʻi, i le suʻeina o le tupe, o le a fuafua ai le tele o vaʻa ua uma ona mafatia, ma o le a faatonuina togafitiga.

Ae peitai, afai e faasaʻo atoatoa myopia i tioata, e le o faʻatasi ma le maʻisuka!

Loto ma faʻamalositino: angiopathy

A oʻo i luga o puipui o le toto toto, e aofia ai le faiʻai ma le fatu, toesea le plastisia, faʻapupula ma vaʻavaʻaʻia, o le toto maualuga o le maʻi e tulaʻi mai. E tiga foi le fatu o le fatu: o tagata gasegase e masani lava ona i ai le taotoga o le arrhythmia ma le angina. Tusa 2 faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu poʻo le fatu fatu i le tausaga! O le faʻalavelave ua faʻatupulaʻia i alii ma tamaitai matutua o loʻo mamafa tele ma i le ulaula o tagata gasegase.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻasese. O ona taunuuga e tupu i nisi taimi mo se taimi umi lava, ae o le taimi lava lena e foliga mai ai. O tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona mataʻituina o latou toto i aso taʻitasi. I le i ai o lenei faʻamaʻi, ua fautuaina e taofiofi le toto i totonu ole 130/85 mm Hg. Art.

Polyneuropathy: faʻailoga ma taunuʻuga

O le faʻalavelave faʻapupulaina lemu, sili atu i le ulaina o tane ma fafine gasegase e maua i le faʻamaʻi 2. O faailoga muamua e amata mai i le po. I le taimi muamua, e foliga mai i le tagata gasegase e pei o totigilima na tuu i ona lima, ma faʻaoloa totini i luga o ona vae, o le paʻu i lalo o latou tootoo ma mumu, ma o ona vae ua paʻu. E faasolosolo lava, o le lagona i totonu o tamatamailima ma i le taimi lava e tasi ua mou ese atu. Latou te le toe lagonaina le le mafanafana, malulu, ae paʻi foi, ma mulimuli ane oʻo lava i tiga.

O le polyneuropathy lenei - faʻaleagaina le filosolo (mamao) nerve ma mutaʻaga. E i ai vaivaiga i lima ma vae. O nisi e mafatia i tiga matuitui i totonu o sooga, gaogao i maso o lima, pulou o le povi, ma maso o le ogavae.

O le a le vae o le maʻisuka?

O le mafuaʻaga o le "maʻisuka vae" o le faʻaititia o le lagona ma le faʻasalaga i vae. O tagata na gasegase mo se taimi umi lava, 15-20 tausaga, ua faʻamalosia e matataʻu i le manua aupito itiiti i luga o le vae: o suauu e tu i le toto e mafai ona liua i se matala matala, ma o se tamai fusi i luga ole mulivae e mafai ona avea ma se toso purulenti. O faʻamaʻi faʻamaʻi o le paʻu ma fao e leai se lamatiaga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O manuʻa i luga o le vae i totonu o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi e matautia e le gata ona e faigata ona faʻamalolo. I le gasologa o taimi, o le vaega o le meaola e amata ona mate, e tupu mai ai le maivi. O nisi taimi e sau i le galanrene, ona tatau lea ona toesea le vae. O lenei faʻalavelave e sili atu ona taatele i tagata ulaula ua matutua. E tatau i tagata maʻi ona mama, e le o ni seevae mausali, ma e le savali savavali solo.

Faʻaiʻuga masani o le maʻisuka

O le faʻamaʻi e faʻalavelaveina le gaioiga o totoga uma: o nisi e lavea "faʻamoemoe", ae o isi e "paʻi atu i se tangent." Ona o le tafe toto, o le maʻisuka e maua mai i stomatitis, gingivitis, maʻi o le popoʻi: o le a paʻu ese o latou goma, o le leʻo ma le maloloina o nifo. O le gastrointestinal tract ma le vaega o le tino e mafatia foi. I fafine, afai latou te le togafitia, o taunuuga o le maʻisuka e mafai ona faʻanoanoa, vave oʻo mai. I tagata, o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le vaivai. O le faʻaitiitia o le libido o loʻo matauina i le toeitiiti o le afa o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻalavelave Faʻaitino

O le maʻisuka o soo se ituaiga e sili ona lamatia mo fafine maʻitaga. E masani lava, a uma ona fanau, e toe foʻi le metabolism i le masani, ae i le tele o fafine, faʻapena ona tupu aʻe faʻamaʻi 2 faʻamaʻi.

E matautia mo le tina ma le pepe. E maua e le pepe le tele o suka e ala i le uamea ma le placenta, o lea e tele naua le mamafa i le fanau mai, ma o ona tino i totonu e leai se taimi e fai ai. O aʻafiaga umi o faʻamaʻi faʻamaʻi o se mea e ono aʻafia ai le gaʻo, aemaise i tama.

Faʻatonuga

O lenei faʻamaʻi pe a uma le 5 tausaga o le soifua ma le maʻisuka. E tupu i tagata o vaitausaga eseese, e oʻo lava i tupulaga talavou. O ona foliga vaaia e mafua mai i le siama o le maʻisuka.

O le faafitauli o le faʻalavelave lea o sooga, lea e mafua ona o le le lava o suauu mama.

O le faʻaʻauʻau autu o arthropathy o se tiga ogaoga pe a savali. Ona oi latou, e faigata mo le tagata gasegase ona feagai ma tiute masani i aso taitasi. I tulaga ogaoga, o le maʻi ua galo le gafatia galue.

O le mea masani, o le faʻasolosolo e afaina ai sooga nei:

O loʻo i lo latou eria le tele o tiga ogaoga e tupu. O le faʻamaʻi e mafai ona o faatasi ma fiva, faʻapea foʻi ma le atinaʻe o le edema i vaega ua aafia. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o loʻo i ai se avanoa o suiga i le tino i totonu o le tino, lea e mafua ai le sili atu o faʻafitauli o le soifua maloloina.

O le a le maʻisuka

O le a le maʻisuka i le taimi nei, e iloa e tagata uma. O se maʻi lea e mafua mai i le soliga o faiga faʻafitauli tau metabolic, e pei o le carbohydrate. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le faateleina o le kulukose o le toto. O le glucose maualuga e maua foi i le urine (masani - e le o iai). O le alualu i luma o le faamai e aofia ai le tele pe itiiti ifo o taunuuga lamatia o le ola. E afaina uma totoga ma okeni, ei ai lava i taimi uma se tulaga lamatia maualuga o le faatupuina o le tino (hypoglycemic, hyperglycemic). Coma e mafua ai le oti.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o faʻalavelave tuga i le tino e tupu i le tino. O suʻesuʻega e faʻavae i luga o faʻamaoniga faʻapitoa ma faʻamalositino maualuga suʻesuʻega.

Tisipisi gasegase - o le a lea?

O lenei fomu e atiina ae i tamaitai e lei maua muamua se kulukose i lo latou olaga, i se isi itu ina ua mavae le 20 vaiaso o le maitaga.

Afai ei ai se maʻisuka o soʻo se ituaiga, o le tele o le kulukose o le a faaputuputu i le fetus, liliu i le gaʻo. I ia ituaiga tamaiti, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini e faʻaaoga ai le kulukose mai le tina. Ma le isi, i pepe faatoa fananau mai, e mafai ona faʻaititia le suka toto. E i ai i le pepe pepe se faʻafitauli o le atiaʻeina o le meaʻai, manava manava, ma le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2 i le matua.

O mafuaʻaga ogaoga mo le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi e aofia ai:

  • o le tausaga o se tamaitai e sili atu i le 40, lea e faaluaina ai le lamatiaga o maʻi,
  • o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata,
  • e le auai i le tuuga paʻepaʻe,
  • faʻaopoopoga pauna (maualuga maualuga o le tino aʻo leʻi maʻitaga),
  • le fanau mai o se tamaititi e sili atu i le 4-5 kilokalama poʻo le toe fanau mai mo le leai o se mafuaaga,
  • ulaula

Afai ei ai ni mafuaaga faʻapitoa, o le a faʻasolo atu e le fomaʻi se isi faʻamaoniga faʻamaonia. O le tele o fafine maʻitaga e le manaʻomia le insulin e togafitia ai le maʻisuka faʻamaʻi.

Toe i totonu o mea

Mafuaaga ma faailoga

O mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga e aofia ai:

  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le autoimmune lea e faaleagaina ai sela o le pancreatic e le tino puipuia,
  • vailaʻau faʻamaʻi pipisi e faʻaleagaina ai le paʻu ma faʻaosoina le faagasologa o le autoimmune,
  • olaga soifua
  • meaai.


E faʻapea foʻi ma faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi o:

  • se faʻateleina o le mamafa
  • se faateleina i le volumine o le urine,
  • fia inu pea
  • faaitiitia galuega
  • leai se manaʻo.

Toe i totonu o mea

Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻisuka ituaiga

Afai o se fafine maʻitaga o loʻo i ai le itu e tasi e ono lamatia ai le maʻisuka faʻamalosi pe ua masalomia, o le a ia faia se suʻega GTT. E faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega, o faʻamatalaga e faʻamatalaina e uiga i le i ai / le toesea o le maʻisuka faʻaseʻe i le lumanaʻi.

Muamua, e faatonuina e le fomaʻi le suʻeina se suʻega toto e vaʻaia ai le laasaga muamua ma faʻamaonia le faʻamaonia o le maʻisuka ituaiga. Ma o le a ia mataʻituina pe o le suka o loʻo i totonu o tapulaa masani poʻo fafo o ona tuaoi.

Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga nei:

  • meaai talafeagai ma faamalositino,
  • le faʻaaogaina o se masini faapitoa mo le fuaina o suka,
  • maʻisuka fualaau ma, pe a tatau ai, inisalini injections.

Toe i totonu o mea

Faʻafitauli ma faʻafitauli

I se masalosaloga itiiti o le maʻisuka ituaiga, e talafeagai le faʻatalanoaga a se fomaʻi. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le faamai, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei:

  • mulimuli i se taumafataga maualalo i le suka ma gaʻo,
  • faʻatau meaai maualuga fiber
  • leiloa le mamafa
  • 'ai i taimi uma ma vaevaega, mataʻituina taimi tutusa o le taimi i le va o taumafataga,
  • aso uma e tatau ona molia, tausisia le mamafa o le mamafa,
  • siaki pea i luga o lona tino, aemaise o vae, ina ia le misia le faʻaalia o manuʻa ma faʻamaʻi pipisi,
  • aua e te alu e leai ni seevae
  • mulumulu i aso uma ma se fasimoli pepe, solo lemu pe'ā uma ona fufuluina ma faʻaaogā paʻu o paʻu luga i vae,
  • seleselega e tatau ona faia ma le faaeteete, vavaeina ma le faaeteete fao,
  • tumama ma le faaeteete
  • tausisia le tulaga masani o nifo ma le ooto.

Toe i totonu o mea

O aʻafiaga o le maʻisuka faʻamaʻi i le faʻaleleia o tama

E i ai ona faʻafitauli e pei o le maʻi o le maʻisuka. E masani lava i fafine e maua i le maʻisuka, e tele tamaiti e fananau mai oe o latou okeni e masani ona leʻoʻoina ma e le mafai ona latou faia a latou galuega. E taʻitaʻia ai nei faʻafitauli:

  • respiratory
  • cardiovascular
  • neurological.

O ia pepe e leai se laasaga i le toto, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le kulukose poʻo isi fofo faapitoa i le taimi lava e maeʻa ai. I aso muamua, e atiaʻe e le fanau le jaundice, o le mamafa o le tino o loʻo faʻaitiitia ma le vave ona toe faʻaleleia. E mafai foi ona matauina le faʻamalolo i luga o le paʻu o le tino atoa, o le cyanosis ma le fulafula.

Afai e leʻi maua e le fafine maʻitaga togafitiga talafeagai i le taimi o le maitaga, ona vaʻaia lea i le 75% o mataupu uma. Faʻatasi ai ma le mataʻituina faʻapitoa, o lenei tau e faʻaititia i le 15%.

Ina ia puipuia aʻafiaga o le maʻisuka i se pepe e leʻi fananau mai, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka. O fautuaga uma a fomaʻi e tatau ona mulimulitaia, togafitia mo lenei maʻi ma 'ai saʻo.

E mafai ona e filifili ma faia se taimi atofaina ma le fomaʻi i le taimi nei:

Tala faasolopito

E leai se faʻalagolago i luga o le taimi tonu na feagai ai tagata ma se maʻi matautia. E mafai ona fai mai o uluai faʻamatalaga i se faʻamaʻi tutusa i le faʻamatalaga i le maʻisuka faafesootai mai i tua i le seneturi lona tolu TLM. Sa masani lelei tagata Aesculapius Aikupito ma tagata Eleni anamua, Roma, ma sasaʻe. I totonu o Europa anamua, sa i ai foʻi taumafaiga e faʻamatalaina "pe o le a le maʻisuka," e faʻamatalaina ai le natura o le maʻi, lea na aafia ai tagata o vasega eseese. I aso na, e le mafai ona faʻatuina mafuaʻaga moni o le maʻisuka, o le mea lea o le tele o tagata mamaʻi na faʻaumatia i le oti.

O le faaupuga "maʻi suka" sa uluai faaaogaina e Arethius (2 senituri TA), o se fomai Roma. Na ia faamatalaina le faʻamaʻi e pei o "mafatiaga e le mafai ona faʻafitia, e salalau tele i le tane, lea e faʻamavae le tino i le urine. O e le o ni fili e le o malolo, maua le fia inu e le mafaamatalaina, o latou olaga e faigata, puupuu. " I taimi anamua, o faʻataʻitaʻiga na faʻavae i faailoga i fafo.

Afai e maʻi se tamaititi poo se tagata talavou (ituaiga 1 maʻisuka), e leʻi umi ae maliu o ia mai se siama. A oʻo ina tupu aʻe le maʻi i se tagata matua maʻi (e tusa ai ma le faʻavasegaga faʻaonaponei - ituaiga 2 maʻisuka), faatasi ai ma le fesoasoani o se meaʻai faapitoa, togafitiga o togafitiga, na tuʻuina atu ia te ia le fesoasoani muamua.

O isi suʻesuʻega ua faʻapitoa lata mai i le sailia o mafuaʻaga moni o le faʻamaʻi ma ona togafitiga:

  • 1776 - Igilisi Dr. Dobson na filifili o le sugary taste of urine mai se tagata maʻi o se taunuuga o le faateleina o le suka i totonu. O le mea lea, na amata ona latou taʻua le maʻisuka "suka,"
  • 1796 - o le taua o le tausisia o le taumafa o le maʻisuka, faʻamalositino tatau, na faʻamaonia,
  • 1841 - na aʻoaʻoina e fomai le auala e fuafua ai le kulukose i totonu o le falemaʻi, ona sosoo ai lea ma le toto,

  • 1921 - O le inisalini muamua na synthesi, lea na faaaogaina i le 1922 e togafitia ai tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka,
  • 1956 - suʻesuʻeina meatotino a se vaega faapitoa o vailaʻau e mafai ona maua ai le tino i le inisalini,
  • 1960 - faamatalaina le fausaga o le inisalini o le tagata,
  • 1979 - faʻamalosia le inisalini o le tagata soifua atoa e faʻafetai i le geniu.

O vailaʻau faʻasoifua nei e mafai ai e oe ona faʻateleina le ola ma faʻamalieina le gaioiga o le maʻisuka.

Faʻavasegaga

O le maʻi suka e masani lava ona vavaeina i ni ituaiga autu se lua - o le insulin-dependent (IDDM) ma le non-insulin-dependent (IDDM). E i ai foi le maʻisuka faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina e fesootaʻi ma le le lelei o le gaosiga o le gaʻo.

Faʻalagolago i le malosi o le tino e maua ai le inisalini, faʻamaonia:

  • Ituaiga muamua - IDDM. O lenei ituaiga o maʻisuka e fesoʻotaʻi vavalalata ma se faʻaletonu o le insulin i totonu o le tino. Faʻasalaga pancreas (pancreas) e le mafai ona faʻatino ana galuega. E le maua ai le inisalini pe faʻamalosi foi i se aofaiga tele. O le iʻuga, e le mafai ona gafatia le gaosia o le kulukose ma le maualuga o le kulukose. Tomaʻi i le laʻitiiti pe lalo o le 30 tausaga. O tagata maʻi e masani lava e leai se mamafa mamafa. Ua faamalosia i latou e ave insulin mo tui.

  • 2nd ituaiga - NIDDM. I lenei ituaiga o maʻisuka, o le inisalini e maua mai i le telefoni o le pancreatic e tutusa ma le tele, peitaʻi, o le gasegase o meaola ua leiloa, ua "leai se aoga". Iloilo le NIDDM, o se tulafono, i tagata matutua, pe a mavae le 30-40 tausaga. O tagata maʻi e masani lava ona mafatia mai le eseesega o tulaga o le gaʻo. Ole inisalini ole tui ole inisalini mo nei maʻi ole masani e le manaʻomia vave. Mo le togafitiga o sea maʻisuka, o fualaau o fualaau o fua o le suka e maualalo ai le suka e faʻaaogaina. O le aʻafiaga o vailaʻau o le faʻaitiitia o le teteʻe o sela i le inisalini poʻo le faaosofia o le pancreas e maua ai le inisalini.

O nisi taimi ei ai le tulaga lua o le faʻavaivaia o le kulukose, e tulaʻi mai i le talaaga o le cystic fibrosis, hemochromatosis, pancreatectomy, pancreatitis. O le tele o gaʻo, faʻamaʻi pipisi, nisi vailaʻau ma toxins e mafai ona avea ma mafuaʻaga.

Ata faʻapitoa

O le maʻisuka i le tele o tulaga e fuafuaina i se avanoa i le taimi o aʻoga mo le puipuia o fale. O faailoga muamua o le maʻisuka e mafai ona tupu mulimuli ane.

Faailoga o le maʻisuka:

  • e masani ona fai, o le sili atu o le puleaina o le vai urinary, e aofia ai ao faagasolo le po,
  • o se lagona tumau o le fiainu, e le mafai e se tagata ona faamalieina o ia,
  • faʻavavevave, vaivaiga ogaoga, gasegase tumau, vave vave le vaivai (tupu ona o le le lava o le faʻaaogaina o le punavai autu o le malosi - glucose),
  • paʻu mamago (o se faʻailoga o le faʻaitiitia o le manava), faʻamago i le gutu,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes - aemaise i totonu o le potu,
  • toesea o le mamafa o le tino po o lona faateleina e le mafuatiaina,
  • maʻi le lelei
  • lagona le mautonu
  • faafitauli i le iloa vaaia - "puao, ufi palapala" e aliali mai i luma o mata, o le mea vaaia vaaia ua faaitiitia,
  • numera o pito, osofaia o muso, mimiti, mamafa i vae ona o le solia o le toto o le toto,
  • feusuaiga
  • telegese "faʻamalosi" (faʻamalolo) o manuʻa, oti, paʻu o le paʻu pustular (furunculosis).

E iai isi faʻamaoniga o le maʻisuka. Faʻafitauli o faʻafitauli eseese o loʻo matauina. E mafai ona tupu i se fatu fatu, o le ate ma fatuga e mafatia.

Afai e leʻo faia togafitiga mo le maʻisuka, o le ate o le ate o loʻo faasolosolo malie ona suia e le sulu fesoʻotaʻiga (fatuina o le cirrhosis) poʻo le "avea ma mea e sili ona mamafa" (faʻamaʻiloga).

O faʻamaoniga o loʻo i luga o le maʻisuka lipoti atu i luga o le tino mea leaga i le tino, ia liliu atu se tagata i se fomaʻi.

Causal Diseases Factors

O le maʻisuka e le mafai ona afaina, ae o le matafaioi o le faʻamaoni i le faiga o le amataina o le maʻi ua faʻamaonia.

Afai ei ai se tasi o matua e maua i le maʻisuka, atonu o le a tuputupu ae le tamaititi i le maʻisuka e tusa ma le 30%. Afai e maʻi le tina ma le tama, o le aʻafiaga o le a maua e a latou fanau ni faʻaʻailoga o le maʻisuka e oʻo i le 60%.

O a mafuaaga o le maʻisuka? O le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 o le oti o pancreatic pancreatic insulin-producing sida ona o togafitiga autoimmune, pe a faʻapipiʻi faʻamaʻi i latou lava i le tino ma faʻaumatia i latou. I le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae i le le lava o volumes, o le mea lea, o le lagona o le suʻi suʻe i le inisalini e faaitiitia.

O le aʻafiaina o aʻafiaga, i le faʻaopoopoga i le genetic predisposition, o:

  • mamafa tele
  • gasegase o le pancreatic pe o le masani (pancreatitis, viral, lupe faʻamaʻi), o ona manuaga, o le tino,
  • lagona faalelagona
  • tausaga - i le gasologa o tausaga, o le lamatiaga o le faʻateleina o maʻi
  • maʻitaga
  • ave ni fualaau faapitoa.

O faaletonu matuia i le taumafataga e i ai se faʻaleagaga leaga (faʻaaogaina tele o suti, meaʻai ma vailaau oona, mea vevela), faʻamauaina o le ava. O le Nicotine e fesoasoani foi i le amataina o le maʻisuka e ala i le faʻaaoga pea o le tino ma le paʻu. Ina ia puipuia oe lava mai le maʻisuka, e tatau ona e aloese mai masani leaga.

Maʻi faʻamaʻi

Le faʻasaina o le maʻisuka, o le solia faifai pea o fautuaga faafomaʻi, mea sese o meaʻai ma isi mea e taʻitaʻia ai le atinaʻega o faʻalavelave lamatia o le maʻisuka.

E osooso le manogi i le suka o le toto maualuga (hypoglycemia, hyperglycemia) ma faʻafitauli masani (faʻaleagaina le ate, CC system).

O faʻafitauli matuia, o le tuai ona faʻaumatia lea e mafai ona oʻo atu i le maliu o se tagata:

  1. Hypoglycemia - o se mataua o le suka i lalo ifo o le 3.3 mmol / L. O ona faʻailoga muamua ma autu: o se lagona o le fiaai, moe, osofaʻiga o le tachycardia, o le ulu, o le osofaia o vaivaiga ogaoga, gatete i le tino ma sulu. O le isi, faʻaletonu le faʻaaliga, pallor o le paʻu, osofaʻiga o osofaiga. Afai i lenei laasaga, e le tatau ona faia ni fua talafeagai, faʻafeiloaʻi, leai se mafaufauga, e foliga mai coma. E mafai e le hypoglycemia ona faʻaosoosoina: o le maualuga o se hypoglycemic, fiaai, le masani ai faaletino, gaioiga o le ava. Afai o le tagata maʻi na tuiina le inisalini ae leʻi 'ai pe a maeʻa, o le a faʻaitiitia le fua o le suka.
  2. O le Hyperglycemia o le sili atu o le maualuga o le toto maualuga o le suka i le sili atu i le 5.5-6.7 mmol / L. E tupu i mataupu pe afai e le lava le maʻisuka e faʻamaonia ai le faʻasolosolo, pe a le lava le togafitiga, e leʻi suia e le fomaʻi mo se taimi umi, pe a maʻi le tagata maʻi, ma isi. E faʻaalia o ia lava o le fiainu, matagogo, le mautonu le mafaufau ma leai se malamalama. O se osofaʻiga e lamatia ai le ola.
  3. O le Ketoacidosis e tupu ona o le faaputuputuina o tino o le "ketone" i totonu o le toto. Faailoga: o le manogi o le "acetone", lea e lagona mai le gutu o le tagata maʻi, vaivaiga, tiga ma le tiga i totonu o le manava. Le natura o suiga o le manava.

O se umi faaumiumi o le faamai, o ona ituaiga ogaoga e taitai atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave mai le popole, vascular system, faʻaleagaina ai vae. O le Nephropathy o se liona o le pito sili ona laitiiti o tane. O le tagata maʻi e lagona le tiga ma le mamafa i totonu o le lumbar spine, fia inu, vaivaiga, leai o le fiaai, afu, fula, le fiafia i le taimi mulimuli. E foliga mai le palatini i le inumaga o le maʻi.

"O le maʻi suka" - o se suiga i le fausaga o le tino i luga o vae o loʻo tupu i le umi o le maʻisuka faʻamalolo. O fusi, pupuʻu po o sana e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o maʻi o le gaʻo i luga o vae i le maʻisuka. Togafitiga o le maʻisuka vae e masani ona le afaina ona o le tuai ona iloa liona.

Mataupu faavae o togafitiga mo le maʻisuka

Togafitiga mo le maʻisuka e tatau ona atoatoa. O le filifiliga o le togafiti togafitiga e faalagolago i ituaiga o faamaʻi, o le mamafa o lona ala, o le i ai o faʻafitauli ma isi mea. E faapefea ona togafitia le maʻisuka?

O vaega autu o:

  • Tulaga masani o le maualuga ole kulukose o le toto ma vailaau ma faatumauina lona tulaga manaomia. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pulea masani o le inisalini e manaʻomia. O le inisalini e puupuu lava le taimi ma e eseese fesuiaiga o le faʻaopoopoga. E naʻo le endocrinologist e mafai ona faʻatonuina, e amata mai i faailoilo o le kulukose i le toto o le tagata maʻi, le mamafa o faʻamaoniga. Aʻo leʻi faia taʻitasi le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e tatau i le tagata gasegase ona fua le suka, faʻamaumau le taunuʻuga, faʻaaogaina se masini feaveaʻi faʻapitoa - o se glucometer. E tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e uiga i togafitiga o le inisalini. E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2? E masani ona faatonuina e le fomaʻi togafitiga i fualaau mo le maʻisuka. E tele ituaiga o vailaʻau, i totonu o mataupu faapitoa o le falemaʻi, o le endocrinologist e filifilia vailaau talafeagai mo le maʻisuka.

  • Le meaai saʻo. O mea taumafa i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai se gaioiga fesoasoani, ae o le maʻisuka ituaiga 2 o se mea autu. O se taumafataga e mafai ona faʻafetaui lelei le maualuga o le suka. Afai e masani ona soli tulafono a le tausiniolosi, o le a taʻitaʻia ai iʻuga le talafeagai. O le taumafa o le maʻisuka e masani lava ona ese mai i se tagata maloloina. E i ai le tele ma le agavaa o meaʻai. E le tatau ona i ai ni meaai i le taumafataga e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka (suamalie, gaʻo susu, ava malosi, meaʻai vave ma tutusa.). O le galuega o se meaʻai mo se tagata maʻi e sili atu lona mamafa o le tino e le gata o le pulea o le faʻaaogaina o gaʻo, ae ia faʻamautinoa ai le mamafa. O maʻi suka ma le mamafa o le mamafa o loʻo faʻamatalaina se taumafa e faʻalautele ai le mamafa o le tino.
  • Gaioiga faʻaletino masani. O le faʻamalositino faʻamalositino e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka o le toto. O lona ituaiga ma le lapisi mo le maʻisuka e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi. Ae maise lava le faaeteete e tatau ona avea ma tagata e faalagolago i le insulin, e le tatau ona faatagaina le hypoglycemia.
  • Faʻaaogaina togafitiga (togafitiga o maʻi maʻisuka i laau e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi).
  • Lelei togafitiga o faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave (togafitiga o maʻi o le maʻisuka o vae, fatugaʻo, ate, vaʻa toto, ma isi), e aofia ai togafitiga o le maʻisuka vae o loʻo aʻafia ai le loloto ole tino.

O le mataituina pea o le suka toto i le maʻisuka e manaʻomia. I le faaopoopo atu i le fuaina o se glucometer, e tatau ona e siaki le suka i totonu o le fale suesue. O tagata e maua i le maʻisuka ua resitala i le falemaʻi. Togafitiga ua faatonuina ma faasaʻo naʻo se fomaʻi.

Ma, e mafai ona faʻamalolo le maʻisuka? O lenei fesili e fesiligia e tagata uma oe ua maua se faʻavasegaga faʻavauvau. Ae paga lea, e leai se auala e fofoina atoatoa ai le maʻisuka.

E ala i le faʻalogo lelei i lou lava soifua maloloina, tausisia togafitiga faafomaʻi, faʻamalositino, otaota, ma mea taumafa, e mafai ona e tausia pea le maualuga o le suka i totonu o le toto i le tulaga tatau, ma aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave lamatia i le maʻisuka.

I le taumafai e toe faʻaleleia mai le faʻamaʻi, o tagata gasegase e tele ni auala e le masani ai. E tatau ona manatuaina o le tele lava o taumafaiga e faʻaumatia.

E mafai ona faʻamaloloina le maʻisuka peʻafai e faia le taotoga - faʻavaeina o se gaogao faʻamalosi e maua mai ai le aofaʻi saʻo ole inisalini? O vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona faʻamautinoa ai le faʻamautinoaina atoatoa o le tulaga o le maʻi ile tulaga lea, talu ai o le metotia o loʻo i ai ona toso.

Tuua Lau Faamatalaga