Maʻi pancreatitis: faailoga, faʻaʻailoga ma togafitiga

Lapatai pancreatiti - mumū o le pancreas. Faailoga o le tino pancreatitis: tiga matuia, e le mafai ona faʻafitia i le manava. Faʻalagolago i le fea o vaega o le gland e mumū, o le faʻasinomaga o le tiga e mafai i le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium, i le itumalo pito i luga, o le tiga e mafai ona fusi. O le pancreatite o aso nei eo mai faatasi ma le le lava o le fiaʻai, faʻalavelave fomaʻi, tiga matuitui (e pei o le foliga lapopoa) e tupu pe'ā uma ona 'ai le gaʻo, meaʻai vevela poʻo le ava malosi.

Faamatalaga lautele

Pancreatitis o se faʻamaʻi e mafua mai i le atinaʻeina o le mumū i totonu o le tino o le pancreatic tissue. O le natura o le kosi, ua vaevaeina le pancreatitis i le gasegase ma le tumau. O le maʻi pancreatitis e maualuga lona tolu i maʻi mataga o le manava e manaomia ai togafitiga i se falemaʻi falemaʻi. O le nofoaga muamua ma le lua o loʻo nofoia e le tele o le appendicitis ma cholecystitis.

E tusa ai ma fuainumera o le lalolagi, e mai i le 200 i le 800 tagata mai i le miliona e maua le pancreatitis i le tausaga. O lenei faʻamaʻi e taatele i alii. O le matutua o tagata gasegase e fesuisuiai lautele ma e faalagolago i mafuaʻaga o pancreatitis. O le tele o le pancreatitis ona o le faʻamauaina o le ava e maua i le averesi i le pe tusa ma le 39 tausaga, ma le pancreatitis e fesootaʻi ma cholelithiasis, o le averesi o tausaga o maʻi ua 69 tausaga.

Faʻaiʻuga e fesoasoani i le tupu o le maʻi pipisi:

  • ava malosi, amioga leaga leaga (gaʻo, meaai vevela),
  • cholelithiasis
  • siama siama (mumps, Coxsackie virus) poʻo faʻamaʻi pipisi (mycoplasma, campylobacter),
  • afaina o le pancreas
  • taotoga vavalalata mo isi maʻi o le pancreas ma le biliary tract,
  • aveina o estrogens, corticosteroids, thiezide diuretics, azatioprine, isi vailaʻau faʻatasi ma le faʻaleagaina o aafiaga i luga o le pancreas (fualaau oona pancreatitis),
  • malformations faʻaleagaina o le gland, genetic predisposition, cystic fibrosis,
  • faʻamaʻi pipisi o le faʻaogaina o meaʻai (cholecystitis, hepatitis, gastroduodenitis).

I le atinaʻeina o le mumū tele o le pancreas, e tusa ai ma le talitonuga sili ona taatele, o le mea autu o le faʻaogaina o le tino e ala i le vave faʻamalosia o enzymes. I lalo o tuutuuga masani, o le elemene digestive e maua mai i le pancreas i se faiga le toaga ma ua faʻaaogaina nei i totonu o le vaega o meaʻai. I lalo o le malosi o le itu i fafo ma totonu o le tino, o le gaosiga o le gaosiga ua faʻalavelaveina, ua faʻaaogaina elemene i le pancreas ma amata ona eliina lona tino. O le taunuuga o le mumū, o le fulafula o le tino e atiae, ua aafia ai vaa o le parenchyma gland.

O le togafitiga faʻaleagaina i le tino pancreatitis e mafai ona salalau i ni mea vavalalata lata ane: tino o le retroperitoneal, oseal bursa, peritoneum, omentum, mesenting of the intestine and ligaments of the duodenum. O le ogaoga o le pancreatitis o loʻo fesoasoani i le maualuga o le maualuga o meaola o loʻo faʻaaogaina i totonu o le toto, lea e taʻitaʻia ai le iloa o le le atoatoa o le tino ma le tino; o le tino o le mumū, o le ate, fatugaʻo, fatu.

Faʻavasegaga

O le gase o le pancreatitis e faʻavasegaina i le mamafa:

  1. mamanu e maua mai i le itiiti o le faʻaleagaina o totoga ma tino, e faʻaalia mai e ala i le interstitial edema o le gland, e faigofie lava ona mafai ona togafitiga ma e i ai se faʻataʻitaʻiga lelei mo se vave vave manuia,
  2. ogaoga fomu O le pancreatiti tino e faʻaalia i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i totoga ma fusi, poʻo faʻafitauli faʻapitonuʻu (necrosis tissues, siama, gaʻo, abscesses).

O le faʻalavelave matautia o le pancreatitis ogaoga e mafai ona tuʻuina atu i:

  • faʻalauteleina o le faʻaleleia o le suavai i totonu o le gland po o totonu o le potu faʻapitoa, lea e ono le mafai ona i ai ni mea e teu ai meaʻai poʻo puipui puipui,
  • pancreatic necrosis ma faʻamaʻi pipisi o siama (o loʻo i ai se vailaau faʻatapulaʻa pe afaina o le parenchyma maliu ma gasegase ola, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o faʻamaʻi ma le atinaʻe o le purucreatic pancreatitis, o le tulaga e tupu mai ai se faʻalavelave faʻaleagaina)
  • ogaoga pseudocyst (faaputuputuina o le sua o le pancreatice o loo siomia e puipui pala, po o le faaputuga e tupu pe a maeʻa le osofaia o le tino pancreatitis, faia i totonu o le 4 pe sili atu vaiaso),
  • afaina o le pancreatic (faaputuputu o le pisa i le pancreas poo ni mea vavalalata lata ane).

Faailoga o Vai Pancreatitis

Uiga faʻaalia o le tino pancreatite.

  • Paʻu maʻi. O le tiga e mafai ona maua i le pito i luga, o le itu tauagavale o le hypochondrium, ia i ai se uiga fusi, ma susulu i lalo o le tauau tauagavale. O le tiga e masani lava ona faʻaalia i le natura, i le tulaga maualuga o le a faʻatupulaia. O le faʻateleina o le tiga e tupu pe a uma ona 'ai, aemaise lava le gaʻo, meaʻai, falai, ma le ava malosi.
  • Naua, vili. Vomiting e mafai ona faʻamalosi, e aofia ai talo, e le aumaia ai le toomaga.
  • Fefe.
  • Faʻamaonia saʻo le lanu samasama. E seasea, lanu vaivai o le paʻu.

E le gata i lea, o le tino pancreatitis e mafai ona o faatasi ma faʻamaʻi vailaʻau (flatulence, pulufana), faʻalauiloa o le paʻu (faʻavalea i luga o le tino, paʻu i piko).

Faʻaiʻuga

O le lamatiaga o le tino pancreatitis o le maualuga maualuga lea o le atinaʻeina o faʻafitauli matuia. Pe a afaina le tino o le gland i siama e ola i totonu o le togafiti laiti, e mafai ona maua le aʻafia o nofoaga o le glands ma le tupuga o abscesses. O lenei tulaga e aunoa ma se togafitiga talafeagai (seia oo i le taotoga) e mafai ona afaina.

I le pancreatitis ogaoga, o se tulaga faʻavevela ma, o le iʻuga, e tele mea e le mafai ona atiaʻe e le gaʻo. A maeʻa le faʻalauteleina o le pancreatitis, e mafai ona amata ona fausia i totonu o le gland tissues, e faʻaumatia ai le fausaga o gland ma talo. Faatasi ai ma le faʻaumatia o le pseudocyst ma le mutaaga o mea o loʻo aofia ai, ascites tupu.

Faʻailoga

Faʻamatalaga o pancreatitis e gastroenterologists e faʻavae i faitioga, suʻesuʻega faʻapitoa, ma le faʻamaonia o uiga iloga. I le fuaina o le toto ma le pulupulu, e masani lava ona matauina le taʻutinoga ma le tachycardia. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, suʻega o suesuega o le toto ma le urine, MSCT ma ultrasound o totoga o le tino, ma le IRM o le pancreas e faʻaaogaina.

  • Toto o le toto. I le suega o le toto, o faailoilo o le mumu o loʻo maitauina i le auiliiliga lautele (faʻalauteleina le ESR, o le leukocyte count ua faʻalauteleina), o le faateleina o le gaoioiga o enzymes pancreatic (amylase, lipase) e maua i le suesuega o le toto o meaola, hyperglycemia ma le hypocalcemia e mafai. Bilirubinemia ma le faateleina o gaoioiga o enzymes o le ate e mafai ona maitauina.
  • Faʻamatalaga o le siama o le Urine. Iloilo le maualuga o le enzymes i le urine. Pe a togafitia se pancreatitis, o le a suʻesuʻeina se suʻesuʻega o meaola o le urine ma faʻaosoosoina le gaoioiga amylase.
  • Faigaluega. Iloiloga ata o le pancreas ma gaʻo lata ane (ultrasound, CT, MRI) e mafai ai ona e iloa suiga o le tino i le parenchyma, o le faateleina o le tino o le tino, e iloa ai mea e tutupu i le tino, gaogao, le i ai o maa i totonu o le talo.

Vaʻaia faʻafitauli o le tino pancreatitis o loʻo faʻatinoina i:

  • gasegase gasegase ma le cholecystitis,
  • faʻasolosolo o totoga gaogao (gaʻo pipisi o le manava ma le inumaga),
  • faʻalavelave faʻataʻi toto,
  • gasegase gasegase gase (gasegase gasegase ma le 12p, totoga mai i veins varicose o le esophagus, gasegase o le maila),
  • ogaoga maʻi tigaina o le ischemic.

Fomaʻi togafitiga:

  • novocaine poloka ma antispasmodics e faʻamalolo ai tiga ogaoga,
  • fiaʻai, aisa i luga o le nofoaga o le faʻaogaina o le gland (faʻavaeina o le maalili i le lotoifale e faʻaitiitia ai lona gaioiga galue), o mea taumafa e faia i le matua, o mea e gaosia ai le gaʻo e faʻamalieina,
  • faʻaaogaina o le enzyme pancreatic (inhibitors proteolysis),
  • le faʻasalaga talafeagai o le homeostasis (vai-electrolyte, acid-base, paleni o le palatini) e ala i le faʻafuina o vailaau saline ma le protein,
  • togafitiga faʻamalolo,
  • vailaʻau faʻasaina (faʻamaʻi tele o vailaʻau faʻasolo i vailaʻau tele) e avea o se faʻasologa o faʻalavelave pipisi.

Tausiga togafitiga

O togafitiga faʻataʻitaʻi e faʻaalia pe afai:

  • maa i totonu o le talo
  • faaputuga o suavai i totonu po o tafatafa o le gland,
  • nofoaga o le pancreatic necrosis, cysts, abscesses.

O gaioiga e faia i totonu o le pancreatitis ma le fatuina o cysts poʻo le 'abscesses' e aofia ai: faʻamalositiga endoscopic, masini o le cystic, cystogastrostomy, ma isi. A faʻapipiʻi vaega o le necrosis, faʻalagolago i lo latou tele, o le necrectomy poʻo le vaʻaia o le pancreas e faia. O le i ai o maʻa o se faʻaaliga mo gaioiga i luga o le papa pancreatic duct.

O togafitiga faʻapitoa e mafai foi ona toe suia pe afai ei ai le masalosalo i le siama ma atonu e ono misia se isi gasegase e manaʻomia ai togafitiga. O le taimi o faʻasalalauga e faʻaalia ai faiga malolosi mo le puipuia o faafitauli o purulent-septic ma togafitiga faafouina.

Togafitiga o le pancreatitis malu, i le avea ai o se tulafono, e le faigata, ma o tulaga lelei lelei ua matauina mo le vaiaso. O le faʻamaloloina o se ituaiga o pancreatitis e manaʻomia ai le tele o taimi.

Forecast and Prevention

O le fomaʻi mo le tino pancreatitis e faʻalagolago i lona foliga, le lava o togafitiga ma le iai o faʻafitauli. O se foliga vaivai o le pancreatitis e masani lava ona maua ai se faʻataʻitaʻiga lelei, faatasi ai ma le maʻi o le necrotic ma le hemorrhagic, o se tulaga maualuga o le oti. O le le atoatoa o togafitiga ma le le usitaia o fautuaga faafomaʻi i mea taumafa ma tulafono e mafai ona taitai atu ai i le maʻi ma le atinaʻeina o pancreatitis.

O le puipuiga muamua o se taumafa maloloina lelei, o le le inu ava malosi, mea vevela, gaʻo, meaʻai tele, ulaula ulaula. O le gasegase o le pancreatitis e mafai ona atiaʻe e le gata i tagata e masani ona faʻavalea le ava malosi, ae o se taunuuga foi o le faʻaaogaina o ava malosi e aofia ai ava malosi mo meaai tetele, falai ma meaʻai.

O le a lenei maʻi - faʻamatalaga lautele

O le galuega autu o le pancreas o le gaosia lea o enzymes mo le gaʻoina o gaʻo, gaʻo popo ma pulu, ma le faʻamalolo o le sua o le pani. O le mea lilo faalilolilo, faʻapipiʻi i le pancreatic duct, ua faʻateleina i le mulimulita masani i le duodenum. Afai o le paleni o faiga e faʻamautuina ai nei faiga e faʻalavelaveina ai, o le faʻafouina o enzymes i le pancreas e oʻo atu ai i lona faʻamaloloina ma le faʻaleagaina o mea o loʻo siomia ai, lea e faʻaateleina ai le aʻafiaga o le necrosis pancreatic.

O le iʻuga, e mafai ona faʻaleagaina le okeni o le tino, ma o le puipui o le toto ma le meaʻai e faʻataʻoto ai se mea e ono lamatia ai le toto. O le fulafula o le pancreatic, poʻo le pancreatitis, o se faʻataʻitaʻiga puipuia o le tino i le faʻamaloloina o le tino o le exocrine toto. Aʻo iai nisi o aʻafiaga taua e aofia ai i le fomaʻi, o faailoga o le tino pancreatitis e tutusa ma faailoga o le sepsis. O faʻalavelave faʻalavelave o le pancreatitis e faʻaaoga ma / poʻo foia le ateo le le mautonu o galuega a le manava ma le totoina o le toto, faapea foi ma le gasegase palatini (amyloid dystrophy) i le 10% o mataupu e tau atu i le oti.

Mafuaʻaga o Pancreatitis

O le mea moni, o soʻo se mafuaʻaga e afua ai le faaleagaina o selamela e aʻafia ai le leaga o le faiga o le enzyme production. O mafuaʻaga masani ia o le tino pancreatiti:

  • soona ava malosi
  • faʻaogaina togafitiga,
  • sili atu tuinanau mo meaai gaʻo,
  • bulimia
  • gasegase o le tino
  • faʻaleagaina masini i le vaega o le manava,
  • faʻatoʻateleina o le mutation
  • fomaʻi vascular
  • iuga o le le faʻamautuina o le faʻasologa.

Ae ui i lea, o le mafuaʻaga sili ona taua e mafua ai le faateleina o osofaiga a le tino pancreatitis i luga o le lalolagi atoa o le gallstone disease, lea, i le isi itu, o le taunuuga o se gasegase alualu i luma o le oona ma alcocreatitis alcohol.

O faʻamaoniga o le tino pancreatitis e maua i tausaga taʻitasi i le 10-50 tagata i le 100,000 tagata.

E faʻapefea ona faʻamautu faailoga o le tino pancreatitis?

O le aioiology o le tino pancreatitis, o ona faailoga ma togafitiga i tagata matutua ma tamaiti, e faalagolago atoa lava i le natura o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina. E le o manino le faʻamalama o le falemaʻi i le le mautonu o le pancreas. O suʻesuʻega o pancreatitis e manaʻomia ai nisi suʻesuʻega faafomaʻi. O faʻataʻotoga faʻafomaʻi masani o le:

  • ogaoga tigaina o le tino,
  • taʻavale
  • vomia o mea oona gastrointestinal,
  • kesi, fulafula ma fusi,
  • fiva
  • saoasaoa o le fatu rhythms (tachycardia),
  • o faʻafitauli o le faʻafitauli o le gastrointestinal tract.

I le tasi vae tolu o tagata maʻi, ona o le solia o le suamalie, o le samasama o le paʻu ma mata o le mata ua fuafuaina. O loʻo i ai se mea e taua o le faʻasusu. Faatasi ai ma le faʻaalia o nei faailoga, e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. I totonu o le pancreatitis, e manaomia se valaau a le falemaʻi.

Togafitiga o le tino pancreatiti

O le togafitiga o le tuufaatasiga o se maʻi vaivai o le maʻi o lona uiga o togafitiga nei mo pancreatitis:

  • meaai meaai mo 3-5 aso,
  • ave togafitiga analgesic
  • afaina o le tino.

Afai o le mafuaʻaga o le gallstone faamaʻi, ona tatau loa lea ona aveese le gallbladder.

Pe a oo mai i le pancreatitis, o le taumafa o se mea e sili ona manaʻomia le falemaʻi e mafai ona faʻaitiitia ai le tiga i totonu o le vailaʻau faʻatele, faʻaitiitia le taotoga, vomiting ma isi faailoga o le mumū o le pancreatic inflammation.

Togafitiga o le tino pancreatitis (vitio):

E sili atu ona faigata le mafaufau i se faʻalavelave matuia o se osofaiga ogaoga o pancreatitis. Mai nai aso muamua po o aso ole faʻamaʻi, e mafai ona e talanoa e uiga ile ono aʻafiaga. O se togafitiga talafeagai e filifilia e puipui ai le salalau o le mumū i mea o loʻo siomia ai. I lenei tulaga, o meaʻai faʻatoʻaga ma le falemaʻi e faʻaaogaina, e aofia ai e le gata na o fualaau faʻatau, ae o vailaau faʻamaʻi. I se tulaga ogaoga, e filifili fomaʻi le aveeseina o le tino atoa (resection) poʻo se vaega o le okeni ma duodenum. Afai o le tagata maʻi e ola pea i le tino pancreatitis, ona leai lea o le gafatia e fai ai galuega o le endocrine, o le a tatau i le tagata ona ave ni enzymes o le pancreatic ma le inisalini.

O a maʻi pancreatitis?

O le a le pancreatitis ma le auala e togafitia ai. O le pancreatitis o se gaioiga e le afaina ai i totonu o le okeni o totonu ma fafo o le pulelaa - o le pancreas. O se vaega atoa o faʻamaʻi ma faʻamaʻi ua faʻamaonia i lenei igoa. Pe a togafitia le pancreatitis, e tatau ona faʻavasega mea o faʻamaʻi o loʻo natia i lalo o le faʻaogaina o le inflammatory.Ua vaevaeina e le Lalolagi International Organization faamaʻi pipisi:

  1. Laveʻa gaioiga. E faʻafuaseʻi ona tupu faʻafuaseʻi i se ata o le falemai, o le falemaʻi faʻafuaseʻi i le matagaluega o gastroenterology e talafeagai.
  2. Faʻasologa masani, e aofia ai le ava pancreatitis ma isi ituaiga. O le atinaʻeina o pancreatitis e masani ona masani ona maua mai i se foliga laititi.
  3. Pancreatic cyst. O le faʻaalia o se mea faʻaleagaina o le tino o se taunuuga o faiga le lelei ma faʻaleagaina.
  4. Pseudocyst. Le taunuʻuga o se gaioiga faʻapitoa poʻo le faʻalautele. O loʻo faʻaalia i le faaputuputuina o se aofaiga tele o le vai o le pancreatic o loʻo siʻosiʻoina i mea filogia.
  5. Pancreatic steatorrhea. E atiina ae i le tala o le pancreatitis masani ma o loʻo faʻaalia i le solia o le tulafono faatonutonu o le gaogao e fesootaʻi ma le gaogao ma le inu o gaʻo.

O le pancreatiti gasegase e vaevaeina i le ova ma le pancreatic necrosis, faʻapea foi le pancreatitis talafeagai, lea e tupu i fomu nei:

  • maai
  • faʻaauau
  • afaina
  • subacute
  • purulenti.

O ituaiga o pancreatitis e vavaeeseeseina e ala i le faʻaalia o faʻamaoniga ma iuga o suesuega suʻesuʻe. O le tiga o le faailoga autu lea i le afaina o le pancreas.

Faatasi ai ma ituaiga o pancreatitis e masani ai, o mea faʻalavelave ma faʻalavelave faʻalavelave e iloga. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi muamua o loʻo faʻaalia i le oti o siama o le pancreatic faatasi ai ma le toe suia o tisipenisione ma fesoʻotaʻiga faʻatasi ma le faʻavaeina o mea e leai ni mea. I lenei tulaga, o galuega uma o le faʻaaogaina i totonu ma totonu o le tino ua leiloloa e tusa lava pe maeʻa togafitiga o pancreatitis ma le faʻaumatiaina o mafuaaga o le maʻi. O se filifiliga tuʻufaʻatasia o le faʻatusatusaina o le pancreatitis - o le taunuuga o le faia o faʻamalamalamaga i fafo atu o le tino, i parenchyma ma membranes.

O le pancreatitis e le o le faʻalavelave e faʻaalia i le fausia o maʻa i le tino o le gland, o le faʻalauteleina o vaʻa ma le fibrotization o suʻalaʻau. Atrophy o sela e maua ai enzymes e tupu.

O le faʻasolosolo o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e taʻitaʻia ai i le tele o necrosis pancreatic, lea e eseese i le vaega o le faʻaleagaina. O lenei ituaiga o pancreatitis o se mea e afaina ai, aua o le faaiuga o le pancreatic necrosis o le pathological ma le anatomical ma e le faʻaaogaina i le tulaga o se siama.

O tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le gasegase e tatau ona iloa mea uma e uiga i pancreatitis. Ole faʻalavelaveina ole faatinoga a le pancreas o le a taʻitaʻia ai le vavaeeseina ma le faʻavaeina o enzymes talafeagai mo le faʻamavaeina o meaʻai ma, o le iʻuga, i le solia o le faiga o le tino. O le gaosia o hormones taua - inisalini ma glucagon - o le a suia i le taimi o le mumū, lea o le a mafua ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi pipisi, pei o le maʻisuka.

O faailoga muamua o pancreatitis o loʻo faʻaalia ai soʻo se suiga i totonu o le tino o le pancreas ma le gaioiga galue.

Aʻo suʻesuʻeina le pancreatitis, mafuaʻaga ma faailoga, ia manatua galuega taua e faia e le pancreas:

  1. Auai i metabolic process during digestion.
  2. O le gaosia o hormones (inisalini ma glucagon) e auai ai i le gaosiga o le tino o le tino.

O le masini o le pancreas e matua faigata lava. O le tino e tulaga ese i lona fausaga ma e leai se sui mo le galue masani. O faiga uma lava o se faʻaleagaga natura e le mafai ona faʻafitia.

Mafuaaga o Pancreatitis

O le afaina o le pancreatic e faaosofia ai faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai i tagata.

  1. Gallbladder maʻi. O le biliary dyskinesia, o le fausia o maʻa, ma le tele o gaioiga i luga o le gallbladder o le a taʻitaʻia i taimi uma i le atinaʻeina o le tino pancreatitis pe afai e le mulimulitaia le auala e tausia ai le ola maloloina.
  2. Manua o gasegase gasegase. Gastritis, duodenitis, colitis, enterocolitis, maʻi suka ma isi faʻamaʻi mafai.
  3. Faʻataʻi o le ate ma faʻavasega: cirrhosis, hepatitis.
  4. O se gasegase o le tino o le a mafua ai ona faia se gaioiga i totonu o le okeni, ona o le gaosiga o le faateleina o meaola eletise e gaosia i le toto, lea e afaina tele ai le parenchyma.
  5. Iniseti O faʻamaʻi pipisi o le tino, e mafua ai le faʻaumatia faʻafuaseʻi o le pancreas. Mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻamaʻi o le hepatitis, fomaʻi.

O mafuaʻaga o pancreatitis e fesootaʻi ma tulaga faʻalavelave e eseese.

  1. Fafagaina. O le tele o meaʻai e mafua ai le gasegase e maua mai ai le tele o le vai inu, lea e tau atu ai i le faateleina o le gaioiga o le okeni, faʻateleina le fausia o le vai inu, lea e amata ona afaina tele ai mea o loo siomia ai.
  2. Ava malosi.
  3. Manua i le manava.
  4. Faʻaaliga faʻapitoa.
  5. Faaaoga masani o gaʻo, falai, meaʻai vevela, mea vevela.
  6. Aveina o fualaau.

O se mafuaaga talafeagai o le pancreatitis o le a le talafeagai i le atinaʻeina poʻo le fausaga o le pancreas ma le totoga o le tino, faapea foi ma le vaʻaia o le tino.

Tulaga o Pancreatitis

O fomaʻi e faʻamaonia le mamafa o pancreatiti:

O laʻasaga taʻitasi o kalave e fetaui ma se faʻamaoniga faapitoa:

  1. O le pumera o le edema. O le siama Cellma ma lo latou oti mulimuli ane o uiga lelei ia, faatasi ai ma le faʻaogaina o le tino i totonu o le tino, o totoga vavalalata. O loʻo i ai le inisua o le tino ona o le faʻaaogāina o mea leaga o le pancreas, o se faʻalavelave matuia i le soifua maloloina lautele, o se taunuuga maliu e mafai ona maua ma le le sailia o se fesoasoani faafomaʻi.
  2. Laʻasaga faʻamalolo. O loʻo i ai se faʻaogaina o le manogi o meaʻai e faʻaaogaina i totonu o le okeni, o le faʻalauteleina o le vevela o le tino, ulia i luga o le mucosa gastric atonu e foliga mai ona o le faateleina o le fausia o enzymes pancreatic, o le atinaʻeina o le laisa ona o le fula o le ala.
  3. O le pancreatic necrosis o loo faamatalaina i se faagasologa o le purulenti ma e o faatasi ma le fausia o le phlegmon, abscesses, fistulas ma mea e aofia ai purulenti, lea e mafai ona tafe atu i isi totoga.
  4. Cholecystopancreatitis. E afaina ai le afaina o le gall and its ducts, septicemia poʻo le septicopiamia, e mafai ona amata le gasegase i totonu. Maualuga lamatia o le alu i le laulau o taotoga.

I le leai o se togafitiga faafomaʻi i se falemaʻi, o le olaga o se tagata e lamatia. A maeʻa le togafitiga talafeagai, amata le taimi o le toe faʻaleleia, lea e faʻailoaina e tolu vaega o le malosi: agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O le vaega mulimuli, i le itu, ua vaevaeina i:

  1. Le vaega o le vaivai. O le puipuiga lautele o le puipuiga o le tino ua faaitiitia, ua faaleagaina ai le tino o le tino. E tuʻuina atu ma isi faʻamaoniga i foliga o faʻalavelave pipisi, o le atinaʻeina o thrombophlebitis, o foliga vaaia o le atuatuvale ma le maʻi o le asthenic.
  2. O le toe faʻaleleia o le vaega e faʻaalia i le foliga mai o se vailaʻau faʻamalosi, o le atinaʻeina o le maʻisuka, poʻo se faagasologa masani.

O le pancreatiti o aso e vaevaeina e faʻalagolago i faʻamaoniga faifaipea:

  • mamanu
  • tiga
  • faʻaauau
  • pseudotumor.

E tusa ai ma le umi o le gaioiga, o le mumū o le pancreas e faʻagasolo i ni vaega:

  • Enzymatic (3-5 aso),
  • Faʻaauau (6-14 aso),
  • Sequestration (mai le 15 aso),
  • Esoto (mai le 6 masina).

Faʻavasegaga o le pancreatitis e le tele o suiga o le necrotic:

  • Ematau, poʻo le faʻaogalua - laʻititi laʻitiiti,
  • Laititi siaki o le siaki maualuga - faʻalelei
  • Manua tele-lautele o le necrosis ma le maʻi o le hemorrhagic - auala ogaoga,
  • O le numera atoa ma le subcotal necrosis e tautala i le oti.

O ituaiga uma o pancreatitis e eseese i le falemai, togafitiga ma taunuuga mo le tino o le tagata.

Faailoga i se foliga tino

O faʻafitauli o le pancreatitis e eseese i le vasega faapitoa, e fuafua i le laasaga o le faagasologa o le mumusu ma le mamafa o le faʻafitauli o le maʻi.

Faailoga o le tino pancreatitis:

  1. Paʻu E masani lava o se uiga "fusi", e susulu i le itu tauagavale, i itu uma e lua, i le taufaatau taugata i le itu tauagavale. O tiga e tutoatasi mai le taumafa o meaai, e le taofia e vailaau.
  2. O le fetolofi, e le aumaia ai le toomaga, toe fai, o le aisa, muʻamuʻu, belching, manava, papū. O faʻafitauli o le Stool e tutoatasi mai le taumafa o meaai ma faʻafefe le tasi i le isi i le vaiaso muamua: fuga, afaina.
  3. Faateleina le maualuga o le maualuga o le toto.
  4. Tachycardia.
  5. O le faateleina o le vevela o le a tutupu ona o le atinaʻeina o le purulent process. O le maualuga o numera, o le faigata o le faagasologa.
  6. Pallor poʻo le lanu samasama o le paʻu e fesootaʻi ma le fulafula o le pacreatic ducts.

I le gaioiga laititi o le atinaʻe, e tatau ona togafitia i le falemai le pancreatitis.

O faʻamatalaga e le faʻaogaina o pancreatitis e mafai ona tupu pe a togafitia le faʻaleagaina o le myocardial, o le ulutala poʻo le osofaʻiga o le tino o le appendicitis, o le mea lea, e tatau ona vaʻaia saʻo le faʻamaʻi.

Faailoga o se faagasologa masani

O le afaina o le pancreas ina ua maeʻa le pancreatitis e mafua ai le atinaʻega o se faagasologa masani. O le ata o le falemaʻi e ese lava le eseesega mai faʻamaoniga o se gaioiga gaioiga. O se suiga i laʻasaga o le faʻamagaloina ma le faʻateleina o le uiga o le faʻamaonia. O le fesuisuiai o faailoga o le pancreatitis e mafua ona o le le tausia po o le solia o le taumafataga, faʻavalea o le ava, popolega popole.

Faailoga o se maʻi faʻamaʻi i tagata matutua:

  1. Paʻu i le pancreas, agaʻi i le hychochorium. E faateleina i le faateleina o le malosi faaletino, solia o le taumafataga, tulaga faigata. Ina ia iloa po o fea e afaina i le pancreatitis, e saogalemu le taʻuina po o le fea vaega o le pancreas ua faia ai suiga fulafula.
    * O le afaina i le siʻu o le okeni o le a mafatia i tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium,
    * Faatasi ai ma le mumu o le ulu, o le tiga e maua i le itu taumatau o ivi,
    * O le itumalo atoa o le a tiga i le gaioiga o le tino i le tino o le gland.
  2. Faʻafitauli o le faleoloa, e faʻaalia e le uumi umi o le manava, lea e suia i le tele o le taʻavale. E tupu lenei mea ona o le le lava o le gaosiga o enzymes talafeagai mo le faʻamavaeina o meaʻai. O foliga vaaia o le faateleina o le gaosiga o le kesi e fesootaʻi ma le faateleina o le tuputupu ae o meaola ninii.
  3. O le mamafa o le paʻu e masani lava ona fesootaʻi ma le leai o se manaʻo.
  4. Teteeina o le paʻu: pallor, faʻamago, samasama, e le tele - cyanosis o tamatamai lima.
  5. O le atinaʻeina o le anemia, hypovitaminosis, le faʻaaogaina ona o le le lava o le gataiina o meaai.

I vaitaimi o le faamagaloga, e lagona ai e se tagata le lelei, o nisi taimi e maitauina ai le ogaoga ma le le mautonu o mea.

O le a le mafuaʻaga o le maʻi pancreatitis?

O faamai o le biliary tract ma le alcohol alcohol account mo le sili atu i le 80% o le mafuaaga o le aanologia o le pancreatitis. O totoe 20% e mafua mai i isi mafuaaga.

O le faiga tonu mo le atinae o pancreatitis i le mataupu o le faalavelaveina o le sphincter o Oddi ma le gallstone po o le microlithiasis (sludge) e le o manino, ae peitai, o lenei mea e mafua ona o le faateleina o le mamafa o le tino. O le taumafa ava malosi (> 100 g / aso mo le 3-5-tausaga) e mafai ona mafua ai le faʻavaveina o le palatini o enzymes pancreatic i le lumenia o nai pancreatic ducts. O le faʻaaogaina o le pule faʻatasi ai ma nei polotini masini atonu o le mafuaaga lea mo le vave faʻafouina o enzymes pancreatic. O le faʻaleagaina o le ava i totonu o nei tagata gasegase e mafai ona mafua ai le maʻi pancreatitis ona o le faʻafouina o enzymes pancreatic.

Ua maua ai le tele o suiga e fuafua ai le vavave i pancreatitis. Muamua, o le sui autasi o le suiga o le citisic trypsinogen gene, o le mafuaaga lea o le pancreatitis i le 80% o mataupu, faatasi ai ma se talafaasolopito o aiga. I isi tulaga, o fesuiaiga e maualalo ifo i totonu o le penisini ma e le masani ona faʻamalosi i le falemaʻi, sei vagana ai suʻesuʻega faʻavae. O faʻafitauli o le gasegase e nafa ma le cystic fibrosis, lea e fesoasoani i le faateleina o le lamatiaga o le toe foʻi mai o le pancreatitis.

Tusa lava pe o le a le tala, o le palacreatic enzymes (e aofia ai trypsin, phospholipase A2, ma le elastase) e faʻaaogaina saʻo i totonu o le gland. Enzymes e afaina ai le tino, faʻagasolo faʻatasi, ma faʻapogai ai se gasegase leaga, gaosia o cytokines. O lenei mea e mafua ai le mumū, fula, ma o nisi taimi e le mautonu. Faʻatasi ai ma le pancreatitis, o le mumū e faʻapulaʻa i le pancreas, o le olaga nei e itiiti ifo ma le 5%. I le pancreatitis ogaoga, o le mumū matuia e matauina i le maʻi o le necrosis ma le hemorrhages i le gland ma le tali atu i le tino, o le olaga faaletino e oʻo i le 10-50%. A maeʻa le 5-7 aso, e mafai ona pipisi faʻamaʻi pipisi i le siama o le tino o le tino.

O enzymes galue ma cytokines e ulufale i totonu o le manava e mafua ai ona alu atu le vailaʻau oona ma le suavai i totonu o le manava o le manava; o enzymes e ulufale i le siosiomaga masani e mafua ai se tali le lelei o le lelamata lea e mafai ona oo atu ai i le maʻi tigaina o le manava ma le fatu fatu. O aʻafiaga faʻaleleia e masani ona mafua mai i le faateleina o le mafai ona gafatia ma le faʻaitiitia o le masini vascular. O le Phospholipase A2 e manatu e faʻaleagaina ai membranes membranes o mama.

I le pe tusa o le 40% o tagata gasegase, o le faʻaputuina o le tino o le panicreatic o le enzyme-o-tino ma mea e gaosia i le tino o loʻo faʻavaeina i totonu o le paʻu ma o loʻo siomia ai. I le afa o mataupu, o le faagasologa e fofo faʻafuaseʻi. I isi tulaga, o lenei mea e le faʻaleagaina o le a faʻamaʻi pe faʻapipiʻiina foi le pseudocysts. E leai se mea e faʻaaogaina e le pusi ma le epithelial lining. E mafai ona faʻalavelave faʻamaoni i le toto, totoʻa, poʻo le faʻamaʻi.

O le oti i nai aso muamua e masani lava ona fesootaʻi ma faʻafitauli o le cardiovascular (faʻatasi ai ma le faʻalavelave matuia ma le fatu fatu) poʻo le le atoatoa o le manava (ma le hypoxemia ma o nisi taimi e tupu ai le maʻi o le manava o le tino). O nisi taimi o le oti o se taunuuga o le faaletonu o le fatu lua ona o se mea e taofia ai le matemateina o le myocardial. O le maliu pe'ā mavae le vaiaso o maʻi e mafai ona mafua mai i le faʻamaʻi pipisi poo le malepelepe o le pesi.

Pancreatitis Pancreatitis

Togafitiga o pancreatitis ma faailoga ma soʻo se tikeri o le atinaʻeina o le maʻi e tatau ona vave. I ni faʻafitauli iloga, o togafitiga e faia i totonu o le falemaʻi ma le tofiaina o ni mea faʻalavelave faʻaleagaina e toe faʻafoisia ai le paleni vai masima i totonu o le tino ma puipuia le faʻamalolo. O le malulu i totonu o le manava e faʻagesegeseina ai le gaosia o enzymes e aʻafia ai le gaʻo o le tino o le mumū mumū. O le faʻamanuiaina o se taumafa malosi o se laasaga tāua i luga o le auala e toe faʻaleleia ai. E fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai e faʻamalolo ai le tiga.

O le pancreatic inflammation i le gaosiga masani o le pancreatitis e manaomia ai togafitiga i luga o se mea mai fafo. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻalavelave lelei o le tagata soifua, ua faailoa mai ai se matagaluega gastroenterological. O vailaʻau ua faatonuina e faʻaititia ai le tiga, poloka poʻo le taofiofi le gaosiga o le gaosiga o enzymes.

O le a le mea e fai pe a fai o le oona o le paʻu:

  1. Aua le 'ai pe inu.
  2. Taʻu i tua ma taumafai e malolo.
  3. Aua le inu ava.
  4. Faʻaaogā le malulu i le pancreas.
  5. Valaau i se falemaʻi.

Auala e togafitia ai togafiti a tagata

Togafitiga o pancreatitis e faia i vailaau ma atonu o le faʻaaogaina o isi metotia. Faʻaitiitia le mafuaʻaga o le tiga ma se taumafataga o le auala autu lea i le toe faʻafoʻisia o galuega masani a le gland.

Ua faatonuina e le fomaʻi le togafitiga autu ma tuuina mai faʻamatalaga auʻiliʻili e uiga i isi fua.O le filifiliga - pe faapefea ona togafitia pancreatitis ma pe faʻapefea ona faʻaaoga vailaau masani, o le puipuia lea o le toe foʻi mai o le maʻi.

E faʻafefea ona faʻamaluluina le mumu o le pancreatic:

  • chamomile
  • yarrow
  • ufi
  • flax fatu
  • Barberry bark ma vine,
  • Sage
  • calendula
  • immortelle
  • suauu o sana,
  • aʻa
  • laulaau laʻau, strawberries,
  • elecampane
  • fogalaau aʻa
  • aulaʻau
  • St. John's wort

Faatasi ai ma se tuufaatasiga o teuteu o le vao, o le a lelei le alualu i luma. Brew otaota i le auala masani e faʻaalia i luga o le pusa ma le inu e amata i nai tootoo i luga o se manava gaogao. Vaʻaia le tulaga o le tino, le faʻaaogaina o meaʻai e oʻo i le 100-150 ml i le aso.

I le iloaina o le auala e togafitia ai le pancreatitis, ia manatua o meaʻai e tatau ona i ai mea nei:

  • antispasmodic,
  • filifili
  • faateleina le manaʻo
  • faamalosi lautele o le tino.

E le tatau ona faatuai le mauaina o ia lava faaputugatupe mo le silia ma le 2 masina.

Pancreatitis Diet

O se togafitiga lelei mo pancreatitis o le mulimulitai mulimuli i le meaai na faatonuina e lau fomaʻi.

  1. Meaʻai e oʻo i le 6-7 taimi i le aso.
  2. E mafanafana meaai.
  3. Se aofaiga o le vai, e aofia ai vai inu i le vevela o le potu.
  4. Laititi vaega o meaai.
  5. Lelei vevela togafitiga-faʻavelaina, taʻavale ma tao tao.
  6. E talia le anapogi.
  7. Oti i le gasologa o le tausaga.
  8. Faateleina le tele o polotini i le sauniuni o le lisi.

O ituaiga uma o pancreatitis e mafai ona faʻaaogaina i togafitiga o togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaleleia o meaʻai i le taimi o le vevela o le mumū. O oloa faasaina atoatoa e:

  • gaʻo, falai, ulaula,
  • suamalie suamalie
  • ava malosi
  • faasao
  • paluga pata
  • fualaau suamalie ma fualaau faisua.

O le mataupu faavae o le taumafa mo faʻamaʻi pipisi o le pancreas o se lagona agavaivai i le okeni.

Pancreatitis Prevention

O le aʻafiaga o le puipuiga e faʻaititia i meaʻai lelei, tausia o se soifua maloloina lelei ma togafitiga vave o faʻamaʻi pipisi. O aʻafiaga o pancreatitis pe a mavae se faʻamaʻi i le taimi o le olaga atoa o le a osofaia ai se tagata:

  • ogaoga ogaoga
  • le lamatiaga o le toe faʻafoʻi o le maʻi,
  • le atinaʻeina o isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

O le a le pancreatitis ma le mea matautia, e tatau i tagata uma ona iloa. O le atinaʻeina o mea mataʻutia ma le gasegase, faapea foi ma le taunuuga o le maʻi, e faalagolago i le maʻi.

O faʻafitauli matuia o le a avea ma faʻamaʻi o le eleele, o le atinaʻeina o le pancreatic necrosis, lea o le a mafua ai ona aveesea le tino o le okeni.

O nisi taimi e aʻafia ai totoga o isi tino o le tino: maʻi fatu cardiovascular, respiratory system, o le ai ai le atinaʻeina o sepsis poʻo faʻamaʻi pipisi o le faiʻai.

O le a se mea e mafai ma e le mafai ona faia i le tino pancreatitis?

O se meaʻai maloloina ma meaʻai lelei i totonu o le pancreatiti gase o se mea e manaʻomia muamua mo le vave faʻafouina o le okone. O mataupu faavae o mea taumafa paleni mo pancreatitis e le ese mai fautuaga a le falemaʻi mo le mumū lautele o le pancreas, ma aofia ai mea nei:

  1. I le 2-3 aso muamua, e fautuaina le tagata maʻi e fiaai. O lenei faiga e faʻatagaina ai oe e mālōlō ma toe faʻafoʻisia le pancreas. O le tagata gasegase e mafai ona naʻo le vai inu e leai se kesi.
  2. A maeʻa ona faʻasolosolo le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻapitoa o le auala laʻititi, e manaʻomia e se tagata ona mulimulitaʻi i se taumafa malosi mo aso e sosoo ai.

O faʻataʻitaʻiga uma o mea taumafa e faia i le faʻasologa o togafitiga togafitiga ile falemaʻi ile falemaʻi.

Taʻiala lautele o taʻiala

Lisi o le laulau meaai 5 mo pancreatitis, na atiina ae e Soviet nutritionists taʻitaʻia e M. I. Pevzner - o le filifiliga aupito sili lea ona lelei o taumafa faafomaʻi. O le mataupu autu o le togafitiga o meaʻai, e pei foi o le pancreatitis, o le vaega o mea taumafa i vaega laiti 5-6 taimi i le aso.
O lapisi e tatau ona saunia e aunoa ma le masima ma le suka, ma le tele o mea taumafa i le ituaiga pepa, mea manogi ma isi mea faapena. O meaai e le tatau ona falai ma susulu. O le filifiliga sili mo meaai lelei i totonu o le pancreatitis mumū o loʻo kuka ma / poʻo mea taumafa. Ina ia faatelevaveina le faʻaogaina o le gaioiga, e sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia ai i le suavai poʻo le kuka. E le gata i lea, o tagata fai meaʻai ma gastroenterologists e fautuaina le inu i le 2 lita o le vai i le aso. O lenei aofaʻiga e aofia ai, ae le gata mai i, mea inu vai - soup, broths, ma isi. O meaʻai ma 'ai i le po e tatau ona alofia. O meaai i aso taitasi e le sili atu i le 1800-2200 kcal.

Faasaina ma Faasaina oloa

I totonu o le pancreatitis, e pei o le masani ai o faʻamaʻi o pancreatic, o loʻo i ai le faʻasaina o nisi ituaiga o oloa. E mafai ona maua se lisi faʻatatau o le pancreatite mai le tagata faufautua faʻapitoa poʻo le fomaʻi. O le taumafa fautuaina e tatau ona amanaʻia tausaga o le maʻi, tulaga o le physiological, itupa ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Lisi o mea faʻatagaina ma faʻasaina faasaina i totonu o le pancreatitis:

Isi mafuaaga o pancreatitis:

  • hypertriglyceridemia,
  • malfunctions i le suauu totoga o le tino glandular,
  • cystic fibrosis,
  • afaina o le uremic hemooli,
  • hyperparathyroidism
  • afaina o le tino
  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le autoimmune
  • faʻalavelaveina o ala o le pancreas poʻo le lanu samasama taatele,
  • faʻaleagaina galulolo ma glands ao taotoga,
  • le pulea lelei o fualaau faasaina,
  • o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o vailaʻau faʻamaʻi, mumps, mycoplasmosis, pneumonia, siapatitis,
  • eseese gasegase gastrointestinal.

O le pancreatitis gasegase e mafai ona tupu i ni faiga se lua:

  • faigofie - okeni ma faiga e faʻaleagaina. O le maʻi e tali lelei i togafitiga, toe vave maua mai,
  • O le faaletonu o mea e faʻaalia i totonu o le tino ma gaʻo, o le necrosis o le tino, abscesses ma cysts e le o aofia ai.

O le ata o le faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi i se tulaga ogaoga e mafai foi ona tuʻuina atu ma:

  • o loʻo i ai se faaputuga o vai i totonu o le gland,
  • afaina o le tino ma le necrosis,
  • uila pepelo
  • i totonu o le gland po o luga o tisipenisi e lata ane i ai, o le a faaputuputu le pusiki.

Lapatai suʻesuʻega o le maʻi pancreatitis

O le maualuga o le maʻisuka amylase ma le lipase e faateleina i le aso muamua o le tino pancreatiti ma toe foi i le masani pe a uma le 3-7 aso. O le lipase o se faailoga sili atu lea mo le pancreatitis, ae o le maualuga o le enzymes e mafai ona faateleina i le le atoatoa, faapea foi ma isi faamaʻi o le tino o le tino (e pei o le ulutala o le tino, le faʻaaogaina o vaʻalele, faʻalavelave o le intestinal). O isi mafuaʻaga o le tele o amylase o le serum e aofia ai le gasegase o le gland salivary, macroamylasemia, ma fomaʻi e faʻamalosi amylase. Amylase ma le lipase maualuga e mafai ona tumau pea pe a fai e faaleagaina le tino o le tino i taimi muamua o le faamai, lea e mafua ai ona faaitiitia le pulefaasoa o le enzymes. O le tino o tagata gasegase e maua i le hypertriglyceridemia e ono aofia ai se inhibitor o loʻo faʻasalalau i totonu o le toto, lea e manaʻomia ai le faʻasalaga ao lei tupu le vevela amylase.

Amylase / le faʻamaonia o le creatinine e le lava le lagona lelei poʻo le faʻamaoni i le faʻamaʻi o pancreatitis. O lenei faailo masani e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le macroamylasemia i le leai o pancreatiti. I le macroamylasemia, o le amylase e fesootaʻi ma le immunoglobulin serum e maua ai se taunuuga sese ona o le faateleina o le amylase.

O le vaevaega o le amylase o le tino i le pancreatic type (p-type) ma le salivary type (s-type) o le isoamylase e faʻapupulaina ai le tulaga faʻamaonia o le maualuga o le amylase. Ae ui i lea, o le maualuga o le p-type e faʻapuputeleina foi i le le atoatoa o le tino, faapea foʻi ma isi faʻamaʻi tuga o tino o le tino, lea e suia ai le clearance amylase.

O le numera o leukocytes e masani ona faateleina i le 12,000-20,000 / μl. O le alu ese o le suavai i totonu o le manava o le tino e mafai ona faateleina le hematocrit i le 50-55%, ma faʻaalia ai le ogaoga o le mu. E mafai ona tupu mai le hyperperglycemia. O le faʻasalaga o le calcium i le serum ua faʻaititia i le aso muamua o le faʻamaʻi ona o le tulaga lua o le "soap" o le Ca "ona o le tele o le gaosiga o gaʻo gaʻo, aemaise lava i lalo o le gaioiga o le lipase pancreatic. O le Serum bilirubin e faʻapupula i le 15-25% o tagata gasegase ona o le panma o le edema ma le faʻamalosi o le pule masani.

Faʻamatalaga faʻapitoa o le tino pancreatiti

E mafai ona faʻaalia le faʻavasegaina o le eletise o le gasegase masani e faʻaalia ai le faʻaopoopoga i le pancreatic duct region (faʻaalia ai le mumū muamua ma, o le mea lea, o le pancreatitis), gallstones ua fuafuaina, poʻo le faʻalavelave i le toto i le itu tauagavale i luga o le manava poʻo le vaega o le mesogastric (o le "faʻapupulaina" o le tootoo laiti, intestines poʻo le faʻalavelave duodenal). E mafai ona faʻaalia e se uʻamea o le pusa ia le elevalea poʻo le faʻamalosi (e masani ona agavale poʻo le lua, ae e seasea lava i totonu o le vavao saʻo).

Afai e le o faʻamalamalamaina ia suʻesuʻega, e tatau ona faia se faʻatautaia o le ultrasound e suʻesuʻeina ai le faʻaaogaina o le cholelithiasis poʻo le faʻafefe o le pulelaa masani (lea e faʻaalia ai le faalavelaveina o le vaeluaina o le biliary). E mafai ona faʻaalia foliga elemene o Pancreatic, ae o le gas i totonu o le manava e masani lava ona faʻalavelave le pancreas.

CT faʻatasi ai ma le vaʻaia faʻafeeseeseaʻi e masani ona faʻatagaina ai le faʻamaonia o le necrosis, faʻaputuina o le vai, poʻo le pseudocysts i le tulaga o le pancreatitis siama. O lenei suesuega e faapitoa lava le fautuaina i mataupu o le ogaoga o le pancreatitis poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli (e pei o le faʻamaoniga poʻo le leukocytosis ma le fiva alualu i luma). O le eseʻesega faʻafeeseeseaʻi e faʻamalosia ai le amanaiaina o le necrosis o le pancreatic, ae mafai ona mafua ai le necrosis pancreatic i vaega e maualalo le faʻaalu (o lona uiga, ischemia). O le mea lea, o le CT faʻamalosia le faʻaleleia atili e tatau ona faia pe a maeʻa togafitiga faʻasolosolo ma le faʻaumatiaina o le faʻamalolo.

Afai e masalomia le masalomia, o le puncture punouai o le uila, o le vaega o le faʻaleleia o le vai poʻo le ncrosis i lalo o le CT faʻatautaia ma le manaʻoga o le suavai, faʻapipiʻiina ma le Gram ma le faʻatinoina o le aganuʻu. O le faʻamaoniga o le tino pancreatitis ua faʻamaonia e le lelei o le faʻaleagaina o le toto, aemaise lava i le i ai o le paʻuina o le potu toe retresite i le taimi o le CT o le vaeluaga o le tino. O le faʻaaogaina o le MP cholangiopancreatorygraphy (MRCP) i le faʻatinoga e faigofie ai ona suʻeina le auupega o le pancreas.

Atinaʻe Atinaʻe

Aʻo galue le pancreas masani, o le enzymes o loʻo gaosia e faʻasaʻo i totonu o le lumenia o le duodenum ma ua faʻaaogaina i lalo ole aʻafiaga o ni mea e foia ai. O le mea lea, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le faʻaogaina o otaota e maua mai - o le vaevaeina o aʻafiaga, gaʻo ma gaʻo gaʻo i ni mea faigofie.

Ae ui i lea, mo le tele o mafuaʻaga ua faʻamatalaina i luga, o le faʻamalosia o le enzyme e mafai ona amata i totonu o le gland lava ia. O loʻo i ai se vailaʻau o ona masini ma lo latou oti mulimuli ane, edema ma le faʻamalosi o le gland tissue i le vaeluaga o le vai, spasm o le vasculature ma le toto le mama i totonu o le okeni. O le tele pancreatic conduct ua poloka. O le vai pancreatic e le maua ai le auala e masani ona alu ese ai, e faʻavaivaia ai ma osofaʻi le vevesi o enzymes oona e faʻasaga ai le glandular tissue.

O le pancreas e faʻateleina le lapopoa, muamua na te atiaʻe se mea faʻapitoa (leai se afaina). O loʻo i ai se faʻafefeteina o se vai ua tumu i le malosi o le enzymes i totonu o le vaega o le manava, visceral (e ufiufi ai totoga o le manava o le manava) ma o le palatini o le peritoneum e le fiafia. O loʻo faʻapipiʻiina namu ma o le mea e maua ai le tiga, lea e maua ai le tamaoaiga, e ita. I le taimi muamua, o le tiga e tupu tuusao i le suʻesuʻeina o le pancreas lava ia - i le agavale o le pute ma le toe foʻi i le pito i lalo. Ona tiga ai lea o le manava atoa, o le peritonitis e atiina ae.

O le tele o enzymes ma oloa a le necrosis o loʻo faʻapipiʻi i totonu ole moega lapisi, faʻalauteleina le inu ava, vevela le vevela, faʻateleina le pulusili, faʻaitiitia le toto toto. O le tagata gasegase o loʻo i ai le tiga o le tiga. Microorganisms (E. coli, Clostridia, Staphylococcus aureus, Proteus, ma isi) ulufale atu i le ogaeleele mimiti e ala i auala tuga mai le gaʻo. O le Peritonitis e avea ma purulenti ma e matua faigata lava ona togafitia, o le olaga faaletino i lenei vaitau e oo atu i le 70%.

Faʻaleleia i le fale

O maʻi i le taimi o le faʻamagaloina e fautuaina e tausisi i le faigamalo o galuega ma le malologa. E faasaina le ulaula ma inu ava malosi. Togafitiga faʻapitoa mo togafitiga - faʻatasi ma le faʻamagaloina faifai pea ma le leai o ni faʻamaoniga. O faʻamalositiga o le balneological faʻatasi ai ma vai o le hydrocarbonate o loʻo maualalo i lalo o le eleele. O Yessentuki, Truskavets, Morshin, Zheleznovodsk, Borjomi. O le faʻaeteete tele e tatau ona faia faʻatasi ma togafitiga o le physiotherapeutic, na faia faʻatasi ma le faʻamagaloina faifaipea.

I totonu o le pancreatitis, o le maʻi le tumau e masani ona tuai. E le faʻalagolago tele i le soifua manuia o le tagata maʻi, ae i le atoaga o le leiloloa o le faʻaleagaina o le lotoifale (palpation, sonographic, ma isi) ma faʻailoga suʻesuʻe. I nisi o tulaga, e manaʻomia se taimi le tumau pe faigaluega tumau e ala ile VKK. O galuega e fesoʻotaʻi ma le mamafa o le tino, faʻalavelavega o le tino, faʻalavelave i le manava, faʻafesoʻotaʻi ma vailaʻau oona, ma galuega e faʻalavelave ai le faʻaaogaina o mea taumafa e faʻasaina.

I le ogaoga, gasegase, lapisi pancreatiti e aunoa ma togafitiga, faʻalavelave le atoatoa, e mafua ai le le atoatoa o le vaega III poʻo le II.

Tuua Lau Faamatalaga