Taumafa o le maʻisuka

O le maʻisuka faʻamalosi e masani ona atiina ae i se ituaiga insulin-tutoatasi. I lenei tulaga, o le maʻi ua amata lemu ma faasolosolo malie le alualu i luma. Uluaʻi faailoga e aliali mai i ni nai masina poʻo ni tausaga foi.

I le fausiaina o se togafitiga faʻapitoa, o loʻo i ai pea avanoa i se tino masani e mafai ona taui mo le solia. E tofu lava le tagata ma lana lava tamaoaiga, ma faʻatasi ai ma le faʻamaogaina o faiga faʻavae uma, o le faʻamaʻi e alu ai le alualu i luma.

Mo le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o se sootaga taua ole pathogenetic o le fausiaina o le tetee i le insulin, lea e faʻaalia mai i le gasegase o le kulukose i totonu o masini.

Glucose o se punaoa malosi mo ituaiga uma o sela. Afai o nisi mafuaʻaga e le mafai e sela ona faʻaaogaina le kulūkose mole mole, ona laʻititi lea o lona laʻititi i le toto. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tino se masini e totogi ai. O le a le taui?

Taui mo le maʻisuka e mafua ona o le amataina o le kulupu o le gaosiga o le kulukose i le faʻaaogaina sili atu o le glycogen i totonu o musika. E le gata i lea, o le faʻavaeina o gaʻo mai gaʻo, ua faʻalauiloaina, ma o se taunuuga o lea mea na faʻavaeina ai le tino.

Afai e sili atu i le fatuga o le mea e sili ona mataalia, o le kulūkose e aliali mai i le urine, faʻapupulaina le glucosuria. I lenei tulaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le fesuiaiga o taui i le isi laasaga o le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ua faʻamatalaina vaega o lona ala:

  • Faiga faʻatupeina (glucose masani pe maualuga maualuga)
  • Fogafiti faʻatumu (glucosuria ma le atinaʻeina o faʻasalaga o le uluaʻi laasaga e matauina),
  • Taumafaiga - maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le tele o faʻafitauli mai isi faʻalapotopotoga o okeni.

O le sootaga taua i le togafitiga o lenei vaega o le maʻisuka o le vave maua lea. Ole laʻasaga o le taui e leai ni faʻamaʻi, o le mea lea e taua tele le foaʻiina o le toto mo le suʻesuʻeina o suʻega suʻesuʻe.

Faʻamatalaga o le maʻisuka totogi

O le auala autu mo suʻesuʻega mo le maʻisuka e mafai ona taʻua o suʻega suʻesuʻe i fale suesue mo le kulukose toto. I le avea ai o se tulafono, o ia ituaiga suʻesuʻega e aofia ai pe a fai ni fomaʻi.

Ma le isi, o ia suʻesuʻega e mafai ona faia i le fale. O falemaʻi ei ai le tele o ituaiga suʻega suʻega poʻo masini faaeletonika e fua ai le suka o le toto.

I faʻataʻitaʻiga o fale suʻesuʻe, o faʻamatalaga autu o faailoga nei:

  • Glucose o le toto
  • Urine sua
  • Urine acetone
  • Le i ai o le hemoglobin glycosylated.

Glucose o le toto i se tino soifua maloloina e le sili atu i le 3.3-5.5 mmol / L. I le taimi nei, o le faʻaiuga ua fai si laʻititi lava ma o se mea e oʻo i le 8 mmol / l e mafai ona faatagaina. I le vaega totogi, o le faailo atonu e masani pe sili atu i le 8 mmol / L.

Suga i le urini e aliali mai pe a maeʻa le maualuga o le kulutose (maualuga atu i le 14 mmol / l) ma faʻaalia ai se faʻalavelave o le faʻaleagaina o togafitiga. O se iloiloga lelei o loʻo faʻaalia ai se laʻasaga o le faʻamaʻi.

O foliga mai i le mimilo o le acetone e tupu pe a uma le ketoacidosis i le toto. Ketoacidosis poʻo le faʻasologa o tino o le ketone e tupu pe a amataina le gaioiga o gaʻo faʻatasi ai ma le fausiaina o tino o le ketone.

I le ketoacidosis, o le sosolo o le paʻu ma se manogi manogi mai le gutu e aliali mai. O sea faagasologa o se uiga lelei o le tulaga o le taufaasese ma se maualuga o le toto toto.

O se tasi o metotia faʻamalosi sili ona mataalia o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated i le toto. O le a lenei mea

O le hemoglobin glycosylated e maua i le tuufaatasia o le hemoglobin ma le kulūkose molecule. O lea faʻapitoa e tumau ma tumau i le toto i le taimi atoa o le hemoglobin (120-125 aso).

O lenei faailo e mafai ai ona iloilo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo le fa masina ma faia ai se iloiloga faʻatusatusa o ona oso.

O le mea lea, mo se suʻesuʻega auiliili, ina ia iloa ai le tulaga o le faʻamaʻi poʻo le fetuunaiga o togafitiga, ua faatonuina le toto e fuafua le hemoglobin glycosylated.

O le suʻega o le faapalepale o le glucose e faʻaaoga i le amataga o le maʻi. O le malosi o le kulukose e fuafua e faʻaaoga ai se fofo tuʻufaʻatasiga i le fua faatatau o le 75 g mo le 1 kg o le mamafa o le tino.

E fua le suauu i luga o se manava gaogao ma pe a uma le itula lona lua pe'ā uma ona fai le fofo. Afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le 8.1 mmol / l, ona latou fai mai lea o se suega le lelei.

E tusa ma le 8, 1 mmol / L i le 11.2 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le vaivai o le kulukose. O le mea lea, o se suʻesuʻega faʻapalepale fesoasoani e faʻamaonia ai le maʻi i le vaega totogi o le maʻisuka.

O le ituaiga totogi o le maʻisuka o loʻo i ai se laʻititi laʻitiiti o le faʻaleagaina o le maʻi. O suiga mai isi totoga ma polokalama e le o iai. E mafai ona pulea le suka i le toto i togafitiga.

E tele taimi e iloa ai lenei ituaiga o le faamai i le ituaiga o maʻisuka II, aua o le maʻi e amata lemu ma faasolosolo malie. Faʻamataʻu faʻamatalaga, e mafai ona fetuutuunai le kulūkose e faʻaaoga ai se meaai lelei filifilia.

O le auala autu o togafitiga mo le maʻisuka totogiina o le togafitiga o meaʻai.

O le togafitiga o le maʻisuka i le vaega o taui o loʻo i ai mataupu faavae nei:

  • Faʻaitiitia le aofaʻi o le kalori i aso taʻitasi i tulaga faʻatusa e tutusa ma le malosi na faʻaalu,
  • Faʻaitiitia le mea e maua mai i mea e faigofie ona faʻaaogaina (carbohydrates, oloa gaosi falaoamata, oloa o le falaoamata),
  • Faʻaleleia le taua o taumafa i aso taitasi e ala i le aofia ai o meaai faʻamalosia i vitamini ma minerale,
  • Le faʻaaogaina o meaʻai ei ai le tele o fiber ma filo faʻamalositino, aʻo latou faʻalavelave i le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le manava,
  • E sili ona lelei le faʻaaogaina o se meaʻai faʻasalaga ma se faʻaitiitia o vaega ma le faateleina o taumafataga i aso taitasi.

O le togafitiga o meaʻai e fesoasoani e faʻaopopo ai le taimi tau totogi mo le maʻisuka ma faʻaleleia le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi.

I le taimi nei, e tele oloa eseese i luga o maketi ua faʻamaonia mo le faʻaaogaina e le maʻisuka. E faia i le faaaogaina o mea suamalie ma e le faateleina le kulukose o le toto.

O le mea lea, o le lisi o le maʻisuka maʻi atonu e ese mai i le lisi o tagata soifua maloloina. E mafai ona aofia ai laʻau 'aina ma pusa e faʻaaoga ai mea faʻapitoa faʻatagaina.

O faʻataʻitaʻiga autu o le falemaʻi mo se taumafataga ua filifilia lelei o faailoilo nei:

  • Tulaga masani o le kulukosesese poo se laʻititi laʻititi e oo i le 8-9 mmol / L i luga o se manava gaogao,
  • Le lava le suka i le urine
  • Le lava o le acetone i le urine
  • E le iloa le hemoglobin Glycosylated,
  • Aʻo faia se suʻega o le toleniga o le glucose, naʻo le solia o le faapalepale e iloa (o le maualuga o le kulukose i le toto e le sili atu i le 13.9 mmol / l),
  • O faʻataʻitaʻiga a le falemaʻi e agamalu (polydipsia, polyphagia, polyuria, paʻu o le tino, manava le manava).

O le faʻaaogaina o fualaʻau o le suka e maualalo i le suka pe a amata ona maua se maualuga maualuga o le kulukose i se tulaga o togafitiga o meaʻai. O nei faailoga e faʻaalia ai le suiga o le faʻamaʻi i le isi laasaga - o le vaega o le faʻasologa.

O le umi o le taui e mafai ona taua ma oʻo lava i le ola-umi. O le faʻamaʻi muamua o le faʻamaʻi ma togafitiga faʻapitoa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le uila vave, o lea la e vave vave ona pasia le tulaga o taui. A aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini, o aʻafiaga mai le tele o okeni e atiaʻe.

O le tau o le taui o loʻo faʻaalia i le ituaiga 2 o le maʻisuka ma ua avea o se vaega taua o lona togafiti. Ole taimi faʻatonutonu o mea taumafa e mafai ona faʻagesegese le ala o le faʻamaʻi ma le atinaʻeina o ona faʻafitauli.

Taui mo lenei faʻamaʻi

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka totogiina, ei ai lona maualuga o le kulukose o le toto e latalata i masani. O lenei tulaga e mafai ona ausia pe afai e te mulimuli i se meaʻai, o le maʻisuka masani ma fai ni faʻafitauli faaletino. O se taumafataga mo tagata mamaʻi taitoatasi e atiina ae faʻapitoa, mafaufau i gaoioiga faaletino ma galuega. O meaai i aso taitasi e tatau ona lava maualuga e faʻaalu ai le tau o le malosi. E tatau ona 'ai faʻatasi - 5-6 taimi i le aso,' ai sina vaega itiiti i le taimi. Suamalie ma suauu gaʻo uma ua faʻaaogaina atoa.

O nisi taimi o nei fuataga e le lava e faatumauina ai le maualuga ole kulukose. Ma, e faʻatonutonuina le maualuga o le glycemia, o le inisalini e faʻatinoina i le tagata maʻi poo le suka e maualalo le suka e faʻamaonia.

Le natura o taui

O loʻo maua i le maʻisuka tausisia ma faʻafitauli masani o le kulūkose toto. Ina ia ausia lenei tulaga, o le faasaʻoina o meaʻai ma le usitai i se fesoasoani faapitoa. E leai se taua tele o le faʻaaogaina o le tino.

I nisi tulaga, o nei fuataga e le lava e faatumauina ai le kulūkose masani.

Tulaga o taui

Faʻalagolago i le tulaga o le maʻi, e tele ituaiga o togafitiga. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi vaega nei ole taui ole maʻisuka:

  1. Taumafa - i lenei setete, e mafai ona tausisia tulaga masani ole kulukose. O le aʻafiaga o faʻafitauli i lenei tulaga e itiiti lava. Mo le totogiina o togafitiga, togafitiga vai, pule o le inisalini, faʻataʻitaʻiga o meaʻai ma le taʻaloga o taaloga.
  2. Taaloga - o loʻo faʻaalia i se tulaga vavalalata lea o loʻo i ai le kulukose i le va o le totogi ma le taʻaloga. O se taufaamatau o aʻafiaga leaga o loʻo i ai. Ae mo le tupu mai o faailoga o taunuuga le lelei, e sili atu le taimi nai lo le taimi o le taupulepulega.
  3. Faʻasalaga - faʻatasi ma se faʻaopoopoga o le kulūkose. O le tulaga e faʻaalia i le maualuga o faʻafefe o faʻafitauli.

Totogi Filifiliga

Ina ia mafai ona manuia le taui o le maʻisuka, e tatau ona faia nisi o suʻega i taimi uma. Taʻiala tau taui o le maʻisuka e aofia ai:

  • Glucose volume - fuafuaina i le toto ma le urine,
  • O le hemoglobin glycated,
  • Maua i totonu o le mimi
  • Fructosamine
  • Lipidogram.

O le hemoglobin glycated

Hemoglobin o se porotini o iai i totonu o le toto. O lenei elemene nafa ma le tufatufa o le okesene i le tino atoa. O se uiga iloga o lenei elemene o le mafai lea ona puʻeina se mole o le okesene ma faʻamautinoa ai isi faʻagasologa.

Ae ui i lea, o le hemoglobin e mafai foi ona maua ni kulukose mole molemoa. O le iʻuga, ua maua ai le hemoglobin glycated, o se tino maualuga malosi. O lenei faailoga lea e mafai ai ona tatou faʻatusatusa le maualuga o le kulukose i le past 2 months.

O le mea lea, o lenei faitioga e taua tele mo le faʻamautinoaina o le ogaoga o le faʻamaʻi ma le lelei o togafitiga. E fesoasoani e fuafua ai le ituaiga o taui mo le faʻamaʻi.

Ina ia iloilo le maualuga o ia ituaiga o hemoglobin, o le a faʻaaogaina se metotia faʻamalosi-kemikolo poʻo se chromatography o fesuiaiga o ion. E masani lava, a maeʻa le suʻesuʻega muamua, o lenei faailoga o le 4.5-7.5%, pe a uma le faalua - 4.5-5.7%.

O le maʻisuka faʻatupeina e tuʻuina atu ma se parakalafa e 6-9%. Afai e maua se pasene maualuga atu, o le a faʻamaonia ai le leai o se aoga o togafitiga ma se taua tele ole glucose.

Lipidogram

O lenei faʻataʻitaʻiga faʻamalositino e fesoasoani e fuafua ai le mataupu lipid i totonu o le toto.

Mo le faʻatinoga o lipidograms, e faʻaogaina ai se metotia ata photometric. Ina ia faia lenei mea, foaʻi toto mai se vein.

Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa, e tatau ona e mulimuli i nei fautuaga:

  • Taofi le ulaula 30 minute ao leʻi faia le suʻesuʻega,
  • Aloese mai le atuatuvale
  • Aua le taumafaina le 12 itula aʻo leʻi suʻeina.

Faʻafetai i le faʻatinoga, e mafai ona fuafua le aofaʻi o le cholesterol, o se faailoga o le atherogenicity, o le maualuga o triglycerides, lipids of different densities. O le taui atoa mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faamatalaina e:

  • Triglycerides - 0-2.25 mmol / L,
  • Atherogenicity - 2.2-3.5,
  • Cholesterol - 0-5.2 mmol / L,
  • Laititi maualalo lipoproteins - 0.13-1.63 mmol / L,
  • Laʻu vaivai lipoproteins - 0-3.3 mmol / L,
  • Laʻau maualuga lipoproteins - 1.03-1.55 mmol / L.

O le tauvaga ma le taufaasese o togafitiga o loʻo faʻaalia e maualuga maualuga. O lenei mea e faʻamaonia ai le matautia o le lamatiaga o le atherosclerosis, stroke, faʻatoʻa fatu fatu, osofaʻi fatu.

Sugar volume

Glucose pito i tua e manaʻomia ona iloiloina i le 5 taimi i le aso. Ae e le o tagata uma lava e mafai ona faia le tele o suʻega. O le mea lea, o le tapulaa aupito maualalo o taualumaga e 2 taimi - ile taeao ma le po. Ina ia faia lenei suʻesuʻega, faʻaaoga se glucometer.

O le maʻisuka ituaiga 2 e totogi lelei e manaʻomia se suʻesuʻega faalemasina. Afai o le maualuga o le kulukose i le urine e 12-15 mmol / l, o le taualumaga e tatau ona faia soo. E masani lava, e le tatau ona aofia ai le suka i le urine. Afai oi ai, o le suʻesuʻega faaopoopo o loʻo faʻaalia i le acetone content in urine.

Ina ia iloiloina ia taiala mo le totogi o le maʻisuka ituaiga 2, o le suʻeina o fasi pepa e faʻaaoga e suia ai la latou lanu pe a faʻaalia i le urine. Afai ua lava le lanu, ua faailoa mai ai le sili atu o le acetone i le urine. E le o se ata lafoia manino e iloa ai se tau maualalo.

Puipuiga o Faʻafitauli

Ina ia taofia le atinaʻeina o taunuuga le lelei, e taua tele le faʻasaʻoina ma le faatumauina o le maualuga o le suka i le toto. Ole taui lelei mo le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona fai e aunoa ma le inisalini. Faʻatasi ma togafitiga 2, e le talafeagai lenei mea, i le noatia ma le fai fuafua i le faasologa i aso uma, meaʻai ma faamalositino.

Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, o tulafono mo le faia o se meaai e le suia. E tāua le tausisia o ia fautuaga:

  • Faʻatau le suka ma le gaʻo meaai,
  • Tuuina atu le fiafia i ituaiga agamalu o togafitiga - vevela, tao tao,
  • Fai meaai lelei,
  • Maʻea uma le suka,
  • Faʻaititia le tau o le masima - o lona maualuga e le tatau ona sili atu i le 12 g i le aso,
  • Paleni mea o kalori o oloa ma le tele o le malosi e faʻaaoga.



Ina ia manuia le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga, i le faaopoopo atu i le faʻamautuina o le meaai, e tatau ona e faia taga nei:

  • Vaʻaiga i taimi taʻitasi le maualuga o le kulukose,
  • Tuʻuina se siosiomaga lelei o le mafaufau,
  • Alu i totonu mo taʻaloga.

E taua le mafaufau o le le atoatoa po o le mamafa tele o le tino e matua lamatia ai le maʻisuka. Latou te aʻafia ai le faʻavae mo le taui mo le maʻisuka ituaiga 1, e mafua ai le faateleina o le kulukose. E fautuaina e tagata tomai i aso uma e fai ni taʻaloga pe faia ni tafaoga pupuu.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faʻafomaʻi, e faʻaleleia le tulaga o le maʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga nei:

  • O le hemoglobin glycated 6-7%,
  • O le mamafa e itiiti ifo i le 140-90 mm Hg. Art.,
  • Normal cholesterol
  • Hypoglycemia i le taeao 5.5 mol,
  • Le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai.

O loʻo maua i le maʻisuka faʻatasi ma le maualuga o le kulūkose maualuga. O lenei tulaga e le mafua ai faʻafitauli ma mafai ai e oe ona taitaia se olaga masani. Ina ia ausia taunuuga lelei, e taua tele le mulimuli manino i togafitiga faafomaʻi.

Togiaso o taui

O taiala mo le iloiloga o le maʻisuka totogi, o fructosamine ma le hemoglobin glycated. Pe a togafitia se faʻamaʻi, o le taulaiga o loʻo i luga o le tikeri e totogi ai.Talu ai ona o le faʻafitauli o le gasegase o le tino e pei o se faʻalavelave faʻapupulaina lemu i le faʻasalaga o le faʻamaʻi, ona pisia ai lea o le maʻisuka e le mafua ai le le atoatoa o le vaai ma le faaletonu o le tino. Ma o le taui taui ua maua i le ituaiga 2 o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le aʻafia, maua ai le hyperglycemia masani, lea e fesootaʻi ma le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto. O se taunuuga, o le kulukose e fusifusia i mea eseese o loʻo salalau i totonu o le toto. O na faʻaaliga o le vailaʻau faʻasolosolo o le kulukose o loʻo atagia i mata ma fatuga.

O le oloa o le glucose faʻamalosi e faʻapipiʻi le hemoglobin. O le taunuuga o le fusifusia o le kulukose i le molemoa hemoglobin e tupu i lela mumu toto. O le hemoglobin glycated e fesootaʻi ma le hyperglycemia mo se vaitaimi e 4 masina. O le tele lena o vailaʻau mumu e ola. O lona uiga, pe afai, i le faaiuga o lo latou olaga, o le hemoglobin e tumau pea i le glycosylated, o lona uiga, mo le 4 masina maualuga le maualuga o le kulukosesesesegase na matauina i totonu o le toto.

O lenei faailo e faʻaaogaina e iloilo ai le matuia o le maʻi, le aoga o le togafitiga, faʻapea foi ma le maualuga o le taui mo le maʻisuka.

Auala e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin

Mo le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, o le metotia o le fesuiaʻiga o chromatography poo le auala e faʻaaogaina ai le immunokemical o loʻo faʻaaogaina.

I le suʻesuʻega muamua, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated i tagata soifua maloloina atoatoa o le 4.5-7.5% o le hemoglobin atoa. I le suʻesuʻega lona lua, o nei fuainumera e 4.5-5.7%.

O maʻi e maua i le maʻisuka faʻamalosi i taui masani e 6-9% hemoglobin glycated. Afai o lenei faailoga e sili atu i le 9%, o loʻo taʻu mai ai o loʻo maua le maʻisuka faʻateleina. O le a le uiga o lenei mea? O lona uiga o le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto e le mafai ona tausia i soo se auala lava. O le laʻasaga o le taufaasesega atonu o se taunuuga o mea sese i le taumafataga, faʻaaoga sese o fualaau o le suka, ma isi.

Carbohydrate metabolism o taui faʻalelei:

  1. o le pasene o le hemoglobin glycated i le taui e 6-7%, ma le faʻasalaga - 7.1-7.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 7.5%,
  2. o le pasene o le anapogi anapogi ma taui o le 5.0-6.0%, faatasi ai ma le faʻasalaga - 6.1-6.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 6.5%,
  3. o le pasene o le glycemia postprandial i le taui e 7.5-8%, ma le faʻasalaga - 8.1-9.0%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 9.0%,
  4. o le pasene o le glycemia i le taimi e momoe ai e 6.0-7.0%, faatasi ai ma le suʻega - 7.1-7.5%, faatasi ai ma le decompensation - sili atu i le 7.5%.

O le faʻailoga lona lua lea e fuafua ai le tikeri o le maʻisuka o le fructosamine. O lenei vailaau ua faia i le taimi o le fusia o le kulukose i masini plasma. Afai o le faʻateleina o le fructosamine i le plasma toto ua faʻalauteleina, o lona uiga i le 14-21 aso mulimuli, o le maualuga o le kulūkose sa maitauina i le toto. Ona o le malosi e fuafua ai le maualuga o le fructosamine, e mafai ona pulea le tulaga o le maʻi.

E masani lava, o le fructosamine i le toto e le sili atu i le 285 μmol / L. I le tele o le fructosamine ma le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e mafai e se tasi ona faʻamasino le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o le cardiovascular system. Faatasi ai ma le tulaga tauia o le maʻisuka, o lenei lamatiaga e itiiti, faatasi ai ma se foliga e le masani ai, o se auala, ma o se foliga e le mafaatusalia e maualuga.

Fuafuaga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine

O le tulaga o lona soifua maloloina e faʻalagolago i le taua o le tagata maʻi e iloa ona pulea lona maʻi. O le tagata maʻi e tatau ona fuafua i taimi uma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le maualuga o le kulukose i le urine ma le aofaiga o le acetone i le urine.

O le glucose toto e siakiina 4-5 taimi i le aso. Ae o lenei mea lelei. E le mafai e tagata uma ona fai lenei faʻataʻitaʻiga i le tele o taimi, ae e tatau ona manatua o le itiiti ifo o suʻesuʻega e manaʻomia ona fai 2 taimi i le aso: i le taeao i luga o se manava gaogao ma le afiafi. E mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi le kulupu ma le suʻega.

O maʻi e maua i le maʻisuka taui taui e mafai ona fuaina le suka i le masina. Ae peitaʻi, afai o suʻega faʻasolosolo e faʻamoemoeina le i ai o le suka i le urine i se faʻamasinoga o le 12-15 mmol / l, o ia suʻesuʻega e tatau ona faʻateleina ona faia. O le mea lelei, o le suka i le urini e le tatau ona i ai, o lona auai o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le tulaga o le taufaasese o le maʻisuka. Afai e maua le suka mimi, e tatau i le maʻisuka ona toe iloilo ana meaʻai ma meaʻai, ma e tatau i le fomaʻi ona faatonu se eseesega o le inisalini poʻo le suia o le papalama ua uma ona faatonuina.

Afai e maua le suka i le urine, e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo e fesoasoani ai e iloa tino tino (acetone) i le urine. Mo lenei suʻesuʻega, o loʻo faʻaaogaina foʻi fasi pepa faʻapitoa. O le tuʻuina atu o sea ituaiga i totonu o le uila, e mafai ona e iloa pe faapefea ona suia le lanu. Faʻalagolago i le saturation lanu, o le mea e maua i le acetone i le urine ua fuafuaina. E tusa ai ma nei faailoilo, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga e fesoasoani e faaleleia le tulaga o le maʻi.

Faʻailogaina le maʻisuka faʻamaonia, o loʻo matauina faailoga nei:

  • toto sugar 3.5-8 mmol / l,
  • urine sugar sugar 0-0.5%,
  • toto maualuga e le sili atu i le 130/80 mm Hg,
  • mamafa o le tino i totonu o taʻaloga masani.

Tuua Lau Faamatalaga