Faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka e aofia ai le faʻaleagaina o le toto (faʻamaʻi maʻi o le maʻisuka). O le diabetic angiopathy o se vascular vascular lion lea e salalau uma i vaʻa laiti ma vaʻalele ma laʻau tele. Faatasi ai ma le toilalo o tamai vaa, e pei o arterioles, venules ma capillaries, microangiopathy e atiina ae. I le faaleagaina ai o vaʻaia ma mea tetele, o le macroangiopathy e atiina ae. Microangiopathies e mafua ai le faaleagaina o fatu ma mata. Faatasi ai ma macroangiopathies, ua aafia ai vaa o le fatu, faiʻai ma ipu tetele o pito i lalo. O le matafaioi taua i le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka e mafua mai i le faateleina o le toto suka.

Maʻi Suka

I le soifuaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le tumama o loʻo faia ai se vaega taua tele. E aofia ai ma le tumama o le tagata lava ia, tausisia o le tumama o le fale, lavalava, meaai, ae faapea foi le atinaʻega o gaioiga faaletino, togafitiga faafomai, faamalositino, ma le aveesea o masaniga leaga. O le faamalositino ma isi vai faʻaaogā (faʻapipiʻi, faʻaaogaina, faʻailo poʻo le taʻele) e faʻamaʻaʻa ai le tino, faʻateleina lona tetee atu i faʻamaʻi.

Tausiga o vae.

O le matautia o le faaleagaina o vae i le maʻisuka e maualuga tele. E i ai foi se manatu o le maʻi o le maʻisuka vae. I le faaleagaina o le faga o le nerve, o toto toto, o le lagona lelei ma le toto i le tele o vaega o pito i lalo ua faasolo ina faaitiitia. I nei tulaga, o seevae masani e mafai ona mafua ai le faaleagaina o vae, vaevaega, ma le atinaʻe o le gangrene maʻisuka. Faʻaleagaina o le vae e taʻitaʻia ai le fausiaina o vaega o le faʻateleina o le mamafa i luga o le eleele. O le taunuʻuga o se maʻi mumusu o masini mūmū o le vae faʻatasi ai ma le faʻavae mulimuli ane o maʻi pipili. E le gata i lea, o soʻo se faʻaleagaina o le paʻu ma le maualuga o le glycemia ma le lē lelei o le toto e oʻo atu ai i le faʻamaʻiina o manua i le salalau o faʻamaʻi pipisi i le gaogao ma le osteoarticular apparatus. O togafitiga o le maʻi suka o se faʻalavelave faigata ma umi. Ae o faʻamaʻi ma faʻafitauli e mafai ona aloese mai le faʻaogaina o mea puipuia mo le tausia o vae.

Mataitu le tulaga o vae.

O maʻi uma o le maʻisuka tatau ona vaʻaia lelei ona vae i aso uma i le malamalama lelei. E tatau ona totogia faapitoa le: suiga o le paʻu i avanoa vavalalata. Mo faʻamaʻi pipisi, faʻafesoʻotaʻi faʻamataʻu se tagata faʻataʻitaʻi. Keratinized skin, cracks, corns i luga o tamatamailima - o nei mea uma e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o se gaioiga faʻafefe.

Fufulu ou vae i le taeao ma i le afiafi e faʻaaoga le vai mafanafana ma le vevela o le 37-38 ° C.

Faaaoga se sipuni vaivai ma se fasimoli le mautonu e fufuluina ai ou vae.

Ole umi o le bath baths e le silia le 5 minute.

A uma le fufuluina, solo lelei ou vae, aemaise lava avanoa vavalalata, ma se solo vaivai.

A oʻo i le faʻaaogaina o vae, aua nei faʻaaogaina ni mea faitino ('ie, peʻa lima, galu), pusa sima, uʻu. Paʻu le paʻu paʻu ma se maʻa.

E faʻapipiʻi fao, faʻaoga seleulu ma pito i tua ma tipi fao naʻo saʻo.

Filifiliga o seevae.

Afai e te filifilia ni seevae sao ma ni vae, e mafai ona e aloese mai le atinaʻeina o le maʻi o le "maʻisuka vae."

E masani lava, o seevae e tatau ona maua ai le mausali (seevae ma lace e faʻaleleia lelei sooga o vae), o se mulivae lautele ma lalo, o se lagolago faʻalagolago mo vae.

O seevae e tatau ona tele: o le lautele o le seevae e tatau ona tutusa ma le lautele o le vae (i le maualuga o le sooga muamua o le lima matua).

O le pito i luga o seevae e tatau ona faia i mea masani.

Filifili ni seevae i le aoauli. Lelei le paʻu i le taimi nei ao leʻi tuʻuina seevae, siaki i totonu ma lou lima e vaʻaia ai pulupulu (faʻafefeteina, vavao faʻamalosi).

Le faʻasolosolo poʻo le vavau o seevae o se faailoga o le le talafeagai. I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Afai e te afaina lou vae, ona tatau lea ona e faia mea nei:

faʻamaʻi le manua i vailaau faʻamaʻi (aloese mai le faʻaogaina o vaifofo: iodine, lanumeamata lanu meamata, ao latou natia le vaega o le mumū),

E le tatau ona e faʻaaoga pe o le suauu po o le siama o le bactericidal e aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi,

faʻaaoga se mea vevela, siama ma le faʻaofuina i le manua.

I le olaga i aso faisoo, e sili atu le faʻaogaina o totini faigofie (totini), lou lapoa poʻo le numera tasi e tele ma faʻatasi ai ma se faʻaogaina itiiti o filo synthetic. Socks poʻo totini e tatau ona suia i aso uma. E oo lava i le fale, e le tatau ona e savali e leai ni seevae, e le manaʻomia foi ona fai ni seevae i ona vae.

O le faatumauina o le fati i le olaga i aso faisoo o se itu taua i le faatumauina o le ola maloloina. Muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga i le suia o le galuega ma le malolo, mataala ma momoe. Faatasi ai ma ituaiga uma o faafiafiaga, o le mea pito i sili ona taua i le physiologically o le moe. O ona faaletonu e faʻavaivaia ai le aoga o togafitiga o le maʻisuka. Ina ia mautinoa le vave momoe ma le moe umi, ua fautuaina:

• o le taumafataga mulimuli e le itiiti ifo i le 2 itula ao lei momoe (e na o maʻi e faʻaaogaina le inisalini e faʻamalolo ma e faigofie ile tulaga o le hypoglycemic - e fautuaina mo ia tagata gasegase e ave se taumafataga o le taeao 30-40 minute ao le i momoe - fualaau aina, kefir ),

• savali ile afa itula i le ea fou,

• momoe i se nofoaga vaʻalele,

• i luga o le moega e tatau ona maua se tulaga lelei, tulaga masani, malolo,

• ia faʻamalie lelei le maso, e mafai ona e suʻe i le tino-hypnosis.

O le fesili o le manaʻomia ona faʻaaoga fualaau momoe ma mea faʻavae e filifilia e le fomaʻi taitoatasi.

Fomaʻi

O le maʻi suka - O se faʻamaʻi e alu faatasi ma se tagata i lona olaga atoa. O lea tulaga i le tele o gasegase e masani ona mafua ai le atuatuvale, leai se fiafia i le lalolagi i fafo. O le endocrinologist e tatau ona faʻatautaia i taimi uma ia talanoaga a le mafaufau ma tagata gasegase ma tagata o lona aiga, ma faʻamalosia e faʻapea o le saʻo lelei ma le togafitiga, e mafai e le tagata gasegase ona taitaia se olaga masani, faʻataunuʻu ona tiute faʻapitoa ma e le lagona le maualalo. E taua tele le fatuina o se tulaga lelei o le mafaufau mo le tagata maʻi i le galuega, i le aiga, ia siosiomia ma le malamalama, tausi.

O le tausisia o tulafono faatonutonu e sili ona taua mo tagata i togafitiga o inisalini. E tatau ona taʻua iinei o le taimi o le pulega o le inisalini e faatatau i le taumafaina o meaai e eseese. Inisalini e mafai ona faʻatinoina vave aʻo leʻi 'aʻai, 10-15 minute ao leʻi' aʻai, ma isi. O le va o le tui ole inisalini ma le taumafa o mea taumafa e le sili atu i le tasi le itula. O le taimi o le puleaina o le inisalini e fesootaʻi ma se taumafataga e matua patino lava. O lenei mea ua fuafuaina e le fomaʻi. E le o tagata uma o loʻo i totonu o le fale, o le siosiomaga o loʻo galue e faʻavaeina se mea e masani ai i aso uma, latalata i le falemaʻi. E ui lava i lea, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona ogatasi ma faiga masani i aso taʻitasi, e faavae i luga o mea moni. O le tulaga o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka, manuia, galue malosi e faalagolago tele i le tausisia o le tulafono, lea e le tatau ona pei o se avanoa.

O le alu i togafitiga togafitiga, o nisi o gasegase o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻamoemoe lelei i se taimi ao leʻi oʻo i le malaga ma i luga o le auala e taofi le matauina o le faʻatulagaga faatonuina, lea e afaina ai le soifua maloloina. Ina ia faʻaitiitia taunuuga, e tatau ona faʻaalu le taimi faaopoopo i le nofoaga ina ia mafai ai ona toe faafoi le tagata maʻi i se tulaga masani ma amata togafitiga atoatoa. E tatau foi ona faamamafa le mea lava e tasi mo tagata mamaʻi e faamaeʻaina se togafitiga togafitiga, pe a latou faatagaina i latou lava e soli le faatulagaga faatonuina i le faaiuga o le latou nofo, ma o nisi taimi i luga o le auala i le fale.

O le manuia o togafitiga i le vateatea, e pei o isi togafitiga, e mafai ona tumau i le maʻisuka pe afai e matua mataʻituina le faʻatulagaga faatonuina. I le faʻatulagaga faʻatulagaina, o ona elemene o le eletise e taua (meaʻai, inisalini, suiga lelei o galuega ma malologa, tumama, gymnastics, taaloga, ma isi), ae na o le mea lea e fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina.

Manatua i le maʻi

Mo le tausia lelei o le soifua maloloina, faʻamalosia galuega maualuga ma le puipuia o faʻafitauli, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina togafitiga faʻapitoa ma puipuiga i le olaga i aso faisoo. O ona manaoga autu o loʻo taua i lalo:

1. O le faavae mo le togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka o le taumafataga lea. O suālaʻau, mea faʻafiafia, semolina, sisiva gaʻo, ava malosi, pia, vine, fualaau suamalie i luga o le suka e tatau ona faʻaesea mai le taumafa i aso uma. Faʻatapulaʻa taumafa mea taumafa i le gaʻolaʻo faʻamalosi (gaʻo falala, pateta ma cereals, fua suamalie suamalie). O meaai e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau suamalie, susu, cheese cheese. O le 'ai i se taimi faʻamalamalamaina e tusa ai ma le puleaina o le inisalini e taua tele.

2. E manaʻomia se faʻamalamalamaga masani i aso taʻitasi. O le ala mai i le taeao, gaioiga galue (suʻesuʻe), pulega o le inisalini, meaʻai ma vailaau faʻaaoga, malologa malolo, moe i le taimi e tatau ona faia i se taimi faapitoa. Aloese mai le mafaufau ma le faaletino. Aso Sa e tatau ona faʻaaogaina atoatoa mo gaoioiga i fafo.

3. Mulimuli i togafitiga a le tagata lava ia ma togafitiga o le tumama. O aʻoaʻoga faʻale-tino, taaloga (e le o malosiaga faʻapitoa) ei ai se aoga aoga i luga o le metabolism, faʻaleleia atili le glucose, faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini, faʻafaigofie le ala o le maʻi, ma faʻateleina le lelei.

4. O vailaau faatonuina e tatau ona faia i se taimi ua faʻamalamalamaina. Suiga o le vailaʻau, suia le fualaau ma aemaise lava le le faʻamaloloina e le taliaina e aunoa ma le malamalama o le fomaʻi.

5. Tausisia le mama ma le faʻamalosi pe a fai le inisalini. E tatau ona suia ia nofoaga o tui ina ia faʻaauau pea le inisiua i le eria e tasi e le sili atu ma le 1-2 taimi i le masina.

O tagata e mauaina le inisalini e mafai ona atiaʻe tulaga o le hypoglycemic. O faailoga muamua o vaivaiga, o le gatete o lima, o le vevela, o le gaogao o laugutu, laulaufaiva, fiaaai, fenumiai, agai i se tulaga le iloa (hypoglycemic coma). O lenei mea e faʻamalosia e ala i le le lelei poʻo le le lava o mea taumafa, o le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini, sili atu le malosi faaletino, ma le faʻaaogaina o le ava malosi (aemaise lava ava malosi). Ina ia faʻaitiitia le hypoglycemia, e tatau ona e 'ai le 20 g o le kulukose, 200 ml o vai inu, 4-5 fasi suka, lole, lea e tatau ona e tauaveina i taimi uma i lau siama maʻi tusifolau. I le faaopoopo atu i le siakiina o le tagata lava ia i aso uma, afai e te lagona le le mautonu, sili ona fuaina le toto toto ma le urine, suʻesuʻe le urine mo le acetone, faʻaauau pea togafitiga ma inisalini poʻo le suka-down-tablets, saili le fesoasoani faafomaʻi.

6. Faamai pipisi, ma le le lava o le puleaina o le inisalini, vaivai faalemafaufau ma faaletino, soliga ogaoga o tulafono masani ma meaai paleni, ma isi mafuaʻaga e mafai ona oo atu ai i le faamaʻi o le maʻisuka ma le atinaʻe o coma.

7. A filifilia se galuega ma se galuega galue mo se tagata gasegase i le maʻisuka, o tapulaʻa ona o uiga o le maʻi ma le manaʻomia e puipuia ona faafitauli e tatau ona amanaia. E tatau i aiga ma uo ona iloa tulafono mo le fesoasoani i le hypoglycemia.

8. O le maʻisuka tausisia e le mafai ona avea ma se faʻalavelave i le faaipoipoga ma se olaga faaleaiga masani. Ina ia vave iloa ma taofia le atinaʻeina o le maʻisuka, e manaʻomia i taimi taʻitasi (1-2 taimi i le tausaga) suʻesuʻe a latou fanau.

9. Ina ia puipuia ni faʻalavelave, e aofia ai ma le tele o faʻamaʻi o mata, fatugaʻo, ate, vae, faʻamaʻi o le tino, tino, se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona i lalo o le tausiga o le maʻisuka, ia lesitala i le vaʻaia.

O faʻamaoniga o taui o le maʻisuka e aofia ai le: soifua manuia lautele, faʻaauau le le atoatoa, le lava o le fia inu, palago, leai ni faailoga o le faaleagaina o mata, fatugaʻo, ate, tino o le tino, vae, gaʻo tautala, excretion o le 1.5-2 lita o le urine i le aso ma le leai siaki o le suka, o le toto toto e oʻo i le 7.8-8 mmol / l e aunoa ma ni fesuiaiga mataʻutia i lona gaioiga i le aso.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai pea ma ia ma teu i se nofoaga faigofie le "Card of the patient with diabetes", lea e talafeagai mo le taimi talafeagai o togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i le tulaga o le atinaʻeina o se setete (le iloa).

Afai e te lagona ua lava mea aoga poʻo togafitiga faʻapitoa maʻoti e le maua ai le puleaina o le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi lau mafutaga o maʻisuka i le lotoifale.

Tuua Lau Faamatalaga