O le maʻisuka ua taʻua o "maʻi eseese e lima"

Fai mai Scandinavian scientists o le maʻisuka e moni lava o maʻi eseese e lima, ma togafitiga e tatau ona fetuunai i ituaiga taitasi o le faamaʻi, e tusa ai ma le BBC.

Seʻi oʻo mai i le taimi nei, maʻi suka, poʻo le maualuga o le suka suka i le toto, e masani lava ona vaevaeina i ituaiga muamua ma le lua.

Peitai, o tagata suʻesuʻe mai Suetena ma Finilani e talitonu na latou manuia faatulaga le ata atoa, lea e mafai ona taʻitaʻia ai togafitiga e sili atu ona patino ile maʻisuka.

Ua ioe tagata popoto e faapea o le suʻesuʻega o se taufaʻailogaina o togafitiga o le maʻisuka i le lumanaʻi, ae o suiga e le vave tele.

O le maʻi suka e aʻafia ai soo se sefulutasi tausaga i le lalolagi. O faʻamaʻi e faʻapupulaina ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu, taʻavale, tauaso, le atoatoa, ma le faʻamavaeina o vae.

Ituaiga 1 maʻisuka O se faʻamaʻi o le tino puipuia. E osofaʻia sese osofaʻiga o beta e maua mai ai le insulin, lea e mafua ai le le lava e pulea ai le suka o le toto.

Ituaiga 2 maʻisuka e sili ona taua o se faʻamaʻi o se ituaiga olaga leaga, e pei ona mafai e le tino ona aafia ai le faʻaaogaina o le inisalini.

O se suesuega a le Lund University University Center i Suetena ma le Institute of Mental Medicine in Finland na aofia ai le 14,775 tagata mamaʻi.

Getty ata

O taunuʻuga o le suʻesuʻega, lomia i le Lancet Diabetes and Endocrinology, na faʻamaonia ai e mafai ona vaevaeina tagata gasegase i ni vaega eseese se lima.

  • Vaega 1 - O le maʻisuka maualuga o le maʻisuka, o meatotino e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1. Na afaina ai tagata i le talavou. O latou tino e le mafai ona maua mai le insulin ona o faʻamaʻi o le tino puipuia.
  • Vaega 2 - Tomaʻi mamaʻi e leai se inisalini. E foliga tutusa foi ma le maʻisuka ituaiga 1: o tagata gasegase sa maloloina ma sa i ai le mamafa masani, ae na faafuasei lava ona taofia le gaosia o le insulin i le tino. I lenei vaega, o tagata gasegase e le o iai se maʻi mama, ae o le tulaga lamatia o le tauaso ua faateleina.
  • Vaega 3 - inisalini e faalagolago i luga o le tino. O le tino na gaosia le inisalini, ae o le tino e lei gauai i ai. O maʻi i le vaega lona tolu o loʻo i ai se faʻalavelave maualuga o le le mafai ona faʻaaogaina le toe faʻaaoga.
  • Vaega 4 - maʻisuka maʻoti e aʻafia ma le oona. Sa maitauina i luga o le mamafa o tagata, ae faʻalatalata i le masani ai metabolism (faʻafeagai ma le vaega lona tolu).
  • Vaega 5 - O maʻi na maua i le maʻisuka na amataina i se taimi mulimuli ane ma o le faamaʻi na sili atu ona leaga.

Na taʻua e Polofesa Leif Grop, o se tasi o tagata suʻesuʻe,:

"E taua tele lenei mea, o loʻo matou faia se laasaga saʻo i togafitiga faʻapitoa. I se vaaiga lelei, o le a faʻaaogaina lenei mea i le siama, ma e mafai ona sili atu le faʻatulagaina o togafitiga. "

E tusa ai ma ia, e tolu ituaiga ogaoga o le faamai e mafai ona togafitia i ni auala vave nai lo le lua o le gase.

O tagata maʻi mai le vaega lona lua o le a faʻavasegaina o ni tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ona e leai se maʻi o le autoimmune.

I le taimi lava e tasi, o suʻesuʻega e taʻu mai ai o latou maʻi atonu e mafua mai i se faaletonu i peta peta, nai lo le gaʻo. O le mea lea, o la latou togafitiga e tatau ona sili atu ona tutusa ma le togafitiga o gasegase o loʻo faʻasoa nei o le maʻisuka ituaiga 1.

O le vaega lona lua o loʻo i ai se faʻafitauli tele o le tauaso, ao le vaega lona tolu o loʻo maualuga le lamatiaga o faʻamaʻi fatuga. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e tagata mai i nisi o vaega ona faʻamaonia mai se tufatufaina atu auiliili.

Getty ata

Dr. Victoria Salem, o se faufautua i le Imperial College London, e faapea:

"E mautinoa lava o le lumanaʻi o lo tatou malamalama i le maʻisuka o se faʻamaʻi."

Peitai, na lapatai mai o ia o le suesuega o le a le suia ai le faiga o togafitiga i aso nei.

O le suʻesuʻega na faia mo na o maʻi mai Scandinavia, ma o le lamatiaga o le maʻisuka e matua ese lava i le lalolagi atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo iai se faʻafitauli maualuga mo tagata o Asia i Saute.

"O loʻo i ai pea se numera e le o iloa o vaega laiti. E ono mafai ona i ai le 500 o vaega laiti i le lalolagi, e fuafua i genetics ma tulaga faʻalotoifale. E lima vaega i la latou auiliiliga, ae o lenei fuainumera e mafai ona faateleina, "o le tala lea a Dr. Salem.

Na taʻua e Sudhesh Kumar, o se polofesa o vailaau faafomai i le aoga a le Iunivesite o Warwick, e faapea:

"Ioe, ua na o le pau lea o le laasaga muamua. E tatau foi ona tatou iloa pe eseese togafitiga mo nei vaega o le a sili atu ona lelei. "

Na taʻua e Dr. Emily Burns o le maʻi o le Maʻisuka i le UK, o le malamalama sili atu i faʻamaʻi e mafai ona fesoasoani e "faʻamaonia togafitiga ma mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli i le lumanaʻi mai le maʻisuka." Na ia faaopoopo mai:

"O lenei suesuega o se laasaga mautinoa mo le vaeluaina o le maʻisuka ituaiga 2 i ni auiliiliga auiliili, ae e tatau ona tatou aoao atili e uiga i nei subtypes ao le i mafai ona tatou malamalama i le uiga o lenei tagata mo lenei maʻi."

E te fiafia i la tatou saite? Auai poʻo le lesitala (faʻamatalaga e uiga i autu fou o le a oʻo mai i le meli) i luga o la matou auala i MirTesen!

Lelei tuʻuina atu o le maʻisuka

Dr. Victoria Salem, o se fomaʻi faufautua ma saienitisi i Imperial College London, ua fai mai o le tele o tagata atamamai ua uma ona iloa o le vaevaeina o le maʻisuka i le ituaiga 1 ma le 2 "e le mafai ona taua o se faavasegaina lelei."

Na faaopoopo foi e Dr. Salem o taunuuga o le suesuega fou "o le lumanai o lo tatou malamalama i le maʻisuka o se faamaʻi." Ae ui i lea, na ia maitauina o suiga vave i le faiga o falemaʻi e le tatau ona faʻamoemoeina. O le galuega na faʻaaogaina faʻamatalaga patino mai tagata Scandinavian, aʻo le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i sui o atunuu eseese e le tutusa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata femalagaaʻi mai Asia i Saute e sili atu.

Na faamatala e Dr. Salem: "O le tele o ituaiga o le maʻisuka atonu e le o iloa. Masalo o loʻo i ai le 500 inisiua o le faʻamaʻi i le lalolagi e fesuisuiai e faalagolago i mea faʻavae ma uiga o le siosiomaga o loʻo ola ai tagata. E lima fusi na aofia ai i le auiliiliga, ae mafai ona tupu lenei numera. "

E le gata i lea, e leʻo manino pe o le a faʻaleleia taunuʻuga o togafitiga pe afai o le togafitiga e faʻataʻitaʻiina e tusa ai ma le faʻavasegaga na faʻatulaga e tusitala o le galuega fou.

O faʻapogai autu o le maʻisuka

O le tauvalea e tau atu i le le usitaia o fautuaga a fomaʻi. Atonu o le teena lea o vailaʻau, faʻalagona poʻo le tino, atuatuvalega, ma faaletonu o meaʻai. I faʻalavelave sili ona ogaoga o le faʻamaʻi, o le a le manuia le toe foi atu o tagata i le tulaga o le taui, o le mea lea e taua tele le usitaia o le fautuaga a le fomaʻi ae le solia le tulafono.

Suesuega mai Suetena Suetena ma Finelani

O se tasi o mafuaʻaga autū o le maʻisuka o se genetic predisposition. Afai oi ai ni aiga toto e mafatia i le maʻisuka, ona e lamatia ai lea, aemaise lava i le olaga sese. E le gata i lea, o mafuaʻaga o le maʻi e mafai ona mamafa, maʻi ua mavae, faʻalavelave faʻalavelave, faʻaleagaina o mea suamalie, meaʻai leaga ma sili atu.

O le a le mea o loʻo avatu e le suʻesuʻega?

E toʻatele tagata atamamai i luma o nei suʻesuʻega na iloa e sili atu ma le lua ituaiga o maʻisuka.

E ui i le maualuga o le atinaʻeina o vailaʻau, latou te leʻi aʻoaʻoina pe faapefea ona togafitia le maʻisuka, ma e ono le mafai ona latou manuia i lenei taimi. Ae ui i lea, o taunuʻuga ua maua e mafai ai ona faʻamaonia le togafitiga faʻavae, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli i le lumanaʻi mo le maʻi. Ma o lenei, ioe, o se laa i le itu saʻo.

E tatau ona e saini e te lafoina se faʻamatalaga.

Tuua Lau Faamatalaga