Faʻaiʻuga o le gau o le mamafa ma le mamafa o le mamafa i le maʻisuka

Tagata soifua maloloina, o latou maualuga o le suka i le suka, e le maua le mamafa e aunoa ma ni mea faʻapitoa ma o aʻoaʻoga masani e le faigofie. Afai e le gauai se tagata i ana meaʻai ma taʻaloga, ae i le taimi lava lea e amata vave ona paʻu le mamafa, ona tatau lea ona avea ma se mafuaaga taua mo le alu i le fomaʻi.

Talu ai ona o le mamafa o le mamafa o le mamafa o le tasi lea o faailoga o le tele o faamai, e aofia ai le maʻisuka. Ma talu ai o le autu autu e faʻaleagaina ai le atinaʻeina o lenei maʻi o le mamafa tele, o le fesili pe aisea e pagatia ai tagata ma le maʻisuka e matua popole lava.

Meaʻai mo le maʻisuka

Ina ia faʻaitiitia le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1, e fautuaina taiala nei:

  • Ia mautinoa e mafaufau XE ma GI i le fausiaina o le lisi.
  • E itiiti, ae masani.
  • O le tautua o le lapoa e tatau ona tutusa ma tutusa i taumafataga uma. O le mea lea, o le inisalini ma le gaioiga faaletino e tufatufa atu i le taimi lava lea.
  • I le maʻisuka inisalini, o le fua o le hormone ua fuafuaina e faʻavae i luga o le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le tasi taumafataga.

O sau i luga o faga fualaau aina o le a fesoasoani e tausia le mamafa masani.

Mo le leiloa o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2, o se tagata maʻi e faʻaititia ai le aoga o calorie i aso taitasi ma faʻalautele le aofaʻi o le porotini. Le manino mataupu faavae e fesoasoani e aveesea le mamafa o le mamafa i le maʻisuka:

  • Ua saunia sou i luga o le kuka.
  • Ua faasaina le ava malosi ma suauu sugary.
  • E sili atu le amataina o le aso i le suka. E faʻaaogaina mea maʻaleʻale e faʻagesegese le faagasologa o le faʻapalapala.
  • E faasolosolo ona aveeseina falaoa mai le meaai.
  • E tele meaʻai ma iʻa e fautuaina.
  • O le faavae o le taumafa o fualaau faisua fou ma fualaau suamalie.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi gasegase maua pe na maua mai, faʻaalia i le faateleina o le toto toto, e afua mai i le le lava o le inisalini i le tino. E tusa o tagata uma e fa o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi i le laasaga muamua latou te le iloa ai o loʻo maʻi o ia.

Faʻafuaseʻi le paʻu o le paʻu o se tasi o faʻamaoniga o lenei maʻi ogaoga. Sei o tatou taumafai e saili pe aiseā e mafua ai le mamafa o le maʻisuka, ma le mea e fai i lenei mataupu.

O le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le tino, poʻo le cachexia, o lea e taua ai le malamalama i le mafuaʻaga e toesea ai le mamafa o le maʻisuka i le maʻisuka.

I le taimi o taumafa taumafa, o mea inu gaʻo e ulufale atu i le gastrointestinal tract, ona oʻo ai lea ile toto. O le pancreas e maua ai le inisalini o le hormone, lea e fesoasoani latou te gauai ai. Afai ei ai se faaletonu i totonu o le tino, o le inisalini e gaosia laiti, o loʻo i ai pea i totonu o le toto ia gaʻo, ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka. E mafua ai ona pa'ū le mamafa i mataupu nei.

Ua le toe iloa e le tino ia sela e nafa ma le gaosiga o le inisalini. E tele le kulukose i totonu o le tino, ae e le mafai ona gauai ma e alu i le faʻavave. O lenei mea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 1. O le tagata gasegase e mamafa, ua atuatuvale, fiaaai i taimi uma, mafatia i le ulu o le ulu.

O le isi mafuaaga e mafua ai le le maua o le maʻisuka ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ma o le mea lea e le inu ai le kulūkose, ma nai lo lena, o gaʻo ma maso maso ua faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi e toe faʻaleleia ai le suka i totonu o siama.

E tele tagata gasegase latou te le malamalama pe aisea latou te le maua ai le mamafa ma le maʻisuka ituaiga 2. O le paʻu o le mamafa o se tasi lea o faailoga taatele o lenei maʻi. O se tagata o lona maualuga le suka e masani lava e le mafai ona faʻaumatia faʻatasi pauna e aunoa ma le taumafai malosi i ai.

O tulaga ogaoga e manatu o mafuaaga masani ia o le mamafa o le mamafa, ae e le tatau ona galo ia i tatou faʻamaʻi eseese.O se tasi o nei maʻi o le maʻisuka, lea e tupu ona o se faʻafitauli i totonu o le tino o le tagata ma o loʻo faʻaalia i se toesega atoatoa pe leai foi i le tino o le suka-lowering hormone - insulin.

E ese mai i le mea moni o le maʻisuka e masani ona tupu ona o le gaʻo, faatasi ai ma le alualu i luma o maʻi, e le tupu tele le gaʻo, ae le maua ai le mamafa. O le leiloa o le mamafa e mafai ona mafua ai faʻafitauli eseese - mai le gasegase o le fatu i gastritis.

O le tele o tagata gasegase e talitonu o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le mamafa o tupe mama ona o le mea moni e te manaʻo e 'ai. O le mea moni, o le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu o se faailoga taatele.

O le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le tino, poʻo le cachexia, o lea e taua ai le malamalama i le mafuaʻaga e toesea ai le mamafa o le maʻisuka i le maʻisuka.

I le taimi o taumafa taumafa, o mea inu gaʻo e ulufale atu i le gastrointestinal tract, ona oʻo ai lea ile toto. O le pancreas e maua ai le inisalini o le hormone, lea e fesoasoani latou te gauai ai. Afai ei ai se faaletonu i totonu o le tino, o le inisalini e gaosia laiti, o loʻo i ai pea i totonu o le toto ia gaʻo, ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka. E mafua ai ona pa'ū le mamafa i mataupu nei.

O le gau o le mamafa o le tino ona o le mea moni e le mafai e le pancreas ona maua le inisalini. O mafuaaga mo lenei mea e mafai ona faapenei:

  1. O le tino ua le o toe mafai ona ia iloaina ia sela e nafa ma le pulelasi o lenei hormone. E tele naʻo le kulukose o loʻo fausiaina ma e tatau i le tino ona soona faasili le suka i le urine. O le mea lea e mafua ai le masaniga masani e urinate ma se lagona faifaipea o le fiaaai ma le fiainu. E le gata i lea, ona o le le lava o le malosi, e lagona ai e se tagata le vaivai o le tino, o le moe, o le ulu, ma isi.
  2. Le leai o le inisalini i totonu o le toto e le mafai ai e le tino ona faʻaaoga le suka e fafagaina ai siama ma maua ai le malosi. O le mea lea, e tatau ona e sailia ni auala e taui ai. O le mea moni, o maso ma tino gaʻo o se tagata o le a muamua ona lavea. O le leiloa o le tele i se tulaga faapena ua manatu o se faagasologa atoatoa faalenatura.

I le faapipiiina i luga, matou te maitauina o le mafuaaga autu o le paʻu o le mamafa o le solia lea o metabolic process in the body. Faʻafuaseʻi le leiloa o le gau o se tasi lea o uiga iloga o le maʻisuka. Afai e te vaʻai i se mea e pei o lenei, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Aisea e aveesea ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2? O le tele o taimi, o se suiga tele i le mamafa o le maʻisuka mai le ituaiga 2 faʻamaʻi e fesootaʻi ma le tupuga o le malosi o lagona ma le aʻafiaga o tulaga faʻalavelave i le tino.

O le isi mafuaaga mo le paʻu tele o le mamafa o le tino atonu o se faafitauli i le gaioiga o le pancreas. O nei faaletonu ma aʻafiaga lē lelei i tagata e oʻo atu ai i foliga faʻaletonu o le gasegase, ma o se taunuuga, o le tagata maʻi ua solia le auala o le faʻataʻitaʻiina o vaega e aoga i le tino mai le tuufaatasiga o meaai.

Faʻatasi ai ma se paʻu mamafa i le maʻisuka, o se taumafataga faapitoa ua faʻatulagaina mo ia, lea e fesoasoani i le faʻamautuina o le mamafa o le tino ao pulea le alualu i luma o maʻi, lea e fesoasoani e taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O mafuaʻaga autu e mafua ai ona paʻu tele i le mamafa o se tagata o loʻo mafatia mai se maʻi mama o mea nei:

  1. Laasaga o le Autoimmune - o le mafuaʻaga autu lea o faʻalavelave i le gaioiga o le pancreas ma le gaosia o le inisalini.
  2. Faʻaitiitia le faʻalogona o siama o loʻo faʻalagolago i le insulin i le homone, lea e mafua ai le le lava o le malosi, e faia i le malepe o gaʻo ma pulu.
  3. Faʻaleagaina le metabolism e le o le tala o le faʻaitiitia o le lagona o suauu e faalagolago i le insulin.

I le faʻaopopo atu i faʻafitauli faalelagona ma tulaga atuatuvale, o mafuaʻaga nei e ono mafua ai le paʻu mamafa i le i ai o le maʻisuka i fafine:

  • anorexia nervosa
  • faanoanoaga o le tina failele
  • susu
  • o le tupuga o le le atoatoa o mea tau hormonal,
  • le lava po o le le lelei.

O faʻafitauli eseese i le galuega o le gastrointestinal tract, faʻamaʻi o le oncology ma le tele o faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma le le lava i le tino o le faʻalavelave talafeagai o meaʻai faʻamaʻi ma meaola bioactive e mafai ona fesoasoani i le paʻu mamafa o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le pa'ū mamafa o le maʻisuka tane atonu o le tupuga o tulaga nei ma tulaga o le tino:

  1. Le alualu i luma o faamaʻi o le toto.
  2. Faʻaleagaina le vevela i le tino o le tane.
  3. Le aʻafiaga i luga o le tino o tulaga faʻalavelave ma faaletonu o le neurology.
  4. Le faʻagasologa o faʻaleagaga o le tino ile tino.

E tatau ona manatuaina mo tagata mamaʻi o loʻo pagatia i se maʻi gasegase, o loʻo i ai se avanoa e le gata ina paʻu ai le mamafa, ae o le atinaʻeina o le vaivai - cachexia

Afai o loʻo e mamafa ma maua se gasegase manaia, o loʻo mafaufau tagata pe o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻamalolo pe afai e te leiloa le mamafa. O le taliina o lenei fesili, e tatau ona matauina i le taimi lava lena e le mafai ona togafitia le maʻisuka i le leiloa o le mamafa, ae afai o loʻo e mamafa tele, o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino o le ai ai sona aoga aoga i le setete o le tino ma le manuia atoa.

O le mamafa ma le maʻisuka e foliga mai o ni mataupu e fesoʻotai i ai. Faʻasaga i tua o togafitiga masani o le ituaiga lona 2, o faiga faʻavae i le tino e faʻalavelaveina, o lona uiga la, o le maʻisuka lona lua uma e pagatia pe maua foi ni pauna faaopoopo.

Aiseā e sili ai ona vevela ma gaʻo le maʻisuka: mafuaʻaga mo le mamafa o le maʻisuka ma le maua o le mamafa, metotia faʻaleleia o le mamafa

Faʻafuaseʻi le paʻu i le maʻisuka e le itiiti ifo le lamatia nai lo le vave maua o le gaʻo. O nei maʻi uma e ono lamatia ai le tino, o le mea lea afai o le a le faʻamalosi le aū o le fua, e tatau ona e vave alu i le fomaʻi.

O le mamafa mo le maʻisuka e mafai ona pulea lelei. O le faamalositino ma se taumafataga maualalo e maua ai le fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa, ma le vevela e togafitia foi i le faʻamaoniaina o meaʻai.

O le gau o le mamafa o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le faamutaina o le gaosiga o le inisalini. O lenei hormone e maua ai le tino ma le malosi. A le lava - o le tino e faʻaaogaina le malosi mai le tino ma maso.

E taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo le paʻu o le mamafa, faʻatasi ma faʻamaoniga nei:

  • tingling i vae po o lima, vaevaega o vae,
  • leiloa o galuega vaaia,
  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • matuai galala
  • solo ma faʻaitiitia le faʻalogona o le paʻu, faʻamalolo vave le manua.

O le isi mafuaaga o le paʻu o le mamafa o le atiina ae o le anorexia nervosa i le maʻisuka. Ua faʻafeteʻenaʻi le feagai o fomaʻi ma lenei faʻafitauli, o le toʻatele o fafine uma o loʻo aʻafia i ai. O le faʻamaʻiina o meaai e pei o le anorexia e faʻaosofia ai le faʻafitauli o le maʻi.

O le mea lea, o le tele ma le tele o taimi, e faaopoopo ai e le fomai le psychopharmacotherapy ma le mafaufau-amio togafitiga i le tagata maʻi i le lavelave o fua faatatau mo togafitiga o le maʻisuka. O taunuuga o le anorexia i le maʻisuka e mafai ona ogaoga.

O le faʻaitiitia o le mamafa o le suka i le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia. Muamua, o loʻo i ai se soliga o faiga faʻavae uma, ma lona lua, o le tino e amata ona nono muamua le malosi mai le maso, ma mai faleoloa gaʻo.

O le maʻisuka o le ua leiloa le tele o le mamafa i le taimi e sili ona puupuu e iai le lamatiaga o le soona inu. O le tele o toxins ma metabolic products e le faʻaputuina i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina, peitaʻi, pe a faʻaitiitia le mamafa, e le mafai e le tino ona aveese mea leaga uma. O sea faagasologa e mafua ai se taufaamatau matautia, talu ai i nisi tulaga e mafai ona tupu se taunuuga oti.

E le gata i lea, e matua tele lava le pagatia o le tino. O le iʻuga o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, o tagata maʻi uma lava e mafai ona faitio i le manava o le ita, aʻo vaivai ona tomai afi. E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e mafai ona aafia ai le paʻu ma le gall vess. O le mea lea, pancreatitis ma gastritis o faʻamaʻi pipisi uma lava e tupu i le taimi o le paʻu mamafa.

O se taunuuga o le soliga o le paleni-masima, e tele ituaiga maʻi o le ate ma fatuga na tupu. O aʻafiaga e le mafuatiaina e mafai ona avea ma le gase o le ate po o le atinaʻe foi o le hepatitis. Ae o le okeni ua tuʻufaʻatasia, o le faʻaitiitia o le mamafa e sili ona lamatia pe afai oi ai ni maa i totonu o fatuga poʻo se uiga e mafai ai ona fausia.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le faʻaleagaina o le tino leaga e afaina ai le gaioiga o fatugaʻo ma le ate.

E le gata i lea, o le maʻisuka o le ua tupu le gaʻo ona manaʻo ai lea e leiloa le mamafa ma se mea e fia inu ai, e tatau ona iloa mea nei. O le tagofia o nei vailaʻau e aʻafia ai le aʻafiaga o fatugaʻo.

E i ai isi faʻafitauli e mafua mai i le le maua o le mamafa o le mamafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻamaʻi e mafua ona o louroid, hypoparathyroidism. O isi faʻafitauli o le gau o le mamafa e mafai ona aofia ai:

  1. Faʻaitiitia o le toto.
  2. Faʻatonuina o mafaufauga ma le faʻamoemoe.
  3. Caries, lauulu lauulu ma fao.
  4. Fetogi o pito pito i lalo.

Faatasi ai ma le paʻu tele o le mamafa o le tino, e tele atunuʻu faʻalavelave faʻalautele. O tagata o le a soifua maloloina e naʻo le o gatasi ma o latou tulaga faaletino ma le mafaufau. Talu ai ua vaivai le tino, ma o le okesene "matelaina" o le faiʻai e tupu, e afaina ai lagona. O se taunuuga, e lagona e le tagata maʻi le atuatuvale.

O le mea e leaga ai, e leʻi maua e fomaʻi le tali i le fesili i le auala e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavavau, e le mafai ona faʻamalolo i le auala e tasi pei o le ituaiga 1. O le mea lea, e manaʻomia le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi, aemaise lava o meaʻai talafeagai ma gaoioiga faaletino ina ia alofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipili i totonu o le tino, faʻafitauli o le gastrointestinal, o le ate ma le isi mea.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai mataupu faavae o togafitiga o meaʻai, lea e faʻatatau i le faatumauina o le mamafa masani.

I le gasologa o tausaga, e tatau ona faʻatupulaʻia lenei fuainumera, ae le o se mea taua.

Ua lapatai mai saienitisi pe a mavae le 45 tausaga, o le mamafa o le tino e tatau ona tumau mausali, o lona uiga, ia tausia i se tulaga sili ona lelei e tusa ai ma uiga o tausaga.

O le mea lea, o le paʻu malosi o le mamafa (sili atu i le 5-6 kilokalama i le masina) e aunoa ma le suia o masaniga masani o taumafataga ma o soifuaga o loʻo manatu i ai tagata popoto e pei o se faʻaleagaga faʻaleagaina o soʻo se maʻi. Aemaise lava, o le maʻisuka e mafai ona avea ma tasi o mafuaʻaga o nei faʻalavelave.

O le gau o le mamafa o le maʻisuka o se faailoga lea o le atinaʻeina o ona fomaʻi, lea eo mai faatasi ai ma suiga faʻapitoa i le gaioiga o totoga o le tino, e oʻo atu ai i le vaivai lautele ma o se faʻalavelave ogaoga i le manuia o se tagata maʻi.

O ia suiga i le tino o le tagata maʻi ua faailoa mai ai e le mafai ona ia toe pulea le faiga o gasegase e aunoa ma le fesoasoani mai fafo, o le mea lea, e manaʻomia ai se faʻasalaga faaopoopo.

O le gau o le mamafa o le iuga lea o le malosi o le matelaina o le tino o le tino, lea e oʻo atu ai i maʻi ogaoga o le tino. I ia ituaiga o gasegase, o le le lelei o le paleni o le toto, e maua ai le ketoacidosis ma le anemia. Latou te lagona pea le fia inu e fesootaʻi ma le faateleina o le kulukose.

O se gau mamafa i le maʻisuka e sili ona matautia mo tagata. Muamua, faatasi ai ma le faʻavave o le mamafa o le tino, o faʻafitauli o le gataifale e faʻalavelaveina, ma lona lua, o le dystrophy o le muso ma le tino o mea e tupu.

E le gata i lea, o le maʻisuka, o le paʻu faafuaseʻi o le paʻu e faʻapupulaina ai le ono oʻo atu i le soona inu. O vailaau oona ma mea leaga o le gaʻo ma le musika o loʻo amata ona faʻapipiʻi i le toto o le tagata maʻi.

O se paʻu mamafa mamafa e mafai ona "tuu" se maʻisuka i le falemaʻi mo se taimi umi

Ae ui i lea, o le faʻaogaina o le tino e matua afaina ona o le mamafa o le paʻu. E le afaina le manava o le manava, ma e i ai i le tagata ni faafitauli eseese i le ituaiga o gaioiga, vomiting, tiga, lagona o le vaivai, ma isi.

I le faaopoopo atu i nei mea uma, ma le paʻu mamafa o le maʻisuka, o nei faʻafitauli e mafai ona tupu:

  • le atinaʻeina o le hypoparathyroidism,
  • o le foliga mai o le edema,
  • eleelea o lauulu ma fao i totonu o le leai o vitamini ma minerale,
  • o le tupuga o le faʻamaʻi (toto maualalo maualalo),
  • faafitauli i mafaufauga ma le mafaufau.

O faʻafitauli o le mafaufau e masani ona tupu i le maʻisuka ma le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu. Latou te le fiafia, o isi taimi e faʻamalosi ma agaʻi i tulaga vaivai.

Ae paga lea, e le mafai ona toe maua mai mai le maʻisuka. Ae e mafai lava ona puipuia le tupu mai o faʻafitauli eseese i lona talaʻaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau lava ona e mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma suʻe vai e le aunoa.

E toatele tagata ua maitauina o le maʻisuka latou te le maua le mamafa. Ma e le o le faifai malie ma e le o le mamafa o le mamafa o le mamafa, ae sili atu le malosi.

I le avea ai o se tulafono, i le 40 o ona tausaga, o le mamafa o le tagata e taofi ma e tusa ma le tulaga lava e tasi. E tusa lava pe e te maua pe leiloa ni nai pauna i le tausaga, e leai se mea e leaga ai lena mea.

Ina ia malamalama i mea e tatau ona e feagai, e tatau ona e iloa pe aisea e mafua ai le mamafa o le maʻisuka i le maʻisuka.

Pe a 'ai meaʻai, e faʻaumatia ai foi gaʻo meaʻai i le gaʻoloʻo, lea e muamua ave i totonu o le gastrointestinal tract, ona ulufale ai lea i le toto. Ina ia mafai ona gauai lelei le gaʻo i le tino o le tagata, e manaʻomia se hormone faapitoa e taʻua o le "insulin". O le pancreas o loʻo "galue" i lona gaosiga.

Pe a tupu se faaletonu i le tino o le tagata ona o le gaosiga o le inisalini ua lava, o le a amata ona tumau le gaʻo i le toto. Ma o lenei, i le itu, e tau atu i se aafiaga le lelei i puipui o toto toto.

  • lagona o le fia inu pea
  • lagona faalilolilo i le faletaele "sina mea itiiti",
  • mafaufau le lelei,
  • leai se masani masani
  • paleni mamafa.

O le paʻu o le maʻisuka e mafua ona o le pancreas o se tagata maʻi e le maua ai le hamu e taʻua o le "insulin". E lua mafuaʻaga autu mo lenei mea mataʻina:

  • O le tino o se tagata maʻi e faamuta le iloa o suauu e nafa ma le gaosia o le inisalini. Ona o le mea moni o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu nai lo le lava, e le ulu atu i sela. I se isi itu, ua alu ese mai le tino ma le urine. Mo lenei mafuaʻaga, e amata ai e se tagata ona faʻaalia i taimi uma se lagona o le atuatuvale ma le vaivai. O ia gaioiga i le tino e tupu ma le ituaiga muamua o faʻamaʻi. O le gau o le pa'ū i le maʻisuka ituaiga 1 e le tupu.
  • O le vaaiga lona lua e tupu i le maʻisuka ituaiga 2. I totonu o le tino o le tagata, e leai se inisalini o le hormone. Ona o lenei mea, e le mafai e le tino ona faʻaaoga le kulukose e avea ma malosiaga. O le mafuaaga lena, e tatau ona tatou sailia ma le faanatinati se punavai fou o le malosi. O le tino o le tino ma le maso maso o se punavai tuusao o le malosi. O le tino e amata ona faʻamaʻaina lelei i latou. O le mafuaʻaga lea e maua ai le maʻisuka ituaiga 2, e amata ona vave alu ese le mamafa o le tino ma faatea ese le maso.

Taua! Ona o le faaputuputu tele o toxins i totonu o le toto, ua faaleagaina ai le masima vai masima, lea na o le faalavelaveina o totoga e pei o le ate ma fatuga. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga e le mafai ona faʻafanoina i le tulaga o le le atoatoa, o le hepatitis, urolithiasis, etc.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

O le mafuaaga autu mo le paʻu mamafa mamafa

Ina ia malamalama pe aisea e aveesea ai le mamafa o le maʻisuka, e tatau ona e fai atu ni nai upu e uiga i le faiga o le atiina ae o lenei maʻi. Ma e mafua ona o le tele o le totoina o le suka i totonu o le toto agai i le tala o le faaitiitia o le manava o le pancreatic, ona o le mafuaʻaga o le maualuga o le inisalini i le tino, lea e nafa ma le malepelepe ma le inu o le kulukose, ua matua faʻaititia.

Glucose o le sugar tutusa lea o le punavai autu o le malosi. E le gaosia e le tino ma ulu i ai i meaai. O le taimi lava e ulu atu ai le kulukose i le manava, e faʻaaoga le pancreas.

E amata ona ia gaosia le inisalini, lea e paʻu i lalo le kulukose ma tuʻuina atu i siama ma tisipesa o le tino. O le mea lea latou te maua ai le malosiaga e manaʻomia mo le atoatoaga o galuega. Ae o nei mea uma e tupu e masani lava pe afai o le tagata e atoatoa lona soifua maloloina.

Le faiga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1

A iai ona faʻalavelave e afaina tele ai le faʻalavelave, o nei mea uma ua faʻalavelaveina. Ua afaina ai lela uʻamea, ma ua amata ona gaosia le inisalini i ni vaega laiti.

Ae e tatau ona fai mai faapea o le maʻisuka ituaiga 2, o se tulaga tulaga ese lava e matauina i totonu o le tino. O le pancreas e maua ai le inisalini i le aofaʻi masani, ae o sela, mo nisi mafuaʻaga, o le a le toe faʻalogoina ai. O se taunuuga, e foliga mai e "tuleia" le inisalini mai ia i latou lava, ma puipuia ai mai le satuina o le malosi.

Ma ona talu ai o siaki i mataupu muamua ma le lua e le maua ai le malosi, o le tino e amata ona toso mai mai isi punaoa - o le tino ma le maso. O se taunuuga o lenei mea, o le a amata ona vave gaʻo le mamafa o se tagata, e ui i le mea moni o loʻo ia faʻaaogaina se aofaiga tele o meaʻai i le meaʻai.

Ae afai o le gau o le mamafa i le taimi muamua o le atinaʻeina o le faamai e mafua ai le fiafia i le maʻisuka, talu ai na iu lava ina amata ona aveeseina le meaʻai ma ua faigofie ona gaoioi solo, ma isi mea faapena, ona sosoo ai lea ma se faafitauli ogaoga mo ia, ao faasolo malie mai faʻaumatiaga o le tino, lea i le lumanaʻi e faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi.

O afea e tatau ai ona ou ilia le faailo?

Ae peitai, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e oo i le 20 kilokalama i le 1-1.5 masina e ono faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le isi itu, o le paʻu o le mamafa e maua ai le fesoasoani tele i le tagata maʻi, ae i le isi itu, o se faʻavavega o le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le a se isi mea e tatau ona e gauai i ai? Muamua lava, o mea ia e lua - o le fia inu ma le televave. I le i ai o ia faailoga, faatasi ai ma le gau o le mamafa, e tatau i se tagata, muamua lava, ona asiasi i se endocrinologist.

E le gata i lea, o tagata ei ai maualuga maualuga suka e mafai ona faitio e uiga i:

  • ulu, uluvaʻa,
  • vaivai, le fiafia,
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • ua le atoatoa,
  • afaina fualaau
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻanoanoa vaaia
  • faafitauli tau feusuaiga
  • vevela le paʻu, faʻamalolo umi o manua,
  • le gaioiga o galuega fatu fatu.

O se tagata e manaʻo e leiloa le mamafa e tatau ona manatuaina le gau o le mamafa, lea e le afaina ai le tino, e le sili atu i le 5 kilokalama i le masina. O mafuaʻaga o le paʻu mataʻutia o le mamafa ma se "faʻamaʻi manuia" o loʻo taoto i mea nei:

  1. O se faagasologa autoimmune lea e taofia ai le gaosiga o le inisalini. Glucose e fausiaina i le toto ma e mafai foi ona maua i le urine. Uiga mo le maʻisuka ituaiga 1.
  2. Le lava le inisalini pe a le mafai ona iloa lelei e le sela lenei hormone. O le tino e leai se kulukose - o le punavai autu o le malosi, o lea e faʻaaogaina ai gaʻo gaʻo. O le mea lea e mafua ai ona le maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2.

Talu mai faʻalavelave faʻaleaga faʻafuaseʻi, ma e le maua e sela le malosi e tatau ai, o suauʻu gaʻo e amata ona faʻaaogaina. O se taunuuga, o le maʻisuka e sili atu le mamafa e "mumu" i luma oo tatou mata.

I ia tulaga, o le dietitian e atiina ae se polokalame paleni lelei, pe a maeʻa ona mamafa le mamafa o le tino.

Afai o se tagata e matua maloloina lelei, ona mafai lea e lona mamafa ona fesuisuiai i le tasi itu poʻo le isi i se maualuga e 5 kilokalama. O lona faʻateleina atonu e mafua mai i mafuaaga eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, fafagaina i le po, taumafataga, faʻaitiitia le gaioiga faaletino, ma isi.

O le mamafa o le paʻu e masani lava ona tupu i lalo o le malosi o le faʻavaivai ma le atuatuvale, pe a filifili se tagata e manaʻo e faʻaumatia ni nai kilokalama ma amata ona matua mulimuli i se taumafataga ma faamalositino.

Ae afai e matauina le leiloa o le mamafa (e oo i le 20 kilokalama i ni nai masina), ona avea loa lea o se eseesega tele mai le masani ma mafai ona faailogaina le atinaʻe o le maʻisuka. I lenei tulaga, o uiga nei e aliali mai:

  • fiaai pea
  • fiainu ma le gutu malolo
  • faʻaauau faifaipea.

Taua! I le iai o nei faʻailoga e le tusa ai ma le talaaga o le paʻu o le mamafa o le mamafa, e tatau ona vave sailia se fesoasoani mai se fomaʻi, e taʻua o le endocrinologist. I le suesueina o le tagata maʻi, o le a ia faʻatonuina le tuʻuina atu o suʻega eseese, ia o le ai ai se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto.

O tuʻutuʻuga e uiga i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona iloa

E tatau foi ona maitauina, o le alualu i luma alualu i luma o se maʻi o le tagata "suamalie", o nisi suiga i le tulaga o le tagata lava ia e ono ono fenumiai ai. E aofia ai:

  • masani o le ulu o le ulu ma le vevela,
  • vaivai,
  • faateleina le faʻaleagaina
  • faʻafitauli o le faʻaogaina o mea (digestive, vomiting, manava manava, ma isi mea),
  • faʻaateleina le faʻaleleia o le toto,
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • vevela paʻu
  • manuʻa ma gaʻo i totonu o le tino e le faʻamalolo mo se taimi umi ma e masani ona feʻaveaʻi, o loʻo maua ai ni gaʻo mulimuli ia i latou lava.

O se tagata o loʻo sailia le paʻu o le mamafa o le mamafa e tatau ona iloa e mafai ona afaina ai lona soifua maloloina ma faʻaosoosoina ai faʻafitauli eseese i le tino, e aofia ai mai le endocrine polokalama.

  • Faʻatauga Autasi. O le mafuaʻaga autu o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le gasegase ma le inisalini. O se taunuuga o lenei mea, o le kulukose e amata ona matua faʻapupulaina i totonu o le toto ma le urine, mafua ai le atinaʻeina o isi faafitauli mai faiga faʻavae ma vailaʻau. O le faʻaaogaina o le Selfimmune o uiga ia o le maʻisuka ituaiga 1.
  • Faʻaitiitia le lagona o le cell i le insulin. Aʻo le "teena" o le inisalini mai ia i latou lava, e iloa ai e le tino se le lava o le malosi ma amata ona tosoina mai mai gaʻo gaʻo, lea e oʻo atu ai i se paʻu mamafa mamafa.
  • Faʻaleagaina le metabolism faasaga i le talaaga o le faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini. O nei gaioiga, faʻatasi ma le tasi ma le isi, o le mafuaʻaga foi lea e le maua ai e tagata le mamafa i le maʻisuka. Faatasi ai ma se gasegase vaivai, o le tino ua amata ona "mu" o lona tino e le gata mai le tino o le tino, ae o le gaʻo foi o le tino, lea e tau atu i le faaitiitia i se taimi puupuu.

Afai e amata vave le paʻu o le tagata i le maʻisuka, o le a ia faia se meaʻai faapitoa e maua ai le faʻamaoniaina o le mamafa o le tino, ae fesoasoani e puipuia le maʻi, taofia le tele o faʻafitauli mai le atinaʻe.

E pei ona uma ona taʻua, o le paʻu o le mamafa e tupu pe afai, ona o le leai o le inisalini, o tino e le mafai ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi ma amata ona mu ai le tino.

Faʻatasi ai ma le malepelepe o le tino, o tino o le ketone e maua i totonu o le tino, lea e afaina ai gaʻo ma totoga o tagata. O faʻapogai autu o ia togafitiga o:

  • tiga o le ulu
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻaauau faifaipea
  • taʻavale
  • vili

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻalogo i nisi o faʻamaʻi e masani ona i ai i le maʻisuka, lua uma ma le lua:

  • fia inu pea
  • polyuria
  • faateleina le 'ai
  • vavao
  • vaivai,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

Afai ei ai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai le endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

Leʻa le mamafa o le maʻisuka o se faʻataʻitaʻiga. O le a le mea matautia?

O le paʻu mamafa o le maʻisuka ituaiga 2, aemaise i tupulaga talavou, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le cachexia poʻo le vaivai. O lenei tulaga e faʻaalia e:

  • atoatoa poʻo se vaega o le faʻaleagaina o le tino,
  • atrophy o musele o vae,
  • o le atinaʻe o le ketoacidosis - o se faʻaopoopoga maualuga o tino o le ketone ona o le le lelei o le gaosiga o gaʻo.

O le maʻi suka, o le tasi auala poʻo le isi, e fesootaʻi ma nisi o faʻafitauli i le tino, lea e mafai ona foia, ae o nisi taimi e faigata.E manino lava o le faʻamaʻi lava o se suʻega, ae e tatau ona e iloa o lenei suʻega e mafai ona sili atu le faigofie pe afai e te taumafai e faʻamalo ese faʻamalologa le lelei ma faʻalavelave faʻalavelave.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te iloa ua amata ona vave le mamafa o le mamafa i le atinaʻeina o le maʻi. E tatau ona faapea o le gau o le mamafa e mafai foi ona tupu i se setete predabetic, pe afai e le mafai e le tino ona ufiufi uma meaʻai talafeagai.

Meaʻai e faʻaitiitia ai kilokalama i le maʻisuka ituaiga 2

E masani lava, o le paʻu mamafa mamafa e fesoʻotaʻi ma lagona faʻalagona, popolega, faʻamaʻi maʻi.

O le mea lona lua e sili ona taatele o le faʻateleina o lauroid function (hyperteriosis).

I fafine, o mafuaʻaga o le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu e mafai ona:

  • Anorexia Nervosa.
  • Femafaufau i le Falemaʻi
  • Fafagaina susu.
  • Hormonal le le atoatoa.
  • Mea e le lelei.

O faʻamaʻi eseese o le gastrointestinal tract, oncology, o le tele o faʻamaʻi pipisi, ma le leai o ni meaʻai taua po o vitamini e fesoasoani i le paʻu mamafa mamafa.

Mafuaʻaga mo le mamafa o le mamafa o le mamafa i tane:

  • Faamai o totoga toto.
  • Faʻaleagaina o le vevela.
  • Faʻalavelave popole, popole.
  • Faʻaleagaina (pala) o le tino.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga lamatia e le naʻo le mamafa o le mamafa, ae vaivai (cachexia).

O nisi taimi o lenei gau gau e mafai ona oo atu i le 20 kilokalama i le masina e aunoa ma le malosi faaletino ma suiga i meaʻai. Aisea e paʻu ai le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka? O le faʻafuaseʻi o le gau o le tino e sili ona taatele i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin.

I ia ituaiga o gasegase, e teena ai e le pancreatic gland le gaosia o le insulin lea e puleaina le metabolism i le lava o mea. I lenei tulaga, o le tino o le tagata ua amata ona vaavaai mo isi punaoa o malosiaga e faatumauina ai ana galuega taua, e tosoina ai mai le gaʻo ma le tino maso.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le inisalini i le tino o le tagata o loʻo faʻapipiʻiina, ae e leʻo iloa e le ate, ona maua ai lea e le tino se mea vaivai o le kulukose ma amata ona maua mai le malosi mai isi punaoa.

O le gau o le paʻu i lenei tulaga e le vave pei o le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai le maʻi e siakiina pea ana meaʻai. E le tatau ona ia 'ai i meaʻai, gaʻo ma suamalie. Ae faʻapefea la ona taofia le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa ma maua ai le mamafa? E faigofie mea uma.

  • susu susu susu (e iai le tele o porotini, lea e fesoasoani e puipuia ai le faʻaitiitia o le tino maso),
  • falaoa atoa
  • fatuga atoa, e pei o le karite ma le tao,
  • fualaau faisua (e le fautuaina e naʻo le 'ai fualaau faisua ma le maualuga o meaʻai o le suka ma le suka, mo se faataitaiga, pateta ma beets),
  • fua o le suka maualalo e pei o oranges, apu lanumeamata, ma isi.

O meaai tatau e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli

O meaai e tatau ona faʻaititia. E tatau ona e 'ai e 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. Afai e matua paʻu le tino, ona mafai lea ona faaopoopo le meli i le meaai autu. Ae e te manaʻomia le faʻaaogaina e le sili atu i le 2 tbsp. i le aso.

Pe a fatuina se lisi, e tatau i le maʻisuka ona pipii atu i se polokalama faapitoa. O ana meaai i aso taitasi e tatau ona aofia ai le 25% o gaʻo, 60% o meaʻai gaʻo ma le 15% o porotini. Afai e matauina le leiloa o le mamafa i se fafine maʻitaga, o le aofaʻi o carbohydrates ma proteins i le taumafataga i aso taitasi e faʻatupulaʻia, ae matua faʻapitoa.

O taimi uma i le taimi o talanoaga ma tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le a talitonu le tasi i le taua ma le faigata o le faafitauli o meaʻai mo i latou. I le olaga, e leai ni tagata se lua e tutusa ma tutusa tagata, e tutusa lava le mamafa o le tino, tulaga faʻavae, tausaga, faʻalagona lagona, ma isi.

O le faigata lenei i le fesootai ma le maʻisuka.E ala mai i le mekasini, ou te fia talanoa ma tagata taʻitoʻatasi, ae afai e le mafai, o le a matou taumafai e taitaia se talanoaga i le tulaga o se monologue. Sa liliu atu se alii talavou i le faatonu, o le ua matua le mautonu i ona foliga vaaia.

Atonu e tele mafuaaga mo le paʻu o le mamafa. Muamua lava, e matua taua lava le totogiina o le gaosiga o le carbohydrate, o lona uiga. E le silia le 5.5-8.5 mmol / l, pe a uma ona 'ai le 7.5-10.0 mmol / l, o fesuiaiga i le glycemia (max-min) i aso taitasi e le sili atu i le 5 mmol / l, ma e leai se suka i urine i aso taitasi .

I le avea ai o se tulafono, e maua ai e tupulaga talavou ni togafitiga o le insulin, o lona uiga. 4-5-faʻagasologa o le puleaina ole inisalini puupuu ma faaumiumi. O le mea moni, o le inisalini, faʻaopopo i lona faʻaititia o le suka, o loʻo i ai foi le malosi o anabolic, lea e fesoasoani e toe faʻafoʻisia ai mea vaivai o le gaʻo.

O le mea lea, o tagata e amata ona maua se tui atoatoa o le inisalini vave ona toe maua mai le malosi, lagona le malosi o le malosi, o latou lagona ma le mafai ona faateleina le galue, faateleina le maso maso.

O le mea muamua, muamua, e tatau ona e suʻeina pe maua e se tagata le inisalini ua lava.

O le isi itu taua e tatau i se fomaʻi ona faʻamalamalamaina pe o iai sau faʻamaʻi o le gastrointestinal tract? Afai ei ai se tasi, ona tatau lea ona atoatoa le togafitiga, ma pe a faatonuina le meaʻai o le kalo talafeagai, filifili oloa e tusa ai ma le maʻi faʻamaʻi.

O se matāʻupu tāua o le lelei o meaʻai. O le faʻasalaga umi o le maʻisuka e oʻo atu ai i se paʻu mamafa mamafa. Aisea? E iloa e ola, e tatau i pu taitasi o le tino ona maua le malosi. O le punavai autu o le malosi o gaʻo, o mea ia e ulu ai i le tino ma meaʻai pe faia mai isi mea, mo se faʻataʻitaʻiga, mai le gaʻo, glycogen.

Ina ia mafai ona ulufale atu tagata gaʻo i totonu o le cell, o le tele o masini e manaʻomia ai le inisalini. A aunoa ma se ituaiga faigata o fesoʻotaʻiga, e le mafai ona ola le olaga. I se tulaga o le taupulepulega, o lona uiga inisalini le atoatoa, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga, ae e le ulufale i totonu o le masini, ae ua alu ese i le vevela, o lona uiga.

o le tino ua leiloa le punaoa malosi, lea e matua talafeagai. Ina ia maua le malosi o le malosi, o le tino e amata ona talepeina le glycogen o le ate, glycogen muscle, gase i lalo ma le fausiaina o tino o le ketone, ma o se taunuuga, o le mamafa o le tino e faʻaitiitia le malosi, faʻavaveina le maʻi, ma faʻaleagaina.

Mo se faataitaiga, maualuga 180 cm, mamafa 60 kilokalama. O le paʻu o le tino e tusa ma le 20 kilokalama. Afai tatou te manatu o le galuega faaletino a le tagata gasegase e talafeagai, o lona uiga o le manaomia mo kalori o le a 35 kcal i le 1 kilokalama o le masini manaomia.

35 kcal / kg x 80 kg = 2800 kcal.

2800 kcal 560 kcal = 3360 kcal.

O le mea lea, o se tagata maʻi i aso taitasi e manaʻomia 3360 kcal.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona amanaʻia le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma o latou fatuga. O le aofaʻi o le porotini o se faʻaauau pea ma faia ai le 15% o le aofaʻi o le kalori. E naʻo le fafine maʻitaga e tatau ona faateleina le aofaʻi o le palatini e oo atu i le 20-25%.

O le manaomia i aso taitasi mo le gaʻoina o le 60%, o le 3360 kcal 60% o le 2016 kcal.

O le kalori o le 1 g o gaʻolaʻo pe tusa ma le 4 kcal, o le mea lea o le 2016 kcal o loʻo iai i le 504 g o gaʻo. Manatua o le 1 XE e aofia ai le 12 g o gaʻo, o le mea lea, o le lisi o aso taitasi e tatau ona iai le 504/12 = 42 XE.

E taua le tufatufa atu o le carbohydrate i le aso atoa, e tusa ai ma le fua o le insulin ma le gaioiga faaletino. Mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi, e tusa o le 25-30% o le aofaʻi o le kalori (e pei o le

10-12 XE), mo le laauli o le aoauli, le aoauli ma le lua o meaai - o le 10-15% totoe (pe 3-4 XE). Tau lava o le mea e tatau ona faʻatusalia i totonu o meaʻai e gaosi mai i meaʻai, ma mo suga faigofie e leai se sili atu i le 1/3 o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, o le a le sili atu ma le 50 g mo suāsini lelei.

O mea faigofie e maua ai le meli, o le sili ona aoga o le faʻaaogaina o le meli masani, ae maise lava mo le faʻanoanoaina, ma le gasegase. O le meli aano o le pisia e aofia ai minerale e taua tele i le tino, elemene, vitamini, enzymes, meaola faʻalaʻau faʻasolosi ma mea faʻamaʻi.

E le gata i lea, o le meli o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le faʻalavelave o le tino, o se salu filemu. O le meli e aoga mo faʻamaʻi pipisi i le cardiovascular, aua e faʻaleleia ai le faʻalauteleina o vaʻa vevela, faʻaleleia le feʻaveaʻiina o maliu.

Latou te masani ona fesiligia le fesili, o le a le tele o le meli e mafai ona ou 'ai i le aso? E pei ona tatau ai i tulaga taʻitasi taitasi, ia mafaufau i le aofaiga atoa o mea taʻavale i le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, na matou fuafuaina e manaʻomia e le matou maʻi 504 g o le suka gaʻo i le aso.

O suga faigofie e tatau ona faʻaulu mo le sili atu nai lo le 1/3, o lona uiga. e le sili atu nai lo le 168 g O nei 168 g aofia ai gaʻo vailaʻau o loʻo iai i sua, fualaau 'aina, fualaau faisua, vine, lactose susu, faʻapea foʻi suamalie, atonu e te' ai.

E tele taimi e faaaoga ai e le tagata le meli ae le o le suka poʻo le suamalie mo le lauti po o le susu susu i le po. E le leaga, ae e taua tele le vevela po o le susu e le vevela (e leai se sili atu i lo le 38 C), a leai o le meli o le a sili atu ona taua nai lo le suka masani.

Aʻo tautala i le susu, e mafai ona faʻamalamalamaina, afai e mafai, e sili atu le faʻaaogaina o susu susu - o se oloa taua lenei mo se tino vaivai ma maʻi.

Ma o se isi faʻamatalaga sili atu mo se talavou talavou na lafoina se tusi i le mekasini. O togafitiga uma lava, ona tatau ai lea ona faʻapitoa uma taʻaloga i taʻaloga, e amata mai i le taʻaloga o le taeao.

Ou te fia tautala puupuu i se isi tusi na maua e le au faatonu mai se tamaitai talavou. Na ia tusia afai e le maua e ia le avanoa e tui ai le inisalini, na te le 'ai. I le auala, i togafitiga faafomaʻi, e tatau foi ona ou feiloai ma nei tagata gasegase, e masani lava o tamaitai, o latou foliga mai e vave lava ona taʻu mai o lo latou tino e masani lava ona iloa le le lava o meaai.

I se talanoaga tuusaʻo, e fesuisuiaʻi e faia le inisalini e le masani ai ona fai (o se manatu le mautonu tele o le faatumauina o le toto toto masani), latou te leʻa le aoauli, e maasiasi e tuʻuina atu i latou lava se tui, pe fefe foi. maua le gaʻo!

Ae tatou te 'ai ina ia tatou ola! O le tino, o le iloaina o le fia malosi o le tino i se tulaga o le le lava o le inisalini, ua i ai i se tulaga o le le mautonu. I se faapuupuuga, o le suia o galuega faavae o le tino e tupu, vaivai ma sili ona maaleale sootaga e paʻu i lalo.

E masani lava o tupulaga talavou o loʻo i ai i se setete o le faʻasalaga umi ua faitioina le vaivai o feusuaiga, latou te atiina ae ni faailoga o tulaga o le neurotic, ma o le faasolosolo faasolosolo malie e faʻalavelave i tamaitai. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le tatau ona ese mai se tagata soifua maloloina, sei vagana ai se uiga uiga ese ia te ia lava, i ana meaai ma togafitiga.

Mafuaʻaga o le ituaiga 1 Tisuka

E masani lava o faailo o le maʻisuka o le gaogao ma le faʻaleleia lelei o le manaʻo. Ae o le toatele e vave ona le maua le mamafa. O le mea lea, o le fesili e tulaʻi mai i le mafuaʻaga e faʻaitiitia ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1. A maeʻa ona ulu atu i le tino ma ni meaʻai, e faʻafeiloaʻi masini gaʻo mai le vaega o meaʻai i le totoga. Ina ia mafai ona gaoioi nei mea, e manaʻomia le gaosiga o le inisalini, o le pancreas e nafa ma le faaselaina o lenei mea.

Afai i le taimi o le faʻamaʻi o loʻo iai se faaletonu i le tino, o le le lava o le inisalini e gaosia, o siama e faʻaleagaina, e le aʻafia e gaʻo mea toto i totoga, ma faaputuputu i le toto. O se tulaga talitutusa e taʻitaʻia ai le fesuiaʻiga o laʻau ma veins. O le matelaina e aliali mai i sulu o le tino, e leai se malosi o okeni.

E iai faʻamaoniga o le maʻisuka:

  • fia inu pea
  • Ua ou fiaai i taimi uma,
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai,
  • o loʻo i ai faafitauli faʻaaliga
  • mamafa le mamafa o le tino.

Vailaʻau Beta e mafai ona faʻaumatia e le toilalo.Le faʻatagaina o le inisalini e taofiofia, o meaʻai gaʻo e faʻaputuina i totonu o le toto i le tele o mea, o le puipui o arteries e leaga. Seliti e le lava le aoga o micronutrients, o le mafuaʻaga lea e atiina ae ai e tagata le faʻailoga o le maʻisuka ituaiga 1.

E manaʻomia e le tino se tuʻuina atu o le kulukose, faʻaopoopoga malosi. Ae leai se inisalini e taofia ai lona faʻaaoga masani. O le mea lea, o gaʻo gaʻo e mu. O se taunuuga, o tagata gasegase maua i le maʻisuka latou te le maua le mamafa.

O le tino e mafai ona amata ona iloa sene e maua mai ai le inisalini e pei o vailaau mai fafo, faʻamalosia ai le puipuiga o le tino e taofia ai. Talu ai e le lava le kulukose i totonu o le toto, o le vailaau e le faʻamauasoloina ai siaki lelei, pe a aveese mai le tino ma le urine. Mo lenei mafuaʻaga, e masani lava ona lagona e le tagata maʻi le fiaai, vaivai, le ulu o lona ulu, e manaʻo pea e moe.

Mafuaʻaga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taatele i tagata. Faatasi ai ma se faʻamaʻi pipisi, o le inisalini e faalilolilo, o tino o le tino e le fesoʻotaʻi ma lenei hormone, pe leai foi. O le mea lea, ina ia maua ai le malosi, o le vaevaeina o sela gaʻo amata, o le mafuaaga lea mo le leiloa o le mamafa. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa ma faʻamaoniga o se faʻamaʻi o le vaega muamua. O le mea lea, e faigata ona faʻamaonia se ituaiga o togafiti.

Ae o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e iloga i ia faailoga:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • ponaivi o le a le maualalo
  • afaina o le gataifale,
  • o le lauulu e tupu tele i foliga ma sili atu le malosi,
  • i luga o le tino i nofoaga eseese o loʻo i ai le gaʻo tele.

E le taliaina le filifilia o togafitiga togafitiga e oe lava ia. E na o se tagata tomai faapitoa e fuafuaina le togafiti togafitiga, faia se suʻesuʻega, faʻamaonia le maʻi. Togafitiga e aʻafia ai vailaau ma taiala o meaʻai.

Faʻafefea ona taofi le gau o le mamafa

Ina ia taofi le gau o le mamafa, e tatau ona e faʻaaoga vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi i aso uma, mulimuli i isi ana togafiti, mulimuli i se meaʻai.

O nai faʻamatalaga nei:

  • Aua le inuina le vai ao lei 'ai.
  • Afai e te taumafaina se ipu tipu ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o le ae lagona le atoatoa, ae o mea e manaʻomia e le micronutrients e le ulufale i le tino.
  • E tatau ona saʻo meaʻai. O le galuega autu o le taumafa e manatu e faamalieina ai le fiaai, e manaʻomia e le tino o le tagata ona maua le tele o le malosi.
  • Faʻaaogaga faʻapitoa. E tatau ona e faʻamalositino i taimi uma. E faʻamalosia maso, toe faʻafoisia, o le tino e sili atu ona maloloina.
  • A maeʻa suʻesuʻega i le falemaʻi, o le tagata poto faapitoa e faʻamatalaina se togafitiga, filifili se taumafataga e talafeagai mo le tagata maʻi taitoatasi. E tatau ona e mulimuli i se fuafuaga o mea taumafa.
  • I le faaopoopo i le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, 'aiga o le afiafi, e manaʻomia ni meaʻai faʻaopopo. E tutusa lelei ma le 10 20% o kalori mai masani masani. E tatau ona i ai meaʻai i meaʻai.
  • E tatau foi ona e pulea le fua faatatau o palatini o gaʻo, gaʻo.

Mo le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o meaʻai talafeagai e taua foi. O le aofaʻi o le carbon o loʻo faʻaaogaina i lenei togafitiga e tatau ona faʻaititia. E tatau ona faʻatau oloa ma se faʻamaumauga maualalo maualalo:

  • kapisi
  • tamato
  • apu
  • penina penina
  • kukama
  • radis
  • pepa suamalie
  • oloa gaʻo susu gaʻo.

I le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia se vaega faʻavae. Fautuaga saʻo i le faia o se meaʻai e tuʻuina atu e se fomaʻi faapitoa.

O nisi o le maʻisuka ua fautuaina e auai i vasega ia e mafai ai ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona pulea lelei le atinaʻe o le maʻi. O le faiga o le atinaʻeina o le maʻi e tatau ona suʻesuʻeina, o le mamafa o le mamafa e mafai ona tupu i nisi taimi e avea o se faʻamautu tutoʻatasi. E manaʻomia ona aʻoaʻoina e tagata maʻi le auala e faʻaleleia ai taimi ma puipuia ai faʻafitauli eseese o le maʻisuka.

O taunuuga o le vevela

O le faʻaitiitia o le mamafa o le maʻisuka o se lamatiaga faʻalesoifua maloloina. Afai e vave ona leiloa le mamafa o le tino, faʻaleagaina le metabolism, o le muscle tissue atrophies, ua aveesea le gaʻo.O le maʻisuka e faʻateleina le onā. O le tele o toxins, o le faʻapalapalaina o meaʻai o le tino, e aoina i le toto o le tagata maʻi. Talu ai ona o mea leaga uma e le o faʻateleina, o faafitauli e tulaʻi mai i aʻa ma le tino. O ia faafitauli e matautia. O okeni o le gastrointestinal tract e mafatia foi i le vave o le paʻu.

O mea nei e tutupu:

  • suia i le le mautonu o le manava,
  • gagging
  • tiga
  • se lagona o le vaivai i totonu o le manava.

E foliga mai e leaga tele le eletise. A maeʻa le mamafa, o le maʻisuka e masani ona tupu gastritis, pancreatitis. O le paleni masima e suia i lalo o le aafiaga o toxins. O le ate ma gaʻo ua le toe galue masani. O nisi taimi o le hepatitis, o le urolithiasis e atiina ae.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

O le leiloa o le mamafa i le maʻisuka e iai mea nei:

  • hypoparathyroidism,
  • fulafula
  • le lelei o le tuuina atu o vitamini i le tino e taitai atu ai i le faateleina o le palasi o lauulu ma fao,
  • manatu faʻapitoa
  • mafaufauga mamafa, e faigata mo se tagata ona mafaufau i ai.

O faʻafitauli o le mafaufau e masani ona aliali mai i le maʻisuka ma le paʻu vave o le mamafa. O loʻo i ai le faʻaleagaina, amio faʻamalosi, o se tulaga faʻavaivai ua sili atu ona masani.

E mafai ona e puipuia faʻafitauli o le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma a tagata tomai faapitoa, faʻaaoga vailaʻau. Afai e te manaʻomia le leiloa o le mamafa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Afai e vave faʻaitiitia le mamafa o le maʻisuka, e le mafai ona e taumafai e foia lenei faafitauli ia oe lava. O vailaʻau ma mea taumafa ua na o se fomaʻi ua faatonuina. O le togafitiga o loʻo i lalo o le vaavaaiga faifaipea a tagata tomai faapitoa.

E masani lava, o togafitiga e aofia ai fautuaga nei:

  • puleaina o le insulin i aso uma
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻasaina ai le suka toto,
  • taunuʻuga o fautuaga o meaʻai,
  • gaioiga faʻaletino lelei.

Mo le toe faʻafoʻiina o lau mamafa muamua, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma se tagata poto faapitoa. E faatonuina e le fomaʻi meaʻai mo mea taumafa, fetuʻunaʻi le taumafataga, ma faʻamatalaina fualaau e fesoasoani e faʻaleleia ai le metabolism. A maeʻa, e mafai e le tagata gasegase ona toe foi atu io latou olaga talu ai ma le maʻisuka.

Matou te lisiina oloa fautuaina:

  • kaluka
  • susu susu
  • Pupu mai Brussels
  • seleseleina saito
  • meli

O ia ituaiga o mea e faigofie ona maua i faleoloa i totonu o soo se taulaga. O le mea lea, o tagata uma e gasegase e faigofie lava ona tausisi i se faiga faʻavae.

Fomaʻi e faʻamalosi i le manaʻomia mo taumafa vaevaega 4-5 taimi i le aso ma le va o le 3 itula. Auaunaga e manaʻomia sina. O le taua tele o le faʻaaogaina i aso taitasi o oloa i le taimi e tasi.

O lenei faiga e faʻafefeteina ai le tino i le faʻalaumalieina masani, tuʻuina atu le malosi, faʻasaʻo le metabolism ma isi faiga. O suauʻu ma totoga o loʻo i totonu o le aso e faʻapitoa i le gasologa o le aso faatasi ai ma elemene aoga, o le tau o le malosi ma le malosi mo le faʻaogaina o otaota.

Afai e te le taulimaina le togafitia o le maʻisuka i le taimi, o le a mafai ona tupu se taunuuga oti. O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi tagata tomai pe afai o le toso malosi o le mamafa e mafai ona iloa. O nisi taimi o se tali vave e fesoasoani e faasaoina ai le olaga o se tagata.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

E faʻapefea ona leiloa le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2: se meaʻai meaai faʻatasi ma recipes

O le mataupu o le leiloa o le mamafa o le fiafia i le faitau miliona o tagata i le salafa o le lalolagi. O tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona popole i lenei faafitauli ona o le maʻi e tuʻuina atu ma le mamafa. Pe a oo mai i le i ai o se maʻi ogaoga, o le masani masani, o meaai mama ma le malosi faaletino e le taliaina. O le fesili pe faapefea ona leiloa le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 e iai se tali sili atu ona faigata, ae o le mamafa tele ua faatoilaloina ona o le maualalo o meaʻai ma isi mea taua.

Aisea e maua ai le gaʻo i le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai le tino i le homone, e ui lava o le tino e maua mai i le tele o mea. I le taimi lava e tasi, o le fesoʻotaʻiga i le va o faʻamaʻi ma le oona tele e faʻafeagai ma mea tatou te mafaufau i ai. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu saʻo ona o le mamafa, ma o le felafolafoaiga e le moni e mafua mai i le amataina o le maʻisuka o se tagata ua gaʻo.

O le tagata na teuina le tagata, o le tele foi lea o le inisalini o mea e maua i le toto. O lenei hormone e faalavelave i le malepelepe o le tino o le tino, lea e mafua ai le gaʻo, ma o le tino, i le taimi nei, o le a faʻaitiitia le faʻafesoʻotai i ai. Faʻaauau le faʻamalosia o insulin, o lona uiga, o tino o le tino e leai se lagona i le inisalini. O loʻo taʻu mai ai le faaiuga o le setete o le maʻisuka ma le malosi e faʻatoʻilalo ai le faʻamaʻi tuusaʻo tonu lava i le mamafa o le paʻu.

E mafai ona gau le mamafa i le maʻisuka

Ua fai mai tagata e taumafa fualaau taumafa e faapea o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e tutusa lava le avanoa e ono maua ai le mamafa o tagata soifua maloloina. Pau lava le eseesega o le tele o mea taumafa, aemaise lava taumafa faigata, e le talafeagai mo maʻi. E sese le faʻamoemoe o le paʻu mamafa o le tino. Mo le gau o le mamafa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, filifili meaai lelei ma mataʻituina lou tulaga, ina ia mafai ona e fetuʻunaʻi le vailaʻau pe'ā manaʻomia.

Faʻasolosolo pe gaʻo le mamafa o le maʻisuka?

Aisea e matua mamafa ai le mamafa o le maʻisuka, ae o isi, i se isi itu, e vave ona maua le mamafa ma mafatiaga mai le gaʻo? E tusa uma lava ma le pathogenesis o ituaiga eseese o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o tagata ei ai le ituaiga maʻisuka muamua, oe le maua le inisalini, e amata ona "liusuavai" pe a maeʻa faailoga muamua o le maʻi.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le le lava o le inisalini (o le hormone e momotu le glucose) e mafua ai le matelaina o le matelaina o masini, ma o le taunuuga lea ua amata ai ona latou vaavaai mo se isi mea e masani ai i le masani masani o le malosi e faatumauina ai a latou galuega.

I lenei tulaga, ua faʻaaogaina le gluconeogenesis, o lona uiga, o le kulupu o le kulukose i totonu o masini mai ni mea e le o le carbohydrate, lea e avea ai ma maso ma gaʻo ma le manuia. Latou amata moni lava ona mu i luma oo tatou mata. Ae ona o le le lava o le inisalini, o le kulukose e maua e le ulu i totonu o siama o le tino, ae e naʻo le toto. O se taunuuga, o le tulaga o le maʻisuka o loʻo faʻaauauina pea, ma mamafa le faʻaititia.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 2, i le isi itu, e faigofie ile gaʻo.

Latou te leiloa le mamafa i le taimi o le fausiaina o ni faʻalavelave matuia poʻo le i ai foi o fualaau o vailaau e le i filifilia lelei.

E pei ona e iloa, i na tagata, o le pancreas e faʻapipiʻiina le inisalini masani, na o siama o le tino o loʻo tumau pea ona tetee i ai, ma, e tusa ai ma lea mea, aua nei avea le kulukose. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le suka toto, o le faaputuputuina o le lipid conglomerates ma le faateleina o le mamafa o le tino ona o le lipid mixtures .ads-mob-1

O mafuaʻaga autu e mafua ai le leiloa o le maʻisuka

O le maʻisuka ua mamai i tagata mamaʻi e faʻaalia i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, aemaise lava, le atinaʻeina o le fia inu, faateleina le faʻamalosi i le urinate, tulaga le atoatoa, foliga vaaia o le paʻu mago ma paresthesias, o lona uiga, tingling poʻo le mu i totonu o vae. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e aʻafia ai le mamafa o se tagata amata malosi ma e foliga mai e leai se mafuaaga e aveesea ai le mamafa.

O nisi taimi o lenei gau gau e mafai ona oo atu i le 20 kilokalama i le masina e aunoa ma le malosi faaletino ma suiga i meaʻai. Aisea e paʻu ai le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka? O le faʻafuaseʻi o le gau o le tino e sili ona taatele i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin.

I ia ituaiga o gasegase, e teena ai e le pancreatic gland le gaosia o le insulin lea e puleaina le metabolism i le lava o mea.I lenei tulaga, o le tino o le tagata ua amata ona vaavaai mo isi punaoa o le malosi e faatumauina ai ana galuega taua, o le tosoina mai i meaola gaʻo ma le musika.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le inisalini i le tino o le tagata o loʻo faʻapipiʻiina, ae e leʻo iloa e le ate, ona maua ai lea e le tino se mea vaivai o le kulukose ma amata ona maua mai le malosi mai isi punaoa.

O le gau o le paʻu i lenei tulaga e le vave pei o le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1.

Le mea e fai

O se paʻu mamafa mamafa e aunoa ma mafuaʻaga faʻamoemoe e mafai ona afaina ai le tino. Afai e tupu lenei mea, e 2 auala faʻapitoa e sili atu ona lelei:

  • Suiga le tumau i se taumafataga maualuga-kalori.
  • Faaaoga i le taumafa meaai e faʻapupulaina ai le gaosiga o le inisalini: faʻafefiloi le suauʻu, meli, kelo, pulupulu Brussels, susu susu.

E tatau ona tufatufa atu kulimi gaʻo i le taimi atoa i luga o taumafa uma. O le taeao ma le 'aiga o le aoauli e tatau ona i ai le aofaʻiga maualuga o calorie, mo le' aiga o le afiafi - e le silia ma le 10% o le alauni o aso taitasi. O meaai mo le maʻisuka e tatau ona amanaʻia le numera o meaʻai i le aso:

Mo le togafitiga o le cachexia i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo faʻatulagaina foi togafitiga o le hormone. Faatasi ai ma le saʻo lelei o faʻasologa o togafitiga, e mafai ona taofi le mamafa o le mamafa i sina taimi puupuu.

O taunuʻuga talafeagai ma faʻafitauli

Taua! Ona o le faaputuputu tele o toxins i totonu o le toto, ua faaleagaina ai le masima vai masima, lea na o le faalavelaveina o totoga e pei o le ate ma fatuga. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga e le mafai ona faʻafanoina i le tulaga o le le atoatoa, o le hepatitis, urolithiasis, etc.

I le faaopoopo atu i nei mea uma, ma le paʻu mamafa o le maʻisuka, o nei faʻafitauli e mafai ona tupu:

  • le atinaʻeina o le hypoparathyroidism,
  • o le foliga mai o le edema,
  • eleelea o lauulu ma fao i totonu o le leai o vitamini ma minerale,
  • o le tupuga o le faʻamaʻi (toto maualalo maualalo),
  • faafitauli i mafaufauga ma le mafaufau.

O faʻafitauli o le mafaufau e masani ona tupu i le maʻisuka ma le paʻu faʻafuaseʻi o le paʻu. Latou te le fiafia, o isi taimi e faʻamalosi ma agaʻi i tulaga vaivai.

O le mafuaaga autu o le paʻu o le mamafa o le maʻisuka ua faʻavaivaia ai le inu o le kulukose i le tino ma le atinaʻe o le ketoacidosis.

  1. A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, ae le ulu i sela. Talu ai o le meaʻai o le faiʻai e aofia ai mea e gaʻo ai le gaʻo, e tali atu i lo latou le atoatoa ma e manaʻomia se taumafataga fou. E le gata i lea, o meaʻai e fufuluina aʻo le i maua e le tino le taimi e faʻaalu ai.
  2. E faʻamalosia lenei mea i le fia inu malosi. O lona uiga, e foliga mai ona o le mea moni o le suka e mafua ai le faʻamalasea, o lona uiga, o lona maualuga i totonu o le toto e aumaia vai mai sela.
  3. E taumafai foi le tino e aveesea le sili atu o le suka e ala i le fufuluina e ala i fatugaʻo.

O le tuufaatasiga o nei mafuaʻaga e mafua ai le paʻu vave o le paʻu.

E faʻapefea ona aveesea le mamafa ma le maʻisuka ituaiga 2 i le fale?

Ae ui i lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e amata ona tupu le gaʻo i luga o tausaga ona o se olaga le aoga, le lelei o meaai, pule o le insulin, ma le faʻaaogaina o vailaʻau, o lea o le fesili o le faʻaitiitia o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1?

O lea, mafaufau pe faʻapefea ona le maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2? O le a le mea e tatau ona e 'ai, ma o le a le mea e matua faasaina ona' ai? E faʻapefea ona le maua le mamafa o le tui ile inisalini? O le a matou taliina nei fesili uma i le tusiga.

Faʻasalaga o le Loss Weight loss

Faatasi ai ma le ogaoga o taunuuga o le atinaʻe lea o le ketoacidosis, atrophy o muso o pito i lalo ma le vaivai o le tino. Ina ia faʻamaonia le mamafa o le tino, e fautuaina e fomaʻi mea e faʻamalosi ai meaʻai, togafitiga o le hormone ma meaʻai talafeagai.

O se paleni taumafa lea e aofia ai mea taumafa e maua i vitamini, amino acids, micro ma macro elemene, o le a fesoasoani i le faʻatupulaʻia faifaipea o le mamafa ma faʻamalosia ai puipuiga a le tino.

O se meaai faapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai:

  • falaoa atoa o le falaoa
  • meaʻai susu (e le o gaʻo),
  • fatu faʻatoʻa atoa (karite, buckwheat),
  • fualaau faisua (pi, lentils, kapisi, tamato, kukama, radishes, lettu),
  • fualaau e le i fafagaina (oranges, lemons, pomelo, fig, green apples).

O le taumafataga i aso taitasi e tatau ona vaeluaina i 5-6 servings, ma e tatau ona laiti. I le faaopoopo atu, ma le matua vaivai o gasegase, e fautuaina e ave sina meli e toe faʻafoisia ai le puipuiga.

O le maʻisuka e tatau ona faia le lisi o meaʻai ina ia oʻo i le 25%, le carbon - 60%, ma le polotini - pe a ma le 15%. O fafine ua maʻitaga ua fautuaina ina ia faateleina le vaega o protein ia latou meaʻai i le 20%.

O le uta o le carbohydrate e tufatufa atu i le aso atoa. O le tele o kalori e faʻaaogaina i le taimi o le taumafataga autu e tatau ona aofia i le 25 i le 30%, ma i taimi o taumafataga - mai le 10 i le 15%.

Pe e mafai ona fofoina na ituaiga o upu e ala i le 'ai na o se meaai? E mafai, ae o le meaʻai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le faʻamalositino mo le maʻisuka, o le ai ai se vave ma sili atu ona aoga. O le mea moni, pe a taumafai se tagata maʻi e maua le mamafa o le tino, e le aoga ona e faʻavaivaia oe lava i le faʻaaogaina o le tino.

E tatau ona manatuaina o se tino vaivai ua "gaʻo" mo se taimi umi lava. O le mea lea, e tatau ona e onosaʻi ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, meaai lelei, lea e faʻavae i le faʻaaogaina lelei o taumafa gaʻo, o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le mamafa.

I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona pulea ana meaʻai ma gauai atu i le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa, tuʻuina atu na o mea e maualalo.

E taua le manatua o le maualalo o le GI, o le itiiti ifo o le suka o nei meaai o le a maua ai le toto. E le gata i lea, e manaomia e tagata gasegase ona alu i luga o le taumafataga maualuga o le kalori ma 'ai meaʻai e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, e aofia ai le garlic, suauʻu pipisi, pulupulu Brussels, susu ma le susu.

Mo le toe faʻaleleia, e tatau ona e 'ai soo ma i ni vaega laiti (e oʻo i le 6 taimi i le aso). E tatau ona faʻamamaina kulimi gaʻo i nai vaega laiti ma oʻo lava i le aso atoa.

O le gau o le mamafa o se faʻafitauli o le maʻisuka faafitauli

O le gau o le mamafa o le maʻisuka o se faailoga lea o le atinaʻeina o ona fomaʻi, lea eo mai faatasi ai ma suiga faʻapitoa i le gaioiga o totoga o le tino, e oʻo atu ai i le vaivai lautele ma o se faʻalavelave ogaoga i le manuia o se tagata maʻi.

O ia suiga i le tino o le tagata maʻi ua faailoa mai ai e le mafai ona ia toe pulea le faiga o gasegase e aunoa ma le fesoasoani mai fafo, o le mea lea, e manaʻomia ai se faʻasalaga faaopoopo.

O le gau o le mamafa o le iuga lea o le malosi o le matelaina o le tino o le tino, lea e oʻo atu ai i maʻi ogaoga o le tino. At o nei tagata gasegase o loʻo i ai se paʻu mataʻutia o aʻafiaga o le toto, ketoacidosis ma le anemia atiaʻe. Latou te lagona pea le fiainu e fesootaʻi ma le faateleina o le kulukosesese

Faataʻitaʻiga o le lisi

  • muamua o le taeao - fualaau 'aina ma se ipu vai e maualalo le gaʻo,
  • lona lua o le taeao - falaoamata karite ma le pata ma fualaau mamago, lanu lanumeamata ma se pa,
  • 'aiga o le aoauli - taliga iʻa, meli falale ma gravy mai le ate moa, compote e aunoa ma le suka,
  • aoauli o le aoauli - se fasi keke falaoa, ti,
  • muamua taumafataga - kuka kuka i pulou, apu, airan,
  • o le taumafataga lona lua - le paluga falaoa, nati ma le lefir.

Fualaau aoga

Aʻo saunia meaʻai mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona manatuaina e tatau ona aofia ai meaʻai ma maualalo le maualuga o le maualuga o le glycemic lea o le a le faʻateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu le sui o le falaoamata o le saito ma lana karite karite, ma le pateta masima ma sana. Afai e te manaʻo e faʻapipiʻi le pata i le pusa, ona mafai lea ona e faia, ae aunoa ma le faasaunoa, o lona uiga, e le silia le 15 g.

O se mea aoga tele o le fualaau faisua (kapisi, eggplant ma zucchini, pepa talo, ma tamato, aniani). O nei vaega uma e tatau ona tipi i totonu o pusa, ma tuu i totonu o se pani, sasaa ai le sua o le vaomatua. Aveesea le mea na tupu mai pe a ma le itula i le vevela e le silia ma le 160 C.

O fomaʻi latou te masani ona fautuaina se ipu e pei o le pi pi i le maʻisuka. E faigofie ona kuka. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tago i se luʻu o pi, o laʻau ma pati.

Saunia mea autu (aniani ma pateta) ma sasaa i le lua lita o le sua o le kuka. Fufulu i le afi, faʻafefe mo le tusa ma le 15 minute ma faaopoopo i ai pi, faʻavela mo le isi 10 minute. Ona fufuluina lea o le sua i laau ma tuu i lalo o le tapuni.

E faʻapefea ona leiloa le maʻisuka ituaiga 2

O le tulaga autu mo le gau o le mamafa o le maʻisuka ituaiga 2 o le a tupu, o se faaitiitia o le maualuga o le inisalini. O se taumafataga maualalo-gaosiga e fesoasoani i le ausia o le sini, talu ai o gaʻo gaʻo e maualuga le maualuga o le suka, ma lona tele, insulin, lea e nafa ma le teuina o meaʻai, fesoasoani e liliu le suka i le gaʻo. O le tele o meaai mo tagata soifua maloloina ua mamanuina e faʻaaoga ai na mea taumafa lea e le faʻaaogaina ai le taumafa o gaʻo. O se faʻasaʻoga faʻamalosi, pei o se tui malosi o suka, e matautia mo le maʻisuka, o lea latou te manaʻomia ai se isi meaai.

Meaʻai taua

Afai e te le manaʻo i le maʻisuka e avea ma faʻalavelave ogaoga i se tulaga masani o le soifua maloloina ma se olaga masani, e tatau ona e tausisi i fautuaga a fomaʻi, aua le faʻasaʻoina aʻoaʻoga faaletino, 'ai saʻo. Ina ia tali le fesili i le auala e saogalemu ai le mamafa o le mamafa ma le maʻisuka ituaiga 2, o tulafono nei e iai:

  • E le mafai ona e taumafa i se meaʻai fiaai ma maualalo le calorie i aso taitasi o meaʻai uma. O le tino o le maʻisuka ua faʻavaivaia, ua sili atu ona leaga le faiga o le puipuiga. Afai o le maualuga o le suka e paʻu lemu, e mafai ona e vaivai pe paʻu foi i se pa.
  • E tatau ona e 'ai 5-6 taimi i le aso. Faʻatonu le taimi lava e tasi mo lenei mea.
  • E le mafai ona e faʻafefe le taeao.
  • O le afiafi e tatau ona faia 1-1.5 itula aʻo lei momoe.
  • E taua le matauina o le pulega o le ava, lea e aofia ai le faʻaaogaina o le 30-40 ml o le vai i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino. Teu lauti e lelei mo meainu.
  • E tatau ona e inuina vitamini e pei ole chromium, lea e toe faʻaleleia le fegalegaleaiga o siama ma le inisalini, ma le zinc. E maua ai le puipuiga.

O a oloa e faʻasaina

O se faamai e manaomia ai se tagata ia matua faaeteete ia latou meaai. O le paʻu o le pa'ū i le maʻisuka ituaiga 2 e aʻafia ai le le aofia ai o mea masani masani. Mataʻutia e aofia ai:

  • suka ma meaʻai e maualuga maualuga ai mea o loʻo i ai,
  • falaoamata papaʻe ma mea uma e faia (falaoa, pasta),
  • pateta
  • vine
  • faʻi
  • vela
  • meaʻai gaʻo
  • suamalie tau pisinisi
  • suamalie suamalie.

Mea ua faatagaina

O le maʻisuka ituaiga 2 e le o se faasalaga mo le lelei o meaʻai. Ole togafitiga e le faʻatagaina ai le 'ai e ese ma lelei, ma e te le popole pe faʻapefea ona aveesea le mamafa ma le maʻisuka. O le mamafa o le mamafa o le a faʻataga ai fualaʻau ma meaʻai. E mafai ona e 'ai i fua o loʻo i lalo e maua mai ai le puletini gaʻo ma se lelei lelei ile leiloa o le mamafa:

  • ituaiga uma o kapisi
  • zucchini
  • ituaiga o aniani,
  • Tomato
  • kukama
  • pepa suamalie
  • lanumeamata lanumeamata
  • apu
  • eggplant
  • fualaau suamalie
  • melon ma suauu
  • meaʻai susu (kefir, laʻi falaoa gaʻo),
  • fuamoa
  • musika
  • aano o moa, toso, povi,
  • iʻa ma iʻa.

Meaʻai taumafa

Mai meaʻai uma e pei ona taua i luga, e mafai ona e kukaina le tele o taumafa taumafa e fetaui lelei ma le talosaga, pe faapefea ona leiloa le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2. O nisi nei o fualaau malie ma faigofie mo lau lisi autu:

  • Omelet i totonu o le taga. Manaomia: 3 fuamoa, 3 tbsp. l susu, masima, thyme.Faʻafefiloi mea uma, paʻu, sasaa i totonu o se ato faapitoa ma togi i le vai inu. O le kuka i totonu o se ato o le a fesoasoani e aloese ai mai le faʻavelaina o le suauu.
  • Laumei i le pepa alumini. O le a e manaʻomia: karakeli, lemoni, ½ anisi, ½ karaka, masima, greens. E tatau ona fufulu ma fago le iʻa i le sua o le tipolo. Fry vegetables, ona faapipii lea i ni meaʻai, afifi i le pepa ma tuu i le ogaumu mo le 40 minute.
  • Pefeni i le uaina. O le a e manaʻomia: meli, aniani, kāloti, kākalo, masima, pepa, se ipu mūmū mūmū, laʻau bay. Muamua, e tatau ona nonoa le aano i se maea ina ia aua nei vavae ese, ona vevela ai lea, ona togi lea o le 50 kalama o le uaina i se tui. Aumai se mea i le vai inu, faʻaopoopo mea uma, kuka i luga o le vevela vevela. A maeʻa le itula, sasaa se ipu uaina ma vaelua se isi itula.

O le a le lamatiaga o le paʻu faafuasei o le paʻu o se tagata?

O le leiloa o le paʻu o le mamafa o se faʻalavelave mataʻutia lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le gaioiga masani o le tino, faʻamalositinoina o faiga eletise ma le metabolism.

Faʻatasi ai ma aʻafiaga autu o le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa, e vaʻaia e fomaʻi itu nei:

  • o le ate e le afaina ona o le leai o se taofiofia o gaʻo gaʻo, lea e amata ona vave paʻu vave e toe faʻaleleia le paʻu o le malosi,
  • faaitiitia le gaioiga o totoga o meaola, aemaise lava, o le pancreas, gall strand, stomach and intestines,
  • le lautele o le soona inu o le tino e iai ma se paʻu i le maualuga o le faasalalauina o le toto ma le faaputuputuina o toxine i totonu - o otaota o fua o le tino o le tagata,
  • atrophy o le musika, lea o se faʻaaliga faʻaleagaina o le faagasologa o le paʻu o le mamafa ma le toe faʻaleleia o le aofaiga o loʻo misi o punaoa eletise ona o myocytes (sel maso).

E tatau ona ou maua le mamafa i le mamafa maualalo?

Ae pe o nei gaioiga e tatau ona saʻo mai se vaaiga faafomai?

I le masani ai, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona pulea lo latou mamafa. E taua le manatuaina o lona le atoatoa e oʻo atu ai i le cachexia, faʻamaʻi fatugaʻo ma le ate, faʻaitiitia le faʻaaliga ma le faʻavavevave le alualu i luma o le polyneuropathy o le maʻisuka.faʻasalalauga-faʻapotopotoga-2

I le isi itu, e le tatau ona e mauaina vave kilokalama i le faʻamaoaigaina o lau mea taumafa ma gaʻo. O ia ituaiga gaioiga o le a na ona faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻateleina ai le gasegase o le maʻisuka, e fesoasoani i le vave faʻalauteleina o ona faʻafitauli.

O a maʻisuka e toe faʻafoʻi ai le mamafa o le tino?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, meaai lelei, lea e faʻavae i le faʻaaogaina lelei o taumafa gaʻo, o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le mamafa.

I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona pulea ana meaʻai ma gauai atu i le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa, tuʻuina atu na o mea e maualalo.

E taua le manatua o le maualalo o le GI, o le itiiti ifo o le suka o nei meaai o le a maua ai le toto. E le gata i lea, e manaomia e tagata gasegase ona alu i luga o le taumafataga maualuga o le kalori ma 'ai meaʻai e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, e aofia ai le garlic, suauʻu pipisi, pulupulu Brussels, susu ma le susu.

O le lisi o meaai faatagaina mo le toto maualuga e aofia ai:

Mo le toe faʻaleleia, e tatau ona e 'ai soo ma i ni vaega laiti (e oʻo i le 6 taimi i le aso). E tatau ona faʻamamaina kulimi gaʻo i nai vaega laiti ma oʻo lava i le aso atoa.

Aisea e faigata tele ai le leiloa o le mamafa i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le tino i le gaosiga ma / poʻo le faʻaaogaina o se hormone e taʻua o le inisalini. O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona mafua ona o aʻafiaga o le kenera (faʻapitoa), e pei o le maʻisuka ituaiga 1, poʻo le mauaina, lea e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2. I tulaga uma e lua, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e masani lava ona feagai ma faafitauli i le mamafa o le gau ona o le solia o le tino o le toto toto ma le insulin.

Aisea e maua ai e le maʻisuka le lelei?

Ina ia malamalama i mafuaaga mo le faigata o le aveesea o le mamafa o tagata mamaʻi i le maʻisuka, e tatau ona malamalama i le sootaga i le va o le toto suka, insulin ma le maʻisuka lava ia.

O toto o le suka e faalagolago i le gaʻo o meaʻai gaʻo. E maualuga le maualuga o le suka i le fuaina o le taumafaina o meaai: o le tele o gaʻo meaʻai o loʻo i ai, o le saoasaoa o loʻo paʻu i totonu o le gastrointestinal tract, o le televave lea o le suka e ulufale atu i le toto.

I le tali atu i le faateleina o le suka o le toto, o le tino e faʻamaonia le pancreas e atiaʻe ai se aofaiga o le inisalini ma tuʻuina atu i totonu o le toto. A oʻo mai le inisalini i totonu o le toto, e fusifusia le suka ma tuʻuina atu i sulu o le tino e faʻatatau i manaʻoga: i le taimi o le faʻamalositino, e tuʻuina atu le suka i maso muscle ma le faiʻai, e maua ai le malosi, pe a le manaʻomia e le tino se malosi faaopoopo, (mea gaʻo), pe a tolopoina. O le mea lea, afai e manaʻomia e le tino le malosi, o le suka o le a malepe i lalo i sela ma faʻaaluina i le galuega, o le suka o le a mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino.

O le faʻafitauli o le pa'ū o le paʻu i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o loʻo maualuga lo latou maualuga o le suka i le toto, talu ai e le mafai e le tino ona faʻatonutonu le paleni o le suka ona o le leai o le insulin. O le mea lea, o le tafe mai o le suka mai le toto i totonu o le tino o le tino e le mafai ona taofi, lea e fesoasoani i le faʻaateleina o le mamafa o le mamafa o le tino.

Faʻafefea ona fetuunai le mamafa mo le maʻisuka

I luga o le afifiina o soʻo se oloa e tatau ona faʻaalia le aofaʻi o meaʻai gaʻo. E tatau ona manatua i le eseesega o amioga o le gaʻoina o meaʻai gaʻo, ma aafia ai le pancreas i auala eseese. O se faʻaiuga faʻamoemoe e mafai ai e oe ona iloa le vave vave ona maua e nisi o vailaʻau gaʻo maualuga le suka o le toto o le tau o le faʻamaufaʻailoga glycemic. O le taua o lenei faʻamaufaʻailogaina e mafai ai ona tatou faʻamasino pe faʻapefea ona siitia le suka o le toto i lenei oloa.

O oloa e maualalo ifo le faasinoupu e aofia ai oloa e le sili atu i le 55, ala - 56-69, maualuga - e silia ma le 70. O le glycemic Index of glucose e 100%, o le meli - 85%, pateta -85%, sukalati suka - 70% . Mo tagata gasegase e tatau ona aloese mai gaʻo gaʻo faigofie, ae tatou te le fautuaina mea taumafa ma le index i luga atu o le 70%.

O le sini autu o le maʻisuka o le faʻafoʻiina o le toto suka. Talu ai e le mafai e le tino ona "gaoioi" le sili atu o le gaʻo meaʻai ma faʻafeiloaʻi i se mea gaʻo po o le taʻitaʻia i le maualuga o le toto suka ma aʻafiaga tutusa, e fautuaina e maʻisuka e le maʻisuka na o na mea e gaʻo ai le suka i toto: fualaau 'aina, fualaau faisua, pata.

O le mamafa ma le maʻisuka

E tusa ai ma le WHO, e silia i le 200 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka i le lalolagi. Ma o nei fuainumera aloaia aloaia e le amanaia ai tagata mamaʻi e le o sailia se fesoasoani faafomaʻi. E sili atu ma le 80% o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e mamafa tele. O le autu o le oona i le maʻisuka ua leva ona suʻesuʻeina. E faʻafefea ona taulimaina lenei faafitauli, faitau fiaselau tala, faʻasalalau faasaienisi ma mea sese ua tusia. Ae ui i lea, i le faʻatinoga, e le mafai e tagata ona faʻaumatia nisi pauna, ma avea ai o latou olaga ma faʻaauau pea ona tulimataʻi le fealofani ma le soifua maloloina.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka e lua ituaiga. O le natura o le oona e faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. Ituaiga o faʻamaʻi:

  • Ituaiga 1. O lenei ituaiga o faamaʻi e mafua ona o se faaletonu i le gaosia o le inisalini ile tino maʻi. I se tagata soifua maloloina, o le inisalini e maua i totonu o le pancreas faatasi ai ma le auai o vela beta. Afai, mo mafuaaga eseese, o nei siama e mate tele, o le faʻaititia o le inisalini, e mafua ai le faateleina o le toto suka.O le tele lava o taimi, e masani ona faʻasolosolo masani ai togafitiga o le insulin.
  • Ituaiga 2. O le inisalini e gaosia e le tino, ae o suauu tino e le o toe faʻaaogaina. O se taunuuga, o le hormone e le faʻataunuʻuina lana galuega autu, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. Faʻasolosolo ona maua i le faʻamaʻi, o le inisalini e mafai ona taofi le faʻamaopoopoina ona iai lea o se manaʻoga mo le togafitiga o le inisalini, e ui lava i le taimi muamua e leai se mea e manaʻomia mo le hormonone.

Vaʻaia le maʻisuka ituaiga 1

Faʻatasi ai ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, e tupu ai se faʻafitauli matuia i le tino o le maʻi. O le ituaiga muamua e avea ma faʻamaʻi sili ona lamatia, ae le o se mea e sili atu ona mamafa. Faʻatasi ai ma meaʻai talafeagai, lava gaioiga faaletino ma le mausali o lagona faʻalagona i lenei ituaiga o maʻisuka, e mafai ona e ola atoatoa, faʻaitiitia le fualaau o fualaau faasaina i se mea maualalo ma oʻo lava ina lafoai atoa le inisalini. Faitau atili e uiga i lenei i le vaega. Togafiti. O le taumafa-maualalo o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 1 e le o le faʻaaogaina o le gau o le mamafa, ae o le faʻaitiitia o le suka o le toto.

Ituaiga 2 o le gasegase o le maʻisuka

O lenei ituaiga o suka suka maua i le tusa ma le 80% o le numera o tagata gasegase i lenei faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, o loo i ai se malosi malosi o le mamafa o le tino e oo atu i le tele o le mea oona. O le inisalini lava e tasi e tuuaʻia ai mo le lafoaia o gaʻo, o loʻo aʻafia ai e le gata mo le tuʻuina atu o le kulukose i siama, ae faʻapea foi mo le teuina o le gaʻo i le tulaga o le le lava o meaʻai. O le inisalini e faʻalavelaveina ai foi le gau o lenei gaʻo, aʻo faʻauuina pea lana sapalai i le tino. O le mea lea, o le faateleina o le inisalini mea e faʻafefe ai le gaʻo.

Faʻafefea ona aveesea le mamafa i le maʻisuka

O lea, o fea e amata ai le tau faasaga i le oona i le maʻisuka? O le auupega autu i lenei taua e faasaga i gaʻo e tatau ona talafeagai lelei. E tele tagata gasegase e talitonu o le itiiti ifo o kalori, o le lelei. Ae ui i lea, i le mea moni, o mea uma lava e sese atoatoa. Calories i le taumafa a tagata e tatau ona lava le tele. O le fili autu e le o calories, o mea nei e gaʻo paluga! O i latou e faʻaosoosoina le oso i totonu o le inisalini i totonu o le toto, lea e amata ona maua ai le gaʻo i luga o le manava, pulou ma papa. I tagata mamai e le malamalama i nei tulafono faigofie o mea taumafa, o le olaga o le a pei o lenei:

Lagonaina o le fiaaai - meaʻai tele - o le oso malosi i le suka - o le osooso malosi i le inisalini - o le liua o le kulukose i le gaʻo - o se mataua o le suka - o se lagona fiaaai.

O le mea lea, ina ia mafai ai ona motusia lenei liʻo mataʻutia, e tatau ai ona taofia faʻasolosolo faafuasei i le suka toto, ma o le mea lea o le inisalini, lea e liuaina ai le suka i le gaʻo. E mafai ona ausia lenei mea e ala i le masani ai, vaevaega, meaʻai paleni, ma o le tino o le a lagona ai le atoatoa, ma o le a le vave tupu le suka. O le faavae o le taumafataga o se faʻaititia o le taumafa i aso uma o mea taumafa e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo. O manaoga faʻatagaina mo le tuufaatasiga o oloa e aofia ai vaega nei:

  • Puipuia - 25%.
  • Fats - 35%.
  • Carbohydrates e le sili atu i le 40%.

Ina ia ausia nei faailoilo, e tatau lava ona e vaʻaia faʻamaʻaina paʻepaʻe, oloa keke, suamalie, pateta, meaʻai vave ma sugary mea inu mai meaai. E le gata i lea, o le faʻamaʻaloina o le matelaina o le tino e faʻamalosia e faʻaaogaina ai meaʻai o le intracellular.

Tala e uiga i le oona i le maʻisuka

O le toatele o tagata e talitonu o le maʻisuka ma le mamafa, o soa faifaipea ma le tau ma kilokalama ma lenei faʻamaʻi o se faʻaumatia taimi. Tagata mamai e maua i le maʻisuka suʻe fualaau, vailaʻau mo togafitiga faʻafeiloaʻi, ae le manaʻo e faʻasaʻo ia latou lava mea e sili ona fiafia i ai. Latou te le malamalama o taimi masani, vaevaega, maualalo taumafa - O le laasaga muamua lea ma le le mafai ona toe suia i le toe faʻaleleia.

O lea e aotele ai.E na o le solia o lenei taamilosaga faigata o le inu ma le faateleina o le insulin e mafai ona maua ai togafitiga lelei, a leai o le a faaauau pea ona mafatia le tino, ma o le a le mafai e le tino ona maua se olaga masani e tumu i mea fiafia.

Manatua, o le ki i le soifua maloloina i le maʻisuka e le o fualaau aina, ae o meaʻai talafeagai, lava gaioiga faaletino ma le teenaina o masani leaga - meaai, vai ma ulu.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka ma o loʻo taumafai e foia le faafitauli o le mamafa o le mamafa - faʻatumu le pepa o loʻo i lalo - O le a ou faʻasoa atu ia te oe au faiga sili ona lelei i le foia o lenei faafitauli, taʻu atu pe faapefea ona 'ai, ma pe faʻapefea ona e le toe mafatia.

Paʻu o le paʻu ma le puleaina o le maʻisuka: faʻapefea, pe faʻapefea ma pe fia

O mea taua e tolu e manatu o se pepa e leai se totogi i le atunuu o le maʻisuka: o le mamafa, o le ola mama ma le taumafa tele o meaai e maualuga i le gaʻo. I le faʻamalamalamaina o lenei fuaitau i lau oe lava auala, e mafai ona e maua se tiketi toe foʻi mai o le a mafai ai ona e nofo ai i le atunuu o le Soifua Malōlōina: mamafa masani, faʻamalositino ma se soifua maloloina lelei e maua ai le soifua maloloina lelei. Ae ui i lea, talu ai ua uma ona maua le faʻamaʻi ma ua uma ona sainia le faaiuga, e tatau ona iloa uma e le maʻisuka le auala e fesootaʻi ai i lona lava mamafa, ina ia aunoa ma ni faʻafitauli e tatau ona latalata i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le tulaga e foliga mai ai.

O le a le mea muamua e tupu: o le gasegase po o le maʻisuka?

E masani lava ona taua le mamafa o le mamafa i totonu o tapulaa masani, ma e le faalagolago i ai pe maua e le tagata le maʻisuka poʻo le atoatoa lelei. O le mauaina o le atuatuvale e aofia ai le tele o tulaga lamatia. Faatasi ai ma nei gasegase, oso i taimi uma o le fatu, toto maualuga, faamai e fesootai ma le cardiovascular system ma, ioe, o le maʻisuka ua aloaia. I suʻesuʻega fuainumera, na maua ai e fomaʻi le faaiuga oi latou na amataina a latou mamafa e masani ona avea ma maʻisuka, galo e uiga i le pulea. E masani lava, o le asiasiga muamua i le fomaʻi i nei gasegase e le mafua mai i le maua o le mamafa, pe a mafai ona taofia le atinaʻeina o le maʻisuka, ae ona o le paʻu tele o le tino mo le leai o se mafuaaga. Seʻi tatou taumafai e malamalama i faʻalavelave faigata ma faʻamatalaga faigofie.

O le le mautonu o fuainumera faamauina na toe faaalia ma le faanoanoa a latou mea moni. Toeitiiti atoa le afa o le faitau aofaʻi o le 50 tausaga le matutua e matua faigata. Ma o lenei faafitauli e sili atu ona manino i totonu o atunuu malamalama. Faatasi ai ma le faateleina o le manumanu, o le numera o tagata o loo mafatia i le maʻisuka ua faateleina. O le maʻisuka ua sauni e avea ma taimi e le mafai ona e oʻo atu i le tulaga o le resitalaina, pe afai e te gauai i le mamafa i le taimi. O lea la, afai o le tagata mafaufau o le mafaufau e filifili pea le mea na mafua mai: o se moa po o se fuamoa e mafai ona tupu mai ai, o le meaʻai e masani lava ona muamua le maʻisuka.

Faʻafitauli insulin ma le oona

O le maʻisuka ituaiga 2 e fesoʻotaʻi vavalalata ma le faʻamalosia o le inisalini. Ole inisalini o le hormone faapitoa lea e maua ai le kulūkose ile tino ole tino. A mamafa tele le tagata, o ona sel e le mafai ona aʻafia i le inisalini, lea e faʻasaʻo mai le pancreas. Ua tuufaatasia se faasologa o faʻamaoniga e le mafai ona liua le kulukose i gaʻo gaʻo, e le pei o sela maso. O le tele o le gaʻo o se tagata ua aoina i lona olaga, o le sili atu ona faigata o lona maʻisuka. Faatasi ai ma ni mea matagofie, o le inisalini e le aoga tele, ma o le suka e tumau pea i totonu o le toto, nai lo le alu i le mea e manaʻomia ai.

O le pulea o paʻu o le popolega autu lea o le maʻisuka

E pei ona maitauina i le amataga o le tusiga, e tele lava i le maʻisuka o loʻo i ai le leiloa o le mamafa o loʻo i ai nei pe a amata ona tupu le maʻi. E le mafai ona taʻua lenei mea o se mea lelei. O le faʻaaogaina e mafua ona o le faʻamaʻavaina, lea e mafua ona o le masani ona faia.

O le paʻu mamafa o le maʻisuka e matua matautia lava mo le tino.O lona uiga e le tatau ona faʻaaogāina ni meaʻai faʻamalosi e vave faʻaitiitia ai le mamafa. Ae e tatau lava ona e mafaufau e uiga i le paʻu o le mamafa, o lea e tatau ai ona e faia lenei mea ma naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E le o le tele o le maʻisuka e mamafa. O loʻo i ai ni nofoaga faapitoa o faletupe mataga mataga o gaʻo. Muamua lava, o le puʻupuʻu lea. Afai o foliga o se tagata e maua i le maʻisuka e pei o se apu lapotopoto, ua oʻo i le taimi e aveese ai le gaʻo. O nei gasegase e mafua ai ona sili atu le popole nai lo i latou o loʻo i ai sulu atoa. Faatasi ai ma se suiga malie i le mamafa masani poʻo le itiiti ifo o le faʻaitiitia o le iloa i le puimanava, e mafai ona e mafaufau o le maʻisuka o le a faʻagesegese lona alualu i luma ma o le a le afaina i se coma.

Paʻu o le Maʻisuka: Faʻamaumauga o Masima

E le mafai ona i ai se mamafa talafeagai mo tagata uma e taumafai mo. Ae ui i lea, ei ai tulafono patino e mafai ai e oe ona iloilo ma le faitalia lou mamafa ma iloa o se mea masani poʻo le fetuʻutuunai, aua o le oona ua maeʻa i ona mulivae. O loʻo i ai se faʻamatalaga - faʻamaumauga ole tino (BMI). O lenei faʻamaufaʻailogaina ua fuafuaina e uiga i se fua faʻatatau:

BMI = Pauna o Tagata: Maualuga Tauvaʻa

E foliga mai e faigofie mea uma. Tatou taumafai e faataitai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tuputupu ae o le maʻisuka e 165 cm, ma o lona mamafa ua oʻo i le 75 kilokalama. Faʻaliliuina uma faamatalaga i la tatou faʻatulagaga, matou te maua:

BMI = 75 kilokalama: (1.65 m × 1.65 m) = 28 (tau faʻatusatusa)

O le taimi nei e tumau pea e iloa ai le mealilo o faʻatusatusaga:

 O le BMI i le va o le 18 - 25 - mamafa e masani lava

 BMI e itiiti ifo i le 16 - meaʻai e tatau ona faʻaleleia, e le lava le kalori a le tino.

 BMI mai le 25 i le 30 - e sili atu le mamafa

 O le BMI e silia ma le 30 o le mea sili ona lelei!

O le molimau sili ona lata mai, pe a oʻo mai se fuainumera e sili atu ma le 30 o loʻo aliali mai i le faʻatusatusaga, o le faailo o le sili ona vave manaʻomia ona sui le taumafataga ma faʻaopopo le tino i le ola o le maʻisuka.

Toe foʻi nei i le faʻatulagaga ua faia i luga. O le diabetic faataitai na i ai le BMI i le 28. O le lapataiga lenei: o loʻo i ai le mamafa, ae le o le gaʻo. Ua oʻo i le taimi e mafaufau ai ma tausia lou soifua maloloina e ala i le fetuunai o ou sulugatiti.

Pulea o le Maʻisuka: Faʻataʻitaʻiga Kalori i le Aso

Ina ia tumau lou mamafa i le maʻisuka, e tatau ona e iloa le tele o le malosi e manaʻomia e le tino e faʻatumu ai le galuega. E le o se faalilolilo le ave e se tagata o latou malosi uma mai meaai, o lea e tatau ai ona e faitauina lau kalo (KKD - le aofai o kalori i le aso). E toafia oi latou o loʻo natia i oloa taitasi e mafai ona maua i luga o le Initaneti poʻo luga o le afifi, ae o lenei ua tatou saunia le fua faʻatatau:

 KKD = mamafa × 30 (i gaoioiga laiti faʻaletino)

 KKD = mamafa o le tagata × 35 (pe a fai le galuega faaletino)

Faʻavae i luga o nei fautuaga, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona aʻoaʻo e siaki lo latou mamafa, ma pe faʻapefea ona faia se meaʻai ma faʻaopopo le gaioiga faaletino mo le taumafataga, aua nei misia i le isi mataupu. I le taimi nei, mafaufau ma fefaasoaai ou uluai lagona o taunuuga.

Tuua Lau Faamatalaga