Suʻega o le maʻisuka - aisea ma le tele o taimi e ave ai

O le maʻi suka o se maʻi o le endocrin, faʻaalia i se suiga i le faatinoga o le inisalini - o le hormone o le pancreas. O le iʻuga o lenei mea, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu i tulaga uma o gaioiga faʻasolosolo, ma aemaise lava e uiga i gaʻo, ma suiga mulimuli ane i le tino, masini o otaota, atuatuvale, fausaga urinary.

E lua ituaiga o faʻamaʻi - o le insulin-e faalagolago i le insulin, tutoatasi. O nei tulaga e eseese, e eseese a latou metotia o le faʻavaeina ma le faʻaosooso, ma i le taimi lava e tasi ua tuʻuina atu i se faailoga se tasi - hyperglycemia (maualuga maualuga o le kulukose i le tino). E faigofie ona iloa le faʻamaʻi. O loʻo suʻesuʻeina le tagata maʻi ma o le suʻega o le maʻisuka ua tuʻuina atu e faʻamaonia pe faafitia ai le siama.

Faailoga o le maʻi suka

O faʻaaliga muamua o le maʻisuka o le a faʻafuaseʻi, faʻatasi ma le ituaiga 1 pathology, ma faʻapena ona faia i luga o se vaitaimi uumi - ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le ituaiga muamua o le faamai e masani lava ona atiina ae i tagata talavou, tamaiti.

  1. Tele le galala.
  2. Faʻasologa faifaipea mo le urination.
  3. Vaivai.
  4. Tesea
  5. Leai le mamafa o le tino.

I le lamatiaga o tamaiti e maua i le maʻisuka a latou matua, oe na maua i le viral infections, pe a fanau mai se tama e sili atu i le 4.5 kilokalama, o loʻo iai faʻamaʻi pipisi, maualalo le puipuiga.

O ia tamaiti, e iai faʻamaoniga o le galala ma le mamafa, o loʻo maua i le maʻisuka ma le ogaoga o le faaleagaina o le pancreas, o lea e iai foi faailoga muamua o le maʻi e tatau ona e gauai i ai.

  1. Ou te manao i le tele o mea suamalie.
  2. O le malolo i le va o meaʻai e faigata ona faʻafeiloaʻi, o le tagata maʻi e faitio i se maʻi tiga ma fiaai.
  3. A maeʻa le 1-2 itula, ona tupu ai lea o vaivaiga i le tino.
  4. O pathologies o le paʻu e faʻaalia i le paʻu, faʻamago, neurodermatitis.
  5. Vaʻaia mataʻitusi.

Pe a faʻapipiʻi le ituaiga 2, o mea e tutupu e tutupu pe a mavae se taimi uumi, ma le faateleina o le suka. O lenei fomu o loʻo matauina i fafine ei lalo ifo o le 45 tausaga, aemaise lava pe a le toaga le tagata, e mamafa tele. I lenei tulaga, e tusa lava pe leai se faailoilo o le faʻamaʻi, ia suʻe se suʻa.

E manaʻomia se suʻega faanatinati o le maʻisuka pe afai:

  • malogo i le gutu, fiainu
  • o loʻo i ai se vevela i luga o le tino
  • o le paʻu e mago ma vevela
  • tingling, tumutumu tamatamai lima,
  • sasaina i totonu o le potu
  • manino le vaaiga mamao ua leiloa
  • faʻasolosolo patho masani masani ona atiaʻe,
  • aveese le vaivai, vaivaiga,
  • fiaaai,
  • e masani ona faia, aemaise i le ogatotonu o le po,
  • manuʻa, faʻamaʻi faʻamalositino le faʻaleagaina, fomu uluaʻi,
  • mamafa o le mamafa e le o aʻafia ma se suiga i meaʻai,
  • o le vavaega o le puʻu mo le tagata e 102 cm, mo se tamaitai 88 cm.

O nei faailoga e tupu i le tulaga o le atuatuvale, faʻafeiloaʻi faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi vailaʻau.

O a suʻega e faia mo le maʻisuka:

  1. O le suʻeina o le toto mo le i ai o le suka o se auala faigofie ae le saʻo. O le masani masani o le suka e 3.3-5.5 mmol / L. Afai e sili atu le maualuga nai lo le mea e manaʻomia, ona manaʻomia lea ona e toe folasia le toto ma talanoa i se endocrinologist.
  2. Ava o le taeao - o le suka i se tagata soifua maloloina o le a toesea, ma i le maʻisuka o se mea taatele lenei.
  3. Faailoga i aso uma - e faʻaalia ai le tuʻuina atu o le kulukose i le urine i le aso. O se auala sili atu ona malamalama, talu ai e mafai ai e oe ona faʻamaonia saʻo le togafitiga ma le mamafa o le kosi. Aoina mai o meafaitino i le aso, sei vagana ai le urine i le taeao.

O a isi suʻega e te maua mo le maʻisuka? Ole suega lea mo le faapalepale i suka, mo le glycohemoglobin.

Suʻe toto

I le taimi muamua, i le maʻisuka, o loʻo faia ai se suʻega toto. Ave le auʻiliʻiliga mai le tamatamailima. O faʻataʻitaʻiga e atagia ai le tele o tulaga taua o meafaitino ma le maualuga o le suka. Ona faia ai lea o le biochemistry e iloa ai le fomaʻi o le fatu, gall juva, ate, pancreas.

E le gata i lea, o le suʻeina o le toto mo le maʻisuka o loʻo suʻesuʻeina mo lipids, proteins, carbohydrate metabolism. I le faaopoopo atu i suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega o meaola, o isi suʻesuʻega ua faia e iloa ai le maʻisuka. E masani ona ave le toto i le taeao i luga o se manava gaogao, o lea o le suʻesuʻega o le a faʻaalia ai le tonu.

O se suʻega toto mo le faʻamaʻi o le a faʻaalia ai ia soliga:

  • maualuga hemoglobin - o loʻo taʻu mai ai le faʻamalolo,
  • solia o le eletise i le itu o le thrombocytopenia, thrombocytosis o loo faailoa mai ai le i ai o maʻi faʻamaʻi,
  • leucycytosis - le taua o le auala faʻaleaga,
  • suiga o le hematoconi.

O se suʻega o le toto mo le maʻisuka e fautuaina e tatau ona faʻaalu i le tausaga. Afai ei ai faʻafitauli, ona faʻaaogaina lea o le 1-2 taimi ile ono masina.

O le biochemistry o meafaitino e mafai ai ona faʻatusatusa le coefficient sugar i le toto vevesi. Afai o loʻo iai le maʻi, o loʻo faʻaalia se faʻalautelega o le mamafa, o le 7 mmol / L. O le suʻesuʻega e faʻatinoina i le taʻitasi i le tausaga, e tusa lava po o le a le tulafono i aso taitasi o le suka e le tagata maʻi na o ia.

A faʻataunuʻuina le togafitiga, e fiafia le fomaʻi i na faailoilo o suʻesuʻega o meaola o meaola:

  • cholesterol - masani ona maua i le maʻisuka, o le faailoga ua faʻalauteleina,
  • Peptide - faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, e faʻaititia pe tutusa le coefficient i le 0,
  • fuga'oti - faʻavave ona tupu,
  • faʻataʻitaʻiga ua vave faʻaatele,
  • polotini popo i lalo o le masani,
  • suka - ma le 1 le tino maualalo, ma le maʻisuka ituaiga 2, masani pe sili atu foi ona taugata.

Glucose toleni test

O lenei suʻega o le toto mo le maʻisuka o loʻo faia pe a fai o le tagata maʻi e fuafua le glycemia le mama i luga o se manava gaogao pe i ai foi tulaga taua mo le maʻi ma e tatau ona faʻamaonia le siama.

Mo suʻesuʻega, e tatau ona e foaʻiina le toto i se manava gaogao, aua le 'ai 8-14 itula aʻo leʻi suʻeina. Mo le 3 aso ao lei faia le auiliiliga, e leai ni tapulaa faapitoa i le taumafataga, faapea foi ma le faʻaaogaina o tupe, a leai o le a le saʻo le taunuʻuga.
I le vaitaimi o le toto foaʻi, ua fautuaina e aua le faʻalauteleina le tino, e le mafai ona e ulaula.

Iloilo 2 faailoga - muamua ma pe a maeʻa le 2-itula le aoga o le 75 kalama o le suka ua solo, o le mea e faaaoga e 2 taimi. I le tulaga muamua, o le masani e 6.1 mmol / L, i le lona lua - 7.8 mmol / L. Afai o le tulaga lona lua o loʻo iai i le lautele o le 7.8-11.1 mmol / L, o loʻo faʻaalia ai le i ai o se isi ituaiga o le faʻamaʻi, faʻaleagaina le suka suka. Aʻo le sili atu ma le tutusa le lua lona lua i le 11.1 mmol / L, e taʻu mai ai le iai o se faʻamaʻi.

O le hemoglobin glycated

O le toto e foai atu i se manava gaogao. O se tulaga taua o le a mafai ona maua o le numera o le hemoglobin glycated - 6.5% pe sili atu. O se faʻamaoniga o le 7% e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1, e silia ma le 7% le maʻisuka ituaiga 2.

O le masani a se tagata soifua maloloina e le sili atu i le 6%. Afai e sili atu le maualuga o le tino, ona tatau lea ona pasi se suʻega o le toleniuga suka.

Mo nisi faʻafitauli o le toto, e aofia ai le anemia, suʻesuʻeina o le maʻisuka mo le hemoglobin glycina ua tuʻuina atu ai se faʻalavelave.

Urinalysis

O le urine o se meaola ola lea e faʻafefiloi ai mea vevela, salts, elemene mūmū ma faʻalavelave fausaga faʻapitoa mai le tino. O le suʻesuʻeina o fua faʻatusa ma agavaa o le a mafai ai ei tatou ona fuafua le tulaga o gaioiga ma tino.

O se faʻataʻitaʻiga masani o le faʻavae mo le faʻamautinoaina o maʻi. E tusa ai ma taunuʻuga, o togafitiga faaopoopo faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina e fomaʻi. E masani lava, o le suka e toesea pe o le a iai i se vaega itiiti.

O le aoga faatagaina e 0.8 mmol / L. Afai o le suʻega mo le maʻisuka na sili atu ona lelei ona maua, o loʻo taʻu mai ai le faʻamaʻi. O le i ai o le kulukose i luga aʻe o masani masani e masani ona taʻua o le glucosuria.

Tests mo le maʻisuka.

  1. Aoina faʻasolosolo taeao e ala i le faʻamamaina lelei o faʻamaʻi. O sina mimiti itiiti e lafo i totonu o le faletaele, ma le ogatotonu i totonu o le koneteina mo auiliiliga, o le toega o le urine e toe faafoi i le faletaele. O le pusa lapisi e ave mama, mago. O le mea e tuʻuina atu i le fale suesue mo le 1.5 itula ina ia le faʻaseseina le taunuuga.
  2. Ona o le iloiloga i aso uma o le urine e fuafua ai le tulaga o le faigata o le glucosuria, le ogaoga o le maʻi. O le vaega muamua o mea pe a uma le fafaguina e le o amanaʻia, e amata mai i le lona lua, e aoina i totonu o koneteina tetele, o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa mo le aso. I le taeao, ua lulu le urine, mo le taua tutusa o le aofaiga atoa. Ona, pe a ma le 200 ml ua sasaaina i totonu o se fagu mo le auiliiliga ma tuuina atu mo le suʻega.

O isi suʻega o le a faʻamaonia pe afai e te masalomia le maʻisuka.

Metotia faaopoopo

Mo se suʻesuʻega loloto o le maʻi suka ma afai ei ai masalosaloga e uiga i le siama, o suʻega nei e faia:

  • fomaʻi faʻamaʻi i peta beta o le pancreas e maua mo le vave maua poʻo le fuafuaina o se vailaʻau i le faʻamaʻi o le pepa muamua,
  • fomaʻi i le suka e maua i tagata gasegase i le ituaiga 1 ma i le vailaʻau,
  • latou te fuafuaina le faailoga - o mea faʻamaʻi i le GAD, o se fomaʻi faapitoa, o mea faʻapomaʻi e 5 tausaga aʻo lei faia le fomaʻi.

Afai ei ai se masalosaloga o togafitiga, o suʻega mo le maʻisuka e tuʻuina atu i le vave e mafai ai ina ia le tupu ai ni faʻafitauli.

Suʻega o le maʻisuka - aisea ma le tele o taimi e ave ai

Afai e masalomia le maʻi suka, o le a tofotofoina le tagata maʻi e faʻamaonia pe faafitia le siama. O se auiliiliga auiliili o faailoga o auiliiliga o le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le mamao o le maʻi ma pe o le a le faigata na mafua ai ona tupu.

O suʻega faʻaauau mo le maʻisuka e mafai ona foia faafitauli nei:

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

  • Iloilo le tulaga o le pancreas,
  • Iloilo le tulaga o fatugaʻo,
  • Iloilo le ono mafai ona oso i se stroke / heart attack,
  • Le iloiloga o le aoga o faiga faʻaauau pea.

Gasegase hemoglobin glycated

Glycohemoglobin e maua i le toto ona o le tuufaatasiga o le kulukose ma le hemoglobin. O lenei faailo e fesoasoani i le faʻatusatusaina o le maualuga o le toto toto i le sili atu i le 3 masina. O le suega o le glycogemoglobin e sili ona aoga i le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka ma i le suʻesuʻega umi mo togafitiga. O le faʻamaoni o le faʻamaonia e le mafai ai ona faʻaalia osofaʻi i le maualuga o le suka.

E mafai ona e faia se auiliiliga e tusa lava po o le a le taumafataga. O le tau o le faailoga, e sili atu i le 6.5%, o loʻo taʻu mai ai se faʻamaonia manino o le metabolism o gaʻo - maʻisuka.

C-peptide testing blood

C-peptide o se porotini na faia i le taimi o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. O lona i ai i totonu o le toto o se faʻamaoniga lea o le malosi o le tino e gaosia ai lona inisalini.

E sili atu le maualuga o le faʻatonuga o C-peptide e tatau ona mataala. O lenei tulaga e mataʻituina i mea muamua ma i le amataga o le maʻisuka e le o le inisalini (D2).

O le auiliiliga e tuuina mai i le taeao i luga o se manava gaogao, aʻo fuaina le suka toto.

Suauu totoC peptideFaʻamatalaga
le masanifaalauiloainaFaʻaauau le faʻamalosia o insulin,

faalauiloainafaalauiloainaD2 i le atinae
faalauiloainatuʻu ifoInisalini e faalagolago i le maʻisuka, amata D2

E fautuaina e te suʻe nei suʻega mo le maʻisuka i le taimi muamua o togafitiga. I le lumanaʻi, e le mafai ona e faʻaaogaina.

Serum ferritin

Ferritin o se porotini ei ai le uʻamea. O lenei faailo e mafai ai e oe ona faʻatusatusa faleoloa uʻamea i le tino. E maua le Ferritin i le ate, o le tui ma le vavae. O le taimi lava e leai ai se uʻamea, o le ferritin e tuʻuina atu i le tino.

Afai e le lava le ferritin, e masalomia le anemia. Maualuluga maualuga ferritine e mafai ona tupu i:

  • afaina matuia
  • maʻi faʻalaʻo maʻi,
  • mala o le eleele
  • telefoni feaveaʻi
  • le mauaina o le vailaau e aunoa ma le pulea lelei.

Serum Albumin

O le albumin o se porotini o loʻo faʻapipiʻi i le ate. O le albumin o loʻo i ai i totonu o le toto e faʻaaogaina e faʻamasino ai le tulaga o le gaosiga o le porotini. O le galuega autu o le albumin o le felauaiga o mea eseese i totonu o le tino, e aofia ai fualaau faasaina, hormones, toxins. O ia foi e nafa ma le viscosity toto.

Ina ia maua se faʻatuatuaga mautinoa, e tatau ona e foaʻiina toto i le taeao, maua se moe lelei. Aua nei foaʻiina le toto mo le auʻiliʻili pe'ā uma le faʻamalosi tino, i se tulaga o le vaivai.

Ua fautuaina tamaitai ia aloese mai le ofoina atu o toto mo le auiliiliga i "aso taua".

O maualuga maualuga o albumin e ono taʻu mai ai le maʻisuka latent. Faʻatasi ai ma le hypralbuminemia, o le toto o le viscosity e tulaʻi mai, o gaioiga faʻasolosolo e faʻagesegese.

Ma le maualuga maualuga - o se suʻega toto mo le magnesium

O le masesium o se "mineral - antistress" lea e faamautinoa ai le galue masani o le cardiovascular system. I totonu o le Iunaite Setete, ma le maualuga maualuga, e manaʻomia le suʻeina o le magnesium. Tatou te le faia ni auiliiliga faapena. O le masnesium content in the plasma blood is determined, ae o lenei faailo e le faʻatuatuaina.

O le maualalo o le maualuga o le magnesium e faʻaitiitia ai le tetee o le tino i le inisalini ma e fesoasoani i le atinaʻe o le D2. O le faʻaitiitia o le masnesium i totonu o le tino e mafai ona mataituina i meaai le talafeagai, faapea foi ma le faʻaaogaina o:

  • Alu
  • Diuretics
  • Estrogen
  • Faʻamataʻu tautala.

Suesuega e saienitisi ua faaalia ai o le faateleina o le meaʻai o le magnesium o loo taofia ai le inisalini o le inisalini ma inhibits le atinae o prediabetes in the diabetes.

O se faʻaopoopoga o mea o le magnesium i le tino e mafai ona matauina i le faʻamaʻi o le maʻisuka.

O le toto toto mo le auiliiliga e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. E tasi le vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻega, e tatau ona e musu e faia sauniuniga magnesium.

O le lamatiaga o le fatu ma le stroke: faʻafefea ona faʻaitiitia

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o gasegase e mafua mai i le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto e mafai ona mafua ai faʻamaʻi ogaoga e pei o le stroke ma le fatu oso. E mafai ona aloese lenei mea. Mo maʻi e maua i le maʻisuka e taua tele:

  • Taumafa i le taumatau
  • Tausia le toto toto masani
  • Faamalositino

I le "patipii" o pupu i puipui o toto toto na foliga mai o se taunuuga o le aafia i le "suka sua suka" i totonu o le toto, o le tino o loʻo faʻasaoina nofoaga faasao o le cholesterol. Ua mafiafia le puipui o le vaa, ua leiloa a latou meaʻai, ua faaitiitia le lumen. O se taunuuga, o le toto i le loto ma le faiʻai ua faʻalavelaveina.

Faʻafitauli i lauroid

I le maʻisuka, e masani ona matauina faafitauli o louroid. O faʻamatalaga amata e mafai ona iloa ai le fomaʻi o le thyroid ma fai ai ni mea e puipuia ai. Faailoga o faʻamaʻi gaʻo tiga:

  • Lelava vaivai
  • Laʻau vaivai
  • Musipo mumu.

O le toto paʻepaʻe paepae e masani ona maualalo.

O le le lelei o lauroid function e mafua ai le faateleina o le cholesterol toto, lipoprotein ma le homocysteine ​​maualuga. Mo le togafitiga o le vevela, ua faatonuina e le fomai ni fualaau.

Faʻaauau tele i totonu o le tino

O le faaputuputuina i totonu o le tino uʻamea e faafaigofieina e:

  • Faʻaaogaina le pulea o mea taumafa faaopoopo i le uʻamea,
  • Galue i mines uamea,
  • Estrogen faʻatau
  • Taliaina o fomaʻi faʻamataʻu.

O le maualuga umi o le mamafa o le uʻamea i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hemochromatosis. Faatasi ai ma lenei faamai, ua ufitia le paʻu o le tagata maʻi i le apamemea.

O le tele o le uʻamea e faʻaititia ai le gasegase o masini i le inisalini, ma le faʻamalosia o le inisalini ma le maʻisuka latene e mafai ona atiaʻe. E le gata i lea, o le uʻamea e aʻafia ai puipui o le toto ma fai ai tulaga lelei mo le atinaʻeina o le fatu fatu.

Afai e tele naua le uʻamea i totonu o le toto, e tatau ona e avea ma se tagata foai. O le faamasaaina o le toto o le a fesoasoani ai i le tino o le uʻamea tele, e fesoasoani e toe faʻaleleia lagona o le tino ile inisalini.

O le a le lelei ma le leaga o cholesterol

Cholesterol e taua tele mo le tino, a aunoa ma lea, o le fausiaina o hormones o feusuaiga e le mafai, e toe faʻafoʻi mai ai siama.

O le faaletonu Cholesterol e matautia mo le tino. O le tele o ia mea e tau atu i le atinaʻe o le atherosclerosis.

O le faʻavaeina o "plaques" i luga o puipui o le toto e fesoasoani i le LDL, e taʻua o le "leaga / leaga cholesterol." HDL - "cholesterol lelei," e fufulu ai puipui o toto toto mai mea leaga.

O tagata e toʻalua o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol, o le tasi e maualuga le maualuga o le HDL maualuga nai lo le LDL maualuga i le tulaga sili. E sili atu ona ia aloese mai le atiina ae o le atherosclerosis.

O le 'ai o le pama pama e faʻalautele le LDL i le toto.

Aterogenic coefficient

Atherogenicity o le mafai lea ona atiaʻe le atherosclerosis. LDL o se atherogenic indicator, HDL o se faʻaaliga anti-atherogenic.

O le atherogenic coefficient (CA) e mafai ai ona e iloilo le lamatiaga o le atherosclerosis, ua fuafua e pei ona taua i lalo:

KA = (aofaʻi cholesterol - HDL) / HDL.

I le CA> 3, o se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis.

Cholesterol ma le Cardiovascular Risk: Mauaina

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻi cardiovascular e maualuga. Latou te manaʻomia le suʻesuʻeina e le aunoa ma faʻamaonia suiga taufaʻatau i le tino ma le fesoasoani o togafitiga na faʻamatala mai e se fomaʻi. E taua tele le mulimuli i fautuaga ile meaʻai ma le ola. Afai e te faatumauina se totoga masani o le toto, o vaʻa malolosi e faʻamaonia.

E le afaina pe o le a le tele o le cholesterol e alu i totonu o vaa, pe afai e le faaleagaina o latou puipui, o le a le mafai ona faia ni "plaque" i luga ia latou.

Cholesterol e le o taimi uma e mafai ai ona saʻo le suʻesuʻeina o lamatiaga cardiovascular. Faailoga mautinoa:

  • C-reactive protein
  • Fibrinogen
  • Lipoprotein (a).

Afai o le maʻisuka e faʻamautuina le maualuga o le suka, e masani lava ona toe foʻi mai nei faʻamau.

C-reactive protein

O lenei palatini, o se faailoga o le mumū, e avea o se faailoilo faatuatuaina o le faʻaleagaina o le tino i le tino. O lona maualuga maualuga e mafai ona matauina i le maʻisuka. O le tele o taimi, o le faʻatupulaia o le palatini e tulaʻi i totonu o le toto aʻo pala le nifo.

O le mafuaʻaga autu mo le atiaʻe o le atherosclerosis o se faʻalavelave faʻagasolo i totonu o le tino e faʻaumatia ai toto toto.

Homocysteine

O le Homocysteine ​​o se amino acid na faia i le taimi o le liua o le methionine. I maualuga maualuga (faʻatasi ai ma le hyperhomicysteinemia), e mafai ona faʻaumatia pa puipui. O le maʻi suka e faigata i le hyperhomycysteinemia e faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi tino, nephropathy, retinopathy ma isi faʻamaʻi e atiaʻe.

  • O le faateleina o le homocysteine ​​i totonu o le toto ua siitia i le:
  • Vailaʻau Vitamin B, gaʻo siama,
  • Fuʻa
  • Soifuaga masani
  • Teu (sili atu ma le 6 ipu i le aso),
  • E tele le ava malosi e faʻaaoga.

Aʻo le i ai le suʻega, 'aua le inuina le kofe ma meainu malosi, aua le ulaula.

Fibrinogen ma Lipoprotein (a)

O le fibrinogen o se fualaʻau "laititi" e faia i le ate. O se faʻaopoopoga i lona faʻasalaga e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi pipisi, o le tino o le oti e mafai. Fibrinogen e faʻaleleia ai le toto.

Lipoprotein (a) e faatatau i le "cholesterol leaga." O lana matafaioi i totonu o le tino e le o faʻamatalaina.

O le faʻatupulaia o tau o nei faailoilo o loʻo faʻaalia ai se faʻagasolo pea i le tino. E tatau ona maua le mafuaaga ma togafiti.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le mumusu o le maʻi e mafua ai le atinaʻeina o le tui o le inisalini.

Faʻatasi ai ma le nephropathy o le maʻisuka, e mafai ona matauina maualuga maualuga o fibrinogen i totonu o le toto.

Suʻega o le fatu fatu faʻamaʻi

O gaioiga afaina o gaioiga e mafua mai i le maʻisuka e mafai ona toe faʻafoisia atoatoa i se taimi muamua o le maʻi. Mo lenei mea, e tatau ona faʻamaonia ni soliga i le taimi, pe a uma ona faia se suʻega o suʻega:

  • Le toto creatinine
  • Faʻailoga o le Urine
  • Albumin (microalbumin) i le urine.

O se maualuga maualuga o le creatinine i totonu o le toto e taʻu mai ai se faʻamaʻi ogaoga ogaoga. O le i ai o le polotini (albumin) i le urine o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli tau fatuga. Aʻo suʻesuʻe le urine, faʻalogo i le fua o le creatinine ma le albumin.

O nei suʻega mo le maʻisuka e tatau ona faia i tausaga taʻitasi. I faʻamaʻi masani faʻamaʻi ma a latou togafitiga, e tuʻuina atu suʻega i le 3 masina.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le nephropathy o le maʻisuka e mafai. Ua maua i le faʻailoaina faifai pea o le protein i le urine.

Faʻasologa o le Tuputupu Aʻe ile Inisalini (IGF-1)

Afai e faʻaitiitia vave le maualuga o le suka, o le maʻisuka e mafai ona aafia i le tele o hemorrhages i le retina, faʻavavevave o le retinopathy. O lenei mea le lelei e muamua atu i se faʻateleina o le anotusi o le IGF-1 i le toto.

O gasegase o le maʻisuka retinopathy e tatau ona tofotofoina mo IGF-1 i le 3 masina. Afai o faʻalauiloa e faʻaalia ai se faʻaopoopoga o le faʻasoa, e tatau ona faʻaitiitia le toto maualuga o le suka e aloese ai mai se faʻalavelave ogaoga o le retinopathy - tauaso.

O a suʻega sili ona taua o le maʻisuka?

Afai e maua i le maʻisuka, e tatau ona avea le suʻega ole suʻe toto i aso taʻitasi ma masani masani mo se tasi e iai lenei maʻi. E faigofie le suʻesuʻega i se glucometer. Ole taimi o le fuafuaina o le maualuga o le suka e malilie faatasi ma le fomaʻi.

O le suega o le faapalepale o le glucose o le a fesoasoani e maua ai le maʻisuka le tumau.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma mo le toto ma le faanatinati ina ia iloa ai faʻafitauli oʻooʻo i le taimi, faʻapea foi le siakiina o le aoga o fualaau faafomaʻi. E fautuaina e le fomai poo le a le ituaiga o suʻega mo le maʻisuka o se maʻi e tatau ona pasi, o latou masani ma se lisi o faailo.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i faʻamaoniga?

I le faʻaopoopoga i metotia falesuesue, o le maʻisuka o le muamua ma le lona lua o se mea moni e mafai ona iloa e ala i faʻailoga fafo. Afai latou te iloa, e tatau i le tagata maʻi ona vave tuʻuina atu sina toto mo le suka e siaki ai lona maualuga. O le vave lava ona iloa ai se faʻamaʻi, o le sili atu ona lelei o le tausiga o le soifua maloloina. O le natura o le ata faʻapitoa atonu e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka.

O faʻamaoniga e patino ma e tele lava ina faʻamaonia. E aofia ai:

  • O le tagata gasegase e masani ona fiainu ma e mafai ona 'ai le 5 lita o le vai i le aso,
  • Mai le gutu ei ai se manogi e pei o le acetone,
  • O le fia taumafa, ae o calorie uma lava e vave ona 'ai ma o le maʻi ua galo le mamafa,
  • O maʻi uma o le paʻu e faʻaleagaina,
  • E tele taimi e te manaʻo ai e faʻaaoga le faletaele, o se tele o urine i aso uma,
  • Eseʻese liona o le paʻu (e aofia ai suauʻu ma le anufe),
  • O le ata faʻapitoa o loʻo atiaʻe malosi ma faʻafuaseʻi.

O le ata faʻamaonia i lenei tulaga e sili atu ona faalilolilo. O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e le manaʻomia ona e faʻatali mo le faʻagasologa o le faʻamaʻi ma vave alu mo suʻega. Faailoga o lenei ituaiga o maʻisuka:

  • Vaʻaiga matala
  • O le tagata maʻi e amata ona vaivai vave,
  • Manava foi
  • Nocturnal enuresis,
  • Uluai vavalalata ile pito i lalo (maʻi o le maʻisuka),
  • Paresthesia
  • Faʻamama le tiga i le gaioiga,
  • Faʻalavelave faʻaogaina i maʻi,
  • O aʻafiaga e tutusa,
  • Faʻaaliga iloga: faʻafitauli faʻafitauli o le fatu, e oʻo atu i le fatu fatu poʻo le taʻavale.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Mo le taimi e iloa ai le faʻamaʻi, e tatau ona suʻesuʻeina i taimi taʻitasi le tulaga lautele o le tino ma faia suʻesuʻega e patino i le foia o faafitauli tau le soifua maloloina ona o le maʻisuka i tulaga eseese.

O le masani masani o le maʻisuka e tupu i fatugaʻo ma o lenei mea e mafua ai le ogaoga o faafitauli mo tagata mamaʻi, e aofia ai le le atoatoa o le tino ma le manaʻomia o le totoina o le okeni. O le faʻaaliga e faʻaalia ai suiga faʻavae i fatugaʻo.

O lenei suʻesuʻega e fautuaina ina ia faia i taimi uma e taofia ai le atinaʻeina o tulaga ogaoga o le faʻamaʻi. Ua aliali mai suiga o fale i vaega e 4 o le maʻi, o lea e tatau ai ona e puipuia le atinaʻeina o le maʻi.

I le tutusa ma lenei, e tatau ona faia ni suʻega e siaki ai le setete o le tino.

Suesuega Faaputugatupe e se tagata poto faapitoa i le mafaufau

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ma lona atinaʻe malosi, e mafai ona afaina ai isi totoga, faʻateleina ai le lamatiaga o le mataʻituina o faʻamaʻi - faʻasalaga, faʻataʻi faʻamaʻi, glaucoma.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka o le toto, e muaʻi afaina ai vaa ma ua vave ona faaalia i luga o le retina ma le maʻisuka retinopathy e atiina ae, lea o le a avea ai puipui o arã ma mea e sili ona vaivai ma pala, lea o le a avea ma taʻitaʻia ai le afaina, .

Ina ia iloa ma taofi le atinaʻeina o maʻi mata i le taimi ma le maʻisuka, e tatau ona e asiasi soo atu i se fomaʻi maʻi ma faʻataʻitaʻi suʻega.

O le maʻi suka e afaina ai foi le setete o le cardiovascular system ma oʻo atu ai i faʻafitauli eseese i le ituaiga o faʻamaʻi faʻamaʻi, myocardiopathy. O faʻamaʻi o le fatu i le maʻisuka e mafai ona ese mai le natura - faʻaopoopoina ma vavae ese.

Ina ia iloa nei faʻamaʻi i le taimi ma puipuia lo latou atinaʻe, ua faia se ECG. O fomaʻi e fautuaina tagata mamai e sili atu nai lo le 40 tausaga le matutua e tatau ona suʻe suʻega, e pei i lenei tausaga, o le aʻafiaga o faʻalavelave matuia i le setete o le fatu e faʻapupula.

O le ultrasound o le veins ma arteries o le pito i lalo ma pito i luga

O lenei suʻega ua faʻamaonia mo ituaiga faʻamaʻi ma le maʻisuka, e aofia ai. O vaʻa o se faailoga o le tulaga masani o lou tino, o latou muamua e tali atu i soʻo se eseesega i le gaioiga o totoga o le loto ma le totoga, lea e masani ona faʻaalia i le maʻisuka.

O lenei ituaiga suʻesuʻega e matua tele lava lona gafatia ina ia faʻatautaia vave ai ni faʻamaʻi e ono tutupu i le tala o le maʻisuka.

Ole suʻesuʻega ole suega ole suega ole suʻega e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i le amataga, puipuia lona atinaʻe, faʻapea foʻi ma le atinaʻega o faʻamaʻi ogaoga o totoga o loʻo i totonu ile atunuʻu. E tatau ona malamalama o le puipuia ma le togafitiga i le taimi muamua o soʻo se faʻamaʻi e laveaʻiina oe mai togafitiga sili atu ona ogaoga ma taugata o togafitiga.

O iloiloga, o loʻo faia i le taimi ma taimi uma, e mafai ai ona mataʻituina le tulaga o le tino mo se taimi umi ma i le tulaga o faʻamaʻi e iloa ai i le taimi muamua. Ina ia iloa le maʻisuka e ala ile suʻega suʻesuʻe, e tatau i le tagata maʻi ona pasia faailoga nei:

  • Genetic type: HLA DR3, DR4 ma le DQ,
  • Igoa faʻamaonia: o le i ai o auupega mai le decarboxylase o faʻamaʻi vailaʻau o le kulutamic, o sela i motu o Langerhans, inisalini,
  • Moto metabolic: glycogemoglobin A1, toesea o le laasaga 1 le gaosiga o le inisalini ina ua maeʻa le suega o le toleniga o le glucose e ala i auala faʻafefe.

Sei o tatou mafaufau i nisi o ituaiga o auiliiliga i ni auiliiliga sili atu.

O le maʻi suka e faatatau i le tulaga faʻaleagaina o le tino o le endocrin system, e mafua mai i le le lava o le inisalini poʻo le teteʻeina o siama o le tino i le hormone pe a fua mai i le tele o fua. O le taunuuga o le faateleina o le kulūkose i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le gaioiga o le metabolism, o vailaʻau o gaʻo ma masini, vascular and pathologies.

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka e tatau ona tupu i uluai faʻaaliga, ina ia talafeagai ma talafeagai le togafitiga. O loʻo talanoaina i le tusiga ni fesili e uiga i suʻesuʻega eseese o ituaiga 1 ma ituaiga 2 faʻamaʻi i tamaiti ma tagata matutua, e uiga i auiliiliga e talafeagai e faʻamaonia ai le siama, ma e uiga i le suia o iuga.

Suʻe suʻa toto

Faʻafetai i le vave tuʻuina atu o suʻega, e mafai ona le gata ina taofi le atinaʻeina o le maʻisuka, ae faʻapea foi le puipuia o faʻalavelave ma faʻasolosolo ai a latou faagasologa alualu i luma. O suʻega nei e tatau ona e pasia, ina ia taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Glucose anapogi

O lenei suʻesuʻega e faʻatinoina vave lava pe a uma le fafagu ma le manatu o le "anapogi" o lona uiga pe a maeʻa lau taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo i le 8 po o le 10 itula ua pasia.

Fuafuaina o le kulukose toto 2 itula pe a uma se taumafataga

I le avea ai o se tulafono, o lenei auʻiliʻiliga e manaʻomia ina ia mafai ai ona pulea le tino o meaʻai, faʻamaʻologa lelei.

O nei suʻega e lua o aso taʻitasi ma faʻamaonia, ae faʻaopopo atu ia i latou, o loʻo i ai isi suʻesuʻega na faia i le fale suesue.

Glycated (Glycosylated, HbA1c) Hemoglobin

I le tulaga e te le mauaina le inisalini, o lenei auiliiliga e faalua i le tausaga. O i latou e togafitia mo le maʻisuka ma inisalini injections e tatau ona tofotofoina 4 taimi i le tausaga. E tusa ai ma tagata atamamai, o lenei ituaiga o auʻiliʻiliga o le sili lea ona faigofie ma faigofie mo le uluai suʻesuʻega o le maʻi.

E taua le iloa afai e te pulea le ala o le maʻi faʻatasi ai ma le fesoasoani o le auʻiliʻiliga, o lenei HbA1c e mafai ona atagia ai le maualuga o le kulukose mo le tolu masina mulimuli ma o le ae le maua le faʻamatalaga e te manaʻomia e uiga i le auala e pasi ai glucose fluctuations. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le faia o siaki kulupu o aso taʻitasi ma se glucometer.

O le laasaga muamua o le siakiina o loʻo faia i luga o se manava gaogao, mo le faʻatinoga, e tatau ai le taimi i le va o le meaai mulimuli ma le toto o le a itiiti ifo ma le 8 itula. E manatu o le taimi lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona faʻamautu, e tusa lava pe tele naua meaʻai.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinology Research Center o le Russian Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Tuua Lau Faamatalaga