O fea e sau ai le toto mo le suka mai se tamaʻi lima poʻo se vein?

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "o le suega toto mo le suka e sili atu ona sao mai se tamatamai lima po o se vela" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E faʻapefea ona faia se suʻega toto mo le suka mai se vein ma se tamailima

O se suʻega o le suka toto e faia ai se mea taua e suʻesuʻe ai. E mafai ai e oe ona fuafua le tikeri ma le natura o le atinaʻeina o le maʻisuka, e iloa ai maʻi o le endocrine polokalama. O le biomaterial e ave i auala e lua: mai tamatamailima ma vein. O le a le eseesega i le va o metotia ma o le a le masani masani o le suka o le toto mai se vein ma mai se tamailima.

I nisi tulaga, o le faateleina o le suka o le toto o se tali masani lea o le tino. E tupu lenei mea pe a manua, faatasi ai ma le malosi o le faʻalagona, maitaga, faʻamalosi malosi faaletino. O le Hyperglycemia e tumau i ia tulaga mo sina taimi puupuu. O le faʻaleagaina o le natura o loʻo faʻaalia mai e le faʻalauteleina o le faʻaopoopoga o faailo. O le mafuaʻaga o lenei mea o le maʻi o le endocrine, lea eo mai faatasi ma faʻafitauli o le tino.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le isi mafuaaga e mafua ai le maʻi o le ate. I le tulaga o le afaina o le okeni, o le kulukose e teuina i le tulaga o le glycogen. O se tasi o mafuaaga taatele o le fafagaina. Aʻo faʻaaogaina le tele o suka, o le pancreas e leai se taimi e faʻasolo ai. O se taunuuga, e faʻapupulaina i le toto ma taʻitaʻia ai i le atinaʻe o le maʻisuka.

O aʻafiaga matuia e afaina ai foi le tulaga o le tino. O le mausali o le faʻamalosi o le mafaufau e faʻaolaina ai le matala. O le mea mulimuli e faʻamaonia ai le tele o homone e manaʻomia mo le fetuunaiga o le tino. I le taimi lava e tasi, e maualuga le maualuga o le suka.

O faʻamaʻi pipisi eseese e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le hyperglycemia. E tele taimi e tupu ai lenei mea i le gaioiga o le tino i totonu o masini. O isi mea e ono aʻafia ai e le faʻamavaeina: ogaoga ma le tumau le mumu poʻo le neoplasms i le pancreas, faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi, aveina o hormones steroid ma caffeine containing drugs.

Faailoga, pe a tatau ona suʻe se suʻega toto mo le suka mai se vela poʻo le tamatamailima:

  • susu ma le galala
  • vaivaiga ma le vaivai,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • o se faateleina o le faateleina o le fia ai ma se fiaai le faamalieina,
  • malogo ma le suamalie o le epidermis,
  • toilalo o le fatu, le manava le mautonu,
  • faʻaauau faifaipea ma faʻateleina le faʻaaogaina o le urine.

Afai e maua na uiga, e taua tele le faʻatalanoa o se endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

Ina ia mafai ona faʻamaonia suʻega toto, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono sauniuniga. Lua aso ao lei faia le suʻesuʻega suʻesuʻe, taofi le inu o vailaʻau, ulaula, inu ava malosi ma fualaau. E le gata i lea, faʻaitiitia le tino aʻo leʻi ave le toto. E fautuaina e vavae ese lagona atuatuvale.

O le taumafataga e afaina ai foi le toto mo le suka. 2 aso ao le i alu i le fale suesue, le aofia ai meaʻai vevela, gaʻo ma gaʻo mai le lisi. I le afiafi o le suʻesuʻega, e le manaʻomia le faʻaaogaina o oloa ma mea inu.

E faia le faʻatinoga i luga o se manava gaogao. E fautuaina e teena le meaʻai i le 12 itula ao le i aveina le vailaʻau. E le gata i lea, aua le faʻaaogaina ni meaʻai ma fufulu ou nifo i le paʻu, lea e aofia ai le suka. Faʻafesoʻotaʻi le gums, e mafai ona ulu i le toto.

O le suʻeina o le toto mo le suka e ave i le falemai, pe a maeʻa le taʻitaʻiga mai le fomaʻi. O le suʻesuʻega o le maʻisuka e mafai foi ona faia i faletusi tutoatasi.

I tagata matutua, o le aoina o meaola o meaola e faia mai le tamatamailima poʻo le vein. I se tamaititi - e masani mai le tamatamailima. I tamaiti e oo atu i le tausaga, e ave le toto mai le toevae poʻo mulivae. O le eseesega i le va o metotia o loʻo taoto i lo latou saʻo. O le faʻaaogaina o le toto sulu e maua ai sina faʻamatalaga nai lo le toto vevela. E mafua ona o lenei mea.

O le toto toto na aveesea mai le vevela vevela mo le auʻiliʻili o le suka o le toto. O loʻo faʻaalia i le maualuga o le mama. Ae ui i lea, e le o teuina atoa mo le umi. O le mea lea, o le plasma e faʻaaoga mo suʻesuʻega.

O le masani o le suka o le toto o loʻo fautua mai ai pito i luga ma lalo, e le tutusa i tamaiti ma tagata matutua. I tulaga o tamaitai ma alii e leai ni eseesega.

Toto mo le suka na aumai mai se tamatamailima pe mai se vela? O le fea o taunuuga o le a sili atu ona sao?

Toto mo le suka na aumai mai se tamatamailima pe mai se vela? O le fea o taunuuga o le a sili atu ona sao?

O le toto mo le suka e ave mai se vein. E mafua mai i le mea moni e faʻapea, o le suʻesuʻeina o le suka o se faʻalavelave maʻaleʻale faigata, lea e talafeagai ai le tuʻuina atu o faʻataunuʻu ma mea sese (talu ai tatou te le o talanoa e uiga i micro-microbes, ae e uiga i le soifua maloloina o le tagata). O le toto e aveesea mai se tamatamailima mo le microanalysis.

O le toto e tosina i le suka i auala e lua: mai se tamatamailima ma mai se vein.

O le toto toto e suesueina mai le tamatamailima, o le toto toto mai se vein, ma o taunuuga o nei pa e lua e ese mai le tasi.

I le toto toto, o le kulusose masani e mai le 3.3 mmol i le 5.5 mmol, i le toto toto e manatu o le masani o le 6.1-6.8 mmol.

E sili atu le saʻo o le suʻeina o le toto mo le suka e manatu leaga, ae o nisi taimi e masalomia ai e le fomaʻi iuga o suʻega, ona faatonuina ai lea e le fomaʻi se toe siakiina o le toto sampling, o lona uiga muamua i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma faʻamatalaga muamua o le suka poʻo le kulukose.

O le toto mo le suka e maua mai se tamatamailima pe mai se vein i le taeao i luga o se manava gaogao pe 2 itula pe a uma ona 'ai.

Ae, afai o le tagata maʻi e togafitiga i falemaʻi - e masani lava o suʻega uma e maua mai se vein - i luga o se manava gaogao, e aofia ai le suka, e le afaina poo fea e ave ai le toto, e ui o le suka o le a eseese i tulaga o tamatamailima ma vein.

Afai o suʻega e ave mai se vein, o le faailoga o le a sili atu le maualuga i le 12%, e tatau i fomaʻi ona iloa lelei, e tatau ona latou iloa.

Aʻo leʻi faia se suʻega suka, e fautuaina e aua le faʻaaogaina meaʻai sugary, suga inu, lauti / kofe i le suka i le afiafi, pe a faʻapea o le toto maualuga o le maualuga o le suka o le a sili atu nai lo le masani, 12 itula e tatau ona pasia pe a uma le taumafataga mulimuli.

I loʻu manatu, e sili ona lelei le faia o suʻega mai le tamailima.

O le toto mo le suka (e tusa ai ma tagata), o lona uiga, mo suʻesuʻega o le toto, e masani lava ona maua mai se vein, talu ai e sili atu nai lo le mea e te mafaia, "susu" mai lou tamatamailima. O iinei mo se suʻesuʻega faʻapitoa, e aveesea le toto mai se tamailima.

Ma i luga o le saʻo o le auiliiliga o toto e afaina pe na e 'ai meaʻai aʻo leʻi samasama toto ma pe o le a. I le avea ai ma tulafono, o le toto sampling e faia i le taeao i luga o se manava gaogao.

E tele lava suʻega suʻi. Mai se tamatamailima, vein, ma se avega, leai se mea, ma isi.

Mai le tamatamailima (masani masani). Mai se vein na faia i le mea e tupu ai o le auiliiliga o le a faia faʻafuasei lava. Ole toto sucker e manaʻomia tele le toto, ma le tele o le toto e le manaʻomia e iloa ai le suka. Sei vagana vampires.

E tatau ona tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, ae le o se mea leaga, aua le 'ai, inu le vai 12 itula ao lei faia le foai.

Mai se vein, e mafai foi, ae mafai, ae o le taunuuga atonu e sili atu ona maualuga.

E i ai taimi e fai ai se glucometer (o fua faʻatatau). Ae o lenei mea e mafai ona pepelo atili.

Faʻamatalaga atili iinei. ma iinei

O le toto mo le suka pe a fuaina i le fale ma se glucometer e maua mai se tamailima! o le tele lava o taimi i le aso e fautuaina e siaki muamua ma pe a maeʻa taumafa, i le falemaʻi, e ave foi mai le tamatamailima mai se vein, faʻaaogaina mo le auiliiliga lautele.

Vaega o le sampling samples mo le suka e maua ai faʻamaoni saʻo

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea o le endocrin, o lona uiga autu o le faateleina o le kulukose o le toto o le tagata maʻi.Ina ia faʻamaonia ma faʻamaonia togafitiga talafeagai, e faʻatino e le fomaʻi le tele o suʻega falesuesue, pe a fai o le autu o le suʻe suʻe.

E taua le iloa e tatau i tagata uma e silia i le 40 tausaga le matutua ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le tino mo le faamoemoe o le puipuia, aua o le matua, o le lamatiaga o le atiina ae o lenei maʻi e faateleina le maualuga.

Glucose, lea o lo oi totonu o le toto o le tagata, o se punaoa lautele o le malosi mo potu uma i totonu o le tino. Ae o le maualuga o lenei mea e tatau ona tausia i se tulaga faapitoa - 3.3-5.5 mmol / l. Afai o nei faailoilo e eseese tele mai le masani, ona mafai lea ona tupu se tasi o ituaiga sili ona ogaoga o faʻafitauli:

  • hypoglycemic coma - faʻapupulaina i se faʻaitiitia o le kulūkose i le tino o le maʻi,
  • hyperglycemic coma - e tupu ma se faʻaopoopoga taua i le aofai o le kulukose.

O tagata gasegase uma e fiafia i le fesili pe o fea ma le auala e ave ai le toto ina ia mafai ona maua ai le saʻo ma le sao. Ou te fia matauina i le taimi lava lena e lua auala aoga e ave ai biomaterial mo le auiliiliga:

Pe a samo mai se tamatamailima, suʻesuʻeina toto toto, ma pe a suʻesuʻeina le samoʻo mai se vein, toto toto. Soʻo se tagata maʻi e tatau ona nofouta o tulaga taua o le kulukose i nei suʻesuʻega e lua e ono eseese. I le toto toto, o le kulusose masani e ese mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L, ae i le toto oona, e tusa lava pe o le 6.1-6.8 mmol / L o loʻo faʻaalia e masani.

E taua foi le matauina o le tele o mafuaaga e aafia ai le kulūkose:

  • taumafataga ao lei faia le suesuega,
  • mafatiaga masani
  • tausaga ma le itupa
  • le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrin system ma le metabolism.

O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faia i le matagaluega o faʻataʻitaʻiga a le fale suʻesuʻe, ae o le maʻisuka o loʻo i ai i le tagata lava ia le faʻafetai, faafetai i le mea e faia i lenei fale suʻesuʻe.

A maeʻa ona 'ai, e tatau i le maʻisuka ona i ai se suʻega toto

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

I le tino, o le suka o loʻo faʻapalaina ma fai ai le kulukose, o se mea e faigofie lava ona maua i le gaʻo. O ia o loʻo fafagaina sela o le tino atoa, faapea foi ma maso ma le faiʻai.

Ia mautinoa o mea uma lava e lelei ma lou soifua maloloina ma e mafai ona siakiina lou suka toto i se glucometer. O se masini faʻafomaʻi lea e faigofie ai ona fua i le fale.

Afai e leai se masini faapena, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau falemaʻi i le lotoifale i mea e tatau ai. O lenei iunite o se mea e sili ona taua mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. A uma mea uma, latou te manaʻomia le faia o se auiliiliga - i le maualuga o le suka i le maeʻa ai ma le 'ai.

O le mea lea, mo le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faia i taimi uma i luga o se manava gaogao i le taeao ma luma o taumafataga taitasi, na o le 3-4 taimi i le aso. I le ituaiga lona lua, e tatau ona e faia lenei faalua i le aso: i le taeao ao leʻi faia le taeao ma ao lei faia le aiga o le afiafi.

O le faʻamaloloina o meatotino o laʻau o le suamalie o lona tamaoaiga i vitamini ma meaʻai.

E mafai ona inu le ava mo le maʻisuka? Suʻe le tali i lenei itulau.

O a faʻamanuiaga o beets tipi, faitau i inei.

O loʻo i ai se faʻavae masani o le suka toto, masani mo tamaitai ma alii, o le 5.5 mmol / l. E tatau ona manatuaina o sina faasiliga o le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga o le masani lea.

Le fua o le suka o le toto i taimi eseese o le aso

Taimi o le asoGlucose (mmol i le lita)Cholesterol (mg i le dl)
1.anapogi i le taeao3,5-5,570-105
2.ao lei faia le aiga o le aoauli, aiga i le afiafi3,8-6,170-110
3.tasi le itula pe a uma ona 'aiitiiti ifo i le 8.9160
4.2 itula talu ona 'aiitiiti ifo i le 6.7120
5.pe a ma le 2-4 i le taeao.itiiti ifo i le 3.970

Afai ei ai se suiga faifaipea i le maualuga o le suka i le 0.6 mmol / L pe sili atu, e tatau ona faia ni fua faʻatatau i le 5 taimi i le aso. O lenei mea o le a aloese mai le faʻateleina o le tulaga.

Mo tagata o loʻo pulea le faʻamaopoopoina o lenei faailoilo ma le fesoasoani o se taumafataga faapitoa poo le togafitiga o le physiotherapy, latou te laki tele.I le uma, latou te le o faalagolago i inisua injections.

I le faia o lea mea, e tatau ona latou tausisi i fautuaga nei:

  • Mo le masina, fai se suʻega e le aunoa. E tatau ona faia le taualumaga aʻo leʻi 'ai.
  • E tatau foi ona mataʻituina le tulaga aʻo leʻi asiasi atu i le fomaʻi, 1-2 vaiaso ao lei alu i le tofiga.
  • Matau le mita i le vaiaso.
  • Aua nei teu i fasi siaki mo se glucometer. Sili atu ona lelei le faʻaaluina o tupe i luga nai lo le togafitiga o se maʻi faʻamaʻi.

Afai o le oso i totonu o le suka toto pe a uma ona 'ai, e manatu e masani (i totonu o faʻatapulaʻa tatau), a maeʻa ona' ai, o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. A uma, e le mafai e le tino ona faʻaitiitia faʻaititia, e manaʻomia ai le faʻaofiina o le inisalini ma ave pepa faʻapitoa.

Faʻaaogā tatau o le faʻasologa o le propolis i le togafitiga o le maʻisuka.

Saili pe mafai ona maua le suka i le maʻisuka mai lenei tusiga. O loʻo faʻamatala auʻiliʻili pe oa ituaiga araisa ua faʻatagaina mo le faʻaaogaina e tagata mamaʻi.

Ina ia tumau le maualuga o le kulukose, mulimuli i tulafono:

  • Taumafa mea taumafa e umi le digestible (Igoa ole glycemic).
  • Taumafai e sui le falaoa faifaipea ma fatuga atoa - e tele naua le fiva ma e telegese lemu i le manava.
  • Faʻaaofia fualaau 'aina fou ma fualaʻau i au mea taumafa. E tamaoaiga i minerale, vitamini, antioxidants ma fiber.
  • Taumafai e 'ai le tele o le palatini, lea e faamalieina ai le fiaai ma puipuia ai le gasegase i le maʻisuka.
  • E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o le gaʻo tumu, e mafua ai le gaʻo o le maʻi. Sui i latou i gaʻo susu, lea e fesoasoani e faʻaititia ai le GI ipu.
  • Faʻaititia au auʻaunaga, e oʻo lava i meaai maloloina e le tatau ona faʻaleagaina. Faʻatasia faʻamalosi meaai faʻatasi ma le faʻatinoina o le tino.
  • O meaʻai ma se mea inu suamalie o se ituaiga o fesuisuiai i laʻau suamalie ma e le faʻafeiloaʻi faʻavavega i le suka toto pe a uma ona 'ai.

Suʻe toto mo le suka mai se vein

  • 1 Faʻaaliga mo le suʻesuʻega
  • 2 E faʻapefea ona tofotofoina le suka mai le toto?
  • 3 Sauniuniga
  • 4 Fuafuaina o taunuʻuga ma masani
  • 5 Faʻasalaga ma mafuaaga

Pe a avatu e le fomai le faatonuga e foai atu ai le toto mo le suka mai se vein, e tatau i se tasi ona saunia mo ni tulaga ogaoga. Ua faia le auiliiliga ina ia puipuia ai, iloa faamaʻi pe fetuunai le togafitiga. Suga o se punavai tulaga ese o meaʻai mo le tino. Na te faʻapipiʻiina ana pu. Ae e taua tele le tausisia o le maualuga o le suka o le toto i lona tulaga faatagaina. O le i ai o se faʻamaoniga i luga pe lalo ifo o le averesi e mafua mai i faʻalavelave poʻo maʻi matuia. O le toto e ave i luga o se manava gaogao ma auina atu i se fale suesue mo suʻesuʻega.

Faailoga mo le suʻesuʻega

E i ai le tele o faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o lea e mafai ai ona tatou manatu e maualuga le kulukose o le toto nai lo le masani. O le:

  • fiainu
  • televave pe, eseʻese, faʻagesegese le fatu,
  • manava le mautonu
  • sili atu ma le masani ona faia,
  • sasaa
  • Tele le vaivai
  • faigata faʻamalositino faʻamalolo.

O se tasi lea o faailoga taua o maualuga maualuga o suka. E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se auiliiliga i isi tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga: i le masalomia poʻo le maʻisuka ua maua. I le tulaga lona lua, ia pulea togafitiga. Faʻamatalaga atili mo le suʻega. o:

  • taotoga lata mai
  • toilalo o faʻamaʻi pipisi poʻo le atherosclerosis,
  • faailoga o le oona,
  • faʻamaʻi pipisi.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona tofotofoina le suka mai le toto?

O le suʻega toto mo le suka o loʻo faia i totonu o le fale suesue i auala e lua. O le toto mo suʻesuʻega e mafai ona ave uma mai se vein ma mai se tamailima. Tatou te mafaufau i le mataupu lona lua i nisi auiliiliga. O le taualumaga mo le vevela toto e faapenei:

Aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, e faʻaaogaina se taʻaloga i le tagata maʻi i luga ae o le faʻamau faʻatasi.

  1. E sau le maʻi mo le auʻiliʻili ile taeao. E taua le ave i luga o se manava gaogao,
  2. O le lima o le a ave ai le toto faataitai e tatau ona saʻoloto mai lavalava ma tuʻu i luga o le laulau,
  3. O se tafaoga faʻamalosi e tuʻuina i luga o le tulilima. I le taimi lava e tasi, e tatau i le tagata maʻi ona faʻasaʻu ma faʻaloaloa ona tamatamailima, pamuina le toto i totonu o vaa. O nisi taimi e faʻaaoga ai se polo faapitoa mo lenei mea,
  4. O le nofoaga o le a faʻataunuʻuina ai le togafitiga e togafitia ma se vailaau faʻamaʻi ma veleina se vein,
  5. I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, ua aveeseina ai le taʻaloga e faʻamalosi ai. O le manua e togafitia i se vailaʻau oona ma e faʻaaogaina ai se fusi faʻalava.

Toe foʻi i le laulau o mea

Sauniuniga

O le mea moni, e tele mea (tausaga, itupa, popolega, meaʻai, ma isi mea) e mafai ona aʻafia ai iʻuga o le auʻiliʻiliga, ae o soʻo se tulaga e tatau ona tausisi i tulafono patino e sauniuni ai mo le suʻega. O le aso ao lei tuʻuina atu le biomaterial, e tatau ona e aloese mai le inu malosi, laʻau suamalie ma le inu. Mo le 8-9 itula, e fautuaina e te le 'ai se mea. Faʻaaoga i luga o se manava gaogao, ae inu vai.

O le taua masani o le maualuga o le suka i le toto vevela mo se tagata soifua maloloina e manatu mai e 3.5 i le 6.1 mmol / l

Toe foʻi i le laulau o mea

Filifiliga o iuga ma masani

A maeʻa ona maua faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, e tatau i le fomaʻi ona faia se suʻesuʻega.

A maeʻa taunuʻuga o suʻesuʻega ona oʻo lea i le fomaʻi, e tatau ona ia suʻesuʻeina le tulaga ma faia se faʻamaoniga, pe afai ei ai. O le fesuiaiga mai le tulaga masani i se tulaga sili atu pe itiiti ifo foi o le a avea o se togafitiga lea e noatia i nisi togafitiga. O le masani o le suka toto o loʻo tuʻuina atu i le laulau o loʻo i lalo:

14-50 tausaga3,3—5,53,4—5,5 50-60 tausaga3,8—5,93,5—5,7 61-90 tausaga4,2—6,23,5—6,5 90 tausaga ma luga atu4,6—6,93,6—7,0

E le gata i lea, o tamaiti ei ai sina eseesega o le suka suka:

  • pepe faatoa fananau mai - 2.78-4.40,
  • 1-6 tausaga - 3.30-5.00,
  • 6-14 tausaga - 3.30-5.55.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻasalaga ma mafuaaga

O le fesuiaiga mai le maualuga o le suka i le maualuga poʻo le itiiti ifo foi, ua avea ma faʻamaoniga manino o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le mea lea, e le tatau ona e le amanaiaina lenei "logo" ma amata togafitiga faigata, lea o le a faatonuina e lau fomaʻi. O le mafuaaga e le masani ai le suka o le toto e mafai ona avea ma:

O taunuʻuga atonu e matitiva ona o le maualuga o antibacterial drugs.

  • Tusa 1 poʻo le 2 maʻisuka
  • afaina poʻo le neoplasm e aafia ai le pancreas,
  • faʻamaʻi fatu
  • fesoʻotaʻiga faʻafitauli o le tino
  • taʻavale
  • fatu fatu
  • AT-GAD
  • kanesa
  • hepatitis
  • faʻamaʻi pipisi
  • o le maualuga o vailaau faʻamaʻi.

Faatasi ai ma mafuaʻaga ua i ai foi tulaga e masani ona feagai ma tagata faʻaonapo nei. Mo se faʻataʻitaʻiga: faʻalavelave, faʻalavelave, malosi malosi, tele nicotine ma caffeine, meaai umi. E tele lava ina liliu mai o se tagata na te faaleagaina lona lava soifua maloloina i le tulituliloaina o se galuega poʻo se galuega. I mea uma e tatau ona e iloa le fuataga, usitai i se olaga ola maloloina, faʻalogo i lou tino. A maeʻa, e oʻo lava i faʻamaʻi sili ona ogaoga o le a le matataʻu pe afai e te tausia lelei lou soifua maloloina aʻo le i oʻo i luma.

O le a le maualuga masani o le suka o le toto mo tamaitai

O le maualuga o le suka o le toto i tamaitai e fuafuaina e faʻaaoga ai se glucometer. O le taunuʻuga e maua mai i le taunuuga o sea suʻega e tatau ona avea ma faʻamaoniga o le fafine e maua i le maʻisuka, pe, i se isi itu, o loʻo lamatia o ia i le hypoglycemia, lea e manaʻomia ai. O le masani o le kulukose i totonu o le toto e tutusa uma lava mo alii ma tamaitai, ae mo tamaiti foi ma e matutua. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻamaonia nisi o faʻaaliga e taʻu mai ai le tulaga ma le tulaga o le masani o le maualuga pe maualalo le suka i tamaitai.

E uiga i le suka ma masani

O le suʻega o le toto mo le kulukose e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, e aunoa ma le faʻaaogaina o le insulin, mo se faataitaiga, humulin. O lona uiga, ao leʻi faia le suʻega, e le tatau i tamaitai taʻitoʻatasi ona taumafaina soʻo se mea mo le valu pe oʻo foʻi i le sefulu itula, sei vagana ai i lenei tulaga o le a faʻaalia le masani.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot.I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ua taulai atu foi tagata tomai faapitoa i mea nei:

  • faʻaaoga soʻo se suavai, e aofia ai vai poʻo le lauti,
  • I se faʻaopoopoga, aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e moe lelei ma na o le taimi lava lena e tausia ai le vaetamaina o le moli.

O le tikeri o le saʻo o iuga e mafai ona aʻafia i se faʻamaʻi pipisi o se ituaiga faʻafeiloaʻi, e fesootaʻi i ai, i taimi taʻitasi o le maʻi, o le maualuga o le kulukose o le toto e masani ona le mataituina, ma afai e siakiina, e tatau ona amanaia le mea moni, . I lenei tulaga, e oʻo lava i le inisalini fou o le a le fesoasoani.

E tutusa lava le taua le manatua o, e pei ona taʻua muamua, o le masani, faapea foi ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tutusa lava mo alii ma tamaitai.

I se isi faaupuga, o se faailoga e le faalagolago i le itupa.

O le mea lea, o le toto na aumai mai le tamatamailima, o lona uiga, capillary, i se manava gaogao (e aunoa ma le inuina o le inisalini, mo se faataitaiga, glargine) e tatau ona maua mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita o le kulukose i tagata uma, e aofia ai tamaitai. Mo isi iunite o le faʻatusatusaga, o lenei faailoga e mai i le 60 i le 100 mg i le vaevaega. Ina ia mafai ona faʻafeiloaʻi mimita i lita e masani ai tagata tomai faapitoa, e tatau ona vaeluaina le faailoilo e 18.

O le toto na aumai mai se fafine mai le vein e laʻititi lava ona taunuuga: mai le 4.0 i le 6.1 mmol i le lita. Afai e maua i luga o se manava le gaogao mai i le 5.6 i le 6.6 mmol i le lita, atonu o se molimau tuusaʻo lea o le solia o le tikeri o le faapalepale i le suka. O le a le uiga o lenei mea? E le o se tulaga o le maʻisuka, ae naʻo le solia o le faʻafitauli o tamaitai taʻitoʻatasi i le inisalini. O se vavaeese mai le masani, lea e mafai ai ona maualuga le maualuga o le kulukose i se taimi puupuu.

O lea tulaga e manaʻomia lava ona iloa i se taimi vave e mafai ai ma togafitia seia oʻo ina aveesea atoa lenei tulaga mai le maʻisuka. A leai, i le tulaga o se fafine, o loo i ai se tauiviga umi o loo faatalitali ma se tasi o maʻi sili ona matautia o le 21st seneturi. Ina ia faʻamaonia le siakiina, o le suʻega o le toleniuga suka e tatau ona faia faatasi ma ia o ni meaʻai faapitoa.

O le maualuga o le suka i luga aʻe o le 6.7 mmol / lita toetoe lava o taimi uma e taʻu mai ai le maʻisuka. O nei tulaga tonu o le masani ma le maualuga o loʻo iai i fafine. O le a le mea e mafai ona fai e uiga i le a le toto toto i le maʻitaga?

E uiga i le maitaga

I le gasologa o le gaioiga, o mea uma a le tina e faʻaalia i se maualuga maualuga (nai lo le tulaga masani) tikeri o le gasegase o le tino i se hormone e taʻua o le inisalini.

O le mea lenei i se tulaga sili ona lelei, e tutusa lelei lava ina ia maua ai le malosi e le gata i le tina, ae faapena foi i le tamaititi.

I le taimi o le maitaga, o le fua o le kulukose i le tulaga masani e ono tele atu. A maeʻa, o le sili ona lelei, e pei ona taʻua i luga, e tatau ona avea ma faailoga mai le 3.8 i le 5.8 mmol i le lita. O faʻamaoniga o sili atu i le 6.1 mmol i le lita e manaʻomia ai faʻataʻitaʻiga faaopoopo mo le tikeri o le faapalepale kullukose.

I fafine o loʻo i ai i le tulaga o le maitaga, o le faia o le sogasoga o le maʻisuka ituaiga e mafai. I lenei tulaga, o masini o le tina e atoatoa pe vaʻavaʻai ile hormone na atiaʻe e le pancreas. O se tulaga tali tutusa, e masani lava i le vaitau mai le 24 i le 28 vaiaso i le taimi o le maitaga.

E taua le mafaufau o lenei tulaga:

  1. e mafai ona alu ile lava taimi peʻa uma ona fanau,
  2. atonu o le a ono tupu i le maʻisuka ituaiga 2.

I lenei tulaga, e le fautuaina e teena le faia o iloiloga talafeagai uma. E moni lava lenei mea pe afai o loʻo feagai se fafine ma le gaʻo po o se tasi mai tagata o lona aiga e maua foi i le maʻisuka.Suauu toto i fafine maʻitaga e matua taua lava i le fuafuaina o lona soifua maloloina lautele. Ma le isi, o sea tulaga e mafai ona faʻaalia ai e le gata o le maʻisuka, ae na o ni faafitauli i le gaioiga o le lauroid flanders, carbohydrate metabolism ma le tele o isi gaioiga.

O le mafuaaga lena e tatau ai ona totogi le tausiga faapitoa i le togafitiga o tamaitai. E tatau ona faia i le faʻaaogaina o fualaau eseese, i le tausisia o se taumafataga faapitoa ma le lagolago o le paleni o le gaʻo, o lona uiga e le taua tele.

E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona faʻaaogaina le tino, lea, i le taimi e tasi, e le tatau ona taua, aua e mafai ona afaina ai se fafine.

O le mea lea, o le pulea o lou suka toto e taua mo tamaitai uma. Aemaise lava mo i latou o loʻo i ai i se tulaga o maitaga.

Algorithm Sugar Sugar Taumatau

E pei ona taua i luga, o lenei auiliiliga e faia i totonu o se fale suesue. Aʻo leʻi faia le faʻatinoga, e tatau ona masani le tagata maʻi ma le auala mo lenei togafiti.

  1. O le tagata maʻi e 'ai ana meaʻai masani, ae ia mafai ona maua ni faʻamaoniga, i le aso o le suʻega, e tatau ona e sau i le falemai i le taeao i luga o se manava gaogao.
  2. Aua le faʻaaogaina ni vailaʻau aʻo leʻi faia le auiliiliga, aua o nisi oi latou e mafai ona faʻasese le mea moni.
  3. O le aʻafia ma le le lava o le moe e mafua ai foi ona maualuga le maualuga o le kulukose, e tatau ona taʻu atu i le tagata maʻi lenei mea.
  4. O le suʻega suʻesuʻe e suʻeina uma manipili e faʻaaogaina ai mea e leai se mea e mafai ona faʻaaogaina: o se masini e leai se mea e faʻaaogaina ma se mea faʻapitoa, ava malosi, fulufulu mamoe, iodine.
  5. O le tagata gasegase o loʻo faʻafeagai ma le fesoasoani ile suʻesuʻe ma saunia le tamatamailima o le lima tauagavale, i le mea e itiiti ifo i ai namu.
  6. O se totigi o le cotton ua faʻafefeteina i se vailaʻau oona e faʻaaoga e togafitia ai le nofoaga o inisiua.
  7. I le faʻaaogaina o se siʻisiʻi, ua faia ai se tamai puʻupuʻu, mai le mea o loʻo manaʻomia ai le tele o le toto i se pipili.
  8. O le faʻaaogaina o auala faʻapitoa e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻi.
  9. O le nofoaga o inisiua e toe togafitigaina i se antiseptic ma, pe a tatau ai, faʻamaufaʻailogaina i se faʻamau faʻapipiʻi siama.

O le tele o taimi, e ave le toto mai se tamatamailima e iloa ai le maualuga o le suka. E i ai taimi e manaʻomia ai le faia o suʻega, ona mafai lea e le tausi maʻi ona ave se aofaiga ole biomaterial mai se vein, lea e lava mo suʻega suʻega uma.

  1. O le tagata maʻi e tatau ona taunuu i le fale suesue i le taeao i luga o se manava gaogao.
  2. O le lima ua faʻasaʻoloto mai lavalava ma tuʻu i luga o le laulau 'ai, tuʻuina o se uila.
  3. O se tafaoga faapitoa e faʻaaogaina i le pito i lalo o le tauau, o le vavao ma le tele o vein ua filifilia, lea o le a ave ai le toto. Ina ia faia lenei mea, fai i le tagata maʻi e tui ma toso ona tamatamailima, pamuina le toto i totonu o vaa.
  4. O le nofoaga o puncture e togafitia i se vaifofo antiseptic ma ua tuʻia se vaa.
  5. O se tuilaʻau e faʻatinoina ai le faʻataʻitaʻiga o le biomaterial mo suesuega suʻesuʻe.
  6. Pe a oʻo ina aoina le toto tatau, ona aveese lea o le taʻaloga, ma o le pusa o le pusa e togafitia i se solo solo ma o se fusi gau gau e faʻaaogaina e puipuia ai le foliga mai o se hematoma.

Afai e masalosalo le fomaʻi e uiga i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, ona faʻatulagaina lea o metotia faʻamaonia faʻaopoopo. Faatasi ai ma i latou, o le suʻega toto mo le suka ma se avega lea e faia ai e le tagata gasegase le samasamaina o le toto: i luga o se manava gaogao ma a maeʻa ona faia se vaifofo o le suka poʻo le kulukose i totonu.

SAUNIA E SINI E MAFAI ONA OU SUIGA I LE TOGIOLA O LE LELEI O LE SUGARI I LE FAAMANUIAGA?

O le uiga masani o le fia inu pea. O le faateleina o le tele o le urine (ona o le foliga mai o le kulukose i totonu), o le gutu le muta, le suamalie o le paʻu ma mucous membranes (e masani lava o gasegase), vaivaiga lautele, vaivai, uila e matamuli foi. Afai e te matauina ia le itiiti ifo ma le tasi le faailoga, aemaise lava o latou faʻasigaga, e sili atu le le mate, ae ia asiasi i se fomaʻi. Pe naʻo le taeao i luga o se manava gaogao e ave se suʻega toto mai se tamailima mo le suka.

E sili atu i le 2.6 miliona tagata e maua i le maʻisuka ua aloaia aloaia i Rusia, ma e 90% oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa, o le numera e oʻo atu i le 8 miliona. O le mea sili ona leaga, o le lua-vae tolu o tagata e maua i le maʻisuka (sili atu ma le 5 miliona tagata) latou te le iloa lo latou faafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le afa o tagata gasegase e leai ni uiga taua. O lea la, e te manaʻomia le siakiina o lou suka i taimi taʻitasi mo tagata uma?

Ioe Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) le faʻataʻitaʻiga ina ua uma le 40 tausaga ile 3 tausaga. Afai o iai oe i le tulaga lamatia (mamafa, fai aiga e maua i le maʻisuka), ona taʻitasi tausaga. O lenei mea e faʻataga ai oe e aua nei amataina le maʻi ma e le taitai atu i faʻafitauli.

Afai e te foaʻi mai le toto mai se tamatamailima (i luga o se manava gaogao): 3.3-5.5 mmol / L - o le masani, tusa lava pe o le a le matua, 5.5-6.0 mmol / L - prediabetes, o se tulaga vavalalata. E taua foi o le faapalepale o le kulukose (NTG), poʻo le faʻavaveina o le glucose (NGN), 6.1 mmol / L ma le maualuga - maʻisuka. Afai o le toto na aveesea mai se vein (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le masani e tusa ma le 12% le maualuga - e oʻo i le 6.1 mmol / L (maʻi suka suka - pe a luga aʻe 7.0 mmol / L).

I le tele o nofoaga faafomaʻi, o le suʻega toto mo le suka e faʻatinoina i le auala manino (glucometer). E le gata i lea, e matua faigofie lava ona faʻaaoga se glucometer e siaki ai lou maualuga o le suka i le fale. Ae o taunuuga o le auiliiliga manino o le a avea o se mea muamua, e le o saʻo nai lo mea na faia i luga o masini suesue. O le mea lea, afai ei ai se vavaeese mai le masani, e tatau ona toe toe maua le auʻiliʻiliga i totonu o le fale suesue (masani ona faʻaaoga toto mo lenei mea).

Ioe Afai ei ai ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka, e tasi le siaki siaki e lava. Afai e leai ni faʻaʻailoga, o le siama o le maʻisuka e faia pe afai e 2 taimi (i aso eseese) na faʻaalia ai le maualuga o le maualuga i le masani.

E LE MAFAI ONA TATALO I DIAGNOSIS. EI AI SE MEA E FAʻATASI AI?

O loʻo i ai se isi suʻega, lea e faia i nisi tulaga mo le siamaina o le maʻisuka: o se suʻega ma se "gaʻo suka". O le anapogi o le maualuga o le toto toto ua fuafuaina, ona e inu ai lea o le 75 g o le glucose i le foliga o se siva ma a maeʻa le 2 itula e maua ai le toto mo le suka ma siaki le iuga: e oʻo i le 7.8 mmol / l - masani, 7.8-11.00 mmol / l - prediabetes, luga aʻe o le 11.1 mmol / l - maʻisuka. Aʻo leʻi faia le suʻega, e mafai ona 'ai e pei ona masani ai. Mo le 2 itula i le va o le muamua ma le lua o suʻega e le mafai ona e 'ai, ulaula, inu, e le manaʻomia ona savali (gaioiga faaletino e faʻaitiitia ai le suka) pe, i se isi itu, moe ma taoto i le moega - o nei mea uma e mafai ona faʻaseseina ai taunuuga.

I le a le maualuga e faʻaitiitia ai le mamafa, o le fua faatatau faʻatatau e taʻu mai: maualuga (in cm) - 100 kg. Faataitaiga e faaalia ai o le faaleleia o le soifua manuia, ua lava lea e faaitiitia ai le mamafa e 10-15%.

Faʻataʻitaʻiga saʻo:
Faʻamaumauga o le tino (BMI) = mamafa o le tino (kg): maualuga sikuea (m2).
18.5-24.9 - masani
25.0 -29.9 - mamafa (1st tikeri o le oona),
30.0-34.9 - Lua tikeri o le oona, lamatia o le maʻisuka,
35.0-44.9 - 3 tikeri, lamatiaga o le maʻisuka.

Soo se suʻega suʻe e tatau ona faia i luga o se meaʻai masani. E le manaʻomia ona e mulimuli i soʻo se taumafataga faapitoa, e teʻena lau sisi, ae peitai, e le aoga le alu i le fale suesue i le taeao e sosoo ai pe a maeʻa se taumafataga mataʻutia. E le tatau ona e faia ni suʻega e faasaga ile talaaga o soʻo se tulaga ogaoga, pe o se malulu, faʻalavelave poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. I le taimi o le maʻitaga, o le a ese foi tulaga taua mo suʻesuʻega.

Aisea na tofotofoina ai le hemoglobin glycini (HbA1c)?

HbA1c e atagia ai le maualuga o le suka i le toto i le 2-3 masina. Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o lenei auiliiliga e le faʻaaogaina i le asō ona o faafitauli i le faʻamautuina o le metotia. HbA1c e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi fatuga, toto toto lipid, maʻi hemoglobin, ma isi. O le hemoglobin glycated faateleina e mafai ona le gata o le maʻisuka ma faʻateleina le faapalese o le glucose, ae faʻapea foi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ania mama. Ae o le suʻega mo HbA1c e manaʻomia mo i latou ua uma ona maua le maʻisuka. E fautuaina e ave loa loa pe a maeʻa le faʻamalositino, ona toe faʻaleleia lea i tai 3-4 masina (anapogi le toto mai se vein). O le a avea o se ituaiga o iloiloga pe faʻapefea ona e pulea lau suka suka. I le auala, o le taunuuga e faalagolago i le metotia na faʻaaogaina, o le mea lea, ina ia mafai ai ona siaki le suiga o le hemoglobin, e tatau ona e suʻeina le metotia na faʻaaogaina i lenei fale suesue.

Preditebetes o le amataga tonu lava lea o le soliga o le metabolism o le carbohydrate, o se faʻamaoniga ua e ulu atu i se vailaʻau matautia.Muamua, e manaʻomia lou faʻanatinati ese o le mamafa o le mamafa (pei o le tulafono, ia maua e tagata maʻi), ma lona lua, ia tausia lelei le maualuga o le suka. Naʻo sina mea laitiiti - ma o le ae tuai. Faatapulaaina oe lava i meaai i le 1500-1800 kcal i le aso (fuafua i le muamua o le mamafa ma le natura o le meaai), taofi le tao, suamalie, keke, suauu, kuka, tao, ma le le faaaogaina o le suauu. E mafai ona e aveesea le mamafa e ala i le suia o sausago ma se aofaiga tutusa o aano o aano o aano po o moa, mayonnaise ma gaʻo kulimi kirimigi i totonu o se salati-susu-susu yogurt poʻo se kulimi kulimi e maualalo-ma, nai lo le pata, tuʻu le kukama po o le tamato i luga o falaoa. Taumamafa 5-6 taimi i le aso. E aoga tele le faʻatalanoa o se tagata paleni meaʻai ma se faʻauʻuga. Fesoʻotai i aso uma: aau, vai papa, Pilates. O tagata e iai aʻafiaga, toto maualuga ma le cholesterol e oʻo lava i le tulaga o vailaʻau muamua o loʻo faʻatulagaina ai fualaau o le suka.

O Oleg UDOVICHENKO, Sui o Faʻataʻitaʻi Fomai, endocrinologist o le Prima Medica Medical Center na taliina fesili.

Mai se tamaʻi lima poʻo se vein - o fea e sau ai le toto mo le suka?

O le suʻeina o le toto toto o se meafaigaluega faʻamatalaga faʻamaonia.

I le suʻesuʻeina o le faʻamatalaga o loʻo maua i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona iloiloina le ituaiga o maʻisuka, ae faʻapea foi le lavelave o le faagasologa o le maʻi.

Faitau e uiga i le faʻaogaina o le toto, pe faʻapefea ona sauniuni mo le suʻega, ma le a le uiga tonu o le iuga, faitau i lalo.

O le toto mo le suʻega o le kullukose e mafai ona aveesea mai capillaries faapea foi mai le gaʻo. O laʻasaga uma o le suʻesuʻega, e amata mai i le aoina o biomaterial ma faaiu i le mauaina o le iuga, o loʻo faia i le fale suesue.

O le toto mo le suka i tagata matutua e masani lava ona ave mai le tamatamailima.

O lenei filifiliga e masani lava i le natura, o le mea lea o loʻo faʻamatalaina o se vaega o le suʻega suʻesuʻega i le tele lava o tagata asiasi i le falemaʻi. O mea mo le auʻiliʻiliga ua faia, e pei o le auiliiliga lautele, tosoina le pito o tamatamailima.

Aʻo le i faia se pupuʻu, e tatau ona faʻamaʻi le paʻu i le inu o le ava. Ae ui i lea, o lenei ituaiga suʻesuʻega e le faʻamautinoa ai le sao atoatoa o le iuga. O le mea moni e faapea o le tuufaatasiga o le toto paʻu o le suiga faifaipea.

O le mea lea, o tagata tomai faapitoa o le a le mafai ona faʻamautinoa lelei le maualuga o le kulukose ma, e le gata i lea, ave le iuga o le suʻega o se faavae mo le siakiina. Afai e manaʻomia e tagata tomai faapitoa ni faʻamatalaga saʻo, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se faʻataʻitaʻiga mo foai toto mo le suka mai se vein.

Talu ai ona o le aoina o le biomaterial i tulaga o le atoatoa, o le taunuuga o le suʻesuʻega o le a saʻo lelei. E le gata i lea, o le toto vevela e le suia ai lona fatuga masani e pei o capillary.

O le mea lea, tagata atamamai e mafaufau i lenei metotia o le suʻega ina ia matuā faʻatuatuaina.

O le toto mai se suʻesuʻega faapena e maua mai se vein o loʻo i totonu o le tulilima. Mo le suʻega, o le a manaʻomia e tagata tomai faapitoa na o le 5 ml o meafaitino e ave mai le vaʻa ma se tui.

I tamaiti, o le toto sampling i le tele o mataupu e faia foi mai le pito i luga o le tamailima.

I le avea ai o se tulafono, o le toto capillary e lava lea e iloa ai le maʻi gasegase a le tamaititi.

Mo faʻamoemoega faʻamaoni, o le suʻega o loʻo faia i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻe. Ae ui i lea, e mafai e matua ona faia le auʻiliʻiliga i le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.

E pei ona matou fai atu i luga, o le suʻeina o le toto mai le tamatamailima e le maua ai fua tutusa tutusa e pei o le suesueina o mea na aumai mai se vein. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina uma suʻesuʻega muamua ma le lua.

O le toto toto, e le pei o le capillary toto, vave ona suia ona uiga, faʻaseseina taunuuga o le suʻesuʻega.

O le mea lea, i le tulaga, e le o le biomaterial lava ia e suʻesuʻeina, ae o le plasma e maua mai ai.

I tagata matutua

O le toto mo le suka i tagata matutua e masani lava ona ave mai le tamatamailima.

O lenei filifiliga e masani lava i le natura, o le mea lea o loʻo faʻamatalaina o se vaega o le suʻega suʻesuʻega i le tele lava o tagata asiasi i le falemaʻi. O mea mo le auʻiliʻiliga ua faia, e pei o le auiliiliga lautele, tosoina le pito o tamatamailima.

Aʻo le i faia se pupuʻu, e tatau ona faʻamaʻi le paʻu i le inu o le ava. Ae ui i lea, o lenei ituaiga suʻesuʻega e le faʻamautinoa ai le sao atoatoa o le iuga. O le mea moni e faapea o le tuufaatasiga o le toto paʻu o le suiga faifaipea.

O le mea lea, o tagata tomai faapitoa o le a le mafai ona faʻamautinoa lelei le maualuga o le kulukose ma, e le gata i lea, ave le iuga o le suʻega o se faavae mo le siakiina. Afai e manaʻomia e tagata tomai faapitoa ni faʻamatalaga saʻo, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se faʻataʻitaʻiga mo foai toto mo le suka mai se vein.

Talu ai ona o le aoina o le biomaterial i tulaga o le atoatoa, o le taunuuga o le suʻesuʻega o le a saʻo lelei. E le gata i lea, o le toto vevela e le suia ai lona fatuga masani e pei o capillary.

O le mea lea, tagata atamamai e mafaufau i lenei metotia o le suʻega ina ia matuā faʻatuatuaina.

O le toto mai se suʻesuʻega faapena e maua mai se vein o loʻo i totonu o le tulilima. Mo le suʻega, o le a manaʻomia e tagata tomai faapitoa na o le 5 ml o meafaitino e ave mai le vaʻa ma se tui.

I tamaiti, o le toto sampling i le tele o mataupu e faia foi mai le tamatamailima.

I le avea ai o se tulafono, o le toto capillary e lava lea e iloa ai le maʻi gasegase a le tamaititi.

Mo faʻamoemoega faʻamaoni, o le suʻega o loʻo faia i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻe. Ae ui i lea, e mafai e matua ona faia le auʻiliʻiliga i le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.

E pei ona taua i luga, o lenei auiliiliga e faia i totonu o se fale suesue. Aʻo leʻi faia le faʻatinoga, e tatau ona masani le tagata maʻi ma le auala mo lenei togafiti.

  1. O le tagata maʻi e 'ai ana meaʻai masani, ae ia mafai ona maua ni faʻamaoniga, i le aso o le suʻega, e tatau ona e sau i le falemai i le taeao i luga o se manava gaogao.
  2. Aua le faʻaaogaina ni vailaʻau aʻo leʻi faia le auiliiliga, aua o nisi oi latou e mafai ona faʻasese le mea moni.
  3. O le aʻafia ma le le lava o le moe e mafua ai foi ona maualuga le maualuga o le kulukose, e tatau ona taʻu atu i le tagata maʻi lenei mea.
  4. O le suʻega suʻesuʻe e suʻeina uma manipili e faʻaaogaina ai mea e leai se mea e mafai ona faʻaaogaina: o se masini e leai se mea e faʻaaogaina ma se mea faʻapitoa, ava malosi, fulufulu mamoe, iodine.
  5. O le tagata gasegase o loʻo faʻafeagai ma le fesoasoani ile suʻesuʻe ma saunia le tamatamailima o le lima tauagavale, i le mea e itiiti ifo i ai namu.
  6. O se totigi o le cotton ua faʻafefeteina i se vailaʻau oona e faʻaaoga e togafitia ai le nofoaga o inisiua.
  7. I le faʻaaogaina o se siʻisiʻi, ua faia ai se tamai puʻupuʻu, mai le mea o loʻo manaʻomia ai le tele o le toto i se pipili.
  8. O le faʻaaogaina o auala faʻapitoa e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻi.
  9. O le nofoaga o inisiua e toe togafitigaina i se antiseptic ma, pe a tatau ai, faʻamaufaʻailogaina i se faʻamau faʻapipiʻi siama.

O le tele o taimi, e ave le toto mai se tamatamailima e iloa ai le maualuga o le suka. E i ai taimi e manaʻomia ai le faia o suʻega, ona mafai lea e le tausi maʻi ona ave se aofaiga ole biomaterial mai se vein, lea e lava mo suʻega suʻega uma.

  1. O le tagata maʻi e tatau ona taunuu i le fale suesue i le taeao i luga o se manava gaogao.
  2. O le lima ua faʻasaʻoloto mai lavalava ma tuʻu i luga o le laulau 'ai, tuʻuina o se uila.
  3. O se tafaoga faapitoa e faʻaaogaina i le pito i lalo o le tauau, o le vavao ma le tele o vein ua filifilia, lea o le a ave ai le toto. Ina ia faia lenei mea, fai i le tagata maʻi e tui ma toso ona tamatamailima, pamuina le toto i totonu o vaa.
  4. O le nofoaga o puncture e togafitia i se vaifofo antiseptic ma ua tuʻia se vaa.
  5. O se tuilaʻau e faʻatinoina ai le faʻataʻitaʻiga o le biomaterial mo suesuega suʻesuʻe.
  6. Pe a oʻo ina aoina le toto tatau, ona aveese lea o le taʻaloga, ma o le pusa o le pusa e togafitia i se solo solo ma o se fusi gau gau e faʻaaogaina e puipuia ai le foliga mai o se hematoma.

Afai e masalosalo le fomaʻi e uiga i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, ona faʻatulagaina lea o metotia faʻamaonia faʻaopoopo.Faatasi ai ma i latou, o le suʻega toto mo le suka ma se avega lea e faia ai e le tagata gasegase le samasamaina o le toto: i luga o se manava gaogao ma a maeʻa ona faia se vaifofo o le suka poʻo le kulukose i totonu.

E tasi le itula mulimuli ane, o le a aveesea le toto mai lou vein. Mo fautuaga faapitoa i le filifiliga o taumafa, togafitiga o fualaau faasaina ma le iloiloga o taunuuga i tagata ua leva ona maua i le maʻisuka malosi, o se mataupu e uiga i se tagata taitoatasi, ou te le fautuaina e taulai atu i fautuaga lautele, suesue lou tino.

O lenei faailo i le toto maualuga ma le vevela e ese lava le ese, ae e tusa lava po o le a le metotia, o le maualuga e oo i le 6.1 mmol / l e manatu e talia. O loʻo ou fuafuaina se maʻitaga, pe mafai ona ou maʻitaga i le suka o le toto?

Afai e aveesea mai se vein, ona suesueina loa lea e se tagata suʻesuʻe autasi. Afai ou te amata faʻaaoga moligao. E leai ni faasea. O le alu ese mai le toto vein e maua ai se isi taunuuga: 4.0 - 6.1 mmol / lita. Faʻalagolago i le falemaʻi - o se tasi i le itula ma le lua e lua, ae na o le 2.

O le suʻeina o le toto mo le suka o se mea taua tele lea o le suʻesuʻeina ma fuafua le tikeri o le atinaʻe o le maʻisuka i se tagata maʻi. O lenei ituaiga suʻesuʻega e mafai ai ona iloa le i ai o mea faʻavae i faailoga o lenei taua i tagata pe a faatusatusa i le maualuga o le kulukose i totonu o tagata.

Mo le suʻega, e ave le toto mai le tamatamailima ma le toto mai se vein. O le faʻaaogaina o lenei auiliiliga o se auala aoga e iloa ai le maʻisuka o se tagata.

O le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo mafaufau po o le a le toto, o se vein poʻo se tamatamailima, o le sili lea ona saʻo ma sili ona faʻamaonia. O nei suʻega suʻega taʻitasi e maua ai faʻamatalaga patino e uiga i le tino.

I le faaopoopo atu i le fua o le suka, o le faia o ia suʻesuʻega e mafai ai ona fuafua, i le faaopoopo i le maʻisuka, nisi mea sese i le gaioiga o le tino o le endocrine o le tino.

O le auala mo le aveina o le toto mo le suka mai se vein ma mai se tamatamailima e i ai se eseesega tele. O lenei eseesega e taoto i le mea moni e faapea afai e fuafua le suka o le toto mai le tamatamailima, e faaaoga le toto atoa, o le toto lea e aveesea mai le tumutumu o le lima taumatau, ma pe a iloiloina le suka i le toto, o le toto plasma oona e faaaoga mo suesuega.

O le masani o le suka i totonu o le toto mai le tamatamailima ma le toto vevela ei ai ona eseesega eseese, lea e fesootaʻi ma foliga o le physiological. O le suʻega o le toto mo le kulukose e tatau ona faia i le taimi lava e uma ai faailoga muamua o le faateleina o le kulukose i totonu o le tino.

O le tele o taimi, pe afai o le suka i totonu o le tino ua solia, o uiga masani o le hyperglycemia e tupu.

O uiga o le maualuga o le maualuga o le suka e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻe o le maʻi ile tino.

E i ai le tele o ituaiga o faʻamaoniga e mafai ai e se tagata ona fuafua tutoatasi le ono mafai ona iai le maualuga o le suka i le tino.

  1. Le i ai o se lagona faifaipea o le fia inu ma le susu.
  2. O se faʻaopoopoga taua o le fia ai po o le faʻaalia o se lagona le mafaamatalaina o le fiaʻai.
  3. O foliga vaaia o le faifai pea o le urination ma le faateleina o le numera o le mimilo.
  4. O foliga mai o se lagona o le mago ma le mama i luga o le paʻu.
  5. O le vaivai ma vaivaiga i le tino atoa.

Afai e iloa nei faailoga, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist mo fautuaga. A maeʻa le suʻega, ole a faatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e foai atu le toto mo le auiliiliga o le suka i totonu.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Ina ia mafai ona maua le faʻamaoniga e maua mai i le suʻega toto ina ia saʻo lelei, e manaʻomia ni nai tulafono faigofie. I nai aso ao le i ave le toto mo se auiliiliga, e tatau ona taofi le inu o vailaau e mafai ona aafia ai le saʻo o le iuga.

E le gata i lea, ao le i foaiina atu le toto mo le auiliiliga mo le suka, e tatau ona e teena le inu ava malosi mo ni nai aso.

E le gata i lea, ao le i aveina le toto mo le auiliiliga, e tatau ona e lafoaia le fafaga ma le gaioiga faaletino i le tino. Faʻaliliu atoa mai le taumafaina o mea taumafa e tatau ona 12 itula aʻo leʻi faia le biomaterial mo le auiliiliga. Aʻo leʻi faʻatalanoaina suʻesuʻega e faʻatagaina e fufulu ou nifo.

E le gata i lea, e faʻasaina le faʻafefeteina o meaʻai ma le asu ao lei tuuina atu le toto.

E mafai ona ave se suʻega toto mo le suka i le toetoe o soʻo se falemaʻi, pe afai oi ai se taʻiala na tuʻuina atu e lau fomaʻi. O suʻesuʻega o le maʻisuka e mafai foi ona faia mo se totogi laʻititi i se falemaʻi faʻapitoa, lea o loʻo i totonu o lona fausaga se fale suʻesuʻe.

E faʻapefea ona foai toto mo le suka?

Ina ia mafai ai e le auiliiliga ona maua le sili ona sao, e tatau ona usitai i le tele o tulafono. I ni nai aso ao le i faia le toto (pe a maeʻa feutagaiga muamua ma le fomaʻi), e tatau ona e taofia le tagofia o vailaʻau pe'ā mafai.

I le aso ao lumanaʻi le foai toto, e matua faasaina le inuina o le 'ava malosi, faʻaitiitia le tino i le tele o taumafa taumafa ma gaioiga faaletino. 12-8 itula ao leʻi mafai ona 'aina le foai o le toto.

Kovaleva Elena Anatolyevna

Fesoasoani Laboratory. Aafiaga i le falemaʻi mo togafitiga mo le 14 tausaga.

Fesili i se tagata atamai se fesili

Taua! O lenei auiliiliga e matua faasaina ona ave i le vevela maualuga ma ao faia togafitiga ma le fualaau faasaina Prednisolone ma ona analogues.

O suʻesuʻega mo suʻega maualuga e mafai ona ave i le falemaʻi (i le itu o se fomaʻi) poʻo i totonu o se falemaʻi. O le sampling procedure is carried out in the morning, i luga o se manava gaogao. Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai se tamatamailima pe mai se vein.

O le toto mo le toto suka e tatau ona tuʻuina atu pe a masalomia le maʻisuka. O faʻamatalaga nei o le mafuaaga lea mo le faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi:

  • faafuasei le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • vaivai le tumau
  • le lelei le vaai ma le le toʻa i mata,
  • fia inu tele lava.

Afai o nei uiga e aliali mai i le i ai o le tele o le mamafa o le mamafa pe a uma le 40 tausaga - o se taimi e faʻalogo ai le faʻalogo ma alu i le falemaʻi.

O le suʻeina o le toto mo le suka toto e talafeagai foi mo tagata mamaʻi e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E faʻatatau i le auʻiliʻiliga, o le siaki o le faamai e mataitu. E pasia pe a manaʻomia e fetuʻunaʻi le taumafa poʻo le tui ole inisalini.

E toʻatele e fefefe e suʻe suʻega. Ina ia faʻaumatia lenei fefe, e tatau muamua ona e iloa le mea e ave ai e le tagata maʻi le toto mo le suka.

E fautuaina le samples mo le suka pe a:

  • puipuiga o togafitiga faafomaʻi,
  • afaina
  • o le i ai o faʻamaʻi o le ate, pituitary, thyroid gland,
  • masalomia le auai o le hyperglycemia. I le taimi lava e tasi, o faitioga a le tagata e faitio i le masani ai, o le galala i taimi uma, faʻalauiloa le vaʻaia, faateleina le vaivai, faʻaleagaina le puipuiga,
  • masalomia hypoglycemia. O tagata ua afaina ua faateleina le fiaai, sili atu le suamalie, vaivai, vaivaiga,
  • siakiina masani o le tulaga o le maʻisuka,
  • maʻitaga e le aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi,
  • pancreatitis
  • sepsis.

Latou te ave le toto mo le suka ma le cholesterol e oʻo lava mai tagata soifua maloloina, ae le na o latou e maua i le maʻisuka. E taua le pulea o le tuufaatasiga o le toto ma le le atoatoa o le tino, o le i ai o le mamafa o le mamafa, vaisu i masani leaga, toto maualuga.

  • 1 Faʻaaliga mo suʻesuʻega
  • 2 ituaiga o iloiloga
    • 2.1 Iloiloga tulagalua
    • 2.2 Totoga Faiva
    • 2.3 Faatasi ai ma se avega i le glucose toleni
    • 2.4 Mo le suka ma le cholesterol
    • 2.5 I le hemoglobin glycated
  • 3 Faʻapefea ona saunia?
  • 4 Faʻaaogaina o suʻega toto mo le suka
    • 4.1 Faʻailoga masani i tamaiti ma tagata matutua
    • 4.2 Faʻamaumauga mo suiga
  • 5 Faʻafefea ona foʻia le faafitauli?

O le a le eseesega?

E pei ona matou fai atu i luga, o le suʻeina o le toto mai le tamatamailima e le maua ai fua tutusa tutusa e pei o le suesueina o mea na aumai mai se vein. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina uma suʻesuʻega muamua ma le lua.

O le toto toto, e le pei o le capillary toto, vave ona suia ona uiga, faʻaseseina taunuuga o le suʻesuʻega.

O le mea lea, i le tulaga, e le o le biomaterial lava ia e suʻesuʻeina, ae o le plasma e maua mai ai.

O fea e maua ai le sampling toto mo le suka?

O le ese mai le toto masani masani e masani lava ona faʻaalia e ia lava ia uiga iloga:

  • O le fia inu ma le malogo i le ooto.
  • Faateleina le fiaai po o le fiaai le faamalieina.
  • Uiga masani.
  • Paʻu ma vevela paʻu.
  • Vaivai, vaivaiga.

Afai e te matauina nei faailo ia te oe lava, ona e talanoa loa lea i se fomaʻi ma ave se suʻega toto mo le maualuga o le suka.

Ua faamaonia e saienitisi o le kulukose o se tuufaatasiga o meaola e mafai ona gaosia e le ate. Ae e masani lava ona ulu atu i le tino ma meaai. A maeʻa ona faʻaaogaina oloa, ona amata loa lea o le faʻaaogaina o vaega laiti.

O le tino o le tagata o loʻo iai pea le malosi faʻapitoa ona o gaioiga intracellular. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, ua gaosia ai le glycogen. A maeʻa ona faʻaagaga, e mafai ona tupu pe a maeʻa le aso o le anapogi poʻo le faʻalavelave mamafa, o le kulukose o loʻo faʻapipiʻiina mai le lactic acid, glycerol, amino acids.

O le toto sampling e faia mai le tamatamailima. O lenei suʻega e fesoasoani i le sailia o le faʻasalaga o le faʻamalosiina o mea i totonu o le toto ulu. O le ituaiga masani lenei o auiliiliga.

O le faʻavasegaina faʻatalanoaga faʻapenei:

  • o le tamatamailima ua faʻamalosi malosi e faʻaleleia ai le toto i totonu o le eria mai le mea o le a faia ai le toto sampling,
  • ona faʻamamaina ai lea o le paʻu i le sipuni o le sipuni ua tuʻuina i totonu o se visepisi (ava malosi) ma faʻamago i se ie mago,
  • tui le paʻu i se mea faʻapitoa,
  • solo le mataua muamua o le toto
  • mauaina o le aofaiga tonu o le biomaterial,
  • o le sipuni o le cotton ma se antiseptic e faʻaaoga i le manua,
  • ave le toto i totonu o le fale suesue ma tuʻuina atu taunuuga i le aso e sosoo ai talu ona tuʻuina atu.

O le toto sampling mo le suka e mafai foi ona faia mai se vein. O lenei suʻega e taʻua o le meaola. Faafetai i ai, faatasi ai ma le suka, e mafai ona e fuafua le maualuga o enzymes, bilirubin ma isi toto toto, e tatau ona pulea uma i le maʻisuka ma isi maʻi.

O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo:

  • liliu le masini, fetuunai, manino e tusa ai ma faatonuga,
  • lima ua mulumuluina ma togafitia i se visepisi,
  • faatasi ai ma se uila e ulufale atu i le glucometer, latou te tuia le paʻu,
  • solo le mataua muamua o le toto
  • o le toto saʻo o le toto e faʻaaoga i le laasaga o le suʻega,
  • pe a mavae sina taimi, o le taunuuga o le tali atu o vailaʻau kemisi na tali atu i le toto o le mataupu ua faʻaalia i luga o le lau.

O faʻamaumauga o loʻo teuina i le mafaufau o le masini poʻo se api, lea e tatau ona faʻaauau ona tausia i le tulaga o le maʻisuka. E leʻo faʻamaoni moni ia tau, talu ai o le masini e tuʻuina atu se mea sese e mafua mai i lona mamanu.

O le toto sampling sampling, faapea foi ma le suega o le glucometer, e toetoe lava leai se tiga. E masani lava, pe a uma ona pasia le suʻega, e vave lava ona taofia le gasegase o le manua, ma le lagona le mautonu e lagona pe a faʻaaogaina le mamafa i le nofoaga tiga. O faʻamalologa leaga uma e mou atu i le aso pe a uma le pupu.

Afai tatou te faʻatusatusaina le toto feʻaveaʻi ma le suka toto, o lona uiga o numera o le a laʻititi ese. I le toto vevela, o tulaga taua e 10% le maualuga, lea e manatu e masani ai i tamaiti uma ma tagata matutua. O se tasi o metotia faʻamalosi masani e faʻaaogaina o le faʻapalepale kulukose.

E tatau ona faʻatino le togafitiga i:

  • vaivai le kulukose i totonu o aiga
  • mamafa, lea e masani ona matauina i le maʻisuka,
  • o le i ai o le faʻasalaga o le tagata lava ia ma le pepe,
  • maualuga toto maualuga ma cholesterol,
  • ogaoga faʻamaʻi masani
  • faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻaleagaina o le genesis faʻavavau.

O faʻataʻitaʻiga o le faʻapalepale e aofia ai le samasamaina o le biomaterial mai se vein. Sauniuniga mo le faʻatinoga e leai se eseesega mai se suʻesuʻega masani. A maeʻa le toto muamua, ona inu lea e le tagata maʻi se vaifofo suamalie e aofia ai le kulukose.

E masani lava, o gasegase muamua e ofoina atu le toto mo le suka ma isi faailoilo o le a iloa pe faapefea ona sauniuni mo le suʻega mai se fomaʻi e tuʻuina atu se faʻamatalaga mo le siamaina. Sauniuniga mo le faʻatinoga e manaʻomia. O lenei mea o le a maua ai faʻamaoni i totonu ole aso talu ona ave le toto.

O se aso ao lei faia le auiliiliga, ua fautuaina e vavalalata le inu o le ava malosi, ma i le afiafi, ia fai se taumafataga o le afiafi ma meaai mama. E le mafai ona e 'ai se mea i le taeao. E faatagaina e inu se ipu vai inu. E le manaʻomia foi le fufulu o ou nifo, ulaula, maunu.

Afai e ave e se tamaititi le toto mo le suka, aʻo leʻi suʻeina, e le tatau ona ia auai i taaloga i fafo. Afai na fefe o ia i le fomaʻi ma tagi, e tatau ona e faʻafilemu ia te ia, ma foaʻi toto i le itiiti ifo ma le afa itula mulimuli ane. O lenei vaitau e tatau ona lava mo le suka o le toto e toe foʻi atu ai i ona tulaga moni.

E le gata i lea, ao le i faia le suʻega, e le tatau ona e asiasi i le bathhouse, faia se taʻaloga masini, reflexology. E fautuaina e tele aso ua pasi mai le taimi na latou umia ai. Ole suʻeina (pe afai e taua) e tatau ona talanoa ma lau fomaʻi. E tatau ona logoina le faufautua suʻesuʻeina po o fea sauniuniga e ave e le tagata maʻi.

O le maualuga o le suka i le matutua o tagata maʻi e 3.89 - 6.3 mmol / L. I le vasega pepe, mai le 3.32 i le 5.5 mmol / L.

Faʻaopoopoga: Na matou faʻamatala atili atu ia te oe e uiga i tulaga maualuga o le suka i totonu iinei.

E tupu o faailoga e eseese mai masani (faʻavaivaia o le kulukose). O iinei, e taua tele le ilia o le faailo pe a maeʻa se suʻega lona lua, e pei ona mafai ona faʻateleina le faʻatonu o le kulukose:

  • luga o galuega
  • ogaoga faigata
  • o le leai o se tulaga,
  • togafitiga o le tino.

Afai o le kulūkose ua tuʻuina i lalo, ona mafai lea ona faʻamatalaina se tulaga talitutusa e le ava po o mea taumafa, ma isi mafuaaga. E tusa lava pe o le toto mo le suka pe a maeʻa se suʻesuʻega lona lua e faʻaalia ai se vavaeese mai le masani, e le vave mauaina le maʻisuka.

O le sauniuni mo foai toto mo suʻesuʻega e manaʻomia ai le faʻatinoina o le faʻatinoina o tulafono faʻapitoa:

  • o le tagata gasegase e tatau ona foaʻi toto naʻo luga o se manava gaogao (i luga o se manava gaogao), ae e taua tele le gaʻo pe a uma le 'aiga o le afiafi ao leʻi oʻo i le taimi o le suʻega o le taeao ia le itiiti ifo ma le sefulu itula. O lona uiga, afai o le toto o foai e 8 i le taeao, ona tatau ai lea o le meaai mulimuli i le 10 i le afiafi,
  • e tatau ona mataʻituina lou soifua maloloina aʻo leʻi faia ni suʻega, pe a mafai, aloese mai le faʻalavelave ma aloese mai le soona faʻamalositino,
  • ua fautuaina tagata ulaula e aloese mai le ulaula i le afiafi o le suʻega,
  • i le i ai o le malulu, e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi.

E pei ona taʻua i luga, o le faʻapipiʻiina o le toto e faia i le taeao ao leʻi 'ai.

Lenei e tatau ona e faia ni faʻamalamalamaga e uiga i le tele o le tagata maʻi e tatau ona faia e aunoa ma se meaʻai aʻo lei tuuina atu le toto. Mo maʻi o loʻo mafatia i lenei faʻafitauli 1, o le toto e ave mo le auiliiliga, e pei ona taʻua i luga, i luga o se manava gaogao, le sefulu itula pe a uma le 'aiga o le afiafi, e oʻo lava i se tuusaunoaga e mafai ona faia.

E mafai ona latou gaosia se taumafataga i le iva itula, ona e sili atu ona faigata mo i latou ona faia e aunoa ma se meaai nai lo na o mafatiaga mai le ituaiga 2, faapea foi ma tagata soifua maloloina. O le mea mulimuli, faʻafuaseʻi, ua fautuaina e aloese mai le 'ai mo le 12 itula.

O fea e sau ai le toto mo le suka? I le avea ai o se tulafono, e aveesea mai le tamatamailima, talu ai e le fautuaina e ave le toto mai se vela e na o le fuafuaina o le maualuga o suka. Ae afai o loʻo faia se suʻesuʻega faʻataʻotoga faʻapitoa, ona faʻaaoga lea o lenei metotia.

E mafai ona faʻamaonia le vaʻaia o se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga. Muamua, mafaufau i mafuaaga e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto:

  • 'ai e le tagata maʻi, o lona uiga, a maeʻa ona' ai - pe o le taeao poʻo le 'aiga o le afiafi - o le maualuga o le suka e tulaʻi mai,
  • pe a oʻo i le tele o faʻamalositino poʻo le tagata gasegase na mafatia i le fiafia tele o le mafaufau,
  • o le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻamaʻi, adrenaline, sauniuniga o thyroxine,
  • o se taunuuga o faʻamaʻi o loʻo i ai nei o le pancreas ma le thyroid gland,
  • o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma le faʻafefe o le suka.

O le ā e aʻafia ai le suka maualalo:

  • i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma maua ai le maualuga o fualaau oona e fuafua i le maualalo o le suka ma le fafagaina o meaai,
  • afai ei ai tulaga o le insulin i luga,
  • o le gasegase na mafatia i le vavalalata umi mai meaai, fiaai i le fiaai,
  • ma le ava malosi,
  • maʻi o le pancreatic,
  • o se taunuuga o meaʻai oona i arsenic, chloroform ma isi mea oona,
  • faamai o pancreatitis, gastroenteritis,
  • pe a uma le taotoga mo le manava manava.

E 24, maualuga 192 mamafa 99 (2 vaiaso ua tuanaʻi 105) O le sili atu nai lo le 2 vaiaso talu ai, na ou fuaina ai le suka i luga o se manava gaogao - 6. Sa faatonuina au i le mea lava e tasi. O manatu o loʻo faʻaalia i lenei mataupu e faʻamatalaina ai manatu o tusitala ma e le faʻaalia ai le tulaga o le pulega.

Leai, o le auiliiliga sa lelei i taimi uma. Ae o le mea lena seia oo ina ou maua se fatu fatu. Ae ou te manatu e tatau ona e asiasi i se fomaʻi. Na ia iloa e le o se mea matautia, ae masani. O nisi o gasegase o fatugaʻo, gaʻo itiiti, manava o le manava. Na ou maua laʻu manava i luga o se nofoa i le nofoaga ma faaauau pea ona ou galue.

O le fomaʻi endocrinologist na te leʻi faatonuina se isi lava mea nai lo meaai. Faʻafitauli o le gasegase o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, le faapalepale i le fructose poʻo isi gaʻo. E mafai ona e fai se fesili i luga o 'le masani o le suka o le toto mai veins i luga o se manava gaogao' ma maua se faʻatalatalanoaga i luga o le initaneti ma se fomaʻi.

Glucophage 850. 2 taimi i le aso, o le suka na pa'ū i le 9. O faʻalavelave faʻaleagaina i le gaosiga o le gaosiga o le tino e mafua ai se lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina o le tagata. Aua nei 'ai se mea suamalie i le afiafi, o le a faʻaalia ai le suʻeina o le suka. Aua nei tolopo le auiliiliga ona o le fefe i le mauaina o taunuuga leaga.

O le a le toto o le suka maualuga: capillary or venous?

O le tali i lenei fesili e mafai ona maua e ala i le faitauina o faailoilo masani.

Afai o le kulūkose i totonu o le toto toto o se tagata soifua maloloina e sau mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L, ona oʻo lea i le vevesi masani o le a iai le 4.0-6.1 mmol / L.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le kulūkose i totonu o le toto vevela o le a maualuga atu nai lo le toto toto. E mafua lenei mea ona o le mausali o le faʻasolosolo o le mea, faʻapea foʻi ma lona faʻatulagaga mautu (faʻatusatusa i le ulu).

E faʻaaogaina le kulukose toto

  • hypoglycemic coma - faʻapupulaina i se faʻaitiitia o le kulūkose i le tino o le maʻi,
  • hyperglycemic coma - e tupu ma se faʻaopoopoga taua i le aofai o le kulukose.

O tagata gasegase uma e fiafia i le fesili pe o fea ma le auala e ave ai le toto ina ia mafai ona maua ai le saʻo ma le sao. Ou te fia matauina i le taimi lava lena e lua auala aoga e ave ai biomaterial mo le auiliiliga:

Pe a samo mai se tamatamailima, suʻesuʻeina toto toto, ma pe a suʻesuʻeina le samoʻo mai se vein, toto toto. Soʻo se tagata maʻi e tatau ona nofouta o tulaga taua o le kulukose i nei suʻesuʻega e lua e ono eseese. I le toto toto, o le maualuga o kulūkose e maua mai i le 3.3 i le 5.5 mmol / L, ae o le toto oona, e tusa lava pe 6.1-6.8 mmol / L o se mea e masani ai. E taua foi le iloa o le tele o mafuaʻaga e aafia ai le kulukose :

  • taumafataga ao lei faia le suesuega,
  • mafatiaga masani
  • tausaga ma le itupa
  • le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi o le endocrin system ma le metabolism.

O le suʻega o le toto mo le kulukose o loʻo faia i le matagaluega o faʻataʻitaʻiga a le fale suʻesuʻe, ae o le maʻisuka o loʻo i ai i le tagata lava ia le faʻafetai, faafetai i le mea e faia i lenei fale suʻesuʻe.

O le faʻasalalauga e ala ile taimi atofaina.A o faia se suʻesuʻega o le suka, e tatau ona manatuaina o nisi mea e mafai ona aʻafia ai le saʻo o se fua. HNF (faʻasologa o le faʻasologa o le hepatic) gene generate le faʻamatalaga o isi genes e taofiofia le felaʻuaiga o kulukose ma le metabolism ma le inisalini faasee i p-sela.

E le gata i lea, pe a filifilia le auiliiliga i fafine maʻitaga, e tatau i se tasi ona manatuaina le mea moni o lenei tulaga o le tino e masani ona faaalia ai se ituaiga o maʻisuka, o le i ai lea e leʻi iloa e le fafine.

E le gata i lea, o isi faaletonu o le endocrin, faatasi ai ma faʻalavelave i le metabolic process, e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga o lenei maʻi. I le auala, o oe lava ia e siaki i nisi taimi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma isi.

I isi iunite, e mai i le 60 i le 100 mg / dl (ina ia mafai ona liliu i le masani masani / moli mo fomaʻi, e tatau ona vaevae le fua tele i le sefuluvalu). Faʻafesoʻotaʻi aso uma: aau, Pilates.

O se tulaga tali tutusa ia te aʻu ua tusa ma le 15 tausaga talu ai, ua toto le suka toto i le 11 mmol. Malamalama o lea e tatau ona e iloa i lou olaga masani ma meaai masani: oe maua i le maʻisuka (pe leai) leai. A uma ona ave le toto o le a alu i le fale suesue mo le auiliiliga.

Ina ia siakiina le maualuga o le suka i le fale, e tatau ona e iloa poʻo le a le mea e tatau ona taʻialaina e le maʻisuka ma i tagata soifua maloloina. O le auala manino e faigofie, talu ai o le tagata gasegase e mafai ona ia faia taʻitoʻatasi i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. O se suʻega masani lea mai le tamatamailima pe mai se vein.

O le suʻega toto e tuʻuina atu mo le suka i le taeao, i luga o se manava gaogao, e masani lava pe a uma le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo i le 8-10 itula e tatau ona pasia. E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8.

  1. O siama uma o le tino o le tagata e manaʻomia le kulukose, o lenei vailaau e pei lava ona tatau ai mo i tatou mo le olaga ma faiga faʻasolosolo e pei o le afi mo taavale.
  2. I lenei tulaga, e sili atu le faia o se auiliiliga i luga o se manava gaogao i le tele o taimi ma, pe a mafai, i nofoaga eseese.
  3. I le toto toto, o le kulusose masani e mai le 3.3 mmol i le 5.5 mmol, i le toto toto e manatu o le masani o le 6.1-6.8 mmol.
  4. I le faatusatusa atu i le hemoglobin glyc, o le fructosamine e atagia ai le maualuga o le tumau pe le tumau (le tumau) i le maualuga o le suka e le o le 1-3 masina, ae mo le 1-3 vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega.

Iloiloina le lelei o togafitiga mo le maʻisuka e matua lava le tagata lava ia. Ua ou popole lava, mafai ona aafia loʻu suka i loʻu popolega? Totoga o le toto anapogi. Fagogo ma tuu i lalo le "" icon i le "Home" icon i le meafaigaluega masini komepiuta, ona kiliki lea o le "Ioe" i le matala.

  • E matua faasaina le inuina o le ava malosi, meainu suamalie, vai feilafi.
  • Soʻo se suʻesuʻega toto mo le kulukose e faia e faʻafeagai ma le talaaga o taumafa masani i aso taitasi, e aunoa ma le suia ma le le mulimuli i se meaai faapitoa.
  • E faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi fomaʻi ona faʻamasinoina le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka i totonu o se tamaititi, ae ia gauai foi i le galuega o le ate, fatu, fatugaʻo, paʻu.
  • O lenei mea e muamua, muamua lava, i latou na gasegase inisalini.

muamua, o le tagata o loʻo faʻatino i ai, i luga o se manava gaogao e faia ai se toto sampling mai capillaries. O loʻo ia te aʻu mea uma i luga o le tapulaa pito i luga o le masani. Ua fuafuaina e saienitisi le maualuga masani o le suka i le aso mo se tagata.

I le maofa, ou te taʻua le matagaluega o le RMAPO i laʻu uo endocrinologist.

  1. E mafai foi ona faia se suʻega tamatamailima i se glucometer.
  2. O le suʻega toto mo le suka e mafai ai e oe ona iloa togafitiga i le amataga o le faʻamaʻi, puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli.
  3. E sili atu le sao ma le faʻamaonia o se suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole toto toto.
  4. Sa ou tago i le lauti suamalie ma se taaiga.
  5. I lau tulaga, o le glucose anapogi o le 4.7 mmol / l, e leai se auala e talanoa ai e uiga i le maʻisuka poo le togavao.

Afai e tatau ai, e tasi le faʻamaoniga e mafai ona liua i le isi e ala i le faʻateleina o le taunuʻuga i tagata e 18.

O lea ou te manatu ai pe o le inu i le glyformin. Na fai mai le fomai afai e sili atu i luga o le masani, e tatau ona e vaʻai i se tagata sahara (o le diabetetist, masalo), ae ou te le manaʻomia.

E te le manaʻomia sauniuni faapitoa, e mafai ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona o le taunuuga e le faalagolago i le taimi e tuʻuina atu ai le auʻiliʻiliga ma luga ole taumafa. E faʻapefea ona ola e aunoa ma le suka - E leai soʻu manatu. E pei ona tatou vaʻaia ma soʻo se metotia o le totoina o le toto, o le alu i tua atu o le masani o le 6.0 e taua o le maʻisuka!

O le faʻataʻitaʻiga e fai e pei lava o le ave toto mai se tamatamailima mo le kulukose.

O le toto samples e faia i lalo o tulaga faʻamaonia e faʻaaoga ai meafaifaʻaili e faʻaaogaina (o se mea faʻapitoa, suʻega, capillary, sisiui ma isi mea).

Aʻo leʻi faia se pupuʻu o le paʻu poʻo le vaʻa, o le tagata poto faapitoa e faʻaleagaina le paʻu, togafitia le nofoaga i le ava malosi.

Afai e maua se mea mai le vein, o le lima i luga aʻe o le tulilima e tosoina ma se taʻaloga e faʻamautinoa ai le maualuga o le mamafa i totonu o le vaʻa i lenei taimi. O le toto e aveesea mai le tamatamailima i le ala masani, e tipi le pito i luga o le tamatamailima i se siʻila.

Afai e te manaʻomia le toto mo le siakiina o le kulukose i le fale, e tatau ona e tuʻuina atu vaega uma (glucometer, diabetic diary, pen, syringe, pepa faʻataʻitaʻi ma isi mea e tatau ai) i luga o le laulau, fetuunai le loloto o le pupu ma fufulu lima lima i le fasimoli ma le vai.

Ae o le togafitiga o le nofoaga pupuʻu ma le ava malosi, o manatu o tagata atamamai i lenei tulaga e eseese. I le isi itu, o le ava malosi e fatuina ai tulaga mama, ma i le isi itu, e sili atu i le fua o se vaifofo o le ava e mafai ona faaleagaina ai le fasi siaki, lea o le a faalavelaveina ai le taunuuga.

A maeʻa sauniuniga, faʻapipiʻi le peni-tipini i le pito o le tamatamailima (i le alofilima po o le ufiufi) ma taomi le faamau.

Fufulu ese le mataua muamua o le toto na maua pe a uma le pupuʻu ma se ie e leai ni mea, ma le lua o paʻu i le vaega o le suʻega.

Afai e te manaʻomia le faʻaofiina o se suʻega i totonu o le mita muamua, e faia lenei mea aʻo leʻi faia se pupu. Faatali seiloga o le a faaali atu e le masini le iuga mulimuli, ma ulu i le numera e maua i le tusi o le maʻisuka.

E faapefea ona saunia?

  • O fea e sau ai le suka mai le toto?
  • Ituaiga o suʻesuʻega. O fea e sau ai le toto mo le suka?
  • E faʻapefea ona suʻe se suʻega toto mo le suka?
  • E faʻapefea ona foaʻiina le toto mo le suka ma se avega (PTTG)?
  • E faʻapefea ona ave toto mai tamaiti ma fafine maʻitaga?
  • Suesuega i le fale

A o leʻi foaiina atu le toto mo le suka, e tatau ona e faamasani i foliga o lenei faiga ma saili poo le a lona sini autu. O le faamoemoe o le taunuuga e faalagolago i le sauniuniga saʻo mo le auʻiliʻiliga, o lea e tatau ai ona matua taua.

O le suka o le toto e masani lava ona i ai i se tulaga faapitoa, ae e aliali mai iina i ni auala se lua: o mea e sili ona manaia ma le manaia. I le tulaga muamua, o le kulūkose e tulaʻi pe a uma le faʻafefe i totonu o le vaega o meaʻai o meaʻai gaʻo e faigofie ona maua mai i meaʻai, poʻo le faʻamavaeina o meaʻai eseese ma polysaccharides e maua foi i meaʻai.

O le auala lona lua e aofia ai le faʻapipiʻi o kulūkose molekone i totonu o le ate, ma, i se mea maualalo, o le vaega o le fatu o fatugaʻo, faʻapea foʻi ma le fesuiaiga o glycogen (mai le ate ma maso) i le suka e ala i le metabolism. O le isi itu (faʻaitiitia o le suka o le toto) o se taunuuga o lona taumafaina e sosoʻo o le tino, o le tele o ia mea e le mafai ona i ai e aunoa ma le kulukose.

O faʻataʻitaʻiga autu o le faʻaalu: faʻalauteleina le vevela o le tino, gaioiga faʻale-tino po o tulaga faigata. Neurons ma lela mūmū mūmū e faʻalagolago atoa i le masaniga o le suka i totonu o le toto, o lona uiga o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavevesi ma oʻo ai i le vaʻaia. E tatau ona faaopoopo e faapea o le aofaiga o suka e faʻatulagaina e se numera o hormones e nafa ma lona metabolism:

A maeʻa soʻo se taumafataga, o le faateleina o le suka e faateleina i tagata uma. O le mea lea, e maua ai faʻamaumauga maumaututu, suʻesuʻeina i le taeao, aʻo leʻi 'ai, tusa lava pe o fea e faia ai e le fale suesue se suʻega toto mo le suka - mai se tamatamailima pe mai se vein.

Ina ia saʻo lelei le suʻesuʻega, e tatau ona e:

  • 'aua le' ai i le 10-12 itula ao leʻi faia le suʻega,
  • tasi le aso ao leʻi oʻo i le aso faʻatulagaina o le suʻega, teena coffee, caffeine-containing and alcoholic beverages,
  • e le tatau ona faʻaaogaina le toothpaste aʻo leʻi asiasi atu i le fale suesue, ona o loʻo i ai foi sina siʻosiʻu suka.

E masani lava ona faatonuina lenei faiga, e lapatai e le fomai le tagata maʻi e uiga i metotia o sauniuniga mo le auiliiliga.

Iloiloga o le auiliiliga o faʻamaumauga: tulaga masani ma mea faʻaesea

Mo tagata matutua, o faʻamaoniga o le toto kullukose masani (mmol i le lita) e leai se faʻalagolago i le tane ma i luga o se manava gaogao e tatau ona i ai ni faʻamau i le vasa 3.3-5.7. A faia le suʻesuʻega i le aoina mai o le toto mai le maʻi o le tagata maʻi (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le mea e manaʻomia mo faailoga masani e eseese 4 - 6.1.

Afai i tagata matutua, e leai se eseesega i le masani o le toto toto, ona faʻatulagaina lea o le masani a le tamaitiiti i le matua o le tamaitiiti. I pepe ei lalo o le 12 masina, e tatau ona 2.8-4.4.

O le faailo o le kulukose o le toto i fafine maʻitaga o loʻo i ai foʻi ona eseesega. I lenei vaitau, e 3.8-5.8 i luga o se manava gaogao. Afai o le vavae ese mai tulaga masani e taua, ona mafai lea ona taʻu mai le i ai o le maʻisuka faʻamaʻi poʻo le amataina o ni maʻi ogaoga.

E iai isi vaega ole fuataga, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona mafaufau i milligrams per deciliter. Ona masani lea o le masani ile 70-105 pe a ave mai ile tamatamailima. Afai e tatau ai, e tasi le faʻamaoniga e mafai ona liua i le isi e ala i le faʻateleina o le taunuʻuga i tagata e 18.

I le taimi o le maitaga, o le toto maualuga o le suka e talia ona o le mea moni e manaʻomia e le tino se lua o le malosi (e le gata ina tuʻuina uma ai siama o le tina, ae mo le fetus), ma o le mea lea o le faʻalauteleina o siama i le inisalini e faʻaateleina ona faatele.

Mo fafine maʻitaga, o loʻo i ai tulaga faatonuina mo le maualuga o le suka toto: e oʻo i le 6.0 mmol / L i le toto toto ma e oo atu i le 7.0 i le toto plasma. Afai e sili atu i le 6.1 mmol / l le glucose indicator, ona faʻatulaga lea o le fafine maʻitaga e suʻeina se suʻega faʻapitoa TSH (suega o le toleniga o le glucose).

Kovaleva Elena Anatolyevna

Fesoasoani Laboratory. Aafiaga i le falemaʻi mo togafitiga mo le 14 tausaga.

Fesili i se tagata atamai se fesili

O maʻi o le maʻisuka i fafine maʻitaga e le seasea, e oʻo lava i le faaupuga "maʻitaga maʻitaga", lea e taua o le tuaoi i le va o le maʻisuka moni ma le faʻatagaina masani. O lona faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma mamafa tetele i luga o le pancreas. A maeʻa le fanau mai (ina ua mavae 1-4 masina), o le tele o le suka e masani lava ona toe foʻi i le masani.

E talitonuina o lona anapogi o le suka toto mai le vein, tusa lava po o le a le itupa, e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / l.

Ae o le tele o mea e ono aʻafia ai nei faʻaʻailoga, e amata mai i le ituaiga o toto na faia mo le auiliiliga, foaʻiina o feusuaiga, ma le taimi o le aso (sili atu i le taeao) pe a oʻo mai le faʻamatalaga.

I luga o le mauaina o meaai, e gagau i totonu o se suka faigofie. I totonu o le tino o le tino e faʻaaogaina ai le malosi o le malosi o gaʻo uma. O le tele o kulukose o loʻo faʻaaogāina e le tele o sela. Afai e le lava le tuʻuina atu o lenei vailaau i le tino, ona ave uma lea o le malosi talafeagai mai le gaʻo o le tino o loʻo maua i le tino.

O le mea sili lea ona leaga.

I le malepe o gaʻo, ua faia ai tino o le konu, o ni mea oona mo le tino atoa, e aofia ai le faiʻai. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e le tagata le gasegase faifaipea ma vaivaiga, aemaise lava le vaaia manino i tamaiti. E i ai le le atoatoa o le kulukose i totonu o le tino e mafai foi ona afua ai le faʻasalaga, faʻaleaga pea.

O aʻafiaga le lelei mo le tino o le tagata ua i ai uma le faaletonu ma le sili atu o le kulukose. O le mea lea, e tatau ona mataitu lana faatinoga.

Mea taumafa o le malosi o le tino e tupu e tusa ai ma lenei polokalame:

  1. O le suga e faʻamalosia i meaai.
  2. O le tele o le vailaʻau e tuʻuina i le ate, e fai ai le glycogen, o se vailaʻau faʻamalosi tele.
  3. Pe a avatu e le tino se faailo e uiga i le manaʻoga mo lenei vailaʻau e mautinoa ai le galue masani o sela, o hormonia faapitoa ia liua i le kulukose, lea e tuʻuina atu ai okeni uma ma le malosi talafeagai.
  4. E tupu lenei mea i lalo ole aafiaga o hormonia faapitoa.

O maualuga o le suka e tausia ma pulea e insulin, lea e maua mai e le pancreas. I lalo o nisi itu, e ono faateleina le maualuga ole kulukose o le toto. Ae o aʻafiaga o le adrenaline ma le norepinephrine (faia e le grenades) e mafai ona maualalo ai le kulūkose. O mea e taʻua o le homone-pei o vailaʻau e mafai foi ona i ai ni aʻafiaga.

Ua uma ona taʻua e tele mea e aʻafia ai taunuuga o suʻega falesuesue. Ma, e foliga mai, o se suʻega masani o le toto mo le fuafuaina o le suka i se biomaterial e mafai ona ese.

O meaola faʻapitoa e mafai ona ave i luga o se manava gaogao poʻo "faʻatasi ai ma se avega":

  • mai se vein (toto vevela, lea e faʻaalia ai le plasma o le kulukose i le toto o le tagata maʻi),
  • mai le tamatamailima (ulu ulu),
  • ma se glucometer, lea e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le kulukose o le kulukose.

O le toto mai se vein o le a faaalia ai se taunuuga o le tusa ma le 11% sili atu nai lo le tamatamailima. O le masani lenei mo le vevela biomaterial.

Mo se faataitaiga, o le maualuga o le suka i le biomaterial venous e 6.1 mmol / L, ma i le capillary, o nei faailoilo ua seti i le tapulaa e 5.5 mmol / L.

Afai o le fua faʻatatau e faia faʻapitoa e faʻaaoga ai se glucometer, ona faʻaaogaina lea o le toto mai le tamailima mo lenei mea. O faailoilo e faʻaalia e le masini pe'ā maeʻa le suʻeina o se pa'ū toto e tatau ona filifili e tusa ai ma faatonuga mo ia.

I le taimi lava lea, tatou te maitau ai o se glucometer mo le fuafuaina o le suka o le toto e le o faʻaaoga mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le anemia, ona o le taunuuga atonu e le saʻo ma fesuiaʻi. E le talafeagai mo lenei ituaiga suʻesuʻega i le tele o kulukose toto ma le toto mai se vein.

A o lei faia lenei faiga i le fale, e tatau ona e faitauina ma le totoa ia faatonuga mo le masini, lea e manino ona faailoa mai le faasologa o le auiliiliga, faapea foi ma tapulaa o faailoga.

E masani lava, o ia ituaiga mea e fautuaina mo tagata gasegase e maua ai le maʻi o le maʻisuka mo le kulukose ma le inisalini. Afai ei ai se manaʻoga e suʻe le kulūkose mo se tagata soifua maloloina, ona sili atu lea ona faia suʻega i fale suʻesuʻe suʻesuʻe faapitoa.

  1. O le meaai mulimuli e tatau ona faia i le 8-10 itula aʻo leʻi faia le suʻega. O le faʻamatalaga lenei mo le "taeao i luga o se manava gaogao." O le mea lea, o le 'ai i le po po o le leva o le afiafi e le manaʻomia.
  2. Afai e mafai, faʻaaoga le gaioiga faʻaletino i se aso ae leʻi alu i le fale suesue. E matua taua lava lenei mea i gaoioiga taʻalo e fesoasoani i le faʻasaʻolotoina o le adrenaline.
  3. E le gata i lea, o le kulukose i le vein biomaterial e mafai ona suia i se tulaga faigata. O le mea lea, e tatau ona amanaia lenei mea.

I se tagata matua, o le maualuga o le suka o le toto na foaiina i le taeao i luga o se manava gaogao mai le 3.3 i le 5.5 iunite mo le capillary biomaterial e ave mai i se tamaʻi lima. Afai e aveesea le toto mai se vein, o lona uiga o faʻamaumauga masani o le ai ai i le tele o faʻamaumauga mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L.

Afai o faʻamaoniga e latalata i le maualuga o le faʻaalia (6 iunite o mea e maua mai le tamailima po o le 6.9 mo le toto vevela), ona manaʻomia lea e le tagata maʻi le faʻatalanoaga o se fomaʻi (endocrinologist) ma ua manatu o le vailaʻau.

O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai ei ai se molimau a se tagata matua i le taeao i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 6.1 (blood capillary) ma le 7.0 (toto veʻa).

I lenei tulaga, o taunuuga masani o le ai ai i le va o le 4 i le 7.8 iunite. Afai o faʻamaoniga pe a uma ona suia i luga pe lalo le avega, e tatau ona faia nisi suʻega poʻo le suʻega.

E faia e le fomaʻi se filifiliga e uiga i lenei mea pe a maeʻa ona suʻesuʻe le tala faʻasolopito o maʻi ma suʻesuʻega a le fale suesue.

Ole fua ole kulukose i tamaiti ei ai uiga eseese. O le maʻi suka ma le gasegase i le gaosia o le inisalini i le tino o le tamaititi e mafai ona amata i soo se taimi.

O mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi atonu e:

  • tele faamalositino
  • faateleina le numera o le tino,
  • tulaga faigata.

O le mea lea, e tatau ona faia le suʻega i se taimi masani.

Ma afai ei ai ni faʻamaoniga manino e taʻu mai ai se faafitauli, o le suʻeina o le toto mo le suka e manatu lelei e talafeagai ma talafeagai mo le siama.

Mai le fanau mai i le tasi le tausaga, o le faitau kullukose i le biomaterial e amata mai i le 2.8 i le 4.4 e faʻailoaina e masani.

E le gata i lea, mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua, e maualuga le kulūkose ma e amata mai le 3.3 i le 5.0 pe ae ave i le taeao i luga o se manava gaogao, ma o le masani lea. O tamaiti i luga o lenei tausaga ei ai o latou faailoga e tasi o tagata matutua.

O le masani mo fafine maʻitaga ua fuafuaina i le tele o faailoga o le suka mai le 3.8 i le 5.8 mmol / L i le toto suauu na ofoina mai i le taeao i luga o se manava gaogao, ma mai le 3.9 i le 6.2 mmol / L i le biomaterial e aumai mai se vein. Afai o le maualuga e maualuga atu nai lo le tau aofaʻi, o lona uiga e manaʻomia e le fafine ona suʻesuʻe atili ma feutagaʻi faʻamaonia ma se tagata tomai faapitoa.

Aʻo faagasolo le taimi o le faʻagasologa, e tatau i le tamaititi ona mataala ma avea ma mafuaaga mo le faʻafesoʻotaʻi le fale suesue:

  • faateleina le 'ai
  • suiga ma faafitauli i le urination,
  • oso oso pea i le toto.

O lenei tulaga e le mafai ona faʻaalia saʻo le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o isi suʻesuʻega e talafeagai e faʻasaʻo ai le maʻi ma aumai ai le kulukose i taunuʻu masani.

Aisea e siitia ai pe tuu i lalo le suka?

Po o fea lava e sau ai le toto, o le taunuuga e mafai ona faʻavauvau. I lenei tulaga, aua e te vave tuai e faʻalogo le faʻamalo; o le faateleina o le maualuga o le kulūkose e le o lona uiga o le i ai o le maʻisuka.

I le gasologa o le aso, ua maualuga le kulūkose. Muamua lava, e fesoʻotaʻi lenei mea ma le 'ai. Ae ui i lea, o nisi faʻamaʻi ma tuutuuga e oʻo atu ai i le faateleina o le maualuga o le kulukose, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • ogaoga faigata
  • vaivai
  • lagona le mautonu
  • o le leai o se tulaga,
  • maʻi ate.

O le faʻaitiitia o le kulukose e mafai ona mafua mai i le oona, e aofia ai le inu ava malosi o le tino, faʻapea ai ma le tele o isi mafuaaga. Aʻo leʻi pasia le suʻega, e tatau ona lapataʻia le fomaʻi e uiga i faʻamaʻi faʻapitoa poʻo foliga o le maʻi. Afai e tatau ai, o le aso o le auiliiliga o le a toe faʻaleleia pe o le a faatulaga se suʻesuʻega faaopoopo.

O le faʻateleina o le kulukose e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka poʻo se tulaga vaʻaia o le tino. O lenei mea e masani ona faʻateleina e ala i le i ai o le mamafa mamafa. E le vave faia le suʻesuʻega. Muamua, o le a ofoina mai e le fomai le fetuunaʻi o le lisi ma le ituaiga olaga, ona fautuaina lea o se suʻesuʻega faaopoopo.

Iloiloina o tau

O lenei fesili e fiafia i tagata uma ua maua i le maʻisuka. O le tau o le tautua atonu e eseese.

O le a faʻalagolago i le itulagi o loʻo i ai le fale suesue, o le ituaiga o suʻesuʻega, faʻapitoa foi ma le faiga faʻavae o le faʻavae.

O le mea lea, aʻo leʻi faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi, ia mautinoa e siaki le tau o le ituaiga o auʻiliʻiliga e te manaʻomia.

Vaega o lamatiaga ma taimi o iloiloga

Ole vaega aʻafia mo le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • tagata ei luga atu o le 40 tausaga,
  • tagata gasegase
  • gasegase na maua e ona matua le maʻisuka.

Faatasi ai ma se gasegase o le genetic, e tatau ona e foai atu le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le 4-5 tausaga.A oʻo i le 40 o ona tausaga, o le taimi ole suʻega e faaluaina.

I le i ai o se aofaiga tele o le mamafa o le mamafa, o le toto e ofoina atu i le 2.5-3 tausaga. I lenei tulaga, o meaʻai tatau lelei ma gaioiga faaletino, lea e faʻaleleia ai le metabolism, o le a fesoasoani e aloese mai le atiina ae o le maʻi.

O le faʻaalia o uiga faaalia i lona lava soifua maloloina o le ki lea i le manuia ma le umi o le ola, o lea e le tatau ai ona e fefe e alu i le falemaʻi ma tolopo se asiasiga i le fomaʻi.

Glucose Detection Algorithm

I le mauaina o le biomaterial i totonu o le fale suesue, o togafitiga uma e faia e se fomai suʻesuʻe.

O le toto samples e faia i lalo o tulaga faʻamaonia e faʻaaoga ai meafaifaʻaili e faʻaaogaina (o se mea faʻapitoa, suʻega, capillary, sisiui ma isi mea).

Aʻo leʻi faia se pupuʻu o le paʻu poʻo le vaʻa, o le tagata poto faapitoa e faʻaleagaina le paʻu, togafitia le nofoaga i le ava malosi.

Afai e maua se mea mai le vein, o le lima i luga aʻe o le tulilima e tosoina ma se taʻaloga e faʻamautinoa ai le maualuga o le mamafa i totonu o le vaʻa i lenei taimi. O le toto e aveesea mai le tamatamailima i le ala masani, e tipi le pito i luga o le tamatamailima i se siʻila.

Ae o le togafitiga o le nofoaga pupuʻu ma le ava malosi, o manatu o tagata atamamai i lenei tulaga e eseese. I le isi itu, o le ava malosi e fatuina ai tulaga mama, ma i le isi itu, e sili atu i le fua o se vaifofo o le ava e mafai ona faaleagaina ai le fasi siaki, lea o le a faalavelaveina ai le taunuuga.

A maeʻa sauniuniga, faʻapipiʻi le peni-tipini i le pito o le tamatamailima (i le alofilima po o le ufiufi) ma taomi le faamau.

Fufulu ese le mataua muamua o le toto na maua pe a uma le pupuʻu ma se ie e leai ni mea, ma le lua o paʻu i le vaega o le suʻega.

Afai e te manaʻomia le faʻaofiina o se suʻega i totonu o le mita muamua, e faia lenei mea aʻo leʻi faia se pupu. Faatali seiloga o le a faaali atu e le masini le iuga mulimuli, ma ulu i le numera e maua i le tusi o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga