Faʻafefea ona faʻaalia ma togafitia le maʻi suka

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi tuga, o se ituaiga o maʻisuka. O lona isi igoa o le maʻisuka lona lua ile ituaiga o maʻisuka. O le maʻi e manaomia ai se uiga matuia i le vaega o le maʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona atiina ae e faasaga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lea ua taʻua ai o le maʻisuka.

O ai e aʻafia?

O le maʻisuka Steroid e faatatau i na faʻamaʻi e faʻapitoa i le natura. O lona uiga, e le o fesoʻotai ma faafitauli i totonu o le pancreas. O maʻi o loʻo i ai faʻalavelave i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo, ae o loʻo faʻaaogaina glucocorticoids (hormones e gaosia i le gaʻo) mo se taimi umi, atonu o le a maʻi i le maʻi suka o le maʻisuka, lea e agamalu.

O faʻamaʻiga o le maʻi e mou atu pe a uma ona taofi e se tagata le fua o fualaau oona. I le ono pasene o mataupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei maʻi e oʻo atu ai i le mea moni e tatau i tagata maʻi ona sui i togafitiga o le inisalini. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e avea o se faʻalavelaveina o nei faʻamaʻi lea e faʻaleleia ai e le tagata le gaosiga o hormones o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, hypercorticism.

O a fualaau faasaina e mafai ona faaosofia ai le maʻisuka?

O le mafuaʻaga o le suka suka e mafai ona faʻaaoga taimi umi mo vailaʻau glucocorticoid, e aofia ai Dexamethasone, Prednisolone, ma Hydrocortisone. O nei vailaʻau o vailaau faʻamalosi e puipuia ai le fomaʻi, gasegase o le rūmato, ma nisi o faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le pemphigus, lupus erythematosus, ma le eczema. E le gata i lea, o nei vailaau e faʻaaogaina e togafitia ai se maʻi ogaoga o le neurology e pei o le tele sclerosis.

E le gata i lea, o le maʻisuka puipuia e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o fualaau o le manava o le fananau mai, faapea foi ma nisi o togafitiga o thiazide, o togafitiga. O nei vailaʻau e aofia ai Dichlothiazide, Hypothiazide, Nephrix, Navidrex.

O nisi nai mafuaʻaga o le faʻamaʻi

O le maʻisuka valea e mafai foi ona tupu i totonu o tagata pe a uma le gaosiga o fatugaʻo. O le togafitiga faʻamaʻi-fomaʻi pe a uma le totoina o totoga e manaʻomia ai le umi o faʻasologa o tui tele o corticosteroids, o lea e tatau ai i tagata gasegase ona inuina fualaau faasaina mo le olaga e taofia ai le puipuiga. Ae ui i lea, o le suka suka e le tupu i tagata gasegase uma ua faia se taotoga ogaoga o taotoga, ae o le tulaga atonu e sili atu ona maualuga ona o le faaaogaina o hormones nai lo mataupu latou te togafitia ai isi faamaʻi.

Afai o se tagata ua faʻaaogaina le fomaʻi mo se taimi umi ma o loʻo i ai ni faʻailoga o le maʻisuka, o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi e lamatia. Ina ia aloese mai le suka suka, o le mamafa tele o tagata e tatau ona aveesea le mamafa ma suia o latou ituaiga olaga, faia masani o latou tino faaletino. Afai o se tagata na muaʻi tuʻuina atu i lenei faʻamaʻi, ua matua faasaina lava ona ia ave hormones e faavae i ana lava faaiuga.

Tulaga faapitoa o le maʻi

O le maʻisuka o le maʻisuka e faʻamaonia i le mea moni o loʻo tuʻufaʻatasia ai faʻamaoniga o ituaiga uma o le maʻisuka. I le amataga lava o le faamai, o corticosteroids i ni aofaiga lapoa e amata ona faaleagaina ai sela beta o loo i totonu o le paʻu. O ia ituaiga o faʻamaoniga e masani lava mo le maʻisuka 1. E ui lava i lea, o le inisalini i peta beta o loʻo faaauau pea ona tui. A maeʻa sina taimi, amata ona paʻu le maualuga o le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le gasegase o le tino i lenei hormone. O nei faʻamaoniga o uiga lelei ia o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, e amata ona paʻu ai i lalo pene beta. O se taunuuga, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini. O le maʻisuka masani o le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga e maua i se auala talitutusa.

Symptomatology

O faʻamaoniga o le suka suka e tutusa ma isi ituaiga o suka. O se tagata e mafatia i le malosi ma le faifai pea o le tigaina, ua mafatia o ia i le fia inu, ma o se lagona o le vaivai e foliga vave. O ia faailoga o le faamai e masani ona maualalo i tagata mamaʻi, o lea e seasea ona latou gauai i ai. I le eseesega ma le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se paʻu faafuaseʻi o le mamafa. E le mafai e fomaʻi ona iloa lelei le maʻisuka e tusa lava pe ua uma ona suʻe se suʻega. O maualuga maualuga o suka i le urine ma le toto e seasea lava. E le gata i lea, o fua faatapulaa mo le acetone i suʻesuʻega a tagata maʻi o loʻo maua foi i mataupu tuʻufua.

Faʻafefea ona faʻamalolo pe a inosia le inisalini

A maeʻa le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata, o le maʻisuka valea e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo i ai uiga taua o le lona lua (faʻasaina insulin resistance). O lenei maʻisuka e togafitia i le auala tutusa e pei o le maʻisuka 2. O le mea moni, e faʻalagolago lava i ituaiga o faʻafitauli i le tino o loʻo maʻi ai le maʻi. Afai o le tagata maʻi e iai faafitauli i le sili atu o le mamafa, ae o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ona tatau lea ona tausisi i se meaʻai ma faʻaaoga foi fualaau faʻasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, Thiazolidinedione poʻo Glucofage.

A amata ona sili atu ona leaga le pancreas, e fautuaina e tui inisalini, lea o le a fesoasoani e faʻaititia le avega i luga o le okeni. Afai e le uma ona vavalaʻau ia peta, a mavae sina taimi, toe foʻi le pancreas i le masani. Mo le galuega lava lea e tasi, o fomaʻi e faatonuina ai tagata maʻi e maualalo le taumafa. O maʻi e leai ni faafitauli e sili atu le mamafa e tatau ona tausisi i le taumafataga Numera 9. Mo i latou o loʻo mamafa, ua fautuaina e fomaʻi leʻai Nu. 8.

Vaega o togafitiga pe a le faia le inisalini

Togafitiga mo le suka suka e faalagolago i le fatuina o le inisalini pe leai foi. Afai ua muta le gaosia o lenei hormone i le tino o le maʻi, ona faatonuina lea o se tui. Ina ia mafai ona togafitia togafitiga, e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faʻapefea ona faʻaaogaina lelei le inisalini o inisalini. E tatau ona mataʻituina pea le toto o le suka i le suka. O le togafitiga o le maʻisuka e maua i le auala lava lea e tasi e pei o le maʻisuka 1. Ae ua le toe mafai ona toe faʻaleleia ia sela peta mate.

Tulaga e le o tulaga masani

E i ai nisi tulaga o togafitiga mo le suka suka, mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisela tele pe a maeʻa le taotoga o le fatu fatu. I ia tulaga, e manaʻomia le togafitiga o le hormone, e ui o le tagata maʻi e atiaʻe le maʻisuka. O maualuga o le suka e tatau ona tausia e faavae i le lelei o le pancreas. E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa e amanaʻia le lagona o le tino i le inisalini. I nei tulaga, ua fautuaina mai ai gasegase o hormones, o le lagolago faaopoopo mo le tino, ma paleni ai foi le aafiaga o le kulukosecorticoids.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E i ai i le tagata se aofaiga faapitoa o hormones, o le maualuga e ese le ese i totonu taʻitasi. Ae le o tagata uma e ave glucocorticoids e lamatia mo le maʻisuka. Corticosteroids e aafia ai le gaioiga o le pancreas, faʻaitiitia le malosi o le inisalini. Ina ia faatumauina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau i le pancreas ona feagai ma avega mamafa. Afai o le tagata maʻi e iai faʻamaoniga o le suka suka, o lona uiga e le o faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini, ma e faigata mo le gland ona taulima ona tiute.

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e faʻateleina pe a oʻo i le tele o le faafitauli o le tagata, e faʻaaogaina ai vailaau i gaʻo tetele po o se taimi umi. Talu ai o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi e le o aliali mai, o tagata matutua poʻo i latou o loʻo mamafa tele e tatau ona suʻesuʻeina mo le i ai o le maʻisuka muamua ao le i amataina le togafitiga o le hormonal, talu ai ona o nisi o vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻi.

Atinaeina o le maʻisuka malosi

O le ituaiga o faʻamaʻi o le inisalini e faʻalagolago ile inisalini i nisi taimi e taʻua o le maʻisuka lona lua poʻo le maʻisuka. O se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o lona tupu o le faʻaaogaina lea o vailaau faʻamalo.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o fualaau o le glucocorticosteroid, o le fausiaina o glycogen i le ate e matua faʻaleleia. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le glycemia. O foliga vaaia o le maʻisuka e mafai ona mafai ma le faʻaaogaina o kulūkocorticosteroids:

  • Dexamethasone
  • Hydrocortisone
  • Prednisone.

O fualaau faʻamalosi e le faʻamaʻiina lea o loʻo faʻamatalaina i le togafitiga o le fula maso, o le gasegase o le vai, ma le tele o lino masimmune (lupus erythematosus, eczema, mimhi). E mafai foi ona faʻataʻitaʻiina mo le tele o sclerosis.

O lenei faʻamaʻi e mafai foi ona atiae ona o le faʻaaogaina o nisi o togafiti faʻamataʻu ma togafiti faʻamalosi: Nasrix, Hypothiazide, Dichlothiazide, Navidrex.

A maeʻa le gaosiga o fatugaʻo, e manaʻomia le togafitiga faaumiumi o le corticosteroid coroid. A maeʻa, pe a maeʻa ia gaioiga, e tatau ona faʻaaoga vailaau e taofia ai le tino puipuia. Ae o le faʻaogaina o corticosteroids e le masani ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka. Ae, pe a faʻaaogaina le tupe o loʻo i luga, o le a mafai ona faʻatupulaʻia lenei faʻamaʻi.

Afai o tagata gasegase muamua e leʻi maua i le tino gasegase o le tino i le tino, ona i ai lea o se tulaga maualuga e faapea, a maeʻa le toesea o vailaʻau na mafua ai le maʻisuka, o le tulaga e faʻamaonia.

Faʻailoga faʻamaʻi

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, ua tuʻuina atu le faʻamaʻi i le maʻi e tusa ai ma le ICD 10. Afai o tatou talanoa e uiga i le foliga o le insulin, o le numera o le E10. Faatasi ai ma se ituaiga o inisalini tutoatasi, ua tofia le code E11.

I nisi faamaʻi, e mafai e tagata gasegase ona faʻaalia faailoga o le maʻisuka. O se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le atinaʻeina o se vailaau o le steroid o le faʻamaʻi o le hypothalamic-pituitary disorder. Faʻaleagaina i le gaioiga o le mafaufau ma le pituitary gland o le mafuaʻaga o le foliga mai o le le atoatoa o hormones i le tino. O le iʻuga, e le toe tali atu sela i le inisalini.

O togafitiga taatele e mafua ai le maʻisuka o le Inenko-Cushing maʻi. Faatasi ai ma lenei faamai i le tino, o le faateleina o le gaosiga o le hydrocortisone o loo matauina. O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei togafitiga e leʻi iloa, ae e tulaʻi mai:

  • i le togafitiga o glucocorticosteroids,
  • mo le meaʻai
  • faasaga i le talaaga o le inupia (onosaʻi),
  • ao maitaga
  • faasaga i le talaaga o nisi o siama mai le mafaufau ma le mafaufau.

O se taunuuga o le atinaʻeina o le syndrome o Itsenko-Cushing, o le a le toe iloa e le siama le inisalini. Peitai e leai ni faʻalavelave faʻamaonia i le gaioiga o le pancreas. O se tasi lea o eseesega autu i le va o le steroid ituaiga o le maʻisuka ma isi.

O le faʻamaʻi e mafai foi ona atiae i tagata mamaʻi i le toso oona (faamaʻi o le Graves, bazedova). O le faagasologa o le gaosiga o le kulukose i totonu o masini ua faʻalavelaveina. Afai, e le o le talaaga o nei maʻi tiga, o le maʻisuka e atiina ae, o lona uiga o le manaomia o le inisalini e maualuga le malosi o le tagata, o le a avea ma masini inisalini.

Faailoga o le maʻi

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le faitio tagata e uiga i faʻamatalaga masani o le maʻisuka. E toetoe lava a leai so latou manava malosi, o le faateleina o le numera o urination. O faʻamaʻi e maʻoti ai le maʻisuka o faitioga i le suka o le suka e toetoe lava a leai.

E le gata i lea, i tagata gasegase i le suka suka, e leai lava ni faailoga o le ketoacidosis. Mai lea taimi i lea taimi, o se uiga masani o le acetone e ono sau mai le gutu. Ae o lenei mea e tupu, i le avea ai o se tulafono, i na tulaga pe a uma ona pasia le faamai i se ituaiga ua le amanaiaina.

Faailoga o le maʻisuka valea e mafai ona faapenei:

  • faʻafitauli o le soifua maloloina
  • o foliga vaaia o vaivaiga
  • vaivai.

Ae o ia suiga e mafai ona faʻaalia ai le tele o faʻamaʻi, o le mea lea atonu e le masalomia uma e le maʻi le maʻisuka. O le toʻatele e le o alu i fomaʻi, ma talitonu e mafai ona toe faʻaleleia le faʻatinoina e ala ile aveina o vitamini.

Faʻailoga faʻamaʻi

Faatasi ai ma le alualu i luma o le vailaau o le vailaau o le faamai, o peta suauu o loo i totonu o le pancreas e amata ona faaleagaina e ala i gaioiga a corticosteroids. Mo sina taimi, o loʻo mafai pea ona latou maua le inisalini, ae o lona gaosiga e faasolosolo malie ona faʻaititia. O foliga vaaia o mea faʻalavelave faʻaleaga. O le tino e le toe tali atu i le gaosiga o le inisalini. Ae i le aluga o taimi, o lona gaosiga ua maeʻa atoa.

Afai e taofi e le pancreas le gaosia o le inisalini, o lona uiga o le maʻi o loʻo i ai faailoga iloga o le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi e maua le lagona o le fia inu tele, o le faateleina o le numera o urination ma le faateleina o le faʻavaveina o galuega faatino. Ae o le mamafa o le paʻu mamafa, e pei o maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e le tupu i totonu.

Pe a togafitia togafitiga ma corticosteroids, e tatau ona sili atu le mamafa o mea e tutupu i le pancreas. O vailaʻau i le isi lima e afaina ai, ma i le isi itu, e mafua ai le maualuga o le malosi o le insulin. Ina ia faatumauina se tulaga masani o le pancreas, e tatau ona e galue i le tapulaʻa.

O se faʻamaʻi e le mafai ona iloa i taimi uma e tusa lava pe auiliiliga. I ia ituaiga o gasegase, o le gaioiga o le suka i totonu o le toto ma tino ketone i le urine e masani lava masani.

I nisi tulaga, aʻo faia ni fualaau o le glucocorticosteroid, o le maʻisuka ua sili atu ona mamafa, lea e leʻi lelei ona faamatalaina. I lenei tulaga, o se tulaga matuia o le tulaga e mafai ona maua i se coma. O le mea lea, e fautuaina le siakiina o le kulukose aʻo leʻi amataina le togafitiga. O lenei fautuaga ua fautuaina ina ia tausisia le mamafa o tagata, faafitauli i le toto. E tatau ona siaki uma tagata maʻi o le tausaga litaea.

Afai e leai ni faafitauli i le gasegase muamua, ma o le a le umi se togafitiga o le steroid, ona ono le iloa lea e le tagata maʻi e uiga i le suka suka. A maea le faʻamalositino, toe foʻi mai le metabolism i le masani.

Togafitiga togafitiga

Ina ia malamalama i le auala e faia ai togafitiga o le faamaʻi, o faʻamatalaga e uiga i le biochemistry o faagasologa i totonu o le tino o le a faatagaina. Afai o suiga na mafua mai i le gaosia o le glucocorticosteroid, ona togafitia lea o le togafitiga i le faaitiitia o le numera. E taua le faʻaitiitia o mafuaʻaga o lenei ituaiga o maʻisuka ma faʻaititia le maualuga o le suka. Mo lenei mea, ua faʻamaonia muamua togafitiga corticosteroid, togafitiga ma fomaʻi faʻamataʻu tautala.

O nisi taimi e manaʻomia ai le gasegase faʻapitoa. Togafitiga e aveese le tele o le tino. O lenei taotoga e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le numera o kulūkocotricosteroids i totonu o le tino ma faʻamaonia le tulaga o tagata gasegase.

Endocrinologists e mafai ona faatonuina togafitiga fualaau e taulai i le faʻaitiitia o le kulūkose. O nisi taimi e sauni ai sauniuniga o sulfonylurea. Ae e le o le talaaga o le latou meaʻai, o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e mafai ona faʻateteleina. O le tino o le a le galue e aunoa ma se faʻaopoopoga faaopoopo.

Afai e maua le maʻisuka i se foliga e le o iai, o togafitiga autu autu o le soloia lea o fualaau e mafua ai le maʻi, meaʻai ma faamalositino.I le noatia ma le fai fuafua i nei fautuaga, o le tulaga e mafai ona faʻamaonia i se taimi vave e mafai ai.

O le vailaʻau o le maʻisuka: o le a le mea ma le auala e togafitia ai

O le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka (ituaiga 1 le maʻisuka lona lua) o se ituaiga o maʻisuka e mafua mai i le umi faaumiumi o hormones e pei o corticosteroids i totonu o le toto. O nisi taimi e ono foliga mai o se faʻalavelave pe a mavae isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le gaosiga o le inisalini.

Ae ui i lea, i le avea ai o se tulafono, o le a amata ona aliali mai le maʻi pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau oona. Ona o lenei mafuaʻaga, ua taʻua ai foi lenei maʻi o le maʻi suka.

Fualaau Faasao Atonu e Mafua ai

Glucocorticoid vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, dexamethasone, hydrocortisone, prednisone o loʻo faʻaaogaina e pei o fualaau faʻasaina e le faʻaleagaina e faaaoga i togafitiga o:

O le maʻisuka laititi e masani lava ona tupu pe a ave fomaʻi fualaau:

  • Faigamalo o le mana fanau
  • Thézide diuretics: nephrix, hypothiazide, Navidrex.

O vailaau tetele o corticosteroids e faʻaaogaina foʻi e pei o le anti-inflammatory therapy pe a uma le taotoga i le gaʻoina o se okeni e pei o se fatugaʻo.

Taua! A maeʻa le taotoga, e manaʻomia uma gasegase e ave nei vailaau e faʻamautinoa ai le puipuiga. O ia tagata e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi, aemaise lava, o se tulafono, o le gaʻo foaʻi na pagatia.

O le maʻisuka Steroid e le tupu aʻe i tagata gasegase uma. Ae ui i lea, o le masani ona faʻaaogaina fualaau oona e iai le aʻafiaga o lenei maʻi. Ina ia aloese mai le faamai, e tatau ona leiloa le mamafa, amata le mataʻituina o lou mamafa, faamalositino, ma faia suiga i lau meaai.

Afai e iloa e se tagata e uiga i le matelaina i le maʻisuka, e leai se tulaga e tatau ona e faatonuina ai se auala o le tagofia o fualaau oona. O fualaau faapena e mafai ona afaina ai le tino.

Faʻaaliga

O le maʻisuka Steroid e leai ni faʻaaliga faapitoa. O aʻafiaga e pei o se lagona faifaipea o le fia inu ma le faateleina o le suka i le urine e toetoe lava a le vaaia. E le gata i lea, o le fesuiaiga o le suka e toetoe lava a le mafai ona iloa. I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi e tupu filemu e aunoa ma ni faailoga manino.

E tele faailoga iloga lenei faʻamaʻi:

  • vaivaiga lautele o le tino,
  • vaivai ma le le lelei le soifua maloloina.

Ae ui i lea, o nei faailoga e maua i tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi eseese. O nei faʻaaliga e ono faʻaalia ai se faaletonu i le tino faʻapitoa.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e seasea lava ona mafai ona matauina le manogi o le acetone mai le gutu, ae e tupu lenei mea pe a oʻo mai le maʻi ile vaega mulimuli. E seasea, o konesoni o loʻo i ai i le urine. E le gata i lea, e masani lava ona tupu le faafeagai, ona o lea ua matua faigata lava ona filifili le togafitiga saʻo. O le mafuaʻaga lena e faʻafetaui ai faʻataʻitaʻiga e ala i le faʻaaogaina o meaai ma mea e le taua i le tino.

O a mea e mafai ona togafitia?

Togafitiga mo lenei ituaiga o maʻisuka e faʻamoemoe e faʻamautuina:

  • Suauu toto i se tagata gasegase
  • Faaleaogaina o mafuaʻaga na mafua ai le faateleina o le corticosteroids i totonu o le paʻu o le tino.

E tupu pe a manaomia e le maʻi maʻi se taotoga: o le tino sili atu i totonu o le eleele e aveeseina i se auala faʻaoga. O lea ituaiga taualumaga e faʻaleleia ai le gasegase o le faʻamaʻi, ma o loʻo i ai mataupu pe a maeʻa uma le faʻamaʻi, toe aumai le maualuga o le suka i le masani. Ae maise lava, e mafai ona ausia lenei aafiaga pe a e tausisi i le taumafataga Nu.9, lea ua faatonuina mo le maualuga o le cholesterol poo le faaitiitia o le mamafa.

O vailaʻau o loʻo ave ai vailaau talafeagai e mafai ona maualalo ai le toto suka. I le taimi muamua o togafitiga, ua faatonuina e le fomai togafitiga sulfanilurea, ae peitai, latou te faateteleina le gasegase o le gaʻo i le tino o le tagata maʻi.

I lenei tulaga, o le faʻamaʻi pipili uma lava i le ituaiga o le insulin. O le siakiina e le aunoa o lau kilokalama o se tasi lea o vaega taua o togafitiga. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea afai e mamafa le mamafa, ona oʻo lea i le tino o le maʻi.

Faʻaeteete! E tatau foi ona e lafoaia fualaau faasaina, ona o le afaina o lenei maʻi. I le avea ai o se tulafono, o le fomaʻi i lenei mataupu e filifilia ni mea e le afaina ai le tino o le tagata maʻi. E tele fomaʻi e fautuaina le tuʻufaʻatasia o togafitiga ma fualaʻau ma inisiua.

O se togafitiga togafitiga e faʻaleleia ai le tele o avanoa i le toe faʻafoʻiina o sela o le pancreatic, lea e nafa ma le gaosia o le inisalini. A maeʻa lenei laasaga, o le a foliga mai e mafai ona pulea le vasega o le faamai e ala i le matauina o se meaai. Soo se metotia mo le togafitia o le suka suka tatau ona malilie faatasi ma lau fomaʻi.

O le maʻisuka o le maʻisuka, o le gaioiga tau feusuaʻiga i le maʻi o Inenko-Cushing. O faʻamaʻi o le manava, maʻi pipili i le maʻi o Cushing

O le pathogenesis o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: o le le lava o le palatini resynthesis ona o le tele o kullucocorticoids e mafua ai le fausia o le kulukose mai amino acids. O le tui o le glucose-6-phosphatase i le ate e nei hormones e faʻaalia ai le faʻasaʻoina o le kulukose mai lenei totoga. E le gata i lea, o le kullucocorticoids e taofia ai le gaioiga o le hexokinase o le enzyme, lea e faʻalavelave ai le metabolism glucose.

O le suiga i le maʻisuka o le maʻisuka e mafai ona mataʻituina i le maʻi o Theenko-Cushing na o le taimi lava ei ai se gaioiga maualalo o le masini faʻapitoa, o lona uiga, i le leaga o le maʻi o le maʻisuka, poʻo le prediabetes. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona maua e aunoa ma le acidosis. A maeʻa le soʻosoʻo poʻo le aveesea atoatoa o laufanua, o le maʻisuka e masani ona mou atu.

O le faʻasalaga o galuega tau feusuaiga i le falemaʻi o le faʻamaʻi i lalo ole suʻesuʻega e matua lauiloa. Faatasi ai ma nei faaletonu, i nisi tulaga, ua amata le maʻi. I fafine, o loʻo i ai le le paleni o le meaʻai, mammary glands ma le amene, o le ovaries e le suia pe faʻaogaina, sclerotic, o nisi taimi e faʻaleagaina.

O le faateleina o le gaosia o le follic-stimulating hormone e le adipohypophysis sa maitauina i le faasaoina o suiga e fetaui ma le vaega o le gasologa o le faasologa o mea. O faʻalavelave faʻaleagaina i fafine i le amataga o le maʻi e mafai ona avea ma hyperestrogenic, ma i le taimi ua leva o le hypoestrogenism e tupu.

Fautuaga! E ui lava i le mea moni e faapea o le amene ma le faalēmataʻu o faʻamaoniga lelei ia o le faʻamaʻi, o loʻo i ai se faʻamatalaga o mataupu vavalalata o le maitaga ma le fananau i luga o le tala o le faʻamagaloga o le maʻi a Itene-Cushing. I tamaloloa, e tele tusitala latou te matauina le le atoatoa lea ua tupu i le taimi o le atinaʻeina o faailoga muamua o le faamai.

Faʻatasi ai ma le maʻi o Theenko-Cushing, o suiga o le inflammatory e tupu i totonu o mama, o le bronchopneumonia fofo. O mea taua o lo latou ala o loʻo taoto i le uiga o le faʻafefiloi foci o le mumū ma le fao. O le edema palamonia ma le fatu o le fatu na osofaia i totonu o le mama e mafua ona o le gasegase o le tino.

I tagata gasegase, o le galuega a le masini e faʻaleleia ai fafo e masani lava ona faʻavaivaia, ae o le loloto o le manava ma le taua tele o le mama ua faaitiitia. I nisi o tagata gasegase, o le vaivai o le muscle respiratory failure ua i ai i le fatu o le le atoatoa o le manava.

O le solia o le galuega faalilolilo o le manava i tagata gasegase e maua mai i le maʻi o Theenko-Cushing, o loʻo faʻaalia mai i le hypersecretion ma le maualuga o le uropepsin. Faʻateleina le manava o le gastric ua maeʻa pe a maeʻa le adrenalectomy.

O gasegase gastroduodenal i tagata gasegase e seasea lava ona tupu, o lo latou pathogenesis e tele auala e ese ai mai le pathogenesis o maʻi pipisi e amataina i le togafiti. I le maʻi o Inenko-Cushing, faʻasalalauina pe limiti le edema o le mucous-submucous layer o le manava e masani lava ona faʻaalia, lea e foliga mai e mafua mai i le hemodynamic disorders ma faaletonu o le hormonal. Ole numera o tusitala e maua i le gasegase o le hyperacid gastritis, lea, e foliga mai, e afua mai i le le mautonu o corticosteroids.

O le ate o loʻo aʻafia foi i le togafitiga faʻaleagaina i le maʻi o Inenko-Cushing, lea e faʻaalia i le solia o lona aoga, galactose-fixing, antitoxic, faʻamaʻi-forming, cholesterol-forming. Ua faateleina le aofaʻi o le protein, ua faaitiitia le mea o le albumin, ua faateleina le tele o γ-globulins, o le uiga o le faateleina o le 1- ma le a2-globulins.

Drug Diabetic Syndrome

O le maʻisuka na mafua mai i salvetics. Na faʻatautaia le vailaʻau o le Saluretic i togafitiga faʻapitoa i le 1958, ma i le amataga o le tausaga na sosoo ai, na lipotia ai e Finnerty e faapea, i tagata gasegase e togafitia i le maualuga o le chlortiazide sa i ai le faateleina o le suka toto ma le glycosuria lea na tupu aʻe i se maʻi maʻi maʻisuka.

Taua: I le 1960, na faʻamaonia e Goldner nei faʻamatalaga ma faʻaalia manino ai o se faafitauli ogaoga lenei e manaʻomia ona faʻatalanoaina. O suʻesuʻega mulimuli a le falemaʻi na faia e le tele o tusitala na faʻamaonia ai le masalosalo muamua ma maua ai le faavae mo le filifilia o le manatu o le "chlorothiazide" poʻo le "saluretic" diabetes.

O uluai lipoti ma, aemaise lava, o le umi o suesuega a Shapiro, o le na maua le maʻisuka tele i nisi tagata gasegase ua togafitia i le chlortiazide ma le mamafa o le mamafa o le maʻisuka, ua fautuaina e faapea, i nei tulaga, o le saluretic e avea ma se taimi faaosoosoga i luma o le "muaʻi maʻi" .

Ae ui i lea, o suʻesuʻega fou e leʻi faʻamaonia ai nei uluai faʻamatalaga. O le mea lea, e le matauina e Wolf se eseesega taua i le aafia o le maʻisuka, lea na atiaeina ina ua mavae le tolu tausaga o togafitiga ma le salvetics i gasegase o le toto, ua vaevaeina i ni vaega se lua: mamafa mamafa ma e le mamafa i le maʻisuka.

Ae peitaʻi, pe a faʻatusatusa le vaega atoa ma le kulupu o tagata gasegase o loʻo maua le placebo ae le o le saluretics, o le maualuga o le maʻisuka na maua i le vaega muamua, aʻo le afa o tagata gasegase na atiae le maʻisuka aʻo togafitiga sa i ai se mamafa i lalo o le masani.

O nei mea uma ua mafua mai ai le faʻamaonia o le i ai o faʻafitauli o loʻo i ai nei i le faʻatonutonuga o le gaosiga o le gaʻofale e le o se mea taua i le atinaʻe o le maʻisuka saluretic, ma o le maʻisuka e mafai ona tupu i ni gaioiga faʻavaomalo masani ma mafutaga.

O le galuega o le maʻisuka o se fuainumera tele o vailaʻau saluretic e faʻamaonia i le tele o suʻesuʻega faʻapitoa ma faʻamaonia. Chlortiazide ma le hydrochlorothiazide e masani lava ma matua faateleina ai le maualuga o le suka i le toetoe o meaola uma lava faataitai: kusi, mice, lapiti, maile ma puaa puaa.

I se vaega taua o manu, e matauina foi le glycosuria, ma i nisi tulaga, ketoacidosis. E tatau ona maitauina o le aafiaga o le maʻisuka o nei vailaau e faʻaleleia e ala i le faʻaaogaina o nei mea e lua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻatulagaina tutusa o le trichloromethiazide ma le diazoxide i kio e matua faʻapupulaina ai le maualuga o le gasegase.

Lapataiga: O le diazoxide ia lava, lea e le maua ai se aafiaga o le diuretic, e le o iai sona aafiaga faʻaogaina, e ese foi i le i ai o se aafiaga ogaoga i le gaʻo gaʻo. I faʻataʻitaʻiga uma o manu ma tagata, e mafua ai le le mautonu o le ituaiga o maʻisuka, lea e tatau ai ona faʻaaogaina lona faʻaaogaina o se sui sooupu.

Ole aʻafia ole maʻisuka o le diazoxide pe a faʻaaogaina i le salitetic e pei o le benzothiodiazide, trichloromethiazide, ma isi mea faʻapitoa. O le Hyperglycemia e mafai ona matauina muamua i itula muamua pe a uma ona faia se tuufaatasiga, ma a mavae le 3-4 vaiaso, ona tupu ai lea o se maʻi maʻisuka moni.

I se faaeseesega, o saluretics umi faaumiumi, e pei o flumethiazide ma chlortalidine, aua nei faia se aafiaga hyperglycemic ma e le mafua ai le atinae o se maʻi o le maʻisuka. O lenei uiga lelei o lo latou aoga sili lea, lea e tatau ona sili ona faʻaaogaina.

Na maua foi i dog ma kio, o le hyperglycemia e mafua mai i le diazoxide poo le chlortiazide e le o iai faatasi ma suiga i suauu B o motu o Langerhans ma e le suia ai le lagona o le inisalini o le manu faataitai. O le Adrenalectomy ma le hypophysectomy e le taofia ai le gasegase hyperglycemic of these organisms, ma o le pancreatectomy e faateleina ai.

Ole aʻafia ole maʻisuka o le diazoxide ma le chlortiazide e faʻasaina (o le faiga o le faʻasauāina e le i maualuga) i tama e tuʻuina atu i le kopa paluka chloride. I vaega eseese o suʻesuʻega i tama, e mafai ona matauina le vavalalata o sel ole B, ae e masani lava e leai ni suiga e iloa ai.

O nei suʻesuʻega ole suʻesuʻega ma faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai nisi o fualaau o chlorothiazide diuretic, faapea foi ma nisi o fualaau faʻataʻitaʻi (faʻataʻitaʻiga, diazoxide), na faʻailoa mai ai meatotino faʻasolosolo, faʻaalia i le mea moni e mafua ai le atiaʻe o le hyperglycemia tumau poʻo le maʻi moni o le maʻisuka.

O le togafitiga o le faʻaleagaina o nei faʻalavelave faʻaleagaina e le o malamalama lelei i ai. O le uluai masalosalo o nei fualaau oona e mafua ai le faʻamalosia o le maʻisuka latent e leʻi faʻamautuina atoatoa, talu ai o le chlortiazide hyperglycemia e mataituina foi i tagata e le o mafatia i le maʻisuka.

Fautuaga! Ae peitai, o lenei tulaga e le mafai ona taofiofia, talu ai e le i uma ona faia ni suʻesuʻega atoatoa i lenei itu, ma o le uluai filifiliga o le faaletonu i le gaosiga o le gataifale e le masani ona mafai ma mautinoa.

O le tele o faʻataʻitaʻiga i luga o manu e tautala manino lava i le mea moni e faapea, o nei vailaau e gaoioi e faʻaleagaina ai le faʻafitauli o le tino ma i totonu o se tino ola maloloina, lea e leai ni soliga o le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo. O loʻo i ai ni faʻamatalaga ma faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai o chlortiazides ma le diazoxide e poloka ai le lagona o le suauu o le B i suiga i le glycemia.

O sea ituaiga o gasegase o le hyperglycemic ua faamaonia e faatatau i le monoheptolase. Faʻatasi ai ma se poloka o mea na talia, o le aʻafiaga o le hyperglycemia i luga o le inisalini e faʻaitiitia ai, o le faʻamalosia vave o suauu ole B i le faateleina o le toto toto (e ala i le faʻaaogaina o manatu) ua taofia, e vave le faʻaitiitia o le inisalini (e taui ai le hyperglycemia) ma faʻaauau pea le maʻi hyperglycemia.

Na maua ai o le puleaina o le diazoxide i volenitia maloloina mo le 5 aso e faʻaitiitia ai le tele o insulin i le toto mai le 73 i le 15 micro-units i luga o se manava gaogao. O faʻamatalaga i luga o poloka o le faʻamalosia o le inisalini na maua e tusa ai ma manu faʻataʻitaʻi. Ae ui i lea, o mea uma lava e faʻaalia ai e le na o le pau lea o le tino o le tino.

O le mea moni e faapea, o le gasegase o le hyperglycemic e le o matauina i manu felafoaʻi e faʻaalia ai se aʻafiaga tuusao pe leai foi o sulu o loʻo iai i lona atinaʻe. E talitonuina o le salvetics e faʻaosoosoina ai le paʻu o le tino ma faʻalauteleina ai le puleaina o le glycocorticoids o le maʻisuka, ae e leʻi faʻamaoniaina lava lenei.

O le maʻisuka na mafua ona o le chlortiazide ma ona mea e mafua ai ona o foliga vaivai o le falemaʻi - aemaise lava le le lava o le malosi, polyuria ma le polydipsia. O le Hyperglycemia e le faʻapitoaina, glycosuria maʻaleʻale. O le Ketoacidosis ua toetoe a le matauina.

Taua! O le maʻi o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe i tagata mamaʻi e mamafa i luga aʻe o masani ma masani ma lalo ifo masani. I nisi o gasegase, ae le o taimi uma, e mafai ona maua ni faʻamatalaga faanatura i luga o le setete muamua: o le fananau mai o tamaiti laiti, o mea e le masani ai o le maʻisuka, isi vaivaiga o le feusuaʻiga, masani ai le ita ma le carbunculosis, faigata ona togafitia le afaina o le urinary tract,

I ia tulaga, e tatau ona manatu o togafitiga salvetic na avea ma vaega o le maʻisuka latito ua gaoioi. I le tele o tulaga, e le o matauina ni faʻamaʻi faʻamaʻi. O le anomaly metabolic o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o le hyperglycemia ma pe leai foi glycosuria.

O le tele o taimi, na o le faʻaitiitia o le faapalepale i mea gaʻo o loʻo maua i le suʻesuʻeina o tagata gasegase e faʻaaogaina le glucose toleniga poʻo le suʻega o le toleniga kullukose cortisone. Mo le suʻesuʻega eseese, o le taua e mafua mai i le mea moni e faapea o le maʻi na togafitia mo le 2-3 tausaga ma le sallotic chlorothiazide ona o le maualuga o le toto, gaʻo po o se isi faʻamaʻi.

Faailoga o le maʻi suka e tatau ona tuʻuina atu ai le taʻitaʻiga i le siama o le maʻisuka, e amata mai i faʻamatalaga e leʻi faʻamaoniaina o uluaʻi taimi o le maʻi ma faaiʻu ai i le polyuria, polydipsia, ma le polyphagia e faʻaalia ai lenei tulaga.

Ole togafitiga o le maʻisuka saluretic e iai sona aoga aoga ile togafitiga ole vailaʻau sulfonylurea, e faʻatatau i tulafono lautele mo togafitiga ole tino ole maʻisuka. Ina ia faamautinoa le atoatoa o le togafitiga, e tatau ona faʻaitiitia le toto suka i se tulaga masani pe lata i tuaoi masani, ma e le tatau ona i ai le suka i totonu o le vailaʻau pe na o na o le suka e tatau ona iloa.

Talu ai o lenei ituaiga o maʻisuka e masani lava ona atiae i tagata matutua e maualuga le maualuga nai lo le masani (o le fomaʻi lea o tagata mamaʻi na togafitia i le saluretics mo se taimi umi), o togafitiga ma fomaʻi sulfa-urea e aoga ma e le tatau ona aofia ai insulin i le togafitiga. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le togafitiga o le sulfanylurea, e mafai ona e taumafai e faʻatasi ma biguanides (dibotin, silubin, etc.).

I le taimi lava e tasi, o togafitiga talafeagai e tatau ona faia e aunoa ma le toilalo. E faalagolago i le matua ma le avanoa e mafai ai ona fuaina le mamafa, o gaʻo meaʻai i aso taʻitasi e le sili atu i le 200 g, gaʻo - 60 g, ma palatini - 1 g mo le 1 kilokalama o le mamafa. O tulafono uma o togafitiga mo le maʻisuka e mulimuli mai.

Faatasi ai ma maʻi na matauina e Wolff, e naʻo le tasi le tagata maʻi, o lona maualuga o le maualuga o le suka i le 800 mg%, e leai se aafiaga lelei mai togafitiga ma le sulfonylurea o fualaau faasaina. Mo isi gasegase, o lenei togafitiga na faaauau pea ona i ai se aoga aoga i le tolu tausaga talu ona amata le maʻisuka.

O le togafitiga mo le maʻisuka saluretic e lelei. E tusa ai ma lipoti, i le tele o tulaga, i le mavae ai o ni nai masina o togafitiga ma sulfanylurea o fualaau oona, ua maeʻa atoa le maʻi o le maʻisuka. Ae ui i lea, o nisi taimi e le maeʻa pe a uma le togafitiga e 18-masina, ma o le mea lea e iloa ai o le liona e mafua mai i le saluretics e mafai foi ona faʻaitiitia.

Lapataiga: I tulaga faapena, e faigata ona filifili pe o le tumau pea o le maʻi suka e mafua mai i le maʻisuka na muamua ona iai. E oʻo mai i le taimi nei, e leai se faʻamatalaga e lava e filifili ai po o le a le sootaga i le va o le maʻisuka ma le tuai o suiga o le degenerative i totonu o le vaa o loʻo maua i le maʻisuka.

Ona o le i ai o le maualuga o le toto maualuga i le tele o muamua ma le maualuga o le maualuga o le maualuga, e mafai ona faamoemoeina i tulaga faapea, o le tulaga o le amataina vave o suiga o le degenerative i totonu o toto toto o le a sili atu ona faalauiloaina.

Mai le vaaiga o le siama o le maʻisuka salvetic, e taua le faatapulaaina o togafitiga i salipetisic salivetics, e aunoa ma le faatonuina i tagata e iai le malosi o le maʻisuka. E aofia ai ma fafine ua mafatia i le maʻisuka oe na fananau mai tamaiti e sili atu i le 4.5 kilokalama, poʻo isi faʻalavelave faʻaleagaina o le maʻisuka, maitaga, tagata e sili atu le mamafa nai lo le masani, tagata ua maua i le faʻamaʻi pipisi o le endocrine, ma isi.

E tatau ona faʻaaogaina le Saluretics pe afai e faʻamaonia le tatau, pe a le faia se togafiti e isi togafitiga. I ia tulaga, o le saluretics ma le malosi o le maʻisuka, mo se faataitaiga, mai le vaega o le chlortalidine ma le flumethiazide, e tatau ona sili atu.

Maʻisuka faʻamaʻi ona o fualaau oona. Le tele o sauniuniga faʻasalaga - natura ma mea faʻafefiloi - faʻalauteleina le toto suka ma maua ai le maʻisuka. E masani ona taliaina e mafai ona latou fesoasoani i le faʻamalosia o le maʻisuka latene, ae e le mafai ona vavaeeseina ma le mautinoa le mafai ona maua se faʻamaʻi tutoatasi o le maʻisuka ma le umi o le togafitiga.

O lenei mea na mafai ona faʻamaonia i suesuega i luga o manu ia na mafai ai pea ona ausia le atinaʻeina o le maʻisuka syndrome e ala i le faaumiumi o le puleaina o le adrenaline, glucagon, hormone tuputupu aʻe, glycocorticoids, horrenone adrenocorticotropic or thyroidin.

Fautuaga! I totonu o tagata, o le tele o nei hormones e mafua ai na o le hyperglycemia, lea e vave ona mou ese atu, e aunoa ma le atinaeina o se maʻi moni o le maʻisuka. O le hyperglycemia ma le glycosuria e mafai ona mafua ai fualaau oona nei.

Adrenaline e faʻaosofia le glycogenolysis i le ate ma faʻalavelave ai le inu o le kulukose i maso. O nei faʻalapotopotoga e faʻateleina le toto toto, e mafai ona oʻo atu i luga aʻe o le faitotoʻa, ma faʻaalia o glycosuria. O le masini o le glycogenolytic o le adrenaline ua faamaninoina: o le hormone e faalauiloa ai le faasaolotoina o le adenosine 3,5-phosphate, lea e faagaoioia (phosphorylates) le enzyme phosphorylase, ma o le mea mulimuli e faaleleia (catalytic) le glycogen-glucose-1-phosphate, lea e amata ai le gau o le glycogen.

Glucagon foi e faaosofia ai le glycogenolysis i le ate ma faateleina ai le toto toto. O lona aʻafiaga maualuga o se vaega ona o le faaosofia o le neoglycogenesis i le ate. O le masini o le glycogenolytic gaoioiga e tutusa ma le faiga o gaioiga a le adrenaline. Glucagon e mafai ona mafua ai le maʻisuka faataitai i kusi ma lapiti. I tagata, o le maʻisuka e leʻi faʻamatalaina.

O le hormone o le tuputupu ae o se tagata tetee i le inisalini ma ei ai sona aafiaga o le gasegase maualuga i manu tetele ma tagata. O le auala mo le faateleina o maualuga o le suka toto e faigata, e le o malamalama atoatoa i ai.

I le isi itu, o le hormone e faʻamalosia ma le tuusao le faʻamalositino o le inisalini, ma faʻateleina ai manaʻoga mo le ivi o le B, ma mafai ona mafua ai se maʻi vaivai o le tino ma i latou ma le faʻagataina oa latou galuega faalilolilo.

I le isi itu, e faʻaosofia ai le gaosia o le inisalini i le tino ma faʻaleleia le lipolysis i le tino, ma faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le inisalini i totonu o le tino. O nei mea uma e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga taua o le suka toto, i le glycosuria ma le ketoacidosis, lea e mafai ona faʻaalia i le tino i le faʻaalia o le maʻi suka.

Maʻeu! O nei faʻafitauli ua matauina e le gata i meaola, ae faapea foi i tagata na faia, ona o ni faʻamatalaga faapitoa pe o se suʻega o togafitiga faʻamalosi, hormone somatotropic. O le maʻisuka syndrome e sili atu le faigofie ma e sili atu ona aʻafia i tagata o le tino ma le tino. O lenei maʻi e vave ona mou atu pe a maeʻa le puleaina o le hormone tupu. Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i meaola, o le ola pea o le maʻisuka o le hormone e mafai foi ona maua.

O hornemoni o le thyroid e naʻo le faʻaaogaina o le hyperglycemie pe a faʻaaogaina i ni vailaʻau tetele, e le o le physiological. O le faʻamalosia o le glycogenolysis i le ate ma le faʻafouina o le faʻamalosia o le tino i totonu o le tino, latou te tuʻuina atu ai le tele o manaoga i le galuega failautusi o suauu a B ma e mafai ona taʻitaʻia atu ai i la latou faʻaogaina o galuega.

O le maualuga o le hyperglycemia o le a le pine ae mou atu, ae i lalo o nisi tulaga, aemaise lava i le i ai o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faʻatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo, e mafai ona mafua ai le maʻisuka. I togafitiga faafomaʻi, o ia tulaga na matauina i le togafitiga o le oona po o le myxedema ma le tele o doses o thyroidin, ma o faailoga o le maʻisuka na tuufaatasia ma le tachycardia e le masani ai, le maofa o tamatamailima, salu, manava, ma isi.

Mai i se tulaga aoga, o le maʻi o le maʻisuka na mafua mai i le glycocorticoids ma le ACTH e sili atu ona manaia. I le sefulu tausaga ua mavae, o nei mea o le hormonal ua faʻaaogaina lautele i ituaiga o vailaʻau faafomai, ma i le taimi lava e tasi, o lipoti o le atinaʻeina o le maʻisuka pe a maeʻa le glycocorticoid therapy - o le suka suka - ua sili atu ona masani.

O le aafiaga o le maʻisuka o le glycocorticoids ma le ACTH ua faʻamaonia (e ala i le faaosofia o le faʻamalositino o glycocorticoids, o lona uiga, tuusaʻo) faʻatasi ma le faʻamaonia ma le toe gaosia e le tele o tagata suʻesuʻe suʻesuʻega manu, o loʻo matauina i aso uma ma i totonu o togafitiga. O nei vailaʻau e faʻaleleia ai le ate glyconeogenesis e ala i le faʻamalosia o nisi o enzymes o loʻo aofia ai, ma faʻapupulaina ai le gaososa i lenei totoga ma le faateleina o le glycemia.

E ui i lea, ei ai foi le aafiaga o le adipokinetic, ma, o le mea lea, e pei o le tupu o le homone, latou te taofia faʻafuasei le faʻamaʻiina o le kulukose ma faʻalautele ai le tetee o le itu i le inisalini. O nei mea uma o loʻo i ai se aafiaga o le hyperglycemic, lea e mafai i nisi taimi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka moni.

Lapataiga: O le tulaga atonu o ia tulaga e mafua ona o se solitulafono ua i ai nei i le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo. Ae peitai, e le mafai e se tasi ona vavaeeseina ma le mautinoa le mafai ona amataina le atinaʻe o le maʻisuka i tagata taitoatasi e aunoa ma se predisposition prediabetic muamua. Ae peitai, e matauina, e tusa lava pe i ai se avanoa i le faatinoga, e seasea lava.

O le maʻisuka, o le maʻisuka valea e maua mai i le foliga o le maʻisuka vaivai e aunoa ma ni faʻaʻailoga ogaoga ma i le hyperglycemia ma le glycosuria. I le tele lava o taimi, e mafai ona faʻamautuina le dysregulation ole gataifale pe a maeʻa le suʻega e faʻaaoga ai suʻega tatau.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia saʻo o le tagata maʻi na togafitia i le corticosteroids mo se taimi umi. O nisi o faʻamaumauga o suʻesuʻega faʻamaonia e mafai ona faʻatagaina ai le tuʻuesea o le maʻisuka kulitcocorticoid-activated from diabetes i tagata taʻitoʻatasi e aunoa ma le i ai o se faʻasologa o le gaosiga o le tino gaʻo muamua. I le tulaga muamua, o le maʻisuka e amataina muamua, o nisi taimi i aso muamua o togafitiga ma glycocorticoids.

O faʻamaoniga e sili atu ona faʻaalia, e masani lava ona iai faʻamaoniga autu o le maʻisuka: polyuria, polydipsia, polyphagy ma le mamafa o le mamafa. I ia tulaga, o le ketoacidosis ma le acetone i le urine ma le amataga o le maʻi o le maʻisuka e mafai foi ona atiaʻe.

Afai o loʻo maua le maʻisuka, ae o le gasegase ma lona fomaʻi e leʻi iloa, ona togafitiga lea ma le glycocorticoids mo ni nai aso e mafai ona mafua ai se paʻu matuia i le tulaga ma le televave o le atinaʻeina o se maʻi suka.

I le leai o se faʻamaoniaga faʻamatalaga e uiga i le muai ola o se maʻi o le maʻisuka, o nisi o mea o loʻo matauina i le falemai o le suka suka. I nei tulaga, o le maʻisuka e iloa pe a maeʻa togafitiga umi ma glycocorticoids - e masani lava pe a maeʻa le tele o masina poʻo le tele o togafitiga.

O mea tutupu e tutupu malie, e le o uiga ma ua tuufaatasia ma isi faailoga o le maualuga o glycocorticoids: o le uiga taua, hypertrichosis, acne, amenorrhea, osteoporosis, paʻu i luga o le paʻu, ma isi maʻi. O le Ketoacidosis i nei mataupu ua na o se tuusaunoaga.

O le mamafa i luga atu masani e le faʻaitiitia e ui lava i le atinaʻe o faʻamaʻi o le maʻisuka. O le togafitiga mo ituaiga ituaiga o suka o le suka suka e lelei. E masani lava ma le faamutaina o togafitiga ma glycocorticoids, o le a le pine le mou atu o faailoga o le maʻisuka ma ua toe faaleleia atoa le paleni metabolic.

Ae peitai, pe a mafua ai ona maua le maʻisuka e le fomaʻi, o le maʻi le gasegase e masani lava ona le mafai ona suia. Ua fautuaina e faapea, i nei tulaga, o le hyperstimulation o le siakiina o le inisalini o suauu o B na taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o le pito i tua faatasi ai ma se faʻauiga tutusa o la latou galuega. O le faʻaitiitia o le togafitiga o le steroid e mafai ona tau atu i se faʻaleleia atili.

Mo vailaau mūmū o le maʻisuka, o togafitiga faʻamaʻi ma sulfonylurea o loʻo i ai se aoga aoga. Ae ui i lea, oa matou siakiga ua faʻaalia ai o le faʻaaogaina o sauniuniga o glycocorticoids ma sulfanylurea e mafai ona iloagofie ai le faapaleʻaleʻa o le carbohydrate e oʻo lava i manu faʻataʻitaʻi maloloina. O le mea lea, i lo matou manatu, e tatau ona aloese mai ia togafitiga tuufaatasi.

Afai e tupu mai le maʻisuka, faʻaaoga le togafitiga ma glycocorticoids vave. Na o le taimi lava e mafai ai ona amata togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi faʻamalosi. E sili atu le lelei o le faia o togafitiga o le insulin, lea e mafai ai mo se taimi ona faʻamalosia lelei ia suauu B ma tuʻuina atu ia i latou le avanoa e toe faʻafoʻi ai a latou pulega faalilolilo.

O togafitiga faʻatagaina ma le inisalini o loʻo i ai i luma o le ketoacidosis ma le acetonuria. A oʻo ina faʻaaogaina le togafitiga o le glycocorticosteroid, e le mafai ai ona faʻamalolo, togafitiga o le maʻisuka syndrome e na o le insulin lava e faia.

Mo le puipuia o le suka suka tatau ona tuʻuina ile taimi ole togafitiga ma glycocorticoids ma ACTH ave faiga nei:

  • Tapulaʻa i le taumafa o meaʻai gaʻo ma faʻaitiitia le aofaʻi o mama, faigofie gauai Sugars (sugar industry, products prepared with sugar, honey, etc.).
  • Se faʻaopoopoga i le protein i le meaʻai.
  • Faʻamatalaina togafitiga faʻaopoopo ma faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Afai ei ai le masalosalo e uiga i le i ai o le maʻisuka latene poʻo le inosia, o togafitiga faʻatasi ma glycocorticosteroids e tatau ona faʻataunuʻuina faʻatasi ma faʻamaoniga maʻoti mo ia togafitiga, faʻapipiʻiina i ni togi laʻititi o le inisalini.

Aititi E Sili atu e uiga i le Suka

O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o le togafitiga umi faʻatasi ma fualaau oona. E taʻua foi o le maʻi suka. E le gata i lea, o le atinaʻeina o lenei maʻi e fesoʻotaʻi ma le televave o hormones i totonu o laʻau o loʻo i lalo o le maʻisuka poo faʻamaʻi o le maʻisuka.

Taua: O le maʻisuka Steroid e le o aʻafia ma se faaletonu o le pancreas. E tupu i le faʻasolosologa o mea faʻalogo. O se faʻamaʻi faapena e vave alu vave pe a faʻamalo nei vailaʻau. Ae mo le toatele, o le atiina ae o le faamai e mafai ona mafua ai le faalagolago o le insulin.

O a fualaau faasaina

Glucocorticoid fualaau faasaina ua faatonuina mo faamai pipisi, foma, tele sclerosis, pathologies autoimmune. O lenei vaega e aofia ai le prednisone, hydrocortisone, dexamethosone. O vailaʻau faʻamalosi ma vailaʻau faʻamaʻi e fesoasoani i le atinaʻeina o le suka suka.

I le taimi o le gaosiga o fatugaki, o sauniuniga o lemoni ua faʻamatalaina i ni aofaiga tetele. O nisi taimi o le togafitiga e tumau i le olaga atoa. O le mea lea, o tagata i lenei vaega o le mea muamua e lamatia. O le mamafa o tagata e mafai foi ona taua i lenei vaega. Ina ia aloese mai faʻalavelave, e fautuaina i latou e faʻafaigofie a latou meaʻai ma taumafa.

Afai ei ai mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, aua nei e faʻaaogaina fualaau oona. Faʻafesoʻotaʻi lou tagata faʻateʻa e aloese mai le atinaʻe o se maʻi suka.

Faʻaaliga ma uiga

O faʻamaʻi pipisi e tuʻufaʻatasia ai uiga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o peta paneta o le beta e le tele o corticoroids. O lenei mea e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 1, ae o le gaosiga o le inisalini e faʻaauau pea mo se taimi umi.

Vaʻaia! Ona faʻaititia le aofaʻi ole manaʻoga, ma o loʻo i ai le soliga o le gasegase o meaola o lenei hormone.Ua leva ona iai le uiga o le maʻisuka ituaiga 2. I le aluga o taimi, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini ma o se vaitaimi o le insulin o le faalagolago e pei o le maʻisuka

O mafuaʻaga o le faʻamaʻi

Afai e maua mai le tele o corticosteroids poʻo se tagata e umi se taimi o glucocorticoids, e aliali mai i totonu o le tino se faaletonu o le hormonal. O le iʻuga, e tupu ai le suka suka.

O faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faateleina o le faʻaogaina o le glycogen i le ate. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaopoopoga i le glycemia. E le gata i lea, o nisi o faʻamaʻi e faʻaaogaina ai vailaau e mafai ona aʻafia ai:

  • bronchial asthma,
  • afaina o le vai,
  • autoimmune pathologies,
  • totoga totoga.

Mafuaaga e mafua ai le afaina o le faamai:

  • faʻaaogaina o togafitiga:
  • faʻaiuga tautala
  • O le maʻi a Itenko-Cushing,
  • mamafa tele
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi,
  • ao maitaga
  • afaina o le neurology ma le mafaufau,
  • toso oona
  • genet predisposition i le atinaʻe o le maʻisuka.

E le pei o le maʻisuka masani 1, o tagata gasegase e le faʻafuaseʻi le paʻu o le mamafa.

I le maʻisuka steroid, o gasegase e matauina nei mea nei:

  • le foliga mai o le fia inu le faamalieina
  • tele le urine
  • vaivai,
  • paleni mamafa
  • faʻafefe
  • faʻafitauli faʻaletonu.

Togafitiga mo Steroid Diabetes

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi matautia ma e manaʻomia ai le taimi tatau ma togafitiga talafeagai. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi faailoga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se falemaʻi ma tagata tomai faapitoa. A faʻatagaina, o le a aoina e le fomaʻi se tala faʻasolopito, faʻataʻitaʻi se suʻega ma faʻamaonia togafitiga faʻapitoa. A maeʻa suʻesuʻega, o le a faia e le fomaʻi se fuafuaga mo togafitiga.

Ole fuafuaga mo togafitiga mo togafitiga o le steroid e faavae i luga o le soloia o fomaʻi (mafuaaga o le faamai) ma, pe afai e mafai, sui i se vailaau e le o le steroidal anti-inflammatory drug. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitiga faʻapitoa e faalēaogāina foi. I le togafitiga, o vailaʻau e tatau ona faʻamaonia e faʻaititia ai le suka toto ma se meaʻai faapitoa. Mo le faʻaleleia o le pancreas, o le inisalini o loʻo faʻatinoina. I nisi tulaga, e faʻaaogaina togafitiga. O togafitiga togafitiga e fuafua i le aveeseina o meaʻai faʻapitoa e faʻaitiitia ai le gaosia o le homone, faʻapea foi ma le aveeseina o corticosteromas.

O le maʻisuka Steroid o se faʻamaʻi ogaoga tele, o se tasi o lona igoa - o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka o le ituaiga muamua. O le maʻi e manaomia ai se uiga matuia i le vaega o le maʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona atiina ae e faasaga i le talaaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona, o lea ua taʻua ai o le maʻisuka.

O le a le mea o le maʻisuka

O le maʻisuka Steroid o se ituaiga o faʻamaʻi suka o loʻo i ai sona tulaga lua. O se faʻamaʻi e tupu pe a faʻavaivaia le gaosiga, ma o le hormone o le paga o le faʻasalaga e faʻasao tele. O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona mafua ona o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau oona.

Steroid Diabetes Drugs

Hormonal fualaau ua faatonuina i le togafitiga o le maʻisuka lona lua e saofaga i le le atoatoa o le soifua maloloina, aemaise lava le mamanuina o le palatini. Vailaau Taua - o le Prednisolone, Dexamethasone, e fesoʻotaʻi ma le vaega o hormonal, faʻapea foi ma Hypothiazide, Navidrex, Dichlothiazide - o togafitiga nei.

O le faʻaaogaina o nei vailaʻau e fesoasoani ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le tulaga muamua e tausia ai le maualuga o le kulukose o le toto ma aveesea le tele o le vai mai le tino. I le taimi lava e tasi, o la latou faaumiumi faʻaaogaina e mafai ona mafua ai se tulaga lua - maʻi suka. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e le mafai ona faia e aunoa ma le insulin. I le lamatiaga o le mamafa tele o tagata, faʻapea foʻi ma tagata taʻavale e faʻaaoga fomaʻi faʻamalosi e faʻatele ai le maso maso.

O loʻo i ai nisi fualaau oona e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: tui, togafiti, ma vailaʻau faʻasaina mo le maʻama, toto toto, ma arthrosis.

Pe a faʻamaonia fualaau oona, e tatau ona sili atu lou malosi ina ia aloese mai le tupu o le mamafa o le mamafa. O togafitiga e tatau ona matua vaavaaia lelei e le fomaʻi.

Faailoga o Steroid Diabetes

O le taimi lava e pasi ai le maʻisuka i totonu o se vailaau o le suka, o le a amata ona lagona e le tagata maʻi le vaivaiga ogaoga, le mamafa ma le le maua o le soifua maloloina. Faailoga uiga masani mo le tino o le maʻisuka - o le fia inu pea ma le manogi o le acetone mai le gutu - e matua vaivai lava. O le tulaga lamatia o nei faailoga e mafai ona tutupu i soo se faʻamaʻi. O le mea lea, afai e le faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i se fomaʻi i se taimi talafeagai, o le a avea le maʻi ma se faʻafitauli ogaoga o le suka suka, faatasi ai ma osofaʻiga masani. O le manaʻomia mo le inisalini e faʻalauteleina.

Afai e tupu mai le suka i le taimi o togafitiga o faʻamaʻi e pei ole fomaʻi, maualuga maualuga, arthrosis ma isi, e lagona e le tagata maʻi se gutu malogo, faʻaoga faifai pea, faʻafuaseʻi le mamafa o le mamafa.

I nisi tulaga, ua amata ona i ai ni faafitauli i se tamaʻitaʻi, i fafine - faʻamaʻi pipisi o totoga tino.

O nisi o tagata gasegase ei ai se faʻafitauli i le vaʻaia, tosoina ma le paʻu o vae, o se lagona le masani ai o le fiaaai.

Afai e te lagona le vaivaiga e le aunoa ma e vave ona vaivai, e sili atu le suʻeina o se siama ma le toto mo le suka. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i totonu ia i latou ma le amataina o le maʻisuka lona lua ua faʻateleina ma sili atu nai lo le faʻatagaina masani.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le suka suka

Ona o le mea moni o faʻamaʻi o le suka suka e tutusa ma faʻamaoniga o soʻo se isi faʻamaʻi, e na o iuga o le fuamini ma suʻesuʻega toto e maua ai le suka. Afai o le glucose o loʻo i ai i totonu e sili atu i le 11 mmol, o lona uiga e foliga mai o se tulaga lua o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le endocrinologist na te filifilia se suʻega o fatuga ma meaola. O le mea moni o le aveina o hormonal ma fualaau oona e taua.

E faavae i nei tulaga, o togafitiga ua faʻamatalaina lea e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le suka ma le faʻamautuina o le gaioiga galue.

O le togafitiga e faalagolago i le lavelave o le maʻi. I le amataga, e mafai e le tagata gasegase ona maua i se meaai tatau ma fualaau. I se tulaga ua le amanaiaina, e manaomia le togafitiga o taotoga.

O taʻiala autu ile togafitiga o le suka suka:

  1. Faaleaogaina o fualaau faasaina lea e faaosofia ai le i ai o le faamai.
  2. Se taumafataga faigata. O le tagata gasegase e mafai ona 'ai naʻo mea taumafa e maualalo i gaʻo.
  3. Ina ia faʻamaopoopoina galuega a le pancreas ma faʻaleleia le maualuga o le suka toto, o loʻo faʻamautuina inisiua insulin (faʻaalia foi - pe faapefea ona tui saʻo le inisalini).
  4. O isi fualaau oona o loʻo maua ai le maualuga o le suka suka.

Inisalini e faʻamaonia pe afai o isi vailaau e le maua ai le manaʻoga e manaʻomia i le faʻamautuina o le suka. O le tagofia o tui e puipuia ai faʻafitauli matuia o le suka suka.

I nisi tulaga e le masani ai, e manaomia e le maʻi taotoga . O le taotoga e mafai ona taulai i le aveeseina o le tino o le tino poʻo le mea e sili atu i le tino, o le tele o neoplasms. O nisi taimi e toʻalua uma lava o loʻo faʻaaogaina. O lea ituaiga taotoga e mafai ona faʻaitiitia ai le gasegase o le faamaʻi, ma o nisi taimi o le maualuga o le sukū e toe faʻafoisia.

Ae o loʻo i ai se faʻavaivai. A maeʻa le taotoga, faʻaleagaina gaioiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e toe faʻaleleia le gaioiga mo se taimi umi. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese i le tino. I lenei itu, o le faʻalavelave faʻapitoa e faʻaaogaina e seasea lava.

Laveʻaina o le Maʻisuka

Mo faamoemoega puipuia, ina ia aloese mai le tupu o le suka suka, e tatau ona e tausisia pea maualalo taumafa . O se mea taua lenei mo tagata gasegase ma gasegase mafai.

Afai e te faʻaaoga fualaau oona e togafitia ai isi faʻamaʻi, e tatau ona e faʻaaogaina le tele o taimi. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le mamafa tele o le mamafa, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. Afai e te lagona le vaivai i taimi uma, faʻaitiitia le tomai e galue ai, e tatau loa ona e sailia le fautuaga a se fomaʻi.

O le inisalini pepa o le maʻisuka steroid e faʻamalolo atoatoa i tulaga e seasea tupu. E taua le malamalama o le maʻi e le tau aoga. Ole taimi vave e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e aloese mai ni taunuuga ogaoga E le aoga le togafitiga a le tagata lava ia. O le togafitiga o le a faʻalagolago i uiga ma uiga taʻitasi o le tino.

O nisi taimi o vailaau e fuafua i se tasi o maʻi e mafua ai isi faafitauli tau soifua maloloina. Ma o le valoia o sea atinae o mea e tutupu e masani lava e le mafai. Ae ui i lea, o fomaʻi ma saienitisi o loʻo galue pea e fuafua mea e mafai ona faia ai se sao taua i le tulaga o maʻi ona o le faʻaaogaina o nisi vailaʻau. O se tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi o lenei ituaiga o le suka o le maʻisuka, o faʻamaoniga ma togafitiga o le a tatou talanoaina i lenei itulau "Soifua Maloloina e uiga i le Soifua Malōlōina" i ni nai auiliiliga.

O le maʻisuka Steroid o se maʻi ogaoga o le maʻisuka. O se ituaiga o le insulin-o le faʻamaʻi lea e mafai ona atiaʻe i maʻi o vaitausaga eseese. O le faafitauli autu i le suʻesuʻeina o ia togafitiga o le le lava lea o faʻamatalaga faʻaalia.

O fomaʻi e masani ona faʻafesoʻotaʻi le tupuga o le suka suka i le faʻaaogaina o fualaau eseese. O nisi faʻalavelave matautia o kulukosecocorticoids, o loʻo faʻaaoga mo se taimi umi. E le gata i lea, o nisi fomaʻi e finau e faapea, o le atinaʻeina o ia togafitiga e mafai ona faʻaalia e fomaʻi, togafitiga ma nisi vailaʻau.

Faailoga o Steroid Diabetes

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka e masani ona tutusa ma le maʻisuka faʻatasi ma isi ituaiga. O le maʻi e faʻaalia ai foliga o le galala, faʻateleina le urination ma le vaivai. Peitai i le taimi lava e tasi, o le mamafa o ia ituaiga o faailoga e matua maualalo lava, o le tele o tagata gasegase latou te le gauai atu i ai.

I le eseesega i le vasega masani o le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se mamafa. Ma o suʻega toto e le masani ona mafai ai ona faia le faʻamaonia saʻo.

O le tele o le suka i le toto ma le mimiti ma le maʻisuka steroid e seasea ona oʻo atu i ni faʻalavelave mataʻutia. E le gata i lea, o le acetone i le toto poo le urina e seasea ona matauina.

E faapefea ona faasaʻo le maʻisuka, o le a le togafitiga e faʻaaoga ?

O togafitiga mo le maʻisuka maʻi e tatau ona atoatoa. Ua mamanuina e faʻavasega ai le suka o le toto ma faʻamaonia ai mafuaʻaga o le faʻamaʻi (o le tuputupu ae o hormones i le tino o le paga o le tino). O nisi taimi, mo le faasaʻoina o le maʻi suka, ua lava lea e na o le soloia o fualaau faasaina na mafua ai le atinaʻeina o le maʻi. I nisi o tulaga, o loʻo fautuaina mai i gasegase ia hormones e mafai ona faapaleniina le aafiaga o hormones glucocorticoid.

Ole togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i mea e le masani ai ole tagata maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le tino ma le gaosiga saogalemu o le inisalini, o tagata gasegase ua faʻaalia meaai paleni ma le faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai le toto suka, o loʻo faʻatusalia e thiazolidinedione ma glucophage. I nisi tulaga, atonu e lava ma filifilia lelei meaai taumafa.

O tagata mamaʻi e masani pe sili atu le mamafa o le tino e tatau ona mulimuli i se meaʻai e tusa ai ma laasaga togafiti Numera 9. Faatasi ai ma lenei taumafataga, o meaai e faʻamalamalamaina i le maualuga o le faasino igoa e tatau ona vavaeeseina mai le taumafataga. O le meaai e tatau ona aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻasologa o fuainumera.

Meaʻai e tatau ona faʻaaogaina i ni vaega laiti, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le va o le tolu itula. E taofi meaʻai, meaʻai vevela ma ulaula, e pei o meaʻai, ava malosi ma toetoe o mea manogi uma. Nai lo le suka, e tatau ona faʻaaogaina suka. E tatau ona faʻamautu le tele o faʻamalosi i le taumafa (e pei o tagata soifua maloloina), ma e tatau ona faʻaitiitia le maualuga o gaʻo ma gaʻo. O le lisi e tatau ona na o le paluga, tao tao poʻo meaʻai e tunu.

Afai ei ai le mamafa o le mamafa, e tatau ona sili atu le malosi o le taumafa - e tusa ai ma le laulau togafiti Nu. 8. O lenei meaai maualalo-calorie, o le lisi e faʻaitiitia ai le aofaʻi o carbohydrates ma le masima, ma o le gaʻo gaʻo foi e matua faatapulaaina.

O le masani o le mamafa o le tino e tele sona taua, aua o isi pauna e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese, e tusa lava pe sili atu le lelei o le maʻi.

Afai o le suka o le maʻisuka na mafua ai ona paʻu i le galuega o le pancreatic, o le puleaina o le inisalini i se vailaʻau filifilia ma le faaeteete o le a fesoasoani i tagata mamaʻi. I lenei tulaga, o le inisalini o le a fesoasoani e faaitiitia le mamafa i le tino. Ma afai e le atoa atoatoa ia peta beta, i le aluga o taimi, e toe amata ona galue le pancreas i le masani.

I le tulaga o le atinaʻeina o le maʻisuka na mafua ai le faamutaina o le gaioiga atoatoa o le pancreas, ma ua le toe maua ai le inisalini, ua faatonuina mo le tuiina. I lenei tulaga, o le toto toto ma le togafitiga e pulea e tusa ai ma le polokalame lava e tasi e pei o le maʻisuka ituaiga 1. O le mea e leaga ai, pe afai o le peta ua maeʻa i fafo, o le a le mafai ona toe faʻaleleia, o lona uiga o le togafitiga o le a oʻo i le olaga atoa.

O le maualuga o le suāvai i lenei tulaga o loʻo tumau pea, e taulaʻi atu i le gafatia o le pancreas, faʻapea foʻi ma le lagona o le tino o le tino i le inisalini ua tui.

I nisi o tulaga, o togafitiga faʻapitoa e mafai ona fesoasoani i tagata mamaʻi e maua ai le maʻisuka - mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iloa le hyperplasia (faʻaleagaina o le maʻi). O le faʻamaʻalogaina o faʻamaʻi e mafai ai ona faʻaleleia le ala o le maʻisuka, pe faʻamaonia foi le maualuga o le suka i totonu o le tino.

O le atinaʻeina ma le faʻaaogaina o mea taʻavale i le 1940 na avea ma se vavega faʻaonapo nei i le tele o auala. Na latou saofai i le vave faʻaleleia o le tele o tagata gasegase i le tele o faʻamaʻi.

Ae ui i lea, o hormones synthetic ua avea ma fualaau matautia, lea i nisi tulaga na mafua ai le afaina matuia ma isi aafiaga le talafeagai o le gataifale. O le mea moni, o togafitiga e mafai ona mafua ai le suka suka, aua latou te mafua ai le malosi o le inisalini i le maualuga o le ate, musika o le skeletal ma le tino.

Steroids e mafua ai taunuuga nei:

O se faʻaleagaina o le faʻaogaina o le suauʻu o le insulin i le gaʻo na faʻamaonia.

O le maʻisuka Steroid ua faʻamatalaina o se faʻalavelave le masani i le glycemia e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids i se tagata maʻi e iai poʻo le leai foi o se uluaʻi amataga o le maʻi o le insulin. O faʻavae mo le faʻamautinoaina o lenei ituaiga o togafitiga o le faʻamautuina o le glycemia:

  • i luga o se manava gaogao - itiiti ifo i le 7.0 mmol / l,
  • i le mavae ai o le 2 itula ile suʻega o le tautala tautala - sili atu i le 11.1 mmol / l,
  • mo tagata mamaʻi e iai faʻamaoniga o le hyperglycemia - e itiiti ifo i le 6.5 mmol / L.

Mafuaaga o Steroid Diabetes

O avefeʻau faʻamaʻi Hormonal e masani lava ona gaosia i totonu o le tino e alalaʻau ma gaʻo gafa. Latou te faʻafefeteina le tino puipuia o le tino ma faʻaaogaina e togafitia maʻi o le autoimmune,

Ina ia ausia la latou sini, o le corticosteroids e faʻaalia ai aafiaga o le cortisol, o le hormone e maua mai i fatugaʻo, ma mafua ai ona aʻafia tulaga faigata ona o le toto maualuga ma le kulukose.

Ae ui i lea, faatasi ai ma le manuia, o vailaʻau gaosi vailaʻau e iai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le gaioiga ma le vevela o ponaivi pe a ave mo se taimi umi. O tagata gasegase o le Corticosteroid e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o se setete na aʻafia.

I le maualuga maualuga o faʻasolosolo, o suauu e gaosia ai le inisalini e tuʻuina atu ai le tele o le hormone e faʻaaoga ai le kulukose. O le mea lea, e faapaleni ai gaʻo i totonu o tapulaa masani mo le faʻatinoina lelei o le tino atoa.

I le tulaga faʻaleagaina o ituaiga e lua, o vailaau faʻamalosi e faʻapipiʻi ai le kulūkose. Latou te faʻateleina le glycemia i ni auala se tolu:

  1. Le taofia o le gaioiga o le inisalini.
  2. Faʻateleina le aofaʻi o suka.
  3. Le gaosia o le kulukose faaopoopo i le ate.

O vailaʻau vailaau faʻaaogā e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻesa e le aʻafia ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o lona maualuga e tulaʻi i totonu o ni nai aso ma o le a fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi, tui ma ituaiga o hormones:

  • o aʻafiaga o vailaau oona e mou atu i totonu o le 48 itula i le maea ai o le faʻamalolo,
  • o aʻafiaga o injections i le 3 i le 10 aso.

A maeʻa le faʻaaogaina o le steroids, o le glycemia e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, e ui i lea, o nisi tagata e mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona togafitiga i le olaga atoa. O lenei ituaiga o fomaʻi e atiina ae i le umi faʻaaogaina o le koko (sili atu ma le 3 masina).

Tuua Lau Faamatalaga