Maʻisuka Retinopathy: Faʻailoga ma Togafitiga

O le maʻisuka ua avea ma se tasi o maʻi sili ona taatele. O se gasegase e mafai ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata e le gata o se tagata matutua, ae o se tamaititi foi. O fomaʻi o loʻo fesoʻotaʻi i lenei tulaga masani lava i le tele o mea e mafai ona aʻafia ai le tulaga o le tino faʻaonapo nei o le tino o le tagata: le gasegase tumau, ituaiga uma o tulaga faʻalavelave, le mamafa, faʻaitiitia le gaioiga faʻaletino, umi le nofo i se tulaga nofoa, se tulaga le lelei, ma le le lelei o mea taumafa.

Aisea e tulai mai ai togafitiga, e faapefea ona atiina ae?

I le maʻisuka malosi, o le atinaʻe o le retinopathy o se tulaga taatele i le tala faʻasolopito. O maʻi e toasefulu, e iva i taimi mulimuli mai o le faʻamaʻi o loʻo i ai le faaletonu o le vaai. O le lamatiaga o le faamai o loo taoto i lona vave alualu i luma ma le umi faaumiumi asymptomatic course. O mafuaʻaga uma o le retinopathy e mafai ona faʻaitiitia i le tasi-maʻisuka. O vailaau fou na fausia o mea leaga ia, e pei ona i ai ni puipui pito sili ona paʻu ma e le o se mea e gaogao ona o se tusitusiga e tasi. O le faʻafesoʻotai soo i totonu o le mata ma le gaʻoina o le toto e le mafai ona afaina, o le tupu aʻe o mea fiva, e oʻo atu ai i le tauaso uma lava. O lenei mea iloga i vailaau e taua o le hemophthalmus, ae e le mafai ona taʻua o le pau lea o mafuaaga o le leiloa o le vaai.

O vaega ninii o le protéini e afua mai i le plasma toto e ala i vaʻa fou ua faia e taʻitaʻia ai foi i tauaso. Latou te auai i le faagasologa o le utiuti o le tino toe faʻavave ma le tino. O le afaina i le mania e mafua ai le solia o le lagona o le nerve opic, lea e mafua ai le afaina o le retina ma o le faavae lea mo le fausia o le glaucoma o le ituaiga neovascular.

Faʻafeiloaʻiga ma uiga o le retinopathy

E pei ona uma ona taʻua, o le tulaga sili ona lamatia o le faamai o lona umi faaumiumi. O faʻamaʻi o le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona faʻaali mai pe a lagona e le tagata maʻi le faʻalauteleina o le vaʻaia, o le faʻaalia o laupepa ma veli i luma o ona mata. Ona o le faaleagaina o le pene, o le a faʻaitiitia faʻavavevave, ma tauaso e tupu i se mataupu o masina.

Mo le faatumauina o le mafai ona iloa, e taua le gauai atu i soʻo se suiga e tutupu i totonu o okeni o le vaʻai i le taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le amataga o le retinopathy i tagata maʻi suka, o loʻo taua i lalo suiga nei:

  • soo se ata ma ata susulu e foliga foliga mai,
  • faitau ma galue faʻatasi ai ma mea laiti laʻititi e avea ma mea faigata,
  • vaʻa pogisa
  • lagona o le tau.

O le Macular edema o le retina e faalavelave i le soifuaga masani o le maʻi, o le faʻatinoina o mea faʻataʻitaʻi faʻatasi ma lima. E masani lava, o tagata gasegase e taumafai e le amanaia ia "faailoilo", o latou foliga mai i le vaivai, malulu, ma le malaise lautele.

Faʻaiʻuga e faʻaosofia ai faʻafitauli faʻaaliga

O le eye retinopathy i le maʻisuka e le o se faasalaga. E pei ona faaalia i le faatinoga, o le numera tele o tagata gasegase e maua i le insulin i le taimi umi, e eseese tikeri o le faʻaleagaina o le retina ma le kine. O le mea lea, o le pasene pito sili ona tele o tagata gasegase mo le silia ma le 10 tausaga, o loʻo iloa ai le maualuga o le malosi o uiga o le retinopathy. O le faaiuga e taʻu mai ia te ia lava: o le lamatiaga o le gau o le vaai e faateleina i tausaga taʻitasi o maʻi. O mea nei e mafai ona faatelevaveina ai le togafitiga faʻaleagaina:

  • ogaoga faʻasolosolo faʻasaga, faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • o le maualuga o le toto maualuga o le suka,
  • afaina ma le fofo ole ate,
  • faateleina i le cholesterol ma lipids,
  • o se faʻaopoopoga i le fua faatatau o le maso maso i le gaʻo o le visceral,
  • faʻalavelave i le natura faʻaleagaina,
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻitaga ma lactation,
  • ava malosi ma ulaula, tausia o se olaga le lelei.

Suʻega o le retinopathy

Mo le siakiina e le aunoa o le suka toto, o le faateleina o le mafuaaga autu lea mo le alualu i luma o le retinopathy, ua lava le mulimuli i se meaai ma ave fualaau faasaina i le taimi. O nisi o vailaʻau o le vailaʻau-minerale o loʻo aofia uma ai elemene manaʻomia mo le vailaau vaaia e mamanuina faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o suʻesuʻega masani e tagata tomai faapitoa, o le faʻaaogaina malosi o togafitiga uma ma fautuaga e faʻaogaina ai le taofia o togafitiga faʻaleagaina o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le retinopathy.

Liliu atu i fomai i le tulaga o le faaitiitia o le tino vaaia i le maʻisuka, o le tasi e tatau ona saunia mo se suesuega maeʻa. Aʻo le i faia le togafitiga o le faʻamaʻi, e tatau i le tagata tomai faapitoa ona faʻamaonia le moni o le suʻesuʻega ua fuafuaina. Faʻamaonia e mafai ona maua iʻuga ole suʻesuʻega. I le retinopathy o le maʻisuka, e maua e tagata gasegase se suʻesuʻega auiliili, lea e aofia ai:

  • Visometry - o le faʻaaogaina o se laulau faapitoa e iloilo ai mea faitino,
  • peʻeseʻese - fuafuaina o le matamata mata o mata o le tagata maʻi ma taʻitasi ese mai le faʻasalaga o le leona o le kene (o le vaʻaia o le leo e itiiti ifo nai lo le mea masani e faʻaalia ai le i ai o se mata)
  • biomicroscopy o puipui pito i luma o mata-mata - o se faʻamatalaga masani e le faʻafesoʻotaʻi faʻaonapo nei mo le suʻesuʻeina o leona o le retina ma le corn, e aofia ai le faʻaaogaina o se moli paʻu,
  • diaphanoscopy - o se auiliiliga auiliili o le fausaga o le pene, le vaega i totonu o le mata, le fuafuaina o le i ai po o le leai o neoplasms,
  • ophthalmoscopy - o se suʻega o le tupe faʻaaoga e faʻaaoga ai se faʻataʻitaʻi faapitoa faʻapitoa.

Faʻasalaga mamafa o le kiona, tino o le tino poʻo le tioata, o se suʻesuʻega ultrasound e faʻamalosia mo le maʻi. O le mea lea, o le faʻamaoniga o taimi o gaioiga o le vaʻai i le maʻisuka ua faʻatagaina e le gata ina iloa ai faʻamaʻi i se taimi vave, ae ia amata foi togafitiga lelei. O le retinopathy o le maʻisuka e manaʻomia ai se tagata taʻitoʻatasi ma tagata tomai faapitoa.

O ai e tatau ona ou faafesootai e togafitia le maʻi?

Talu ai o le leaga o le vaai ma le toe faʻaleagaina o le lua, o le mataʻituina pea o le suka toto o se mea e faamuamua i le togafitiga o le maʻi. O le mataituina lelei o galuega o gaioiga ma le toto maualuga foi e taua tele i le togafitiga o le retinopathy. I le faʻaopoopoga i le fomaʻi o le tagata, o le tagata maʻi e tatau ona sailia se fesoasoani faʻapitoa mai isi sui o mea faʻapitoa-faʻapitoa-o se endocrinologist, o le diabetlogist ma le cardiologist. Ole tele o feutagaiga o le a fesoasoani i le filifilia o le fuafuaga togafitiga ma tausia le tapulaʻa ole maualuga o le kulukose, saili le togafitiga sili ona talafeagai ile inisalini e pulea i se mataupu faapitoa ole falemaʻi.

Lafoaʻi laser

O le faʻaalia o le laser o le auala masani ma sili ona lelei e taulima ai le retinopathy o le maʻisuka. O le a le mea, masalo o le toatele e iai se manatu, ae o lenei togafitiga togafitiga ei ai ona lava uiga. O le mea lea, o le laser therapy e faʻaaoga foi mo le edema macular. O le gaioiga o le faʻataʻitaʻiga o le taofia poʻo le faʻamaeʻaina o le faʻasolosolo o le leologist pathological. O le faʻamalosia o le laser e fesoasoani e faʻamalosi ai puipui puipui lapotopoto, faʻaitiitia ai le mafai ona mafai ona maua ma le ono mafai ona toe faʻataʻapeʻapeina. Faatasi ai ma lenei togafitiga, ua tuliloa ai e le fomai nisi o sini:

  • faatamaia o vaega o le matelaina o le okesene o le retina ma le corn - nofoaga lelei mo le tuputupu ae o vaa faatoa fausia,
  • satu i le okesene o le retina e sau mai le membrane o vaʻa toto,
  • le faʻaaogaina o le faʻamautuina o vai fou.

E le gata i lea, o le gaioiga a le laser e le ophthalmologists ma fomai tipitipi e aofia ai le faʻatinoina i ni faʻaaliga eseese:

  • pupuni - coagulates e faʻaaogaina le multilayer i le foliga o se faʻaoga, o lenei metotia e sili ona aoga i le amataga o le retinopathy ma le i ai o le edema macular,
  • faʻapipiʻi - e ala i le faʻaogaina o microaneurysms, faʻafefe o vai, suavai (e ala i le auala, e faʻaaogaina foi le faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi faʻataunuʻuina le televise o vaa o le retina),
  • o meaʻai - coagulants e faʻaaogaina i le vaega atoa o le retina, e masani ona faʻaaogaina le auala mo le puipuia o le retinopathy o le laasaga lona lua.

Ina ia faʻaumatia le faʻamuamua poʻo le faʻaopoopoga o le faʻamaʻi, o le faʻamalosi o le laser e salalau i le isi itu o le retina e aunoa ma le paʻi atu i ona vaega tutotonu. O vaʻaia fou ua faʻaaogaina i lalo o le faʻaaogaina o masini eletise. O lenei metotia ua faʻavasegaina o se taotoga, e aoga tele i amataga o le faʻamaʻi ma fesoasoani e puipuia le tauaso i se numera tele o mataupu tau suʻesuʻe. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le edema mūmū faasaga i le maʻisuka, o aʻafiaga laser e aʻafia ai le ogatotonu o le retina. E mautinoa lava e le mafai ona talanoa e uiga i le umi o le togafitiga, talu ai o le taunuuga o togafitiga e tele lava ina fuafuaina e le soifua manuia lautele o le maʻi.

Vaʻaia togafitiga o totoga o faʻaaliga - vitctomy

O le retinopathy i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e sili ona togafitia e le vitctomy. Ua faia e fomaʻi le filifiliga e faʻalavelave ai na o mataupu lava e tele ai le gasegase o le tino. I le tulaga alualu i luma o le faamai, o se mea e sili ona taua o le vave aveeseina o pupuni o le toto mai le vevela o le mata, vaega o le tino vevela o le tino vevela po o lona sogasoga, o se vai pamu. O le aveeseina o fibrovascular cords mai le retina e faia i luga o se fuataga atoa, ma afai e mafaia, o le hyaloid membrane o loʻo i tua, lata i le vitreous, e aʻafia. I le faʻaaogaina o lenei vaega o le okeni, e mafai e tagata tomai faapitoa ona taofi le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka.

O le a le vitrectomy, ma pe faʻafefea togafitiga faʻamalosi o le maʻi, o loʻo faʻamatalaina i luga, ona tatau ai lea ona tatou mafaufau i togafitiga faʻafesoʻotaʻi. I le auala, o le faʻaaogaina o fualaau oona i le retinopathy o le maʻisuka i aso nei o le mafuaaga lea mo talanoaga sili ona vevela. E leai ni vailaau faʻapitoa e mafai ona taofi ai le faʻaleagaina o gaioiga o le faʻaitiitia o le tino vaaia, ma le lelei o le faʻaaogaina o vailaʻau taʻitasi e fesoasoani e faʻamautinoa ai le tulaga o le maʻi maʻi. O nisi o tagata e togafitiga o le tino e talitonuina le faufautua o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e avea o se fetuunaiga i togafitiga.

Sauniuniga mata

I le retinopathy o le maʻisuka (e tusa ai ma le ICD 10 - H36.0), e fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e taofi le taimi nei ma puipuia ai ni liona fou o le toe mata:

  • "Taufon" o se antioxidant lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le fausaga o le mata.
  • "Vaʻalo Antocyan" - faʻaitiitia le vasoconstrictor, o lona gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le gasegase lautele.
  • "Emoxipin" - matala mata, masani ona faʻaaogaina e avea ma faʻasologa o le retinopathy i le maʻisuka.

I le faaopoopo atu, e mafai ona e faʻaleleia le maualuga o le toto i le mata o le tino ma le fesoasoani a masini o le physiotherapeutic. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi o tagata taʻutaʻua o loʻo faʻaalia se taunuuga lelei, o le Sidorenko Glasses, lea e fusia lelei ai le tele o auala faʻaalia: phonophoresis, infrasound, color therapy ma pneumatic massage. O le taunuuga o togafitiga, o se tulafono, e sili atu nai lo mea uma e faamoemoeina.

Faʻasalaga faʻamaʻi, o le puleaina o masini o le enzyme o loʻo i totonu o sauniuniga a Gemaza ma Lidaza ua faʻamatalaina. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tasi ona galo ia vailaʻau e mafai ona tasi le pasene pasene e taofia ai le atinaʻe o le retinopathy i le maʻisuka e le o iai. I le tele o atunuʻu atiaʻe, o togafitiga o le faʻamaʻi e faia i taotoga ma le siakiina lelei o le maualuga o le suka o le suka.

Ae ui i lea, o tagata suʻesuʻe e le o faʻalēaogaina; o le sailiga mo fualaau faʻamalosi e faʻaauau pea. E ui lava i le mea moni e faapea o mataupu o fualaau faasaina o le retinopathy ma hemophthalmos e le o mafaufauina e tagata tusitala i totonu o le atunuu ma fafo, ae o le faiaʻoga o tagata e faia togafitiga o mafaufau e mafaufau i atinaʻe talafeagai i lenei itu e matua fiafia lava.

Faʻailoga ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Toe faʻafoʻi mai i se faʻamaʻi e pei o le retinopathy o se mea faʻalavelave ma e mamao ese mai le taimi e mafai ai. Le taofi o le faʻaleagaina o le gaioiga e oʻo atu ai i le tauaso, e taua, muamua lava, ia faʻafesoʻotaʻi se tagata suʻesuʻe ma faia se suʻega. Faʻafetai i meafaigaluega faʻaonaponei faʻaonaponei, e mafai ona suʻesuʻeina le tulaga o okeni o le vaʻaia, o le mea lea, pe a filifili i luga o le filifiliga o se falemaʻi o le siama mo le foia o faafitauli o le soifua maloloina, e taua le faia o se mea maualuga mo se ofisa maualuga. E taua le amanaia e le gata o le tau o togafitiga i le nofoaga ophtalmological, ae o lona talaaga foi, iloiloga o isi tagata gasegase e uiga i le lelei o auaunaga faafomai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ma le retinopathy, o faʻafitauli e pei o faʻailoga ma le glaucoma lua e mafai ona tupu. O le mafuaʻaga lea mo tagata mamaʻi e iai se faʻamaʻi, o le suʻesuʻega a se endocrinologist ma se fomaʻi maʻi e matua taua lava. E le gata i lea, i le tele o mataupu faʻapitoa faʻatasi ma avanoa vave i fesoasoani faʻapitoa faʻapitoa, e mafai ona puipuia le taofiofia o le toe faʻataʻi ma le toto mai le ulu i totonu o le tino, lea e toetoe lava a le mafai ai ona vaʻaia le vaʻai. I le taimi nei, o le tagata gasegase ua i ai taimi uma e le mafai ai ona ia iloa pe o le a - le retinopathy o le maʻisuka. O lona puipuiga e aofia ai le mataituina o tulafono autu e lua: o le mataituina pea o le toto toto ma le faatumauina o le toto masani.

Le aʻafiaga o le maʻisuka ile vaʻai

I tagata soifua maloloina, o le pancreas e faʻamaonia le insulin e fesuiai ai kulukose, palatini ma gaʻo. O le maʻi suka o loʻo faʻaalia i le le atoatoa o le inisalini, pe i le puipuiga o le tino i lenei mea. O nisi taimi e tuʻufaʻatasia nei mea i le tasi tagata maʻi. O le auala pito sili ona faigofie e masalomia ai se siakiina o le foai atu o le toto mai le tamatamailima.

Talu ai ona o le inisalini e faʻaaogaina e ave ai le kulūkose, pe a le lava, o le faʻaaogaina o le masini e faʻaitiitia ma maua ai le suka toto. O le faateleina o le maualuga o le suka e le i taʻuaina o le hyperglycemia. O loʻo i ai se soliga ogaoga o le metabolism ma le paleni o sela. Tusa lava poo le a le ituaiga o maʻisuka, o le a matauina ituaiga eseese o le tino poʻo maʻi faʻapitoa. Le ituaiga o faʻamaʻi, le aoga o togafitiga insulin ma le olaga e fuafua ai vave ma pe o le a le tele o faʻafitauli o le a faʻaalia.

O le Hyperglycemia o se mea e manaʻomia mo le amataina o le retinopathy, talu ai o le metabolism talafeagai e taua tele mo le masaniga o le faʻatinoina o le tino. Mo lenei mafuaʻaga, e tele faʻamaʻi pipisi o le endocrine e faigata i faʻafitauli o le tino. O le retinopathy o se faʻaaliga o le microangiopathy pe a faaletonu le va o vaʻa laiti (capillaries) o le retina. O faʻafitauli tutusa e masani ona maua i tagata ua leva ona ola i le maʻisuka.

O le retinopathy o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka, talu ai o le 90% o tagata gasegase i le uluaʻi ituaiga pe a uma le 15-20 tausaga o maʻi o loʻo i ai uiga taua.O le mea masani, o le faaleagaina o le ata vaaia e amata ile 5-10 tausaga. Faatasi ai ma se suʻesuʻega taimi, e mafai ona iloa ai uiga o le retinopathy e oʻo lava i se taimi vave, o lea e tatau ai i tagata maʻisuka uma ona asiasi atu i se fomai o le tagata pe tusa o le faalua i le tausaga.

E faapefea ona atiina ae le retinopathy o le maʻisuka?

O le glucose maualuga, o loʻo i ai mo se taimi umi, e oʻo atu ai i se faʻafitauli ogaoga o le tino. Glucose vave ona ulu atu i vailaau faʻasolosolo pe a sili atu le maualuga o lona maualuga i le masani. O le aʻafiaga o le suka i luga o le fausaga o le tino o le kulukosese o le gaʻo.

  1. Glucose e pipii i proteins, suia o latou fausaga ma galuega faavae. O faʻamalositiga Glycosylated e faʻaumatia puipui o toto toto, faateleina le numera o platelets, faʻalauteleina le pulefaʻatonu o le toto. E i ai le solia o le hemostasis ma le hypercoagulation, o le thrombi microscopic ua faia.
  2. O le aafiaga o le oxidative i luga o gaʻo, protein ma glucose, o le a faʻaosofia, lea e faʻafefe ai le atuatuvale. O le gaosiga o faʻamalolo saoloto e faʻateleina le televave, ma o le tele ma sili atu o le faʻamalosia o faʻamaʻi pipisi.
  3. Faateleina le mamafa o le intracellular, e pei o le sorbitol ma le fructose o loʻo tuʻuina i totonu o le meli. Ua afaina le sipili, o le phospholipid ma le glycolipid o le tino o le tino ua faaleagaina, o le capillary membranes e vaeluaina.
  4. O mea totino o le suiga o le toto: o le tuufaatasiga o platelets ma lela mūmū mumu, o le faʻavaeina o le toto mumu, le faʻaaogaina o le okesene. O le iʻuga, o le epinal hypoxia e atiina ae.

Faʻaleagaina i le maʻisuka e fesootaʻi ma le hyperglycemia ma le gaʻosese. O lenei mea e mafua ai le atuatuvale o le oxidative, le tele o le gaosiga o fualaʻau saoloto ma le faʻamaunuʻu o gaʻo. Pericytes, sela e faʻaliliu atu le fiafia i totonu o vaa, oti. Latou te faʻatonutonuina foi le fesuiaiga o le suavai, faʻasaʻo ma faʻalautele capillaries.

E ala mai i le mimitila o capillaries ma pericytes, o le metabolism telefoni feaveaʻi e faia. A maeʻa le faʻatafunaga o le tagata vaʻaia, e amata ona vevela le toto toto ma amata ona oso i luga o isi vaega ole retina. Ua faia se uunaʻiga le lelei, ua faʻaloloa vaʻa ma ua faia ni microaneurysms.

Vaega o le Maʻisuka Retinopathy

O mea taua i le alualu i luma o le faaletonu e aofia ai le vevesi o puipui o capillaries, o foliga mai o microthrombi ma le faʻaogaina o vaʻa toeititi. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e aliali mai i luga o le tupe, o le metabolist transcapillary ua faʻalavelaveina, o le ischemia ma le matelaina o le okesene o tisipenesa toeitiiti tupu.

I le maʻisuka ituaiga 1, pe a faalagolago le tagata ile inisalini, e vave ona tupu le retinopathy. I ia ituaiga o gasegase, o le maʻi e masani lava ona maua i se tulaga ua le amanaiaina. I le ituaiga lona lua (o le insulin-dependent), o suiga ua maua i totonu o le macula, o lona uiga, i le totonugalemu o le retina. E masani lava o se faʻalavelave o le retinopathy o le le mautonu.

O ituaiga autu o le retinopathy:

  1. Faʻaauau le leai. O gasegase o le microscopic, hemorrhages, edema, foci o le faʻaleleia o loʻo faia i le retina. Faʻailoga o le matala (lapotopoto ma le pogisa po o foliga o ni kesi) o loʻo i totonu o le ogatotonu poʻo mea loloto o le retina. O le vevela e vaivai ma faigata, paʻepaʻe poʻo samasama i lanu, ma se itu manino poʻo le paʻu, o loʻo i le ogatotonu. O le tino e le o faʻateleina o loʻo faʻamatalaina e le edema macular. I se taimi muamua, o le vaaiga e le faasolo ina leaga. O le retinopathy e leai se faʻateleina e maua i le maʻisuka faʻatasi ai ma le poto masani.
  2. Preproliferative. O loʻo i ai ni mea faʻapitoa o le tino, o le tele o mea e ese mai le eseesega, faʻapea foʻi ma le lapopoʻa o lapisi.
  3. Faʻaola. Neovascularization o le lipic disks ma isi vaega o le retina, hemophthalmus, foci o mea filogia ua faia. New capillaries e faʻaleagaina, e mafua ai le toe faʻafoʻi o otaota. Masalo o le fausiaina o le vevela vevela ma le toe vavaeina mulimuli ane. Neovascularization o le iris e mafua ai le glaucoma lua. O le faʻatelega o foliga o loʻo faʻaalia i se faʻafitauli matuia o le vaaia.

Ole fesuiaiga mai se mea e le o le faateleina ile fomaʻi e mafai ona tupu i se mataupu o masina i se tagata talavou ei ai le hyperglycemia. O le mafuaʻaga autu o le faʻaitiitia o le gaioiga vaaia o le edema ole laʻau (faaleagaina i le ogatotonu o le retina). O nisi faʻasologa o mea e lamatia ona o le le maua o se vaaiga ona o le afaina o le tino, o le taofiofia o le toe taoto ma le glaucoma.

Le faʻataʻitaʻiga o ata eseese o le retinopathy

Faʻaauau pea le alualu i luma o le retinopathy, e oʻo lava i se tulaga maualuga e mafai ona le mafai ona faʻalavelave. O le faigata o faʻafitauli e faalagolago i le umi o le maʻisuka, glucose ma faʻamaʻi toto. O le retinopathy ua faateleina i le taimi o le maitaga, ona ua sili atu ona faigata le faatumauina o le maualuga o le suka.

Laasaga muamua

  • se faateleina o le numera o faailoilo na i ai i le taimi muamua,
  • faʻateleina faʻalauteleina o vein vein,
  • subordinal and preretinal hemorrhages,
  • hemophthalmus,
  • televave maculopathy,
  • atinaʻe ma faʻataʻitaʻiga i le fuataga,
  • o le papillopathy o le maʻisuka i le fesuisuiai faifai pea o le lipic optic.

I le laasaga o le faʻamuamua, e tatau ona faia se suʻega sili atu ona maeʻa mo faʻamaʻi o le retina. Ua faailoa mai e Ischemia le alualu i luma o le faamai, le vave tele o le fesuiaiga i se fesuiaiga o foliga ma le atinaeina o le neovascularization.

Le faʻataʻitaʻiga o le faʻasologa o le gaioiga

  • neovascularization o le retina poʻo le lipine nerve opic,
  • lapopoʻa tele,
  • ufiufi filo ma ata tifaga.

Faʻafitauli o le retinopathy o le maʻisuka:

  • otaota (faʻapupulaina o le toto mai capillaria faʻatafunaina i nofoaga muamua ma vaega faʻapitoa),
  • tosoina o le manava (faʻafefe mai le vitreous) poʻo le faʻafefeteina, muamua,
  • neovascularization o le iris, lea e faaosofia ai le glaucoma neovascular.

O le tikeri o le faalavelave i le retinopathy e faalagolago tele i luga o le tulaga o le macula. O le vaivai o le gaioiga o galuega vaaia o le uiga lea o le maculopathy ma le siakiina o masini. O se faʻalavelave matuia (e oʻo atu i le tauaso) e mafai ona maua i le gasegase ogaoga, taofiofi vave ma le glaucoma ona o le leovovcularization.

O le maʻi mataʻito o le maʻisuka e tupu mai ona o se faʻataunuʻu poʻo se glaucoma. O le faʻasologa o le maʻisuka e ese mai le vasega faʻapitoa i le alualu i luma (e oʻo atu i ni nai itula i le taimi o le faʻalavelave). O le faapipiiina o tioata o lenei natura e tele ina iloa i teine ​​ma teineiti. E mafai ona e faʻamalolo togafitiga o le maʻisuka, o le siama o le biomicroscopy.

Neovascular glaucoma e tupu mai i le faʻaopoopoga o capillaries ma mea filogia i luga o le iris ma le pito o le pito i luma o mata. O konekarate vaʻaia o fesoʻotaiga vavave, faʻapipiʻi o le goniosynechia ma faʻaosofia le faateleina o le mamafa i le mata. Neovascular glaucoma o se masani masani o le retinopathy e le lelei le togafitia ma e mafai ona mafua ai le tauaso e le mafuatiaina.

Faailoga o le Maʻisuka Retinopathy

O faafitauli o le vaʻai i le maʻisuka e le o vaaia muamua. Seiloga o le aluga o le taimi, e aliali mai ai ni foliga moni, o le mea lea e masani ona iloa ai le retinopathy i le taimi o le faʻateleina. Pe a aafia le tusitusiga i le ogatotonu o le retina, e manino le manino o le vaʻai. E faigata tele i se tagata ona faitau, tusitusi, ituaiga, galue ma ni auiliiliga laiti po o se laina vavalalata.

Faʻamamaga o mata, faʻapupula i luga o vaʻalele i luga o le vaaiga, o le lagona o le veli e aliali mai. Pe a faʻaumatia le foo, o le a le toe vaʻaia, ae o o latou foliga mai o se mafuaʻaga taua lea e faʻafesoʻotaʻi ai se tagata fomai. E masani lava i le faagasologa o le afaina i le tino vevela o le tino, ua faia, aveesea le taofiofia ma le vave ona leiloloa.

Iloiloina o okeni o le faaaliga i le maʻisuka

Mo se taimi umi, o le retinopathy o le maʻisuka e le o iai i soo se auala, e aʻafia ai le siakiina ma le filifilia o togafitiga. Pe a togafitia se tagata e maua i le maʻisuka, e tatau ona faamanino e le fomaʻi le umi ma le ituaiga o le maʻi, le tikeri o le togafitiga o togafitiga, le i ai o faʻafitauli ma isi faʻamaʻi.

Mo le puipuia, e fautuaina ai tagata suʻesuʻe ile fomaʻi mo tagata uma e maua i le maʻisuka. Afai o le suʻesuʻega muamua e leʻi faʻaalia ai faailoga o le retinopathy, e 1-2 suʻesuʻega faʻasolosolo e faʻamatalaina i tausaga taʻitasi. Afai e maua se foliga e le o se meaola, o le suʻega e faia ile 6-8 masina. E tatau ona mataʻituina le faʻapipiʻiina ma le faʻasolosolo o meaola taʻitasi i le 3-4 masina. E manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo pe a suia le togafitiga.

Talu ai o le retinopathy e seasea maua i tamaiti ei lalo ifo o le 10 tausaga le matutua, e suʻeina ile 2-3 tausaga. I le taimi o le maitaga, o suʻega o loʻo faʻaalia i le tai tolu masina, ma i le tulaga o le faʻalavelave, masina taitasi mo le 3 masina.

Se seti o suʻega mo le retinopathy o le maʻisuka:

  • suʻesuʻeina o mea faitino (mafai ai ona iloilo le faʻatinoga o le ogatotonu o le retina),
  • (o le siakiina o suʻesuʻega o le taumatau, o le iloa o vailaau faʻaleagaina, microaneurysms, resinal hemorrhages, vein disformities),
  • biomicroscopy o le pito i tua o le mata ma le tino olaola,
  • siaki (siaki le pito o le potu pito i luma),
  • perimetal (suʻesuʻeina o mea faitino, faʻamaoniga o le faʻaaliga loloto),
  • tonometry (fua o le mamafa o mata).

O faʻamatalaga faaopoopo e uiga i le faagaoioia o le ata vaaia e mafai ona maua i le taimi o le angiography fluorescence o le retina, le suʻesuʻeina o le feusuaʻi, ultrasound, fluorophotometry, electroretinography. Afai e manaʻomia, ia faia suʻesuʻega ole psychophysiological e siaki ai le vaʻai, vaʻaia, fetuunaiga.

Faailoga o le retinopathy e le o maitauina i taimi o suega masani e mafai ona iloa i le taimi o le angiography. E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻesuʻega, o le manaʻoga mo le faʻamalosia o le laser ma le nofoaga e faʻaalia ai ua fuafuaina. E mafai ona faʻamaonia e le angiography le faʻamaʻiina ma mafai ai ona iloilo le faʻaauau o le atinaʻe. Mo le faʻamaoni, o le vaega atoa o le tupe e aveesea.

Vaʻaia togafitiga o vaʻa mata

O togafitiga faasao o le retinopathy o le maʻisuka e manaʻomia e faasaʻo ai le metabolism ma faaitiitia ai maʻi hemocirculatory. Faaaoga vailaau ma togafitiga. E tatau ona e malamalama o vailaau e le mafai ona puipuia pe taofi le toe faʻaleagaina o le maʻisuka. E faʻaaogaina naʻo se faʻaaliga faaopoopo muamua pe a uma le taotoga. O le aotelega o le taunuʻuga e faʻalagolago i le taui o le maʻisuka, faʻasaʻoina o le toto ma le lipid metabolism.

O a fualaau oona e faʻaaoga mo le retinopathy o le maʻisuka:

  • inhibitors of enzymes e liliu angiotensin I i angiotensin II (Lisinopril),
  • faasaʻoina o le lipid metabolism (Lovastatin, Fluvastatin, Simvastatin, Fenofibrat),
  • vailaʻau vasodilator, faʻasalaga (Aspirin, Pentoxifylline),
  • antioxidants (vitamini E, Mexidol, Emoxipine, Histochrome),
  • vailaʻau faʻasaina e pei o antioxidants (lipoic acid, Berlition, Espa-Lipon),
  • angioprotectors (acid ascorbic, rutoside, etamsylate, calcium dobesylate),
  • e faʻaleleia ai le metabolism i le lotoifale (Retinalamin, Mildronate),
  • puipuiga ma togafitiga o le afaina (Prourokinase, Fibrinolysin, Collagenase, Wobenzym),
  • glucocorticoids mo le togafitiga o masini maculopathy (Triamcinolone),
  • angiogenesis blockers mo le faʻavasegaina o le neovascularization (Bevacizumab).

Vaʻaia togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka

Vitrectomy e faʻaaogaina e togafitia ai le tino vitio, retina ma le macular. O lenei metotia e fautuaina mo le edema masani ole macula, lea e mafua ona o le le mautonu. O le Vitrectomy e fesoasoani e faʻaitiitia le hemophthalmus uumi ma le taʻavale. O le taotoga e aofia ai le vaeluaina poʻo le maeʻa maeʻa o le tino vitara ma lona sui i faʻamatalaga faʻamaonia talafeagai.

Vitrectomy ua faia e pei ona fuafuaina, ae mafai foi ona faʻalavelave faʻalavelave i le vaeluaga o le retina poʻo le vave faʻalauteleina o le retinopathy. O faʻamaoniga e aofia ai le le mafai ona faʻaaogaina le faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi faʻaleagaina, faʻafitauli i le tui toto, maʻi mama i le mata mata.

Le sui o le tino vitara, silikoni, emulsions o le fluorocarbon, gaʻo kulimi, faʻaoga saline e faʻaaoga. Latou te le teenaina e le mata, faʻaauau lona foliga masani ma faʻapipiʻi le toe i se tulaga e taofi ai le taofiofi. O le suāuʻu sili ona lelei o le kulimi silima ua amanaʻia, lea e vavalalata ai le malamalama ma e toetoe lava a le afaina ai.

Afai e tumu le vavala i le kesi, o le a vaʻai le tagata ile ufiufi i ona luma i taimi uma e oso ai. A maeʻa ni nai vaiaso, ona faatumuina lea o le vailaau vitre i le sua mai le mata lava ia.

Ophthalmic Diabetes Prevention

Talu ai ona o suiga le lelei mai le maʻisuka e le maalofia, o le suʻesuʻeina o loʻo tumau pea le puipuiga tele o le retinopathy. I le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona e asiasia se fomaʻi masani i le maea ai o le 5 tausaga mai le amataga o le maʻi. O le maʻisuka ituaiga 2 e suʻesuʻeina pe a uma ona faʻamalamalamaina le suʻesuʻega. I le lumanaʻi, e tatau ona e faia suʻesuʻega o le tino i le taimi faatulagaina. O le fomaʻi e suʻesuʻeina le faʻafia ona faia suʻesuʻega mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi pe a uma le suʻesuʻega muamua.

O le togafitiga ma le atoatoa o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma faʻafitauli faʻafefe, e mafai ai ona faʻatuai le atinaʻe o le retinopathy ma taofi ai lona alualu i luma. O le tagata maʻi e tatau ona aʻoaʻo e pulea ia lava, mataʻituina se meaʻai ma masani i aso uma, faʻaali atu ia lava i le malosi faaletino, taofi le ulaula, faʻateleina le tetee. E na o le pau lea o le auala e puipuia ai le tauaso ma le le atoatoa.

Pau lava le auala e puipuia ai le retinopathy o le maʻisuka o le faʻasaʻoina o le gaosiga o le gaʻo. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le toto faʻasaina ma le nephropathy o le maʻisuka. O nei tulaga e tatau ona pulea e le itiiti ifo nai lo le maʻisuka lava ia.

I le masani ai, o le retinopathy o le maʻisuka ua manatu o se faʻalavelave o le hyperglycemia. Ae ui i lea, i tausaga talu ai nei, ua atili ai ona maua e le au atamamai le faaiuga o le retinopathy o le maʻisuka e le o se faʻalavelave, ae o se amataga muamua o le maʻisuka. O lenei mea e mafai ai e oe ona iloa le maʻi i le taimi muamua ma i le taimi e faia ai togafitiga. O togafitiga faʻatalitali ua le o toe mamao ma ua amanaia e matautia, aua o le taimi muamua na faia ai suʻesuʻega pe a oʻo mai faʻamaoniga i le taimi o le alualu i luma o le dystroph.

Tulaga matautia

O le maʻisuka retinopathy e le na o le pau lea o maʻi. O nisi o suʻesuʻega o loʻo faaalia ai pe tusa o le 2025 o se faailoga taua o le a setiina. Sa fautua mai saienitisi e 300 miliona tagata o le a mafatia i le maʻisuka. Ma o lenei 5% o le faitau aofai o tagata o le lalolagi.

Vaega o le maʻisuka

Mo le puipuia o le retinopathy i le maʻisuka malosi mai le tuputupu aʻe vave, e tatau ona e iloa le auala e puipuia ai lenei mea. O lenei mea e manaʻomia ai se malamalama i le auala e galue ai le maʻi. O le autu o le maʻisuka o le faateleina o le maualuga o le suka o le suka. I totonu o se tagata soifua maloloina, o tino o le pancreatic e maua ai le hormone - inisalini. O lenei vailaʻau e faʻafoeina ai metabolic processes ma muamua le suka, protein ma le gaʻo.

I le maʻisuka, e le lava le insulin e maua. O se taunuuga o lenei mea, o soliga e tutupu e le gata i tulaga o le metabolism. Ua toto le suka toto. I lalo o ia tuutuuga, e le mafai ona galue ia sel o le tino masani.

O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le gaʻo o le gaʻololo, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le cholesterol. O lenei vailaʻau e faʻapupula i luga o puipui o le toto toto ma taʻitaʻia ai i ni taunuuga faanoanoa. I le maʻisuka, o mata, fatuga, fatu, mea faitino, ma vaʻa foi i pito i lalo e masani ona mafatia.

O afea e tupu ai le retinopathy i le maʻisuka

5-10 tausaga pe a maeʻa faʻamaʻi muamua o le maʻisuka, e atiae e se tagata le retinopathy o le maʻisuka. Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o lenei mea matautia ua vave ona tupu.O le retinopathy e vave ona atiina ae ma ua faateleina. Afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka ituaiga 2, ona faʻaalia lea o suiga uma i le ogatotonu o le retina. E masani lava ona atiaʻe le maculopathy. E pei lava o se tulafono, o le gasegase ma e oʻo atu ai i se faʻafitauli i le vaʻaiga tutotonu.

Aisea e tupu ai le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻatasi

Ua faailoaina mai nisi o mafuaʻaga autu e mafua ai ona atiaʻe le maʻisuka. O le aloese mai le faateleina o le faʻaleagaina o le faʻamaʻi, e mafai ona taofia le atinaʻeina o le retinopathy. Faatasi ai ma mafuaaga autu:

  1. Mafuaaga
  2. Vaʻaiga faʻasologa.
  3. Pancreatic diseases e mafua ai suiga i siama beta, e pei o le kanesa, pancreatitis, ma isi.
  4. Vailaau faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le mama, faʻamaʻi o le hepatitis, chickenpox, rubella, ma isi. O ia maʻi o se mea e pei o se faʻamalosia mo i latou o loʻo lamatia.
  5. Natu mafatiaga.

E mafai ona maua vave le retinopathy i le taimi lava lena

E le vave mauaina le suʻesuʻeina o le maʻi o le maʻisuka i le maʻisuka, talu ai ona o faʻalavelave faigata e faia i le tino o le maʻi. E masani lava, e le mafai ona iloa le faʻamaʻi pe a uma ona faʻaalia nisi o faʻafitauli. E tusa ai ma fuainumera, o le retinopathy i le maʻisuka ituaiga 1 o loo i ai i le lata i le 99% o tagata gasegase.

O lenei faʻamaʻi o se faʻalavelave ogaoga. O le retinopathy e afaina ai vaʻa o loʻo i totonu o le retina tuusao i totonu o le mata. O faʻafitauli e matauina i le sili atu i le 90% o tagata uma e maua i le maʻisuka. O le mea autu o le maʻi o se faʻafitauli o le tino vaaia ma le faʻaleagaina, ona o le mea e le toe masani ai se tagata. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona tauaso tagata. E mafai ona iloa faailoga muamua o le retinopathy. Mo lenei mea, e tatau ona faia se suʻega maeʻaeʻa e le fomai o tagata.

Maʻisuka Retinopathy: Faʻailoga

O lenei faʻamaʻi e maua mai e aunoa ma ni faʻaaliga manino. I le amataga, e le lagona e le tagata gase faafitauli faafitauli ma e le matauina ai se faaitiitia o lona faigata. O le retinopathy i le maʻi suka e foliga mai naʻo le maea o le afaina o le maʻisuka e tupu i totonu o le mata. I le taimi nei, o le tagata gasegase o loʻo i ai pea le ufiufi ma le paʻepaʻe vaʻai. A maeʻa sina taimi, o le a mou atu nei faailoga.

Ae ui i lea, o le afaina o le gasegase e leʻo iai se siaki mo le maʻi. O se taunuuga o sea soliga, e mafai ona tupu le leai o se vaaiga. O le mea moni, i totonu o le tino vavalalata, e amata ona fai ni maea, lea e mafai ona oʻo atu ai i le taofiofia o le taoto.

E le gata i lea, o loʻo i ai le fesuiaiga o matagaluega tutotonu e nafa ma le mafai e le tagata ona faitau ma matau mea laiti. I ia tulaga, toe foʻi mai le veli i mata. Faitautusi, faia o galuega i autafa, pei o le suʻisuʻi, fusi, ma le faʻalanu, e toetoe lava a le mafai.

Faʻavasegaina o le retinopathy

O le retinopathy o le maʻisuka, o ona uiga o loʻo faʻamatalaina i luga, e tele ituaiga meaʻai. O le faʻavasegaga o lenei faʻamaʻi na faia i le 1992. Na faamaonia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi. O lenei faʻavasegaga e tumau pea. O le retinopathy atonu e:

  1. Le faʻamaina. O se ituaiga o suiga faʻapitoa lea e tupu i le retina. E faʻaalia ai ia lava, e pei o se tulafono, faʻamaʻi, microscopic anerysms, o le foliga o se nofoaga pogisa po o se pito.
  2. Preproliferative. O se tali faapena tutusa i le maʻisuka, o se ata lea e mafai ona vaaia i lalo, o se mea le lelei tele. E i ai a latou meaola ma totoa, o se aofaiga tele o faʻalelei. E masani lava ona i ai lenei soliga, o le tupu mai o se numera tele o le afaina tele.
  3. Faʻaola. I lenei tulaga, o le neovascularization of the disk, lea o loʻo i ai i le nerve opic, ua matauina. I lenei tulaga, ua afaina ai le afaina toto. O se taunuuga, o mea filogia i totonu o le nofoaga faaleagaina. O vaʻa fou na gaosia, e faʻaogalua ma e matua afaina lava puipui. O i latou ia e masani ona mataʻituina le afaina. O vaʻa na faia i le iris o mata e masani ona oʻo atu i le glaucoma lua.

Tulaga o le retinopathy

O le a le retinopathy mo le maʻisuka? O faʻavae o lenei faʻamaʻi e faʻamoemoeina e ala i a latou faʻailoga iloga. E tolu vaitau o le faʻamaʻi:

  1. Faigofie le laasaga. O lenei vaitau o le uiga o le retinopathy e le o le olaola. O le taimi muamua lea o le maʻi. A o faagasolo lenei vaitaimi, e tupu aʻe ai microaneurysms - o nei mea e ese mai le foliga o polo, lea e faia i totonu o tamai vaa o le retina.
  2. Tulaga faʻapitoa. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o loo i ai se poloka o toto toto, lea e talafeagai mo meaai masani a le retina.
  3. Tulaga faigata. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le tele o vaa ua afaina. I le taimi lava e tasi, e le lava le tafe toto i le retina. I lenei laasaga, e maua e le tino ni faailoilo e talafeagai le faia o vaʻa fou e toe faʻafoʻi ai meaʻai masani.

Faʻavaopathy e le o faʻateleina ma faʻateleina

O le retinopathy e le o le olaola i le maʻisuka o le tino o loʻo faamatalaina i le fausia o le anesysm i le ogatotonu. E mafai foi ona tupu i tafatafa o vein lapoa e pasi atu i luga ole laulau o le retina. I lenei tulaga, o loʻo faʻaalia le foci tele i totonu o le vaega tupe. I le avea ai o se tulafono, e iai la latou paʻepaʻe paʻepaʻe po o le samasama, faʻapea foʻi ma le susulu o tuaoi. Faatasi ai ma se maʻi faapea, o le epina epina o loo i le ogatotonu, faapea foi i le ogatotonu o vaʻa tutotonu ma tetele. O lenei mea iloga o le faailoga autu lea o le le toe olaola o le retinopathy i le maʻisuka.

Ae o le tele o ituaiga o faʻamaʻi, o le laasaga lata mai lea o le maʻi. Ona o le mea moni e le o maua e le retina le tele o meaʻai, o vaʻa fou ei ai puipui mataʻutia ma mumu e amata ona fai. E masani ona taʻua i latou e le masani. O ia vaa e tutupu i le retina, ma e aofia ai foi se vaega taua o le vitre o loo i totonu o mata. Latou te le mafai ona vaʻavaʻai i le faʻaaliga, ae sili atu ona pala. O nei mea, e pei o se tulafono, o le toto toto. O se taunuuga o lenei mea, o se faʻafitauli faaletonu e tupu, o loʻo i ai ni aʻafiaga ogaoga. E masani lava, o le maʻi e oʻo atu ai i le faʻapouliuli atoatoa.

Faʻasologa o togafitiga faʻapitoa

O le retinopathy e togafitia i le maʻisuka ituaiga 2 ma le ituaiga suka 1 i le maʻisuka i auala eseese uma lava. I le uma, o latou faailoga e le tutusa. I nisi tulaga, e le mafai ona togafitia le faʻamaʻi atoa e aunoa ma le taotoga. I le avea ai o se tulafono, o le togafitiga o le faamai e faia i se mea faigata. Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina togafitiga, e tatau ona suʻesuʻeina le tagata maʻi e le gata i se fomaʻi, ae faʻapea foi i se endocrinologist. Afai o le faʻamaʻi i le lona lua poʻo le tolu vaevaega, o le a le lava le tagofia o fualaau. I lenei tulaga, e manaʻomia le photocoagulation laser o le retina. O le auala sili lea ona aoga.

Retinopathy i le maʻi suka, o lona uiga e na o le taimi mulimuli lava e mafai ona tupu ai, o se faʻafitauli faigata. O togafitiga e faia ma le tausisia o le togafitiga o le inisalini, faapea foi ma le sauniuniga o meaai lelei mo le maʻi. O le tagata maʻi e faʻasaina le faʻaaogaina tele o gaʻo o manu. E masani lava ona suia i fualaau. E le mafai ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai mai le gaʻo. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, latou te matua afaina lava.

Meaai ma Fualaau

Togafitiga o le retinopathy mo le maʻisuka o se faʻalavelave faigata lea e manaʻomia ai le onosaʻi. Muamua lava, e aoga le faia o se meaai mo le maʻi. E fautuaina e le au poto le taumafaina o meaai e aofia ai lipotropic vaega e aoga mo mata. O le lisi o le maʻi e tatau ona aofia ai le broccoli, blackcurrant, blueberries ma viburnum, pepa vevela ma le suamalie, e tupu mai ai Brussels, kalepa kale. E le gata i lea, o meaai e pei o pateta pateta, oloa gaosi susu, ate, fusi iʻa ma isi mea e tatau ona i ai i le taumafataga.

I le faaopoopo atu i ai, e aoga tele le maua o fualaau. O sauniuniga ole vaega ole B e aoga tele mo se tagata maʻi e maua ile maʻisuka. E mafai ona ave e le gata i totonu, ae faʻapea foʻi ile matua.

O vitamini e pei o E, P ma C ei ai se aafiaga lelei i luga o puipui o toto toto. E i ai a latou puipuiga. O fualaau faʻamaʻi faʻamalosi lelei o Doksi, Ditsinon, Anginin.

Taliaina o vailaʻau e tatau ona faʻatinoina e pei ona faʻamaonia mai e tagata tomai faapitoa. Le togafitiga o le retinopathy i le maʻisuka e le gata o le faʻaaogaina o fualaau. O lenei faʻamaʻi e manaʻomia ai suʻega masani o suʻesuʻega o le tino. E le gata i lea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa suʻega e fuafua ai lou suka toto.

Laʻau faʻatoʻaga mai le fale talavai

O le mea lea, o le retinopathy i le maʻisuka, o ona uiga e sili atu ona faʻailoaina i vaega mulimuli, o se faʻamaʻi e matua faigata lava ona togafitia. I totonu o le fale talavai e mafai ona e faʻatau tapenaga o togalaau. O se lisi lenei o le sili ona aoga:

  1. "Tanakan." O lenei fualaau faasaina e masani lava ona faatonuina. O lenei vailaau e faia mai se laau e pei o le ginkgo biloba. Faʻaaogaina fualaau faasaina i taimi e tolu i le aso, tasi le papa. O le vasega e le itiiti ifo ma le tolu masina.
  2. Neurostrong. O se isi togafitiga aoga. E faia mai i le tele o vaega: laumei, B vitamini, ginkgo biloba ma lecithin. O le fualaau faasaina e mafai ona faʻaleleia ai le toto, e maua ai sela e masani ona faʻaleleia. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le afaina o toto ma toto. Tofia le "Neurostrong" e oʻo atu i le fa taimi i le aso, tasi le papa.
  3. Dibikor. O le retinopathy i le maʻisuka ua maeʻa i luma o se vailaau faasaina. E faʻapefea ona togafitiga se faʻamaʻi ma se fofo faʻapitoa? Faʻamatala le fualaau faasaina i le afa gram e oo i le lua taimi i le aso. Faʻaaoga le fualaau faasaina e tatau ona tusa ma le 20 minute aʻo leʻi faia le taeao ma le afiafi. O le vasega e 6 masina. E mafai e le mea faigaluega ona faʻaleleia le metabolism ma saturate selu i mea aoga.

Paʻu ma le maʻi

Retinopathy i le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o togafitiga faʻaleagaga ua faʻatagaina, e mafai ona mafua ai ni taunuuga matuia. O isi vailaau faʻaaoga e masani ona faʻaaoga e puipuia ai maʻi. Afai e le o faʻaalia pe o le maʻi o loʻo i ai i se laasaga muamua, ona mafai lea ona e faʻataʻitaʻi fualaau o aloe.

O lenei mea totino ei ai tulaga taua ma faʻaaoga e togafitia ai le tele o faafitauli. Ina ia saunia se vailaʻau, e manaʻomia le aloe, o ona tausaga e le sili atu i le tolu tausaga. O le laau e tatau ona suʻesuʻeina ma le totoa ma filifili ni laʻau maloloina ma laʻau. E tatau ona mulumulu lelei ona afifiina lea i pepa. Sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le paʻu. O mea e maua mai ai meaʻai e tatau ona faia mo sina taimi ile pito i lalo o le pusaaisa. Ina ia sili atu le sao, o le a alu pe a ma le 12 aso. A maeʻa lena, e mafai ona nutimomoia laulaau aloe. Ina ia faia lenei mea, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se mea e fai ai meaʻai poo se mea e faʻaleleia.

O le taunuuga o le masini e tatau ona togi i le gau. E tatau ona fufulu le sua e faʻaaoga ai se laʻau manogi lelei, ona tuʻu lea i luga o se afi ma aumai i se vevela. O le mea na tupu e tatau ona kuka mo le tolu minute.

Teu le vai ua maeʻa mo se taimi umi. O le fualaau faasaina e vave ona vave ona le toe maua ana meatotino. O le mea lea, e sili atu le kuka i lenei auala ao le i taliaina. E tatau ona e togi sau ole tolu i le aso mo le sipuni i le afa itula ao le i taumafa. Ma le isi, e mafai ona totoina le vailaʻau i mata. E tatau ona e faia lenei mea i le po. O nai mataua o le a lava. Aepeitaʻi, pe a faʻapipiʻi e tatau ona faʻaeteete. O le faia o ia togafitiga e naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi aoga.

Infusions ma sua

E faʻapefea ona aveese le retinopathy mo le maʻisuka? Togafitiga ma togafitiga faa-aganuu e masani lava ona faatonuina ina ia faatumauina le tulaga o le maʻi, faapea foi ma le puipuiga. Afai o le faʻamaʻi i le taimi muamua, ona mafai lea e na vailaʻau ona taofia lona atinaʻe atili. I isi vailaʻau, e faʻaaoga ai le tele o infusions o laau.

Tasi fualaau faʻamaonia o le kalena e faavae. Ina ia saunia, e tatau ona e fugalaau fugalaau o lenei laau ma sasaa vai vevela. O le afa o le lita o vai faʻamamaina e manaʻomia ai ni teaseti se tolu o mea faʻapitoa. O se atigipusa o le mutia e tatau ona afifi ma faʻamalosi mo le tolu itula. O le tino maeʻa ua maeʻa maeʻa. Ave fua calendula e oʻo i le fa taimi i le aso mo le ½ ipu. O le isi vailaau e tasi e mafai ona faʻaaoga e faʻatupu ai mata.

O se faʻavae e faʻavae i luga o laumei laititi ei ai foi sona aafiaga lelei. Ina ia saunia lenei fualaau faasaina, e tatau ona sasaa se sipuni sipuni o vine i se ipu vai inu. Faʻaauau i luga o fualaau faasaina mo le itula. O le oloa maeʻa e tatau ona onā i le aso.

O vine mai vine eseese e aoga foi. I le uma, o loʻo aofia ai le tele o vaega aoga. E mafai ona e faʻaaogaina se vai inu mai le lingonberries e faʻafetaui ai le retinopathy i le maʻisuka. E taua le iloa o le faʻaaogaina i aso taitasi o lea suavai e fesoasoani e foia ai le carotenopathy i le taimi muamua.

Faʻafiafiaina le aoina

Ina ia faʻaitiitia le retinopathy i le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaoga totogifuapauina eseese. Afai e manaʻomia, o se meafaigaluega e mafai ona saunia tutoatasi. O se tasi lea o fualaʻau lelei mo isi vailaʻau.

Mo tapenapenaga o le a e manaʻomia: faʻataʻapaʻaina aʻa, laʻau tipi, faʻapea foʻi le paʻu o le ulu, launiu pi, kulupou, bearry, nettle, walnut, birch ma mint leaves. O vaega e tatau ona faia i tutusa tutusa. I totonu o se atigipusa loloto, faʻapipiʻi mea uma o le aoina, ona faʻafefiloi ai lea. O se sipuni sipuni o le faʻafefiloi e tatau ona faʻaigisi i le afa lita o vai inu. O le fualaau faasaina e tatau ona tuʻuina mo le itula. A maeʻa lena mea, e tatau ona e vaʻaia. Faʻaaoga lenei aofaʻi e tatau ona avea ma se afa tioata, sili aʻo leʻi 'ai. O le vasega e le itiiti ifo i le 3 masina. O le a aoga pe a faʻaaoga le oloa e aunoa ma se malologa. O lenei ua e iloa le retinopathy o loʻo i ai tagata mamaʻi i le maʻisuka. Aua neʻi galo o soʻo se togafitiga faʻatasi ai ma auala faʻaleaganuʻu e le tatau ona faʻatinoina e aunoa ma se fautuaga faʻapitoa. A leai, e na o le leaga lava e mafai ai.

Tuua Lau Faamatalaga