E mafai ona ou oti mai pancreatic pancreatitis?

O le pancreatitis o se mea e le lelei. Faʻaalia i le pancreas. E mafai ona tupu le maʻi mo le 6-7 masina pe sili atu. O le faʻamaʻi e mafai ona tumau pea i na mataupu pe a faʻaumatia ia mafuaʻaga na aliali mai ai.

O le mafuaʻaga o le faamai o le taofia lea o le fualaau oona ma le atinaʻeina o le paʻu, fatuga o le cystic, poʻo maa mai le gallbladder.

O se taunuuga o le poloka o le taʻavale, o le tafega o le manava faʻanatura e aofia ai enzymes digestive i totonu ole tootoo laiti ua taofi.

A maeʻa sina taimi, ona amata lea ona i ai se aafiaga le lelei o le mauaina o enzymes i luga o le telefoni feaveaʻi o le okeni. Faʻaogaina o oe lava i le pancreas. O lenei solia ua taʻua o le pancreatosis.

O le pancreatosis i tagata e oʻo atu ai i le ogaoga o faʻalavelave e afaina i le foliga mai o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

O le alualu i luma o lenei faagasologa e tau atu ai i le mea moni e faapea, o vaega o le fualaau suamalie na gaosia e le uʻamea e le gata ina e iloa ai le fusi o le okeni, ae faapena foi toto toto latalata ane. O sea atinaʻe o le faʻamaʻi e mafai ona afua ai se taunuuga leaga.

E oti i latou mai pancreatitis? O le soifuaga mai le taimi nei ua matua faateleina. Fuainumera Faamauina e faapea? pe a ma le 40% o mataupu uma o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi mo tagata mamaʻi.

E le gata i lea, o le tulaga o le soifua maloloina e tutusa uma i alii ma tamaitai maʻi. O le tele o taimi, o le maliu e tupu i le vaiaso muamua o se faʻavavega o le faʻamaʻi. Aemaise lava le faateleina o le ono mafai ona oti pe afai e atiaʻe e se tagata se ituaiga o pancreatiti o le paluga poo le hemorrha.

O nei ituaiga o faʻamaʻi e ogatasi ma le faʻafuaseʻi o suiga o le pathological i totonu o le tino o le pancreas. O le mea lea, i faailoga muamua o le atinaʻeina o se maʻi, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi, o le a aloese ai mai le lamatiaga faaletino i tagata.

O ituaiga autu o faʻamaʻi e tusa ai ma faʻavasegaga faʻaonapo nei

O le Pancreatitis e malamalama lelei o se faʻalavelave atoa o le faʻaleagaina o le tino e eseese i latou lava, faʻatasi ai ma le gaioiga o galuega a le pancreas.

Eseese ituaiga o faamai ua vaevaeina i eseesega o maʻi, e fuafua i le natura o le faaleagaina o le okeni, e faalagolago i le faagasologa o le faamai, faapea foi i le vaega o le alualu i luma o le faamai.

Fuafuaina le ituaiga o maʻi ua fuafuaina i le taimi o le siakiina o maʻi.

O le faʻavaeina o le tino e faalagolago i le vasega e aofia ai ituaiga o togafitiga nei:

  1. Faasoa.
  2. Faʻafeiloaʻi malosi.
  3. Taimi
  4. Vaʻavaʻaia o se foliga masani.

Faʻalagolago i le natura o le liona, o mamanu nei e iloga:

  • fufula,
  • faʻaleagaina, o le pancreatonecrosis,
  • tamai faʻalauiloa
  • i le ogatotonu
  • fofo lautele,
  • aofaʻi-subtotal, lea o le faʻasolosolo tutusa o vaega uma o le tino o le gland,

Faʻalagolago i le alualu i luma o le faamai, o vaega nei o le faamai ua iloga:

  1. Enzymatic - e oʻo atu i le 5 aso muamua.
  2. Faʻaauau, e amata i le 6 aso ma e oʻo i le 14.
  3. Sequestration - amata i le 15 aso.

O le vaega mulimuli o le alualu i luma o le faamai o le muamua lea, e amata i le afa tausaga talu ona amata le atinaeina o togafitiga.

O faailoga autu o pancreatitis

O le gasegase ma le chronic pancreatitis i le taimi o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo i ai faʻaalia tutusa.

O le eseesega tele i le va o nei fomaʻi o le faamai o le i ai lea i se ituaiga masani, o le foliga mai o uiga iloga e le tupu malosi, ae o le mea e foliga mai e sili atu le umi nai lo le gaogao.

O le faailoga muamua o togafitiga o tiga.

I le faaopoopo atu i tiga i tagata, o loʻo iai:

  • vili
  • lagona o le gaioiga
  • oso i le toto maualuga,

Faʻaauau le alualu i luma o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le mea moni e faapea o le tiga na aliali mai i le vaega o le pancreas, e faasolosolo lava e salalau atu i le manava atoa ma lalo ifo o le fata.

O le tele o taimi, o le pancreatitis o loʻo o faatasi ma le tupuga o paga paroxysmal, o le uiga o le tino o le maʻi.

I le tulaga o le tino pancreatitis, o le tiga e mafai ona afua ai se tiga i se maʻi. O lenei tulaga o se tagata e mafai ona faʻaosoina ai se faʻalavelave matautia.

E le gata i lea, faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o le tagata maʻi e iai isi faailoga o se soliga.

O nei faailoga e:

  1. Cyanosis.
  2. Pallor o le paʻu.
  3. Lanu samasama o le paʻu.

I lena tulaga, afai o le faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻavaeina o le folenus purulenti, ona oʻo ai lea i luga o le vevela le malosi ole maʻi.

I nisi o tulaga, pe a tupu le fulafula o le meaʻai, e mafai ona faaitiitia le vevela o le tino o le tagata. E tatau i se tagata ona gauai faapitoa atu i lenei tulaga o le tino.

Faʻamatalaga o pancreatitis

Aʻo faʻataʻitaʻiina faʻamaʻi, o auala eseese e faʻaaogaina e iloa ai togafitiga.

Aʻo faia se suʻega lautele o le toto, o le faateleina o le ESR e maua, o le numera o leukocytes i le toto e faateleina, e faaopoopo atu i lenei mea, o isi faʻamaoniga o le i ai o se faʻalavelave le lelei i le tino o loʻo maʻi. Ua faia se suega o le kulukose faaopoopo.

O se suʻega ole toto e mafai ai ona e fuafua le tikeri o le gaoioiga a le amylase, trypsin ma isi enzymes e maua mai i le pancreas.

O se suʻega urine e mafai ai e oe ona iloa le i ai o se faʻafitauli o le tino i totonu o le tino.

O se auiliiliga o feces e mafai ai ona iloa le i ai o toega e leʻi faʻaaogaina ma le aofia ai o gaʻo i totonu ia i latou, lea e faʻaalia ai le soliga o le faʻaogaina o le gaʻo.

O le faʻaaogaina o le ultrasound o le tino o le tino e faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi i le gland ma se suiga i lona fausaga ma lona telē.

E le gata i lea, pe afai e tatau ai, o le fomaʻi o loʻo faatonuina le suʻega nei e faamanino ai le faʻamaonia:

  • fomaʻi faʻamaʻi
  • esophagogastroduodenoscopy,
  • Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy.

O le filifiliga o le metotia o le togafitiga e faia e le fomaʻi i le maea ai o se suʻega atoa o le tino ma maua ai iuga o le suʻega.

O vaega autu o le tino o le togafitiga

O le tulaga aupito sili ona matautia o le maʻi o se gasegase.

Mo le foliga laititi, o le tupuga o tiga i le itu o le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium e uiga. O ia tiga e tupu i le tulaga o le faaleagaina o vaega taitasi o le gland.

I le tulaga o le salalau atu o le faʻaleagaina o le tino i le tino o le tino, o loʻo i ai se fusi faʻamaʻi tiga e mafai ona mafua ai le tiga i se tagata.

I le faʻaopoopoga, o lenei ituaiga o togafitiga e faʻaalia e:

  • o le foliga mai o le mago i totonu o le ooto,
  • faʻavae
  • tele o taotoga
  • faanatinati masani e vomiti,

Afai e le o ave fuaina taimi talafeagai, o le a amata le alualu i luma vave o le maʻi, ma o le maʻi o le maʻi ua matua leaga lava.

Pe a maʻi le tagata maʻi, o loʻo iai lona faʻalauteleina o le fatu ma le faateleina o le vevela o le tino. O le vevela o le tino e tulaʻi ona o le televave o le alualu i luma ole faagasologa o le inflammatory i totonu o masini o le pancreas.

I le suʻesuʻega a le tagata maʻi, o loʻo maʻi le maʻi, faʻaopopo i lenei mea, o faʻailoga uma o paʻu o le intestinal e iloa.

E le gata i lea, o le faaitiitia o le mamafa, o le foliga mai o le manava manava ma le paʻu o le paʻu e taua. I le faagasologa o le faʻamaʻi i le laulaufaiva o le tagata maʻi, ua aliali mai ai se maa tele.

O le gase o le pancreatiti e mafua ai le fausia o le fofo o le necrotic i totonu o fusi o le gland. O le a se mea e mafai ona faʻaosofia ai le faʻafuaseʻi o loimata e faʻalautele ai le tulaga faigata o le maʻi. I le puipuia o se taunuuga e mafai ona afaina, e na o le mafai lava ona faia ni fua talafeagai i se taimi talafeagai e taulai i le faamautuina o le tulaga o le tagata ma aveese ai mafuaaga na mafua ai le amataina o togafitiga.

O le atinaʻeina o togafitiga e mafua mai i se manua matuia

O se taunuuga o le manuʻa, e mafai ona maua ai le loimata po o le vaeluaina o le okeni, naʻo se uila e mafai ona oso i se tulaga, lea sa i ai i totonu o le tino o le okeni mo se taimi umi. O se taunuuga o le vevesi, o le enzymes na gaosia e le gland e amata ona faʻaumatia ai le tino o le okeni sago. I le tulaga o se manua, e matua faigata lava ona faʻapipiʻi le gau o le tino.

O le tuiina o se gland faaleagaina o se gasegase faanatinati. O le nofoaga o le gland e maua ai le puipuia lelei mai aʻafiaga mai fafo.

O le tino e puipuia e maso o le manava, tino o le tino. O le vavae, tua o tua ma fatuga maso.

O le mafuaaga autu mo le tatalaina o manua o le aʻafia ai o manuʻa i ni mea manua mataʻutia, faapea foi ma se taunuuga o manua fana. A maua se manua, vevela thrombosis e faʻataʻamilo i le okeni, ma o le gland tissues e lūlū, ma o le thrombosis e vave tupu vave ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le necrosis.

Afai e afaina le ulu ma le tino, o le siʻu e le afaina, talu ai o lenei vaega o le okeni ei ai le toto maualalo.

Faʻatasi ai ma le manua o le gland, o se faʻalavelave mataʻutia i le setete o le soifua maloloina e tupu, o le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le atinaʻeina o le tino pancreatite e le o le tua o le manua.

I le tulaga o le faʻamavae atoa o le okeni, o le faʻaaogaina o le tino autu e toetoe lava a le mafai.

E mafai ona maliu mai pancreatitis?

Ina ia malamalama, e mafai ona oti le tagata i le mea e iloa ai le pancreatosis i le tino, e tatau i se tasi ona malamalama pe faapefea ona ese le eseesega o le tino mai le ituaiga masani.

O le tino o le maʻi e vave ona tupu. I le faagasologa o le faʻamaʻi, o ana lava enzymes digestive amata ona afaina ai le okeni. Afai ole togafitiga e le amataina pe a uma ona aliali muamua faailoga muamua, ona mate lea o le oti mai le pancreas.

O le faʻaalia o uluaʻi faʻamaoniga o le faamai e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi; i lenei tulaga, e faʻasaina le ola o le tagata lava ia.

O le gasegase o le faʻamaʻi e ogatasi ma foliga vaaia o suiga i totonu o fusi o le okeni, lea e maua ai se amio e le mafai ona faʻafitia ma e oʻo atu ai i le oti.

O le ituaiga masani o le faʻamaʻi e ese mai i se foliga laititi i se auala e sili atu le malie, atinaʻe i luga o se vaitaimi uumi. I le faʻagasologa o le alualu i luma o togafitiga, o suiga faʻavaitaimi i faʻamagaloga ma faʻavavega e tutupu i le faagasologa o le faʻamaʻi.

O lenei ituaiga o togafitiga e sili atu ona faigofie i tagata e silia i le 40 tausaga.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o le pancreatitis chronic o se uiga le talafeagai i le soifua maloloina o tagata. O le tele o taimi, pe a faʻaleleia le tino, e tusia e le tagata maʻi le teenaina ma faʻalavelaveina le togafitiga, ma toe amata mai i se isi tulaga faigata. O lenei tulaga e le tatau ona faatagaina, talu ai o le pancreatitis mai se foliga lapopoa e avea ma se mea e le masani ai.

O se ituaiga masani o le faamai e mafai ona afua ai foliga vaaia o faafitauli nei i le tino:

  • gland abscess
  • pancreatic necrosis,
  • le faʻavaeina o se uila leaga
  • pancreatogenic ascites,
  • afaina o le tino,
  • maʻisuka malosi.

O suiga o fale e tutupu i totonu o le tino o se okeni e le gata ina solia ai le exocrine, ae faapea foi i le endocrin gland function. O le le atoatoa o le inisalini e tupu i totonu o le tino, lea e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto ma le alualu i luma mulimuli ane o le maʻisuka.

O nei faʻalavelave e mafai ona mafua ai se faʻaleagaga.

Mafuaaga o le soifua maualuga o le tagata maʻi

O tamaʻitaʻi ma alii e tutusa lava le oti mai le pancreatitis.

O le tele o taimi, o le amataga o le oti o loʻo matauina i le vaiaso muamua o le atinaʻeina o le tino o le maʻi.

I se tulaga faʻapea, o fomaʻi e suʻesuʻeina se faʻafano poʻo le faʻafefiloi o le faʻamaʻi. O le alualu i luma o togafitiga e o faatasi ma suiga i le pancreas, lea e ono mafua ai le maliu o le maʻi.

O taunuʻuga leaga e tupu i mataupu nei:

  1. I le tulaga o le faʻaalia o le tele o suiga i le fausaga o lipine ma okeni.
  2. Faʻatasi ai ma le faʻatupuina o le faʻalauiloaina ma le faʻavaeina o le foceni.
  3. Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o meaʻai i le foci.

I tulaga o loʻo i luga, o le taimi e oti ai e fuafua mai le tele o itula i ni nai aso.

I se tulaga e le masani ai, o le tagata soifua maʻi i se tulaga faapena e mafai ona fuafuaina e pei o se masina.

E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o faʻamalosi o le pancreatic o loʻo i totonu o le sua o le pancreas, e le maua ai se auala i totonu o le lumen o le duodenum, ua faʻaaogaina i totonu o masini o le pancreas ma faʻaogaina ai le tino o le okeni.

O le faʻaleaina e le tagata ia te ia lava e taʻitaʻi atu ai i le tino o le necrosis. O le oti mai le pancreas e mafai ona tupu ona o le tapunia o le pipisi o le pancreatic conduct.

O se taunuuga faanoanoa e faatalitali i le tagata maʻi pe a tupu se suiga i le telefoni feaveai ma le tino o le okeni; ma le faaopoopo atu, e mafai e le oti ona maua se tagata ona o se faaletonu o le pancreatic lea e mafai ona tupu i luga o le upega tafailagi o ona masini.

I le tulaga o le faʻaaogaina o le ava malosi, o se tagata matua e atiaʻe le piapreatitis. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e masani ona oʻo atu ai i le oti. O le ava malosi e faaleagaina ai suauu o le glandular o le okeni, lea e faaosofia ai le atinaʻeina o le pancreatic necrosis.

O le ata o le faʻamaʻi e faʻaali mai faʻafuaseʻi lava i le tupuga o le tiga o le fusi i le vaega o le pancreas, mafua mai i le mumū o le tino.

O le faʻataʻitaʻiga mo le tupu mai o le ava pancreatitis e le lelei. I le tulaga o se gasegase o le faamai, o le taunuuga e faalagolago i le ogaoga o le faamaʻi ma le maualuga o le faaleagaina o le okeni.

O le puipuia o lenei ituaiga o maʻi o le teena atoatoa o le ava malosi, tapaa ma le faʻaaoga lelei o meaʻai. A faʻaaogaina le togafitiga o togafitiga, o le tulaga e ono faaleagaina ai le gaʻo ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e matua faateleina.

O le suʻesuʻega ma faʻafitauli o pancreatitis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga