Faʻasologa o Carbohydrate - Monosaccharides, Disaccharides ma Polysaccharides

Carbohydrates (suka, saccharides) - vailaʻau faʻasaina e aofia ai le carbonyl group ma le tele o vaega hydroxyl. O le igoa o le vasega o le tuufaatasiga e sau mai upu "carbon hydrates", na uluai fautuaina e C. Schmidt i le 1844. O le foliga mai o lenei igoa e mafua mai i le mea moni e faapea, o le muamua o mea taʻavale gaosia i le saienisi o loʻo faʻamatalaina i le fuainumera tele Cx(H2O)ye pei o le carbon and mixed water.

O gaʻo kulimi o se vaega taua o sulu ma masini o mea ola ola uma o le meaola ma meaola o manu, ma faʻatulagaina (i le mamafa) le tele o mea faʻalenologia i le lalolagi. O le punavai o meaʻai mo meaola ola uma o le gaosiga o le photosynthesis na faia e laau totō.

Ua vaevaeina gaʻo monosaccharides, oligosaccharides ma polysaccharides.i

Monosaccharides (o vailaʻau faʻamalosi) o sui pito sili ia ona faigofie o gaʻo gaʻo ma e le faʻapalapalaina i totonu o mea faʻapitoa i le taimi o le vai. Monosaccharides o le sili ona vave ma sili ona maualuga le punavai o le malosi mo gaioiga e tutupu i totonu o le masini. O le monosaccharides e vave faʻafefiloi i le carbon dioxide ma le vai, aʻo faʻamalosia ma gaʻo o loʻo faʻamautuina i oloa lava e tasi e ala i se faasologa o faiga faʻalavelave faigata. O Monosaccharides ei ai se tofo suamalie ma o lea ua taua ai i latou o "sugars".

Oligosaccharides - faʻalavelave faʻalavelave ua fausia mai le tele (mai le 2 i le 10) toega o monosaccharide. O le faʻamalosi (oligosaccharides), e pei o monosaccharides, ua i ai se tofo suamalie ma o lea ua taʻua ai i latou "sugars".

Polysaccharides - tuufaatasiga mamafa o le mamafa o le moleculate - polymers na faia mai le tele o monosaccharides. Ua vaevaeina i latou digestible (suauu, glycogen) ma leai-digestible (fiber dietary - fiber, hemicellulose, mea pectin) i le gastrointestinal tract. O Polysaccharides e leai se tofo suamalie.

Monosaccharides ua vavaeina e tusa ai ma uiga e lua:
• le natura o le carbonyl group,
• uumi uila afi.

Monosaccharides o loʻo aofia ai le aldehyde vaega ua valaʻauina aldoses, ketone vaega (masani i le tulaga 2) - ketoses (suffix -o le uiga lelei mo igoa o monosaccharides uma: glucose, galactose, fructose). O le fausaga o aldoses ma le kososis i se tulaga masani e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo.

E fuafua i le umi o le filifili carbon (3-10 atom), o le monosaccharides ua vaevaeina i ni mea, tetrose, pentoses, hexoses, heptoses, etc. O pentoses ma hexoses e sili ona taatele.

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:Aoao e aoao, aua le aoaoina! 10059 - | 7725 - pe faitau uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

Faʻavasegaga

| faasaʻo tulafono

O mea uma e gaosia ai gaʻo e aofia ai '' unite '' ese 'eseʻese, lea e sili atu ona lelei. E tusa ai ma lo latou gafatia e faʻavaivai i monomers, e vaevaeina ai gaʻo i ni vaega se lua: faigofie ma faigata. O gasegase ei ai le tasi le iunite e taʻua o monosaccharides, e lua iunite e le faʻasalaga, e lua i le sefulu iunite o oligosaccharides, ma sili atu ma le sefulu o polysaccharides. Monosaccharides vave faʻapupulaina le toto suka ma maua ai se faasinomaga maualuga, o lea ua taʻua ai foi i latou o gaʻo vailaau vave. E faigofie ona fofo i totonu o le vai ma faʻapipiʻi i laau lanu meamata. Carbohydrates e aofia ai le 3 pe sili atu iunite e taua o le faigata. O mea taumafa mauʻoa i gaʻo vailaʻau faʻateleina le maualuga o le kulūkose ma e maualalo le faʻasologa o fuainumera, o le mafuaʻaga lea ua taua ai foi latou o le gaʻo gaʻo. O gasegase faʻalavelave o oloa ia o le polycondensation o sugars faigofie (monosaccharides) ma, e le pei o ni mea faigofie, e mafai ona suavai i monomers i le taimi o le faʻavaivai e faʻavae ai le fiaselau ma le fia afe o molecasi mosaccharide.

Glucose ring structure

A maua e le kulukose mole sekone ono, e 50 pasene le avanoa e muamua ai le carbon eletrol i lalo ole vaalele o le mama.

O le kulukose fulufulu atonu e iai lua nofoaga eseese o le vaega hydroxyl (-OH) faataamilo i le carbon anomeric (carbon No. 1, lea e avea ma mea tutusa i le faagasologa o le taina o le mama, nofoaga autu).

Afai o le vaega hydroxyl e maualalo ifo nai lo le carbon No. 1 i le suka, ona latou fai mai lea ua i ai i le tulaga alpha (α) ma afai oi luga o le vaalele, latou te fai mai o loʻo i ai i le tulaga beta (β) .

Isi fesoʻotaʻiga

O isi monosaccharide ope. E mafai ona latou natura ma vaeluaina.

Galactose e masani lava. E maua foi i meaʻai, ae e le tupu i lona mama. Galactose o le taunuuga o le gasegase o le lactose. O lona autu autu o le susu.

O isi monosaccharides natura o le tabose, deoxyribose ma le mannose.

E i ai foʻi ituaiga o meaola suamalie, lea e faʻaaogaina ai tekinolosi tau alamanuia.

O nei mea e maua i meaai ma ulu i le tino o le tagata:

O nei vaega taitasi e eseese i ona foliga ma galuega tauave.

Faʻalavelave ma faʻaaoga

O le isi ituaiga o gaʻo o le gaʻololosi e le faʻasalalau. E taua i latou o mea faigata. O le iʻuga o le suavai, e lua ni molecosa monosaccharide e faia mai ia i latou.

O lenei ituaiga o carbohydrate ei ai mea nei:

  • faigata
  • solimility i le vai
  • vaivai le faʻaleagaina i totonu o vailaʻau faʻamalosi,
  • suamalie suamalie
  • lanu - mai papae i le enaena.

O mea autu o le kemikal o le faʻafefeteina, o le gasegase o le suavai (ua faʻamavaeina sootaga o le glycosidic ma ua faia ai monosaccharides) ma le faʻasalaga (ua faia polysaccharides).

E lua ituaiga o mea na tuufaatasia:

  1. Faʻafouina. O latou uiga o le i ai o se vaega o le semi-acetal hydroxyl saoloto. Ona o lea mea, o ia mea ua faaitiitia ai meatotino. O lenei vaega o meaola 'oloʻo aofia ai cellobiose, maltose ma lactose.
  2. Le toe faaleleia. E le mafai e nei faʻalapotopotoga ona faʻaitiitia, aua e leai se vaega semi-acetal hydroxyl. O mea e sili ona lauiloa o lenei ituaiga o le suauu ma le sola.

O nei faʻalapotopotoga ua salalau i le natura. E mafai ona mauaina uma i se tulaga e leai se totogi ma se vaega o isi mea tuufaatasia. O faʻasalaga o se punavai o le malosi, talu ai o le kulukose e mafua mai ia i latou i le taimi o le vai.

Lactose e taua tele mo tamaiti, aua o le vaega autu o meaai pepe. O isi gaioiga o gaʻo eleʻele o lenei ituaiga o le faʻavae, talu ai o latou o se vaega o le cellulose, lea e talafeagai mo le fausiaina o masini vailaʻau.

Uiga ma foliga o polysaccharides

O le isi ituaiga o meaʻai o le polysaccharides. O le ituaiga tele lea o fesoʻotaʻiga. E aofia ai le tele o monosaccharides (o le mea autu o le kulukose). I totonu o le gastrointestinal tract, o polysaccharides e le o aʻafia - o lo latou faʻasologa o loʻo faʻataunuʻuina i taimi uma.

O foliga o nei mea e aofia ai:

  • le faʻavaivai (poʻo le mativa vaivai) i le vai,
  • lanu samasama (pe leai lanu)
  • latou te le manogi
  • toetoe o i latou uma e le oona (o nisi e tofo suamalie).

O mea faʻainisinia o nei vailaau e aofia ai le gasegase, lea e faia i lalo o le malosi o le gaioiga. O le taunuuga o le tali atu o le faʻavaeina o le tino i elemene faʻatulagaina - monosaccharides.

O le isi meatotino o le fausia lea o mea e maua. O Polysaccharides e mafai ona tali atu i meaʻai.

O oloa na fausia i le taimi o nei gaioiga e matua ese lava. O mea nei o acetates, sulfates, esters, phosphates, etc.

Vitio faaleaoaoga i luga o galuega ma le faʻavasegaga o gaʻo:

O nei mea e taua mo le atoatoaga o le gaioioiga o le tino atoa ma sosoʻo taʻitasi. Latou te tuʻuina atu le tino i le malosi, auai i le fatuina o sela, puipuiga o totoga i totonu mai mea leaga ma aʻafiaga leaga. Latou te faia foi le vaega o mea faasao e manaomia e manu ma laau i le taimi o se vaitaimi faigata.

Oligosaccharides

O Oligosaccharides o suga e aofia ai lua ma le tolu sugars faigofie e fusia faʻatasi i felagolagomaʻi glycoside.

O pepa Glycoside e mafai ona avea ma le alphafaʻetaʻi poʻo le peta.

O faʻataʻitaʻiga o teteʻe sili ona taua,

1) Maltose (maltose) - e aofia ai molelaʻau e lua α-glucose faia faatasi 1-4-glycosidic bond. Maltose e mafai ona maua i fatu o loʻo faʻaaogaina i le gaosiga o le pia.
2) Sucrose - aofia ai α - glucose ma α - fructose ma 1-2 - fesoʻotaʻi glycosidic i le va oi latou. O se faʻataʻitaʻiga o le suauu o le gaʻo maualuga.
3) Lactose (lactose) - aofia ai α - glucose ma α - galactose. Lactose e masani ona maua i le susu.

Polysaccharides

Polysaccharides o monosaccharide polymers e aofia ai mai le selau ma le afe afe vaega ole monosaccharidena faʻapipiʻiina faʻatasi e ni fusi gutu.

O nisi polysaccharides e aofia ai filifili saʻo ma o isi e faʻalauteleina. O faʻataʻitaʻiga autu o polysaccharides o le malo, glycogen, cellulose ma chitin.

Pule (maso) o se ituaiga o suka ua teuina e laau ma e aofia ai amyloses ma amylopectin o loʻo i ai gulcose polymers.

O le malo e aofia ai monomers glucose, lea e fesoʻotaʻi i le f 1-4 1-4 poo le 1-6 glycosidic. O fuainumera 1-4 ma le 1-6 e faasino i le numera o le carbon carbon i totonu o monomers e fesoʻotaʻi ai.

O Amylose o le maso e faia i filifili e le faʻaaogaina o monomers glucose (naʻo le α 1-4 seʻi), ao amylopectin o se polysaccharide faʻalautele (o le 1-6 μsite i matagaluega).

Glycogen (glycogen) o se ituaiga o teuina o le kulukose i tagata ma isi vetebrates ma e aofia ai monomers glucose.

Cellulose O le tino o le polysaccharide o laau uma ma o le vaega taua i puipui o le tino.

Cellulose o se polymer β-glucose e le motusia o loʻo faʻapipiʻiina i le 1-4 glycosidic bonds.

Soʻo se lua monomer lua i totonu o le cellulose e liliu i lalo ma o le monomers o loʻo tumu lelei i filifili uumi umi. O lenei mea e maua ai le cellulose lona malosi ma le maualuga o le malosi o fefaatauaiga, lea e taua tele mo suauu toto.

E ui lava e le mafai ona faʻaumatia le fusi i totonu o le cellulose e fomaʻi oona, e pei o povi, koalas, pafalo ma solofanua e mafai ona faʻaogaina mea totino o loʻo maua i le fiber ma faʻaaogaina e avea o se meaʻai e faʻaaoga ai fualaau faʻapitoa i totonu o latou manava.

O loʻo i ai se polymer-like-polymer o loʻo i totonu o le faʻamaʻi exoskeleton o iniseti, crustaceans.

O lenei polymer ua lauiloa chitin lea o se polysaccharide e aofia ai le vevela. E aofia ai vaega ole N-acetyl-β-d-glucosamine (gaʻo ua suia).

O le Chitin o se vaega taua foi o puipui o le eleele. O musika e le o ni meaola po o ni laau totō ma fai ai se pule-malo i le malo o eukaryotes.

Carbohydrates, o latou fausaga ma galuega.

Tuua Lau Faamatalaga