O le a le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e pei o le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le suka toto ona o le le atoatoa po o le leai foi o le aiga o le insulin.
Vailaau faapitoa o le pancreatic e taʻua o β-sosolo e maua ai le inisalini. I lalo o le malosi o soʻo se mea i totonu poʻo fafo foi, o le gaioiga o nei siama ua faʻalavelaveina ma ua le maua ai le insulin, o lona uiga o le maʻi suka.

E tatau ona faitioina ituaiga

O le vaega taua i le atinaʻeina o le maʻisuka e mafua ona o le mafuaʻaga o le fatu - i le tele o tulaga e maua ai lenei maʻi.

  • O le atinaʻeina o le ituaiga o le maʻisuka e faʻavae i luga o se genis predisposition i se auala e toe faʻaola ai. E le gata i lea, e masani lava o lenei faagasologa o le autoimune (o lona uiga, o le puipuiga o le tino e faaleagaina ai sifi β, ma o le taunuuga lea ua latou le maua ai le gafatia e gaosia ai le insulin). Vaʻalo faʻamaonia e faʻatatau i le maʻisuka. Faatasi ai ma se tuufaatasiga faapitoa o ia mea, o le lamatiaga o le atiaʻeina o le siama ua faateleina ai le malosi. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona faʻapipiʻiina faatasi ma isi faiga o le autoimmune (autoimmune thyroiditis, oona oona, oona o le rūmatoid).
  • O le maʻisuka ituaiga II o loʻo faʻatoʻateleina, ae o loʻo i ai nei i le ala iloga. I lenei tulaga, o le inisalini gaosiga e le muta, ae faʻaitiitia le malosi, pe o le tino e le mafai ona iloa.

Faʻailoga e faʻaosofia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi

Faʻatasi ai ma se genetic predisposition e faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka, o le mea autu e faʻaosofia ai o se faʻamaʻi viral (mumps, rubella, Coxsackie, cytomegalovirus, enterovirus). O isi faʻafitauli aʻafia e aofia ai:

  • talafaasolopito o aiga (pe a iai i totonu o aiga vavalalata o loʻo i ai tulaga o lenei faʻamaʻi, ona maualuga atu lea o le avanoa e maua ai se tagata, ae e mamao lava mai le 100%),
  • o le aʻafiaga o le Caucasian race (o le tulaga lamatia o le maʻi ma sui o lenei taʻaloga e sili atu le maualuga nai lo Asians, Hispanics poʻo laumei),
  • o le i ai i totonu o le toto o fomaʻi i sē-ß.

E tele isi faʻamatalaga e mafua mai i le maʻisuka ituaiga II. Ae ui i lea, o le auai o i latou uma e le faʻamaonia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le tele o nei mea taua o se tagata patino, o le maualuga atu lea o le a ono maʻi.

  • Metabolic syndrome (inisalini resistance syndrome) ma le oona tele. Talu ai o le tino o le tino o le nofoaga lea o le fausia o se mea e mafua ai le iniseti o le inisalini, o le maʻisuka i luga o le mamafa o tagata taitoatasi e sili atu nai lo le ono.
  • Malosiaga atherosclerosis. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi e faateleina pe afai o le maualuga o le "pai" cholesterol (HDL) i le toto vevela e itiiti ifo i le 35 mg / dl, ma o le maualuga o triglycerides e sili atu i le 250 mg / dl.
  • O se talaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto ma maʻi faʻamaʻi (stroke, heart attack).
  • O loʻo i ai se talafaasolopito o le maʻisuka, lea na tupu muamua i le taimi o le maitaga, poʻo le fanau mai o se tamaititi e mamafa atu i le 3.5 kilokalama.
  • Se talafaasolopito o le polycystic ovary syndrome.
  • Tuai.
  • O le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata.
  • Faanatinati taimi
  • Le lava gaioiga faaletino.
  • Maʻi faʻafuaseʻi o le pancreas, ate, poʻo fatugaʻo.
  • Taʻitaʻiina o vailaʻau (hormones steroids, diuretics thiazide).

Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

Tamaiti e afaina i le maʻisuka. O mea e faʻateleina ai le ono maua e se tamaititi lenei maʻi ogaoga e aofia ai:

  • genet predisposition (faʻatoʻateleina),
  • mamafa o le pepe faatoa fanau mai i le 4.5 kilokalama,
  • faʻamaʻi masani faʻaleaga
  • faaitiitia le puipuiga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi (hypothyroidism, oona).

O fea fomaʻi e faafesootai

O se tagata gasegase maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina e se endocrinologist. Mo le suʻesuʻega o faʻafitauli o le maʻisuka, o se feutagaiga ma se neurologist, cardiologist, ophthalmologist, ma le fomai tipitipi vascular e talafeagai. Ina ia faamanino le fesili, o le a le tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka a le pepe e leʻi fananau mai, pe a fuafuaina le maʻitaga, e tatau i matua o loʻo i ai lenei faʻamaʻi io latou aiga ona asiasi atu i se geneticist.

Vaʻaiga faʻapitoa

O le ono tulai mai o le tuputupu aʻe o le maʻisuka (DM) e faʻapupulaina e sili atu ma le 6 taimi pe afai o aiga e vavalalata aiga o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. Ua maua e saienitisi ni meaola ma ni meaola puipuia e fausia ai se predisposition i le amataga o lenei maʻi. O se tuufaatasiga faapitoa o ia ituaiga antigens e mafai ona matua faateleina ai le ono tulai mai o se maʻi.

E tatau ona malamalama o le faʻamaʻi lava ia e le o se tofi, ae o se vailaau faʻapitoa. O le maʻisuka ituaiga uma e lua e faʻaliliuina faʻamalosi, o lona uiga e aunoa ma le i ai o isi mea faʻafitauli, e le mafai e le maʻi ona faʻaalia.

O le predisposition e taʻi 1 le maʻisuka e faʻasalalauina e ala i se augatupulaga, i luga o se auala e solomuli. Ina ia pasia le maʻisuka ituaiga 2, o le vailaʻau e sili atu le faigofie ona tuʻuina atu - i luga o le ala iloga, o faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona faʻaalia i latou i le isi augatupulaga. O se totoga na maua mai ia ituaiga uiga e taofia ai le inisalini, pe amata ona gaosia i ni vaega laiti. Ua faʻamaonia foi o le lamatiaga o se tamaititi e faʻapipiʻi le faʻamaʻi pe a faʻamaonia e le aiga matua. Ua faʻamaonia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i sui o le Caucasian race e sili atu le maualuga nai lo Latin Latin, Asians poʻo pole.

O le mea sili ona taatele e mafua ai le maʻisuka o le gaʻo. O le mea lea, o le tikeri muamua o le manuʻa faateleina le avanoa e maua ai le maʻi 2 taimi, le 2nd - 5, le 3 - 10 taimi. Ae faʻapitoa lava le tatau ona tatau ona avea tagata ma se kulupu faʻapitoa e sili atu i le 30. E tatau ona manatua i le mafaufau o le manuʻa e taatele
o se faʻamaʻi o le maʻisuka, ma e le gata i fafine ae faapena foi i alii.

E i ai le faʻamaonia saʻo i le va o le tulaga lamatia o le maʻisuka ma puʻu lapoa. O le mea lea, i tamaitai e le tatau ona sili atu i le 88 cm, i tane - 102 cm. O le gafatia, o le gafatia o sela e fegalegaleai ai ma le inisalini i le maualuga o le tino o le tino, e le afaina ai, pe afai e te amataina se tauiviga malosi e sili atu i le mamafa ma lafoaia se olaga ola solo.

Ese faʻamaʻi

O le mafai ona maua mai le maʻisuka e matua faateleina i le i ai o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻamaʻi pipisi. O nei
faʻamaʻi e aofia ai le faʻaumatia o ni peta peta e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini. E mafai foʻi ona faʻalavelaveina le gaʻo le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalauiloaina o le eletise e mafua ai foʻi ona faʻalavelaveina le tino o le endocrine, o se taunuuga, o tagata faʻamaʻapeina muamua o le faʻalavelave a Chernobyl e lamatia le maʻisuka.

Faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini e mafai ona: fatu faʻamaʻi o le fatu, atherosclerosis, toto maualuga. Ua faamaonia ai o suiga fesuisuiai i totonu o vaa o le pancreatic apparatus e saofagā i le leaga o lona taumafa paleni, lea o le a mafua ai le leaga o le gaosia ma le felauaiga o le inisalini. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona fesoasoani i le amataina o le maʻisuka: gasegase tumau o le cortex ma le autoimmune thyroiditis.

O le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka e taua o pathologies fesootaʻi. O le faʻaalia o se tasi faamai e masani ona aofia ai faailoga o foliga vaaia o le lona lua. O faamaʻi Hormonal e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: faʻasalalauina le toso oona, Itsenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, acromegaly. O le syndrome o Herenko-Cushing e sili atu ona taatele i tamaitai nai lo alii.

O faʻamaʻi viral (mumps, chickenpox, rubella, hepatitis) e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻi. I lenei tulaga, o le siama o le malosi lea mo le amataina o le maʻisuka. O le aʻafia i totonu o le tino, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le pancreas poʻo le faʻaumatiaina o ona siama. O lea la, i nisi o siama, o siaki e pei lava o selatini pancreatic. I le taimi o le taua faasagatau i faʻamaʻi, e mafai e le tino ona amata sese ona faʻaleagaina sela sela. O le siaki lapopo na faʻaopoopoina ai le 25% o se faʻamaʻi.

Aveina o fualaau

O nisi fualaau e maua ai le maʻisuka.
Faailoga o le maʻisuka e mafai ona tupu pe'ā maeʻa ona:

  • vailaʻau faʻasaina
  • glucocorticoid hormones synthetic,
  • vaega o fualaau faasaina,
  • togafitiga, aemaise lava togafitiga thiazide.

O fualaau umi mo le maʻisa, rūmatism ma maʻi paʻu, glomerulonephritis, coloproctitis ma le maʻi o Crohn e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaoniga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e ono faʻaosoina ai le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o seleni.

Toto

O le aveina o se tamaititi o se popolega tele mo le tino o le tino. I lenei vaitaimi faigata mo le tele o fafine, o le maʻisuka faʻapitoa e mafai ona atiaʻe. O himoni o le maʻitaga na gaosia e le placenta e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina ma ua le mafai ai ona lava le insulin.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻafeusuaiga e talitutusa ma masani masani o le maitaga (foliga o le fiainu, vaivai, faʻaauau faifai pea, ma isi). Mo le tele o fafine, e le amanaiaina seia oo ina oʻo atu i ni taunuuga ogaoga. O le maʻi e afua ai le afaina o le tino o le tina ma le tamaititi faatalitali, ae, i le tele lava o tulaga, e vave pasia pe a uma ona fanau.

A maeʻa le maitaga, o nisi o fafine e iai le tele o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • fafine e maua i le maʻisuka
  • oi latou e sili atu le mamafa o le tino nai lo le faʻatagaina masani i le taimi o fanau,
  • fafine ua fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama,
  • tina latou te maua fanau e iai maʻi le atoatoa
  • oi latou na i ai se maitaga tioisa po o le pepe na fanau mai ua oti.

Soifuaga

O suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamaonia i tagata e iai se olaga e le masani ai, o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e faalua ona sili atu taimi e sili atu nai lo tagata sili atu ona malolosi. I tagata e maualalo le malosi o le tino, o le faʻaaogaina o le kulukose e le fusi e faʻaitiitia ai le taimi. O se olaga le tauagafau e fesoasoani i le tele o meaʻai, lea e aofia ai se tali moni o le filifili, ma faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka.

Le popole popole.

O le faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia ai le tulaga o le popolega ma e mafai ona avea o se auala faʻavae e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O se taunuuga o le atuatuvale o le atuatuvale malosi, adrenaline ma glucocorticoid hormones ua gaosia i ni aofaiga tetele, lea e mafai ona faaumatia e le gata o le inisalini, ae faapena foi i na sela e maua ai. O se taunuuga, o le gaosiga o le inisalini e faaitiitia ma lagona ai le faʻaitiitia o hormones, lea e oʻo atu ai i le amataina o le maʻisuka.

Ua fuafuaina e saienitisi o tausaga uma e sefulu o le olaga e faaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka. O le maualuga o le maua o le maʻisuka ua tusia i alii ma tamaitai e sili atu ile 60 tausaga. O le mea moni e faapea o le matua, o le faʻamalositino o le tusitala ma le inisalini e amata ona faʻaitiitia, ma o le faʻalauteleina o le tino e faʻaitiitia ai.

Tala e uiga i mafuaaga o le maʻisuka

E tele matua alolofa alofa sese e talitonu afai e te faatagaina le tamaitiiti e 'ai le tele o selu, o le a ia atiaʻe le maʻisuka. E tatau ona e malamalama o le aofaiga o suka i meaai e le afaina ai le aofaiga o le suka i totonu o le toto. Pe a fai se lisi mo se tamaititi, e tatau ona mafaufau pe iai sona genetic predisposition i le maʻisuka. Afai ei ai tulaga o lenei faʻamaʻi i totonu o le aiga, ona tatau ai lea ona tusia se meaʻai e faʻatatau i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa.

O le maʻi suka e le o se faʻamaʻi pipisi, ma e le mafai ona "puʻeina" e ala i le faʻafesoʻotaʻi patino poʻo le faʻaaogaina o ipu a le maʻi. O le isi tala fatu e mafai ona e maua le maʻisuka e ala i le toto o le maʻi. I le iloaina o mafuaaga o le maʻisuka, e mafai ona e atiina ae se seti o puipuiga mo oe lava ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli. O se olaga ola malosi, o se soifua maloloina maloloina, ma o togafitiga vave o le a fesoasoani e aloese ai mai le maʻisuka, e tusa lava pe i ai se genisposition.

Ituaiga o maʻi suka

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e taoto i le faʻafitauli o le tino i le tino, aemaise lava o gaʻo, ma gaʻo. E lua ituaiga autu o le maʻisuka ma isi ituaiga e iloga, e faalagolago i le vavalalata poʻo le le atoatoa o le gaosiga o le inisalini poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le tino ile inisalini.

  • O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka - ituaiga 1, o mafuaʻaga e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le insulin. I lenei ituaiga o maʻisuka, o le le lava o le hormone e taʻitaʻia ai le mea moni e le lava le faʻatautaia o sina glucose maua i totonu o le tino. O se taunuuga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto ua tulaʻi. Ina ia puipuia le ketoacidosis - o le faateleina o le aofaʻi o tino o le ketone i le urine, e faʻamalosia ai tagata mamaʻi e faʻaaoga pea le inisalini i totonu o le toto ina ia ola.
  • Ole maʻi ole maʻisuka e le o le insulin e pei o le ituaiga 2, o mafuaʻaga o lona tupuga o loʻo taoto ile leiloa o le tino ile lagona ile hormone pancreatic. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o loo i ai uma le inisalini (le mautonu pe faaitiitia le lagona o le tino i le inisalini), ma lona faaletonu. O le mea lea, e masani lava ona faʻafefiloi faʻamalosi vai-suka ma le puleaina o le inisalini.

E tusa ai ma fuainumera, o le numera o tagata gasegase e iai le maʻisuka e sili atu i le 1 le ituaiga, e tusa ma le 4 taimi, latou te le manaʻomia nisi injections o le inisalini, ma mo togafitiga, o fualaau e faʻaaogaina e faʻaosofia ai le paʻu i le inisalini pe faʻaitiitia le tetee o le tino i lenei hormone. O le maʻisuka ituaiga 2, i le itu, ua vaevaeina i:

  • e tupu i tagata ei ai le mamafa masani
  • foliga mai i luga o le mamafa o tagata.

O le maʻisuka o le maʻisuka o se ituaiga o maʻisuka masani e tupu i tamaitai ao maitaga, e atiina ae ona o le faʻaitiitia o le lagona o le tino lava ia o le tino i le inisalini i lalo o le aafiaga o hormones o le maʻitaga.

O le maʻisuka, o lona tupu e aʻafia ma le leai o ni meaʻai.

Isi ituaiga o maʻisuka, latou te lua, aua e tupu mai i mea nei:

  • Pancreatic disease - hemochromatosis, pancreatitis chronic, cystic fibrosis, pancreatectomy (o le ituaiga 3 lea o le maʻisuka, e le o iloa i le taimi)
  • afaina-paleni paleni paleni - meaʻai ole maʻisuka
  • Endocrine, faʻafitauli o le hormonal - glucagonoma, maʻi Cushing, pheochromocytoma, acromegaly, aldosteronism muamua
  • O le maʻisuka faʻamaʻi - e tupu i le faʻaaogaina o vailaau faʻamalomi, vailaʻau o le mafaufau ma fualaau oona, togafitiga o le thiazide (glucocorticoids, diazoxide, thiazides, hormones thyroid, dilantin, acidic nicotinic, agents o le puipuia o le adrenergic, interferon, vaccine, pentamidine, etc.)
  • Le atoatoa o le inisalini o faʻasalaga poʻo le gasegase faʻasolosolo s - muscle dystrophy, hyperlipidemia, le filifili a Huntington.

O le le gasegase o le kullukose, o se faʻalavelave faʻalavelave o faʻamaoniga e masani lava ona pasi i latou lava. E fuafua lenei i le auiliiliga ile 2 itula pe a maeʻa le utaina o le kulukose, i lenei tulaga o le maualuga o le suka o le suka e mai le 7.8 i le 11.1 mmol / L. Faatasi ai ma le faapalepale i luga o se tino o le manava o le manava - mai le 6.8 i le 10 mmol / l, ma a maeʻa ona taumafa tutusa mai le 7.8 i le 11.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 6% o le aofaʻi o le faitau aofaʻi o le atunuu e maua i le maʻisuka, e naʻo le faʻamatalaga aloaia, ae o le numera moni, o le mea moni, tele tele, talu ai ua iloa o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona atinaʻe i le gasegase o le maʻisuka i luga o tausaga ma maua ai ni mea laiti e le iloa.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi sili ona ogaoga, aua e matautia i faʻalavelave e tutupu i le lumanaʻi. E tusa ai ma fuainumera o le maʻisuka, e silia ma le afa o le maʻisuka e mate vae angiopathy, afaina fatu, nephropathy. O tausaga uma lava, e silia ma le miliona tagata e totoe e aunoa ma se vae, ma e 700,000 tagata ua le toe vaai.

Aisea e oʻo mai ai le maʻisuka?

Nofoaga tuʻufaʻatasia. O le maʻisuka i matua uma, o le lamatiaga o le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i tamaiti i o latou soifuaga, e mautinoa e toetoe lava 60%, pe afai e tasi le matua e maua i le maʻisuka, o lona uiga o le maualuga e mafai ona maualuga ma e 30%. E mafua lenei mea ona o le tuusaunoaina o le gasegase i le ogatotonu o le enkephalin, lea e faʻaleleia atili ai le inisalini.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, e leai ni faʻamaʻi pipisi, poʻo se faʻamaʻi viral e mafua ai ona atinaʻe.

Faʻateleina o togafitiga, mamafa, gaʻo - o mafuaʻaga autu ia o le maʻisuka ituaiga 2. O suʻega o le tino o le tino, e le pei o le muscle, e itiiti le lagona i le inisalini, o lea o lona tele na aafia ai le faateleina o le kulukose toto. E tusa ai ma fuainumera, pe a sili atu le mamafa o le tino i le 50%, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e oʻo atu i le 70%, pe afai o le mamafa mamafa e 20% o le masani, o le aʻafiaga e 30%. Peitai, e tusa lava pe mamafa le mamafa, e mafai e se tagata ona mafatia i le maʻisuka, ma e tusa ma le 8% o le faitau aofai e aunoa ma ni faafitauli e sili atu le mamafa i le tasi tikeri poo le isi e mafatia i lenei maʻi.

I le tele o le mamafa, afai e faʻaitiitia le mamafa o le tino e oo lava i le 10%, o le tagata e faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2. O nisi taimi pe a toesea le mamafa i se maʻi suka, o le kulukose o le kulukose e faʻavaivai pe faʻaitiitia atoa pe leai atoa.

Tuua Lau Faamatalaga