O le a le eseesega i le va o le cholecystitis ma le pancreatitis?

Le aoauli lelei, uo pele ma le au faitau o Aleksey Shevchenko blog "Healthy Lifestyle". O le aso, ua ou faanoanoa i tala fou. O se tasi o au uo na faitio uma i tiga le mafaamatalaina, ma ina ua iu ina alu i le fomai, na foliga mai na mafatia o ia i le cholecystitis ma le pancreatitis mo se taimi umi. O le mea lea, ou te manaʻo e tuʻuina atu se isi tusiga i le autu: faailoga o cholecystitis ma pancreatitis

Cholecystitis ma pancreatitis - o le a le eseesega?

Afai e te faʻatusatusa faailoga o le cholecystitis ma le pancreatitis, e manino lava o loʻo i ai i totonu oi latou le tele o tutusa. O mafuaʻaga o nei faʻamaʻi e talitutusa lava: i totonu o mea autu e tatau ona i ai:

  • le lelei ma le le atoatoa o le tino,
  • ava malosi
  • mea oona (inisua).

E iai foi le taua o le agavaʻa: afai o se tasi o aiga sili ona vavalalata e afaina i nei faʻamaʻi, ona sili lea ona lamatia le tagata.

Faʻaiʻuga o le cholecystitis ma le pancreatitis

O le talaaga ma le faʻailoga o le faʻaalia i le atinaʻeina o faʻamaʻi e tutusa lava. O le mea lea, o le tele o maʻi se tasi e mafua ai se faʻaleagaina o le isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafia o le vai inu mai se maʻi o le maʻi vaivai i totonu o le gaioiga o le biliary e mafua ai le faʻaleagaina o le gallbladder ma le mucosa. Ma faatasi ai ma faʻamaʻi o le gallbladder, e masani lava ona aliali mai le mumū o le mumū, lea o le a oʻo i le taimi e avea ai ma se tulaga masani.

Le auala e togafitia ai se faʻamaʻi pipisi e faatoa mafai ona maua pe a maea le suʻega atoa ma le faʻamaoniga o le siama. Mafaufau i le mafuaʻaga i nisi auiliiliga:

  • le i ai o faʻamaʻi i le isu, faʻaʻa,
  • gasegase o le tino
  • maʻisuka
  • leai se gaioiga faaletino
  • lagona ma le manava
  • mamafa tele faafitauli
  • o le tele o gaʻo, suamalie, meaʻai vevela i le taumafataga,
  • ava malosi
  • o faʻamaʻi pipisi masani ile afaina o le intestinal poo le inupia ma isi mea leaga.

Symptomatology

Faʻatasi ai ma le soifua maloloina masani, o le pancreas ma le gall soda galue e masani lava, faʻatagaina le togavao e faʻatautaia meaʻai masani.

Ae peitai, afai o se tasi o okeni e le maloloina, o le tele o taimi e mafua ai le maʻi o le lona lua. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le pancreatitis, o le vai pancreatic o loʻo i totonu o le gallbladder ma faʻasolosolo ona puipui.

Ona o le mea moni e faapea o faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa, o fomai fomaʻi e taʻua le cholecystitis ma pancreatitis e taʻua foi cholecystopancreatitis.

O faʻamaoniga ma togafitiga o pancreatitis ma cholecystitis e aofia ai le tele o mea tutusa.

Faailoga masani o pancreatitis ma cholecystitis:

  1. lagona o le gaioiga ma le vomiting,
  2. tiga e masani ona leaga,
  3. sili atu le vevela
  4. afu afu.

O le faailoga autu o le a ese ai faʻamaʻi o le a faʻaalia i le mea moni e faapea o le pancreatitis o le tagata maʻi o le ai ai le tiga i le itu tauagavale i totonu o le manava, ma i le cholecystitis, o le tiga e pa'ū i le itu taumatau, talu ai o le gall vladder is located directly there.

O faʻamaʻi e mafai ona fesuisuiai i tulaga o le gutu malogo, lea e masani ai mo pancreatiti. Ae o le oona o se faailoga o le cholecystitis.

Fuagafanua

O suʻesuʻega faʻavae e faʻavae i luga o se tala faʻasolopito. Ia mautinoa ia tofia ni metotia tali tutusa, e pei o le toto ma feces. Faatasi ai ma le fesoasoani o faʻamaʻi, o se faʻaauau pea le faʻaleagaina o le togafitiga. Faʻavae i luga o nei taunuʻuga, ua faatonuina e le fomai se vailaau.

O le togafitiga e aunoa ma se suʻesuʻega muamua e le o faia, ona o foliga vaaia o faʻafitauli e ono tupu. O le eseesega o le siama o le pancreatitis i le taimi umi e faia ma isi suʻesuʻega: faʻamaʻi peptic, faʻalavelave o le intestinal, cholecystitis gasegase, appendicitis.

Le aano o le suʻega: suʻesuʻe le maualuga o le alpha alpha macroglobulin i le toto toto. I lenei tulaga, o le alpha alpha macroglobulin values ​​e tutusa ma le 200 mg / l ua ave mo le 1 point.

O le mea lea, o le maualuga e oo atu i le 800 mg / l e 4 itu, e tutusa ma le i ai o pancreatitis, ma i le maualuga o le sili atu i le 800 mg / l - cholecystitis gasegase.

Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, o le a manaʻomia nisi faʻamaʻi faʻaopopo, e aofia ai le ultrasound.

Togafitiga metotia

E taua le togafiti o le mumū o le pancreatic ma le talo ma le faʻamalosi o vailaau i lalo o le vaavaaiga a se tagata tomai faapitoa. E masani ona fautuaina e fomaʻi se sooga faʻatasi o togafitiga ma se metotia faa-aganuu, o se mea e mafai ai ona faʻaitiitia vave le faʻaleagaina o togafitiga. O le mea lea, atonu o le a feagai ma se tulaga faigata tele. E taua le tuʻufaʻatasia o togafitiga faʻatasi ai ma meaai ma le faʻatulagaina o le ala o le olaga. O sea faʻavaega o le a faʻaalia ai se taunuuga lelei atu i togafitiga.

Afai e le togafitiga le faʻamaʻi, e mafai ona tupu se faʻafitauli tele o le soifua maloloina, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2. O le togafitiga o togafitiga o faʻamaʻi uma o le a faʻataʻitaʻiina e gastroenterologists, o ē faigofie ona latou iloa po o le a le mafuaaga o le uluai faailoga mo le atinaʻeina o le maʻi.

Fomaʻi

O le togafitiga o cholecystitis ma le pancreatiti faaumiumi e umi ma e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau. Muamua, o se vailaau ua ave, mo se faataitaiga, biseptol, lea e tatau ona ave faasaga i siama. E sosoo ai, e tatau ona e faʻateʻa ese ia tulaga na mafua ai ona amata faʻateleina vave le siama. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina se vailaʻau e faʻafilemu ai vaega o le gallbladder. O le mea lea, ia faatonu pills nosh-pa poʻo papaverine.

I le tele o tulaga, o le palacreas ua faʻaleagaina e laitiiti tele pe tele foi le vai gastric, o le mea lea, o le maʻi ua faatonuina le pantoprazole, o le solo.

Ina ia faʻamalo le spasm, e tatau ona e inuina se fualaau e mafai ona faʻamalosi lelei.

Laʻau faʻamaʻi

Aʻo faʻamalolo, e taua le iloa poʻo le a le afu ma le pancreatitis ma le cholecystitis o le a fesoasoani e faʻamālōlō ai tino i totonu. O vailaʻau e le o taimi uma e sauniuni e tuʻuina atu le mea e manaʻo i ai, talu ai o lo latou faʻaaogaina i taimi uumi e masani ona oʻo atu ai i le faʻamaʻi. O mea e faʻaogaina i le toto e matua leai se afaina, ma e mafai ona e inuina mo se taimi umi. O le sili ona aoga e aʻafia ai aʻa aʻa, siaki o le sana, calendula ma le chamomile.

A iai ni maa i totonu o le talo pe o ona ala, i lenei tulaga, e mafai ona e faʻaogaina le mutia e faʻaumatia ai ma faʻamaʻi ai.

Faataʻitaʻiga mo le aso

E fautuaina e tausisia meaʻai lelei, alii. O tagata maʻi ua faʻamaonia le numera o le meaai 5, lea e taulai atu i le toe faʻafouina o le gaio, o le tui o le intestinal ma le biliary tract. O nisi taimi o togafitiga faafomaʻi mai laau e maua ai le tele o taunuuga.

O le meaai saʻo e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo, ma o vaega i le aso atoa e le tatau ona tele, ae tufatufaina 5-6 taimi.

E tutusa lelei meaʻai i aso taʻitasi e pei o lenei:

  • 8.30 - taeao. Laʻau tipi mai le vao - 60 gr. Oatmeal ma susu, vai -100 gr. Tea (ma le susu) - 200 gr.
  • 11.00 - 2 meaai i le taeao. Palu leisi kulimi - 100 gr. Herbal Tea -200 g
  • 14.00 - le aoauli. Vailaʻau suamalie ma le falalati keke -150 gr. Laʻau falala ma salalaʻau paʻu - 60 g taʻitasi. Tasi le tao tao.
  • 16.00 - tea o le aoauli. Lua fuamoa fuamoa -100 gr. Carrot juice -150 gr.
  • 19.00 - taumafataga o le afiafi. Laʻau moa fafasi - 30 gr. Uvar -100 gr.
  • 21.00 - Faʻailoga lua. Kefir e le gaʻo - 150 g.

O se meaai malosi e matauina mo le lua masina mai le taimi o le gasegase, ae o tagata maʻi ma pancreatitis e tatau ona matauina meaʻai i meaai i le itiiti ifo ma le 8-9 masina.

A e usitai i fautuaga i le puipuia o le faʻamaʻi tele o faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻamaloloina vave le solia o tulafono, ae o le faʻamaʻi o le a maua ai se taunuuga lelei. I le le lelei o taumafa ma le faʻaleagaina o mea ua fai ma vaisu, o le ono tulai mai o faʻafitauli e faʻapupula.

I le tele o tulaga, e manaʻomia le togafitiga o taotoga, o nisi taimi e faʻamuta i le oti. Faatasi ai ma le amataga o uluaʻi faailoga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi vave o se fomaʻi ma amata togafitiga o le pancreas. O se vaega taua i lenei mea e faia i togafitiga faatasi ai ma meaai paleni, ma togafitiga o fualaau.

E uiga i le cholecystitis ma le pancreatitis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le a le mea e tutusa ai nei faʻamaʻi ma faʻapefea ona iloagofie?

Cholecystitis ma pancreatitis o faʻamaʻi o le faʻaogaina o le tino. I le tino o le tagata, o le gallbladder ma le pancreas e galulue faatasi ina ia maua ai le enzymes talafeagai mo le gaogao o meaai. Ae pe a tupu mai nei maʻi, o le a amata ona sili atu le leaga o okeni. Faʻatasi ma le cholecystitis, bale, faʻaputu i le gallbladder, e oʻo atu ai i le atinaʻe o le mumū. Faatasi ai ma le pancreatitis, e le tuua e le suamalie ia tapulaa o le pancreas, ma amata ai ona eli ifo ia lava. E le gata i lea, o le sua o le pancreatitis e mafai ona lafo i totonu o le gallbladder, ma faaleagaina ai ona puipui. O le mafuaʻaga lea ua manatu ai le cholecystitis ma le pancreatitis o se faʻamaʻi e fetaui ma le tasi.

I le avea ai o se tulafono, e lava mea tutusa i faʻamaoniga o faʻamaʻi, ma na o se fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaonia saʻo.

O lea la, o laʻau masani o:

  • Paʻu
  • Naua ma vili
  • Laʻau malosi
  • Fefe.

Ma faʻamaʻi faʻamaʻi i lena:

  • I le pancreatitis, o tiga e masani lava ona maua i le itu agavale, ma le cholecystitis - i le itu taumatau,
  • I le pancreatitis, o le gutu e matutu, ma o le cholecystitis o le oona.

E mafai ona faʻatasi nei faʻamaʻi?

Cholecystitis ma pancreatitis o ni faʻamaʻi sili ona lauiloa e felaʻiaʻi ma le tasi. O nei mea uma e lua e mafai ona tupu ona o le taumafa, taumafa falai, meaʻai vevela ma gaʻo, meaʻai vave, ava malosi ma isi mea e 'ai.

Talu ai o nei faʻamaʻi e lua e mafai ona faʻatasi, o le togafitiga e tatau ona filifilia i se auala e togafitia ai le maʻi mai ia i laua uma.

Faʻaiʻuga

Faʻatasi ma le cholecystitis ma le pancreatitis, o faʻafitauli e mafai ona tupu. O le taatele e aofia ai:

  • Faʻaauau le faʻaaogaina o le faʻailoga i le ate,
  • Flammation i le talo,
  • Jaundice
  • Vaʻaia o puipui o le gallbladder,
  • Purulent cholecystitis,
  • Sepsis
  • Flammation i le puipui pito i tua o le pa,
  • Faʻasologa o gaioiga tele
  • Encephalopathy
  • Togafitiga faʻasolosolo
  • Faʻafitauli le lelei o mama ma gaʻo,
  • Ua faʻasalalauina i totonu o le gagana le faʻamaʻi pipisi
  • Maua maualuga le maʻisuka.

Pancreatitis

E mafai ona tupu lenei faʻasalaga mo mafuaaga eseese. E tumau, ma faʻalauteleina e ese mai i faʻamagaloga. O le mea, pe a oʻo ina aʻafia mea e aʻafia ai i le ola maloloina, o lona tino e amata ona mate, suia e se tasi, mea faʻaleagaina faʻaleagaina.

Ua mavae le taimi, o le a faʻaitiitia le tino maloloina, ma e le mafai ona gaoioi lelei le pancreas. A maeʻa sina taimi, o le faagasologa o le a le mafai ona faʻaaogaina ma ua leiloloa lona gafatia faigaluega.

E i ai le ogaoga o le tiga, ma e mafai ona maua uma i le itu tauagavale ma le itu taumatau i lalo ifo o le ivi. E masani lava ona amata ona tiga pe a uma ona 'ai se mea manaia, ma e faʻapupulaina le tiga pe a oʻo i le tulaga o le maʻi.

Talu ai ona o le pancreas e nafa ma le gaosia o enzymes e tatau ai mo le leleiina o otaota, faatasi ai ma le solia o ana galuega, o suiga o le faiga o meaʻai. I le taimi lea, o le manaʻoga o le maʻi e sili atu ona leaga, ua faʻasalaina i le fusi ma le manava, gaioiga ma le vomia, lea e le faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi. O lona manava e agi ma gaʻo ua faʻasaʻo faʻafuaseʻi. O le nofoa ua malepelepe, susű ma susulu ma manogi manogi. O le vavalalata e suia i le malosi, i le fecesi vaaia o meaʻai e leʻi faʻaaogaina, faʻamamaina leaga.

O le paʻu e mamago, mea faʻapitoa, ma mucous membranes ua avea foi ma mea faʻapitoa. E maua i luga o le fatafata ma le manava mea e mumu i luga o le fata ma le manava, o le mea mulimuli e tiga ile palpation. I nisi tulaga, o le ate ma le vao e faateleina le tele.

Faʻamatalaga ma suʻesuʻega

O le suʻesuʻega o le cholecystitis ma le pancreatitis e amata i se asiasiga i se gastroenterologist. O le a faʻafofoga o ia i faitioga, suʻesuʻe le tala faʻasolopito, faia se suʻega ma faia se suʻesuʻega muamua. Ma, ina ia iloa le ituaiga o faʻamaʻi ma lona ogaoga, o le a tuʻuina atu le maʻi mo le suʻega.

I le filifilia ole cholecystitis, o le a tatau ona fai:

  • Faʻasologa o le gallbladder. O le auala autu lenei o suʻesuʻega, talu ai e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai foliga, lapoa, puipui puipui, faʻatulagaga ma le vavaeina o galuega. Afai o le tagata gasegase e maua i le cholecystitis, o le a faʻaleagaina ma puipui le puipui o le vevela.
  • Cholecystocholangiography. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona iloa pe faʻapefea ona galue le pulupulu ma le biliary i mea faʻapitoa. O se faʻataʻesega o le x-ray e faʻaalia ai le faʻavasegaga o le vevela, fuafua, faʻapea foʻi ma le solia o le galuega afi o le biliary tract.
  • Suʻeina o le duodenal vaega. I le taimi o le suʻesuʻega, e faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa le tolu o tautua ole talo e suʻesuʻe i lalo ole microscope. O lenei metotia e mafai ai e oe ona iloilo le tutusa, lanu ma le motauli o le talo.

Faʻatasi ai ma le pancreatite, o le a manaʻomia e le tagata maʻi:

  • Totoina le toto mo suʻesuʻega lautele poʻo le faʻamalositino e fuafua ai mea o loʻo i totonu o le amylase, faapea foi ma enzymes pancreatic - elastase ma le lipase.
  • Aumai le urine mo se auiliiliga e fuafua ai le diastasi i totonu.
  • Fai ni feʻau mo auʻiliʻiliga e iloa ai le tele o le gaʻo oi totonu.

E masani lava e lava le suʻeina o suʻega ina ia mafai ai e se fomaʻi ona iloa le pancreatitis.

Ae o nisi taimi e mafai ona latou faʻatonuina atili:

  • Faʻailoga o le vevela. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e mafai e le fomaʻi ona faigofie ona vaʻai suiga, felafolafoaʻi o puipui o le gland, faʻapea foʻi ma le fulafula o lona paʻu. I le faaopoopo atu i ai, o le a aoga tele le iloiloga o le ate ma le paʻu o le ate, faapea foi ma le ala.
  • Faʻasalalau faʻatusatusa. E aoga pe a oʻo mai faʻafitauli. I le taimi o lea, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i le fausaga o le gland, iloilo pe o le a le tele o le aʻafiaga, faʻapea foi ma le tele o mea ola e totoe.
  • ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography). E faia i le faʻaaogaina o se suʻega faʻapitoa, lea e tuʻu ifo i totonu o le auala autu, faʻatusatusa le tui, ona ave ai lea o se ata. O lenei suʻega e fesoasoani e saili ai pe faapefea ona vaʻaia ia ala, pe i ai ni feʻaveaiga ma mea e sili atu. Ae o le a se isi mea taua i lenei auala - i le taimi e mafai ai ona e aveesea nai tamai maamaa e mulimuli mai fafo.

E pei ona taua i luga, o le cholecystitis ma le pancreatitis e tutusa lelei lava faailoga, o le mea lea e lelei ai le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi lava e tasi ma masani ai i fualaau tutusa.

Faʻatau togafitiga

O le Cholecystitis e togafitia i fualaau faasaina:

  • Buscopan - O se antispasmodic e taofi colic. O lo o galue malosi, faʻafilemu puipui o le gastrointestinal tract ma e aunoa ma le paʻi i sela i se tulaga o le physiological. O le taunuuga ua lagona ua 30 minute talu ona maeʻa le pulega, ma o le aafiaga e 6 itula.
  • Ursofalk - o se fualaau faasaina e faʻaitiitia ai pebbles cholesterol ma faʻaleleia ai le gaʻololo.
  • Motugamu - o se fualaau faasaina e aveesea ai le gaioiga ma le vomiting, ma le inupia o le tino.
  • Duspatalin - O se antispasmodic e tatau ona ave ma le tiga i totonu o le manava po o le manava. Le fualaau sili ona aoga mo le kolone. E amata ona galue i le 15 minute i le maeʻa ai o le pulega, faʻamamaina le tiga poʻo le faʻaaogaina atoa. E le afaina ai isi vaega o le gastrointestinal tract.
  • Holosas - suauu e fesoasoani e foia faafitauli i le inupia ma le vevela. E talafeagai mo togafitiga o faʻamaʻi ate, o faʻafitauli o le cholecystitis ma le pancreatitis. E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • Vaʻai - o se vailaʻau e faʻamavaeina ai le paʻu o le talo ma faʻamaonia le faʻatinoga o le talo. E faia i le 2-3-vaiaso le vasega ile afa itula ao le i faia taumafataga. E faʻamaonia i le tulaga o le maʻi ulutala, le ate ma le fatu fatu, hemophilia.
  • Trimedat - e fesoasoani i le faʻamautuina o le motilemalie o le gastrointestinal tract, o le tiga e taofi i totonu o le itula, ma faʻaumatia le dyspepsia.
  • Meteospasmil - O se antispasmodic lea e mafai ona faʻaitiitia ai le afaina i se taimi puupuu, talu ai o le afaina o se mea taatele i faʻamaʻi o le biliary tract.

O le pancreatitis e togafitia i fualaau e pei o:

  • Muamua - o se fualaau faasaina e puipuia ai foliga vaaia o le faoa faamalosi, faapea foi ma le tuuina atu o taunuuga lelei e aveesea ai le tiga ogaoga ma le pancreatitis.
  • Mezim, Festal, Creon - tapenaga o le enzyme, lea e fautuaina mo le faʻaaogaina i le taimi o le fesuiaiga o togafitiga. E tatau ona e ave i le taimi o taumafataga pe vave foi pe a maeʻa.

Fomaʻi togafitiga

E pei ona e iloa, o le physiotherapy e faʻaalia naʻo faʻamaʻi i se tulaga masani. Afai e tupu se faʻalavelave, o le a le aoga lenei auala o togafitiga.

I le cholecystitis, UHF, electrophoresis ma le ultrasound i luga o le ate ua faatonuina. I le avea ai o se tulafono, o auala eletise e faʻaleleia atili ai le toto i le gallbladder ma faʻalautele ai le gaosiga o pati. Latou te fesoasoani foi e faʻaitiitia le tiga ma le afaina, ma afai o le cholecystitis e tupu e aunoa ma ni maʻa, o le a le mafai e nei taualumaga ona taofia o latou foliga.

O nei lava taualumaga e faʻataʻitaʻiina mo togafitiga o pancreatitis, naʻo le aafia ai o le isi vaega o le manava. O le tagata gasegase o le a faʻatulagaina foi le faʻaaogaina o vai oona (Borjomi ma Essentuki) ma le faʻaaogāina o le vai vaiinu - minerale, sodium chloride, faʻatasi ai ma le carbon dioxide.

O se aafiaga sili ona lelei i le togafitiga o faʻamaʻi i foliga masani masani o loʻo faia i palapala, lea e tutusa lelei le aoga mo le vevela ma le ate, faʻapea foʻi ma le pancreas. E mafai ona e taele i le palapala pe faʻaaoga talosaga i nofoaga tetele.

Tulaga lautele o faʻamaʻi

O le pancreas e fesoasoani i le faagasologa o le faʻaogaina o meaai ma maua ai nisi o enzymes:

Faatasi ai ma le pancreatitis, e le alu atu le vai inu i totonu o le iniseti, ma o amata ona amataina e le enzymes le pancreas, lea e mafua ai le tiga matuia. I le tulaga o le vave amataina o togafitiga, o le faagasologa o le faagasologa e mafai ona salalau atu i isi totoga. I tulaga ogaoga, e tupu ai le necrosis o le tino, lea e tau atu i le oti.

Cholecystitis O se faʻamaʻi tiga o le gallbladder. Faatasi ai ma le cholecystitis, o le talo e le tuua ai le okeni ma o lona malologa e tupu. Faʻagasologa o inflammatory e amata i se suiga i le tuufaatasiga o le talo. E masani lava, o le cholecystitis e faʻatasi ma cholelithiasis.

E masani ona i ai le tuufaatasiga o faʻamaʻi e lua ona o le mea moni o le vai o le pancreatic e faʻapipiʻi ai le paʻu ma ulufale atu i le gallbladder. I se foliga laititi, o le cholecystitis ma le pancreatitis e togafitia i le na o le fesoasoani a vailaau ma isi vailaʻau, lea e afua mai i le ogaoga o faʻamaʻi uma.

Gaioiga mo le cholecystitis ma le pancreatitis

O aso uma lava e manaʻomia ai le faʻamafanafana i le taeao, e ono aofia ai na o le 5-10 faʻatinoga. E oo lava i le 5 gaioiga ma le cholecystitis ma le pancreatitis, lea o le a faia i aso taitasi mo 2-3 masina, e mafai ona toe faʻafoisia le gaioiga o totoga.

I le faaopoopo atu i faiga masani, e fautuaina e fomai 5-10 km o le taʻavale e savavali i aso uma. O le mamao e filifilia e faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina, mamafa ma isi mea. E sili atu le savali i le ea fou mai auala ma fale gaosi oloa. O le fofo lelei o le a avea ma paka, vaomatua po o le sone.

Faʻaiʻuga o le cholecystitis ma le pancreatitis

O le cholecystitis taimi, o le pancreatite e mafua mai i mafuaʻaga lava e tasi. E aofia ai i latou o meaai le lelei, sili atu ona fai ma vaisu i gaʻo, ulaula, meaʻai vevela, taumafa le lelei o mea taumafa i taimi umi. Ae ui i lea, o le cholecystitis e mafai foi ona mafua mai i foliga vaaia o maa i le gallbladder, lea, i le isi itu, e faia i ai pe a faalavelaveina ia gaioiga o le tino i le tino. O sese i mea taumafa e mafai ona avea ma amataga mo le faʻateleina o le cholecystitis faʻanatinati, ae i le tulaga o le pancreatitis, e masani ona latou faia se vaega tele. E le gata i lea, o le faateleina o pancreatitis e mafua ona o le taumafaina o le ava, ae i le tulaga o le mumū o le gallbladder e leai se sootaga manino faapena.

Faʻaalia o cholecystitis ma pancreatitis

O nei faʻamaʻi uma o loʻo faʻaalia i le tiga i le tumutumu pito i luga, lea e faʻateleina pe a uma ona 'ai, aemaise lava o le suauu, ulaula pe pala. Ae ui i lea, faatasi ai ma le pancreatitis, o tiga e fusi, ma faatasi ai ma le cholecystitis, o le tiga e maua i se tulaga faapitoa i le taumatau saʻo. E le gata i lea, o le faʻavavevaveina o pancreatitis o loʻo faʻamaonia e faailoga faʻapitoa - faʻafefeteina, mamafa, fale le mama. Ma faʻatasi ai ma se faʻavavega o le cholecystitis, aemaise lava i se mea faʻafuaseʻi, o faailoga o le jaundice e mafai ona tupu. I le taimi lava e tasi, o le paʻu, mucous membranes ma le sclera e maua mai ai se lanu samasama, paʻepaʻe paʻepaʻe ma le vevesi uli. Faatasi ai ma le pancreatitis, o nei uiga e le oi ai.

Togafitiga o le cholecystitis ma le pancreatite

Afai o le tagata maʻi e maua i le cholecystitis poʻo le pancreatite, o le togafitiga e filifilia taitoatasi e le fomaʻi poʻo le gastroenterologist. O le itu autu i le togafitiga o nei tulaga o le taumafa. I le taimi o le faigata i aso popo, latou te fautuaina le fiaai po o se meaai e le lava, lea e fautuaina ai e 'aveʻesea meaʻai ua kukaina (paluga, paluga, aano o manu). I le lumanaʻi, e fautuaina se tagata e aloese mai le faʻavelaina, ulaula, taofiofi, faaopoopo mea manogi, pepa, tele le masima. I togafitiga mo le faʻamafanafanaina o le tiga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina ai antispasmodics (No-shpa, Buskopan).

Ae peitai, o togafitiga fualaau mo maʻi uma e eseese. I le pancreatitis, e filifili ai e le fomaʻi sauniuniga o le enzyme eseese lea e lalagaina ai le pancreas ma fesoasoani ai i le faagasologa o le tataina o meaai (Creon, Mezim, Pancreatin, ma isi), o le initaneti o le pamu (Omeprazole, Pantoprazole). I le togafitiga o le cholecystitis, e tuʻuina atu i vailaʻau e faʻaleleia ai le gaosiga o le talo ma le choleretic. O lenei mea e faʻalagolago i uiga o cholecystitis.

O le mea lea, o le cholecystitis ma le pancreatitis e tele uiga masani ma eseesega.

O le matafaioi o se togafitiga maloloina i le togafitiga o maʻi

I le cholecystitis ma le pancreatitis, o se taumafataga maloloina e taua tele i le toe faʻaleleia o se tagata ma tausia le tulaga o le tino i le tulaga saʻo.

O meaai paleni taumafa ma le televave o le gallbladder ma le pancreas e tatau ona amata i le taimi lava e tupu ai uluai faailoga o le maʻi. O meaʻai talafeagai e aʻafia ai le itu o le a tupu ai faʻamaʻi - mo le lelei poʻo le leaga. Cholecystitis ma le pancreatitis o faʻamaʻi e lua e tutupu i se tulaga tutoatasi ma pe a faʻaalia i se tasi oi latou. Ae e tutusa i latou o nei faʻamaʻi e fesootaʻi ma totoga o meaʻai, ma e nafa ma le faʻapalaina o meaai i le tino o le tagata. O se soifua maloloina lelei ua atiaʻe i le tele o tausaga, ma o le taimi nei o le mea aupito sili ona lelei - o le Diet No. 5.

O le a le taotoga e tatau ai?

Fomaʻi faia mea uma lava e mafai ai ona togafitia le tagata maʻi faʻaaloalo e aunoa ma le toe faia o taotoga. Ae o le mea e leaga ai, ei ai tulaga e le mafai ona e faia e aunoa ma lena.

Ma, faatasi ai ma le cholecystitis, o le taotoga ua faailoaina pe a:

  • O le maʻi o se gasegase
  • O le faamai e le mautonu, ae o toe foi e tupu soo,
  • E tapunia ala o talo i le fuafua.

I le gallstone faamaʻi, e leai se faanatinati i le taotoga, ae pe afai o le taimi nei o maʻa e le afaina ai le soifua maloloina o tagata. E mafai ona faia i se fuafuaga fuafuaina, ae tatau ona faia, aua i soo se taimi lava e mafai e se maa ona faʻapipiʻi le alalele, ma faʻapogai ai le ogaoga, ma o le a faʻavaveina le taotoga.

Faʻatasi ai ma le pancreatitis, o faʻafitauli e ono tulaʻi mai e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa. E aofia ai:

  1. O le i ai o se uila (e tatau ona tatala ma aveese mea o loʻo i totonu o le lua),
  2. Faʻaleagaina tele le pancreas (e manaʻomia le aveeseina o le vaega e sili ona aafia).

Laparoscopic fenestration poʻo le faʻaleleia o alavai e mafai foi ona manaʻomia.

E faapefea ona togafitia le cholecystitis ma le pancreatitis ma togafitiga faa-tagata?

O nisi tagata o loo mafaufau pe mafai ona faamaloloina le pancreatitis ma le fesoasoani a vailaau masani. E mafai ona e suʻeina karro po o sua pateta, faʻapea foi le sua sauerkraut. O togavao foi e talafeagai lelei - manu maualuga o le manulele, celandine, chamomile, uila, violetua e tolu-lanu.

Mo le togafitiga o le cholecystitis masani, e mafai foi ona e togafiti i togafitiga faʻatoʻa. Mo se faataitaiga, e mafai ona e kuka:

  • Sage Flask. Liligi le lua teaspoons o le togafiti togafiti togafiti i totonu o se fagu, sasaa vai inu (2 ipu), tuʻu mo le afa itula e faʻasolo. A oʻo mai le vevela o le gall, 'ave se faʻasalaga i nai itula uma mo le 1 tbsp. l
  • Laʻau Radish. Ave le laisa uliuli, faʻafefe, pipiʻi i totonu o le susu. Faʻafiafia le vai ua palu ma le meli i le fua faatatau o le 1: 1. Inu 50 ml i aso uma.
  • Fola mai le fusi. Ave le aʻa (1 tsp) paʻu, sasaa vai inu (1 tbsp), tuu e tuu i ai mo le 20 minute, vevela. Faaaoga faʻafa taimi i le aso mo le 0.5 tbsp.

Ia i ai, e pei ona mafai, ae ao le i amataina togafitiga faa-tagata, ua fautuaina e talanoa le fomaʻi e uiga i ana fuafuaga ina ia faamaonia pe faamalamalama pe aisea e le mafai ona togafitia ai lenei laau.

E mafai ona faʻaumatia nei maʻi e faʻavavau?

Afai e maua mai se pancreatiti leʻo ma faʻalavelave, e le o tulaga uma lava e mafai ona togafitia e le togafitiga togafitiga ma e tatau ona e togafitiga i togafitiga faʻapitoa, ma o se mea tonu lea e faʻaitiitia ai le avanoa o le toe faʻafoʻisia atoatoa. E foliga mai, o le a avea le maʻi ma se foliga masani.

Ma faʻamaʻi atoatoa mai le pancreatitis masani, e le faigofie foi. Talu ai e mafai ona tupu toe faʻalavelave e tusa lava pe faʻamagalo faʻamagaloina pea ma i latou na o loʻo mulimulitai i fautuaga faʻafomaʻi. O le mea lea, e ono le mafai e se tagata ona inuina, ulaula ma 'ai i soo se mea e manaʻo i ai i soo se aofaiga.

Faʻatasi ai ma le cholecystitis, o le gacbladder mucosa e sui ma e le mafai ona suia nei suiga. E i ai i luga o le paʻu, le maʻila ma le mafiafia, ae, o le mea e leaga ai, o le a tumau pea ma le tagata mo lona olaga atoa. Ma o lona uiga mai lea taimi i lea taimi o le cholecystitis o le a lagona ai e ia ma e tatau ona e faaaogaina fualaau faasaina ma antispasmodics.

Pe a faʻapipiʻi se lisi mo tagata mamaʻi ma le cholecystitis ma le pancreatitis, e taua le mafaufau i se taimi e tatau ona faʻatagaina ma fesuisuiai meaai.

  • O le taumafataga o le taeao atonu e aofia ai le oatmeal, oven oven-baked fish, eggs fucked, cheesecakes, beets and carrots, grated, pateta paluga, cut cuts cut cut, cheese cheese, cheese cheeseserole ma se vaega itiiti o kirimi kirimigi, meli, kuki masi.
  • O le taumafataga e mafai ona aofia ai paluga pateta, masini fuālaʻau, fasi kuka o le siusiu o le gaʻo, suʻaloti, tiʻetiʻi iʻa, noodles, millet porridge, soupeti aano o manu, meaʻai vevela, susu o le susu, pusi vine, araisa teuteu, sua o fualaau suamalie ma le araisa, meatballs mai aano o manufasi, suasusu ma seleni, salati lanu meamata, iʻa fagota, pipi kuka.
  • O le taumafataga o le afiafi e mafai ona aofia ai le kuka kulimi, pudding rice, sausages e aunoa ma le gaʻo, palukinisi tao i totonu o le oven, pateta tao tao, palu faʻamalaʻau pulufana, moa tao ma pateta i pepa.

O meainu i le aso, e mafai ona gaosi susu, ti, kofe (taimi uma ma le susu), sua, tila, rosehip broth, compote.

Le au pele pele e, o lou manatu e taua tele ia i matou - o le mea lea, matou te fiafia i lau finagalo faaalia i le togafitiga lelei o le cholecystitis ma le pancreatitis i faʻamatalaga, o le a aoga foi i isi tagata faaaoga le laupepa.

Asya

Mo sina taimi na faʻasalaina au i le tiga i le pito i lalo o se uiga tiga. Na ou alu i le falemai, sa ou maua i le cholecystitis ma le pancreatitis i se foliga masani. O le susulu i totonu o nei tino e leʻi maua se mea ese. Na faatonuina Mezim o se meaʻai, ma o lenei taumafataga e matua faʻamaoni lava. Mo ni nai vaiaso i le taimi nei, sa ou faia mea uma na taʻuina mai ia te aʻu, ae o le tiga e le o ese mai ia te au. E faʻateleina, ona faʻasolosolo. Masalo ua itiiti se taimi ua uma? Pe atonu foi latou te faia se mea sese ... O le a ou faatali mo sina taimi umi ma ou toe alu i le falemaʻi.

Daria

A o oʻu talavou, sa latou tuuina mai ia te au le mea lava lea e tasi. Ae o le osofaiga na matuai malosi lava ma ua le mafai ai ona ou alu i le aoga. E le gata i lea, o lenei siʻosiʻomaga ... Ma na faʻavaivai uma lava pau. Sa inu fualaau i totonu o vasega, e leʻi 'ai meaʻai ma gaʻo. Ona solofilemu ai lea o mea uma ma talu mai le 23 ou te leʻi manatuaina nei faamaʻi (o lenei ua 33 oʻu tausaga).

O a eseesega?

  • O le gutu gutu o lona uiga o faafitauli i le pancreas, ma o foliga vaaia o le oona e taʻu mai ai le faaleagaina i le gallbladder.
  • I le pancreatitis, o le tiga e tupu i le itu agavale, ma le cholecystitis - ma le saʻo.
  • Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, o le mamafa e masani ona faateleina, ma le mumū o le gallbladder, o le faaitiitia o nisi taimi e matauina ai.

E le pei o le cholecystitis, o le pancreatitis maoʻo e o faatasi ma se faʻalavelave matuia i le tulaga lautele o le tino. E foliga mai o tiga, e tuʻuina atu i le itu tauagavale. I lenei pepa, o le maʻi e mafai ona faʻaali mai i ni lagona le lelei i le sao o le hypochondrium, faasolosolo malie atu i tua. O le vevela o le tino e le mafai ona tulai.

O le Cholecystitis e faʻaalia i le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, lea e mafai ona faʻaleleia pe a uma le malosi o le tino poʻo le taumafa. E masani foi ona le fiafia ni lagona pe a mavae se malaga umi i le taavale. I nisi tulaga, o le tiga e aliali mai i le pito i luga poʻo le colic. O faʻailoga faʻaleaganuʻu o faʻasalaga e aofia ai faʻafitauli o le nutimomoia, o se tofo gaosi i le gutu. E mafai ona amata le taotoga mamafa.

Afai ei ai ni maʻa i le gallbladder, o faʻamaoniga e mafai ona ogatasi ma faailoga o se osofaʻi fatu.

A oʻo mai faailoga o cholecystitis poʻo pancreatitis, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, o le a fesoasoani le gastroenterologist poo le endocrinologist. Aua e te mafaufau ia oe lava - o taunuuga e mafai ona le mautonu.

Tuua Lau Faamatalaga