Le eseesega i le va o le insulin ma le glucagon

Glucagon ma le inisalini o hormones pancreatic. O le gaioiga o hormones uma o le tulafono faatonutonu o le metabolism i le tino. O le galuega autu o le inisalini ma le glucagon o le tuʻuina atu lea o le tino i meaʻai malosi pe a uma taumafa ma ao anapogi. A maeʻa ona 'ai, e tatau ona faʻamautinoa le tafe o le kulukose i totonu o sela ma le teuina o mea e sili atu. I le taimi o le anapogi - ia aveese le kulukose mai nofoaga faasao (glycogen) poʻo le faʻapipiʻiina poʻo isi mea e mafai ai.

O le lautele e talitonu o le inisalini ma le glucagon e paʻu'ū i lalo gaʻo. E le saʻo lenei mea. Enzymes e solo i lalo mea. Hormones e faatonutonu nei faiga.

Sini o glucagon ma insulin

Hormones o loʻo gaosia i le pito o le endocrin. Inisalini ma glucagon - i le pancreas: inisalini i vavalo β, glucagon - i totonu o α-sel o motu o Langerhans. O hormones uma o le palatini i le natura ma o loʻo faʻapipiʻiina mai vailaau muamua. Inisalini ma glucagon e faʻasao i tulaga faʻafeagai: insulin mo hyperglycemia, glucagon mo le hypoglycemia. O le afa o le ola o le inisalini e 3-4 minute, o lona faasolosolo faasolosolo ina ia mautinoa le tausia o le kulūkose toto i totonu o tapulaa vavalalata.

Aafiaga insulin

O le inisalini e puleaina ai le gataifale, aemaise lava le glucose concentration. E afaina ai le gaioiga ma le intracellular.

Faʻaiʻuga o le numera o le inisalini:

  • faʻaolaina le felauaiga o le kulukose ma le tele o isi monosaccharides,
  • faʻaolaina le felauaiga o amino acids (e masani lava arginine),
  • faʻaosofia le felauaiga o gaʻo susu,
  • e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le konatela ma magnesium e le cell.

O le inisalini ei ai aafiaga faʻapipiʻi:

  • e faʻaolaina ai le tuʻufaʻatasiga o DNA ma le RNA,
  • faʻaosofia le faʻalauteleina o le porotini,
  • faʻaleleia le faʻaosofia o le enzyme glycogen synthase (maua ai le faʻasologa o le glycogen mai le glucose - glycogenesis),
  • faʻaosofia le glucokinase (o le enzyme e faʻamalosia ai le liua o le kulukose i le glycogen i tulaga o lona sili atu),
  • inhibits glucose-6-phosphatase (o se enzyme lea e mafua ai le liua o le kulukose-6-phosphate i le glucose free ma, e tusa ai ma lea, faateleina ai le suka toto),
  • faʻaosofia le lipogenesis,
  • inhibits lipolysis (ona o le le faʻatagaina o le faʻavaeina o le CAMP),
  • faʻaosofia le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo,
  • activate Na + / K + -ATPase.

O le matafaioi o le inisalini i le glucose o felauaiga i siama

Glucose e ulu atu i sela e faʻaaoga ai faʻamalosi faapitoa mo le felauaiga o oloa (GLUT). E tele GLUTs o loʻo maua i totonu o siama eseese. I siama o skeletal and muscle cardioc muscle, tino o le toto, lipine o le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma le pipili lapopoa, o loʻo faʻauluina e le au insulin-transporters GLUT4. O le inisalini o lo o felauai i totonu o paʻu o le fatugalemu o le tino ma lela o le ate e le o le inisalini tutoatasi, o le mea lea, o le tuuina atu o le kulukose i sulu o nei tisipenisione e faalagolago lava i luga o lona maualuga i le toto. Glucose e ulu atu i sela o gaʻo, intestines, ma le toto mumu mūmū e aunoa ma ni avega, e ala i le faʻasalalauina. O lea la, e manaʻomia le inisalini mo le glucose e ulufale ai i sela o le tino o le tino, musika o le skeletal ma le muso o le fatu. Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, na o sina vaega itiiti o le kulukose o le a ulufale atu i totonu o sela o nei tisipenesa, e le lava e faamautinoa ai o latou manaoga faafomai, tusa lava pe i ai tulaga maualuga o le kulukose i le toto (hyperglycemia).

O le matafaioi o le insulin i le glucose metabolism

Inisalini e faʻaolaina le faʻaaogaina o le kulūkose, e aofia ai le tele o masini.

  1. Faateleina le glycogen synthase gaoioiga i totonu o le ate, faʻaleleia le faʻapipiʻi o le glycogen mai glucose residus.
  2. Faateleina le gaoioiga o le glucokinase i le ate, faʻamalosia ai le glucose phosphorylation ma le faʻapipiʻi o le kulukose-6-phosphate, lea e "loka" glucose i totonu o le masini, aua e le mafai ona pasi atu i le membrane mai le cell i totonu o le intercellular space.
  3. E taofia le ate i le phosphatase, e faʻaaogaina ai le liua o le glucose-6-phosphate e maua ai le kulukose.

O nei faiga uma e faʻamautinoa ai le faʻamamaina o le kulukose i sela o le tino lautele ma se faʻaitiitia i lona faʻasologa, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le kulukose i suauʻu e taofia ai faʻasaga o isi mea faʻamalosi o intracellular - gaʻo ma pulu.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le porotini

O le inisalini e faʻaolaina uma ai le felauaiga o amino faʻasaina saoloto i totonu o siama ma le faʻapipiʻi o polotini i totonu. O le faʻamalosia o le protein e faʻaolaina i auala e lua:

  • ona o le faʻafouina o le mRNA,
  • e ala i le faateleina o le tafe o amino acids i totonu o le masini.

E le gata i lea, e pei ona taʻua i luga, o le faʻaaogaina o le kulukose e avea ma sela malosi e se sela e faʻaitiitia ai le malepelepe o polotini i totonu, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o oloa faʻamalama. Ona o lenei aafiaga, o le inisalini e aafia i le faatonutonuina o le atinae ma le tuputupu ae o le tino.

O le matafaioi o le inisalini i le gaʻo gaʻo

O le numera ma le aʻafiaga o le inisalini e mafua ai le faateleina o faleoloa gaʻo i le tino ma le ate.

  1. O le inisalini e maua ai le gaʻoina o le kulukose i totonu o sela o mea faʻapipiʻi ma faʻamalosia lona faʻamaʻiina i totonu.
  2. Faʻatupulaʻia le faʻavaeina o le lipoprotein lipase i pito o le endothelial. O lenei ituaiga lipase e faʻamalosi ai le gasegase o triacylglycerols e fesootaʻi ma le lipoproteins o le toto ma faʻamautinoaina le mauaina mai o mea aoga o gaʻo i suauu o mea faʻapipiʻi.
  3. E aʻafia ai le lipoprotein lipase intracellular, ma aʻafia ai le lipolysis i sela.

Faʻavae laititi o le inisalini:

O le inisalini e aofia ai amino acids ma e aofia ai filifili e lua, o le filifili A ma le B, lea e fesoʻotaʻi faʻatasi e faʻaoga ai faʻamau. O le inisalini e maua mai i le insulin Hone e moni lava e tolu amino acid filifili. O le enzyme e suia ai le hormone i se auala e na o le filifili A ma B e tumau mo le fausia o le inisalini.

Faʻamavaega e mafua ai:

O le faʻaaogaina o le inisalini e mafua mai i le toto maualuga maualuga (hyperglycemia) i toto maualalo. O nisi o ituaiga o gaʻo susu, ketoidsids, ma amino acids e mafai foi ona mafua ai le puleaina o le inisalini. A o faʻaitiitia le maualuga o le suka toto, o laʻasaga o le insulin e faʻaitiitia ai, ma mautinoa ai ole inisalini ua le toe faʻamaloloina nai lo le tatau.

O taunuuga o le pule faitalia:

O le inisalini e aʻafia ai le faʻafefiloi o le kulukose i le tino o le tino (siama oona) ma faʻamalosia ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo. O le inisalini e faʻamalosia ai foi le ave o le kulukose i le ate ma maso. I totonu o musika ma totonu o le ate, o le glucose ua liua i le glycogen i le glycogenesis. Glycogen o le auala e teuina ai le kulukose i le tino o le tagata. O le inisalini e taofia ai le gau o glycogen i le ate ma taofi le faʻavaeina ma le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto. Ole inisalini e mafua ai le niniina o le kulukose i totonu o masini ma, o le mea lea, e oʻo atu ai ile faʻaitiitia o le suka o le toto.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e iai faafitauli e fesootaʻi ma le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, e le tatalaina le inisalini, ma i le maʻisuka ituaiga 2, e le faʻasaʻoina le inisalini, ae le toe tali atu i le inisalini. E mafai ona maua e le suka suka le tui o inisalini e totogi ai le leai o le inisalini.

Glucagon Functions

Glucagon e aafia ai le gaʻo, gaʻo ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona tatou fai atu o le kalukago o se tagata e tetee i le inisalini i tulaga o ona aʻafiaga. O le taunuuga autu o le glucagon o le faateleina lea o le maualuga o le kulukose toto. O le glucagon lea e faamautinoa ai le tausiga o le tulaga moomia o le malosi o meaʻai - glucose, palatini ma gaʻo i totonu o le toto ao anapogi.

1. O le matafaioi a le kalukeka i totonu o le metabolism.

Tuuina atu le glucose synthesis e:

  • faʻateleina le glycogenolysis (faʻamaʻi o le glycogen i le kulukose) i le ate,
  • faʻateleina o le gluconeogenesis (faʻapitoa o le kulukose mai mea e le o le carbohydrate muamua) i le ate.

2. O le matafaioi o le kalukago i le popo o le gaʻo.

O le hormone e faʻateleina ai le felauaiga o le amino acids glucagon i le ate, lea e fesoasoani i suauu ate:

  • mamanu
  • glucose synthesis mai amino acids - gluconeogenesis.

3. O le matafaioi o le kalukago i le gaʻo gaʻo.

O le hormone activates lipase i le tino o le tino, e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo gaʻo ma le glycerin i le toto. O le mea mulimuli e toe taʻitaʻiina ai i le faateleina o le toto o le kulukose toto:

  • glycerin e pei o se tagata e le o le carbohydrate muamua e aofia i le faagasologa o le gluconeogenesis - glucose synthesis,
  • o gaʻo gaʻo ua liua i tino o le ketone, lea e faʻaaogaina e avea ma sela malosi, lea e faʻasaoina ai glucose reserves.

O le a le insulin ma le glucagon?

O le inisalini o le hormone o le polotini. E maua mai i suauu o le gland, o le mea muamua e taua i hormones anabolic.

Glucagon o se tasi o le siama o le insulin. E maua mai i se sela o le pancreas ma faia ai se galuega taua - e faʻaagaoioia ai punaoa o le malosi pe a sili ona manaʻomia e le tino. E i ai se faʻalavelave faʻaleaga.

Le mafutaga o le insulin ma le glucagon

O nei hormones o loʻo faʻalilolilo e le pancreas e faʻatonutonu ai le metabolism. O latou foliga nei:

  • vave tali atu i suiga i le maualuga o le suka, o le inisalini e maua mai i le faateleina, ma le glucagon - faʻatasi ai ma se faʻaititia,
  • vailaau e auai i le lipid metabolism: o le inisalini e faaosofia ai, ma le glucagon malepe, liliu le gaʻo i le malosi,
  • auai i le gaosiga o le protein: glucagon poloka poloka o amino acids e le tino, ma o le inisalini e faʻavaveina ai le faʻaogaina o vailaʻau.

O le pancreas foi e maua mai ai isi hormones, ae o faʻafitauli i le paleni o nei mea e masani ona faʻaalia.

Galuega ile insulinGlucagon Functions
Faʻaitiitia le kulūkoseLiliu le glycogen i le kulukose pe a le lava
Faʻasolosolo le faaputuputu o gaʻo gaʻoE gau le gaʻo, liliu i se "suauʻu" mo le tino
Faʻasaʻo le cholesterolFaʻaitiitia le cholesterol
Faʻateʻaina o galuega ole ate ona o le faʻapipiʻiina o gaʻo gaʻoFaʻaleleia le galue o le ate e ala ile toe faaleleia o sela
Puipuia le palatini museleFaʻatupulaia le malepe o amino acids
Fufuluina le tele o le konupini mai le tinoE faʻaleleia ai le toto i totonu o fatugaʻo, aveʻeseina masima sodium, faʻamaonia le aofaʻi o le calcium

O le laulau o loʻo faʻaalia manino ai le faʻafeagai o tiute i le faʻatonutonuina o metabolic process e hormones.

Le fua o hormones i le tino

O le auai i le metabolism o hormones uma o le ki lea i le maualuga o le malosi na maua mai ona o le gaosiga ma le susunuina o vaega eseese.

O le fegalegaleaiga o hormones e taua o le insulin glucagon index. E tuʻuina atu i oloa uma ma o lona uiga o le tino o le a maua mai o se taunuuga - malosi poʻo gaʻo gaʻo.

Afai o le faasinoupu e maualalo (faatasi ai ma le autu o le glucagon), ona o le vaevaeina o meaʻai, o le tele oi latou o le a alu e toe faʻatumu le malosi. Afai o meaʻai e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, ona tuʻuina lea i le gaʻo.

Afai e faʻaleagaina e se tagata oloa gaosia po o mea gaʻo, o le mea lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o taimi uma ile tasi o faailoga. O le iʻuga, o loʻo faʻalauteleina faʻafitauli o le tino.

Vaavaʻaʻi gaʻo vailaʻau faʻamaʻi lalo:

  • faigofie (suka, falaoamata lelei) - vave ona ulu i le toto ma mafua ai le tuusaʻoina o le inisalini,
  • faʻalavelave (falaoamata o falaoamata, cereals) - faʻatupulaia lemu le inisalini.

Glycemic index (GI) - le gafatia o oloa e faʻamalosia ai le maualuga o suka. O le maualuga o le faasinoupu, o le malosi latou te faateleina le kulukose. O mea e maua i le GI o le 35-40 e le mafua ai ni mea faafuasei i le suka.

I le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina, o meaʻai e maua ai le maualuga o le GI index e le aofia mai le meaai: sugar, pastries, togi araisa, meli, pateta tao tao, kāloti kuka, millet, fuā sana, vine, faʻi, semolina.

Aisea e taua tele ai le paleni o insulin ma glucagon

O gaioiga o le glucagon ma le inisalini e fesoʻotai vavalalata, ona o le paleni lelei o hormones o le metabolism o gaʻo, proteins ma gaʻo o loʻo tumau pea le masani. I lalo ole aʻafiaga o fafo ma totonu ole tino - faʻamaʻi, faʻaleagaga, popolega, meaʻai ma faʻaoga - e mafai ona suia le paleni.

O le le mautonu o le inisalini ma le glucagon e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • fiaʻai tele, tusa lava pe 'ai se tagata i le itula talu ai,
  • fesuiaiga mataʻutia i le suka o le toto - ona faʻaitiitia ai lea, ae toe faʻaopoopo,
  • ua faaitiitia le maso maso
  • o lagona e masani lava ona suia - mai le oʻo i luga i le le mautonu i le aso,
  • o loʻo maua e se tagata le mamafa - i ona sulugatiti, lima, manava.

O le faamalositino o se auala sili lea e puipuia ai ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa. Afai e tumau le le mautonu mo se taimi umi, ona maua lea e se tagata o faamai:

  • maʻisuka malosi
  • malfunctions o le tino,
  • faaitiitia galuega faiai,
  • cardiovascular disease
  • afaina ma le le atoatoa o meaai,
  • faafitauli i le tau o le kulukose,
  • pancreatitis
  • atherosclerosis, hyperlipoproteinemia,
  • afaina o le tino ma le musika dystroph.

Afai e masalomia le le mautonu o le hormonal, ua uma ona faia suesuega o le toto, ma o se tagata e finau i le finocrinologist e feutagai.

O galuega o le inisalini ma le glucagon e faʻafeagai, ae e le mafaatauvaaina. Afai e le mafai ona gaosia se tasi o le hormone pe a tatau ai, ona faʻamaʻaʻaina lea o le gaioiga o le lona lua. O le vave faʻaitiitia o le faʻaleagaina o mea faʻamaʻi e vailaau, vailaau faʻataʻitaʻi ma meaʻai e na o le pau lea o le ala e puipuia ai faʻamaʻi.

Fesootaiga vavalalata

Inisalini ma glucagon e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi. O la latou galuega o le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Glucagon e maua ai lona siitaga, insulin - o se faʻaititia. Latou te faia le galuega faʻafeagai. O le manava mo le gaosiga o le inisalini o le faateleina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, glucagon - o se faaitiitia. E le gata i lea, o le gaosiga o le inisalini e taofia ai le pulefaʻatasia o le glucagon.

Afai o le faʻaogaina o se tasi o nei hormones ua faʻalavelaveina, o le isi e amata ona galue le saʻo. O se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka, o le maualuga o le inisalini i le toto e maualalo, o le aʻafiaga o le inisalini i le glucagon ua faʻavaivaia, o se taunuuga, o le maualuga o le glucagon i le toto e maualuga tele, e mafua ai ona faateleina le toto i le kulukose toto, o le mea lea e iloa ai lenei maʻi.

O sese i mea taumafa e mafua ai le gaosia sese o hormones, o latou fua saʻo. O le faʻaleagaina o meaʻai o le protein e faʻamalosia ai le sili atu o le pule faitalia o le glucagon, ma mea faigofie gaʻo - insulin. O le foliga mai o le le atoatoa i le maualuga o le inisalini ma le glucagon e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o pathoces.

Tuua Lau Faamatalaga